Nedelja, 04.03.2018.

12:50

Ko se seća "stojadina"? Urnebesna reklama iz 70-ih VIDEO

Retko ko u nekadašnjoj Jugoslaviji nije se vozio ili u nekom momentu života posedovao model "zastava 101", popularni "stojadin".

Izvor: B92

Ko se seæa "stojadina"? Urnebesna reklama iz 70-ih VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Neox

pre 6 godina

Nije cudo sto je Zastava propala, 37 godina proizvodila te isti jedan model, toliko o nasim cuvenim inzinjerima kojih je bilo oko 5000 u Zastavi.

(MK, 4. mart 2018 17:09)

Za to nisu krivi inzinjeri. Oni su itekako bili sposobni da prate trendove samo sto to tads nije bila politika firme, niti politika saradnika, niti politika sistema, a cak niti globalna politika tog vremena (mislim na ponudu novpg modela na svakih 6 godina, a kamoli 3), a tu je kumovao i raspad sisgema. Na Zastavu su se lepili problemi koji najmanje imaju veze sa njenim proizvodima i tako je otisla u stecaj. Da je drzava prodala Volkswagenu Zastavu jos odmah nakon pada Berlinskog zida, gde bi nam kraj danas bio. Pogledajmo Skodu. To je trebslo biti nasa prica.

Perla

pre 6 godina

Čitam komentare i shvatam da su većinu napisali oni koji su bili deca u vreme stojadina i keca i zato su komentari po nekada naivni, romantični, ali u najvećem delu i netačni. Živela sam i radila u tom periodu i znam o čemu pišem. Automobili su bili loši i nepouzdani, ali pre svega užasno skupi. Nemam tačne podatke o ceni domaćih vozila u tom periodu, ali ako je tačan podatak iz komentara da je domaće vozilo koštalo oko 5.000 maraka, pitam se kako je moglo da se kupi od ušteđenih 5-6 plata. Da li mislite da je tada plata bila 1.000 maraka mesečno? Trebalo je mnogo muke, odricanja i štednje da se sakupi taj iznos. Mnoge porodice su skoro gladovale jer je otac podigao kredit da kupi auto i otplaćivali su ga godinama. Ja sam 1972. bila na radu u Iraku sa jednom našom firmom, radila sam visoko stručan posao i imala platu od čak 500 dolara! Trebalo mi je godinu dana da radim i štedim da bih po povratku u zemlju mogla da kupim skroman auto. I kupila sam tada Spačeka za nešto oko 3.000 dolara, koliko je približno u to vreme koštao Fića, a druga vozila su bila skuplja.

Zato, ne romantizujte taj period i verujte mi da se tada živelo stvarno teško, a kupovina televizora, frižidera ili čak automobila je bila dugogodišnji projekat i odricanje.

ŠUFT

pre 6 godina

Svi su nostalgični i brzo su zaboravili sve probleme i nerviranja ko ga je vozio.
Razvodna kapa,razvodna ruka,platine,problem pucanja klinastog i zupčastog kajiša, nema šasiju pa ugrađuj sanke,limarija,unutrašnja bravica za otvaranje vrata(promenio ih 10-tak)... itd itd

Bane

pre 6 godina

Joooj što sam ja taj auto mrzeo. Doduše, moja iskustva su samo sa modelima od 90-tih na ovamo. Tada su svi vozili polovne Golfove dvojke, Mercedese 190 ke, oni sa manje love su vozili Opel Kadete i patili se sa limarijom a oni malo bogatiji 124-ke. Jedino moj ćale se držao devize nabolji auto je nov auto i kupovao nove Stojadine (doduše tada su se zvali Yugo Skala 55) male ne na godinu dana (varijanta da starog i doplati neku siću za novog) jer se posle toliko raspadnu, te počne da troši ulje, u enterijeru se sve razklimata ili otpadne, grejanje se par nedelja pali iz kabine a posle pukne sajla pa otvaraš haubu da gurneš polugu. Untra samo cajgeri nešto malo cmiče nigde osvetljenja....užas.
Tek smo 98 kupili Škodu Feliciju kao nov auto koji nije Zastava i preporodili se.

Žorž

pre 6 godina

ih kad se setim ćale 2007 kupio novog keca 1.1 55, i ja i burazer idemo da ga preuzmemo, parkiranja tri keca crveni zeleni i beli stigli iz zastave, a ćale kupio crvenog u bio je jedini sa novom instrument tablom i obrtomerom, ja i burazer se raspametili, nismo dali nikome da pridje autu, iako smo pre njega vozili i VW, Opela, i Fiata kec je bio kec, vozili ga pet-šest godina i ćale ga prodao a prešao je 100k km i nije prodavao valjda zato što je bio nov a imao plin, ličio i na more i po bivšoj Jugoslaviji bez problema u skladu sa njegovim mogućnostima. imam čak i njegov snimak na yt, i uvek se setim jedne rečenice od prijatelja, kec će te odvesti gde hoćeš al u skladu sa njegovim snagom i bez forsiranja i tako je i bilo...

don

pre 6 godina

Stojadin je bio legenda, secam se pocetkom osamdesetih kad sam se vracao sa odmora kanjonom Morace na svakih petsto metara stajao stojadin sa pregrejanim motorom.

Slovenac

pre 6 godina

@achitwn: Special nije redak? 1500 napravljenih auta je redak model i po svetskim standardima. A koliko jih znas da jih jos postoji? ako jih nabrojis na sve prste sto jih imas, svaka ti cast samo!

Dragan

pre 6 godina

Podsetio bih na neverovatnu KK avanturu, ekspediciju KRAGUJEVAC - KILIMANDŽARO 1975.
Sa pet STOJADINA iz Kragujevca 11 ljudi na čelu sa Branimirom Perić Džoom i Milanom Rakočevićem stigli su za oko dva meseca do Tanzanije i Kilimandžara.
Put je bio dug 12.430 km. Bez većeg kvara na STOJADINIMA.
Reklame su snimane duž puta po Africi i u Tanzaniji sa lepoticom crne Afrike Vini Kibue.
Iz ugla automobilizma, KK ekspedicija je otvorila vrata tržišta severne Afrike za Zastavu 101, ali i za Fiat 128. Naročito interesovanje za kupovinu Fiata 128 nastalo je u Egiptu gde se ovaj model sklapao od delova iz Kragujevca dugo godina.
Svaka čast svim učesnicima ovog poduhvata!

anbeast

pre 6 godina

Reklama je super :) A definitivno ga je terao neki domaći relista... Da je urnebesna - nije (blago duhovita je), da je dobra - jeste. Nikada nisam vozio neku Zastavu, ali oni koji jesu - bili su zadovoljni (Pre svega "tristaćima" i ranijim "kečevima"). Do 91-92 Zastave su bile manje-vise korektne, posle toga - sačuvaju bože (ali, s obzirom na okolnosti, to je normalno).
Kako god bilo, mi smo danas toliko u kanalu da nipošto ne bi trebalo da se smejemo ili da nipodastavamo bilo sta iz tog vremena. Da su tekli med i mleko - nisu (manjini sigurno jeste, ali tako je i danas), ali da je vecina zivela neuporedivo dostojniji život nego danas - jeste.

ups

pre 6 godina

Zna li neko možda koja je ovo kompozicija u pozadicni? Hvala.
(Nostalgie, 04. mart 2018 22:30)

Za “Nostalgie” koji voli klasičnu muziku, ovo je Johan Sebastian Bah : “Menuet and Badinerie from Orchestral Suite No.2 in B”

https://youtu.be/f1Dbu2FeYRo

achitwn

pre 6 godina

Zastava 101: Standard, De Lux, Lux, Mediteran, Bazel, Comfort, Super (64ks) Special (73ks). Kad su presli na yogo ime izgubio izgubio sam redoslijed. koral, scala, tako nesto?

1300

pre 6 godina

Postojale su i 2 verzije sa 1300 motorom, da se ne zaboravi. A zeleni sa screen shota je LUXE iz Slovenija, retka verzija 101, proizvodjena 70ih pre Comforta.
(Slovenac, 4. mart 2018 17:12)

---------------------------------------------------------------------------

Tacno tako, drugar Slovenac - a neko je takodje pomenuo model od 1300 kubika. Za domace trziste, postojao je takozvani Speci(j)al model i imao je oznaku "special". Za inostrano trziste je postojao model koji je imao samo oznaku "1300" na desnom delu prtljaznika - kod nas su se jedino mogli nabaviti ukoliko su vraceni sa kontrole kvaliteta. Recimo, primerak koji smo mi imali je imao odlepljenu zaptivnu gumu na vratima - sve ostalo je bilo savrseno. Kao sto neko vec rece, 73ks, zverina za tadasnje domace uslove, sa dvogrlim Weber karburatorom i gomilom Magneti-Marelli delova.

Iako Wiki navodi da je i Mediteran imao varijantu od 1300 kubika, mislim da taj podatak nije tacan. Inace, Mediteran jeste imao troje vrata, i stakla u "boji", "karirana" sedista, i drugacije felne/tockove - prodaja je pocela 1979. godine, a naziv je dat s obzirom da je Split tada bio domacin Mediteranskih Igara. Lepa vremena.

kele

pre 6 godina

Zna li neko možda koja je ovo kompozicija u pozadicni? Hvala.
(Nostalgie, 04. mart 2018 22:30)
Kompozicija se zove "Badinerie" od J. B. Bach-a.

Til Ojlenšpigel

pre 6 godina

(Get Down To Whiskey, 04. mart 2018 20:05)

Čisti dokaz da nisi doživeo to vreme. Oprosti ali imao si i Renoa , Sitroena, Folksvagen, Opel. Svi su se oni proizvodili u zemlji Mogao , kažem MOGAO si da kupiš za nešto više para i Pežoa i Forda, Simku, Talbot, Mercedes, BMW ....naravno za one krajnje bez para Trabant,Warburg, Polonez, Ladu, Moskvič. . Drugo tada se zemlja krupnim koracima razvijala. E sad to što je bio totalitarni režim to je bilo drugo pitanje. Putovalo se na more u Grčku, Španiju, Tenerife, Maltu, Egipat, Tunis.To je tih godina bilo 60% populacije. Oni koji nisu imali para išli su u tu ''odvratnu ''Hrvatsku. Krajnja sirotinja u Crnu Goru. Nešto što je bilo simtomatično -Turska tada nije postojala kao opcija.Vidi sada kako stoje stvari , ko vozi koliko stara kola, ko uopšte letuje i gde letuje i uopšte putuje i koliko radi . Mislim da si totalno promašio temu.E da, da si imao Marksizam znao bi da nismo bili komunistička već socijalistička zemlja :)

Komšo

pre 6 godina

Vozo sam u njemu prvu i žestoku ljubav! Bilo mi prvi put, još ni vozački nisam imo.. 15 i po god.. nostalgija.. nemoze se platit parama! Za sve ostalo je tu master card...

rakijajezakon

pre 6 godina

Pateticno.
(Get Down To Whiskey, 
Jos pateticnije kad pogledam statistiku ubistva i kriminala u toj Americi zemlji viskija iz 70tih i 80tih..pa to bio pravi divlji zapad ..dok u Beogradu 70tih bilo u proseku 10 ubistva godišnje 80tih oko 20 dotle u new yorku Koji se još smatrao bezbednijim gradom 70tih bilo 1500 ubistava svake godine dok 80tih i 2000 pa su u 1999 usli sa 2250 ubistava za god dana
Lepše bilo voziti Stojadina ali znati da možeš da mirno setas gde hoces.

nagard

pre 6 godina

Davne 1990. od svojih nekoliko plata, sa svojih 19 god, kupim svog prvog keca, polovnog, ali odličnog! E, ljudi, pa ja sad ne mogu da registrujem kola a da nije na rate!

