Utorak, 06.11.2018.

16:41

Država jednoj porodici vratila 745ha Zlatara

U posedu Borisavljevića opet je skoro pola Zlatara.

Izvor: Varoške novine

Država jednoj porodici vratila 745ha Zlatara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Otišao

pre 5 godina

Moja porodica pokušava da vrati nekoliko nekretnina u Beogradu. Nismo uspeli do sada, ali ja se odselio i sada sam dobio pasoš jedne druge države. Kontaktirao sam ministarstvo spoljašnih poslova, poslao dokumentaciju i oni su to prosledili ambasadi koja je preduzela dalje korake za mene. Ne plaćam ništa nego moja nova država hoće da zna šta se dešava sa slučajem. 20 godina bijemo bitku i sada samo u roku od mesec dana smo već pred sudom (po prvi put) i borimo se. Pritom ja neću ništa za mene samo za familiju kojoj treba to. Govorimo oko 3 miliona eura u nekretninama

Mandrak

pre 5 godina

Nedavno je prodato 17 hiljada hektara najplodnije srpske zemlje Arapima za tepsiju ribe, a vi kukate sto je Srbinu nesto vraceno?! Koji ste bre vi mozgovi?!

Branko Von Beca

pre 5 godina

"kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova. "

1. Kako su mogli od turaka da legalno kupe nešto što su turci oteli, okupirali od naroda iz tog kraja?! Po toj logici i komunisti su mogli legalno da prodaju tu otetu zemlju, i nikom ništa.
Ako treba vratiti oteto, što se ta zemlja ne vrati onome od koga su je turci oteli, državi i narodu koji živi tamo.

2. Nek pokažu motiku sa kojom su pošteno zaradili 2 000 volova.

blato

pre 5 godina

Pa dobro, Ako su Turci samo privremeno bili tu samo nekoliko vekova i ne može se od njih kupiti zemljište jer nije ni bilo njihovo, Zbog čega se smatra da je Makedonija bila srpska a car Dušan je tamo bio manje od pola veka?(Vlada, 07. novembar 2018 07:27)To znači da je BJRM skoro duplo više vremena provela pod carom Dušanom nego kao samostalna država. Ta teritorija je bila deo srednjovekovne srpske države pre i posle cara Dušana,sve do pada pod Otomansku imperiju, samo što je za vreme njegovog carstva prestonica bila u Skoplju.

Petar

pre 5 godina

Koliko komunista i njihove dece u komentarima?I dalje su vam velike oci na tudje i privatnu imovinu.Moji ne mogu da odbrane sumu od lopova iako ovoj drzavi placamo porez,policija nas ne stiti, a i zakoni ne dozvoljaju da se sami branimo.Jos jedna od zasluga komunista je ova neobuzdana masa lopova koji bi i dalje da zive udobno deleci i raspolazuci sa tudjim.Nauceni ste da ne postujete tudje i po tome u Srbiji nikad nije pao komunizam.Da bi ste jeli i ziveli moracete da radite.Samo da EU zada ovim Udbasima ovde jos jedan uslov da moraju stiti privatnu svojinu i da se izvrsi lustracija,pa da se najzad izvede dekomunizacija.

Krstaš_101%

pre 5 godina

Na osnovu mongih komentara se može videti da je komunizam i dalje u krvi jednog dela našeg naroda, ako su komunisti ikada bili "naši", a nisu. Zapamtite da je svuda u svetu PRIVATNA SVOJINA SVETINJA i da niko nema pravo da komunistički i boljševički otima tuđe i prisvaja ga za sebe, kao što su to radili posle rata. Da ne govorimo da su posle rata pomahnitali srpski staljinisti ubijali čak i srpske glumce, seljake domaćine i građane, a vlasnike nepokrtne imovine naročito, ako bi im se učinilo da je to dovoljno dobro za otimanje.
Zamislite da sada neko upadne u stanove i kuće, u imovinu koju su vaši roditelji i dedovi na konto članstva u Savezu komunista dobijali uvek blanko i preko reda na račun običnog naroda i radničke klase za koju ste se tobože borili, da oduzmu penzije onima koji su bili Brozova pretorijanska garda ispranih komunističkih mozgova ili onima koji su sa recimo padom Rankovića 1966. u te iste penzije oterani sa 35 godina!?
Mnogo vam je dobro bilo, jer ste malo radili i bili ste kupljeni da branite lažnu ideologiju koja je na kraju propala.
Porodici Borisavljević želim sve najbolje i čestitam povrćaj imovine.

EU Citizen

pre 5 godina

Neverovatno je koliko u Srbiji još ima zavidnih komunističkih bolesnika koji zamišljaju da nešto što pripada nekome ko je to pošteno stekao iz nekog razloga i na neki volšebni nacin treba da pripada i njima koji to ničim nisu zaslužili zato što, eto, postoje :)) Pa spominju nekakva "javna dobra", "državne šume", i ne znam ni ja kakve gluposti, a ovi ljudi kupili svoju zemlju još od Turaka, koji su je osvojili u četrnaestom ili petnaestom veku, kako gde, i držali vekovima, i sve dok nisu došli komunistički razbojnici održali je u porodici i u svom vlasništvu.

milence

pre 5 godina

da li znate da je zemlja bila nicija. Dodjes i obelezis i kazes da je tvoje. Da li znate da su prostranstva bila.prazna i nenaseljena. Vodite racuna sta pricate jer lupate. Pa u Krnjaci i Altini su tako uzimali zemlju do pre deset godina a sad nesto mudrujete.

Предраг

pre 5 godina

Вратимо онда агама и беговима њихово, јер су и они поштено купили или добили српску земљу од Турске. Наравно, и есесовцима пола Баната.

Vlada

pre 5 godina

@marko
Pa dobro, Ako su Turci samo privremeno bili tu samo nekoliko vekova i ne može se od njih kupiti zemljište jer nije ni bilo njihovo, Zbog čega se smatra da je Makedonija bila srpska a car Dušan je tamo bio manje od pola veka?

oceto

pre 5 godina

za one koji prvo vide testeru: u Srbiji postoje propisi koji se ticu zemljista i suma. Ne moze se bas po sopstvenoj volji ni prodavati ni seci. Da li se propisi primenjuju drugo je pitanje.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Sa jedne strane moja porodica je bila antikomunisticka. Sa druge opet gledavsi ovaj lopovluk danas mogu misliti kako se sticao veliki imetak i nekada pa mi je jasan i bes naroda kod velikih lomova sistema i revolucija.
Ovo nije nuzno losa odluka jer su zemlju i sumu dobili nasi drzavljani.
Sumari su svakako duzni da sprece nelegalnu secu a da ono sto je zrelo se mora obeleziti i platiti drzavna taksa.
Sigurno ce ovim biti spreceno da drvna gradja ode budzasto stranim kompanijama vec je bolje da se od nje ukrove nase kuce i pravi namestaj u srpskim preduzecima namestaja.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Za vreme Kraljevine je zemljišni maksimum bio 500 jutara, tj oko 250 hektara. Kako je moguće vratiti nekome više nego što je imao? Da li je još pradeda imao kombinaciju da mu se ne oduzme višak onda? Ova restitucija se odnosi samo na zemlju oduzetu posle 1945e, ne na onu ranije.
(Ovde nešto ne štima, 06. novembar 2018 22:10)
- Na primer tri brata, svaki po 250 ha. Porodica, ali nigde ne piše da je bio samo jedan vlasnik. Zašto je neko imao pravo da im oduzme, i zašto im danas ne bi vratili? Ovo je sasvimu redu.

Pera

pre 5 godina

Zaprepascujuca kolicina prostote, gluposti i neznanja izbija iz vecine komentara. Za pocetak bih preporucio da nabavite knjigu poznatog istoricara V. Subotica koji je napisao knjigu: Kazivanja Borisavljevica. Nazalost ta plemenita i snazna porodica je skoro potpu no raseljena iz tih krajeva perfidnim uticajem konunista. Borisavljevici su bili kapitalisti i velike patriote. Finansijeri Raonicke bune (ako se jos neko seca toga) finansijeri I Srpskig ustanka i opozicja Karadjordjevoj losoj strategiji razvoja ustanka. U "podvige" im se ubraja i spasavanje Vrhovnog Staba u prebegu iz Srbije u Bosnu. Brojni ugledni intelktualci poticu iz te porodice, pa je velika sramota iskazivati toliko nepostovanje i neznanje. Konkurentna porodica iz tih krajeva je i porodica Raskovica koja je bila nesto manje bogata ali vise militantna, te su brojni predvodnici u pomenutim ustancima bili iz te porodice. O delima zastite kulture i vere Srba postoje i danas mnogi tragovi u manastirima i crkvama tog kraja. I gle cuda! sve to uz postovanje brace i sunsrodnika muslimanske vere. Borisavljevici nikome nikada nista nisu ukrali, oteli i uradili nesto necasno. Skolovali su se po celoj Evropi i trgovali i sa istokom i zapadom. Od slicnih porodica Engleci prave legende! Ucimo od njih postovanje i nadajmo se da ce se Borisacvljevici povratiti.

Ovde nešto ne štima

pre 5 godina

Za vreme Kraljevine je zemljišni maksimum bio 500 jutara, tj oko 250 hektara. Kako je moguće vratiti nekome više nego što je imao? Da li je još pradeda imao kombinaciju da mu se ne oduzme višak onda? Ova restitucija se odnosi samo na zemlju oduzetu posle 1945e, ne na onu ranije.

marko

pre 5 godina

Dragi moji "komunisti" i ostali "pravdasi" u to vreme kada su kupili tu zemlju to je bila Turska a Srbije kao drzave nije ni bilo a tek od 1817 postaje delimicno autonomna kao vazalna knezevena a potom od 1867 kao drzava .
(istine radi, 6. novembar 2018 18:44)

Па истине ради то никад није била и није ни могла бити Турска, а ни Османлијска империја. Они су ту били тренутно као освајачи, а имовина је могла бити или ничија или од неке средњовековне властеле која више није постојала. Ти Борисављевићи су били вешти па да од неког бега или аге купе нешто, а после су били вешти и да поред Обреновића и Карађорђевића то нешто и задрже као своје. Познато је да су Карађорђе и Милош делили земљу, а неки који су хтели више су то вероватно посебно плаћали, као што су плаћали и дозволе за трговину. Многи од тих великаша нису ни хтели да се одрекну османлијских обичаја, па су Карађорђе и Милош понекад то и сурово кажњавали.

johnzie

pre 5 godina

@Dosta
Ne znam za Vas ali ja od kad znam za sebe gledam kako se mi, svi MI, odnosimo prema društvenoj i državnoj imovini, a i prema samoj državi koja je te pojmove iz mašte prevela u realnost. Razmaknite roletne, provirite kroz prozor, izađite u hodnik zgrade... Mislim da će Vam odmah biti jasno kako se odnosimo prema nečijem, a kako prema svačijem. Meni se, iskreno, ono što vidim ne dopada. A da li ću za ulazak na posed, da bih npr. uživao u prirodi, plaćati vlasniku ili državi iz ugla korisnika usluge i nije toliko bitno. Ali jeste bitno kako će novac od te ulaznice biti iskorišćen, odnosno ko će biti bolji domaćin. Odgovor na to pitanje jasan je i meni i Vama.
Svako dobro.

