1. @San Diego, pa što onda Amerika ima toliki trgovinski deficit sa Kinom? Mnogima je izgleda trn u oku zbližavanje Rusije i Kine.
  (Dejan, 9. jun 2018 16:21)

  # Link komentara

 2. U ovaj fond ne veruju ni osnivači,jer je miniran.
  (Crni, 9. jun 2018 15:37)

  # Link komentara

 3. Te zemlje obiluju zlatom, dijamantima, drvetom, gasom, naftom...Ali surova istina je sasvim nesto stoto. Resursi u tom pogledu ne ulaze vise od 20-30%..
  (M. Radosavljevic, 9. jun 2018 12:50)
  Daleko manje od toga. Proizvodjač dobije 20-25%. Onaj ko daje materijal od toga dobije maksimalno 7%. Recimo ako kupite nove Nike patike i platite ih 100 EUR, kineski proizvodjač dobija 23 EUR prosečno. Sam materijal je manje od 10 EUR (i kupuje se na veliko) a Nike dobije oko 70 EUR koje troši na marketing, prodaju (retail) i svoj prihod. Daleko najviše zaradi Nike posebno ako se kupi kroz njihov retail direktno. Proizvodjač dobije malo a sirovine minimalno. Zemlje koje imaju sirovine mogu da budu bogate ukoliko imaju dobar sistem i preduzetno stanovnišrvo. Amerika i Kanada su odličan primer zemalja bogatih i sitovinama i ljudskim potencijalom. Amerika ima preko 200 nobelovaca iz nauke, Rusija nema ni 20. To nema veze sa sirovinama. Interesantno je da ljudi koji podržavaju Ruse stalno ističu kako Rusija ima sirovine a Evropa ili Kina proizvodnju. Jednostavno i sami kapiraju da je jedina vrednost koju Rusi donose u nekom ugovoru ono što se nalazi duboko u ruskok zemlji a ne u ruskim glavama. Čak i za ono u ruskoj zemlji mora da se kupuje strana tehnologija. Venecuela ima najbiše rexerve nafte na svetu ali su u zemlji. Da bi ih izvukli na površinu i preradili potrebna je naftna industrija koju je Čavez uništio. Sirovine bez mozga, vrlo mala vajda.
  (San Diego, 9. jun 2018 15:30)

  # Link komentara

 4. (Komentator, 9. jun 2018 10:59)
  Nisi u pravu. Pojednostavljeno posmatras stvari. Nije Rusija ugrozena od Kine. Rusija i te kako prati sva desavanja.Evo, da ti objasni komentar jednog Rusa koji zivi na dalekom istoku. On kaze, nama je Moskva daleko, mnogo nam je bliza Kina, mi idemo u Kinu, Kinezi dolaze kod nas, saradjujemo i nemamo nikakvih problema.
  (I tako, 9. jun 2018 15:05)

  # Link komentara

 5. Napred braco Kinezi oljustite ove Putinove tajkune i preuzmite Sibir do dz.
  Ostavite im samo gulage da imaju sta proucavati. Rusi nikada nisu znali raspolagati ni sa cime pa ni sa resursima.
  (Kina u srcu, 9. jun 2018 15:01)

  # Link komentara

 6. Da, uveli su sankcije Rusalu pa kada su cene aluminijuma odlepile odmah najavili njihovo ublažavanje. Nije lako napasti nekog ko drži toliki lanac, isto kao što njemu nije lako da se brani.
  (čudan balans, 9. jun 2018 14:53)

  # Link komentara

 7. 234 miliona dolara u svetu medjunarodnih finansija i investicionih fondova je smešna sića!
  (Nazalost Srbin, 9. jun 2018 10:09)
  па јбг. када ти пукне ластика на гаћама, бидне колко даш, даш. боље ишта него ништа. међутим, у овом случају, биће скупља дара него мера. кинези нису тако фини, биће дала баба(РУСИЈА) банку да униђе у коло, после даје два да је пусте , ал мангупи(кинези) не дају
  (хаџија, 9. jun 2018 14:21)

  # Link komentara

 8. Kada bi se dobar zivot i sve ostalo sto to proizilazi, vrednovao i zavisio od toga koliko jedna zemlja obiluje nekim resursima, onda bi JAR i jos neke zemlje Afrike, Venecuela, Rusija...bile obecane zemlje i sa najvisim standardom. Te zemlje obiluju zlatom, dijamantima, drvetom, gasom, naftom...Ali surova istina je sasvim nesto stoto. Resursi u tom pogledu ne ulaze vise od 20-30%. Mnogo to ima faktora koje ovdasnji komentatori ne znaju. Pojedinci konstantno forsiraju ruske energente, a zaboravljaju da Amerika ima isto toliko i gasa, nafte, zlata, drvnih resursa ali koje cuvaju, nepregledna polja zasada u poljoprivredi. Sistem zemlje cini drzavu jakom, a ne autokratija i resursi.
  (M. Radosavljevic, 9. jun 2018 12:50)

  # Link komentara

 9. Cifra u dolarima jeste mala i samo je navedena informativno radi predstave o kakvoj se sumi radi. Oni koji bi ovo da proglase malom sumom, jesu u pravu s time da to ne implicira da se radi o nekakvom beznačajnom fondu. Radi se svakako o značajnom jer je fond u Juanima i ovo su tek začeci investicijskog razvoja u svetu zanosvanog na drugoj valuti koja nije dolar.
  (Petran, 9. jun 2018 11:38)

  # Link komentara

 10. To je to. Bžežinski je lepo najavio da će Zapad preuzeti Sibir, jer je "nepravedno da njegovo bogatstvo pripada samo Rusima". Jedino što nije otkrio da će to biti izvedeno sa Istoka, od strane Kine koja je oduvek bila potpuno pod kontrolom Zapada. Čarke i sukobi oko Ukrajine na Zapadu samo treba da zavaraju i skrenu pažnju od onoga što se tiho događa na istoku, u Sibiru, a to je kineska invazija. Kada se tome doda činjenica da je Putin sve vreme okružen Rotšildovim ljudima kao svojim najbližim saradnicima, onda je sve jasno.
  (Komentator, 9. jun 2018 10:59)

  # Link komentara

 11. Kina ima proizvodnju a Rusija resurse tako da se oni mogu razvijati nezavisno od ostatka svijeta. Sankcije će jedino dugoročno oslabiti Zapad. Kad to Brisel ukapira biće kasno jer u Evropi žive 550 miliona a svi resursi se moraju uvoziti.
   (obi van, 9. jun 2018 10:30)

  # Link komentara

 12. To se samo zove rusko kineski.
  (Robot, 9. jun 2018 10:17)

  # Link komentara

 13. 234 miliona dolara u svetu medjunarodnih finansija i investicionih fondova je smešna sića!
   (Nazalost Srbin, 9. jun 2018 10:09)

  # Link komentara