Sreda, 11.07.2018.

08:11

Bukti rat: Šokantan potez SAD, Kina automatski zapretila

SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse.

Izvor: Beta

Bukti rat: Šokantan potez SAD, Kina automatski zapretila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

ono kad moram reci

pre 5 godina

@ Marko

vidi, sve vi to lepo pricate, na isti onaj nacin kao kad stitite i Rusiju, teorijski razglabate i analizirate do sitnih detalja, citajuci sve je to jako uverljivo, medjutim gledano obicnim okom, samo jedna stvar je istinita, a to je da USA povlaci sve konce, prva reaguje i diktira poteze onako kako joj odgovara.Rusi su se drznuli u Siriji, ali recimo samo opet otvaranja sukoba u Ukrajini oni su gotovi na svaki nacin.Tako da ta vasa nauka je ok i kad obican covek cita po automatizmu veruje u nju, ali realan zivot sve demantuje i dokazuje da je sve to, da upotrebim otrcanu frazu "demagogija".Nikom nije lako, ali u USA je najbolje, u svakom smislu.

Dule

pre 5 godina

(Marko, 11. jul 2018 12:54)

To sve sto si rekao vazi samo da su Kinezi spremni da postanu potrosacko drustvo, jer to podrazumeva slobodan tok ljudi, misljenja i informacija. A to znaci da internet u Kini nema vise veliki kineski firewall, da nema cenzure i da popijes metak ako "kvaris omladinu" sa svojim "anti-partijskim delovanjem".

Da li su oni sami spremni na tako nesto?

Kinezima su sami Kinezi dosta veci neprijatelj nego Amerika, i obrnuto, i takodje vazi i za nas.

Dobi

pre 5 godina

Jel neko misli da Tramp sve ovo radi sam, zato sto mu se tako hoce,iza njega stoji vlada iz senke,mocni banditski bankari,najvece leglo i vrh legalizovanog svetskog kriminala koji kontrolise i usmerava sve tokove svetskog kapitala.Te neokolonijaliste treba zaustaviti ali niko jos nije toliko veliki i mocan da to uradi,jedino kad bi se tri svetske sile udruzile protiv njihovog monopola.Te bitange idu na to da demoliraju citav svet,oni zele treci svetski rat a Tramp je samo jedan tockic koji im pomaze da dodju do tog cilja,pa oni su ga i postavili tu gde jeste jer zele svetski haos i rasulo.

Marko

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.
(Kina, 11. jul 2018 08:42) # Link komentara

Dicice jos vise carinu na tih 100 milijardi i Amerika ce totalno biti poticnuta sa Kineskog trzista. Ameri ce dici carinu i samo ce placati tu robu skuplje ali ce je i dalje kupovati jer nemaju alternativu. Ona se samo u Kini proizvodi.
Tu Kina ima i mega bombu od koje Amerika najvise strahuje a to je da Kina postane potrosacko drustvo. Ceo zapadni sistem u zadnjih 60 godina se zasniva na pozajmljivanju i kupovini.
U Kini jos uvek vazi pravilo stednje i proizvodnje. Prosecan Kinez ne zna sta je kreditna kartica a sve sto zaradi on stedi ili ulaze.
Sa obzirom da sada u Kini ima vise ljudi sa vecom kupovnom moci nego u USA, USA bi izgubila svaki uticaj kada bi se Kina pretvorila u potrosacko drustvo.
Ovo sto USA radi su samo potezi ocajnika a ako se Kineska vlada naljuti nece im biti tesko da gurnu po par kreditnih kartica svakom Kinezu.

miki_ns

pre 5 godina

Kina zasada odgovara tarifama na američku robu, ali ima i mnogo goru opciju "u rukavu". Kao apsolutno najveći svetski proizvođač minerala iz grupe "retkih zemalja", a koji su prosto neophodni elektronskoj i drugim industrijama, Kina je već godinama smanjivala kvote za izvoz ruda prisiljavajući velike kompanije da posluju sa državnim monopolima i prerađuju rude u Kini (nisu postojale kvote na izvoz proizvoda višeg nivoa prerade, samo na rude). Ukoliko im prigusti mogu da se pozovu kao i Ameri na nacionalnu bezbednost i uvedu zabranu isporuke ovih minerala u Ameriku. Bez njih kompletna digitalna industrija odlazi u shut-down. Potencijal za sukob enormnih razmera? Možda, a možda i potencijal za promptno završavanje trgovinskog rata.

