Subota, 08.12.2018.

13:27

Odgovor Vučiću: Kupićemo srpske tramvaje sa zadovoljstvom

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će Beograd sa zadovoljstvom kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Odgovor Vuèiæu: Kupiæemo srpske tramvaje sa zadovoljstvom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

Posmatrac

pre 5 godina

Hajde malo razmislite o toj ideji uvodjenja tramvaja na liniji Slavija - Kalemegdan. Kako bi bilo uvesti elektricne mini autobuse na toj liniji i napraviti zonu sporog/ogranicenog saobracaja? Razmislite koji su efekti obe vrste prevoza na svakodnevno funkcionisanje gradjana, kvalitet zivota stanovnika na tom potezu, turisticku ponudu... Iz kog razloga drugi gradovi nemaju tramvajski prevoz u centralnim zonama, ili ih izmestaju? Razmislite jos malo.

Maksimilijan

pre 5 godina

Negde sam pročitao da je Beč pre nekoliko godina napravio ugovor sa kompanijom Porsche o proizvodnji tramvaja pa je tokom izborne kampanje na gradskom nivou jedan od slogana bio: “Porsche za svakog Bečliju". Nadam se da će građani Beograda u novim tramvajima imati i dodatne mogućnosti koje Simens pruža. Kao napr. da skuva kafu ili čaj u odličnim Simensovim kuvalima dok se vozi tramvajem ili nakon vožnje pozajmi pomoću BusPlus kartice vrhunski Simensov usisivač... "Čega se pametan stidi..."

zicer

pre 5 godina

to kao da ja svojoj zeni i deci prodajem bicikle i jos se hvalim i radujem kako sam ubo posao, a oni prezadovoljni i jedva cekaju da se provozaju. ovi su neverovatni

11i april

pre 5 godina

To ove sa slike u boji nacionalne zastave, jedino s promasenim rasporedom? Da, siguran sam da se radi o srpskim tramvajima, ma naravno, nadaleko smo poznati po proizvodnji prevoznih sredstava. Nego, blizi li se kakav referendum ili izbori? Evo ja cu prvi da glasam za onu Irenu s lepim ocima, samo ne davite s tramvajima i BDPeom, nismo bas toliko retardirani

wg

pre 5 godina

Torcida_Trebinje@ Kažeš da je zagrebački tramvaj zakon, pa možda za tebe jeste, ali je realnost da oba puta nije prošao na tržite EU zbog loših tehničkih rešenja. Testirali su ga Sofija i Helsinki, i kod jednih i kod drugih je ocenjen ispod očekivanja. Sada pokušavaju da ga prodaju na tržištu Letonije ili Litvanije, nisam siguran. Inače, taj tramvaj sada samo kupuje Zagreb.

sempervivum

pre 5 godina

Супер.
Накачићемо их на новогодишњу расвету.
Нека лебде. Онда расвету не мора да скидамо уопште.

Nemanja

pre 5 godina

"Drugi svetski rat smo dočekali sa 10 tramvajskih linija i ukupno 104 tramvaja, podsetio je zamenik gradonačelnika Beograda."


Toliko imamo i danas.

dr.kadzija

pre 5 godina

Jel ima maketa? Prvo cemo uzeti one Mercedese iz Ikarbusa, zatim Kineske letece automobile, da prrposreni politicari imaju vime da se voze iznad Plebsa, i na kraju i ove nikada vidjene do sada tramvaje koji ce da levitiraju a da ne koriste sine. A veliki pricenat cd ici u kasicu dva brata, po obicaju.

onako

pre 5 godina

Ja sam za to da kupimo one koji nas inicijalno i kroz održavanje manje koštaju. Nijedan drugi kriterijum nema smisla. Ako su ovi "srpski", skuplji, batali i kupi neke druge.

Gracki Menađer

pre 5 godina

njemu odgovara vesiću gorane
drugi čoveče od beograde
što beše menadžer gracki
i preletač od demokratski

vuče moj, najmiliji vođo
đe ti reče ja bos prođo'
komada 30 ti nam odma' dadni
nema veze što su ljudi gladni

Lider regiona

pre 5 godina

Znači tako to kod vas "funkcioniše", predsjednik sa protokolarnim ovlastima nazove zamjenika gradonačelnika, kao ajde da uzmeš jedno 150 tramvaja, i deal je sklopljen!

Pufne za frezenkovanje

pre 5 godina

Hahahah. Pa ja stvarno mislim da se oni bas dobro sprdaju. Kao ovaj juce moli nekoga iz grada preko medija da kupe tramvaje i gle cuda, danas mu odmah odgovara ovaj prvi operativac grada da ce sigurno kupiti, opet preko medija. Pa ovo je komedija. Placem od smeha. Ili je to u stvari muka. Vise ni sam ne znam. A da ipak je muka posto cu da se ispovracam ovog momenta. Izgleda da ce peoci jos neko vreme dok ce se oni ovako sprdati sa nama uglavnom preko medija posto mi to sve gledamo i smejemo im se ili placemo, a ja bih rekao da se ipak oni najbolje provode bas zbog nas. Nikada politicarima nije bilo lakse da nas zaje....ju.

