Subota, 17.11.2018.

08:53

Obećana zemlja?! Zašto onda masovno idu u penziju pre 40?

Broj penzija isplaćenih osobama mlađim od 40 godina u Finskoj, porasla je za petinu u poslednjoj deceniji.

Izvor: B92

Obeæana zemlja?! Zašto onda masovno idu u penziju pre 40? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 5 godina

@ (Penzioner u najavi, 17. novembar 2018 13:19)

Penzija zaslužnim građanima nije ni blizu 1.000 evra. A i ne dobija se dok su u naponu snage - oni samo stiču pravo na penziju onda kada ispune zakonom propisane kriterijume. Isplata počinje kada zaista odu u penziju...

ZA radeta

pre 5 godina

Ko u finakoj ode u socijalnu penziju ima pravo na - besplatan stan, besplatan gradski prevoz, umanjenje racuna za “infostan” od 75%, besplatno pozoriste i bazene (jednom mesecno) i jos par stvari koje sam zaboravio.
Cena hrane-mleko meso jaja kao i kod nas. Peciva kao kod nas. Voce i povrce duplo skuplje. Alkohol pet puta skuplji. Restorani duplo.
Cene odece obuce elektronike jeftinije nego u srbiji skoro duplo.
Gorivo kao u srbiji (danas sipao dizel litra 1,3 evra)
Internet jeftin (LTE neogranicen mesecno 10 evra)

I to je to uglavnom.

Vreme-katastrofa :) mada danas je bio super suncan “dan” koji je trajao od 8 do 3 :) sneg od decembra do maja

Darko

pre 5 godina

U finskoj se požališ da si nesretan, potišten i depresivan, pa ti puni saosećanja i razumevanja dodele 600 evrića penzijice - da možeš da živiš i NE RADIš u firmi, da ne smetaš ovima koji rmbaju za pravu lovu. Kod nas dođeš sa depresijom šepajući, krive kičme i sa nesnosnim hroničnim bolovima pedesetogodišnjaka, onako ćelav, jadan, sa podočnjacima veličine kese iz maxi-ja, malte ne sa jednom otkinutom rukom pod miškom - gleda te ko laboratorijskog pacova, dodeli ti aspirin i marš napolje folirantu jedan...penziju dobiješ - par meseci pred smrt. Ma nema veze...a, da, da ne zaboravim, Kosovo je Srbija!

Restoran Dubrovnik

pre 5 godina

Ako niste gledali, pogledajte film "Plutajući oblaci" Akija Kaurismakija. Videćete koliko je obećavajuće kada u Helsinkiju neko sa 38 godina ostane bez posla i spadne na to što je u tekstu nazvano "penzijom".

kosta

pre 5 godina

Nije sve to bas tako slatko kao sto izgleda. Da bi tamo otisao u invalidsku penziju na osnovu neke F-dijagnoze moras da imas podeblji psihijatrijski dosije, dokazane godine mucenja raznim lekovima, da prodjes rigorozne preglede, pises raznim komisijama, bivas odbijen, pises molbe, zalbe itd. Pa sta mislite, da mozete tek tako da nabacite depri-facu, udjete u opstinu i kazete: dobar dan, malo sam depri, pa bih u penziju? Aha, moze, ali juce! Biti malcice "depri" nije isto sto i biti u depresiji. Depresija je BOLEST i to ozbiljna, u poodmakloj fazi se manifestuje ozbiljnim fizickim smetnjama. Ali ono sto je pozitivno u skandinavskim zemljama je sto ako si zaista ozbiljno bolestan mozes da dobijes te pare, od kojih ces placati drzavi kiriju za sasvim pristojan socijalni stan, moci ces da se prehranis u nekim jeftinijim supermarketima gde inace kupuje sirotinja (na zapadu su to najcesce Lidl i Aldi), moci ces da kupis neke krpice na buvljaku i da na kraju meseca budes na pozitivnoj nuli. Naravno, nema provoda, letovanja na Ibici i zimovanja u Davosu, ali coveku u depresiji je najmanje stalo do bilo kakvog provoda.