heh

pre 5 godina

Kinezi neka samo 'zamene' one silne dolare kojima drze za m*** Ameriku te pocnu u trgovini favorizovati drugu valutu pa da vidis efekta. Pa Rusi isto. Pa EU. Nisu Ameri napali Irak zbog otrova, vec sto su ovi odlucili naftom trgovati u €. Ako su se bojali jednog malog Iraka, da vidis kako bi se nogle tresle da to uradi jedna Kina. Sve se moze kad' se hoce. Sa druge strane je pitanje ima li to smisla, jer ce ovim 'ratovima' na obe strane nastradati jedino siromasni.

Paja

pre 5 godina

"It also includes consumer goods ranging from car tires, furniture, wood products, handbags and suitcases, to dog and cat food, baseball gloves, carpets, doors, bicycles, skis, golf bags, toilet paper and beauty products."

ili na nasem,

Такође обухвата производе широке потрошње, од ауто гума, намештаја, производа од дрвета, торби и кофера, до хране за псе и мачке, бејзбол рукавица, тепиха, врата, бицикала, скија, голф торби, тоалетног папира и козметичких производа.

Pa Kina ima da ih zacrni ako im podigne takse na bejzbol rukavice i toalet papir, ccccc...

buzzz

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.(Kina, 11. jul 2018 08:42)Pa normalno je da SAD ne izvoze više kada im je skoro celokupna proizvodnja u Kini.Osim poljoprivrednih proizvoda SAD nemaju mnogo drugih proizvoda da ponude Kini.Ali zato u slučaju još većeg zahlađenja odnosa biće velikih posledica po američke kompanije,koje imaju veliki profit zahvaljujući svojoj proizvodnji u Kini.Proizvodnja u Kini je daleko jeftinije nego u SAD-u,a Kinezi više nisu tako jeftina radna snaga.Produktivnist je mnogo veća u Kini nego u SAD-u.I na kraju Kina nema potrebe da krade intelektualnu svojinu,jer je na višem tehnološkom nivou od SAD-a.Trump blefira i pokušava da ostvari bolje uslove za američke kompanije,ali ne verujem da su u Pekingu toliko naivni.

nihao

pre 5 godina

"Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od "prisilnog transfera tehnologije", prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu. "

Vau, država koja vrši "prisilne transfere suvereniteta" je besna što je i sama meta "prisilne" metode.
Suština ovog spora nije ni u trgovini ni u tehnologijama nego upravo u monopolu nad onim "prisilno", to mora da ostane rukama SAD-a po svaku cenu, po cenu uvođenja celog sveta u haos

qwerty

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.
(Kina, 11. jul 2018 08:42)
Unistavsju i americke i evropske kompanije koje su u Kini (i one mnogo izvoze na trziste SAD-s)

Uncle Sam

pre 5 godina

Kinezi se osilili pa misle da mogu da rade sta hoce? Dosli do para pa odmah bi ekonomski da pokoravaju svet i postavljaju svoja pravila ali su zaboravili ko se najvise pita. Ameri i Englezi ce ih vratiti gde im je mesto i ponovo ce moliti za saku pirinca dnevno jerza bolje i nisu, svako ko poznaje Kineze slozice se samnom:-)
Puno srece Amerikancima u borbi protiv komunizma zelim i da tu komunisticku posast uniste jednom za sva vremena!!! Napred Trump i zivela Amerika i demokratski svet!!!

Mirko

pre 5 godina

Ovaj ce na kraju da ujedini Kinu, Rusiju i EU svojim glupostima, ostace mu samo ove vazalne drzave poput UK, Kanade i Japana kao saveznici. Neko rece da Kina nema toliki uvoz is US da bi im uzvratila, pa mozda ne u robi, ali Kina uvozi isto sto i svi drugi, americki dug kupujuci dolare i drzavne obveznice. Imaju dovoljno americkog duga kod sebe da mogu svasta da urade sa kursom dolara, pitanje je samo da li zele toliko da ostete i sebe. A siguran sam da imaju i druge nacine kojih ja nisam svestan.

