Četvrtak, 17.05.2018.

15:40

Tri najsiromašnije zemlje EU, spremaju se za EUR

Tri najsiromašnije zemlje EU, među kojima je i Hrvatska, počinju da se pripremaju za uvođenje evra.

Izvor: Jutarnji list

Tri najsiromašnije zemlje EU, spremaju se za EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 5 godina

Penzioneru, a bi li bio šokiran kada bi došao u Mađarsku, Češku ili Poljsku pa pokušavao uvaliti Eure? EU ne znači da se EURO mora uvesti. Malo edukacije prije putovanja ne bi bilo zgorega.

T

pre 5 godina

"da li je u današnjem kapitalističkom poretku bilo šta besplatno, poklonjeno, bespovratno ?"
Nije sve u zivotu "zero-sum game". To je balkansko razmisljanje (i Donalda Trampa) da ako dve strane udju u neki finansijski aranzman da je odmah neko zeznuo nekog. Da, oni imaju interes da nam daju pare, mi imamo interes da uzmemo pare. Obostrani je interes da mi budemo normalna zemlja. Ako mi budemo bogatiji, manje cemo da pravimo gluposti, i manje cemo da im smetamo. Ako budemo bogatiji i normalniji, sa nama ce bolje trgovati, jer cemo imati vise para. Dakle, u obostranom je interesu da mi postanemo normalna zemlja. Nekoliko desetina milijardi pristupnih fondova nece njih osiromasiti, a ako ih mi pravilno upotrebimo (veliko "ako"), bicemo bolji nego pre tih para.

coki

pre 5 godina

Huan Pablo...ne moras do Italije,odes u Temisvar i tamo provedes neko vreme.Rumuni su bili beda za nas,a u Temisvaru je prosecna plata 750 evra,mnogo nasih ljudi idu da rade u fabrikama i slicno.U Rumuniji je studiranje besplatno,daju ti godinu dana da ucis jezik i posle studiras besplatno.Na ulicama nema ni jednog prosjaka,a nezaposlenost 0%.Ni ja ne bih verovao da nisam isao da vidim.Mozemo mi da pricamo sta hocemo,ali Rumuni i ostali koji su usli u EU su minimum duplo "bogatiji" od nas.Nama Bugari dolaze da ostavljaju pare ovde,e sad,druga je stvar sto kad si clan EU pa ti 750 evra malo,naravno da je malo kada ti je otborena granica,a u Austriji,Nemackoj...tri puta vece plate.U Sloveniji doktori primaju 5 puta vece plate od nasih,ali i oni idu u Norvesku,Austriju,Svicu da rade.Zasto?pa jer mogu,u EU su,nije im komplikovano da odu i sto da ne zaradjuju mesecno 7.000-9.000e,bolje nego u Sloveniji za 2.500-3.000e.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

U medjuvremenu, Madjarska, Poljska, Ceska i Danska mudro cute i cekaju da se EU-ro raspadne, a Italijani uveliko raspravljaju o ponovnom uvodjenju lire.

doc holiday

pre 5 godina

@ Srbin, deda cvetko.... evropa i evro se evo 30 godina raspadaju a nikako da se raspadnu...

samo nama sve bolje i bolje.... imamo standard kao retko koja africka zemlja ( i u vecini africkih zemalja se zivi bolje nego u Srbiji)

zg232

pre 5 godina

zg232, 17. maj 2018 17:22
___…__

Na potpuno isti način su tako ubedjivali narod na Kipru da umesto svoje Funte uzmu Euro

Nakon uvodjenja eura, Kipar je drastično osiromašio!

Korist od evra isključivo imaju Nemačka i Francuska kao tvorci EU svi ostali su na šteti
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LaleGator, 17. maj 2018 17:44)

Ne bih se složila s Vama. Napredak ovisi isključivo od političara neke zemlje članice. Uskoro (za 3-4 godine) stvara se jedinstvene financije unutar EU. Normalno je da sve zemlje budu u eurozoni, jer izvan nje, neće ostati ravnopravne. Situacija se mijenja vrlo brzo i unutar EU. Kipar se ne može usporediti s Hrvatskom, premali je, predaleko, pretežno poljoprivredna zemlja. Vjerojatno su prebrzo ušli u eurozonu. Hrvatska ulazi za nekoliko godina, od 3-5 godina, a i to se može odgoditi, ako monetarna situacija s euro ne bude dobra. Izračunali smo i utvrdili da uvođenjem eura (sada) imali bi poskupljenja u prosjeku od 3-5%, a ako uđeno za 3 godine, od 1-3%, pod uvjetom da nam rast bude sljedeće 3 godine u prosjeku oko 3%. Dakle, nije nešto što većina građana ne bi mogla izdržati.

hory

pre 5 godina

Ukoliko se uvede euro u te tri države, moze se ocekivati pad eura na razinu konvertibilne marke. Kuna je trenutno stabilnija valuta od eura, koji pada i padat ce zbog brexita.

