Erdoganov zet srušio nacionalnu valutu

Vrednost turske valute je potonula gotovo 4 odsto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan za ministra finansija imenovao svog zeta.

Izvor: Poslovni dnevnik
Pošaljite komentar
 1. zeta za ministra... onak klovn je beše isto zeta za savetnika imenovao
  .... koji beše ono bosanski bend pev'o ono "vidi ih šta rade"?....
   (vladimir, 12. jul 2018 10:10)

  # Link komentara

 2. ovaj lik im je buduci predsednik posle Erdogana. zapamtite ovo!
   (abc, 12. jul 2018 05:30)

  # Link komentara

 3. Kad sam pre nekoliko godina bio u Istanbulu za 1 evro se fobijalo 3,3 lire, lira je bila 40,5 RSD. Danas lira vredi manje od 22 RSD.
   (trn u oku, 12. jul 2018 01:59)

  # Link komentara

 4. Treba imati u vidu da su i sankcije susednim drzavama imale veliki uticaj na razvoj Turske ekonomije Turska jos od doba Turgut Ozala profitira od embarga koji je uveden susednim drzavama ( Iran, Irak, Sirija ).Decenijama se celokuona trgovina odvijala preko Turske, u oba smera, uz ogromne provizije.Naravno da je Zapad imao uvid ali i njima je odgovaralo zbog Incirlika.U to vreme kontrolu je imala drzava ali dolaskom nove vlasti kontrolu su preuzele privatne firme bliske vladi tako da se ogroman kapital nasao u funkciji AKP i ljudima bliskim partiji.
  Kriza sa Rusijom sada i sa Zapadom kao i vosegodisnji rat sa Kurdima ima veliki uticaj na pad Turske ekonomije.
   (Pazarac, 11. jul 2018 20:18)

  # Link komentara

 5. Erdogan je dovoljno hrabar da igra igru koja njegovoj zemlji donosi potpunu nezavisnost u politickom smislu, sto za skoro sve, ili, usudio bih se sve ostale zemlje iz njihovog okruzenja nemaju.
  Digao je ekonomiju na zavidan nivo. Gradi svoju zemlju i cini je ozbiljnim igracem na svjetskoj sceni.
  Vratio je sav dug MMF-u, sagradio jedan od najvecih aerodroma u svijetu i odlucno se suprostavio zapadnoj kolonijalistickoj sili...
  Zajedno sa narodom se suprostavio pokusaju vojnog udara koji je bio produkt zapadnih vlada i umjesto da ga nema, postao je jos mocniji.

  Sve ovo gore ima svoju cijenu. Zapadni igraci preko svojih arapskih poslusnika mu konstantno rade o glavi. Pokusavaju na sve nacine da ga oslabe. Pad lire, izbjeglicka kriza i kojekakve "afere" su posljedica tog hladnog rata koji se trenutno vodi izmedju Turske i onih drugih.
  Proznajem, nije mu lako, ali dok ima narod uz sebe, smatram da je pozitivac za svoju drzavu.
  (Katapult@, 11. jul 2018 19:37)

  # Link komentara

 6. Erdogan ce kroz par godina unistiti tursku, eksplodirace prenaduvani mehur zvani "turska ekonomija". Bolje je da privlacimo sto vise investicija iz turske jer ce vlasnici istih na kraju morati svu proizvodnju prebaciti na povoljniju i stabilniju lokaciju kad u turskoj bude kao u venecueli. Turska je imala velike koristi 2011/12 kad su bogatasi i visa srednja klasa pobegli iz alepa i dovukli svoje proizvodne pogone, zlatare i tone zlata i srebra u tursku, sve zbog uvezanosti alepa sa turskom. Dodje li do belaja u turskoj trebamo omoguciti bogatim turcima da tax free prebace sve sto imaju kod nas.
   (tard, 11. jul 2018 17:17)

  # Link komentara

 7. Kada u nekoj drzavi monetarna politika, tj. centralna banka nije nezavisna, onda je to centralno-planska privreda/drzava. A to u prevodu znaci propast.
  (J, 11. jul 2018 17:16)

  # Link komentara

 8. U principu svaki diktator gubi od tog istog naroda jer ce sve uraditi samo da se sto vise obogati i on i porodica.Tu se ne prestaje.Tu nije dovoljno 5 ili 20 ili 100 ili 200 miliona i 500 miliona eura da se ima posredno i neposredno reci ce "ajmo jos jedno 500 da napravimo pa gde puklo da puklo...".

  Problem je sto kada turski narod krene u revoluciju on ide do kraja.Mi cemo pauzirati saobracaj na sat vremena i kao da nista nije bilo oni ce ici i na tenkove i na metak u cevi.

  Opet kada se uporedi sa Ruskom ekonomijom i devalalcijom Ruske rublje od preko 40% za godinu dana Turska je cak i ok.
  (Nesa, 11. jul 2018 17:06)

  # Link komentara

 9. Ljudi ne loži te se. Ne samo da nije kraj ekonomskom čudu, već će čuda tek da se dešavaju. Onog trenutka kada se istrgnete iz kandži mmfa, vratite nacionalnu banku i fiskalnu politiku u svoje ruke, tek tada ekonomija može ozbiljno da napreduje. Sve ostalo je tavorenje u mesto. Živi bili pa videli.
  (Z, 11. jul 2018 16:57)

  # Link komentara

 10. Domaćin

  I sada turska lira pada dosta. Evo npr u junu 2016 bio na letovanju u Alanji , za 1 evro se dobijala oko 3,2 lira, a u junu 2018 sam u Istanbulu, za 1 evro dobio 5,3 lira.
  (bg, 11. jul 2018 16:49)

  # Link komentara

 11. Zato je Vučko išao u Tursku često. Da objasni Erdoganu kako se dobijaju izbori iako je za tebe realno manjina, a potom kako se na ključne pozicije postavljaju svoji ljudi.
   (Pitajte ga, 11. jul 2018 15:59)

  # Link komentara

 12. Početak kraja turskog ekonomskog buma. Za par godina hiperinflacija, neredi i kraj ovom diktatoru.
   (Domaćin, 11. jul 2018 15:57)

  # Link komentara

 13. Sad i sultan neka im poruci tamo po ugledu na ove nase dahije, da "stranacka" ili porodicna veza, "ne treba da budu prepreka" za "strucne" kadrove koji "preuzimaju" odgovornost...sto je eufemizam za jahanje fotelje i "kraduckanje", i to sve o nasem trosku...
   (C i n i k, 11. jul 2018 15:56)

  # Link komentara