Poslovodja šestorice patuljaka ;

pre 6 godina

Idemo iz Podgorice za Budvu stojadincem (tako ga je zvao vlasnik, otac naseg druga). Nas petoro je dalo po 2€ za benzin i oko 14h krenusmo lagano.
Negdje na Brajicima naidjosmo na auto koje ke sporo vozilo i gusilo saobracaj, te pocesmo da vicemo drugu: "Daj gas Dule, pretekni ga".
On kaze: "Ne moze brze, ovo je maksimum".
Mi: "Ne za...aj, daj gas i pretekni ovu babu!!!"
Dule, udarajuci stopalom pedalu gasa na lim ispod njega -tuf, tuf, tuf i vice: " Evo dajem gas, cujete li budale, ne mozeeee!!!!!!!!
Kanta od auta, sa mnogo lijepih uspomena...
Pozdrav svim nostalgičarima.

Aca

pre 6 godina

U stojadinu sam smuvao prvu devojku. Beše to '94, otišao sam kod sestre i zeta na odmor sa tek položenim vozačkim ispitom. Jedno veče uzmem "keca" od zeta i odem uveče u kafić u Sremskoj Mitrovici. Prvi auto koji sam vozio nakon polozenog vozackog ispita i prva veza u stojadinu ?

msm

pre 6 godina

Problem u glavama Srba je to sto im je komunizam postavio etalon za standard zivota, uspeha, klasne pripadnosti... Zastavina vozila. Jos veci problem u glavama Srba je to sto je taj etalon ostao kao poj dobrog, srecnog i normalnog zivota. Sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, dok se svet u svim segmentima razvijao i grabio krupnim koracima napred, raja je bila zadovoljne "kecom", letovanjem preko sindikata u nekom krsu u Hrvatskoj, odlaskom u Trst za Prvi maj, higijenskim paketom za drugarice povodom 8. marta i svinjokoljem za 29. novembar. Pateticno.
(Get Down To Whiskey, 04. mart 2018 20:05)

Sta danas od svega toga imas? Nabroj pola i svaka ti cast!Trst je pojam za 90% gradjana, ako ne kupim zeni poklon za osmi mart kupice neki drugi tip ;) Svinjokolj je pojam za 50% zemlje... Uzivaj u demokratiji kolega.

Get Down To Whiskey

pre 6 godina

Problem u glavama Srba je to sto im je komunizam postavio etalon za standard zivota, uspeha, klasne pripadnosti... Zastavina vozila. Jos veci problem u glavama Srba je to sto je taj etalon ostao kao poj dobrog, srecnog i normalnog zivota. Sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, dok se svet u svim segmentima razvijao i grabio krupnim koracima napred, raja je bila zadovoljne "kecom", letovanjem preko sindikata u nekom krsu u Hrvatskoj, odlaskom u Trst za Prvi maj, higijenskim paketom za drugarice povodom 8. marta i svinjokoljem za 29. novembar. Pateticno.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

за то време је био модеран ауто......али распад сфрј и санкције нису дале да се стојадин и застава фабрика развију

Jova

pre 6 godina

Jeste bila dobra za sneg l led.
Vozio sam ih ukupno 4 u 20.god.
Nisam imao za nešto bolje.
Inače neopevana kršina od kola,naročito posle 1980. kad su počeli da ugrađuju naše motore i delove.

TT

pre 6 godina

Kada sam položio '92. vozio sam Zastavu 101 Comfort koji su moji kupili novu 1978.g. verzija sa italijanskim motorom. Uradio sam mu male dorade u enerijeru i bio sam prezadovoljan. Odličan auto za to vreme.

Saša

pre 6 godina

Kec Mediteran, 1300 cc... služio je odlično i svi smo ga mnogo voleli. Motor, menjač, vešanje, sve je to bilo super! Ali sajtne menjaš jednom u godinu ipo, rubove na godinu dana, posle tri je već neophodno komplet farbanje, svaki čas sajla kvačila, pločice, auspuh i da ne govorimo... ali imalo je svo to tatino angažovanje neku draž. “Sine, danas ćemo da skoknemo malo do majstora, pa dok sredi idemo na ćevape, jel važi?” :)

e moj "e"

pre 6 godina

Kupio 101 u zastava servisu na Voždovcu. Dovezao na parking ispred stana, a supruga sa prozora me pita: "A šta to curi ispod motora". Bilo je to ulje gde gle čuda majstori ga nisu dobro zatvoriti. Posle motor počeo trošiti ulje, pa tečnost hladnjaka procurio. Bilo kako bilo posle 1 godine morao menjati nosač hladnjaka jer se počeo raspadati. Kasnije je prozvan stoJadin a svaki vlasnik to razume. Za kupovinu nekakvog evropskog automobila potrebna je bila ministarska veza. Bilo neponovilose.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (e, 4. mart 2018 17:17)

To vise govori o tome da se supruga bolje razumela u kola i da bolje da si nju poslao da izabere auto.

petar

pre 6 godina

socijalizam dobra zamisao,pri tom nemislim na sps
u to vreme ko je ziveo i radio,od svojih 6 plata mogao je da kupi novi auto.
da vidim danas ko od "srednjeg staleza" moze da priusti sebi nov auto od 6 plata?

dve do tri godine

pre 6 godina

Ovaj auto nikada nije bio nas, kao ni ovaj danas koji se proizvodi u KG. Polovinu onih koji znaju nesto da naprave oteramo, a druga polovina sama ode.

Slovenac

pre 6 godina

Postojale su i 2 verzije sa 1300 motorom, da se ne zaboravi. A zeleni sa screen shota je LUXE iz Slovenija, retka verzija 101, proizvodjena 70ih pre Comforta.

MK

pre 6 godina

Nije cudo sto je Zastava propala, 37 godina proizvodila te isti jedan model, toliko o nasim cuvenim inzinjerima kojih je bilo oko 5000 u Zastavi.

Yu Go

pre 6 godina

Krajem sezdesetih se ceo kraj skupljao kod jednog komsije da gledamo dnevnik.

i to je bilo lepo. ne verujem da bi vas neko danas primio u kucu da gledate dnevnik, iako su danas svi velike srbende, patrijote i domacini.

e

pre 6 godina

Kupio 101 u zastava servisu na Voždovcu. Dovezao na parking ispred stana, a supruga sa prozora me pita: "A šta to curi ispod motora". Bilo je to ulje gde gle čuda majstori ga nisu dobro zatvoriti. Posle motor počeo trošiti ulje, pa tečnost hladnjaka procurio. Bilo kako bilo posle 1 godine morao menjati nosač hladnjaka jer se počeo raspadati. Kasnije je prozvan stoJadin a svaki vlasnik to razume. Za kupovinu nekakvog evropskog automobila potrebna je bila ministarska veza. Bilo neponovilose.

zoran

pre 6 godina

Jednostavno moj otac je 79 godine kupio tristaca bez problema a da znate samo da je nas 4 zivelo od njegove plate i nismo ni osetili a da pricam i da sam dobio nov spektrum oni stariji ce znati o cemu se radi.Da jos kazem u firmu gde ja radim bracni par kad se zaposlio 74 godine kupili su nova kola i napravili kucu toliko a ko govori suprotno laze i firme su delile placeve za gradnju toliko o moci danas i onda.

Auto zakon

pre 6 godina

Reklama je na mestu. Ja kad sam polozio za auto pre 11 godina, posle polaganja seo sam u ocevu zastavu 101 , proizvedenu 1980, sa fijatovim motorom. Mehanicki sauh, lep hod menjaca. Dozivljaj. Posle nekog vremena sam prilagodjavao sauh a zastava je plivala. Ali ode joj limarija. Posle uzesmo neku noviju 1990...Nije imala fijatov motor i nine isto ubrzavala. Sad vozim polo ali mi i dalje drago kad vidim neku zastavu starijeg tipa. Ko ne vozi takav auto, taj se nikad nije ni vozio...

nostalgičar

pre 6 godina

@filatelista
stojadin je osamdesetih koštao oko dve i po prosečne godišnje plate
i danas ima automobila koje si možeš (novih) priuštiti za takve pare
pa sad viti koliko je to lako ili teško za platiti

dzoni

pre 6 godina

Oduzimati na licu mesta sva Zastavina vozila i unistiti u presi. Ne postoje losija vozila na svetu od njih! Nije mi jasno kako danas prolaze tehnicki pregled, najezim se kada prodjem pored YUGO ili keca, o Floridi i da ne pricam, znaju li ti koji voze da im je glava u torbi. Da se razumemo, vozio sam YUGO i to je bio moj najgori vozacki period!
(Miskec, 4. mart 2018 13:46

Ja sam se smejao ocu kad kupio 1998 novog keca za 5500 nemackih maraka..naravno tad je bio odavno zastareo auto(imao je pre njega isto keca koga vozio jos od 1977 godine tj pre nego sam se ja i rodio) ...on odmah ugradio plin i eto danas ga jos vozi i presao 380 000km sa samo jednim otvaranjem motora za zamenu jednog klipa..kec radi ko sat i svaki dan sa njim ide u selo i nazad.
Ja sam za to vreme kupio brdo zapadnih polovnjaka ,na svake 2-3 godine...ulozio u njih sigurno jedno 20 000 eura u popravke jer kad si mlad auto ti je za prestiz ..da te vide ,nikad ne mozes koliko god ulagao ne mozes da budu uvek 100% ispravni i ako sam kupovao stare 3-4 godine..i ako zaradjujem mnogo vise od proseka ,radim u IT sam nikad nisam mogao da izdvojim za nov auto.
U komunizmu su mogli da kupe nova auto aktuelan u to vreme od stednje od 5-6 plati ..sad u demokratiji cak i ako imas iznad prosecna primanja o novom autu ne mozes ni da razmisljas (sem ako neces porodica da ti gladuje 6-7 godina)

kele

pre 6 godina

Urnebesnije je to što velika većina građana danas može samo da mašta o novom automobilu.
Inače moj otac je imao keca, ali Comfort verziju, daleke 1980. Nijedan auto poslije nisam volio kao taj iako je poslije 10 godina postao krš. Vozili ga do 1999. Tada je koštao 10 očevih plata, a on radio nešto kao Pantić iz Tesne kože, dakle ništa. Danas u Srbiji za 10 plata možeš da kupiš Golfa trojku.

