Ponedeljak, 14.01.2019.

09:51

So na ranu: Ako je dobar Severnoj Koreji, dobar je i nama

Direktor kompanije Rimac Automobili ima predlog za Vladu Hrvatske nakon fijaska s obnovom borbene eskadrile.

Izvor: B92

So na ranu: Ako je dobar Severnoj Koreji, dobar je i nama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

DROGBA11

pre 5 godina

F14 je povucen i unisteni su svi primerci da Iran ne bi mogao da dodje do delova da ozdrzava svoje. Mig 29 je avion konstruisan za tadasnje potrebe sssr, a primarna uloga mu je dog fight. Tada a i sada, rusi imaju npr mig 31 , klasa aviona koja vise nigde ne postoji (interceptor), zato sto niko nema tolika prostranstva. On ima jak radar, veliku resetku, i on sluzi da gadja sa velike daljine(uz to je i najbrzi). Kada se raspao sssr , rusi su mig 29 otpisali jer nije bilo para za sve, a odabrali su da ulazu u su 27 i njegove derivate. Dobar izbor za njihive potrebe. Za ove koji govore o broju obaranja i uzimaju bas nas za primer..pa mi smo imali stotine tudjih aviona na nebu pokrivenom awacs ima nsa tudjih teritorija, koje niti smo imali cime niti smeli da gadjamo. U toj situaciji njihovi lovci radare ni ne pale (ne otkrivaju svoju poziciju) vec linkom dobijaju mapirano nebo... Plus uvej zemlje koje napadaju su ekonomski urisene pa njihiva avijacija je zsstarela i/ili neodrzavana. Znaci nije realna slika.

leptirica

pre 5 godina

Dobar, obucen i iskusan pilot u “dog fight” obara F-16 i sa MIG 21. SAD su od Moldavije otkupile sve primerke MIG 29 kako bi obucavali svoje pilote na F-16 i F-18 za eventualni sukob, jer da smatraju da su njihovi avioni superiorniji, to nikada ne bi uradili... inace pocetkom devedesetih na nekom aeromitingu u Aziji radjena je simulacija “dog fight” sa pravim MIG 29 i F18 Hornet. Tada se o 29-tki malo znalo, ali su se na aeromitingu pojavili Vijetnamci, pa se iskoristila prilika za simulaciju sukoba u vazduhu. Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.
(hm?, 14. januar 2019 16:24)

Ajmo o činjenicama.
1. Mig29 nikad nije srušio niti jedan F16.
2. Do " dog fight" u stvarnim uvjetima više ne dolazi jer se moderni lovci baziraju na borbi van vizualnog polja i tu mig nema ama baš nikakve šanse. Mig ima 2 motora i vece manevarske sposobnosti, ali upravo radi ta 2 motora i oblika radi kojeg ima bolje manevarske mogućnosti ima i puno veći radarski odraz,a dodajmo tome i zastarjelu radarsku tehnologiju protiv F16-ice i novih AESA radara u realnim uvjetima sukoba nema, ama baš nikakve šanse. Primjer ti je i NATO napad na Srbiju. U dokumentarcu Srpski piloti migova kažu da su najčešće vidjeli samo rakete kako idu prema njima.
3. Pusti ti aeromitinge i parade, brojke su jasne F16 je po broju oborenih neprijateljskih aviona najuspješniji lovac današnjice.

didrih

pre 5 godina

(leptirica, 14. januar 2019 17:01)
Jedini direktan koliko ja znam sudar fantoma i ruskih migova je bio na bliskom istoku. Izrael i SAD su bile te zemlje koje su koristile fantome uz Iran koji je u u iračko-iranskom sukobu koristio stare tipove fantoma. Ako uzmemo u obzir Izrael koji ima sjajnu i modernu i veoma inovativnu vojnu industriju. Oni si sposobni da razvijaju sopstvene radare i elektroniku koja je za koplje ispred svih suparnika u okruženju i ako uzmemo u obzir američko vojno vazduhoplovatvo koje najviše troši za modernizaciju i obuku svojih pilotu onda nije ni čudo da su fantomi u svim kako veliš direktnim okršajima iznosili pobede. Ako kupiš GOLF sa 120 konjskih snaga i promeniš motor sa većom konjskom snagom, sistemom ubrizgavanja Itd. u startu imate bolji, jači i brži motor. Tako i sa avionima. Izrael i SAD su sasvim druga kategorija jer ove dve zemlje imaju odličnu vojnu industriju i u mogućnosti su da nadograđuju u uspešavaju svoje aparate. Ostale zemlje mogu samo da gledaju i paradiraju.

mica

pre 5 godina

Ne daju Ameri da im iko kvari koridore iz Afganistana! Nema tu sta da trazi ni meda, ni zeka ,ni koza ni vo ! Leti se bez kontrole leta iznad Balkana kao u Kamenom dobu,malo putnicki, malo transportni, malo X-trail,malo dron, malo balon, moze i bumerang !

T- Zex

pre 5 godina

Iskreno , mislim da hrvati nece uopste kupiti avione . Pod jedan : Nato postaje samo slovo na papiru , koji obecava sve a ne daje nista. Organizacija je u rasulu . Uskoro ce svaka clanica nato nabavljati oruzje od koga im se nabavlja a ne po direktivama. Nato je off. Kako ce izgledati nova politicko vojna karta sveta i evrope , videcemo uskoro. Evropa se otima od americkog uticaja.

maki1982

pre 5 godina

@banijac Tacno tako, i Hrvatskoj i nama bi i mig21 odradio posao bezbednosti civilnog saobracaja. Za sve ostalo niko u regionu ne sme ni da prdne bez dozvole, a kamoli nesto drugo. Zalosno je sto vlade svih drzava na Balkanu trose novac na nepotrebno naoruzanje,a toliko drugih prioriteta ima.

