Nedelja, 16.09.2018.

15:35

Ništa nismo naučili: Stiže kriza, mnogo, mnogo gora

Deceniju posle globalne finansijske krize, svet se suočava sa još jednim nezgodom, upozoravaju ekonomisti.

Izvor: B92

Ništa nismo nauèili: Stiže kriza, mnogo, mnogo gora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Zile

pre 5 godina

"Piter Šif je šarlatan, najobičniji, to što je bio u pravu 2008, to je kao što sam ja u pravu kad vičem sutra će kiša, i ponekad uboden. "

Nije Pier Schiff ispao genijalac što je predvideo krizu 2008.godine već zato što je video šta se dešava još 2002. i razumejući uzroke jasno objasnio posledice. O njima je govorio od 2002 gostujući na televiziji a na kraju je i napisao knjigu Crash Proof u kojoj je detaljno sve objasnio. Dakle ne radi se o ludaku koji smo viče "Dolazi kriza" već čovek argumentovano govori gde smo, šta se dešava i gde će nas to odvesti. Pri tom i sam kaže da je nemoguće predvideti kada će do krize doći

Zile

pre 5 godina

Mnogi pominju kapitalizam kao problem a ne shvataju da su svi problemi ekonomije SAD u stvari socijalistički. Do krize iz 2008 je došlo zbog osiguranja subprime kredita od strane državnih agencija, Fenny May i Fredy Mac. Drzava je stvorila monopol jedne banke na stvaranje novca (Federal Reserve Bank). Država je spasila banke od bankrota 2008.godine. To što iza tih poteza države stoje velike korporacije koje su enormno profitirale je druga stvar. Šta više, to samo pokazuje koliko je pravi kapitalizam, tj j koncept slobodnog tržišta, superioran u odnosu na svako mešanje države u ekonomiju, poznatije kao socijalizam.

Da samo još jednom naglasim, ekonomija Amerike je i dalje dosta kapitalistička u odnosu na recimo srpsku ali je daleko od istinske kapitalističke ekonomije slobodnog tržišta.

Mikron

pre 5 godina

U osnovi krize iz 2008. je pohlepa: finansijske istitucije koje su izdavale hipotekarne kredite su videle mogucnost za jos vecu proviziju tako sto ce spustati kriterijume za odobrenje kredita, pa su tako kredite dobijali i oni koji nisu imali cistu kreditnu istoriju, stalan posao, dovoljno visoku platu, dovoljno vrednu kucu. Da stvar bude kompleksnija, te institucije su hipoteke prodavale drugim institucijama koje su sa svoje strane od tih hipoteka formirale obveznice i tako ih prodavale investitorima u zemlji i inostranstvu. Svoju ulogu u tome imale su i rejting agencije koje su visoko ocenjivale te rizicne obveznice. Ovaj sistem funkcionise sve dok primaoc hipotekarnog kredita placa redovno rate, i shodno Marfijevom zakonu, prvi su pukli rizicni primaoci kada vise nisu mogli da placaju rate za kredit; Institucije koje izdaju hipotekarne kredite su postale nelikvidne jer nemaju svez priliv novca od duznika; Institucije koje od otkupljenih hipoteka formiraju obveznice nisu mogle da plate prinos na te obveznice, pa su morale da realizuju hipoteke prodajom kuca opterecenih hipotekama. To je uzrokovalo da cena tih kuca naglo pada i opet se pojavio problem nelikvidnosti. Panika medju investitorima je dovela do jos veceg pritiska na institucijama koje su izdale obveznice obezbedjene hipotekom. Tada je morala vlada SAD da reaguje tako sto je pustila Lehman da potone a sacuvala Fredie Mac i Fannie Mae. Tesko ce danas moci da se ponovi ista greska sa rizicnim duznicima.

Jednostavno MORA!

pre 5 godina

@Bojan
Kada se štampa novac bez pokrića i izdaju hartije od vrednosti bez vrednosti, pre ili kasnije, do krize MORA doći i balon MORA pući.

Optimista sa iskustvom

pre 5 godina

Bojane dadoh ti plus, recesije jesu normalne ciklusne pojave, ali ono o čemu Liberty govori kad interpretira Sifa je nova velika depresija koja svakako nije ciklicnog karaktera, već ima poznate uzroke svima koji hoće da ih vide.

biće bolje

pre 5 godina

to se zove pad kapitalizma, nijedna ekonomija ne može praviti neprestani rast, više ni ne znaju kako da nam prodaju stvari. Ima više pametnuh telefona nego korisnika, na kraju stvari i novac neće vredeti ništa. U svakom slučaju ovaj sistem ne valja i treba da nestane, sve se degradiralo i unakazilo, od kulture, medija politike, više ne liči ni našta.

MiM

pre 5 godina

Peter Schiff je genijalac, a njegov otac je legenda - umro u zatvoru jer je principijelno tvrdio da je porez pljacka i nije hteo da placa porez na dohodak - Income Tax, smatrajuci ga neustavnim. Sarmantni i genijalni, obojica.
Odavno on predvidja tu veliku krizu, mada priznaje da ne moze da predvidi kada ce ona izbiti. Istina je (sto je jedan komentator ovde pogodio) da je on mnogo ulozio u trgovinu zlatom, tacnije - kladi se na pad dolara i skok zlata. To je opste poznato i nije skriveno u njegovim istupanjima.