Deadpool KG

pre 5 godina

A to što su ti isti to što su dali od Turaka stekli mutljavinom, pljačkom, prevarom i izrabljivanje seljaka to nikom ništa? Srbijo banana državo.

alcale

pre 5 godina

@milence
NE prijatelju samo koristimo zdravu logiku i znamo da je jako, jako malo ljudi u istoriji stvorilo bogatsvo ove vrste POSTENO! Ni danas 90% ovako bogatih ljudi ne smes da pitas za prve milijone a TEK u ono vreme pod Turcima pa jos od turaka kupuje onoliku zemlju....
Ko god mi kaze da je to bilo posteno i da nije zakukalo nekoliko sela zarad jedne porodice taj vredja zdrav razum i logiku!
Uostalom evo imas danas na vlasti i oko vlasti TAKVE ISTE!

pogled iz svemira

pre 5 godina

basketas, 6. novembar 2018 18:44 Bili su oni vrlo podobni u to vreme kad im je Turska imperija dozvolila da kupe to zemljiste da nebudem grub sve su bili osim Srba kad su se vinuli tako visoko poznavajuci istoriju Balkana i stil Turske vladavine.Oni su se obogatili ko Miskovic Karic Percevic ....

Veliki brat

pre 5 godina

To je tako bilo u mnogim zemljama, pa u SAD i Australiji su ljudi kupovali hiljade hektara po bagatelnoj ceni, u SAD je najveći ranč nastao tako što su po smešnoj ceni za kvadratni kilometar ljudi kupili teritoriju veličine Austrije, ali lako je bilo vladi (namerno malo "v") SAD da prodaje tu zemlju, kad su je "stekli" proširivanjem teritorija na račun indijanskih plemena.


Apropo toga kako su ljudi stekli toliki kapital, mislite da je danas drugačije? Samo, danas ta šuma i zemlja vredi mnogo više, jer je tehnologija sečenja i obrade drveta napredovala, pa se država ne odriče tih resursa, a i lakše može da se mulja sa tim resursima i da se ustupaju pojedincima za protivusluge. Tada je malo značilo jer se sve radilo ručno, tehnologija obrade nije bila napredna, a i zimzeleno drvo nije bilo baš popularno za izradu nameštaja (više se tražio hrast, a pored nameštaja i za burad).

I mislite da su turci tek tako to prodali, dobili su mnogi njihovi činovnici dodatni novac u džep da to urade.



A kamo sreće da smo mi i od ono albanaca što je živelo na KiM 1945. godine kupovali imanja i davali im novac da odu u Albaniju, nego smo im davali naš novac (kroz pomoće nerazvijenim krajevima) da njime kupuju srpsku zemlju i imanja.

Ali, evo možemo da sakupimo Tačiju i Haradinaju 2000 volova za sever Kosova, da li bi bilo dovoljno?

strelac

pre 5 godina

Pre dvadesetak godina dok još nisu Rusi došli u CG, jedna starina je prodavao pola neke planine gde nisu mogle doći ni koze, krš i kamenje za 200 maraka. Sada je na toj vrleti put i novo rusko naselje. Trebalo je uložiti par stotina hiljada maraka samo da se to rascisti. Tada je to bila suluda ideja. Eto kako se ljudi i pošteno bogate i oni nemaju vremena kao mi ovde na portalu da kukaju i pišu nebuloze.

sole

pre 5 godina

samo proglaseni kralj petar ili ti aleksandar su bili vlasnici svega i svacega tj. zemlje i zivlja koji je ziveo na toj zemlji i shodno tom njihovom pravu su mogli da poklanjaju svoju imovinu kome su hteli, tj, deo imovine i tako smo stekli nove vlasnike koji sad potrazuju ovoliku vrednost koja je inace opste dobro ili ti drzavna imovina a koji doticni kraljevi nisu imali svest o tome a i oni koji to prihvatili da to uzmu.da skratimo nikad nismo imali pojam sta je drzavotvornost i sta je drzavna imovina

Bogoje Panajotovic

pre 5 godina

Zlatar je bio turski i onda su turci prodali Zlatar Borisavljevicima.

Zlatar je, tvrdim na nevidjeno, oduvek bio u Srbiji. Malo je stariji i od Srbije i od turske, ali nikad nije isao u tursku. Znaci li to da Argentinac, kad se napije, moze da proda Kopaonik, a Nigerijac Staru planinu ?!
Zasto ugovor nije ponisten jer prodavac nema vlasnicki papir (kako se vec kaze)?!
Da se ne lazemo, sutra ce tu da niknu vikendice, bungalovi za izdavanje i hoteli clanova vlade i ministara, zato je izmisljena ova nebuloza oko vracanja planine. Sto ne vratise Gilje kod Cuprije (kome to treba :), nego bas elitnu turisticku destinaciju ? I sto bas Borisavljevic, kako ih nije mrzelo da kucaju toliko prezime, mogli su, recimo, Jovic ?

tuga

pre 5 godina

25 hektara je velika površina po čoveku, da prodaju šumu po pola sa nekim ko seče može da uzme solidnu lovu...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stiven, 6. novembar 2018 18:32

Samo da se sece... eh, Srbijo... ovi ljudi nisu sekli 200 godina, tipicni novopeceni vlasnici bi sve isekli za 20 godina... a onda nastanu klizista, promeni se mikro klima, sve propadnu, a sve to zato sto je nekom bilo lakse da krcmi nego da gradi... unistavanje buducnosti SOPSTVENE DECE zarad blagostanja jedne generacije.

nestali budžet, nelegalno prisvojene javne šume, zemljište i ostrva, doktori prava

pre 5 godina

Ovo je počelo 2000. i to je kao jedan od glavnih ciljeva svoje vladavine postavio naš neinformisani (istini za volju).
Tako da smo, zahvaljujući pravilno postavljenim prioritetima, vratili imovinu potomcima starih lopova od pre'45 a ove sveže od devedesetih nismo ni kaznili.

U međuvremenu, Slovenija i Crna Gora su lepo poručile Karađorđevićima da se obrate međunarodnom sudu za Sveti Stefan, Bledsko jezero i "njihove" silne posede u SLO i CG, i poželele im puno sreće sa dokazivanjem porekla imovine.

I bilo je u Srbiji ljudi kojima je nepravedno oduzeta imovina, recimo Jevrejima od strane Nedića 1941.

Većini predratnih tajkuna i direktnim saradnicima okupatora nije.

Takođe FNRJ/SFRJ je imala sporazum sa SAD koji je u potpunosti sproveden - obeštećenje za oduzetu imovinu građanima FNRJ/SFRJ, predratne Kraljevine Jugoslavije, koji su emigrirali u SAD i kojima je oduzeta imovina kroz nacionalizaciju.
To je plaćeno SAD a većina kraljeve svite i podanika je i zbrisala u SAD. Nije jasno šta se onda sad opet vraća i po kom osnovu.
Ni na jednom međunarodnom sudu ovo ne bi držalo vodu.

istine radi

pre 5 godina

Dragi moji "komunisti" i ostali "pravdasi" u to vreme kada su kupili tu zemlju to je bila Turska a Srbije kao drzave nije ni bilo a tek od 1817 postaje delimicno autonomna kao vazalna knezevena a potom od 1867 kao drzava .

Pra pra

pre 5 godina

v stepanovic Inace taj i takav nesavrseni i pun mana i nedostataka Broz je olicenje pravednog coveka , postenjacine , demokrata u odnosu na one pre i posle njega! Taj Broz je svojim sinovima " ostavio " 67 kvadrata u Novom Sadu i oko 70 kvadrata u Zagrebu , a oba sina su mu visoko obrazovana i to su dobili od firme u kojoj su radili , pa tako imas ti radnika po firmama koji su dobijali po duplo vise kvadrata , a vidi se Kako danas zive Brozovi potomci I zena .... skromno , cak Jovanka i bedno . Kada je tamo kasnih 70-ih unuk ili unuka pitao/la Broza da mu kupi rolere , on je pitao gde je to video/la , a odgovor bio kod dece tadasnjeg kineskog ambasadora. On je na to odgovorio da kada vidi decu u Beogradu da to masovno imaju i voze da ce i on/a to dobiti. Dok je Broz bio nisi imao prekupaca na pijaci , vec proizvodjaca zdrave hrane , poput moje bake. Dok je Broz bio isli su ljudi na rad u inostranstvu ( i to iskljucivo u najbogatijih zemalja sveta : Nemacka , Austrija, Svica , USA ) i posle odregkenog perioda vracali kuci da zaradjeno uloze I zive kod nas, a od Kada vi cetnici srbujete ljudi poceli i u Slovacku da beze glavom bez obzira! E zamislite sad da neko konfiskuje pokradeno Miskovicu i kroz 50-60 godina neko to vrati unucima... E tako i sa ovima! A u vreme socijalizma bilo je dozvoljeno imati do 9ha zemlje. Eh da je sada nama Broz... da ga placamo samo da seta ladjom i vodi diplomatiju... Nista vise!

sankar

pre 5 godina

Vezano na dolje objavljene komentare o vračanju i nevraćanju oduzetoga.
Ukratko potičem iz porodice Borisavljević kojoj je djelomično vraćen teren na Zlataru .Kako mi je otac bio kapetan duge plovidbe školovan u Dubrovniku a majka iz Zagreba , tako smo ja kao i moja seka rođeni u Zagrebu i nama naših 56 ha šume nije vraćeno iz razloga što smo državljani RH . Znač li to i da Njegoš Borisavljević moj djed srzni sudac nije bio Srbin i imao dio posjeda jer mi nismo nasljednici po zakonu o restituciji.
Borisavljevići su bili najbogatija porodica na tom djelu sanđaka i trgovali stokom metalom i solju sa svojim skladistima u Dubrovniku , Solunu i Drezdenu . Veliki dio posjeda i šuma bio je i u Priboj u ali je dio dokumentacije zagubljen. Nekada su Borisavljevići imali u posjedu 2800 ha suma itd.
Osnivaci su i veliki akcioeri srpske banke kao i pravnog fakulteta u Bgd u. koliki je njihov doprinos u prilozima crkvi kao i ocuvanju i obnovi crkava i manastira nebi sada nabrajao kroz te svote kao i stoljeca.
Znaci da su oni kroz sve to vrijeme bili putnici vodili karavane riskirali i bili ubijani a drugi lezali i cuvali svoje sitne okucnice..
Posjed se nije dijelio već samo širio , žene su dobile miraz i nisu nasljeđivale zemlju.
Na ovo se čekalo desetljećima i drago mi je za rod da ima pravde spore ali dostižne .
Zamislite samo kako bi vam bilo da vas istjeraju iz stanova ili kuća samo sa papirićem oduzeto u ime..