Ага

pre 5 godina

Војска Србије није добила авионе, него их је купила и платила много више него што вреде.

hm?

pre 5 godina

Dobar, obucen i iskusan pilot u “dog fight” obara F-16 i sa MIG 21. SAD su od Moldavije otkupile sve primerke MIG 29 kako bi obucavali svoje pilote na F-16 i F-18 za eventualni sukob, jer da smatraju da su njihovi avioni superiorniji, to nikada ne bi uradili... inace pocetkom devedesetih na nekom aeromitingu u Aziji radjena je simulacija “dog fight” sa pravim MIG 29 i F18 Hornet. Tada se o 29-tki malo znalo, ali su se na aeromitingu pojavili Vijetnamci, pa se iskoristila prilika za simulaciju sukoba u vazduhu. Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.

Dart

pre 5 godina

Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.
_______
Posle pada SSSR avijacija na nosacima je generalno bila lovackog tipa F14, kada je opasnost od dogfigh sa Sovjetima prosla zamenjena je sa F18 lovcima koji su generalno vise imali bombarderske osobine a ne bas dobre lovacke sto im u nadolazecem svetu nije ni trebalo,trebalo im je samo za bombardovanje.Naravno sve je opravdano staroscu F14.

Bobo

pre 5 godina

Kad su Amerikanci izraelu prodali F16 znali su da izraelci zele da modifikuju avion ali ako izrael proda avion nekom drugom onda ne mogu tu verziju da prodaju to je navodno pisalo u ugovoru .
Citao sam da su slovackoj ponudjeni 14 F16V za 2,9 miljardi.

zlopamtilo

pre 5 godina

Madjarska je članica i NATO i Evropske unije pa upravo sada obavljaju remont jurišnih ruskih helikoptera Mi 24, i imaće kompletnu eskadrilu od 12 letilica i šta im fali!?

sve je relativno

pre 5 godina

@ Banijac

Ma može i Pajper Mister Noa. Da bi mogli vršiti zaštitu vazdušnog prostora, morate imati nadzvučne avione, a ne igračke koje su sporije od putničkih (mlaznih) koji krstare 800-900 km/h.

DC

pre 5 godina

Rimac se sprda, no realno, imajući u vidu da Hrvatska, kao u ostalom ni jedna druga zemlja u okruženju, nema novce za ozbiljnu avijaciju, možda bi im i najbolje bilo da preuzmu one Slovačke 29-ke koje su modifikovane na NATO standard. Mislim da i Poljaci imaju nešto takvih.

Banijac

pre 5 godina

kada cete da shvatite da vise nije vazno kakvu borbenu moc imaju vec je dovoljan odredjen br lovaca cisto da zastitite civilno vazduhoplovstvo jer je nebulozno placati nekom milione da to radi umesto vas. a dal je mig 21,29 ili f16 moze i utva samo je naoruzati.

Ostin A

pre 5 godina

Čovek se zeza, okačio link kako neko prodaje najstariji model MIG29 iz perioda hladnog rata, a polovina komentara ga shvatilo kao da je mrtav ozbiljan.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Iskreno da vam kažem drago mi je što imamo više od 10 Migova 29 . A još draže bi mi bilo da imamo još 6 do 10 Američkih F-16 . A da smo pametni pa da probamo da kupimo 6 komada novih F-15 to bi bilo vrhunski.
(Fan a ne fen, 14. januar 2019 11:08)

Da nismo uzeli migove,f16 bi bio sjajan izbor.
F15 koje pominjes su vlazni san svakog pilota,ali za nasu zemlju i druge u okruzenju,potpuno beskoristan i neisplativ lovac,ciji potencijal se ne moze iskoristiti ,niti ekonomski opravdati.

Mig 29 je odlican izbor za namene nase vojske,a to je obuka i air policing,nije skup za odrzavanje i koriscenje,a infrastrukturu vec posedujemo,kao znacajan broj rezervnih delova.

F16 bi bio jos bolji izbor,posto je znatno bolja platforma za letenje,ali zahteva kompletno novu infrastrukturu,poboljsane piste,kompletnu preobuku sluzbe odrzavanja,kao i svih ostalih u lancu.
Preobuka i nije tako opasna,ali izgradnja infrastrukture jeste i zahteva vreme.

Kada se stvari bolje sagledaju,potpuno je svejedno koje avione imamo,jer ih imamo u smesnom broju.
Sa 10 aviona niko nije vazdusna sila,tako da smo svi u okruzenju,uglavnom vazdusne sprdacine.

Avijacija je veom askupa igra i samo mocne drzave mogu da je priuste.
Cak i jedna Nemacka leti na krsevima 30+ godina starim....Do stora su koristili Starfigher-e,koji su iz 60'!

Ante

pre 5 godina

Nije Mig 29 loš, nego je pitanje šta ima u sebi i šta će nositi.
E, tu su nam Ameri zapaprili.. Ove Izraelske F-16, trebali smo dobiti radare, opremu za blokiranjem radara, simulatore, naoružanje, a sve za ok cijenu. I onda, kad su vidjeli Rumunji, Bugari, Brazilci itd, svi zatražili ponude od Izraelaca, i Amerikancima se upalila lampica.. Izraelci će prodati 300 F-16, i što je još gore, opremu koja je skoro u rangu F-16V (block 70), i s tim parama kupovati F-35.
Puno je to izgubljenih para čak i za USA.
Tako da shvaćam Amere, i ja bih tako postupio. I Izrael, i Hrvatska, i mnogi drugi su korisnici Američke vojne pomoći, samo Hrvatskoj su donirali brdo vojne opreme koja bi koštala puno para, a o Izraelu da ne govorim.
Tako da, trebati će pronaći novo rješenje, što će vjerujem i biti uskoro, a sad što će biti, manje je važno, jedna dobra eskadrila samo da se zamijene ovi MiG21.
Ruski avioni su dobri, ali nesigurno je za moguće modernizacije u budućnosti, da nas ucjenjuju i slično, jer ipak smo u NATO. Zato se svi i prebacuju na zapadne avione, ovi bivši iz varšavskog pakta..

Banderaš

pre 5 godina

Da su svi na balkanu pametni,gradili bi bolnice,fabrike,igrališta i ne bi ludovali za oružjem i ratovanjem da bi se neko drugi bogatio a mi ginuli.