Djordje NS

pre 5 godina

Neverovatno koliko se može pročitati komentara koji veze nemaju sa realnošću. Jedini koji je napisao pravi i smislen komentar je Alex, dok ostali izgleda stvarno veruju Vođi da smo postali ekonomski tigar jugoistočne Evrope i da u "zlatnom dobu" imamo nikad veće penzije. I treba tako da vas tretiraju kad niste informisani ni u 2018. godini. U Finskoj je skup noćni život i restorani kao i kirije a sve ovo ne kači penzionere dok su svi ostali troškovi plus-minus kao kod nas a dobijate još gomilu privilegija koje ovde možete samo da sanjate... Kaže jedan ovde "Nevolje u raju..." i dobi gomilu pluseva, to samo govori koliko nemamo pojma o ničemu. Zato nam i jeste ovako...

Penzioner u najavi

pre 5 godina

"Eto, oni bolesni pre 40 u penziju, a mi zdravi je ni ne docekamo ovde."
(omladina pupsa, 17. novembar 2018 11:13)

Da, ali zato mi imamo malu armiju zasluznih sportista koji kad osvoje nekakvu medaljicu u nekom efemernom sportu, cim napune 40 (cetrdeset!) godina zivota dobiju "penzijicu" od nekih "tricavih" 1.000 (hiljadu) evrica u proseku, a svi u naponu snage, mladi-zdravi mogu "volu rep da iscupaju".

Isti su bili postedjeni donedavne biblijske pljacke penzija koja je prekinuta intervencijom MMF-a koga je bilo sramota da to vise gleda, a oni nisu socijalni radnici vec bankari sa ne bas puno skrupula.

Ali zato ostatak stanovnistva koje sve to placa, mora da radi do svoje 65 godine zivota. Muskarcima vojni rok, em sto im ne ulazi u radni staz, vec isti ne mogu ni svojim, pazite svojim novcem da otkupe.

Ako neko umre sve njegove doprinose PIO fondu "pojede maca", umesto da se sve to isplati naslednicima sa sve kamatama.

Poslednjih godina se vestacki napumpava iznos prosecne zarade (~50.000 din!?) a sve sa namerom da se vec sada umanje buduce penzije onih koji sada rade, jer kada im se budu racunali iznosi penzija, PIO ce njihove realne zarade stavljati u odnos sa ovim naduvanim i tako umanjene koeficijente mnoziti sa godinama staza i vrednoscu penzionog boda.

Mogao bih jos puno o nasim penzijama, ali nemam vise karaktera, a boga mi, ni zivaca. Pozdrav svima a narocito Adminu koga molim da ovo objavi.

lepo

pre 5 godina

Jeste malo za Finsku, ali je bitno da svaki pojedinac oseća da ima taj minimum socijalne sigurnosti. Bitno je i za roditelje čija deca imaju trajne zdravstvene probleme. Puno znači da znate da nakon vaše smrti deca neće biti prepuštena sama sebi. U Finskoj se dodeljuju i socijalni stanovi i postoje stalni a ne honorarni lični pratioci, tako da je ovo samo jedan mali deo priče.

To je human kapitalizam koji je usvojio bitne elemente socijalizma, sproveden u Finskoj i Norveškoj. U Americi imaju food stamps i besplatne stanove takođe, ali su Finska i Norveška daleko iznad njih u pogledu sveukupne brige za svoje državljane.

Pored toga penzioner ne mora da živi u Finskoj. Ima puno lepih zemalja sa blagotvornom klimom gde 600 eura znači više nego u Finskoj. Recimo svi engleski penzioneri koji imaju (za engleske uslove)skromne penzije žive u Grčkoj veći deo godine. Bugarska je takođe popularna, kao i Rumunija, zbog lepote planina i reka i pristupačnih cena.

kik

pre 5 godina

Vreme je prilično depresivno u Skandinaviji, srećom bogate su države pa se živi. Finci masovno vikendima idu u Estoniju da piju jer je jeftinije, 1990.g su imali ogromnu stopu samoubistava koja je u padu.
Zimi nema svetlosti, leti dan traje do 11h.

Protoss

pre 5 godina

Daleko smo mi i mnogi drugi da trtljamo i stavljamo znakove pitanja i uzvika da li je obecana zemlja. Skandinavija je nesto sto je svetlosnim godinama ispred svakog danasnjeg drustvenog sistema..

Mister No

pre 5 godina

Kako je saopštila Kela, najčešči razlozi za sticannje pune penzije su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj ili poremećaj u razvoju.

Jel može u Srbiji da se ode pre 40-e u penziju po nabrojanim osnovama? E zato su obećana zemlja. A vi što pišete malo je to para za Norvešku. Jeste malo je. Ali može da preživi. A zamisli ako je bilo šta od nabrojanih sem smetnji u razvoju pa ode da živi na Filipine, Tajland ili neku od karipskih zemalja? Nije tako loše.