Srle

pre 6 godina

Zbog ovoga auta unazadjen je vozni park u Srbiji.Dok su u npr.BiH vozili golfove ili bube, stojadin je ostao na istom nivou.Stojadin je trebao da ima oznaku Fiat ali posto nikad nije dostigao ni njihov standard, osta samo Zastava.

Booorra

pre 6 godina

Zastava 128 je 1970 godine osvojila prestiznu nagradu auto godine u Evropi.
Izuzetno kvalitetna i napredna za taj period.Posebno se isticao njen sistem kocenja,inovatori u tom polju.Ej auto godine u Evropi! Dali se secas kako nam je bilo pre i posle svega sta sad' ostalo je?!

Mali od Bg

pre 6 godina

Ko se seca? Pa nije izumreo pre 30 godina. I dalje se kotrljaju po nasim jadnim putevima. To je prava ekonomska slika ove zemlje. Ljudi voze automobile stare 20+ godina.

fly

pre 6 godina

Auto je za to vreme kada je lansiran u prodaju bio vrlo savremen i pouzdan. Problem je sto nakon 7-8-10 god nije napravljen novi model koji prati trendove nego se ostalo na istom 37 god. Ista stvar je i sa ruskim modelima Lade. Zapad sr razvijao a mi ostali na istom 40god

grbavi

pre 6 godina

uporedite Reno Pezo Simcu Ford Escort Opel kadet iz tog perioda sa stojadinom pa se onda smejte niko nama nije kriv što smo ostali u '79 godini. Inače rekama uopšte nije loša i mislim da nije isti kontekst padanja na dupe onda i sada. kamo sreće da možemo da zgotovimo neki novi automobil za 4000 eura

sibin

pre 6 godina

odgovor za Miskeca: znam da ima.dosta onih koji mrze sve i svakog,a kad mrziš bez razloga onda se to zove drugačije ne sećam se tačnoda li je 4 ili5 ovih vozila bez ijednog dodatnog dela i bilo kakvog poboljšanja maltene skinuti sa trake otišlo od kragujevca do kilimandžara bez i jednog jedinog kvara osim gumi defekata

nikola

pre 6 godina

Mozda je to bilo urnebesno.A šta je ovo?.Bar
nisi trebao da stavljas hipoteku na kuću da bi kupio auto.Sad za kojekakve krseve sa zapada ljudi ostaju bez krova nad glavom.Trazili ste ,gledajte

Nikola

pre 6 godina

Stojadin i Yugo su bili loši automobili, ali su bili naši. Ni Dačija nije imala neke fantastične modele, pa sada šišaju Reno (koji je vlasnik) sa prodajom i imaju vrlo korektne modele. To je mogla da bude i Zastava. Realno je država mogla drugom polovinom osamdesetih da uloži u razvoj novih i ozbiljnijih modela da nije mirisao raspad.

DEX

pre 6 godina

Tada smo imali fabrike i proizvodnju i to po JUS standardu. Sada cemo samo imati fabrike za dve najvise tri godine a o standardu i kvalitetu proizvoda da ne goborim. Nekad su se jele virsle i salame od mesa a sad se jedu sa ukusom mesa.

prosto ko pasulj

pre 6 godina

Da vidimo engleze i reklamu za vauxall? Sigurno sa nekim babama u salonu i papilotnama na kosi pod tada hit tubom.

Ko gazi po prošlosti uvek se ukalja.

Milun

pre 6 godina

Danas su popularnije reklame za sajtove sa oglasima polovnih vozila koje je baka sa jednom kraćom nogom, u Nemačkoj, vozila nedeljom do crkve, a radnim danom do pijace.

kartmen

pre 6 godina

Nema u ovoj reklami ničeg urnebesnog. Reklama je urađena profesionalno i vidi se da su oni koji su je pravili znali svoj posao. Današnji turbo-monteri da uče od majstora.

Mr M

pre 6 godina

@Miskec
Ja sam vozio Yuga i stizao je svuda. Nikada me nije ostavio. Magicna rec za tebe je odrzavanje. Svaki automobil pa i najjeftiniji treba redovno odrzavati. Najveci problem zastavinih auta danas, pored tehnoloske zastarelosti je los kvalitet rezervnih delova. Da se mogu nabaviti delovi koji po kvalitetu odgovaraju onima iz te SFRJ (pa kojoj svi pljuju) ne bi bilo nikakavih problema.

Vatra

pre 6 godina

Ko je bio kamikaza, kaskader za ovim cudom da ovako leti po snegu. Pa ovako ni danasnja nova vozila ne mogu. Ovaj je vozio kao na reliju i to po suvom kolovozu.

Utin

pre 6 godina

Pišete da je tada narod mogao da kupi nova kola... Ok. Narod sada može da kupi novi Smart telefon za 70e, naspram iPhona-a od 700e. On isto prima pozive, šalje poruke. Ali čim padne taj od 70e možete da ga bacite. I onda šta je poenta? Kupiti novog juga za 5000e i posle dve godine raditi generalni, dok obolazite molite boga da niko ne ide u susret, ili npr dati 15000e za neku Škodu?

Sinek

pre 6 godina

Kupio Juga 55 Koral 1995, godište 1989. 37 000. Napravio servis (remenje, štelanje ventila, ramena i kočnice za neke sitne pare), za par kuna i malo truda promijenio kulisu mjenjača i crijevo rezervoara za gorivo... Cijeli servis je bio smiješno jeftin. Vozio ga do 97000, osim mjenjanja ulja u motoru svakih 10000km i jednom u getribi samo toči i vozi! Nije ni zakašljao. Prodao ga prijatelju koji je opet napravio servis za male novce i vozio do 147 000 bez ikakve greške. Navodno, je taj auto vozio negdje oko Županje još oko 2010... To su bila kola... Ne kaj je Jugo nego jer je bio zbilja auto čije je održavanje bilo smiješno, mrve hrđe i truloga i nakon 15g... A valjda je taj bio poseban.

autor

pre 6 godina

Jos ce da ispadne da su svi mogli tada da priuste kola... Nije istina. Kola su i u SFRJ bila luksuz. Tek krajem osamdesetih su kola postala dostupna prosecnom gradjaninu, kao i tv. Krajem sezdesetih se ceo kraj skupljao kod jednog komsije da gledamo dnevnik.

jovan

pre 6 godina

A sta je tu urnebesno? Reklama po tadasnjim najboljim svetskim standardima a i kola su bila dobra, za to verme u svojoj kategoriji. Verovatno na ovim pristorima u nasim fabrikama jos dugo necemo praviti "domaci" proizvod slicnog kvaliteta.... Za mladje od 30 god sve izgleda lose iz tog vremena a nemaju pojma da smo u mnogim segmentima bili itekako na evropskom nivou a u mnogima i lideri inovativnosti....za sta se danas nikako ne moze reci!

filatelista

pre 6 godina

prosečan građanin je tada mogao da planira i KUPI nov automobil. Kakvo je danas stanje? Da li treba da se sprdamo sa Stojadinom iz 1979. godine ili možda sa nama kojima je nov automobil misaona imenica.

Милош

pre 6 godina

Можда је ауто из данашње перспективе крш, али је земља имала шта сама да произведе и ко то да купи. Млад сам да бих био носталгичар, него желим да свако ради према својим способностима и да живи од свог поштеног рада. Много ли је?

Miskec

pre 6 godina

Oduzimati na licu mesta sva Zastavina vozila i unistiti u presi. Ne postoje losija vozila na svetu od njih! Nije mi jasno kako danas prolaze tehnicki pregled, najezim se kada prodjem pored YUGO ili keca, o Floridi i da ne pricam, znaju li ti koji voze da im je glava u torbi. Da se razumemo, vozio sam YUGO i to je bio moj najgori vozacki period!

Милош

pre 6 godina

Можда је ауто из данашње перспективе крш, али је земља имала шта сама да произведе и ко то да купи. Млад сам да бих био носталгичар, него желим да свако ради према својим способностима и да живи од свог поштеног рада. Много ли је?

jovan

pre 6 godina

A sta je tu urnebesno? Reklama po tadasnjim najboljim svetskim standardima a i kola su bila dobra, za to verme u svojoj kategoriji. Verovatno na ovim pristorima u nasim fabrikama jos dugo necemo praviti "domaci" proizvod slicnog kvaliteta.... Za mladje od 30 god sve izgleda lose iz tog vremena a nemaju pojma da smo u mnogim segmentima bili itekako na evropskom nivou a u mnogima i lideri inovativnosti....za sta se danas nikako ne moze reci!

filatelista

pre 6 godina

prosečan građanin je tada mogao da planira i KUPI nov automobil. Kakvo je danas stanje? Da li treba da se sprdamo sa Stojadinom iz 1979. godine ili možda sa nama kojima je nov automobil misaona imenica.

e moj "e"

pre 6 godina

Kupio 101 u zastava servisu na Voždovcu. Dovezao na parking ispred stana, a supruga sa prozora me pita: "A šta to curi ispod motora". Bilo je to ulje gde gle čuda majstori ga nisu dobro zatvoriti. Posle motor počeo trošiti ulje, pa tečnost hladnjaka procurio. Bilo kako bilo posle 1 godine morao menjati nosač hladnjaka jer se počeo raspadati. Kasnije je prozvan stoJadin a svaki vlasnik to razume. Za kupovinu nekakvog evropskog automobila potrebna je bila ministarska veza. Bilo neponovilose.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (e, 4. mart 2018 17:17)

To vise govori o tome da se supruga bolje razumela u kola i da bolje da si nju poslao da izabere auto.

kartmen

pre 6 godina

Nema u ovoj reklami ničeg urnebesnog. Reklama je urađena profesionalno i vidi se da su oni koji su je pravili znali svoj posao. Današnji turbo-monteri da uče od majstora.

