Utorak, 31.07.2018.

10:51

Pala odluka: Nova BMW fabrika, mlrd. EUR komšijama

Kompanija BMW objavila je da će investirati milijardu evra u novu fabriku automobila i to u mađarskom gradu Debrecin.

Izvor: B92

Pala odluka: Nova BMW fabrika, mlrd. EUR komšijama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Ana

pre 5 godina

Znam mladi bracni par koji ke otisao u Djer u Audi da radi na traci. Osnovna plata je preko 1000e. Posle godinu dana digli kredit i kupili nov trpsoban stan. Nema poreza na prvu nekretninu. Kredit prakticno beskamatni. Audi kreditira zaposlene da kupuju njiova vozila. Iako imaju manje plate nego Austrijanci, zapravo zive dosta bolje.

zvezdarac

pre 5 godina

@ana
Hoce, sutra malo. Da bi zemlje istočne Evrope stigle po standardu zapad, potrebno je skoro 50 godina jakog rasta uz istovremenu stagnaciju privreda zapadnih zemalja. Dakle, nemoguća činjenica.
Što ne znači da se na istoku ne napreduje ali je negativna migracija jedna od ograničavajućih faktora koji zapravo usporavaju napredak istoka.

građanin

pre 5 godina

Alan Ford;
Pre nego što počnete da lupetate o šrafciger industriji, mžete neke stvari da proverite i na internetu. U Mađarskoj, u fabrikama automobila se odvija celokupna proizvodnja, konkretno Audi ima čak i istraživački centar u Đeru. Proverite za koja sve vozila se proizvode motori u fabrici u Đeru. Čak i za Lamborgini. U ovom slučaju italijani su monteri.
Što se radne snege tiče, nezaposlenost je 3,6 posto. U evropi dele treće mesto sa Poljskom. Ispred su Česi i Nemačka. Za razliku od Srbije imate i konkretne brojke. Oko 300000 mađara radi u inostranstvu. U Mađarskoj ima oko 4,5 mil. zaposlenih. Ko ne veruje neka proveri. Toliko o šrafciger industriji i o bežanju u inostranstvo.

zvezdarac

pre 5 godina

@eh kad bi
Prvo, netacno je da imamo više štete nego koristi od Fiata. Obrnuto je, naročito kad se zna da uz Fiat je došlo nekoliko velikih kooperanata. Drugo, sartid nije naša firma i potpuno bi nam bilo isto da li Leoni (ili neka tako firma) izvozi kablove u BMW ili sartid likove.
BTW, us Steel je svojevremeno pokušao ali nije imao odgovarajuće proizvode ni za Fiat ni za dacia fabriku.

Milosav

pre 5 godina

Pih, milijardu evra sitnica prema silnim investicijama koje su Veliki Vodja i njegovi ministri doveli u Srbiju. Mi bre imamo hiljade milijardi investicija, koji Madjari, kakvi bakraci i BMW!

Antis

pre 5 godina

Koliko su ljudi ovde nerealni sa floskulom "Ruska gubernija". Dosadni ste vise. Licno sam bio na razgovoru u 10 stranih firmi sirom Srbije, a ima ih bar jos toliko. Samo u Subotici u industrijskoj zoni ima 5 jakih firmi tipa, Simens,Svarovski,Ametek,Norma grupa, itd...vama ne zvuce sve kao jake,ali jesu. A gde su Novi Sad,Beograd,Zrenjanin,Ruma,Sremska Mitrovica,Kragujevac,Smederevo,Nis...Ali ne,svi su besni u ovoj Srbiji,a niko nece da postuje pravila i da se zauzme za komsiju.Jeste,imamo lopova za izvoz,ali zajedno mozemo da ih srusimo,a ne ako budemo besni i rusimo vec nacetu kucu. Tito je bio faca,jel da,pa taj Tito je slao na goli otok ako trepnes kako mu se ne svidja.Radna akcija bato moj,ima da radis dzabe da obnovis zemlju srusenu posle rata...a ovo sad,samo bes i zalopojke.Sramota smo kao narod.

Draško

pre 5 godina

“ A znate sta bi bilo bitno. Da mi iz Srbije mozemo da za taj BMW ili Fiat ili Suzuki, nebitno gde se sklapa, izvezemo nase limove iz Sartida. “

Pokušano već sa Dačijom. Limovi vraćeni “zbog neodgovarajućeg kvaliteta”.

Doc

pre 5 godina

@Milan
Madjari pod Rusijom imali su 50€ plate, kad su usli u EU imali su 300€ sad imaju 600-700€, za koju godinu imace 1500€, mi kao najpametniji cekacemo dok nam neko ne ponudi 2000€ a dotle izdrzacemo sa 200€.

