Subota, 23.06.2018.

11:30

Ucena Turske: Birajte, ili naš F-35 ili da kupite od Rusa

Pre dva dana Turska je na svečanosti u SAD-u zvanično primila prva dva F-35A višenamjenska borbena aviona, od ukupno 116 koliko je ih naručeno.

Izvor: Novac.hr

Ucena Turske: Birajte, ili naš F-35 ili da kupite od Rusa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

BLuka

pre 5 godina

Leon, outsider#@ prosto nije tako,su 57 ima brzinu krstarenja 1600 km/h bez forsaza sto ne moze niti jedan avion;Indijci su pronasli "samo" 50 gresaka na su 57 nasprem stotine na f35. Problem je sto Rusija ne zeli ustupiti originalnu tehnologiju i sto se u slucaju kvarova sklopovi salju u Rusiju na popravak i sto je Indija za "malo" para pokusala dobiti sve. Da,sjelimicno je stelt ali ni f32/35 nisu ono sta se kaze da jeste.

EU Citizen

pre 5 godina

Niko ne može da sedi na dve stolice, ni Turska koja je regionalna sla, a kamoli mala Srbijica. To je kratkovida politika, a gluposti o "neutralnosti" u današnjem svetu neću ni da komentaišem, nema država koje su stvarno neutralne, i one koje formalno ne pripadaju NATO, poput Švajcarske ili Austrije, i te kako su i debelo na strani zapada. Što bismo, naravno, ako nam je budućnost naše dece važna, trebalo i mi što pre da budemo, uz formalno članstvo u NATo, pošto nismo ni Švajcarska ni Austrija, i to je neophodno za naš ugled i kredibilitet kojih inače nemamo puno.

Leon, outsider

pre 5 godina

@ insider, ti radiš sa Rusima i Indijcima i znaš sve detalje, zato si insider? Kakav novi ugovor izmedju Rusa i Indijaca za Su-57 sa malo drugačijom tehnologijom? Indijci su izašli jer Su-57 nije ispunio uslove: nije dovoljno stealth, ima loše motore i ne može da krstari supersonično, narudžbina ruske vojske je jako mala, svega 12 komada. Ruska vojska ne može da priušti više od 12 aviona. Sa samo 12 ruskih narudžbina Indijci znaju da će troškovi biti jako veliki. Tvoj argument o "malo drugačijim tehnologijama" za Indijce je totalna provala neznanja. Indijci kupuju avione od Rusa i uvek stavljaju tudju elektroniku. Koriste izraelsku navigaciju i francuske nišanske sisteme. Ne koriste rusku elektroniku. To bi svakom "insideru" trebalo da bude poznato. Pogledaj recimo indijski Su-30. Francuska i izraelska elektronika. Svaki avion Indijci sa Rusima rade "sa malo drugačijom tehnologijom". Stealth avione mogu da otkriju ne samo kineski, ruski, i američki radari nego osmatrački radari svake zemlje koja ima dalekometne osmatračke radare koji rade na niskim frekvencijama (UHF, VHF). Problem je što ti radari ne mogu da daju tačnu poziciju koja treba raketi. Nišanski radar na visokoj frekvenciji ne može da ga otkrije sve dok mu ne pridje na 20ak kilometara. F-117 iznad Srbije oboren je sa 13 kilometara udaljenosti. Za kraj, evo ti indijska štampa o Su-57 a možeš i sam da pronadješ dodatno. http://bharatshakti.in/india-disappointed-with-russias-fifth-generation-su-57-fighter/

артиљерац

pre 5 godina

@ Milos Можеш ли да објасниш какав је то "трострујни"(тачније тропроточни)
млазни мотор?Баш ме занима,с обзиром да сам ваздухопловни инжењер,а први пут
чујем за тропроточни млазни мотор.
Већина вас не схвата о чему се овде ради.Програм F-35 је коштао НЕВЕРОВАТНИХ
1400 милијарди$.Крађа,не века,него историје.Сви купци су учествовали у развоју
Е,сад Амери уцењују Турке,ако не купиш F-35 под нашим условима(не купуј С 400)
нећеш добити авионе,а улагање у развој ти пропада.Разумете?Због тога је Јапан
сменио министра одбране.Много је питао.А F-35 има само једну ману,ЛОШ је.То не
кажем ја,то кажу амерички НЕЗАВИСНИ ваздухопловни стручњаци.

leptirica

pre 5 godina

(insider, 24. jun 2018 01:12)

Jasna stvar da Rusi i Kinezi imaju radare koji mogu otkriti stealth lovce, problem je u navođenju raketa na njih. To još za sad nemogu. I jasna stvar da Rusi imaju novce za razvoj, problem je u tome što debelo kaskaju jer je F22 ušao u upotrebu 1990.g. sa motorima pete generacije, a Rusi tek sad riješavaju probleme oko motora i testiraju SU57, 28 godina su iza. Brine i inicijalna narudžba SU57 od strane Ruske vojske od samo 12 komada, koja baš ne širi optimizam. Druga stvar je da SU57 ima stealth samo odnaprijed i puno veći radarski odraz od F22 i F35.

nele

pre 5 godina

Osnova f35 je na satelitima. 95%informacija dobijaju of njih I medjusobna komunikacija I uskladjivanje je preko satelita. Odlicno za bombardovanje malih zemalja. U slucaju konvencionalnog rata sa Kinom ili Rusijom, postaju kante. Poobaras im sve satelite u prvih 24h I ostanu gluvi I slepi.

Miloš

pre 5 godina

F-35 kakav je sad je los lovac ali je buducnost jer sve sto se sad razvija u Americi razvija se da se primeni na F-35, npr trostrujni mlazni motor, ofanzivni laser, mini rakete, bombe i dronovi itd.

Pri tome cena ce biti samo niza nego sad jer ce biti znatno vise aviona u narednoj deceniji (pa pada cena proizvodnje). Tako da Turcima uopste nije lako.

nucky thompson

pre 5 godina

@ispod svakog kamena, bravo za komentar. Mnogi ne znaju da je F35 u stvari trebao da bude bez pilota ali je USAF trazio da se uradi kabina. Otud i najvece kasnjenje sa F35.
Ja ne shvatam ovo velicanje Turske i Erdogana. Cudni smo mi Srbi.

insider

pre 5 godina

Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara.Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.(Leon, 23. jun 2018 16:35)F-22 je lovac pete genreacije.F-35 i Su-57 su lovci bombarderi pete generacije.Rusija,Kina i SAD odavno imaju radare za otkrivanje aviona sa stealth tehnologijom.Do zastoja u zajedničkom rusko-indijskom projektu Su-57 je došlo,jer je Moskva postala sumnjičava nakon što su neke osetljive informacije o njhovoj podmornici,koju su kupili Indijci,dospele do Vašingtona.Zato je nedavno potpisan novi sporazum pa će sa Indijom praviti Su-57,ali sa nešto izmenjenom tehnologijom,u odnosu na one za rusku vojsku.Ruska vojska je prošle godine dobila 12 aviona Su-57,sa starim motorima sa aviona Su-35(generacija 4+),koji,osim što ima nešto veći IC radarski odraz,u svim segmentima zadovoljavaju potrebe za stealth avionima pete generacije.Krajem prošle godine prvi put su uspešno testirali novi motor.Nemaju Rusi problem sa novcem,ceo ovaj projekat je do sada koštao manje od 10 milijardi dolara,već je potrebno vreme da se urade neophodna ispitivanja.Na kraju će to po svim karakteristika biti mnogo bolji avion od onog kakvog su planirali da naprave.

White Power

pre 5 godina

@boki
Sve i da je celokupna situacija toliko ruzicasta kako je opisujes (a daleko je od toga!), Erdogan je za neprijatelja odabrao SAD.
Samo to ce ga kostati skupo, toliko da mu je dzaba sve ostalo.
Glumio je silu, oborio ruski avion, platio Rusima i teraj dalje.
Amerikance ne moze platiti koliko ce oni da mu traze. Plus mu je drzava zestoko podeljena na ZA i PROTIV njega.
Sledeci veliki sukob bice na teritoriji Turske.

leptirica

pre 5 godina

(анђео Земун, 23. jun 2018 19:02)

Tvoj komentar nikako nemogu staviti u kategoriju stručnih, više si na niskoj razini informiranosti o ovom pitanju.
Najbolji Ruski avion SU57 je još u fazi razvoja i testiranja i naručen je u količini od 12 komada od strane Ruske vojske. F35 ima nekih svojih problema, ali je avion kojih je proizvedeno i isporučeno preko 300 komada. SU57 ima problem jer Rusi još nisu razvili motore 5 generacije i ima nisku razinu stealtha. U ovim segmentima su Amerikanci preko 20 godina ispred Rusa. Ono u čemu su Rusi sigurno najbolji je PVO i njihova vojna doktrina je više orijentirana na obranu.

