Subota, 16.06.2018.

09:10

Da li je Srbija rešavanjem penzija upala u drugi problem?

Međunarodni monetarni fond saglasan je sa idejom da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija koji je uveden tokom krize kao hitna mera.

Izvor: Tanjug

Da li je Srbija rešavanjem penzija upala u drugi problem? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Prosto k'o pasulj

pre 5 godina

Problem svih vlasti u Srbiji je sto ne resavaju ni jedan problem. Samo presipaju iz supljeg u prazno. I, naravno, sve sto se prelije trpaju nemilice u svoje iliti tetkine dzepove

mix

pre 5 godina

Ostaviti porez na dohodak,progresivni,do 30.000 NULA,preko polako povecavati,a radnicima isplacivati BRUTO platu.Ko hoce zdravstveno,VECU penziju uplacuje sam.Penzija svima ista osnovna sa navrsenih 65 god zivota,radio ne radio.Prosto ko pasulj,samo onda nema kradje i manipulisanja,mi vam dajemo mi vam povecavamo ...
Naravno ovo vazi za buduce generacije i jedino odrzivo,trenutno steceno pravo,jer su nekima uplacivani visi iznosi,ne moze da se menja.

laki78

pre 5 godina

Bice Srbiji iz Strazbura vesela cestitka kad presude u korist pokradenih penzionera.Samo mojim roditeljima 30000 dinara svakom meseca manje od kad je donet taj neustavan zakon.Pomnozite sa brojem meseci od kad se mera primenjuje i dodajte zateznu kamatu na tu sumu.Bice veselo i jedva cekam.

Smanji malo

pre 5 godina

Da, dotadasnji gradonacenik Djilas je imao sjajan tim koji je imao sluh za mnoge socijalne probleme i resavao ih....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dunja...., 16. jun 2018 18:24

Nasa sreca sto je vecina tog tima odmah presla na pravu stranu tako da nismo izgubili te vrsne strucnjake. I dan danas upravljaju na nasu radost.

eh da sam (ro)bot

pre 5 godina

Jel se ovde bune oni kojima je penzija obracunavana od deset najprofitabilnijih godina sa posla.
Sad nek se zamisle kolike su pare uplacivali 90-ih kada im je plata bila 20 maraka.
Dalje, zamislite direktora drzavne firme koja je radila u minusu, i drzava je subvencionisala koji sad ima 100.000 dinara penziju...ne zaradjenu.
Te velike penzije su smrt za privredu i ekonomiju, jer to ne moze niko da plati.
Drzava se zaduzuje kod mmf-a, i njima je to u koristi. Najverovatnije ce povecati cene struje.

Diktat

pre 5 godina

Ekonomska politika i kreiranje iste traži samo jednu stvar a to je vrhunski mozak za ekonomiju.Mi isti nemamo ni za prostije stvari.

Jovan Rajver

pre 5 godina

Smanjenje penzija je svakako bilo ne samo protivustavno, jer je to prethodno steceno pravo iz proslog radnog veka uzivaoca, koje se oduzima bez obzira na razlog bez analiza zasto je to tako i, kako je moguce oduzimati ljudima ono sto su vec stekli. Niko od vlasti ne zasluzuje svoj polozaj, jer svakako su postojala druga bolja resenja od siromasenja penzionera i njihovih clanova porodice. Ovaj cin tumacimo velikim neznanjem vlade koja nezna sta da radi, pa onda bez ikakvih analiza za dalje sticanje para uzima, najlakse, od penzija i plata svojih zaposlenih. Zar je moguce da smo njima - nesposobnima -dali glas - pitam se????

dunja....

pre 5 godina

Ako se neko seca, penzioneri sa najmanjim primanjima u Beogradu dobijali 13. penziju u 4 rate, ako se dobro secam...I to je trajalo sve do 2012.

Kad je Mali postao gradonacelnik, to je prestalo da postoji...

Da, dotadasnji gradonacenik Djilas je imao sjajan tim koji je imao sluh za mnoge socijalne probleme i resavao ih....

Sve se zna

pre 5 godina

Na opštu žalost,sva ova bahata samovolja i nestručnost oko nezakonitog smanjenja penzija će se na kraju obiti o Državnu kasu(čitaj narodnu grbaču)isto kao stara štednja,restitucija i sl.!

gigatrend

pre 5 godina

@ ja

"Druga stvar, penzije nisu neka stvar koja je uklesana u kamenu pa da se ne mogu menjati. Brojnim zakonima, još od 90-tih, penzije su smanjivane i pooštravani su kriterijumi za penzionisanje, pa Strazbur nikada nije reagovao. "

Nije baš tako. Zakonima se mogu menjati starosna granica za odlazak u penziju i način obračuna (visina) penzija, ali NE UNAZAD! Svaki zakon koji se donese može se primenjivati SAMO od dana stupanja na snagu pa nadalje. To se zove pravna sigurnost. Naravno, ovo važi u pravnoj državi, tako da je u Srbiji sve moguće.

Vuciceva nepravda

pre 5 godina

Covek izasao direktno obracajuci se i rekao da ce penzionerima biti vracena penzija na stanje pre smanjenja i da ce naravno dobiti povecanje. Sada kaze da ce samo vratiti uzeto bez povecanja ali da ce povecati onima sa najmanjim primanjima? Da li to MMF krsi zakon i radi protiv gradjana Srbije kada moze tako nesto da podrzi? Gospodo iz MMF vi ste jedne velike ulizice ovom demagogu koga drzite na vlasti. Ljudi moramo da izadjemo na ulice, ali svi, ovo je previse. Sami ste culi da je rekao da se penzionerima vraca penzija i da ce dobiti i povisicu, linearna povisica se ocekuje a ne samo sa najmanjim penzijama demagogu, navijacu ma bre hulignacino jedna.

mbođ

pre 5 godina

Sud u Strazburu je nemilosrdan po tom pitanju. Plate se pravno mogu smanjiti, ali ne i penzije. To je proizvod koji je država naplaćivala.40 godina. (Balkan, 16. jun 2018 10:19)


Nisu mogle ni plate da se smanje kao ni penzije, jer smanjivanjem plata zaposlenih u samo u javnom sektoru prekrseno je ustavno nacelo (odnosno Ustav) o opstosti poreza - sto znaci da se poreski zakoni ne smeju selektivno primenjivati.