Nenad

pre 5 godina

Ja se izvinjavam ako moze neko da mi kaze sta je to Visnjicko polje? Znam za Karaburmu, Visnjicku banju, Visnjicu, Rospi cupriju. Ali za Visnjicko polje nikada cuo. Znam da Visnjica, Veliko selo i Slance nemaju kanalizaciju i bukvalno plivaju u fekalijama...

goran

pre 5 godina

Pa zašto država ne pomogne domaćim proizvođačima? GOŠA FSO (ne FŠV) već proizvodi prikolice. Šta se desilo sa onim "kupujemo domaće"? Dajemo strancima stimulacije a onda i kupujemo njihove proizvode, a onda oni profit odnesu u njihove države. Za to vreme u Srbiji je sve manje i manje para i siromašimo!!!
Oni iskoriste stimulacije i 2-3 godine proizvode i odu sa parama i ostave naše radnike bez posla. Bukvalno nas iskoriste i odu, kao da smo ...

Beograd u 21. veku

pre 5 godina

"Kupovace Beograd tramvaje iz Kragujevca u paketu sa Mercedesima iz Ikarusa.Kupis dva dobijes nula.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pokondirena tikvica, 8. decembar 2018 14:05)"

I Boeing motore proizvedene u Srbiji ... i mikro-čipove proizvedene u Inđiji...
Ako ti tramvaji i budu proizvedeni ne sme da se dozvoli da se kupe "ma kakva da je cena", da se ne bi "Kurta i Murta" ugradili i delili dobit sa onima koji o svemu odlučuju!

P.S. Kada će biti izgrađen metro u Beogradu? Za jednu zgradu u Savamali su bile potrebne 4 godine... za jednu liniju metroa bi istim tempom rada bilo potrebno bar 100 godina...

Ševarice

pre 5 godina

@ Cena je potpuno nebitna, makar bili i najskuplji tramvaji na svetu.
(marlon, 08. decembar 2018 15:09)
Ja Vučića i bratiju ne mogu da smislim, ali bih kupio naš proizvod pre bilo kog uvoznog, pa i da je skuplji.

duje

pre 5 godina

Treba ugasiti katedre za šinska vozila. Mi ni elektromotor ne možemo da napravimo svojom pameću.
Treba bojkotovati sve što nisu proizvele firme sa većinskim srpskim kapitalom. I firme koje imaju mafijaške vlasnike!
Hm... da li bi onda bilo moguće bilo šta kupiti???
Eeej čak je 100.000.000 evra potrošeno na 25 šinobusa iz Švajcarske! 4.000.000 po jedinici.
Kao da nismo mogli napraviti kompaniju, startup, šta god da razvije glupi šinobus!! Mogao je Telekom to sve da isfinansira i da profitira na domaćem i stranom ino tržištu.

Raja

pre 5 godina

Uhvatite par dobrih inzinjera, cetiri do pet odlicnih diplomaca sa masinstva I
elektrotehnike I dobre majstore, pa cete imati proizvodju odlicnih tramvaja u Srbiji bez Simensa. izvinjavam se, zaboravio sam da nikad niste nigde radili pa ne znate I ne verujete da je to moguce. Onda nista. Nastavite sa ponzavanjem I rasterivanjem strucnjaka.

Hm

pre 5 godina

A vi svi vajni kritičari sa neta, lepo na ulicu, pa na protest do pravih promena, ko Francuzi. Ovi će jahati dok mogu, a moći će do smrti jer ih niko u tome ne sprečava. Zato ili se utulite ili se pokrenite. Što se mene tiče, ne samo SNS i SPS, ja bih sve dosadašnje političare skinuo sa scene i zabranio im da se bave politikom, jedan pravi reset, pa da se krene ispočetka kako valja. Inače ovom cirkusu nikad kraja, Kurta i Murta u večitoj rokadi.

Cika Kure

pre 5 godina

Oni preko mosta na Adi postavljaju te sine 2 godine, a to je 1 km plafon. Nema sirenja dok su ovi na vlasti. A recimo u Pragu je ceo grad u sinama tj tramvajima, i svaki ide u minut bez zastoja, odusevilo me sve to. Da imamo sposobne ljude pa da prosire tramvajsku mrezu po celom gradu sa svim prigradskim naseljima, brze bi putovali, nema zgadjenja jer bi se izbacila gomila krseva koja saobraca.

suboticanin

pre 5 godina

subotica je.bila.pojam za staru Jugu,sa sinskim gradskim prevozom,dok.ga niau unistili gradski predstavnici.onog vremena pod izgovorom.da ce bolji saobracaj gradski biti sa autobusima..
sad da je ostao u funkciji i sinski imali bi mini gradski voz od subotice do palica.em jeftin em turisticka atrakcija.
sad smao mozemo da zalimo dok gledamo stare razglednice,i divimo se koliko je subotica u neko staro vreme bila pojam za dosta vecih gradova sa gradskim prigradskim saobracajem i kao turiaticka destinacija.
nadam se da ce neka.buducnost dovesti mlade sa boljim idejama i pemtnijim ulaganjem i povratiti sjaj grada koji je bio i ostao pojam u ekonomskom ,kulturoloskom i turistickom smislu za mnoge gradove 70,80 tih godina.
beogradjani..uzivajte u tramvajima,koje ste uspeli sacuvati,a ne kao mi suboticani..nazalost zbog usijanih glava

glog

pre 5 godina

Dok se Goša raspada i radnici se ubijaju , vodja dovodi u serbistan nemackog proizvodjaca sinskih vozila da taman do krajci onog naseg pokradenog giganta. Hvala Vucicu!

