Ponedeljak, 16.07.2018.

11:44

Besplatne kese u istoriju: Naplaćuju još 2 trgovinska lanca

U akciju naplate plastičnih kesa od danas su se uključila još dva trgovinska lanca, pa ih je tako u Srbiji sada ukupno četiri.

Izvor: Tanjug

Besplatne kese u istoriju: Naplaæuju još 2 trgovinska lanca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 5 godina

U Maxiju su mi naplatili kesu 2 din i to je bilo na fiskalnom racunu, a u Liliju su mi isto naplatili kesu 2 din, ali toga nije bilo na racunu. Da li to moze tako?

abc

pre 5 godina

Glupost. Plastične kese su nezamenljive. Pronadjite neku alternativu, pa onda zabranite. 
Btw, papirne kese nisu dobra alternativa
(fc, 17. jul 2018 08:00)

torba, ceger, platnena "kesa", kartonska kutija, itd.

trener

pre 5 godina

Sinoc u maxiju Kasirka pita coveka da li zeli kesu, on odgovara da, ona kaze 2 dinara je, on kaze neka hvala onda :) ja sam uzeo 8 kesa posto sam imao lom stvari. Te kese cu iskorostiti za djubre, 2 dinara kostaju a multifunkcionalne su. Drago mi je sto ih ljudi manje uzimaju i manje prljaju ali poenta je da Beograd smrdi na kanalizaciju cim temp predje 30c... to je veci problem od kesa slozicete se...

Pera ložač

pre 5 godina

Čisto da se zna. Bio razgradive kese su obične plastične kese kojima je dodat aditiv da se razlože na manje komade posle određenog vremena. Znači nisu kompostabilne. Te je bolje ukinuti i njih.

neca

pre 5 godina

A jel se može reklamirati kesa ako pukne ili je pocepana pošto je ona sada plaćena i trebalo bi da podleže nekoj vrsti garancije kao i svaka druga roba

aleksa

pre 5 godina

Kada potrosim 2000 din za manju kupovinu, dacu i 4 din za 2 kese. Ako nemam izgradjenu svest, bacicu ih gde stignem. Umesto da se zabrani nesto sto je stetno, ono se naplacuje. Trgovci, koji su kese do juce davali besplatno, sada i od njih zaradjuju. Okreni-obrni, opet sve po ledjima obicnog coveka koji radi za jednu od najmanjih plata u Evropi...

Gile

pre 5 godina

Sve su druge probleme resili pa su sad kese najbitniji. Bas me zanima za koga lobiraju i kolike su pare uzeli od delezea ,lidla ili mozda od nekog drugog. Vidim nabavili su kontejnere u kolima se posebno ubacuje staklo, plastika ,limenke itd... muka mi je vise od ovih takozvanih ekologa sto toliko brinu o zivotnoj sredini... Jedno pitanje sta cete uraditi sa tim parama sto zaradite od naplate kesa da ih mozda necete dati u humanitarne svrhe... ako ne uradite tako sram vas bilo...

Rozenkranc

pre 5 godina

Sitniš ionako ostavljam, ko da vuče bezvredni metal, a sad ću namerno da uzimam 5 umesto recimo dve kese, neću da crknem za 10 din, ali ima da ih uzimam i kad treba i kad ne treba...
Glupe fore, kao ekologija, malo se ugradjuju pa sad i kese naplaćuju...
Bolje edukujte narod i naplaćuje kazne ako neko baci kesu i sl., ovo neće sprečiti ljude da bacaju svašta gde stignu, naročito mlade generacije, milion puta sam video da im je kanta na deset metara ali bacaju po ulici ili recimo ostave kese od kokica pored klupe, a o žvakama i opušcima neću ni da govorim....

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 5 godina

Naplate ti kesu a oko marketa prelivaju kontejneri do guse u djubretu cim izadjes. Ukinite kese pa lepo ceger, ranac, torba...

Skretnicar

pre 5 godina

Mase su se uhvatile za rep problema i resavaju ga administrativnim merama. Plasticna vrecica je jedan od najcistijih ekoloskih proizvoda ( SADA CE SVI DA POUDE SA KOMENTARIMA ) ali kada se umesamo mi obicni potrosaci nastaje problem ? Svu krivicu prebacujemo na nekoga drugog a stvar je vrlo jednostavna.
Vrecica dok ne ugleda nas potrosace nije pipnula zagadjenje : Cev vadi naftu iz zemlje preradjuje se bez kontakta sa vazduhom i sprema za supermarkete. Mi je uzimamo i bacamo gde stignemo i kako nam je volja. Naravno bolje su papirne jer se one same uniste i nasi tragovi se ne vide. Ali zapitajte se zasto su posecene sume Amazona i koliko treba hemikalija i energije za proizvodnju papira odnosno gde te hemikalije nakon procesa proizvodnje zavrsavaju ? Treba obici fabrike celuloze pa videti.
Glavni generator otpada je amerika: Trenutno se dave u tome jer su Kinezi prestali da ga otkupljuju. A sta ameri rade bacaju ga u okeane.

realno

pre 5 godina

Zasto jednostavno ne uvesti pravilo da sve moraju biti biorazgradive do npr 2020.Naplacivanje po poslovnoj politici trgovca.Pretpostavljam da biorazgradivih nema dovoljno na trzistu pa je to bombona ko ima odakle da uveze...U ekologiji je buducnost namestanja....cim kazes za dobrobit prirode niko te ne pita vise koje si kombinacije smislio.