Ovi malodusni neka i dalje sede kuci na dan izbora.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Penzioneri nisu prihvatili umanjenje.Prica da su zadovoljni,odnosila se na one kojima nisu umanjene,a njih je većina.Medjutim,pravno u Strasbur,ako se bude moralo,idu oni kojima je umanjeno.Epilog će biti kompletno vracanje zakinutog i zakonsko uskladjivanje koje je zakinuto.To su prilične sume.

Kobster

pre 5 godina

Svi penzioneri imaju iste zahteve. Svima linerno po 35000 penzije. Ko ne zeli tako neka se odrekne penzije.
Dok su doprinosili drustvu bili su placeni po zasluzi i strucnoj spremi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bob, 16. jun 2018 11:52)

Tako Perica zamislja ekonomiju. A to sto su neki radili duze, i zbog studija krenuli kasnije da rade, a NKV radnici su se zaposlili odmah sa 18? A to sto su neki otisli u penziju posle 25-30 godina staza, a drugi rmbacili 40? I kazes svima isto? A to sto bi onda svi uplacivali minimalac u PIO i ozbiljno ugrozili postojanje istog jer sto da uplacuju vece sume kada ce na kraju imati istu penziju kao neko ko ima duplo manju platu?

Vracarka

pre 5 godina

Vrlo interesantno, gospodin Ruf koji je iznad gospodina Sose, je pre neki dan izjavio nesto potpuno suprotno na ovom istom B92. Rekao je da se penzije i plate mogu povecavati samo linearno.

Duca

pre 5 godina

Čitam svašta! a većina komentatora očito nije videla zakon o PIO ni na slici...
Pre svega, uplata za penzioni je bila i dalje je obaveza(!) za svakog zaposlenog. Procenat izdvajanja je zakonski određen. Način isplate, koji definiše po kojoj se računici, a obzirom na uplate isplaćuju penzije, je deo paketa koji se dobija/kupuje kada se uplaćuje penziono. Ako PIO nema para, pošto on nije privatni fond, već državni, pa država mora da ga dopuni iz drugih prihoda. Tek ako država bnankrotira, tada se penzije mogu neisplatiti, ali tada država ne može da isplati i ništa drugo. Država se tada rasprodaje, a eventualni kupac je u obavezi da plaća dugove, uključujući i penzije obračunate prema zakonu koji je važio kada su pare uplaćivane državi. Znači, penzije su bile pokradene i razlika mora da se vrati. Penzionerima koji su, ili koji će, umreti pre toga, razlika do trenutka smrti se mora isplatiti naslednicima, jer je to suma koja je trebala/morala biti isplaćena. Ako država ne želi tu obavezu, mora da ukine obavezne uplate u PIO i prepusti penzije privatnim fondovima i slobodnoj volji svakog građanina, tada joj ostaju obaveze prema ranije uplaćenim sredstvima i kada se to isplati PIO bi mogao da se ukine.

CR07

pre 5 godina

Највећи правни проблем ће им бити тужбе за надохнаду противуставно отетих пензија.

ja

pre 5 godina

@ (Balkan, 16. jun 2018 10:19)

Genijalac, devizne rezerve nisu neki višak što je država stavila u trezor. Devizne rezerve čine obavezne rezerve koje privatne banke moraju da čuvaju kod NBS. Od svakih 100 evra koje imaš u banci, deo je odvojen i smešten u NBS, kao devizna rezerva. Dakle, devizne rezerve su tvoj i moj novac.

Druga stvar, penzije nisu neka stvar koja je uklesana u kamenu pa da se ne mogu menjati. Brojnim zakonima, još od 90-tih, penzije su smanjivane i pooštravani su kriterijumi za penzionisanje, pa Strazbur nikada nije reagovao. Penzije se isplaćuju iz PIO fonda, koji je efektivno u stečaju. Dovoljno je da ga država likvidira i više nema penzija ni za koga. I ni Strazbur, ni EU, Vatikan ili masoni ne bi mogli ništa tu da urade...

No sale summer

pre 5 godina

Kad procitam ovakve vesti, odmah 30% plate prebacim na stednju. Ja im u tim ludilima u starosti necu ucestvovati. Cuj, neko da mi povecava/smanjuje pare u 73-oj, a ja vise ne mogu da radim.

Bob

pre 5 godina

Svi penzioneri imaju iste zahteve. Svima linerno po 35000 penzije. Ko ne zeli tako neka se odrekne penzije.
Dok su doprinosili drustvu bili su placeni po zasluzi i strucnoj spremi.

miodrag

pre 5 godina

Meni nesto nije jasno. Svuda se pominju penzije od 25.000 pa navise. Sta sdesava sa manjim penzijama. Moja majka ima 24.000 penziju. Da li ce dobiti povecanje i koliko. Po logici stvari bi trebalo da dobije 85 povecanje ako i svi. Da li ce???

gigatrend

pre 5 godina

Pa ne treba biti pravni ekspert, doktor pravnih nauka, ili najbolji student pravnog fakulteta od dinosaurusa do danas, da bi se shvatilo da su najavljene mere protivzakonite i protivustavne. Samo što nekima treba malo više vremena, ali čini se da polako shvataju i da moraju promeniti plan. Još kada shvate da će morati da vrate oteto, sve će doći na svoje. Hvala.

Maslačak

pre 5 godina

Tako je, Srbija sada upada u drugi pravni problem zbog prvog, koji je sama sebi potpuno nepotrebno napravila, samo zbog neznanja i idiotluka svojih političara koji brkaju penzju i socijalnu pomoć!