Na You Tube postoje sjajni kolazi pod nazivom "Peter Schiff was right", u kojima mu se kojekakvi "eksperti" smeju u lice kada je jedini glasno i javno po medijima govorio zasto ce doci do velike krize 2008.
Slagali se ili ne slagali sa njim, Peter Schiff je jedan od najboljih i najzabavnijih predavaca na temu makroekonomije i monetarne politike.
(Liberty, 16. septembar 2018 20:09)

Jel "genije" objasnio kako ce drzave da funkcionisu bez poreskih prihoda? Jel on zna kako je ziveti u slaboj drzavi koja nema novca ni za sta? A srbi kao srbi, obozavaju one koji izbegavaju bilo kakva placanja.

hm?

pre 5 godina

Dogadjaji od pre 10 godina se namerno prikazuju kao ekonomska kriza. Ne radi se o krizi, vec o uobicajenom procesu prenosa kapitala u ruke novih posednika. To je proces koji se ciklicno ponavlja u istoriji, samo sto je 2008. kapital napustio Zapad i Vol strit i presao u ruke Kineza, bogatih Arapa... problem su stvorili politicari jer znaju da prenos kapitala prati i prenos moci....

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Kapitalizam je,u ovoj fazi,srušio smisao svoje ideologije slobodnog drustva.Porazio je socijalno društvo,a nije dao odgovor na pitanja koja uredjuju odnos izmedju država i naroda.Kriza koja nas drma je kriza dominacije.Dolar,parametar moći kapitala,nema više moć regulatora.Strah je kod velikih od gubljenja moći.
Dogovor USA i Kine i Rusije može dati osnovu za postepeno menjanje onog sto je problem.
Ali,ultimatumi nisu dogovor i dok se ne isključe,srljanje u katastrofu će se ubrzavati.
Jacanje NATO i kao odgovor jacanje Ruske i Kineske vojne moći,jasno ukazuje na veličinu krize i pre doktora propasti.
NATO ima samo jedan cilj:sačuvati postojece stanje globalnih odnosa i vratiti moć tamo gde je bila poslednjih nekoliko decenija.
Rusija i Kina,ali i veliki broj država,žele svoj put,zaštićen od dosadasnjeg trenda.
Gomilaju se vojni potencijali,pominje se nuklearni udar,sankcije su postale sredstvo ubedjivanja,ide se u propast.
Tako su i dali ime Rubinu i ne slučajno,jer je opcija samo jedna a zove se ili, ili(ja ili ti).
Ima alternativa,ali na sceni je trenutno samo konfrontacija,a Dr.Propast ukazuje na kolaps a ne na put sprečavanja kolapsa.

Cinique

pre 5 godina

Samo su na Islandu shvatili da se ekonomija oporavlja kada građani TROŠE, a ne kada štede.
(rebro, 16. septembar 2018 23:44)
Neverovatno koliko se ova budalaština primila kod debila širom planete. Ekonomija se oporavlja kada građani PROIZVODE, a ne kada troše. Euforija trošenja je dovela do skoro neizbežnog uništenja ove planete. Trošiti što brže, debili su zabrinuti da neće dovoljno svega potrošiti pre nego što potroše i svoj život.
Kapitalizam je postao najuspešniji sistem jer je maksimalno favorizovao štednju u proizvodnji. To je ono što je oogućilo i veću potrošnju i uopšte viši standard života. Onda kada je prestalo da bude bitno kako je novac zarađen, tada je i prestao da bude merilo realne vrednosti. Tada je postalo i sasvim svejedno da li je zarađen ili falsifikovan (od država i banaka) ili je "zarađen" kockanjem.
Svet, pogotovo zapadni svet, a pogotovo USA je samo jedna ogromna kockarnica. "Kriza" je presek stanja, kada se žetoni kratkoročnih dobitnika vraćaju nazad vlasnicima kockarnice. Uvek uspeva jer uvek ima onih koji misle kako ih je taman krenulo, pa još nisu zamenili žetone.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

sve u svemu ukratko i prethodnu kao i novu krizu izazvala je pohlepa bankara ciji su hazard drzave platile parama iz budzeta koji ti isti bankari uglavnom eskiviraju raznim of sor firmama i slicnim pogodnostima za neplacanje poreza koje im je opet omugucila drzava, i sto bi onda nesto naucili kad su potpuno pokriveni?

Bojan

pre 5 godina

@Liberty
Piter Šif je šarlatan, najobičniji, to što je bio u pravu 2008, to je kao što sam ja u pravu kad vičem sutra će kiša, i ponekad uboden.
Recesije su standardna pojava, javljaju se u ciklusima kao mehanizam ispravljanja pogrešno usmerenog kapitala. Naravno da će se pojaviti beka nova kriza, ali će se isto tako iz nje i oporaviti. Neće biti nikakvog kolapsa dolara.

@Stefan
molim te pročitaj neku knjigu iz makroekonomije. Pola toga što si napisao je sa youtube klipova baziranih na teorijama zavere

mamlaz

pre 5 godina

Moje pitanje je samo ovo ako su sve valute vezane za dolar a dolar vise nije vezan za zlato... ko kontrolise dolar koji kontrolise sve ostale valute? 

Hvala
(Stefan, 16. septembar 2018 16:15)

Poverenje.
Nema na čemu!

rebro

pre 5 godina

Da li je moguće da neko ko se bavi ekonomijom ne ume da shvati da država ne sme da štiti nijednu privatnu firmu pa čak ni banku. Ako banka nije solventna onda ide na doboš. Samo je Island tako uradio i država se oporavila. Samo su na Islandu shvatili da se ekonomija oporavlja kada građani TROŠE, a ne kada štede.
Izgleda da su i na Islandu shvatili ono što celom svetu nije jasno, a to je da banke ne predstavljaju ekonomiju jedne države. Ako propadne banka ne propada ekonomija.

molim vas objavite komentar

pre 5 godina

pa u kapitalizmu je normalno da na svaki odredjen period pukne neka kriza.
i sve to za razliku od socijalizma a narocito komunizma gde je kriza po obican narod normalno stanje.

