Četvrtak, 16.08.2018.

09:09

Kinezi nam na auto-puteve ubacuju "trojanske konje"?

Na globalnoj sceni pojavila se opasnost da Kina, preko naizgled povoljnih kredita, pretvori zemlje Zapadnog Balkana u “trojanske konje” u Evropskoj uniji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Srðan Jankoviæ

Kinezi nam na auto-puteve ubacuju "trojanske konje"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Solunac

pre 5 godina

A politički uticaj SAD i zemalja EU je legitiman, čak i kada ništa ne daju?
(Rade, 16. avgust 2018 10:22)

Jedino oni i daju.
Imas sve na internetu, ne pravi se blesav i ne siri lazi, sram te bilo!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Razumem mrznju prema SAD i EU...ne razumem ljubav za rusiju i kinu...ali da neko iz inata radi u korist spostvene stete...jer kad odlaze nasi ljudi iz Srbije u svet svi odose na zapad koji ih je bombardovao i oteo im kosovo?

sremac

pre 5 godina

rva razlika u odnosu na kredite sa Zapada je da nema političkih uslovljavanja, Kineze ne interesuje da li ste demokratija. Druga stvar je da Kinezi kredite uslovljavaju zapošlajavnjem njihovih izvođača. Zato uslovi i jesu povoljniji. Ne slažem se da infrastruktura ne utiče na ekonomski razvoj. Pa zar jedan od uslova moje je Fiat postavio za Kragujevac nije bio taj autoput do Batočine? Posebno je bitna kada je u pitanju ujednačavanje razvoja. Kada imate infrastrukturu, vi možete da podstaknete investitore da idu u nerazvijena područja.
(Zoki, 16. avgust 2018 18:04)

Slazem se svim navedenim, narocito sa ucenjivanjima ali kad pogledas drugu stranu karte vidis da nasi politicari nikad nebi regulisali sudstvo i gomile drugih stvari koje su nam potrebne da normalno funkcionisemo kao drustvo.

Zoki

pre 5 godina

Prva razlika u odnosu na kredite sa Zapada je da nema političkih uslovljavanja, Kineze ne interesuje da li ste demokratija. Druga stvar je da Kinezi kredite uslovljavaju zapošlajavnjem njihovih izvođača. Zato uslovi i jesu povoljniji. Ne slažem se da infrastruktura ne utiče na ekonomski razvoj. Pa zar jedan od uslova moje je Fiat postavio za Kragujevac nije bio taj autoput do Batočine? Posebno je bitna kada je u pitanju ujednačavanje razvoja. Kada imate infrastrukturu, vi možete da podstaknete investitore da idu u nerazvijena područja.

Serbistan

pre 5 godina

Kinezi izvode radove, pumpaju racune, podmicuju politicare, sklapaju poslove iza zatvorenih vrata... Kao i uvek do sada, Srbi, Bosanci i Crnogorci ce da shvate tek kada bude kasno kakvu su gresku napravili. A ovima sto se raduju saradnji sa Rusima i Kinezima mogu samo da pozelim da u buducnosti rade samo sa njima. Srecom, ja sam sebe spasao te saradnje.

djoka

pre 5 godina

Dokazano je da Kinezi kasne ali i da brzo uce. Ekonomsko porobljavanje su naucili od Engleske, Amerike, Nemacke, Francuske itd. E, sada je problem sto je Kinesko zaduzivanje konkurentnije, pa ko mora da uzima kredit ide kod Kineza...
A sto se tice uslovljavanja da za kinseke kredite posao rade kineske firme, i to su naucili od EU i SAD. Setite se nekog kredita koji nije morao da se odradi sa zapadnim firmama... Nema!

nova rasa

pre 5 godina

otac kinez, majka srpkinja, vidimo se uskoro prijatelji moji, zivi mi i zdravi bili, a smetaju vam ovi, oni i ini. Tako je ljubav i biz. nemaju granice, tako i treba da bude....

артиљерац

pre 5 godina

Не схватам у чему је проблем.То су прво урадиле САД "маршаловим планом".Ја ти
дајем јефтине кредите,да се опоравиш од рата,али само ако купујеш САД робу.
Па је Немачка куповала и бетонско гвожђе и цемент од САД.Чак и,1951,аутомобиле
Нису знали шта ће с њима али су морали да купе.Ништа ново на овом свету.Све је
већ било.

Strucnjak

pre 5 godina

finansiranje u infrastrukturu ne donosi radna mesta i ekonomski razvoj se postiže samo gradnjom tj. finansiranjem u gradnju proizvodnih objekata gde je radna snaga neograničeno zaposlena..
(milan, 16. avgust 2018 15:14)

Ne mozes da gradis proizvodnju dok ne izgradis infrastrukturu.

razmišljanja

pre 5 godina

Što se gospodin Vesko ne vrati i živi u Crnoj Gori i svojim umećem pomogne Crnu Goru, kad toliko brine za nju. Crna Gora je sve njih lansirala a, oni joj vraćaju praznom patriotskom pričom.

meki

pre 5 godina

banana zemlje cerupa ko stigne. zapad kolko pljacka sad jos i da ulaze ha ha ha dok kolonijalne vlade za saku srebrenjaka prodali i rodjenu majku

milorad

pre 5 godina

NIKO ne daje kredite a da ne vidi kamate kao osrwdnji zelenas, u ovakvim varijantama. To sto su politicari u saradnji sa clanovima kojekakvih bivsih sluzbi ojadili drzave Balkama, pa umeato da sami pravimo puteve, bez kredita, to je druga prica.

achitwn

pre 5 godina

Kljucni deo nije objasnien a to je razlika izmedju kineskih i tipicnih zapadnih kredita. Kinezi to mnogo perfidnije rade tako da vracanje istih ce biti mnogo bolnije nego da smo se zaduzili kod mmf ili negde na zapadu. Google it.

milan

pre 5 godina

Stručnjaci potvrđuju ono što su neki od nas već izneli u svojim komentarima na izgled dobročinstvo je magnet za zemlje u besparici. Investicije u infrastrukturu su zamka za sve države koje sa svojim budžetom tanki, prave puteve i onda još sa radnom snagom investitora o našem trošku zapošljavaju svoje radnike a našima rđaju lopate. U ostalom svi financijski i ekonomski eksperti će vam reći finansiranje u infrastrukturu ne donosi radna mesta i ekonomski razvoj se postiže samo gradnjom tj. finansiranjem u gradnju proizvodnih objekata gde je radna snaga neograničeno zaposlena..

marko

pre 5 godina

isto radi i istok i zapad, ali je problem što kinezi pumpaju u nebo cene radova, pa se naplaćuje duplo više od realne cene i kredita koje uzimamo od zapadnih investitora, a sve zato sto se ti ugovori ne sklapaju na otvorenim tenderima vec iza vrata. pogledajte samo slučaj da jedna ravničarska deonica obrenovac-surčin košta više po km nego brdovita preljina-ljig, čak i kad se isključi cena mosta preko save opet je ostalo papreno skupo, a sa druge strane imao si cak cetiri tunela i par km nadvoznjaka na deonici koju su radili azerbejdzanci a opet je par miliona jeftinije po km. zatim uporedite izgradnju mosta brancic od kineskog kredita koji kosta oko 70 miliona evra (900 m) a s druge strane tunel Predejane od zapadnih finansijera iste duzine kosta 40 miliona pa vi vidite. Meni je svejedno ko ce dati kredit, ali mediji i vlast neka prestanu da nas prave budalama i te kredite nazivaju poklonima kineza/rusa, kad su se pokazali kao gori zelenasi nego zapad.

istorija je besna i to je daleko daleko opasniji dug

pre 5 godina

Srbija igra daleko pametnije od drugih, nikada ne upotrebi ceo kredit (radije plati penale), ne radi megaprojekte, autoputevi kroz Srbiju jesu teški i poduhvat po sebi ali se ne radi ništa preterano, a pruge se rade po sistemu obnovi i nadogradi do veće brzine, što jeftinija varijanta nego da se radi superbrza pruga (kao što su Kinezi uradili na primer u Grčkoj), a opet i ta jeftinija od 200 km/h menja stvari. Srbija koristi situaciju gde se Kinezima žuri jako dobro. A to da dug skida suverenitet, pa to zna Grčka, ali ne toliko od Kine koliko od Nemaca. Ovo je rasprava nije da li je igra u redu, nego ko sme da je igra. Demografija kaže da je Nemaca manje i da brže stare i umiru od Kineza. Stoga bolje bi im bilo da počnu da vraćaju šta su maznuli (i u prvom i u drugom svetskom ratu i u EU, ono sa par slika i ćilima otetih za vreme nacista gde glume poštenje vraćajući kao nešto nije dovoljno).