VV

pre 5 godina

Moji odlasci u Maxi odlaze u istoriju zajedno s besplatnim kesama. Nek prosipaju tu demagogiju o ekologiji na moj račun onima koji glasaju za Vučića. Eto on upravo reče kako je uštedeo milijarde zahvaljujući smanjenju penzija, a vi se izgleda ugledate na njega, ali ste zaboravili da vaše uvrede na račun mog zdravog razuma ne moram da trpim. Zbogom Maxi!

Prc Milojko

pre 5 godina

Male im marže(najveće u Evropi),pa se vade na kesama.Sramota!
Gde su velike papirne kese(kao u SAD)ili biorazgradive-makar ih plaćali?To čuva ekologiju!

Nikola

pre 5 godina

@pešak
Proizvođači su prešli sa staklene na plastičnu ambalažu iz više razloga, mahom praktičnih. Plastika je neuporediva lakša od stakla (vrlo izraženo kod vode za piće, sokova, piva, jestivog ulja...), otporniji je materijal u pitanju (nije lomljiva u tolikoj meri poput stakla) i, na kraju krajeva, mnogo je jeftinija. Priznaćete da su sve ovo dovoljno dobri razlozi za prelazak na plastičnu ambalažu.
Naravno, staklo je prirodan produkt, plastika sintetički. Samim tim moj glas uvek ide staklu. Oni malo stariji se verovatno sećaju neponovljivog ukusa Coca-Cole iz staklenke, a nekada su i mleko, jogurt i ulje pakovani tako.
Danas je, nažalost, sve podređeno smanjenju troškova, olakšanom transportu i lakšoj manipulaciji radnicima u proizvodnji. A sve nauštrb kvaliteta, ukusa i zdravlja.

aleksa

pre 5 godina

u kapitalizmu, njih da interesuje ekologija, nije nego
sta je sa biorazgradivim kesama?
po kesi imaju zaradu 1.90 x vise miliona koliko dnevno ode...

Dudi15157

pre 5 godina

Hoće li mi, molim Vas, neko objasniti ko je do sada plaćao te kese? Na stranu sada ekologija, ali to znači da su do sada trgovinski lanci te kese nama poklanjali i bili u gubitku zbog toga, a sada više neće morati da pokrivaju gubitke zbog tih istih kesa. Ili smo mi njih ipak plaćali kroz cenu robe???

Ivan

pre 5 godina

Nije problem u 2 dinara (bar meni) ali onda kese treba da budu kao u METRO-u bez logoa kompanije, ovako će neko da ih tuzi jer nemaju na to pravo, logo na kesi nemas prava da naplacujes, nema logoa OK pa nek košta i 5 dinara 😉

darko

pre 5 godina

Inače je kesa i maxiju 2d.pa jok neće da se koriste..stavite 20d pa će čovek da razmisli i sledeći put možda ponese ceger...Ali ni taj ceger nije za sve, kako ću voće da stavim u ceger i merim na vagu? Lepo se setili da se kese izbace ali bi trebalo da smisle bolji način.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Ne interesuje njih ekologija vec pare...zato i naplaciju kese...da zele nesto da promene delili bi torbe besplatno...ove koje kostaju 100 dinara raspadnu se odmah?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Ne interesuje njih ekologija vec pare...zato i naplaciju kese...da zele nesto da promene delili bi torbe besplatno...ove koje kostaju 100 dinara raspadnu se odmah?

Bogdan

pre 5 godina

Ne znam koji je drugi lamac, ali Tempo je jedan. Ne kapiram čemu ovakvi, nepotpuni članci, ne sme da se pomene naziv trgovinskog lanca zbog loše reklame??

sanja

pre 5 godina

volim ove budale sto su otisli na pijacu dva puta u zivotu pa im i tamosnje kese smetaju. a u sta da stavis mokru salatu, mokre krastavce, luk , pasulj.... da gnecim kajsije u cegeru jer mi ne daju kesu... ok, naplacujte kese, koristicu za djubre one sa pijace a iza moga psa nek ciste ovi ekolozi, ja vise nemam kesa za pseci izmet, zao mi je

ToMa

pre 5 godina

Treba da ponude opcije na kasi u marketima, osim plastike, da ponude papirne i platnene kese po ceni od 10 ili 30 dinara, pa ja da odlučim koju ću da koristim. Sad će plastične kese da smanje i oslabe kvalitet i onda će da zarade od toga jer ćemo biti primorani da kupujemo više plastičnih kesa.

Dokle, aman, dokle vise ta KUKNJAVA?

pre 5 godina

Evo ih opet KUKUMAVKE!
Pa dobro, bre, narode, umes li ti ista drugo da radis - pa makar i za 200 E, cisto onako, da ne sedis dzabe - osim da non-stop kukas?
Neces da placas kese? Pa nista lakse - nosi ih sa sobom.
A sto se komentara na Delez tice, upravo taj Delez uz racun od minimum, mislim 1800 dinara, daje besplatne cegere, pa em dzabe, em lepi, em trajni.
E, sad jedva cekam kuknjavu na temu "ko jos kupuje" za 1800 dinara na ovu besparicu!
A i Srbija nije stigla dalje od drugog kola SP u fudbalu, mada "fudbaleri" zaradjuju da ni sami ne znaju koliko. Dakle, ocigledno nije sve ni u parama, pa eto nama dusevne hrane, dok ne krene Zadruga 2!

