Subota, 12.05.2018.

10:55

Prva žrtva Trampovog sukoba s Kinom - pao ZTE

Kineska telekomunikaciona kompanija ZTE stopirala je glavne poslove nakon što su joj vlasti SAD-a uskratile pristup američkim dobavljačima.

Izvor: Tanjug

Prva žrtva Trampovog sukoba s Kinom - pao ZTE IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

nubiru

pre 5 godina

(Smeh, 12. maj 2018 15:01)

Ne ide to bas tako. Hoce li sutra svaki Amerikanac morati kupiti po 100 iphone ili Nemac po 10 Mercedesa, koliko ih godisnje proizvedu, ukoliko zatvore svoja trzista? Stap ima dva kraja.

stranac

pre 5 godina

e moji rusofili,kinoljupci i amerikolisci,da vam cika pojasni jednu stvar.pre 20 i nesto godina medlin olbrajt je udarila sankcije kinezima zbog piraterije a kinezi su zabranili izvoz pamuka u ameriku.ameri su u jednom danu pukli 30 milijardi zbog tog "poteza",to je bio trenutak kad americki industrijalci samo sto nisu ubili olbrajtovu koja je posle senila i djuskala pred kinezima da im objasni kako se samo salila.e sada ova situacija je jos smesnija.ameri im nece prodavati delove?pa ne poklanjaju ih....i sad ce motorola i ostali giganti da odu kod trampa i da kazu:"hvala ti voljeni predsednice sto si nam upropastio posao od nekoliko milijardi koji smo imali zacrtan za ovu godinu"?shvatite jednu stvar,u poslu nema ljubavi,samo interes.tramp je preduzimac i to los,ne slusa nikog i misli da zna sve.amerika je najjaca u tehnologijama i svemu ostalom i tu se slazem sa amerikoljupcima ali tu tehnologiju ako ne prodajes mozes samo da je gledas.najnovija cnc masina kosta 500000 pa navise dolara.za godinu dana bice deset puta jeftinija jer je zastarela i izraubovana.dakle,svaka cast sto ste je proizveli ali ako je ne prodate sada za 5 godina cete je pokloniti.tako je i sa tim cipovima,kome ce sad trebati milijardu cipova za zte?ako si ih proizveo onda ih baci jer za 6 meseci su off,a ako nisi otpusti radnike u americi...ova batina ima uvek 2 kraja ali u ovom slucaju u americi jace ce da boli kao i pre 20 i nesto godina.setite se ovoga za mesec dana...

djoka

pre 5 godina

Nove tehnologije se razvijaju paralelno u razlicitim delovima sveta. To sto neko misli da moze na pravni "trik" da kontrolise sve to je smesno. Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin. 

ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.
(Chin chin, 12. maj 2018 17:46)

Razvijaju se razvijaju samo što pored tolikog razvoja i dan danas 90% kompjutera na svetu koristi američke AMD i Intel procesore a i tih ostalih 10% su Nvidia, Dell, HP itd. tj. opet američke kompanije. Nešto ne vidim neke Kineske ili Ruske procesore u upotrebi.

llll

pre 5 godina

Сви амерички телефони се производе у Кини, па ако Кина додатно опорезује њихову производњу, онда ћд САД имати велику штету...
(aco, 12. maj 2018 12:52)

Nece, jer jeftine radne snage ima gde hoces. Kinezi imaju veci gubitak, a to je trziste od 300 miliona dobro stojecih kupaca.

kineZ

pre 5 godina

Kao neko ko radi sa kinezima svakodnevno, mogu vam reci da kina ima vise inzenjera nego amerika stanovnika... Deca u Kini uce eng od trece godine a vikendom imaju dodatne casove iz tehnologije, matematike, hemije, fizike... Za 15 godina... Kad ovi malisani pocnu da kreiraju svet.... Ostatka sveta nece biti...

sempervivum

pre 5 godina

Проблем је што међународно право пуца, полако али сигурно...
Кина све копира и не плаћа патенте, а Амери се понашају ко светски шериф ради пљачкања туђих ресурса (уз просто образложење "интереси Америке").
Дакле, једни бахато пљачкају свет, а други "крадуцкају". Ни једни ни други не поштују међународно право. Докле ће то трајати - видећемо.

Srdjan

pre 5 godina

Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin. 

(Chin chin, 12. maj 2018 17:46) 

Opet bi placali Amerikancima jer je Tesla uzeo njihovo drzavljanstvo i sve je postigao u Americi. Srpsko drzavljanstvo nikad nije imao.

Oce to

pre 5 godina

@ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.
(Chin chin, 12. maj 2018 17:46)
Eh kad bi to bilo tako lako. Zanimljivo je kako (uglavnom rusofili) uvek imaju lako resenje za sve.

Formuraš

pre 5 godina

Zamisli kako bi izgledao potpuno Kineski telefon sa Kineskom a bez Američke ili Evropske tehnologije. Mali Kineski brendovi prave milijarde evra štete našim kompanijama. Ericsson Nikola Tesla je procenila da im Kinezi nisu platili prava na patente u vrednosti od 200. miliona evra. Taj novac bi preporodio Hrvatsku i regionalnu nauku. Zamislite koliko kradu gigante kao Microsoft, Apple, Google, IBM, Amazon... eBay i Amazon ne mogu da uđu na Kinesko tržište jer su Kinezi napravili kopije kao Alibaba i slične i nisu platili ni cent za patente koje u Americi i Evropi plaćaju novi igrači u e-trgovini. Kinezi su jeftiniji jer ne plaćaju razvoj proizvoda. Huawei je zadnjih godina uložio nešto novca i sada su cenom jači od Sony ili LG telefona. Xiaomi ili Meizu su jeftiniji jer koriste već napravljene komponente i nemaju potrebe plaćati inžinjere već samo sklapaju gotov proizvod. Za Srbe su Kinezi smrt jer naši inženjeri gube radna mesta zbog lopova iz Kine. To samo siromašan neće da prizna, koliko god se neki ljutili.

the ultimate resource

pre 5 godina

Kina je jevtin poslovni prostor sa jos jevtinijim radnicima. Globalne kompanije dodju, iznajme, plate i... basnoslovno se obogate.

pejapeja

pre 5 godina

Te price o cipovima patentima i sl ne stoje. Kina, Rusija,Indija J.Koreja, Japan, da ne nabrajam imaju tehnologiju za izradu cipova. Pa u gotov cip na pr. za vojnu tehnologiju, Kina sigurno nema poverenja ako je izgradjen i projektovan bilo gde.Sama ga projektuje sama ga radi i tako svi.Cipove za siroku upotrebu rade svi i svi prodaju, Na primer svojevremeno je tosiba izbacila kolo koje se koristilo u televizoru u boji i svi su ga koristili dok se nije pojavilo rusko. Tosibu je koristio samo onaj ko nije mogao da dodje do ruskog.Kina ubija i razbija u svim tehnologijama, ne treba se podsmevati najboljima.Ma kakve CNC i sl pa to je za kinu obicna boranija.Usput i mi postadosmo boranija u tehnoloskom smislu.

