Četvrtak, 06.12.2018.

15:37

Predstavnici Prištine napustili sastanak CEFTA komiteta

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije danas napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini.

Izvor: B92

Predstavnici Prištine napustili sastanak CEFTA komiteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

ivan

pre 5 godina

Nisu Albanci ludi. Oni ostvaruju svoj cilj dugorocno. Izglasace sto im je potrebno, a posle ce moljakati medjunarodnu zajednicu da ih u najgorem slucaju vrati u sve organizacije. Razlika pre i sad je sto upravo i Srbija igra pametno i podseca sve sta se desava i desavalo, isto ppstujemo medjunarodna prava.

sm

pre 5 godina

U kom svojstvu predstavnici vlade srbije učestvuju na sastanku na kome učestvuje država kosovo? valjda ih nismo priznali... ili jesmo ali nam niste još rekli.

duci0167

pre 5 godina

Jos nesto bitno sa hronologijom dogadjaja ... ne tretirajte ih kao pleme,kao nizu rasu,kao otpad itd. vidim da je to sad moderno,uvrediti ih. Ne tretirajte ih kao vecinski Srbi na Kosovu 80tih i pocetkom 90tih,ne ponizavajte ih,zato je i pocelo sve pa kulminiralo izgibenijom. Isti su kao vi. Zamislite imaju studente,lepe devojke,sportiste itd a sad sto su im ludaci na vlasti pa realno ni oni ne vole. Trebamo snage da se udruze da stvaramo zajedno,razmenjujemo robu,idemo zajedno ka EU. Koliko vam se ovo ne svidja toliko necemo mrdnuti iz ove PAT POZICIJE. To mogu da urade samo iskrene demokratske vlasti. Oviskriveni nacional sovinisti na obe strane nikako

Dušan

pre 5 godina

Transfer blama...taman kad pomislite da ne može gore od naše vlasti... problem je ipak ogroman za nas jer je i naš narod taoc ovih diletanata...nema sreće izgleda na ovim prostorima

Murga

pre 5 godina

Za alnaskog ekonomskog eksperta:
1. Albanske firme koje su radile sa srpskim ce morati da otpuste ljude a neke ce i propasti jer ne mogu svi, zbog podjele trzista, da nadju zamjenu. Ti Albanci su vec sada najveci protivnici Haradinaja i njegove vlade i jedva cekaju da mu vide ledja.
2. 100 % vazi i za repromaterijale koji su dole preradjivani u finalne proizvode. Te firme je Ramus takodjer unistio.
3. Vec sada su cijene za proizvode pocele da rastu dole a i nastavice da rastu. Da srpski nisu bili konkurentni i kvalitetni niko ih ni do sada ne bi kupovao, odnosno i do sada bi kupovali neke druge a ne srpske proizvode. Samo transport iz svih zemalja u okruzenju osim Makedonije je visi a sada je npr. iz Bugarske skocio za cca. 30 - 40 %.
4. Mislim da ste sa ovim potezom ukaljali svoj ugled u svijetu i ojacali pozicije protivnika Vase nezavisnosti. Mislim da se sada i Makedonci i Crnogorci treba da zapitaju da li su i oni sljedeci, jer ako ne postoje konzekvence ko im garantuje da i prema njima necete isto primjeniti.
5. Ovo sto sada radite ce Vam se prvom prilikom, sigurno na slican nacin vratiti.
6. Mucno je gledati albanske partnere iz Kosova koji objasnjavaju da im je politika unistila preko noci 20 godina mukotrpnog radai na kojima se vidjelo da se stide poteza svoje vlade. Pri tome pricamo o postenim ljudima koji su punili kosovski budzet.

svet

pre 5 godina

@ekonomista
Pa logika bi bila da je skuplji ako cemo ekonomski, posto nema konkurencije plu put iz albanske fabrike do Pristine je duzi i vise se goriva potrosi, nego iz centralne Srbije a sa juzne jos kraci. Ko sto rece komentar nizi je pdv jel je niza i cena. Sta cemo sa osnovnom surovinom kao sto je brasno, kad ponestane iz magacina, mleko itd.. Svidza se to nekome ili ne cene glavnih, svako dnevnih potreba su jeftinija iz Srbije i to ne vazi samo za Srbe tamo nego i za Albance.

derista sa specijalnim potrebama

pre 5 godina

Sa Albancima sa Kosova ce se moda moci ozbiljno razgovarati kada prvo udju u pubertet a posle i izadju i njega, do tada je to gubljenje vremena.

Vlada

pre 5 godina

Zasto UNMIK ne ukine carine?
Posto je UNMIK potpisnik CEFTA to znaci da UNMIK krsi CEFTA. Specijalni izaslanik Generalnog Sekretara UN ima nadleznost da ukine sve odredbe koje nisu u skladu sa medjunarodnim obavezama.

re:

pre 5 godina

@ekonomista

Pokrivenost izvoza uvozom sto se tice "drzave kosova" je nekih 10-12% sto je dovoljan pokazatelj koliko "proizvodite". U CELU EU ste izvezli UKUPNO robe u vrednosti od jedva 90 miliona evra sto je isto pokazatelj koliko "proizvodite" i koliko ste konkurentni. U jednom svom komentaru spominjes nekih 200 miliona izvoza na crno iz Srbije, ako moze 200 sigurno moze i 500 i za to ce se pobrinuti tvoji sunarodnici koji su odlicno uvezbani za sverc. Sto se respekta tice, i ovo do sada je bilo previse u odnosu na sta ste, divlja gradnja, PROTEKTORAT izgradjen na 19. vekovnom albanskom sovinizmu i kojeg predvode ratni zlocinci i kriminalci. Da ne ocekujete mozda da vas Srbija jos i podrzava u legalizaciji vaseg naci projekta na Kosovu?

Oni a mi

pre 5 godina

Oni rade sta hoce i pred medjunarodnim zajednicama direktno u lice a nama onda ti isti savetuju da se suzdrzavamo. Ne razumem zasto ih uopste i slusate kad oni NEMAJU moc da ista urade ako albanci nece!!!!
Ne razumem sa kim trebate da se sporazumete, sa medjunarodnim zajednicama ili sa pristinskim tzv vlastima.
Bataljujte sve te gluposti i pocnite da radite nesto a da to nije ulizivanje medjunarodnim zajednicama koje nemaju nikakvu moc da ista promene kad albanci nesto rese. Tacka

protektovari

pre 5 godina

@trup,

... I bez clanstva u UN-u, Savetu Evrope, Interpol-u, UNESCO-u itd. Svim organizacijama gde se nalaze drzave, cak i takve kao Juzni Sudan ili Kiribati ali ne i "drzava kosova". Hahahaha. Svetlosnih ste godina od drzave

trup

pre 5 godina

kosovo nije zemlja, vec pokrajina.
(milodar, 6. decembar 2018 18:17)

Aha. Pokrajina sa granicnim prelazima, pasosima, tablicama, policijom, vojskom, sudovima, ministrom spoljnih poslova, itd.

propali student ekonomije sa megadens "univerziteta" u kukeshu

pre 5 godina

@ekonomista
Beskrajno si zabavan. Malo njih je u stanju da nagura toliko nebuloza u samo nekoliko komentara. Ali samo nastavi, nece ti sefovi dati burek samo tako. Btw. CEFTA je smisljena kao vezbaonica za EU, ovim jednostranim taksama samo ste pokazali svima u EU koliko ste neozbiljni, nezreli i detinjasti. Bajke i samozavaravanja o tome kako ce sada privreda "drzave kosova" da procveta su prosto smesne, uspecete da napravite neki keks ili smuckate neki sok i to vam je maksimum. Potrebne su milijarde i milijrde ulaganja da stvorite sosptvene proizvode. Pare od poreza necete nadomestiti na drugoj robi posto se ta roba nece kupovati jer ce biti skuplja i zato sto ce srpska roba poceti da se svercuje kao sto se svercovala i ranije. Nije ovo prvi put da pokusavate da izgurate srpsku robu, nije vam uspelo ni ranije, nece ni sada.

ekonomista

pre 5 godina

Bajke i samozavaravanja o tome kako ce sada privreda "drzave kosova" da procveta su prosto smesne, uspecete da napravite neki keks ili smuckate neki sok i to vam je maksimum. Pare od poreza necete nadomestiti na drugoj robi posto se ta roba nece kupovati jer ce biti skuplja i zato sto ce srpska roba poceti da se svercuje kao sto se svercovala i ranije..
(propali student ekonomije sa megadens "univerziteta" u kukeshu, 6. decembar 2018 19:03)

Kosovo proizvodi mnogo više nego što se misli i ne samo sokove. Proizvodi recimo i u tehnologiju budučnosti tj. solarne panele (primer: https://www.jahasolar.com).