Mr M

pre 6 godina

@Miskec
Ja sam vozio Yuga i stizao je svuda. Nikada me nije ostavio. Magicna rec za tebe je odrzavanje. Svaki automobil pa i najjeftiniji treba redovno odrzavati. Najveci problem zastavinih auta danas, pored tehnoloske zastarelosti je los kvalitet rezervnih delova. Da se mogu nabaviti delovi koji po kvalitetu odgovaraju onima iz te SFRJ (pa kojoj svi pljuju) ne bi bilo nikakavih problema.

zoran

pre 6 godina

Jednostavno moj otac je 79 godine kupio tristaca bez problema a da znate samo da je nas 4 zivelo od njegove plate i nismo ni osetili a da pricam i da sam dobio nov spektrum oni stariji ce znati o cemu se radi.Da jos kazem u firmu gde ja radim bracni par kad se zaposlio 74 godine kupili su nova kola i napravili kucu toliko a ko govori suprotno laze i firme su delile placeve za gradnju toliko o moci danas i onda.

fly

pre 6 godina

Auto je za to vreme kada je lansiran u prodaju bio vrlo savremen i pouzdan. Problem je sto nakon 7-8-10 god nije napravljen novi model koji prati trendove nego se ostalo na istom 37 god. Ista stvar je i sa ruskim modelima Lade. Zapad sr razvijao a mi ostali na istom 40god

Yu Go

pre 6 godina

Krajem sezdesetih se ceo kraj skupljao kod jednog komsije da gledamo dnevnik.

i to je bilo lepo. ne verujem da bi vas neko danas primio u kucu da gledate dnevnik, iako su danas svi velike srbende, patrijote i domacini.

dzoni

pre 6 godina

Oduzimati na licu mesta sva Zastavina vozila i unistiti u presi. Ne postoje losija vozila na svetu od njih! Nije mi jasno kako danas prolaze tehnicki pregled, najezim se kada prodjem pored YUGO ili keca, o Floridi i da ne pricam, znaju li ti koji voze da im je glava u torbi. Da se razumemo, vozio sam YUGO i to je bio moj najgori vozacki period!
(Miskec, 4. mart 2018 13:46

Ja sam se smejao ocu kad kupio 1998 novog keca za 5500 nemackih maraka..naravno tad je bio odavno zastareo auto(imao je pre njega isto keca koga vozio jos od 1977 godine tj pre nego sam se ja i rodio) ...on odmah ugradio plin i eto danas ga jos vozi i presao 380 000km sa samo jednim otvaranjem motora za zamenu jednog klipa..kec radi ko sat i svaki dan sa njim ide u selo i nazad.
Ja sam za to vreme kupio brdo zapadnih polovnjaka ,na svake 2-3 godine...ulozio u njih sigurno jedno 20 000 eura u popravke jer kad si mlad auto ti je za prestiz ..da te vide ,nikad ne mozes koliko god ulagao ne mozes da budu uvek 100% ispravni i ako sam kupovao stare 3-4 godine..i ako zaradjujem mnogo vise od proseka ,radim u IT sam nikad nisam mogao da izdvojim za nov auto.
U komunizmu su mogli da kupe nova auto aktuelan u to vreme od stednje od 5-6 plati ..sad u demokratiji cak i ako imas iznad prosecna primanja o novom autu ne mozes ni da razmisljas (sem ako neces porodica da ti gladuje 6-7 godina)

Saša

pre 6 godina

Kec Mediteran, 1300 cc... služio je odlično i svi smo ga mnogo voleli. Motor, menjač, vešanje, sve je to bilo super! Ali sajtne menjaš jednom u godinu ipo, rubove na godinu dana, posle tri je već neophodno komplet farbanje, svaki čas sajla kvačila, pločice, auspuh i da ne govorimo... ali imalo je svo to tatino angažovanje neku draž. “Sine, danas ćemo da skoknemo malo do majstora, pa dok sredi idemo na ćevape, jel važi?” :)

autor

pre 6 godina

Jos ce da ispadne da su svi mogli tada da priuste kola... Nije istina. Kola su i u SFRJ bila luksuz. Tek krajem osamdesetih su kola postala dostupna prosecnom gradjaninu, kao i tv. Krajem sezdesetih se ceo kraj skupljao kod jednog komsije da gledamo dnevnik.

grbavi

pre 6 godina

uporedite Reno Pezo Simcu Ford Escort Opel kadet iz tog perioda sa stojadinom pa se onda smejte niko nama nije kriv što smo ostali u '79 godini. Inače rekama uopšte nije loša i mislim da nije isti kontekst padanja na dupe onda i sada. kamo sreće da možemo da zgotovimo neki novi automobil za 4000 eura

Vatra

pre 6 godina

Ko je bio kamikaza, kaskader za ovim cudom da ovako leti po snegu. Pa ovako ni danasnja nova vozila ne mogu. Ovaj je vozio kao na reliju i to po suvom kolovozu.

DEX

pre 6 godina

Tada smo imali fabrike i proizvodnju i to po JUS standardu. Sada cemo samo imati fabrike za dve najvise tri godine a o standardu i kvalitetu proizvoda da ne goborim. Nekad su se jele virsle i salame od mesa a sad se jedu sa ukusom mesa.

Booorra

pre 6 godina

Zastava 128 je 1970 godine osvojila prestiznu nagradu auto godine u Evropi.
Izuzetno kvalitetna i napredna za taj period.Posebno se isticao njen sistem kocenja,inovatori u tom polju.Ej auto godine u Evropi! Dali se secas kako nam je bilo pre i posle svega sta sad' ostalo je?!

msm

pre 6 godina

Problem u glavama Srba je to sto im je komunizam postavio etalon za standard zivota, uspeha, klasne pripadnosti... Zastavina vozila. Jos veci problem u glavama Srba je to sto je taj etalon ostao kao poj dobrog, srecnog i normalnog zivota. Sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, dok se svet u svim segmentima razvijao i grabio krupnim koracima napred, raja je bila zadovoljne "kecom", letovanjem preko sindikata u nekom krsu u Hrvatskoj, odlaskom u Trst za Prvi maj, higijenskim paketom za drugarice povodom 8. marta i svinjokoljem za 29. novembar. Pateticno.
(Get Down To Whiskey, 04. mart 2018 20:05)

Sta danas od svega toga imas? Nabroj pola i svaka ti cast!Trst je pojam za 90% gradjana, ako ne kupim zeni poklon za osmi mart kupice neki drugi tip ;) Svinjokolj je pojam za 50% zemlje... Uzivaj u demokratiji kolega.

Sinek

pre 6 godina

Kupio Juga 55 Koral 1995, godište 1989. 37 000. Napravio servis (remenje, štelanje ventila, ramena i kočnice za neke sitne pare), za par kuna i malo truda promijenio kulisu mjenjača i crijevo rezervoara za gorivo... Cijeli servis je bio smiješno jeftin. Vozio ga do 97000, osim mjenjanja ulja u motoru svakih 10000km i jednom u getribi samo toči i vozi! Nije ni zakašljao. Prodao ga prijatelju koji je opet napravio servis za male novce i vozio do 147 000 bez ikakve greške. Navodno, je taj auto vozio negdje oko Županje još oko 2010... To su bila kola... Ne kaj je Jugo nego jer je bio zbilja auto čije je održavanje bilo smiješno, mrve hrđe i truloga i nakon 15g... A valjda je taj bio poseban.

petar

pre 6 godina

socijalizam dobra zamisao,pri tom nemislim na sps
u to vreme ko je ziveo i radio,od svojih 6 plata mogao je da kupi novi auto.
da vidim danas ko od "srednjeg staleza" moze da priusti sebi nov auto od 6 plata?

Milun

pre 6 godina

Danas su popularnije reklame za sajtove sa oglasima polovnih vozila koje je baka sa jednom kraćom nogom, u Nemačkoj, vozila nedeljom do crkve, a radnim danom do pijace.

Auto zakon

pre 6 godina

Reklama je na mestu. Ja kad sam polozio za auto pre 11 godina, posle polaganja seo sam u ocevu zastavu 101 , proizvedenu 1980, sa fijatovim motorom. Mehanicki sauh, lep hod menjaca. Dozivljaj. Posle nekog vremena sam prilagodjavao sauh a zastava je plivala. Ali ode joj limarija. Posle uzesmo neku noviju 1990...Nije imala fijatov motor i nine isto ubrzavala. Sad vozim polo ali mi i dalje drago kad vidim neku zastavu starijeg tipa. Ko ne vozi takav auto, taj se nikad nije ni vozio...

nagard

pre 6 godina

Davne 1990. od svojih nekoliko plata, sa svojih 19 god, kupim svog prvog keca, polovnog, ali odličnog! E, ljudi, pa ja sad ne mogu da registrujem kola a da nije na rate!

prosto ko pasulj

pre 6 godina

Da vidimo engleze i reklamu za vauxall? Sigurno sa nekim babama u salonu i papilotnama na kosi pod tada hit tubom.

Ko gazi po prošlosti uvek se ukalja.

Miskec

pre 6 godina

Oduzimati na licu mesta sva Zastavina vozila i unistiti u presi. Ne postoje losija vozila na svetu od njih! Nije mi jasno kako danas prolaze tehnicki pregled, najezim se kada prodjem pored YUGO ili keca, o Floridi i da ne pricam, znaju li ti koji voze da im je glava u torbi. Da se razumemo, vozio sam YUGO i to je bio moj najgori vozacki period!

Mali od Bg

pre 6 godina

Ko se seca? Pa nije izumreo pre 30 godina. I dalje se kotrljaju po nasim jadnim putevima. To je prava ekonomska slika ove zemlje. Ljudi voze automobile stare 20+ godina.

nikola

pre 6 godina

Mozda je to bilo urnebesno.A šta je ovo?.Bar
nisi trebao da stavljas hipoteku na kuću da bi kupio auto.Sad za kojekakve krseve sa zapada ljudi ostaju bez krova nad glavom.Trazili ste ,gledajte

Nikola

pre 6 godina

Stojadin i Yugo su bili loši automobili, ali su bili naši. Ni Dačija nije imala neke fantastične modele, pa sada šišaju Reno (koji je vlasnik) sa prodajom i imaju vrlo korektne modele. To je mogla da bude i Zastava. Realno je država mogla drugom polovinom osamdesetih da uloži u razvoj novih i ozbiljnijih modela da nije mirisao raspad.

MK

pre 6 godina

Nije cudo sto je Zastava propala, 37 godina proizvodila te isti jedan model, toliko o nasim cuvenim inzinjerima kojih je bilo oko 5000 u Zastavi.

Aca

pre 6 godina

U stojadinu sam smuvao prvu devojku. Beše to '94, otišao sam kod sestre i zeta na odmor sa tek položenim vozačkim ispitom. Jedno veče uzmem "keca" od zeta i odem uveče u kafić u Sremskoj Mitrovici. Prvi auto koji sam vozio nakon polozenog vozackog ispita i prva veza u stojadinu ?

sibin

pre 6 godina

odgovor za Miskeca: znam da ima.dosta onih koji mrze sve i svakog,a kad mrziš bez razloga onda se to zove drugačije ne sećam se tačnoda li je 4 ili5 ovih vozila bez ijednog dodatnog dela i bilo kakvog poboljšanja maltene skinuti sa trake otišlo od kragujevca do kilimandžara bez i jednog jedinog kvara osim gumi defekata

Til Ojlenšpigel

pre 6 godina

(Get Down To Whiskey, 04. mart 2018 20:05)

Čisti dokaz da nisi doživeo to vreme. Oprosti ali imao si i Renoa , Sitroena, Folksvagen, Opel. Svi su se oni proizvodili u zemlji Mogao , kažem MOGAO si da kupiš za nešto više para i Pežoa i Forda, Simku, Talbot, Mercedes, BMW ....naravno za one krajnje bez para Trabant,Warburg, Polonez, Ladu, Moskvič. . Drugo tada se zemlja krupnim koracima razvijala. E sad to što je bio totalitarni režim to je bilo drugo pitanje. Putovalo se na more u Grčku, Španiju, Tenerife, Maltu, Egipat, Tunis.To je tih godina bilo 60% populacije. Oni koji nisu imali para išli su u tu ''odvratnu ''Hrvatsku. Krajnja sirotinja u Crnu Goru. Nešto što je bilo simtomatično -Turska tada nije postojala kao opcija.Vidi sada kako stoje stvari , ko vozi koliko stara kola, ko uopšte letuje i gde letuje i uopšte putuje i koliko radi . Mislim da si totalno promašio temu.E da, da si imao Marksizam znao bi da nismo bili komunistička već socijalistička zemlja :)

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

за то време је био модеран ауто......али распад сфрј и санкције нису дале да се стојадин и застава фабрика развију

kele

pre 6 godina

Urnebesnije je to što velika većina građana danas može samo da mašta o novom automobilu.
Inače moj otac je imao keca, ali Comfort verziju, daleke 1980. Nijedan auto poslije nisam volio kao taj iako je poslije 10 godina postao krš. Vozili ga do 1999. Tada je koštao 10 očevih plata, a on radio nešto kao Pantić iz Tesne kože, dakle ništa. Danas u Srbiji za 10 plata možeš da kupiš Golfa trojku.

rakijajezakon

pre 6 godina

Pateticno.
(Get Down To Whiskey, 
Jos pateticnije kad pogledam statistiku ubistva i kriminala u toj Americi zemlji viskija iz 70tih i 80tih..pa to bio pravi divlji zapad ..dok u Beogradu 70tih bilo u proseku 10 ubistva godišnje 80tih oko 20 dotle u new yorku Koji se još smatrao bezbednijim gradom 70tih bilo 1500 ubistava svake godine dok 80tih i 2000 pa su u 1999 usli sa 2250 ubistava za god dana
Lepše bilo voziti Stojadina ali znati da možeš da mirno setas gde hoces.

