1. Ne znam što se svi freelancer-i toliko plaše poreza i uređenja ovog dela tržišta. Evo, radim dugo kao freelancer, i već nekih godinu dana uredno plaćam porez kao paušalac, skoro sam stigao do limita od 6 miliona RSD ove godine, a za sledeću izgleda prestajem da budem paušalac jer mi je planirani prihod oko 14 miliona RSD.

  Ne vidim ništa loše u tome da izmirim svoje poreske obaveze. Život mi je mnogo jednostavniji od kako ne primam uplate preko Payoneera i sličnih. Izdam fakturu, sve lepo leže na račun preko SWIFT uplata, provizije minimalne (daleko manje od onoga što PayPal, Payoneer ili LeuPay uzimaju), a kao paušalac mogu lepo i odmah da raspolažem sa svojim novcem. A i ne moram da brinem da će neko nekada vršiti proveru i da ću dobiti ogromne kazne od poreske. I ne brinem oko zakona o poreklu imovine.

  Većina mojih drugara iz IT sektora su takođe paušalci i ne bune se uopšte. Mislim, realno gledano, kad se sve sabere, porez sa svim doprinosima me je izašao oko 7% ove godine, takva stopa se teško nalazi i u poreskim rajevima.
  (NS, 14. decembar 2018 00:04)

  # Link komentara

 2. Draga moja raspala drzavo, znas kada ces da mi oporezujes rad koji radim za klijente koji nisu u Srbiji??? N-I-K-A-D!!! A ni tad!
  Busate se u grudi sa tom digitaizacijom zato sto obican narod nema blage veze sta je u pitanju.
  Smanji cenu interneta, uvedi optiku i podigni brzinu interneta u ruralnim delovima Srbije. Do tada jedina digitalizacija koja ce se desiti jeste sto cemo vlast sa zadovoljstvom rasclaniti u 1 i 0. Zivela sloboda uz revolt i bunt!!!
  (Smarty, 13. decembar 2018 19:43)

  # Link komentara

 3. Trenutni sistem preduzetnika/pausalca je savrsen za freelancere koji zele da budu u legalnim tokovima. Ako povecate namete, onda cete samo oterati ljude u sive/crne tokove. A verujte mi da imamo toliko nacina van popularnih paypal/payoneer da primamo novac, za koje niste ni culi u zivotu, da mozete da nas ... A ako stisnete jace, samo ce ljudi da se pokupe i odu. Ne zaboravite da freelancer moze da radi sa bilo koje tacke na svetu, ne mora ovde da trpi cizmu partije i velikog vodje.
  (Nikola, 13. decembar 2018 19:32)

  # Link komentara

 4. Rad filensera nije nigde regulisan, pa neće ni ovde, to je samo pusta želja ministra. A i nema razloga za to, nije to toliko veliko polje rada i toliko mnogo novca da bi država sad tu našla svoj interes. I samo treba razjasniti jednu stvar, mnogi prevode ovu reč kao honorarac, ali ima razlike - kada se kaže honorarac obično se podrazumeva pisanje članaka, diplomskih radova, knobarisanje i sl. Frilancer radi na svetskom tržištu i obično se radi o IT i dizajenrskim projektima.
  (srbijaspace, 13. decembar 2018 19:08)

  # Link komentara

 5. Сећате се како су упоређивали зараду на малинама и зараду у ИТ сектору? Малина је пропала...сад ће ИТ да "помогне" као што је малинарима помогла. Све док као обичан народ не почнемо међусобно да се подржавамо, до тада ће ови растурити сваки поштен посао.
  (Живчан_неки_лик, 13. decembar 2018 18:34)

  # Link komentara

 6. Da prevedemo ovu priču o "frilenserima" na srpski - naći ćemo kreativne načine kako da vas što više oporezujemo i da vam dodatno zagorčamo život.
  (Igor, 13. decembar 2018 18:28)

  # Link komentara

 7. Vidi se koliko su neuki. Zakon već postoji. Na žalost oni nemaju stručni kadar da im protumači zakon!

  Inače freelancer je HONORARAC!

  "Radim kao frilenser." Prevod.:"Radim honorarno."
  (Kuvana žaba, 13. decembar 2018 17:51)

  # Link komentara

 8. Dalje pipke od IT!
  (aleksa, 13. decembar 2018 17:00)

  # Link komentara

 9. Sad ce neuki ministar da nas ITevce prevaspita. Al tako nam i treba kad nismo hteli da glasamo. Odsrbio sam se i odbalkanio odavno, samo jos da odem odavde, niko meni moj novac nece da krade da bi kupovao kablovske operatere i televizije.
  (Zemlja seljobera na brdovitom balkanu medju ostalim zemljama seljobera na istom tom balkanu, 13. decembar 2018 16:47)

  # Link komentara

 10. Od toga nema nista, dokle god frilensere budu placali preko paypala, payoneera i ostalih, nemate vi tu jurisdikciju da uticete na platni promet van Srbije. Jedino sto eventualno moze je oporezivanje uplata na devizni racun, a i to je resivo, odes do Bugarske, Madjarske, Makedonije otvoris racun kao stranac i tamo podizes pare, ili ovde na bankomatima uz proviziju. Jedini nacin da uvedete naplatu i oporezivanje je otvaranje bankarskog trzista prema Evropi, ali onda gubite kompletan monopolizam svih domacih banaka. Bese i Vucko onomad o tome baljezgao al' vam slaba vajda, tako da nemojte se vise zamlacivati, a nemojte ni narod zamlacivati. Puste price.
  (nislija, 13. decembar 2018 16:46)

  # Link komentara

 11. Nee. Neeeee! Jedino to je vredelo jer se nije država mesala! Zamislite da sada zakon o ovome donose Marjan Risticevic, Verica Radeta, Palma, Martinović, Babić...
  (Q, 13. decembar 2018 16:15)

  # Link komentara

 12. Pa dobro, uzeću tuđe državljanstvo i bićunstranac a poreze plaćati svojoj novoj državi, odavde, ali vama esenesovcima ne dam ni dinara !
  (Toma diploma, 13. decembar 2018 16:06)

  # Link komentara