EU Citizen

pre 5 godina

Jezivo i potpuno nepotrebno maltretiranje građana, naročito sirotimje, kojoj su lanci jedva dočekali da se ugrade za joe koji dinar sa licemernim ekološkim izgovorom. Pritom, nijedan proizvod zbog toga, naravno, neće postati jeftiniji, a kese od biodegradibilne plastike postoje odavno.

pešak

pre 5 godina

Neko je već napisao, zašto se uopšte prešlo na plastiku i zašto više nemamo staklenih flaša? Verovatno jer je bilo jeftinija. Nekada su u C marketima bile papirne kese različitih veličina. Razumem da je sada populacija i potrošnja povećana, ali sipanje paljbe na narod koji je prost je pogrešno usmerena strelica. Sad ako neko smatra da se upotrebom papirnih kesa uništava drvće, papir se može reciklirati. Inače imam desetak cegera, što kupljenih, što poklonjenih. Često ih nosim, ali ne uvek i špajz mi je zatrpan plastičnim kesama u koje bacam đubre pre nego ga izbacim u crnoj kesi u kontejner.
Možete zabraniti upotrebu plastičnih kesa ali ne vidim da imate pravo da prodajete bilo šta što je prihvatljivo za nošenje i time još više osiromašujete ovaj jadan narod. Nikada ne bih kupila niti plastičnu niti bilo koju kesu koja se prodaje kao prihvatljiva. Kupiću ili imam svoje cegere.

nnn

pre 5 godina

Verovatno ce po zelji Delhaize da se zabrane kese u Srbiji , pa ce nam onda da nam prodaju cegere po 100 dinara umesto kesa od 2 dinara koje puknu cim stavite nesto teze ili ostrije. Meni puce kesa, i ne da mi kasirka drugu za dzabe da mi zameni pocepanu koju sam platio minut ranije 2 dinara. A strasno je sto sada mesari u Delhaize u te iste kese trpaju ponekada kobasice jer ih mrze da ih stave u onaj papir . A da ne pricamo da su opet radnicima vratli 6 nedelju radnu nedelju umesto 5 dnevne koja je kratko trajala i bilo kratko radovanje radnika koji rintaju za 30 tak hiajda sa sve prevozom, dok uzivaju jedino poslovodje i zamenici u marketima sa platama od preko 50 tak , 80 tak hijada dinara i oni koji rade u upravi na Novom Beogradu u Belvilu.

bole

pre 5 godina

kesa koja kosta 1 dinar nema uticaja na ljude i razmišljanje ajde da se ne lazemo. ja još nisam čuo nekog da je to promenio. pa pogledaj pijace. pune su kesa. ko to kontroliše?

seljo

pre 5 godina

OK, ja odsad idem u market gde dobijem kesu za džabe. Te kese su ionako biorazgradive, a ja ih koristim posle za bacanje smeća u kontejner (isti materijal kao ona crna kesa, ali koju treba d platim). Gledajte vi bolje šta vam industrija radi i kakve se materije izbacuju u prirodu, gotovo ništa se ne kontroliše (Mlekare, mesare, hemijska industrija, zakopavanje toksičnih materija...). Sad vam smeta ova moja kesa, napominjem..BIORAZGRAIVA JE (obične ne koristim).

Komentator

pre 5 godina

Da je u pitanju zaštita životne sredine, izbacili bi u potpunosti plastične kese, a ubacili bi papirne. Ovako je samo pranje novca otkad se naplaćuju.

mima

pre 5 godina

Imam utisak da su ljudi kod nas veoma neobavešteni. Ne znaju zbog čega i kako treba odvajati otpad, pa vidim kućno smeće u kesi zajedno sa plastikom i papirom ubačeno u specijalni kontejner određen za plastiku ili u onaj za kućni otpad. Očekujem da javni servis RTS odvoji u toku svakog dnevnika neki minut da to detaljno objasni gledaocima. Trebalo bi da to bude ukratko i u dužem periodu.
Generalno, svima je jasno da nešto šteti planeti ali nema uputstva kako najjednostavnije da to rješavamo.

seljo

pre 5 godina

OK, ja odsad idem u market gde dobijem kesu za džabe. Te kese su ionako biorazgradive, a ja ih koristim posle za bacanje smeća u kontejner (isti materijal kao ona crna kesa, ali koju treba d platim). Gledajte vi bolje šta vam industrija radi i kakve se materije izbacuju u prirodu, gotovo ništa se ne kontroliše (Mlekare, mesare, hemijska industrija, zakopavanje toksičnih materija...). Sad vam smeta ova moja kesa, napominjem..BIORAZGRAIVA JE (obične ne koristim).

Komentator

pre 5 godina

Da je u pitanju zaštita životne sredine, izbacili bi u potpunosti plastične kese, a ubacili bi papirne. Ovako je samo pranje novca otkad se naplaćuju.

nnn

pre 5 godina

Verovatno ce po zelji Delhaize da se zabrane kese u Srbiji , pa ce nam onda da nam prodaju cegere po 100 dinara umesto kesa od 2 dinara koje puknu cim stavite nesto teze ili ostrije. Meni puce kesa, i ne da mi kasirka drugu za dzabe da mi zameni pocepanu koju sam platio minut ranije 2 dinara. A strasno je sto sada mesari u Delhaize u te iste kese trpaju ponekada kobasice jer ih mrze da ih stave u onaj papir . A da ne pricamo da su opet radnicima vratli 6 nedelju radnu nedelju umesto 5 dnevne koja je kratko trajala i bilo kratko radovanje radnika koji rintaju za 30 tak hiajda sa sve prevozom, dok uzivaju jedino poslovodje i zamenici u marketima sa platama od preko 50 tak , 80 tak hijada dinara i oni koji rade u upravi na Novom Beogradu u Belvilu.