Viktor Orban

pre 5 godina

(bg) nemoj pricati gluposti auto-industrija je najbolja placebo poso.
Ja radim u Volvo Cars Belgium u Belgiju nocno smenu i dobijes 2000€ Neto .

eh kad bi

pre 5 godina

Uopste nije bitno toliko gde je fabrika, to jeste srafciger industrija. Imamo i mi Fiat, pa nas vise kosta nego koristi. A znate sta bi bilo bitno. Da mi iz Srbije mozemo da za taj BMW ili Fiat ili Suzuki, nebitno gde se sklapa, izvezemo nase limove iz Sartida. Ili kada bi u kablove koje motamo (i koje cemo motati i za ovu BMW fabriku) mogli da ugradjujemo bakanu zicu, koja bi se kod nas proizvodila, od bakra iz Bora. E to se zove INDUSTRIJA, a ne sklapanje i motanje, od tudjih delova, po tudjim projektima, pa cak i od tudjih sirovina.

achitwn

pre 5 godina

Neko nekada reče dolazi u Srbiju!?
(Ange_lija, 31. jul 2018 11:23)
Nece u srbiju jer kad neko pomene ruse ovde dobije tonu lajkova. Sami sebi sudbinu krojimo. Ne vucic

achitwn

pre 5 godina

Madjarska je u Nato i Eu, naravno da ce BMW tamo a ne u Srbiju,rusku guberniju. Srbija je zemlja za motace kablova a ne za proizvodnju visoke tehnologije.
(C i n i k, 31. jul 2018 11:30)
Pa sad nemoj ni ti preterivati. Sklapanje auta i nije neka visoka tehnologija.

Alan Ford

pre 5 godina

E, muka mi je vise od ovih "mi cemo sa rusima i kinezima"!
Pa evo SAD smo okrenuti EU i nista! Hrvatska je vec u EU i opet nista! Pa i u toj Madjarskoj je ogroman problem sa radnom snagom svi beze! Jedino resenje, ako si drzava, je da imas sopstvenu proizvodnju i zastitu domacih proizvodjaca.
Ovakve fabrike su cista srafciger industrija i 95 % para od profita ide toj istoj Nemackoj cija je i fabrika.

milan

pre 5 godina

Sve je to nemačka pamet, tehnologija. Razvoj automobila, proizvodnja mašina koje će da proizvode bmw je u nemačkoj, profit će da ide tamo. Madjarima ce ostati 600-700 eur plate za preživljavanje i nada da će fabrika biti profitabilna da je ne zatvore. Tako je sa 80% istočne privrede. Srbija još u mnogo goroj situaciji

bussiness

pre 5 godina

Nismo u EU i ko zna da li cemo biti, nemamo ni reseno pitanje granica. Zasto bi BMW rizikovao? Mi cemo da motamo kablove i tako to... Inace BMW-ovi radnici su mnogo bolje placeni od Fiat-ovih (za prethodnog komentatora).(Marko, 31. jul 2018 12:19)Ako posmatramo Italiju i Nemačku onda su plate u BMW-u nešto veće.U zemljama gde ove dve kompanine imaju svoje pogone plate su približno iste.

33 33

pre 5 godina

opusteno,mi cemo motati kablove za te iste automobile.
(bla, 31. jul 2018 11:18)

Oni će da ga sklapaju za 1 200 - 1 500 eura a mi će mo za isti da motamo kablove za
220 - 250 eura mesečno.

Nekada su srbi za 50 maraka po pet dana jeli,pili po mađarskim banjama muzika im svirala i da ne pišem šta su sve radili.

A onda se pre 30 godina pojavila garnitura političara koji su i danas na Vlasti i Srbiji je krenulo "na BOLJE",ubedili narod da su srbi ugroženi,da su svi protiv nas i da smo bogom dan narod - u jednom su bili upravu,zaista smo ugroženi sami sebe ugrožavamo pogrešnim izborom.

Jova

pre 5 godina

Pametni su Nemci,ovim potezom imace jeftinu radnu snagu,Madjare,Srbe,Rumune,Slovake a visoku pravnu sigurnost ulozene investicije u objekat. Kao i infrastrukturnu povezanost sa kooperantima iz Nemacke. Jos treba puno pasulja da jedemo, kako bi imali sve ove prednosti koje imaju Madjari.

Morski lav

pre 5 godina

Zar je iko mislio da će BMW da pravi fabriku u Srbiji? Ne po stoji ni jedan zdravorazumski razlog za to... Niti smo u EU niti smo tržište za ta vozila...

mr

pre 5 godina

(Zile, 31. jul 2018 11:48)

fijatov sat stajanja linije u kragujevcu kosta tacno 100.000e (radio sam tamo pa znam) pa je opet dosao ovamo. ne branim nikog niti mi je ova vlast mila niti nista ali kad vec pisete, pisite sa nekim pravim razlozima a jedan od njih i jeste da ima problema sa granicama.

Marko

pre 5 godina

Nismo u EU i ko zna da li cemo biti, nemamo ni reseno pitanje granica. Zasto bi BMW rizikovao? Mi cemo da motamo kablove i tako to... Inace BMW-ovi radnici su mnogo bolje placeni od Fiat-ovih (za prethodnog komentatora).

bg

pre 5 godina

Nisu neke plate u auto industriji u Madjarskoj. U Audiju je 570€ neto, verovatno neko školovan ima više ali generalno i oni su jeftina radna snaga to vam je mana SDI...stagnacija zarada je zagarantovana, profit se iznosi.
Švedska dok se razvijala imala je 95% domaće kompanije tek kad su postali sila malo su se otvorili za strani kapital jer su njihove firme bile konkurenente.

