Subota, 17.11.2018.

10:29

Pompeo: Nemate većeg prijatelja od SAD, borićemo se protiv gasovoda

Američki državni sekretar Majk Pompeo obećao je Ukrajini nastavak zajedničke borbe protiv nemačko-ruskog gasovoda "Severni tok 2".

Izvor: Beta

Pompeo: Nemate veæeg prijatelja od SAD, boriæemo se protiv gasovoda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Milorad

pre 5 godina

Nisi video Nike, Ford, Marlboro, Coca-Colu, Microsoft, Google, Levis, Jack Daniels, Johnson & Johnson, McDonalds, Amazon …….. pa sta si gledao?

Lala

pre 5 godina

Iskreno ruse ne volim niti me zanimaju,ali preterana kampanja protiv njih je samo reklama za tu drzavu da se oseca mocno. Oni nisu nikakva opasnost,jer bez izvoza sirovina propali bi kao drzava za 2 godine. Ameri forsiraju taj stav da bi svoje naoruzanje prodali toboze za odbranu od rusa. Treba slediti primer Nemacke i polako ekonomski osvojiti tu drzavu i eto jeftinije sirovine i radne snage.

e

pre 5 godina

Ima i treće rešenje koje je najopasnije ali i najbezbednije. Tvrdo ali prirodno i učinkovito za Evropu. Priključiti Rusiju i Belorusiju evropskoj uniji. Ovim bi se postigao trajni mir u Evropi. Bezbednost bi bila garantovana, a ekonomija svima enormno podignuta.

salemaras@gmail.com

pre 5 godina

Da sam svaki put kada sam cuo da propada SAD stavio dinar na stranu danas ne bi imao kredite. Slusam te price vec 60 godina, i uvek "samo sto nije".
(jasdf, 17. novembar 2018 21:48)

Polako brate... Niko nije propao za" jedan dan".

dejan s

pre 5 godina

nisam aiguran o tome na kojem mestu se ko nalazi ali znam da je razmena sa rusijom pre sankcija prbacivali uveliko 100mil-di tako da mi se tu nesto ne uklapa a to da li je rusija nemackol bitna govori podatak ko je sve od predstavnika nemackog biznisa bio na sastanku sa vvp-om u kremlju a sto se tice opasnosti od rusije to su nevidjene budalastine nisu rusi opaenost po evropu bas ih briga samo ih ne cackajte o odnosite se prema njima kako zasluzuju

dragan

pre 5 godina

Ali najbolje u svemu je da Rusi, preko posredika, prodaju gas Americi. Jeftinija cena cini svoje, ljudi se organizuju i vec je nekoliko tankera ruskog gasa isporuceno kupcima u Americi. I pored sankcija koje su Ameri uveli Rusima.

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Ne laje pas sela radi već zarad sebe .Nekolicina političara je preko članova porodice(npr.Bajden) osnovalo kompanije u Ukrajini koje bi preuzele tranzit ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, a samim tim bi i najveći deo kolača otišao u Ameriku, ukrajinski političari bi dobili okrajke, a narodu bi ostao šipak .Zar nisu pre neki dan bili protesti u Ukrajini jer je par gradova bez grejanja zbog dugova toplana prema distributeru gasa, a suvlasnik distributer američka firma.Zašto Amerika kao veliki "izvoznik" gasa kupuje ruski gas?

jasdf

pre 5 godina

@ivan
Da sam svaki put kada sam cuo da propada SAD stavio dinar na stranu danas ne bi imao kredite. Slusam te price vec 60 godina, i uvek "samo sto nije".

NYC Boy

pre 5 godina

Trgovina sa SAD se svodi na "mi vama nastampane dolare a vi nama proizvode stvorene radom".
(Ivan, 17. novembar 2018 19:43)
Amerika u Nemacku najvise izvozi masineriju, automobile, avione i farmaceutske proizvode. Nemacka je trece izvozno trziste za americke automobile. Od servisa Amerika u Nemacku najvise izvozi IT servise (sve americke IT firme imaju office u Nemackoj, Google itd.) i entertainment servise (zabava). Amerika godisnje izveze u citav svet 300 milijardi dolara u servisima zabave (film, muzika itd.) Amerika u svet izvozi 70 milijardi dolara naoruzanja, a 300 milijardi dolara filmova, muzike i ostalih zabavnih servisa. Ko kaze da je Americi naoruzanje najvaznije, ne zna brojeve. Pricu o bezvrednom dolaru necu da komentarisem, samo znam da kada bi ti video $20 dolara na ulici itekako bi se sagnuo da ih pokupis.

neko ko zna

pre 5 godina

Krim je gotova stvar. Realnost na terenu, krilatica koju SAD koriste vrlo cesto kada im okolnosti idu na ruku.

E sad, Amerika hoce da od tranzita Ukrajina ima mogucnost da kuouje oruzje od Zapada, iliti, da se Rusija odrekne dela prihoda, koji ce se koristiti za kupovinu oruzja od SAD. Pametno. Da li ce proci? Ce vidimo.

Mekperson

pre 5 godina

Neverovatna je mutavost prosecnog coveka...pa ne kaze Trump da je njihov plin jeftiniji, niti da ne smeju se snabdevati sa ruskim plinom. On im kaze da ce time previse ovisiti o rusko plinu. To se zove disperzija rizika. Zato i struju niti jedna zemlja ne kupuje po najjeftinijoj cijeni, vec u proseku po nesto visoj, jer moras imati vise opskrbnih pravaca. Nekad koristis one jeftine i to uvijek ciljas, ali nekad to nije moguce pa uvozis skuplju struju. Nije on glup da misli da ce EU kupovat skuplji plin od njega. 
Jeste toliko tupi da to ne kuzite? A kad dodje do sukoba, sta ce onda bit? Tko ce dolazit u pomoc? Pa EU nije bila u stanju rijesit rat u Bosni, a kamoli da udju u sukob sa Rusijom.

