"Izum" države Srbije: Porez na humanost

Kompanije koje doniraju robu ili usluge u humanitarne svrhe često plaćaju i porez, pa oni kojima je pomoć potrebna ostaju uskraćeni za deo sredstava.

Milorad Vesić Izvor: Al Jazeera
Pošaljite komentar
 1. Ja bih mnogo vise voleo kada bi velike kompanije bile malo vise drustveno odgovorne prema zaposlenima u svojim firmama.Radim u firmi koja je u svakoj corbi mirodjija, donira sakom i kapom, placaju razne evente, prisutni na svakoj humanitarnoj akciji, covek bi pomislio da su renesansni humanisti.
  Sa druge strane, plate se zaposlenima stalno smanjuju, rad od 10 sati je davno postao norma, zakida se na svemu i svacemu, na bolovanje se gleda sa neodobravanjem, pola zaposlenih je na raznim nepovoljnim ugovorima, nema sindikata , HR sluzi da iskljucivo stiti kapital i interese akcionara.
  Prvo pokazite malo ljudskosti u svojim komapanijama a posle donirajte kome hocete i sta hocete.
  (Sale, 8. jul 2018 15:25)

  # Link komentara

 2. Дошао просјак пред општину-пореску управу, скунуо капу са главе и рекао, дај удели нешто у моју капу. У том тренутку у капу упадне 10 динара а он капу на главу,паре у џеп па бегај са изреком ако ме виде порезници оде пола за порез.
  (deled, 22. jun 2018 13:50)

  # Link komentara

 3. Na zalost, ovo je velika sramota. Razumem d amogu postojate razne malverzacije i da se desava zloupotreba, ali ne znaci da oni koji to radi iz najbolje namere kao primeri koji su navedeni imaju zadnje namere. Danas ne mozes biti human sve i da hoces i da mozes. Sramota za covecanstvo. Pored poreza za bebi opremu koja je vec skupa, sad i ovo.
  (asd, 7. jun 2018 09:34)

  # Link komentara

 4. @ (A., 10. april 2018 14:34)

  Da, ne možeš da pokloniš polovinu proizvedenog i da budeš oslobođen od poreza. Šta tu nije jasno? Ako imaš firmu i baviš se delatnošću koja donosi profit, ti moraš da obračunavaš i plaćaš porez onako kako je propisano zakonom. Taj zakon je, inače, napravljen na bazi međunarodnih računovodstvenih standarda, tj. isti je u svim zemljama, samo se poreske stope razlikuju.

  Ako nećeš da se baviš profitnim poslom, nemoj da zarađuješ ni na toj drugoj polovini robe, nego lepo formiraj zadužbinu koja će se baviti opštekorisnim ciljem, pa nećeš nikakav porez da plaćaš...

  Oni koji poklanjaju bajato pecivo koje ne mogu da prodaju bi da budu oslobođeni PDV-a? Super, nema problema. Ali onda neće smeti da koriste povlasticu koja se odnosi na priznavanje rashoda u humanitarne svrhe od 5% UKUPNIH rashoda firme, pa kome se šta više isplati i mirna Bačka. A mi građani ćemo da platimo bez problema jedno 3.000 novih inspektora koji će sve to da kontrolišu...
  (ja, 29. maj 2018 10:39)

  # Link komentara

 5. Kako naši kažu: Ovde lud j..e zbunjenog.
  (gologuzov, 13. maj 2018 21:05)

  # Link komentara

 6. Dakle,pekarima i svim ostalim privrednicima i običnim ljudima čistog srca koji daju svoje naklon do zemlje.
  Ali,sve firme - kompanije u Srbiji koje su "veliki donatori",a ovamo plaćaju zaposlene kao roblje,zakidaju na svemu što je zakonom propisano radniku,počevši od doprinosa za socijalno i zdravsteveno osiguranje,pa do toga da nijedan državni praznik ne poštuju i onda donira bolnice,škole,crkve...to je faza ka da se humanost pretvorila u humanitarizam.Biznis,bsplatna reklama i ako može bez poreza.
  Izvinite,porez je civilizacijska tekovina.Sve visoko razvijene države drže iznad svega do poštovanja poreske politike.
  Da svi koji treba ispune svoje zakom propisane obveze,puna uplata za staž,puni doprinosi za zdravstveno ne bi bilo potrebe da njihove kompanije kupuju i poklanjaju bolnicama bilo šta...
  Mi smo svi Indijanci,a oni su humanitarci!
  (plavušica, 12. maj 2018 13:33)