Penzija je DUG i OBAVEZA države prema penzioneru, koji se obračunava isplaćuje u skladu sa zakonom. Zato tu NEMA GOVORA ni kakvom arbitrarnom smanjivanju, privremenom ili ne, od X ili Y% zato što država "nema para" ili zato što je ovaj ili onaj političar procenio da tako mora!

Ako država nije u stanju da namiruje tu svoju obavezu, onda neka političari urade ono što se uvek radi kad neko nije u stanju da plaća svoje dugove: proglašava se bankrot i to je to!

To proizvoljno umanjenje penzija je ista vrsta pljačke kao stara devizna štednja. Isto kao što su sadašnji penzioneri uplaćivali državi dok su radili, tako su i građani nosili novac u državne banke. Isto tako je država u jednom trenutku rekla "nema vaših para i slikajte se" i opet nikom ništa! Jedina razlika je da su ljudi svoje pare umesto prinudno u državni fond, uplaćivali dobrovoljno u državne banke!

U normalnim državama, koje imaju Ustavni sud dostojan tog imena, u kojem sede ljudi koji imaju struku, inegritet i stav, a ne stranački botovi, ovakvo nešto se ne bi ni moglo dogoditi!

Ali u takvim državama, oni koji imaju stvarno male penzije, dobijaju socijalni dodatak, u skladu sa zakonom i trenutnim mogućnistima države. I da, SAMO TAJ DEO može država da određuje kako hoće (i može), ali ne celu penziju!

Istina se ne vidi sa visine

pre 5 godina

Smanjiti penzije svim visokonrangiranim vojnim licima i penzionisanim policajcima sa visokim cinovima jer svoj posao nisu odradili kako treba. Takodje smaniti penzije svim bivsim drzavnim funkcionerima i direktorima upropastenih drustvenih preduzeca i to prebaciti na ove najmanje penzije. Jer da nije bilo njih mi bi smo danas cvetali.

Crna ovca

pre 5 godina

Loše je sve urađeno jer je pobrkana socijalna pomoć sa "niskim penzijama". E, pa "stručnjaci" sad vidite kako ćete, a da bude i vuk siti i ovce na broju!

kolaps

pre 5 godina

Srbija je konstantno u bankrotu, i tu resenja nema. Privreda takoreci ne postoji, fondovi se pljackaju jos od devedesetih, fabrike su unistene u pljackaskim privatizacijama. Sve sto se sada radi to je zaduzivanje kod MMF, i uzimanje zadnjeg dinara narodu kroz namete i poreze. A svi koji su krivi za ovu propast, i dalje su tu, nekaznjeni. 90 posto politicara od 1990g do danas, treba procesuirati.

Balkan

pre 5 godina

Država mora da obešteti penzionere za četvorogodišnje umanjenje penzije. Sud u Strazburu je nemilosrdan po tom pitanju. Plate se pravno mogu smanjiti, ali ne i penzije. To je proizvod koji je država naplaćivala.40 godina. Nešto što je naplaćeno ne može se osporiti. Brzo će se Srbija suočiti sa tim problemom, koji sasvim realan. Država ima 10 milijardievra deviznih rezervi. OBEŠTETI TE PENZIONERE !

Dragan

pre 5 godina

Pa vrlo je jednostavno pomoći najsiromašnijim penzionerima . Zavisno od količine novca usvoji se odluka i jednom ili dva puta ili triputa se penzije isplaćuju ali je minimalna penzija 30.000 dinara i zna se da će svi siromašni penzioneri dobiti toliko , onaj ko ima veću penziju njemu je svakako život pristojniji , onaj ko je bliži toj cifri dobiće manje povećanje a sirotinja će dobiti više , jednostavno zar ne . Mnogo bolje nego 5000 ili neku pomoć deliti ljudima koji primaju ispod neke cifre , i onda taj koji je na tri dinara ispod cifre dobije ceo bonus a nesrećnik koji je tri dinara iznad cifre dobije šipak , a i sramotno je da istu pomoć prime penzioneri koji imaju penziju 15000 i 25000.

Poštovanje Zakona

pre 5 godina

Poštovani g. Sosa, samo vi dajte nalog našoj vlasti da nam vrati otete iznose penzija i da poštuje Zakon po kom smo dobili rešenja o penzionisanju!

Balkan

pre 5 godina

Država mora da obešteti penzionere za četvorogodišnje umanjenje penzije. Sud u Strazburu je nemilosrdan po tom pitanju. Plate se pravno mogu smanjiti, ali ne i penzije. To je proizvod koji je država naplaćivala.40 godina. Nešto što je naplaćeno ne može se osporiti. Brzo će se Srbija suočiti sa tim problemom, koji sasvim realan. Država ima 10 milijardievra deviznih rezervi. OBEŠTETI TE PENZIONERE !

kolaps

pre 5 godina

Srbija je konstantno u bankrotu, i tu resenja nema. Privreda takoreci ne postoji, fondovi se pljackaju jos od devedesetih, fabrike su unistene u pljackaskim privatizacijama. Sve sto se sada radi to je zaduzivanje kod MMF, i uzimanje zadnjeg dinara narodu kroz namete i poreze. A svi koji su krivi za ovu propast, i dalje su tu, nekaznjeni. 90 posto politicara od 1990g do danas, treba procesuirati.

Istina se ne vidi sa visine

pre 5 godina

Smanjiti penzije svim visokonrangiranim vojnim licima i penzionisanim policajcima sa visokim cinovima jer svoj posao nisu odradili kako treba. Takodje smaniti penzije svim bivsim drzavnim funkcionerima i direktorima upropastenih drustvenih preduzeca i to prebaciti na ove najmanje penzije. Jer da nije bilo njih mi bi smo danas cvetali.