Ivan

pre 5 godina

"A taj gasovod je vazniji nego citav biznis koji Nemacka ima sa Amerikom? Ti vlasnici kapitala koji donose odluku znaju i sledece... Najveci trgovinski partner Nemacke je Amerika. Francuska je na drugom mestu. Na devetom mestu je Poljska itd. Rusija nije ni medju prvih deset trgovinskih partnera Nemacke. Nema ka ima manju trgovinsku razmenu sa Rusijom nego sa malenom Belgijom. Kada ukapiras ove brojeve ukapiraces znacaj Rusije za Nemacku. E, sad, taj gasovod je vazan, ali to je samo jedan projekat i morace da se napravi tako da Amerika uzima reket ili se nece napraviti. Mislis da ce Nemacka da zrtvuje trgovinu sa SAD za racun Rusije sa kojom ima manju trgovinu od Belgije ili ce da napravi tako da Amerika bude zadovoljna. Razmisli jos jednom, bruder?"

Trgovina sa SAD se svodi na "mi vama nastampane dolare a vi nama proizvode stvorene radom". Taj cirkus ce se uskoro zavrsiti i o tome mnoge drzave otvoreno govore. Uz to trgovina sa SAD ukljucuje i trpljenje svih mafijaskih fora koje SAD primenjuje na svoje "prijatelje i saveznike". Takva "prijateljstva" ne traju dugo, i to znaju i Nemci. Zato se i prica o stvaranju evropske vojske, zato tu ideju podrzava Rusija a protivi joj se SAD. Pad vladajuce imperije se dogodi jednom u 100-200 godina, ako ne i redje. To ne znaci da se ne desava i da se nece desiti, vec samo da se desava retko. Skoro svaki pad imperije deluje isto, a ova izlgeda kao da ce propasti uskoro. Mozda jos 2-3 godine, verovatno manje.

milutin

pre 5 godina

Bravo Pompeo. Amerika ce braniti Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca. Umesto da koristi sve pogodnosti tranzita ruskog gasa koje su joj se prirodno nudile Ukrajina je krenula u neshvatljivo pogresnu igru sa Amerikancima. Krim je definitivno izgubljen. Verujem i Donbas. A tako je lepo mogla da bude most izmedju Rusije i EU. Ovako...jad i beda za napaceni narod Ukrajine.

max

pre 5 godina

Zar Pompeo nije čuo da je Krim odavno završena priča a on i dalje podržava celovitu Ukrajinu koja nikad ne bude više celovita.To je uzaludno.

Poljska je nova Nemačka

pre 5 godina

Pa osnova demokratije i jeste da se uzme ono što ti se brani da imaš, idealno i isključivo idealno od neprijatelja (nikada to jest retko demokratski ne napadaš svoje, isključuvo samo bezveze). Samo što je ovo gasna revolucija (pitaj boga koji deo tačno) i to američka, dižu proizvodnju na preko 60 miliona tona godišnje, to mora da se proda, a demokratija kao posed pomaže (bolje je imati demokratiju nego biti demokratija). Rusija je oponent (sa Katarom će lako), a Nemačka perspektivan kupac, tim pre što se neće osloboditi bezbednosne zavisnosti od SAD, NATO drži uz SAD, a ako NATO i ode niz vodu, SAD će naći zamenu, pa makar morali od istočne evrope da naprave tvrdjavu za tuču na dva fronta (samo demografija je problematična, moraće da vraćaju ljude).

Dragan

pre 5 godina

Rusi su priznali da gube Ukrajinu zauvek kada su aneksirali Krim, jer se time poremetio rusko ukrajinski etnicki balans. Sada zele da EU plate sto vecu cenu Majdanskog prevrata. To ce postici ako preusmere isporuke prirodnog gasa od Ukrajne na druge pravce. Zato je zaustavljen Juzni Tok i zato se SAD protive Severnom Toku 2. Bez prihoda od tranzita gasa Ukrajna ce da bankrotira osim ako ne dobije permanentnu transfuziju od EU. To nece ici lako jer ima EU mnogo drugih hitnijih i skupljih problema. Ako Ukrajna kolapsira ko zna sta sve moze da se desi. To je glavna bojazan SAD i zele da to po svaku cenu sprece. Rusi mogu da zaustave isporuke preko Ukrajne i prodaju tecni gas direktno preko tankera ledolomaca. To bi Evropu kostalo mnogo vise, za manje kolicine gaasa. Posto je Nemacka zatvorila svoje nuklearke (koja glupost!) nema izbora nego da uvozi gas. Te kolicine samo Severni Tok moze da obezbedi. I to je to.

Dragan

pre 5 godina

Dozvoljavam mogućnost da sam ja glup. Ali, Evropa zavisi od RUSKOG gasa koji će ići kroz Severni tok II, ali Evropa NE ZAVISI od RUSKOG gasa koji ide kroz Ukrajinu? SAD će pomoći Ukrajini da zaradi od RUSKOG gasa. Smešno, za sve one koji koriste mozak.

Brat

pre 5 godina

Ma pustaju vas Svabe niz vodu. Bice severni tok 2 a uskoro i Evropska vojska. Dosta je bilo Americke "zastite" EU interesa. Rusi nisu pretnja zapadu nikakva, ta prica moze da prodje u dnevnopoliticke svrhe, ali kad su pare i trzisno pozicioniranje u pitanju onda interes uvek prevlada na kraju. Nemci ce svakako stititi svoj interes, nemaju nameru da ugrozavaju svoju privredu zbog izmisljene ruske histerije, ozbiljni ljudi, vlasnici kapitala su doneli odluku. Pukla je tikva...
(bruder, 17. novembar 2018 12:14)
A taj gasovod je vazniji nego citav biznis koji Nemacka ima sa Amerikom? Ti vlasnici kapitala koji donose odluku znaju i sledece... Najveci trgovinski partner Nemacke je Amerika. Francuska je na drugom mestu. Na devetom mestu je Poljska itd. Rusija nije ni medju prvih deset trgovinskih partnera Nemacke. Nema ka ima manju trgovinsku razmenu sa Rusijom nego sa malenom Belgijom. Kada ukapiras ove brojeve ukapiraces znacaj Rusije za Nemacku. E, sad, taj gasovod je vazan, ali to je samo jedan projekat i morace da se napravi tako da Amerika uzima reket ili se nece napraviti. Mislis da ce Nemacka da zrtvuje trgovinu sa SAD za racun Rusije sa kojom ima manju trgovinu od Belgije ili ce da napravi tako da Amerika bude zadovoljna. Razmisli jos jednom, bruder?

marlon

pre 5 godina

A da stavite malo prst na čelo i upitate se šta Srbija gubi izgradnjom Severnog toka 2, budući da se odustalo od Južnog toga? Znate li koliko će gas za našu privredu i građane da poskupi? Strašno je koliko ne razmišlja naš narod.