Krepo

pre 5 godina

A šta bi još hteo? Da ti urade autoput i ostave svoje pare? Kinezi grade za svoje pare, a mi odplaćujemo od putarina 30 godina. Veći deo putarina platiće strani vozači.

BodY

pre 5 godina

Vidim ovde mnogi odobravaju Kinesko/Ruske državne "KREDITE".
Čisto da se zna da za Razliku od Kinesko/Ruskih gde se ne zna Kamata,Rok,Gde se anuiteti plaćaju na nekim Ostrvima,krediti EU,USA su Komercijalni,sa svim poznatim uslovima(nema skrivenih anexa).

Nena

pre 5 godina

Srbija duguje Kini dve milijarde, a Americi i Evropi 22 milijarde. Pa kad su već toliko zabrinuti, neka nas oslobode određenih kamata i ponude povoljnije kredite.

Ivan

pre 5 godina

Nisam siguran da sam razumeo. Znači Kinezi hoće kreditima da povećaju ekonomski i pulitički uticaj na balkanu?! A šta kaže gospodin Han, šta želi evropska unija da postigne proširenjem? Odnosno, jel oni ne žele da povećaju uticaj primanjem država u članstvo? Da li možda hoće da povećaju nacionalni identitet, ekonomski rast, slobodu vladavine i prava a da za uzvrat ne dobiju ništa??? Oni ne žele nikakav uticaj? Oni ne žele da nam kroje kapu? Dozvoljavaju nam da se sami ponašamo onako kako želimo i mislimo da treba?
Dvoličnost je glavna odlika zapadnih evropejaca, amerike i satelita!!!

dragan

pre 5 godina

Jos do kraja da budemo posteni prema sami sebi i zemlji u kojoj zivimo. Srbija danas je sve manje zaduzena zemlja. Ima budzetski suficit a to znaci da ima prostor za javne investicije i nova zaduzenja. Inace Srbija se kod zapadnih banaka toliko zaduzila da je bila pred bankrotom. A tada popusta nema, dolazi i dosao je MMF i imali smo smanjenje plata i penzija i rigoroznu stednju. Naravno da bi zemlja uredno vracala zelenaske kamate kreditorima. Sada je druga prica, Srbija ima suficit budzeta sto znaci da svima vraca sve dugove na vreme i ima prostor za dalje zaduzenje. A to je normalno, ceo svet to radi, svaka vlada. Nije problem uzeti kredit vec kako ga investirate. Sto se mene tice nadam se da ce Kinezi kupiti i RTB Bor... i da ce sklopiti ugovor o kompletiranju auto puta do Crne Gore....

Smehotresno

pre 5 godina

Pominje potencijalno kasnjenje od godinu dana u Crnoj Gori. Onakav teren, sve sami vijadukti i tuneli. S druge strane, pogledajte ovo mucenje od izgradnje koridora 10 u Srbiji, finansiran od strane EU, gde rade firme iz EU sa nasim podizvodjacima.

Skretnicar

pre 5 godina

Ko je terao gradjane da uzimaju kredite u sfajcarcima ?
Ko tera drzave da grade infrastrukturu i zasto ne grade svojim novcem ili novcem EU ? Jednostavno EU nam neda nista i onda se okrecete gde ima novca i gradite! Da li EU zeli da vi napredujete ili pak zeli samo vase trziste i bedu da bi vas lakse kontrolisala ? Odgovor je jesan treba im bednik da moli za sve.
A sto se tice projektovanja u ovim krajevima je poznata uzrecica : TO CEMO MI U HODU DA RESIMO. Recimo ko je kriv Crnogorcima sto nisu planirali veliku petlj kod Podgorice ( nisam siguran za mesto )???
Sada kasne radovi i nezna se ko to treba da plati "u hodu".Nisu stranci ko mi u bivsoj SFRJ.

Dusko

pre 5 godina

Ako je "zapad" zabrinut, neka i kreditira. Sa njima je isto- kredit uslovljavaju angazmanom zapadnih izvodjaca i konsultanata, a neka mrvica ostane i onim pacenicima sto asfaltiraju na +50º.
Mi para nemamo i potpuno nam je svejedno kome cemo otplacivati dugove.

banat

pre 5 godina

Nisu problem krediti već katastrodalan kvalitet radova. Pogledajte samo ono čudo što jeste i nije autoput, od Pupinovog mosta do puta za Pančevo. Ono je kao lopatama da su ga ravnali. Sve valovito morsku bolest da dobiješ.

Marko

pre 5 godina

A zar nije I EU (Nemačka) sve ove godine "pomagala" ove iste zemlje kreditima kojim su se kupovale robe Nemačkog porekla I izvođenje radile Nemačke kompanije - Kinezi naučili lekciju.

Doktor direktor

pre 5 godina

Dužni smo mi svima i kinezima i rusima i arapima a i bankama preko obveznica... samo kamate ne možemo da isplaćamo.. domaćinski

platikoke

pre 5 godina

Zašto je skuplji kredit od Zapada bolji od jeftinijeg kredita od Kine? Nije bolji. A druga je stvar da li si siromašne zemlje uopšte mogu da priušte bilo kakve kredite. Sta ako Bosna ili Srbija i CG ne budu mogle da vracaju kredite, šta se onda dešava? Kina će to da naplati ali neće da dođe i da ruši autoput ili most koji je napravila već na neki drugi način. Naći će Kina kako da naplati svoje ali i Zapad bi našao način kako da naplati svoje. Uglavnom siromasi će da plate svoje kredite. A tako i mora da bude. Jedino pitanje je da li će siromasi da plate previše skupo i da li će da zažale šta su uzimali kredite. Da li je Istok ili Zaoad to je Balkanu isto jer svima mora da vrate, niko ne oprašta, a bolje je uzeti povoljnije, ali problem je da se ocijeni šta je i kod koga je povoljnije.

DAVOR

pre 5 godina

Kineski kediti su meki,a i eventualni ucenjivacki politicki uticaj na ove zemlje koje je bivsi sekretar Keri okarakterisao kao "Liniju vatre" bio bi mnogo meksi u odnosu na Rusiju ili Ameriku. Mislim da je Kina spas za zemlje koje koliko toliko zele da zadrze suverenitet na svojoj teritoriji, svakodnevno ugrozen od ove dve velesile koje se nalze takoreci ne vise u "hladnom" vec "toplom ratu".

drvobradi

pre 5 godina

Muka mi je od ovakvih likova. Sta on konkretno predlaze? Zapadni Balkan nema para da samostalno pokrene proizvodnju i gradnju i ima samo opcije da zajmi pare. Gle cuda, svako ko daje pare postavlja i uslove. Kada ti daje EU, firme iz EU dobijaju posao, kada ti daju Kinezi, kineske firme dobijaju posao, kada daje MMF ocekuje da se vrati sa dobranom kamatom. Niti su krivi Kinezi, niti EU, niti MMF vec korumpirani balkanski politicari koji za svoj sitan interes pristaju na lose dilove. Sa takvima suruje i EU i Kinezi. Sto se tice kvaliteta i rokova, dovoljno je pogledati Srbiju i ono sto su radile firme kao sto je Alpina.
Sad mi opet zarad toga da zaradi EU treba da podmetnemo ledja, i bijemo tudje bitke. Neka EU da bolju ponudu od Kineza.
A sve sto smo hteli je da imamo dobar put ili par fabrika vise.

да да

pre 5 godina

Бизнис не познаје границе а онај ко изгуби битку, има право да се љути, тако и ови. Зашто они нису дали повољније кредите црногорцима ?!?! Свашта ...

nada22

pre 5 godina

EU i SAD su MNOOOGO zabrinute ZA I NAS! Kao OD NJIH nismo zavisni kad nam KAO NEŠTO DAJU (uglavnom NVO). A ova rečenica "stručnjaka" samo to potvrđuje:
"Tu je slaba tačka Balkana. Jer mislim da su sve zemlje postavile sebe kao mlađeg ili slabašnog partnera koji sebe dovodi u zavisnost od jakog partnera kao što je Kina. Kina uz pomoć svojih mekih kredita, koji su na prvi pogled povoljni, zadužuje te države."
"

Zlobna veverica

pre 5 godina

Ova analiza je sasvim na mestu,ali se postavlja pitanje kako bi drzave pravile i unapredjivale putnu mrezu,koja je jedan od uslova za Eu,da nema kineskih kredita?
EU ne daje nista pod takvim uslovima,MMF takodje,a drzave nemaju svoj novac da uloze.
Hrvatska koja ima najbolju putnu mrezu,toliko je zaduzena da to jedva trpi,a gradjani placaju visoke putarine koncesionarima.