Slovenac

pre 6 godina

Postojale su i 2 verzije sa 1300 motorom, da se ne zaboravi. A zeleni sa screen shota je LUXE iz Slovenija, retka verzija 101, proizvodjena 70ih pre Comforta.

dve do tri godine

pre 6 godina

Ovaj auto nikada nije bio nas, kao ni ovaj danas koji se proizvodi u KG. Polovinu onih koji znaju nesto da naprave oteramo, a druga polovina sama ode.

TT

pre 6 godina

Kada sam položio '92. vozio sam Zastavu 101 Comfort koji su moji kupili novu 1978.g. verzija sa italijanskim motorom. Uradio sam mu male dorade u enerijeru i bio sam prezadovoljan. Odličan auto za to vreme.

Komšo

pre 6 godina

Vozo sam u njemu prvu i žestoku ljubav! Bilo mi prvi put, još ni vozački nisam imo.. 15 i po god.. nostalgija.. nemoze se platit parama! Za sve ostalo je tu master card...

Jova

pre 6 godina

Jeste bila dobra za sneg l led.
Vozio sam ih ukupno 4 u 20.god.
Nisam imao za nešto bolje.
Inače neopevana kršina od kola,naročito posle 1980. kad su počeli da ugrađuju naše motore i delove.

nostalgičar

pre 6 godina

@filatelista
stojadin je osamdesetih koštao oko dve i po prosečne godišnje plate
i danas ima automobila koje si možeš (novih) priuštiti za takve pare
pa sad viti koliko je to lako ili teško za platiti

Poslovodja šestorice patuljaka ;

pre 6 godina

Idemo iz Podgorice za Budvu stojadincem (tako ga je zvao vlasnik, otac naseg druga). Nas petoro je dalo po 2€ za benzin i oko 14h krenusmo lagano.
Negdje na Brajicima naidjosmo na auto koje ke sporo vozilo i gusilo saobracaj, te pocesmo da vicemo drugu: "Daj gas Dule, pretekni ga".
On kaze: "Ne moze brze, ovo je maksimum".
Mi: "Ne za...aj, daj gas i pretekni ovu babu!!!"
Dule, udarajuci stopalom pedalu gasa na lim ispod njega -tuf, tuf, tuf i vice: " Evo dajem gas, cujete li budale, ne mozeeee!!!!!!!!
Kanta od auta, sa mnogo lijepih uspomena...
Pozdrav svim nostalgičarima.

Get Down To Whiskey

pre 6 godina

Problem u glavama Srba je to sto im je komunizam postavio etalon za standard zivota, uspeha, klasne pripadnosti... Zastavina vozila. Jos veci problem u glavama Srba je to sto je taj etalon ostao kao poj dobrog, srecnog i normalnog zivota. Sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, dok se svet u svim segmentima razvijao i grabio krupnim koracima napred, raja je bila zadovoljne "kecom", letovanjem preko sindikata u nekom krsu u Hrvatskoj, odlaskom u Trst za Prvi maj, higijenskim paketom za drugarice povodom 8. marta i svinjokoljem za 29. novembar. Pateticno.

Dragan

pre 6 godina

Podsetio bih na neverovatnu KK avanturu, ekspediciju KRAGUJEVAC - KILIMANDŽARO 1975.
Sa pet STOJADINA iz Kragujevca 11 ljudi na čelu sa Branimirom Perić Džoom i Milanom Rakočevićem stigli su za oko dva meseca do Tanzanije i Kilimandžara.
Put je bio dug 12.430 km. Bez većeg kvara na STOJADINIMA.
Reklame su snimane duž puta po Africi i u Tanzaniji sa lepoticom crne Afrike Vini Kibue.
Iz ugla automobilizma, KK ekspedicija je otvorila vrata tržišta severne Afrike za Zastavu 101, ali i za Fiat 128. Naročito interesovanje za kupovinu Fiata 128 nastalo je u Egiptu gde se ovaj model sklapao od delova iz Kragujevca dugo godina.
Svaka čast svim učesnicima ovog poduhvata!

Srle

pre 6 godina

Zbog ovoga auta unazadjen je vozni park u Srbiji.Dok su u npr.BiH vozili golfove ili bube, stojadin je ostao na istom nivou.Stojadin je trebao da ima oznaku Fiat ali posto nikad nije dostigao ni njihov standard, osta samo Zastava.

e

pre 6 godina

Kupio 101 u zastava servisu na Voždovcu. Dovezao na parking ispred stana, a supruga sa prozora me pita: "A šta to curi ispod motora". Bilo je to ulje gde gle čuda majstori ga nisu dobro zatvoriti. Posle motor počeo trošiti ulje, pa tečnost hladnjaka procurio. Bilo kako bilo posle 1 godine morao menjati nosač hladnjaka jer se počeo raspadati. Kasnije je prozvan stoJadin a svaki vlasnik to razume. Za kupovinu nekakvog evropskog automobila potrebna je bila ministarska veza. Bilo neponovilose.

Utin

pre 6 godina

Pišete da je tada narod mogao da kupi nova kola... Ok. Narod sada može da kupi novi Smart telefon za 70e, naspram iPhona-a od 700e. On isto prima pozive, šalje poruke. Ali čim padne taj od 70e možete da ga bacite. I onda šta je poenta? Kupiti novog juga za 5000e i posle dve godine raditi generalni, dok obolazite molite boga da niko ne ide u susret, ili npr dati 15000e za neku Škodu?

1300

pre 6 godina

Postojale su i 2 verzije sa 1300 motorom, da se ne zaboravi. A zeleni sa screen shota je LUXE iz Slovenija, retka verzija 101, proizvodjena 70ih pre Comforta.
(Slovenac, 4. mart 2018 17:12)

---------------------------------------------------------------------------

Tacno tako, drugar Slovenac - a neko je takodje pomenuo model od 1300 kubika. Za domace trziste, postojao je takozvani Speci(j)al model i imao je oznaku "special". Za inostrano trziste je postojao model koji je imao samo oznaku "1300" na desnom delu prtljaznika - kod nas su se jedino mogli nabaviti ukoliko su vraceni sa kontrole kvaliteta. Recimo, primerak koji smo mi imali je imao odlepljenu zaptivnu gumu na vratima - sve ostalo je bilo savrseno. Kao sto neko vec rece, 73ks, zverina za tadasnje domace uslove, sa dvogrlim Weber karburatorom i gomilom Magneti-Marelli delova.

Iako Wiki navodi da je i Mediteran imao varijantu od 1300 kubika, mislim da taj podatak nije tacan. Inace, Mediteran jeste imao troje vrata, i stakla u "boji", "karirana" sedista, i drugacije felne/tockove - prodaja je pocela 1979. godine, a naziv je dat s obzirom da je Split tada bio domacin Mediteranskih Igara. Lepa vremena.

anbeast

pre 6 godina

Reklama je super :) A definitivno ga je terao neki domaći relista... Da je urnebesna - nije (blago duhovita je), da je dobra - jeste. Nikada nisam vozio neku Zastavu, ali oni koji jesu - bili su zadovoljni (Pre svega "tristaćima" i ranijim "kečevima"). Do 91-92 Zastave su bile manje-vise korektne, posle toga - sačuvaju bože (ali, s obzirom na okolnosti, to je normalno).
Kako god bilo, mi smo danas toliko u kanalu da nipošto ne bi trebalo da se smejemo ili da nipodastavamo bilo sta iz tog vremena. Da su tekli med i mleko - nisu (manjini sigurno jeste, ali tako je i danas), ali da je vecina zivela neuporedivo dostojniji život nego danas - jeste.

ups

pre 6 godina

Zna li neko možda koja je ovo kompozicija u pozadicni? Hvala.
(Nostalgie, 04. mart 2018 22:30)

Za “Nostalgie” koji voli klasičnu muziku, ovo je Johan Sebastian Bah : “Menuet and Badinerie from Orchestral Suite No.2 in B”

https://youtu.be/f1Dbu2FeYRo

achitwn

pre 6 godina

Zastava 101: Standard, De Lux, Lux, Mediteran, Bazel, Comfort, Super (64ks) Special (73ks). Kad su presli na yogo ime izgubio izgubio sam redoslijed. koral, scala, tako nesto?

don

pre 6 godina

Stojadin je bio legenda, secam se pocetkom osamdesetih kad sam se vracao sa odmora kanjonom Morace na svakih petsto metara stajao stojadin sa pregrejanim motorom.

kele

pre 6 godina

Zna li neko možda koja je ovo kompozicija u pozadicni? Hvala.
(Nostalgie, 04. mart 2018 22:30)
Kompozicija se zove "Badinerie" od J. B. Bach-a.

Perla

pre 6 godina

Čitam komentare i shvatam da su većinu napisali oni koji su bili deca u vreme stojadina i keca i zato su komentari po nekada naivni, romantični, ali u najvećem delu i netačni. Živela sam i radila u tom periodu i znam o čemu pišem. Automobili su bili loši i nepouzdani, ali pre svega užasno skupi. Nemam tačne podatke o ceni domaćih vozila u tom periodu, ali ako je tačan podatak iz komentara da je domaće vozilo koštalo oko 5.000 maraka, pitam se kako je moglo da se kupi od ušteđenih 5-6 plata. Da li mislite da je tada plata bila 1.000 maraka mesečno? Trebalo je mnogo muke, odricanja i štednje da se sakupi taj iznos. Mnoge porodice su skoro gladovale jer je otac podigao kredit da kupi auto i otplaćivali su ga godinama. Ja sam 1972. bila na radu u Iraku sa jednom našom firmom, radila sam visoko stručan posao i imala platu od čak 500 dolara! Trebalo mi je godinu dana da radim i štedim da bih po povratku u zemlju mogla da kupim skroman auto. I kupila sam tada Spačeka za nešto oko 3.000 dolara, koliko je približno u to vreme koštao Fića, a druga vozila su bila skuplja.