Miki Vrbas

pre 5 godina

neka uzmu "gripen", ili još bolje original f-16, pa u nato paktu su, ne mere se sedeti na dve stolice, malo mig nato, malo rusima -agrokor...KRAJ...

органски вентилатор

pre 5 godina

Свакако увек пре МиГ- 29 него Ф-16.Сваки ловац ће то потврдити,али се овде не ради о томе.Овде је реч о полтронској политици и мора да се купи Ф-16 и ту је крај сваке приче.

tocka

pre 5 godina

Nego, da vi svi pokrene ponovo projekat jugoslovenskog lovca pete generacije? Onog koji su Amerikanci hteli da finansiraju sa tričavom milijardicom da smo prešli na konfederaciju i bili manje budale.
To bi bila ubedljivo najisplativija odluka za ceo region. Industrija jeste uništena, ali lako bi se izgradilo ako postoji cilj, a cilj je napraviti nešto jeftino što bi se onda valjalo Afrikancima i ostalima kojima su ruski i američki preskupi, kao nekada Galeb i Orao. Galeba su kupovale i ozbiljne zemlje, jer je bio višenamenski aviončić savršen za obuku pilota.
Znam da je ovo sa trenutnim slepcima na vlasti nemoguće, ali neka neko kaže zašto ovo ne bi bilo dobro.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Mislim da na kraju neće kupiti ništa. Jedini razlog zbog njihovog busanja smo mi (ne znam šta su umislili), već su u NATO, njima to ne treba ama baš uopšte.

Realno.

XXL

pre 5 godina

Čovek je sasvim u pravu, a nadogradnju mogu opet uraditi u Izraelu i rusi im neće praviti problem. Ne bi bili prvi kojima je Izrael 'nabudžio' borbene avione ruske proizvodnje.

Fan a ne fen

pre 5 godina

Iskreno da vam kažem drago mi je što imamo više od 10 Migova 29 . A još draže bi mi bilo da imamo još 6 do 10 Američkih F-16 . A da smo pametni pa da probamo da kupimo 6 komada novih F-15 to bi bilo vrhunski.

Dzoni lik

pre 5 godina

Nema od toga ništa, Hrvatska mora kupiti avione zapadne proizvodnje. Sve bivše članice istočnog bloka, koje su ušle u NATO, nakon isteka resursa njihovih ruskih aviona, prešle su ili prelaze na zapadnu tehnologiju.

V

pre 5 godina

Prva verzija MiG-29 je počela da se proizvodi 1982, a prva verzija F-16 1978. godine. I to NIŠTA NE ZNAČI. Oba aviona su prošla bezbroj modernizacija, verzije sa početka proizvodnje sa verzijama koje se danas proizvode ili onim koje su prošle modernizacije apsolutno nikakve veze nemaju. Najmodernija 29-ka bi "iskasapila" neku stariju verziju 16-ke, kao što bi bilo i u obrnutom slučaju.

Šta se desilo našim migovima '99, šta bi se danas desilo recimo rumunskim F-16 kada bi se našli naspram ruskih MiG-29...

Poenta je u modernizaciji, a ne kada je avion počeo da leti i kada je ušao u proizvodnju. Ajd da onda pljujemo Amere jer koriste F-16 (1978), F-15 (1976), F-18 (1983)... Nemaju oni pojma, lete na kantama, jel?


Poređenje aviona na takav način je identično onome kada bi neko rekao da je isti Audi A4 sa najslabijom opremom onom koji učestvuje na DTM-u.

Melem na ranu

pre 5 godina

Hrvatska treba da se ugleda na Srbiju i da najavi projektovanje i izradu domaćeg, hrvatskog aviona CRT-19, koji će krstariti hrvatskim nebom za dve, najviše tri godine.

Savo

pre 5 godina

Samo ga kupite sa svom pratećom opremom i sve je super...
Nemojte kao ovaj naš da uzmete samo lim bez akumulatora i opreme za borbenu gotovost

limar nece doci.

pre 5 godina

O njenoj samostalnosti i ozbiljnosti upravo govori i ova smehotresna situacija oko nabavke vojnih aviona.
Platili bi oni zlatom jednu eskadrilu ispravnih Galeba G4 ali nema nikoga da to i prizna.
Jedino sta mogu je da se kriju iza EU i NATO a stvarnost je sasvim drugacija.

V

pre 5 godina

Prva verzija MiG-29 je počela da se proizvodi 1982, a prva verzija F-16 1978. godine. I to NIŠTA NE ZNAČI. Oba aviona su prošla bezbroj modernizacija, verzije sa početka proizvodnje sa verzijama koje se danas proizvode ili onim koje su prošle modernizacije apsolutno nikakve veze nemaju. Najmodernija 29-ka bi "iskasapila" neku stariju verziju 16-ke, kao što bi bilo i u obrnutom slučaju.

Šta se desilo našim migovima '99, šta bi se danas desilo recimo rumunskim F-16 kada bi se našli naspram ruskih MiG-29...

Poenta je u modernizaciji, a ne kada je avion počeo da leti i kada je ušao u proizvodnju. Ajd da onda pljujemo Amere jer koriste F-16 (1978), F-15 (1976), F-18 (1983)... Nemaju oni pojma, lete na kantama, jel?


Poređenje aviona na takav način je identično onome kada bi neko rekao da je isti Audi A4 sa najslabijom opremom onom koji učestvuje na DTM-u.

Melem na ranu

pre 5 godina

Hrvatska treba da se ugleda na Srbiju i da najavi projektovanje i izradu domaćeg, hrvatskog aviona CRT-19, koji će krstariti hrvatskim nebom za dve, najviše tri godine.

Dzoni lik

pre 5 godina

Nema od toga ništa, Hrvatska mora kupiti avione zapadne proizvodnje. Sve bivše članice istočnog bloka, koje su ušle u NATO, nakon isteka resursa njihovih ruskih aviona, prešle su ili prelaze na zapadnu tehnologiju.