Benny Hill

pre 5 godina

Sta se Kina zali?....neka pocinje sa prodajom americkih drzavnih obaveznica(Bonds) i ne kupuje vise Bonds...i tada ce osetiti bol...inace Kina drzi ogromnu kolicinu obaveznica...kad bi povlacili pare..to bi bio udarac za USA.

Gledam...

pre 5 godina

Ovo je najimpresivnija demonstracija moći USA koju je svet ikada video. Strah kineza koji je sada očigledan jer pad izvoza u USA je nemoguće nadoknaditi bilo gde, dovodi do potpunog zaustavljanja njihove privrede, što će se preneti na sve druge sfere života u zemlji od 1.5 milijarde ljudi. Ukoliko uskoro ne prihvate realnost i nastave sa otporom, moguće je da će doći i do raspada Kine na više država. Rusija želi da stoji po strani i ne meša se u konflikt sa USA, dok EU ima svest da bi bilo kakav dalji trgovinski rat sa USA doveo do brzog kolapsa unije usled vrlo različitih privreda od kojih je sastavljena. Na kraju, USA su samodovoljne i najlakše mogu sebi da priušte ovakve konflikte i jedini gubitnici u njihovoj privredi bi bile transnacionalne korporacije koje će sebe zaštiti podelom na više kompanija. Vrlo interesantna vremena dolaze, a dolar deluje kao sve sigurnija valuta.

zaeu

pre 5 godina

Ispasce da se radujem onome sto se desava i da obozavam Trampa, a nije tako.
Jednostavno Srbi vole svakog jakog lidera (ludaka) u svetu koji se suprotsavlja Americi i prizeljkuju propast Amerike. A u stvari dogadja se suprotno - Amerika sad ima jakog lidera (ludaka) koji se nece kao prethodnici zadovoljiti samo upozorenjima Kini... pa i ostalima.
Stvar je prosta Amerika otvori fabriku Nike na pr. zaposli neke Kineze a onda kineska vlast kaze tim radnicima da ne kupuju iste te patike jer su one za izvoz u Ameriku, nego da kupuju sangajke. Voleli ga ili ne Tramp ce to promeniti.

gera

pre 5 godina

Znate li situaciju na bazenu kad nekom priđete i gurnete ga u bazen šta on radi? Hvata se za vas i pokušava da i vas uvuče u bazen nebi li se zadržao...
To je potez očajnika.

Kina

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.

Alex

pre 5 godina

Amerikanci sa celim svetom govore jezikom ucene.Sebe žele da predstave kao savršenu demokratiju.Ali istina je da oni nepovratno gube lidersku poziciju u svetskoj ekonomiji.

Alex

pre 5 godina

Amerikanci sa celim svetom govore jezikom ucene.Sebe žele da predstave kao savršenu demokratiju.Ali istina je da oni nepovratno gube lidersku poziciju u svetskoj ekonomiji.

Mirko

pre 5 godina

Ovaj ce na kraju da ujedini Kinu, Rusiju i EU svojim glupostima, ostace mu samo ove vazalne drzave poput UK, Kanade i Japana kao saveznici. Neko rece da Kina nema toliki uvoz is US da bi im uzvratila, pa mozda ne u robi, ali Kina uvozi isto sto i svi drugi, americki dug kupujuci dolare i drzavne obveznice. Imaju dovoljno americkog duga kod sebe da mogu svasta da urade sa kursom dolara, pitanje je samo da li zele toliko da ostete i sebe. A siguran sam da imaju i druge nacine kojih ja nisam svestan.

gera

pre 5 godina

Znate li situaciju na bazenu kad nekom priđete i gurnete ga u bazen šta on radi? Hvata se za vas i pokušava da i vas uvuče u bazen nebi li se zadržao...
To je potez očajnika.