MementoMori

pre 5 godina

Sad su desnicari u koliziji sami sa sobom. Ako podrze idola Trampa, iznevjerice idola Putina. Kao ono kad postavis ispred mishje rupe - na jednoj strani komad mesa, a na drugoj sir. Izadje mish, pa gleda u sir, pa u meso, vrti bro vratom: sir - meso - sir - meso. I, kvrcnu vrat! :-)

Srki

pre 5 godina

Nemačka nije Bugarska, pa da se odrekne gasovoda po instrukciji. Gasovod se gradi, biće završen i pušten u funkciju, a Ukrajini šta ostane. Svakako joj ostaje lekcija da nije trebalo da zloupotrebljava tranizitni položaj, ucenjuje i Evropu i Rusiju, i krade gas.

сведок

pre 5 godina

Када видим овакву вест увек се сетим филма "Пут око света" са Чкаљом у главној улози. Када је пролазио кроз Америку, налети Чкаља на каубоје. И шта да очекујеш од њих друго него да пуцају, са или без разлога.
И онда долази његова незаборавна реплика: "Доста бре са то пуцање, браћо Американци. 'Ће ме убијете на правди Бога."
Ништа се није променило ни до дан данас, "пуцање што те нема".

Sima

pre 5 godina

Znaci ruski gasovod koji prolazi kroz Ukrajinu za koji oni dobiaju pare je agresija, a gasovod koji uopste ne dodiruje teritoriju Ukrajine i koji uklanja prvopomenutu agresiju - takodje agresija?

Imam par diploma, odlican sam u matematici i logici, ali ovo me prevazilazi...

interesantno

pre 5 godina

Poljska nije u problemu, kroz Poljsku prolazi Jamal koji dolazi iz Belorusije i ide do Nemacke. Oni se smo solidarisu sa Ukrajinom. U problemu su Slovaci, ali zasluzenom. Oni su prodavali Ruski gas Ukrajincima po velikoj ceni, cak je za vreme hladnoca cena bila i preko 1000 dolara. Severni tok ce da ide. Nece se Nemci odreci jeftinijeg gasa. Ukrajina u svakom slucaju strada, transport pada 90% sto je ogroman novac.

bruder

pre 5 godina

Ma pustaju vas Svabe niz vodu. Bice severni tok 2 a uskoro i Evropska vojska. Dosta je bilo Americke "zastite" EU interesa. Rusi nisu pretnja zapadu nikakva, ta prica moze da prodje u dnevnopoliticke svrhe, ali kad su pare i trzisno pozicioniranje u pitanju onda interes uvek prevlada na kraju. Nemci ce svakako stititi svoj interes, nemaju nameru da ugrozavaju svoju privredu zbog izmisljene ruske histerije, ozbiljni ljudi, vlasnici kapitala su doneli odluku. Pukla je tikva...

nn

pre 5 godina

"Nastavićemo zajednički da radimo na zaustavljanju projekta 'Severni tok 2' koji potcenjuje stratešku i ekonomsku bezbednost Ukrajine i preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih država koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo novinarima.

Ono kad ne mozes vise da pohvatas kalkulaciju kalkulacije. Ruski gas, koji nece ici kroz Ukrajinu, zapravo podriva suverenitet Ukrajine...

Maximus

pre 5 godina

A da je obrnuto, onda bi rekli kako oni pomazu epropu tako sto ima pruzaju vise alternativa! Sta brika ameriku od koga ce ko da zavisi! Ja sam mislio da osnovi ekonomije podrzavaju konkurenciju! Kazu i losa konkurencija je dobra kad nema prave!

Sima

pre 5 godina

Znaci ruski gasovod koji prolazi kroz Ukrajinu za koji oni dobiaju pare je agresija, a gasovod koji uopste ne dodiruje teritoriju Ukrajine i koji uklanja prvopomenutu agresiju - takodje agresija?

Imam par diploma, odlican sam u matematici i logici, ali ovo me prevazilazi...

bruder

pre 5 godina

Ma pustaju vas Svabe niz vodu. Bice severni tok 2 a uskoro i Evropska vojska. Dosta je bilo Americke "zastite" EU interesa. Rusi nisu pretnja zapadu nikakva, ta prica moze da prodje u dnevnopoliticke svrhe, ali kad su pare i trzisno pozicioniranje u pitanju onda interes uvek prevlada na kraju. Nemci ce svakako stititi svoj interes, nemaju nameru da ugrozavaju svoju privredu zbog izmisljene ruske histerije, ozbiljni ljudi, vlasnici kapitala su doneli odluku. Pukla je tikva...

nn

pre 5 godina

"Nastavićemo zajednički da radimo na zaustavljanju projekta 'Severni tok 2' koji potcenjuje stratešku i ekonomsku bezbednost Ukrajine i preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih država koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo novinarima.

Ono kad ne mozes vise da pohvatas kalkulaciju kalkulacije. Ruski gas, koji nece ici kroz Ukrajinu, zapravo podriva suverenitet Ukrajine...

interesantno

pre 5 godina

Poljska nije u problemu, kroz Poljsku prolazi Jamal koji dolazi iz Belorusije i ide do Nemacke. Oni se smo solidarisu sa Ukrajinom. U problemu su Slovaci, ali zasluzenom. Oni su prodavali Ruski gas Ukrajincima po velikoj ceni, cak je za vreme hladnoca cena bila i preko 1000 dolara. Severni tok ce da ide. Nece se Nemci odreci jeftinijeg gasa. Ukrajina u svakom slucaju strada, transport pada 90% sto je ogroman novac.