A.

pre 5 godina

@ (zg232, 17. maj 2018 17:22)

Mislim da će vam sve biti skuplje, ali zarade neće biti toliko veće. Možda će zarada od 740 kuna biti 100 evra, ali ono što sada košta 7,40 kuna neće koštati jedan evro, nego više. Što bi se reklo, život će vam biti skuplji.

Podsetite se na 2002. kada je ukinuta nemačka marka (2 DM = 1 EUR).
Bar u Srbiji su tada artikli koji su npr bili u vrednosti jedne marke veoma brzo dostigli cenu u dinarima koliko je po kursu bio jedan evro. Odnosno, kao da je konverzija DM u EUR bila 1:1.

Ali, možda i ne bude tako kada pređete na evro.

SRBIN

pre 5 godina

Slusam pojedine ljude kako je lose biti u EU..pa ovolike članice su budale jedino smo mi pametni...
(milos, 17. maj 2018 17:34)

Ne zanosi se bajkama o EU. Mnogi bi izasli iz EU sa velikim zadovoljstvom i zeljom, ali to nije tek tako lako, isto kao i NATO, ko tamo udje, izlozen je mnogim uslovima i torturama. Izlazak bi bio preskup i tezak. Mnogi ne bi ni ulazili da su znali detaljno sta ih tamo ceka i da nece biti ravnopravni sa nemcima ili francuzima, nego kao roblje u blazem obliku. Nije EU onakva kako nam pricaju j kako nas ubedjuju, ima tu mnogo losih stvari, mnogo vise losih nego dobrih stvari.

Mirko

pre 5 godina

@e jedna od te tri nece biti najsiromasnija u eu.....kad mi udjrmo poguracemo ih sve jedno mesto navise.....zna vucic....
(borivoje surdilovic, 17. maj 2018 17:06)

Ne moraju da brinu za to poslednje mesto. Posto mi nikad necemo uci, ne mozemo ni oteti to mesto.

Makki

pre 5 godina

"Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!"
Jeste bespovratan ali ono sto privatnik napravi za 10.000 eura, preko pristupnih fondova košta 100.000 evra PA MOŽE DA TI VRATI tvoj bačen novac.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 5 godina

Jedan od stubova samostalnosti je valuta. Instrument kojim se regulise makroekonomija i podize ili smanjuje vrijednost domaceg proizvoda u zavisnosti dali preovladava uvoz ili izvoz. Gubitkom kune Hrvatska gubi silne milione koje je ubirala obezvedjivajuci Euro tokom turisticke sezone. Nije to nesto sto oni hoce vec sto moraju.

dane

pre 5 godina

Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!
(Frere Jacques, 17. maj 2018 17:34)

Ajde skini za trenutak svoje naočare "eurofanatizma", i razmisli, da li je u današnjem kapitalističkom poretku bilo šta besplatno, poklonjeno, bespovratno ? Ni pare iz eu fondova, ni ruske pare, ni kineske, niti bilo čije nisu "donirane" bez raznih ustupaka, subvencija koje država primalac novca iz fondova mora da izdvoji za raznorazne "investitore" koji deru kožu sa ledja.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

@za sendvic i otadzbinu- pa tako je i kod nas prosecna plata 500 evra ako slusas vlast, 20 godina radim u italiji, gde ima preko 5 miliona rumuna, znam ih dosta, iz svih krajeva rumunije i plata prosecna je 350,400 evra kod njih, daleko su oni od eu, po onome sto cujem od njih i od bugara ovde po evropi, daleko su oni i od nas i dobro se zna zasto su oni primljeni u eu, samo da ih rusi ne bi uzeli pod svoje!!!

Frere Jacques

pre 5 godina

Pristupni fondovi nisu ništa drugo nego lihvarenje banaka na tržištu. Nešto što privatnik uradi za 10.000 evra, sertifikovana firma po svim eu kosmos standardima radi za 100.000 evra. Uglavnom je banka ta koja daje kredit i po zavrsetku KAO država vam refundira procentualno iz tih pristupnih fondova. Ja to gledao i analizirao pa vrlo brzo odustao. Slično kao kada vam jkp infostan nešto radi na zgradi i to naplati 10 do 20 puta skuplje od privatnika.
(Makki, 17. maj 2018 16:08)

Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!

LaleGator

pre 5 godina

zg232, 17. maj 2018 17:22
_______________

Na potpuno isti način su tako ubedjivali narod na Kipru da umesto svoje Funte uzmu Euro

Nakon uvodjenja eura, Kipar je drastično osiromašio!