PDV koji se gubi od proizvoda iz Srbije nadomesti verlo lako jer evo ti primera. Litar jestivog ulja iz Srbije bio oko 1 evro. Litar jestivog ulja iz Albanije (Olim - vrlo kvalitetan) bio oko 1.15 evra a sada se prodaje za 1 evro i taj Olim. Dakle ne gubi se nikakav PDV za kosovski budžet.

Ako neko želi nešto drugo onda to je druga stvar.

O švercu - pa zar neko normalan može da zamisli da se mogu švercovati 500 miliona robe?!

Ova mera nije da se izbacuju proizvodi iz Srbije nego da neke usijane glave u Beogradu urazume i pocnu da respektuju Kosovo i kosovske institucije.

Albo

pre 5 godina

Kazete:

1. UNMIK potpisao CEFTA sporazum,
2. UNMIK predsedava CEFTA sporazumom 2018. godine,
3. Pristinske privremene vlasti samouprave (gle imena) krse obaveze CEFTA sporazuma.

Vi ste bre komsije mnogo licemerni! Ajt sad zalite se UNMIK-u o taksi i neka vam njihovo osoblje od pedeset i nesto celjadi kupi vasu robu.

Mili moj

pre 5 godina

Pokusaj Srbije da zaobilazi Kosovske institucije a da se dogovori sa UNMIK-om i sami znaju da nece da prodje.Carine nije stavio UNMIK nego Kosovo-- e sad necu Kosovo hocu UNMIK to bogme malo sutra.Pa nisu Albanci tako glupi.I jos nesto- niko nikad nije garantovao da je Kosovsko trziste neotudjivo pravo srpskih preduzeca.

Nikola

pre 5 godina

ali na Kosovu žive i Albanci , zašto se oni ne bune na takse? i njima treba isto što i Srbima, pa se opet ne bune, znači da ima odakle da se uveze!

jovan

pre 5 godina

(hm, 06. decembar 2018 17:37)
Nije problem trzište nego srbi koji žive tamo srpske bolnice, škole, stari ljudi grejanje mazut za skole i bolnice lekovi kiseonik za bolnice to je sve problem.

nikola

pre 5 godina

Organizujes “druzenje” u svojoj kuci, pozoves sve, svi dodju ali djole nece da se izuje, i se naduris i odes sa “dogadjaja”...
Kakva odgovorna politika! Fantazija!

ekonomista

pre 5 godina

Uvoz na Kosovo cini oko 3% ukupnog izvoza i sigurno dece dovesti do recesije. Pre ce manjak da oseti budzet te vase "drzave" jer nece biti para od poreza dok ce roba da se prebaci na crno trziste. Zamisli sada sta ce se desiti ako Srbija uvede reciprocitet.
(Wlade, 6. decembar 2018 17:29)

Treba malo, u stvari mnogo više znanja u ekonomiji za takve analize. Ako Srbija izvozi samo 3% na Kosovo to znači da je neka Nemačka a znamo da uopšte nije tako.

Izvoz Srbije na Kosovo jeste oko 450 miliona evra godišnje sa papirima i oko 200 miliona na crno ali za ekonomiju nije bitno da li je to na belo ili crno. Bitne su PARE.

Pitaj nekog ekonomistu da ti objasni BDP multiplikator (izguglaj "GDP multplier" na engleskom ako znaš) i možeš da razumeš da tih više od 500 miliona se pretvara u gubitak BDP-a od skoro 2 milijardi evra što je oko 5% BDP Srbije (wiki kaže 48 milijardi USD ili oko 42 milijardi evra).

Kosovo NE GUBI ništa jer te pare od poreza dobija 100% sa proizvodima koji zamenjuju ove iz Srbije a verovatno i više.

O reciprocitetu - Kosovo jedva ceka da Srbija primenjuje reciprocitet. Kosovo je tu apsolutni dobitnik.

Kosovo može izgubiti onih mizernih 20 miliona evra koje izvozi u Srbiji ali DOBIJA mnogo više zbog domacih firmi koje vec za 2 nedelje povecali proizvodnju. A zamisli za godinu dana ili više.

leptirica

pre 5 godina

postoje li neke kazne za krsenja zakona Ujedinjenih Nacija?pa da Srbija tuzi sve zemlje koje krse te zakone,dogovore ili kako god se one zvale? a? i postoji li sansa da ovakav i slican komentar prodju filtražu i budu uredno objavljeni s obzirom da ne krse zakon o javnom informisanju.Hvala
(iseedeadpeople, 06. decembar 2018 17:25)

Ne radi se tu o zakonima UN-a već o pravilima CEFTA-e, a meni se čini da bi Kosovu pošto ništa ne proizvodi bolje odgovaralo da izađe iz CEFTA-e i sam određuje carine i samim tim regulira potrošnju proizvoda na svom teritoriju. Više love se da tu zamraciti od lobista i kompanija koje žele ući na tržište Kosova nego što je potencijalna korist naroda.

Mare

pre 5 godina

(ekonomista, 6. decembar 2018 16:44)

Au vi Albanci stvarno mislite da ako stavis nick ekonomista to treba da znaci da znas nesto o ekonomiji? To mozda dole kod vas tako funkcionira. Prvo vi ste malo trziste da bi pogodilo Srbiju. Kakva crna recesija. Drugo izadjete iz cefte vi imate carinu na sve proizvode. Koje uvozite i koje izvozite. Ovo sto radite prarasta u komediju.

Halo Bing...

pre 5 godina

Ajde više prestanite plakati oko tih taksi.. Pa nije Kosovo jedina zemlja u koju izvozite.
(hm, 06. decembar 2018 17:37)
Ti očigledno nerazumeš zašto je Kosovo uopšte i uvelo takse.

danko

pre 5 godina

Albanci su sebi zacrtali jasan plan i guraju ga do kraja bez obzira na konsekvence.
Srbi (Vucko ponajvise) samo kukaju, da je to vec za neverovati. Ili se ponasaj kao dostojan protivnik, ili batali...

Mile

pre 5 godina

Pa ko je bio na tom sastanku? Tzv. kosovo napustilo, ali je UNMIK tu, znači ko da niko nije otišao. Otišli Albanci, nema kvoruma?
Znači nisu došli ni Makedonci, ni BIH, ni CG! Bili mi, Unmik i Albanci.
Da nije tragično, bilo bi smešno.

Djuro

pre 5 godina

Zbog visokih bezbedonosnih rizika napuštaju Kosovo??? I to u pratnji KFORa!! Pa zar Kosovo nije spremno u EU, ili bar za viznu liberalizaciju?? Zar tamo nisu na visokom nivou postovanje ljudskih prava i sloboda, kako navode zapadne zemlje u svojim izvjestajima??? Ništa mi nije jasno!?

Wlade

pre 5 godina

@ekonomista, istina i koje sve nadimke jos koristis

Beskrajno zabavlja taj tvoj retro sigurimi stajl spinovanje, mora da si kurs zavrsio dok je jos enver Hodza bio ziv. Uvoz na Kosovo cini oko 3% ukupnog izvoza i sigurno dece dovesti do recesije. Pre ce manjak da oseti budzet te vase "drzave" jer nece biti para od poreza dok ce roba da se prebaci na crno trziste. Zamisli sada sta ce se desiti ako Srbija uvede reciprocitet.

realista

pre 5 godina

@ekonomista

A kome ce Albanci prodavati i ono malo robe iz "drzave kosova" ako se uvedu takse i carine zbog izbacvanja iz CEFTA-e? Kako ce se odvijati tranzit i ono malo robe koja se proizvodi u "drzavi kosova" ako s euvedu tranzitne takse? Kako ce Albanci objasniti da su spremni za EU a nisu u stanju da postuju cak ni pravila CEFTA-e koje je predvorje a EU trziste? Sa kim to "drzava kosova" moze da trguje? Nemoj da si smesan, srpska roba se kupuje sa razlogom i to zato sto ni Albanija, ni Turska ni niko drugi noje u stanju da proizvede tu robu po tim cenama. Nemate vi para da se preorijentisete na drugu robu a sami ste ensposobni da je proizvedete.

Mile

pre 5 godina

Ne razumem zašto predsedavaju sastankom koji napuštaju i šta je nenormalno u tome što Srbija traži ukidanje takse od 100%? Kažete "hoćemo" ili kažete "nećemo" ili "zato i zato je tako" mislim, kažete nešto... ipak je to sastanak. Uveli taksu od 100% na sve živo odavde i sada su uvređeni?! Dajte ljudi urazumite se pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo, više je svima muka bre.