Maximus

pre 5 godina

A da je obrnuto, onda bi rekli kako oni pomazu epropu tako sto ima pruzaju vise alternativa! Sta brika ameriku od koga ce ko da zavisi! Ja sam mislio da osnovi ekonomije podrzavaju konkurenciju! Kazu i losa konkurencija je dobra kad nema prave!

Dragan

pre 5 godina

Dozvoljavam mogućnost da sam ja glup. Ali, Evropa zavisi od RUSKOG gasa koji će ići kroz Severni tok II, ali Evropa NE ZAVISI od RUSKOG gasa koji ide kroz Ukrajinu? SAD će pomoći Ukrajini da zaradi od RUSKOG gasa. Smešno, za sve one koji koriste mozak.

milutin

pre 5 godina

Bravo Pompeo. Amerika ce braniti Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca. Umesto da koristi sve pogodnosti tranzita ruskog gasa koje su joj se prirodno nudile Ukrajina je krenula u neshvatljivo pogresnu igru sa Amerikancima. Krim je definitivno izgubljen. Verujem i Donbas. A tako je lepo mogla da bude most izmedju Rusije i EU. Ovako...jad i beda za napaceni narod Ukrajine.

Dragan

pre 5 godina

Rusi su priznali da gube Ukrajinu zauvek kada su aneksirali Krim, jer se time poremetio rusko ukrajinski etnicki balans. Sada zele da EU plate sto vecu cenu Majdanskog prevrata. To ce postici ako preusmere isporuke prirodnog gasa od Ukrajne na druge pravce. Zato je zaustavljen Juzni Tok i zato se SAD protive Severnom Toku 2. Bez prihoda od tranzita gasa Ukrajna ce da bankrotira osim ako ne dobije permanentnu transfuziju od EU. To nece ici lako jer ima EU mnogo drugih hitnijih i skupljih problema. Ako Ukrajna kolapsira ko zna sta sve moze da se desi. To je glavna bojazan SAD i zele da to po svaku cenu sprece. Rusi mogu da zaustave isporuke preko Ukrajne i prodaju tecni gas direktno preko tankera ledolomaca. To bi Evropu kostalo mnogo vise, za manje kolicine gaasa. Posto je Nemacka zatvorila svoje nuklearke (koja glupost!) nema izbora nego da uvozi gas. Te kolicine samo Severni Tok moze da obezbedi. I to je to.

Srki

pre 5 godina

Nemačka nije Bugarska, pa da se odrekne gasovoda po instrukciji. Gasovod se gradi, biće završen i pušten u funkciju, a Ukrajini šta ostane. Svakako joj ostaje lekcija da nije trebalo da zloupotrebljava tranizitni položaj, ucenjuje i Evropu i Rusiju, i krade gas.

max

pre 5 godina

Zar Pompeo nije čuo da je Krim odavno završena priča a on i dalje podržava celovitu Ukrajinu koja nikad ne bude više celovita.To je uzaludno.

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Ne laje pas sela radi već zarad sebe .Nekolicina političara je preko članova porodice(npr.Bajden) osnovalo kompanije u Ukrajini koje bi preuzele tranzit ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, a samim tim bi i najveći deo kolača otišao u Ameriku, ukrajinski političari bi dobili okrajke, a narodu bi ostao šipak .Zar nisu pre neki dan bili protesti u Ukrajini jer je par gradova bez grejanja zbog dugova toplana prema distributeru gasa, a suvlasnik distributer američka firma.Zašto Amerika kao veliki "izvoznik" gasa kupuje ruski gas?

сведок

pre 5 godina

Када видим овакву вест увек се сетим филма "Пут око света" са Чкаљом у главној улози. Када је пролазио кроз Америку, налети Чкаља на каубоје. И шта да очекујеш од њих друго него да пуцају, са или без разлога.
И онда долази његова незаборавна реплика: "Доста бре са то пуцање, браћо Американци. 'Ће ме убијете на правди Бога."
Ништа се није променило ни до дан данас, "пуцање што те нема".

Ivan

pre 5 godina

"A taj gasovod je vazniji nego citav biznis koji Nemacka ima sa Amerikom? Ti vlasnici kapitala koji donose odluku znaju i sledece... Najveci trgovinski partner Nemacke je Amerika. Francuska je na drugom mestu. Na devetom mestu je Poljska itd. Rusija nije ni medju prvih deset trgovinskih partnera Nemacke. Nema ka ima manju trgovinsku razmenu sa Rusijom nego sa malenom Belgijom. Kada ukapiras ove brojeve ukapiraces znacaj Rusije za Nemacku. E, sad, taj gasovod je vazan, ali to je samo jedan projekat i morace da se napravi tako da Amerika uzima reket ili se nece napraviti. Mislis da ce Nemacka da zrtvuje trgovinu sa SAD za racun Rusije sa kojom ima manju trgovinu od Belgije ili ce da napravi tako da Amerika bude zadovoljna. Razmisli jos jednom, bruder?"

Trgovina sa SAD se svodi na "mi vama nastampane dolare a vi nama proizvode stvorene radom". Taj cirkus ce se uskoro zavrsiti i o tome mnoge drzave otvoreno govore. Uz to trgovina sa SAD ukljucuje i trpljenje svih mafijaskih fora koje SAD primenjuje na svoje "prijatelje i saveznike". Takva "prijateljstva" ne traju dugo, i to znaju i Nemci. Zato se i prica o stvaranju evropske vojske, zato tu ideju podrzava Rusija a protivi joj se SAD. Pad vladajuce imperije se dogodi jednom u 100-200 godina, ako ne i redje. To ne znaci da se ne desava i da se nece desiti, vec samo da se desava retko. Skoro svaki pad imperije deluje isto, a ova izlgeda kao da ce propasti uskoro. Mozda jos 2-3 godine, verovatno manje.

dragan

pre 5 godina

Ali najbolje u svemu je da Rusi, preko posredika, prodaju gas Americi. Jeftinija cena cini svoje, ljudi se organizuju i vec je nekoliko tankera ruskog gasa isporuceno kupcima u Americi. I pored sankcija koje su Ameri uveli Rusima.

neko ko zna

pre 5 godina

Krim je gotova stvar. Realnost na terenu, krilatica koju SAD koriste vrlo cesto kada im okolnosti idu na ruku.