Nidža Nindža

pre 5 godina

Naravno da ćemo da kupimo domaće tramvaje kad budu proizvedeni. Svaka država na svetu gleda da pomogne i promoviše sopstvenu industriju, samo ćemo mi da budemo budale i kupujemo vozila strane proizvodnje...

Mitar

pre 5 godina

Tako je, bre, Vesiću! Da se već danas kupe Simensovi tramvaji sa Mercedesovim znakom i da provozaju građane kroz metro. Hoću da iskoristim onu kartu za metro koju si mi onomad prodao...

marinko M

pre 5 godina

Па што са задовољством не куписте стотине Фијата 500Л уместо Шкода за МУП?
Само питам.

aco

pre 5 godina

Gospodine Vesicu, tramvaje cete da kupite na javnom nadmetanju pa ko ponudi najjeftinije ti ce se kupiti, u suprotnom ce te u zatvor, tako bar kaze zakon...

Dragic

pre 5 godina

Dosta vise mazanja ociju narodu pobogu. Svi znamonda ako kupite Simensove tramvaje novac ide nemackom Simensu i osim plata Srbija od toga nema nista. Da ste toliki patriote ko sto se predsgavljate davno bi Gosu stavili na noge.

Nemanja

pre 5 godina

Sve je ovo lepo, sirenje tramvajskih mreza u BG-u, gradnja metroa, BG na vodi, drago mi je ali sta je sa drugim gradovima? Zamislite Novi Sad sa tramvajima! Izbacimo stare autobuse koji mnogo zagadjuju zivotnu sredinu u samom gradu i izgradimo mrezu linija tramvaja. To isto moze i u Nisu, Kragujevcu, Subotici. Svaki nas grad koji bi dobio tramvaje bi bio mnogo lepsi, moderniji, zagadjenje vazduha bi se smanjilo, nemojte ljudi sve u BG, nije Beograd Srbija. Pozdrav

Mozart van Beethoven

pre 5 godina

Jedino gradovi i država kupuju od tih Firerovih "preporođenih" firmi, da li je Ikarbus prodao jedan autobus a da ga nije kupio Beograd ili neki drugi grad, pa onda Jumko i Namenska isto im je država jedina mušterija, itd.

Бук

pre 5 godina

"Do sredine naredne godine biće završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi pa ćemo povezati Banovo Brdo i Rakovicu sa Novim Beogradom, a planirano je i proširenje tramvajske mreže prema Višnjičkom polju i Zemunu kao i spajanje Slavije i Kalemegdana tramvajskom linijom broj 1", rekao je zamenik gradonačelnika.

Већ су спојени Славија и Калемегдан. Евентуално ће то сад бити линија 1, а од Кнежевца до блока 45 да иде линија 2?

igor

pre 5 godina

Evo ja vec uzivam u voznji srpskim Mercedesom po gradu i jedva cekam da udjem u srpski Simens. A kad skupim pare, planiram da uzmem jedan leteci auto, cisto zbog guzvi, ne mogu vise da se guram po metrou, ipak sam u godinama.

Šumadinski Tram Way

pre 5 godina

Pošto je Vučić lepo zamolio Vesića da kupi kragujevačke tramvaje, na šta je ovaj odgovorio pozitivno, uz oduševljenje, sad preostaje još da Vesić lepo zamoli Vučića da kad Beograd kupi prvi tramvaj, da ga Vesić lično doveze od Kragujevca do Beograda, a Vučić da bude putnik u tom tramvaju.

Sledeći korak bila bi proširenje proizvodnje u Kragujevcu, koje bi podrazumevalo kompozicije za metro; taman dok Vesić sa svojima iskopa prvu liniju metoa u Beogradu, dotle će Kragiujevac i Beograd, zajedničkim sanagama, biti povezani podzemnom železnicom. Preostaje još samo da se utanači datum svečanog otvaranja.

glog

pre 5 godina

Dok se Goša raspada i radnici se ubijaju , vodja dovodi u serbistan nemackog proizvodjaca sinskih vozila da taman do krajci onog naseg pokradenog giganta. Hvala Vucicu!

Dragic

pre 5 godina

Dosta vise mazanja ociju narodu pobogu. Svi znamonda ako kupite Simensove tramvaje novac ide nemackom Simensu i osim plata Srbija od toga nema nista. Da ste toliki patriote ko sto se predsgavljate davno bi Gosu stavili na noge.

marinko M

pre 5 godina

Па што са задовољством не куписте стотине Фијата 500Л уместо Шкода за МУП?
Само питам.

Raja

pre 5 godina

Uhvatite par dobrih inzinjera, cetiri do pet odlicnih diplomaca sa masinstva I
elektrotehnike I dobre majstore, pa cete imati proizvodju odlicnih tramvaja u Srbiji bez Simensa. izvinjavam se, zaboravio sam da nikad niste nigde radili pa ne znate I ne verujete da je to moguce. Onda nista. Nastavite sa ponzavanjem I rasterivanjem strucnjaka.

Cika Kure

pre 5 godina

Oni preko mosta na Adi postavljaju te sine 2 godine, a to je 1 km plafon. Nema sirenja dok su ovi na vlasti. A recimo u Pragu je ceo grad u sinama tj tramvajima, i svaki ide u minut bez zastoja, odusevilo me sve to. Da imamo sposobne ljude pa da prosire tramvajsku mrezu po celom gradu sa svim prigradskim naseljima, brze bi putovali, nema zgadjenja jer bi se izbacila gomila krseva koja saobraca.