Ko god pomisli kako su nam kinezi,rusi ili bilo ko drugi prijatelji,taj se diskvalifikuje iz bilo kakve razumne price.Niko ne daje novac na lepe oci,vec da bi ostvario neki interes ili zaradio.

Ono sto je glavno pitanje,jeste koliko smo mi dorasli da pravimo poslove sa njima i imamo li dovoljno pametnih ljudi ,koji su sposobni za tako nesto?

Baki

pre 5 godina

Kakvo licemerje, pa oni to rade sve vreme... Samo oni imaju leegitimno pravo da zemlje bacaju u duznicko robstvo, da postavljaju vlade, smenjuju vlast izazivanjem nemira i demonstracija,... i sve je to super. Nije mi jasno kako te "nazovi" strucnjake nije sramota svoje profesije

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Ne osvaja Kina samo Balkan nego ceo svet. Pogledajte samo kinesko prisustvo u Africi. Oni idu svuda gde niko neće i zavlače se u svako selo. Pa i kod nas su počeli da dolaze 1995, u sred JUL-ovog zlatnog doba i sankcija, kad je bilo najgore! Kinezi nisu sisali vesla.

zile

pre 5 godina

Ameri nekome drze predavanja o tome. Pa oni su taj sistem izmislili jos posle drugog sv rata. Nemacka je imala ogroma dug prema Francuskoj i Britaniji, koji posle rata nisu mogli da vrate. Sa druge strane Francuzi i Britanci su bili prezaduzeni kod Amerikanaca zbog nabavke oruzja i opreme, koje takodje nisu mogli da vracaju. E tu ameri stupaju na scenu. Daju Nemcima kredite kako bi oni vratili dug francuzima i britancima, ali ujedno obavezuje Francuze i Britance, da te pare od kredita koje je nemacka uplacivala vracaju kao svoj dug americi. Tako da imamo za iste pare tri puta kamate. Jednu kamatu od nemaca, i dve kamata od britanaca i francuza. Ovo nije moja fiks ideja, ovo mozete da pronadjete u raznoj literaturi.

nixon

pre 5 godina

Kakvo licemerje! Kad su Kinezi kupili luku Pirej, što onda niste kazniki Grčku? sada će kupiti i luku Solun. Šta kažete na projekte koji Kinezi imaju u Madjarskoj, Poljskoj, Slovackoj....Smeta vam Balkan.
Ako se dobro sećam, Kinezi su brzo i jeftino napravili Pupina pre nego su naši napravili prilazne puteve. Tom logikom bih dao da mi Kinezi završe i Grdelicu, jer ovi nasi nisu sposbni ni za sta. Pride daju i povoljniji kredit od naših "prijatelja" sa Zapada. Završiće Kinezi brže, bolje i kvalitetnije od ovih naših u to sam ubedjen, a put neće poneti sa sobom u Kinu već ostaje ovde.

neutralni

pre 5 godina

A vasi krediti su odlicni, robija zagarantovana. Koje licemerstvo majko moja. Ceo svet okupirali i bacili u dugove a sad im smeta Kina.

Milos

pre 5 godina

Gospodin Gacevac je potpuno u pravu - treba bataliti saradnju sa Kinezima i zahvaliti se njihovim mekim kreditima, a onda nastaviti sa Zapadnim tvrdim i na kraju im pokloniti svaku firmu i deo drzavne imovina...ako je ostalo nesto sto vec nije njihovo...tako se domacinski posluje, a ne daj Boze da pomislimo da mozemo sami nesto da uradimo i napravimo, bez Kineza i Zapada...

cg

pre 5 godina

Mnogo su licemerni, isto radi kinezi kao i zapad, sve je preslikano.
Na zalost budale i lopovi su na vlasti i prodaju buducnost naroda za novac koji ne vredi.

zliZo

pre 5 godina

A šta to Kina radi a da zapad nije već decenijama unazad radio svim zemljama sveta?! A da ne pričamo o vremenu kada su te zemlje bile isto tom zapadu kolonije. Niste više tako jaki.

Miki

pre 5 godina

Kada su isti taj model upraznjavale Amerika i ostale zemlje onda to nije bio problem. Pa normalno da svako gleda svoje interese. Ako ništa drugo nisu nikoga vojno napali i osvojili i ne menjaju granice u tim zemljama

ikac klisa

pre 5 godina

EU: nemojte biti previse zavisni od Kine jer ste onda manje zavisni od nas... Dakle kredit je super povoljan povoljniji nego vasi krediti, Kina podrzava celovitost srbije za razliku od vas i kazete da treba da budemo vise zavisni od vas? Hehhe EU legende...

Душан

pre 5 godina

Aha... Kad Kina ili Rusija negde ucestvuju, u bilo kojoj oblasti, oni gledaju svoj interes,a kad Evropa ili SAD negde nesto rade oni pomazu, rade u ime dobra, demokratije, ljudskih prava, prava manjina, itd... ha,ha

sasha

pre 5 godina

Evropska unija nije jedna drzava vec skup samostalnih drzava koje saradjuju. Svaka drzava gleda prvo svoje interese pa tek posle interes same unije. Inace "kineskih trojanskih konja" ima svugda u evropi.Volvo u svedckoj, Mercedes u nemackoj .... Analiticari sa ovih prostora koji pljuju istok a velicaju zapad, nemaju pojma koliko su zapadne zemlje i Kina povezane. Mnogobrojne najvece kompanije zapada imaju fabrike po kini a i kinezi ulazu veliki novac u zapadne komanije. Ne razumem zasto na balkanu hoce neko da napravi to e
razgranicenje koga u samoj EU nema.

Nena

pre 5 godina

Srbija duguje Kini dve milijarde, a Americi i Evropi 22 milijarde. Pa kad su već toliko zabrinuti, neka nas oslobode određenih kamata i ponude povoljnije kredite.

Baki

pre 5 godina

Kakvo licemerje, pa oni to rade sve vreme... Samo oni imaju leegitimno pravo da zemlje bacaju u duznicko robstvo, da postavljaju vlade, smenjuju vlast izazivanjem nemira i demonstracija,... i sve je to super. Nije mi jasno kako te "nazovi" strucnjake nije sramota svoje profesije

drvobradi

pre 5 godina

Muka mi je od ovakvih likova. Sta on konkretno predlaze? Zapadni Balkan nema para da samostalno pokrene proizvodnju i gradnju i ima samo opcije da zajmi pare. Gle cuda, svako ko daje pare postavlja i uslove. Kada ti daje EU, firme iz EU dobijaju posao, kada ti daju Kinezi, kineske firme dobijaju posao, kada daje MMF ocekuje da se vrati sa dobranom kamatom. Niti su krivi Kinezi, niti EU, niti MMF vec korumpirani balkanski politicari koji za svoj sitan interes pristaju na lose dilove. Sa takvima suruje i EU i Kinezi. Sto se tice kvaliteta i rokova, dovoljno je pogledati Srbiju i ono sto su radile firme kao sto je Alpina.
Sad mi opet zarad toga da zaradi EU treba da podmetnemo ledja, i bijemo tudje bitke. Neka EU da bolju ponudu od Kineza.
A sve sto smo hteli je da imamo dobar put ili par fabrika vise.

Ivan

pre 5 godina

Nisam siguran da sam razumeo. Znači Kinezi hoće kreditima da povećaju ekonomski i pulitički uticaj na balkanu?! A šta kaže gospodin Han, šta želi evropska unija da postigne proširenjem? Odnosno, jel oni ne žele da povećaju uticaj primanjem država u članstvo? Da li možda hoće da povećaju nacionalni identitet, ekonomski rast, slobodu vladavine i prava a da za uzvrat ne dobiju ništa??? Oni ne žele nikakav uticaj? Oni ne žele da nam kroje kapu? Dozvoljavaju nam da se sami ponašamo onako kako želimo i mislimo da treba?
Dvoličnost je glavna odlika zapadnih evropejaca, amerike i satelita!!!

