Petak, 20.07.2018.

08:52

"Put u niđe": Milov kineski megaprojekat vodi CG u provaliju

"Kineski auto-put za nigdje progoni Crnu Goru“ - naslov je Rojtersove analize u kojoj se izražava bojazan da bi Kina mogla učiniti Crnu Goru zavisnom.

Izvor: Sputnik

"Put u niðe": Milov kineski megaprojekat vodi CG u provaliju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Gazda Dojkan

pre 5 godina

Ma mene vise brinu ovi nasi koridori, od kojih videsmo 40km do sada. Ibarska je u raspadu.
Juce od Preljine do Uzica, skoro dva sata. Na svakih par kilometara se sanira po jedna traka uz naizmenicno propustanje. U sred turisticke sezone!

MILISAV

pre 5 godina

Taj autoput u globalu Srbiji uopste nije potreba.Potrebu za nim imaju gradjani CG i crnogorska dijaspora i njihovi potomci koji zive u Srbiji.Nema logike da Srbija zbog toga treba da nastavi gradnju od Pozege do CG granice.Veci prioritet ima moravski koridor od Preljine do pojata i pravac prema Visegradu da se pokrije veliko Hercegovacko podrucje gde zive Srbi a koje je sada slepo crevo sa losom putnom infrastrukturom.

Nistakontrasplita

pre 5 godina

Jako malo kina tu ulaze. Cijeli megaprojekt jedan put, jedan pojas je zasnovan na ideji da kina daje kredite siromasima, koje ovi koriste da izgrade puteve koji najvise koriste kini. A ove cini zavisnima o njima. Genijalno

pozz iz Sarajeva

pre 5 godina

Ne postoji nepotreban auto put, narocito ovaj koji ce spojiti Bg i Podgoricu/Bar. Ako se uzme u obzir koliko je opasan bio put koji mijenja ovaj autoput - to je vec dovoljno da opravda izgradnju. Drugo, mnogo vise ljudi ce ici ka CG obali i dalje ka Alb ili severnije ka Cro, a mnogo vise njih i ka Beogradu. Onda i dijaspora koja gravitira ka rodnom kraju na ovom potezu. Kad bude zavrseno do Boljara krak ce u perspektivi ici prema Peci (mada se tu pominje tunel 7-8 km i brza cesta) i spojiti se na autoput Pristina-Titana/albanska obala, Pristina-Skoplje se radi, skoro je pustena 20-ak km autoputa i ostaje jos po 15 km sa obje strane (s tim da makedonci za sada ne rade autoput sa svoje strane), a zavrsetkom Nis-Merdare i E75 se povezuje sa tim putem tako da se dobija prilicno dobro povezana mreza autoputeva (I Srbija znatno profitira izgradnjom svakog od ovih puteva jer E75 postaje jos atraktivniji za brojcano vrlo znacajnu albansku dijasporu, a put se pravi zbog prihoda od putarine, a ne zbog nacionalizma, e necemo taj put, on ce valjati albancima i slicno). Kasni Vc kroz BIH koji treba da spoji Sarajevo i Mostar (gotovo je do Tarcina) i dalje ka Bijaci i hrvatskom Jadranu i put Sa-Bg. Siguran sam da ce mnogi putovati vise kad budu imali brze i sigurne puteve koji ih vode do zeljene destinacije, ma gdje ona bila.

Axel

pre 5 godina

@trile
Što se mene kao državljanina Srbije i nekog od čijeg se poreza finansira taj autoput ka cg vi ste to "nidje" i novac za taj autoput Srbija nema razloga da investira.Srbija bi morala da investira u autoput ka Bukureštu(preko Temišvara),Banja Luci(krak prema Sarajevu) ostalo je već tu ka Sofiji,Skoplju i Zagrebu ali ka cg je čist trošak.

Bek

pre 5 godina

CG ce se po stardom I vec vidjenom socijalistickom obicaju zaduziti sve vise I vise da bi otplatila dugove kinezima. Zato ce narod da ispašta. Megalomanski projekat koji će CG učiniti zavisnom od Kine koja isti scenario primenjuje u africi i aziji gde grade najviše i najsiromašnijih zemalja koje se poput CG upliću u poslove koje ne mogu da plate. Tako kinezi osvajaju svet a male zemlje postaju njihovo vlasništvo.

Pimbe

pre 5 godina

Sad kad je započet neće se od njega odustat, i mi kad pomremo ostace tu da sluzi nekim novim generacijama. Samo nek se gradi, bas me briga ko će i kako će ga platit. Nadam se samo da ću se makar jednom provozati od Bara do Subotice a da ne strepim iza kog grma vrebaju lešinari u zoni 50.

Sremac

pre 5 godina

Pravi problem leži u činjenici da je sa Kinezima već manje-više dogovorena naredna deonica od Mateševa do Andrijevice, a za istu su zainteresovane i neke druge firme i države od kojih bi bilo dobro zavisiti!

Programerka

pre 5 godina

@djordje

I Sputnik i Reuters, malo nezgrapno preneti tekstovi.