Lazar

pre 5 godina

A mi cemo im praviti kablice i dugmice za klime u tim kolima... U Srbiji su investicije stranim kompanijama, a nje njihove nama, jer vise mi njima damo nego oni nama plate.

aca

pre 5 godina

Pametne evropske drzave (Komada 5) ostaju van Eu i njihovih ozbiljnih investicija.A i vele Srb , raspasce se uskoro , naravno u paketu sa NATO savezom

goce

pre 5 godina

ah sta su ti kosovo i rusi... da nemamo tu omcu i nestabilnost oko vrata, svakako smo im jeftiniji nego madjari a i neje mnogo dalje... eh sta bi to znacilo za nasu ekonomiju covece...

Nikola Vukobratovic

pre 5 godina

Ova vest i ona o tome kako je Litvanija blokirala otvaranje pristupnog poglavlja srbiji zbog toga sto smo ruske pudlice i gubernija... Kamen da zaplace. ***em ti srbijo krvavu majku, maceho prokleta

zvezdarac

pre 5 godina

Ma sta nas briga. Mi ćemo u ekonomsku uniju sa Rusijom i Kinom. Šta ćemo da radimo s tim, niko ne zna. Važno da ćemo u uniju sa njima pa ćemo kineske proizvode da uvozimo bez carine a i ruske energente isto. Ups, pa mi već uvozimo ruske energente bez carine. Pa dobro, uvozicemo lade bez carine. Ček, i to već uvozimo bez carine.
Onda ćemo da izvozimo poljoprivredne proizvode bez carine. Šta? I to već izvozimo bez carine (samo što nam svako malo blokiraju izvoz zbog previše pesticida)!?
Pa... onda ćemo da letujemo na Krimu!

C i n i k

pre 5 godina

Madjarska je u Nato i Eu, naravno da ce BMW tamo a ne u Srbiju,rusku guberniju. Srbija je zemlja za motace kablova a ne za proizvodnju visoke tehnologije.

Lala

pre 5 godina

Naculi Nemci da Vucic dize plate pa pobegli glavom bez obzira.Nije Srbija za civilizovan svet,ona pripafa drustvu rusije,belorusije..kremu pravoslavlja . Zasluzuje Vucica barem jos 50 godina.

Aleksandar

pre 5 godina

Backa je i ovako polu prazna, mislim da ce podizanje potraznje za radnicima u Madjarskoj samo da je isprazni do kraja. Ostace samo Kole na kraju, sam na njivi sa kombajnima.

mlinar domagoj

pre 5 godina

Ima da se usreće... Neće da motaju kablove za 200 nego će da zavrću šrafove za 300 evra, kao i ovi naši u Fiat-u. Nego Srbin misli - BMW je bolji auto od Fiata pa mora da je bolje biti rob na traci u BMW-u nego u Fiatu. Rob je rob, nego je BMW zaključio da im trebaju ipak nešto skuplji robovi u nešto stabilnijoj robovskoj enklavi.

Zile

pre 5 godina

Mi smo logistička "noćna mora" za ovakve kompanije.
Nemaju oni vremena ni razumevanja za naše carinske procedure i neusaglašene propise i naš mentalni sklop po principu "polako i lako ćemo".
Tamo jedan sat stajanja linije košta i do 100.000,00 Eur.Mađarska kao članica EU nema takvih problema i sve što im dođe ide pravo u proizvodnju a ne prvo na carinu gde se gubi i pola dana a bogami nekada i više.Isto važi i za izvoz.
To je naš glavni problem a ne Kosovo i Rusija.

Aleksandar

pre 5 godina

Backa je i ovako polu prazna, mislim da ce podizanje potraznje za radnicima u Madjarskoj samo da je isprazni do kraja. Ostace samo Kole na kraju, sam na njivi sa kombajnima.

Nikola Vukobratovic

pre 5 godina

Ova vest i ona o tome kako je Litvanija blokirala otvaranje pristupnog poglavlja srbiji zbog toga sto smo ruske pudlice i gubernija... Kamen da zaplace. ***em ti srbijo krvavu majku, maceho prokleta

Zile

pre 5 godina

Mi smo logistička "noćna mora" za ovakve kompanije.
Nemaju oni vremena ni razumevanja za naše carinske procedure i neusaglašene propise i naš mentalni sklop po principu "polako i lako ćemo".
Tamo jedan sat stajanja linije košta i do 100.000,00 Eur.Mađarska kao članica EU nema takvih problema i sve što im dođe ide pravo u proizvodnju a ne prvo na carinu gde se gubi i pola dana a bogami nekada i više.Isto važi i za izvoz.
To je naš glavni problem a ne Kosovo i Rusija.

C i n i k

pre 5 godina

Madjarska je u Nato i Eu, naravno da ce BMW tamo a ne u Srbiju,rusku guberniju. Srbija je zemlja za motace kablova a ne za proizvodnju visoke tehnologije.