Zagreb 6.11 .
zahvaljujem na objavi .

stiven

pre 5 godina

1000 hektara, a realno danas od tri vlasnika kojima je oduzeta zemlja pre 70 godina ima bar 40 naslednika. 25 hektara je velika površina po čoveku, da prodaju šumu po pola sa nekim ko seče može da uzme solidnu lovu...

v stepanovic

pre 5 godina

Interesantno, kako niko od komentatora ne spomenu najbogatijeg coveka koji je ikad ziveo na teritoriji Srbije, a bogatstvo mu se prostiralo po celoj Jugoslaviji... njihovog voljenog Broza!!! Ah, da on nije pljackao, njemu je njegov voljeni narod sve to dao na poklon?!

BOSS

pre 5 godina

2000 volova??? Hahahahhaha pa ovo je presedan,ako su ovakvo objasnjenje da li komunistima,onda nije ni cudo sto su im ovi sve uzeli.I jeste kupili od Turaka,hahahahaha da oni nisu bili saveznici turcima? Jos se smijem i suze mi idu na ovu vijest :) za vrijeme okupacije kupili zemlju od turaka.

enigma

pre 5 godina

Kako su turci prodali nesto sto nije njihovo vlasnistvo??? Proglasiti ugovor nistavnim :)(gru, 06. novembar 2018 17:44)Kako država prodaje fabrike, zgrade i zemljište... , koje je oduzela prilikom nacionalizacije?A pogotovo što su potomci živi i preko agencije traže povratak imovine. Ne znam kako su Turci došli do tog zemljišta i da li je ono pre njih bilo u nečijem(privatnom) vlasništvu ili nije, ali to nema veze sa ljudima, koji su od njih kupili. Izgleda da su Turci bili bolji od komunista.

Milan

pre 5 godina

Kad ce bosnjacima u Sandzaku da vrati oduzeto?
(neko, 06. novembar 2018 18:07)

Kad oni vrate sve što su uzeli crkvi i narodu za vreme turske vladavine.

Ti!

pre 5 godina

Po komentarima, komunizam i dalje izbija iz nas, i to je dobro. Lose je to sto je svaki 1,7i ipak radikalni libreral i sve bi dao da je na mestu ovih neSrecnika.

gargleblaster

pre 5 godina

Znaci, preci su ogromnim bogatstvom, koje su ne zna se kako, zaradili, kupili od okupatora koji su zemlju oteli nekome I sad se to vraca ljudima koji tvrde da je bilo tako.
Ovo je potpuno van pameti a posleratno oduzimanje imovine mi je iz godine u godinu sve logicnije. Znali su kome uzimaju.

basketas

pre 5 godina

kakve izmisljotine. dali turcima zlato i 2000 volova. pa dete u to ne moze da poveruje. u ovoj zemlji jako malo imovine nije steceno pljackom.
restitucija je najobicnija glupost.

Trt Milojko

pre 5 godina

Zašto tako nije vraćeno restitucijom zemljište PKB-a,nego je kao "prodato",a mi građani/poreski obveznici ćemo da vraćamo novčano tu istu zemlju pravim vlasnicima!

srbijanac

pre 5 godina

Zapitajte se dobro kakav je to društveni poredak u kome jedna porodica može biti vlasnik cele planine.
(Dosta, 06. novembar 2018 17:48)
I sada mozes da imas jednu celu planinu. Odes u neki napusteni kraj, a tek ce ih biti i gajis stotine ovaca. Sto ono kazu: Cije ovce/goveda onog' je I plannina".
Skoro sam se pitao , otkud pradedi osamdesetak hektara kada je bio obican seljak. Deda I jedan njegov brat dobili po pet hektara, a najmladjem preostalih sedamdesetak na ime izdrzavanja. Sve preko deset hektara su oduzeli 1945. Sada ti crveni I njihovi potomci penzioneri shize sto im je smanjena penzija, koju su dobrim delom stekli preko crvenih inace bi cuvali ovce na planinama koje su sada prazne.
Inace privatno vlasnistvo je u celom svetu. Oduvek. Pravda se uzrelim drustvima postize kroz poresku politiku. Za sada je tako. Uostalom, Marks je rekao da ce socijalizam/komunizam stici prvo u najrazvijenija drustva. Nije uopste pomenuo slaborazvijene, neefikasne...

marko

pre 5 godina

Bravo Borisavljevići. Sada Vas molim da na tu zemlju gledate kao na prirodnu baštinu, a ne kao na prirodni resurs kao što je to radio prethodni staratelj.

Bobason Tupamaros

pre 5 godina

...?...malo sam gluplji pa sporo kapiram... kako je čovek - Srbin domaćin , kupio od Turaka (okupatora) u to vreme , nešto što nije njihovo ? Zašto se onda oduzimaju od kupaca pošteno plaćene stvari koje je , na žalost prodavac stekao krađom- otimanjem , tj nelegalno?...npr stanovi "uknjiženi" falsifikovanjem i korupcijom....Inače apsolutno podržavam svetinju privatnog vlasništva, ali ne razumem ovde ni pravo ni pravdu.

čika Boki

pre 5 godina

Dobro je to. Šta je čije, vratiti ljudima. Pošteno!
Samo bih voleo znati, kako su preci zaradili 2000 volova. To je, u to vreme, bilo pravo bogatstvo, dostojno kraljeva. I sada je to pozamašna svota, ali tada? Ne mogu da verujem da su to Turci nekom dozvolili tek tako.

molim vas objavite ovo

pre 5 godina

hocu i ja ali ne moze... nisam blizak gde treba. licno poznajem ekipu koja je poizmisljala svasta i ta izmisljotina im vracena. a moja nek lepo bude drustvena posto je u centru Beograda a ne u nekoj vukojebini. i nisam ni znao da je suma turska...

milence

pre 5 godina

Sta je komunisti proleteri da ne kazem neradni golaći i dalje gledate kako da otmete tudje. Otimali dede, očevi a sad unuci opet kradu. Sad vam smeta vracanje imovine. Smeta vam pravda. Pa radite nesto i stičite umesto što rasipate. Dosli ste krvlju na vlast a nikad vam se niko osvetio nije za svo zlo i nece vam se osvetiti. Neka je sa srecom vracanje imovine sto mnogi drugi nece dobiti.

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Na stranu sto deca komunjara i danas ispuze ispod kamena i pokusavaju da pisu kako ne moze da se zaradi pitam koga su to pljackali 1700 -- i neke i zasto nisu kao danasnji Miskovici , Kostici, Milosevici,Bulatovici, Vucici, Mali isl. ulagali u Svajcarske banke nego kupovali po nasim planincinama zemlju i povecavali Srbiju podcecam HILJADU SEDAMSTO I NEKA AKO ZNATE TAJ BROJ KOMUNJARE.

Jegor

pre 5 godina

Kupili su od Turaka? A kako su Turci dosli u posed gorepomenutog zenljista? Kupili su? Znaci neko je nekada za ,,neki novac,, kupio nesto od nekoga ko je oteo i mi sada tom kupcu vracamo??? I treba da propadnemo!!!

Predrag

pre 5 godina

Znači 1745 je bilo moguće da Srbi zarađuju ogromne pare i da legalno od Turaka kupuju zemlju. Te informacije bacaju malo drugačiju sliku na tursku okupaciju.

naravno

pre 5 godina

Nikola Pašić došao iz Zaječara u Beograd go ko pištolj...koju deceniju kasnije...skoro pa najbogatiji Srbin.
Što je on pa bolji od Miškovića?
Da nije možda legalno zaradio?

Brigate Rosse

pre 5 godina

Glupost.Odakle bre postenom coveku 2000 volova i 25 vreca zlata u bilo kom vremenu da je na Balkanu ziveo?
Tako ce i Kosticevi,Miskovicevi i Vucicevi unuci reci jednog dana da su njihovi dedovi sve posteno stekli.

Predrag

pre 5 godina

Znači 1745 je bilo moguće da Srbi zarađuju ogromne pare i da legalno od Turaka kupuju zemlju. Te informacije bacaju malo drugačiju sliku na tursku okupaciju.

naravno

pre 5 godina

Nikola Pašić došao iz Zaječara u Beograd go ko pištolj...koju deceniju kasnije...skoro pa najbogatiji Srbin.
Što je on pa bolji od Miškovića?
Da nije možda legalno zaradio?

Brigate Rosse

pre 5 godina

Glupost.Odakle bre postenom coveku 2000 volova i 25 vreca zlata u bilo kom vremenu da je na Balkanu ziveo?
Tako ce i Kosticevi,Miskovicevi i Vucicevi unuci reci jednog dana da su njihovi dedovi sve posteno stekli.

čika Boki

pre 5 godina

Dobro je to. Šta je čije, vratiti ljudima. Pošteno!
Samo bih voleo znati, kako su preci zaradili 2000 volova. To je, u to vreme, bilo pravo bogatstvo, dostojno kraljeva. I sada je to pozamašna svota, ali tada? Ne mogu da verujem da su to Turci nekom dozvolili tek tako.

sankar

pre 5 godina

Vezano na dolje objavljene komentare o vračanju i nevraćanju oduzetoga.
Ukratko potičem iz porodice Borisavljević kojoj je djelomično vraćen teren na Zlataru .Kako mi je otac bio kapetan duge plovidbe školovan u Dubrovniku a majka iz Zagreba , tako smo ja kao i moja seka rođeni u Zagrebu i nama naših 56 ha šume nije vraćeno iz razloga što smo državljani RH . Znač li to i da Njegoš Borisavljević moj djed srzni sudac nije bio Srbin i imao dio posjeda jer mi nismo nasljednici po zakonu o restituciji.
Borisavljevići su bili najbogatija porodica na tom djelu sanđaka i trgovali stokom metalom i solju sa svojim skladistima u Dubrovniku , Solunu i Drezdenu . Veliki dio posjeda i šuma bio je i u Priboj u ali je dio dokumentacije zagubljen. Nekada su Borisavljevići imali u posjedu 2800 ha suma itd.
Osnivaci su i veliki akcioeri srpske banke kao i pravnog fakulteta u Bgd u. koliki je njihov doprinos u prilozima crkvi kao i ocuvanju i obnovi crkava i manastira nebi sada nabrajao kroz te svote kao i stoljeca.
Znaci da su oni kroz sve to vrijeme bili putnici vodili karavane riskirali i bili ubijani a drugi lezali i cuvali svoje sitne okucnice..
Posjed se nije dijelio već samo širio , žene su dobile miraz i nisu nasljeđivale zemlju.
Na ovo se čekalo desetljećima i drago mi je za rod da ima pravde spore ali dostižne .
Zamislite samo kako bi vam bilo da vas istjeraju iz stanova ili kuća samo sa papirićem oduzeto u ime..

Zagreb 6.11 .
zahvaljujem na objavi .

Jegor

pre 5 godina

Kupili su od Turaka? A kako su Turci dosli u posed gorepomenutog zenljista? Kupili su? Znaci neko je nekada za ,,neki novac,, kupio nesto od nekoga ko je oteo i mi sada tom kupcu vracamo??? I treba da propadnemo!!!