Bogdan

pre 5 godina

Ne znam koji je drugi lamac, ali Tempo je jedan. Ne kapiram čemu ovakvi, nepotpuni članci, ne sme da se pomene naziv trgovinskog lanca zbog loše reklame??

bole

pre 5 godina

kesa koja kosta 1 dinar nema uticaja na ljude i razmišljanje ajde da se ne lazemo. ja još nisam čuo nekog da je to promenio. pa pogledaj pijace. pune su kesa. ko to kontroliše?

EU Citizen

pre 5 godina

Jezivo i potpuno nepotrebno maltretiranje građana, naročito sirotimje, kojoj su lanci jedva dočekali da se ugrade za joe koji dinar sa licemernim ekološkim izgovorom. Pritom, nijedan proizvod zbog toga, naravno, neće postati jeftiniji, a kese od biodegradibilne plastike postoje odavno.

Dokle, aman, dokle vise ta KUKNJAVA?

pre 5 godina

Evo ih opet KUKUMAVKE!
Pa dobro, bre, narode, umes li ti ista drugo da radis - pa makar i za 200 E, cisto onako, da ne sedis dzabe - osim da non-stop kukas?
Neces da placas kese? Pa nista lakse - nosi ih sa sobom.
A sto se komentara na Delez tice, upravo taj Delez uz racun od minimum, mislim 1800 dinara, daje besplatne cegere, pa em dzabe, em lepi, em trajni.
E, sad jedva cekam kuknjavu na temu "ko jos kupuje" za 1800 dinara na ovu besparicu!
A i Srbija nije stigla dalje od drugog kola SP u fudbalu, mada "fudbaleri" zaradjuju da ni sami ne znaju koliko. Dakle, ocigledno nije sve ni u parama, pa eto nama dusevne hrane, dok ne krene Zadruga 2!

mima

pre 5 godina

Imam utisak da su ljudi kod nas veoma neobavešteni. Ne znaju zbog čega i kako treba odvajati otpad, pa vidim kućno smeće u kesi zajedno sa plastikom i papirom ubačeno u specijalni kontejner određen za plastiku ili u onaj za kućni otpad. Očekujem da javni servis RTS odvoji u toku svakog dnevnika neki minut da to detaljno objasni gledaocima. Trebalo bi da to bude ukratko i u dužem periodu.
Generalno, svima je jasno da nešto šteti planeti ali nema uputstva kako najjednostavnije da to rješavamo.

VV

pre 5 godina

Moji odlasci u Maxi odlaze u istoriju zajedno s besplatnim kesama. Nek prosipaju tu demagogiju o ekologiji na moj račun onima koji glasaju za Vučića. Eto on upravo reče kako je uštedeo milijarde zahvaljujući smanjenju penzija, a vi se izgleda ugledate na njega, ali ste zaboravili da vaše uvrede na račun mog zdravog razuma ne moram da trpim. Zbogom Maxi!

Dudi15157

pre 5 godina

Hoće li mi, molim Vas, neko objasniti ko je do sada plaćao te kese? Na stranu sada ekologija, ali to znači da su do sada trgovinski lanci te kese nama poklanjali i bili u gubitku zbog toga, a sada više neće morati da pokrivaju gubitke zbog tih istih kesa. Ili smo mi njih ipak plaćali kroz cenu robe???

Nikola

pre 5 godina

@pešak
Proizvođači su prešli sa staklene na plastičnu ambalažu iz više razloga, mahom praktičnih. Plastika je neuporediva lakša od stakla (vrlo izraženo kod vode za piće, sokova, piva, jestivog ulja...), otporniji je materijal u pitanju (nije lomljiva u tolikoj meri poput stakla) i, na kraju krajeva, mnogo je jeftinija. Priznaćete da su sve ovo dovoljno dobri razlozi za prelazak na plastičnu ambalažu.
Naravno, staklo je prirodan produkt, plastika sintetički. Samim tim moj glas uvek ide staklu. Oni malo stariji se verovatno sećaju neponovljivog ukusa Coca-Cole iz staklenke, a nekada su i mleko, jogurt i ulje pakovani tako.
Danas je, nažalost, sve podređeno smanjenju troškova, olakšanom transportu i lakšoj manipulaciji radnicima u proizvodnji. A sve nauštrb kvaliteta, ukusa i zdravlja.

Ivan

pre 5 godina

Nije problem u 2 dinara (bar meni) ali onda kese treba da budu kao u METRO-u bez logoa kompanije, ovako će neko da ih tuzi jer nemaju na to pravo, logo na kesi nemas prava da naplacujes, nema logoa OK pa nek košta i 5 dinara 😉

pešak

pre 5 godina

Neko je već napisao, zašto se uopšte prešlo na plastiku i zašto više nemamo staklenih flaša? Verovatno jer je bilo jeftinija. Nekada su u C marketima bile papirne kese različitih veličina. Razumem da je sada populacija i potrošnja povećana, ali sipanje paljbe na narod koji je prost je pogrešno usmerena strelica. Sad ako neko smatra da se upotrebom papirnih kesa uništava drvće, papir se može reciklirati. Inače imam desetak cegera, što kupljenih, što poklonjenih. Često ih nosim, ali ne uvek i špajz mi je zatrpan plastičnim kesama u koje bacam đubre pre nego ga izbacim u crnoj kesi u kontejner.
Možete zabraniti upotrebu plastičnih kesa ali ne vidim da imate pravo da prodajete bilo šta što je prihvatljivo za nošenje i time još više osiromašujete ovaj jadan narod. Nikada ne bih kupila niti plastičnu niti bilo koju kesu koja se prodaje kao prihvatljiva. Kupiću ili imam svoje cegere.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Ne interesuje njih ekologija vec pare...zato i naplaciju kese...da zele nesto da promene delili bi torbe besplatno...ove koje kostaju 100 dinara raspadnu se odmah?