Korist od evra isključivo imaju Nemačka i Francuska kao tvorci EU svi ostali su na šteti

zg232

pre 5 godina

Ne znam kakvo je stanje u Rumunjskoj i Bugarskoj, ali Hrvatska je veoma euroizirana zemlja. Uvođenjem eura izvoznici/uvoznici 2 puta mijenjati valutu, kod izvoza/uvoza, a i turisti bi imali jednostavniji pristup plaćanja bez mijenjanja valute. Time bi olakšali poslovanje. Možda će nešto i poskupjeti troškova hrane i režija, kao u Sloveniji, ali nakon 2-3 godine, rasle bi plaće u eurima, a smanjivali troškovi života. Netko je napisao da smo se borili za kunu, što nije točno. Borili smo se za svoju državu u kojoj bi imali bolji život nego u bivšoj državi. Sada smo u zajednici država, koja se naziva EU i normalno bi bilo da između njih bude jedna valuta. Također, jedan komentar je bio da se fondovi ne isplate. Razlika je između pretpristupnih IPA fondova i fondova između država članica, koji se isplate. Svakako sam za ulaz u eurozonu, jer ostati izvan nje, bit će kao da nismo ravnopravni s ostalima. Previše smo mali da bi stalno bili u nekoj čekaonici.

My name is Zlatan

pre 5 godina

@ Malo smo bili sokirani kad su nam u hrvatskoj rekli da ne primaju eure. Nego smo menjali u kune po trafikama Tiska uz neki nepovoljan kurs. Verujem da nismo jedini, neka promene malo. Jesu li EU ili nisu.
(Penzioner, 17. maj 2018 16:32)
Zamisli, isto tako bi bili šokirani da odete u englesku ili švedsku pa ne prime eure ili je samo hr problem?

Penzioner

pre 5 godina

Malo smo bili sokirani kad su nam u hrvatskoj rekli da ne primaju eure. Nego smo menjali u kune po trafikama Tiska uz neki nepovoljan kurs. Verujem da nismo jedini, neka promene malo. Jesu li EU ili nisu.

ja sam ja

pre 5 godina

Zar se nije vodio rat za svoju valutu? Ko ne uvede Evro biće uljez, zemljo otvori se... puna usta individualnosti, slobode ali ko ne sluša navodne individualiste završi kao uljez pod sankcijama... samo da Britanija ne pokrene kolektivan izlazak uljeza Češke, Poljske i Mađarske, kojima se možda čak pridruže Grčka, Holandija pa i Austrija..

Makki

pre 5 godina

Pristupni fondovi nisu ništa drugo nego lihvarenje banaka na tržištu. Nešto što privatnik uradi za 10.000 evra, sertifikovana firma po svim eu kosmos standardima radi za 100.000 evra. Uglavnom je banka ta koja daje kredit i po zavrsetku KAO država vam refundira procentualno iz tih pristupnih fondova. Ja to gledao i analizirao pa vrlo brzo odustao. Slično kao kada vam jkp infostan nešto radi na zgradi i to naplati 10 do 20 puta skuplje od privatnika.

za sendvic i otadzbinu

pre 5 godina

e da je nama njihovo "siromastvo".Rumuni prosek plata 750 evra a cene manje nego kod nas.Daj da udjemo u EU pa i mi da "osiromasimo" tako,pocrkacemo svi koliko nam dobro ide i koliko smo lideri u regionu,dok ne udjemo u EU.

za sendvic i otadzbinu

pre 5 godina

e da je nama njihovo "siromastvo".Rumuni prosek plata 750 evra a cene manje nego kod nas.Daj da udjemo u EU pa i mi da "osiromasimo" tako,pocrkacemo svi koliko nam dobro ide i koliko smo lideri u regionu,dok ne udjemo u EU.

My name is Zlatan

pre 5 godina

@ Malo smo bili sokirani kad su nam u hrvatskoj rekli da ne primaju eure. Nego smo menjali u kune po trafikama Tiska uz neki nepovoljan kurs. Verujem da nismo jedini, neka promene malo. Jesu li EU ili nisu.
(Penzioner, 17. maj 2018 16:32)
Zamisli, isto tako bi bili šokirani da odete u englesku ili švedsku pa ne prime eure ili je samo hr problem?

zg232

pre 5 godina

Ne znam kakvo je stanje u Rumunjskoj i Bugarskoj, ali Hrvatska je veoma euroizirana zemlja. Uvođenjem eura izvoznici/uvoznici 2 puta mijenjati valutu, kod izvoza/uvoza, a i turisti bi imali jednostavniji pristup plaćanja bez mijenjanja valute. Time bi olakšali poslovanje. Možda će nešto i poskupjeti troškova hrane i režija, kao u Sloveniji, ali nakon 2-3 godine, rasle bi plaće u eurima, a smanjivali troškovi života. Netko je napisao da smo se borili za kunu, što nije točno. Borili smo se za svoju državu u kojoj bi imali bolji život nego u bivšoj državi. Sada smo u zajednici država, koja se naziva EU i normalno bi bilo da između njih bude jedna valuta. Također, jedan komentar je bio da se fondovi ne isplate. Razlika je između pretpristupnih IPA fondova i fondova između država članica, koji se isplate. Svakako sam za ulaz u eurozonu, jer ostati izvan nje, bit će kao da nismo ravnopravni s ostalima. Previše smo mali da bi stalno bili u nekoj čekaonici.