Milan

pre 5 godina

Kad ce bosnjacima u Sandzaku da vrati oduzeto?
(neko, 06. novembar 2018 18:07)

Kad oni vrate sve što su uzeli crkvi i narodu za vreme turske vladavine.

molim vas objavite ovo

pre 5 godina

hocu i ja ali ne moze... nisam blizak gde treba. licno poznajem ekipu koja je poizmisljala svasta i ta izmisljotina im vracena. a moja nek lepo bude drustvena posto je u centru Beograda a ne u nekoj vukojebini. i nisam ni znao da je suma turska...

Bobason Tupamaros

pre 5 godina

...?...malo sam gluplji pa sporo kapiram... kako je čovek - Srbin domaćin , kupio od Turaka (okupatora) u to vreme , nešto što nije njihovo ? Zašto se onda oduzimaju od kupaca pošteno plaćene stvari koje je , na žalost prodavac stekao krađom- otimanjem , tj nelegalno?...npr stanovi "uknjiženi" falsifikovanjem i korupcijom....Inače apsolutno podržavam svetinju privatnog vlasništva, ali ne razumem ovde ni pravo ni pravdu.

tuga

pre 5 godina

25 hektara je velika površina po čoveku, da prodaju šumu po pola sa nekim ko seče može da uzme solidnu lovu...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stiven, 6. novembar 2018 18:32

Samo da se sece... eh, Srbijo... ovi ljudi nisu sekli 200 godina, tipicni novopeceni vlasnici bi sve isekli za 20 godina... a onda nastanu klizista, promeni se mikro klima, sve propadnu, a sve to zato sto je nekom bilo lakse da krcmi nego da gradi... unistavanje buducnosti SOPSTVENE DECE zarad blagostanja jedne generacije.

Pra pra

pre 5 godina

v stepanovic Inace taj i takav nesavrseni i pun mana i nedostataka Broz je olicenje pravednog coveka , postenjacine , demokrata u odnosu na one pre i posle njega! Taj Broz je svojim sinovima " ostavio " 67 kvadrata u Novom Sadu i oko 70 kvadrata u Zagrebu , a oba sina su mu visoko obrazovana i to su dobili od firme u kojoj su radili , pa tako imas ti radnika po firmama koji su dobijali po duplo vise kvadrata , a vidi se Kako danas zive Brozovi potomci I zena .... skromno , cak Jovanka i bedno . Kada je tamo kasnih 70-ih unuk ili unuka pitao/la Broza da mu kupi rolere , on je pitao gde je to video/la , a odgovor bio kod dece tadasnjeg kineskog ambasadora. On je na to odgovorio da kada vidi decu u Beogradu da to masovno imaju i voze da ce i on/a to dobiti. Dok je Broz bio nisi imao prekupaca na pijaci , vec proizvodjaca zdrave hrane , poput moje bake. Dok je Broz bio isli su ljudi na rad u inostranstvu ( i to iskljucivo u najbogatijih zemalja sveta : Nemacka , Austrija, Svica , USA ) i posle odregkenog perioda vracali kuci da zaradjeno uloze I zive kod nas, a od Kada vi cetnici srbujete ljudi poceli i u Slovacku da beze glavom bez obzira! E zamislite sad da neko konfiskuje pokradeno Miskovicu i kroz 50-60 godina neko to vrati unucima... E tako i sa ovima! A u vreme socijalizma bilo je dozvoljeno imati do 9ha zemlje. Eh da je sada nama Broz... da ga placamo samo da seta ladjom i vodi diplomatiju... Nista vise!

milence

pre 5 godina

Sta je komunisti proleteri da ne kazem neradni golaći i dalje gledate kako da otmete tudje. Otimali dede, očevi a sad unuci opet kradu. Sad vam smeta vracanje imovine. Smeta vam pravda. Pa radite nesto i stičite umesto što rasipate. Dosli ste krvlju na vlast a nikad vam se niko osvetio nije za svo zlo i nece vam se osvetiti. Neka je sa srecom vracanje imovine sto mnogi drugi nece dobiti.

gargleblaster

pre 5 godina

Znaci, preci su ogromnim bogatstvom, koje su ne zna se kako, zaradili, kupili od okupatora koji su zemlju oteli nekome I sad se to vraca ljudima koji tvrde da je bilo tako.
Ovo je potpuno van pameti a posleratno oduzimanje imovine mi je iz godine u godinu sve logicnije. Znali su kome uzimaju.

Trt Milojko

pre 5 godina

Zašto tako nije vraćeno restitucijom zemljište PKB-a,nego je kao "prodato",a mi građani/poreski obveznici ćemo da vraćamo novčano tu istu zemlju pravim vlasnicima!

marko

pre 5 godina

Bravo Borisavljevići. Sada Vas molim da na tu zemlju gledate kao na prirodnu baštinu, a ne kao na prirodni resurs kao što je to radio prethodni staratelj.

Veliki brat

pre 5 godina

To je tako bilo u mnogim zemljama, pa u SAD i Australiji su ljudi kupovali hiljade hektara po bagatelnoj ceni, u SAD je najveći ranč nastao tako što su po smešnoj ceni za kvadratni kilometar ljudi kupili teritoriju veličine Austrije, ali lako je bilo vladi (namerno malo "v") SAD da prodaje tu zemlju, kad su je "stekli" proširivanjem teritorija na račun indijanskih plemena.


Apropo toga kako su ljudi stekli toliki kapital, mislite da je danas drugačije? Samo, danas ta šuma i zemlja vredi mnogo više, jer je tehnologija sečenja i obrade drveta napredovala, pa se država ne odriče tih resursa, a i lakše može da se mulja sa tim resursima i da se ustupaju pojedincima za protivusluge. Tada je malo značilo jer se sve radilo ručno, tehnologija obrade nije bila napredna, a i zimzeleno drvo nije bilo baš popularno za izradu nameštaja (više se tražio hrast, a pored nameštaja i za burad).

I mislite da su turci tek tako to prodali, dobili su mnogi njihovi činovnici dodatni novac u džep da to urade.



A kamo sreće da smo mi i od ono albanaca što je živelo na KiM 1945. godine kupovali imanja i davali im novac da odu u Albaniju, nego smo im davali naš novac (kroz pomoće nerazvijenim krajevima) da njime kupuju srpsku zemlju i imanja.

Ali, evo možemo da sakupimo Tačiju i Haradinaju 2000 volova za sever Kosova, da li bi bilo dovoljno?

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Na stranu sto deca komunjara i danas ispuze ispod kamena i pokusavaju da pisu kako ne moze da se zaradi pitam koga su to pljackali 1700 -- i neke i zasto nisu kao danasnji Miskovici , Kostici, Milosevici,Bulatovici, Vucici, Mali isl. ulagali u Svajcarske banke nego kupovali po nasim planincinama zemlju i povecavali Srbiju podcecam HILJADU SEDAMSTO I NEKA AKO ZNATE TAJ BROJ KOMUNJARE.

alcale

pre 5 godina

@milence
NE prijatelju samo koristimo zdravu logiku i znamo da je jako, jako malo ljudi u istoriji stvorilo bogatsvo ove vrste POSTENO! Ni danas 90% ovako bogatih ljudi ne smes da pitas za prve milijone a TEK u ono vreme pod Turcima pa jos od turaka kupuje onoliku zemlju....
Ko god mi kaze da je to bilo posteno i da nije zakukalo nekoliko sela zarad jedne porodice taj vredja zdrav razum i logiku!
Uostalom evo imas danas na vlasti i oko vlasti TAKVE ISTE!

strelac

pre 5 godina

Pre dvadesetak godina dok još nisu Rusi došli u CG, jedna starina je prodavao pola neke planine gde nisu mogle doći ni koze, krš i kamenje za 200 maraka. Sada je na toj vrleti put i novo rusko naselje. Trebalo je uložiti par stotina hiljada maraka samo da se to rascisti. Tada je to bila suluda ideja. Eto kako se ljudi i pošteno bogate i oni nemaju vremena kao mi ovde na portalu da kukaju i pišu nebuloze.

BOSS

pre 5 godina

2000 volova??? Hahahahhaha pa ovo je presedan,ako su ovakvo objasnjenje da li komunistima,onda nije ni cudo sto su im ovi sve uzeli.I jeste kupili od Turaka,hahahahaha da oni nisu bili saveznici turcima? Jos se smijem i suze mi idu na ovu vijest :) za vrijeme okupacije kupili zemlju od turaka.

v stepanovic

pre 5 godina

Interesantno, kako niko od komentatora ne spomenu najbogatijeg coveka koji je ikad ziveo na teritoriji Srbije, a bogatstvo mu se prostiralo po celoj Jugoslaviji... njihovog voljenog Broza!!! Ah, da on nije pljackao, njemu je njegov voljeni narod sve to dao na poklon?!

Bogoje Panajotovic

pre 5 godina

Zlatar je bio turski i onda su turci prodali Zlatar Borisavljevicima.

Zlatar je, tvrdim na nevidjeno, oduvek bio u Srbiji. Malo je stariji i od Srbije i od turske, ali nikad nije isao u tursku. Znaci li to da Argentinac, kad se napije, moze da proda Kopaonik, a Nigerijac Staru planinu ?!
Zasto ugovor nije ponisten jer prodavac nema vlasnicki papir (kako se vec kaze)?!
Da se ne lazemo, sutra ce tu da niknu vikendice, bungalovi za izdavanje i hoteli clanova vlade i ministara, zato je izmisljena ova nebuloza oko vracanja planine. Sto ne vratise Gilje kod Cuprije (kome to treba :), nego bas elitnu turisticku destinaciju ? I sto bas Borisavljevic, kako ih nije mrzelo da kucaju toliko prezime, mogli su, recimo, Jovic ?

basketas

pre 5 godina

kakve izmisljotine. dali turcima zlato i 2000 volova. pa dete u to ne moze da poveruje. u ovoj zemlji jako malo imovine nije steceno pljackom.
restitucija je najobicnija glupost.

nestali budžet, nelegalno prisvojene javne šume, zemljište i ostrva, doktori prava

pre 5 godina

Ovo je počelo 2000. i to je kao jedan od glavnih ciljeva svoje vladavine postavio naš neinformisani (istini za volju).
Tako da smo, zahvaljujući pravilno postavljenim prioritetima, vratili imovinu potomcima starih lopova od pre'45 a ove sveže od devedesetih nismo ni kaznili.

U međuvremenu, Slovenija i Crna Gora su lepo poručile Karađorđevićima da se obrate međunarodnom sudu za Sveti Stefan, Bledsko jezero i "njihove" silne posede u SLO i CG, i poželele im puno sreće sa dokazivanjem porekla imovine.

I bilo je u Srbiji ljudi kojima je nepravedno oduzeta imovina, recimo Jevrejima od strane Nedića 1941.

Većini predratnih tajkuna i direktnim saradnicima okupatora nije.

Takođe FNRJ/SFRJ je imala sporazum sa SAD koji je u potpunosti sproveden - obeštećenje za oduzetu imovinu građanima FNRJ/SFRJ, predratne Kraljevine Jugoslavije, koji su emigrirali u SAD i kojima je oduzeta imovina kroz nacionalizaciju.
To je plaćeno SAD a većina kraljeve svite i podanika je i zbrisala u SAD. Nije jasno šta se onda sad opet vraća i po kom osnovu.
Ni na jednom međunarodnom sudu ovo ne bi držalo vodu.