Alex

pre 5 godina

Vidim da ovo mnogi ne razumeju pa komentarisu kako to nije nista novca. Tacno je da 600 eur u Finskoj i nije neka para pogotovu ako gledate cene po restoranima, izlaske i slicno. To je najskuplja stavka zivota u Finskoj. Ali aje da se ne lazemo da li neko sa nasom penzijom od 25000 ide po restoranima koliko god to kod nas bilo jeftinije.
Pokusacu da vam objasnim sta ovo znaci. U Finskoj svako ima pravo na drzavnu penziju u ovom iznosu radio ili nemao ni dana radnog staza.Da bi neko otisao u invalidsku penziju ne mora da ispuni uslove o odredjenim godinama radnog staza, mozete i sa 22 godine otici u penziju. Dalje, nije vazno sta imate od imovine za ovu vrstu penzije. Kada dobijete ovu penziju ako nemate svoju nekretninu mozete dobiti besplatno drzavni stan i on je minumum sa jednom spavacom sobom ako ste samac .Ako je u pitanju porodica gleda se koliko clanova ima a ako imate decu onda dobijate plus decji dodatak.Ako neko ima svoj stan oslobodjen je svih dazbina . Postoje jos razne beneficije, tipa ova kategorija ne placa gradski prevoz,razne kurseve i slicno.Na sve to niko vam ne brani da radite neke povremene poslove.
Ovo je zagarantovano pravo, zamislite da u Srbiji postoji mogucnost da neko ko je u depresiji ostvari pravo ne penziju.
Sto se tice cena, obicna hrana ima slicnu cenu kao u Srbiji,voce i povrce je skuplje, tehnika i garderoba mogu biti jeftiniji, sve zavisi koju grupu proizvoda gledate.

marko

pre 5 godina

kakav glup naslov. Pa zato i jeste obecana zemlja sto sa 40 dobijas penziju.
(esapeka, 17. novembar 2018 09:45)

Од око 600 еура. И шта ће са том пензијом у Финској, да оде на народни казан? То ти је исто као код тате и маме на стан и храни.

Ne mogu ljudi da se opuste

pre 5 godina

Kako je saopštila Kela, najčešči razlozi za sticannje pune penzije su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj ili poremećaj u razvoju.

Negde sam procitao da u Evropi, gledano na broj stanovnistva, Finci imaju najveci procenat samoubistava. Od bivsih YU republika Slovenci se najcesce samoubijaju. Izgleda da materijalno obezbedjen zivot nije garant i za mentalno zdravlje?

Rade

pre 5 godina

Sa tih 600 evra, zivis kao u Beogradu sa 100, dakle nista. Ja sam se ponadao da je ovo prica o ljudima koji do 45-te skupe dovoljno para da se “penzionisu”.

blek stena

pre 5 godina

Po ovome ispada da je najzdravije živeti u Malaviju (Afrika). Nemaš vremena za depresiju (konstantna potraga za hranom i vodom) i uvek si srećan na kraju dana, jer te nije pojeo lav ili tigar.

blek stena

pre 5 godina

Po ovome ispada da je najzdravije živeti u Malaviju (Afrika). Nemaš vremena za depresiju (konstantna potraga za hranom i vodom) i uvek si srećan na kraju dana, jer te nije pojeo lav ili tigar.

Alex

pre 5 godina

Vidim da ovo mnogi ne razumeju pa komentarisu kako to nije nista novca. Tacno je da 600 eur u Finskoj i nije neka para pogotovu ako gledate cene po restoranima, izlaske i slicno. To je najskuplja stavka zivota u Finskoj. Ali aje da se ne lazemo da li neko sa nasom penzijom od 25000 ide po restoranima koliko god to kod nas bilo jeftinije.
Pokusacu da vam objasnim sta ovo znaci. U Finskoj svako ima pravo na drzavnu penziju u ovom iznosu radio ili nemao ni dana radnog staza.Da bi neko otisao u invalidsku penziju ne mora da ispuni uslove o odredjenim godinama radnog staza, mozete i sa 22 godine otici u penziju. Dalje, nije vazno sta imate od imovine za ovu vrstu penzije. Kada dobijete ovu penziju ako nemate svoju nekretninu mozete dobiti besplatno drzavni stan i on je minumum sa jednom spavacom sobom ako ste samac .Ako je u pitanju porodica gleda se koliko clanova ima a ako imate decu onda dobijate plus decji dodatak.Ako neko ima svoj stan oslobodjen je svih dazbina . Postoje jos razne beneficije, tipa ova kategorija ne placa gradski prevoz,razne kurseve i slicno.Na sve to niko vam ne brani da radite neke povremene poslove.
Ovo je zagarantovano pravo, zamislite da u Srbiji postoji mogucnost da neko ko je u depresiji ostvari pravo ne penziju.
Sto se tice cena, obicna hrana ima slicnu cenu kao u Srbiji,voce i povrce je skuplje, tehnika i garderoba mogu biti jeftiniji, sve zavisi koju grupu proizvoda gledate.

