1. Znači sada ćemo imati sledeću situaciju: građevinski preduzimač - ajkula, investitor - mafijaš koji pere pare i vlasnik parcele - običan, pošten čovek koji je imao tu nesreću da nasledi neku udžericu na lokaciji koja je bila interesantna ajkuli i mafijašu, odgovarati solidarno. To znači da će, u krajnjoj liniji, nadrljati vlasnik parcele, koji je "nit luk jeo, nit luk mirisao", jer pomenuti dvojac uvek ima veze koje će da ga izvuku...
   (ja, 24. avgust 2018 11:13)

  # Link komentara

 2. Dosadasnjim legalizacijama ste otvorili "pandorinu kutiju", i naravno to se obija o glavu.
  1. Napravite propis po kojem, kada inspektor stavi traku na gradilište, upisuje u katastar zabelezbu parcele. Novo izgradjeni objekat (deo objekta)
  sa takvom zabeležbom ne može pod bilo kojim okolnostima da se legalizuje, niti je promet bilo cega na takvoj parceli dozvoljen.
  2. Omogućiti da vlasnik parcele da saglasnost, kako bi investitor krenuo u proces pribavljanja dozvola, i opet zabeležba na parceli (pa bi znali ko je investitor).
  3. Jasni rokovi za završetak objekta i upotrebnu dozvolu, i naravno bankarske garancije (ili vrsta osiguranja), koji bi pokrili sto završetak radova, što uklanjanje (rušenje) onoga što nije odobreno.

  Možete i da prepišete od uređenih zemalja, naravno ako Vam odgovara
  (rade, 24. avgust 2018 11:08)

  # Link komentara

 3. Gospodja ministarka bi morala da zna da se SVA krivicnopravna pitanja uredjuju zakonom, a ne nekakvim pravilnicima. Potom bi morala da zna da ono sto predlaze predstavlja rastanak sa sadasnjim konceptom krivicne odgovornosti zasnovanoj na krivici, i veacanje objektivne odgovornosti, sto je civilizacijski promasaj. Na kraju, ona brka elementarne stvari, jer u kaznenom pravu uopste, ne postoji „solidardna odgovornost“; to je koncept gradjanskog prava. Prosto je neshvatljivo da gospodji ministarki ove elementarne stvari nije objasnio najbolji student Pravnog fakulteta svih vremena.
  (ETB, 24. avgust 2018 10:15)

  # Link komentara

 4. Ovo se zove demokratija, na ministarkin nacin.
   (Dragan, 24. avgust 2018 09:56)

  # Link komentara

 5. au, ministarka pokušava nešto da uradi
  (Vlada, 24. avgust 2018 09:52)

  # Link komentara

 6. Мислим да ни та измена неће донети неки бољитак. Докле год инспектори буду под притиском, биће случајева који ће стајати у фиоци. Треба увести меру да два полицајца увек иду са инспектором и бораве код њега у канцеларији или нешто слично, поготову у већим градовима...
  Породице треба да им буду под 24 часовном заштитом. Док се овако нешто не уведе, џаба остале промене...
  (Милош, 24. avgust 2018 09:20)

  # Link komentara

 7. Kada ce ostavku dati nadlezni ministar za fuseraj i urusivanje zida u Grdelici?
   (Dario, 24. avgust 2018 09:01)

  # Link komentara

 8. Skinite ovu! Krajnje je vreme. Rusi joj se potporni zid treci puta a ona prica nebuloze. Solidarna odgovornost! Dosta je bilo jahanja ovog naroda! Samo primeni zakon i kazni onoga ko gradi bez dozvole. ENDE. Kakva solidarna odgovornost ...
  (mikin, 24. avgust 2018 08:51)

  # Link komentara

 9. @Jelena5

  Ako prodate plac investitoru onda vise niste vlasnik parcele, tako da nemate nista sa tim. Ukoliko vam investitor placa u stanovima onda se zastitite u ugovoru sa investitorom. Nisam pravnik, ali verujem da postoje nacini i da to bilo koji ozbiljniji advokat zna.

  @Milosso
  Pre izvodjenja radova moraju se nabaviti sve potrebne dozvole (u teoriji, Srbija je ovo ipak). Ukoliko nisu sve dozvole na broju, a izvodjac pristupi izvodjenju radova, moze se smatrati saucesnikom u nelegalnoj gradnji.