A put je u "nidje", jer počinje iz jednog polja a završava u nekom kršu značajno pre granice sa Srbijom, nije samo eufemizam na eventualno političko razrešenje kineskoh kredita (a ne investicije). Inicijalni projekat nije sadržao pristupne saobraćajnice, što je dodatni izdatak.

Ne pada iver daleko od klade

pre 5 godina

Da ste nam dali više od šargarepe i štapa Kina ne bi ovde imala nikakav uticaj. Ne bi ni Rusija. Ali pored toliko uslovljavanja i opraštanja zločincima jednim na štetu drugih, pomaganju kriminacima da naprave drzavu po svojoj a ne po meri naroda, doveli ste narode ovih prostora da nemaju izbora nego da se okrenu onom drugom. Nama treba sve, a novca nemamo. Vi ne dajte ali daju kinezi. I tu se prica zavrsava.

Iraklion

pre 5 godina

Svi se ovde upalite da objasne koliko je put dobra stvar. Poenta je sto da bi takav put bio isplativ mora da ima oko 25000 vozila dnevno a nema ni 9000.Zato su sve koncesije propale pa se morao uzeti kredit koji ce staviti cg u prilicno vazalnu poziciju, jer kredit nece moci vratiti pa ce morati da daju nesto drugo . I obara im bdp značajno. Slučaj Srilanke i kineskih kredita. U tome je poenta teksta a ne da li je autoput dobra stvar ili ne.

Dragutin

pre 5 godina

Najbolje da se vratimo u Njegoševo doba i opet pojašemo konje...
Taj put ne gradi niko od politicara iz svog dzepa. Gradi ga narod. I ko zna kad cemo ga oduzit. I ko zna koliko ce milogorci pokras dok se završi. Al mi moramo da pravimo puteve.

ресавски

pre 5 godina

А колико саобраћајки са смртним исходима ће бити мање а? То би требало да је приоритет. Да један живот спаси па би био од користи а спасиће.Свако ко је путовао кањоном реке Мораче то зна.

Kosta

pre 5 godina

Što se tiče puta od nidje za nidje. Put koji se trenutno radi ide od PG do Mateševa (3-4 km od Kolašina). Ako ništa to nidje-nidje zaobilazi kanjon morace i u sezoni skracuje putovanje barem 2 sata. Kolašin će se rapidno razviti, turisti ce brže i lakše cirkulisati, roba će brže prolaziti, sve ce da se pokrene.

Vas obozavalac

pre 5 godina

Fantastican auto put koji savrseno povezuje CG sa Srbijom i dalje. Uostalom CG i nema alternativu. Prema HR je neizvesno kada ce stici put do CG. Bosna ni za 50 g.

Max

pre 5 godina

https://www.reuters.com/article/us-china-silkroad-europe-montenegro-insi/chinese-highway-to-nowhere-haunts-montenegro-idUSKBN1K60QX
Ko kontrolise proslost, kontrolise sadasnjost. Ko kontrolise sadasnjost, kontrolise buducnost. Vi komentatori mozete samo da se palite da ste znacajni, bez obzira koju "stranu" zastupate. Zaduzenost za bilo sta je losa, ako ne mozes da vratis. Dodajte geopoliticku dimenziju i vracanje postaje jos zeznutije. Put kao put je dobar. Ostalo je kontrola. A ovi sa biranjem "istinoljubivog" izvora (sa bilo koje strane) su naivni. Da ne napisem nesto drugo.

stoler

pre 5 godina

Ne vidim nista lose u tome da bilo koja strana sila utice na gradnju,posebno recimo autoputeva ili slicnog. Pa svuda na svetu je postojanje autoputeva,brzih pruga,povezanosti i vremenski daleko kraceg putovanja najnormalnija stvar. Pa jel bolje da se putuje 16 sati do CG po krivinama,planinama,kanjonima u dve trake ili da stignes za 4 sata lagano?!?! I onda nam smetaju uticaji Kine,Rusije,Turske,EU,zasto grade autoput?!? Ne,bolje je ovako.

Metropola

pre 5 godina

Cim ti zapad govori da nije dobro, citaj kontra! CG najvecu sansu ima kao turisticka zemlja, a kao takvoj autoputevi su veoma vazni. Za malu zemlju to je ogromna investicija ali dugorocno gledano isplatice se visestruko!

Predrag

pre 5 godina

Taj autoput je neophodan Crnoj Gori odnosno njenim građanima, a mnogo će značiti i turistima koji žele da posete CG. CG redovno plaća rate kredita i nema bojazni da će postati zavisna od Kine. Takle ne sekirajte se za CG, taj autoput i te kako ima smisla.

baki

pre 5 godina

I naslov je dovoljan - zapad se boji da crna gora ne postane zavisna od kine - a voleli bi da bude od njih, pa im je muka. A šta da kazemo mi iz srbije - od koga smo sve mi već sada zavisni?!?! Boze pravde!!

Ja

pre 5 godina

Kad god se zapad "zabrine" za nekoga na balkanu, odmah znam da je isti u pravu. Ne daju u evropu, a brine ih uticaj kine!? Kao kada neces nekoga u svoje drustvo, a ne das mu da se druzi sa drugima.