Ne mogu ljudi da se opuste

pre 5 godina

Kako je saopštila Kela, najčešči razlozi za sticannje pune penzije su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj ili poremećaj u razvoju.

Negde sam procitao da u Evropi, gledano na broj stanovnistva, Finci imaju najveci procenat samoubistava. Od bivsih YU republika Slovenci se najcesce samoubijaju. Izgleda da materijalno obezbedjen zivot nije garant i za mentalno zdravlje?

Rade

pre 5 godina

Sa tih 600 evra, zivis kao u Beogradu sa 100, dakle nista. Ja sam se ponadao da je ovo prica o ljudima koji do 45-te skupe dovoljno para da se “penzionisu”.

Penzioner u najavi

pre 5 godina

"Eto, oni bolesni pre 40 u penziju, a mi zdravi je ni ne docekamo ovde."
(omladina pupsa, 17. novembar 2018 11:13)

Da, ali zato mi imamo malu armiju zasluznih sportista koji kad osvoje nekakvu medaljicu u nekom efemernom sportu, cim napune 40 (cetrdeset!) godina zivota dobiju "penzijicu" od nekih "tricavih" 1.000 (hiljadu) evrica u proseku, a svi u naponu snage, mladi-zdravi mogu "volu rep da iscupaju".

Isti su bili postedjeni donedavne biblijske pljacke penzija koja je prekinuta intervencijom MMF-a koga je bilo sramota da to vise gleda, a oni nisu socijalni radnici vec bankari sa ne bas puno skrupula.

Ali zato ostatak stanovnistva koje sve to placa, mora da radi do svoje 65 godine zivota. Muskarcima vojni rok, em sto im ne ulazi u radni staz, vec isti ne mogu ni svojim, pazite svojim novcem da otkupe.

Ako neko umre sve njegove doprinose PIO fondu "pojede maca", umesto da se sve to isplati naslednicima sa sve kamatama.

Poslednjih godina se vestacki napumpava iznos prosecne zarade (~50.000 din!?) a sve sa namerom da se vec sada umanje buduce penzije onih koji sada rade, jer kada im se budu racunali iznosi penzija, PIO ce njihove realne zarade stavljati u odnos sa ovim naduvanim i tako umanjene koeficijente mnoziti sa godinama staza i vrednoscu penzionog boda.

Mogao bih jos puno o nasim penzijama, ali nemam vise karaktera, a boga mi, ni zivaca. Pozdrav svima a narocito Adminu koga molim da ovo objavi.

marko

pre 5 godina

kakav glup naslov. Pa zato i jeste obecana zemlja sto sa 40 dobijas penziju.
(esapeka, 17. novembar 2018 09:45)

Од око 600 еура. И шта ће са том пензијом у Финској, да оде на народни казан? То ти је исто као код тате и маме на стан и храни.

kosta

pre 5 godina

Nije sve to bas tako slatko kao sto izgleda. Da bi tamo otisao u invalidsku penziju na osnovu neke F-dijagnoze moras da imas podeblji psihijatrijski dosije, dokazane godine mucenja raznim lekovima, da prodjes rigorozne preglede, pises raznim komisijama, bivas odbijen, pises molbe, zalbe itd. Pa sta mislite, da mozete tek tako da nabacite depri-facu, udjete u opstinu i kazete: dobar dan, malo sam depri, pa bih u penziju? Aha, moze, ali juce! Biti malcice "depri" nije isto sto i biti u depresiji. Depresija je BOLEST i to ozbiljna, u poodmakloj fazi se manifestuje ozbiljnim fizickim smetnjama. Ali ono sto je pozitivno u skandinavskim zemljama je sto ako si zaista ozbiljno bolestan mozes da dobijes te pare, od kojih ces placati drzavi kiriju za sasvim pristojan socijalni stan, moci ces da se prehranis u nekim jeftinijim supermarketima gde inace kupuje sirotinja (na zapadu su to najcesce Lidl i Aldi), moci ces da kupis neke krpice na buvljaku i da na kraju meseca budes na pozitivnoj nuli. Naravno, nema provoda, letovanja na Ibici i zimovanja u Davosu, ali coveku u depresiji je najmanje stalo do bilo kakvog provoda.