Душан

pre 5 godina

Aha... Kad Kina ili Rusija negde ucestvuju, u bilo kojoj oblasti, oni gledaju svoj interes,a kad Evropa ili SAD negde nesto rade oni pomazu, rade u ime dobra, demokratije, ljudskih prava, prava manjina, itd... ha,ha

zile

pre 5 godina

Ameri nekome drze predavanja o tome. Pa oni su taj sistem izmislili jos posle drugog sv rata. Nemacka je imala ogroma dug prema Francuskoj i Britaniji, koji posle rata nisu mogli da vrate. Sa druge strane Francuzi i Britanci su bili prezaduzeni kod Amerikanaca zbog nabavke oruzja i opreme, koje takodje nisu mogli da vracaju. E tu ameri stupaju na scenu. Daju Nemcima kredite kako bi oni vratili dug francuzima i britancima, ali ujedno obavezuje Francuze i Britance, da te pare od kredita koje je nemacka uplacivala vracaju kao svoj dug americi. Tako da imamo za iste pare tri puta kamate. Jednu kamatu od nemaca, i dve kamata od britanaca i francuza. Ovo nije moja fiks ideja, ovo mozete da pronadjete u raznoj literaturi.

Marko

pre 5 godina

A zar nije I EU (Nemačka) sve ove godine "pomagala" ove iste zemlje kreditima kojim su se kupovale robe Nemačkog porekla I izvođenje radile Nemačke kompanije - Kinezi naučili lekciju.

nixon

pre 5 godina

Kakvo licemerje! Kad su Kinezi kupili luku Pirej, što onda niste kazniki Grčku? sada će kupiti i luku Solun. Šta kažete na projekte koji Kinezi imaju u Madjarskoj, Poljskoj, Slovackoj....Smeta vam Balkan.
Ako se dobro sećam, Kinezi su brzo i jeftino napravili Pupina pre nego su naši napravili prilazne puteve. Tom logikom bih dao da mi Kinezi završe i Grdelicu, jer ovi nasi nisu sposbni ni za sta. Pride daju i povoljniji kredit od naših "prijatelja" sa Zapada. Završiće Kinezi brže, bolje i kvalitetnije od ovih naših u to sam ubedjen, a put neće poneti sa sobom u Kinu već ostaje ovde.

ikac klisa

pre 5 godina

EU: nemojte biti previse zavisni od Kine jer ste onda manje zavisni od nas... Dakle kredit je super povoljan povoljniji nego vasi krediti, Kina podrzava celovitost srbije za razliku od vas i kazete da treba da budemo vise zavisni od vas? Hehhe EU legende...

Smehotresno

pre 5 godina

Pominje potencijalno kasnjenje od godinu dana u Crnoj Gori. Onakav teren, sve sami vijadukti i tuneli. S druge strane, pogledajte ovo mucenje od izgradnje koridora 10 u Srbiji, finansiran od strane EU, gde rade firme iz EU sa nasim podizvodjacima.

Miki

pre 5 godina

Kada su isti taj model upraznjavale Amerika i ostale zemlje onda to nije bio problem. Pa normalno da svako gleda svoje interese. Ako ništa drugo nisu nikoga vojno napali i osvojili i ne menjaju granice u tim zemljama

Dusko

pre 5 godina

Ako je "zapad" zabrinut, neka i kreditira. Sa njima je isto- kredit uslovljavaju angazmanom zapadnih izvodjaca i konsultanata, a neka mrvica ostane i onim pacenicima sto asfaltiraju na +50º.
Mi para nemamo i potpuno nam je svejedno kome cemo otplacivati dugove.

DAVOR

pre 5 godina

Kineski kediti su meki,a i eventualni ucenjivacki politicki uticaj na ove zemlje koje je bivsi sekretar Keri okarakterisao kao "Liniju vatre" bio bi mnogo meksi u odnosu na Rusiju ili Ameriku. Mislim da je Kina spas za zemlje koje koliko toliko zele da zadrze suverenitet na svojoj teritoriji, svakodnevno ugrozen od ove dve velesile koje se nalze takoreci ne vise u "hladnom" vec "toplom ratu".

zliZo

pre 5 godina

A šta to Kina radi a da zapad nije već decenijama unazad radio svim zemljama sveta?! A da ne pričamo o vremenu kada su te zemlje bile isto tom zapadu kolonije. Niste više tako jaki.

Milos

pre 5 godina

Gospodin Gacevac je potpuno u pravu - treba bataliti saradnju sa Kinezima i zahvaliti se njihovim mekim kreditima, a onda nastaviti sa Zapadnim tvrdim i na kraju im pokloniti svaku firmu i deo drzavne imovina...ako je ostalo nesto sto vec nije njihovo...tako se domacinski posluje, a ne daj Boze da pomislimo da mozemo sami nesto da uradimo i napravimo, bez Kineza i Zapada...

neutralni

pre 5 godina

A vasi krediti su odlicni, robija zagarantovana. Koje licemerstvo majko moja. Ceo svet okupirali i bacili u dugove a sad im smeta Kina.

Doktor direktor

pre 5 godina

Dužni smo mi svima i kinezima i rusima i arapima a i bankama preko obveznica... samo kamate ne možemo da isplaćamo.. domaćinski

cg

pre 5 godina

Mnogo su licemerni, isto radi kinezi kao i zapad, sve je preslikano.
Na zalost budale i lopovi su na vlasti i prodaju buducnost naroda za novac koji ne vredi.

sasha

pre 5 godina

Evropska unija nije jedna drzava vec skup samostalnih drzava koje saradjuju. Svaka drzava gleda prvo svoje interese pa tek posle interes same unije. Inace "kineskih trojanskih konja" ima svugda u evropi.Volvo u svedckoj, Mercedes u nemackoj .... Analiticari sa ovih prostora koji pljuju istok a velicaju zapad, nemaju pojma koliko su zapadne zemlje i Kina povezane. Mnogobrojne najvece kompanije zapada imaju fabrike po kini a i kinezi ulazu veliki novac u zapadne komanije. Ne razumem zasto na balkanu hoce neko da napravi to e
razgranicenje koga u samoj EU nema.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Ne osvaja Kina samo Balkan nego ceo svet. Pogledajte samo kinesko prisustvo u Africi. Oni idu svuda gde niko neće i zavlače se u svako selo. Pa i kod nas su počeli da dolaze 1995, u sred JUL-ovog zlatnog doba i sankcija, kad je bilo najgore! Kinezi nisu sisali vesla.

да да

pre 5 godina

Бизнис не познаје границе а онај ко изгуби битку, има право да се љути, тако и ови. Зашто они нису дали повољније кредите црногорцима ?!?! Свашта ...

Zlobna veverica

pre 5 godina

Ova analiza je sasvim na mestu,ali se postavlja pitanje kako bi drzave pravile i unapredjivale putnu mrezu,koja je jedan od uslova za Eu,da nema kineskih kredita?
EU ne daje nista pod takvim uslovima,MMF takodje,a drzave nemaju svoj novac da uloze.
Hrvatska koja ima najbolju putnu mrezu,toliko je zaduzena da to jedva trpi,a gradjani placaju visoke putarine koncesionarima.

Ko god pomisli kako su nam kinezi,rusi ili bilo ko drugi prijatelji,taj se diskvalifikuje iz bilo kakve razumne price.Niko ne daje novac na lepe oci,vec da bi ostvario neki interes ili zaradio.

Ono sto je glavno pitanje,jeste koliko smo mi dorasli da pravimo poslove sa njima i imamo li dovoljno pametnih ljudi ,koji su sposobni za tako nesto?

platikoke

pre 5 godina

Zašto je skuplji kredit od Zapada bolji od jeftinijeg kredita od Kine? Nije bolji. A druga je stvar da li si siromašne zemlje uopšte mogu da priušte bilo kakve kredite. Sta ako Bosna ili Srbija i CG ne budu mogle da vracaju kredite, šta se onda dešava? Kina će to da naplati ali neće da dođe i da ruši autoput ili most koji je napravila već na neki drugi način. Naći će Kina kako da naplati svoje ali i Zapad bi našao način kako da naplati svoje. Uglavnom siromasi će da plate svoje kredite. A tako i mora da bude. Jedino pitanje je da li će siromasi da plate previše skupo i da li će da zažale šta su uzimali kredite. Da li je Istok ili Zaoad to je Balkanu isto jer svima mora da vrate, niko ne oprašta, a bolje je uzeti povoljnije, ali problem je da se ocijeni šta je i kod koga je povoljnije.

marko

pre 5 godina

isto radi i istok i zapad, ali je problem što kinezi pumpaju u nebo cene radova, pa se naplaćuje duplo više od realne cene i kredita koje uzimamo od zapadnih investitora, a sve zato sto se ti ugovori ne sklapaju na otvorenim tenderima vec iza vrata. pogledajte samo slučaj da jedna ravničarska deonica obrenovac-surčin košta više po km nego brdovita preljina-ljig, čak i kad se isključi cena mosta preko save opet je ostalo papreno skupo, a sa druge strane imao si cak cetiri tunela i par km nadvoznjaka na deonici koju su radili azerbejdzanci a opet je par miliona jeftinije po km. zatim uporedite izgradnju mosta brancic od kineskog kredita koji kosta oko 70 miliona evra (900 m) a s druge strane tunel Predejane od zapadnih finansijera iste duzine kosta 40 miliona pa vi vidite. Meni je svejedno ko ce dati kredit, ali mediji i vlast neka prestanu da nas prave budalama i te kredite nazivaju poklonima kineza/rusa, kad su se pokazali kao gori zelenasi nego zapad.