Put donosi bericet

pre 5 godina

Samo zlonamernima ne odgovara ovaj auto put, svim ostalim, normalnim ljudima u okruzenju, ovaj put ce biti itekako znacajan i od koristi !

чудна држава

pre 5 godina

За нас возаче добар пут је добра ствар.
Вожња кроз Црну Гору је постала немогућа због лоше постављених знакова и похлепне државе/полиције која редом кажњава туристе ради узимања пара, па се због тога свуда вози испод 50 на сат, што ствара опасне колоне.

Srbenda

pre 5 godina

Najvazniji infrastrukturni projekat za Srbe su autoput Beograd-Bar, Beograd-Banja Luka i metro u Beogradu. Sramota je za Evropsku uniju i Ameriku da mi moramo da trazimo kredite od Kineza za to.

Sjenicak

pre 5 godina

Sve će to narod pozlatiti.. kao i kod nas nove deonice iz njive u njivu, sada se opet rade a da nije još jedan biciklista prošao tuda.. porezi gore, gorivo gore, struja gore, plate dole i merak!

trile

pre 5 godina

Pa i jeste za "niđe" jer ko zna kad će Srbija završiti deonicu preko Sjenice (koliko znam nije ni potpisan ugovor) a gledajući koliko su probili rokove za Obrenovac-Čačak neće skoro. Bitno je da se gradi Niš-Tirana!

Dex

pre 5 godina

Rekoh sebi, da nije mozda izvor Sputnik? Pogledam - a ono Sputnik. Naravno. U svakoj NATO ili EU zemlji je kriza.
Inace je ironija da se time bavi neko iz zemlje gde se gladuje i pije spiritus umesto vodke. Da, postoji Rusija i izvan elitnih delova Mosvke i St. Peterburga. BDP im je u rangu najnerazvijenijih evropskih drzava.

Vasojevic - Frankfurt

pre 5 godina

Ne postoji izraz kojim bih opisao doticnog iz naslova teme, ali auto put je morao da se pravi.Niti ga pravi ON ni ja, vec svi mi gradjani CG kroz raznorazne dazbine.

Kad sa familijom krenem od Surcina, preko Ibarske magistrale do CG svaki put stignem sa par sijedih vise.

alex

pre 5 godina

Vrlo je jednostavno.Evropu i US brine zavisnost Crne Gore od Rusa,Kineza,Arapa,Azejberdzanaca.E pa gospodo draga te zemlje imaju investicije od tri milijarde eura(autoput,porto novii u Kumboru,velika plaza u Ulcinju zavrsen proekat,na desetine hotela) u minijaturnoj Crnoj Gori! A EU i US nisu ulozili cent vec samo pricu i prijetnje.

Boro

pre 5 godina

Bolje u svakom slučaju da grade autoput nego mega strane mega markete koje uvoze i prodaju svakakvo smeće i truju narod. A što se tiče angažovanja Kineza to je pravi pogodak, jer da su kojim slučajem angažovali Alpinu ili Bathel prošli bi ko bos po trnju zbog njihovih stalnih zaračunavanja nepredviđenih troškova kao što su radili u Srbiji.

Dragan J Torbica

pre 5 godina

Crnogorac sam. Auto put o kojem se govori sigurno nije radjen gospodarevom voljom ili njegov komandom (citaj Milo), da ne bude zabune ne govorimo o teorijama zavere, vladarima iz senke ali mega projekti se ne rade po nalogu lokalnih mocnika (djukanovic, vucic, tači,dodik, izetbegovic i ostala banda) vec kako kaze neko od velike brace i kako odgovara velikim silama. Kineski, turski ruski uticaji su veoma jaki na turbulentnom balkanu a mi kao narod odolevamo i borimo se koliko mozemo za svakodnevicu kakvu takvu.

Boro

pre 5 godina

Bolje u svakom slučaju da grade autoput nego mega strane mega markete koje uvoze i prodaju svakakvo smeće i truju narod. A što se tiče angažovanja Kineza to je pravi pogodak, jer da su kojim slučajem angažovali Alpinu ili Bathel prošli bi ko bos po trnju zbog njihovih stalnih zaračunavanja nepredviđenih troškova kao što su radili u Srbiji.

Vasojevic - Frankfurt

pre 5 godina

Ne postoji izraz kojim bih opisao doticnog iz naslova teme, ali auto put je morao da se pravi.Niti ga pravi ON ni ja, vec svi mi gradjani CG kroz raznorazne dazbine.

Kad sa familijom krenem od Surcina, preko Ibarske magistrale do CG svaki put stignem sa par sijedih vise.

alex

pre 5 godina

Vrlo je jednostavno.Evropu i US brine zavisnost Crne Gore od Rusa,Kineza,Arapa,Azejberdzanaca.E pa gospodo draga te zemlje imaju investicije od tri milijarde eura(autoput,porto novii u Kumboru,velika plaza u Ulcinju zavrsen proekat,na desetine hotela) u minijaturnoj Crnoj Gori! A EU i US nisu ulozili cent vec samo pricu i prijetnje.

trile

pre 5 godina

Pa i jeste za "niđe" jer ko zna kad će Srbija završiti deonicu preko Sjenice (koliko znam nije ni potpisan ugovor) a gledajući koliko su probili rokove za Obrenovac-Čačak neće skoro. Bitno je da se gradi Niš-Tirana!