Darko

pre 5 godina

U finskoj se požališ da si nesretan, potišten i depresivan, pa ti puni saosećanja i razumevanja dodele 600 evrića penzijice - da možeš da živiš i NE RADIš u firmi, da ne smetaš ovima koji rmbaju za pravu lovu. Kod nas dođeš sa depresijom šepajući, krive kičme i sa nesnosnim hroničnim bolovima pedesetogodišnjaka, onako ćelav, jadan, sa podočnjacima veličine kese iz maxi-ja, malte ne sa jednom otkinutom rukom pod miškom - gleda te ko laboratorijskog pacova, dodeli ti aspirin i marš napolje folirantu jedan...penziju dobiješ - par meseci pred smrt. Ma nema veze...a, da, da ne zaboravim, Kosovo je Srbija!

lepo

pre 5 godina

Jeste malo za Finsku, ali je bitno da svaki pojedinac oseća da ima taj minimum socijalne sigurnosti. Bitno je i za roditelje čija deca imaju trajne zdravstvene probleme. Puno znači da znate da nakon vaše smrti deca neće biti prepuštena sama sebi. U Finskoj se dodeljuju i socijalni stanovi i postoje stalni a ne honorarni lični pratioci, tako da je ovo samo jedan mali deo priče.

To je human kapitalizam koji je usvojio bitne elemente socijalizma, sproveden u Finskoj i Norveškoj. U Americi imaju food stamps i besplatne stanove takođe, ali su Finska i Norveška daleko iznad njih u pogledu sveukupne brige za svoje državljane.

Pored toga penzioner ne mora da živi u Finskoj. Ima puno lepih zemalja sa blagotvornom klimom gde 600 eura znači više nego u Finskoj. Recimo svi engleski penzioneri koji imaju (za engleske uslove)skromne penzije žive u Grčkoj veći deo godine. Bugarska je takođe popularna, kao i Rumunija, zbog lepote planina i reka i pristupačnih cena.

Protoss

pre 5 godina

Daleko smo mi i mnogi drugi da trtljamo i stavljamo znakove pitanja i uzvika da li je obecana zemlja. Skandinavija je nesto sto je svetlosnim godinama ispred svakog danasnjeg drustvenog sistema..

kik

pre 5 godina

Vreme je prilično depresivno u Skandinaviji, srećom bogate su države pa se živi. Finci masovno vikendima idu u Estoniju da piju jer je jeftinije, 1990.g su imali ogromnu stopu samoubistava koja je u padu.
Zimi nema svetlosti, leti dan traje do 11h.

Restoran Dubrovnik

pre 5 godina

Ako niste gledali, pogledajte film "Plutajući oblaci" Akija Kaurismakija. Videćete koliko je obećavajuće kada u Helsinkiju neko sa 38 godina ostane bez posla i spadne na to što je u tekstu nazvano "penzijom".

Mister No

pre 5 godina

Kako je saopštila Kela, najčešči razlozi za sticannje pune penzije su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj ili poremećaj u razvoju.

Jel može u Srbiji da se ode pre 40-e u penziju po nabrojanim osnovama? E zato su obećana zemlja. A vi što pišete malo je to para za Norvešku. Jeste malo je. Ali može da preživi. A zamisli ako je bilo šta od nabrojanih sem smetnji u razvoju pa ode da živi na Filipine, Tajland ili neku od karipskih zemalja? Nije tako loše.

Djordje NS

pre 5 godina

Neverovatno koliko se može pročitati komentara koji veze nemaju sa realnošću. Jedini koji je napisao pravi i smislen komentar je Alex, dok ostali izgleda stvarno veruju Vođi da smo postali ekonomski tigar jugoistočne Evrope i da u "zlatnom dobu" imamo nikad veće penzije. I treba tako da vas tretiraju kad niste informisani ni u 2018. godini. U Finskoj je skup noćni život i restorani kao i kirije a sve ovo ne kači penzionere dok su svi ostali troškovi plus-minus kao kod nas a dobijate još gomilu privilegija koje ovde možete samo da sanjate... Kaže jedan ovde "Nevolje u raju..." i dobi gomilu pluseva, to samo govori koliko nemamo pojma o ničemu. Zato nam i jeste ovako...