Deadpool KG

pre 5 godina

A to što su ti isti to što su dali od Turaka stekli mutljavinom, pljačkom, prevarom i izrabljivanje seljaka to nikom ništa? Srbijo banana državo.

enigma

pre 5 godina

Kako su turci prodali nesto sto nije njihovo vlasnistvo??? Proglasiti ugovor nistavnim :)(gru, 06. novembar 2018 17:44)Kako država prodaje fabrike, zgrade i zemljište... , koje je oduzela prilikom nacionalizacije?A pogotovo što su potomci živi i preko agencije traže povratak imovine. Ne znam kako su Turci došli do tog zemljišta i da li je ono pre njih bilo u nečijem(privatnom) vlasništvu ili nije, ali to nema veze sa ljudima, koji su od njih kupili. Izgleda da su Turci bili bolji od komunista.

Ovde nešto ne štima

pre 5 godina

Za vreme Kraljevine je zemljišni maksimum bio 500 jutara, tj oko 250 hektara. Kako je moguće vratiti nekome više nego što je imao? Da li je još pradeda imao kombinaciju da mu se ne oduzme višak onda? Ova restitucija se odnosi samo na zemlju oduzetu posle 1945e, ne na onu ranije.

istine radi

pre 5 godina

Dragi moji "komunisti" i ostali "pravdasi" u to vreme kada su kupili tu zemlju to je bila Turska a Srbije kao drzave nije ni bilo a tek od 1817 postaje delimicno autonomna kao vazalna knezevena a potom od 1867 kao drzava .

pogled iz svemira

pre 5 godina

basketas, 6. novembar 2018 18:44 Bili su oni vrlo podobni u to vreme kad im je Turska imperija dozvolila da kupe to zemljiste da nebudem grub sve su bili osim Srba kad su se vinuli tako visoko poznavajuci istoriju Balkana i stil Turske vladavine.Oni su se obogatili ko Miskovic Karic Percevic ....

srbijanac

pre 5 godina

Zapitajte se dobro kakav je to društveni poredak u kome jedna porodica može biti vlasnik cele planine.
(Dosta, 06. novembar 2018 17:48)
I sada mozes da imas jednu celu planinu. Odes u neki napusteni kraj, a tek ce ih biti i gajis stotine ovaca. Sto ono kazu: Cije ovce/goveda onog' je I plannina".
Skoro sam se pitao , otkud pradedi osamdesetak hektara kada je bio obican seljak. Deda I jedan njegov brat dobili po pet hektara, a najmladjem preostalih sedamdesetak na ime izdrzavanja. Sve preko deset hektara su oduzeli 1945. Sada ti crveni I njihovi potomci penzioneri shize sto im je smanjena penzija, koju su dobrim delom stekli preko crvenih inace bi cuvali ovce na planinama koje su sada prazne.
Inace privatno vlasnistvo je u celom svetu. Oduvek. Pravda se uzrelim drustvima postize kroz poresku politiku. Za sada je tako. Uostalom, Marks je rekao da ce socijalizam/komunizam stici prvo u najrazvijenija drustva. Nije uopste pomenuo slaborazvijene, neefikasne...

johnzie

pre 5 godina

@Dosta
Ne znam za Vas ali ja od kad znam za sebe gledam kako se mi, svi MI, odnosimo prema društvenoj i državnoj imovini, a i prema samoj državi koja je te pojmove iz mašte prevela u realnost. Razmaknite roletne, provirite kroz prozor, izađite u hodnik zgrade... Mislim da će Vam odmah biti jasno kako se odnosimo prema nečijem, a kako prema svačijem. Meni se, iskreno, ono što vidim ne dopada. A da li ću za ulazak na posed, da bih npr. uživao u prirodi, plaćati vlasniku ili državi iz ugla korisnika usluge i nije toliko bitno. Ali jeste bitno kako će novac od te ulaznice biti iskorišćen, odnosno ko će biti bolji domaćin. Odgovor na to pitanje jasan je i meni i Vama.
Svako dobro.

Ti!

pre 5 godina

Po komentarima, komunizam i dalje izbija iz nas, i to je dobro. Lose je to sto je svaki 1,7i ipak radikalni libreral i sve bi dao da je na mestu ovih neSrecnika.

Pera

pre 5 godina

Zaprepascujuca kolicina prostote, gluposti i neznanja izbija iz vecine komentara. Za pocetak bih preporucio da nabavite knjigu poznatog istoricara V. Subotica koji je napisao knjigu: Kazivanja Borisavljevica. Nazalost ta plemenita i snazna porodica je skoro potpu no raseljena iz tih krajeva perfidnim uticajem konunista. Borisavljevici su bili kapitalisti i velike patriote. Finansijeri Raonicke bune (ako se jos neko seca toga) finansijeri I Srpskig ustanka i opozicja Karadjordjevoj losoj strategiji razvoja ustanka. U "podvige" im se ubraja i spasavanje Vrhovnog Staba u prebegu iz Srbije u Bosnu. Brojni ugledni intelktualci poticu iz te porodice, pa je velika sramota iskazivati toliko nepostovanje i neznanje. Konkurentna porodica iz tih krajeva je i porodica Raskovica koja je bila nesto manje bogata ali vise militantna, te su brojni predvodnici u pomenutim ustancima bili iz te porodice. O delima zastite kulture i vere Srba postoje i danas mnogi tragovi u manastirima i crkvama tog kraja. I gle cuda! sve to uz postovanje brace i sunsrodnika muslimanske vere. Borisavljevici nikome nikada nista nisu ukrali, oteli i uradili nesto necasno. Skolovali su se po celoj Evropi i trgovali i sa istokom i zapadom. Od slicnih porodica Engleci prave legende! Ucimo od njih postovanje i nadajmo se da ce se Borisacvljevici povratiti.

marko

pre 5 godina

Dragi moji "komunisti" i ostali "pravdasi" u to vreme kada su kupili tu zemlju to je bila Turska a Srbije kao drzave nije ni bilo a tek od 1817 postaje delimicno autonomna kao vazalna knezevena a potom od 1867 kao drzava .
(istine radi, 6. novembar 2018 18:44)

Па истине ради то никад није била и није ни могла бити Турска, а ни Османлијска империја. Они су ту били тренутно као освајачи, а имовина је могла бити или ничија или од неке средњовековне властеле која више није постојала. Ти Борисављевићи су били вешти па да од неког бега или аге купе нешто, а после су били вешти и да поред Обреновића и Карађорђевића то нешто и задрже као своје. Познато је да су Карађорђе и Милош делили земљу, а неки који су хтели више су то вероватно посебно плаћали, као што су плаћали и дозволе за трговину. Многи од тих великаша нису ни хтели да се одрекну османлијских обичаја, па су Карађорђе и Милош понекад то и сурово кажњавали.

sole

pre 5 godina

samo proglaseni kralj petar ili ti aleksandar su bili vlasnici svega i svacega tj. zemlje i zivlja koji je ziveo na toj zemlji i shodno tom njihovom pravu su mogli da poklanjaju svoju imovinu kome su hteli, tj, deo imovine i tako smo stekli nove vlasnike koji sad potrazuju ovoliku vrednost koja je inace opste dobro ili ti drzavna imovina a koji doticni kraljevi nisu imali svest o tome a i oni koji to prihvatili da to uzmu.da skratimo nikad nismo imali pojam sta je drzavotvornost i sta je drzavna imovina

Mandrak

pre 5 godina

Nedavno je prodato 17 hiljada hektara najplodnije srpske zemlje Arapima za tepsiju ribe, a vi kukate sto je Srbinu nesto vraceno?! Koji ste bre vi mozgovi?!

Zemljoradnik

pre 5 godina

Za vreme Kraljevine je zemljišni maksimum bio 500 jutara, tj oko 250 hektara. Kako je moguće vratiti nekome više nego što je imao? Da li je još pradeda imao kombinaciju da mu se ne oduzme višak onda? Ova restitucija se odnosi samo na zemlju oduzetu posle 1945e, ne na onu ranije.
(Ovde nešto ne štima, 06. novembar 2018 22:10)
- Na primer tri brata, svaki po 250 ha. Porodica, ali nigde ne piše da je bio samo jedan vlasnik. Zašto je neko imao pravo da im oduzme, i zašto im danas ne bi vratili? Ovo je sasvimu redu.

Krstaš_101%

pre 5 godina

Na osnovu mongih komentara se može videti da je komunizam i dalje u krvi jednog dela našeg naroda, ako su komunisti ikada bili "naši", a nisu. Zapamtite da je svuda u svetu PRIVATNA SVOJINA SVETINJA i da niko nema pravo da komunistički i boljševički otima tuđe i prisvaja ga za sebe, kao što su to radili posle rata. Da ne govorimo da su posle rata pomahnitali srpski staljinisti ubijali čak i srpske glumce, seljake domaćine i građane, a vlasnike nepokrtne imovine naročito, ako bi im se učinilo da je to dovoljno dobro za otimanje.
Zamislite da sada neko upadne u stanove i kuće, u imovinu koju su vaši roditelji i dedovi na konto članstva u Savezu komunista dobijali uvek blanko i preko reda na račun običnog naroda i radničke klase za koju ste se tobože borili, da oduzmu penzije onima koji su bili Brozova pretorijanska garda ispranih komunističkih mozgova ili onima koji su sa recimo padom Rankovića 1966. u te iste penzije oterani sa 35 godina!?
Mnogo vam je dobro bilo, jer ste malo radili i bili ste kupljeni da branite lažnu ideologiju koja je na kraju propala.
Porodici Borisavljević želim sve najbolje i čestitam povrćaj imovine.

stiven

pre 5 godina

1000 hektara, a realno danas od tri vlasnika kojima je oduzeta zemlja pre 70 godina ima bar 40 naslednika. 25 hektara je velika površina po čoveku, da prodaju šumu po pola sa nekim ko seče može da uzme solidnu lovu...

oceto

pre 5 godina

za one koji prvo vide testeru: u Srbiji postoje propisi koji se ticu zemljista i suma. Ne moze se bas po sopstvenoj volji ni prodavati ni seci. Da li se propisi primenjuju drugo je pitanje.

EU Citizen

pre 5 godina

Neverovatno je koliko u Srbiji još ima zavidnih komunističkih bolesnika koji zamišljaju da nešto što pripada nekome ko je to pošteno stekao iz nekog razloga i na neki volšebni nacin treba da pripada i njima koji to ničim nisu zaslužili zato što, eto, postoje :)) Pa spominju nekakva "javna dobra", "državne šume", i ne znam ni ja kakve gluposti, a ovi ljudi kupili svoju zemlju još od Turaka, koji su je osvojili u četrnaestom ili petnaestom veku, kako gde, i držali vekovima, i sve dok nisu došli komunistički razbojnici održali je u porodici i u svom vlasništvu.