Liberty

pre 5 godina

Peter Schiff je genijalac, a njegov otac je legenda - umro u zatvoru jer je principijelno tvrdio da je porez pljacka i nije hteo da placa porez na dohodak - Income Tax, smatrajuci ga neustavnim. Sarmantni i genijalni, obojica.
Odavno on predvidja tu veliku krizu, mada priznaje da ne moze da predvidi kada ce ona izbiti. Istina je (sto je jedan komentator ovde pogodio) da je on mnogo ulozio u trgovinu zlatom, tacnije - kladi se na pad dolara i skok zlata. To je opste poznato i nije skriveno u njegovim istupanjima.

Na You Tube postoje sjajni kolazi pod nazivom "Peter Schiff was right", u kojima mu se kojekakvi "eksperti" smeju u lice kada je jedini glasno i javno po medijima govorio zasto ce doci do velike krize 2008.
Slagali se ili ne slagali sa njim, Peter Schiff je jedan od najboljih i najzabavnijih predavaca na temu makroekonomije i monetarne politike.

civijas

pre 5 godina

"Dok jednom ne smrkne drugom ne svane" kaze izreka.
E to ce biti pravi trenutak da se mnoge zemlje sveta oslobode dolara i tako spasu ropstva.

-_-

pre 5 godina

Krizu namerno prave bankari I elita zato sto se jos vise bogate. A ona prva kriza je bila test da vide da li ce se ljudi buniti ili cutati. Svi cutali umesto da ruse sistem kakav nam je nametnut. Sad ce biti jos gore I opet ce svi cutati. Ljudi su glupi ...

Miljan

pre 5 godina

Sa obzirom na to da ga niko nije platio za njegovo javno misljenje, morate razumeti da ste ovde vi roba kojom on trguje. Verovatnije od nove ekonomske krize je to da on, ili njegovi klijenti, drze futures-e na zlato i treba im neko da podigne cenu panicnom kupovinom.

Stefan

pre 5 godina

Prica se o krizi kao prirodnom fenomenu a ne lose postavljenoj globalnoj ekonomiji.

Ta kriza koja je bila i koja ce biti nastavice da se desava a onih 5% ce idalje uzivati u plodovima kao i do sada.

85% svetskih para zapravo ne postoji vec je na dodjem ti. A onda mene teraju da radim za realni novac.

Svi koji zapravo rade rade za tih 15% realnih para a onih 5% stanovnistva zivi na nasim grbacama na konto 85% svih svetskih para koje zapravo ne postoje.

Ko je ovde lud?!

Kada se 'sanirala' kriza iz 2006 samo je kupljeno vreme napravljeni su mali baloni koji ce uskoro poceti da pucaju.

I ooet ce oni koji rade za realni novac da izgube poslove i da placaju da se balans napravi odnosno novi baloni koji ce opet pucati.

Moje pitanje je samo ovo ako su sve valute vezane za dolar a dolar vise nije vezan za zlato... ko kontrolise dolar koji kontrolise sve ostale valute?

Hvala

EU Citizen

pre 5 godina

E ovo što priča Šif je već mnogo bliže istini od gluposti koje je (prema članku na B92, nisam čitao original, doduše) izgovorio Rubini. Poenta problema na zapadu je spasavanje ceony banaka i firmi koje ke trebalo pustiti fa bankrotiraju i kupovanje socijalnog mira preko sumanute monetarne i fiskalne politike koja napumpava dršavne dugove, pa se onda produkuju fiktivne pare i izaziva inflacija aseta a potrošačka inflacija drži pod kontrolom preciznim "šišanjem" širokih masa i usmeravanjem kapitala tj. mnaštampanih para i kredita bez pokrića na vlastite korporatne drugare i političke istomišljenike. Ali to na zapadu se barem vidi, i ko ima oči može da se zaštiti, mislim da je Kina, gde se misinvesćicije i hiljade milijardi toksičnih dugova kriju kao zmija noge još veći rizik sledećoh tri-četiri godine.

samo da kazem...

pre 5 godina

Ne znam da se radujem ili da strepim. Ako će USA otići u dužničko ropstvo i napokon pući, radovaću se, bez obzira na ekonomsku krizu. Mi smo navikli na krizu i nemaštinu, pa ćemo preživeti i to...

-_-

pre 5 godina

Krizu namerno prave bankari I elita zato sto se jos vise bogate. A ona prva kriza je bila test da vide da li ce se ljudi buniti ili cutati. Svi cutali umesto da ruse sistem kakav nam je nametnut. Sad ce biti jos gore I opet ce svi cutati. Ljudi su glupi ...

Stefan

pre 5 godina

Prica se o krizi kao prirodnom fenomenu a ne lose postavljenoj globalnoj ekonomiji.

Ta kriza koja je bila i koja ce biti nastavice da se desava a onih 5% ce idalje uzivati u plodovima kao i do sada.

85% svetskih para zapravo ne postoji vec je na dodjem ti. A onda mene teraju da radim za realni novac.

Svi koji zapravo rade rade za tih 15% realnih para a onih 5% stanovnistva zivi na nasim grbacama na konto 85% svih svetskih para koje zapravo ne postoje.

Ko je ovde lud?!

Kada se 'sanirala' kriza iz 2006 samo je kupljeno vreme napravljeni su mali baloni koji ce uskoro poceti da pucaju.

I ooet ce oni koji rade za realni novac da izgube poslove i da placaju da se balans napravi odnosno novi baloni koji ce opet pucati.

Moje pitanje je samo ovo ako su sve valute vezane za dolar a dolar vise nije vezan za zlato... ko kontrolise dolar koji kontrolise sve ostale valute?