Chin chin

pre 5 godina

Primer nemački proizvodjac alatnih mašina hoće da izveze u Kinu ili Rusiju mora imati dozvolu iz SAD jer ta CNC masina ima cip koji je patentiran od recimo Motorole ili Intela.
Tako da taj rat sa SAD nije nimalo lak ni bezazlen. Zato se Amerikanci i mogu ponašati tako arogantno. Njihova tehnološka dominacija ima neshvatljive razmere. I sada kada su neovisni od energetskih izvora možeš im samo pljunuti pod prozor, ali tiho.
(kada se Srbin inati uvek izvuče deblji kraj, 12. maj 2018 15:34)


Nove tehnologije se razvijaju paralelno u razlicitim delovima sveta. To sto neko misli da moze na pravni "trik" da kontrolise sve to je smesno. Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin.

ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.

Milosh

pre 5 godina

Samo još jednu u moru činjenica da su SAD najveća sila, kako vojno tako i ekonomski a izgleda da će biti još dugo. Svi oni koji priželjkuju propast Amerike i onu parolu "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska" moraće još dugo da sanjaju i priželjkuju. :)

Miki

pre 5 godina

Nema veze cela prica sa cipovima za telefone vec je rec o telekomunikacionim cipovima za proizvidnju telekomunikacionih uredaja(transportnih,pristupnih,router a(ip oprema),mobilna).Tesko da bi bilo koji gigant a pogotovo ZTE mogao da zivi od prodaje mobilnih telefona (cipovi proizvedeni u kini i tajvanu) vec zive od prodaje telekomunikacione opreme.To moze da se dogodi i Huawei u.

Smeh

pre 5 godina

Za sve ove karikature što misle da će USA da pati zato što neki Kinez neće da mu sklapa telefon... USA je toliko tehnološki nadmoćna da može jednostavno da robotizuje ceo proces proizvodnje telefona, ili bilo čega. I Rusi i Kinezi razvijaju svoje čipove, Rusija je tu otišla dalje nego Kina, ali ni jedni i drugi su daleko iza USA. Jednostavno, svidjalo se to nekome ili ne, USA je tehnološki najmoćnija i najnaprednija sila na planeti.

kada se Srbin inati uvek izvuče deblji kraj

pre 5 godina

@ikac klisa,
e moj ti, očigledno nemaš pojma već onako lupi reciprocitet. Kina bi izvukla deblji kraj. Onaj ko je vlasnik patenta visoko tehnoloških proizvoda taj ima moć i sa tim se nije cikati.
Još davnih 60ih kada su SAD počele svoj svemirski program za razliku od Rusa Amerkanci su dozvolili da se visokotehnološka dostignuća preliju na civilni sektor. Sva ta nova tehnologija je patentirana u SAD. Tako je počela proizvodnja čipova koja je donela bum kompjuterske i ostale tehnologije. Mogu ti proizvodi biti danas proizvedeni bilo gde u Aziji ali vlasnik tehnologije i patenta su američke kompanije. Nemci kada izvoze jednu alatnu mašinu ili bilo koji drugi proizvod koji sadrzi čipove moraju dobiti dozvolu od SAD za izvoz van Zapada. Kinu, Rusiju, Iran... su svi na listi za koje je potrebno odobrenje Amerike. Taj dokumenat mora biti priložen carinskim dokumentima. To važi za sve moderne proizvode. Primer nemački proizvodjac alatnih mašina hoće da izveze u Kinu ili Rusiju mora imati dozvolu iz SAD jer ta CNC masina ima cip koji je patentiran od recimo Motorole ili Intela.
Tako da taj rat sa SAD nije nimalo lak ni bezazlen. Zato se Amerikanci i mogu ponašati tako arogantno. Njihova tehnološka dominacija ima neshvatljive razmere. I sada kada su neovisni od energetskih izvora možeš im samo pljunuti pod prozor, ali tiho.

direwolf

pre 5 godina

Cilj Kineza je bio da do 2025 postanu broj jedan u svetu tehnologije ali SAD se ipak ne daju. Prosle godine su iz ZTEa prodali opremu koja sadrzi americke cipove tamo gde ne smeju, platili su debelo i obevazali se na transparentnost, ali sada sunse ameri uhvatili za te bonuse koji su isplaceni direktorima. Trenutno je ZTE dostavio dokaze njihovoj agenciji za komerciju i rasplet se ocekuje do kraja maja meseca. Ovo jeste veliki udarac ali jos uvek nije nokaut. Inace, trenutno je i Huawei pod istragom da su prodavali opremu Iranu i S.Koreji, a kako se cuje sledeci na spisku je i Alibaba...

Ja

pre 5 godina

Očekujte skuplju it opremu i telefoniju uskoro. Zahvaliti se obavezno Trampu pri kupovini. Potapšite sebe po ledjima i zakopčajte se kad ste već tu. Nema veze što ćete plaćati više, važno je da je vaša politička simpatija nagazila Kineze. Mislim, kolika ovca treba da budeš da razmišljaš tako.