Kina

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.

heh

pre 5 godina

Kinezi neka samo 'zamene' one silne dolare kojima drze za m*** Ameriku te pocnu u trgovini favorizovati drugu valutu pa da vidis efekta. Pa Rusi isto. Pa EU. Nisu Ameri napali Irak zbog otrova, vec sto su ovi odlucili naftom trgovati u €. Ako su se bojali jednog malog Iraka, da vidis kako bi se nogle tresle da to uradi jedna Kina. Sve se moze kad' se hoce. Sa druge strane je pitanje ima li to smisla, jer ce ovim 'ratovima' na obe strane nastradati jedino siromasni.

Gledam...

pre 5 godina

Ovo je najimpresivnija demonstracija moći USA koju je svet ikada video. Strah kineza koji je sada očigledan jer pad izvoza u USA je nemoguće nadoknaditi bilo gde, dovodi do potpunog zaustavljanja njihove privrede, što će se preneti na sve druge sfere života u zemlji od 1.5 milijarde ljudi. Ukoliko uskoro ne prihvate realnost i nastave sa otporom, moguće je da će doći i do raspada Kine na više država. Rusija želi da stoji po strani i ne meša se u konflikt sa USA, dok EU ima svest da bi bilo kakav dalji trgovinski rat sa USA doveo do brzog kolapsa unije usled vrlo različitih privreda od kojih je sastavljena. Na kraju, USA su samodovoljne i najlakše mogu sebi da priušte ovakve konflikte i jedini gubitnici u njihovoj privredi bi bile transnacionalne korporacije koje će sebe zaštiti podelom na više kompanija. Vrlo interesantna vremena dolaze, a dolar deluje kao sve sigurnija valuta.

nihao

pre 5 godina

"Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od "prisilnog transfera tehnologije", prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu. "

Vau, država koja vrši "prisilne transfere suvereniteta" je besna što je i sama meta "prisilne" metode.
Suština ovog spora nije ni u trgovini ni u tehnologijama nego upravo u monopolu nad onim "prisilno", to mora da ostane rukama SAD-a po svaku cenu, po cenu uvođenja celog sveta u haos

Uncle Sam

pre 5 godina

Kinezi se osilili pa misle da mogu da rade sta hoce? Dosli do para pa odmah bi ekonomski da pokoravaju svet i postavljaju svoja pravila ali su zaboravili ko se najvise pita. Ameri i Englezi ce ih vratiti gde im je mesto i ponovo ce moliti za saku pirinca dnevno jerza bolje i nisu, svako ko poznaje Kineze slozice se samnom:-)
Puno srece Amerikancima u borbi protiv komunizma zelim i da tu komunisticku posast uniste jednom za sva vremena!!! Napred Trump i zivela Amerika i demokratski svet!!!

miki_ns

pre 5 godina

Kina zasada odgovara tarifama na američku robu, ali ima i mnogo goru opciju "u rukavu". Kao apsolutno najveći svetski proizvođač minerala iz grupe "retkih zemalja", a koji su prosto neophodni elektronskoj i drugim industrijama, Kina je već godinama smanjivala kvote za izvoz ruda prisiljavajući velike kompanije da posluju sa državnim monopolima i prerađuju rude u Kini (nisu postojale kvote na izvoz proizvoda višeg nivoa prerade, samo na rude). Ukoliko im prigusti mogu da se pozovu kao i Ameri na nacionalnu bezbednost i uvedu zabranu isporuke ovih minerala u Ameriku. Bez njih kompletna digitalna industrija odlazi u shut-down. Potencijal za sukob enormnih razmera? Možda, a možda i potencijal za promptno završavanje trgovinskog rata.

Paja

pre 5 godina

"It also includes consumer goods ranging from car tires, furniture, wood products, handbags and suitcases, to dog and cat food, baseball gloves, carpets, doors, bicycles, skis, golf bags, toilet paper and beauty products."

ili na nasem,

Такође обухвата производе широке потрошње, од ауто гума, намештаја, производа од дрвета, торби и кофера, до хране за псе и мачке, бејзбол рукавица, тепиха, врата, бицикала, скија, голф торби, тоалетног папира и козметичких производа.

Pa Kina ima da ih zacrni ako im podigne takse na bejzbol rukavice i toalet papir, ccccc...