  Zorana ovde prodaje maglu opet. Zakoni postoje, kad bi se primenili jednako za sve kamen na kamenu ne bi ostao. Koliko ce se jednako primeniti, mislim da vec svi znamo.
  (djoni, 24. avgust 2018 08:48)

  # Link komentara

 10. A da se uvede solidarno hapsenje politicara?
  Meho ukrade parfem a vi pola parlamenta u zatvor.
  Vanja Udovicic prebaci drzavne pare fantomskoj firmi a vi premijera u corku i onog ko je postavio premijera na to mesto.
  Mozda vam onda i poverujemo nesto.
  (Vladimir Rolovic, 24. avgust 2018 01:25)

  # Link komentara

 11. Što bi narod rekao, nemojte nas zaje#avati! Ispade planetarni problem divlja gradnja!
  Da hoćete - rešili bi ste to za dva dana. Problem je što je 99% te mafije među vama, odnosno, vaših snsovaca i “donatora”. Gde da sečeš granu na kojoj sediš! I sad - solidarna odgovornost!!! Obilazite ko mače oko vruće kaše, umesto da punite zatvore mamlazima i prodatim inspektorima.
  Glavni problem i nesreća Srbije je - SNS...
   (+MAKSIM, 24. avgust 2018 01:06)

  # Link komentara

 12. Nego, šta bi sa Kopaonikom? Policija još nema slobodan termin za rušenje?
  (Goran, 24. avgust 2018 00:58)

  # Link komentara

 13. A sta cemo za ove po Rupcinama sto su ukrali drzavne i opstinske placeve, nelegalno sagradili kuce, i pored svega i dalje bahato kradu zemlju i grade...Sto magnetima kradu struju, sto kradu kablovsku, ...Prvo to resite, pa neka drzava pokaze da za takve a ima ih mnogo nema milosti...jer ne cini jedan tajkun tkivo drzave vec narod koji je vecim delom bahat i alav na zalost nas u manjini.
   (Konfucije, 24. avgust 2018 00:29)

  # Link komentara

 14. Znači, ako hoću nekome baš da zagorčam život, izidaću kuću na njegovoj njivi, voćnjaku, vikendici. Preko noći kum i ja, gajba pive do krova dignemo zdanje. Prijava na nn lice, ne zna se ko je gradio, ali zato krivična bato vlasniku parcele. Pa se vi kačite samnom. Ima svima kuće da vam dignem na parcelama dok spavate. ?
   (kućom ću te, 24. avgust 2018 00:18)

  # Link komentara

 15. Samo obidjite glavne ulice u Batajnici i proverite ko sve ima dozvolu a ko ne. Iznenadicete se koliko je to uzelo maha
   (Dalibor, 23. avgust 2018 23:54)

  # Link komentara

 16. Morate da promenite prvo Krivicni zakonik i to ozbiljno i temeljno, posto u vazecoj verziji em sto nema propisane krivicne odgovornosti za bilo koga od prethodno pomenutih, osim investitora, em sto uopste nema koncepta solidarne krivicne odgovornosti :))) da nije vlasnik parcele podstrekac, pomagac ili ne daj boze saizvrsilac???
   (Mala Vida, 23. avgust 2018 23:33)

  # Link komentara

 17. Lako se rešava problem nelegalne gradnje. Dovedete buldožere i srušite svaki objekat bez dozvole. Možete da angažujete i "ekipu" ih Hercegovačke!
   (Nušić, 23. avgust 2018 22:57)

  # Link komentara

 18. Najgore je u opstinama koje odavno vode radikali i SNS.
   (miki, 23. avgust 2018 22:23)

  # Link komentara

 19. Kada ce poceti rusenje divlje gradnje na savskome nasipu iznad bloka 45? Terorisu nas divlji graditelji a hoce da nas ubiju jos divljiji vozaci koji jurcaju po nasipu.
  (zoran, 23. avgust 2018 21:44)

  # Link komentara

 20. A da uvedete obavezne bankarske garancije za izvodjace, investitore i nadzorne organe da se vise ne desava da firma koja je u blokadi racuna 500+ dana bude investitor radova. Takodje uvedite evropsku praksu obaveznog osiguranja od profesionalne greske za sve igrace kako bi istrebili kukolj od zita.
  (Pedro, 23. avgust 2018 21:29)

  # Link komentara

 21. Znači stvar rešena, idemo dalje dok se zid ne sruši po treći but ili nastane neka nova brljotina.
  Nisu mi objavili, ministarka je juče lagala, osiguranje nema šanse da pokrije ovu štetu od 3 miliona evra, nijedno osiguranje ne bi osiguralo to gradilište, prvo šta bi proverili da li je na klizištu.
  (Londonerica, 23. avgust 2018 20:11)