Petar

pre 5 godina

@Srb, jesi cuo za micu-trakalicu(igra Nine Men's Morris ili srpski Mica)? E to su uspostavili i sad svaki potez koji naprave druga strana gubi. Da li vidite sad koliko su USA mocna drzava, kad jednu od najvecih kineskih telekom firmi bukvalno zatvore za jedan dan? A ovde bi neko da zrtvuje ovu malu zemlju i da se inati preko nasih ledja. Cuti i slusaj, kad nemas ekonomiju, zatrovali ste zemlju korupcijom i monopolima, nemas vojnu moc, kad se zajmis(prosis) po svetu da odrzavas ovaj drustveno-ekonomski perpetuum mobile.

kako sam upropastio privredu moga kraja

pre 5 godina

Treba navesti da su se za ovo sami namestili SAD. Imaju ugovor sa SAD u kome su se sporazmeli da oni koji su učestvovali u isporuci opreme S.Koreju koja je sadržala proizvode američkim kompanijama neće dobijati bonuse naredne tri godine. Kompanija je ipak isplatila bonuse menadžerima koji su bili u lancu sporne trgovine i dale osnov SAD da im zabrani upotrebu bilo čega od komponenti do softvera ako ove imaju poreklo iz SAD-a. Jako nezgodno, jer se dešava upravo tokom lansiranja 5G tehnologija. Mada Kina ima i druge kompanije, pa ovo nije smrtonosan udarac, poslove mogu da preuzmu ove, ali jeste jezivo glupo i neko tamo ima svaki razlog da bude ljut na kompaniju koja zbog par bonusa izgubi daleko važnije resurse i tržište. Toliko je uvrnuto, da treba sumnjati čak i na korupciju. Neko iz menadžmenta kompanije zarad sebičnog interesa da prekrši ugovor sa SAD, nije nemoguć scenario, a sa druge strane, ako je neko mislio da će proći jeftino sa SAD kršeći ugovor ovoj ispred nosa, jer šta je to jedan bonus ili tri, to je verovatno najgori rukovodilac svih vremena.

Bivsi dizajner tobogana

pre 5 godina

Problem za ZTE je sto je Google ukinuo licencu za Android kompaniji ZTE. Sve dominantne operativne sisteme drzi USA i drze apsolutni monopol u celom svetu i za racunare i za pametne telefone/tablete.
(Nece biti bas tako, 12. maj 2018 14:00)

Izgleda to im jedino preostalo. Ali Android je open source tako da Kinezi lako mogu da razvijaju paralelno svoju verziju Androida od sad.
Microsoft i Apple ce ionako da kupe pre ili kasnije...

necu da hranim trutove

pre 5 godina

Za ove koji pričaju napamet samo neka pogledaju ko je jedna od 3 najvece kompanije za proizvodnju čipova za telefone HiSilicon Technologies Kina.

Nece biti bas tako

pre 5 godina

Dokaz da je kina još uvek tehnološki patuljak u odnosu na SAD.Nema čipova , nema hardvera i softvera logično je da ovi moraju da zatvore radnju.
(Marko, 12. maj 2018 13:04)

Nije tacno da nemaju cipova. HiSilicon u vlasnistvu Huawei-a ima svoje Kirin chipove, Mediatek je tajvanska (kineska) kompanija. Sav hardver se proizvodi u Kini. Problem za ZTE je sto je Google ukinuo licencu za Android kompaniji ZTE. Sve dominantne operativne sisteme drzi USA i drze apsolutni monopol u celom svetu i za racunare i za pametne telefone/tablete.

android x

pre 5 godina

Tramp nije svestan svoje nesvesti. Izgubio je kineski ZTE al sada će kina stopirati Foxconn koji inače proizvodi 80% svih matičnih ploča i priključka na svetu (medju kojima i matične i usb za ejpl). Ejpl će ovo debelo da plati kinezima. A da ne pričamo o tome da kina može da pospeši budući razvoj no name firmica koje će izbacivati i po 10 kopija ejpl telefona na dan koje će vizuelno biti bolji od orginala.

Marko

pre 5 godina

Dokaz da je kina još uvek tehnološki patuljak u odnosu na SAD.Nema čipova , nema hardvera i softvera logično je da ovi moraju da zatvore radnju.

Srb

pre 5 godina

Al amerima zarađuju na sankcijama ..platili im 1.2 milijarde $ za kaznu ..a sankcija Iranu i Severnoj Koreji valjda što idu po svetu i bombarduju zemlje,uništavaju gradove ,ruse legitimne vlasti ..ili ti ipak rade oni što im uveli sankcije.

dragan

pre 5 godina

Mi i Sloba smo bili preteče, sa bojkotom Slovenačke robe. Ovi baš kasne. Tek će da vide kako loše prođe onaj koji krene sa bojkotom i uskraćivanjem.

aco

pre 5 godina

Сви амерички телефони се производе у Кини, па ако Кина додатно опорезује њихову производњу, онда ћд САД имати велику штету...

Jipi

pre 5 godina

Tramp je običan klovn, ali ovo što radi sa kinom je 100% ispravno.
Kinezi su se mnogo obezobrazili, mnogo kradu, intelektualnu svojinu, bilo šta....
Raniji predsednici SAD su to dozvoljavali, tolerisati, čak i podsticali

aco

pre 5 godina

Сви амерички телефони се производе у Кини, па ако Кина додатно опорезује њихову производњу, онда ћд САД имати велику штету...

dragan

pre 5 godina

Mi i Sloba smo bili preteče, sa bojkotom Slovenačke robe. Ovi baš kasne. Tek će da vide kako loše prođe onaj koji krene sa bojkotom i uskraćivanjem.

Nece biti bas tako

pre 5 godina

Dokaz da je kina još uvek tehnološki patuljak u odnosu na SAD.Nema čipova , nema hardvera i softvera logično je da ovi moraju da zatvore radnju.
(Marko, 12. maj 2018 13:04)

Nije tacno da nemaju cipova. HiSilicon u vlasnistvu Huawei-a ima svoje Kirin chipove, Mediatek je tajvanska (kineska) kompanija. Sav hardver se proizvodi u Kini. Problem za ZTE je sto je Google ukinuo licencu za Android kompaniji ZTE. Sve dominantne operativne sisteme drzi USA i drze apsolutni monopol u celom svetu i za racunare i za pametne telefone/tablete.

Jipi

pre 5 godina

Tramp je običan klovn, ali ovo što radi sa kinom je 100% ispravno.
Kinezi su se mnogo obezobrazili, mnogo kradu, intelektualnu svojinu, bilo šta....
Raniji predsednici SAD su to dozvoljavali, tolerisati, čak i podsticali

Srb

pre 5 godina

Al amerima zarađuju na sankcijama ..platili im 1.2 milijarde $ za kaznu ..a sankcija Iranu i Severnoj Koreji valjda što idu po svetu i bombarduju zemlje,uništavaju gradove ,ruse legitimne vlasti ..ili ti ipak rade oni što im uveli sankcije.

Ja

pre 5 godina

Očekujte skuplju it opremu i telefoniju uskoro. Zahvaliti se obavezno Trampu pri kupovini. Potapšite sebe po ledjima i zakopčajte se kad ste već tu. Nema veze što ćete plaćati više, važno je da je vaša politička simpatija nagazila Kineze. Mislim, kolika ovca treba da budeš da razmišljaš tako.