Frere Jacques

pre 5 godina

Pristupni fondovi nisu ništa drugo nego lihvarenje banaka na tržištu. Nešto što privatnik uradi za 10.000 evra, sertifikovana firma po svim eu kosmos standardima radi za 100.000 evra. Uglavnom je banka ta koja daje kredit i po zavrsetku KAO država vam refundira procentualno iz tih pristupnih fondova. Ja to gledao i analizirao pa vrlo brzo odustao. Slično kao kada vam jkp infostan nešto radi na zgradi i to naplati 10 do 20 puta skuplje od privatnika.
(Makki, 17. maj 2018 16:08)

Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!

Makki

pre 5 godina

Pristupni fondovi nisu ništa drugo nego lihvarenje banaka na tržištu. Nešto što privatnik uradi za 10.000 evra, sertifikovana firma po svim eu kosmos standardima radi za 100.000 evra. Uglavnom je banka ta koja daje kredit i po zavrsetku KAO država vam refundira procentualno iz tih pristupnih fondova. Ja to gledao i analizirao pa vrlo brzo odustao. Slično kao kada vam jkp infostan nešto radi na zgradi i to naplati 10 do 20 puta skuplje od privatnika.

zg232

pre 5 godina

zg232, 17. maj 2018 17:22
___…__

Na potpuno isti način su tako ubedjivali narod na Kipru da umesto svoje Funte uzmu Euro

Nakon uvodjenja eura, Kipar je drastično osiromašio!

Korist od evra isključivo imaju Nemačka i Francuska kao tvorci EU svi ostali su na šteti
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LaleGator, 17. maj 2018 17:44)

Ne bih se složila s Vama. Napredak ovisi isključivo od političara neke zemlje članice. Uskoro (za 3-4 godine) stvara se jedinstvene financije unutar EU. Normalno je da sve zemlje budu u eurozoni, jer izvan nje, neće ostati ravnopravne. Situacija se mijenja vrlo brzo i unutar EU. Kipar se ne može usporediti s Hrvatskom, premali je, predaleko, pretežno poljoprivredna zemlja. Vjerojatno su prebrzo ušli u eurozonu. Hrvatska ulazi za nekoliko godina, od 3-5 godina, a i to se može odgoditi, ako monetarna situacija s euro ne bude dobra. Izračunali smo i utvrdili da uvođenjem eura (sada) imali bi poskupljenja u prosjeku od 3-5%, a ako uđeno za 3 godine, od 1-3%, pod uvjetom da nam rast bude sljedeće 3 godine u prosjeku oko 3%. Dakle, nije nešto što većina građana ne bi mogla izdržati.

doc holiday

pre 5 godina

@ Srbin, deda cvetko.... evropa i evro se evo 30 godina raspadaju a nikako da se raspadnu...

samo nama sve bolje i bolje.... imamo standard kao retko koja africka zemlja ( i u vecini africkih zemalja se zivi bolje nego u Srbiji)

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

@za sendvic i otadzbinu- pa tako je i kod nas prosecna plata 500 evra ako slusas vlast, 20 godina radim u italiji, gde ima preko 5 miliona rumuna, znam ih dosta, iz svih krajeva rumunije i plata prosecna je 350,400 evra kod njih, daleko su oni od eu, po onome sto cujem od njih i od bugara ovde po evropi, daleko su oni i od nas i dobro se zna zasto su oni primljeni u eu, samo da ih rusi ne bi uzeli pod svoje!!!

LaleGator

pre 5 godina

zg232, 17. maj 2018 17:22
_______________

Na potpuno isti način su tako ubedjivali narod na Kipru da umesto svoje Funte uzmu Euro

Nakon uvodjenja eura, Kipar je drastično osiromašio!