Hvala

civijas

pre 5 godina

"Dok jednom ne smrkne drugom ne svane" kaze izreka.
E to ce biti pravi trenutak da se mnoge zemlje sveta oslobode dolara i tako spasu ropstva.

rebro

pre 5 godina

Da li je moguće da neko ko se bavi ekonomijom ne ume da shvati da država ne sme da štiti nijednu privatnu firmu pa čak ni banku. Ako banka nije solventna onda ide na doboš. Samo je Island tako uradio i država se oporavila. Samo su na Islandu shvatili da se ekonomija oporavlja kada građani TROŠE, a ne kada štede.
Izgleda da su i na Islandu shvatili ono što celom svetu nije jasno, a to je da banke ne predstavljaju ekonomiju jedne države. Ako propadne banka ne propada ekonomija.

Miljan

pre 5 godina

Sa obzirom na to da ga niko nije platio za njegovo javno misljenje, morate razumeti da ste ovde vi roba kojom on trguje. Verovatnije od nove ekonomske krize je to da on, ili njegovi klijenti, drze futures-e na zlato i treba im neko da podigne cenu panicnom kupovinom.

samo da kazem...

pre 5 godina

Ne znam da se radujem ili da strepim. Ako će USA otići u dužničko ropstvo i napokon pući, radovaću se, bez obzira na ekonomsku krizu. Mi smo navikli na krizu i nemaštinu, pa ćemo preživeti i to...

EU Citizen

pre 5 godina

E ovo što priča Šif je već mnogo bliže istini od gluposti koje je (prema članku na B92, nisam čitao original, doduše) izgovorio Rubini. Poenta problema na zapadu je spasavanje ceony banaka i firmi koje ke trebalo pustiti fa bankrotiraju i kupovanje socijalnog mira preko sumanute monetarne i fiskalne politike koja napumpava dršavne dugove, pa se onda produkuju fiktivne pare i izaziva inflacija aseta a potrošačka inflacija drži pod kontrolom preciznim "šišanjem" širokih masa i usmeravanjem kapitala tj. mnaštampanih para i kredita bez pokrića na vlastite korporatne drugare i političke istomišljenike. Ali to na zapadu se barem vidi, i ko ima oči može da se zaštiti, mislim da je Kina, gde se misinvesćicije i hiljade milijardi toksičnih dugova kriju kao zmija noge još veći rizik sledećoh tri-četiri godine.

Liberty

pre 5 godina

Peter Schiff je genijalac, a njegov otac je legenda - umro u zatvoru jer je principijelno tvrdio da je porez pljacka i nije hteo da placa porez na dohodak - Income Tax, smatrajuci ga neustavnim. Sarmantni i genijalni, obojica.
Odavno on predvidja tu veliku krizu, mada priznaje da ne moze da predvidi kada ce ona izbiti. Istina je (sto je jedan komentator ovde pogodio) da je on mnogo ulozio u trgovinu zlatom, tacnije - kladi se na pad dolara i skok zlata. To je opste poznato i nije skriveno u njegovim istupanjima.

Na You Tube postoje sjajni kolazi pod nazivom "Peter Schiff was right", u kojima mu se kojekakvi "eksperti" smeju u lice kada je jedini glasno i javno po medijima govorio zasto ce doci do velike krize 2008.
Slagali se ili ne slagali sa njim, Peter Schiff je jedan od najboljih i najzabavnijih predavaca na temu makroekonomije i monetarne politike.

molim vas objavite komentar

pre 5 godina

pa u kapitalizmu je normalno da na svaki odredjen period pukne neka kriza.
i sve to za razliku od socijalizma a narocito komunizma gde je kriza po obican narod normalno stanje.

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

sve u svemu ukratko i prethodnu kao i novu krizu izazvala je pohlepa bankara ciji su hazard drzave platile parama iz budzeta koji ti isti bankari uglavnom eskiviraju raznim of sor firmama i slicnim pogodnostima za neplacanje poreza koje im je opet omugucila drzava, i sto bi onda nesto naucili kad su potpuno pokriveni?

mamlaz

pre 5 godina

Moje pitanje je samo ovo ako su sve valute vezane za dolar a dolar vise nije vezan za zlato... ko kontrolise dolar koji kontrolise sve ostale valute? 

Hvala
(Stefan, 16. septembar 2018 16:15)

Poverenje.
Nema na čemu!

biće bolje

pre 5 godina

to se zove pad kapitalizma, nijedna ekonomija ne može praviti neprestani rast, više ni ne znaju kako da nam prodaju stvari. Ima više pametnuh telefona nego korisnika, na kraju stvari i novac neće vredeti ništa. U svakom slučaju ovaj sistem ne valja i treba da nestane, sve se degradiralo i unakazilo, od kulture, medija politike, više ne liči ni našta.

Optimista sa iskustvom

pre 5 godina

Bojane dadoh ti plus, recesije jesu normalne ciklusne pojave, ali ono o čemu Liberty govori kad interpretira Sifa je nova velika depresija koja svakako nije ciklicnog karaktera, već ima poznate uzroke svima koji hoće da ih vide.

Bojan

pre 5 godina

@Liberty
Piter Šif je šarlatan, najobičniji, to što je bio u pravu 2008, to je kao što sam ja u pravu kad vičem sutra će kiša, i ponekad uboden.
Recesije su standardna pojava, javljaju se u ciklusima kao mehanizam ispravljanja pogrešno usmerenog kapitala. Naravno da će se pojaviti beka nova kriza, ali će se isto tako iz nje i oporaviti. Neće biti nikakvog kolapsa dolara.

@Stefan
molim te pročitaj neku knjigu iz makroekonomije. Pola toga što si napisao je sa youtube klipova baziranih na teorijama zavere

Jednostavno MORA!

pre 5 godina

@Bojan
Kada se štampa novac bez pokrića i izdaju hartije od vrednosti bez vrednosti, pre ili kasnije, do krize MORA doći i balon MORA pući.