Petar

pre 5 godina

Koliko komunista i njihove dece u komentarima?I dalje su vam velike oci na tudje i privatnu imovinu.Moji ne mogu da odbrane sumu od lopova iako ovoj drzavi placamo porez,policija nas ne stiti, a i zakoni ne dozvoljaju da se sami branimo.Jos jedna od zasluga komunista je ova neobuzdana masa lopova koji bi i dalje da zive udobno deleci i raspolazuci sa tudjim.Nauceni ste da ne postujete tudje i po tome u Srbiji nikad nije pao komunizam.Da bi ste jeli i ziveli moracete da radite.Samo da EU zada ovim Udbasima ovde jos jedan uslov da moraju stiti privatnu svojinu i da se izvrsi lustracija,pa da se najzad izvede dekomunizacija.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Sa jedne strane moja porodica je bila antikomunisticka. Sa druge opet gledavsi ovaj lopovluk danas mogu misliti kako se sticao veliki imetak i nekada pa mi je jasan i bes naroda kod velikih lomova sistema i revolucija.
Ovo nije nuzno losa odluka jer su zemlju i sumu dobili nasi drzavljani.
Sumari su svakako duzni da sprece nelegalnu secu a da ono sto je zrelo se mora obeleziti i platiti drzavna taksa.
Sigurno ce ovim biti spreceno da drvna gradja ode budzasto stranim kompanijama vec je bolje da se od nje ukrove nase kuce i pravi namestaj u srpskim preduzecima namestaja.

Vlada

pre 5 godina

@marko
Pa dobro, Ako su Turci samo privremeno bili tu samo nekoliko vekova i ne može se od njih kupiti zemljište jer nije ni bilo njihovo, Zbog čega se smatra da je Makedonija bila srpska a car Dušan je tamo bio manje od pola veka?

Предраг

pre 5 godina

Вратимо онда агама и беговима њихово, јер су и они поштено купили или добили српску земљу од Турске. Наравно, и есесовцима пола Баната.

milence

pre 5 godina

da li znate da je zemlja bila nicija. Dodjes i obelezis i kazes da je tvoje. Da li znate da su prostranstva bila.prazna i nenaseljena. Vodite racuna sta pricate jer lupate. Pa u Krnjaci i Altini su tako uzimali zemlju do pre deset godina a sad nesto mudrujete.

Branko Von Beca

pre 5 godina

"kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova. "

1. Kako su mogli od turaka da legalno kupe nešto što su turci oteli, okupirali od naroda iz tog kraja?! Po toj logici i komunisti su mogli legalno da prodaju tu otetu zemlju, i nikom ništa.
Ako treba vratiti oteto, što se ta zemlja ne vrati onome od koga su je turci oteli, državi i narodu koji živi tamo.

2. Nek pokažu motiku sa kojom su pošteno zaradili 2 000 volova.

blato

pre 5 godina

Pa dobro, Ako su Turci samo privremeno bili tu samo nekoliko vekova i ne može se od njih kupiti zemljište jer nije ni bilo njihovo, Zbog čega se smatra da je Makedonija bila srpska a car Dušan je tamo bio manje od pola veka?(Vlada, 07. novembar 2018 07:27)To znači da je BJRM skoro duplo više vremena provela pod carom Dušanom nego kao samostalna država. Ta teritorija je bila deo srednjovekovne srpske države pre i posle cara Dušana,sve do pada pod Otomansku imperiju, samo što je za vreme njegovog carstva prestonica bila u Skoplju.

Otišao

pre 5 godina

Moja porodica pokušava da vrati nekoliko nekretnina u Beogradu. Nismo uspeli do sada, ali ja se odselio i sada sam dobio pasoš jedne druge države. Kontaktirao sam ministarstvo spoljašnih poslova, poslao dokumentaciju i oni su to prosledili ambasadi koja je preduzela dalje korake za mene. Ne plaćam ništa nego moja nova država hoće da zna šta se dešava sa slučajem. 20 godina bijemo bitku i sada samo u roku od mesec dana smo već pred sudom (po prvi put) i borimo se. Pritom ja neću ništa za mene samo za familiju kojoj treba to. Govorimo oko 3 miliona eura u nekretninama

milence

pre 5 godina

Sta je komunisti proleteri da ne kazem neradni golaći i dalje gledate kako da otmete tudje. Otimali dede, očevi a sad unuci opet kradu. Sad vam smeta vracanje imovine. Smeta vam pravda. Pa radite nesto i stičite umesto što rasipate. Dosli ste krvlju na vlast a nikad vam se niko osvetio nije za svo zlo i nece vam se osvetiti. Neka je sa srecom vracanje imovine sto mnogi drugi nece dobiti.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Glupost.Odakle bre postenom coveku 2000 volova i 25 vreca zlata u bilo kom vremenu da je na Balkanu ziveo?
Tako ce i Kosticevi,Miskovicevi i Vucicevi unuci reci jednog dana da su njihovi dedovi sve posteno stekli.

v stepanovic

pre 5 godina

Interesantno, kako niko od komentatora ne spomenu najbogatijeg coveka koji je ikad ziveo na teritoriji Srbije, a bogatstvo mu se prostiralo po celoj Jugoslaviji... njihovog voljenog Broza!!! Ah, da on nije pljackao, njemu je njegov voljeni narod sve to dao na poklon?!

Pra pra

pre 5 godina

v stepanovic Inace taj i takav nesavrseni i pun mana i nedostataka Broz je olicenje pravednog coveka , postenjacine , demokrata u odnosu na one pre i posle njega! Taj Broz je svojim sinovima " ostavio " 67 kvadrata u Novom Sadu i oko 70 kvadrata u Zagrebu , a oba sina su mu visoko obrazovana i to su dobili od firme u kojoj su radili , pa tako imas ti radnika po firmama koji su dobijali po duplo vise kvadrata , a vidi se Kako danas zive Brozovi potomci I zena .... skromno , cak Jovanka i bedno . Kada je tamo kasnih 70-ih unuk ili unuka pitao/la Broza da mu kupi rolere , on je pitao gde je to video/la , a odgovor bio kod dece tadasnjeg kineskog ambasadora. On je na to odgovorio da kada vidi decu u Beogradu da to masovno imaju i voze da ce i on/a to dobiti. Dok je Broz bio nisi imao prekupaca na pijaci , vec proizvodjaca zdrave hrane , poput moje bake. Dok je Broz bio isli su ljudi na rad u inostranstvu ( i to iskljucivo u najbogatijih zemalja sveta : Nemacka , Austrija, Svica , USA ) i posle odregkenog perioda vracali kuci da zaradjeno uloze I zive kod nas, a od Kada vi cetnici srbujete ljudi poceli i u Slovacku da beze glavom bez obzira! E zamislite sad da neko konfiskuje pokradeno Miskovicu i kroz 50-60 godina neko to vrati unucima... E tako i sa ovima! A u vreme socijalizma bilo je dozvoljeno imati do 9ha zemlje. Eh da je sada nama Broz... da ga placamo samo da seta ladjom i vodi diplomatiju... Nista vise!

gargleblaster

pre 5 godina

Znaci, preci su ogromnim bogatstvom, koje su ne zna se kako, zaradili, kupili od okupatora koji su zemlju oteli nekome I sad se to vraca ljudima koji tvrde da je bilo tako.
Ovo je potpuno van pameti a posleratno oduzimanje imovine mi je iz godine u godinu sve logicnije. Znali su kome uzimaju.

BOSS

pre 5 godina

2000 volova??? Hahahahhaha pa ovo je presedan,ako su ovakvo objasnjenje da li komunistima,onda nije ni cudo sto su im ovi sve uzeli.I jeste kupili od Turaka,hahahahaha da oni nisu bili saveznici turcima? Jos se smijem i suze mi idu na ovu vijest :) za vrijeme okupacije kupili zemlju od turaka.

basketas

pre 5 godina

kakve izmisljotine. dali turcima zlato i 2000 volova. pa dete u to ne moze da poveruje. u ovoj zemlji jako malo imovine nije steceno pljackom.
restitucija je najobicnija glupost.

Bogoje Panajotovic

pre 5 godina

Zlatar je bio turski i onda su turci prodali Zlatar Borisavljevicima.

Zlatar je, tvrdim na nevidjeno, oduvek bio u Srbiji. Malo je stariji i od Srbije i od turske, ali nikad nije isao u tursku. Znaci li to da Argentinac, kad se napije, moze da proda Kopaonik, a Nigerijac Staru planinu ?!
Zasto ugovor nije ponisten jer prodavac nema vlasnicki papir (kako se vec kaze)?!
Da se ne lazemo, sutra ce tu da niknu vikendice, bungalovi za izdavanje i hoteli clanova vlade i ministara, zato je izmisljena ova nebuloza oko vracanja planine. Sto ne vratise Gilje kod Cuprije (kome to treba :), nego bas elitnu turisticku destinaciju ? I sto bas Borisavljevic, kako ih nije mrzelo da kucaju toliko prezime, mogli su, recimo, Jovic ?

Perica jase ponovo

pre 5 godina

Na stranu sto deca komunjara i danas ispuze ispod kamena i pokusavaju da pisu kako ne moze da se zaradi pitam koga su to pljackali 1700 -- i neke i zasto nisu kao danasnji Miskovici , Kostici, Milosevici,Bulatovici, Vucici, Mali isl. ulagali u Svajcarske banke nego kupovali po nasim planincinama zemlju i povecavali Srbiju podcecam HILJADU SEDAMSTO I NEKA AKO ZNATE TAJ BROJ KOMUNJARE.

sankar

pre 5 godina

Vezano na dolje objavljene komentare o vračanju i nevraćanju oduzetoga.
Ukratko potičem iz porodice Borisavljević kojoj je djelomično vraćen teren na Zlataru .Kako mi je otac bio kapetan duge plovidbe školovan u Dubrovniku a majka iz Zagreba , tako smo ja kao i moja seka rođeni u Zagrebu i nama naših 56 ha šume nije vraćeno iz razloga što smo državljani RH . Znač li to i da Njegoš Borisavljević moj djed srzni sudac nije bio Srbin i imao dio posjeda jer mi nismo nasljednici po zakonu o restituciji.
Borisavljevići su bili najbogatija porodica na tom djelu sanđaka i trgovali stokom metalom i solju sa svojim skladistima u Dubrovniku , Solunu i Drezdenu . Veliki dio posjeda i šuma bio je i u Priboj u ali je dio dokumentacije zagubljen. Nekada su Borisavljevići imali u posjedu 2800 ha suma itd.
Osnivaci su i veliki akcioeri srpske banke kao i pravnog fakulteta u Bgd u. koliki je njihov doprinos u prilozima crkvi kao i ocuvanju i obnovi crkava i manastira nebi sada nabrajao kroz te svote kao i stoljeca.
Znaci da su oni kroz sve to vrijeme bili putnici vodili karavane riskirali i bili ubijani a drugi lezali i cuvali svoje sitne okucnice..
Posjed se nije dijelio već samo širio , žene su dobile miraz i nisu nasljeđivale zemlju.
Na ovo se čekalo desetljećima i drago mi je za rod da ima pravde spore ali dostižne .
Zamislite samo kako bi vam bilo da vas istjeraju iz stanova ili kuća samo sa papirićem oduzeto u ime..