  # Link komentara

 22. Што би у случају Томиних викендица или Панчићевог врха, изгледало - како?
   (marinko M, 23. avgust 2018 20:09)

  # Link komentara

 23. [link]
   (Milan, 23. avgust 2018 19:49)

  # Link komentara

 24. To vidi na Kopaoniku ko gradi zašto ne može da se sruši nelegalan objekat hihihihi. Odmah u zakon uvrstiti i da mogu tušiti bez prisustva policije. Opet po jadnom narodu...
  Srbijo moraš ptopasti.
   (Milan, 23. avgust 2018 19:48)

  # Link komentara

 25. nema od ovog nista.... korupcija u katastru je prevelika
   (stojan, 23. avgust 2018 19:41)

  # Link komentara

 26. Zašto bi neko ko je prodao parcelu odgovarao za greške izvodjača radova?
  (Milosso, 23. avgust 2018 19:35)

  # Link komentara

 27. Pa to se desava kada neki u opstini na gledanje kroz prste dobiju milione od investitora (ili stanove u tim istim zgradama) za nelegalno sazidane zgrade sa ogrnom brojem stanova na njihovih opstini. A tek onda kada se takve zgrade preko noci dobiju resenje o Ozakonjenju, pa imamo da dozovle da zgrada ima prizemlje , nekoliko spratova i 2 potrkovalja ... i jos neke apsrudda da se stanovi u prizemlju klasicnom vode kao stanovi u suterenu..
  (bbb, 23. avgust 2018 19:34)

  # Link komentara

 28. Odlično! Neka se prošetaju do Kopaonika i redom krenu sa kažnjavanjem. Mada, nešto mi govori da može da bude, ama, ne mora da znači.
   (Ćorava posla, 23. avgust 2018 19:27)

  # Link komentara

 29. Borča najveće leglo nelegalne gradnje i gradnje van svih postojećih standarda !
   (Mirko, 23. avgust 2018 19:25)

  # Link komentara

 30. Evo ja recimo imam plac. Dogovorim se sa investitorom da mi u roku od dve godine do početka gradnje, da tri stana. Potpišemo ugovor. I onda on gradi nelegalno. Uhvate ga posle 4 meseca, npr. I ja sam kriva? Zašto protiv mene krivična? Zoka smislila.
   (Jelena5, 23. avgust 2018 19:12)

  # Link komentara

 31. "Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, nakon toga inspektor podiže krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da ne zna ko je investitor, pa stavi na NN lica i toga više neće biti. Ako ne znate ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, pošto to može lako da se utvrdi u katastru".

  HAHAHAHA pa tako je od 1990 pa vidim nista nelegalno nije niklo. A tek u naprednjackom zemunu.
  (mercedes Elektro autobus Ikarbus i vuciceve fantazije za narod, 23. avgust 2018 19:12)

  # Link komentara

 32. Kreni prvo od " Investitora " iz Sremske Mitovice jer mu zgrada u centru grada u ul.Šećer Sokak stoji nezavršena već 10 godina.
  Prodao stanove u izgradnji i napustio gradilište.
  Učinite nešto ako boga znate!
   (022, 23. avgust 2018 19:11)

  # Link komentara

 33. Malo ste se kasno setili...
   (C i n i k, 23. avgust 2018 19:06)

  # Link komentara

 34. Mislim da nisu neke opštine dozvolile, već skoro sve. Sad se u Davida Pajića 10, Voždovac na granici sa Vračarom gradi nelegalno, a građevinska inspekcija pušta da se gradi do krova, ne podnose krivičnu prijavu. Kada završe, za 100-150 evra napisaće da je izgrađeno pre 5 godina i da može da se legalizuje.
  (Dušan, 23. avgust 2018 19:02)

  # Link komentara

 35. Gdja ministarka iz dana u dan pokazuje sve vece elementarno neznanje... Recimo da sam ja covek koji zivi u inostranstvu i imam parcelu koja je pod sporom sa nekim, te taj neko odluci da gradi na problematicnoj parceli bez mog znanja i odjednom sam ja u problemu!? Objasnite logiku gdjo ministarka...
  (Petar Pan, 23. avgust 2018 19:00)

  # Link komentara

 36. Ali, ako je “investitor” clan SNS, sve to pada u vodu. Mnogobrojni su primeri ovoga sirom Beograda.
  (Mika, 23. avgust 2018 19:00)

  # Link komentara