Mask se žali Trampu: Uf, ti Kinezi...

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask je preko naloga na Tviteru američkom predsedniku izneo problem koji ima s pravilima Kine u vezi s automobilskom industrijom.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ovaj Muskota mi neki izvikan lik. Nešto ne verujem pričama o njemu...
   (Direktor Fontane, 14. mart 2018 08:33)

  # Link komentara

 2. Kada neko Kini uvodi carine odma kukaju i zale se. Prvi put kazem da je Tramp u pravu, reciprocitet.
   (jasdf, 14. mart 2018 08:25)

  # Link komentara

 3. Sada izlaze i bune se protiv protekcionisticke ekonomije koju Kina vodi, a Amerika i Sad takvu ekonomiju vode ceo 20. vek, tek pred kraj su liberalizovali kao malo, da mogu da drze predavanja, a zapravo to su uradili jer su se dovoljno omasovili, da konkurenti sa drugih trzista im ne mogu nista. Primera radi, naravno da je lakse Lidlu da se takmici sa cenama na nasem trzistu jer ima hiljade marketa po svetu od koji zaradjuje, nego domacem jeftinom lancu u pokusuja koji mozda ima 15 marketa u celoj zemlji i hteo bi slicnu stvar da uradi da prodaje domacu robu jeftinije, medjutim ulaskom Lidl-a ili slicnih kompanija na slicna mala trzista kao nase je nastanak i funkcionisanje takvog domaceg lanca je nekoliko puta manje profitno u startu. Nemacka na primer je zabranila prodaju akcija Mercedesa Kineskim firmama nakon kupovine nekih 10-tak procenata, takodje zabranila prodaju svih fabrika za proizvodnju metala i celika Kineskim investitorima, takvih slicnih zabrana ima po celoj Evropi i u Sad, liberni stav u automobilskoj industriji sa carinama su pokusali svim zemljama na svetu da nematnu sa ciljem da Gm, Ford, Mercedes, Audi, ... nastave da imaju svoje dominatno mesto u svetu i povecavaju prodaju u zemljama koje pokusavaju da razviju mozda svoju automobilsku industriju, to nisu dozvolili, nego obicno preuzile njihove kompanije te fabrike, primer Skoda, Dacia, Zastava, ... Kinezi koji su decenijama proizvodili delove za upravo ove kompanije su naucili kako im sistem funkcionise i nasli nacin da probiju svoje modele, izmedju ostalog Geely je kupio Volvo i Rover i naravno da ih ne zanima da u Kini dozvole proboj Americkih i Nemackih vozila, a Amerikanci i Nemci ne mogu da uvedu slicna ogranicenja jer i dalje dobar deo delova za njihove automobile dolazi iz Kine.
   (Anarchy, 14. mart 2018 08:09)

  # Link komentara

 4. nek dodje u srbiju, dobice sve za dzabe. i za mesec ili dva krece serijska proizvodnja.
  (mare, 14. mart 2018 08:04)

  # Link komentara

 5. Lupi sankcije Kini! A da, onda ce Kinezi blokirati sav svoj eksport za Ameriku i eto problema. Nije Kina Rusija..
  (..., 14. mart 2018 01:27)

  # Link komentara

 6. Jedan prodavač magle se sa suzama u očima požalio drugom prodavaču magle da ga Kinezi ne zarezuju ni 2%. Neprocenjivo.
  (Mica neverica, 13. mart 2018 22:24)

  # Link komentara

 7. To je zato što kineske auto kompanije mogu da opstanu i bez američkog tržišta,dok američke kompanije ne mogu bez kineskog.Kinesko tržište,najveće na svetu,je skoro duplo veće od američkog i ta razlika se povećava iz godine u godinu.Pogotovo što je prodaja kineskih automobila u SAD-u mizerna u odnosu na broj američkih automobila prodatih u Kini. Skoro sve svetske auto kompanije imaju svoje fabrike i za sve se primenjuje isti zakon.Isti zakon važi za BMW,Mercedes,WW,Reno,Citroen,Toyotu
  ...kao i za američke kompanije(Ford,GM i Chrysler),koje imaju pogone u Kini.Ako ovim kompanijama nije smetalo da podele tehnologiju sa kinezima,zašto to smeta Musku?Pa kineske kompanije odavno prave električne automobile.Ovde je jedini problem novac,koji Musk ne želi da deli sa drugima,bez obzira o kome se radi.A s'obzirom na subvencije,koje dobija iz američkog budžeta,stvarno je licemerno da se žali na bilo šta,pogotovo nakon povećanja američkih carina na čelik i aluminijum.
   (bussiness, 13. mart 2018 21:59)

  # Link komentara

 8. "Kompanija Tesla već neko vreme pokušava da otvori fabriku automobila u Kini, ali je imala problema u dogovoru sa lokalnim vlastima, jer Mask želi da ima potpunu kontrolu nad svojim poslovima, s ciljem da zadrži kontrolu nad svojom tehnologijom i intelektualnim pravima.

  Problem je to što u Kini nijedna američka kompanija ne sme da poseduje ni 50 odsto udela u kompaniji, dok u Americi, kako kaže Mask, postoji pet auto-kompanija za proizvodnju električnih automobila, koje su u potpunosti vlasništvo Kineza."

  ovo je ono što ja sve vremen govorim. nije problem da se SAD ili EU boje Kine, već nejojalne konkurencije. zakoni u kini ti ne daju da budes 100%vlasnik, a u EU i SAD-u ti daju. To nije pošten odnos. I onda su oni napredni tako što ti iskopiraju sve što si ti godinama istraživao. Onda namerno drže svoju valutu nisko, da budu što jeftiniji, pa subvencioniraju čelik i time su opet nelojalna konkurencija. Lako je tako rasti 6,7%...itd
  (milanče, 13. mart 2018 21:58)

  # Link komentara

 9. Kinezi nabacili 25% na uvoz avtomobila da se pokrene sopstvena autoindustrija i da narod kupuje kineske avtomobile i to je to, nece njima Amerika voditi politiku i drzavnu strategiju
  (Petar, 13. mart 2018 21:37)

  # Link komentara

 10. Štekara Trampova
   (Stefaninho, 13. mart 2018 20:39)

  # Link komentara

 11. Следећи пут гласај за Трампа, а не за Хилари и немој да се жалиш
   (Tata, 13. mart 2018 20:31)

  # Link komentara