1. legenda, 17. jun 2018 22

  Dubrovnik je uveo harač na kruzere iz pomenutorg razloga- pravljenje gužve i djubreta, netrošenje para. 20.000 evra plaća kruzer za pristanak u Dubrovniku pa vi sad vidite.
  Ekspanzija turizma je rezultat ekpanzije blagostanja i povećanja svetske populacije. Turisti su svojim prisustvom uništili mnoga autentična mesta: Dubrovnik, Amalfi i Pozitano, Barcelona... tamo se više ne isplati ići. Sve se preliva i na Srbiju koja i pored bedne turističke ponude svake godine ima sve više posetilaca.
  Ja kao turista više tragam za autentičnošću nego za atrakcijom (puno je takvih), više me privlači npr. espreso u nekom malom italijanskom mestu nego na trgu Navona u Rimu. Zanimljivije mi je da odem u Veliko Trnovo u Bugarskoj nego da se guram sa Arapima, Kinezima i Afrosima ispred Ajfelovog tornja.
  Za Novi Zeland nemam para, a nema ni poente potezati do tamo kad u susedstvu imate sličan ugodjaj (Rumunija, Bugarska, Moldavija...).
   (ozymundias, 18. jun 2018 07:59)

  # Link komentara

 2. Sledeća država posle Novog Zelanda je Čile. Da je tamo lepo imali bi više od 4,5 miliona stanovnika na teritoriji kao bivša Juga.
  (reket za ulazak, 18. jun 2018 01:17)

  # Link komentara

 3. EU Citizenu, dugo te nije bilo, zabrinuo sam se već bio za tvoje zdravlje. Evo jedno pitanje za tebe: kako rešiti problem eksternih troškova gde tržišni mehanizmi zakažu? Naprimer zagađenje životne sredine kao posledica ogromnog pritiska turizma. Prosečni turista sa kruzera u Dubrovniku ostavi toliko djubra, a ne ostavi tamo ni cent. To je klasičan primer gde tržište ne funkcioniše i u tom slučaju mora da se uvede odredjeni harač za kruzere. Ali sa kim ja diskutujem.
   (legenda, 17. jun 2018 22:19)

  # Link komentara

 4. Levičarska vlada, harači svuda i arogantan stav, ja samo zbog toga, čak i da sam planirao da odem na Novi Zeland, a nisam, jer mi priroda nije prioritet, a tamo je za moje kriterijume samo priroda interesantna, dok je zemlja bogu iza nogu, ne bih tamo otišao. Ponaeaju se kao da ti turisti ne ostavljaju gomilu para, pa će sad još da odozgo plaćaju demagozima, koji su već napaltili debele poreze od svih biznisa koji se bave turizmom, nekakav specijalni harač.
   (EU Citizen, 17. jun 2018 21:42)

  # Link komentara

 5. Uporediti N.Zeland i Srbiju je veoma teško. U Srbiji je obavezno dobar smestaj,dobra hrana i pznja prema gostu. Ne postoji izgradjena infrastruktura za razgledanje prirode i neorganizovani prevoz od aerodroma do hotela.
  Na N.Zelandu, priroda slicna, masa vodopada, uredjene pesacke staze (malo zicara i gondola) bez ljubaznosti i dobrodoslice gosta koji potrosi mnogo vise nego u Srbiji.
  Tour operatorima : obidjite Bled,Vindgat Georg u sloveniji Bad Gastein u Austriji dovoljno da sagledate sta nam je potrebno.
  (Znalac, 17. jun 2018 20:02)

  # Link komentara

 6. ...bili su prvi na mom spisku za putovanje...
  ...sad vise nisu na spisku...
  ...neki turisti su im drazi od nekih...???
  ...ok, bez mene...
  (kraja, 17. jun 2018 17:15)

  # Link komentara

 7. turisti iz Srbije su najjbrojniji, tesko nama
  (sava, 17. jun 2018 16:56)

  # Link komentara