Aleks

pre 5 godina

Okej, aj jasno mi je za ove iz Pristine, al mi ovi iz Tirane nisu jasni, sta sad oni hoce kog vraga...
(Patria, 6. decembar 2018 16:52)
Hoće da nema kvoruma, a sa tim ne može da se usvoji nijedan obavezujući dokument.

kole

pre 5 godina

Kosovu i ne treba Cefta, ono sto oni izvoze ili se ubrizgava spricem ili smrce ili mota u rizlu. Vec Albaniji Cefta znaci jer imaju ekonomiju koja zavisi od toga, voleo bih da visim neke sankcije prema Kosovu i Albaniji zbog ovakvog ponasanja, ali mislim da ce se izvuci i da ce da teraju inat dok god ne postignu to sto su naumili.

odradjujes burek?

pre 5 godina

@ekonomista,

Smesno, da li si "ekonomisto" cuo za sverc? U tome su tvoji sunarodnici Albanci veoma verzirani tako da ce srpske robe biti na Kosovu i nece izgubiti triste. Srpske robe je bilo i ta vreme rata. Izgubice samo budzet "drzave kosova" koji ce ostati bez upata a pare ce otici svercerima. Da ne spominjemo da ste ugasili i sto se tice EU jer ste pokazali da ne postujete ni CEFTA ni SSP. Zamisli sada kada ce vam ukinuti vize za EU? 2020. ili 2030.?

rani

pre 5 godina

i šta sad? takse su i dalje tu. Ako njima ne smetaju takse , što se mi bunimo?
(Nikola, 06. decembar 2018 16:23)

Trebalo bi da znaš da na Kosmetu živi oko 180 hiljada Srba, možda se zato bunimo! Tim Srbima stiže naše mleko, naš hleb, lekovi, medicinska oprema, brašno, šećer, ulje, gorivo, itd, itd! Ili se praviš blesav, ili si toliko neobavešten?

iseedeadpeople

pre 5 godina

postoje li neke kazne za krsenja zakona Ujedinjenih Nacija?pa da Srbija tuzi sve zemlje koje krse te zakone,dogovore ili kako god se one zvale? a? i postoji li sansa da ovakav i slican komentar prodju filtražu i budu uredno objavljeni s obzirom da ne krse zakon o javnom informisanju.Hvala

Đorđe sa Pejićevih

pre 5 godina

"Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244."

Zbog čega je Srbija napravila ovaj ustupak?

Aleks

pre 5 godina

"Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244."

Zbog čega je Srbija napravila ovaj ustupak?
(Đorđe sa Pejićevih, 6. decembar 2018 16:16)

Verovatno da provocira Albance koji nisu verovali da će delegacija Srbije da dođe i to je uspelo.

stalno u defanzivi

pre 5 godina

Pa izbacite ih CEFTA-e ako ne postuju sporazum. Neka truju sa nekim drugim. Siguran sam da zbog toga necemo propasti. Albanci jos od 80-te (da ne idemo dalje) koriste silu da bi postigli svoje ciljeve, pa dokle cemo mi samo da se sklanjamo i da im cinimo? Ajmo onda svi u Nemacku, pa nek dodju ljudi lepo u Beograd, Vojvodinu, itd. Sto da se grce tamo dole.

Pera

pre 5 godina

"Vec cujem:" Zbog nepostovanja EU i potpisanih ugovora vlada Ceske i Poljske povlace priznanje Kosova". Ubrzo za njima Madjarska i Bugarska."

Iskreno obidji Cesku i Poljsku neces naci dva cveka, koji poznaju prilike, da podrzavaju nezavisnost Kosova.

Ced

pre 5 godina

Nije ovaj nas Vucko bas blesav ko sto neki pricaju... Ovde se vuku neki mnogo dubokomudri potezi i mislim da cemo od sve situacije sa Kosovom izvuci i vise nego sto smo ocekivali. Skoro da ce biti ono cemu smo se nadali...

Boro i Ramiz

pre 5 godina

Ma, u redu je.
Albanci su uvek bili jedna srećna i vesela nacija, koja obožava sve svoje susede - Grke, Crnogorce, Makedonce i Srbe.
Vazda su im "pomagali".
P.S. Sva sreća pa ih Jenkiji ne tretiraju kao Indijance.

ekonomista

pre 5 godina

Pa izbacite ih CEFTA-e ako ne postuju sporazum. Neka truju sa nekim drugim. Siguran sam da zbog toga necemo propasti.
(stalno u defanzivi, 6. decembar 2018 16:21)

To najviše pogoduje Kosovu jer Kosovo nema nikakvu dobit od CEFTA-e.

Dakle, ako Kosovo nije u CEFTA onda automatski svi proizvodi iz Srbije imaju CARINU od 10% + razne takse i tako proizvodi iz Srbije nisu konkurentni na tržište Kosova.

To znači da Kosovo ne mora da uvede nikakvu posebnu tarifu a da Srbija gubi to tržište.

Srbija neće propasti ali biće na debelom minusu BDP-a pa i vrlo moguće ekonomske recesije.

O političkom aspektu da ne govorimo jer CARINA jeste nešto što se uvede SAMO između država.

vlado

pre 5 godina

Sve pohvale za ponašanje naše vlade! Ako uspemo, a da ne dozvolimo da nas uvuku u neki nasilni konflikt ovo je dobitna kombinacija za Srbiju! Prosto ne mogu da verujem da konačno naša vlast koristi mozak a ne emocije! Bravo

Douglas Bader

pre 5 godina

Pa onda nista. Ubuduce robu doturati na trziste KiM u oklopnim transporterima, a ne u kamionima. Uz brzu dostavu avijacijom, special price.

trup

pre 5 godina

i šta sad? takse su i dalje tu. Ako njima ne smetaju takse , što se mi bunimo?
(Nikola, 6. decembar 2018 16:23)

?! Pa zasto bi njima smetale takse, oni su ih i uveli.
Nama smetaju, zato smo i trazili sastanak i pristali da oni predsedavaju medjutim opet su nas ispalili, otisli i oni i kvorum.

prellee

pre 5 godina

Šta oni hoće, da ih Srbija prizna?Da nije malo previše! On Srbiju ne moraju priznati, Srbiji to nije ni bitno. Dure se kao mala djeca, nezreli, bahati i bez ikakve ideje. Malo dijete u pelenama. Ne mogu Srbiju silovati, sa Srbijom se moraju dogovarati, jer to je prije svega u njihovom interesu.Ne razumiju danas, razumjeće za dvije-tri godine.

vlado

pre 5 godina

Sve pohvale za ponašanje naše vlade! Ako uspemo, a da ne dozvolimo da nas uvuku u neki nasilni konflikt ovo je dobitna kombinacija za Srbiju! Prosto ne mogu da verujem da konačno naša vlast koristi mozak a ne emocije! Bravo

rani

pre 5 godina

i šta sad? takse su i dalje tu. Ako njima ne smetaju takse , što se mi bunimo?
(Nikola, 06. decembar 2018 16:23)

Trebalo bi da znaš da na Kosmetu živi oko 180 hiljada Srba, možda se zato bunimo! Tim Srbima stiže naše mleko, naš hleb, lekovi, medicinska oprema, brašno, šećer, ulje, gorivo, itd, itd! Ili se praviš blesav, ili si toliko neobavešten?

realista

pre 5 godina

@ekonomista

A kome ce Albanci prodavati i ono malo robe iz "drzave kosova" ako se uvedu takse i carine zbog izbacvanja iz CEFTA-e? Kako ce se odvijati tranzit i ono malo robe koja se proizvodi u "drzavi kosova" ako s euvedu tranzitne takse? Kako ce Albanci objasniti da su spremni za EU a nisu u stanju da postuju cak ni pravila CEFTA-e koje je predvorje a EU trziste? Sa kim to "drzava kosova" moze da trguje? Nemoj da si smesan, srpska roba se kupuje sa razlogom i to zato sto ni Albanija, ni Turska ni niko drugi noje u stanju da proizvede tu robu po tim cenama. Nemate vi para da se preorijentisete na drugu robu a sami ste ensposobni da je proizvedete.

Aleks

pre 5 godina

Okej, aj jasno mi je za ove iz Pristine, al mi ovi iz Tirane nisu jasni, sta sad oni hoce kog vraga...
(Patria, 6. decembar 2018 16:52)
Hoće da nema kvoruma, a sa tim ne može da se usvoji nijedan obavezujući dokument.

jovan

pre 5 godina

(hm, 06. decembar 2018 17:37)
Nije problem trzište nego srbi koji žive tamo srpske bolnice, škole, stari ljudi grejanje mazut za skole i bolnice lekovi kiseonik za bolnice to je sve problem.

Đorđe sa Pejićevih

pre 5 godina

"Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244."

Zbog čega je Srbija napravila ovaj ustupak?

stalno u defanzivi

pre 5 godina

Pa izbacite ih CEFTA-e ako ne postuju sporazum. Neka truju sa nekim drugim. Siguran sam da zbog toga necemo propasti. Albanci jos od 80-te (da ne idemo dalje) koriste silu da bi postigli svoje ciljeve, pa dokle cemo mi samo da se sklanjamo i da im cinimo? Ajmo onda svi u Nemacku, pa nek dodju ljudi lepo u Beograd, Vojvodinu, itd. Sto da se grce tamo dole.