ZA radeta

pre 5 godina

Ko u finakoj ode u socijalnu penziju ima pravo na - besplatan stan, besplatan gradski prevoz, umanjenje racuna za “infostan” od 75%, besplatno pozoriste i bazene (jednom mesecno) i jos par stvari koje sam zaboravio.
Cena hrane-mleko meso jaja kao i kod nas. Peciva kao kod nas. Voce i povrce duplo skuplje. Alkohol pet puta skuplji. Restorani duplo.
Cene odece obuce elektronike jeftinije nego u srbiji skoro duplo.
Gorivo kao u srbiji (danas sipao dizel litra 1,3 evra)
Internet jeftin (LTE neogranicen mesecno 10 evra)

I to je to uglavnom.

Vreme-katastrofa :) mada danas je bio super suncan “dan” koji je trajao od 8 do 3 :) sneg od decembra do maja

ja

pre 5 godina

@ (Penzioner u najavi, 17. novembar 2018 13:19)

Penzija zaslužnim građanima nije ni blizu 1.000 evra. A i ne dobija se dok su u naponu snage - oni samo stiču pravo na penziju onda kada ispune zakonom propisane kriterijume. Isplata počinje kada zaista odu u penziju...

marko

pre 5 godina

kakav glup naslov. Pa zato i jeste obecana zemlja sto sa 40 dobijas penziju.
(esapeka, 17. novembar 2018 09:45)

Од око 600 еура. И шта ће са том пензијом у Финској, да оде на народни казан? То ти је исто као код тате и маме на стан и храни.

Rade

pre 5 godina

Sa tih 600 evra, zivis kao u Beogradu sa 100, dakle nista. Ja sam se ponadao da je ovo prica o ljudima koji do 45-te skupe dovoljno para da se “penzionisu”.

Ne mogu ljudi da se opuste

pre 5 godina

Kako je saopštila Kela, najčešči razlozi za sticannje pune penzije su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj ili poremećaj u razvoju.

Negde sam procitao da u Evropi, gledano na broj stanovnistva, Finci imaju najveci procenat samoubistava. Od bivsih YU republika Slovenci se najcesce samoubijaju. Izgleda da materijalno obezbedjen zivot nije garant i za mentalno zdravlje?

blek stena

pre 5 godina

Po ovome ispada da je najzdravije živeti u Malaviju (Afrika). Nemaš vremena za depresiju (konstantna potraga za hranom i vodom) i uvek si srećan na kraju dana, jer te nije pojeo lav ili tigar.

Darko

pre 5 godina

U finskoj se požališ da si nesretan, potišten i depresivan, pa ti puni saosećanja i razumevanja dodele 600 evrića penzijice - da možeš da živiš i NE RADIš u firmi, da ne smetaš ovima koji rmbaju za pravu lovu. Kod nas dođeš sa depresijom šepajući, krive kičme i sa nesnosnim hroničnim bolovima pedesetogodišnjaka, onako ćelav, jadan, sa podočnjacima veličine kese iz maxi-ja, malte ne sa jednom otkinutom rukom pod miškom - gleda te ko laboratorijskog pacova, dodeli ti aspirin i marš napolje folirantu jedan...penziju dobiješ - par meseci pred smrt. Ma nema veze...a, da, da ne zaboravim, Kosovo je Srbija!

Mister No

pre 5 godina

Kako je saopštila Kela, najčešči razlozi za sticannje pune penzije su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj ili poremećaj u razvoju.

Jel može u Srbiji da se ode pre 40-e u penziju po nabrojanim osnovama? E zato su obećana zemlja. A vi što pišete malo je to para za Norvešku. Jeste malo je. Ali može da preživi. A zamisli ako je bilo šta od nabrojanih sem smetnji u razvoju pa ode da živi na Filipine, Tajland ili neku od karipskih zemalja? Nije tako loše.