Dragan J Torbica

pre 5 godina

Crnogorac sam. Auto put o kojem se govori sigurno nije radjen gospodarevom voljom ili njegov komandom (citaj Milo), da ne bude zabune ne govorimo o teorijama zavere, vladarima iz senke ali mega projekti se ne rade po nalogu lokalnih mocnika (djukanovic, vucic, tači,dodik, izetbegovic i ostala banda) vec kako kaze neko od velike brace i kako odgovara velikim silama. Kineski, turski ruski uticaji su veoma jaki na turbulentnom balkanu a mi kao narod odolevamo i borimo se koliko mozemo za svakodnevicu kakvu takvu.

Srbenda

pre 5 godina

Najvazniji infrastrukturni projekat za Srbe su autoput Beograd-Bar, Beograd-Banja Luka i metro u Beogradu. Sramota je za Evropsku uniju i Ameriku da mi moramo da trazimo kredite od Kineza za to.

Dex

pre 5 godina

Rekoh sebi, da nije mozda izvor Sputnik? Pogledam - a ono Sputnik. Naravno. U svakoj NATO ili EU zemlji je kriza.
Inace je ironija da se time bavi neko iz zemlje gde se gladuje i pije spiritus umesto vodke. Da, postoji Rusija i izvan elitnih delova Mosvke i St. Peterburga. BDP im je u rangu najnerazvijenijih evropskih drzava.

Put donosi bericet

pre 5 godina

Samo zlonamernima ne odgovara ovaj auto put, svim ostalim, normalnim ljudima u okruzenju, ovaj put ce biti itekako znacajan i od koristi !

Metropola

pre 5 godina

Cim ti zapad govori da nije dobro, citaj kontra! CG najvecu sansu ima kao turisticka zemlja, a kao takvoj autoputevi su veoma vazni. Za malu zemlju to je ogromna investicija ali dugorocno gledano isplatice se visestruko!

чудна држава

pre 5 godina

За нас возаче добар пут је добра ствар.
Вожња кроз Црну Гору је постала немогућа због лоше постављених знакова и похлепне државе/полиције која редом кажњава туристе ради узимања пара, па се због тога свуда вози испод 50 на сат, што ствара опасне колоне.

baki

pre 5 godina

I naslov je dovoljan - zapad se boji da crna gora ne postane zavisna od kine - a voleli bi da bude od njih, pa im je muka. A šta da kazemo mi iz srbije - od koga smo sve mi već sada zavisni?!?! Boze pravde!!

Pimbe

pre 5 godina

Sad kad je započet neće se od njega odustat, i mi kad pomremo ostace tu da sluzi nekim novim generacijama. Samo nek se gradi, bas me briga ko će i kako će ga platit. Nadam se samo da ću se makar jednom provozati od Bara do Subotice a da ne strepim iza kog grma vrebaju lešinari u zoni 50.

Ne pada iver daleko od klade

pre 5 godina

Da ste nam dali više od šargarepe i štapa Kina ne bi ovde imala nikakav uticaj. Ne bi ni Rusija. Ali pored toliko uslovljavanja i opraštanja zločincima jednim na štetu drugih, pomaganju kriminacima da naprave drzavu po svojoj a ne po meri naroda, doveli ste narode ovih prostora da nemaju izbora nego da se okrenu onom drugom. Nama treba sve, a novca nemamo. Vi ne dajte ali daju kinezi. I tu se prica zavrsava.

Ja

pre 5 godina

Kad god se zapad "zabrine" za nekoga na balkanu, odmah znam da je isti u pravu. Ne daju u evropu, a brine ih uticaj kine!? Kao kada neces nekoga u svoje drustvo, a ne das mu da se druzi sa drugima.

Sjenicak

pre 5 godina

Sve će to narod pozlatiti.. kao i kod nas nove deonice iz njive u njivu, sada se opet rade a da nije još jedan biciklista prošao tuda.. porezi gore, gorivo gore, struja gore, plate dole i merak!

Predrag

pre 5 godina

Taj autoput je neophodan Crnoj Gori odnosno njenim građanima, a mnogo će značiti i turistima koji žele da posete CG. CG redovno plaća rate kredita i nema bojazni da će postati zavisna od Kine. Takle ne sekirajte se za CG, taj autoput i te kako ima smisla.

Gazda Dojkan

pre 5 godina

Ma mene vise brinu ovi nasi koridori, od kojih videsmo 40km do sada. Ibarska je u raspadu.
Juce od Preljine do Uzica, skoro dva sata. Na svakih par kilometara se sanira po jedna traka uz naizmenicno propustanje. U sred turisticke sezone!