E sad, Amerika hoce da od tranzita Ukrajina ima mogucnost da kuouje oruzje od Zapada, iliti, da se Rusija odrekne dela prihoda, koji ce se koristiti za kupovinu oruzja od SAD. Pametno. Da li ce proci? Ce vidimo.

NYC Boy

pre 5 godina

Trgovina sa SAD se svodi na "mi vama nastampane dolare a vi nama proizvode stvorene radom".
(Ivan, 17. novembar 2018 19:43)
Amerika u Nemacku najvise izvozi masineriju, automobile, avione i farmaceutske proizvode. Nemacka je trece izvozno trziste za americke automobile. Od servisa Amerika u Nemacku najvise izvozi IT servise (sve americke IT firme imaju office u Nemackoj, Google itd.) i entertainment servise (zabava). Amerika godisnje izveze u citav svet 300 milijardi dolara u servisima zabave (film, muzika itd.) Amerika u svet izvozi 70 milijardi dolara naoruzanja, a 300 milijardi dolara filmova, muzike i ostalih zabavnih servisa. Ko kaze da je Americi naoruzanje najvaznije, ne zna brojeve. Pricu o bezvrednom dolaru necu da komentarisem, samo znam da kada bi ti video $20 dolara na ulici itekako bi se sagnuo da ih pokupis.

jasdf

pre 5 godina

@ivan
Da sam svaki put kada sam cuo da propada SAD stavio dinar na stranu danas ne bi imao kredite. Slusam te price vec 60 godina, i uvek "samo sto nije".

marlon

pre 5 godina

A da stavite malo prst na čelo i upitate se šta Srbija gubi izgradnjom Severnog toka 2, budući da se odustalo od Južnog toga? Znate li koliko će gas za našu privredu i građane da poskupi? Strašno je koliko ne razmišlja naš narod.

Brat

pre 5 godina

Ma pustaju vas Svabe niz vodu. Bice severni tok 2 a uskoro i Evropska vojska. Dosta je bilo Americke "zastite" EU interesa. Rusi nisu pretnja zapadu nikakva, ta prica moze da prodje u dnevnopoliticke svrhe, ali kad su pare i trzisno pozicioniranje u pitanju onda interes uvek prevlada na kraju. Nemci ce svakako stititi svoj interes, nemaju nameru da ugrozavaju svoju privredu zbog izmisljene ruske histerije, ozbiljni ljudi, vlasnici kapitala su doneli odluku. Pukla je tikva...
(bruder, 17. novembar 2018 12:14)
A taj gasovod je vazniji nego citav biznis koji Nemacka ima sa Amerikom? Ti vlasnici kapitala koji donose odluku znaju i sledece... Najveci trgovinski partner Nemacke je Amerika. Francuska je na drugom mestu. Na devetom mestu je Poljska itd. Rusija nije ni medju prvih deset trgovinskih partnera Nemacke. Nema ka ima manju trgovinsku razmenu sa Rusijom nego sa malenom Belgijom. Kada ukapiras ove brojeve ukapiraces znacaj Rusije za Nemacku. E, sad, taj gasovod je vazan, ali to je samo jedan projekat i morace da se napravi tako da Amerika uzima reket ili se nece napraviti. Mislis da ce Nemacka da zrtvuje trgovinu sa SAD za racun Rusije sa kojom ima manju trgovinu od Belgije ili ce da napravi tako da Amerika bude zadovoljna. Razmisli jos jednom, bruder?

Mekperson

pre 5 godina

Neverovatna je mutavost prosecnog coveka...pa ne kaze Trump da je njihov plin jeftiniji, niti da ne smeju se snabdevati sa ruskim plinom. On im kaze da ce time previse ovisiti o rusko plinu. To se zove disperzija rizika. Zato i struju niti jedna zemlja ne kupuje po najjeftinijoj cijeni, vec u proseku po nesto visoj, jer moras imati vise opskrbnih pravaca. Nekad koristis one jeftine i to uvijek ciljas, ali nekad to nije moguce pa uvozis skuplju struju. Nije on glup da misli da ce EU kupovat skuplji plin od njega. 
Jeste toliko tupi da to ne kuzite? A kad dodje do sukoba, sta ce onda bit? Tko ce dolazit u pomoc? Pa EU nije bila u stanju rijesit rat u Bosni, a kamoli da udju u sukob sa Rusijom.

e

pre 5 godina

Ima i treće rešenje koje je najopasnije ali i najbezbednije. Tvrdo ali prirodno i učinkovito za Evropu. Priključiti Rusiju i Belorusiju evropskoj uniji. Ovim bi se postigao trajni mir u Evropi. Bezbednost bi bila garantovana, a ekonomija svima enormno podignuta.

MementoMori

pre 5 godina

Sad su desnicari u koliziji sami sa sobom. Ako podrze idola Trampa, iznevjerice idola Putina. Kao ono kad postavis ispred mishje rupe - na jednoj strani komad mesa, a na drugoj sir. Izadje mish, pa gleda u sir, pa u meso, vrti bro vratom: sir - meso - sir - meso. I, kvrcnu vrat! :-)

salemaras@gmail.com

pre 5 godina

Da sam svaki put kada sam cuo da propada SAD stavio dinar na stranu danas ne bi imao kredite. Slusam te price vec 60 godina, i uvek "samo sto nije".
(jasdf, 17. novembar 2018 21:48)

Polako brate... Niko nije propao za" jedan dan".