Rozenkranc

pre 5 godina

Sitniš ionako ostavljam, ko da vuče bezvredni metal, a sad ću namerno da uzimam 5 umesto recimo dve kese, neću da crknem za 10 din, ali ima da ih uzimam i kad treba i kad ne treba...
Glupe fore, kao ekologija, malo se ugradjuju pa sad i kese naplaćuju...
Bolje edukujte narod i naplaćuje kazne ako neko baci kesu i sl., ovo neće sprečiti ljude da bacaju svašta gde stignu, naročito mlade generacije, milion puta sam video da im je kanta na deset metara ali bacaju po ulici ili recimo ostave kese od kokica pored klupe, a o žvakama i opušcima neću ni da govorim....

Prc Milojko

pre 5 godina

Male im marže(najveće u Evropi),pa se vade na kesama.Sramota!
Gde su velike papirne kese(kao u SAD)ili biorazgradive-makar ih plaćali?To čuva ekologiju!

realno

pre 5 godina

Zasto jednostavno ne uvesti pravilo da sve moraju biti biorazgradive do npr 2020.Naplacivanje po poslovnoj politici trgovca.Pretpostavljam da biorazgradivih nema dovoljno na trzistu pa je to bombona ko ima odakle da uveze...U ekologiji je buducnost namestanja....cim kazes za dobrobit prirode niko te ne pita vise koje si kombinacije smislio.

Gile

pre 5 godina

Sve su druge probleme resili pa su sad kese najbitniji. Bas me zanima za koga lobiraju i kolike su pare uzeli od delezea ,lidla ili mozda od nekog drugog. Vidim nabavili su kontejnere u kolima se posebno ubacuje staklo, plastika ,limenke itd... muka mi je vise od ovih takozvanih ekologa sto toliko brinu o zivotnoj sredini... Jedno pitanje sta cete uraditi sa tim parama sto zaradite od naplate kesa da ih mozda necete dati u humanitarne svrhe... ako ne uradite tako sram vas bilo...

aleksa

pre 5 godina

u kapitalizmu, njih da interesuje ekologija, nije nego
sta je sa biorazgradivim kesama?
po kesi imaju zaradu 1.90 x vise miliona koliko dnevno ode...

darko

pre 5 godina

Inače je kesa i maxiju 2d.pa jok neće da se koriste..stavite 20d pa će čovek da razmisli i sledeći put možda ponese ceger...Ali ni taj ceger nije za sve, kako ću voće da stavim u ceger i merim na vagu? Lepo se setili da se kese izbace ali bi trebalo da smisle bolji način.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 5 godina

Naplate ti kesu a oko marketa prelivaju kontejneri do guse u djubretu cim izadjes. Ukinite kese pa lepo ceger, ranac, torba...

Skretnicar

pre 5 godina

Mase su se uhvatile za rep problema i resavaju ga administrativnim merama. Plasticna vrecica je jedan od najcistijih ekoloskih proizvoda ( SADA CE SVI DA POUDE SA KOMENTARIMA ) ali kada se umesamo mi obicni potrosaci nastaje problem ? Svu krivicu prebacujemo na nekoga drugog a stvar je vrlo jednostavna.
Vrecica dok ne ugleda nas potrosace nije pipnula zagadjenje : Cev vadi naftu iz zemlje preradjuje se bez kontakta sa vazduhom i sprema za supermarkete. Mi je uzimamo i bacamo gde stignemo i kako nam je volja. Naravno bolje su papirne jer se one same uniste i nasi tragovi se ne vide. Ali zapitajte se zasto su posecene sume Amazona i koliko treba hemikalija i energije za proizvodnju papira odnosno gde te hemikalije nakon procesa proizvodnje zavrsavaju ? Treba obici fabrike celuloze pa videti.
Glavni generator otpada je amerika: Trenutno se dave u tome jer su Kinezi prestali da ga otkupljuju. A sta ameri rade bacaju ga u okeane.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Ne interesuje njih ekologija vec pare...zato i naplaciju kese...da zele nesto da promene delili bi torbe besplatno...ove koje kostaju 100 dinara raspadnu se odmah?

sanja

pre 5 godina

volim ove budale sto su otisli na pijacu dva puta u zivotu pa im i tamosnje kese smetaju. a u sta da stavis mokru salatu, mokre krastavce, luk , pasulj.... da gnecim kajsije u cegeru jer mi ne daju kesu... ok, naplacujte kese, koristicu za djubre one sa pijace a iza moga psa nek ciste ovi ekolozi, ja vise nemam kesa za pseci izmet, zao mi je

ToMa

pre 5 godina

Treba da ponude opcije na kasi u marketima, osim plastike, da ponude papirne i platnene kese po ceni od 10 ili 30 dinara, pa ja da odlučim koju ću da koristim. Sad će plastične kese da smanje i oslabe kvalitet i onda će da zarade od toga jer ćemo biti primorani da kupujemo više plastičnih kesa.