Skretnicar

pre 5 godina

Ko je terao gradjane da uzimaju kredite u sfajcarcima ?
Ko tera drzave da grade infrastrukturu i zasto ne grade svojim novcem ili novcem EU ? Jednostavno EU nam neda nista i onda se okrecete gde ima novca i gradite! Da li EU zeli da vi napredujete ili pak zeli samo vase trziste i bedu da bi vas lakse kontrolisala ? Odgovor je jesan treba im bednik da moli za sve.
A sto se tice projektovanja u ovim krajevima je poznata uzrecica : TO CEMO MI U HODU DA RESIMO. Recimo ko je kriv Crnogorcima sto nisu planirali veliku petlj kod Podgorice ( nisam siguran za mesto )???
Sada kasne radovi i nezna se ko to treba da plati "u hodu".Nisu stranci ko mi u bivsoj SFRJ.

артиљерац

pre 5 godina

Не схватам у чему је проблем.То су прво урадиле САД "маршаловим планом".Ја ти
дајем јефтине кредите,да се опоравиш од рата,али само ако купујеш САД робу.
Па је Немачка куповала и бетонско гвожђе и цемент од САД.Чак и,1951,аутомобиле
Нису знали шта ће с њима али су морали да купе.Ништа ново на овом свету.Све је
већ било.

dragan

pre 5 godina

Jos do kraja da budemo posteni prema sami sebi i zemlji u kojoj zivimo. Srbija danas je sve manje zaduzena zemlja. Ima budzetski suficit a to znaci da ima prostor za javne investicije i nova zaduzenja. Inace Srbija se kod zapadnih banaka toliko zaduzila da je bila pred bankrotom. A tada popusta nema, dolazi i dosao je MMF i imali smo smanjenje plata i penzija i rigoroznu stednju. Naravno da bi zemlja uredno vracala zelenaske kamate kreditorima. Sada je druga prica, Srbija ima suficit budzeta sto znaci da svima vraca sve dugove na vreme i ima prostor za dalje zaduzenje. A to je normalno, ceo svet to radi, svaka vlada. Nije problem uzeti kredit vec kako ga investirate. Sto se mene tice nadam se da ce Kinezi kupiti i RTB Bor... i da ce sklopiti ugovor o kompletiranju auto puta do Crne Gore....

milorad

pre 5 godina

NIKO ne daje kredite a da ne vidi kamate kao osrwdnji zelenas, u ovakvim varijantama. To sto su politicari u saradnji sa clanovima kojekakvih bivsih sluzbi ojadili drzave Balkama, pa umeato da sami pravimo puteve, bez kredita, to je druga prica.

nada22

pre 5 godina

EU i SAD su MNOOOGO zabrinute ZA I NAS! Kao OD NJIH nismo zavisni kad nam KAO NEŠTO DAJU (uglavnom NVO). A ova rečenica "stručnjaka" samo to potvrđuje:
"Tu je slaba tačka Balkana. Jer mislim da su sve zemlje postavile sebe kao mlađeg ili slabašnog partnera koji sebe dovodi u zavisnost od jakog partnera kao što je Kina. Kina uz pomoć svojih mekih kredita, koji su na prvi pogled povoljni, zadužuje te države."
"

banat

pre 5 godina

Nisu problem krediti već katastrodalan kvalitet radova. Pogledajte samo ono čudo što jeste i nije autoput, od Pupinovog mosta do puta za Pančevo. Ono je kao lopatama da su ga ravnali. Sve valovito morsku bolest da dobiješ.

Krepo

pre 5 godina

A šta bi još hteo? Da ti urade autoput i ostave svoje pare? Kinezi grade za svoje pare, a mi odplaćujemo od putarina 30 godina. Veći deo putarina platiće strani vozači.

djoka

pre 5 godina

Dokazano je da Kinezi kasne ali i da brzo uce. Ekonomsko porobljavanje su naucili od Engleske, Amerike, Nemacke, Francuske itd. E, sada je problem sto je Kinesko zaduzivanje konkurentnije, pa ko mora da uzima kredit ide kod Kineza...
A sto se tice uslovljavanja da za kinseke kredite posao rade kineske firme, i to su naucili od EU i SAD. Setite se nekog kredita koji nije morao da se odradi sa zapadnim firmama... Nema!

istorija je besna i to je daleko daleko opasniji dug

pre 5 godina

Srbija igra daleko pametnije od drugih, nikada ne upotrebi ceo kredit (radije plati penale), ne radi megaprojekte, autoputevi kroz Srbiju jesu teški i poduhvat po sebi ali se ne radi ništa preterano, a pruge se rade po sistemu obnovi i nadogradi do veće brzine, što jeftinija varijanta nego da se radi superbrza pruga (kao što su Kinezi uradili na primer u Grčkoj), a opet i ta jeftinija od 200 km/h menja stvari. Srbija koristi situaciju gde se Kinezima žuri jako dobro. A to da dug skida suverenitet, pa to zna Grčka, ali ne toliko od Kine koliko od Nemaca. Ovo je rasprava nije da li je igra u redu, nego ko sme da je igra. Demografija kaže da je Nemaca manje i da brže stare i umiru od Kineza. Stoga bolje bi im bilo da počnu da vraćaju šta su maznuli (i u prvom i u drugom svetskom ratu i u EU, ono sa par slika i ćilima otetih za vreme nacista gde glume poštenje vraćajući kao nešto nije dovoljno).

razmišljanja

pre 5 godina

Što se gospodin Vesko ne vrati i živi u Crnoj Gori i svojim umećem pomogne Crnu Goru, kad toliko brine za nju. Crna Gora je sve njih lansirala a, oni joj vraćaju praznom patriotskom pričom.

Strucnjak

pre 5 godina

finansiranje u infrastrukturu ne donosi radna mesta i ekonomski razvoj se postiže samo gradnjom tj. finansiranjem u gradnju proizvodnih objekata gde je radna snaga neograničeno zaposlena..
(milan, 16. avgust 2018 15:14)

Ne mozes da gradis proizvodnju dok ne izgradis infrastrukturu.

Serbistan

pre 5 godina

Kinezi izvode radove, pumpaju racune, podmicuju politicare, sklapaju poslove iza zatvorenih vrata... Kao i uvek do sada, Srbi, Bosanci i Crnogorci ce da shvate tek kada bude kasno kakvu su gresku napravili. A ovima sto se raduju saradnji sa Rusima i Kinezima mogu samo da pozelim da u buducnosti rade samo sa njima. Srecom, ja sam sebe spasao te saradnje.

achitwn

pre 5 godina

Kljucni deo nije objasnien a to je razlika izmedju kineskih i tipicnih zapadnih kredita. Kinezi to mnogo perfidnije rade tako da vracanje istih ce biti mnogo bolnije nego da smo se zaduzili kod mmf ili negde na zapadu. Google it.

milan

pre 5 godina

Stručnjaci potvrđuju ono što su neki od nas već izneli u svojim komentarima na izgled dobročinstvo je magnet za zemlje u besparici. Investicije u infrastrukturu su zamka za sve države koje sa svojim budžetom tanki, prave puteve i onda još sa radnom snagom investitora o našem trošku zapošljavaju svoje radnike a našima rđaju lopate. U ostalom svi financijski i ekonomski eksperti će vam reći finansiranje u infrastrukturu ne donosi radna mesta i ekonomski razvoj se postiže samo gradnjom tj. finansiranjem u gradnju proizvodnih objekata gde je radna snaga neograničeno zaposlena..