Poljska je nova Nemačka

pre 5 godina

Pa osnova demokratije i jeste da se uzme ono što ti se brani da imaš, idealno i isključivo idealno od neprijatelja (nikada to jest retko demokratski ne napadaš svoje, isključuvo samo bezveze). Samo što je ovo gasna revolucija (pitaj boga koji deo tačno) i to američka, dižu proizvodnju na preko 60 miliona tona godišnje, to mora da se proda, a demokratija kao posed pomaže (bolje je imati demokratiju nego biti demokratija). Rusija je oponent (sa Katarom će lako), a Nemačka perspektivan kupac, tim pre što se neće osloboditi bezbednosne zavisnosti od SAD, NATO drži uz SAD, a ako NATO i ode niz vodu, SAD će naći zamenu, pa makar morali od istočne evrope da naprave tvrdjavu za tuču na dva fronta (samo demografija je problematična, moraće da vraćaju ljude).

dejan s

pre 5 godina

nisam aiguran o tome na kojem mestu se ko nalazi ali znam da je razmena sa rusijom pre sankcija prbacivali uveliko 100mil-di tako da mi se tu nesto ne uklapa a to da li je rusija nemackol bitna govori podatak ko je sve od predstavnika nemackog biznisa bio na sastanku sa vvp-om u kremlju a sto se tice opasnosti od rusije to su nevidjene budalastine nisu rusi opaenost po evropu bas ih briga samo ih ne cackajte o odnosite se prema njima kako zasluzuju

Lala

pre 5 godina

Iskreno ruse ne volim niti me zanimaju,ali preterana kampanja protiv njih je samo reklama za tu drzavu da se oseca mocno. Oni nisu nikakva opasnost,jer bez izvoza sirovina propali bi kao drzava za 2 godine. Ameri forsiraju taj stav da bi svoje naoruzanje prodali toboze za odbranu od rusa. Treba slediti primer Nemacke i polako ekonomski osvojiti tu drzavu i eto jeftinije sirovine i radne snage.

Milorad

pre 5 godina

Nisi video Nike, Ford, Marlboro, Coca-Colu, Microsoft, Google, Levis, Jack Daniels, Johnson & Johnson, McDonalds, Amazon …….. pa sta si gledao?

Brat

pre 5 godina

Ma pustaju vas Svabe niz vodu. Bice severni tok 2 a uskoro i Evropska vojska. Dosta je bilo Americke "zastite" EU interesa. Rusi nisu pretnja zapadu nikakva, ta prica moze da prodje u dnevnopoliticke svrhe, ali kad su pare i trzisno pozicioniranje u pitanju onda interes uvek prevlada na kraju. Nemci ce svakako stititi svoj interes, nemaju nameru da ugrozavaju svoju privredu zbog izmisljene ruske histerije, ozbiljni ljudi, vlasnici kapitala su doneli odluku. Pukla je tikva...
(bruder, 17. novembar 2018 12:14)
A taj gasovod je vazniji nego citav biznis koji Nemacka ima sa Amerikom? Ti vlasnici kapitala koji donose odluku znaju i sledece... Najveci trgovinski partner Nemacke je Amerika. Francuska je na drugom mestu. Na devetom mestu je Poljska itd. Rusija nije ni medju prvih deset trgovinskih partnera Nemacke. Nema ka ima manju trgovinsku razmenu sa Rusijom nego sa malenom Belgijom. Kada ukapiras ove brojeve ukapiraces znacaj Rusije za Nemacku. E, sad, taj gasovod je vazan, ali to je samo jedan projekat i morace da se napravi tako da Amerika uzima reket ili se nece napraviti. Mislis da ce Nemacka da zrtvuje trgovinu sa SAD za racun Rusije sa kojom ima manju trgovinu od Belgije ili ce da napravi tako da Amerika bude zadovoljna. Razmisli jos jednom, bruder?

Mekperson

pre 5 godina

Neverovatna je mutavost prosecnog coveka...pa ne kaze Trump da je njihov plin jeftiniji, niti da ne smeju se snabdevati sa ruskim plinom. On im kaze da ce time previse ovisiti o rusko plinu. To se zove disperzija rizika. Zato i struju niti jedna zemlja ne kupuje po najjeftinijoj cijeni, vec u proseku po nesto visoj, jer moras imati vise opskrbnih pravaca. Nekad koristis one jeftine i to uvijek ciljas, ali nekad to nije moguce pa uvozis skuplju struju. Nije on glup da misli da ce EU kupovat skuplji plin od njega. 
Jeste toliko tupi da to ne kuzite? A kad dodje do sukoba, sta ce onda bit? Tko ce dolazit u pomoc? Pa EU nije bila u stanju rijesit rat u Bosni, a kamoli da udju u sukob sa Rusijom.

NYC Boy

pre 5 godina

Trgovina sa SAD se svodi na "mi vama nastampane dolare a vi nama proizvode stvorene radom".
(Ivan, 17. novembar 2018 19:43)
Amerika u Nemacku najvise izvozi masineriju, automobile, avione i farmaceutske proizvode. Nemacka je trece izvozno trziste za americke automobile. Od servisa Amerika u Nemacku najvise izvozi IT servise (sve americke IT firme imaju office u Nemackoj, Google itd.) i entertainment servise (zabava). Amerika godisnje izveze u citav svet 300 milijardi dolara u servisima zabave (film, muzika itd.) Amerika u svet izvozi 70 milijardi dolara naoruzanja, a 300 milijardi dolara filmova, muzike i ostalih zabavnih servisa. Ko kaze da je Americi naoruzanje najvaznije, ne zna brojeve. Pricu o bezvrednom dolaru necu da komentarisem, samo znam da kada bi ti video $20 dolara na ulici itekako bi se sagnuo da ih pokupis.

marlon

pre 5 godina

A da stavite malo prst na čelo i upitate se šta Srbija gubi izgradnjom Severnog toka 2, budući da se odustalo od Južnog toga? Znate li koliko će gas za našu privredu i građane da poskupi? Strašno je koliko ne razmišlja naš narod.

jasdf

pre 5 godina

@ivan
Da sam svaki put kada sam cuo da propada SAD stavio dinar na stranu danas ne bi imao kredite. Slusam te price vec 60 godina, i uvek "samo sto nije".