33 33

pre 5 godina

opusteno,mi cemo motati kablove za te iste automobile.
(bla, 31. jul 2018 11:18)

Oni će da ga sklapaju za 1 200 - 1 500 eura a mi će mo za isti da motamo kablove za
220 - 250 eura mesečno.

Nekada su srbi za 50 maraka po pet dana jeli,pili po mađarskim banjama muzika im svirala i da ne pišem šta su sve radili.

A onda se pre 30 godina pojavila garnitura političara koji su i danas na Vlasti i Srbiji je krenulo "na BOLJE",ubedili narod da su srbi ugroženi,da su svi protiv nas i da smo bogom dan narod - u jednom su bili upravu,zaista smo ugroženi sami sebe ugrožavamo pogrešnim izborom.

Lala

pre 5 godina

Naculi Nemci da Vucic dize plate pa pobegli glavom bez obzira.Nije Srbija za civilizovan svet,ona pripafa drustvu rusije,belorusije..kremu pravoslavlja . Zasluzuje Vucica barem jos 50 godina.

zvezdarac

pre 5 godina

Ma sta nas briga. Mi ćemo u ekonomsku uniju sa Rusijom i Kinom. Šta ćemo da radimo s tim, niko ne zna. Važno da ćemo u uniju sa njima pa ćemo kineske proizvode da uvozimo bez carine a i ruske energente isto. Ups, pa mi već uvozimo ruske energente bez carine. Pa dobro, uvozicemo lade bez carine. Ček, i to već uvozimo bez carine.
Onda ćemo da izvozimo poljoprivredne proizvode bez carine. Šta? I to već izvozimo bez carine (samo što nam svako malo blokiraju izvoz zbog previše pesticida)!?
Pa... onda ćemo da letujemo na Krimu!

Morski lav

pre 5 godina

Zar je iko mislio da će BMW da pravi fabriku u Srbiji? Ne po stoji ni jedan zdravorazumski razlog za to... Niti smo u EU niti smo tržište za ta vozila...

goce

pre 5 godina

ah sta su ti kosovo i rusi... da nemamo tu omcu i nestabilnost oko vrata, svakako smo im jeftiniji nego madjari a i neje mnogo dalje... eh sta bi to znacilo za nasu ekonomiju covece...

mlinar domagoj

pre 5 godina

Ima da se usreće... Neće da motaju kablove za 200 nego će da zavrću šrafove za 300 evra, kao i ovi naši u Fiat-u. Nego Srbin misli - BMW je bolji auto od Fiata pa mora da je bolje biti rob na traci u BMW-u nego u Fiatu. Rob je rob, nego je BMW zaključio da im trebaju ipak nešto skuplji robovi u nešto stabilnijoj robovskoj enklavi.

Milosav

pre 5 godina

Pih, milijardu evra sitnica prema silnim investicijama koje su Veliki Vodja i njegovi ministri doveli u Srbiju. Mi bre imamo hiljade milijardi investicija, koji Madjari, kakvi bakraci i BMW!

građanin

pre 5 godina

Alan Ford;
Pre nego što počnete da lupetate o šrafciger industriji, mžete neke stvari da proverite i na internetu. U Mađarskoj, u fabrikama automobila se odvija celokupna proizvodnja, konkretno Audi ima čak i istraživački centar u Đeru. Proverite za koja sve vozila se proizvode motori u fabrici u Đeru. Čak i za Lamborgini. U ovom slučaju italijani su monteri.
Što se radne snege tiče, nezaposlenost je 3,6 posto. U evropi dele treće mesto sa Poljskom. Ispred su Česi i Nemačka. Za razliku od Srbije imate i konkretne brojke. Oko 300000 mađara radi u inostranstvu. U Mađarskoj ima oko 4,5 mil. zaposlenih. Ko ne veruje neka proveri. Toliko o šrafciger industriji i o bežanju u inostranstvo.

Jova

pre 5 godina

Pametni su Nemci,ovim potezom imace jeftinu radnu snagu,Madjare,Srbe,Rumune,Slovake a visoku pravnu sigurnost ulozene investicije u objekat. Kao i infrastrukturnu povezanost sa kooperantima iz Nemacke. Jos treba puno pasulja da jedemo, kako bi imali sve ove prednosti koje imaju Madjari.

Doc

pre 5 godina

@Milan
Madjari pod Rusijom imali su 50€ plate, kad su usli u EU imali su 300€ sad imaju 600-700€, za koju godinu imace 1500€, mi kao najpametniji cekacemo dok nam neko ne ponudi 2000€ a dotle izdrzacemo sa 200€.

Marko

pre 5 godina

Nismo u EU i ko zna da li cemo biti, nemamo ni reseno pitanje granica. Zasto bi BMW rizikovao? Mi cemo da motamo kablove i tako to... Inace BMW-ovi radnici su mnogo bolje placeni od Fiat-ovih (za prethodnog komentatora).