Marko

pre 5 godina

Dokaz da je kina još uvek tehnološki patuljak u odnosu na SAD.Nema čipova , nema hardvera i softvera logično je da ovi moraju da zatvore radnju.

android x

pre 5 godina

Tramp nije svestan svoje nesvesti. Izgubio je kineski ZTE al sada će kina stopirati Foxconn koji inače proizvodi 80% svih matičnih ploča i priključka na svetu (medju kojima i matične i usb za ejpl). Ejpl će ovo debelo da plati kinezima. A da ne pričamo o tome da kina može da pospeši budući razvoj no name firmica koje će izbacivati i po 10 kopija ejpl telefona na dan koje će vizuelno biti bolji od orginala.

necu da hranim trutove

pre 5 godina

Za ove koji pričaju napamet samo neka pogledaju ko je jedna od 3 najvece kompanije za proizvodnju čipova za telefone HiSilicon Technologies Kina.

Formuraš

pre 5 godina

Zamisli kako bi izgledao potpuno Kineski telefon sa Kineskom a bez Američke ili Evropske tehnologije. Mali Kineski brendovi prave milijarde evra štete našim kompanijama. Ericsson Nikola Tesla je procenila da im Kinezi nisu platili prava na patente u vrednosti od 200. miliona evra. Taj novac bi preporodio Hrvatsku i regionalnu nauku. Zamislite koliko kradu gigante kao Microsoft, Apple, Google, IBM, Amazon... eBay i Amazon ne mogu da uđu na Kinesko tržište jer su Kinezi napravili kopije kao Alibaba i slične i nisu platili ni cent za patente koje u Americi i Evropi plaćaju novi igrači u e-trgovini. Kinezi su jeftiniji jer ne plaćaju razvoj proizvoda. Huawei je zadnjih godina uložio nešto novca i sada su cenom jači od Sony ili LG telefona. Xiaomi ili Meizu su jeftiniji jer koriste već napravljene komponente i nemaju potrebe plaćati inžinjere već samo sklapaju gotov proizvod. Za Srbe su Kinezi smrt jer naši inženjeri gube radna mesta zbog lopova iz Kine. To samo siromašan neće da prizna, koliko god se neki ljutili.

kada se Srbin inati uvek izvuče deblji kraj

pre 5 godina

@ikac klisa,
e moj ti, očigledno nemaš pojma već onako lupi reciprocitet. Kina bi izvukla deblji kraj. Onaj ko je vlasnik patenta visoko tehnoloških proizvoda taj ima moć i sa tim se nije cikati.
Još davnih 60ih kada su SAD počele svoj svemirski program za razliku od Rusa Amerkanci su dozvolili da se visokotehnološka dostignuća preliju na civilni sektor. Sva ta nova tehnologija je patentirana u SAD. Tako je počela proizvodnja čipova koja je donela bum kompjuterske i ostale tehnologije. Mogu ti proizvodi biti danas proizvedeni bilo gde u Aziji ali vlasnik tehnologije i patenta su američke kompanije. Nemci kada izvoze jednu alatnu mašinu ili bilo koji drugi proizvod koji sadrzi čipove moraju dobiti dozvolu od SAD za izvoz van Zapada. Kinu, Rusiju, Iran... su svi na listi za koje je potrebno odobrenje Amerike. Taj dokumenat mora biti priložen carinskim dokumentima. To važi za sve moderne proizvode. Primer nemački proizvodjac alatnih mašina hoće da izveze u Kinu ili Rusiju mora imati dozvolu iz SAD jer ta CNC masina ima cip koji je patentiran od recimo Motorole ili Intela.
Tako da taj rat sa SAD nije nimalo lak ni bezazlen. Zato se Amerikanci i mogu ponašati tako arogantno. Njihova tehnološka dominacija ima neshvatljive razmere. I sada kada su neovisni od energetskih izvora možeš im samo pljunuti pod prozor, ali tiho.

Oce to

pre 5 godina

@ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.
(Chin chin, 12. maj 2018 17:46)
Eh kad bi to bilo tako lako. Zanimljivo je kako (uglavnom rusofili) uvek imaju lako resenje za sve.

Petar

pre 5 godina

@Srb, jesi cuo za micu-trakalicu(igra Nine Men's Morris ili srpski Mica)? E to su uspostavili i sad svaki potez koji naprave druga strana gubi. Da li vidite sad koliko su USA mocna drzava, kad jednu od najvecih kineskih telekom firmi bukvalno zatvore za jedan dan? A ovde bi neko da zrtvuje ovu malu zemlju i da se inati preko nasih ledja. Cuti i slusaj, kad nemas ekonomiju, zatrovali ste zemlju korupcijom i monopolima, nemas vojnu moc, kad se zajmis(prosis) po svetu da odrzavas ovaj drustveno-ekonomski perpetuum mobile.

Miki

pre 5 godina

Nema veze cela prica sa cipovima za telefone vec je rec o telekomunikacionim cipovima za proizvidnju telekomunikacionih uredaja(transportnih,pristupnih,router a(ip oprema),mobilna).Tesko da bi bilo koji gigant a pogotovo ZTE mogao da zivi od prodaje mobilnih telefona (cipovi proizvedeni u kini i tajvanu) vec zive od prodaje telekomunikacione opreme.To moze da se dogodi i Huawei u.

Smeh

pre 5 godina

Za sve ove karikature što misle da će USA da pati zato što neki Kinez neće da mu sklapa telefon... USA je toliko tehnološki nadmoćna da može jednostavno da robotizuje ceo proces proizvodnje telefona, ili bilo čega. I Rusi i Kinezi razvijaju svoje čipove, Rusija je tu otišla dalje nego Kina, ali ni jedni i drugi su daleko iza USA. Jednostavno, svidjalo se to nekome ili ne, USA je tehnološki najmoćnija i najnaprednija sila na planeti.

pejapeja

pre 5 godina

Te price o cipovima patentima i sl ne stoje. Kina, Rusija,Indija J.Koreja, Japan, da ne nabrajam imaju tehnologiju za izradu cipova. Pa u gotov cip na pr. za vojnu tehnologiju, Kina sigurno nema poverenja ako je izgradjen i projektovan bilo gde.Sama ga projektuje sama ga radi i tako svi.Cipove za siroku upotrebu rade svi i svi prodaju, Na primer svojevremeno je tosiba izbacila kolo koje se koristilo u televizoru u boji i svi su ga koristili dok se nije pojavilo rusko. Tosibu je koristio samo onaj ko nije mogao da dodje do ruskog.Kina ubija i razbija u svim tehnologijama, ne treba se podsmevati najboljima.Ma kakve CNC i sl pa to je za kinu obicna boranija.Usput i mi postadosmo boranija u tehnoloskom smislu.