Zagreb 6.11 .
zahvaljujem na objavi .

nestali budžet, nelegalno prisvojene javne šume, zemljište i ostrva, doktori prava

pre 5 godina

Ovo je počelo 2000. i to je kao jedan od glavnih ciljeva svoje vladavine postavio naš neinformisani (istini za volju).
Tako da smo, zahvaljujući pravilno postavljenim prioritetima, vratili imovinu potomcima starih lopova od pre'45 a ove sveže od devedesetih nismo ni kaznili.

U međuvremenu, Slovenija i Crna Gora su lepo poručile Karađorđevićima da se obrate međunarodnom sudu za Sveti Stefan, Bledsko jezero i "njihove" silne posede u SLO i CG, i poželele im puno sreće sa dokazivanjem porekla imovine.

I bilo je u Srbiji ljudi kojima je nepravedno oduzeta imovina, recimo Jevrejima od strane Nedića 1941.

Većini predratnih tajkuna i direktnim saradnicima okupatora nije.

Takođe FNRJ/SFRJ je imala sporazum sa SAD koji je u potpunosti sproveden - obeštećenje za oduzetu imovinu građanima FNRJ/SFRJ, predratne Kraljevine Jugoslavije, koji su emigrirali u SAD i kojima je oduzeta imovina kroz nacionalizaciju.
To je plaćeno SAD a većina kraljeve svite i podanika je i zbrisala u SAD. Nije jasno šta se onda sad opet vraća i po kom osnovu.
Ni na jednom međunarodnom sudu ovo ne bi držalo vodu.

sole

pre 5 godina

samo proglaseni kralj petar ili ti aleksandar su bili vlasnici svega i svacega tj. zemlje i zivlja koji je ziveo na toj zemlji i shodno tom njihovom pravu su mogli da poklanjaju svoju imovinu kome su hteli, tj, deo imovine i tako smo stekli nove vlasnike koji sad potrazuju ovoliku vrednost koja je inace opste dobro ili ti drzavna imovina a koji doticni kraljevi nisu imali svest o tome a i oni koji to prihvatili da to uzmu.da skratimo nikad nismo imali pojam sta je drzavotvornost i sta je drzavna imovina

Jegor

pre 5 godina

Kupili su od Turaka? A kako su Turci dosli u posed gorepomenutog zenljista? Kupili su? Znaci neko je nekada za ,,neki novac,, kupio nesto od nekoga ko je oteo i mi sada tom kupcu vracamo??? I treba da propadnemo!!!

Predrag

pre 5 godina

Znači 1745 je bilo moguće da Srbi zarađuju ogromne pare i da legalno od Turaka kupuju zemlju. Te informacije bacaju malo drugačiju sliku na tursku okupaciju.

čika Boki

pre 5 godina

Dobro je to. Šta je čije, vratiti ljudima. Pošteno!
Samo bih voleo znati, kako su preci zaradili 2000 volova. To je, u to vreme, bilo pravo bogatstvo, dostojno kraljeva. I sada je to pozamašna svota, ali tada? Ne mogu da verujem da su to Turci nekom dozvolili tek tako.

istine radi

pre 5 godina

Dragi moji "komunisti" i ostali "pravdasi" u to vreme kada su kupili tu zemlju to je bila Turska a Srbije kao drzave nije ni bilo a tek od 1817 postaje delimicno autonomna kao vazalna knezevena a potom od 1867 kao drzava .

Deadpool KG

pre 5 godina

A to što su ti isti to što su dali od Turaka stekli mutljavinom, pljačkom, prevarom i izrabljivanje seljaka to nikom ništa? Srbijo banana državo.

Ovde nešto ne štima

pre 5 godina

Za vreme Kraljevine je zemljišni maksimum bio 500 jutara, tj oko 250 hektara. Kako je moguće vratiti nekome više nego što je imao? Da li je još pradeda imao kombinaciju da mu se ne oduzme višak onda? Ova restitucija se odnosi samo na zemlju oduzetu posle 1945e, ne na onu ranije.

stiven

pre 5 godina

1000 hektara, a realno danas od tri vlasnika kojima je oduzeta zemlja pre 70 godina ima bar 40 naslednika. 25 hektara je velika površina po čoveku, da prodaju šumu po pola sa nekim ko seče može da uzme solidnu lovu...

Ti!

pre 5 godina

Po komentarima, komunizam i dalje izbija iz nas, i to je dobro. Lose je to sto je svaki 1,7i ipak radikalni libreral i sve bi dao da je na mestu ovih neSrecnika.

Bobason Tupamaros

pre 5 godina

...?...malo sam gluplji pa sporo kapiram... kako je čovek - Srbin domaćin , kupio od Turaka (okupatora) u to vreme , nešto što nije njihovo ? Zašto se onda oduzimaju od kupaca pošteno plaćene stvari koje je , na žalost prodavac stekao krađom- otimanjem , tj nelegalno?...npr stanovi "uknjiženi" falsifikovanjem i korupcijom....Inače apsolutno podržavam svetinju privatnog vlasništva, ali ne razumem ovde ni pravo ni pravdu.

pogled iz svemira

pre 5 godina

basketas, 6. novembar 2018 18:44 Bili su oni vrlo podobni u to vreme kad im je Turska imperija dozvolila da kupe to zemljiste da nebudem grub sve su bili osim Srba kad su se vinuli tako visoko poznavajuci istoriju Balkana i stil Turske vladavine.Oni su se obogatili ko Miskovic Karic Percevic ....

naravno

pre 5 godina

Nikola Pašić došao iz Zaječara u Beograd go ko pištolj...koju deceniju kasnije...skoro pa najbogatiji Srbin.
Što je on pa bolji od Miškovića?
Da nije možda legalno zaradio?

srbijanac

pre 5 godina

Zapitajte se dobro kakav je to društveni poredak u kome jedna porodica može biti vlasnik cele planine.
(Dosta, 06. novembar 2018 17:48)
I sada mozes da imas jednu celu planinu. Odes u neki napusteni kraj, a tek ce ih biti i gajis stotine ovaca. Sto ono kazu: Cije ovce/goveda onog' je I plannina".
Skoro sam se pitao , otkud pradedi osamdesetak hektara kada je bio obican seljak. Deda I jedan njegov brat dobili po pet hektara, a najmladjem preostalih sedamdesetak na ime izdrzavanja. Sve preko deset hektara su oduzeli 1945. Sada ti crveni I njihovi potomci penzioneri shize sto im je smanjena penzija, koju su dobrim delom stekli preko crvenih inace bi cuvali ovce na planinama koje su sada prazne.
Inace privatno vlasnistvo je u celom svetu. Oduvek. Pravda se uzrelim drustvima postize kroz poresku politiku. Za sada je tako. Uostalom, Marks je rekao da ce socijalizam/komunizam stici prvo u najrazvijenija drustva. Nije uopste pomenuo slaborazvijene, neefikasne...

marko

pre 5 godina

Bravo Borisavljevići. Sada Vas molim da na tu zemlju gledate kao na prirodnu baštinu, a ne kao na prirodni resurs kao što je to radio prethodni staratelj.

alcale

pre 5 godina

@milence
NE prijatelju samo koristimo zdravu logiku i znamo da je jako, jako malo ljudi u istoriji stvorilo bogatsvo ove vrste POSTENO! Ni danas 90% ovako bogatih ljudi ne smes da pitas za prve milijone a TEK u ono vreme pod Turcima pa jos od turaka kupuje onoliku zemlju....
Ko god mi kaze da je to bilo posteno i da nije zakukalo nekoliko sela zarad jedne porodice taj vredja zdrav razum i logiku!
Uostalom evo imas danas na vlasti i oko vlasti TAKVE ISTE!

Milan

pre 5 godina

Kad ce bosnjacima u Sandzaku da vrati oduzeto?
(neko, 06. novembar 2018 18:07)

Kad oni vrate sve što su uzeli crkvi i narodu za vreme turske vladavine.

molim vas objavite ovo

pre 5 godina

hocu i ja ali ne moze... nisam blizak gde treba. licno poznajem ekipu koja je poizmisljala svasta i ta izmisljotina im vracena. a moja nek lepo bude drustvena posto je u centru Beograda a ne u nekoj vukojebini. i nisam ni znao da je suma turska...

enigma

pre 5 godina

Kako su turci prodali nesto sto nije njihovo vlasnistvo??? Proglasiti ugovor nistavnim :)(gru, 06. novembar 2018 17:44)Kako država prodaje fabrike, zgrade i zemljište... , koje je oduzela prilikom nacionalizacije?A pogotovo što su potomci živi i preko agencije traže povratak imovine. Ne znam kako su Turci došli do tog zemljišta i da li je ono pre njih bilo u nečijem(privatnom) vlasništvu ili nije, ali to nema veze sa ljudima, koji su od njih kupili. Izgleda da su Turci bili bolji od komunista.

marko

pre 5 godina

Dragi moji "komunisti" i ostali "pravdasi" u to vreme kada su kupili tu zemlju to je bila Turska a Srbije kao drzave nije ni bilo a tek od 1817 postaje delimicno autonomna kao vazalna knezevena a potom od 1867 kao drzava .
(istine radi, 6. novembar 2018 18:44)

Па истине ради то никад није била и није ни могла бити Турска, а ни Османлијска империја. Они су ту били тренутно као освајачи, а имовина је могла бити или ничија или од неке средњовековне властеле која више није постојала. Ти Борисављевићи су били вешти па да од неког бега или аге купе нешто, а после су били вешти и да поред Обреновића и Карађорђевића то нешто и задрже као своје. Познато је да су Карађорђе и Милош делили земљу, а неки који су хтели више су то вероватно посебно плаћали, као што су плаћали и дозволе за трговину. Многи од тих великаша нису ни хтели да се одрекну османлијских обичаја, па су Карађорђе и Милош понекад то и сурово кажњавали.

Branko Von Beca

pre 5 godina

"kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova. "

1. Kako su mogli od turaka da legalno kupe nešto što su turci oteli, okupirali od naroda iz tog kraja?! Po toj logici i komunisti su mogli legalno da prodaju tu otetu zemlju, i nikom ništa.
Ako treba vratiti oteto, što se ta zemlja ne vrati onome od koga su je turci oteli, državi i narodu koji živi tamo.

2. Nek pokažu motiku sa kojom su pošteno zaradili 2 000 volova.

strelac

pre 5 godina

Pre dvadesetak godina dok još nisu Rusi došli u CG, jedna starina je prodavao pola neke planine gde nisu mogle doći ni koze, krš i kamenje za 200 maraka. Sada je na toj vrleti put i novo rusko naselje. Trebalo je uložiti par stotina hiljada maraka samo da se to rascisti. Tada je to bila suluda ideja. Eto kako se ljudi i pošteno bogate i oni nemaju vremena kao mi ovde na portalu da kukaju i pišu nebuloze.

Veliki brat

pre 5 godina

To je tako bilo u mnogim zemljama, pa u SAD i Australiji su ljudi kupovali hiljade hektara po bagatelnoj ceni, u SAD je najveći ranč nastao tako što su po smešnoj ceni za kvadratni kilometar ljudi kupili teritoriju veličine Austrije, ali lako je bilo vladi (namerno malo "v") SAD da prodaje tu zemlju, kad su je "stekli" proširivanjem teritorija na račun indijanskih plemena.