BodY

pre 5 godina

Vidim ovde mnogi odobravaju Kinesko/Ruske državne "KREDITE".
Čisto da se zna da za Razliku od Kinesko/Ruskih gde se ne zna Kamata,Rok,Gde se anuiteti plaćaju na nekim Ostrvima,krediti EU,USA su Komercijalni,sa svim poznatim uslovima(nema skrivenih anexa).

nova rasa

pre 5 godina

otac kinez, majka srpkinja, vidimo se uskoro prijatelji moji, zivi mi i zdravi bili, a smetaju vam ovi, oni i ini. Tako je ljubav i biz. nemaju granice, tako i treba da bude....

meki

pre 5 godina

banana zemlje cerupa ko stigne. zapad kolko pljacka sad jos i da ulaze ha ha ha dok kolonijalne vlade za saku srebrenjaka prodali i rodjenu majku

Zoki

pre 5 godina

Prva razlika u odnosu na kredite sa Zapada je da nema političkih uslovljavanja, Kineze ne interesuje da li ste demokratija. Druga stvar je da Kinezi kredite uslovljavaju zapošlajavnjem njihovih izvođača. Zato uslovi i jesu povoljniji. Ne slažem se da infrastruktura ne utiče na ekonomski razvoj. Pa zar jedan od uslova moje je Fiat postavio za Kragujevac nije bio taj autoput do Batočine? Posebno je bitna kada je u pitanju ujednačavanje razvoja. Kada imate infrastrukturu, vi možete da podstaknete investitore da idu u nerazvijena područja.

sremac

pre 5 godina

rva razlika u odnosu na kredite sa Zapada je da nema političkih uslovljavanja, Kineze ne interesuje da li ste demokratija. Druga stvar je da Kinezi kredite uslovljavaju zapošlajavnjem njihovih izvođača. Zato uslovi i jesu povoljniji. Ne slažem se da infrastruktura ne utiče na ekonomski razvoj. Pa zar jedan od uslova moje je Fiat postavio za Kragujevac nije bio taj autoput do Batočine? Posebno je bitna kada je u pitanju ujednačavanje razvoja. Kada imate infrastrukturu, vi možete da podstaknete investitore da idu u nerazvijena područja.
(Zoki, 16. avgust 2018 18:04)

Slazem se svim navedenim, narocito sa ucenjivanjima ali kad pogledas drugu stranu karte vidis da nasi politicari nikad nebi regulisali sudstvo i gomile drugih stvari koje su nam potrebne da normalno funkcionisemo kao drustvo.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Razumem mrznju prema SAD i EU...ne razumem ljubav za rusiju i kinu...ali da neko iz inata radi u korist spostvene stete...jer kad odlaze nasi ljudi iz Srbije u svet svi odose na zapad koji ih je bombardovao i oteo im kosovo?

Solunac

pre 5 godina

A politički uticaj SAD i zemalja EU je legitiman, čak i kada ništa ne daju?
(Rade, 16. avgust 2018 10:22)

Jedino oni i daju.
Imas sve na internetu, ne pravi se blesav i ne siri lazi, sram te bilo!

dragan

pre 5 godina

Jos do kraja da budemo posteni prema sami sebi i zemlji u kojoj zivimo. Srbija danas je sve manje zaduzena zemlja. Ima budzetski suficit a to znaci da ima prostor za javne investicije i nova zaduzenja. Inace Srbija se kod zapadnih banaka toliko zaduzila da je bila pred bankrotom. A tada popusta nema, dolazi i dosao je MMF i imali smo smanjenje plata i penzija i rigoroznu stednju. Naravno da bi zemlja uredno vracala zelenaske kamate kreditorima. Sada je druga prica, Srbija ima suficit budzeta sto znaci da svima vraca sve dugove na vreme i ima prostor za dalje zaduzenje. A to je normalno, ceo svet to radi, svaka vlada. Nije problem uzeti kredit vec kako ga investirate. Sto se mene tice nadam se da ce Kinezi kupiti i RTB Bor... i da ce sklopiti ugovor o kompletiranju auto puta do Crne Gore....

banat

pre 5 godina

Nisu problem krediti već katastrodalan kvalitet radova. Pogledajte samo ono čudo što jeste i nije autoput, od Pupinovog mosta do puta za Pančevo. Ono je kao lopatama da su ga ravnali. Sve valovito morsku bolest da dobiješ.

BodY

pre 5 godina

Vidim ovde mnogi odobravaju Kinesko/Ruske državne "KREDITE".
Čisto da se zna da za Razliku od Kinesko/Ruskih gde se ne zna Kamata,Rok,Gde se anuiteti plaćaju na nekim Ostrvima,krediti EU,USA su Komercijalni,sa svim poznatim uslovima(nema skrivenih anexa).

achitwn

pre 5 godina

Kljucni deo nije objasnien a to je razlika izmedju kineskih i tipicnih zapadnih kredita. Kinezi to mnogo perfidnije rade tako da vracanje istih ce biti mnogo bolnije nego da smo se zaduzili kod mmf ili negde na zapadu. Google it.

Serbistan

pre 5 godina

Kinezi izvode radove, pumpaju racune, podmicuju politicare, sklapaju poslove iza zatvorenih vrata... Kao i uvek do sada, Srbi, Bosanci i Crnogorci ce da shvate tek kada bude kasno kakvu su gresku napravili. A ovima sto se raduju saradnji sa Rusima i Kinezima mogu samo da pozelim da u buducnosti rade samo sa njima. Srecom, ja sam sebe spasao te saradnje.

milan

pre 5 godina

Stručnjaci potvrđuju ono što su neki od nas već izneli u svojim komentarima na izgled dobročinstvo je magnet za zemlje u besparici. Investicije u infrastrukturu su zamka za sve države koje sa svojim budžetom tanki, prave puteve i onda još sa radnom snagom investitora o našem trošku zapošljavaju svoje radnike a našima rđaju lopate. U ostalom svi financijski i ekonomski eksperti će vam reći finansiranje u infrastrukturu ne donosi radna mesta i ekonomski razvoj se postiže samo gradnjom tj. finansiranjem u gradnju proizvodnih objekata gde je radna snaga neograničeno zaposlena..

Nena

pre 5 godina

Srbija duguje Kini dve milijarde, a Americi i Evropi 22 milijarde. Pa kad su već toliko zabrinuti, neka nas oslobode određenih kamata i ponude povoljnije kredite.

marko

pre 5 godina

isto radi i istok i zapad, ali je problem što kinezi pumpaju u nebo cene radova, pa se naplaćuje duplo više od realne cene i kredita koje uzimamo od zapadnih investitora, a sve zato sto se ti ugovori ne sklapaju na otvorenim tenderima vec iza vrata. pogledajte samo slučaj da jedna ravničarska deonica obrenovac-surčin košta više po km nego brdovita preljina-ljig, čak i kad se isključi cena mosta preko save opet je ostalo papreno skupo, a sa druge strane imao si cak cetiri tunela i par km nadvoznjaka na deonici koju su radili azerbejdzanci a opet je par miliona jeftinije po km. zatim uporedite izgradnju mosta brancic od kineskog kredita koji kosta oko 70 miliona evra (900 m) a s druge strane tunel Predejane od zapadnih finansijera iste duzine kosta 40 miliona pa vi vidite. Meni je svejedno ko ce dati kredit, ali mediji i vlast neka prestanu da nas prave budalama i te kredite nazivaju poklonima kineza/rusa, kad su se pokazali kao gori zelenasi nego zapad.

Ivan

pre 5 godina

Nisam siguran da sam razumeo. Znači Kinezi hoće kreditima da povećaju ekonomski i pulitički uticaj na balkanu?! A šta kaže gospodin Han, šta želi evropska unija da postigne proširenjem? Odnosno, jel oni ne žele da povećaju uticaj primanjem država u članstvo? Da li možda hoće da povećaju nacionalni identitet, ekonomski rast, slobodu vladavine i prava a da za uzvrat ne dobiju ništa??? Oni ne žele nikakav uticaj? Oni ne žele da nam kroje kapu? Dozvoljavaju nam da se sami ponašamo onako kako želimo i mislimo da treba?
Dvoličnost je glavna odlika zapadnih evropejaca, amerike i satelita!!!

istorija je besna i to je daleko daleko opasniji dug

pre 5 godina

Srbija igra daleko pametnije od drugih, nikada ne upotrebi ceo kredit (radije plati penale), ne radi megaprojekte, autoputevi kroz Srbiju jesu teški i poduhvat po sebi ali se ne radi ništa preterano, a pruge se rade po sistemu obnovi i nadogradi do veće brzine, što jeftinija varijanta nego da se radi superbrza pruga (kao što su Kinezi uradili na primer u Grčkoj), a opet i ta jeftinija od 200 km/h menja stvari. Srbija koristi situaciju gde se Kinezima žuri jako dobro. A to da dug skida suverenitet, pa to zna Grčka, ali ne toliko od Kine koliko od Nemaca. Ovo je rasprava nije da li je igra u redu, nego ko sme da je igra. Demografija kaže da je Nemaca manje i da brže stare i umiru od Kineza. Stoga bolje bi im bilo da počnu da vraćaju šta su maznuli (i u prvom i u drugom svetskom ratu i u EU, ono sa par slika i ćilima otetih za vreme nacista gde glume poštenje vraćajući kao nešto nije dovoljno).