Benny Hill

pre 5 godina

Sta se Kina zali?....neka pocinje sa prodajom americkih drzavnih obaveznica(Bonds) i ne kupuje vise Bonds...i tada ce osetiti bol...inace Kina drzi ogromnu kolicinu obaveznica...kad bi povlacili pare..to bi bio udarac za USA.

buzzz

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.(Kina, 11. jul 2018 08:42)Pa normalno je da SAD ne izvoze više kada im je skoro celokupna proizvodnja u Kini.Osim poljoprivrednih proizvoda SAD nemaju mnogo drugih proizvoda da ponude Kini.Ali zato u slučaju još većeg zahlađenja odnosa biće velikih posledica po američke kompanije,koje imaju veliki profit zahvaljujući svojoj proizvodnji u Kini.Proizvodnja u Kini je daleko jeftinije nego u SAD-u,a Kinezi više nisu tako jeftina radna snaga.Produktivnist je mnogo veća u Kini nego u SAD-u.I na kraju Kina nema potrebe da krade intelektualnu svojinu,jer je na višem tehnološkom nivou od SAD-a.Trump blefira i pokušava da ostvari bolje uslove za američke kompanije,ali ne verujem da su u Pekingu toliko naivni.

Marko

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.
(Kina, 11. jul 2018 08:42) # Link komentara

Dicice jos vise carinu na tih 100 milijardi i Amerika ce totalno biti poticnuta sa Kineskog trzista. Ameri ce dici carinu i samo ce placati tu robu skuplje ali ce je i dalje kupovati jer nemaju alternativu. Ona se samo u Kini proizvodi.
Tu Kina ima i mega bombu od koje Amerika najvise strahuje a to je da Kina postane potrosacko drustvo. Ceo zapadni sistem u zadnjih 60 godina se zasniva na pozajmljivanju i kupovini.
U Kini jos uvek vazi pravilo stednje i proizvodnje. Prosecan Kinez ne zna sta je kreditna kartica a sve sto zaradi on stedi ili ulaze.
Sa obzirom da sada u Kini ima vise ljudi sa vecom kupovnom moci nego u USA, USA bi izgubila svaki uticaj kada bi se Kina pretvorila u potrosacko drustvo.
Ovo sto USA radi su samo potezi ocajnika a ako se Kineska vlada naljuti nece im biti tesko da gurnu po par kreditnih kartica svakom Kinezu.

zaeu

pre 5 godina

Ispasce da se radujem onome sto se desava i da obozavam Trampa, a nije tako.
Jednostavno Srbi vole svakog jakog lidera (ludaka) u svetu koji se suprotsavlja Americi i prizeljkuju propast Amerike. A u stvari dogadja se suprotno - Amerika sad ima jakog lidera (ludaka) koji se nece kao prethodnici zadovoljiti samo upozorenjima Kini... pa i ostalima.
Stvar je prosta Amerika otvori fabriku Nike na pr. zaposli neke Kineze a onda kineska vlast kaze tim radnicima da ne kupuju iste te patike jer su one za izvoz u Ameriku, nego da kupuju sangajke. Voleli ga ili ne Tramp ce to promeniti.

Dule

pre 5 godina

(Marko, 11. jul 2018 12:54)

To sve sto si rekao vazi samo da su Kinezi spremni da postanu potrosacko drustvo, jer to podrazumeva slobodan tok ljudi, misljenja i informacija. A to znaci da internet u Kini nema vise veliki kineski firewall, da nema cenzure i da popijes metak ako "kvaris omladinu" sa svojim "anti-partijskim delovanjem".

Da li su oni sami spremni na tako nesto?

Kinezima su sami Kinezi dosta veci neprijatelj nego Amerika, i obrnuto, i takodje vazi i za nas.