Milosh

pre 5 godina

Samo još jednu u moru činjenica da su SAD najveća sila, kako vojno tako i ekonomski a izgleda da će biti još dugo. Svi oni koji priželjkuju propast Amerike i onu parolu "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska" moraće još dugo da sanjaju i priželjkuju. :)

direwolf

pre 5 godina

Cilj Kineza je bio da do 2025 postanu broj jedan u svetu tehnologije ali SAD se ipak ne daju. Prosle godine su iz ZTEa prodali opremu koja sadrzi americke cipove tamo gde ne smeju, platili su debelo i obevazali se na transparentnost, ali sada sunse ameri uhvatili za te bonuse koji su isplaceni direktorima. Trenutno je ZTE dostavio dokaze njihovoj agenciji za komerciju i rasplet se ocekuje do kraja maja meseca. Ovo jeste veliki udarac ali jos uvek nije nokaut. Inace, trenutno je i Huawei pod istragom da su prodavali opremu Iranu i S.Koreji, a kako se cuje sledeci na spisku je i Alibaba...

Chin chin

pre 5 godina

Primer nemački proizvodjac alatnih mašina hoće da izveze u Kinu ili Rusiju mora imati dozvolu iz SAD jer ta CNC masina ima cip koji je patentiran od recimo Motorole ili Intela.
Tako da taj rat sa SAD nije nimalo lak ni bezazlen. Zato se Amerikanci i mogu ponašati tako arogantno. Njihova tehnološka dominacija ima neshvatljive razmere. I sada kada su neovisni od energetskih izvora možeš im samo pljunuti pod prozor, ali tiho.
(kada se Srbin inati uvek izvuče deblji kraj, 12. maj 2018 15:34)


Nove tehnologije se razvijaju paralelno u razlicitim delovima sveta. To sto neko misli da moze na pravni "trik" da kontrolise sve to je smesno. Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin.

ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.

the ultimate resource

pre 5 godina

Kina je jevtin poslovni prostor sa jos jevtinijim radnicima. Globalne kompanije dodju, iznajme, plate i... basnoslovno se obogate.

kako sam upropastio privredu moga kraja

pre 5 godina

Treba navesti da su se za ovo sami namestili SAD. Imaju ugovor sa SAD u kome su se sporazmeli da oni koji su učestvovali u isporuci opreme S.Koreju koja je sadržala proizvode američkim kompanijama neće dobijati bonuse naredne tri godine. Kompanija je ipak isplatila bonuse menadžerima koji su bili u lancu sporne trgovine i dale osnov SAD da im zabrani upotrebu bilo čega od komponenti do softvera ako ove imaju poreklo iz SAD-a. Jako nezgodno, jer se dešava upravo tokom lansiranja 5G tehnologija. Mada Kina ima i druge kompanije, pa ovo nije smrtonosan udarac, poslove mogu da preuzmu ove, ali jeste jezivo glupo i neko tamo ima svaki razlog da bude ljut na kompaniju koja zbog par bonusa izgubi daleko važnije resurse i tržište. Toliko je uvrnuto, da treba sumnjati čak i na korupciju. Neko iz menadžmenta kompanije zarad sebičnog interesa da prekrši ugovor sa SAD, nije nemoguć scenario, a sa druge strane, ako je neko mislio da će proći jeftino sa SAD kršeći ugovor ovoj ispred nosa, jer šta je to jedan bonus ili tri, to je verovatno najgori rukovodilac svih vremena.

Bivsi dizajner tobogana

pre 5 godina

Problem za ZTE je sto je Google ukinuo licencu za Android kompaniji ZTE. Sve dominantne operativne sisteme drzi USA i drze apsolutni monopol u celom svetu i za racunare i za pametne telefone/tablete.
(Nece biti bas tako, 12. maj 2018 14:00)

Izgleda to im jedino preostalo. Ali Android je open source tako da Kinezi lako mogu da razvijaju paralelno svoju verziju Androida od sad.
Microsoft i Apple ce ionako da kupe pre ili kasnije...

stranac

pre 5 godina

e moji rusofili,kinoljupci i amerikolisci,da vam cika pojasni jednu stvar.pre 20 i nesto godina medlin olbrajt je udarila sankcije kinezima zbog piraterije a kinezi su zabranili izvoz pamuka u ameriku.ameri su u jednom danu pukli 30 milijardi zbog tog "poteza",to je bio trenutak kad americki industrijalci samo sto nisu ubili olbrajtovu koja je posle senila i djuskala pred kinezima da im objasni kako se samo salila.e sada ova situacija je jos smesnija.ameri im nece prodavati delove?pa ne poklanjaju ih....i sad ce motorola i ostali giganti da odu kod trampa i da kazu:"hvala ti voljeni predsednice sto si nam upropastio posao od nekoliko milijardi koji smo imali zacrtan za ovu godinu"?shvatite jednu stvar,u poslu nema ljubavi,samo interes.tramp je preduzimac i to los,ne slusa nikog i misli da zna sve.amerika je najjaca u tehnologijama i svemu ostalom i tu se slazem sa amerikoljupcima ali tu tehnologiju ako ne prodajes mozes samo da je gledas.najnovija cnc masina kosta 500000 pa navise dolara.za godinu dana bice deset puta jeftinija jer je zastarela i izraubovana.dakle,svaka cast sto ste je proizveli ali ako je ne prodate sada za 5 godina cete je pokloniti.tako je i sa tim cipovima,kome ce sad trebati milijardu cipova za zte?ako si ih proizveo onda ih baci jer za 6 meseci su off,a ako nisi otpusti radnike u americi...ova batina ima uvek 2 kraja ali u ovom slucaju u americi jace ce da boli kao i pre 20 i nesto godina.setite se ovoga za mesec dana...

Srdjan

pre 5 godina

Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin. 