MementoMori

pre 5 godina

Sad su desnicari u koliziji sami sa sobom. Ako podrze idola Trampa, iznevjerice idola Putina. Kao ono kad postavis ispred mishje rupe - na jednoj strani komad mesa, a na drugoj sir. Izadje mish, pa gleda u sir, pa u meso, vrti bro vratom: sir - meso - sir - meso. I, kvrcnu vrat! :-)

Sima

pre 5 godina

Znaci ruski gasovod koji prolazi kroz Ukrajinu za koji oni dobiaju pare je agresija, a gasovod koji uopste ne dodiruje teritoriju Ukrajine i koji uklanja prvopomenutu agresiju - takodje agresija?

Imam par diploma, odlican sam u matematici i logici, ali ovo me prevazilazi...

bruder

pre 5 godina

Ma pustaju vas Svabe niz vodu. Bice severni tok 2 a uskoro i Evropska vojska. Dosta je bilo Americke "zastite" EU interesa. Rusi nisu pretnja zapadu nikakva, ta prica moze da prodje u dnevnopoliticke svrhe, ali kad su pare i trzisno pozicioniranje u pitanju onda interes uvek prevlada na kraju. Nemci ce svakako stititi svoj interes, nemaju nameru da ugrozavaju svoju privredu zbog izmisljene ruske histerije, ozbiljni ljudi, vlasnici kapitala su doneli odluku. Pukla je tikva...

Poljska je nova Nemačka

pre 5 godina

Pa osnova demokratije i jeste da se uzme ono što ti se brani da imaš, idealno i isključivo idealno od neprijatelja (nikada to jest retko demokratski ne napadaš svoje, isključuvo samo bezveze). Samo što je ovo gasna revolucija (pitaj boga koji deo tačno) i to američka, dižu proizvodnju na preko 60 miliona tona godišnje, to mora da se proda, a demokratija kao posed pomaže (bolje je imati demokratiju nego biti demokratija). Rusija je oponent (sa Katarom će lako), a Nemačka perspektivan kupac, tim pre što se neće osloboditi bezbednosne zavisnosti od SAD, NATO drži uz SAD, a ako NATO i ode niz vodu, SAD će naći zamenu, pa makar morali od istočne evrope da naprave tvrdjavu za tuču na dva fronta (samo demografija je problematična, moraće da vraćaju ljude).

Ivan

pre 5 godina

"A taj gasovod je vazniji nego citav biznis koji Nemacka ima sa Amerikom? Ti vlasnici kapitala koji donose odluku znaju i sledece... Najveci trgovinski partner Nemacke je Amerika. Francuska je na drugom mestu. Na devetom mestu je Poljska itd. Rusija nije ni medju prvih deset trgovinskih partnera Nemacke. Nema ka ima manju trgovinsku razmenu sa Rusijom nego sa malenom Belgijom. Kada ukapiras ove brojeve ukapiraces znacaj Rusije za Nemacku. E, sad, taj gasovod je vazan, ali to je samo jedan projekat i morace da se napravi tako da Amerika uzima reket ili se nece napraviti. Mislis da ce Nemacka da zrtvuje trgovinu sa SAD za racun Rusije sa kojom ima manju trgovinu od Belgije ili ce da napravi tako da Amerika bude zadovoljna. Razmisli jos jednom, bruder?"

Trgovina sa SAD se svodi na "mi vama nastampane dolare a vi nama proizvode stvorene radom". Taj cirkus ce se uskoro zavrsiti i o tome mnoge drzave otvoreno govore. Uz to trgovina sa SAD ukljucuje i trpljenje svih mafijaskih fora koje SAD primenjuje na svoje "prijatelje i saveznike". Takva "prijateljstva" ne traju dugo, i to znaju i Nemci. Zato se i prica o stvaranju evropske vojske, zato tu ideju podrzava Rusija a protivi joj se SAD. Pad vladajuce imperije se dogodi jednom u 100-200 godina, ako ne i redje. To ne znaci da se ne desava i da se nece desiti, vec samo da se desava retko. Skoro svaki pad imperije deluje isto, a ova izlgeda kao da ce propasti uskoro. Mozda jos 2-3 godine, verovatno manje.

max

pre 5 godina

Zar Pompeo nije čuo da je Krim odavno završena priča a on i dalje podržava celovitu Ukrajinu koja nikad ne bude više celovita.To je uzaludno.

Maximus

pre 5 godina

A da je obrnuto, onda bi rekli kako oni pomazu epropu tako sto ima pruzaju vise alternativa! Sta brika ameriku od koga ce ko da zavisi! Ja sam mislio da osnovi ekonomije podrzavaju konkurenciju! Kazu i losa konkurencija je dobra kad nema prave!

interesantno

pre 5 godina

Poljska nije u problemu, kroz Poljsku prolazi Jamal koji dolazi iz Belorusije i ide do Nemacke. Oni se smo solidarisu sa Ukrajinom. U problemu su Slovaci, ali zasluzenom. Oni su prodavali Ruski gas Ukrajincima po velikoj ceni, cak je za vreme hladnoca cena bila i preko 1000 dolara. Severni tok ce da ide. Nece se Nemci odreci jeftinijeg gasa. Ukrajina u svakom slucaju strada, transport pada 90% sto je ogroman novac.

Lala

pre 5 godina

Iskreno ruse ne volim niti me zanimaju,ali preterana kampanja protiv njih je samo reklama za tu drzavu da se oseca mocno. Oni nisu nikakva opasnost,jer bez izvoza sirovina propali bi kao drzava za 2 godine. Ameri forsiraju taj stav da bi svoje naoruzanje prodali toboze za odbranu od rusa. Treba slediti primer Nemacke i polako ekonomski osvojiti tu drzavu i eto jeftinije sirovine i radne snage.

nn

pre 5 godina

"Nastavićemo zajednički da radimo na zaustavljanju projekta 'Severni tok 2' koji potcenjuje stratešku i ekonomsku bezbednost Ukrajine i preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih država koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo novinarima.