Kosta

pre 5 godina

Što se tiče puta od nidje za nidje. Put koji se trenutno radi ide od PG do Mateševa (3-4 km od Kolašina). Ako ništa to nidje-nidje zaobilazi kanjon morace i u sezoni skracuje putovanje barem 2 sata. Kolašin će se rapidno razviti, turisti ce brže i lakše cirkulisati, roba će brže prolaziti, sve ce da se pokrene.

pozz iz Sarajeva

pre 5 godina

Ne postoji nepotreban auto put, narocito ovaj koji ce spojiti Bg i Podgoricu/Bar. Ako se uzme u obzir koliko je opasan bio put koji mijenja ovaj autoput - to je vec dovoljno da opravda izgradnju. Drugo, mnogo vise ljudi ce ici ka CG obali i dalje ka Alb ili severnije ka Cro, a mnogo vise njih i ka Beogradu. Onda i dijaspora koja gravitira ka rodnom kraju na ovom potezu. Kad bude zavrseno do Boljara krak ce u perspektivi ici prema Peci (mada se tu pominje tunel 7-8 km i brza cesta) i spojiti se na autoput Pristina-Titana/albanska obala, Pristina-Skoplje se radi, skoro je pustena 20-ak km autoputa i ostaje jos po 15 km sa obje strane (s tim da makedonci za sada ne rade autoput sa svoje strane), a zavrsetkom Nis-Merdare i E75 se povezuje sa tim putem tako da se dobija prilicno dobro povezana mreza autoputeva (I Srbija znatno profitira izgradnjom svakog od ovih puteva jer E75 postaje jos atraktivniji za brojcano vrlo znacajnu albansku dijasporu, a put se pravi zbog prihoda od putarine, a ne zbog nacionalizma, e necemo taj put, on ce valjati albancima i slicno). Kasni Vc kroz BIH koji treba da spoji Sarajevo i Mostar (gotovo je do Tarcina) i dalje ka Bijaci i hrvatskom Jadranu i put Sa-Bg. Siguran sam da ce mnogi putovati vise kad budu imali brze i sigurne puteve koji ih vode do zeljene destinacije, ma gdje ona bila.

MILISAV

pre 5 godina

Taj autoput u globalu Srbiji uopste nije potreba.Potrebu za nim imaju gradjani CG i crnogorska dijaspora i njihovi potomci koji zive u Srbiji.Nema logike da Srbija zbog toga treba da nastavi gradnju od Pozege do CG granice.Veci prioritet ima moravski koridor od Preljine do pojata i pravac prema Visegradu da se pokrije veliko Hercegovacko podrucje gde zive Srbi a koje je sada slepo crevo sa losom putnom infrastrukturom.

ресавски

pre 5 godina

А колико саобраћајки са смртним исходима ће бити мање а? То би требало да је приоритет. Да један живот спаси па би био од користи а спасиће.Свако ко је путовао кањоном реке Мораче то зна.

Axel

pre 5 godina

@trile
Što se mene kao državljanina Srbije i nekog od čijeg se poreza finansira taj autoput ka cg vi ste to "nidje" i novac za taj autoput Srbija nema razloga da investira.Srbija bi morala da investira u autoput ka Bukureštu(preko Temišvara),Banja Luci(krak prema Sarajevu) ostalo je već tu ka Sofiji,Skoplju i Zagrebu ali ka cg je čist trošak.

Sremac

pre 5 godina

Pravi problem leži u činjenici da je sa Kinezima već manje-više dogovorena naredna deonica od Mateševa do Andrijevice, a za istu su zainteresovane i neke druge firme i države od kojih bi bilo dobro zavisiti!

Vas obozavalac

pre 5 godina

Fantastican auto put koji savrseno povezuje CG sa Srbijom i dalje. Uostalom CG i nema alternativu. Prema HR je neizvesno kada ce stici put do CG. Bosna ni za 50 g.

stoler

pre 5 godina

Ne vidim nista lose u tome da bilo koja strana sila utice na gradnju,posebno recimo autoputeva ili slicnog. Pa svuda na svetu je postojanje autoputeva,brzih pruga,povezanosti i vremenski daleko kraceg putovanja najnormalnija stvar. Pa jel bolje da se putuje 16 sati do CG po krivinama,planinama,kanjonima u dve trake ili da stignes za 4 sata lagano?!?! I onda nam smetaju uticaji Kine,Rusije,Turske,EU,zasto grade autoput?!? Ne,bolje je ovako.

Iraklion

pre 5 godina

Svi se ovde upalite da objasne koliko je put dobra stvar. Poenta je sto da bi takav put bio isplativ mora da ima oko 25000 vozila dnevno a nema ni 9000.Zato su sve koncesije propale pa se morao uzeti kredit koji ce staviti cg u prilicno vazalnu poziciju, jer kredit nece moci vratiti pa ce morati da daju nesto drugo . I obara im bdp značajno. Slučaj Srilanke i kineskih kredita. U tome je poenta teksta a ne da li je autoput dobra stvar ili ne.

Nistakontrasplita

pre 5 godina

Jako malo kina tu ulaze. Cijeli megaprojekt jedan put, jedan pojas je zasnovan na ideji da kina daje kredite siromasima, koje ovi koriste da izgrade puteve koji najvise koriste kini. A ove cini zavisnima o njima. Genijalno

Dragutin

pre 5 godina

Najbolje da se vratimo u Njegoševo doba i opet pojašemo konje...
Taj put ne gradi niko od politicara iz svog dzepa. Gradi ga narod. I ko zna kad cemo ga oduzit. I ko zna koliko ce milogorci pokras dok se završi. Al mi moramo da pravimo puteve.