(Chin chin, 12. maj 2018 17:46) 

Opet bi placali Amerikancima jer je Tesla uzeo njihovo drzavljanstvo i sve je postigao u Americi. Srpsko drzavljanstvo nikad nije imao.

sempervivum

pre 5 godina

Проблем је што међународно право пуца, полако али сигурно...
Кина све копира и не плаћа патенте, а Амери се понашају ко светски шериф ради пљачкања туђих ресурса (уз просто образложење "интереси Америке").
Дакле, једни бахато пљачкају свет, а други "крадуцкају". Ни једни ни други не поштују међународно право. Докле ће то трајати - видећемо.

kineZ

pre 5 godina

Kao neko ko radi sa kinezima svakodnevno, mogu vam reci da kina ima vise inzenjera nego amerika stanovnika... Deca u Kini uce eng od trece godine a vikendom imaju dodatne casove iz tehnologije, matematike, hemije, fizike... Za 15 godina... Kad ovi malisani pocnu da kreiraju svet.... Ostatka sveta nece biti...

djoka

pre 5 godina

Nove tehnologije se razvijaju paralelno u razlicitim delovima sveta. To sto neko misli da moze na pravni "trik" da kontrolise sve to je smesno. Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin. 

ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.
(Chin chin, 12. maj 2018 17:46)

Razvijaju se razvijaju samo što pored tolikog razvoja i dan danas 90% kompjutera na svetu koristi američke AMD i Intel procesore a i tih ostalih 10% su Nvidia, Dell, HP itd. tj. opet američke kompanije. Nešto ne vidim neke Kineske ili Ruske procesore u upotrebi.

nubiru

pre 5 godina

(Smeh, 12. maj 2018 15:01)

Ne ide to bas tako. Hoce li sutra svaki Amerikanac morati kupiti po 100 iphone ili Nemac po 10 Mercedesa, koliko ih godisnje proizvedu, ukoliko zatvore svoja trzista? Stap ima dva kraja.

llll

pre 5 godina

Сви амерички телефони се производе у Кини, па ако Кина додатно опорезује њихову производњу, онда ћд САД имати велику штету...
(aco, 12. maj 2018 12:52)

Nece, jer jeftine radne snage ima gde hoces. Kinezi imaju veci gubitak, a to je trziste od 300 miliona dobro stojecih kupaca.

Marko

pre 5 godina

Dokaz da je kina još uvek tehnološki patuljak u odnosu na SAD.Nema čipova , nema hardvera i softvera logično je da ovi moraju da zatvore radnju.

Jipi

pre 5 godina

Tramp je običan klovn, ali ovo što radi sa kinom je 100% ispravno.
Kinezi su se mnogo obezobrazili, mnogo kradu, intelektualnu svojinu, bilo šta....
Raniji predsednici SAD su to dozvoljavali, tolerisati, čak i podsticali

Oce to

pre 5 godina

@ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.
(Chin chin, 12. maj 2018 17:46)
Eh kad bi to bilo tako lako. Zanimljivo je kako (uglavnom rusofili) uvek imaju lako resenje za sve.

android x

pre 5 godina

Tramp nije svestan svoje nesvesti. Izgubio je kineski ZTE al sada će kina stopirati Foxconn koji inače proizvodi 80% svih matičnih ploča i priključka na svetu (medju kojima i matične i usb za ejpl). Ejpl će ovo debelo da plati kinezima. A da ne pričamo o tome da kina može da pospeši budući razvoj no name firmica koje će izbacivati i po 10 kopija ejpl telefona na dan koje će vizuelno biti bolji od orginala.

Milosh

pre 5 godina

Samo još jednu u moru činjenica da su SAD najveća sila, kako vojno tako i ekonomski a izgleda da će biti još dugo. Svi oni koji priželjkuju propast Amerike i onu parolu "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska" moraće još dugo da sanjaju i priželjkuju. :)

aco

pre 5 godina

Сви амерички телефони се производе у Кини, па ако Кина додатно опорезује њихову производњу, онда ћд САД имати велику штету...

Formuraš

pre 5 godina

Zamisli kako bi izgledao potpuno Kineski telefon sa Kineskom a bez Američke ili Evropske tehnologije. Mali Kineski brendovi prave milijarde evra štete našim kompanijama. Ericsson Nikola Tesla je procenila da im Kinezi nisu platili prava na patente u vrednosti od 200. miliona evra. Taj novac bi preporodio Hrvatsku i regionalnu nauku. Zamislite koliko kradu gigante kao Microsoft, Apple, Google, IBM, Amazon... eBay i Amazon ne mogu da uđu na Kinesko tržište jer su Kinezi napravili kopije kao Alibaba i slične i nisu platili ni cent za patente koje u Americi i Evropi plaćaju novi igrači u e-trgovini. Kinezi su jeftiniji jer ne plaćaju razvoj proizvoda. Huawei je zadnjih godina uložio nešto novca i sada su cenom jači od Sony ili LG telefona. Xiaomi ili Meizu su jeftiniji jer koriste već napravljene komponente i nemaju potrebe plaćati inžinjere već samo sklapaju gotov proizvod. Za Srbe su Kinezi smrt jer naši inženjeri gube radna mesta zbog lopova iz Kine. To samo siromašan neće da prizna, koliko god se neki ljutili.

Smeh

pre 5 godina

Za sve ove karikature što misle da će USA da pati zato što neki Kinez neće da mu sklapa telefon... USA je toliko tehnološki nadmoćna da može jednostavno da robotizuje ceo proces proizvodnje telefona, ili bilo čega. I Rusi i Kinezi razvijaju svoje čipove, Rusija je tu otišla dalje nego Kina, ali ni jedni i drugi su daleko iza USA. Jednostavno, svidjalo se to nekome ili ne, USA je tehnološki najmoćnija i najnaprednija sila na planeti.

pejapeja

pre 5 godina

Te price o cipovima patentima i sl ne stoje. Kina, Rusija,Indija J.Koreja, Japan, da ne nabrajam imaju tehnologiju za izradu cipova. Pa u gotov cip na pr. za vojnu tehnologiju, Kina sigurno nema poverenja ako je izgradjen i projektovan bilo gde.Sama ga projektuje sama ga radi i tako svi.Cipove za siroku upotrebu rade svi i svi prodaju, Na primer svojevremeno je tosiba izbacila kolo koje se koristilo u televizoru u boji i svi su ga koristili dok se nije pojavilo rusko. Tosibu je koristio samo onaj ko nije mogao da dodje do ruskog.Kina ubija i razbija u svim tehnologijama, ne treba se podsmevati najboljima.Ma kakve CNC i sl pa to je za kinu obicna boranija.Usput i mi postadosmo boranija u tehnoloskom smislu.