Korist od evra isključivo imaju Nemačka i Francuska kao tvorci EU svi ostali su na šteti

Mirko

pre 5 godina

@e jedna od te tri nece biti najsiromasnija u eu.....kad mi udjrmo poguracemo ih sve jedno mesto navise.....zna vucic....
(borivoje surdilovic, 17. maj 2018 17:06)

Ne moraju da brinu za to poslednje mesto. Posto mi nikad necemo uci, ne mozemo ni oteti to mesto.

dane

pre 5 godina

Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!
(Frere Jacques, 17. maj 2018 17:34)

Ajde skini za trenutak svoje naočare "eurofanatizma", i razmisli, da li je u današnjem kapitalističkom poretku bilo šta besplatno, poklonjeno, bespovratno ? Ni pare iz eu fondova, ni ruske pare, ni kineske, niti bilo čije nisu "donirane" bez raznih ustupaka, subvencija koje država primalac novca iz fondova mora da izdvoji za raznorazne "investitore" koji deru kožu sa ledja.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 5 godina

Jedan od stubova samostalnosti je valuta. Instrument kojim se regulise makroekonomija i podize ili smanjuje vrijednost domaceg proizvoda u zavisnosti dali preovladava uvoz ili izvoz. Gubitkom kune Hrvatska gubi silne milione koje je ubirala obezvedjivajuci Euro tokom turisticke sezone. Nije to nesto sto oni hoce vec sto moraju.

A.

pre 5 godina

@ (zg232, 17. maj 2018 17:22)

Mislim da će vam sve biti skuplje, ali zarade neće biti toliko veće. Možda će zarada od 740 kuna biti 100 evra, ali ono što sada košta 7,40 kuna neće koštati jedan evro, nego više. Što bi se reklo, život će vam biti skuplji.

Podsetite se na 2002. kada je ukinuta nemačka marka (2 DM = 1 EUR).
Bar u Srbiji su tada artikli koji su npr bili u vrednosti jedne marke veoma brzo dostigli cenu u dinarima koliko je po kursu bio jedan evro. Odnosno, kao da je konverzija DM u EUR bila 1:1.

Ali, možda i ne bude tako kada pređete na evro.

ja sam ja

pre 5 godina

Zar se nije vodio rat za svoju valutu? Ko ne uvede Evro biće uljez, zemljo otvori se... puna usta individualnosti, slobode ali ko ne sluša navodne individualiste završi kao uljez pod sankcijama... samo da Britanija ne pokrene kolektivan izlazak uljeza Češke, Poljske i Mađarske, kojima se možda čak pridruže Grčka, Holandija pa i Austrija..

Penzioner

pre 5 godina

Malo smo bili sokirani kad su nam u hrvatskoj rekli da ne primaju eure. Nego smo menjali u kune po trafikama Tiska uz neki nepovoljan kurs. Verujem da nismo jedini, neka promene malo. Jesu li EU ili nisu.

SRBIN

pre 5 godina

Slusam pojedine ljude kako je lose biti u EU..pa ovolike članice su budale jedino smo mi pametni...
(milos, 17. maj 2018 17:34)

Ne zanosi se bajkama o EU. Mnogi bi izasli iz EU sa velikim zadovoljstvom i zeljom, ali to nije tek tako lako, isto kao i NATO, ko tamo udje, izlozen je mnogim uslovima i torturama. Izlazak bi bio preskup i tezak. Mnogi ne bi ni ulazili da su znali detaljno sta ih tamo ceka i da nece biti ravnopravni sa nemcima ili francuzima, nego kao roblje u blazem obliku. Nije EU onakva kako nam pricaju j kako nas ubedjuju, ima tu mnogo losih stvari, mnogo vise losih nego dobrih stvari.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

U medjuvremenu, Madjarska, Poljska, Ceska i Danska mudro cute i cekaju da se EU-ro raspadne, a Italijani uveliko raspravljaju o ponovnom uvodjenju lire.

hory

pre 5 godina

Ukoliko se uvede euro u te tri države, moze se ocekivati pad eura na razinu konvertibilne marke. Kuna je trenutno stabilnija valuta od eura, koji pada i padat ce zbog brexita.

Makki

pre 5 godina

"Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!"
Jeste bespovratan ali ono sto privatnik napravi za 10.000 eura, preko pristupnih fondova košta 100.000 evra PA MOŽE DA TI VRATI tvoj bačen novac.

coki

pre 5 godina

Huan Pablo...ne moras do Italije,odes u Temisvar i tamo provedes neko vreme.Rumuni su bili beda za nas,a u Temisvaru je prosecna plata 750 evra,mnogo nasih ljudi idu da rade u fabrikama i slicno.U Rumuniji je studiranje besplatno,daju ti godinu dana da ucis jezik i posle studiras besplatno.Na ulicama nema ni jednog prosjaka,a nezaposlenost 0%.Ni ja ne bih verovao da nisam isao da vidim.Mozemo mi da pricamo sta hocemo,ali Rumuni i ostali koji su usli u EU su minimum duplo "bogatiji" od nas.Nama Bugari dolaze da ostavljaju pare ovde,e sad,druga je stvar sto kad si clan EU pa ti 750 evra malo,naravno da je malo kada ti je otborena granica,a u Austriji,Nemackoj...tri puta vece plate.U Sloveniji doktori primaju 5 puta vece plate od nasih,ali i oni idu u Norvesku,Austriju,Svicu da rade.Zasto?pa jer mogu,u EU su,nije im komplikovano da odu i sto da ne zaradjuju mesecno 7.000-9.000e,bolje nego u Sloveniji za 2.500-3.000e.