T

pre 5 godina

"Informacije o F-35 će Rusiji stići od Izraela"
Jevreji mrze Rusiju. Pod carem su im Rusi organizovali pogrome, pod komunistima ih proganjali iako su mnogi prvi komunisti bili upravo Jevreji. Posle naoružavali Arape, i danas podržavaju Asada. Tako da bi to bio vrlo čudan Jevrejin koji bi izdao Izrael zarad Rusije.

ispod svakog kamena ima zmija

pre 5 godina

@анђео Земун
F-35 je strateški proizvod, stvoren za rapidnu proizvodnju ako takva zatreba i naravno snabdevanje saveznika. Glavan razlika u odnosu na raptor jeste što raptor ne nosi nuklearne bombe. U originalnoj zamisli F-35 je ne samo stelt već i autonoman lovac-bombarder leti bez pilota kao ograničenja u manervisanju (otuda i oni vektorski potisnici). Pouzdanost koju primećuju kao nedostatak u stvari nije nedostatak, F-35 je letelica koja kompletira nuklearne sposobnosti SAD i to kao svojevrsna pokretna traka, jer imaju ogromnu količinu atomskih bombi koje prolaze proces modernizacije, za njihovu upotrebu potreban je sistem koji možeš brzo da napraviš, pouzdan dovoljno da ga upotrebiš (ali ne planiraš da ga vraćaš- ko će to da opere), ali sposoban dovoljno da predstavlja novu generaciju kako bi preneo troškove na saveznike njegovom prodajom (prodavao skuplje nego što vredi, a možeš tako da se ništa i ne primeti jer kontrolišeš svaki aspekt upotrebe aviona). Dakle, rapidna proizvodnja, stelt, nosi nuklearne bombe, minimalna upotreba pilota, troškovi prebačeni na saveznike. F-35 je letelica napravljena za nuklearni rat čije će troškove i drugi da plate. Brilijatno zamišljeno, a za sada im i šljaka.

анђео Земун

pre 5 godina

Нисам никакав стручњак за ваздухопловство, али оставима по страни Амере ,Руси и тако ћуте, они своје чедо у које су уложили баслословне паре, бране свим средствима па и ПРЕТЊАМА СТРУЧЊАЦИМА ИЗ ТЕ ОБЛАСТИ! А ово кажем јер познајем људе који јесу стручњаци за те ствари! Ф-35 је прескочио пуно корака који су неопходни за развој борбеног авиона а трошкови су далеко већи него што амери признају!!! И било је или гасити пројекат или кренути у производњу, а после толико уложеног новца урадили су ово друго, и трошкове ће поделити са наручиоцима тог авиона, и зато и уцењују своје партнере да МОРАЈУ да их купују! Ф-35 није ни добар ни лош већ је недоношче, превремено пуштен у промет! Поредити борбене авионе је баш глупо(а то управо неки овде раде)јер не постоји савршен авион и зато обе суперсиле имају више врста авиона! Сви би волели да имају тај савршени јер би производили само њега и све би било једноставније(понављам, ово није никакво моје дубокоумно размишљање јер се у то разумем стручно колико и већина вас, већ неког коме је то струка)! И коментатори оваквих вести (и ја стручњак са вама) заборављају да ни СТРУЧЊАЦИ ЗА РАДАРЕ НЕ СЕДЕ ЗАЛУДНИ (јер више нема шта да се унапређује ) ВЕЋ И ОНИ УНАПРЕЂУЈУ СВОЈЕ СИСТЕМА, АЛИ О ТОМЕ СЕ МАЛО ПРИЧА! Оно што је данас стелт за пар година је већ итекако видљиво(ди су сада они чувени невидљиви Ф-117, служе као обични бомбардери а костали су ђаво и по)! Амери су шампиони у својим глупавим објашњењима, јер Ф-35 и с-400 су 2 различите ствари!

klks

pre 5 godina

Turska je mocna svakako, ali u komentarima se preteruje. Oni su zemlja koja ima puno problema i tek ce da ih ima. A sa ovakvom politikom Ameri ce da im zaprze corbu prvom prilikom. U Turskoj zivi 30-40 miliona kurda (ne zna se tacan broj jer se na cenzusu ne izjasnjavas o etnicitetu vec si po defaultu Turcin), i oni su fakticki vecinsko stanovnistvo na 40% turske teritorije. Nekih 20-25 miliona ljudi zivi u i okolini Istanbula sto znaci da su Kurdi dominantno stanovnistvo u ruralnim sredinama. Kad kod njih pukne bice to Sirija na kub, i isto ovako ce ameri i rusi da se igraju rata. A milioni turaka ce pravac dojce, dolinom Morave naravno. Kurdistan je novo Kosovo a Turska nova SFRJ.

boki

pre 5 godina

Svidjao se nama Erdogan ili ne on vodi izuzetno pametnu politiku i pretvara u veliku svetsku silu. Pocevsi od toga sto je vratio dug MMF-u a sada ih kreditira. Iskorenio korupciju, vec 10 godina imaju veliki ekonomski napredak. Uspeo da proizvede borbeni helikopter nove generacije (TAI T129 atak), uskoro ce krenuti u serijsku proizvodnju i borbeni avioni (TAI TF-X), uz to pravi i domace nosace aviona (TCG Anadolu). Razvija i unapredjuje sve druge vrste vojnog naoruzanja i vojne opreme. Vidim, okrece se i automobilskoj industriji. Sada, kada sve vise razvijenih evropskih drzava zabranjuje dizel automobile i povecava upotrebu elektricnih, turska pocinje da proizvodi novi elektricni automobil na bazi svedskog SAAB-a od koga su kupili licencu za oko 40 miliona eura.

leptirica

pre 5 godina

Izraelci, su F-35 dali su zvaničnu oznaku Adir, što na hebrejskom znači moćni. Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara. Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.
(Leon, 23. jun 2018 16:35)

Sve točno, ali podaci o ciljnim mogućnostima s400 se odnose na F22 jer je F35 korišten samo jednom u borbi i Rusi ga ni nisu pokušali gađati. Pretpostavlja se da F35 ima slične karakteristike. Inače Izrael je jedina zemlja kojoj je dopušteno da radi izmjene na F35, svi ostali neće smjeti ništa mjenjati na isporučenim F35. Ruski lovci zadnjih generacija generalno imaju bolje manevarske sposobnosti, a Američki su orijentirani na borbu van vizualnog polja i imaju bolje radare i manji radarski odraz. U principu ako.se sretnu u bliskoj borbi Rusi su u prednosti, ali Amerikanci su u prednosti jer će prije znati da do susreta dolazi i teže će ih uočiti, pa imaju mogućnost ispaliti rakete i maknuti se prije nego što ih protivnik primjeti. Navodno da će sustav S500 biti u mogućnosti navoditi rakete na F22 i F35.

aaa

pre 5 godina

Pojedini komentatori se cude sto je Turska narucila 116 F-35. Pa to je samo PRVA FAZA! Planiraju da ih naruce jos toliko. Turska inace ima oko 250 aviona F-16, koje SAMA PROIZVODI, po licenci, za nekoliko godina pocinje proizvodnju sopstvenog aviona 5 generacije i ima vojsku koja je medju 10 najmocnijih na svetu.
Imajte to na umu kada gospodar sledeci put pocne s pricom kako je Srbija sa avionima koji ne lete velesila...

LaleGator

pre 5 godina

Stelt tehnologija je farsa da bi se opravdala nerealno prevelika cena aviona (drugim recima to je kradja)

istina jeste da ti avioni imaju nesto smanjeniji odsjaj na radaru ali su itekako vidljivi.

nazalost taj smanjenj odsjaj na radaru ima svoju cenu u losijim aerodinamickim mogucnostima aviona, kada radar fiksira taj avion on nema sanse da manevrom izbegne raketu.

zato se takvi avioni koriste kod zemalja treceg sveta i ispaljuju rakete sa velike udaljenosti kako ne bi bilo izlozeni pvo

Bre!

pre 5 godina

Ahahha, "Turska ekonomska sila" daj bogamu, olabavite. Turska je sada na pragu hiperinflacije sto znaci da imaju problema sa drzavnim finansijama i zbog toga pumpaju "izmisljene" lire u promet. Veze sa drzavama iz kojih su se finansirali (Iran, SA) su pokidane a mi lokalci imamo i jeftinije alternative (Kina, Koreja) A to sto su narucili preko 100 aviona od Amerike ne znaci i da su ih platili. Kad im bude dosao racun tek ce tada biti u problemima sa obzirom koliko kosta samo jedan primerak. Ista su prica kao i SSSR na kraju osamdesetih i nihovim trosenjem na oruzje i nista drugo.