Penzioner u najavi

pre 5 godina

"Eto, oni bolesni pre 40 u penziju, a mi zdravi je ni ne docekamo ovde."
(omladina pupsa, 17. novembar 2018 11:13)

Da, ali zato mi imamo malu armiju zasluznih sportista koji kad osvoje nekakvu medaljicu u nekom efemernom sportu, cim napune 40 (cetrdeset!) godina zivota dobiju "penzijicu" od nekih "tricavih" 1.000 (hiljadu) evrica u proseku, a svi u naponu snage, mladi-zdravi mogu "volu rep da iscupaju".

Isti su bili postedjeni donedavne biblijske pljacke penzija koja je prekinuta intervencijom MMF-a koga je bilo sramota da to vise gleda, a oni nisu socijalni radnici vec bankari sa ne bas puno skrupula.

Ali zato ostatak stanovnistva koje sve to placa, mora da radi do svoje 65 godine zivota. Muskarcima vojni rok, em sto im ne ulazi u radni staz, vec isti ne mogu ni svojim, pazite svojim novcem da otkupe.

Ako neko umre sve njegove doprinose PIO fondu "pojede maca", umesto da se sve to isplati naslednicima sa sve kamatama.

Poslednjih godina se vestacki napumpava iznos prosecne zarade (~50.000 din!?) a sve sa namerom da se vec sada umanje buduce penzije onih koji sada rade, jer kada im se budu racunali iznosi penzija, PIO ce njihove realne zarade stavljati u odnos sa ovim naduvanim i tako umanjene koeficijente mnoziti sa godinama staza i vrednoscu penzionog boda.

Mogao bih jos puno o nasim penzijama, ali nemam vise karaktera, a boga mi, ni zivaca. Pozdrav svima a narocito Adminu koga molim da ovo objavi.

Alex

pre 5 godina

Vidim da ovo mnogi ne razumeju pa komentarisu kako to nije nista novca. Tacno je da 600 eur u Finskoj i nije neka para pogotovu ako gledate cene po restoranima, izlaske i slicno. To je najskuplja stavka zivota u Finskoj. Ali aje da se ne lazemo da li neko sa nasom penzijom od 25000 ide po restoranima koliko god to kod nas bilo jeftinije.
Pokusacu da vam objasnim sta ovo znaci. U Finskoj svako ima pravo na drzavnu penziju u ovom iznosu radio ili nemao ni dana radnog staza.Da bi neko otisao u invalidsku penziju ne mora da ispuni uslove o odredjenim godinama radnog staza, mozete i sa 22 godine otici u penziju. Dalje, nije vazno sta imate od imovine za ovu vrstu penzije. Kada dobijete ovu penziju ako nemate svoju nekretninu mozete dobiti besplatno drzavni stan i on je minumum sa jednom spavacom sobom ako ste samac .Ako je u pitanju porodica gleda se koliko clanova ima a ako imate decu onda dobijate plus decji dodatak.Ako neko ima svoj stan oslobodjen je svih dazbina . Postoje jos razne beneficije, tipa ova kategorija ne placa gradski prevoz,razne kurseve i slicno.Na sve to niko vam ne brani da radite neke povremene poslove.
Ovo je zagarantovano pravo, zamislite da u Srbiji postoji mogucnost da neko ko je u depresiji ostvari pravo ne penziju.
Sto se tice cena, obicna hrana ima slicnu cenu kao u Srbiji,voce i povrce je skuplje, tehnika i garderoba mogu biti jeftiniji, sve zavisi koju grupu proizvoda gledate.

Protoss

pre 5 godina

Daleko smo mi i mnogi drugi da trtljamo i stavljamo znakove pitanja i uzvika da li je obecana zemlja. Skandinavija je nesto sto je svetlosnim godinama ispred svakog danasnjeg drustvenog sistema..

kosta

pre 5 godina

Nije sve to bas tako slatko kao sto izgleda. Da bi tamo otisao u invalidsku penziju na osnovu neke F-dijagnoze moras da imas podeblji psihijatrijski dosije, dokazane godine mucenja raznim lekovima, da prodjes rigorozne preglede, pises raznim komisijama, bivas odbijen, pises molbe, zalbe itd. Pa sta mislite, da mozete tek tako da nabacite depri-facu, udjete u opstinu i kazete: dobar dan, malo sam depri, pa bih u penziju? Aha, moze, ali juce! Biti malcice "depri" nije isto sto i biti u depresiji. Depresija je BOLEST i to ozbiljna, u poodmakloj fazi se manifestuje ozbiljnim fizickim smetnjama. Ali ono sto je pozitivno u skandinavskim zemljama je sto ako si zaista ozbiljno bolestan mozes da dobijes te pare, od kojih ces placati drzavi kiriju za sasvim pristojan socijalni stan, moci ces da se prehranis u nekim jeftinijim supermarketima gde inace kupuje sirotinja (na zapadu su to najcesce Lidl i Aldi), moci ces da kupis neke krpice na buvljaku i da na kraju meseca budes na pozitivnoj nuli. Naravno, nema provoda, letovanja na Ibici i zimovanja u Davosu, ali coveku u depresiji je najmanje stalo do bilo kakvog provoda.