Dobi

pre 5 godina

Jel neko misli da Tramp sve ovo radi sam, zato sto mu se tako hoce,iza njega stoji vlada iz senke,mocni banditski bankari,najvece leglo i vrh legalizovanog svetskog kriminala koji kontrolise i usmerava sve tokove svetskog kapitala.Te neokolonijaliste treba zaustaviti ali niko jos nije toliko veliki i mocan da to uradi,jedino kad bi se tri svetske sile udruzile protiv njihovog monopola.Te bitange idu na to da demoliraju citav svet,oni zele treci svetski rat a Tramp je samo jedan tockic koji im pomaze da dodju do tog cilja,pa oni su ga i postavili tu gde jeste jer zele svetski haos i rasulo.

ono kad moram reci

pre 5 godina

@ Marko

vidi, sve vi to lepo pricate, na isti onaj nacin kao kad stitite i Rusiju, teorijski razglabate i analizirate do sitnih detalja, citajuci sve je to jako uverljivo, medjutim gledano obicnim okom, samo jedna stvar je istinita, a to je da USA povlaci sve konce, prva reaguje i diktira poteze onako kako joj odgovara.Rusi su se drznuli u Siriji, ali recimo samo opet otvaranja sukoba u Ukrajini oni su gotovi na svaki nacin.Tako da ta vasa nauka je ok i kad obican covek cita po automatizmu veruje u nju, ali realan zivot sve demantuje i dokazuje da je sve to, da upotrebim otrcanu frazu "demagogija".Nikom nije lako, ali u USA je najbolje, u svakom smislu.

qwerty

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.
(Kina, 11. jul 2018 08:42)
Unistavsju i americke i evropske kompanije koje su u Kini (i one mnogo izvoze na trziste SAD-s)

Kina

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.

Mirko

pre 5 godina

Ovaj ce na kraju da ujedini Kinu, Rusiju i EU svojim glupostima, ostace mu samo ove vazalne drzave poput UK, Kanade i Japana kao saveznici. Neko rece da Kina nema toliki uvoz is US da bi im uzvratila, pa mozda ne u robi, ali Kina uvozi isto sto i svi drugi, americki dug kupujuci dolare i drzavne obveznice. Imaju dovoljno americkog duga kod sebe da mogu svasta da urade sa kursom dolara, pitanje je samo da li zele toliko da ostete i sebe. A siguran sam da imaju i druge nacine kojih ja nisam svestan.

Alex

pre 5 godina

Amerikanci sa celim svetom govore jezikom ucene.Sebe žele da predstave kao savršenu demokratiju.Ali istina je da oni nepovratno gube lidersku poziciju u svetskoj ekonomiji.

Uncle Sam

pre 5 godina

Kinezi se osilili pa misle da mogu da rade sta hoce? Dosli do para pa odmah bi ekonomski da pokoravaju svet i postavljaju svoja pravila ali su zaboravili ko se najvise pita. Ameri i Englezi ce ih vratiti gde im je mesto i ponovo ce moliti za saku pirinca dnevno jerza bolje i nisu, svako ko poznaje Kineze slozice se samnom:-)
Puno srece Amerikancima u borbi protiv komunizma zelim i da tu komunisticku posast uniste jednom za sva vremena!!! Napred Trump i zivela Amerika i demokratski svet!!!

buzzz

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.(Kina, 11. jul 2018 08:42)Pa normalno je da SAD ne izvoze više kada im je skoro celokupna proizvodnja u Kini.Osim poljoprivrednih proizvoda SAD nemaju mnogo drugih proizvoda da ponude Kini.Ali zato u slučaju još većeg zahlađenja odnosa biće velikih posledica po američke kompanije,koje imaju veliki profit zahvaljujući svojoj proizvodnji u Kini.Proizvodnja u Kini je daleko jeftinije nego u SAD-u,a Kinezi više nisu tako jeftina radna snaga.Produktivnist je mnogo veća u Kini nego u SAD-u.I na kraju Kina nema potrebe da krade intelektualnu svojinu,jer je na višem tehnološkom nivou od SAD-a.Trump blefira i pokušava da ostvari bolje uslove za američke kompanije,ali ne verujem da su u Pekingu toliko naivni.

gera

pre 5 godina

Znate li situaciju na bazenu kad nekom priđete i gurnete ga u bazen šta on radi? Hvata se za vas i pokušava da i vas uvuče u bazen nebi li se zadržao...
To je potez očajnika.