aleksa

pre 5 godina

Kada potrosim 2000 din za manju kupovinu, dacu i 4 din za 2 kese. Ako nemam izgradjenu svest, bacicu ih gde stignem. Umesto da se zabrani nesto sto je stetno, ono se naplacuje. Trgovci, koji su kese do juce davali besplatno, sada i od njih zaradjuju. Okreni-obrni, opet sve po ledjima obicnog coveka koji radi za jednu od najmanjih plata u Evropi...

neca

pre 5 godina

A jel se može reklamirati kesa ako pukne ili je pocepana pošto je ona sada plaćena i trebalo bi da podleže nekoj vrsti garancije kao i svaka druga roba

abc

pre 5 godina

Glupost. Plastične kese su nezamenljive. Pronadjite neku alternativu, pa onda zabranite. 
Btw, papirne kese nisu dobra alternativa
(fc, 17. jul 2018 08:00)

torba, ceger, platnena "kesa", kartonska kutija, itd.

trener

pre 5 godina

Sinoc u maxiju Kasirka pita coveka da li zeli kesu, on odgovara da, ona kaze 2 dinara je, on kaze neka hvala onda :) ja sam uzeo 8 kesa posto sam imao lom stvari. Te kese cu iskorostiti za djubre, 2 dinara kostaju a multifunkcionalne su. Drago mi je sto ih ljudi manje uzimaju i manje prljaju ali poenta je da Beograd smrdi na kanalizaciju cim temp predje 30c... to je veci problem od kesa slozicete se...

Pera ložač

pre 5 godina

Čisto da se zna. Bio razgradive kese su obične plastične kese kojima je dodat aditiv da se razlože na manje komade posle određenog vremena. Znači nisu kompostabilne. Te je bolje ukinuti i njih.

Miki

pre 5 godina

U Maxiju su mi naplatili kesu 2 din i to je bilo na fiskalnom racunu, a u Liliju su mi isto naplatili kesu 2 din, ali toga nije bilo na racunu. Da li to moze tako?

sanja

pre 5 godina

volim ove budale sto su otisli na pijacu dva puta u zivotu pa im i tamosnje kese smetaju. a u sta da stavis mokru salatu, mokre krastavce, luk , pasulj.... da gnecim kajsije u cegeru jer mi ne daju kesu... ok, naplacujte kese, koristicu za djubre one sa pijace a iza moga psa nek ciste ovi ekolozi, ja vise nemam kesa za pseci izmet, zao mi je

Dokle, aman, dokle vise ta KUKNJAVA?

pre 5 godina

Evo ih opet KUKUMAVKE!
Pa dobro, bre, narode, umes li ti ista drugo da radis - pa makar i za 200 E, cisto onako, da ne sedis dzabe - osim da non-stop kukas?
Neces da placas kese? Pa nista lakse - nosi ih sa sobom.
A sto se komentara na Delez tice, upravo taj Delez uz racun od minimum, mislim 1800 dinara, daje besplatne cegere, pa em dzabe, em lepi, em trajni.
E, sad jedva cekam kuknjavu na temu "ko jos kupuje" za 1800 dinara na ovu besparicu!
A i Srbija nije stigla dalje od drugog kola SP u fudbalu, mada "fudbaleri" zaradjuju da ni sami ne znaju koliko. Dakle, ocigledno nije sve ni u parama, pa eto nama dusevne hrane, dok ne krene Zadruga 2!

Rozenkranc

pre 5 godina

Sitniš ionako ostavljam, ko da vuče bezvredni metal, a sad ću namerno da uzimam 5 umesto recimo dve kese, neću da crknem za 10 din, ali ima da ih uzimam i kad treba i kad ne treba...
Glupe fore, kao ekologija, malo se ugradjuju pa sad i kese naplaćuju...
Bolje edukujte narod i naplaćuje kazne ako neko baci kesu i sl., ovo neće sprečiti ljude da bacaju svašta gde stignu, naročito mlade generacije, milion puta sam video da im je kanta na deset metara ali bacaju po ulici ili recimo ostave kese od kokica pored klupe, a o žvakama i opušcima neću ni da govorim....

Gile

pre 5 godina

Sve su druge probleme resili pa su sad kese najbitniji. Bas me zanima za koga lobiraju i kolike su pare uzeli od delezea ,lidla ili mozda od nekog drugog. Vidim nabavili su kontejnere u kolima se posebno ubacuje staklo, plastika ,limenke itd... muka mi je vise od ovih takozvanih ekologa sto toliko brinu o zivotnoj sredini... Jedno pitanje sta cete uraditi sa tim parama sto zaradite od naplate kesa da ih mozda necete dati u humanitarne svrhe... ako ne uradite tako sram vas bilo...

VV

pre 5 godina

Moji odlasci u Maxi odlaze u istoriju zajedno s besplatnim kesama. Nek prosipaju tu demagogiju o ekologiji na moj račun onima koji glasaju za Vučića. Eto on upravo reče kako je uštedeo milijarde zahvaljujući smanjenju penzija, a vi se izgleda ugledate na njega, ali ste zaboravili da vaše uvrede na račun mog zdravog razuma ne moram da trpim. Zbogom Maxi!