Cinique

pre 5 godina

Samo su na Islandu shvatili da se ekonomija oporavlja kada građani TROŠE, a ne kada štede.
(rebro, 16. septembar 2018 23:44)
Neverovatno koliko se ova budalaština primila kod debila širom planete. Ekonomija se oporavlja kada građani PROIZVODE, a ne kada troše. Euforija trošenja je dovela do skoro neizbežnog uništenja ove planete. Trošiti što brže, debili su zabrinuti da neće dovoljno svega potrošiti pre nego što potroše i svoj život.
Kapitalizam je postao najuspešniji sistem jer je maksimalno favorizovao štednju u proizvodnji. To je ono što je oogućilo i veću potrošnju i uopšte viši standard života. Onda kada je prestalo da bude bitno kako je novac zarađen, tada je i prestao da bude merilo realne vrednosti. Tada je postalo i sasvim svejedno da li je zarađen ili falsifikovan (od država i banaka) ili je "zarađen" kockanjem.
Svet, pogotovo zapadni svet, a pogotovo USA je samo jedna ogromna kockarnica. "Kriza" je presek stanja, kada se žetoni kratkoročnih dobitnika vraćaju nazad vlasnicima kockarnice. Uvek uspeva jer uvek ima onih koji misle kako ih je taman krenulo, pa još nisu zamenili žetone.

MiM

pre 5 godina

Peter Schiff je genijalac, a njegov otac je legenda - umro u zatvoru jer je principijelno tvrdio da je porez pljacka i nije hteo da placa porez na dohodak - Income Tax, smatrajuci ga neustavnim. Sarmantni i genijalni, obojica.
Odavno on predvidja tu veliku krizu, mada priznaje da ne moze da predvidi kada ce ona izbiti. Istina je (sto je jedan komentator ovde pogodio) da je on mnogo ulozio u trgovinu zlatom, tacnije - kladi se na pad dolara i skok zlata. To je opste poznato i nije skriveno u njegovim istupanjima.

Na You Tube postoje sjajni kolazi pod nazivom "Peter Schiff was right", u kojima mu se kojekakvi "eksperti" smeju u lice kada je jedini glasno i javno po medijima govorio zasto ce doci do velike krize 2008.
Slagali se ili ne slagali sa njim, Peter Schiff je jedan od najboljih i najzabavnijih predavaca na temu makroekonomije i monetarne politike.
(Liberty, 16. septembar 2018 20:09)

Jel "genije" objasnio kako ce drzave da funkcionisu bez poreskih prihoda? Jel on zna kako je ziveti u slaboj drzavi koja nema novca ni za sta? A srbi kao srbi, obozavaju one koji izbegavaju bilo kakva placanja.

Mikron

pre 5 godina

U osnovi krize iz 2008. je pohlepa: finansijske istitucije koje su izdavale hipotekarne kredite su videle mogucnost za jos vecu proviziju tako sto ce spustati kriterijume za odobrenje kredita, pa su tako kredite dobijali i oni koji nisu imali cistu kreditnu istoriju, stalan posao, dovoljno visoku platu, dovoljno vrednu kucu. Da stvar bude kompleksnija, te institucije su hipoteke prodavale drugim institucijama koje su sa svoje strane od tih hipoteka formirale obveznice i tako ih prodavale investitorima u zemlji i inostranstvu. Svoju ulogu u tome imale su i rejting agencije koje su visoko ocenjivale te rizicne obveznice. Ovaj sistem funkcionise sve dok primaoc hipotekarnog kredita placa redovno rate, i shodno Marfijevom zakonu, prvi su pukli rizicni primaoci kada vise nisu mogli da placaju rate za kredit; Institucije koje izdaju hipotekarne kredite su postale nelikvidne jer nemaju svez priliv novca od duznika; Institucije koje od otkupljenih hipoteka formiraju obveznice nisu mogle da plate prinos na te obveznice, pa su morale da realizuju hipoteke prodajom kuca opterecenih hipotekama. To je uzrokovalo da cena tih kuca naglo pada i opet se pojavio problem nelikvidnosti. Panika medju investitorima je dovela do jos veceg pritiska na institucijama koje su izdale obveznice obezbedjene hipotekom. Tada je morala vlada SAD da reaguje tako sto je pustila Lehman da potone a sacuvala Fredie Mac i Fannie Mae. Tesko ce danas moci da se ponovi ista greska sa rizicnim duznicima.

hm?

pre 5 godina

Dogadjaji od pre 10 godina se namerno prikazuju kao ekonomska kriza. Ne radi se o krizi, vec o uobicajenom procesu prenosa kapitala u ruke novih posednika. To je proces koji se ciklicno ponavlja u istoriji, samo sto je 2008. kapital napustio Zapad i Vol strit i presao u ruke Kineza, bogatih Arapa... problem su stvorili politicari jer znaju da prenos kapitala prati i prenos moci....

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Kapitalizam je,u ovoj fazi,srušio smisao svoje ideologije slobodnog drustva.Porazio je socijalno društvo,a nije dao odgovor na pitanja koja uredjuju odnos izmedju država i naroda.Kriza koja nas drma je kriza dominacije.Dolar,parametar moći kapitala,nema više moć regulatora.Strah je kod velikih od gubljenja moći.
Dogovor USA i Kine i Rusije može dati osnovu za postepeno menjanje onog sto je problem.
Ali,ultimatumi nisu dogovor i dok se ne isključe,srljanje u katastrofu će se ubrzavati.
Jacanje NATO i kao odgovor jacanje Ruske i Kineske vojne moći,jasno ukazuje na veličinu krize i pre doktora propasti.
NATO ima samo jedan cilj:sačuvati postojece stanje globalnih odnosa i vratiti moć tamo gde je bila poslednjih nekoliko decenija.
Rusija i Kina,ali i veliki broj država,žele svoj put,zaštićen od dosadasnjeg trenda.
Gomilaju se vojni potencijali,pominje se nuklearni udar,sankcije su postale sredstvo ubedjivanja,ide se u propast.
Tako su i dali ime Rubinu i ne slučajno,jer je opcija samo jedna a zove se ili, ili(ja ili ti).
Ima alternativa,ali na sceni je trenutno samo konfrontacija,a Dr.Propast ukazuje na kolaps a ne na put sprečavanja kolapsa.

