Šta radite vi sa sijalicom koja pregori?

U Srbiji se godišnje reciklira 100 tona sijalica, što je oko deset odsto od količine uvezenih sijalica, saopštilo je nedavno Udruženje reciklera Srbije.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Ovde je rec o fluorescentnim sijalicama (neonke i tzv. stedljive sijalice) koje sadrze taj otrovni fluorescentni prah na staklenim zidovima. Obicna volframska sijalica (kakva je zabranjena u EU zbog energetske neefikasnosti) nije zagadjivac. Nama je najveci problem ogroman broj dugackih neonki koje jos svetle po firmama i koje se bacaju u obican otpad. Prelazak na LED panele ce da potraje.
  (recycle bin, 21. jun 2018 18:08)

  # Link komentara

 2. U Švajcarskoj u svakoj prodavnici postoji mesto za odlaganje reciklaznog otpada (plasticne i staklene flase, baterije, limenke), odatle idu kod reciklera. Kod nas postave kante za baterije. trznim centrima i kad se napune sruce sve u prvi kontejner
  (Nečoveštvo, 21. jun 2018 16:59)

  # Link komentara

 3. Vrlo rado bih sakupila otpad iz svoje kuće da ima kontejnera ispred moje kuće. Npr, kao žensko ne mogu da teglim 20 staklenih flaša pet minuta, baterije tako odu u đubre, baš kao i sijalice, papir i još štotša... U Hrvatskoj u marketu predate plastične flaše i dobijete novac i to ne beznačajan... Sa tim posle odete na kafu i kolače sa prijateljima. Pa što ne prepišemo? Pre puno godina, obigravala sam apoteke da predam lekove iza pokojnog supruga. Odbilo me na desetine... Tek kada sam se setila da kažem da ću pokloniti (o roku skupi lekovi), onda su mi primili. Dve godine od smrti supruga... Nisam se usudila da te lekove spustim u kontejner. Kada bi se plaćalo za razni korisni otpad po prodavnicama, bili kontejneri ispred zgrada, bilo bi čini mi se mnogo smislenije, navikli bi ljudi.
  (Reciklaža, 21. jun 2018 16:56)

  # Link komentara

 4. Iz Velike Plane sam. Molim vas recite mi da li ima negde u okolini 50 kilometara gde ja to mogu da odnesem. Nema, samo Bgd.
  (Bob, 21. jun 2018 16:39)

  # Link komentara

 5. Mislim da su gradjani svesniji i savesniji od onih koji bi trebali da omocuce pravilo odlaganje otpada koji se moze reciklirati.
  (Utopija, 21. jun 2018 16:02)

  # Link komentara

 6. Daleko mi Pancevo. Dajte nesto blize.
  (Miki iz Kg, 21. jun 2018 15:55)

  # Link komentara

 7. ja sam zamenio u celoj kući za led pre 3 godine i od nekih 14 sijalica samo je jedna crkla nakon 2 godine. potrošnja je definitivno manja ali sam ih promenio jer mi se smučilo da menjam svaki mesec par sijalica, i takođe iako su led skuplje 3-4 puta one se itekako povrate već u prvoj godini kroz manju potrošnju (i to 80% manju) i što ne moraš da običnu menjaš barem 3 puta za isto vreme (kad sabereš za 3 godine korišćenja obična ispadne neuporedivo skuplja).
  (mar, 21. jun 2018 15:47)

  # Link komentara

 8. I na zapadu se sijalice bacaju u kantu za smeće.
  (mare, 21. jun 2018 15:15)

  # Link komentara

 9. Nemamo gde da nosimo na reciklažu i pored svesti o njenoj potrebi. Mi godinama slupljamo stare baterije ali nemamo kome da ih predamo. Svi centri za reciklažu su nam daleko.
  (Boban, 21. jun 2018 14:43)

  # Link komentara

 10. Ja je bacim u "džubre"
  (O,Bože..., 21. jun 2018 14:42)

  # Link komentara