Draško

pre 5 godina

“ A znate sta bi bilo bitno. Da mi iz Srbije mozemo da za taj BMW ili Fiat ili Suzuki, nebitno gde se sklapa, izvezemo nase limove iz Sartida. “

Pokušano već sa Dačijom. Limovi vraćeni “zbog neodgovarajućeg kvaliteta”.

eh kad bi

pre 5 godina

Uopste nije bitno toliko gde je fabrika, to jeste srafciger industrija. Imamo i mi Fiat, pa nas vise kosta nego koristi. A znate sta bi bilo bitno. Da mi iz Srbije mozemo da za taj BMW ili Fiat ili Suzuki, nebitno gde se sklapa, izvezemo nase limove iz Sartida. Ili kada bi u kablove koje motamo (i koje cemo motati i za ovu BMW fabriku) mogli da ugradjujemo bakanu zicu, koja bi se kod nas proizvodila, od bakra iz Bora. E to se zove INDUSTRIJA, a ne sklapanje i motanje, od tudjih delova, po tudjim projektima, pa cak i od tudjih sirovina.

Lazar

pre 5 godina

A mi cemo im praviti kablice i dugmice za klime u tim kolima... U Srbiji su investicije stranim kompanijama, a nje njihove nama, jer vise mi njima damo nego oni nama plate.

achitwn

pre 5 godina

Neko nekada reče dolazi u Srbiju!?
(Ange_lija, 31. jul 2018 11:23)
Nece u srbiju jer kad neko pomene ruse ovde dobije tonu lajkova. Sami sebi sudbinu krojimo. Ne vucic

milan

pre 5 godina

Sve je to nemačka pamet, tehnologija. Razvoj automobila, proizvodnja mašina koje će da proizvode bmw je u nemačkoj, profit će da ide tamo. Madjarima ce ostati 600-700 eur plate za preživljavanje i nada da će fabrika biti profitabilna da je ne zatvore. Tako je sa 80% istočne privrede. Srbija još u mnogo goroj situaciji

Viktor Orban

pre 5 godina

(bg) nemoj pricati gluposti auto-industrija je najbolja placebo poso.
Ja radim u Volvo Cars Belgium u Belgiju nocno smenu i dobijes 2000€ Neto .

Ana

pre 5 godina

Znam mladi bracni par koji ke otisao u Djer u Audi da radi na traci. Osnovna plata je preko 1000e. Posle godinu dana digli kredit i kupili nov trpsoban stan. Nema poreza na prvu nekretninu. Kredit prakticno beskamatni. Audi kreditira zaposlene da kupuju njiova vozila. Iako imaju manje plate nego Austrijanci, zapravo zive dosta bolje.

Antis

pre 5 godina

Koliko su ljudi ovde nerealni sa floskulom "Ruska gubernija". Dosadni ste vise. Licno sam bio na razgovoru u 10 stranih firmi sirom Srbije, a ima ih bar jos toliko. Samo u Subotici u industrijskoj zoni ima 5 jakih firmi tipa, Simens,Svarovski,Ametek,Norma grupa, itd...vama ne zvuce sve kao jake,ali jesu. A gde su Novi Sad,Beograd,Zrenjanin,Ruma,Sremska Mitrovica,Kragujevac,Smederevo,Nis...Ali ne,svi su besni u ovoj Srbiji,a niko nece da postuje pravila i da se zauzme za komsiju.Jeste,imamo lopova za izvoz,ali zajedno mozemo da ih srusimo,a ne ako budemo besni i rusimo vec nacetu kucu. Tito je bio faca,jel da,pa taj Tito je slao na goli otok ako trepnes kako mu se ne svidja.Radna akcija bato moj,ima da radis dzabe da obnovis zemlju srusenu posle rata...a ovo sad,samo bes i zalopojke.Sramota smo kao narod.

bg

pre 5 godina

Nisu neke plate u auto industriji u Madjarskoj. U Audiju je 570€ neto, verovatno neko školovan ima više ali generalno i oni su jeftina radna snaga to vam je mana SDI...stagnacija zarada je zagarantovana, profit se iznosi.
Švedska dok se razvijala imala je 95% domaće kompanije tek kad su postali sila malo su se otvorili za strani kapital jer su njihove firme bile konkurenente.

mr

pre 5 godina

(Zile, 31. jul 2018 11:48)

fijatov sat stajanja linije u kragujevcu kosta tacno 100.000e (radio sam tamo pa znam) pa je opet dosao ovamo. ne branim nikog niti mi je ova vlast mila niti nista ali kad vec pisete, pisite sa nekim pravim razlozima a jedan od njih i jeste da ima problema sa granicama.

aca

pre 5 godina

Pametne evropske drzave (Komada 5) ostaju van Eu i njihovih ozbiljnih investicija.A i vele Srb , raspasce se uskoro , naravno u paketu sa NATO savezom

Alan Ford

pre 5 godina

E, muka mi je vise od ovih "mi cemo sa rusima i kinezima"!
Pa evo SAD smo okrenuti EU i nista! Hrvatska je vec u EU i opet nista! Pa i u toj Madjarskoj je ogroman problem sa radnom snagom svi beze! Jedino resenje, ako si drzava, je da imas sopstvenu proizvodnju i zastitu domacih proizvodjaca.
Ovakve fabrike su cista srafciger industrija i 95 % para od profita ide toj istoj Nemackoj cija je i fabrika.