Gracki Menađer

pre 5 godina

njemu odgovara vesiću gorane
drugi čoveče od beograde
što beše menadžer gracki
i preletač od demokratski

vuče moj, najmiliji vođo
đe ti reče ja bos prođo'
komada 30 ti nam odma' dadni
nema veze što su ljudi gladni

aco

pre 5 godina

Gospodine Vesicu, tramvaje cete da kupite na javnom nadmetanju pa ko ponudi najjeftinije ti ce se kupiti, u suprotnom ce te u zatvor, tako bar kaze zakon...

Šumadinski Tram Way

pre 5 godina

Pošto je Vučić lepo zamolio Vesića da kupi kragujevačke tramvaje, na šta je ovaj odgovorio pozitivno, uz oduševljenje, sad preostaje još da Vesić lepo zamoli Vučića da kad Beograd kupi prvi tramvaj, da ga Vesić lično doveze od Kragujevca do Beograda, a Vučić da bude putnik u tom tramvaju.

Sledeći korak bila bi proširenje proizvodnje u Kragujevcu, koje bi podrazumevalo kompozicije za metro; taman dok Vesić sa svojima iskopa prvu liniju metoa u Beogradu, dotle će Kragiujevac i Beograd, zajedničkim sanagama, biti povezani podzemnom železnicom. Preostaje još samo da se utanači datum svečanog otvaranja.

Hm

pre 5 godina

A vi svi vajni kritičari sa neta, lepo na ulicu, pa na protest do pravih promena, ko Francuzi. Ovi će jahati dok mogu, a moći će do smrti jer ih niko u tome ne sprečava. Zato ili se utulite ili se pokrenite. Što se mene tiče, ne samo SNS i SPS, ja bih sve dosadašnje političare skinuo sa scene i zabranio im da se bave politikom, jedan pravi reset, pa da se krene ispočetka kako valja. Inače ovom cirkusu nikad kraja, Kurta i Murta u večitoj rokadi.

Mitar

pre 5 godina

Tako je, bre, Vesiću! Da se već danas kupe Simensovi tramvaji sa Mercedesovim znakom i da provozaju građane kroz metro. Hoću da iskoristim onu kartu za metro koju si mi onomad prodao...

Beograd u 21. veku

pre 5 godina

"Kupovace Beograd tramvaje iz Kragujevca u paketu sa Mercedesima iz Ikarusa.Kupis dva dobijes nula.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pokondirena tikvica, 8. decembar 2018 14:05)"

I Boeing motore proizvedene u Srbiji ... i mikro-čipove proizvedene u Inđiji...
Ako ti tramvaji i budu proizvedeni ne sme da se dozvoli da se kupe "ma kakva da je cena", da se ne bi "Kurta i Murta" ugradili i delili dobit sa onima koji o svemu odlučuju!

P.S. Kada će biti izgrađen metro u Beogradu? Za jednu zgradu u Savamali su bile potrebne 4 godine... za jednu liniju metroa bi istim tempom rada bilo potrebno bar 100 godina...

igor

pre 5 godina

Evo ja vec uzivam u voznji srpskim Mercedesom po gradu i jedva cekam da udjem u srpski Simens. A kad skupim pare, planiram da uzmem jedan leteci auto, cisto zbog guzvi, ne mogu vise da se guram po metrou, ipak sam u godinama.

Nidža Nindža

pre 5 godina

Naravno da ćemo da kupimo domaće tramvaje kad budu proizvedeni. Svaka država na svetu gleda da pomogne i promoviše sopstvenu industriju, samo ćemo mi da budemo budale i kupujemo vozila strane proizvodnje...

Pufne za frezenkovanje

pre 5 godina

Hahahah. Pa ja stvarno mislim da se oni bas dobro sprdaju. Kao ovaj juce moli nekoga iz grada preko medija da kupe tramvaje i gle cuda, danas mu odmah odgovara ovaj prvi operativac grada da ce sigurno kupiti, opet preko medija. Pa ovo je komedija. Placem od smeha. Ili je to u stvari muka. Vise ni sam ne znam. A da ipak je muka posto cu da se ispovracam ovog momenta. Izgleda da ce peoci jos neko vreme dok ce se oni ovako sprdati sa nama uglavnom preko medija posto mi to sve gledamo i smejemo im se ili placemo, a ja bih rekao da se ipak oni najbolje provode bas zbog nas. Nikada politicarima nije bilo lakse da nas zaje....ju.

Nenad

pre 5 godina

Ja se izvinjavam ako moze neko da mi kaze sta je to Visnjicko polje? Znam za Karaburmu, Visnjicku banju, Visnjicu, Rospi cupriju. Ali za Visnjicko polje nikada cuo. Znam da Visnjica, Veliko selo i Slance nemaju kanalizaciju i bukvalno plivaju u fekalijama...

Lider regiona

pre 5 godina

Znači tako to kod vas "funkcioniše", predsjednik sa protokolarnim ovlastima nazove zamjenika gradonačelnika, kao ajde da uzmeš jedno 150 tramvaja, i deal je sklopljen!

Nemanja

pre 5 godina

"Drugi svetski rat smo dočekali sa 10 tramvajskih linija i ukupno 104 tramvaja, podsetio je zamenik gradonačelnika Beograda."


Toliko imamo i danas.