Ja

pre 5 godina

Očekujte skuplju it opremu i telefoniju uskoro. Zahvaliti se obavezno Trampu pri kupovini. Potapšite sebe po ledjima i zakopčajte se kad ste već tu. Nema veze što ćete plaćati više, važno je da je vaša politička simpatija nagazila Kineze. Mislim, kolika ovca treba da budeš da razmišljaš tako.

Chin chin

pre 5 godina

Primer nemački proizvodjac alatnih mašina hoće da izveze u Kinu ili Rusiju mora imati dozvolu iz SAD jer ta CNC masina ima cip koji je patentiran od recimo Motorole ili Intela.
Tako da taj rat sa SAD nije nimalo lak ni bezazlen. Zato se Amerikanci i mogu ponašati tako arogantno. Njihova tehnološka dominacija ima neshvatljive razmere. I sada kada su neovisni od energetskih izvora možeš im samo pljunuti pod prozor, ali tiho.
(kada se Srbin inati uvek izvuče deblji kraj, 12. maj 2018 15:34)


Nove tehnologije se razvijaju paralelno u razlicitim delovima sveta. To sto neko misli da moze na pravni "trik" da kontrolise sve to je smesno. Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin.

ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.

kada se Srbin inati uvek izvuče deblji kraj

pre 5 godina

@ikac klisa,
e moj ti, očigledno nemaš pojma već onako lupi reciprocitet. Kina bi izvukla deblji kraj. Onaj ko je vlasnik patenta visoko tehnoloških proizvoda taj ima moć i sa tim se nije cikati.
Još davnih 60ih kada su SAD počele svoj svemirski program za razliku od Rusa Amerkanci su dozvolili da se visokotehnološka dostignuća preliju na civilni sektor. Sva ta nova tehnologija je patentirana u SAD. Tako je počela proizvodnja čipova koja je donela bum kompjuterske i ostale tehnologije. Mogu ti proizvodi biti danas proizvedeni bilo gde u Aziji ali vlasnik tehnologije i patenta su američke kompanije. Nemci kada izvoze jednu alatnu mašinu ili bilo koji drugi proizvod koji sadrzi čipove moraju dobiti dozvolu od SAD za izvoz van Zapada. Kinu, Rusiju, Iran... su svi na listi za koje je potrebno odobrenje Amerike. Taj dokumenat mora biti priložen carinskim dokumentima. To važi za sve moderne proizvode. Primer nemački proizvodjac alatnih mašina hoće da izveze u Kinu ili Rusiju mora imati dozvolu iz SAD jer ta CNC masina ima cip koji je patentiran od recimo Motorole ili Intela.
Tako da taj rat sa SAD nije nimalo lak ni bezazlen. Zato se Amerikanci i mogu ponašati tako arogantno. Njihova tehnološka dominacija ima neshvatljive razmere. I sada kada su neovisni od energetskih izvora možeš im samo pljunuti pod prozor, ali tiho.

Srb

pre 5 godina

Al amerima zarađuju na sankcijama ..platili im 1.2 milijarde $ za kaznu ..a sankcija Iranu i Severnoj Koreji valjda što idu po svetu i bombarduju zemlje,uništavaju gradove ,ruse legitimne vlasti ..ili ti ipak rade oni što im uveli sankcije.

dragan

pre 5 godina

Mi i Sloba smo bili preteče, sa bojkotom Slovenačke robe. Ovi baš kasne. Tek će da vide kako loše prođe onaj koji krene sa bojkotom i uskraćivanjem.

Bivsi dizajner tobogana

pre 5 godina

Problem za ZTE je sto je Google ukinuo licencu za Android kompaniji ZTE. Sve dominantne operativne sisteme drzi USA i drze apsolutni monopol u celom svetu i za racunare i za pametne telefone/tablete.
(Nece biti bas tako, 12. maj 2018 14:00)

Izgleda to im jedino preostalo. Ali Android je open source tako da Kinezi lako mogu da razvijaju paralelno svoju verziju Androida od sad.
Microsoft i Apple ce ionako da kupe pre ili kasnije...

the ultimate resource

pre 5 godina

Kina je jevtin poslovni prostor sa jos jevtinijim radnicima. Globalne kompanije dodju, iznajme, plate i... basnoslovno se obogate.

Nece biti bas tako

pre 5 godina

Dokaz da je kina još uvek tehnološki patuljak u odnosu na SAD.Nema čipova , nema hardvera i softvera logično je da ovi moraju da zatvore radnju.
(Marko, 12. maj 2018 13:04)

Nije tacno da nemaju cipova. HiSilicon u vlasnistvu Huawei-a ima svoje Kirin chipove, Mediatek je tajvanska (kineska) kompanija. Sav hardver se proizvodi u Kini. Problem za ZTE je sto je Google ukinuo licencu za Android kompaniji ZTE. Sve dominantne operativne sisteme drzi USA i drze apsolutni monopol u celom svetu i za racunare i za pametne telefone/tablete.

necu da hranim trutove

pre 5 godina

Za ove koji pričaju napamet samo neka pogledaju ko je jedna od 3 najvece kompanije za proizvodnju čipova za telefone HiSilicon Technologies Kina.

Petar

pre 5 godina

@Srb, jesi cuo za micu-trakalicu(igra Nine Men's Morris ili srpski Mica)? E to su uspostavili i sad svaki potez koji naprave druga strana gubi. Da li vidite sad koliko su USA mocna drzava, kad jednu od najvecih kineskih telekom firmi bukvalno zatvore za jedan dan? A ovde bi neko da zrtvuje ovu malu zemlju i da se inati preko nasih ledja. Cuti i slusaj, kad nemas ekonomiju, zatrovali ste zemlju korupcijom i monopolima, nemas vojnu moc, kad se zajmis(prosis) po svetu da odrzavas ovaj drustveno-ekonomski perpetuum mobile.

kineZ

pre 5 godina

Kao neko ko radi sa kinezima svakodnevno, mogu vam reci da kina ima vise inzenjera nego amerika stanovnika... Deca u Kini uce eng od trece godine a vikendom imaju dodatne casove iz tehnologije, matematike, hemije, fizike... Za 15 godina... Kad ovi malisani pocnu da kreiraju svet.... Ostatka sveta nece biti...

djoka

pre 5 godina

Nove tehnologije se razvijaju paralelno u razlicitim delovima sveta. To sto neko misli da moze na pravni "trik" da kontrolise sve to je smesno. Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin. 