Savo

pre 5 godina

Samo ga kupite sa svom pratećom opremom i sve je super...
Nemojte kao ovaj naš da uzmete samo lim bez akumulatora i opreme za borbenu gotovost

Ante

pre 5 godina

Nije Mig 29 loš, nego je pitanje šta ima u sebi i šta će nositi.
E, tu su nam Ameri zapaprili.. Ove Izraelske F-16, trebali smo dobiti radare, opremu za blokiranjem radara, simulatore, naoružanje, a sve za ok cijenu. I onda, kad su vidjeli Rumunji, Bugari, Brazilci itd, svi zatražili ponude od Izraelaca, i Amerikancima se upalila lampica.. Izraelci će prodati 300 F-16, i što je još gore, opremu koja je skoro u rangu F-16V (block 70), i s tim parama kupovati F-35.
Puno je to izgubljenih para čak i za USA.
Tako da shvaćam Amere, i ja bih tako postupio. I Izrael, i Hrvatska, i mnogi drugi su korisnici Američke vojne pomoći, samo Hrvatskoj su donirali brdo vojne opreme koja bi koštala puno para, a o Izraelu da ne govorim.
Tako da, trebati će pronaći novo rješenje, što će vjerujem i biti uskoro, a sad što će biti, manje je važno, jedna dobra eskadrila samo da se zamijene ovi MiG21.
Ruski avioni su dobri, ali nesigurno je za moguće modernizacije u budućnosti, da nas ucjenjuju i slično, jer ipak smo u NATO. Zato se svi i prebacuju na zapadne avione, ovi bivši iz varšavskog pakta..

Banijac

pre 5 godina

kada cete da shvatite da vise nije vazno kakvu borbenu moc imaju vec je dovoljan odredjen br lovaca cisto da zastitite civilno vazduhoplovstvo jer je nebulozno placati nekom milione da to radi umesto vas. a dal je mig 21,29 ili f16 moze i utva samo je naoruzati.

Fan a ne fen

pre 5 godina

Iskreno da vam kažem drago mi je što imamo više od 10 Migova 29 . A još draže bi mi bilo da imamo još 6 do 10 Američkih F-16 . A da smo pametni pa da probamo da kupimo 6 komada novih F-15 to bi bilo vrhunski.

limar nece doci.

pre 5 godina

O njenoj samostalnosti i ozbiljnosti upravo govori i ova smehotresna situacija oko nabavke vojnih aviona.
Platili bi oni zlatom jednu eskadrilu ispravnih Galeba G4 ali nema nikoga da to i prizna.
Jedino sta mogu je da se kriju iza EU i NATO a stvarnost je sasvim drugacija.

Banderaš

pre 5 godina

Da su svi na balkanu pametni,gradili bi bolnice,fabrike,igrališta i ne bi ludovali za oružjem i ratovanjem da bi se neko drugi bogatio a mi ginuli.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Iskreno da vam kažem drago mi je što imamo više od 10 Migova 29 . A još draže bi mi bilo da imamo još 6 do 10 Američkih F-16 . A da smo pametni pa da probamo da kupimo 6 komada novih F-15 to bi bilo vrhunski.
(Fan a ne fen, 14. januar 2019 11:08)

Da nismo uzeli migove,f16 bi bio sjajan izbor.
F15 koje pominjes su vlazni san svakog pilota,ali za nasu zemlju i druge u okruzenju,potpuno beskoristan i neisplativ lovac,ciji potencijal se ne moze iskoristiti ,niti ekonomski opravdati.

Mig 29 je odlican izbor za namene nase vojske,a to je obuka i air policing,nije skup za odrzavanje i koriscenje,a infrastrukturu vec posedujemo,kao znacajan broj rezervnih delova.

F16 bi bio jos bolji izbor,posto je znatno bolja platforma za letenje,ali zahteva kompletno novu infrastrukturu,poboljsane piste,kompletnu preobuku sluzbe odrzavanja,kao i svih ostalih u lancu.
Preobuka i nije tako opasna,ali izgradnja infrastrukture jeste i zahteva vreme.

Kada se stvari bolje sagledaju,potpuno je svejedno koje avione imamo,jer ih imamo u smesnom broju.
Sa 10 aviona niko nije vazdusna sila,tako da smo svi u okruzenju,uglavnom vazdusne sprdacine.

Avijacija je veom askupa igra i samo mocne drzave mogu da je priuste.
Cak i jedna Nemacka leti na krsevima 30+ godina starim....Do stora su koristili Starfigher-e,koji su iz 60'!

Ostin A

pre 5 godina

Čovek se zeza, okačio link kako neko prodaje najstariji model MIG29 iz perioda hladnog rata, a polovina komentara ga shvatilo kao da je mrtav ozbiljan.

tocka

pre 5 godina

Nego, da vi svi pokrene ponovo projekat jugoslovenskog lovca pete generacije? Onog koji su Amerikanci hteli da finansiraju sa tričavom milijardicom da smo prešli na konfederaciju i bili manje budale.
To bi bila ubedljivo najisplativija odluka za ceo region. Industrija jeste uništena, ali lako bi se izgradilo ako postoji cilj, a cilj je napraviti nešto jeftino što bi se onda valjalo Afrikancima i ostalima kojima su ruski i američki preskupi, kao nekada Galeb i Orao. Galeba su kupovale i ozbiljne zemlje, jer je bio višenamenski aviončić savršen za obuku pilota.
Znam da je ovo sa trenutnim slepcima na vlasti nemoguće, ali neka neko kaže zašto ovo ne bi bilo dobro.

органски вентилатор

pre 5 godina

Свакако увек пре МиГ- 29 него Ф-16.Сваки ловац ће то потврдити,али се овде не ради о томе.Овде је реч о полтронској политици и мора да се купи Ф-16 и ту је крај сваке приче.