Duca

pre 5 godina

Čitam svašta! a većina komentatora očito nije videla zakon o PIO ni na slici...
Pre svega, uplata za penzioni je bila i dalje je obaveza(!) za svakog zaposlenog. Procenat izdvajanja je zakonski određen. Način isplate, koji definiše po kojoj se računici, a obzirom na uplate isplaćuju penzije, je deo paketa koji se dobija/kupuje kada se uplaćuje penziono. Ako PIO nema para, pošto on nije privatni fond, već državni, pa država mora da ga dopuni iz drugih prihoda. Tek ako država bnankrotira, tada se penzije mogu neisplatiti, ali tada država ne može da isplati i ništa drugo. Država se tada rasprodaje, a eventualni kupac je u obavezi da plaća dugove, uključujući i penzije obračunate prema zakonu koji je važio kada su pare uplaćivane državi. Znači, penzije su bile pokradene i razlika mora da se vrati. Penzionerima koji su, ili koji će, umreti pre toga, razlika do trenutka smrti se mora isplatiti naslednicima, jer je to suma koja je trebala/morala biti isplaćena. Ako država ne želi tu obavezu, mora da ukine obavezne uplate u PIO i prepusti penzije privatnim fondovima i slobodnoj volji svakog građanina, tada joj ostaju obaveze prema ranije uplaćenim sredstvima i kada se to isplati PIO bi mogao da se ukine.

gigatrend

pre 5 godina

Pa ne treba biti pravni ekspert, doktor pravnih nauka, ili najbolji student pravnog fakulteta od dinosaurusa do danas, da bi se shvatilo da su najavljene mere protivzakonite i protivustavne. Samo što nekima treba malo više vremena, ali čini se da polako shvataju i da moraju promeniti plan. Još kada shvate da će morati da vrate oteto, sve će doći na svoje. Hvala.

Poštovanje Zakona

pre 5 godina

Poštovani g. Sosa, samo vi dajte nalog našoj vlasti da nam vrati otete iznose penzija i da poštuje Zakon po kom smo dobili rešenja o penzionisanju!

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Penzioneri nisu prihvatili umanjenje.Prica da su zadovoljni,odnosila se na one kojima nisu umanjene,a njih je većina.Medjutim,pravno u Strasbur,ako se bude moralo,idu oni kojima je umanjeno.Epilog će biti kompletno vracanje zakinutog i zakonsko uskladjivanje koje je zakinuto.To su prilične sume.

Kobster

pre 5 godina

Svi penzioneri imaju iste zahteve. Svima linerno po 35000 penzije. Ko ne zeli tako neka se odrekne penzije.
Dok su doprinosili drustvu bili su placeni po zasluzi i strucnoj spremi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bob, 16. jun 2018 11:52)

Tako Perica zamislja ekonomiju. A to sto su neki radili duze, i zbog studija krenuli kasnije da rade, a NKV radnici su se zaposlili odmah sa 18? A to sto su neki otisli u penziju posle 25-30 godina staza, a drugi rmbacili 40? I kazes svima isto? A to sto bi onda svi uplacivali minimalac u PIO i ozbiljno ugrozili postojanje istog jer sto da uplacuju vece sume kada ce na kraju imati istu penziju kao neko ko ima duplo manju platu?

Crna ovca

pre 5 godina

Loše je sve urađeno jer je pobrkana socijalna pomoć sa "niskim penzijama". E, pa "stručnjaci" sad vidite kako ćete, a da bude i vuk siti i ovce na broju!

Vuciceva nepravda

pre 5 godina

Covek izasao direktno obracajuci se i rekao da ce penzionerima biti vracena penzija na stanje pre smanjenja i da ce naravno dobiti povecanje. Sada kaze da ce samo vratiti uzeto bez povecanja ali da ce povecati onima sa najmanjim primanjima? Da li to MMF krsi zakon i radi protiv gradjana Srbije kada moze tako nesto da podrzi? Gospodo iz MMF vi ste jedne velike ulizice ovom demagogu koga drzite na vlasti. Ljudi moramo da izadjemo na ulice, ali svi, ovo je previse. Sami ste culi da je rekao da se penzionerima vraca penzija i da ce dobiti i povisicu, linearna povisica se ocekuje a ne samo sa najmanjim penzijama demagogu, navijacu ma bre hulignacino jedna.

Maslačak

pre 5 godina

Tako je, Srbija sada upada u drugi pravni problem zbog prvog, koji je sama sebi potpuno nepotrebno napravila, samo zbog neznanja i idiotluka svojih političara koji brkaju penzju i socijalnu pomoć!

Penzija je DUG i OBAVEZA države prema penzioneru, koji se obračunava isplaćuje u skladu sa zakonom. Zato tu NEMA GOVORA ni kakvom arbitrarnom smanjivanju, privremenom ili ne, od X ili Y% zato što država "nema para" ili zato što je ovaj ili onaj političar procenio da tako mora!

Ako država nije u stanju da namiruje tu svoju obavezu, onda neka političari urade ono što se uvek radi kad neko nije u stanju da plaća svoje dugove: proglašava se bankrot i to je to!

To proizvoljno umanjenje penzija je ista vrsta pljačke kao stara devizna štednja. Isto kao što su sadašnji penzioneri uplaćivali državi dok su radili, tako su i građani nosili novac u državne banke. Isto tako je država u jednom trenutku rekla "nema vaših para i slikajte se" i opet nikom ništa! Jedina razlika je da su ljudi svoje pare umesto prinudno u državni fond, uplaćivali dobrovoljno u državne banke!

U normalnim državama, koje imaju Ustavni sud dostojan tog imena, u kojem sede ljudi koji imaju struku, inegritet i stav, a ne stranački botovi, ovakvo nešto se ne bi ni moglo dogoditi!

Ali u takvim državama, oni koji imaju stvarno male penzije, dobijaju socijalni dodatak, u skladu sa zakonom i trenutnim mogućnistima države. I da, SAMO TAJ DEO može država da određuje kako hoće (i može), ali ne celu penziju!