ZTE daje jos jednu sansu Amerima, ako nece preci ce na Kirin i spojice se s Huaweijem ili napraviti neku svoju verziju Androida bas ih briga.
(Chin chin, 12. maj 2018 17:46)

Razvijaju se razvijaju samo što pored tolikog razvoja i dan danas 90% kompjutera na svetu koristi američke AMD i Intel procesore a i tih ostalih 10% su Nvidia, Dell, HP itd. tj. opet američke kompanije. Nešto ne vidim neke Kineske ili Ruske procesore u upotrebi.

llll

pre 5 godina

Сви амерички телефони се производе у Кини, па ако Кина додатно опорезује њихову производњу, онда ћд САД имати велику штету...
(aco, 12. maj 2018 12:52)

Nece, jer jeftine radne snage ima gde hoces. Kinezi imaju veci gubitak, a to je trziste od 300 miliona dobro stojecih kupaca.

stranac

pre 5 godina

e moji rusofili,kinoljupci i amerikolisci,da vam cika pojasni jednu stvar.pre 20 i nesto godina medlin olbrajt je udarila sankcije kinezima zbog piraterije a kinezi su zabranili izvoz pamuka u ameriku.ameri su u jednom danu pukli 30 milijardi zbog tog "poteza",to je bio trenutak kad americki industrijalci samo sto nisu ubili olbrajtovu koja je posle senila i djuskala pred kinezima da im objasni kako se samo salila.e sada ova situacija je jos smesnija.ameri im nece prodavati delove?pa ne poklanjaju ih....i sad ce motorola i ostali giganti da odu kod trampa i da kazu:"hvala ti voljeni predsednice sto si nam upropastio posao od nekoliko milijardi koji smo imali zacrtan za ovu godinu"?shvatite jednu stvar,u poslu nema ljubavi,samo interes.tramp je preduzimac i to los,ne slusa nikog i misli da zna sve.amerika je najjaca u tehnologijama i svemu ostalom i tu se slazem sa amerikoljupcima ali tu tehnologiju ako ne prodajes mozes samo da je gledas.najnovija cnc masina kosta 500000 pa navise dolara.za godinu dana bice deset puta jeftinija jer je zastarela i izraubovana.dakle,svaka cast sto ste je proizveli ali ako je ne prodate sada za 5 godina cete je pokloniti.tako je i sa tim cipovima,kome ce sad trebati milijardu cipova za zte?ako si ih proizveo onda ih baci jer za 6 meseci su off,a ako nisi otpusti radnike u americi...ova batina ima uvek 2 kraja ali u ovom slucaju u americi jace ce da boli kao i pre 20 i nesto godina.setite se ovoga za mesec dana...

direwolf

pre 5 godina

Cilj Kineza je bio da do 2025 postanu broj jedan u svetu tehnologije ali SAD se ipak ne daju. Prosle godine su iz ZTEa prodali opremu koja sadrzi americke cipove tamo gde ne smeju, platili su debelo i obevazali se na transparentnost, ali sada sunse ameri uhvatili za te bonuse koji su isplaceni direktorima. Trenutno je ZTE dostavio dokaze njihovoj agenciji za komerciju i rasplet se ocekuje do kraja maja meseca. Ovo jeste veliki udarac ali jos uvek nije nokaut. Inace, trenutno je i Huawei pod istragom da su prodavali opremu Iranu i S.Koreji, a kako se cuje sledeci na spisku je i Alibaba...

Miki

pre 5 godina

Nema veze cela prica sa cipovima za telefone vec je rec o telekomunikacionim cipovima za proizvidnju telekomunikacionih uredaja(transportnih,pristupnih,router a(ip oprema),mobilna).Tesko da bi bilo koji gigant a pogotovo ZTE mogao da zivi od prodaje mobilnih telefona (cipovi proizvedeni u kini i tajvanu) vec zive od prodaje telekomunikacione opreme.To moze da se dogodi i Huawei u.

kako sam upropastio privredu moga kraja

pre 5 godina

Treba navesti da su se za ovo sami namestili SAD. Imaju ugovor sa SAD u kome su se sporazmeli da oni koji su učestvovali u isporuci opreme S.Koreju koja je sadržala proizvode američkim kompanijama neće dobijati bonuse naredne tri godine. Kompanija je ipak isplatila bonuse menadžerima koji su bili u lancu sporne trgovine i dale osnov SAD da im zabrani upotrebu bilo čega od komponenti do softvera ako ove imaju poreklo iz SAD-a. Jako nezgodno, jer se dešava upravo tokom lansiranja 5G tehnologija. Mada Kina ima i druge kompanije, pa ovo nije smrtonosan udarac, poslove mogu da preuzmu ove, ali jeste jezivo glupo i neko tamo ima svaki razlog da bude ljut na kompaniju koja zbog par bonusa izgubi daleko važnije resurse i tržište. Toliko je uvrnuto, da treba sumnjati čak i na korupciju. Neko iz menadžmenta kompanije zarad sebičnog interesa da prekrši ugovor sa SAD, nije nemoguć scenario, a sa druge strane, ako je neko mislio da će proći jeftino sa SAD kršeći ugovor ovoj ispred nosa, jer šta je to jedan bonus ili tri, to je verovatno najgori rukovodilac svih vremena.

Srdjan

pre 5 godina

Onda najbolje da svi koji proizvode bilo kakvu dvosmernu struju placaju Srbiji jer je Tesla bio Srbin. 

(Chin chin, 12. maj 2018 17:46) 

Opet bi placali Amerikancima jer je Tesla uzeo njihovo drzavljanstvo i sve je postigao u Americi. Srpsko drzavljanstvo nikad nije imao.

nubiru

pre 5 godina

(Smeh, 12. maj 2018 15:01)

Ne ide to bas tako. Hoce li sutra svaki Amerikanac morati kupiti po 100 iphone ili Nemac po 10 Mercedesa, koliko ih godisnje proizvedu, ukoliko zatvore svoja trzista? Stap ima dva kraja.

sempervivum

pre 5 godina

Проблем је што међународно право пуца, полако али сигурно...
Кина све копира и не плаћа патенте, а Амери се понашају ко светски шериф ради пљачкања туђих ресурса (уз просто образложење "интереси Америке").
Дакле, једни бахато пљачкају свет, а други "крадуцкају". Ни једни ни други не поштују међународно право. Докле ће то трајати - видећемо.