"Izum" države Srbije: Porez na humanost

Kompanije koje doniraju robu ili usluge u humanitarne svrhe često plaćaju i porez, pa oni kojima je pomoć potrebna ostaju uskraćeni za deo sredstava.

Milorad Vesić Izvor: Al Jazeera
Pošaljite komentar
 1. Kad su, pre neku godinu bile one poplave u Obrenovcu, moja ćkerka je radila u Kataru. Pošto je videla na internetu da se traže donacije u vidu odeće, organizovala je prikupljanje iste u toj tamo zemlji. Najviše od njenih kolega i koleginica (Qatar Airways). Bila spremna i da plati kargo troškove transporta za oko 200 Kg koje je sve skupila i pripremila(zapakovala) i lagerovala u svom stanu.
  Ja sam se raspitao ovde koja je procedura da se to uveze preko ČUVENE TESLE i to kao humanitarna pomoć(carina, takse, plaćanje špediteru koji se tu tali i još 300 nekih papira), i kad sam čuo koja je to komplikacija samo sam joj javio da sve što je sakupila podeli Indusima i Filipincima, šljakerima koji rade u toj prebogatoj zemlji za 300...400 $ mesečno.
  (Voo Doo Instalater, 13. april 2018 10:18)

  # Link komentara

 2. pa covece dokle vise sa tim porezima? ajde jos i na vazduh i sunce porez. ovo je totalno ne humano i protiv ljudskih prava.
  (mare, 11. april 2018 08:09)

  # Link komentara

 3. jedna od mnogih nebuloza u ovoj nasoj divnoj srbiji

  a taj pekar hleb moze da knjizi kao otpis...
  sta sve pekare rade na kraju dana sa robom koja se ne prodao(bar one savesnih vlasnika)?
   (aleksa, 10. april 2018 16:57)

  # Link komentara

 4. Mi plaćamo i PDV na akcizu. Da li je akciza dobro (roba) ili usluga?
  Na iznos obračunate potrošene električne energije, prvo obračunaju iznos akcize od 7,5 odsto, a onda na zbir ta dva iznosa obračunaju PDV od 20 odsto.
  Da li je tako u drugim zemljama ili je to "izum" Srbije?

  Iz teksta sam saznala mnogo 'čudnih' stvari. Ne mogu, na primer, da poklonim polovinu proizvedenog, a da ne 'častim' državu uplatom PDV na sve poklonjeno preko 5 odsto. Država je humana, jer osim PDV ne uzima "niјеdan drugi pоrеz" (valjda, porez na poklon?).

  Koliko su velike te neoporezovane donacije kada ih "sа аspеktа ubirаnjа prihоdа držаvе, nе trеbа pоtcеnjivаti"?
  (A., 10. april 2018 14:34)

  # Link komentara

 5. U Ministarstvu finansija Srbije kažu da su zаkоnоm prоpisаnе pоrеskе оlаkšicе kоје sе оdnоsе nа priznаvаnjе izdаtаkа zа humаnitаrnе svrhе kао rаshоd u iznоsu nајvišе dо pet odsto оd ukupnоg prihоdа, а kоје, “sа аspеktа ubirаnjа prihоdа držаvе, nе trеbа pоtcеnjivаti”.

  Aman ljudi vi na donacije treba da ukinete porez, a ne ovo gore što sam copy/paste.

  Ne pravite se ludi, nego pokušajte biti makar malo kao zapad.
   (Crni Bombarder, 10. april 2018 14:32)

  # Link komentara

 6. samo se na kriminal ne placa porez u ovoj drzavi
  (filantrop, 10. april 2018 14:13)

  # Link komentara