Rad i iz penzije: Ko, kako i pod kojim uslovima?

U vreme kada ogroman broj penzionera u Srbiji jedva spaja kraj s krajem, ne čudi što se jedan deo njih, koji sebe još uvek smatra radno sposobnim, odlučuje da se ponovo uključi u neizvesnu potragu za radnim mestima. Neizvesnu, ne samo zato što je slobodnih radnih mesta u ponudi relativno malo, već i zbog velike nesigurnosti da će zaista dobiti zaradu koju su prethodno dogovorili sa poslodavcem. I dok se manji deo penzionera ponovo zapošljava preko ugovora o radu, mnogo je veći broj onih koji rade honorarno ili „na crno“, kao noćni čuvari, nadničari na poljima ili prodavci u trgovinama.

Izvor: Biznis i Finansije, Marko Miladinović
Pošaljite komentar
 1. moja invalidska penzija je 14400 dinara....moram da radim ili da umrem od gladi...to je izbor
   (zemunac, 31. oktobar 2018 18:10)

  # Link komentara

 2. Nije tacno da inv.penzioneri ne mogu da zasnuju radni odnos, posto radna sposobnost nije isto sto i zdravstvena, a zaposljavanje znaci slanje na kontrolni pregled a ne obustavu isplate penzije. Tek ako se na kontrolnom pregledu utvrdi da osiguranik nema vise potpuni gubitak radne sposobnosti, donosi se resenje kojim prestaje pravo na inv.penziju. Zdravstvena sposobnost od 2005 godine osim za poslove sa povecanim rizikom nije uslov za zasnivanje radnog odnosa i predstavlja jedan vid diskriminacije prilikom utvrdjivanja zdravstvenog stanja buducih radnika.
   (Lazar, 31. oktobar 2018 16:48)

  # Link komentara

 3. buki,

  Bravo za komentar, pa mogu kada neki odu u starosnu penziju sa beneficiranom stazom u 40 tim godinama starosti cak i za rad u kancelarijma. A sirotinaj ima da rinta do 65 ili mozda 67 godina zivota ako produze uslov za odlazak u penziju . A da ne pricamo o onom kako su se ranije pumplae penzije policiji...pa se njima racunala za penziju samo poslednja godina staza a ne ceo staz (ili ono najboljih 10 godina staza) i onda im nabiju cinove i plate i onda i velika penzija.
  (Realista, 31. oktobar 2018 16:23)

  # Link komentara

 4. Pa skoro samo i oni mislim na policajce i vojnike, mogu da rade i kada su u penziji, ostali su mnogo istroseni i bolesni da bi bilo sta radili.
  (buki, 31. oktobar 2018 15:16)

  # Link komentara

 5. Imam 32 godine, uplacujem penziono jer je po zakonu, ali ne ocekujem da cu da zivim od penzije... svestan sam da cu morati da se obezbedim na drugi nacin...
   (uchimata, 31. oktobar 2018 14:29)

  # Link komentara

 6. Nazalost tako je.
   (Lukas, 31. oktobar 2018 13:58)

  # Link komentara