Legalno je a da li i moralno: Dovedu u stečaj a onda opet gazduju

Premda domaća regulativa dozvoljava da bivši vlasnici firme koju su odveli u stečaj mogu ponovo da je kupe, ukoliko se ne utvrdi da su to učinili namerno i ako ostane imovine za nadmetanje nakon što su u stečajnom postupku namireni svi zaposleni i poverioci, logično je pitanje kako će oporaviti firmu isti ljudi koji su je i oterali u bankrot? Prema tvrdnjama ekonomskih stručnjaka, raskorak između legalnog i moralnog u ovom slučaju je još veći ako se ima u vidu da se utvrđivanjem činjenica da li je firma namerno gurnuta u stečaj u Srbiji niko ozbiljno ne bavi, jer domaćoj praksi nije strano da se preduzeća svesno upropašćavaju uz blagoslov vlasti.

Marica Vuković Izvor: Biznis i finansije
Pošaljite komentar
 1. Direktor kompanije je lično odgovoran za PDV i porez koji je odbijen od plata radnika. To nisu pare kompanije. Ukoliko nije dao lične garancije za druge dugove, niko ga ne može teretiti za njih. Međutim, niko vam na lepe oči neće dati robu na odloženo plaćanje. Da bi dobili tu mogućnost, potrebno je da imate preporuke, kreditnu istoriju itd. To o krivici za namerni stečaj je glupost. Ko ima pravo da procenjuje nečije poslovne odluke, šta je bilo namerno, a šta nije?
  (Kako se to radi u Kanadi, 29. novembar 2018 22:26)

  # Link komentara

 2. Od vlasnika firmi koji su iste odveli u stečaj, mnogo veća banda su stečajni upravnici, ali se time niko ne bavi. Mi smo jedina zemlja u modernom delu sveta gde stečajni postupci u nekim firmama traju i 17 godina. Stranci kada to vide, beže glavom bez obzira. Stečajni postupak bi po pravilu trebalo da traje maksimum 2 godine, a posle toga ili oporavak ili gašenje, tj. likvidacija. Ali, ovo je Srbija, pa je tako nešto moguće, zato ni ne čudi što ozbiljni investitori izbegavaju ovu zemlju, bez obzira na tvrdnje vlasti kako smo izazovno mesto za strana ulaganja. To je bruka i sramota.
  (Petar Pan, 12. novembar 2018 15:32)

  # Link komentara

 3. Koji moral, taj se iselio odavde pre 100 godina. 90% elite zrelo za dugu robiju.
   (detalj, 12. novembar 2018 13:47)

  # Link komentara

 4. Onaj čija firma propadne, taj će da beži od nje ko lud a ne da juri da je kupi. Tako da, sve su to nameštaljke. Kako smo došli do toga da sve to može da se radi i da su samo hohštapleri na pozicijama... Pa eto nam tranzicije. Ko nam je nametnuo tranziciju? Pa naši prijatelji sa zapada.
   (lune, 12. novembar 2018 13:27)

  # Link komentara

 5. Sacuvas infrastrukturu, a sve predjasnje dugove prema drzavi i dobavljacima ti oproste i pocinjes od nule ko car.
  (Dovla, 12. novembar 2018 13:21)

  # Link komentara