Ono kad ne mozes vise da pohvatas kalkulaciju kalkulacije. Ruski gas, koji nece ici kroz Ukrajinu, zapravo podriva suverenitet Ukrajine...

Dragan

pre 5 godina

Dozvoljavam mogućnost da sam ja glup. Ali, Evropa zavisi od RUSKOG gasa koji će ići kroz Severni tok II, ali Evropa NE ZAVISI od RUSKOG gasa koji ide kroz Ukrajinu? SAD će pomoći Ukrajini da zaradi od RUSKOG gasa. Smešno, za sve one koji koriste mozak.

milutin

pre 5 godina

Bravo Pompeo. Amerika ce braniti Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca. Umesto da koristi sve pogodnosti tranzita ruskog gasa koje su joj se prirodno nudile Ukrajina je krenula u neshvatljivo pogresnu igru sa Amerikancima. Krim je definitivno izgubljen. Verujem i Donbas. A tako je lepo mogla da bude most izmedju Rusije i EU. Ovako...jad i beda za napaceni narod Ukrajine.

Dragan

pre 5 godina

Rusi su priznali da gube Ukrajinu zauvek kada su aneksirali Krim, jer se time poremetio rusko ukrajinski etnicki balans. Sada zele da EU plate sto vecu cenu Majdanskog prevrata. To ce postici ako preusmere isporuke prirodnog gasa od Ukrajne na druge pravce. Zato je zaustavljen Juzni Tok i zato se SAD protive Severnom Toku 2. Bez prihoda od tranzita gasa Ukrajna ce da bankrotira osim ako ne dobije permanentnu transfuziju od EU. To nece ici lako jer ima EU mnogo drugih hitnijih i skupljih problema. Ako Ukrajna kolapsira ko zna sta sve moze da se desi. To je glavna bojazan SAD i zele da to po svaku cenu sprece. Rusi mogu da zaustave isporuke preko Ukrajne i prodaju tecni gas direktno preko tankera ledolomaca. To bi Evropu kostalo mnogo vise, za manje kolicine gaasa. Posto je Nemacka zatvorila svoje nuklearke (koja glupost!) nema izbora nego da uvozi gas. Te kolicine samo Severni Tok moze da obezbedi. I to je to.

сведок

pre 5 godina

Када видим овакву вест увек се сетим филма "Пут око света" са Чкаљом у главној улози. Када је пролазио кроз Америку, налети Чкаља на каубоје. И шта да очекујеш од њих друго него да пуцају, са или без разлога.
И онда долази његова незаборавна реплика: "Доста бре са то пуцање, браћо Американци. 'Ће ме убијете на правди Бога."
Ништа се није променило ни до дан данас, "пуцање што те нема".

Srki

pre 5 godina

Nemačka nije Bugarska, pa da se odrekne gasovoda po instrukciji. Gasovod se gradi, biće završen i pušten u funkciju, a Ukrajini šta ostane. Svakako joj ostaje lekcija da nije trebalo da zloupotrebljava tranizitni položaj, ucenjuje i Evropu i Rusiju, i krade gas.

neko ko zna

pre 5 godina

Krim je gotova stvar. Realnost na terenu, krilatica koju SAD koriste vrlo cesto kada im okolnosti idu na ruku.

E sad, Amerika hoce da od tranzita Ukrajina ima mogucnost da kuouje oruzje od Zapada, iliti, da se Rusija odrekne dela prihoda, koji ce se koristiti za kupovinu oruzja od SAD. Pametno. Da li ce proci? Ce vidimo.

Sofokle i Eneja

pre 5 godina

Ne laje pas sela radi već zarad sebe .Nekolicina političara je preko članova porodice(npr.Bajden) osnovalo kompanije u Ukrajini koje bi preuzele tranzit ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, a samim tim bi i najveći deo kolača otišao u Ameriku, ukrajinski političari bi dobili okrajke, a narodu bi ostao šipak .Zar nisu pre neki dan bili protesti u Ukrajini jer je par gradova bez grejanja zbog dugova toplana prema distributeru gasa, a suvlasnik distributer američka firma.Zašto Amerika kao veliki "izvoznik" gasa kupuje ruski gas?

dragan

pre 5 godina

Ali najbolje u svemu je da Rusi, preko posredika, prodaju gas Americi. Jeftinija cena cini svoje, ljudi se organizuju i vec je nekoliko tankera ruskog gasa isporuceno kupcima u Americi. I pored sankcija koje su Ameri uveli Rusima.

salemaras@gmail.com

pre 5 godina

Da sam svaki put kada sam cuo da propada SAD stavio dinar na stranu danas ne bi imao kredite. Slusam te price vec 60 godina, i uvek "samo sto nije".
(jasdf, 17. novembar 2018 21:48)

Polako brate... Niko nije propao za" jedan dan".

e

pre 5 godina

Ima i treće rešenje koje je najopasnije ali i najbezbednije. Tvrdo ali prirodno i učinkovito za Evropu. Priključiti Rusiju i Belorusiju evropskoj uniji. Ovim bi se postigao trajni mir u Evropi. Bezbednost bi bila garantovana, a ekonomija svima enormno podignuta.

dejan s

pre 5 godina

nisam aiguran o tome na kojem mestu se ko nalazi ali znam da je razmena sa rusijom pre sankcija prbacivali uveliko 100mil-di tako da mi se tu nesto ne uklapa a to da li je rusija nemackol bitna govori podatak ko je sve od predstavnika nemackog biznisa bio na sastanku sa vvp-om u kremlju a sto se tice opasnosti od rusije to su nevidjene budalastine nisu rusi opaenost po evropu bas ih briga samo ih ne cackajte o odnosite se prema njima kako zasluzuju

Milorad

pre 5 godina

Nisi video Nike, Ford, Marlboro, Coca-Colu, Microsoft, Google, Levis, Jack Daniels, Johnson & Johnson, McDonalds, Amazon …….. pa sta si gledao?