T

pre 5 godina

"da li je u današnjem kapitalističkom poretku bilo šta besplatno, poklonjeno, bespovratno ?"
Nije sve u zivotu "zero-sum game". To je balkansko razmisljanje (i Donalda Trampa) da ako dve strane udju u neki finansijski aranzman da je odmah neko zeznuo nekog. Da, oni imaju interes da nam daju pare, mi imamo interes da uzmemo pare. Obostrani je interes da mi budemo normalna zemlja. Ako mi budemo bogatiji, manje cemo da pravimo gluposti, i manje cemo da im smetamo. Ako budemo bogatiji i normalniji, sa nama ce bolje trgovati, jer cemo imati vise para. Dakle, u obostranom je interesu da mi postanemo normalna zemlja. Nekoliko desetina milijardi pristupnih fondova nece njih osiromasiti, a ako ih mi pravilno upotrebimo (veliko "ako"), bicemo bolji nego pre tih para.

Marko

pre 5 godina

Penzioneru, a bi li bio šokiran kada bi došao u Mađarsku, Češku ili Poljsku pa pokušavao uvaliti Eure? EU ne znači da se EURO mora uvesti. Malo edukacije prije putovanja ne bi bilo zgorega.

Penzioner

pre 5 godina

Malo smo bili sokirani kad su nam u hrvatskoj rekli da ne primaju eure. Nego smo menjali u kune po trafikama Tiska uz neki nepovoljan kurs. Verujem da nismo jedini, neka promene malo. Jesu li EU ili nisu.

SRBIN

pre 5 godina

Slusam pojedine ljude kako je lose biti u EU..pa ovolike članice su budale jedino smo mi pametni...
(milos, 17. maj 2018 17:34)

Ne zanosi se bajkama o EU. Mnogi bi izasli iz EU sa velikim zadovoljstvom i zeljom, ali to nije tek tako lako, isto kao i NATO, ko tamo udje, izlozen je mnogim uslovima i torturama. Izlazak bi bio preskup i tezak. Mnogi ne bi ni ulazili da su znali detaljno sta ih tamo ceka i da nece biti ravnopravni sa nemcima ili francuzima, nego kao roblje u blazem obliku. Nije EU onakva kako nam pricaju j kako nas ubedjuju, ima tu mnogo losih stvari, mnogo vise losih nego dobrih stvari.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

U medjuvremenu, Madjarska, Poljska, Ceska i Danska mudro cute i cekaju da se EU-ro raspadne, a Italijani uveliko raspravljaju o ponovnom uvodjenju lire.

ja sam ja

pre 5 godina

Zar se nije vodio rat za svoju valutu? Ko ne uvede Evro biće uljez, zemljo otvori se... puna usta individualnosti, slobode ali ko ne sluša navodne individualiste završi kao uljez pod sankcijama... samo da Britanija ne pokrene kolektivan izlazak uljeza Češke, Poljske i Mađarske, kojima se možda čak pridruže Grčka, Holandija pa i Austrija..

Makki

pre 5 godina

Pristupni fondovi nisu ništa drugo nego lihvarenje banaka na tržištu. Nešto što privatnik uradi za 10.000 evra, sertifikovana firma po svim eu kosmos standardima radi za 100.000 evra. Uglavnom je banka ta koja daje kredit i po zavrsetku KAO država vam refundira procentualno iz tih pristupnih fondova. Ja to gledao i analizirao pa vrlo brzo odustao. Slično kao kada vam jkp infostan nešto radi na zgradi i to naplati 10 do 20 puta skuplje od privatnika.

za sendvic i otadzbinu

pre 5 godina

e da je nama njihovo "siromastvo".Rumuni prosek plata 750 evra a cene manje nego kod nas.Daj da udjemo u EU pa i mi da "osiromasimo" tako,pocrkacemo svi koliko nam dobro ide i koliko smo lideri u regionu,dok ne udjemo u EU.

LaleGator

pre 5 godina

zg232, 17. maj 2018 17:22
_______________

Na potpuno isti način su tako ubedjivali narod na Kipru da umesto svoje Funte uzmu Euro

Nakon uvodjenja eura, Kipar je drastično osiromašio!