DROGBA11

pre 5 godina

F14 je povucen i unisteni su svi primerci da Iran ne bi mogao da dodje do delova da ozdrzava svoje. Mig 29 je avion konstruisan za tadasnje potrebe sssr, a primarna uloga mu je dog fight. Tada a i sada, rusi imaju npr mig 31 , klasa aviona koja vise nigde ne postoji (interceptor), zato sto niko nema tolika prostranstva. On ima jak radar, veliku resetku, i on sluzi da gadja sa velike daljine(uz to je i najbrzi). Kada se raspao sssr , rusi su mig 29 otpisali jer nije bilo para za sve, a odabrali su da ulazu u su 27 i njegove derivate. Dobar izbor za njihive potrebe. Za ove koji govore o broju obaranja i uzimaju bas nas za primer..pa mi smo imali stotine tudjih aviona na nebu pokrivenom awacs ima nsa tudjih teritorija, koje niti smo imali cime niti smeli da gadjamo. U toj situaciji njihovi lovci radare ni ne pale (ne otkrivaju svoju poziciju) vec linkom dobijaju mapirano nebo... Plus uvej zemlje koje napadaju su ekonomski urisene pa njihiva avijacija je zsstarela i/ili neodrzavana. Znaci nije realna slika.

Miki Vrbas

pre 5 godina

neka uzmu "gripen", ili još bolje original f-16, pa u nato paktu su, ne mere se sedeti na dve stolice, malo mig nato, malo rusima -agrokor...KRAJ...

leptirica

pre 5 godina

Dobar, obucen i iskusan pilot u “dog fight” obara F-16 i sa MIG 21. SAD su od Moldavije otkupile sve primerke MIG 29 kako bi obucavali svoje pilote na F-16 i F-18 za eventualni sukob, jer da smatraju da su njihovi avioni superiorniji, to nikada ne bi uradili... inace pocetkom devedesetih na nekom aeromitingu u Aziji radjena je simulacija “dog fight” sa pravim MIG 29 i F18 Hornet. Tada se o 29-tki malo znalo, ali su se na aeromitingu pojavili Vijetnamci, pa se iskoristila prilika za simulaciju sukoba u vazduhu. Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.
(hm?, 14. januar 2019 16:24)

Ajmo o činjenicama.
1. Mig29 nikad nije srušio niti jedan F16.
2. Do " dog fight" u stvarnim uvjetima više ne dolazi jer se moderni lovci baziraju na borbi van vizualnog polja i tu mig nema ama baš nikakve šanse. Mig ima 2 motora i vece manevarske sposobnosti, ali upravo radi ta 2 motora i oblika radi kojeg ima bolje manevarske mogućnosti ima i puno veći radarski odraz,a dodajmo tome i zastarjelu radarsku tehnologiju protiv F16-ice i novih AESA radara u realnim uvjetima sukoba nema, ama baš nikakve šanse. Primjer ti je i NATO napad na Srbiju. U dokumentarcu Srpski piloti migova kažu da su najčešće vidjeli samo rakete kako idu prema njima.
3. Pusti ti aeromitinge i parade, brojke su jasne F16 je po broju oborenih neprijateljskih aviona najuspješniji lovac današnjice.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Mislim da na kraju neće kupiti ništa. Jedini razlog zbog njihovog busanja smo mi (ne znam šta su umislili), već su u NATO, njima to ne treba ama baš uopšte.

Realno.

zlopamtilo

pre 5 godina

Madjarska je članica i NATO i Evropske unije pa upravo sada obavljaju remont jurišnih ruskih helikoptera Mi 24, i imaće kompletnu eskadrilu od 12 letilica i šta im fali!?

DC

pre 5 godina

Rimac se sprda, no realno, imajući u vidu da Hrvatska, kao u ostalom ni jedna druga zemlja u okruženju, nema novce za ozbiljnu avijaciju, možda bi im i najbolje bilo da preuzmu one Slovačke 29-ke koje su modifikovane na NATO standard. Mislim da i Poljaci imaju nešto takvih.

maki1982

pre 5 godina

@banijac Tacno tako, i Hrvatskoj i nama bi i mig21 odradio posao bezbednosti civilnog saobracaja. Za sve ostalo niko u regionu ne sme ni da prdne bez dozvole, a kamoli nesto drugo. Zalosno je sto vlade svih drzava na Balkanu trose novac na nepotrebno naoruzanje,a toliko drugih prioriteta ima.

Ага

pre 5 godina

Војска Србије није добила авионе, него их је купила и платила много више него што вреде.

mica

pre 5 godina

Ne daju Ameri da im iko kvari koridore iz Afganistana! Nema tu sta da trazi ni meda, ni zeka ,ni koza ni vo ! Leti se bez kontrole leta iznad Balkana kao u Kamenom dobu,malo putnicki, malo transportni, malo X-trail,malo dron, malo balon, moze i bumerang !

T- Zex

pre 5 godina

Iskreno , mislim da hrvati nece uopste kupiti avione . Pod jedan : Nato postaje samo slovo na papiru , koji obecava sve a ne daje nista. Organizacija je u rasulu . Uskoro ce svaka clanica nato nabavljati oruzje od koga im se nabavlja a ne po direktivama. Nato je off. Kako ce izgledati nova politicko vojna karta sveta i evrope , videcemo uskoro. Evropa se otima od americkog uticaja.

XXL

pre 5 godina

Čovek je sasvim u pravu, a nadogradnju mogu opet uraditi u Izraelu i rusi im neće praviti problem. Ne bi bili prvi kojima je Izrael 'nabudžio' borbene avione ruske proizvodnje.

sve je relativno

pre 5 godina

@ Banijac

Ma može i Pajper Mister Noa. Da bi mogli vršiti zaštitu vazdušnog prostora, morate imati nadzvučne avione, a ne igračke koje su sporije od putničkih (mlaznih) koji krstare 800-900 km/h.

hm?

pre 5 godina

Dobar, obucen i iskusan pilot u “dog fight” obara F-16 i sa MIG 21. SAD su od Moldavije otkupile sve primerke MIG 29 kako bi obucavali svoje pilote na F-16 i F-18 za eventualni sukob, jer da smatraju da su njihovi avioni superiorniji, to nikada ne bi uradili... inace pocetkom devedesetih na nekom aeromitingu u Aziji radjena je simulacija “dog fight” sa pravim MIG 29 i F18 Hornet. Tada se o 29-tki malo znalo, ali su se na aeromitingu pojavili Vijetnamci, pa se iskoristila prilika za simulaciju sukoba u vazduhu. Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.