Zile

pre 5 godina

Mnogi pominju kapitalizam kao problem a ne shvataju da su svi problemi ekonomije SAD u stvari socijalistički. Do krize iz 2008 je došlo zbog osiguranja subprime kredita od strane državnih agencija, Fenny May i Fredy Mac. Drzava je stvorila monopol jedne banke na stvaranje novca (Federal Reserve Bank). Država je spasila banke od bankrota 2008.godine. To što iza tih poteza države stoje velike korporacije koje su enormno profitirale je druga stvar. Šta više, to samo pokazuje koliko je pravi kapitalizam, tj j koncept slobodnog tržišta, superioran u odnosu na svako mešanje države u ekonomiju, poznatije kao socijalizam.

Da samo još jednom naglasim, ekonomija Amerike je i dalje dosta kapitalistička u odnosu na recimo srpsku ali je daleko od istinske kapitalističke ekonomije slobodnog tržišta.

Zile

pre 5 godina

"Piter Šif je šarlatan, najobičniji, to što je bio u pravu 2008, to je kao što sam ja u pravu kad vičem sutra će kiša, i ponekad uboden. "

Nije Pier Schiff ispao genijalac što je predvideo krizu 2008.godine već zato što je video šta se dešava još 2002. i razumejući uzroke jasno objasnio posledice. O njima je govorio od 2002 gostujući na televiziji a na kraju je i napisao knjigu Crash Proof u kojoj je detaljno sve objasnio. Dakle ne radi se o ludaku koji smo viče "Dolazi kriza" već čovek argumentovano govori gde smo, šta se dešava i gde će nas to odvesti. Pri tom i sam kaže da je nemoguće predvideti kada će do krize doći

samo da kazem...

pre 5 godina

Ne znam da se radujem ili da strepim. Ako će USA otići u dužničko ropstvo i napokon pući, radovaću se, bez obzira na ekonomsku krizu. Mi smo navikli na krizu i nemaštinu, pa ćemo preživeti i to...

civijas

pre 5 godina

"Dok jednom ne smrkne drugom ne svane" kaze izreka.
E to ce biti pravi trenutak da se mnoge zemlje sveta oslobode dolara i tako spasu ropstva.

-_-

pre 5 godina

Krizu namerno prave bankari I elita zato sto se jos vise bogate. A ona prva kriza je bila test da vide da li ce se ljudi buniti ili cutati. Svi cutali umesto da ruse sistem kakav nam je nametnut. Sad ce biti jos gore I opet ce svi cutati. Ljudi su glupi ...

EU Citizen

pre 5 godina

E ovo što priča Šif je već mnogo bliže istini od gluposti koje je (prema članku na B92, nisam čitao original, doduše) izgovorio Rubini. Poenta problema na zapadu je spasavanje ceony banaka i firmi koje ke trebalo pustiti fa bankrotiraju i kupovanje socijalnog mira preko sumanute monetarne i fiskalne politike koja napumpava dršavne dugove, pa se onda produkuju fiktivne pare i izaziva inflacija aseta a potrošačka inflacija drži pod kontrolom preciznim "šišanjem" širokih masa i usmeravanjem kapitala tj. mnaštampanih para i kredita bez pokrića na vlastite korporatne drugare i političke istomišljenike. Ali to na zapadu se barem vidi, i ko ima oči može da se zaštiti, mislim da je Kina, gde se misinvesćicije i hiljade milijardi toksičnih dugova kriju kao zmija noge još veći rizik sledećoh tri-četiri godine.

molim vas objavite komentar

pre 5 godina

pa u kapitalizmu je normalno da na svaki odredjen period pukne neka kriza.
i sve to za razliku od socijalizma a narocito komunizma gde je kriza po obican narod normalno stanje.

Stefan

pre 5 godina

Prica se o krizi kao prirodnom fenomenu a ne lose postavljenoj globalnoj ekonomiji.

Ta kriza koja je bila i koja ce biti nastavice da se desava a onih 5% ce idalje uzivati u plodovima kao i do sada.

85% svetskih para zapravo ne postoji vec je na dodjem ti. A onda mene teraju da radim za realni novac.

Svi koji zapravo rade rade za tih 15% realnih para a onih 5% stanovnistva zivi na nasim grbacama na konto 85% svih svetskih para koje zapravo ne postoje.

Ko je ovde lud?!

Kada se 'sanirala' kriza iz 2006 samo je kupljeno vreme napravljeni su mali baloni koji ce uskoro poceti da pucaju.

I ooet ce oni koji rade za realni novac da izgube poslove i da placaju da se balans napravi odnosno novi baloni koji ce opet pucati.

Moje pitanje je samo ovo ako su sve valute vezane za dolar a dolar vise nije vezan za zlato... ko kontrolise dolar koji kontrolise sve ostale valute?

Hvala

MiM

pre 5 godina

Peter Schiff je genijalac, a njegov otac je legenda - umro u zatvoru jer je principijelno tvrdio da je porez pljacka i nije hteo da placa porez na dohodak - Income Tax, smatrajuci ga neustavnim. Sarmantni i genijalni, obojica.
Odavno on predvidja tu veliku krizu, mada priznaje da ne moze da predvidi kada ce ona izbiti. Istina je (sto je jedan komentator ovde pogodio) da je on mnogo ulozio u trgovinu zlatom, tacnije - kladi se na pad dolara i skok zlata. To je opste poznato i nije skriveno u njegovim istupanjima.