Leon

pre 5 godina

Da razjasnimo. S400 je vjerojatno najbolji PVO sistem koji se može kupiti, F35 trenutno najbolji stealth lovac koji se može kupiti (SU57 je samo djelomično stealth, a i pitanje kad će biti ponuđen na prodaju pošto ih je napravljeno tek nekoliko za Rusku vojsku, a F22 se nije na prodaju).
(leptirica, 23. jun 2018 15:27)
Indija, koja je trebala da bude zajednički investor sa Rusijom u Su-57 je nedavno odustala od projekta. Razlozi su jako loš rezultat radarske vidljivosti Su-57, loš motor i generalno zaostatak za obećanjima koja su Rusi dali Indijcima. Sudbina Su-57 je neizvesna jer nema finansija za njega. Ruska vojska ima para da poruči samo 12 komada, tako da bi održavanje za Indijce kao glavne korisnike, bilo jako skupo. F-22, kao i Su-57 su čisti lovci. F-22 je u zadnje vreme opremljen bombama sa GPS nišanjenjem tako da može da gadja ciljeve na zemlji i to je isprobano u Siriji. I pored toga, njegova uloga za udar na zemlji je limitirana. F-35 je avion čija je glavna namena napad na ciljeve na zemlji. Nedavno je firma Lokid proizvela 300ti F-35. Proizvodnja napreduje jako dobro i prvi put je upotrebljen u borbi od strane Izraelaca. Izraelci, su F-35 dali su zvaničnu oznaku Adir, što na hebrejskom znači moćni. Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara. Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.

leptirica

pre 5 godina

Da razjasnimo. S400 je vjerojatno najbolji PVO sistem koji se može kupiti, F35 trenutno najbolji stealth lovac koji se može kupiti (SU57 je samo djelomično stealth, a i pitanje kad će biti ponuđen na prodaju pošto ih je napravljeno tek nekoliko za Rusku vojsku, a F22 se nije na prodaju). Uzmimo u obzir da Rusi nisu budale i da će ako dođe do isporuke S400 tražiti neku vrstu kontrole nad sustavom, samim tim bi u slučaju da Turska nabavi F35 imali točne podatke o odrazu,kako ga lakše uočiti i naravno što je najvažnije uspješno gađati. Bez obzira što su 2 F35 isporučena, sigurno neće letjeti bez odobrenja SAD-a. Za sada ono što se zna je da F22 S400 može locirati, ali je problem navoditi rakete na njega i to nije riješeno. Inače zanimljivost je i da je F22 avion sa najmanjim ratarskim odrazom, SU57 ima stealth karakteristike samo odnaprijed, dok F22 ima mogućnost superkrstarenja i zatvaranja otvora motora.
Inače bez obzira na dobre odnose sa Rusijom, Izrael ima prevelike koristi od SAD-a da bi im okrenuo leđa.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Mnogi po komentarima podcenjuju Tursku i njihovu vojsku. Niste ni svesni koja je to sila... naivno je gledati na Tursku kao da je ista kao za vreme raspada Otomanskog carstva, to je bilo pre 100 godina.

језички хаос

pre 5 godina

Уцена Турске - како одавде да знамо да ли неко уцењује Турску или Турска неког уцењује? Боље би било: Уцењена Турска. Или: Турској прети уцена.

popeye

pre 5 godina

Informacije o F-35 će Rusiji stići od Izraela, upamtite da u Izraelu živi milion bivših sovjetskih državljana, Putin je tamo 2015. bio ličnost godine, Abramovič koji je Jeljcinu predloŸio Putina sad je u Izraelu

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 5 godina

@Cinik

Nadam se da se šališ, jer jedan F-35 košta od 95 do 122 miliona dolara, u zavisnosti od opreme. Pomnožiš to sa 116 koliko je Turska naručila, instant glavobolja od brojki. I naravno da su sila, i to 10. sila sveta. U međuvremenu, mi kupujemo nekakve izanđale polovštine iz Rusije, onda čekamo pola godine da se sklope, pa još toliko da dođu akumulatori, pa se onda setimo da ih negde već imamo, pa još toliko da nađemo instruktore. Da ne pričam tek o ujdurmi zvanoj S-300 koja u društvu obitava već 20 godina...

kraja

pre 5 godina

...ne razumem strah amerike od s-400...
...samo da procitaju komentare na b92, bilo bi im jasno da je to neupotrebljiva skalamerija, bezvredna, nikad oprobana u ratnim uslovima...
...umesto da se raduju sto ce im avioni prolaziti pored s-400 bez opasnosti, oni samo podizu cenu jednom "propalom" ruskom proizvodu...
...mislim da ce posle ovoga jos neke zemlje da se zainteresuju za taj ruski "promasaj"...

karma

pre 5 godina

vidim naši komentatori nemaju pojma ko je Turska i čude se ovoj porudžbini aviona... Oni su velesila sa 80 miliona stanovnika, veoma jakom privredom, jakom vojskom i ogromnom teritorijom koja je prava raskrsnica puteva od istoka ka zapadu... Erdogan igra neke čudne igre na 2 stolice i videćemo dokle će da balansira a da ne navuče bes ili amera ili rusa...

K.G.

pre 5 godina

S druge strane, nabavka pet S-400 sistema Tursku bi mogla koštati oko 2 milijarde dolara


Prvo nije 5 sistema S-400 nego 4 sistema a cena je 2.5 milijardi $ što je jako povoljno naspram nabavke Poljske sistema petriot raketa. Poljaci su kupili 2 sistema za 4.5 milijardi $ od kojih jedan ide za čuvanje Varšave a drugi sistem za odbranu americke baze kod Kaljingrada. Tako da su poljaci za svoje potrebe platili jedan sistem 4.5 milijardi $. Inače prvobitna cena za 2 sistema bila je 10.5 milijardi $ dolara ali su dibili popust pa ih je to kostalo 4.5. Sad kakav je ti popust ako koristiš samo jedan sistem za svoje potreb3 nije mi baš jasno.

Dejan

pre 5 godina

Blefiranje USA praznom puskom. F-35 pored vrlo upitnih performansi je probio sve rokove i najludje procene troskova proizvodnje i eksploatacije. Otkazivanje porudzbine od preko 100 aviona bi znatno podiglo cene proizvodnje a moguce da bi povuklo jos neke drzave da odustanu ili bar smanje porudzbinu i tu dolazi do takozvane "spirale smrti" i neisplativosti proizvodnje. Nesto slicno se desilo sa F-22 jel je kongres zabranio izvoz i najblizim saveznicima pa je avion bio veoma skup i napravljeno je manje od 200 komada. Mada kad se pogleda ogromna korupcija i problemi sa F-35 ispadne da je F-22 bio dzabe a jedno 3x bolji avion. Cak postoji i mala mogucnost da je ovo samo igra da bi Turci otkazali Rusima kupovinu S400 pa da ovo iskoriste kao izgovor. Mala mogucnost ali postoji i ta opcija.

Srdjan

pre 5 godina

Da je ovo stvarni razlog, Turci ne bi dobili ni ta dva aviona. Jer i sa dva aviona mozes da prikupis dovoljno informacija. Radi se o klasicnoj uceni da moraju da kupuju naoruzanje od USA i USA moze to da radi, a na Turcima je da li ce da prihvate ili ne.

Srdjan

pre 5 godina

Da je ovo stvarni razlog, Turci ne bi dobili ni ta dva aviona. Jer i sa dva aviona mozes da prikupis dovoljno informacija. Radi se o klasicnoj uceni da moraju da kupuju naoruzanje od USA i USA moze to da radi, a na Turcima je da li ce da prihvate ili ne.

karma

pre 5 godina

vidim naši komentatori nemaju pojma ko je Turska i čude se ovoj porudžbini aviona... Oni su velesila sa 80 miliona stanovnika, veoma jakom privredom, jakom vojskom i ogromnom teritorijom koja je prava raskrsnica puteva od istoka ka zapadu... Erdogan igra neke čudne igre na 2 stolice i videćemo dokle će da balansira a da ne navuče bes ili amera ili rusa...

језички хаос

pre 5 godina

Уцена Турске - како одавде да знамо да ли неко уцењује Турску или Турска неког уцењује? Боље би било: Уцењена Турска. Или: Турској прети уцена.

kraja

pre 5 godina

...ne razumem strah amerike od s-400...
...samo da procitaju komentare na b92, bilo bi im jasno da je to neupotrebljiva skalamerija, bezvredna, nikad oprobana u ratnim uslovima...
...umesto da se raduju sto ce im avioni prolaziti pored s-400 bez opasnosti, oni samo podizu cenu jednom "propalom" ruskom proizvodu...
...mislim da ce posle ovoga jos neke zemlje da se zainteresuju za taj ruski "promasaj"...

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 5 godina

@Cinik

Nadam se da se šališ, jer jedan F-35 košta od 95 do 122 miliona dolara, u zavisnosti od opreme. Pomnožiš to sa 116 koliko je Turska naručila, instant glavobolja od brojki. I naravno da su sila, i to 10. sila sveta. U međuvremenu, mi kupujemo nekakve izanđale polovštine iz Rusije, onda čekamo pola godine da se sklope, pa još toliko da dođu akumulatori, pa se onda setimo da ih negde već imamo, pa još toliko da nađemo instruktore. Da ne pričam tek o ujdurmi zvanoj S-300 koja u društvu obitava već 20 godina...

Dejan

pre 5 godina

Blefiranje USA praznom puskom. F-35 pored vrlo upitnih performansi je probio sve rokove i najludje procene troskova proizvodnje i eksploatacije. Otkazivanje porudzbine od preko 100 aviona bi znatno podiglo cene proizvodnje a moguce da bi povuklo jos neke drzave da odustanu ili bar smanje porudzbinu i tu dolazi do takozvane "spirale smrti" i neisplativosti proizvodnje. Nesto slicno se desilo sa F-22 jel je kongres zabranio izvoz i najblizim saveznicima pa je avion bio veoma skup i napravljeno je manje od 200 komada. Mada kad se pogleda ogromna korupcija i problemi sa F-35 ispadne da je F-22 bio dzabe a jedno 3x bolji avion. Cak postoji i mala mogucnost da je ovo samo igra da bi Turci otkazali Rusima kupovinu S400 pa da ovo iskoriste kao izgovor. Mala mogucnost ali postoji i ta opcija.