zvezdarac

pre 5 godina

@ana
Hoce, sutra malo. Da bi zemlje istočne Evrope stigle po standardu zapad, potrebno je skoro 50 godina jakog rasta uz istovremenu stagnaciju privreda zapadnih zemalja. Dakle, nemoguća činjenica.
Što ne znači da se na istoku ne napreduje ali je negativna migracija jedna od ograničavajućih faktora koji zapravo usporavaju napredak istoka.

bussiness

pre 5 godina

Nismo u EU i ko zna da li cemo biti, nemamo ni reseno pitanje granica. Zasto bi BMW rizikovao? Mi cemo da motamo kablove i tako to... Inace BMW-ovi radnici su mnogo bolje placeni od Fiat-ovih (za prethodnog komentatora).(Marko, 31. jul 2018 12:19)Ako posmatramo Italiju i Nemačku onda su plate u BMW-u nešto veće.U zemljama gde ove dve kompanine imaju svoje pogone plate su približno iste.

achitwn

pre 5 godina

Madjarska je u Nato i Eu, naravno da ce BMW tamo a ne u Srbiju,rusku guberniju. Srbija je zemlja za motace kablova a ne za proizvodnju visoke tehnologije.
(C i n i k, 31. jul 2018 11:30)
Pa sad nemoj ni ti preterivati. Sklapanje auta i nije neka visoka tehnologija.

zvezdarac

pre 5 godina

@eh kad bi
Prvo, netacno je da imamo više štete nego koristi od Fiata. Obrnuto je, naročito kad se zna da uz Fiat je došlo nekoliko velikih kooperanata. Drugo, sartid nije naša firma i potpuno bi nam bilo isto da li Leoni (ili neka tako firma) izvozi kablove u BMW ili sartid likove.
BTW, us Steel je svojevremeno pokušao ali nije imao odgovarajuće proizvode ni za Fiat ni za dacia fabriku.

mlinar domagoj

pre 5 godina

Ima da se usreće... Neće da motaju kablove za 200 nego će da zavrću šrafove za 300 evra, kao i ovi naši u Fiat-u. Nego Srbin misli - BMW je bolji auto od Fiata pa mora da je bolje biti rob na traci u BMW-u nego u Fiatu. Rob je rob, nego je BMW zaključio da im trebaju ipak nešto skuplji robovi u nešto stabilnijoj robovskoj enklavi.

Nikola Vukobratovic

pre 5 godina

Ova vest i ona o tome kako je Litvanija blokirala otvaranje pristupnog poglavlja srbiji zbog toga sto smo ruske pudlice i gubernija... Kamen da zaplace. ***em ti srbijo krvavu majku, maceho prokleta

Alan Ford

pre 5 godina

E, muka mi je vise od ovih "mi cemo sa rusima i kinezima"!
Pa evo SAD smo okrenuti EU i nista! Hrvatska je vec u EU i opet nista! Pa i u toj Madjarskoj je ogroman problem sa radnom snagom svi beze! Jedino resenje, ako si drzava, je da imas sopstvenu proizvodnju i zastitu domacih proizvodjaca.
Ovakve fabrike su cista srafciger industrija i 95 % para od profita ide toj istoj Nemackoj cija je i fabrika.

achitwn

pre 5 godina

Madjarska je u Nato i Eu, naravno da ce BMW tamo a ne u Srbiju,rusku guberniju. Srbija je zemlja za motace kablova a ne za proizvodnju visoke tehnologije.
(C i n i k, 31. jul 2018 11:30)
Pa sad nemoj ni ti preterivati. Sklapanje auta i nije neka visoka tehnologija.

goce

pre 5 godina

ah sta su ti kosovo i rusi... da nemamo tu omcu i nestabilnost oko vrata, svakako smo im jeftiniji nego madjari a i neje mnogo dalje... eh sta bi to znacilo za nasu ekonomiju covece...

Antis

pre 5 godina

Koliko su ljudi ovde nerealni sa floskulom "Ruska gubernija". Dosadni ste vise. Licno sam bio na razgovoru u 10 stranih firmi sirom Srbije, a ima ih bar jos toliko. Samo u Subotici u industrijskoj zoni ima 5 jakih firmi tipa, Simens,Svarovski,Ametek,Norma grupa, itd...vama ne zvuce sve kao jake,ali jesu. A gde su Novi Sad,Beograd,Zrenjanin,Ruma,Sremska Mitrovica,Kragujevac,Smederevo,Nis...Ali ne,svi su besni u ovoj Srbiji,a niko nece da postuje pravila i da se zauzme za komsiju.Jeste,imamo lopova za izvoz,ali zajedno mozemo da ih srusimo,a ne ako budemo besni i rusimo vec nacetu kucu. Tito je bio faca,jel da,pa taj Tito je slao na goli otok ako trepnes kako mu se ne svidja.Radna akcija bato moj,ima da radis dzabe da obnovis zemlju srusenu posle rata...a ovo sad,samo bes i zalopojke.Sramota smo kao narod.