Restoran Dubrovnik

pre 5 godina

Ako niste gledali, pogledajte film "Plutajući oblaci" Akija Kaurismakija. Videćete koliko je obećavajuće kada u Helsinkiju neko sa 38 godina ostane bez posla i spadne na to što je u tekstu nazvano "penzijom".

ja

pre 5 godina

@ (Penzioner u najavi, 17. novembar 2018 13:19)

Penzija zaslužnim građanima nije ni blizu 1.000 evra. A i ne dobija se dok su u naponu snage - oni samo stiču pravo na penziju onda kada ispune zakonom propisane kriterijume. Isplata počinje kada zaista odu u penziju...

lepo

pre 5 godina

Jeste malo za Finsku, ali je bitno da svaki pojedinac oseća da ima taj minimum socijalne sigurnosti. Bitno je i za roditelje čija deca imaju trajne zdravstvene probleme. Puno znači da znate da nakon vaše smrti deca neće biti prepuštena sama sebi. U Finskoj se dodeljuju i socijalni stanovi i postoje stalni a ne honorarni lični pratioci, tako da je ovo samo jedan mali deo priče.

To je human kapitalizam koji je usvojio bitne elemente socijalizma, sproveden u Finskoj i Norveškoj. U Americi imaju food stamps i besplatne stanove takođe, ali su Finska i Norveška daleko iznad njih u pogledu sveukupne brige za svoje državljane.

Pored toga penzioner ne mora da živi u Finskoj. Ima puno lepih zemalja sa blagotvornom klimom gde 600 eura znači više nego u Finskoj. Recimo svi engleski penzioneri koji imaju (za engleske uslove)skromne penzije žive u Grčkoj veći deo godine. Bugarska je takođe popularna, kao i Rumunija, zbog lepote planina i reka i pristupačnih cena.

kik

pre 5 godina

Vreme je prilično depresivno u Skandinaviji, srećom bogate su države pa se živi. Finci masovno vikendima idu u Estoniju da piju jer je jeftinije, 1990.g su imali ogromnu stopu samoubistava koja je u padu.
Zimi nema svetlosti, leti dan traje do 11h.

Djordje NS

pre 5 godina

Neverovatno koliko se može pročitati komentara koji veze nemaju sa realnošću. Jedini koji je napisao pravi i smislen komentar je Alex, dok ostali izgleda stvarno veruju Vođi da smo postali ekonomski tigar jugoistočne Evrope i da u "zlatnom dobu" imamo nikad veće penzije. I treba tako da vas tretiraju kad niste informisani ni u 2018. godini. U Finskoj je skup noćni život i restorani kao i kirije a sve ovo ne kači penzionere dok su svi ostali troškovi plus-minus kao kod nas a dobijate još gomilu privilegija koje ovde možete samo da sanjate... Kaže jedan ovde "Nevolje u raju..." i dobi gomilu pluseva, to samo govori koliko nemamo pojma o ničemu. Zato nam i jeste ovako...

ZA radeta

pre 5 godina

Ko u finakoj ode u socijalnu penziju ima pravo na - besplatan stan, besplatan gradski prevoz, umanjenje racuna za “infostan” od 75%, besplatno pozoriste i bazene (jednom mesecno) i jos par stvari koje sam zaboravio.
Cena hrane-mleko meso jaja kao i kod nas. Peciva kao kod nas. Voce i povrce duplo skuplje. Alkohol pet puta skuplji. Restorani duplo.
Cene odece obuce elektronike jeftinije nego u srbiji skoro duplo.
Gorivo kao u srbiji (danas sipao dizel litra 1,3 evra)
Internet jeftin (LTE neogranicen mesecno 10 evra)

I to je to uglavnom.

Vreme-katastrofa :) mada danas je bio super suncan “dan” koji je trajao od 8 do 3 :) sneg od decembra do maja