Zato, ne romantizujte taj period i verujte mi da se tada živelo stvarno teško, a kupovina televizora, frižidera ili čak automobila je bila dugogodišnji projekat i odricanje.

Žorž

pre 6 godina

ih kad se setim ćale 2007 kupio novog keca 1.1 55, i ja i burazer idemo da ga preuzmemo, parkiranja tri keca crveni zeleni i beli stigli iz zastave, a ćale kupio crvenog u bio je jedini sa novom instrument tablom i obrtomerom, ja i burazer se raspametili, nismo dali nikome da pridje autu, iako smo pre njega vozili i VW, Opela, i Fiata kec je bio kec, vozili ga pet-šest godina i ćale ga prodao a prešao je 100k km i nije prodavao valjda zato što je bio nov a imao plin, ličio i na more i po bivšoj Jugoslaviji bez problema u skladu sa njegovim mogućnostima. imam čak i njegov snimak na yt, i uvek se setim jedne rečenice od prijatelja, kec će te odvesti gde hoćeš al u skladu sa njegovim snagom i bez forsiranja i tako je i bilo...

Neox

pre 6 godina

Nije cudo sto je Zastava propala, 37 godina proizvodila te isti jedan model, toliko o nasim cuvenim inzinjerima kojih je bilo oko 5000 u Zastavi.

(MK, 4. mart 2018 17:09)

Za to nisu krivi inzinjeri. Oni su itekako bili sposobni da prate trendove samo sto to tads nije bila politika firme, niti politika saradnika, niti politika sistema, a cak niti globalna politika tog vremena (mislim na ponudu novpg modela na svakih 6 godina, a kamoli 3), a tu je kumovao i raspad sisgema. Na Zastavu su se lepili problemi koji najmanje imaju veze sa njenim proizvodima i tako je otisla u stecaj. Da je drzava prodala Volkswagenu Zastavu jos odmah nakon pada Berlinskog zida, gde bi nam kraj danas bio. Pogledajmo Skodu. To je trebslo biti nasa prica.

ŠUFT

pre 6 godina

Svi su nostalgični i brzo su zaboravili sve probleme i nerviranja ko ga je vozio.
Razvodna kapa,razvodna ruka,platine,problem pucanja klinastog i zupčastog kajiša, nema šasiju pa ugrađuj sanke,limarija,unutrašnja bravica za otvaranje vrata(promenio ih 10-tak)... itd itd

Bane

pre 6 godina

Joooj što sam ja taj auto mrzeo. Doduše, moja iskustva su samo sa modelima od 90-tih na ovamo. Tada su svi vozili polovne Golfove dvojke, Mercedese 190 ke, oni sa manje love su vozili Opel Kadete i patili se sa limarijom a oni malo bogatiji 124-ke. Jedino moj ćale se držao devize nabolji auto je nov auto i kupovao nove Stojadine (doduše tada su se zvali Yugo Skala 55) male ne na godinu dana (varijanta da starog i doplati neku siću za novog) jer se posle toliko raspadnu, te počne da troši ulje, u enterijeru se sve razklimata ili otpadne, grejanje se par nedelja pali iz kabine a posle pukne sajla pa otvaraš haubu da gurneš polugu. Untra samo cajgeri nešto malo cmiče nigde osvetljenja....užas.
Tek smo 98 kupili Škodu Feliciju kao nov auto koji nije Zastava i preporodili se.

Slovenac

pre 6 godina

@achitwn: Special nije redak? 1500 napravljenih auta je redak model i po svetskim standardima. A koliko jih znas da jih jos postoji? ako jih nabrojis na sve prste sto jih imas, svaka ti cast samo!

Miskec

pre 6 godina

Oduzimati na licu mesta sva Zastavina vozila i unistiti u presi. Ne postoje losija vozila na svetu od njih! Nije mi jasno kako danas prolaze tehnicki pregled, najezim se kada prodjem pored YUGO ili keca, o Floridi i da ne pricam, znaju li ti koji voze da im je glava u torbi. Da se razumemo, vozio sam YUGO i to je bio moj najgori vozacki period!

Utin

pre 6 godina

Pišete da je tada narod mogao da kupi nova kola... Ok. Narod sada može da kupi novi Smart telefon za 70e, naspram iPhona-a od 700e. On isto prima pozive, šalje poruke. Ali čim padne taj od 70e možete da ga bacite. I onda šta je poenta? Kupiti novog juga za 5000e i posle dve godine raditi generalni, dok obolazite molite boga da niko ne ide u susret, ili npr dati 15000e za neku Škodu?

Get Down To Whiskey

pre 6 godina

Problem u glavama Srba je to sto im je komunizam postavio etalon za standard zivota, uspeha, klasne pripadnosti... Zastavina vozila. Jos veci problem u glavama Srba je to sto je taj etalon ostao kao poj dobrog, srecnog i normalnog zivota. Sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, dok se svet u svim segmentima razvijao i grabio krupnim koracima napred, raja je bila zadovoljne "kecom", letovanjem preko sindikata u nekom krsu u Hrvatskoj, odlaskom u Trst za Prvi maj, higijenskim paketom za drugarice povodom 8. marta i svinjokoljem za 29. novembar. Pateticno.

Srle

pre 6 godina

Zbog ovoga auta unazadjen je vozni park u Srbiji.Dok su u npr.BiH vozili golfove ili bube, stojadin je ostao na istom nivou.Stojadin je trebao da ima oznaku Fiat ali posto nikad nije dostigao ni njihov standard, osta samo Zastava.

e

pre 6 godina

Kupio 101 u zastava servisu na Voždovcu. Dovezao na parking ispred stana, a supruga sa prozora me pita: "A šta to curi ispod motora". Bilo je to ulje gde gle čuda majstori ga nisu dobro zatvoriti. Posle motor počeo trošiti ulje, pa tečnost hladnjaka procurio. Bilo kako bilo posle 1 godine morao menjati nosač hladnjaka jer se počeo raspadati. Kasnije je prozvan stoJadin a svaki vlasnik to razume. Za kupovinu nekakvog evropskog automobila potrebna je bila ministarska veza. Bilo neponovilose.

Poslovodja šestorice patuljaka ;

pre 6 godina

Idemo iz Podgorice za Budvu stojadincem (tako ga je zvao vlasnik, otac naseg druga). Nas petoro je dalo po 2€ za benzin i oko 14h krenusmo lagano.
Negdje na Brajicima naidjosmo na auto koje ke sporo vozilo i gusilo saobracaj, te pocesmo da vicemo drugu: "Daj gas Dule, pretekni ga".
On kaze: "Ne moze brze, ovo je maksimum".
Mi: "Ne za...aj, daj gas i pretekni ovu babu!!!"
Dule, udarajuci stopalom pedalu gasa na lim ispod njega -tuf, tuf, tuf i vice: " Evo dajem gas, cujete li budale, ne mozeeee!!!!!!!!
Kanta od auta, sa mnogo lijepih uspomena...
Pozdrav svim nostalgičarima.

autor

pre 6 godina

Jos ce da ispadne da su svi mogli tada da priuste kola... Nije istina. Kola su i u SFRJ bila luksuz. Tek krajem osamdesetih su kola postala dostupna prosecnom gradjaninu, kao i tv. Krajem sezdesetih se ceo kraj skupljao kod jednog komsije da gledamo dnevnik.

MK

pre 6 godina

Nije cudo sto je Zastava propala, 37 godina proizvodila te isti jedan model, toliko o nasim cuvenim inzinjerima kojih je bilo oko 5000 u Zastavi.

jovan

pre 6 godina

A sta je tu urnebesno? Reklama po tadasnjim najboljim svetskim standardima a i kola su bila dobra, za to verme u svojoj kategoriji. Verovatno na ovim pristorima u nasim fabrikama jos dugo necemo praviti "domaci" proizvod slicnog kvaliteta.... Za mladje od 30 god sve izgleda lose iz tog vremena a nemaju pojma da smo u mnogim segmentima bili itekako na evropskom nivou a u mnogima i lideri inovativnosti....za sta se danas nikako ne moze reci!

filatelista

pre 6 godina

prosečan građanin je tada mogao da planira i KUPI nov automobil. Kakvo je danas stanje? Da li treba da se sprdamo sa Stojadinom iz 1979. godine ili možda sa nama kojima je nov automobil misaona imenica.

dzoni

pre 6 godina

Oduzimati na licu mesta sva Zastavina vozila i unistiti u presi. Ne postoje losija vozila na svetu od njih! Nije mi jasno kako danas prolaze tehnicki pregled, najezim se kada prodjem pored YUGO ili keca, o Floridi i da ne pricam, znaju li ti koji voze da im je glava u torbi. Da se razumemo, vozio sam YUGO i to je bio moj najgori vozacki period!
(Miskec, 4. mart 2018 13:46

Ja sam se smejao ocu kad kupio 1998 novog keca za 5500 nemackih maraka..naravno tad je bio odavno zastareo auto(imao je pre njega isto keca koga vozio jos od 1977 godine tj pre nego sam se ja i rodio) ...on odmah ugradio plin i eto danas ga jos vozi i presao 380 000km sa samo jednim otvaranjem motora za zamenu jednog klipa..kec radi ko sat i svaki dan sa njim ide u selo i nazad.
Ja sam za to vreme kupio brdo zapadnih polovnjaka ,na svake 2-3 godine...ulozio u njih sigurno jedno 20 000 eura u popravke jer kad si mlad auto ti je za prestiz ..da te vide ,nikad ne mozes koliko god ulagao ne mozes da budu uvek 100% ispravni i ako sam kupovao stare 3-4 godine..i ako zaradjujem mnogo vise od proseka ,radim u IT sam nikad nisam mogao da izdvojim za nov auto.
U komunizmu su mogli da kupe nova auto aktuelan u to vreme od stednje od 5-6 plati ..sad u demokratiji cak i ako imas iznad prosecna primanja o novom autu ne mozes ni da razmisljas (sem ako neces porodica da ti gladuje 6-7 godina)

nostalgičar

pre 6 godina

@filatelista
stojadin je osamdesetih koštao oko dve i po prosečne godišnje plate
i danas ima automobila koje si možeš (novih) priuštiti za takve pare
pa sad viti koliko je to lako ili teško za platiti

zoran

pre 6 godina

Jednostavno moj otac je 79 godine kupio tristaca bez problema a da znate samo da je nas 4 zivelo od njegove plate i nismo ni osetili a da pricam i da sam dobio nov spektrum oni stariji ce znati o cemu se radi.Da jos kazem u firmu gde ja radim bracni par kad se zaposlio 74 godine kupili su nova kola i napravili kucu toliko a ko govori suprotno laze i firme su delile placeve za gradnju toliko o moci danas i onda.