Mozart van Beethoven

pre 5 godina

Jedino gradovi i država kupuju od tih Firerovih "preporođenih" firmi, da li je Ikarbus prodao jedan autobus a da ga nije kupio Beograd ili neki drugi grad, pa onda Jumko i Namenska isto im je država jedina mušterija, itd.

dr.kadzija

pre 5 godina

Jel ima maketa? Prvo cemo uzeti one Mercedese iz Ikarbusa, zatim Kineske letece automobile, da prrposreni politicari imaju vime da se voze iznad Plebsa, i na kraju i ove nikada vidjene do sada tramvaje koji ce da levitiraju a da ne koriste sine. A veliki pricenat cd ici u kasicu dva brata, po obicaju.

suboticanin

pre 5 godina

subotica je.bila.pojam za staru Jugu,sa sinskim gradskim prevozom,dok.ga niau unistili gradski predstavnici.onog vremena pod izgovorom.da ce bolji saobracaj gradski biti sa autobusima..
sad da je ostao u funkciji i sinski imali bi mini gradski voz od subotice do palica.em jeftin em turisticka atrakcija.
sad smao mozemo da zalimo dok gledamo stare razglednice,i divimo se koliko je subotica u neko staro vreme bila pojam za dosta vecih gradova sa gradskim prigradskim saobracajem i kao turiaticka destinacija.
nadam se da ce neka.buducnost dovesti mlade sa boljim idejama i pemtnijim ulaganjem i povratiti sjaj grada koji je bio i ostao pojam u ekonomskom ,kulturoloskom i turistickom smislu za mnoge gradove 70,80 tih godina.
beogradjani..uzivajte u tramvajima,koje ste uspeli sacuvati,a ne kao mi suboticani..nazalost zbog usijanih glava

duje

pre 5 godina

Treba ugasiti katedre za šinska vozila. Mi ni elektromotor ne možemo da napravimo svojom pameću.
Treba bojkotovati sve što nisu proizvele firme sa većinskim srpskim kapitalom. I firme koje imaju mafijaške vlasnike!
Hm... da li bi onda bilo moguće bilo šta kupiti???
Eeej čak je 100.000.000 evra potrošeno na 25 šinobusa iz Švajcarske! 4.000.000 po jedinici.
Kao da nismo mogli napraviti kompaniju, startup, šta god da razvije glupi šinobus!! Mogao je Telekom to sve da isfinansira i da profitira na domaćem i stranom ino tržištu.

goran

pre 5 godina

Pa zašto država ne pomogne domaćim proizvođačima? GOŠA FSO (ne FŠV) već proizvodi prikolice. Šta se desilo sa onim "kupujemo domaće"? Dajemo strancima stimulacije a onda i kupujemo njihove proizvode, a onda oni profit odnesu u njihove države. Za to vreme u Srbiji je sve manje i manje para i siromašimo!!!
Oni iskoriste stimulacije i 2-3 godine proizvode i odu sa parama i ostave naše radnike bez posla. Bukvalno nas iskoriste i odu, kao da smo ...

Бук

pre 5 godina

"Do sredine naredne godine biće završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi pa ćemo povezati Banovo Brdo i Rakovicu sa Novim Beogradom, a planirano je i proširenje tramvajske mreže prema Višnjičkom polju i Zemunu kao i spajanje Slavije i Kalemegdana tramvajskom linijom broj 1", rekao je zamenik gradonačelnika.

Већ су спојени Славија и Калемегдан. Евентуално ће то сад бити линија 1, а од Кнежевца до блока 45 да иде линија 2?

onako

pre 5 godina

Ja sam za to da kupimo one koji nas inicijalno i kroz održavanje manje koštaju. Nijedan drugi kriterijum nema smisla. Ako su ovi "srpski", skuplji, batali i kupi neke druge.

Nemanja

pre 5 godina

Sve je ovo lepo, sirenje tramvajskih mreza u BG-u, gradnja metroa, BG na vodi, drago mi je ali sta je sa drugim gradovima? Zamislite Novi Sad sa tramvajima! Izbacimo stare autobuse koji mnogo zagadjuju zivotnu sredinu u samom gradu i izgradimo mrezu linija tramvaja. To isto moze i u Nisu, Kragujevcu, Subotici. Svaki nas grad koji bi dobio tramvaje bi bio mnogo lepsi, moderniji, zagadjenje vazduha bi se smanjilo, nemojte ljudi sve u BG, nije Beograd Srbija. Pozdrav

wg

pre 5 godina

Torcida_Trebinje@ Kažeš da je zagrebački tramvaj zakon, pa možda za tebe jeste, ali je realnost da oba puta nije prošao na tržite EU zbog loših tehničkih rešenja. Testirali su ga Sofija i Helsinki, i kod jednih i kod drugih je ocenjen ispod očekivanja. Sada pokušavaju da ga prodaju na tržištu Letonije ili Litvanije, nisam siguran. Inače, taj tramvaj sada samo kupuje Zagreb.

zicer

pre 5 godina

to kao da ja svojoj zeni i deci prodajem bicikle i jos se hvalim i radujem kako sam ubo posao, a oni prezadovoljni i jedva cekaju da se provozaju. ovi su neverovatni

sempervivum

pre 5 godina

Супер.
Накачићемо их на новогодишњу расвету.
Нека лебде. Онда расвету не мора да скидамо уопште.