K.G.

pre 5 godina

S druge strane, nabavka pet S-400 sistema Tursku bi mogla koštati oko 2 milijarde dolara


Prvo nije 5 sistema S-400 nego 4 sistema a cena je 2.5 milijardi $ što je jako povoljno naspram nabavke Poljske sistema petriot raketa. Poljaci su kupili 2 sistema za 4.5 milijardi $ od kojih jedan ide za čuvanje Varšave a drugi sistem za odbranu americke baze kod Kaljingrada. Tako da su poljaci za svoje potrebe platili jedan sistem 4.5 milijardi $. Inače prvobitna cena za 2 sistema bila je 10.5 milijardi $ dolara ali su dibili popust pa ih je to kostalo 4.5. Sad kakav je ti popust ako koristiš samo jedan sistem za svoje potreb3 nije mi baš jasno.

popeye

pre 5 godina

Informacije o F-35 će Rusiji stići od Izraela, upamtite da u Izraelu živi milion bivših sovjetskih državljana, Putin je tamo 2015. bio ličnost godine, Abramovič koji je Jeljcinu predloŸio Putina sad je u Izraelu

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Mnogi po komentarima podcenjuju Tursku i njihovu vojsku. Niste ni svesni koja je to sila... naivno je gledati na Tursku kao da je ista kao za vreme raspada Otomanskog carstva, to je bilo pre 100 godina.

aaa

pre 5 godina

Pojedini komentatori se cude sto je Turska narucila 116 F-35. Pa to je samo PRVA FAZA! Planiraju da ih naruce jos toliko. Turska inace ima oko 250 aviona F-16, koje SAMA PROIZVODI, po licenci, za nekoliko godina pocinje proizvodnju sopstvenog aviona 5 generacije i ima vojsku koja je medju 10 najmocnijih na svetu.
Imajte to na umu kada gospodar sledeci put pocne s pricom kako je Srbija sa avionima koji ne lete velesila...

LaleGator

pre 5 godina

Stelt tehnologija je farsa da bi se opravdala nerealno prevelika cena aviona (drugim recima to je kradja)

istina jeste da ti avioni imaju nesto smanjeniji odsjaj na radaru ali su itekako vidljivi.

nazalost taj smanjenj odsjaj na radaru ima svoju cenu u losijim aerodinamickim mogucnostima aviona, kada radar fiksira taj avion on nema sanse da manevrom izbegne raketu.

zato se takvi avioni koriste kod zemalja treceg sveta i ispaljuju rakete sa velike udaljenosti kako ne bi bilo izlozeni pvo

leptirica

pre 5 godina

Da razjasnimo. S400 je vjerojatno najbolji PVO sistem koji se može kupiti, F35 trenutno najbolji stealth lovac koji se može kupiti (SU57 je samo djelomično stealth, a i pitanje kad će biti ponuđen na prodaju pošto ih je napravljeno tek nekoliko za Rusku vojsku, a F22 se nije na prodaju). Uzmimo u obzir da Rusi nisu budale i da će ako dođe do isporuke S400 tražiti neku vrstu kontrole nad sustavom, samim tim bi u slučaju da Turska nabavi F35 imali točne podatke o odrazu,kako ga lakše uočiti i naravno što je najvažnije uspješno gađati. Bez obzira što su 2 F35 isporučena, sigurno neće letjeti bez odobrenja SAD-a. Za sada ono što se zna je da F22 S400 može locirati, ali je problem navoditi rakete na njega i to nije riješeno. Inače zanimljivost je i da je F22 avion sa najmanjim ratarskim odrazom, SU57 ima stealth karakteristike samo odnaprijed, dok F22 ima mogućnost superkrstarenja i zatvaranja otvora motora.
Inače bez obzira na dobre odnose sa Rusijom, Izrael ima prevelike koristi od SAD-a da bi im okrenuo leđa.

boki

pre 5 godina

Svidjao se nama Erdogan ili ne on vodi izuzetno pametnu politiku i pretvara u veliku svetsku silu. Pocevsi od toga sto je vratio dug MMF-u a sada ih kreditira. Iskorenio korupciju, vec 10 godina imaju veliki ekonomski napredak. Uspeo da proizvede borbeni helikopter nove generacije (TAI T129 atak), uskoro ce krenuti u serijsku proizvodnju i borbeni avioni (TAI TF-X), uz to pravi i domace nosace aviona (TCG Anadolu). Razvija i unapredjuje sve druge vrste vojnog naoruzanja i vojne opreme. Vidim, okrece se i automobilskoj industriji. Sada, kada sve vise razvijenih evropskih drzava zabranjuje dizel automobile i povecava upotrebu elektricnih, turska pocinje da proizvodi novi elektricni automobil na bazi svedskog SAAB-a od koga su kupili licencu za oko 40 miliona eura.

klks

pre 5 godina

Turska je mocna svakako, ali u komentarima se preteruje. Oni su zemlja koja ima puno problema i tek ce da ih ima. A sa ovakvom politikom Ameri ce da im zaprze corbu prvom prilikom. U Turskoj zivi 30-40 miliona kurda (ne zna se tacan broj jer se na cenzusu ne izjasnjavas o etnicitetu vec si po defaultu Turcin), i oni su fakticki vecinsko stanovnistvo na 40% turske teritorije. Nekih 20-25 miliona ljudi zivi u i okolini Istanbula sto znaci da su Kurdi dominantno stanovnistvo u ruralnim sredinama. Kad kod njih pukne bice to Sirija na kub, i isto ovako ce ameri i rusi da se igraju rata. A milioni turaka ce pravac dojce, dolinom Morave naravno. Kurdistan je novo Kosovo a Turska nova SFRJ.

анђео Земун

pre 5 godina

Нисам никакав стручњак за ваздухопловство, али оставима по страни Амере ,Руси и тако ћуте, они своје чедо у које су уложили баслословне паре, бране свим средствима па и ПРЕТЊАМА СТРУЧЊАЦИМА ИЗ ТЕ ОБЛАСТИ! А ово кажем јер познајем људе који јесу стручњаци за те ствари! Ф-35 је прескочио пуно корака који су неопходни за развој борбеног авиона а трошкови су далеко већи него што амери признају!!! И било је или гасити пројекат или кренути у производњу, а после толико уложеног новца урадили су ово друго, и трошкове ће поделити са наручиоцима тог авиона, и зато и уцењују своје партнере да МОРАЈУ да их купују! Ф-35 није ни добар ни лош већ је недоношче, превремено пуштен у промет! Поредити борбене авионе је баш глупо(а то управо неки овде раде)јер не постоји савршен авион и зато обе суперсиле имају више врста авиона! Сви би волели да имају тај савршени јер би производили само њега и све би било једноставније(понављам, ово није никакво моје дубокоумно размишљање јер се у то разумем стручно колико и већина вас, већ неког коме је то струка)! И коментатори оваквих вести (и ја стручњак са вама) заборављају да ни СТРУЧЊАЦИ ЗА РАДАРЕ НЕ СЕДЕ ЗАЛУДНИ (јер више нема шта да се унапређује ) ВЕЋ И ОНИ УНАПРЕЂУЈУ СВОЈЕ СИСТЕМА, АЛИ О ТОМЕ СЕ МАЛО ПРИЧА! Оно што је данас стелт за пар година је већ итекако видљиво(ди су сада они чувени невидљиви Ф-117, служе као обични бомбардери а костали су ђаво и по)! Амери су шампиони у својим глупавим објашњењима, јер Ф-35 и с-400 су 2 различите ствари!

leptirica

pre 5 godina

Izraelci, su F-35 dali su zvaničnu oznaku Adir, što na hebrejskom znači moćni. Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara. Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.
(Leon, 23. jun 2018 16:35)

Sve točno, ali podaci o ciljnim mogućnostima s400 se odnose na F22 jer je F35 korišten samo jednom u borbi i Rusi ga ni nisu pokušali gađati. Pretpostavlja se da F35 ima slične karakteristike. Inače Izrael je jedina zemlja kojoj je dopušteno da radi izmjene na F35, svi ostali neće smjeti ništa mjenjati na isporučenim F35. Ruski lovci zadnjih generacija generalno imaju bolje manevarske sposobnosti, a Američki su orijentirani na borbu van vizualnog polja i imaju bolje radare i manji radarski odraz. U principu ako.se sretnu u bliskoj borbi Rusi su u prednosti, ali Amerikanci su u prednosti jer će prije znati da do susreta dolazi i teže će ih uočiti, pa imaju mogućnost ispaliti rakete i maknuti se prije nego što ih protivnik primjeti. Navodno da će sustav S500 biti u mogućnosti navoditi rakete na F22 i F35.

leptirica

pre 5 godina

(анђео Земун, 23. jun 2018 19:02)