No sale summer

pre 5 godina

Kad procitam ovakve vesti, odmah 30% plate prebacim na stednju. Ja im u tim ludilima u starosti necu ucestvovati. Cuj, neko da mi povecava/smanjuje pare u 73-oj, a ja vise ne mogu da radim.

gigatrend

pre 5 godina

@ ja

"Druga stvar, penzije nisu neka stvar koja je uklesana u kamenu pa da se ne mogu menjati. Brojnim zakonima, još od 90-tih, penzije su smanjivane i pooštravani su kriterijumi za penzionisanje, pa Strazbur nikada nije reagovao. "

Nije baš tako. Zakonima se mogu menjati starosna granica za odlazak u penziju i način obračuna (visina) penzija, ali NE UNAZAD! Svaki zakon koji se donese može se primenjivati SAMO od dana stupanja na snagu pa nadalje. To se zove pravna sigurnost. Naravno, ovo važi u pravnoj državi, tako da je u Srbiji sve moguće.

CR07

pre 5 godina

Највећи правни проблем ће им бити тужбе за надохнаду противуставно отетих пензија.

Sve se zna

pre 5 godina

Na opštu žalost,sva ova bahata samovolja i nestručnost oko nezakonitog smanjenja penzija će se na kraju obiti o Državnu kasu(čitaj narodnu grbaču)isto kao stara štednja,restitucija i sl.!

Vracarka

pre 5 godina

Vrlo interesantno, gospodin Ruf koji je iznad gospodina Sose, je pre neki dan izjavio nesto potpuno suprotno na ovom istom B92. Rekao je da se penzije i plate mogu povecavati samo linearno.

dunja....

pre 5 godina

Ako se neko seca, penzioneri sa najmanjim primanjima u Beogradu dobijali 13. penziju u 4 rate, ako se dobro secam...I to je trajalo sve do 2012.

Kad je Mali postao gradonacelnik, to je prestalo da postoji...

Da, dotadasnji gradonacenik Djilas je imao sjajan tim koji je imao sluh za mnoge socijalne probleme i resavao ih....

mbođ

pre 5 godina

Sud u Strazburu je nemilosrdan po tom pitanju. Plate se pravno mogu smanjiti, ali ne i penzije. To je proizvod koji je država naplaćivala.40 godina. (Balkan, 16. jun 2018 10:19)


Nisu mogle ni plate da se smanje kao ni penzije, jer smanjivanjem plata zaposlenih u samo u javnom sektoru prekrseno je ustavno nacelo (odnosno Ustav) o opstosti poreza - sto znaci da se poreski zakoni ne smeju selektivno primenjivati.

Ovi malodusni neka i dalje sede kuci na dan izbora.

Jovan Rajver

pre 5 godina

Smanjenje penzija je svakako bilo ne samo protivustavno, jer je to prethodno steceno pravo iz proslog radnog veka uzivaoca, koje se oduzima bez obzira na razlog bez analiza zasto je to tako i, kako je moguce oduzimati ljudima ono sto su vec stekli. Niko od vlasti ne zasluzuje svoj polozaj, jer svakako su postojala druga bolja resenja od siromasenja penzionera i njihovih clanova porodice. Ovaj cin tumacimo velikim neznanjem vlade koja nezna sta da radi, pa onda bez ikakvih analiza za dalje sticanje para uzima, najlakse, od penzija i plata svojih zaposlenih. Zar je moguce da smo njima - nesposobnima -dali glas - pitam se????

Dragan

pre 5 godina

Pa vrlo je jednostavno pomoći najsiromašnijim penzionerima . Zavisno od količine novca usvoji se odluka i jednom ili dva puta ili triputa se penzije isplaćuju ali je minimalna penzija 30.000 dinara i zna se da će svi siromašni penzioneri dobiti toliko , onaj ko ima veću penziju njemu je svakako život pristojniji , onaj ko je bliži toj cifri dobiće manje povećanje a sirotinja će dobiti više , jednostavno zar ne . Mnogo bolje nego 5000 ili neku pomoć deliti ljudima koji primaju ispod neke cifre , i onda taj koji je na tri dinara ispod cifre dobije ceo bonus a nesrećnik koji je tri dinara iznad cifre dobije šipak , a i sramotno je da istu pomoć prime penzioneri koji imaju penziju 15000 i 25000.

Smanji malo

pre 5 godina

Da, dotadasnji gradonacenik Djilas je imao sjajan tim koji je imao sluh za mnoge socijalne probleme i resavao ih....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dunja...., 16. jun 2018 18:24

Nasa sreca sto je vecina tog tima odmah presla na pravu stranu tako da nismo izgubili te vrsne strucnjake. I dan danas upravljaju na nasu radost.

eh da sam (ro)bot

pre 5 godina

Jel se ovde bune oni kojima je penzija obracunavana od deset najprofitabilnijih godina sa posla.
Sad nek se zamisle kolike su pare uplacivali 90-ih kada im je plata bila 20 maraka.
Dalje, zamislite direktora drzavne firme koja je radila u minusu, i drzava je subvencionisala koji sad ima 100.000 dinara penziju...ne zaradjenu.
Te velike penzije su smrt za privredu i ekonomiju, jer to ne moze niko da plati.
Drzava se zaduzuje kod mmf-a, i njima je to u koristi. Najverovatnije ce povecati cene struje.

ja

pre 5 godina

@ (Balkan, 16. jun 2018 10:19)

Genijalac, devizne rezerve nisu neki višak što je država stavila u trezor. Devizne rezerve čine obavezne rezerve koje privatne banke moraju da čuvaju kod NBS. Od svakih 100 evra koje imaš u banci, deo je odvojen i smešten u NBS, kao devizna rezerva. Dakle, devizne rezerve su tvoj i moj novac.

Druga stvar, penzije nisu neka stvar koja je uklesana u kamenu pa da se ne mogu menjati. Brojnim zakonima, još od 90-tih, penzije su smanjivane i pooštravani su kriterijumi za penzionisanje, pa Strazbur nikada nije reagovao. Penzije se isplaćuju iz PIO fonda, koji je efektivno u stečaju. Dovoljno je da ga država likvidira i više nema penzija ni za koga. I ni Strazbur, ni EU, Vatikan ili masoni ne bi mogli ništa tu da urade...