DAVOR

pre 5 godina

Kineski kediti su meki,a i eventualni ucenjivacki politicki uticaj na ove zemlje koje je bivsi sekretar Keri okarakterisao kao "Liniju vatre" bio bi mnogo meksi u odnosu na Rusiju ili Ameriku. Mislim da je Kina spas za zemlje koje koliko toliko zele da zadrze suverenitet na svojoj teritoriji, svakodnevno ugrozen od ove dve velesile koje se nalze takoreci ne vise u "hladnom" vec "toplom ratu".

Krepo

pre 5 godina

A šta bi još hteo? Da ti urade autoput i ostave svoje pare? Kinezi grade za svoje pare, a mi odplaćujemo od putarina 30 godina. Veći deo putarina platiće strani vozači.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Razumem mrznju prema SAD i EU...ne razumem ljubav za rusiju i kinu...ali da neko iz inata radi u korist spostvene stete...jer kad odlaze nasi ljudi iz Srbije u svet svi odose na zapad koji ih je bombardovao i oteo im kosovo?

Solunac

pre 5 godina

A politički uticaj SAD i zemalja EU je legitiman, čak i kada ništa ne daju?
(Rade, 16. avgust 2018 10:22)

Jedino oni i daju.
Imas sve na internetu, ne pravi se blesav i ne siri lazi, sram te bilo!

Baki

pre 5 godina

Kakvo licemerje, pa oni to rade sve vreme... Samo oni imaju leegitimno pravo da zemlje bacaju u duznicko robstvo, da postavljaju vlade, smenjuju vlast izazivanjem nemira i demonstracija,... i sve je to super. Nije mi jasno kako te "nazovi" strucnjake nije sramota svoje profesije

Smehotresno

pre 5 godina

Pominje potencijalno kasnjenje od godinu dana u Crnoj Gori. Onakav teren, sve sami vijadukti i tuneli. S druge strane, pogledajte ovo mucenje od izgradnje koridora 10 u Srbiji, finansiran od strane EU, gde rade firme iz EU sa nasim podizvodjacima.

Zoki

pre 5 godina

Prva razlika u odnosu na kredite sa Zapada je da nema političkih uslovljavanja, Kineze ne interesuje da li ste demokratija. Druga stvar je da Kinezi kredite uslovljavaju zapošlajavnjem njihovih izvođača. Zato uslovi i jesu povoljniji. Ne slažem se da infrastruktura ne utiče na ekonomski razvoj. Pa zar jedan od uslova moje je Fiat postavio za Kragujevac nije bio taj autoput do Batočine? Posebno je bitna kada je u pitanju ujednačavanje razvoja. Kada imate infrastrukturu, vi možete da podstaknete investitore da idu u nerazvijena područja.

Душан

pre 5 godina

Aha... Kad Kina ili Rusija negde ucestvuju, u bilo kojoj oblasti, oni gledaju svoj interes,a kad Evropa ili SAD negde nesto rade oni pomazu, rade u ime dobra, demokratije, ljudskih prava, prava manjina, itd... ha,ha

Dusko

pre 5 godina

Ako je "zapad" zabrinut, neka i kreditira. Sa njima je isto- kredit uslovljavaju angazmanom zapadnih izvodjaca i konsultanata, a neka mrvica ostane i onim pacenicima sto asfaltiraju na +50º.
Mi para nemamo i potpuno nam je svejedno kome cemo otplacivati dugove.

Marko

pre 5 godina

A zar nije I EU (Nemačka) sve ove godine "pomagala" ove iste zemlje kreditima kojim su se kupovale robe Nemačkog porekla I izvođenje radile Nemačke kompanije - Kinezi naučili lekciju.

Doktor direktor

pre 5 godina

Dužni smo mi svima i kinezima i rusima i arapima a i bankama preko obveznica... samo kamate ne možemo da isplaćamo.. domaćinski

drvobradi

pre 5 godina

Muka mi je od ovakvih likova. Sta on konkretno predlaze? Zapadni Balkan nema para da samostalno pokrene proizvodnju i gradnju i ima samo opcije da zajmi pare. Gle cuda, svako ko daje pare postavlja i uslove. Kada ti daje EU, firme iz EU dobijaju posao, kada ti daju Kinezi, kineske firme dobijaju posao, kada daje MMF ocekuje da se vrati sa dobranom kamatom. Niti su krivi Kinezi, niti EU, niti MMF vec korumpirani balkanski politicari koji za svoj sitan interes pristaju na lose dilove. Sa takvima suruje i EU i Kinezi. Sto se tice kvaliteta i rokova, dovoljno je pogledati Srbiju i ono sto su radile firme kao sto je Alpina.
Sad mi opet zarad toga da zaradi EU treba da podmetnemo ledja, i bijemo tudje bitke. Neka EU da bolju ponudu od Kineza.
A sve sto smo hteli je da imamo dobar put ili par fabrika vise.

Skretnicar

pre 5 godina

Ko je terao gradjane da uzimaju kredite u sfajcarcima ?
Ko tera drzave da grade infrastrukturu i zasto ne grade svojim novcem ili novcem EU ? Jednostavno EU nam neda nista i onda se okrecete gde ima novca i gradite! Da li EU zeli da vi napredujete ili pak zeli samo vase trziste i bedu da bi vas lakse kontrolisala ? Odgovor je jesan treba im bednik da moli za sve.
A sto se tice projektovanja u ovim krajevima je poznata uzrecica : TO CEMO MI U HODU DA RESIMO. Recimo ko je kriv Crnogorcima sto nisu planirali veliku petlj kod Podgorice ( nisam siguran za mesto )???
Sada kasne radovi i nezna se ko to treba da plati "u hodu".Nisu stranci ko mi u bivsoj SFRJ.

nova rasa

pre 5 godina

otac kinez, majka srpkinja, vidimo se uskoro prijatelji moji, zivi mi i zdravi bili, a smetaju vam ovi, oni i ini. Tako je ljubav i biz. nemaju granice, tako i treba da bude....

Zlobna veverica

pre 5 godina

Ova analiza je sasvim na mestu,ali se postavlja pitanje kako bi drzave pravile i unapredjivale putnu mrezu,koja je jedan od uslova za Eu,da nema kineskih kredita?
EU ne daje nista pod takvim uslovima,MMF takodje,a drzave nemaju svoj novac da uloze.
Hrvatska koja ima najbolju putnu mrezu,toliko je zaduzena da to jedva trpi,a gradjani placaju visoke putarine koncesionarima.

Ko god pomisli kako su nam kinezi,rusi ili bilo ko drugi prijatelji,taj se diskvalifikuje iz bilo kakve razumne price.Niko ne daje novac na lepe oci,vec da bi ostvario neki interes ili zaradio.

