1. @nasa paranoja
  da išta znaš i pratiš ono o čemu pokušavaš ne bi se izakavao na kinezima - svakako kradljivcima svega - tako da time braniš USA?! Da išta znaš znao bi da ne može biti ciničnije da oni prozivaju kinesku firmu zbog špijunaže i veze sa vladom. Monopoliski Cisco i Juniper su ne u vezi nego integrisani sa NSA, koji je progurao kroz NIST i ISA komitete slab RNG generator tako da je svetski internet bio kriptovan unekoliko svima - samo ne njima. [link]/ [link] [link]/
  Kinezi su prvi u svojoj državi prešli interno sa IPv4 ne na IPv6 nego svoj IPv9 i sve kroz svoje rutere, u njima prešli sa modifikacije Cisco krađe QNXa na svoj kod i prvi doneli privid da bar na nekom sloju svetska komunikacija nije pod kontrolom NSA; u panici su ovi onda progurali "zbog sigurnosti" da svaki PC butuje ne više normalno BIOS nego smrdljivi UEFI čije "secure boot" ključeve "maintains" - Microsoft...
  "Ironija" da su im kinezi dali USA patente ti je lucidna kolko i proizvodnja elektronike Irana - NULA. Počni svoju edukaciju obratno od NSA virusa za Iran...
  @pprvi dan
  tvoj "odgovor" veze nema ni sa čim, a tek ne sa prethodnim. A pogotovu brkaš "ljutnju", koje izvesno nema, sa prezirom.
  Oba imate puno pravo da budete cheers-lidersice USA, samo možda da smanjite blamažu da nam vi nešto pojašnjavate...
  (Helios, 6. decembar 2018 19:56)

  # Link komentara

 2. Helios i ostali.
  Ne treba da se ljutite na mene nisam ja nista uradio...odluka je donesena u SAD i oni su ti kojima treba da se zalite...ako mislite da njihovi telefoni ili roba nisu dobri kupujte od drugih...imate kineske cipele i kubanska odela i veoma moderne kosulje iz venecuele...kupite ruske patike proizvedene u krasnojarskom zavodu 53 odlicne su... i nemojte da idete u Nemacku da radite zaposlite se u rusiji ili kini ako volite trope predlazem kubu...plata je sigurno 30 dolara ako ne i vise?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 6. decembar 2018 17:45)

  # Link komentara

 3. @George Costanza
  Huawei je već zabranjen da ucestvuje za izgradnju telefonske mreže moderne telefonije u više zemalja (Novi Zeland, Australija, Kanada...) upravo zbog veze sa kineskim vlastima i riziku špijunaže. Normalne zemlje gledaju veoma ozbiljno na ovaj problem. Nikakve veze ovo nema sa telefonima već sa mrežom za mobilnu telefoniju. Dakle nikakva konkurencija iPhone nije u pitanju.
  Spominjati teorije zavere i paranoju ne bi trebalo spominjati jer od nas nema vecih teoretičara zavere i paranoicara.
  Kinezi su inače poznati po integritetu i da ne kradu patente i ne plagiranju proizvode tako da nema šanse da su oni od američkih patenata nešto preprodali Irancima po vlastitom nahodjenju ili podstaknuti kineskim vlastima.
  (Nasa paranoja, 6. decembar 2018 17:34)

  # Link komentara

 4. Nema tu misterije uhapsena je jer je krsila americke sankcije Iranu...da prevedem na srpski americku opremu prodavala je Iranu...manite se teorije zavera i konkurencije?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 6. decembar 2018 10:18)

  Kad se vec pravis pametan i "prevodis" nam, trebalo bi i da znas da ne mora biti u pitanju americka oprema da se prekrsi taj besmisleni zakon o sankcijama. Izguglaj sta je US Nexus.
  (Bb, 6. decembar 2018 16:26)