Ced

pre 5 godina

Nije ovaj nas Vucko bas blesav ko sto neki pricaju... Ovde se vuku neki mnogo dubokomudri potezi i mislim da cemo od sve situacije sa Kosovom izvuci i vise nego sto smo ocekivali. Skoro da ce biti ono cemu smo se nadali...

Mare

pre 5 godina

(ekonomista, 6. decembar 2018 16:44)

Au vi Albanci stvarno mislite da ako stavis nick ekonomista to treba da znaci da znas nesto o ekonomiji? To mozda dole kod vas tako funkcionira. Prvo vi ste malo trziste da bi pogodilo Srbiju. Kakva crna recesija. Drugo izadjete iz cefte vi imate carinu na sve proizvode. Koje uvozite i koje izvozite. Ovo sto radite prarasta u komediju.

iseedeadpeople

pre 5 godina

postoje li neke kazne za krsenja zakona Ujedinjenih Nacija?pa da Srbija tuzi sve zemlje koje krse te zakone,dogovore ili kako god se one zvale? a? i postoji li sansa da ovakav i slican komentar prodju filtražu i budu uredno objavljeni s obzirom da ne krse zakon o javnom informisanju.Hvala

prellee

pre 5 godina

Šta oni hoće, da ih Srbija prizna?Da nije malo previše! On Srbiju ne moraju priznati, Srbiji to nije ni bitno. Dure se kao mala djeca, nezreli, bahati i bez ikakve ideje. Malo dijete u pelenama. Ne mogu Srbiju silovati, sa Srbijom se moraju dogovarati, jer to je prije svega u njihovom interesu.Ne razumiju danas, razumjeće za dvije-tri godine.

Douglas Bader

pre 5 godina

Pa onda nista. Ubuduce robu doturati na trziste KiM u oklopnim transporterima, a ne u kamionima. Uz brzu dostavu avijacijom, special price.

Vlada

pre 5 godina

Zasto UNMIK ne ukine carine?
Posto je UNMIK potpisnik CEFTA to znaci da UNMIK krsi CEFTA. Specijalni izaslanik Generalnog Sekretara UN ima nadleznost da ukine sve odredbe koje nisu u skladu sa medjunarodnim obavezama.

Albo

pre 5 godina

Kazete:

1. UNMIK potpisao CEFTA sporazum,
2. UNMIK predsedava CEFTA sporazumom 2018. godine,
3. Pristinske privremene vlasti samouprave (gle imena) krse obaveze CEFTA sporazuma.

Vi ste bre komsije mnogo licemerni! Ajt sad zalite se UNMIK-u o taksi i neka vam njihovo osoblje od pedeset i nesto celjadi kupi vasu robu.

Mili moj

pre 5 godina

Pokusaj Srbije da zaobilazi Kosovske institucije a da se dogovori sa UNMIK-om i sami znaju da nece da prodje.Carine nije stavio UNMIK nego Kosovo-- e sad necu Kosovo hocu UNMIK to bogme malo sutra.Pa nisu Albanci tako glupi.I jos nesto- niko nikad nije garantovao da je Kosovsko trziste neotudjivo pravo srpskih preduzeca.

odradjujes burek?

pre 5 godina

@ekonomista,

Smesno, da li si "ekonomisto" cuo za sverc? U tome su tvoji sunarodnici Albanci veoma verzirani tako da ce srpske robe biti na Kosovu i nece izgubiti triste. Srpske robe je bilo i ta vreme rata. Izgubice samo budzet "drzave kosova" koji ce ostati bez upata a pare ce otici svercerima. Da ne spominjemo da ste ugasili i sto se tice EU jer ste pokazali da ne postujete ni CEFTA ni SSP. Zamisli sada kada ce vam ukinuti vize za EU? 2020. ili 2030.?

protektovari

pre 5 godina

@trup,

... I bez clanstva u UN-u, Savetu Evrope, Interpol-u, UNESCO-u itd. Svim organizacijama gde se nalaze drzave, cak i takve kao Juzni Sudan ili Kiribati ali ne i "drzava kosova". Hahahaha. Svetlosnih ste godina od drzave

Djuro

pre 5 godina

Zbog visokih bezbedonosnih rizika napuštaju Kosovo??? I to u pratnji KFORa!! Pa zar Kosovo nije spremno u EU, ili bar za viznu liberalizaciju?? Zar tamo nisu na visokom nivou postovanje ljudskih prava i sloboda, kako navode zapadne zemlje u svojim izvjestajima??? Ništa mi nije jasno!?

nikola

pre 5 godina

Organizujes “druzenje” u svojoj kuci, pozoves sve, svi dodju ali djole nece da se izuje, i se naduris i odes sa “dogadjaja”...
Kakva odgovorna politika! Fantazija!

Halo Bing...

pre 5 godina

Ajde više prestanite plakati oko tih taksi.. Pa nije Kosovo jedina zemlja u koju izvozite.
(hm, 06. decembar 2018 17:37)
Ti očigledno nerazumeš zašto je Kosovo uopšte i uvelo takse.

Wlade

pre 5 godina

@ekonomista, istina i koje sve nadimke jos koristis

Beskrajno zabavlja taj tvoj retro sigurimi stajl spinovanje, mora da si kurs zavrsio dok je jos enver Hodza bio ziv. Uvoz na Kosovo cini oko 3% ukupnog izvoza i sigurno dece dovesti do recesije. Pre ce manjak da oseti budzet te vase "drzave" jer nece biti para od poreza dok ce roba da se prebaci na crno trziste. Zamisli sada sta ce se desiti ako Srbija uvede reciprocitet.

kole

pre 5 godina

Kosovu i ne treba Cefta, ono sto oni izvoze ili se ubrizgava spricem ili smrce ili mota u rizlu. Vec Albaniji Cefta znaci jer imaju ekonomiju koja zavisi od toga, voleo bih da visim neke sankcije prema Kosovu i Albaniji zbog ovakvog ponasanja, ali mislim da ce se izvuci i da ce da teraju inat dok god ne postignu to sto su naumili.

trup

pre 5 godina

kosovo nije zemlja, vec pokrajina.
(milodar, 6. decembar 2018 18:17)

Aha. Pokrajina sa granicnim prelazima, pasosima, tablicama, policijom, vojskom, sudovima, ministrom spoljnih poslova, itd.

Pera

pre 5 godina

"Vec cujem:" Zbog nepostovanja EU i potpisanih ugovora vlada Ceske i Poljske povlace priznanje Kosova". Ubrzo za njima Madjarska i Bugarska."

Iskreno obidji Cesku i Poljsku neces naci dva cveka, koji poznaju prilike, da podrzavaju nezavisnost Kosova.

propali student ekonomije sa megadens "univerziteta" u kukeshu

pre 5 godina

@ekonomista
Beskrajno si zabavan. Malo njih je u stanju da nagura toliko nebuloza u samo nekoliko komentara. Ali samo nastavi, nece ti sefovi dati burek samo tako. Btw. CEFTA je smisljena kao vezbaonica za EU, ovim jednostranim taksama samo ste pokazali svima u EU koliko ste neozbiljni, nezreli i detinjasti. Bajke i samozavaravanja o tome kako ce sada privreda "drzave kosova" da procveta su prosto smesne, uspecete da napravite neki keks ili smuckate neki sok i to vam je maksimum. Potrebne su milijarde i milijrde ulaganja da stvorite sosptvene proizvode. Pare od poreza necete nadomestiti na drugoj robi posto se ta roba nece kupovati jer ce biti skuplja i zato sto ce srpska roba poceti da se svercuje kao sto se svercovala i ranije. Nije ovo prvi put da pokusavate da izgurate srpsku robu, nije vam uspelo ni ranije, nece ni sada.

derista sa specijalnim potrebama

pre 5 godina

Sa Albancima sa Kosova ce se moda moci ozbiljno razgovarati kada prvo udju u pubertet a posle i izadju i njega, do tada je to gubljenje vremena.

Oni a mi

pre 5 godina

Oni rade sta hoce i pred medjunarodnim zajednicama direktno u lice a nama onda ti isti savetuju da se suzdrzavamo. Ne razumem zasto ih uopste i slusate kad oni NEMAJU moc da ista urade ako albanci nece!!!!
Ne razumem sa kim trebate da se sporazumete, sa medjunarodnim zajednicama ili sa pristinskim tzv vlastima.
Bataljujte sve te gluposti i pocnite da radite nesto a da to nije ulizivanje medjunarodnim zajednicama koje nemaju nikakvu moc da ista promene kad albanci nesto rese. Tacka

Mile

pre 5 godina

Ne razumem zašto predsedavaju sastankom koji napuštaju i šta je nenormalno u tome što Srbija traži ukidanje takse od 100%? Kažete "hoćemo" ili kažete "nećemo" ili "zato i zato je tako" mislim, kažete nešto... ipak je to sastanak. Uveli taksu od 100% na sve živo odavde i sada su uvređeni?! Dajte ljudi urazumite se pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo, više je svima muka bre.