didrih

pre 5 godina

(leptirica, 14. januar 2019 17:01)
Jedini direktan koliko ja znam sudar fantoma i ruskih migova je bio na bliskom istoku. Izrael i SAD su bile te zemlje koje su koristile fantome uz Iran koji je u u iračko-iranskom sukobu koristio stare tipove fantoma. Ako uzmemo u obzir Izrael koji ima sjajnu i modernu i veoma inovativnu vojnu industriju. Oni si sposobni da razvijaju sopstvene radare i elektroniku koja je za koplje ispred svih suparnika u okruženju i ako uzmemo u obzir američko vojno vazduhoplovatvo koje najviše troši za modernizaciju i obuku svojih pilotu onda nije ni čudo da su fantomi u svim kako veliš direktnim okršajima iznosili pobede. Ako kupiš GOLF sa 120 konjskih snaga i promeniš motor sa većom konjskom snagom, sistemom ubrizgavanja Itd. u startu imate bolji, jači i brži motor. Tako i sa avionima. Izrael i SAD su sasvim druga kategorija jer ove dve zemlje imaju odličnu vojnu industriju i u mogućnosti su da nadograđuju u uspešavaju svoje aparate. Ostale zemlje mogu samo da gledaju i paradiraju.

Bobo

pre 5 godina

Kad su Amerikanci izraelu prodali F16 znali su da izraelci zele da modifikuju avion ali ako izrael proda avion nekom drugom onda ne mogu tu verziju da prodaju to je navodno pisalo u ugovoru .
Citao sam da su slovackoj ponudjeni 14 F16V za 2,9 miljardi.

Dart

pre 5 godina

Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.
_______
Posle pada SSSR avijacija na nosacima je generalno bila lovackog tipa F14, kada je opasnost od dogfigh sa Sovjetima prosla zamenjena je sa F18 lovcima koji su generalno vise imali bombarderske osobine a ne bas dobre lovacke sto im u nadolazecem svetu nije ni trebalo,trebalo im je samo za bombardovanje.Naravno sve je opravdano staroscu F14.

limar nece doci.

pre 5 godina

O njenoj samostalnosti i ozbiljnosti upravo govori i ova smehotresna situacija oko nabavke vojnih aviona.
Platili bi oni zlatom jednu eskadrilu ispravnih Galeba G4 ali nema nikoga da to i prizna.
Jedino sta mogu je da se kriju iza EU i NATO a stvarnost je sasvim drugacija.

Fan a ne fen

pre 5 godina

Iskreno da vam kažem drago mi je što imamo više od 10 Migova 29 . A još draže bi mi bilo da imamo još 6 do 10 Američkih F-16 . A da smo pametni pa da probamo da kupimo 6 komada novih F-15 to bi bilo vrhunski.

органски вентилатор

pre 5 godina

Свакако увек пре МиГ- 29 него Ф-16.Сваки ловац ће то потврдити,али се овде не ради о томе.Овде је реч о полтронској политици и мора да се купи Ф-16 и ту је крај сваке приче.

leptirica

pre 5 godina

Dobar, obucen i iskusan pilot u “dog fight” obara F-16 i sa MIG 21. SAD su od Moldavije otkupile sve primerke MIG 29 kako bi obucavali svoje pilote na F-16 i F-18 za eventualni sukob, jer da smatraju da su njihovi avioni superiorniji, to nikada ne bi uradili... inace pocetkom devedesetih na nekom aeromitingu u Aziji radjena je simulacija “dog fight” sa pravim MIG 29 i F18 Hornet. Tada se o 29-tki malo znalo, ali su se na aeromitingu pojavili Vijetnamci, pa se iskoristila prilika za simulaciju sukoba u vazduhu. Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.
(hm?, 14. januar 2019 16:24)

Ajmo o činjenicama.
1. Mig29 nikad nije srušio niti jedan F16.
2. Do " dog fight" u stvarnim uvjetima više ne dolazi jer se moderni lovci baziraju na borbi van vizualnog polja i tu mig nema ama baš nikakve šanse. Mig ima 2 motora i vece manevarske sposobnosti, ali upravo radi ta 2 motora i oblika radi kojeg ima bolje manevarske mogućnosti ima i puno veći radarski odraz,a dodajmo tome i zastarjelu radarsku tehnologiju protiv F16-ice i novih AESA radara u realnim uvjetima sukoba nema, ama baš nikakve šanse. Primjer ti je i NATO napad na Srbiju. U dokumentarcu Srpski piloti migova kažu da su najčešće vidjeli samo rakete kako idu prema njima.
3. Pusti ti aeromitinge i parade, brojke su jasne F16 je po broju oborenih neprijateljskih aviona najuspješniji lovac današnjice.

hm?

pre 5 godina

Dobar, obucen i iskusan pilot u “dog fight” obara F-16 i sa MIG 21. SAD su od Moldavije otkupile sve primerke MIG 29 kako bi obucavali svoje pilote na F-16 i F-18 za eventualni sukob, jer da smatraju da su njihovi avioni superiorniji, to nikada ne bi uradili... inace pocetkom devedesetih na nekom aeromitingu u Aziji radjena je simulacija “dog fight” sa pravim MIG 29 i F18 Hornet. Tada se o 29-tki malo znalo, ali su se na aeromitingu pojavili Vijetnamci, pa se iskoristila prilika za simulaciju sukoba u vazduhu. Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.

Savo

pre 5 godina

Samo ga kupite sa svom pratećom opremom i sve je super...
Nemojte kao ovaj naš da uzmete samo lim bez akumulatora i opreme za borbenu gotovost

T- Zex

pre 5 godina

Iskreno , mislim da hrvati nece uopste kupiti avione . Pod jedan : Nato postaje samo slovo na papiru , koji obecava sve a ne daje nista. Organizacija je u rasulu . Uskoro ce svaka clanica nato nabavljati oruzje od koga im se nabavlja a ne po direktivama. Nato je off. Kako ce izgledati nova politicko vojna karta sveta i evrope , videcemo uskoro. Evropa se otima od americkog uticaja.