Korist od evra isključivo imaju Nemačka i Francuska kao tvorci EU svi ostali su na šteti

hory

pre 5 godina

Ukoliko se uvede euro u te tri države, moze se ocekivati pad eura na razinu konvertibilne marke. Kuna je trenutno stabilnija valuta od eura, koji pada i padat ce zbog brexita.

zg232

pre 5 godina

Ne znam kakvo je stanje u Rumunjskoj i Bugarskoj, ali Hrvatska je veoma euroizirana zemlja. Uvođenjem eura izvoznici/uvoznici 2 puta mijenjati valutu, kod izvoza/uvoza, a i turisti bi imali jednostavniji pristup plaćanja bez mijenjanja valute. Time bi olakšali poslovanje. Možda će nešto i poskupjeti troškova hrane i režija, kao u Sloveniji, ali nakon 2-3 godine, rasle bi plaće u eurima, a smanjivali troškovi života. Netko je napisao da smo se borili za kunu, što nije točno. Borili smo se za svoju državu u kojoj bi imali bolji život nego u bivšoj državi. Sada smo u zajednici država, koja se naziva EU i normalno bi bilo da između njih bude jedna valuta. Također, jedan komentar je bio da se fondovi ne isplate. Razlika je između pretpristupnih IPA fondova i fondova između država članica, koji se isplate. Svakako sam za ulaz u eurozonu, jer ostati izvan nje, bit će kao da nismo ravnopravni s ostalima. Previše smo mali da bi stalno bili u nekoj čekaonici.

dane

pre 5 godina

Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!
(Frere Jacques, 17. maj 2018 17:34)

Ajde skini za trenutak svoje naočare "eurofanatizma", i razmisli, da li je u današnjem kapitalističkom poretku bilo šta besplatno, poklonjeno, bespovratno ? Ni pare iz eu fondova, ni ruske pare, ni kineske, niti bilo čije nisu "donirane" bez raznih ustupaka, subvencija koje država primalac novca iz fondova mora da izdvoji za raznorazne "investitore" koji deru kožu sa ledja.

Vrlo Vrlo Zadovoljan Tip

pre 5 godina

Jedan od stubova samostalnosti je valuta. Instrument kojim se regulise makroekonomija i podize ili smanjuje vrijednost domaceg proizvoda u zavisnosti dali preovladava uvoz ili izvoz. Gubitkom kune Hrvatska gubi silne milione koje je ubirala obezvedjivajuci Euro tokom turisticke sezone. Nije to nesto sto oni hoce vec sto moraju.

Frere Jacques

pre 5 godina

Pristupni fondovi nisu ništa drugo nego lihvarenje banaka na tržištu. Nešto što privatnik uradi za 10.000 evra, sertifikovana firma po svim eu kosmos standardima radi za 100.000 evra. Uglavnom je banka ta koja daje kredit i po zavrsetku KAO država vam refundira procentualno iz tih pristupnih fondova. Ja to gledao i analizirao pa vrlo brzo odustao. Slično kao kada vam jkp infostan nešto radi na zgradi i to naplati 10 do 20 puta skuplje od privatnika.
(Makki, 17. maj 2018 16:08)

Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!

zg232

pre 5 godina

zg232, 17. maj 2018 17:22
___…__

Na potpuno isti način su tako ubedjivali narod na Kipru da umesto svoje Funte uzmu Euro

Nakon uvodjenja eura, Kipar je drastično osiromašio!

Korist od evra isključivo imaju Nemačka i Francuska kao tvorci EU svi ostali su na šteti
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LaleGator, 17. maj 2018 17:44)

Ne bih se složila s Vama. Napredak ovisi isključivo od političara neke zemlje članice. Uskoro (za 3-4 godine) stvara se jedinstvene financije unutar EU. Normalno je da sve zemlje budu u eurozoni, jer izvan nje, neće ostati ravnopravne. Situacija se mijenja vrlo brzo i unutar EU. Kipar se ne može usporediti s Hrvatskom, premali je, predaleko, pretežno poljoprivredna zemlja. Vjerojatno su prebrzo ušli u eurozonu. Hrvatska ulazi za nekoliko godina, od 3-5 godina, a i to se može odgoditi, ako monetarna situacija s euro ne bude dobra. Izračunali smo i utvrdili da uvođenjem eura (sada) imali bi poskupljenja u prosjeku od 3-5%, a ako uđeno za 3 godine, od 1-3%, pod uvjetom da nam rast bude sljedeće 3 godine u prosjeku oko 3%. Dakle, nije nešto što većina građana ne bi mogla izdržati.

Huan Pablo Don Fernando

pre 5 godina

@za sendvic i otadzbinu- pa tako je i kod nas prosecna plata 500 evra ako slusas vlast, 20 godina radim u italiji, gde ima preko 5 miliona rumuna, znam ih dosta, iz svih krajeva rumunije i plata prosecna je 350,400 evra kod njih, daleko su oni od eu, po onome sto cujem od njih i od bugara ovde po evropi, daleko su oni i od nas i dobro se zna zasto su oni primljeni u eu, samo da ih rusi ne bi uzeli pod svoje!!!