Diktat

pre 5 godina

Ekonomska politika i kreiranje iste traži samo jednu stvar a to je vrhunski mozak za ekonomiju.Mi isti nemamo ni za prostije stvari.

miodrag

pre 5 godina

Meni nesto nije jasno. Svuda se pominju penzije od 25.000 pa navise. Sta sdesava sa manjim penzijama. Moja majka ima 24.000 penziju. Da li ce dobiti povecanje i koliko. Po logici stvari bi trebalo da dobije 85 povecanje ako i svi. Da li ce???

Bob

pre 5 godina

Svi penzioneri imaju iste zahteve. Svima linerno po 35000 penzije. Ko ne zeli tako neka se odrekne penzije.
Dok su doprinosili drustvu bili su placeni po zasluzi i strucnoj spremi.

Prosto k'o pasulj

pre 5 godina

Problem svih vlasti u Srbiji je sto ne resavaju ni jedan problem. Samo presipaju iz supljeg u prazno. I, naravno, sve sto se prelije trpaju nemilice u svoje iliti tetkine dzepove

laki78

pre 5 godina

Bice Srbiji iz Strazbura vesela cestitka kad presude u korist pokradenih penzionera.Samo mojim roditeljima 30000 dinara svakom meseca manje od kad je donet taj neustavan zakon.Pomnozite sa brojem meseci od kad se mera primenjuje i dodajte zateznu kamatu na tu sumu.Bice veselo i jedva cekam.

mix

pre 5 godina

Ostaviti porez na dohodak,progresivni,do 30.000 NULA,preko polako povecavati,a radnicima isplacivati BRUTO platu.Ko hoce zdravstveno,VECU penziju uplacuje sam.Penzija svima ista osnovna sa navrsenih 65 god zivota,radio ne radio.Prosto ko pasulj,samo onda nema kradje i manipulisanja,mi vam dajemo mi vam povecavamo ...
Naravno ovo vazi za buduce generacije i jedino odrzivo,trenutno steceno pravo,jer su nekima uplacivani visi iznosi,ne moze da se menja.

Bob

pre 5 godina

Svi penzioneri imaju iste zahteve. Svima linerno po 35000 penzije. Ko ne zeli tako neka se odrekne penzije.
Dok su doprinosili drustvu bili su placeni po zasluzi i strucnoj spremi.

ja

pre 5 godina

@ (Balkan, 16. jun 2018 10:19)

Genijalac, devizne rezerve nisu neki višak što je država stavila u trezor. Devizne rezerve čine obavezne rezerve koje privatne banke moraju da čuvaju kod NBS. Od svakih 100 evra koje imaš u banci, deo je odvojen i smešten u NBS, kao devizna rezerva. Dakle, devizne rezerve su tvoj i moj novac.

Druga stvar, penzije nisu neka stvar koja je uklesana u kamenu pa da se ne mogu menjati. Brojnim zakonima, još od 90-tih, penzije su smanjivane i pooštravani su kriterijumi za penzionisanje, pa Strazbur nikada nije reagovao. Penzije se isplaćuju iz PIO fonda, koji je efektivno u stečaju. Dovoljno je da ga država likvidira i više nema penzija ni za koga. I ni Strazbur, ni EU, Vatikan ili masoni ne bi mogli ništa tu da urade...

Istina se ne vidi sa visine

pre 5 godina

Smanjiti penzije svim visokonrangiranim vojnim licima i penzionisanim policajcima sa visokim cinovima jer svoj posao nisu odradili kako treba. Takodje smaniti penzije svim bivsim drzavnim funkcionerima i direktorima upropastenih drustvenih preduzeca i to prebaciti na ove najmanje penzije. Jer da nije bilo njih mi bi smo danas cvetali.

Dragan

pre 5 godina

Pa vrlo je jednostavno pomoći najsiromašnijim penzionerima . Zavisno od količine novca usvoji se odluka i jednom ili dva puta ili triputa se penzije isplaćuju ali je minimalna penzija 30.000 dinara i zna se da će svi siromašni penzioneri dobiti toliko , onaj ko ima veću penziju njemu je svakako život pristojniji , onaj ko je bliži toj cifri dobiće manje povećanje a sirotinja će dobiti više , jednostavno zar ne . Mnogo bolje nego 5000 ili neku pomoć deliti ljudima koji primaju ispod neke cifre , i onda taj koji je na tri dinara ispod cifre dobije ceo bonus a nesrećnik koji je tri dinara iznad cifre dobije šipak , a i sramotno je da istu pomoć prime penzioneri koji imaju penziju 15000 i 25000.

miodrag

pre 5 godina

Meni nesto nije jasno. Svuda se pominju penzije od 25.000 pa navise. Sta sdesava sa manjim penzijama. Moja majka ima 24.000 penziju. Da li ce dobiti povecanje i koliko. Po logici stvari bi trebalo da dobije 85 povecanje ako i svi. Da li ce???

eh da sam (ro)bot

pre 5 godina

Jel se ovde bune oni kojima je penzija obracunavana od deset najprofitabilnijih godina sa posla.
Sad nek se zamisle kolike su pare uplacivali 90-ih kada im je plata bila 20 maraka.
Dalje, zamislite direktora drzavne firme koja je radila u minusu, i drzava je subvencionisala koji sad ima 100.000 dinara penziju...ne zaradjenu.
Te velike penzije su smrt za privredu i ekonomiju, jer to ne moze niko da plati.
Drzava se zaduzuje kod mmf-a, i njima je to u koristi. Najverovatnije ce povecati cene struje.

Balkan

pre 5 godina

Država mora da obešteti penzionere za četvorogodišnje umanjenje penzije. Sud u Strazburu je nemilosrdan po tom pitanju. Plate se pravno mogu smanjiti, ali ne i penzije. To je proizvod koji je država naplaćivala.40 godina. Nešto što je naplaćeno ne može se osporiti. Brzo će se Srbija suočiti sa tim problemom, koji sasvim realan. Država ima 10 milijardievra deviznih rezervi. OBEŠTETI TE PENZIONERE !