Ono sto je glavno pitanje,jeste koliko smo mi dorasli da pravimo poslove sa njima i imamo li dovoljno pametnih ljudi ,koji su sposobni za tako nesto?

platikoke

pre 5 godina

Zašto je skuplji kredit od Zapada bolji od jeftinijeg kredita od Kine? Nije bolji. A druga je stvar da li si siromašne zemlje uopšte mogu da priušte bilo kakve kredite. Sta ako Bosna ili Srbija i CG ne budu mogle da vracaju kredite, šta se onda dešava? Kina će to da naplati ali neće da dođe i da ruši autoput ili most koji je napravila već na neki drugi način. Naći će Kina kako da naplati svoje ali i Zapad bi našao način kako da naplati svoje. Uglavnom siromasi će da plate svoje kredite. A tako i mora da bude. Jedino pitanje je da li će siromasi da plate previše skupo i da li će da zažale šta su uzimali kredite. Da li je Istok ili Zaoad to je Balkanu isto jer svima mora da vrate, niko ne oprašta, a bolje je uzeti povoljnije, ali problem je da se ocijeni šta je i kod koga je povoljnije.

ikac klisa

pre 5 godina

EU: nemojte biti previse zavisni od Kine jer ste onda manje zavisni od nas... Dakle kredit je super povoljan povoljniji nego vasi krediti, Kina podrzava celovitost srbije za razliku od vas i kazete da treba da budemo vise zavisni od vas? Hehhe EU legende...

nixon

pre 5 godina

Kakvo licemerje! Kad su Kinezi kupili luku Pirej, što onda niste kazniki Grčku? sada će kupiti i luku Solun. Šta kažete na projekte koji Kinezi imaju u Madjarskoj, Poljskoj, Slovackoj....Smeta vam Balkan.
Ako se dobro sećam, Kinezi su brzo i jeftino napravili Pupina pre nego su naši napravili prilazne puteve. Tom logikom bih dao da mi Kinezi završe i Grdelicu, jer ovi nasi nisu sposbni ni za sta. Pride daju i povoljniji kredit od naših "prijatelja" sa Zapada. Završiće Kinezi brže, bolje i kvalitetnije od ovih naših u to sam ubedjen, a put neće poneti sa sobom u Kinu već ostaje ovde.

sasha

pre 5 godina

Evropska unija nije jedna drzava vec skup samostalnih drzava koje saradjuju. Svaka drzava gleda prvo svoje interese pa tek posle interes same unije. Inace "kineskih trojanskih konja" ima svugda u evropi.Volvo u svedckoj, Mercedes u nemackoj .... Analiticari sa ovih prostora koji pljuju istok a velicaju zapad, nemaju pojma koliko su zapadne zemlje i Kina povezane. Mnogobrojne najvece kompanije zapada imaju fabrike po kini a i kinezi ulazu veliki novac u zapadne komanije. Ne razumem zasto na balkanu hoce neko da napravi to e
razgranicenje koga u samoj EU nema.

zliZo

pre 5 godina

A šta to Kina radi a da zapad nije već decenijama unazad radio svim zemljama sveta?! A da ne pričamo o vremenu kada su te zemlje bile isto tom zapadu kolonije. Niste više tako jaki.

zile

pre 5 godina

Ameri nekome drze predavanja o tome. Pa oni su taj sistem izmislili jos posle drugog sv rata. Nemacka je imala ogroma dug prema Francuskoj i Britaniji, koji posle rata nisu mogli da vrate. Sa druge strane Francuzi i Britanci su bili prezaduzeni kod Amerikanaca zbog nabavke oruzja i opreme, koje takodje nisu mogli da vracaju. E tu ameri stupaju na scenu. Daju Nemcima kredite kako bi oni vratili dug francuzima i britancima, ali ujedno obavezuje Francuze i Britance, da te pare od kredita koje je nemacka uplacivala vracaju kao svoj dug americi. Tako da imamo za iste pare tri puta kamate. Jednu kamatu od nemaca, i dve kamata od britanaca i francuza. Ovo nije moja fiks ideja, ovo mozete da pronadjete u raznoj literaturi.

nada22

pre 5 godina

EU i SAD su MNOOOGO zabrinute ZA I NAS! Kao OD NJIH nismo zavisni kad nam KAO NEŠTO DAJU (uglavnom NVO). A ova rečenica "stručnjaka" samo to potvrđuje:
"Tu je slaba tačka Balkana. Jer mislim da su sve zemlje postavile sebe kao mlađeg ili slabašnog partnera koji sebe dovodi u zavisnost od jakog partnera kao što je Kina. Kina uz pomoć svojih mekih kredita, koji su na prvi pogled povoljni, zadužuje te države."
"

djoka

pre 5 godina

Dokazano je da Kinezi kasne ali i da brzo uce. Ekonomsko porobljavanje su naucili od Engleske, Amerike, Nemacke, Francuske itd. E, sada je problem sto je Kinesko zaduzivanje konkurentnije, pa ko mora da uzima kredit ide kod Kineza...
A sto se tice uslovljavanja da za kinseke kredite posao rade kineske firme, i to su naucili od EU i SAD. Setite se nekog kredita koji nije morao da se odradi sa zapadnim firmama... Nema!

артиљерац

pre 5 godina

Не схватам у чему је проблем.То су прво урадиле САД "маршаловим планом".Ја ти
дајем јефтине кредите,да се опоравиш од рата,али само ако купујеш САД робу.
Па је Немачка куповала и бетонско гвожђе и цемент од САД.Чак и,1951,аутомобиле
Нису знали шта ће с њима али су морали да купе.Ништа ново на овом свету.Све је
већ било.

cg

pre 5 godina

Mnogo su licemerni, isto radi kinezi kao i zapad, sve je preslikano.
Na zalost budale i lopovi su na vlasti i prodaju buducnost naroda za novac koji ne vredi.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Ne osvaja Kina samo Balkan nego ceo svet. Pogledajte samo kinesko prisustvo u Africi. Oni idu svuda gde niko neće i zavlače se u svako selo. Pa i kod nas su počeli da dolaze 1995, u sred JUL-ovog zlatnog doba i sankcija, kad je bilo najgore! Kinezi nisu sisali vesla.

sremac

pre 5 godina

rva razlika u odnosu na kredite sa Zapada je da nema političkih uslovljavanja, Kineze ne interesuje da li ste demokratija. Druga stvar je da Kinezi kredite uslovljavaju zapošlajavnjem njihovih izvođača. Zato uslovi i jesu povoljniji. Ne slažem se da infrastruktura ne utiče na ekonomski razvoj. Pa zar jedan od uslova moje je Fiat postavio za Kragujevac nije bio taj autoput do Batočine? Posebno je bitna kada je u pitanju ujednačavanje razvoja. Kada imate infrastrukturu, vi možete da podstaknete investitore da idu u nerazvijena područja.
(Zoki, 16. avgust 2018 18:04)

Slazem se svim navedenim, narocito sa ucenjivanjima ali kad pogledas drugu stranu karte vidis da nasi politicari nikad nebi regulisali sudstvo i gomile drugih stvari koje su nam potrebne da normalno funkcionisemo kao drustvo.

neutralni

pre 5 godina

A vasi krediti su odlicni, robija zagarantovana. Koje licemerstvo majko moja. Ceo svet okupirali i bacili u dugove a sad im smeta Kina.

Miki

pre 5 godina

Kada su isti taj model upraznjavale Amerika i ostale zemlje onda to nije bio problem. Pa normalno da svako gleda svoje interese. Ako ništa drugo nisu nikoga vojno napali i osvojili i ne menjaju granice u tim zemljama

Milos

pre 5 godina

Gospodin Gacevac je potpuno u pravu - treba bataliti saradnju sa Kinezima i zahvaliti se njihovim mekim kreditima, a onda nastaviti sa Zapadnim tvrdim i na kraju im pokloniti svaku firmu i deo drzavne imovina...ako je ostalo nesto sto vec nije njihovo...tako se domacinski posluje, a ne daj Boze da pomislimo da mozemo sami nesto da uradimo i napravimo, bez Kineza i Zapada...

да да

pre 5 godina

Бизнис не познаје границе а онај ко изгуби битку, има право да се љути, тако и ови. Зашто они нису дали повољније кредите црногорцима ?!?! Свашта ...

meki

pre 5 godina

banana zemlje cerupa ko stigne. zapad kolko pljacka sad jos i da ulaze ha ha ha dok kolonijalne vlade za saku srebrenjaka prodali i rodjenu majku

razmišljanja

pre 5 godina

Što se gospodin Vesko ne vrati i živi u Crnoj Gori i svojim umećem pomogne Crnu Goru, kad toliko brine za nju. Crna Gora je sve njih lansirala a, oni joj vraćaju praznom patriotskom pričom.

Strucnjak

pre 5 godina

finansiranje u infrastrukturu ne donosi radna mesta i ekonomski razvoj se postiže samo gradnjom tj. finansiranjem u gradnju proizvodnih objekata gde je radna snaga neograničeno zaposlena..
(milan, 16. avgust 2018 15:14)

Ne mozes da gradis proizvodnju dok ne izgradis infrastrukturu.

milorad

pre 5 godina

NIKO ne daje kredite a da ne vidi kamate kao osrwdnji zelenas, u ovakvim varijantama. To sto su politicari u saradnji sa clanovima kojekakvih bivsih sluzbi ojadili drzave Balkama, pa umeato da sami pravimo puteve, bez kredita, to je druga prica.