Nikola

pre 5 godina

ali na Kosovu žive i Albanci , zašto se oni ne bune na takse? i njima treba isto što i Srbima, pa se opet ne bune, znači da ima odakle da se uveze!

ekonomista

pre 5 godina

Pa izbacite ih CEFTA-e ako ne postuju sporazum. Neka truju sa nekim drugim. Siguran sam da zbog toga necemo propasti.
(stalno u defanzivi, 6. decembar 2018 16:21)

To najviše pogoduje Kosovu jer Kosovo nema nikakvu dobit od CEFTA-e.

Dakle, ako Kosovo nije u CEFTA onda automatski svi proizvodi iz Srbije imaju CARINU od 10% + razne takse i tako proizvodi iz Srbije nisu konkurentni na tržište Kosova.

To znači da Kosovo ne mora da uvede nikakvu posebnu tarifu a da Srbija gubi to tržište.

Srbija neće propasti ali biće na debelom minusu BDP-a pa i vrlo moguće ekonomske recesije.

O političkom aspektu da ne govorimo jer CARINA jeste nešto što se uvede SAMO između država.

ekonomista

pre 5 godina

Uvoz na Kosovo cini oko 3% ukupnog izvoza i sigurno dece dovesti do recesije. Pre ce manjak da oseti budzet te vase "drzave" jer nece biti para od poreza dok ce roba da se prebaci na crno trziste. Zamisli sada sta ce se desiti ako Srbija uvede reciprocitet.
(Wlade, 6. decembar 2018 17:29)

Treba malo, u stvari mnogo više znanja u ekonomiji za takve analize. Ako Srbija izvozi samo 3% na Kosovo to znači da je neka Nemačka a znamo da uopšte nije tako.

Izvoz Srbije na Kosovo jeste oko 450 miliona evra godišnje sa papirima i oko 200 miliona na crno ali za ekonomiju nije bitno da li je to na belo ili crno. Bitne su PARE.

Pitaj nekog ekonomistu da ti objasni BDP multiplikator (izguglaj "GDP multplier" na engleskom ako znaš) i možeš da razumeš da tih više od 500 miliona se pretvara u gubitak BDP-a od skoro 2 milijardi evra što je oko 5% BDP Srbije (wiki kaže 48 milijardi USD ili oko 42 milijardi evra).

Kosovo NE GUBI ništa jer te pare od poreza dobija 100% sa proizvodima koji zamenjuju ove iz Srbije a verovatno i više.

O reciprocitetu - Kosovo jedva ceka da Srbija primenjuje reciprocitet. Kosovo je tu apsolutni dobitnik.

Kosovo može izgubiti onih mizernih 20 miliona evra koje izvozi u Srbiji ali DOBIJA mnogo više zbog domacih firmi koje vec za 2 nedelje povecali proizvodnju. A zamisli za godinu dana ili više.

Murga

pre 5 godina

Za alnaskog ekonomskog eksperta:
1. Albanske firme koje su radile sa srpskim ce morati da otpuste ljude a neke ce i propasti jer ne mogu svi, zbog podjele trzista, da nadju zamjenu. Ti Albanci su vec sada najveci protivnici Haradinaja i njegove vlade i jedva cekaju da mu vide ledja.
2. 100 % vazi i za repromaterijale koji su dole preradjivani u finalne proizvode. Te firme je Ramus takodjer unistio.
3. Vec sada su cijene za proizvode pocele da rastu dole a i nastavice da rastu. Da srpski nisu bili konkurentni i kvalitetni niko ih ni do sada ne bi kupovao, odnosno i do sada bi kupovali neke druge a ne srpske proizvode. Samo transport iz svih zemalja u okruzenju osim Makedonije je visi a sada je npr. iz Bugarske skocio za cca. 30 - 40 %.
4. Mislim da ste sa ovim potezom ukaljali svoj ugled u svijetu i ojacali pozicije protivnika Vase nezavisnosti. Mislim da se sada i Makedonci i Crnogorci treba da zapitaju da li su i oni sljedeci, jer ako ne postoje konzekvence ko im garantuje da i prema njima necete isto primjeniti.
5. Ovo sto sada radite ce Vam se prvom prilikom, sigurno na slican nacin vratiti.
6. Mucno je gledati albanske partnere iz Kosova koji objasnjavaju da im je politika unistila preko noci 20 godina mukotrpnog radai na kojima se vidjelo da se stide poteza svoje vlade. Pri tome pricamo o postenim ljudima koji su punili kosovski budzet.

Boro i Ramiz

pre 5 godina

Ma, u redu je.
Albanci su uvek bili jedna srećna i vesela nacija, koja obožava sve svoje susede - Grke, Crnogorce, Makedonce i Srbe.
Vazda su im "pomagali".
P.S. Sva sreća pa ih Jenkiji ne tretiraju kao Indijance.

Aleks

pre 5 godina

"Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244."

Zbog čega je Srbija napravila ovaj ustupak?
(Đorđe sa Pejićevih, 6. decembar 2018 16:16)

Verovatno da provocira Albance koji nisu verovali da će delegacija Srbije da dođe i to je uspelo.

ekonomista

pre 5 godina

Bajke i samozavaravanja o tome kako ce sada privreda "drzave kosova" da procveta su prosto smesne, uspecete da napravite neki keks ili smuckate neki sok i to vam je maksimum. Pare od poreza necete nadomestiti na drugoj robi posto se ta roba nece kupovati jer ce biti skuplja i zato sto ce srpska roba poceti da se svercuje kao sto se svercovala i ranije..
(propali student ekonomije sa megadens "univerziteta" u kukeshu, 6. decembar 2018 19:03)

Kosovo proizvodi mnogo više nego što se misli i ne samo sokove. Proizvodi recimo i u tehnologiju budučnosti tj. solarne panele (primer: https://www.jahasolar.com).

PDV koji se gubi od proizvoda iz Srbije nadomesti verlo lako jer evo ti primera. Litar jestivog ulja iz Srbije bio oko 1 evro. Litar jestivog ulja iz Albanije (Olim - vrlo kvalitetan) bio oko 1.15 evra a sada se prodaje za 1 evro i taj Olim. Dakle ne gubi se nikakav PDV za kosovski budžet.

Ako neko želi nešto drugo onda to je druga stvar.

O švercu - pa zar neko normalan može da zamisli da se mogu švercovati 500 miliona robe?!

Ova mera nije da se izbacuju proizvodi iz Srbije nego da neke usijane glave u Beogradu urazume i pocnu da respektuju Kosovo i kosovske institucije.

ivan

pre 5 godina

Nisu Albanci ludi. Oni ostvaruju svoj cilj dugorocno. Izglasace sto im je potrebno, a posle ce moljakati medjunarodnu zajednicu da ih u najgorem slucaju vrati u sve organizacije. Razlika pre i sad je sto upravo i Srbija igra pametno i podseca sve sta se desava i desavalo, isto ppstujemo medjunarodna prava.

Mile

pre 5 godina

Pa ko je bio na tom sastanku? Tzv. kosovo napustilo, ali je UNMIK tu, znači ko da niko nije otišao. Otišli Albanci, nema kvoruma?
Znači nisu došli ni Makedonci, ni BIH, ni CG! Bili mi, Unmik i Albanci.
Da nije tragično, bilo bi smešno.

danko

pre 5 godina

Albanci su sebi zacrtali jasan plan i guraju ga do kraja bez obzira na konsekvence.
Srbi (Vucko ponajvise) samo kukaju, da je to vec za neverovati. Ili se ponasaj kao dostojan protivnik, ili batali...

trup

pre 5 godina

i šta sad? takse su i dalje tu. Ako njima ne smetaju takse , što se mi bunimo?
(Nikola, 6. decembar 2018 16:23)

?! Pa zasto bi njima smetale takse, oni su ih i uveli.
Nama smetaju, zato smo i trazili sastanak i pristali da oni predsedavaju medjutim opet su nas ispalili, otisli i oni i kvorum.

leptirica

pre 5 godina

postoje li neke kazne za krsenja zakona Ujedinjenih Nacija?pa da Srbija tuzi sve zemlje koje krse te zakone,dogovore ili kako god se one zvale? a? i postoji li sansa da ovakav i slican komentar prodju filtražu i budu uredno objavljeni s obzirom da ne krse zakon o javnom informisanju.Hvala
(iseedeadpeople, 06. decembar 2018 17:25)

Ne radi se tu o zakonima UN-a već o pravilima CEFTA-e, a meni se čini da bi Kosovu pošto ništa ne proizvodi bolje odgovaralo da izađe iz CEFTA-e i sam određuje carine i samim tim regulira potrošnju proizvoda na svom teritoriju. Više love se da tu zamraciti od lobista i kompanija koje žele ući na tržište Kosova nego što je potencijalna korist naroda.

re:

pre 5 godina

@ekonomista

Pokrivenost izvoza uvozom sto se tice "drzave kosova" je nekih 10-12% sto je dovoljan pokazatelj koliko "proizvodite". U CELU EU ste izvezli UKUPNO robe u vrednosti od jedva 90 miliona evra sto je isto pokazatelj koliko "proizvodite" i koliko ste konkurentni. U jednom svom komentaru spominjes nekih 200 miliona izvoza na crno iz Srbije, ako moze 200 sigurno moze i 500 i za to ce se pobrinuti tvoji sunarodnici koji su odlicno uvezbani za sverc. Sto se respekta tice, i ovo do sada je bilo previse u odnosu na sta ste, divlja gradnja, PROTEKTORAT izgradjen na 19. vekovnom albanskom sovinizmu i kojeg predvode ratni zlocinci i kriminalci. Da ne ocekujete mozda da vas Srbija jos i podrzava u legalizaciji vaseg naci projekta na Kosovu?