miki_ns

pre 5 godina

Kina zasada odgovara tarifama na američku robu, ali ima i mnogo goru opciju "u rukavu". Kao apsolutno najveći svetski proizvođač minerala iz grupe "retkih zemalja", a koji su prosto neophodni elektronskoj i drugim industrijama, Kina je već godinama smanjivala kvote za izvoz ruda prisiljavajući velike kompanije da posluju sa državnim monopolima i prerađuju rude u Kini (nisu postojale kvote na izvoz proizvoda višeg nivoa prerade, samo na rude). Ukoliko im prigusti mogu da se pozovu kao i Ameri na nacionalnu bezbednost i uvedu zabranu isporuke ovih minerala u Ameriku. Bez njih kompletna digitalna industrija odlazi u shut-down. Potencijal za sukob enormnih razmera? Možda, a možda i potencijal za promptno završavanje trgovinskog rata.

Gledam...

pre 5 godina

Ovo je najimpresivnija demonstracija moći USA koju je svet ikada video. Strah kineza koji je sada očigledan jer pad izvoza u USA je nemoguće nadoknaditi bilo gde, dovodi do potpunog zaustavljanja njihove privrede, što će se preneti na sve druge sfere života u zemlji od 1.5 milijarde ljudi. Ukoliko uskoro ne prihvate realnost i nastave sa otporom, moguće je da će doći i do raspada Kine na više država. Rusija želi da stoji po strani i ne meša se u konflikt sa USA, dok EU ima svest da bi bilo kakav dalji trgovinski rat sa USA doveo do brzog kolapsa unije usled vrlo različitih privreda od kojih je sastavljena. Na kraju, USA su samodovoljne i najlakše mogu sebi da priušte ovakve konflikte i jedini gubitnici u njihovoj privredi bi bile transnacionalne korporacije koje će sebe zaštiti podelom na više kompanija. Vrlo interesantna vremena dolaze, a dolar deluje kao sve sigurnija valuta.

heh

pre 5 godina

Kinezi neka samo 'zamene' one silne dolare kojima drze za m*** Ameriku te pocnu u trgovini favorizovati drugu valutu pa da vidis efekta. Pa Rusi isto. Pa EU. Nisu Ameri napali Irak zbog otrova, vec sto su ovi odlucili naftom trgovati u €. Ako su se bojali jednog malog Iraka, da vidis kako bi se nogle tresle da to uradi jedna Kina. Sve se moze kad' se hoce. Sa druge strane je pitanje ima li to smisla, jer ce ovim 'ratovima' na obe strane nastradati jedino siromasni.

zaeu

pre 5 godina

Ispasce da se radujem onome sto se desava i da obozavam Trampa, a nije tako.
Jednostavno Srbi vole svakog jakog lidera (ludaka) u svetu koji se suprotsavlja Americi i prizeljkuju propast Amerike. A u stvari dogadja se suprotno - Amerika sad ima jakog lidera (ludaka) koji se nece kao prethodnici zadovoljiti samo upozorenjima Kini... pa i ostalima.
Stvar je prosta Amerika otvori fabriku Nike na pr. zaposli neke Kineze a onda kineska vlast kaze tim radnicima da ne kupuju iste te patike jer su one za izvoz u Ameriku, nego da kupuju sangajke. Voleli ga ili ne Tramp ce to promeniti.

qwerty

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.
(Kina, 11. jul 2018 08:42)
Unistavsju i americke i evropske kompanije koje su u Kini (i one mnogo izvoze na trziste SAD-s)

Marko

pre 5 godina

A kako ce uzvratit Kina? Kineski ukupni uvoz iz SAD je 100 milijardi, a ovi ce im udarit na 200 milijardi izvoza u SAD. Kinezi vec skoro sve carine ispucali sta su mogli.
(Kina, 11. jul 2018 08:42) # Link komentara

Dicice jos vise carinu na tih 100 milijardi i Amerika ce totalno biti poticnuta sa Kineskog trzista. Ameri ce dici carinu i samo ce placati tu robu skuplje ali ce je i dalje kupovati jer nemaju alternativu. Ona se samo u Kini proizvodi.
Tu Kina ima i mega bombu od koje Amerika najvise strahuje a to je da Kina postane potrosacko drustvo. Ceo zapadni sistem u zadnjih 60 godina se zasniva na pozajmljivanju i kupovini.
U Kini jos uvek vazi pravilo stednje i proizvodnje. Prosecan Kinez ne zna sta je kreditna kartica a sve sto zaradi on stedi ili ulaze.
Sa obzirom da sada u Kini ima vise ljudi sa vecom kupovnom moci nego u USA, USA bi izgubila svaki uticaj kada bi se Kina pretvorila u potrosacko drustvo.
Ovo sto USA radi su samo potezi ocajnika a ako se Kineska vlada naljuti nece im biti tesko da gurnu po par kreditnih kartica svakom Kinezu.