  # Link komentara

 5. @pprvi dan skole u Svedskoj
  Pošto si bolje obavešten od nas, i čistog si uma, nezagađen našim teorijama zavere - pojasni nam.
  Koju je to USA opremu prodavala Iranu? Kada? Koliko? Ako to ne znaš onda bi se moglo pomisliti da... ne znaš. A ako dakle ne znaš, ali si ipak odlučio da nam saopštiš da se "manemo"... moglo bi se dosta ne samo pomisliti već zaključiti.
  Inače:
  "Last month, the Trump administration launched an unusual lobbying campaign directed at allied foreign governments, asking them to press wireless and internet providers in these countries not to use Huawei equipment"
  "Britain’s BT Group said it was removing Huawei’s equipment from the core of its existing 3G and 4G mobile operations and would not use the Chinese company"
  "New Zealand and Australia have stopped telecom operators using Huawei’s equipment in new 5G networks"
  "American officials have talked to their counterparts in Germany, Italy, and Japan – countries where Huawei products are widely used."
  Prodali su istu svoju opemu i Iranu. Prethodno im je USA uslovila prodaju u USA sa podružnicom u USA. A sad kad je imaju u USA onda su - kao - "prodavali USA made opremu Iranu" To što su prodali iz Kine u Iranu USA nije ni videlo; niti ima ikakva intelektualna prava niti šta. Kineze ne volim uopšte, ali kao neko ko prezire boljševike a snažno podržava liberalni kapitalizam ovo je dno dna. Čisto monopolističko USA džukelisanje silom.
  Ali OK, to se uči drugog dana škole, još je rano za nivo prvog dana.
  (Helios, 6. decembar 2018 15:00)

  # Link komentara

 6. Sada će Huawei još više da obori cene kako bi ih potpuno ugasio.
  iPhone može samo da ugasi sa ovakvim postupkom.
   (trajce, 6. decembar 2018 14:56)

  # Link komentara

 7. U suštini celo postojanje i snaga SAD leži u konstantnom nasilju, tenzijama i izazivanju sukoba. Oni u nekon mirnom, pacifističkom svetu ne bi mogli da održe ovu hegemoniju, niti bi opstali kao ovakva država.
  U svakom slučaju, spremni su na sve kako bi održali ovaj postupak, čak i na totalni, agresivni rat ukoliko smatraju da neko ugrožava njihovu prevlast. A očigledno ih je Kina debelo ugrozila.
   (only fools and horses, 6. decembar 2018 11:20)

  # Link komentara

 8. Nema tu misterije uhapsena je jer je krsila americke sankcije Iranu...da prevedem na srpski americku opremu prodavala je Iranu...manite se teorije zavera i konkurencije?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 6. decembar 2018 10:18)

  # Link komentara

 9. Stoglava hidra saplice Trampa na svakom koraku.
  (PFC45Zg, 6. decembar 2018 10:01)

  # Link komentara

 10. "Zvanični Vašington vidi "Huavei" i druge kineske kompanije kao moguće paravane za kinesku špijunažu."

  A šta zvanični Vašington misli, kako mi vidimo Apple, Google, Facebook i Microsoft? Kao dobrotvorne, neprofitne organizacije koje vode brigu o zaštiti podataka i zalazu se za mir u svetu? Koji su to bahati megalomani! Preko gore navedenih kompanija spijuniraju ceo svet, prodaju naše podatke i informacije ali kada to neko drugi radi, hapse.
   (George Costanza, 6. decembar 2018 09:20)

  # Link komentara

 11. Huawei je potpuno oborio iPhone i sada je počela američka demokratija, oni bi hapsili u sankcionirali sve šte im ne ide u prilog.

  Nije samo Huavej, sada mogu da hapse i od Xiaomi direktore i stave sankcije. A ja ču da kupim kinesko.

  koja demagogija !
  (petar, 6. decembar 2018 09:05)

  # Link komentara

 12. Kakva paranoja...
  (Koja, 6. decembar 2018 08:53)

  # Link komentara

 13. Uhapsio je iPhone jer ih je Huawei rasturio u svakom pogledu.
   (alba greaca, 6. decembar 2018 08:52)

  # Link komentara

 14. Kinezi misle to je srbija pa da ambasador naredi puštanje. Nema zezanje sa amerima i nema popuštanja.
   (Vu Lin, 6. decembar 2018 08:47)

  # Link komentara

 15. Nekako mi "mirise" na pritisak na konkurnciju. Ne ulazeci u to da li je kriva ili ne.
  (Zuba, 6. decembar 2018 08:46)

  # Link komentara

 16. Eliminacija konkurencije!
  (ns, 6. decembar 2018 08:42)

  # Link komentara