C i n i k

pre 5 godina

Madjarska je u Nato i Eu, naravno da ce BMW tamo a ne u Srbiju,rusku guberniju. Srbija je zemlja za motace kablova a ne za proizvodnju visoke tehnologije.

eh kad bi

pre 5 godina

Uopste nije bitno toliko gde je fabrika, to jeste srafciger industrija. Imamo i mi Fiat, pa nas vise kosta nego koristi. A znate sta bi bilo bitno. Da mi iz Srbije mozemo da za taj BMW ili Fiat ili Suzuki, nebitno gde se sklapa, izvezemo nase limove iz Sartida. Ili kada bi u kablove koje motamo (i koje cemo motati i za ovu BMW fabriku) mogli da ugradjujemo bakanu zicu, koja bi se kod nas proizvodila, od bakra iz Bora. E to se zove INDUSTRIJA, a ne sklapanje i motanje, od tudjih delova, po tudjim projektima, pa cak i od tudjih sirovina.

milan

pre 5 godina

Sve je to nemačka pamet, tehnologija. Razvoj automobila, proizvodnja mašina koje će da proizvode bmw je u nemačkoj, profit će da ide tamo. Madjarima ce ostati 600-700 eur plate za preživljavanje i nada da će fabrika biti profitabilna da je ne zatvore. Tako je sa 80% istočne privrede. Srbija još u mnogo goroj situaciji

Lala

pre 5 godina

Naculi Nemci da Vucic dize plate pa pobegli glavom bez obzira.Nije Srbija za civilizovan svet,ona pripafa drustvu rusije,belorusije..kremu pravoslavlja . Zasluzuje Vucica barem jos 50 godina.

achitwn

pre 5 godina

Neko nekada reče dolazi u Srbiju!?
(Ange_lija, 31. jul 2018 11:23)
Nece u srbiju jer kad neko pomene ruse ovde dobije tonu lajkova. Sami sebi sudbinu krojimo. Ne vucic

bg

pre 5 godina

Nisu neke plate u auto industriji u Madjarskoj. U Audiju je 570€ neto, verovatno neko školovan ima više ali generalno i oni su jeftina radna snaga to vam je mana SDI...stagnacija zarada je zagarantovana, profit se iznosi.
Švedska dok se razvijala imala je 95% domaće kompanije tek kad su postali sila malo su se otvorili za strani kapital jer su njihove firme bile konkurenente.

zvezdarac

pre 5 godina

Ma sta nas briga. Mi ćemo u ekonomsku uniju sa Rusijom i Kinom. Šta ćemo da radimo s tim, niko ne zna. Važno da ćemo u uniju sa njima pa ćemo kineske proizvode da uvozimo bez carine a i ruske energente isto. Ups, pa mi već uvozimo ruske energente bez carine. Pa dobro, uvozicemo lade bez carine. Ček, i to već uvozimo bez carine.
Onda ćemo da izvozimo poljoprivredne proizvode bez carine. Šta? I to već izvozimo bez carine (samo što nam svako malo blokiraju izvoz zbog previše pesticida)!?
Pa... onda ćemo da letujemo na Krimu!

aca

pre 5 godina

Pametne evropske drzave (Komada 5) ostaju van Eu i njihovih ozbiljnih investicija.A i vele Srb , raspasce se uskoro , naravno u paketu sa NATO savezom

Viktor Orban

pre 5 godina

(bg) nemoj pricati gluposti auto-industrija je najbolja placebo poso.
Ja radim u Volvo Cars Belgium u Belgiju nocno smenu i dobijes 2000€ Neto .

33 33

pre 5 godina

opusteno,mi cemo motati kablove za te iste automobile.
(bla, 31. jul 2018 11:18)

Oni će da ga sklapaju za 1 200 - 1 500 eura a mi će mo za isti da motamo kablove za
220 - 250 eura mesečno.

Nekada su srbi za 50 maraka po pet dana jeli,pili po mađarskim banjama muzika im svirala i da ne pišem šta su sve radili.

A onda se pre 30 godina pojavila garnitura političara koji su i danas na Vlasti i Srbiji je krenulo "na BOLJE",ubedili narod da su srbi ugroženi,da su svi protiv nas i da smo bogom dan narod - u jednom su bili upravu,zaista smo ugroženi sami sebe ugrožavamo pogrešnim izborom.

zvezdarac

pre 5 godina

@eh kad bi
Prvo, netacno je da imamo više štete nego koristi od Fiata. Obrnuto je, naročito kad se zna da uz Fiat je došlo nekoliko velikih kooperanata. Drugo, sartid nije naša firma i potpuno bi nam bilo isto da li Leoni (ili neka tako firma) izvozi kablove u BMW ili sartid likove.
BTW, us Steel je svojevremeno pokušao ali nije imao odgovarajuće proizvode ni za Fiat ni za dacia fabriku.

mr

pre 5 godina

(Zile, 31. jul 2018 11:48)

fijatov sat stajanja linije u kragujevcu kosta tacno 100.000e (radio sam tamo pa znam) pa je opet dosao ovamo. ne branim nikog niti mi je ova vlast mila niti nista ali kad vec pisete, pisite sa nekim pravim razlozima a jedan od njih i jeste da ima problema sa granicama.