Ага

pre 5 godina

Војска Србије није добила авионе, него их је купила и платила много више него што вреде.

tocka

pre 5 godina

Nego, da vi svi pokrene ponovo projekat jugoslovenskog lovca pete generacije? Onog koji su Amerikanci hteli da finansiraju sa tričavom milijardicom da smo prešli na konfederaciju i bili manje budale.
To bi bila ubedljivo najisplativija odluka za ceo region. Industrija jeste uništena, ali lako bi se izgradilo ako postoji cilj, a cilj je napraviti nešto jeftino što bi se onda valjalo Afrikancima i ostalima kojima su ruski i američki preskupi, kao nekada Galeb i Orao. Galeba su kupovale i ozbiljne zemlje, jer je bio višenamenski aviončić savršen za obuku pilota.
Znam da je ovo sa trenutnim slepcima na vlasti nemoguće, ali neka neko kaže zašto ovo ne bi bilo dobro.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Mislim da na kraju neće kupiti ništa. Jedini razlog zbog njihovog busanja smo mi (ne znam šta su umislili), već su u NATO, njima to ne treba ama baš uopšte.

Realno.

Banijac

pre 5 godina

kada cete da shvatite da vise nije vazno kakvu borbenu moc imaju vec je dovoljan odredjen br lovaca cisto da zastitite civilno vazduhoplovstvo jer je nebulozno placati nekom milione da to radi umesto vas. a dal je mig 21,29 ili f16 moze i utva samo je naoruzati.

V

pre 5 godina

Prva verzija MiG-29 je počela da se proizvodi 1982, a prva verzija F-16 1978. godine. I to NIŠTA NE ZNAČI. Oba aviona su prošla bezbroj modernizacija, verzije sa početka proizvodnje sa verzijama koje se danas proizvode ili onim koje su prošle modernizacije apsolutno nikakve veze nemaju. Najmodernija 29-ka bi "iskasapila" neku stariju verziju 16-ke, kao što bi bilo i u obrnutom slučaju.

Šta se desilo našim migovima '99, šta bi se danas desilo recimo rumunskim F-16 kada bi se našli naspram ruskih MiG-29...

Poenta je u modernizaciji, a ne kada je avion počeo da leti i kada je ušao u proizvodnju. Ajd da onda pljujemo Amere jer koriste F-16 (1978), F-15 (1976), F-18 (1983)... Nemaju oni pojma, lete na kantama, jel?


Poređenje aviona na takav način je identično onome kada bi neko rekao da je isti Audi A4 sa najslabijom opremom onom koji učestvuje na DTM-u.

Melem na ranu

pre 5 godina

Hrvatska treba da se ugleda na Srbiju i da najavi projektovanje i izradu domaćeg, hrvatskog aviona CRT-19, koji će krstariti hrvatskim nebom za dve, najviše tri godine.

XXL

pre 5 godina

Čovek je sasvim u pravu, a nadogradnju mogu opet uraditi u Izraelu i rusi im neće praviti problem. Ne bi bili prvi kojima je Izrael 'nabudžio' borbene avione ruske proizvodnje.

Ostin A

pre 5 godina

Čovek se zeza, okačio link kako neko prodaje najstariji model MIG29 iz perioda hladnog rata, a polovina komentara ga shvatilo kao da je mrtav ozbiljan.

DROGBA11

pre 5 godina

F14 je povucen i unisteni su svi primerci da Iran ne bi mogao da dodje do delova da ozdrzava svoje. Mig 29 je avion konstruisan za tadasnje potrebe sssr, a primarna uloga mu je dog fight. Tada a i sada, rusi imaju npr mig 31 , klasa aviona koja vise nigde ne postoji (interceptor), zato sto niko nema tolika prostranstva. On ima jak radar, veliku resetku, i on sluzi da gadja sa velike daljine(uz to je i najbrzi). Kada se raspao sssr , rusi su mig 29 otpisali jer nije bilo para za sve, a odabrali su da ulazu u su 27 i njegove derivate. Dobar izbor za njihive potrebe. Za ove koji govore o broju obaranja i uzimaju bas nas za primer..pa mi smo imali stotine tudjih aviona na nebu pokrivenom awacs ima nsa tudjih teritorija, koje niti smo imali cime niti smeli da gadjamo. U toj situaciji njihovi lovci radare ni ne pale (ne otkrivaju svoju poziciju) vec linkom dobijaju mapirano nebo... Plus uvej zemlje koje napadaju su ekonomski urisene pa njihiva avijacija je zsstarela i/ili neodrzavana. Znaci nije realna slika.

Banderaš

pre 5 godina

Da su svi na balkanu pametni,gradili bi bolnice,fabrike,igrališta i ne bi ludovali za oružjem i ratovanjem da bi se neko drugi bogatio a mi ginuli.

zlopamtilo

pre 5 godina

Madjarska je članica i NATO i Evropske unije pa upravo sada obavljaju remont jurišnih ruskih helikoptera Mi 24, i imaće kompletnu eskadrilu od 12 letilica i šta im fali!?

mica

pre 5 godina

Ne daju Ameri da im iko kvari koridore iz Afganistana! Nema tu sta da trazi ni meda, ni zeka ,ni koza ni vo ! Leti se bez kontrole leta iznad Balkana kao u Kamenom dobu,malo putnicki, malo transportni, malo X-trail,malo dron, malo balon, moze i bumerang !

Dzoni lik

pre 5 godina

Nema od toga ništa, Hrvatska mora kupiti avione zapadne proizvodnje. Sve bivše članice istočnog bloka, koje su ušle u NATO, nakon isteka resursa njihovih ruskih aviona, prešle su ili prelaze na zapadnu tehnologiju.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Iskreno da vam kažem drago mi je što imamo više od 10 Migova 29 . A još draže bi mi bilo da imamo još 6 do 10 Američkih F-16 . A da smo pametni pa da probamo da kupimo 6 komada novih F-15 to bi bilo vrhunski.
(Fan a ne fen, 14. januar 2019 11:08)

Da nismo uzeli migove,f16 bi bio sjajan izbor.
F15 koje pominjes su vlazni san svakog pilota,ali za nasu zemlju i druge u okruzenju,potpuno beskoristan i neisplativ lovac,ciji potencijal se ne moze iskoristiti ,niti ekonomski opravdati.