My name is Zlatan

pre 5 godina

@ Malo smo bili sokirani kad su nam u hrvatskoj rekli da ne primaju eure. Nego smo menjali u kune po trafikama Tiska uz neki nepovoljan kurs. Verujem da nismo jedini, neka promene malo. Jesu li EU ili nisu.
(Penzioner, 17. maj 2018 16:32)
Zamisli, isto tako bi bili šokirani da odete u englesku ili švedsku pa ne prime eure ili je samo hr problem?

Makki

pre 5 godina

"Novac iz pristupnih fondova je BESPOVRATAN!"
Jeste bespovratan ali ono sto privatnik napravi za 10.000 eura, preko pristupnih fondova košta 100.000 evra PA MOŽE DA TI VRATI tvoj bačen novac.

doc holiday

pre 5 godina

@ Srbin, deda cvetko.... evropa i evro se evo 30 godina raspadaju a nikako da se raspadnu...

samo nama sve bolje i bolje.... imamo standard kao retko koja africka zemlja ( i u vecini africkih zemalja se zivi bolje nego u Srbiji)

A.

pre 5 godina

@ (zg232, 17. maj 2018 17:22)

Mislim da će vam sve biti skuplje, ali zarade neće biti toliko veće. Možda će zarada od 740 kuna biti 100 evra, ali ono što sada košta 7,40 kuna neće koštati jedan evro, nego više. Što bi se reklo, život će vam biti skuplji.

Podsetite se na 2002. kada je ukinuta nemačka marka (2 DM = 1 EUR).
Bar u Srbiji su tada artikli koji su npr bili u vrednosti jedne marke veoma brzo dostigli cenu u dinarima koliko je po kursu bio jedan evro. Odnosno, kao da je konverzija DM u EUR bila 1:1.

Ali, možda i ne bude tako kada pređete na evro.

Mirko

pre 5 godina

@e jedna od te tri nece biti najsiromasnija u eu.....kad mi udjrmo poguracemo ih sve jedno mesto navise.....zna vucic....
(borivoje surdilovic, 17. maj 2018 17:06)

Ne moraju da brinu za to poslednje mesto. Posto mi nikad necemo uci, ne mozemo ni oteti to mesto.

T

pre 5 godina

"da li je u današnjem kapitalističkom poretku bilo šta besplatno, poklonjeno, bespovratno ?"
Nije sve u zivotu "zero-sum game". To je balkansko razmisljanje (i Donalda Trampa) da ako dve strane udju u neki finansijski aranzman da je odmah neko zeznuo nekog. Da, oni imaju interes da nam daju pare, mi imamo interes da uzmemo pare. Obostrani je interes da mi budemo normalna zemlja. Ako mi budemo bogatiji, manje cemo da pravimo gluposti, i manje cemo da im smetamo. Ako budemo bogatiji i normalniji, sa nama ce bolje trgovati, jer cemo imati vise para. Dakle, u obostranom je interesu da mi postanemo normalna zemlja. Nekoliko desetina milijardi pristupnih fondova nece njih osiromasiti, a ako ih mi pravilno upotrebimo (veliko "ako"), bicemo bolji nego pre tih para.

coki

pre 5 godina

Huan Pablo...ne moras do Italije,odes u Temisvar i tamo provedes neko vreme.Rumuni su bili beda za nas,a u Temisvaru je prosecna plata 750 evra,mnogo nasih ljudi idu da rade u fabrikama i slicno.U Rumuniji je studiranje besplatno,daju ti godinu dana da ucis jezik i posle studiras besplatno.Na ulicama nema ni jednog prosjaka,a nezaposlenost 0%.Ni ja ne bih verovao da nisam isao da vidim.Mozemo mi da pricamo sta hocemo,ali Rumuni i ostali koji su usli u EU su minimum duplo "bogatiji" od nas.Nama Bugari dolaze da ostavljaju pare ovde,e sad,druga je stvar sto kad si clan EU pa ti 750 evra malo,naravno da je malo kada ti je otborena granica,a u Austriji,Nemackoj...tri puta vece plate.U Sloveniji doktori primaju 5 puta vece plate od nasih,ali i oni idu u Norvesku,Austriju,Svicu da rade.Zasto?pa jer mogu,u EU su,nije im komplikovano da odu i sto da ne zaradjuju mesecno 7.000-9.000e,bolje nego u Sloveniji za 2.500-3.000e.

Marko

pre 5 godina

Penzioneru, a bi li bio šokiran kada bi došao u Mađarsku, Češku ili Poljsku pa pokušavao uvaliti Eure? EU ne znači da se EURO mora uvesti. Malo edukacije prije putovanja ne bi bilo zgorega.