Ševarice

pre 5 godina

@ Cena je potpuno nebitna, makar bili i najskuplji tramvaji na svetu.
(marlon, 08. decembar 2018 15:09)
Ja Vučića i bratiju ne mogu da smislim, ali bih kupio naš proizvod pre bilo kog uvoznog, pa i da je skuplji.

Maksimilijan

pre 5 godina

Negde sam pročitao da je Beč pre nekoliko godina napravio ugovor sa kompanijom Porsche o proizvodnji tramvaja pa je tokom izborne kampanje na gradskom nivou jedan od slogana bio: “Porsche za svakog Bečliju". Nadam se da će građani Beograda u novim tramvajima imati i dodatne mogućnosti koje Simens pruža. Kao napr. da skuva kafu ili čaj u odličnim Simensovim kuvalima dok se vozi tramvajem ili nakon vožnje pozajmi pomoću BusPlus kartice vrhunski Simensov usisivač... "Čega se pametan stidi..."

11i april

pre 5 godina

To ove sa slike u boji nacionalne zastave, jedino s promasenim rasporedom? Da, siguran sam da se radi o srpskim tramvajima, ma naravno, nadaleko smo poznati po proizvodnji prevoznih sredstava. Nego, blizi li se kakav referendum ili izbori? Evo ja cu prvi da glasam za onu Irenu s lepim ocima, samo ne davite s tramvajima i BDPeom, nismo bas toliko retardirani

Posmatrac

pre 5 godina

Hajde malo razmislite o toj ideji uvodjenja tramvaja na liniji Slavija - Kalemegdan. Kako bi bilo uvesti elektricne mini autobuse na toj liniji i napraviti zonu sporog/ogranicenog saobracaja? Razmislite koji su efekti obe vrste prevoza na svakodnevno funkcionisanje gradjana, kvalitet zivota stanovnika na tom potezu, turisticku ponudu... Iz kog razloga drugi gradovi nemaju tramvajski prevoz u centralnim zonama, ili ih izmestaju? Razmislite jos malo.

glog

pre 5 godina

Dok se Goša raspada i radnici se ubijaju , vodja dovodi u serbistan nemackog proizvodjaca sinskih vozila da taman do krajci onog naseg pokradenog giganta. Hvala Vucicu!

marinko M

pre 5 godina

Па што са задовољством не куписте стотине Фијата 500Л уместо Шкода за МУП?
Само питам.

Dragic

pre 5 godina

Dosta vise mazanja ociju narodu pobogu. Svi znamonda ako kupite Simensove tramvaje novac ide nemackom Simensu i osim plata Srbija od toga nema nista. Da ste toliki patriote ko sto se predsgavljate davno bi Gosu stavili na noge.

Raja

pre 5 godina

Uhvatite par dobrih inzinjera, cetiri do pet odlicnih diplomaca sa masinstva I
elektrotehnike I dobre majstore, pa cete imati proizvodju odlicnih tramvaja u Srbiji bez Simensa. izvinjavam se, zaboravio sam da nikad niste nigde radili pa ne znate I ne verujete da je to moguce. Onda nista. Nastavite sa ponzavanjem I rasterivanjem strucnjaka.

igor

pre 5 godina

Evo ja vec uzivam u voznji srpskim Mercedesom po gradu i jedva cekam da udjem u srpski Simens. A kad skupim pare, planiram da uzmem jedan leteci auto, cisto zbog guzvi, ne mogu vise da se guram po metrou, ipak sam u godinama.

Lider regiona

pre 5 godina

Znači tako to kod vas "funkcioniše", predsjednik sa protokolarnim ovlastima nazove zamjenika gradonačelnika, kao ajde da uzmeš jedno 150 tramvaja, i deal je sklopljen!

Šumadinski Tram Way

pre 5 godina

Pošto je Vučić lepo zamolio Vesića da kupi kragujevačke tramvaje, na šta je ovaj odgovorio pozitivno, uz oduševljenje, sad preostaje još da Vesić lepo zamoli Vučića da kad Beograd kupi prvi tramvaj, da ga Vesić lično doveze od Kragujevca do Beograda, a Vučić da bude putnik u tom tramvaju.

Sledeći korak bila bi proširenje proizvodnje u Kragujevcu, koje bi podrazumevalo kompozicije za metro; taman dok Vesić sa svojima iskopa prvu liniju metoa u Beogradu, dotle će Kragiujevac i Beograd, zajedničkim sanagama, biti povezani podzemnom železnicom. Preostaje još samo da se utanači datum svečanog otvaranja.

Pufne za frezenkovanje

pre 5 godina

Hahahah. Pa ja stvarno mislim da se oni bas dobro sprdaju. Kao ovaj juce moli nekoga iz grada preko medija da kupe tramvaje i gle cuda, danas mu odmah odgovara ovaj prvi operativac grada da ce sigurno kupiti, opet preko medija. Pa ovo je komedija. Placem od smeha. Ili je to u stvari muka. Vise ni sam ne znam. A da ipak je muka posto cu da se ispovracam ovog momenta. Izgleda da ce peoci jos neko vreme dok ce se oni ovako sprdati sa nama uglavnom preko medija posto mi to sve gledamo i smejemo im se ili placemo, a ja bih rekao da se ipak oni najbolje provode bas zbog nas. Nikada politicarima nije bilo lakse da nas zaje....ju.