Tvoj komentar nikako nemogu staviti u kategoriju stručnih, više si na niskoj razini informiranosti o ovom pitanju.
Najbolji Ruski avion SU57 je još u fazi razvoja i testiranja i naručen je u količini od 12 komada od strane Ruske vojske. F35 ima nekih svojih problema, ali je avion kojih je proizvedeno i isporučeno preko 300 komada. SU57 ima problem jer Rusi još nisu razvili motore 5 generacije i ima nisku razinu stealtha. U ovim segmentima su Amerikanci preko 20 godina ispred Rusa. Ono u čemu su Rusi sigurno najbolji je PVO i njihova vojna doktrina je više orijentirana na obranu.

ispod svakog kamena ima zmija

pre 5 godina

@анђео Земун
F-35 je strateški proizvod, stvoren za rapidnu proizvodnju ako takva zatreba i naravno snabdevanje saveznika. Glavan razlika u odnosu na raptor jeste što raptor ne nosi nuklearne bombe. U originalnoj zamisli F-35 je ne samo stelt već i autonoman lovac-bombarder leti bez pilota kao ograničenja u manervisanju (otuda i oni vektorski potisnici). Pouzdanost koju primećuju kao nedostatak u stvari nije nedostatak, F-35 je letelica koja kompletira nuklearne sposobnosti SAD i to kao svojevrsna pokretna traka, jer imaju ogromnu količinu atomskih bombi koje prolaze proces modernizacije, za njihovu upotrebu potreban je sistem koji možeš brzo da napraviš, pouzdan dovoljno da ga upotrebiš (ali ne planiraš da ga vraćaš- ko će to da opere), ali sposoban dovoljno da predstavlja novu generaciju kako bi preneo troškove na saveznike njegovom prodajom (prodavao skuplje nego što vredi, a možeš tako da se ništa i ne primeti jer kontrolišeš svaki aspekt upotrebe aviona). Dakle, rapidna proizvodnja, stelt, nosi nuklearne bombe, minimalna upotreba pilota, troškovi prebačeni na saveznike. F-35 je letelica napravljena za nuklearni rat čije će troškove i drugi da plate. Brilijatno zamišljeno, a za sada im i šljaka.

Leon

pre 5 godina

Da razjasnimo. S400 je vjerojatno najbolji PVO sistem koji se može kupiti, F35 trenutno najbolji stealth lovac koji se može kupiti (SU57 je samo djelomično stealth, a i pitanje kad će biti ponuđen na prodaju pošto ih je napravljeno tek nekoliko za Rusku vojsku, a F22 se nije na prodaju).
(leptirica, 23. jun 2018 15:27)
Indija, koja je trebala da bude zajednički investor sa Rusijom u Su-57 je nedavno odustala od projekta. Razlozi su jako loš rezultat radarske vidljivosti Su-57, loš motor i generalno zaostatak za obećanjima koja su Rusi dali Indijcima. Sudbina Su-57 je neizvesna jer nema finansija za njega. Ruska vojska ima para da poruči samo 12 komada, tako da bi održavanje za Indijce kao glavne korisnike, bilo jako skupo. F-22, kao i Su-57 su čisti lovci. F-22 je u zadnje vreme opremljen bombama sa GPS nišanjenjem tako da može da gadja ciljeve na zemlji i to je isprobano u Siriji. I pored toga, njegova uloga za udar na zemlji je limitirana. F-35 je avion čija je glavna namena napad na ciljeve na zemlji. Nedavno je firma Lokid proizvela 300ti F-35. Proizvodnja napreduje jako dobro i prvi put je upotrebljen u borbi od strane Izraelaca. Izraelci, su F-35 dali su zvaničnu oznaku Adir, što na hebrejskom znači moćni. Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara. Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.

T

pre 5 godina

"Informacije o F-35 će Rusiji stići od Izraela"
Jevreji mrze Rusiju. Pod carem su im Rusi organizovali pogrome, pod komunistima ih proganjali iako su mnogi prvi komunisti bili upravo Jevreji. Posle naoružavali Arape, i danas podržavaju Asada. Tako da bi to bio vrlo čudan Jevrejin koji bi izdao Izrael zarad Rusije.

Bre!

pre 5 godina

Ahahha, "Turska ekonomska sila" daj bogamu, olabavite. Turska je sada na pragu hiperinflacije sto znaci da imaju problema sa drzavnim finansijama i zbog toga pumpaju "izmisljene" lire u promet. Veze sa drzavama iz kojih su se finansirali (Iran, SA) su pokidane a mi lokalci imamo i jeftinije alternative (Kina, Koreja) A to sto su narucili preko 100 aviona od Amerike ne znaci i da su ih platili. Kad im bude dosao racun tek ce tada biti u problemima sa obzirom koliko kosta samo jedan primerak. Ista su prica kao i SSSR na kraju osamdesetih i nihovim trosenjem na oruzje i nista drugo.

nucky thompson

pre 5 godina

@ispod svakog kamena, bravo za komentar. Mnogi ne znaju da je F35 u stvari trebao da bude bez pilota ali je USAF trazio da se uradi kabina. Otud i najvece kasnjenje sa F35.
Ja ne shvatam ovo velicanje Turske i Erdogana. Cudni smo mi Srbi.

insider

pre 5 godina

Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara.Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.(Leon, 23. jun 2018 16:35)F-22 je lovac pete genreacije.F-35 i Su-57 su lovci bombarderi pete generacije.Rusija,Kina i SAD odavno imaju radare za otkrivanje aviona sa stealth tehnologijom.Do zastoja u zajedničkom rusko-indijskom projektu Su-57 je došlo,jer je Moskva postala sumnjičava nakon što su neke osetljive informacije o njhovoj podmornici,koju su kupili Indijci,dospele do Vašingtona.Zato je nedavno potpisan novi sporazum pa će sa Indijom praviti Su-57,ali sa nešto izmenjenom tehnologijom,u odnosu na one za rusku vojsku.Ruska vojska je prošle godine dobila 12 aviona Su-57,sa starim motorima sa aviona Su-35(generacija 4+),koji,osim što ima nešto veći IC radarski odraz,u svim segmentima zadovoljavaju potrebe za stealth avionima pete generacije.Krajem prošle godine prvi put su uspešno testirali novi motor.Nemaju Rusi problem sa novcem,ceo ovaj projekat je do sada koštao manje od 10 milijardi dolara,već je potrebno vreme da se urade neophodna ispitivanja.Na kraju će to po svim karakteristika biti mnogo bolji avion od onog kakvog su planirali da naprave.

White Power

pre 5 godina

@boki
Sve i da je celokupna situacija toliko ruzicasta kako je opisujes (a daleko je od toga!), Erdogan je za neprijatelja odabrao SAD.
Samo to ce ga kostati skupo, toliko da mu je dzaba sve ostalo.
Glumio je silu, oborio ruski avion, platio Rusima i teraj dalje.
Amerikance ne moze platiti koliko ce oni da mu traze. Plus mu je drzava zestoko podeljena na ZA i PROTIV njega.
Sledeci veliki sukob bice na teritoriji Turske.

артиљерац

pre 5 godina

@ Milos Можеш ли да објасниш какав је то "трострујни"(тачније тропроточни)
млазни мотор?Баш ме занима,с обзиром да сам ваздухопловни инжењер,а први пут
чујем за тропроточни млазни мотор.
Већина вас не схвата о чему се овде ради.Програм F-35 је коштао НЕВЕРОВАТНИХ
1400 милијарди$.Крађа,не века,него историје.Сви купци су учествовали у развоју
Е,сад Амери уцењују Турке,ако не купиш F-35 под нашим условима(не купуј С 400)
нећеш добити авионе,а улагање у развој ти пропада.Разумете?Због тога је Јапан
сменио министра одбране.Много је питао.А F-35 има само једну ману,ЛОШ је.То не
кажем ја,то кажу амерички НЕЗАВИСНИ ваздухопловни стручњаци.

leptirica

pre 5 godina

(insider, 24. jun 2018 01:12)

Jasna stvar da Rusi i Kinezi imaju radare koji mogu otkriti stealth lovce, problem je u navođenju raketa na njih. To još za sad nemogu. I jasna stvar da Rusi imaju novce za razvoj, problem je u tome što debelo kaskaju jer je F22 ušao u upotrebu 1990.g. sa motorima pete generacije, a Rusi tek sad riješavaju probleme oko motora i testiraju SU57, 28 godina su iza. Brine i inicijalna narudžba SU57 od strane Ruske vojske od samo 12 komada, koja baš ne širi optimizam. Druga stvar je da SU57 ima stealth samo odnaprijed i puno veći radarski odraz od F22 i F35.

EU Citizen

pre 5 godina

Niko ne može da sedi na dve stolice, ni Turska koja je regionalna sla, a kamoli mala Srbijica. To je kratkovida politika, a gluposti o "neutralnosti" u današnjem svetu neću ni da komentaišem, nema država koje su stvarno neutralne, i one koje formalno ne pripadaju NATO, poput Švajcarske ili Austrije, i te kako su i debelo na strani zapada. Što bismo, naravno, ako nam je budućnost naše dece važna, trebalo i mi što pre da budemo, uz formalno članstvo u NATo, pošto nismo ni Švajcarska ni Austrija, i to je neophodno za naš ugled i kredibilitet kojih inače nemamo puno.