Djed Gavrilo

pre 5 godina

Penzioneri nisu prihvatili umanjenje.Prica da su zadovoljni,odnosila se na one kojima nisu umanjene,a njih je većina.Medjutim,pravno u Strasbur,ako se bude moralo,idu oni kojima je umanjeno.Epilog će biti kompletno vracanje zakinutog i zakonsko uskladjivanje koje je zakinuto.To su prilične sume.

dunja....

pre 5 godina

Ako se neko seca, penzioneri sa najmanjim primanjima u Beogradu dobijali 13. penziju u 4 rate, ako se dobro secam...I to je trajalo sve do 2012.

Kad je Mali postao gradonacelnik, to je prestalo da postoji...

Da, dotadasnji gradonacenik Djilas je imao sjajan tim koji je imao sluh za mnoge socijalne probleme i resavao ih....

Vuciceva nepravda

pre 5 godina

Covek izasao direktno obracajuci se i rekao da ce penzionerima biti vracena penzija na stanje pre smanjenja i da ce naravno dobiti povecanje. Sada kaze da ce samo vratiti uzeto bez povecanja ali da ce povecati onima sa najmanjim primanjima? Da li to MMF krsi zakon i radi protiv gradjana Srbije kada moze tako nesto da podrzi? Gospodo iz MMF vi ste jedne velike ulizice ovom demagogu koga drzite na vlasti. Ljudi moramo da izadjemo na ulice, ali svi, ovo je previse. Sami ste culi da je rekao da se penzionerima vraca penzija i da ce dobiti i povisicu, linearna povisica se ocekuje a ne samo sa najmanjim penzijama demagogu, navijacu ma bre hulignacino jedna.

CR07

pre 5 godina

Највећи правни проблем ће им бити тужбе за надохнаду противуставно отетих пензија.

gigatrend

pre 5 godina

Pa ne treba biti pravni ekspert, doktor pravnih nauka, ili najbolji student pravnog fakulteta od dinosaurusa do danas, da bi se shvatilo da su najavljene mere protivzakonite i protivustavne. Samo što nekima treba malo više vremena, ali čini se da polako shvataju i da moraju promeniti plan. Još kada shvate da će morati da vrate oteto, sve će doći na svoje. Hvala.

mbođ

pre 5 godina

Sud u Strazburu je nemilosrdan po tom pitanju. Plate se pravno mogu smanjiti, ali ne i penzije. To je proizvod koji je država naplaćivala.40 godina. (Balkan, 16. jun 2018 10:19)


Nisu mogle ni plate da se smanje kao ni penzije, jer smanjivanjem plata zaposlenih u samo u javnom sektoru prekrseno je ustavno nacelo (odnosno Ustav) o opstosti poreza - sto znaci da se poreski zakoni ne smeju selektivno primenjivati.

Ovi malodusni neka i dalje sede kuci na dan izbora.

kolaps

pre 5 godina

Srbija je konstantno u bankrotu, i tu resenja nema. Privreda takoreci ne postoji, fondovi se pljackaju jos od devedesetih, fabrike su unistene u pljackaskim privatizacijama. Sve sto se sada radi to je zaduzivanje kod MMF, i uzimanje zadnjeg dinara narodu kroz namete i poreze. A svi koji su krivi za ovu propast, i dalje su tu, nekaznjeni. 90 posto politicara od 1990g do danas, treba procesuirati.

Maslačak

pre 5 godina

Tako je, Srbija sada upada u drugi pravni problem zbog prvog, koji je sama sebi potpuno nepotrebno napravila, samo zbog neznanja i idiotluka svojih političara koji brkaju penzju i socijalnu pomoć!

Penzija je DUG i OBAVEZA države prema penzioneru, koji se obračunava isplaćuje u skladu sa zakonom. Zato tu NEMA GOVORA ni kakvom arbitrarnom smanjivanju, privremenom ili ne, od X ili Y% zato što država "nema para" ili zato što je ovaj ili onaj političar procenio da tako mora!

Ako država nije u stanju da namiruje tu svoju obavezu, onda neka političari urade ono što se uvek radi kad neko nije u stanju da plaća svoje dugove: proglašava se bankrot i to je to!

To proizvoljno umanjenje penzija je ista vrsta pljačke kao stara devizna štednja. Isto kao što su sadašnji penzioneri uplaćivali državi dok su radili, tako su i građani nosili novac u državne banke. Isto tako je država u jednom trenutku rekla "nema vaših para i slikajte se" i opet nikom ništa! Jedina razlika je da su ljudi svoje pare umesto prinudno u državni fond, uplaćivali dobrovoljno u državne banke!

U normalnim državama, koje imaju Ustavni sud dostojan tog imena, u kojem sede ljudi koji imaju struku, inegritet i stav, a ne stranački botovi, ovakvo nešto se ne bi ni moglo dogoditi!

Ali u takvim državama, oni koji imaju stvarno male penzije, dobijaju socijalni dodatak, u skladu sa zakonom i trenutnim mogućnistima države. I da, SAMO TAJ DEO može država da određuje kako hoće (i može), ali ne celu penziju!

Kobster

pre 5 godina

Svi penzioneri imaju iste zahteve. Svima linerno po 35000 penzije. Ko ne zeli tako neka se odrekne penzije.
Dok su doprinosili drustvu bili su placeni po zasluzi i strucnoj spremi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bob, 16. jun 2018 11:52)

Tako Perica zamislja ekonomiju. A to sto su neki radili duze, i zbog studija krenuli kasnije da rade, a NKV radnici su se zaposlili odmah sa 18? A to sto su neki otisli u penziju posle 25-30 godina staza, a drugi rmbacili 40? I kazes svima isto? A to sto bi onda svi uplacivali minimalac u PIO i ozbiljno ugrozili postojanje istog jer sto da uplacuju vece sume kada ce na kraju imati istu penziju kao neko ko ima duplo manju platu?