Gracki Menađer

pre 5 godina

njemu odgovara vesiću gorane
drugi čoveče od beograde
što beše menadžer gracki
i preletač od demokratski

vuče moj, najmiliji vođo
đe ti reče ja bos prođo'
komada 30 ti nam odma' dadni
nema veze što su ljudi gladni

Cika Kure

pre 5 godina

Oni preko mosta na Adi postavljaju te sine 2 godine, a to je 1 km plafon. Nema sirenja dok su ovi na vlasti. A recimo u Pragu je ceo grad u sinama tj tramvajima, i svaki ide u minut bez zastoja, odusevilo me sve to. Da imamo sposobne ljude pa da prosire tramvajsku mrezu po celom gradu sa svim prigradskim naseljima, brze bi putovali, nema zgadjenja jer bi se izbacila gomila krseva koja saobraca.

goran

pre 5 godina

Pa zašto država ne pomogne domaćim proizvođačima? GOŠA FSO (ne FŠV) već proizvodi prikolice. Šta se desilo sa onim "kupujemo domaće"? Dajemo strancima stimulacije a onda i kupujemo njihove proizvode, a onda oni profit odnesu u njihove države. Za to vreme u Srbiji je sve manje i manje para i siromašimo!!!
Oni iskoriste stimulacije i 2-3 godine proizvode i odu sa parama i ostave naše radnike bez posla. Bukvalno nas iskoriste i odu, kao da smo ...

Mozart van Beethoven

pre 5 godina

Jedino gradovi i država kupuju od tih Firerovih "preporođenih" firmi, da li je Ikarbus prodao jedan autobus a da ga nije kupio Beograd ili neki drugi grad, pa onda Jumko i Namenska isto im je država jedina mušterija, itd.

aco

pre 5 godina

Gospodine Vesicu, tramvaje cete da kupite na javnom nadmetanju pa ko ponudi najjeftinije ti ce se kupiti, u suprotnom ce te u zatvor, tako bar kaze zakon...

Hm

pre 5 godina

A vi svi vajni kritičari sa neta, lepo na ulicu, pa na protest do pravih promena, ko Francuzi. Ovi će jahati dok mogu, a moći će do smrti jer ih niko u tome ne sprečava. Zato ili se utulite ili se pokrenite. Što se mene tiče, ne samo SNS i SPS, ja bih sve dosadašnje političare skinuo sa scene i zabranio im da se bave politikom, jedan pravi reset, pa da se krene ispočetka kako valja. Inače ovom cirkusu nikad kraja, Kurta i Murta u večitoj rokadi.

Beograd u 21. veku

pre 5 godina

"Kupovace Beograd tramvaje iz Kragujevca u paketu sa Mercedesima iz Ikarusa.Kupis dva dobijes nula.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pokondirena tikvica, 8. decembar 2018 14:05)"

I Boeing motore proizvedene u Srbiji ... i mikro-čipove proizvedene u Inđiji...
Ako ti tramvaji i budu proizvedeni ne sme da se dozvoli da se kupe "ma kakva da je cena", da se ne bi "Kurta i Murta" ugradili i delili dobit sa onima koji o svemu odlučuju!

P.S. Kada će biti izgrađen metro u Beogradu? Za jednu zgradu u Savamali su bile potrebne 4 godine... za jednu liniju metroa bi istim tempom rada bilo potrebno bar 100 godina...

Mitar

pre 5 godina

Tako je, bre, Vesiću! Da se već danas kupe Simensovi tramvaji sa Mercedesovim znakom i da provozaju građane kroz metro. Hoću da iskoristim onu kartu za metro koju si mi onomad prodao...

suboticanin

pre 5 godina

subotica je.bila.pojam za staru Jugu,sa sinskim gradskim prevozom,dok.ga niau unistili gradski predstavnici.onog vremena pod izgovorom.da ce bolji saobracaj gradski biti sa autobusima..
sad da je ostao u funkciji i sinski imali bi mini gradski voz od subotice do palica.em jeftin em turisticka atrakcija.
sad smao mozemo da zalimo dok gledamo stare razglednice,i divimo se koliko je subotica u neko staro vreme bila pojam za dosta vecih gradova sa gradskim prigradskim saobracajem i kao turiaticka destinacija.
nadam se da ce neka.buducnost dovesti mlade sa boljim idejama i pemtnijim ulaganjem i povratiti sjaj grada koji je bio i ostao pojam u ekonomskom ,kulturoloskom i turistickom smislu za mnoge gradove 70,80 tih godina.
beogradjani..uzivajte u tramvajima,koje ste uspeli sacuvati,a ne kao mi suboticani..nazalost zbog usijanih glava

Nenad

pre 5 godina

Ja se izvinjavam ako moze neko da mi kaze sta je to Visnjicko polje? Znam za Karaburmu, Visnjicku banju, Visnjicu, Rospi cupriju. Ali za Visnjicko polje nikada cuo. Znam da Visnjica, Veliko selo i Slance nemaju kanalizaciju i bukvalno plivaju u fekalijama...

Nemanja

pre 5 godina

"Drugi svetski rat smo dočekali sa 10 tramvajskih linija i ukupno 104 tramvaja, podsetio je zamenik gradonačelnika Beograda."