Leon, outsider

pre 5 godina

@ insider, ti radiš sa Rusima i Indijcima i znaš sve detalje, zato si insider? Kakav novi ugovor izmedju Rusa i Indijaca za Su-57 sa malo drugačijom tehnologijom? Indijci su izašli jer Su-57 nije ispunio uslove: nije dovoljno stealth, ima loše motore i ne može da krstari supersonično, narudžbina ruske vojske je jako mala, svega 12 komada. Ruska vojska ne može da priušti više od 12 aviona. Sa samo 12 ruskih narudžbina Indijci znaju da će troškovi biti jako veliki. Tvoj argument o "malo drugačijim tehnologijama" za Indijce je totalna provala neznanja. Indijci kupuju avione od Rusa i uvek stavljaju tudju elektroniku. Koriste izraelsku navigaciju i francuske nišanske sisteme. Ne koriste rusku elektroniku. To bi svakom "insideru" trebalo da bude poznato. Pogledaj recimo indijski Su-30. Francuska i izraelska elektronika. Svaki avion Indijci sa Rusima rade "sa malo drugačijom tehnologijom". Stealth avione mogu da otkriju ne samo kineski, ruski, i američki radari nego osmatrački radari svake zemlje koja ima dalekometne osmatračke radare koji rade na niskim frekvencijama (UHF, VHF). Problem je što ti radari ne mogu da daju tačnu poziciju koja treba raketi. Nišanski radar na visokoj frekvenciji ne može da ga otkrije sve dok mu ne pridje na 20ak kilometara. F-117 iznad Srbije oboren je sa 13 kilometara udaljenosti. Za kraj, evo ti indijska štampa o Su-57 a možeš i sam da pronadješ dodatno. http://bharatshakti.in/india-disappointed-with-russias-fifth-generation-su-57-fighter/

BLuka

pre 5 godina

Leon, outsider#@ prosto nije tako,su 57 ima brzinu krstarenja 1600 km/h bez forsaza sto ne moze niti jedan avion;Indijci su pronasli "samo" 50 gresaka na su 57 nasprem stotine na f35. Problem je sto Rusija ne zeli ustupiti originalnu tehnologiju i sto se u slucaju kvarova sklopovi salju u Rusiju na popravak i sto je Indija za "malo" para pokusala dobiti sve. Da,sjelimicno je stelt ali ni f32/35 nisu ono sta se kaze da jeste.

nele

pre 5 godina

Osnova f35 je na satelitima. 95%informacija dobijaju of njih I medjusobna komunikacija I uskladjivanje je preko satelita. Odlicno za bombardovanje malih zemalja. U slucaju konvencionalnog rata sa Kinom ili Rusijom, postaju kante. Poobaras im sve satelite u prvih 24h I ostanu gluvi I slepi.

Miloš

pre 5 godina

F-35 kakav je sad je los lovac ali je buducnost jer sve sto se sad razvija u Americi razvija se da se primeni na F-35, npr trostrujni mlazni motor, ofanzivni laser, mini rakete, bombe i dronovi itd.

Pri tome cena ce biti samo niza nego sad jer ce biti znatno vise aviona u narednoj deceniji (pa pada cena proizvodnje). Tako da Turcima uopste nije lako.

Leon

pre 5 godina

Da razjasnimo. S400 je vjerojatno najbolji PVO sistem koji se može kupiti, F35 trenutno najbolji stealth lovac koji se može kupiti (SU57 je samo djelomično stealth, a i pitanje kad će biti ponuđen na prodaju pošto ih je napravljeno tek nekoliko za Rusku vojsku, a F22 se nije na prodaju).
(leptirica, 23. jun 2018 15:27)
Indija, koja je trebala da bude zajednički investor sa Rusijom u Su-57 je nedavno odustala od projekta. Razlozi su jako loš rezultat radarske vidljivosti Su-57, loš motor i generalno zaostatak za obećanjima koja su Rusi dali Indijcima. Sudbina Su-57 je neizvesna jer nema finansija za njega. Ruska vojska ima para da poruči samo 12 komada, tako da bi održavanje za Indijce kao glavne korisnike, bilo jako skupo. F-22, kao i Su-57 su čisti lovci. F-22 je u zadnje vreme opremljen bombama sa GPS nišanjenjem tako da može da gadja ciljeve na zemlji i to je isprobano u Siriji. I pored toga, njegova uloga za udar na zemlji je limitirana. F-35 je avion čija je glavna namena napad na ciljeve na zemlji. Nedavno je firma Lokid proizvela 300ti F-35. Proizvodnja napreduje jako dobro i prvi put je upotrebljen u borbi od strane Izraelaca. Izraelci, su F-35 dali su zvaničnu oznaku Adir, što na hebrejskom znači moćni. Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara. Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.

Bre!

pre 5 godina

Ahahha, "Turska ekonomska sila" daj bogamu, olabavite. Turska je sada na pragu hiperinflacije sto znaci da imaju problema sa drzavnim finansijama i zbog toga pumpaju "izmisljene" lire u promet. Veze sa drzavama iz kojih su se finansirali (Iran, SA) su pokidane a mi lokalci imamo i jeftinije alternative (Kina, Koreja) A to sto su narucili preko 100 aviona od Amerike ne znaci i da su ih platili. Kad im bude dosao racun tek ce tada biti u problemima sa obzirom koliko kosta samo jedan primerak. Ista su prica kao i SSSR na kraju osamdesetih i nihovim trosenjem na oruzje i nista drugo.

kraja

pre 5 godina

...ne razumem strah amerike od s-400...
...samo da procitaju komentare na b92, bilo bi im jasno da je to neupotrebljiva skalamerija, bezvredna, nikad oprobana u ratnim uslovima...
...umesto da se raduju sto ce im avioni prolaziti pored s-400 bez opasnosti, oni samo podizu cenu jednom "propalom" ruskom proizvodu...
...mislim da ce posle ovoga jos neke zemlje da se zainteresuju za taj ruski "promasaj"...

klks

pre 5 godina

Turska je mocna svakako, ali u komentarima se preteruje. Oni su zemlja koja ima puno problema i tek ce da ih ima. A sa ovakvom politikom Ameri ce da im zaprze corbu prvom prilikom. U Turskoj zivi 30-40 miliona kurda (ne zna se tacan broj jer se na cenzusu ne izjasnjavas o etnicitetu vec si po defaultu Turcin), i oni su fakticki vecinsko stanovnistvo na 40% turske teritorije. Nekih 20-25 miliona ljudi zivi u i okolini Istanbula sto znaci da su Kurdi dominantno stanovnistvo u ruralnim sredinama. Kad kod njih pukne bice to Sirija na kub, i isto ovako ce ameri i rusi da se igraju rata. A milioni turaka ce pravac dojce, dolinom Morave naravno. Kurdistan je novo Kosovo a Turska nova SFRJ.

popeye

pre 5 godina

Informacije o F-35 će Rusiji stići od Izraela, upamtite da u Izraelu živi milion bivših sovjetskih državljana, Putin je tamo 2015. bio ličnost godine, Abramovič koji je Jeljcinu predloŸio Putina sad je u Izraelu

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 5 godina

@Cinik

Nadam se da se šališ, jer jedan F-35 košta od 95 do 122 miliona dolara, u zavisnosti od opreme. Pomnožiš to sa 116 koliko je Turska naručila, instant glavobolja od brojki. I naravno da su sila, i to 10. sila sveta. U međuvremenu, mi kupujemo nekakve izanđale polovštine iz Rusije, onda čekamo pola godine da se sklope, pa još toliko da dođu akumulatori, pa se onda setimo da ih negde već imamo, pa još toliko da nađemo instruktore. Da ne pričam tek o ujdurmi zvanoj S-300 koja u društvu obitava već 20 godina...

ispod svakog kamena ima zmija

pre 5 godina

@анђео Земун
F-35 je strateški proizvod, stvoren za rapidnu proizvodnju ako takva zatreba i naravno snabdevanje saveznika. Glavan razlika u odnosu na raptor jeste što raptor ne nosi nuklearne bombe. U originalnoj zamisli F-35 je ne samo stelt već i autonoman lovac-bombarder leti bez pilota kao ograničenja u manervisanju (otuda i oni vektorski potisnici). Pouzdanost koju primećuju kao nedostatak u stvari nije nedostatak, F-35 je letelica koja kompletira nuklearne sposobnosti SAD i to kao svojevrsna pokretna traka, jer imaju ogromnu količinu atomskih bombi koje prolaze proces modernizacije, za njihovu upotrebu potreban je sistem koji možeš brzo da napraviš, pouzdan dovoljno da ga upotrebiš (ali ne planiraš da ga vraćaš- ko će to da opere), ali sposoban dovoljno da predstavlja novu generaciju kako bi preneo troškove na saveznike njegovom prodajom (prodavao skuplje nego što vredi, a možeš tako da se ništa i ne primeti jer kontrolišeš svaki aspekt upotrebe aviona). Dakle, rapidna proizvodnja, stelt, nosi nuklearne bombe, minimalna upotreba pilota, troškovi prebačeni na saveznike. F-35 je letelica napravljena za nuklearni rat čije će troškove i drugi da plate. Brilijatno zamišljeno, a za sada im i šljaka.