Doc

pre 5 godina

@Milan
Madjari pod Rusijom imali su 50€ plate, kad su usli u EU imali su 300€ sad imaju 600-700€, za koju godinu imace 1500€, mi kao najpametniji cekacemo dok nam neko ne ponudi 2000€ a dotle izdrzacemo sa 200€.

Zile

pre 5 godina

Mi smo logistička "noćna mora" za ovakve kompanije.
Nemaju oni vremena ni razumevanja za naše carinske procedure i neusaglašene propise i naš mentalni sklop po principu "polako i lako ćemo".
Tamo jedan sat stajanja linije košta i do 100.000,00 Eur.Mađarska kao članica EU nema takvih problema i sve što im dođe ide pravo u proizvodnju a ne prvo na carinu gde se gubi i pola dana a bogami nekada i više.Isto važi i za izvoz.
To je naš glavni problem a ne Kosovo i Rusija.

Aleksandar

pre 5 godina

Backa je i ovako polu prazna, mislim da ce podizanje potraznje za radnicima u Madjarskoj samo da je isprazni do kraja. Ostace samo Kole na kraju, sam na njivi sa kombajnima.

Marko

pre 5 godina

Nismo u EU i ko zna da li cemo biti, nemamo ni reseno pitanje granica. Zasto bi BMW rizikovao? Mi cemo da motamo kablove i tako to... Inace BMW-ovi radnici su mnogo bolje placeni od Fiat-ovih (za prethodnog komentatora).

Morski lav

pre 5 godina

Zar je iko mislio da će BMW da pravi fabriku u Srbiji? Ne po stoji ni jedan zdravorazumski razlog za to... Niti smo u EU niti smo tržište za ta vozila...

Milosav

pre 5 godina

Pih, milijardu evra sitnica prema silnim investicijama koje su Veliki Vodja i njegovi ministri doveli u Srbiju. Mi bre imamo hiljade milijardi investicija, koji Madjari, kakvi bakraci i BMW!

zvezdarac

pre 5 godina

@ana
Hoce, sutra malo. Da bi zemlje istočne Evrope stigle po standardu zapad, potrebno je skoro 50 godina jakog rasta uz istovremenu stagnaciju privreda zapadnih zemalja. Dakle, nemoguća činjenica.
Što ne znači da se na istoku ne napreduje ali je negativna migracija jedna od ograničavajućih faktora koji zapravo usporavaju napredak istoka.

Lazar

pre 5 godina

A mi cemo im praviti kablice i dugmice za klime u tim kolima... U Srbiji su investicije stranim kompanijama, a nje njihove nama, jer vise mi njima damo nego oni nama plate.

Jova

pre 5 godina

Pametni su Nemci,ovim potezom imace jeftinu radnu snagu,Madjare,Srbe,Rumune,Slovake a visoku pravnu sigurnost ulozene investicije u objekat. Kao i infrastrukturnu povezanost sa kooperantima iz Nemacke. Jos treba puno pasulja da jedemo, kako bi imali sve ove prednosti koje imaju Madjari.

građanin

pre 5 godina

Alan Ford;
Pre nego što počnete da lupetate o šrafciger industriji, mžete neke stvari da proverite i na internetu. U Mađarskoj, u fabrikama automobila se odvija celokupna proizvodnja, konkretno Audi ima čak i istraživački centar u Đeru. Proverite za koja sve vozila se proizvode motori u fabrici u Đeru. Čak i za Lamborgini. U ovom slučaju italijani su monteri.
Što se radne snege tiče, nezaposlenost je 3,6 posto. U evropi dele treće mesto sa Poljskom. Ispred su Česi i Nemačka. Za razliku od Srbije imate i konkretne brojke. Oko 300000 mađara radi u inostranstvu. U Mađarskoj ima oko 4,5 mil. zaposlenih. Ko ne veruje neka proveri. Toliko o šrafciger industriji i o bežanju u inostranstvo.

bussiness

pre 5 godina

Nismo u EU i ko zna da li cemo biti, nemamo ni reseno pitanje granica. Zasto bi BMW rizikovao? Mi cemo da motamo kablove i tako to... Inace BMW-ovi radnici su mnogo bolje placeni od Fiat-ovih (za prethodnog komentatora).(Marko, 31. jul 2018 12:19)Ako posmatramo Italiju i Nemačku onda su plate u BMW-u nešto veće.U zemljama gde ove dve kompanine imaju svoje pogone plate su približno iste.

Ana

pre 5 godina

Znam mladi bracni par koji ke otisao u Djer u Audi da radi na traci. Osnovna plata je preko 1000e. Posle godinu dana digli kredit i kupili nov trpsoban stan. Nema poreza na prvu nekretninu. Kredit prakticno beskamatni. Audi kreditira zaposlene da kupuju njiova vozila. Iako imaju manje plate nego Austrijanci, zapravo zive dosta bolje.

Draško

pre 5 godina

“ A znate sta bi bilo bitno. Da mi iz Srbije mozemo da za taj BMW ili Fiat ili Suzuki, nebitno gde se sklapa, izvezemo nase limove iz Sartida. “

Pokušano već sa Dačijom. Limovi vraćeni “zbog neodgovarajućeg kvaliteta”.