1. Zemlja gde je 50% decu u riziku od siromaštva najviše u EU. Svaki treći Rumun je siromašan, pogtovo u ruralnim delovima zemlje.
  Plata i to prosečna 500€.
  Penzije isto slabe. Odliv stanovništva iz godine u godinu.
  Prosečan Rumun od toga rasta nema ništa jer taj rast ostvruju stranci koji iznose pare iz Rumunije.
  Ekonomski rast su malo pogurali kroz potrošnju jer su digli plate u javnom sektoru.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (euBajke, 13. jun 2018 11:51)

  Ovakve komentare treba staviti u pravi kontekst. Rumuni prosećno žive lošije od nemaca, ali žive bolje od nas. Rast ne može da ne osti prosečan građanin, to prosto nije istina. Rast plata i penzija im se dešava češće nego nama, a na višoj osnovici. Ovakvih priča sam se naslušao za mađare, pa eto njih na 700e proseka. Slušali smo i o hrvatima, pa eto i njih na 700e proseka. Sad slušamo o rumunima, pa će i on za 5-10 na 700-800e prosek. Za to vreme mala Srbija, van EU, jedva dobaci do 400e proseka. Albanija je sledeća, za 10 godina ćemo pričati kako je tamo beda, za 20 ćemo pričati da su bogatiji jer imaju more.
  (123, 13. jun 2018 13:28)

  # Link komentara

 2. @ekonomista
  I ja isto, poslovno. Gotovo dva puta mesečno sam tamo. Čak sam i propričao rumunski. Ogroman kontrast između bogatih i siromašnih, mladih i starih, privatnog i državnog sektora, a bogami i onih bliskih vlasti i opozicije. Žive bolje jer su im milioni otišli trbuhom za kruhom u EU pa šalju novac nazad, relativno su velika zemlja (cca 20 miliona) i ušli su prilično rano u proces digitalizacije pa imaju odličnu radnu snagu koja radi za strance u tom sektoru. Uprkos tome, kada bi ih pustili u Šengen - doslovno trećina zemlje bi u narede 2-3 godine otišlo na zapad i ne bi plakala za maticom. Bolje im svakako jeste i u svakoj kući bi trebala da im se nalazi zastava EU jer su preživeli pakao pre toga i oni im zaista jesu pomogli, ali da je tamo med i mleko i da su nešto mnogo ispred nas - nisu.
  (Jim Beam, 13. jun 2018 12:29)

  # Link komentara

 3. Svako ko prica pricu o tome da rast ekonomije ne utice na stanovnistvo nego samo na neke zle kompanije koje uzimaju profit je realno neznalica.Rumunija je cudo u zadnjih 10 godina.Jedini u Evropi koji su dostigli kineske stope rasta od 5 i 6 posto i ne staju.Stigli su Madjarsku po standardu a bili su najsiromasnija zemlja Evrope posle Moldavije.Kad pocnete da nabrajate mane Rumunije morate da vidite odakle su krenuli.Imaju nizak javni dug ispod 50 posto,sve moguce investicije su im dosle u zemlju pa je nezaposlenost 5 posto,deo stanovnistva jeste napustio Rumuniju u zadnje 3 decenije ali i dalje imaju 19 miliona ljudi sto je najvise u ovom delu Evrope.Sve u svemu ako ovako nastave postace ozbiljan regionalni igrac jer su odgovorni,preduzimljivi i ne traze izgovore za neuspeh kao mnogi u nasem narodu.
   (konzervativac, 13. jun 2018 12:24)

  # Link komentara

 4. Zemlja gde je 50% decu u riziku od siromaštva najviše u EU. Svaki treći Rumun je siromašan, pogtovo u ruralnim delovima zemlje.
  Plata i to prosečna 500€.
  Penzije isto slabe. Odliv stanovništva iz godine u godinu.
  Prosečan Rumun od toga rasta nema ništa jer taj rast ostvruju stranci koji iznose pare iz Rumunije.
  Ekonomski rast su malo pogurali kroz potrošnju jer su digli plate u javnom sektoru.
   (euBajke, 13. jun 2018 11:51)

  # Link komentara

 5. Prokrstario sam Rumunijom uzduž i popreko turistički, kolima, u prošle tri godine. Frapantan napredak je na svakoj strani lako vidljiv, pri tome je nama najbliži Temišvar, možda i najviše zapušten grad od svih većih u Rumuniji. Valjda im dođe kao neko slepo crevo.....
  (ekonomista, 13. jun 2018 11:13)

  # Link komentara