Programerka

pre 5 godina

@djordje

I Sputnik i Reuters, malo nezgrapno preneti tekstovi.

A put je u "nidje", jer počinje iz jednog polja a završava u nekom kršu značajno pre granice sa Srbijom, nije samo eufemizam na eventualno političko razrešenje kineskoh kredita (a ne investicije). Inicijalni projekat nije sadržao pristupne saobraćajnice, što je dodatni izdatak.

Bek

pre 5 godina

CG ce se po stardom I vec vidjenom socijalistickom obicaju zaduziti sve vise I vise da bi otplatila dugove kinezima. Zato ce narod da ispašta. Megalomanski projekat koji će CG učiniti zavisnom od Kine koja isti scenario primenjuje u africi i aziji gde grade najviše i najsiromašnijih zemalja koje se poput CG upliću u poslove koje ne mogu da plate. Tako kinezi osvajaju svet a male zemlje postaju njihovo vlasništvo.

Max

pre 5 godina

https://www.reuters.com/article/us-china-silkroad-europe-montenegro-insi/chinese-highway-to-nowhere-haunts-montenegro-idUSKBN1K60QX
Ko kontrolise proslost, kontrolise sadasnjost. Ko kontrolise sadasnjost, kontrolise buducnost. Vi komentatori mozete samo da se palite da ste znacajni, bez obzira koju "stranu" zastupate. Zaduzenost za bilo sta je losa, ako ne mozes da vratis. Dodajte geopoliticku dimenziju i vracanje postaje jos zeznutije. Put kao put je dobar. Ostalo je kontrola. A ovi sa biranjem "istinoljubivog" izvora (sa bilo koje strane) su naivni. Da ne napisem nesto drugo.

Dex

pre 5 godina

Rekoh sebi, da nije mozda izvor Sputnik? Pogledam - a ono Sputnik. Naravno. U svakoj NATO ili EU zemlji je kriza.
Inace je ironija da se time bavi neko iz zemlje gde se gladuje i pije spiritus umesto vodke. Da, postoji Rusija i izvan elitnih delova Mosvke i St. Peterburga. BDP im je u rangu najnerazvijenijih evropskih drzava.

Axel

pre 5 godina

@trile
Što se mene kao državljanina Srbije i nekog od čijeg se poreza finansira taj autoput ka cg vi ste to "nidje" i novac za taj autoput Srbija nema razloga da investira.Srbija bi morala da investira u autoput ka Bukureštu(preko Temišvara),Banja Luci(krak prema Sarajevu) ostalo je već tu ka Sofiji,Skoplju i Zagrebu ali ka cg je čist trošak.

Bek

pre 5 godina

CG ce se po stardom I vec vidjenom socijalistickom obicaju zaduziti sve vise I vise da bi otplatila dugove kinezima. Zato ce narod da ispašta. Megalomanski projekat koji će CG učiniti zavisnom od Kine koja isti scenario primenjuje u africi i aziji gde grade najviše i najsiromašnijih zemalja koje se poput CG upliću u poslove koje ne mogu da plate. Tako kinezi osvajaju svet a male zemlje postaju njihovo vlasništvo.

MILISAV

pre 5 godina

Taj autoput u globalu Srbiji uopste nije potreba.Potrebu za nim imaju gradjani CG i crnogorska dijaspora i njihovi potomci koji zive u Srbiji.Nema logike da Srbija zbog toga treba da nastavi gradnju od Pozege do CG granice.Veci prioritet ima moravski koridor od Preljine do pojata i pravac prema Visegradu da se pokrije veliko Hercegovacko podrucje gde zive Srbi a koje je sada slepo crevo sa losom putnom infrastrukturom.

Dragan J Torbica

pre 5 godina

Crnogorac sam. Auto put o kojem se govori sigurno nije radjen gospodarevom voljom ili njegov komandom (citaj Milo), da ne bude zabune ne govorimo o teorijama zavere, vladarima iz senke ali mega projekti se ne rade po nalogu lokalnih mocnika (djukanovic, vucic, tači,dodik, izetbegovic i ostala banda) vec kako kaze neko od velike brace i kako odgovara velikim silama. Kineski, turski ruski uticaji su veoma jaki na turbulentnom balkanu a mi kao narod odolevamo i borimo se koliko mozemo za svakodnevicu kakvu takvu.

Sjenicak

pre 5 godina

Sve će to narod pozlatiti.. kao i kod nas nove deonice iz njive u njivu, sada se opet rade a da nije još jedan biciklista prošao tuda.. porezi gore, gorivo gore, struja gore, plate dole i merak!

Srbenda

pre 5 godina

Najvazniji infrastrukturni projekat za Srbe su autoput Beograd-Bar, Beograd-Banja Luka i metro u Beogradu. Sramota je za Evropsku uniju i Ameriku da mi moramo da trazimo kredite od Kineza za to.