Mig 29 je odlican izbor za namene nase vojske,a to je obuka i air policing,nije skup za odrzavanje i koriscenje,a infrastrukturu vec posedujemo,kao znacajan broj rezervnih delova.

F16 bi bio jos bolji izbor,posto je znatno bolja platforma za letenje,ali zahteva kompletno novu infrastrukturu,poboljsane piste,kompletnu preobuku sluzbe odrzavanja,kao i svih ostalih u lancu.
Preobuka i nije tako opasna,ali izgradnja infrastrukture jeste i zahteva vreme.

Kada se stvari bolje sagledaju,potpuno je svejedno koje avione imamo,jer ih imamo u smesnom broju.
Sa 10 aviona niko nije vazdusna sila,tako da smo svi u okruzenju,uglavnom vazdusne sprdacine.

Avijacija je veom askupa igra i samo mocne drzave mogu da je priuste.
Cak i jedna Nemacka leti na krsevima 30+ godina starim....Do stora su koristili Starfigher-e,koji su iz 60'!

Miki Vrbas

pre 5 godina

neka uzmu "gripen", ili još bolje original f-16, pa u nato paktu su, ne mere se sedeti na dve stolice, malo mig nato, malo rusima -agrokor...KRAJ...

Ante

pre 5 godina

Nije Mig 29 loš, nego je pitanje šta ima u sebi i šta će nositi.
E, tu su nam Ameri zapaprili.. Ove Izraelske F-16, trebali smo dobiti radare, opremu za blokiranjem radara, simulatore, naoružanje, a sve za ok cijenu. I onda, kad su vidjeli Rumunji, Bugari, Brazilci itd, svi zatražili ponude od Izraelaca, i Amerikancima se upalila lampica.. Izraelci će prodati 300 F-16, i što je još gore, opremu koja je skoro u rangu F-16V (block 70), i s tim parama kupovati F-35.
Puno je to izgubljenih para čak i za USA.
Tako da shvaćam Amere, i ja bih tako postupio. I Izrael, i Hrvatska, i mnogi drugi su korisnici Američke vojne pomoći, samo Hrvatskoj su donirali brdo vojne opreme koja bi koštala puno para, a o Izraelu da ne govorim.
Tako da, trebati će pronaći novo rješenje, što će vjerujem i biti uskoro, a sad što će biti, manje je važno, jedna dobra eskadrila samo da se zamijene ovi MiG21.
Ruski avioni su dobri, ali nesigurno je za moguće modernizacije u budućnosti, da nas ucjenjuju i slično, jer ipak smo u NATO. Zato se svi i prebacuju na zapadne avione, ovi bivši iz varšavskog pakta..

DC

pre 5 godina

Rimac se sprda, no realno, imajući u vidu da Hrvatska, kao u ostalom ni jedna druga zemlja u okruženju, nema novce za ozbiljnu avijaciju, možda bi im i najbolje bilo da preuzmu one Slovačke 29-ke koje su modifikovane na NATO standard. Mislim da i Poljaci imaju nešto takvih.

maki1982

pre 5 godina

@banijac Tacno tako, i Hrvatskoj i nama bi i mig21 odradio posao bezbednosti civilnog saobracaja. Za sve ostalo niko u regionu ne sme ni da prdne bez dozvole, a kamoli nesto drugo. Zalosno je sto vlade svih drzava na Balkanu trose novac na nepotrebno naoruzanje,a toliko drugih prioriteta ima.

Dart

pre 5 godina

Rezultat za F18 i Amerikance je bio porazavajuc.
_______
Posle pada SSSR avijacija na nosacima je generalno bila lovackog tipa F14, kada je opasnost od dogfigh sa Sovjetima prosla zamenjena je sa F18 lovcima koji su generalno vise imali bombarderske osobine a ne bas dobre lovacke sto im u nadolazecem svetu nije ni trebalo,trebalo im je samo za bombardovanje.Naravno sve je opravdano staroscu F14.

sve je relativno

pre 5 godina

@ Banijac

Ma može i Pajper Mister Noa. Da bi mogli vršiti zaštitu vazdušnog prostora, morate imati nadzvučne avione, a ne igračke koje su sporije od putničkih (mlaznih) koji krstare 800-900 km/h.

Bobo

pre 5 godina

Kad su Amerikanci izraelu prodali F16 znali su da izraelci zele da modifikuju avion ali ako izrael proda avion nekom drugom onda ne mogu tu verziju da prodaju to je navodno pisalo u ugovoru .
Citao sam da su slovackoj ponudjeni 14 F16V za 2,9 miljardi.

didrih

pre 5 godina

(leptirica, 14. januar 2019 17:01)
Jedini direktan koliko ja znam sudar fantoma i ruskih migova je bio na bliskom istoku. Izrael i SAD su bile te zemlje koje su koristile fantome uz Iran koji je u u iračko-iranskom sukobu koristio stare tipove fantoma. Ako uzmemo u obzir Izrael koji ima sjajnu i modernu i veoma inovativnu vojnu industriju. Oni si sposobni da razvijaju sopstvene radare i elektroniku koja je za koplje ispred svih suparnika u okruženju i ako uzmemo u obzir američko vojno vazduhoplovatvo koje najviše troši za modernizaciju i obuku svojih pilotu onda nije ni čudo da su fantomi u svim kako veliš direktnim okršajima iznosili pobede. Ako kupiš GOLF sa 120 konjskih snaga i promeniš motor sa većom konjskom snagom, sistemom ubrizgavanja Itd. u startu imate bolji, jači i brži motor. Tako i sa avionima. Izrael i SAD su sasvim druga kategorija jer ove dve zemlje imaju odličnu vojnu industriju i u mogućnosti su da nadograđuju u uspešavaju svoje aparate. Ostale zemlje mogu samo da gledaju i paradiraju.