Dušan

pre 5 godina

Transfer blama...taman kad pomislite da ne može gore od naše vlasti... problem je ipak ogroman za nas jer je i naš narod taoc ovih diletanata...nema sreće izgleda na ovim prostorima

svet

pre 5 godina

@ekonomista
Pa logika bi bila da je skuplji ako cemo ekonomski, posto nema konkurencije plu put iz albanske fabrike do Pristine je duzi i vise se goriva potrosi, nego iz centralne Srbije a sa juzne jos kraci. Ko sto rece komentar nizi je pdv jel je niza i cena. Sta cemo sa osnovnom surovinom kao sto je brasno, kad ponestane iz magacina, mleko itd.. Svidza se to nekome ili ne cene glavnih, svako dnevnih potreba su jeftinija iz Srbije i to ne vazi samo za Srbe tamo nego i za Albance.

duci0167

pre 5 godina

Jos nesto bitno sa hronologijom dogadjaja ... ne tretirajte ih kao pleme,kao nizu rasu,kao otpad itd. vidim da je to sad moderno,uvrediti ih. Ne tretirajte ih kao vecinski Srbi na Kosovu 80tih i pocetkom 90tih,ne ponizavajte ih,zato je i pocelo sve pa kulminiralo izgibenijom. Isti su kao vi. Zamislite imaju studente,lepe devojke,sportiste itd a sad sto su im ludaci na vlasti pa realno ni oni ne vole. Trebamo snage da se udruze da stvaramo zajedno,razmenjujemo robu,idemo zajedno ka EU. Koliko vam se ovo ne svidja toliko necemo mrdnuti iz ove PAT POZICIJE. To mogu da urade samo iskrene demokratske vlasti. Oviskriveni nacional sovinisti na obe strane nikako

sm

pre 5 godina

U kom svojstvu predstavnici vlade srbije učestvuju na sastanku na kome učestvuje država kosovo? valjda ih nismo priznali... ili jesmo ali nam niste još rekli.

Mili moj

pre 5 godina

Pokusaj Srbije da zaobilazi Kosovske institucije a da se dogovori sa UNMIK-om i sami znaju da nece da prodje.Carine nije stavio UNMIK nego Kosovo-- e sad necu Kosovo hocu UNMIK to bogme malo sutra.Pa nisu Albanci tako glupi.I jos nesto- niko nikad nije garantovao da je Kosovsko trziste neotudjivo pravo srpskih preduzeca.

Mile

pre 5 godina

Pa ko je bio na tom sastanku? Tzv. kosovo napustilo, ali je UNMIK tu, znači ko da niko nije otišao. Otišli Albanci, nema kvoruma?
Znači nisu došli ni Makedonci, ni BIH, ni CG! Bili mi, Unmik i Albanci.
Da nije tragično, bilo bi smešno.

ekonomista

pre 5 godina

Uvoz na Kosovo cini oko 3% ukupnog izvoza i sigurno dece dovesti do recesije. Pre ce manjak da oseti budzet te vase "drzave" jer nece biti para od poreza dok ce roba da se prebaci na crno trziste. Zamisli sada sta ce se desiti ako Srbija uvede reciprocitet.
(Wlade, 6. decembar 2018 17:29)

Treba malo, u stvari mnogo više znanja u ekonomiji za takve analize. Ako Srbija izvozi samo 3% na Kosovo to znači da je neka Nemačka a znamo da uopšte nije tako.

Izvoz Srbije na Kosovo jeste oko 450 miliona evra godišnje sa papirima i oko 200 miliona na crno ali za ekonomiju nije bitno da li je to na belo ili crno. Bitne su PARE.

Pitaj nekog ekonomistu da ti objasni BDP multiplikator (izguglaj "GDP multplier" na engleskom ako znaš) i možeš da razumeš da tih više od 500 miliona se pretvara u gubitak BDP-a od skoro 2 milijardi evra što je oko 5% BDP Srbije (wiki kaže 48 milijardi USD ili oko 42 milijardi evra).

Kosovo NE GUBI ništa jer te pare od poreza dobija 100% sa proizvodima koji zamenjuju ove iz Srbije a verovatno i više.

O reciprocitetu - Kosovo jedva ceka da Srbija primenjuje reciprocitet. Kosovo je tu apsolutni dobitnik.

Kosovo može izgubiti onih mizernih 20 miliona evra koje izvozi u Srbiji ali DOBIJA mnogo više zbog domacih firmi koje vec za 2 nedelje povecali proizvodnju. A zamisli za godinu dana ili više.

Nikola

pre 5 godina

ali na Kosovu žive i Albanci , zašto se oni ne bune na takse? i njima treba isto što i Srbima, pa se opet ne bune, znači da ima odakle da se uveze!

Aleks

pre 5 godina

"Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244."

Zbog čega je Srbija napravila ovaj ustupak?
(Đorđe sa Pejićevih, 6. decembar 2018 16:16)

Verovatno da provocira Albance koji nisu verovali da će delegacija Srbije da dođe i to je uspelo.

trup

pre 5 godina

kosovo nije zemlja, vec pokrajina.
(milodar, 6. decembar 2018 18:17)

Aha. Pokrajina sa granicnim prelazima, pasosima, tablicama, policijom, vojskom, sudovima, ministrom spoljnih poslova, itd.

danko

pre 5 godina

Albanci su sebi zacrtali jasan plan i guraju ga do kraja bez obzira na konsekvence.
Srbi (Vucko ponajvise) samo kukaju, da je to vec za neverovati. Ili se ponasaj kao dostojan protivnik, ili batali...

ekonomista

pre 5 godina

Bajke i samozavaravanja o tome kako ce sada privreda "drzave kosova" da procveta su prosto smesne, uspecete da napravite neki keks ili smuckate neki sok i to vam je maksimum. Pare od poreza necete nadomestiti na drugoj robi posto se ta roba nece kupovati jer ce biti skuplja i zato sto ce srpska roba poceti da se svercuje kao sto se svercovala i ranije..
(propali student ekonomije sa megadens "univerziteta" u kukeshu, 6. decembar 2018 19:03)

Kosovo proizvodi mnogo više nego što se misli i ne samo sokove. Proizvodi recimo i u tehnologiju budučnosti tj. solarne panele (primer: https://www.jahasolar.com).

PDV koji se gubi od proizvoda iz Srbije nadomesti verlo lako jer evo ti primera. Litar jestivog ulja iz Srbije bio oko 1 evro. Litar jestivog ulja iz Albanije (Olim - vrlo kvalitetan) bio oko 1.15 evra a sada se prodaje za 1 evro i taj Olim. Dakle ne gubi se nikakav PDV za kosovski budžet.

Ako neko želi nešto drugo onda to je druga stvar.

O švercu - pa zar neko normalan može da zamisli da se mogu švercovati 500 miliona robe?!