Put donosi bericet

pre 5 godina

Samo zlonamernima ne odgovara ovaj auto put, svim ostalim, normalnim ljudima u okruzenju, ovaj put ce biti itekako znacajan i od koristi !

trile

pre 5 godina

Pa i jeste za "niđe" jer ko zna kad će Srbija završiti deonicu preko Sjenice (koliko znam nije ni potpisan ugovor) a gledajući koliko su probili rokove za Obrenovac-Čačak neće skoro. Bitno je da se gradi Niš-Tirana!

чудна држава

pre 5 godina

За нас возаче добар пут је добра ствар.
Вожња кроз Црну Гору је постала немогућа због лоше постављених знакова и похлепне државе/полиције која редом кажњава туристе ради узимања пара, па се због тога свуда вози испод 50 на сат, што ствара опасне колоне.

Iraklion

pre 5 godina

Svi se ovde upalite da objasne koliko je put dobra stvar. Poenta je sto da bi takav put bio isplativ mora da ima oko 25000 vozila dnevno a nema ni 9000.Zato su sve koncesije propale pa se morao uzeti kredit koji ce staviti cg u prilicno vazalnu poziciju, jer kredit nece moci vratiti pa ce morati da daju nesto drugo . I obara im bdp značajno. Slučaj Srilanke i kineskih kredita. U tome je poenta teksta a ne da li je autoput dobra stvar ili ne.

Vasojevic - Frankfurt

pre 5 godina

Ne postoji izraz kojim bih opisao doticnog iz naslova teme, ali auto put je morao da se pravi.Niti ga pravi ON ni ja, vec svi mi gradjani CG kroz raznorazne dazbine.

Kad sa familijom krenem od Surcina, preko Ibarske magistrale do CG svaki put stignem sa par sijedih vise.

Boro

pre 5 godina

Bolje u svakom slučaju da grade autoput nego mega strane mega markete koje uvoze i prodaju svakakvo smeće i truju narod. A što se tiče angažovanja Kineza to je pravi pogodak, jer da su kojim slučajem angažovali Alpinu ili Bathel prošli bi ko bos po trnju zbog njihovih stalnih zaračunavanja nepredviđenih troškova kao što su radili u Srbiji.

pozz iz Sarajeva

pre 5 godina

Ne postoji nepotreban auto put, narocito ovaj koji ce spojiti Bg i Podgoricu/Bar. Ako se uzme u obzir koliko je opasan bio put koji mijenja ovaj autoput - to je vec dovoljno da opravda izgradnju. Drugo, mnogo vise ljudi ce ici ka CG obali i dalje ka Alb ili severnije ka Cro, a mnogo vise njih i ka Beogradu. Onda i dijaspora koja gravitira ka rodnom kraju na ovom potezu. Kad bude zavrseno do Boljara krak ce u perspektivi ici prema Peci (mada se tu pominje tunel 7-8 km i brza cesta) i spojiti se na autoput Pristina-Titana/albanska obala, Pristina-Skoplje se radi, skoro je pustena 20-ak km autoputa i ostaje jos po 15 km sa obje strane (s tim da makedonci za sada ne rade autoput sa svoje strane), a zavrsetkom Nis-Merdare i E75 se povezuje sa tim putem tako da se dobija prilicno dobro povezana mreza autoputeva (I Srbija znatno profitira izgradnjom svakog od ovih puteva jer E75 postaje jos atraktivniji za brojcano vrlo znacajnu albansku dijasporu, a put se pravi zbog prihoda od putarine, a ne zbog nacionalizma, e necemo taj put, on ce valjati albancima i slicno). Kasni Vc kroz BIH koji treba da spoji Sarajevo i Mostar (gotovo je do Tarcina) i dalje ka Bijaci i hrvatskom Jadranu i put Sa-Bg. Siguran sam da ce mnogi putovati vise kad budu imali brze i sigurne puteve koji ih vode do zeljene destinacije, ma gdje ona bila.

alex

pre 5 godina

Vrlo je jednostavno.Evropu i US brine zavisnost Crne Gore od Rusa,Kineza,Arapa,Azejberdzanaca.E pa gospodo draga te zemlje imaju investicije od tri milijarde eura(autoput,porto novii u Kumboru,velika plaza u Ulcinju zavrsen proekat,na desetine hotela) u minijaturnoj Crnoj Gori! A EU i US nisu ulozili cent vec samo pricu i prijetnje.

Metropola

pre 5 godina

Cim ti zapad govori da nije dobro, citaj kontra! CG najvecu sansu ima kao turisticka zemlja, a kao takvoj autoputevi su veoma vazni. Za malu zemlju to je ogromna investicija ali dugorocno gledano isplatice se visestruko!

baki

pre 5 godina

I naslov je dovoljan - zapad se boji da crna gora ne postane zavisna od kine - a voleli bi da bude od njih, pa im je muka. A šta da kazemo mi iz srbije - od koga smo sve mi već sada zavisni?!?! Boze pravde!!

Nistakontrasplita

pre 5 godina

Jako malo kina tu ulaze. Cijeli megaprojekt jedan put, jedan pojas je zasnovan na ideji da kina daje kredite siromasima, koje ovi koriste da izgrade puteve koji najvise koriste kini. A ove cini zavisnima o njima. Genijalno

Vas obozavalac

pre 5 godina

Fantastican auto put koji savrseno povezuje CG sa Srbijom i dalje. Uostalom CG i nema alternativu. Prema HR je neizvesno kada ce stici put do CG. Bosna ni za 50 g.