Na You Tube postoje sjajni kolazi pod nazivom "Peter Schiff was right", u kojima mu se kojekakvi "eksperti" smeju u lice kada je jedini glasno i javno po medijima govorio zasto ce doci do velike krize 2008.
Slagali se ili ne slagali sa njim, Peter Schiff je jedan od najboljih i najzabavnijih predavaca na temu makroekonomije i monetarne politike.
(Liberty, 16. septembar 2018 20:09)

Jel "genije" objasnio kako ce drzave da funkcionisu bez poreskih prihoda? Jel on zna kako je ziveti u slaboj drzavi koja nema novca ni za sta? A srbi kao srbi, obozavaju one koji izbegavaju bilo kakva placanja.

Miljan

pre 5 godina

Sa obzirom na to da ga niko nije platio za njegovo javno misljenje, morate razumeti da ste ovde vi roba kojom on trguje. Verovatnije od nove ekonomske krize je to da on, ili njegovi klijenti, drze futures-e na zlato i treba im neko da podigne cenu panicnom kupovinom.

rebro

pre 5 godina

Da li je moguće da neko ko se bavi ekonomijom ne ume da shvati da država ne sme da štiti nijednu privatnu firmu pa čak ni banku. Ako banka nije solventna onda ide na doboš. Samo je Island tako uradio i država se oporavila. Samo su na Islandu shvatili da se ekonomija oporavlja kada građani TROŠE, a ne kada štede.
Izgleda da su i na Islandu shvatili ono što celom svetu nije jasno, a to je da banke ne predstavljaju ekonomiju jedne države. Ako propadne banka ne propada ekonomija.

Liberty

pre 5 godina

Peter Schiff je genijalac, a njegov otac je legenda - umro u zatvoru jer je principijelno tvrdio da je porez pljacka i nije hteo da placa porez na dohodak - Income Tax, smatrajuci ga neustavnim. Sarmantni i genijalni, obojica.
Odavno on predvidja tu veliku krizu, mada priznaje da ne moze da predvidi kada ce ona izbiti. Istina je (sto je jedan komentator ovde pogodio) da je on mnogo ulozio u trgovinu zlatom, tacnije - kladi se na pad dolara i skok zlata. To je opste poznato i nije skriveno u njegovim istupanjima.

Na You Tube postoje sjajni kolazi pod nazivom "Peter Schiff was right", u kojima mu se kojekakvi "eksperti" smeju u lice kada je jedini glasno i javno po medijima govorio zasto ce doci do velike krize 2008.
Slagali se ili ne slagali sa njim, Peter Schiff je jedan od najboljih i najzabavnijih predavaca na temu makroekonomije i monetarne politike.

Bojan

pre 5 godina

@Liberty
Piter Šif je šarlatan, najobičniji, to što je bio u pravu 2008, to je kao što sam ja u pravu kad vičem sutra će kiša, i ponekad uboden.
Recesije su standardna pojava, javljaju se u ciklusima kao mehanizam ispravljanja pogrešno usmerenog kapitala. Naravno da će se pojaviti beka nova kriza, ali će se isto tako iz nje i oporaviti. Neće biti nikakvog kolapsa dolara.

@Stefan
molim te pročitaj neku knjigu iz makroekonomije. Pola toga što si napisao je sa youtube klipova baziranih na teorijama zavere

mamlaz

pre 5 godina

Moje pitanje je samo ovo ako su sve valute vezane za dolar a dolar vise nije vezan za zlato... ko kontrolise dolar koji kontrolise sve ostale valute? 

Hvala
(Stefan, 16. septembar 2018 16:15)

Poverenje.
Nema na čemu!

Zile

pre 5 godina

Mnogi pominju kapitalizam kao problem a ne shvataju da su svi problemi ekonomije SAD u stvari socijalistički. Do krize iz 2008 je došlo zbog osiguranja subprime kredita od strane državnih agencija, Fenny May i Fredy Mac. Drzava je stvorila monopol jedne banke na stvaranje novca (Federal Reserve Bank). Država je spasila banke od bankrota 2008.godine. To što iza tih poteza države stoje velike korporacije koje su enormno profitirale je druga stvar. Šta više, to samo pokazuje koliko je pravi kapitalizam, tj j koncept slobodnog tržišta, superioran u odnosu na svako mešanje države u ekonomiju, poznatije kao socijalizam.

Da samo još jednom naglasim, ekonomija Amerike je i dalje dosta kapitalistička u odnosu na recimo srpsku ali je daleko od istinske kapitalističke ekonomije slobodnog tržišta.

biće bolje

pre 5 godina

to se zove pad kapitalizma, nijedna ekonomija ne može praviti neprestani rast, više ni ne znaju kako da nam prodaju stvari. Ima više pametnuh telefona nego korisnika, na kraju stvari i novac neće vredeti ništa. U svakom slučaju ovaj sistem ne valja i treba da nestane, sve se degradiralo i unakazilo, od kulture, medija politike, više ne liči ni našta.

Jednostavno MORA!

pre 5 godina

@Bojan
Kada se štampa novac bez pokrića i izdaju hartije od vrednosti bez vrednosti, pre ili kasnije, do krize MORA doći i balon MORA pući.