Toliko imamo i danas.

duje

pre 5 godina

Treba ugasiti katedre za šinska vozila. Mi ni elektromotor ne možemo da napravimo svojom pameću.
Treba bojkotovati sve što nisu proizvele firme sa većinskim srpskim kapitalom. I firme koje imaju mafijaške vlasnike!
Hm... da li bi onda bilo moguće bilo šta kupiti???
Eeej čak je 100.000.000 evra potrošeno na 25 šinobusa iz Švajcarske! 4.000.000 po jedinici.
Kao da nismo mogli napraviti kompaniju, startup, šta god da razvije glupi šinobus!! Mogao je Telekom to sve da isfinansira i da profitira na domaćem i stranom ino tržištu.

dr.kadzija

pre 5 godina

Jel ima maketa? Prvo cemo uzeti one Mercedese iz Ikarbusa, zatim Kineske letece automobile, da prrposreni politicari imaju vime da se voze iznad Plebsa, i na kraju i ove nikada vidjene do sada tramvaje koji ce da levitiraju a da ne koriste sine. A veliki pricenat cd ici u kasicu dva brata, po obicaju.

onako

pre 5 godina

Ja sam za to da kupimo one koji nas inicijalno i kroz održavanje manje koštaju. Nijedan drugi kriterijum nema smisla. Ako su ovi "srpski", skuplji, batali i kupi neke druge.

Nemanja

pre 5 godina

Sve je ovo lepo, sirenje tramvajskih mreza u BG-u, gradnja metroa, BG na vodi, drago mi je ali sta je sa drugim gradovima? Zamislite Novi Sad sa tramvajima! Izbacimo stare autobuse koji mnogo zagadjuju zivotnu sredinu u samom gradu i izgradimo mrezu linija tramvaja. To isto moze i u Nisu, Kragujevcu, Subotici. Svaki nas grad koji bi dobio tramvaje bi bio mnogo lepsi, moderniji, zagadjenje vazduha bi se smanjilo, nemojte ljudi sve u BG, nije Beograd Srbija. Pozdrav

Ševarice

pre 5 godina

@ Cena je potpuno nebitna, makar bili i najskuplji tramvaji na svetu.
(marlon, 08. decembar 2018 15:09)
Ja Vučića i bratiju ne mogu da smislim, ali bih kupio naš proizvod pre bilo kog uvoznog, pa i da je skuplji.

zicer

pre 5 godina

to kao da ja svojoj zeni i deci prodajem bicikle i jos se hvalim i radujem kako sam ubo posao, a oni prezadovoljni i jedva cekaju da se provozaju. ovi su neverovatni

Nidža Nindža

pre 5 godina

Naravno da ćemo da kupimo domaće tramvaje kad budu proizvedeni. Svaka država na svetu gleda da pomogne i promoviše sopstvenu industriju, samo ćemo mi da budemo budale i kupujemo vozila strane proizvodnje...

Maksimilijan

pre 5 godina

Negde sam pročitao da je Beč pre nekoliko godina napravio ugovor sa kompanijom Porsche o proizvodnji tramvaja pa je tokom izborne kampanje na gradskom nivou jedan od slogana bio: “Porsche za svakog Bečliju". Nadam se da će građani Beograda u novim tramvajima imati i dodatne mogućnosti koje Simens pruža. Kao napr. da skuva kafu ili čaj u odličnim Simensovim kuvalima dok se vozi tramvajem ili nakon vožnje pozajmi pomoću BusPlus kartice vrhunski Simensov usisivač... "Čega se pametan stidi..."

sempervivum

pre 5 godina

Супер.
Накачићемо их на новогодишњу расвету.
Нека лебде. Онда расвету не мора да скидамо уопште.

Posmatrac

pre 5 godina

Hajde malo razmislite o toj ideji uvodjenja tramvaja na liniji Slavija - Kalemegdan. Kako bi bilo uvesti elektricne mini autobuse na toj liniji i napraviti zonu sporog/ogranicenog saobracaja? Razmislite koji su efekti obe vrste prevoza na svakodnevno funkcionisanje gradjana, kvalitet zivota stanovnika na tom potezu, turisticku ponudu... Iz kog razloga drugi gradovi nemaju tramvajski prevoz u centralnim zonama, ili ih izmestaju? Razmislite jos malo.

11i april

pre 5 godina

To ove sa slike u boji nacionalne zastave, jedino s promasenim rasporedom? Da, siguran sam da se radi o srpskim tramvajima, ma naravno, nadaleko smo poznati po proizvodnji prevoznih sredstava. Nego, blizi li se kakav referendum ili izbori? Evo ja cu prvi da glasam za onu Irenu s lepim ocima, samo ne davite s tramvajima i BDPeom, nismo bas toliko retardirani

Бук

pre 5 godina

"Do sredine naredne godine biće završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi pa ćemo povezati Banovo Brdo i Rakovicu sa Novim Beogradom, a planirano je i proširenje tramvajske mreže prema Višnjičkom polju i Zemunu kao i spajanje Slavije i Kalemegdana tramvajskom linijom broj 1", rekao je zamenik gradonačelnika.

Већ су спојени Славија и Калемегдан. Евентуално ће то сад бити линија 1, а од Кнежевца до блока 45 да иде линија 2?

wg

pre 5 godina

Torcida_Trebinje@ Kažeš da je zagrebački tramvaj zakon, pa možda za tebe jeste, ali je realnost da oba puta nije prošao na tržite EU zbog loših tehničkih rešenja. Testirali su ga Sofija i Helsinki, i kod jednih i kod drugih je ocenjen ispod očekivanja. Sada pokušavaju da ga prodaju na tržištu Letonije ili Litvanije, nisam siguran. Inače, taj tramvaj sada samo kupuje Zagreb.