T

pre 5 godina

"Informacije o F-35 će Rusiji stići od Izraela"
Jevreji mrze Rusiju. Pod carem su im Rusi organizovali pogrome, pod komunistima ih proganjali iako su mnogi prvi komunisti bili upravo Jevreji. Posle naoružavali Arape, i danas podržavaju Asada. Tako da bi to bio vrlo čudan Jevrejin koji bi izdao Izrael zarad Rusije.

Dejan

pre 5 godina

Blefiranje USA praznom puskom. F-35 pored vrlo upitnih performansi je probio sve rokove i najludje procene troskova proizvodnje i eksploatacije. Otkazivanje porudzbine od preko 100 aviona bi znatno podiglo cene proizvodnje a moguce da bi povuklo jos neke drzave da odustanu ili bar smanje porudzbinu i tu dolazi do takozvane "spirale smrti" i neisplativosti proizvodnje. Nesto slicno se desilo sa F-22 jel je kongres zabranio izvoz i najblizim saveznicima pa je avion bio veoma skup i napravljeno je manje od 200 komada. Mada kad se pogleda ogromna korupcija i problemi sa F-35 ispadne da je F-22 bio dzabe a jedno 3x bolji avion. Cak postoji i mala mogucnost da je ovo samo igra da bi Turci otkazali Rusima kupovinu S400 pa da ovo iskoriste kao izgovor. Mala mogucnost ali postoji i ta opcija.

boki

pre 5 godina

Svidjao se nama Erdogan ili ne on vodi izuzetno pametnu politiku i pretvara u veliku svetsku silu. Pocevsi od toga sto je vratio dug MMF-u a sada ih kreditira. Iskorenio korupciju, vec 10 godina imaju veliki ekonomski napredak. Uspeo da proizvede borbeni helikopter nove generacije (TAI T129 atak), uskoro ce krenuti u serijsku proizvodnju i borbeni avioni (TAI TF-X), uz to pravi i domace nosace aviona (TCG Anadolu). Razvija i unapredjuje sve druge vrste vojnog naoruzanja i vojne opreme. Vidim, okrece se i automobilskoj industriji. Sada, kada sve vise razvijenih evropskih drzava zabranjuje dizel automobile i povecava upotrebu elektricnih, turska pocinje da proizvodi novi elektricni automobil na bazi svedskog SAAB-a od koga su kupili licencu za oko 40 miliona eura.

LaleGator

pre 5 godina

Stelt tehnologija je farsa da bi se opravdala nerealno prevelika cena aviona (drugim recima to je kradja)

istina jeste da ti avioni imaju nesto smanjeniji odsjaj na radaru ali su itekako vidljivi.

nazalost taj smanjenj odsjaj na radaru ima svoju cenu u losijim aerodinamickim mogucnostima aviona, kada radar fiksira taj avion on nema sanse da manevrom izbegne raketu.

zato se takvi avioni koriste kod zemalja treceg sveta i ispaljuju rakete sa velike udaljenosti kako ne bi bilo izlozeni pvo

leptirica

pre 5 godina

(анђео Земун, 23. jun 2018 19:02)

Tvoj komentar nikako nemogu staviti u kategoriju stručnih, više si na niskoj razini informiranosti o ovom pitanju.
Najbolji Ruski avion SU57 je još u fazi razvoja i testiranja i naručen je u količini od 12 komada od strane Ruske vojske. F35 ima nekih svojih problema, ali je avion kojih je proizvedeno i isporučeno preko 300 komada. SU57 ima problem jer Rusi još nisu razvili motore 5 generacije i ima nisku razinu stealtha. U ovim segmentima su Amerikanci preko 20 godina ispred Rusa. Ono u čemu su Rusi sigurno najbolji je PVO i njihova vojna doktrina je više orijentirana na obranu.

aaa

pre 5 godina

Pojedini komentatori se cude sto je Turska narucila 116 F-35. Pa to je samo PRVA FAZA! Planiraju da ih naruce jos toliko. Turska inace ima oko 250 aviona F-16, koje SAMA PROIZVODI, po licenci, za nekoliko godina pocinje proizvodnju sopstvenog aviona 5 generacije i ima vojsku koja je medju 10 najmocnijih na svetu.
Imajte to na umu kada gospodar sledeci put pocne s pricom kako je Srbija sa avionima koji ne lete velesila...

K.G.

pre 5 godina

S druge strane, nabavka pet S-400 sistema Tursku bi mogla koštati oko 2 milijarde dolara


Prvo nije 5 sistema S-400 nego 4 sistema a cena je 2.5 milijardi $ što je jako povoljno naspram nabavke Poljske sistema petriot raketa. Poljaci su kupili 2 sistema za 4.5 milijardi $ od kojih jedan ide za čuvanje Varšave a drugi sistem za odbranu americke baze kod Kaljingrada. Tako da su poljaci za svoje potrebe platili jedan sistem 4.5 milijardi $. Inače prvobitna cena za 2 sistema bila je 10.5 milijardi $ dolara ali su dibili popust pa ih je to kostalo 4.5. Sad kakav je ti popust ako koristiš samo jedan sistem za svoje potreb3 nije mi baš jasno.

leptirica

pre 5 godina

Da razjasnimo. S400 je vjerojatno najbolji PVO sistem koji se može kupiti, F35 trenutno najbolji stealth lovac koji se može kupiti (SU57 je samo djelomično stealth, a i pitanje kad će biti ponuđen na prodaju pošto ih je napravljeno tek nekoliko za Rusku vojsku, a F22 se nije na prodaju). Uzmimo u obzir da Rusi nisu budale i da će ako dođe do isporuke S400 tražiti neku vrstu kontrole nad sustavom, samim tim bi u slučaju da Turska nabavi F35 imali točne podatke o odrazu,kako ga lakše uočiti i naravno što je najvažnije uspješno gađati. Bez obzira što su 2 F35 isporučena, sigurno neće letjeti bez odobrenja SAD-a. Za sada ono što se zna je da F22 S400 može locirati, ali je problem navoditi rakete na njega i to nije riješeno. Inače zanimljivost je i da je F22 avion sa najmanjim ratarskim odrazom, SU57 ima stealth karakteristike samo odnaprijed, dok F22 ima mogućnost superkrstarenja i zatvaranja otvora motora.
Inače bez obzira na dobre odnose sa Rusijom, Izrael ima prevelike koristi od SAD-a da bi im okrenuo leđa.

анђео Земун

pre 5 godina

Нисам никакав стручњак за ваздухопловство, али оставима по страни Амере ,Руси и тако ћуте, они своје чедо у које су уложили баслословне паре, бране свим средствима па и ПРЕТЊАМА СТРУЧЊАЦИМА ИЗ ТЕ ОБЛАСТИ! А ово кажем јер познајем људе који јесу стручњаци за те ствари! Ф-35 је прескочио пуно корака који су неопходни за развој борбеног авиона а трошкови су далеко већи него што амери признају!!! И било је или гасити пројекат или кренути у производњу, а после толико уложеног новца урадили су ово друго, и трошкове ће поделити са наручиоцима тог авиона, и зато и уцењују своје партнере да МОРАЈУ да их купују! Ф-35 није ни добар ни лош већ је недоношче, превремено пуштен у промет! Поредити борбене авионе је баш глупо(а то управо неки овде раде)јер не постоји савршен авион и зато обе суперсиле имају више врста авиона! Сви би волели да имају тај савршени јер би производили само њега и све би било једноставније(понављам, ово није никакво моје дубокоумно размишљање јер се у то разумем стручно колико и већина вас, већ неког коме је то струка)! И коментатори оваквих вести (и ја стручњак са вама) заборављају да ни СТРУЧЊАЦИ ЗА РАДАРЕ НЕ СЕДЕ ЗАЛУДНИ (јер више нема шта да се унапређује ) ВЕЋ И ОНИ УНАПРЕЂУЈУ СВОЈЕ СИСТЕМА, АЛИ О ТОМЕ СЕ МАЛО ПРИЧА! Оно што је данас стелт за пар година је већ итекако видљиво(ди су сада они чувени невидљиви Ф-117, служе као обични бомбардери а костали су ђаво и по)! Амери су шампиони у својим глупавим објашњењима, јер Ф-35 и с-400 су 2 различите ствари!

White Power

pre 5 godina

@boki
Sve i da je celokupna situacija toliko ruzicasta kako je opisujes (a daleko je od toga!), Erdogan je za neprijatelja odabrao SAD.
Samo to ce ga kostati skupo, toliko da mu je dzaba sve ostalo.
Glumio je silu, oborio ruski avion, platio Rusima i teraj dalje.
Amerikance ne moze platiti koliko ce oni da mu traze. Plus mu je drzava zestoko podeljena na ZA i PROTIV njega.
Sledeci veliki sukob bice na teritoriji Turske.