Mikron

pre 5 godina

U osnovi krize iz 2008. je pohlepa: finansijske istitucije koje su izdavale hipotekarne kredite su videle mogucnost za jos vecu proviziju tako sto ce spustati kriterijume za odobrenje kredita, pa su tako kredite dobijali i oni koji nisu imali cistu kreditnu istoriju, stalan posao, dovoljno visoku platu, dovoljno vrednu kucu. Da stvar bude kompleksnija, te institucije su hipoteke prodavale drugim institucijama koje su sa svoje strane od tih hipoteka formirale obveznice i tako ih prodavale investitorima u zemlji i inostranstvu. Svoju ulogu u tome imale su i rejting agencije koje su visoko ocenjivale te rizicne obveznice. Ovaj sistem funkcionise sve dok primaoc hipotekarnog kredita placa redovno rate, i shodno Marfijevom zakonu, prvi su pukli rizicni primaoci kada vise nisu mogli da placaju rate za kredit; Institucije koje izdaju hipotekarne kredite su postale nelikvidne jer nemaju svez priliv novca od duznika; Institucije koje od otkupljenih hipoteka formiraju obveznice nisu mogle da plate prinos na te obveznice, pa su morale da realizuju hipoteke prodajom kuca opterecenih hipotekama. To je uzrokovalo da cena tih kuca naglo pada i opet se pojavio problem nelikvidnosti. Panika medju investitorima je dovela do jos veceg pritiska na institucijama koje su izdale obveznice obezbedjene hipotekom. Tada je morala vlada SAD da reaguje tako sto je pustila Lehman da potone a sacuvala Fredie Mac i Fannie Mae. Tesko ce danas moci da se ponovi ista greska sa rizicnim duznicima.

Cinique

pre 5 godina

Samo su na Islandu shvatili da se ekonomija oporavlja kada građani TROŠE, a ne kada štede.
(rebro, 16. septembar 2018 23:44)
Neverovatno koliko se ova budalaština primila kod debila širom planete. Ekonomija se oporavlja kada građani PROIZVODE, a ne kada troše. Euforija trošenja je dovela do skoro neizbežnog uništenja ove planete. Trošiti što brže, debili su zabrinuti da neće dovoljno svega potrošiti pre nego što potroše i svoj život.
Kapitalizam je postao najuspešniji sistem jer je maksimalno favorizovao štednju u proizvodnji. To je ono što je oogućilo i veću potrošnju i uopšte viši standard života. Onda kada je prestalo da bude bitno kako je novac zarađen, tada je i prestao da bude merilo realne vrednosti. Tada je postalo i sasvim svejedno da li je zarađen ili falsifikovan (od država i banaka) ili je "zarađen" kockanjem.
Svet, pogotovo zapadni svet, a pogotovo USA je samo jedna ogromna kockarnica. "Kriza" je presek stanja, kada se žetoni kratkoročnih dobitnika vraćaju nazad vlasnicima kockarnice. Uvek uspeva jer uvek ima onih koji misle kako ih je taman krenulo, pa još nisu zamenili žetone.

hm?

pre 5 godina

Dogadjaji od pre 10 godina se namerno prikazuju kao ekonomska kriza. Ne radi se o krizi, vec o uobicajenom procesu prenosa kapitala u ruke novih posednika. To je proces koji se ciklicno ponavlja u istoriji, samo sto je 2008. kapital napustio Zapad i Vol strit i presao u ruke Kineza, bogatih Arapa... problem su stvorili politicari jer znaju da prenos kapitala prati i prenos moci....

marica, kriv, razumevanje...

pre 5 godina

sve u svemu ukratko i prethodnu kao i novu krizu izazvala je pohlepa bankara ciji su hazard drzave platile parama iz budzeta koji ti isti bankari uglavnom eskiviraju raznim of sor firmama i slicnim pogodnostima za neplacanje poreza koje im je opet omugucila drzava, i sto bi onda nesto naucili kad su potpuno pokriveni?

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Kapitalizam je,u ovoj fazi,srušio smisao svoje ideologije slobodnog drustva.Porazio je socijalno društvo,a nije dao odgovor na pitanja koja uredjuju odnos izmedju država i naroda.Kriza koja nas drma je kriza dominacije.Dolar,parametar moći kapitala,nema više moć regulatora.Strah je kod velikih od gubljenja moći.
Dogovor USA i Kine i Rusije može dati osnovu za postepeno menjanje onog sto je problem.
Ali,ultimatumi nisu dogovor i dok se ne isključe,srljanje u katastrofu će se ubrzavati.
Jacanje NATO i kao odgovor jacanje Ruske i Kineske vojne moći,jasno ukazuje na veličinu krize i pre doktora propasti.
NATO ima samo jedan cilj:sačuvati postojece stanje globalnih odnosa i vratiti moć tamo gde je bila poslednjih nekoliko decenija.
Rusija i Kina,ali i veliki broj država,žele svoj put,zaštićen od dosadasnjeg trenda.
Gomilaju se vojni potencijali,pominje se nuklearni udar,sankcije su postale sredstvo ubedjivanja,ide se u propast.
Tako su i dali ime Rubinu i ne slučajno,jer je opcija samo jedna a zove se ili, ili(ja ili ti).
Ima alternativa,ali na sceni je trenutno samo konfrontacija,a Dr.Propast ukazuje na kolaps a ne na put sprečavanja kolapsa.

Optimista sa iskustvom

pre 5 godina

Bojane dadoh ti plus, recesije jesu normalne ciklusne pojave, ali ono o čemu Liberty govori kad interpretira Sifa je nova velika depresija koja svakako nije ciklicnog karaktera, već ima poznate uzroke svima koji hoće da ih vide.

Zile

pre 5 godina

"Piter Šif je šarlatan, najobičniji, to što je bio u pravu 2008, to je kao što sam ja u pravu kad vičem sutra će kiša, i ponekad uboden. "

Nije Pier Schiff ispao genijalac što je predvideo krizu 2008.godine već zato što je video šta se dešava još 2002. i razumejući uzroke jasno objasnio posledice. O njima je govorio od 2002 gostujući na televiziji a na kraju je i napisao knjigu Crash Proof u kojoj je detaljno sve objasnio. Dakle ne radi se o ludaku koji smo viče "Dolazi kriza" već čovek argumentovano govori gde smo, šta se dešava i gde će nas to odvesti. Pri tom i sam kaže da je nemoguće predvideti kada će do krize doći