  # Link komentara

 7. Kad su, pre neku godinu bile one poplave u Obrenovcu, moja ćkerka je radila u Kataru. Pošto je videla na internetu da se traže donacije u vidu odeće, organizovala je prikupljanje iste u toj tamo zemlji. Najviše od njenih kolega i koleginica (Qatar Airways). Bila spremna i da plati kargo troškove transporta za oko 200 Kg koje je sve skupila i pripremila(zapakovala) i lagerovala u svom stanu.
  Ja sam se raspitao ovde koja je procedura da se to uveze preko ČUVENE TESLE i to kao humanitarna pomoć(carina, takse, plaćanje špediteru koji se tu tali i još 300 nekih papira), i kad sam čuo koja je to komplikacija samo sam joj javio da sve što je sakupila podeli Indusima i Filipincima, šljakerima koji rade u toj prebogatoj zemlji za 300...400 $ mesečno.
  (Voo Doo Instalater, 13. april 2018 10:18)

  # Link komentara

 8. pa covece dokle vise sa tim porezima? ajde jos i na vazduh i sunce porez. ovo je totalno ne humano i protiv ljudskih prava.
  (mare, 11. april 2018 08:09)

  # Link komentara

 9. jedna od mnogih nebuloza u ovoj nasoj divnoj srbiji

  a taj pekar hleb moze da knjizi kao otpis...
  sta sve pekare rade na kraju dana sa robom koja se ne prodao(bar one savesnih vlasnika)?
   (aleksa, 10. april 2018 16:57)

  # Link komentara

 10. Mi plaćamo i PDV na akcizu. Da li je akciza dobro (roba) ili usluga?
  Na iznos obračunate potrošene električne energije, prvo obračunaju iznos akcize od 7,5 odsto, a onda na zbir ta dva iznosa obračunaju PDV od 20 odsto.
  Da li je tako u drugim zemljama ili je to "izum" Srbije?

  Iz teksta sam saznala mnogo 'čudnih' stvari. Ne mogu, na primer, da poklonim polovinu proizvedenog, a da ne 'častim' državu uplatom PDV na sve poklonjeno preko 5 odsto. Država je humana, jer osim PDV ne uzima "niјеdan drugi pоrеz" (valjda, porez na poklon?).

  Koliko su velike te neoporezovane donacije kada ih "sа аspеktа ubirаnjа prihоdа držаvе, nе trеbа pоtcеnjivаti"?
  (A., 10. april 2018 14:34)

  # Link komentara

 11. U Ministarstvu finansija Srbije kažu da su zаkоnоm prоpisаnе pоrеskе оlаkšicе kоје sе оdnоsе nа priznаvаnjе izdаtаkа zа humаnitаrnе svrhе kао rаshоd u iznоsu nајvišе dо pet odsto оd ukupnоg prihоdа, а kоје, “sа аspеktа ubirаnjа prihоdа držаvе, nе trеbа pоtcеnjivаti”.

  Aman ljudi vi na donacije treba da ukinete porez, a ne ovo gore što sam copy/paste.

  Ne pravite se ludi, nego pokušajte biti makar malo kao zapad.
   (Crni Bombarder, 10. april 2018 14:32)

  # Link komentara

 12. samo se na kriminal ne placa porez u ovoj drzavi
  (filantrop, 10. april 2018 14:13)

  # Link komentara