Ova mera nije da se izbacuju proizvodi iz Srbije nego da neke usijane glave u Beogradu urazume i pocnu da respektuju Kosovo i kosovske institucije.

vlado

pre 5 godina

Sve pohvale za ponašanje naše vlade! Ako uspemo, a da ne dozvolimo da nas uvuku u neki nasilni konflikt ovo je dobitna kombinacija za Srbiju! Prosto ne mogu da verujem da konačno naša vlast koristi mozak a ne emocije! Bravo

re:

pre 5 godina

@ekonomista

Pokrivenost izvoza uvozom sto se tice "drzave kosova" je nekih 10-12% sto je dovoljan pokazatelj koliko "proizvodite". U CELU EU ste izvezli UKUPNO robe u vrednosti od jedva 90 miliona evra sto je isto pokazatelj koliko "proizvodite" i koliko ste konkurentni. U jednom svom komentaru spominjes nekih 200 miliona izvoza na crno iz Srbije, ako moze 200 sigurno moze i 500 i za to ce se pobrinuti tvoji sunarodnici koji su odlicno uvezbani za sverc. Sto se respekta tice, i ovo do sada je bilo previse u odnosu na sta ste, divlja gradnja, PROTEKTORAT izgradjen na 19. vekovnom albanskom sovinizmu i kojeg predvode ratni zlocinci i kriminalci. Da ne ocekujete mozda da vas Srbija jos i podrzava u legalizaciji vaseg naci projekta na Kosovu?

duci0167

pre 5 godina

Jos nesto bitno sa hronologijom dogadjaja ... ne tretirajte ih kao pleme,kao nizu rasu,kao otpad itd. vidim da je to sad moderno,uvrediti ih. Ne tretirajte ih kao vecinski Srbi na Kosovu 80tih i pocetkom 90tih,ne ponizavajte ih,zato je i pocelo sve pa kulminiralo izgibenijom. Isti su kao vi. Zamislite imaju studente,lepe devojke,sportiste itd a sad sto su im ludaci na vlasti pa realno ni oni ne vole. Trebamo snage da se udruze da stvaramo zajedno,razmenjujemo robu,idemo zajedno ka EU. Koliko vam se ovo ne svidja toliko necemo mrdnuti iz ove PAT POZICIJE. To mogu da urade samo iskrene demokratske vlasti. Oviskriveni nacional sovinisti na obe strane nikako

Dušan

pre 5 godina

Transfer blama...taman kad pomislite da ne može gore od naše vlasti... problem je ipak ogroman za nas jer je i naš narod taoc ovih diletanata...nema sreće izgleda na ovim prostorima

Ced

pre 5 godina

Nije ovaj nas Vucko bas blesav ko sto neki pricaju... Ovde se vuku neki mnogo dubokomudri potezi i mislim da cemo od sve situacije sa Kosovom izvuci i vise nego sto smo ocekivali. Skoro da ce biti ono cemu smo se nadali...

Murga

pre 5 godina

Za alnaskog ekonomskog eksperta:
1. Albanske firme koje su radile sa srpskim ce morati da otpuste ljude a neke ce i propasti jer ne mogu svi, zbog podjele trzista, da nadju zamjenu. Ti Albanci su vec sada najveci protivnici Haradinaja i njegove vlade i jedva cekaju da mu vide ledja.
2. 100 % vazi i za repromaterijale koji su dole preradjivani u finalne proizvode. Te firme je Ramus takodjer unistio.
3. Vec sada su cijene za proizvode pocele da rastu dole a i nastavice da rastu. Da srpski nisu bili konkurentni i kvalitetni niko ih ni do sada ne bi kupovao, odnosno i do sada bi kupovali neke druge a ne srpske proizvode. Samo transport iz svih zemalja u okruzenju osim Makedonije je visi a sada je npr. iz Bugarske skocio za cca. 30 - 40 %.
4. Mislim da ste sa ovim potezom ukaljali svoj ugled u svijetu i ojacali pozicije protivnika Vase nezavisnosti. Mislim da se sada i Makedonci i Crnogorci treba da zapitaju da li su i oni sljedeci, jer ako ne postoje konzekvence ko im garantuje da i prema njima necete isto primjeniti.
5. Ovo sto sada radite ce Vam se prvom prilikom, sigurno na slican nacin vratiti.
6. Mucno je gledati albanske partnere iz Kosova koji objasnjavaju da im je politika unistila preko noci 20 godina mukotrpnog radai na kojima se vidjelo da se stide poteza svoje vlade. Pri tome pricamo o postenim ljudima koji su punili kosovski budzet.

prellee

pre 5 godina

Šta oni hoće, da ih Srbija prizna?Da nije malo previše! On Srbiju ne moraju priznati, Srbiji to nije ni bitno. Dure se kao mala djeca, nezreli, bahati i bez ikakve ideje. Malo dijete u pelenama. Ne mogu Srbiju silovati, sa Srbijom se moraju dogovarati, jer to je prije svega u njihovom interesu.Ne razumiju danas, razumjeće za dvije-tri godine.

sm

pre 5 godina

U kom svojstvu predstavnici vlade srbije učestvuju na sastanku na kome učestvuje država kosovo? valjda ih nismo priznali... ili jesmo ali nam niste još rekli.

Mare

pre 5 godina

(ekonomista, 6. decembar 2018 16:44)

Au vi Albanci stvarno mislite da ako stavis nick ekonomista to treba da znaci da znas nesto o ekonomiji? To mozda dole kod vas tako funkcionira. Prvo vi ste malo trziste da bi pogodilo Srbiju. Kakva crna recesija. Drugo izadjete iz cefte vi imate carinu na sve proizvode. Koje uvozite i koje izvozite. Ovo sto radite prarasta u komediju.

jovan

pre 5 godina

(hm, 06. decembar 2018 17:37)
Nije problem trzište nego srbi koji žive tamo srpske bolnice, škole, stari ljudi grejanje mazut za skole i bolnice lekovi kiseonik za bolnice to je sve problem.

rani

pre 5 godina

i šta sad? takse su i dalje tu. Ako njima ne smetaju takse , što se mi bunimo?
(Nikola, 06. decembar 2018 16:23)

Trebalo bi da znaš da na Kosmetu živi oko 180 hiljada Srba, možda se zato bunimo! Tim Srbima stiže naše mleko, naš hleb, lekovi, medicinska oprema, brašno, šećer, ulje, gorivo, itd, itd! Ili se praviš blesav, ili si toliko neobavešten?

derista sa specijalnim potrebama

pre 5 godina

Sa Albancima sa Kosova ce se moda moci ozbiljno razgovarati kada prvo udju u pubertet a posle i izadju i njega, do tada je to gubljenje vremena.

Douglas Bader

pre 5 godina

Pa onda nista. Ubuduce robu doturati na trziste KiM u oklopnim transporterima, a ne u kamionima. Uz brzu dostavu avijacijom, special price.

ekonomista

pre 5 godina

Pa izbacite ih CEFTA-e ako ne postuju sporazum. Neka truju sa nekim drugim. Siguran sam da zbog toga necemo propasti.
(stalno u defanzivi, 6. decembar 2018 16:21)

To najviše pogoduje Kosovu jer Kosovo nema nikakvu dobit od CEFTA-e.

Dakle, ako Kosovo nije u CEFTA onda automatski svi proizvodi iz Srbije imaju CARINU od 10% + razne takse i tako proizvodi iz Srbije nisu konkurentni na tržište Kosova.

To znači da Kosovo ne mora da uvede nikakvu posebnu tarifu a da Srbija gubi to tržište.

Srbija neće propasti ali biće na debelom minusu BDP-a pa i vrlo moguće ekonomske recesije.

O političkom aspektu da ne govorimo jer CARINA jeste nešto što se uvede SAMO između država.

stalno u defanzivi

pre 5 godina

Pa izbacite ih CEFTA-e ako ne postuju sporazum. Neka truju sa nekim drugim. Siguran sam da zbog toga necemo propasti. Albanci jos od 80-te (da ne idemo dalje) koriste silu da bi postigli svoje ciljeve, pa dokle cemo mi samo da se sklanjamo i da im cinimo? Ajmo onda svi u Nemacku, pa nek dodju ljudi lepo u Beograd, Vojvodinu, itd. Sto da se grce tamo dole.

Pera

pre 5 godina

"Vec cujem:" Zbog nepostovanja EU i potpisanih ugovora vlada Ceske i Poljske povlace priznanje Kosova". Ubrzo za njima Madjarska i Bugarska."

Iskreno obidji Cesku i Poljsku neces naci dva cveka, koji poznaju prilike, da podrzavaju nezavisnost Kosova.

realista

pre 5 godina

@ekonomista

A kome ce Albanci prodavati i ono malo robe iz "drzave kosova" ako se uvedu takse i carine zbog izbacvanja iz CEFTA-e? Kako ce se odvijati tranzit i ono malo robe koja se proizvodi u "drzavi kosova" ako s euvedu tranzitne takse? Kako ce Albanci objasniti da su spremni za EU a nisu u stanju da postuju cak ni pravila CEFTA-e koje je predvorje a EU trziste? Sa kim to "drzava kosova" moze da trguje? Nemoj da si smesan, srpska roba se kupuje sa razlogom i to zato sto ni Albanija, ni Turska ni niko drugi noje u stanju da proizvede tu robu po tim cenama. Nemate vi para da se preorijentisete na drugu robu a sami ste ensposobni da je proizvedete.