Benny Hill

pre 5 godina

Sta se Kina zali?....neka pocinje sa prodajom americkih drzavnih obaveznica(Bonds) i ne kupuje vise Bonds...i tada ce osetiti bol...inace Kina drzi ogromnu kolicinu obaveznica...kad bi povlacili pare..to bi bio udarac za USA.

nihao

pre 5 godina

"Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od "prisilnog transfera tehnologije", prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu. "

Vau, država koja vrši "prisilne transfere suvereniteta" je besna što je i sama meta "prisilne" metode.
Suština ovog spora nije ni u trgovini ni u tehnologijama nego upravo u monopolu nad onim "prisilno", to mora da ostane rukama SAD-a po svaku cenu, po cenu uvođenja celog sveta u haos

Dobi

pre 5 godina

Jel neko misli da Tramp sve ovo radi sam, zato sto mu se tako hoce,iza njega stoji vlada iz senke,mocni banditski bankari,najvece leglo i vrh legalizovanog svetskog kriminala koji kontrolise i usmerava sve tokove svetskog kapitala.Te neokolonijaliste treba zaustaviti ali niko jos nije toliko veliki i mocan da to uradi,jedino kad bi se tri svetske sile udruzile protiv njihovog monopola.Te bitange idu na to da demoliraju citav svet,oni zele treci svetski rat a Tramp je samo jedan tockic koji im pomaze da dodju do tog cilja,pa oni su ga i postavili tu gde jeste jer zele svetski haos i rasulo.

Paja

pre 5 godina

"It also includes consumer goods ranging from car tires, furniture, wood products, handbags and suitcases, to dog and cat food, baseball gloves, carpets, doors, bicycles, skis, golf bags, toilet paper and beauty products."

ili na nasem,

Такође обухвата производе широке потрошње, од ауто гума, намештаја, производа од дрвета, торби и кофера, до хране за псе и мачке, бејзбол рукавица, тепиха, врата, бицикала, скија, голф торби, тоалетног папира и козметичких производа.

Pa Kina ima da ih zacrni ako im podigne takse na bejzbol rukavice i toalet papir, ccccc...

ono kad moram reci

pre 5 godina

@ Marko

vidi, sve vi to lepo pricate, na isti onaj nacin kao kad stitite i Rusiju, teorijski razglabate i analizirate do sitnih detalja, citajuci sve je to jako uverljivo, medjutim gledano obicnim okom, samo jedna stvar je istinita, a to je da USA povlaci sve konce, prva reaguje i diktira poteze onako kako joj odgovara.Rusi su se drznuli u Siriji, ali recimo samo opet otvaranja sukoba u Ukrajini oni su gotovi na svaki nacin.Tako da ta vasa nauka je ok i kad obican covek cita po automatizmu veruje u nju, ali realan zivot sve demantuje i dokazuje da je sve to, da upotrebim otrcanu frazu "demagogija".Nikom nije lako, ali u USA je najbolje, u svakom smislu.

Dule

pre 5 godina

(Marko, 11. jul 2018 12:54)

To sve sto si rekao vazi samo da su Kinezi spremni da postanu potrosacko drustvo, jer to podrazumeva slobodan tok ljudi, misljenja i informacija. A to znaci da internet u Kini nema vise veliki kineski firewall, da nema cenzure i da popijes metak ako "kvaris omladinu" sa svojim "anti-partijskim delovanjem".

Da li su oni sami spremni na tako nesto?

Kinezima su sami Kinezi dosta veci neprijatelj nego Amerika, i obrnuto, i takodje vazi i za nas.