EU Citizen

pre 5 godina

Jezivo i potpuno nepotrebno maltretiranje građana, naročito sirotimje, kojoj su lanci jedva dočekali da se ugrade za joe koji dinar sa licemernim ekološkim izgovorom. Pritom, nijedan proizvod zbog toga, naravno, neće postati jeftiniji, a kese od biodegradibilne plastike postoje odavno.

seljo

pre 5 godina

OK, ja odsad idem u market gde dobijem kesu za džabe. Te kese su ionako biorazgradive, a ja ih koristim posle za bacanje smeća u kontejner (isti materijal kao ona crna kesa, ali koju treba d platim). Gledajte vi bolje šta vam industrija radi i kakve se materije izbacuju u prirodu, gotovo ništa se ne kontroliše (Mlekare, mesare, hemijska industrija, zakopavanje toksičnih materija...). Sad vam smeta ova moja kesa, napominjem..BIORAZGRAIVA JE (obične ne koristim).

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Ne interesuje njih ekologija vec pare...zato i naplaciju kese...da zele nesto da promene delili bi torbe besplatno...ove koje kostaju 100 dinara raspadnu se odmah?

nnn

pre 5 godina

Verovatno ce po zelji Delhaize da se zabrane kese u Srbiji , pa ce nam onda da nam prodaju cegere po 100 dinara umesto kesa od 2 dinara koje puknu cim stavite nesto teze ili ostrije. Meni puce kesa, i ne da mi kasirka drugu za dzabe da mi zameni pocepanu koju sam platio minut ranije 2 dinara. A strasno je sto sada mesari u Delhaize u te iste kese trpaju ponekada kobasice jer ih mrze da ih stave u onaj papir . A da ne pricamo da su opet radnicima vratli 6 nedelju radnu nedelju umesto 5 dnevne koja je kratko trajala i bilo kratko radovanje radnika koji rintaju za 30 tak hiajda sa sve prevozom, dok uzivaju jedino poslovodje i zamenici u marketima sa platama od preko 50 tak , 80 tak hijada dinara i oni koji rade u upravi na Novom Beogradu u Belvilu.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Ne interesuje njih ekologija vec pare...zato i naplaciju kese...da zele nesto da promene delili bi torbe besplatno...ove koje kostaju 100 dinara raspadnu se odmah?

mima

pre 5 godina

Imam utisak da su ljudi kod nas veoma neobavešteni. Ne znaju zbog čega i kako treba odvajati otpad, pa vidim kućno smeće u kesi zajedno sa plastikom i papirom ubačeno u specijalni kontejner određen za plastiku ili u onaj za kućni otpad. Očekujem da javni servis RTS odvoji u toku svakog dnevnika neki minut da to detaljno objasni gledaocima. Trebalo bi da to bude ukratko i u dužem periodu.
Generalno, svima je jasno da nešto šteti planeti ali nema uputstva kako najjednostavnije da to rješavamo.

Ivan

pre 5 godina

Nije problem u 2 dinara (bar meni) ali onda kese treba da budu kao u METRO-u bez logoa kompanije, ovako će neko da ih tuzi jer nemaju na to pravo, logo na kesi nemas prava da naplacujes, nema logoa OK pa nek košta i 5 dinara 😉

Komentator

pre 5 godina

Da je u pitanju zaštita životne sredine, izbacili bi u potpunosti plastične kese, a ubacili bi papirne. Ovako je samo pranje novca otkad se naplaćuju.

Skretnicar

pre 5 godina

Mase su se uhvatile za rep problema i resavaju ga administrativnim merama. Plasticna vrecica je jedan od najcistijih ekoloskih proizvoda ( SADA CE SVI DA POUDE SA KOMENTARIMA ) ali kada se umesamo mi obicni potrosaci nastaje problem ? Svu krivicu prebacujemo na nekoga drugog a stvar je vrlo jednostavna.
Vrecica dok ne ugleda nas potrosace nije pipnula zagadjenje : Cev vadi naftu iz zemlje preradjuje se bez kontakta sa vazduhom i sprema za supermarkete. Mi je uzimamo i bacamo gde stignemo i kako nam je volja. Naravno bolje su papirne jer se one same uniste i nasi tragovi se ne vide. Ali zapitajte se zasto su posecene sume Amazona i koliko treba hemikalija i energije za proizvodnju papira odnosno gde te hemikalije nakon procesa proizvodnje zavrsavaju ? Treba obici fabrike celuloze pa videti.
Glavni generator otpada je amerika: Trenutno se dave u tome jer su Kinezi prestali da ga otkupljuju. A sta ameri rade bacaju ga u okeane.

bole

pre 5 godina

kesa koja kosta 1 dinar nema uticaja na ljude i razmišljanje ajde da se ne lazemo. ja još nisam čuo nekog da je to promenio. pa pogledaj pijace. pune su kesa. ko to kontroliše?

Dudi15157

pre 5 godina

Hoće li mi, molim Vas, neko objasniti ko je do sada plaćao te kese? Na stranu sada ekologija, ali to znači da su do sada trgovinski lanci te kese nama poklanjali i bili u gubitku zbog toga, a sada više neće morati da pokrivaju gubitke zbog tih istih kesa. Ili smo mi njih ipak plaćali kroz cenu robe???