Smanji malo

pre 5 godina

Da, dotadasnji gradonacenik Djilas je imao sjajan tim koji je imao sluh za mnoge socijalne probleme i resavao ih....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dunja...., 16. jun 2018 18:24

Nasa sreca sto je vecina tog tima odmah presla na pravu stranu tako da nismo izgubili te vrsne strucnjake. I dan danas upravljaju na nasu radost.

Duca

pre 5 godina

Čitam svašta! a većina komentatora očito nije videla zakon o PIO ni na slici...
Pre svega, uplata za penzioni je bila i dalje je obaveza(!) za svakog zaposlenog. Procenat izdvajanja je zakonski određen. Način isplate, koji definiše po kojoj se računici, a obzirom na uplate isplaćuju penzije, je deo paketa koji se dobija/kupuje kada se uplaćuje penziono. Ako PIO nema para, pošto on nije privatni fond, već državni, pa država mora da ga dopuni iz drugih prihoda. Tek ako država bnankrotira, tada se penzije mogu neisplatiti, ali tada država ne može da isplati i ništa drugo. Država se tada rasprodaje, a eventualni kupac je u obavezi da plaća dugove, uključujući i penzije obračunate prema zakonu koji je važio kada su pare uplaćivane državi. Znači, penzije su bile pokradene i razlika mora da se vrati. Penzionerima koji su, ili koji će, umreti pre toga, razlika do trenutka smrti se mora isplatiti naslednicima, jer je to suma koja je trebala/morala biti isplaćena. Ako država ne želi tu obavezu, mora da ukine obavezne uplate u PIO i prepusti penzije privatnim fondovima i slobodnoj volji svakog građanina, tada joj ostaju obaveze prema ranije uplaćenim sredstvima i kada se to isplati PIO bi mogao da se ukine.

gigatrend

pre 5 godina

@ ja

"Druga stvar, penzije nisu neka stvar koja je uklesana u kamenu pa da se ne mogu menjati. Brojnim zakonima, još od 90-tih, penzije su smanjivane i pooštravani su kriterijumi za penzionisanje, pa Strazbur nikada nije reagovao. "

Nije baš tako. Zakonima se mogu menjati starosna granica za odlazak u penziju i način obračuna (visina) penzija, ali NE UNAZAD! Svaki zakon koji se donese može se primenjivati SAMO od dana stupanja na snagu pa nadalje. To se zove pravna sigurnost. Naravno, ovo važi u pravnoj državi, tako da je u Srbiji sve moguće.

Poštovanje Zakona

pre 5 godina

Poštovani g. Sosa, samo vi dajte nalog našoj vlasti da nam vrati otete iznose penzija i da poštuje Zakon po kom smo dobili rešenja o penzionisanju!

mix

pre 5 godina

Ostaviti porez na dohodak,progresivni,do 30.000 NULA,preko polako povecavati,a radnicima isplacivati BRUTO platu.Ko hoce zdravstveno,VECU penziju uplacuje sam.Penzija svima ista osnovna sa navrsenih 65 god zivota,radio ne radio.Prosto ko pasulj,samo onda nema kradje i manipulisanja,mi vam dajemo mi vam povecavamo ...
Naravno ovo vazi za buduce generacije i jedino odrzivo,trenutno steceno pravo,jer su nekima uplacivani visi iznosi,ne moze da se menja.

No sale summer

pre 5 godina

Kad procitam ovakve vesti, odmah 30% plate prebacim na stednju. Ja im u tim ludilima u starosti necu ucestvovati. Cuj, neko da mi povecava/smanjuje pare u 73-oj, a ja vise ne mogu da radim.

Vracarka

pre 5 godina

Vrlo interesantno, gospodin Ruf koji je iznad gospodina Sose, je pre neki dan izjavio nesto potpuno suprotno na ovom istom B92. Rekao je da se penzije i plate mogu povecavati samo linearno.

Crna ovca

pre 5 godina

Loše je sve urađeno jer je pobrkana socijalna pomoć sa "niskim penzijama". E, pa "stručnjaci" sad vidite kako ćete, a da bude i vuk siti i ovce na broju!

Sve se zna

pre 5 godina

Na opštu žalost,sva ova bahata samovolja i nestručnost oko nezakonitog smanjenja penzija će se na kraju obiti o Državnu kasu(čitaj narodnu grbaču)isto kao stara štednja,restitucija i sl.!

Jovan Rajver

pre 5 godina

Smanjenje penzija je svakako bilo ne samo protivustavno, jer je to prethodno steceno pravo iz proslog radnog veka uzivaoca, koje se oduzima bez obzira na razlog bez analiza zasto je to tako i, kako je moguce oduzimati ljudima ono sto su vec stekli. Niko od vlasti ne zasluzuje svoj polozaj, jer svakako su postojala druga bolja resenja od siromasenja penzionera i njihovih clanova porodice. Ovaj cin tumacimo velikim neznanjem vlade koja nezna sta da radi, pa onda bez ikakvih analiza za dalje sticanje para uzima, najlakse, od penzija i plata svojih zaposlenih. Zar je moguce da smo njima - nesposobnima -dali glas - pitam se????

laki78

pre 5 godina

Bice Srbiji iz Strazbura vesela cestitka kad presude u korist pokradenih penzionera.Samo mojim roditeljima 30000 dinara svakom meseca manje od kad je donet taj neustavan zakon.Pomnozite sa brojem meseci od kad se mera primenjuje i dodajte zateznu kamatu na tu sumu.Bice veselo i jedva cekam.

Prosto k'o pasulj

pre 5 godina

Problem svih vlasti u Srbiji je sto ne resavaju ni jedan problem. Samo presipaju iz supljeg u prazno. I, naravno, sve sto se prelije trpaju nemilice u svoje iliti tetkine dzepove

Diktat

pre 5 godina

Ekonomska politika i kreiranje iste traži samo jednu stvar a to je vrhunski mozak za ekonomiju.Mi isti nemamo ni za prostije stvari.