Apropo toga kako su ljudi stekli toliki kapital, mislite da je danas drugačije? Samo, danas ta šuma i zemlja vredi mnogo više, jer je tehnologija sečenja i obrade drveta napredovala, pa se država ne odriče tih resursa, a i lakše može da se mulja sa tim resursima i da se ustupaju pojedincima za protivusluge. Tada je malo značilo jer se sve radilo ručno, tehnologija obrade nije bila napredna, a i zimzeleno drvo nije bilo baš popularno za izradu nameštaja (više se tražio hrast, a pored nameštaja i za burad).

I mislite da su turci tek tako to prodali, dobili su mnogi njihovi činovnici dodatni novac u džep da to urade.



A kamo sreće da smo mi i od ono albanaca što je živelo na KiM 1945. godine kupovali imanja i davali im novac da odu u Albaniju, nego smo im davali naš novac (kroz pomoće nerazvijenim krajevima) da njime kupuju srpsku zemlju i imanja.

Ali, evo možemo da sakupimo Tačiju i Haradinaju 2000 volova za sever Kosova, da li bi bilo dovoljno?

johnzie

pre 5 godina

@Dosta
Ne znam za Vas ali ja od kad znam za sebe gledam kako se mi, svi MI, odnosimo prema društvenoj i državnoj imovini, a i prema samoj državi koja je te pojmove iz mašte prevela u realnost. Razmaknite roletne, provirite kroz prozor, izađite u hodnik zgrade... Mislim da će Vam odmah biti jasno kako se odnosimo prema nečijem, a kako prema svačijem. Meni se, iskreno, ono što vidim ne dopada. A da li ću za ulazak na posed, da bih npr. uživao u prirodi, plaćati vlasniku ili državi iz ugla korisnika usluge i nije toliko bitno. Ali jeste bitno kako će novac od te ulaznice biti iskorišćen, odnosno ko će biti bolji domaćin. Odgovor na to pitanje jasan je i meni i Vama.
Svako dobro.

tuga

pre 5 godina

25 hektara je velika površina po čoveku, da prodaju šumu po pola sa nekim ko seče može da uzme solidnu lovu...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stiven, 6. novembar 2018 18:32

Samo da se sece... eh, Srbijo... ovi ljudi nisu sekli 200 godina, tipicni novopeceni vlasnici bi sve isekli za 20 godina... a onda nastanu klizista, promeni se mikro klima, sve propadnu, a sve to zato sto je nekom bilo lakse da krcmi nego da gradi... unistavanje buducnosti SOPSTVENE DECE zarad blagostanja jedne generacije.

Pera

pre 5 godina

Zaprepascujuca kolicina prostote, gluposti i neznanja izbija iz vecine komentara. Za pocetak bih preporucio da nabavite knjigu poznatog istoricara V. Subotica koji je napisao knjigu: Kazivanja Borisavljevica. Nazalost ta plemenita i snazna porodica je skoro potpu no raseljena iz tih krajeva perfidnim uticajem konunista. Borisavljevici su bili kapitalisti i velike patriote. Finansijeri Raonicke bune (ako se jos neko seca toga) finansijeri I Srpskig ustanka i opozicja Karadjordjevoj losoj strategiji razvoja ustanka. U "podvige" im se ubraja i spasavanje Vrhovnog Staba u prebegu iz Srbije u Bosnu. Brojni ugledni intelktualci poticu iz te porodice, pa je velika sramota iskazivati toliko nepostovanje i neznanje. Konkurentna porodica iz tih krajeva je i porodica Raskovica koja je bila nesto manje bogata ali vise militantna, te su brojni predvodnici u pomenutim ustancima bili iz te porodice. O delima zastite kulture i vere Srba postoje i danas mnogi tragovi u manastirima i crkvama tog kraja. I gle cuda! sve to uz postovanje brace i sunsrodnika muslimanske vere. Borisavljevici nikome nikada nista nisu ukrali, oteli i uradili nesto necasno. Skolovali su se po celoj Evropi i trgovali i sa istokom i zapadom. Od slicnih porodica Engleci prave legende! Ucimo od njih postovanje i nadajmo se da ce se Borisacvljevici povratiti.

Предраг

pre 5 godina

Вратимо онда агама и беговима њихово, јер су и они поштено купили или добили српску земљу од Турске. Наравно, и есесовцима пола Баната.

Krstaš_101%

pre 5 godina

Na osnovu mongih komentara se može videti da je komunizam i dalje u krvi jednog dela našeg naroda, ako su komunisti ikada bili "naši", a nisu. Zapamtite da je svuda u svetu PRIVATNA SVOJINA SVETINJA i da niko nema pravo da komunistički i boljševički otima tuđe i prisvaja ga za sebe, kao što su to radili posle rata. Da ne govorimo da su posle rata pomahnitali srpski staljinisti ubijali čak i srpske glumce, seljake domaćine i građane, a vlasnike nepokrtne imovine naročito, ako bi im se učinilo da je to dovoljno dobro za otimanje.
Zamislite da sada neko upadne u stanove i kuće, u imovinu koju su vaši roditelji i dedovi na konto članstva u Savezu komunista dobijali uvek blanko i preko reda na račun običnog naroda i radničke klase za koju ste se tobože borili, da oduzmu penzije onima koji su bili Brozova pretorijanska garda ispranih komunističkih mozgova ili onima koji su sa recimo padom Rankovića 1966. u te iste penzije oterani sa 35 godina!?
Mnogo vam je dobro bilo, jer ste malo radili i bili ste kupljeni da branite lažnu ideologiju koja je na kraju propala.
Porodici Borisavljević želim sve najbolje i čestitam povrćaj imovine.

EU Citizen

pre 5 godina

Neverovatno je koliko u Srbiji još ima zavidnih komunističkih bolesnika koji zamišljaju da nešto što pripada nekome ko je to pošteno stekao iz nekog razloga i na neki volšebni nacin treba da pripada i njima koji to ničim nisu zaslužili zato što, eto, postoje :)) Pa spominju nekakva "javna dobra", "državne šume", i ne znam ni ja kakve gluposti, a ovi ljudi kupili svoju zemlju još od Turaka, koji su je osvojili u četrnaestom ili petnaestom veku, kako gde, i držali vekovima, i sve dok nisu došli komunistički razbojnici održali je u porodici i u svom vlasništvu.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Za vreme Kraljevine je zemljišni maksimum bio 500 jutara, tj oko 250 hektara. Kako je moguće vratiti nekome više nego što je imao? Da li je još pradeda imao kombinaciju da mu se ne oduzme višak onda? Ova restitucija se odnosi samo na zemlju oduzetu posle 1945e, ne na onu ranije.
(Ovde nešto ne štima, 06. novembar 2018 22:10)
- Na primer tri brata, svaki po 250 ha. Porodica, ali nigde ne piše da je bio samo jedan vlasnik. Zašto je neko imao pravo da im oduzme, i zašto im danas ne bi vratili? Ovo je sasvimu redu.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Sa jedne strane moja porodica je bila antikomunisticka. Sa druge opet gledavsi ovaj lopovluk danas mogu misliti kako se sticao veliki imetak i nekada pa mi je jasan i bes naroda kod velikih lomova sistema i revolucija.
Ovo nije nuzno losa odluka jer su zemlju i sumu dobili nasi drzavljani.
Sumari su svakako duzni da sprece nelegalnu secu a da ono sto je zrelo se mora obeleziti i platiti drzavna taksa.
Sigurno ce ovim biti spreceno da drvna gradja ode budzasto stranim kompanijama vec je bolje da se od nje ukrove nase kuce i pravi namestaj u srpskim preduzecima namestaja.

Vlada

pre 5 godina

@marko
Pa dobro, Ako su Turci samo privremeno bili tu samo nekoliko vekova i ne može se od njih kupiti zemljište jer nije ni bilo njihovo, Zbog čega se smatra da je Makedonija bila srpska a car Dušan je tamo bio manje od pola veka?

Trt Milojko

pre 5 godina

Zašto tako nije vraćeno restitucijom zemljište PKB-a,nego je kao "prodato",a mi građani/poreski obveznici ćemo da vraćamo novčano tu istu zemlju pravim vlasnicima!

Petar

pre 5 godina

Koliko komunista i njihove dece u komentarima?I dalje su vam velike oci na tudje i privatnu imovinu.Moji ne mogu da odbrane sumu od lopova iako ovoj drzavi placamo porez,policija nas ne stiti, a i zakoni ne dozvoljaju da se sami branimo.Jos jedna od zasluga komunista je ova neobuzdana masa lopova koji bi i dalje da zive udobno deleci i raspolazuci sa tudjim.Nauceni ste da ne postujete tudje i po tome u Srbiji nikad nije pao komunizam.Da bi ste jeli i ziveli moracete da radite.Samo da EU zada ovim Udbasima ovde jos jedan uslov da moraju stiti privatnu svojinu i da se izvrsi lustracija,pa da se najzad izvede dekomunizacija.

Mandrak

pre 5 godina

Nedavno je prodato 17 hiljada hektara najplodnije srpske zemlje Arapima za tepsiju ribe, a vi kukate sto je Srbinu nesto vraceno?! Koji ste bre vi mozgovi?!

oceto

pre 5 godina

za one koji prvo vide testeru: u Srbiji postoje propisi koji se ticu zemljista i suma. Ne moze se bas po sopstvenoj volji ni prodavati ni seci. Da li se propisi primenjuju drugo je pitanje.

milence

pre 5 godina

da li znate da je zemlja bila nicija. Dodjes i obelezis i kazes da je tvoje. Da li znate da su prostranstva bila.prazna i nenaseljena. Vodite racuna sta pricate jer lupate. Pa u Krnjaci i Altini su tako uzimali zemlju do pre deset godina a sad nesto mudrujete.

blato

pre 5 godina

Pa dobro, Ako su Turci samo privremeno bili tu samo nekoliko vekova i ne može se od njih kupiti zemljište jer nije ni bilo njihovo, Zbog čega se smatra da je Makedonija bila srpska a car Dušan je tamo bio manje od pola veka?(Vlada, 07. novembar 2018 07:27)To znači da je BJRM skoro duplo više vremena provela pod carom Dušanom nego kao samostalna država. Ta teritorija je bila deo srednjovekovne srpske države pre i posle cara Dušana,sve do pada pod Otomansku imperiju, samo što je za vreme njegovog carstva prestonica bila u Skoplju.

Otišao

pre 5 godina

Moja porodica pokušava da vrati nekoliko nekretnina u Beogradu. Nismo uspeli do sada, ali ja se odselio i sada sam dobio pasoš jedne druge države. Kontaktirao sam ministarstvo spoljašnih poslova, poslao dokumentaciju i oni su to prosledili ambasadi koja je preduzela dalje korake za mene. Ne plaćam ništa nego moja nova država hoće da zna šta se dešava sa slučajem. 20 godina bijemo bitku i sada samo u roku od mesec dana smo već pred sudom (po prvi put) i borimo se. Pritom ja neću ništa za mene samo za familiju kojoj treba to. Govorimo oko 3 miliona eura u nekretninama