Srdjan

pre 5 godina

Da je ovo stvarni razlog, Turci ne bi dobili ni ta dva aviona. Jer i sa dva aviona mozes da prikupis dovoljno informacija. Radi se o klasicnoj uceni da moraju da kupuju naoruzanje od USA i USA moze to da radi, a na Turcima je da li ce da prihvate ili ne.

leptirica

pre 5 godina

Izraelci, su F-35 dali su zvaničnu oznaku Adir, što na hebrejskom znači moćni. Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara. Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.
(Leon, 23. jun 2018 16:35)

Sve točno, ali podaci o ciljnim mogućnostima s400 se odnose na F22 jer je F35 korišten samo jednom u borbi i Rusi ga ni nisu pokušali gađati. Pretpostavlja se da F35 ima slične karakteristike. Inače Izrael je jedina zemlja kojoj je dopušteno da radi izmjene na F35, svi ostali neće smjeti ništa mjenjati na isporučenim F35. Ruski lovci zadnjih generacija generalno imaju bolje manevarske sposobnosti, a Američki su orijentirani na borbu van vizualnog polja i imaju bolje radare i manji radarski odraz. U principu ako.se sretnu u bliskoj borbi Rusi su u prednosti, ali Amerikanci su u prednosti jer će prije znati da do susreta dolazi i teže će ih uočiti, pa imaju mogućnost ispaliti rakete i maknuti se prije nego što ih protivnik primjeti. Navodno da će sustav S500 biti u mogućnosti navoditi rakete na F22 i F35.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Mnogi po komentarima podcenjuju Tursku i njihovu vojsku. Niste ni svesni koja je to sila... naivno je gledati na Tursku kao da je ista kao za vreme raspada Otomanskog carstva, to je bilo pre 100 godina.

nucky thompson

pre 5 godina

@ispod svakog kamena, bravo za komentar. Mnogi ne znaju da je F35 u stvari trebao da bude bez pilota ali je USAF trazio da se uradi kabina. Otud i najvece kasnjenje sa F35.
Ja ne shvatam ovo velicanje Turske i Erdogana. Cudni smo mi Srbi.

insider

pre 5 godina

Su-57 ili F-22 nisu zamena za F-35. To je avion sa drugom namenom. Njegov glavni protivnik je S-400, ali S-400 ne može da gadja F-35 osim na daljinama manjim od 20tak kilometara.Mogu da ga vide i prate, ali ne mogu da dobiju nišansku informaciju.(Leon, 23. jun 2018 16:35)F-22 je lovac pete genreacije.F-35 i Su-57 su lovci bombarderi pete generacije.Rusija,Kina i SAD odavno imaju radare za otkrivanje aviona sa stealth tehnologijom.Do zastoja u zajedničkom rusko-indijskom projektu Su-57 je došlo,jer je Moskva postala sumnjičava nakon što su neke osetljive informacije o njhovoj podmornici,koju su kupili Indijci,dospele do Vašingtona.Zato je nedavno potpisan novi sporazum pa će sa Indijom praviti Su-57,ali sa nešto izmenjenom tehnologijom,u odnosu na one za rusku vojsku.Ruska vojska je prošle godine dobila 12 aviona Su-57,sa starim motorima sa aviona Su-35(generacija 4+),koji,osim što ima nešto veći IC radarski odraz,u svim segmentima zadovoljavaju potrebe za stealth avionima pete generacije.Krajem prošle godine prvi put su uspešno testirali novi motor.Nemaju Rusi problem sa novcem,ceo ovaj projekat je do sada koštao manje od 10 milijardi dolara,već je potrebno vreme da se urade neophodna ispitivanja.Na kraju će to po svim karakteristika biti mnogo bolji avion od onog kakvog su planirali da naprave.

karma

pre 5 godina

vidim naši komentatori nemaju pojma ko je Turska i čude se ovoj porudžbini aviona... Oni su velesila sa 80 miliona stanovnika, veoma jakom privredom, jakom vojskom i ogromnom teritorijom koja je prava raskrsnica puteva od istoka ka zapadu... Erdogan igra neke čudne igre na 2 stolice i videćemo dokle će da balansira a da ne navuče bes ili amera ili rusa...

Miloš

pre 5 godina

F-35 kakav je sad je los lovac ali je buducnost jer sve sto se sad razvija u Americi razvija se da se primeni na F-35, npr trostrujni mlazni motor, ofanzivni laser, mini rakete, bombe i dronovi itd.

Pri tome cena ce biti samo niza nego sad jer ce biti znatno vise aviona u narednoj deceniji (pa pada cena proizvodnje). Tako da Turcima uopste nije lako.

језички хаос

pre 5 godina

Уцена Турске - како одавде да знамо да ли неко уцењује Турску или Турска неког уцењује? Боље би било: Уцењена Турска. Или: Турској прети уцена.

EU Citizen

pre 5 godina

Niko ne može da sedi na dve stolice, ni Turska koja je regionalna sla, a kamoli mala Srbijica. To je kratkovida politika, a gluposti o "neutralnosti" u današnjem svetu neću ni da komentaišem, nema država koje su stvarno neutralne, i one koje formalno ne pripadaju NATO, poput Švajcarske ili Austrije, i te kako su i debelo na strani zapada. Što bismo, naravno, ako nam je budućnost naše dece važna, trebalo i mi što pre da budemo, uz formalno članstvo u NATo, pošto nismo ni Švajcarska ni Austrija, i to je neophodno za naš ugled i kredibilitet kojih inače nemamo puno.

артиљерац

pre 5 godina

@ Milos Можеш ли да објасниш какав је то "трострујни"(тачније тропроточни)
млазни мотор?Баш ме занима,с обзиром да сам ваздухопловни инжењер,а први пут
чујем за тропроточни млазни мотор.
Већина вас не схвата о чему се овде ради.Програм F-35 је коштао НЕВЕРОВАТНИХ
1400 милијарди$.Крађа,не века,него историје.Сви купци су учествовали у развоју
Е,сад Амери уцењују Турке,ако не купиш F-35 под нашим условима(не купуј С 400)
нећеш добити авионе,а улагање у развој ти пропада.Разумете?Због тога је Јапан
сменио министра одбране.Много је питао.А F-35 има само једну ману,ЛОШ је.То не
кажем ја,то кажу амерички НЕЗАВИСНИ ваздухопловни стручњаци.

leptirica

pre 5 godina

(insider, 24. jun 2018 01:12)

Jasna stvar da Rusi i Kinezi imaju radare koji mogu otkriti stealth lovce, problem je u navođenju raketa na njih. To još za sad nemogu. I jasna stvar da Rusi imaju novce za razvoj, problem je u tome što debelo kaskaju jer je F22 ušao u upotrebu 1990.g. sa motorima pete generacije, a Rusi tek sad riješavaju probleme oko motora i testiraju SU57, 28 godina su iza. Brine i inicijalna narudžba SU57 od strane Ruske vojske od samo 12 komada, koja baš ne širi optimizam. Druga stvar je da SU57 ima stealth samo odnaprijed i puno veći radarski odraz od F22 i F35.

nele

pre 5 godina

Osnova f35 je na satelitima. 95%informacija dobijaju of njih I medjusobna komunikacija I uskladjivanje je preko satelita. Odlicno za bombardovanje malih zemalja. U slucaju konvencionalnog rata sa Kinom ili Rusijom, postaju kante. Poobaras im sve satelite u prvih 24h I ostanu gluvi I slepi.

Leon, outsider

pre 5 godina

@ insider, ti radiš sa Rusima i Indijcima i znaš sve detalje, zato si insider? Kakav novi ugovor izmedju Rusa i Indijaca za Su-57 sa malo drugačijom tehnologijom? Indijci su izašli jer Su-57 nije ispunio uslove: nije dovoljno stealth, ima loše motore i ne može da krstari supersonično, narudžbina ruske vojske je jako mala, svega 12 komada. Ruska vojska ne može da priušti više od 12 aviona. Sa samo 12 ruskih narudžbina Indijci znaju da će troškovi biti jako veliki. Tvoj argument o "malo drugačijim tehnologijama" za Indijce je totalna provala neznanja. Indijci kupuju avione od Rusa i uvek stavljaju tudju elektroniku. Koriste izraelsku navigaciju i francuske nišanske sisteme. Ne koriste rusku elektroniku. To bi svakom "insideru" trebalo da bude poznato. Pogledaj recimo indijski Su-30. Francuska i izraelska elektronika. Svaki avion Indijci sa Rusima rade "sa malo drugačijom tehnologijom". Stealth avione mogu da otkriju ne samo kineski, ruski, i američki radari nego osmatrački radari svake zemlje koja ima dalekometne osmatračke radare koji rade na niskim frekvencijama (UHF, VHF). Problem je što ti radari ne mogu da daju tačnu poziciju koja treba raketi. Nišanski radar na visokoj frekvenciji ne može da ga otkrije sve dok mu ne pridje na 20ak kilometara. F-117 iznad Srbije oboren je sa 13 kilometara udaljenosti. Za kraj, evo ti indijska štampa o Su-57 a možeš i sam da pronadješ dodatno. http://bharatshakti.in/india-disappointed-with-russias-fifth-generation-su-57-fighter/

BLuka

pre 5 godina

Leon, outsider#@ prosto nije tako,su 57 ima brzinu krstarenja 1600 km/h bez forsaza sto ne moze niti jedan avion;Indijci su pronasli "samo" 50 gresaka na su 57 nasprem stotine na f35. Problem je sto Rusija ne zeli ustupiti originalnu tehnologiju i sto se u slucaju kvarova sklopovi salju u Rusiju na popravak i sto je Indija za "malo" para pokusala dobiti sve. Da,sjelimicno je stelt ali ni f32/35 nisu ono sta se kaze da jeste.