Милош

pre 6 godina

Можда је ауто из данашње перспективе крш, али је земља имала шта сама да произведе и ко то да купи. Млад сам да бих био носталгичар, него желим да свако ради према својим способностима и да живи од свог поштеног рада. Много ли је?

e moj "e"

pre 6 godina

Kupio 101 u zastava servisu na Voždovcu. Dovezao na parking ispred stana, a supruga sa prozora me pita: "A šta to curi ispod motora". Bilo je to ulje gde gle čuda majstori ga nisu dobro zatvoriti. Posle motor počeo trošiti ulje, pa tečnost hladnjaka procurio. Bilo kako bilo posle 1 godine morao menjati nosač hladnjaka jer se počeo raspadati. Kasnije je prozvan stoJadin a svaki vlasnik to razume. Za kupovinu nekakvog evropskog automobila potrebna je bila ministarska veza. Bilo neponovilose.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (e, 4. mart 2018 17:17)

To vise govori o tome da se supruga bolje razumela u kola i da bolje da si nju poslao da izabere auto.

Jova

pre 6 godina

Jeste bila dobra za sneg l led.
Vozio sam ih ukupno 4 u 20.god.
Nisam imao za nešto bolje.
Inače neopevana kršina od kola,naročito posle 1980. kad su počeli da ugrađuju naše motore i delove.

Komšo

pre 6 godina

Vozo sam u njemu prvu i žestoku ljubav! Bilo mi prvi put, još ni vozački nisam imo.. 15 i po god.. nostalgija.. nemoze se platit parama! Za sve ostalo je tu master card...

Mr M

pre 6 godina

@Miskec
Ja sam vozio Yuga i stizao je svuda. Nikada me nije ostavio. Magicna rec za tebe je odrzavanje. Svaki automobil pa i najjeftiniji treba redovno odrzavati. Najveci problem zastavinih auta danas, pored tehnoloske zastarelosti je los kvalitet rezervnih delova. Da se mogu nabaviti delovi koji po kvalitetu odgovaraju onima iz te SFRJ (pa kojoj svi pljuju) ne bi bilo nikakavih problema.

dve do tri godine

pre 6 godina

Ovaj auto nikada nije bio nas, kao ni ovaj danas koji se proizvodi u KG. Polovinu onih koji znaju nesto da naprave oteramo, a druga polovina sama ode.

msm

pre 6 godina

Problem u glavama Srba je to sto im je komunizam postavio etalon za standard zivota, uspeha, klasne pripadnosti... Zastavina vozila. Jos veci problem u glavama Srba je to sto je taj etalon ostao kao poj dobrog, srecnog i normalnog zivota. Sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, dok se svet u svim segmentima razvijao i grabio krupnim koracima napred, raja je bila zadovoljne "kecom", letovanjem preko sindikata u nekom krsu u Hrvatskoj, odlaskom u Trst za Prvi maj, higijenskim paketom za drugarice povodom 8. marta i svinjokoljem za 29. novembar. Pateticno.
(Get Down To Whiskey, 04. mart 2018 20:05)

Sta danas od svega toga imas? Nabroj pola i svaka ti cast!Trst je pojam za 90% gradjana, ako ne kupim zeni poklon za osmi mart kupice neki drugi tip ;) Svinjokolj je pojam za 50% zemlje... Uzivaj u demokratiji kolega.

Vatra

pre 6 godina

Ko je bio kamikaza, kaskader za ovim cudom da ovako leti po snegu. Pa ovako ni danasnja nova vozila ne mogu. Ovaj je vozio kao na reliju i to po suvom kolovozu.

petar

pre 6 godina

socijalizam dobra zamisao,pri tom nemislim na sps
u to vreme ko je ziveo i radio,od svojih 6 plata mogao je da kupi novi auto.
da vidim danas ko od "srednjeg staleza" moze da priusti sebi nov auto od 6 plata?

Booorra

pre 6 godina

Zastava 128 je 1970 godine osvojila prestiznu nagradu auto godine u Evropi.
Izuzetno kvalitetna i napredna za taj period.Posebno se isticao njen sistem kocenja,inovatori u tom polju.Ej auto godine u Evropi! Dali se secas kako nam je bilo pre i posle svega sta sad' ostalo je?!

Auto zakon

pre 6 godina

Reklama je na mestu. Ja kad sam polozio za auto pre 11 godina, posle polaganja seo sam u ocevu zastavu 101 , proizvedenu 1980, sa fijatovim motorom. Mehanicki sauh, lep hod menjaca. Dozivljaj. Posle nekog vremena sam prilagodjavao sauh a zastava je plivala. Ali ode joj limarija. Posle uzesmo neku noviju 1990...Nije imala fijatov motor i nine isto ubrzavala. Sad vozim polo ali mi i dalje drago kad vidim neku zastavu starijeg tipa. Ko ne vozi takav auto, taj se nikad nije ni vozio...

Til Ojlenšpigel

pre 6 godina

(Get Down To Whiskey, 04. mart 2018 20:05)

Čisti dokaz da nisi doživeo to vreme. Oprosti ali imao si i Renoa , Sitroena, Folksvagen, Opel. Svi su se oni proizvodili u zemlji Mogao , kažem MOGAO si da kupiš za nešto više para i Pežoa i Forda, Simku, Talbot, Mercedes, BMW ....naravno za one krajnje bez para Trabant,Warburg, Polonez, Ladu, Moskvič. . Drugo tada se zemlja krupnim koracima razvijala. E sad to što je bio totalitarni režim to je bilo drugo pitanje. Putovalo se na more u Grčku, Španiju, Tenerife, Maltu, Egipat, Tunis.To je tih godina bilo 60% populacije. Oni koji nisu imali para išli su u tu ''odvratnu ''Hrvatsku. Krajnja sirotinja u Crnu Goru. Nešto što je bilo simtomatično -Turska tada nije postojala kao opcija.Vidi sada kako stoje stvari , ko vozi koliko stara kola, ko uopšte letuje i gde letuje i uopšte putuje i koliko radi . Mislim da si totalno promašio temu.E da, da si imao Marksizam znao bi da nismo bili komunistička već socijalistička zemlja :)

rakijajezakon

pre 6 godina

Pateticno.
(Get Down To Whiskey, 
Jos pateticnije kad pogledam statistiku ubistva i kriminala u toj Americi zemlji viskija iz 70tih i 80tih..pa to bio pravi divlji zapad ..dok u Beogradu 70tih bilo u proseku 10 ubistva godišnje 80tih oko 20 dotle u new yorku Koji se još smatrao bezbednijim gradom 70tih bilo 1500 ubistava svake godine dok 80tih i 2000 pa su u 1999 usli sa 2250 ubistava za god dana
Lepše bilo voziti Stojadina ali znati da možeš da mirno setas gde hoces.

Yu Go

pre 6 godina

Krajem sezdesetih se ceo kraj skupljao kod jednog komsije da gledamo dnevnik.

i to je bilo lepo. ne verujem da bi vas neko danas primio u kucu da gledate dnevnik, iako su danas svi velike srbende, patrijote i domacini.

don

pre 6 godina

Stojadin je bio legenda, secam se pocetkom osamdesetih kad sam se vracao sa odmora kanjonom Morace na svakih petsto metara stajao stojadin sa pregrejanim motorom.

nikola

pre 6 godina

Mozda je to bilo urnebesno.A šta je ovo?.Bar
nisi trebao da stavljas hipoteku na kuću da bi kupio auto.Sad za kojekakve krseve sa zapada ljudi ostaju bez krova nad glavom.Trazili ste ,gledajte

Nikola

pre 6 godina

Stojadin i Yugo su bili loši automobili, ali su bili naši. Ni Dačija nije imala neke fantastične modele, pa sada šišaju Reno (koji je vlasnik) sa prodajom i imaju vrlo korektne modele. To je mogla da bude i Zastava. Realno je država mogla drugom polovinom osamdesetih da uloži u razvoj novih i ozbiljnijih modela da nije mirisao raspad.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

за то време је био модеран ауто......али распад сфрј и санкције нису дале да се стојадин и застава фабрика развију

sibin

pre 6 godina

odgovor za Miskeca: znam da ima.dosta onih koji mrze sve i svakog,a kad mrziš bez razloga onda se to zove drugačije ne sećam se tačnoda li je 4 ili5 ovih vozila bez ijednog dodatnog dela i bilo kakvog poboljšanja maltene skinuti sa trake otišlo od kragujevca do kilimandžara bez i jednog jedinog kvara osim gumi defekata

Saša

pre 6 godina

Kec Mediteran, 1300 cc... služio je odlično i svi smo ga mnogo voleli. Motor, menjač, vešanje, sve je to bilo super! Ali sajtne menjaš jednom u godinu ipo, rubove na godinu dana, posle tri je već neophodno komplet farbanje, svaki čas sajla kvačila, pločice, auspuh i da ne govorimo... ali imalo je svo to tatino angažovanje neku draž. “Sine, danas ćemo da skoknemo malo do majstora, pa dok sredi idemo na ćevape, jel važi?” :)

kartmen

pre 6 godina

Nema u ovoj reklami ničeg urnebesnog. Reklama je urađena profesionalno i vidi se da su oni koji su je pravili znali svoj posao. Današnji turbo-monteri da uče od majstora.

grbavi

pre 6 godina

uporedite Reno Pezo Simcu Ford Escort Opel kadet iz tog perioda sa stojadinom pa se onda smejte niko nama nije kriv što smo ostali u '79 godini. Inače rekama uopšte nije loša i mislim da nije isti kontekst padanja na dupe onda i sada. kamo sreće da možemo da zgotovimo neki novi automobil za 4000 eura

fly

pre 6 godina

Auto je za to vreme kada je lansiran u prodaju bio vrlo savremen i pouzdan. Problem je sto nakon 7-8-10 god nije napravljen novi model koji prati trendove nego se ostalo na istom 37 god. Ista stvar je i sa ruskim modelima Lade. Zapad sr razvijao a mi ostali na istom 40god

prosto ko pasulj

pre 6 godina

Da vidimo engleze i reklamu za vauxall? Sigurno sa nekim babama u salonu i papilotnama na kosi pod tada hit tubom.

Ko gazi po prošlosti uvek se ukalja.

Sinek

pre 6 godina

Kupio Juga 55 Koral 1995, godište 1989. 37 000. Napravio servis (remenje, štelanje ventila, ramena i kočnice za neke sitne pare), za par kuna i malo truda promijenio kulisu mjenjača i crijevo rezervoara za gorivo... Cijeli servis je bio smiješno jeftin. Vozio ga do 97000, osim mjenjanja ulja u motoru svakih 10000km i jednom u getribi samo toči i vozi! Nije ni zakašljao. Prodao ga prijatelju koji je opet napravio servis za male novce i vozio do 147 000 bez ikakve greške. Navodno, je taj auto vozio negdje oko Županje još oko 2010... To su bila kola... Ne kaj je Jugo nego jer je bio zbilja auto čije je održavanje bilo smiješno, mrve hrđe i truloga i nakon 15g... A valjda je taj bio poseban.

kele

pre 6 godina

Urnebesnije je to što velika većina građana danas može samo da mašta o novom automobilu.
Inače moj otac je imao keca, ali Comfort verziju, daleke 1980. Nijedan auto poslije nisam volio kao taj iako je poslije 10 godina postao krš. Vozili ga do 1999. Tada je koštao 10 očevih plata, a on radio nešto kao Pantić iz Tesne kože, dakle ništa. Danas u Srbiji za 10 plata možeš da kupiš Golfa trojku.