Wlade

pre 5 godina

@ekonomista, istina i koje sve nadimke jos koristis

Beskrajno zabavlja taj tvoj retro sigurimi stajl spinovanje, mora da si kurs zavrsio dok je jos enver Hodza bio ziv. Uvoz na Kosovo cini oko 3% ukupnog izvoza i sigurno dece dovesti do recesije. Pre ce manjak da oseti budzet te vase "drzave" jer nece biti para od poreza dok ce roba da se prebaci na crno trziste. Zamisli sada sta ce se desiti ako Srbija uvede reciprocitet.

odradjujes burek?

pre 5 godina

@ekonomista,

Smesno, da li si "ekonomisto" cuo za sverc? U tome su tvoji sunarodnici Albanci veoma verzirani tako da ce srpske robe biti na Kosovu i nece izgubiti triste. Srpske robe je bilo i ta vreme rata. Izgubice samo budzet "drzave kosova" koji ce ostati bez upata a pare ce otici svercerima. Da ne spominjemo da ste ugasili i sto se tice EU jer ste pokazali da ne postujete ni CEFTA ni SSP. Zamisli sada kada ce vam ukinuti vize za EU? 2020. ili 2030.?

Albo

pre 5 godina

Kazete:

1. UNMIK potpisao CEFTA sporazum,
2. UNMIK predsedava CEFTA sporazumom 2018. godine,
3. Pristinske privremene vlasti samouprave (gle imena) krse obaveze CEFTA sporazuma.

Vi ste bre komsije mnogo licemerni! Ajt sad zalite se UNMIK-u o taksi i neka vam njihovo osoblje od pedeset i nesto celjadi kupi vasu robu.

Đorđe sa Pejićevih

pre 5 godina

"Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244."

Zbog čega je Srbija napravila ovaj ustupak?

protektovari

pre 5 godina

@trup,

... I bez clanstva u UN-u, Savetu Evrope, Interpol-u, UNESCO-u itd. Svim organizacijama gde se nalaze drzave, cak i takve kao Juzni Sudan ili Kiribati ali ne i "drzava kosova". Hahahaha. Svetlosnih ste godina od drzave

propali student ekonomije sa megadens "univerziteta" u kukeshu

pre 5 godina

@ekonomista
Beskrajno si zabavan. Malo njih je u stanju da nagura toliko nebuloza u samo nekoliko komentara. Ali samo nastavi, nece ti sefovi dati burek samo tako. Btw. CEFTA je smisljena kao vezbaonica za EU, ovim jednostranim taksama samo ste pokazali svima u EU koliko ste neozbiljni, nezreli i detinjasti. Bajke i samozavaravanja o tome kako ce sada privreda "drzave kosova" da procveta su prosto smesne, uspecete da napravite neki keks ili smuckate neki sok i to vam je maksimum. Potrebne su milijarde i milijrde ulaganja da stvorite sosptvene proizvode. Pare od poreza necete nadomestiti na drugoj robi posto se ta roba nece kupovati jer ce biti skuplja i zato sto ce srpska roba poceti da se svercuje kao sto se svercovala i ranije. Nije ovo prvi put da pokusavate da izgurate srpsku robu, nije vam uspelo ni ranije, nece ni sada.

Boro i Ramiz

pre 5 godina

Ma, u redu je.
Albanci su uvek bili jedna srećna i vesela nacija, koja obožava sve svoje susede - Grke, Crnogorce, Makedonce i Srbe.
Vazda su im "pomagali".
P.S. Sva sreća pa ih Jenkiji ne tretiraju kao Indijance.

nikola

pre 5 godina

Organizujes “druzenje” u svojoj kuci, pozoves sve, svi dodju ali djole nece da se izuje, i se naduris i odes sa “dogadjaja”...
Kakva odgovorna politika! Fantazija!

Vlada

pre 5 godina

Zasto UNMIK ne ukine carine?
Posto je UNMIK potpisnik CEFTA to znaci da UNMIK krsi CEFTA. Specijalni izaslanik Generalnog Sekretara UN ima nadleznost da ukine sve odredbe koje nisu u skladu sa medjunarodnim obavezama.

kole

pre 5 godina

Kosovu i ne treba Cefta, ono sto oni izvoze ili se ubrizgava spricem ili smrce ili mota u rizlu. Vec Albaniji Cefta znaci jer imaju ekonomiju koja zavisi od toga, voleo bih da visim neke sankcije prema Kosovu i Albaniji zbog ovakvog ponasanja, ali mislim da ce se izvuci i da ce da teraju inat dok god ne postignu to sto su naumili.

Djuro

pre 5 godina

Zbog visokih bezbedonosnih rizika napuštaju Kosovo??? I to u pratnji KFORa!! Pa zar Kosovo nije spremno u EU, ili bar za viznu liberalizaciju?? Zar tamo nisu na visokom nivou postovanje ljudskih prava i sloboda, kako navode zapadne zemlje u svojim izvjestajima??? Ništa mi nije jasno!?

Mile

pre 5 godina

Ne razumem zašto predsedavaju sastankom koji napuštaju i šta je nenormalno u tome što Srbija traži ukidanje takse od 100%? Kažete "hoćemo" ili kažete "nećemo" ili "zato i zato je tako" mislim, kažete nešto... ipak je to sastanak. Uveli taksu od 100% na sve živo odavde i sada su uvređeni?! Dajte ljudi urazumite se pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo, više je svima muka bre.

iseedeadpeople

pre 5 godina

postoje li neke kazne za krsenja zakona Ujedinjenih Nacija?pa da Srbija tuzi sve zemlje koje krse te zakone,dogovore ili kako god se one zvale? a? i postoji li sansa da ovakav i slican komentar prodju filtražu i budu uredno objavljeni s obzirom da ne krse zakon o javnom informisanju.Hvala

Halo Bing...

pre 5 godina

Ajde više prestanite plakati oko tih taksi.. Pa nije Kosovo jedina zemlja u koju izvozite.
(hm, 06. decembar 2018 17:37)
Ti očigledno nerazumeš zašto je Kosovo uopšte i uvelo takse.

leptirica

pre 5 godina

postoje li neke kazne za krsenja zakona Ujedinjenih Nacija?pa da Srbija tuzi sve zemlje koje krse te zakone,dogovore ili kako god se one zvale? a? i postoji li sansa da ovakav i slican komentar prodju filtražu i budu uredno objavljeni s obzirom da ne krse zakon o javnom informisanju.Hvala
(iseedeadpeople, 06. decembar 2018 17:25)

Ne radi se tu o zakonima UN-a već o pravilima CEFTA-e, a meni se čini da bi Kosovu pošto ništa ne proizvodi bolje odgovaralo da izađe iz CEFTA-e i sam određuje carine i samim tim regulira potrošnju proizvoda na svom teritoriju. Više love se da tu zamraciti od lobista i kompanija koje žele ući na tržište Kosova nego što je potencijalna korist naroda.

svet

pre 5 godina

@ekonomista
Pa logika bi bila da je skuplji ako cemo ekonomski, posto nema konkurencije plu put iz albanske fabrike do Pristine je duzi i vise se goriva potrosi, nego iz centralne Srbije a sa juzne jos kraci. Ko sto rece komentar nizi je pdv jel je niza i cena. Sta cemo sa osnovnom surovinom kao sto je brasno, kad ponestane iz magacina, mleko itd.. Svidza se to nekome ili ne cene glavnih, svako dnevnih potreba su jeftinija iz Srbije i to ne vazi samo za Srbe tamo nego i za Albance.

Oni a mi

pre 5 godina

Oni rade sta hoce i pred medjunarodnim zajednicama direktno u lice a nama onda ti isti savetuju da se suzdrzavamo. Ne razumem zasto ih uopste i slusate kad oni NEMAJU moc da ista urade ako albanci nece!!!!
Ne razumem sa kim trebate da se sporazumete, sa medjunarodnim zajednicama ili sa pristinskim tzv vlastima.
Bataljujte sve te gluposti i pocnite da radite nesto a da to nije ulizivanje medjunarodnim zajednicama koje nemaju nikakvu moc da ista promene kad albanci nesto rese. Tacka

trup

pre 5 godina

i šta sad? takse su i dalje tu. Ako njima ne smetaju takse , što se mi bunimo?
(Nikola, 6. decembar 2018 16:23)

?! Pa zasto bi njima smetale takse, oni su ih i uveli.
Nama smetaju, zato smo i trazili sastanak i pristali da oni predsedavaju medjutim opet su nas ispalili, otisli i oni i kvorum.

Aleks

pre 5 godina

Okej, aj jasno mi je za ove iz Pristine, al mi ovi iz Tirane nisu jasni, sta sad oni hoce kog vraga...
(Patria, 6. decembar 2018 16:52)
Hoće da nema kvoruma, a sa tim ne može da se usvoji nijedan obavezujući dokument.

ivan

pre 5 godina

Nisu Albanci ludi. Oni ostvaruju svoj cilj dugorocno. Izglasace sto im je potrebno, a posle ce moljakati medjunarodnu zajednicu da ih u najgorem slucaju vrati u sve organizacije. Razlika pre i sad je sto upravo i Srbija igra pametno i podseca sve sta se desava i desavalo, isto ppstujemo medjunarodna prava.