Predrag

pre 5 godina

Taj autoput je neophodan Crnoj Gori odnosno njenim građanima, a mnogo će značiti i turistima koji žele da posete CG. CG redovno plaća rate kredita i nema bojazni da će postati zavisna od Kine. Takle ne sekirajte se za CG, taj autoput i te kako ima smisla.

Dragutin

pre 5 godina

Najbolje da se vratimo u Njegoševo doba i opet pojašemo konje...
Taj put ne gradi niko od politicara iz svog dzepa. Gradi ga narod. I ko zna kad cemo ga oduzit. I ko zna koliko ce milogorci pokras dok se završi. Al mi moramo da pravimo puteve.

Ja

pre 5 godina

Kad god se zapad "zabrine" za nekoga na balkanu, odmah znam da je isti u pravu. Ne daju u evropu, a brine ih uticaj kine!? Kao kada neces nekoga u svoje drustvo, a ne das mu da se druzi sa drugima.

Sremac

pre 5 godina

Pravi problem leži u činjenici da je sa Kinezima već manje-više dogovorena naredna deonica od Mateševa do Andrijevice, a za istu su zainteresovane i neke druge firme i države od kojih bi bilo dobro zavisiti!

Max

pre 5 godina

https://www.reuters.com/article/us-china-silkroad-europe-montenegro-insi/chinese-highway-to-nowhere-haunts-montenegro-idUSKBN1K60QX
Ko kontrolise proslost, kontrolise sadasnjost. Ko kontrolise sadasnjost, kontrolise buducnost. Vi komentatori mozete samo da se palite da ste znacajni, bez obzira koju "stranu" zastupate. Zaduzenost za bilo sta je losa, ako ne mozes da vratis. Dodajte geopoliticku dimenziju i vracanje postaje jos zeznutije. Put kao put je dobar. Ostalo je kontrola. A ovi sa biranjem "istinoljubivog" izvora (sa bilo koje strane) su naivni. Da ne napisem nesto drugo.

ресавски

pre 5 godina

А колико саобраћајки са смртним исходима ће бити мање а? То би требало да је приоритет. Да један живот спаси па би био од користи а спасиће.Свако ко је путовао кањоном реке Мораче то зна.

Pimbe

pre 5 godina

Sad kad je započet neće se od njega odustat, i mi kad pomremo ostace tu da sluzi nekim novim generacijama. Samo nek se gradi, bas me briga ko će i kako će ga platit. Nadam se samo da ću se makar jednom provozati od Bara do Subotice a da ne strepim iza kog grma vrebaju lešinari u zoni 50.

Kosta

pre 5 godina

Što se tiče puta od nidje za nidje. Put koji se trenutno radi ide od PG do Mateševa (3-4 km od Kolašina). Ako ništa to nidje-nidje zaobilazi kanjon morace i u sezoni skracuje putovanje barem 2 sata. Kolašin će se rapidno razviti, turisti ce brže i lakše cirkulisati, roba će brže prolaziti, sve ce da se pokrene.

Ne pada iver daleko od klade

pre 5 godina

Da ste nam dali više od šargarepe i štapa Kina ne bi ovde imala nikakav uticaj. Ne bi ni Rusija. Ali pored toliko uslovljavanja i opraštanja zločincima jednim na štetu drugih, pomaganju kriminacima da naprave drzavu po svojoj a ne po meri naroda, doveli ste narode ovih prostora da nemaju izbora nego da se okrenu onom drugom. Nama treba sve, a novca nemamo. Vi ne dajte ali daju kinezi. I tu se prica zavrsava.

Gazda Dojkan

pre 5 godina

Ma mene vise brinu ovi nasi koridori, od kojih videsmo 40km do sada. Ibarska je u raspadu.
Juce od Preljine do Uzica, skoro dva sata. Na svakih par kilometara se sanira po jedna traka uz naizmenicno propustanje. U sred turisticke sezone!

Programerka

pre 5 godina

@djordje

I Sputnik i Reuters, malo nezgrapno preneti tekstovi.

A put je u "nidje", jer počinje iz jednog polja a završava u nekom kršu značajno pre granice sa Srbijom, nije samo eufemizam na eventualno političko razrešenje kineskoh kredita (a ne investicije). Inicijalni projekat nije sadržao pristupne saobraćajnice, što je dodatni izdatak.

stoler

pre 5 godina

Ne vidim nista lose u tome da bilo koja strana sila utice na gradnju,posebno recimo autoputeva ili slicnog. Pa svuda na svetu je postojanje autoputeva,brzih pruga,povezanosti i vremenski daleko kraceg putovanja najnormalnija stvar. Pa jel bolje da se putuje 16 sati do CG po krivinama,planinama,kanjonima u dve trake ili da stignes za 4 sata lagano?!?! I onda nam smetaju uticaji Kine,Rusije,Turske,EU,zasto grade autoput?!? Ne,bolje je ovako.