Aca

pre 6 godina

U stojadinu sam smuvao prvu devojku. Beše to '94, otišao sam kod sestre i zeta na odmor sa tek položenim vozačkim ispitom. Jedno veče uzmem "keca" od zeta i odem uveče u kafić u Sremskoj Mitrovici. Prvi auto koji sam vozio nakon polozenog vozackog ispita i prva veza u stojadinu ?

Milun

pre 6 godina

Danas su popularnije reklame za sajtove sa oglasima polovnih vozila koje je baka sa jednom kraćom nogom, u Nemačkoj, vozila nedeljom do crkve, a radnim danom do pijace.

Mali od Bg

pre 6 godina

Ko se seca? Pa nije izumreo pre 30 godina. I dalje se kotrljaju po nasim jadnim putevima. To je prava ekonomska slika ove zemlje. Ljudi voze automobile stare 20+ godina.

DEX

pre 6 godina

Tada smo imali fabrike i proizvodnju i to po JUS standardu. Sada cemo samo imati fabrike za dve najvise tri godine a o standardu i kvalitetu proizvoda da ne goborim. Nekad su se jele virsle i salame od mesa a sad se jedu sa ukusom mesa.

TT

pre 6 godina

Kada sam položio '92. vozio sam Zastavu 101 Comfort koji su moji kupili novu 1978.g. verzija sa italijanskim motorom. Uradio sam mu male dorade u enerijeru i bio sam prezadovoljan. Odličan auto za to vreme.

Perla

pre 6 godina

Čitam komentare i shvatam da su većinu napisali oni koji su bili deca u vreme stojadina i keca i zato su komentari po nekada naivni, romantični, ali u najvećem delu i netačni. Živela sam i radila u tom periodu i znam o čemu pišem. Automobili su bili loši i nepouzdani, ali pre svega užasno skupi. Nemam tačne podatke o ceni domaćih vozila u tom periodu, ali ako je tačan podatak iz komentara da je domaće vozilo koštalo oko 5.000 maraka, pitam se kako je moglo da se kupi od ušteđenih 5-6 plata. Da li mislite da je tada plata bila 1.000 maraka mesečno? Trebalo je mnogo muke, odricanja i štednje da se sakupi taj iznos. Mnoge porodice su skoro gladovale jer je otac podigao kredit da kupi auto i otplaćivali su ga godinama. Ja sam 1972. bila na radu u Iraku sa jednom našom firmom, radila sam visoko stručan posao i imala platu od čak 500 dolara! Trebalo mi je godinu dana da radim i štedim da bih po povratku u zemlju mogla da kupim skroman auto. I kupila sam tada Spačeka za nešto oko 3.000 dolara, koliko je približno u to vreme koštao Fića, a druga vozila su bila skuplja.

Zato, ne romantizujte taj period i verujte mi da se tada živelo stvarno teško, a kupovina televizora, frižidera ili čak automobila je bila dugogodišnji projekat i odricanje.

Bane

pre 6 godina

Joooj što sam ja taj auto mrzeo. Doduše, moja iskustva su samo sa modelima od 90-tih na ovamo. Tada su svi vozili polovne Golfove dvojke, Mercedese 190 ke, oni sa manje love su vozili Opel Kadete i patili se sa limarijom a oni malo bogatiji 124-ke. Jedino moj ćale se držao devize nabolji auto je nov auto i kupovao nove Stojadine (doduše tada su se zvali Yugo Skala 55) male ne na godinu dana (varijanta da starog i doplati neku siću za novog) jer se posle toliko raspadnu, te počne da troši ulje, u enterijeru se sve razklimata ili otpadne, grejanje se par nedelja pali iz kabine a posle pukne sajla pa otvaraš haubu da gurneš polugu. Untra samo cajgeri nešto malo cmiče nigde osvetljenja....užas.
Tek smo 98 kupili Škodu Feliciju kao nov auto koji nije Zastava i preporodili se.

nagard

pre 6 godina

Davne 1990. od svojih nekoliko plata, sa svojih 19 god, kupim svog prvog keca, polovnog, ali odličnog! E, ljudi, pa ja sad ne mogu da registrujem kola a da nije na rate!

ŠUFT

pre 6 godina

Svi su nostalgični i brzo su zaboravili sve probleme i nerviranja ko ga je vozio.
Razvodna kapa,razvodna ruka,platine,problem pucanja klinastog i zupčastog kajiša, nema šasiju pa ugrađuj sanke,limarija,unutrašnja bravica za otvaranje vrata(promenio ih 10-tak)... itd itd

Neox

pre 6 godina

Nije cudo sto je Zastava propala, 37 godina proizvodila te isti jedan model, toliko o nasim cuvenim inzinjerima kojih je bilo oko 5000 u Zastavi.

(MK, 4. mart 2018 17:09)

Za to nisu krivi inzinjeri. Oni su itekako bili sposobni da prate trendove samo sto to tads nije bila politika firme, niti politika saradnika, niti politika sistema, a cak niti globalna politika tog vremena (mislim na ponudu novpg modela na svakih 6 godina, a kamoli 3), a tu je kumovao i raspad sisgema. Na Zastavu su se lepili problemi koji najmanje imaju veze sa njenim proizvodima i tako je otisla u stecaj. Da je drzava prodala Volkswagenu Zastavu jos odmah nakon pada Berlinskog zida, gde bi nam kraj danas bio. Pogledajmo Skodu. To je trebslo biti nasa prica.

Slovenac

pre 6 godina

Postojale su i 2 verzije sa 1300 motorom, da se ne zaboravi. A zeleni sa screen shota je LUXE iz Slovenija, retka verzija 101, proizvodjena 70ih pre Comforta.

Slovenac

pre 6 godina

@achitwn: Special nije redak? 1500 napravljenih auta je redak model i po svetskim standardima. A koliko jih znas da jih jos postoji? ako jih nabrojis na sve prste sto jih imas, svaka ti cast samo!

Žorž

pre 6 godina

ih kad se setim ćale 2007 kupio novog keca 1.1 55, i ja i burazer idemo da ga preuzmemo, parkiranja tri keca crveni zeleni i beli stigli iz zastave, a ćale kupio crvenog u bio je jedini sa novom instrument tablom i obrtomerom, ja i burazer se raspametili, nismo dali nikome da pridje autu, iako smo pre njega vozili i VW, Opela, i Fiata kec je bio kec, vozili ga pet-šest godina i ćale ga prodao a prešao je 100k km i nije prodavao valjda zato što je bio nov a imao plin, ličio i na more i po bivšoj Jugoslaviji bez problema u skladu sa njegovim mogućnostima. imam čak i njegov snimak na yt, i uvek se setim jedne rečenice od prijatelja, kec će te odvesti gde hoćeš al u skladu sa njegovim snagom i bez forsiranja i tako je i bilo...

1300

pre 6 godina

Postojale su i 2 verzije sa 1300 motorom, da se ne zaboravi. A zeleni sa screen shota je LUXE iz Slovenija, retka verzija 101, proizvodjena 70ih pre Comforta.
(Slovenac, 4. mart 2018 17:12)

---------------------------------------------------------------------------

Tacno tako, drugar Slovenac - a neko je takodje pomenuo model od 1300 kubika. Za domace trziste, postojao je takozvani Speci(j)al model i imao je oznaku "special". Za inostrano trziste je postojao model koji je imao samo oznaku "1300" na desnom delu prtljaznika - kod nas su se jedino mogli nabaviti ukoliko su vraceni sa kontrole kvaliteta. Recimo, primerak koji smo mi imali je imao odlepljenu zaptivnu gumu na vratima - sve ostalo je bilo savrseno. Kao sto neko vec rece, 73ks, zverina za tadasnje domace uslove, sa dvogrlim Weber karburatorom i gomilom Magneti-Marelli delova.

Iako Wiki navodi da je i Mediteran imao varijantu od 1300 kubika, mislim da taj podatak nije tacan. Inace, Mediteran jeste imao troje vrata, i stakla u "boji", "karirana" sedista, i drugacije felne/tockove - prodaja je pocela 1979. godine, a naziv je dat s obzirom da je Split tada bio domacin Mediteranskih Igara. Lepa vremena.

ups

pre 6 godina

Zna li neko možda koja je ovo kompozicija u pozadicni? Hvala.
(Nostalgie, 04. mart 2018 22:30)

Za “Nostalgie” koji voli klasičnu muziku, ovo je Johan Sebastian Bah : “Menuet and Badinerie from Orchestral Suite No.2 in B”

https://youtu.be/f1Dbu2FeYRo

Dragan

pre 6 godina

Podsetio bih na neverovatnu KK avanturu, ekspediciju KRAGUJEVAC - KILIMANDŽARO 1975.
Sa pet STOJADINA iz Kragujevca 11 ljudi na čelu sa Branimirom Perić Džoom i Milanom Rakočevićem stigli su za oko dva meseca do Tanzanije i Kilimandžara.
Put je bio dug 12.430 km. Bez većeg kvara na STOJADINIMA.
Reklame su snimane duž puta po Africi i u Tanzaniji sa lepoticom crne Afrike Vini Kibue.
Iz ugla automobilizma, KK ekspedicija je otvorila vrata tržišta severne Afrike za Zastavu 101, ali i za Fiat 128. Naročito interesovanje za kupovinu Fiata 128 nastalo je u Egiptu gde se ovaj model sklapao od delova iz Kragujevca dugo godina.
Svaka čast svim učesnicima ovog poduhvata!

kele

pre 6 godina

Zna li neko možda koja je ovo kompozicija u pozadicni? Hvala.
(Nostalgie, 04. mart 2018 22:30)
Kompozicija se zove "Badinerie" od J. B. Bach-a.

achitwn

pre 6 godina

Zastava 101: Standard, De Lux, Lux, Mediteran, Bazel, Comfort, Super (64ks) Special (73ks). Kad su presli na yogo ime izgubio izgubio sam redoslijed. koral, scala, tako nesto?

anbeast

pre 6 godina

Reklama je super :) A definitivno ga je terao neki domaći relista... Da je urnebesna - nije (blago duhovita je), da je dobra - jeste. Nikada nisam vozio neku Zastavu, ali oni koji jesu - bili su zadovoljni (Pre svega "tristaćima" i ranijim "kečevima"). Do 91-92 Zastave su bile manje-vise korektne, posle toga - sačuvaju bože (ali, s obzirom na okolnosti, to je normalno).
Kako god bilo, mi smo danas toliko u kanalu da nipošto ne bi trebalo da se smejemo ili da nipodastavamo bilo sta iz tog vremena. Da su tekli med i mleko - nisu (manjini sigurno jeste, ali tako je i danas), ali da je vecina zivela neuporedivo dostojniji život nego danas - jeste.