Prc Milojko

pre 5 godina

Male im marže(najveće u Evropi),pa se vade na kesama.Sramota!
Gde su velike papirne kese(kao u SAD)ili biorazgradive-makar ih plaćali?To čuva ekologiju!

pešak

pre 5 godina

Neko je već napisao, zašto se uopšte prešlo na plastiku i zašto više nemamo staklenih flaša? Verovatno jer je bilo jeftinija. Nekada su u C marketima bile papirne kese različitih veličina. Razumem da je sada populacija i potrošnja povećana, ali sipanje paljbe na narod koji je prost je pogrešno usmerena strelica. Sad ako neko smatra da se upotrebom papirnih kesa uništava drvće, papir se može reciklirati. Inače imam desetak cegera, što kupljenih, što poklonjenih. Često ih nosim, ali ne uvek i špajz mi je zatrpan plastičnim kesama u koje bacam đubre pre nego ga izbacim u crnoj kesi u kontejner.
Možete zabraniti upotrebu plastičnih kesa ali ne vidim da imate pravo da prodajete bilo šta što je prihvatljivo za nošenje i time još više osiromašujete ovaj jadan narod. Nikada ne bih kupila niti plastičnu niti bilo koju kesu koja se prodaje kao prihvatljiva. Kupiću ili imam svoje cegere.

darko

pre 5 godina

Inače je kesa i maxiju 2d.pa jok neće da se koriste..stavite 20d pa će čovek da razmisli i sledeći put možda ponese ceger...Ali ni taj ceger nije za sve, kako ću voće da stavim u ceger i merim na vagu? Lepo se setili da se kese izbace ali bi trebalo da smisle bolji način.

aleksa

pre 5 godina

u kapitalizmu, njih da interesuje ekologija, nije nego
sta je sa biorazgradivim kesama?
po kesi imaju zaradu 1.90 x vise miliona koliko dnevno ode...

ToMa

pre 5 godina

Treba da ponude opcije na kasi u marketima, osim plastike, da ponude papirne i platnene kese po ceni od 10 ili 30 dinara, pa ja da odlučim koju ću da koristim. Sad će plastične kese da smanje i oslabe kvalitet i onda će da zarade od toga jer ćemo biti primorani da kupujemo više plastičnih kesa.

realno

pre 5 godina

Zasto jednostavno ne uvesti pravilo da sve moraju biti biorazgradive do npr 2020.Naplacivanje po poslovnoj politici trgovca.Pretpostavljam da biorazgradivih nema dovoljno na trzistu pa je to bombona ko ima odakle da uveze...U ekologiji je buducnost namestanja....cim kazes za dobrobit prirode niko te ne pita vise koje si kombinacije smislio.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 5 godina

Naplate ti kesu a oko marketa prelivaju kontejneri do guse u djubretu cim izadjes. Ukinite kese pa lepo ceger, ranac, torba...

abc

pre 5 godina

Glupost. Plastične kese su nezamenljive. Pronadjite neku alternativu, pa onda zabranite. 
Btw, papirne kese nisu dobra alternativa
(fc, 17. jul 2018 08:00)

torba, ceger, platnena "kesa", kartonska kutija, itd.

trener

pre 5 godina

Sinoc u maxiju Kasirka pita coveka da li zeli kesu, on odgovara da, ona kaze 2 dinara je, on kaze neka hvala onda :) ja sam uzeo 8 kesa posto sam imao lom stvari. Te kese cu iskorostiti za djubre, 2 dinara kostaju a multifunkcionalne su. Drago mi je sto ih ljudi manje uzimaju i manje prljaju ali poenta je da Beograd smrdi na kanalizaciju cim temp predje 30c... to je veci problem od kesa slozicete se...

Nikola

pre 5 godina

@pešak
Proizvođači su prešli sa staklene na plastičnu ambalažu iz više razloga, mahom praktičnih. Plastika je neuporediva lakša od stakla (vrlo izraženo kod vode za piće, sokova, piva, jestivog ulja...), otporniji je materijal u pitanju (nije lomljiva u tolikoj meri poput stakla) i, na kraju krajeva, mnogo je jeftinija. Priznaćete da su sve ovo dovoljno dobri razlozi za prelazak na plastičnu ambalažu.
Naravno, staklo je prirodan produkt, plastika sintetički. Samim tim moj glas uvek ide staklu. Oni malo stariji se verovatno sećaju neponovljivog ukusa Coca-Cole iz staklenke, a nekada su i mleko, jogurt i ulje pakovani tako.
Danas je, nažalost, sve podređeno smanjenju troškova, olakšanom transportu i lakšoj manipulaciji radnicima u proizvodnji. A sve nauštrb kvaliteta, ukusa i zdravlja.

aleksa

pre 5 godina

Kada potrosim 2000 din za manju kupovinu, dacu i 4 din za 2 kese. Ako nemam izgradjenu svest, bacicu ih gde stignem. Umesto da se zabrani nesto sto je stetno, ono se naplacuje. Trgovci, koji su kese do juce davali besplatno, sada i od njih zaradjuju. Okreni-obrni, opet sve po ledjima obicnog coveka koji radi za jednu od najmanjih plata u Evropi...

Bogdan

pre 5 godina

Ne znam koji je drugi lamac, ali Tempo je jedan. Ne kapiram čemu ovakvi, nepotpuni članci, ne sme da se pomene naziv trgovinskog lanca zbog loše reklame??

neca

pre 5 godina

A jel se može reklamirati kesa ako pukne ili je pocepana pošto je ona sada plaćena i trebalo bi da podleže nekoj vrsti garancije kao i svaka druga roba

Pera ložač

pre 5 godina

Čisto da se zna. Bio razgradive kese su obične plastične kese kojima je dodat aditiv da se razlože na manje komade posle određenog vremena. Znači nisu kompostabilne. Te je bolje ukinuti i njih.

Miki

pre 5 godina

U Maxiju su mi naplatili kesu 2 din i to je bilo na fiskalnom racunu, a u Liliju su mi isto naplatili kesu 2 din, ali toga nije bilo na racunu. Da li to moze tako?