Subota, 03.03.2018.

16:16

Panika kod Nemaca: Sad kad su Kinezi ušli u Mercedes...

Nemačka ministarka ekonomije nagovestila je zaoštravanje propisa za starne investitore u Nemačkoj.

Izvor: Beta

Panika kod Nemaca: Sad kad su Kinezi ušli u Mercedes... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

pprvi dan skole u svedskoj

pre 6 godina

Komentatori su vidim odusevljeni kineskom kupovinom...pozivaju se na slobodno trziste,trzisnu ekonomiju i sl...pa gospodo probajte da kupite kinesku firmu...o kvalitetu kineskih prizvoda ne bih diskutovao...to je svima poznato...zbog ovdasnjih komentatora voleo bih da Srbija dopadne rusima i kinezima...onda bi srbi shvatili ono sto istocnoevropljani vec znaju da je to koncetracioni logor C kategorije?

15.000 dinara mesečno

pre 6 godina

Svima koji likuju što dobri Kinezi polako rovare po Nemačkoj, reporučujem da odu do prve kineske radnje u svom mestu i pitaju zaposlene kolika ium je plata, radno vreme i kako se vlasnik odnosi prema njima.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Bravo Kinezi. Kina polako ali sigurno zauzima svet ekomomijom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mare, 4. mart 2018 09:06) # Link komentara

Ne dao Vam Bog da osetite kinesko poslovanje i njihovo sefovanje. Kumili bi Boga da vrati Evropljane i ostale zapadnjake. Azijski kapitalizam je najsuroviji od svih. A Srbi i nisu poznati bas kao neki dobri i poslusni radnici, pogotovo za azijske norme.

MK

pre 6 godina

Kad tad ce braca Kinezi zavladati svetskom ekonomijom a onda tesko zapadu, budimo srecni sto nas mlogo vole pa imacemo mnogo povlastica, radicemo upola manje nego Evropljani za vecu platu.

Milan Frankfurt

pre 6 godina

Kada Srbi pocnu da daju podrsku S. Koreji, Rusiji, Asadu, Iranu i ajatolasima...i ne cudi sto je tako u drzavi. Licemerstvo bez granica. Svi hrle na zapad, imaju nekoga svog na zapadu, zele zapadna auta, standard, infrastrukturu, sigurnost...a sa druge strane zele u kos sa zemljama sa kojima nemaju nista zajednicko. Licemerstvo i glupi inat, dovode samo do propasti.

maxb

pre 6 godina

po komentarima koje sam ovde procitao rekao bih da imamo dosta nacitanih osvescenih i nacionalno osvescenih ljudi, a onda dodju izbori...

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Nemacku više brine što kinezi po nemackoj kupuju kompletne srednje i male fabrike sa tehnologijom budućnosti , uvode njihov način poslovanja , odmah počnu se smanjivanjem broja zaposlenih , ukidanjem somdoksta , da bi kad tad sve preselili za kinu !
Ovo sa kupovinom akcija je čista trgovina i ništa više.!

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Sad kad dodju kinezi bice uhvatis se za kvaku ona ostade u rucu
(mare, 3. mart 2018 19:40)
...a,sad kao nije takav slucaj?
Mercedesi su i dalje u podsvesti ljudi,dobri kao stare 123-ke,koje se i danas mogu videti na putevima,ali je realnost drugacija.
A serija je krs i kosta vise nego sto vredi,jer brend kosta.
B serija jos i moze da prodje.
Ostale,znatno skuplje ,serije su dobra vozila,ali sa sve manje pouzdanim motorima i uzasnom,uzasnom elektronikom,koja pravi neopisive probleme.
Ni sam vise ne znam koliko smo problema imali u kompaniji sa mercedesovim vozilima iz luksuznog programa,koje voze direktori,koja su redovno crkavala jos u garantnom roku.Kvarovi su uglavnom bili zbog elektronike i cesto nisu to mogli da otklone u zvanicnom servisu kod nas,vec su dolazili ljudi iz Nemacke.Jedan auto je bio cak i zamenjen u garanciji,posto nisu mogli da mu nadju kvar.

Mercedes je prenaduvan brend,koji jos uvek prolazi zahvaljujuci fantasticnom dizajnu i inovacijama,ali pouzdanost i kvalitet,vise ih ne odredjuju.
Po meni,danas su znatno bolji brendovi koji proizvode vozila nize i visoke srednje klase,kao sto je Pezo i Reno,pa i Fiat,posto se tu dobija vise za ulozeno,a vozila su znatno pouzdanija i trajnija.

eeee, nemci su to

pre 6 godina

Pa šta ste očekivali? Prvo ste sa zapada preselili kompletnu proizvodnju svega i svačega u Kinu kako bi imali jeftinu radnu snagu. To vas je koštalo toga da ste im morali dali tehnologiju. Sad kad su ojačali dovoljno da mogu da kupe jedino što im fali (brend) sad vas hvata panika. I treba, ali sami ste krivi za to.

bla

pre 6 godina

WV prodao 3.2 MILIONA auta u Kini u 2017 godini (U celoj evropi 1.4 miliona) ..i drugi nemacki proizvodjaci prodaju ubedljivo najvise auta upravo u Kini(sto i logicno u Kini 28 miliona prodatih auta u celoj EI sa sve Britanijom 12 miliona) ..sa druge strane ista ta Nemacka ne dozvoljava prodaju Kineskih auta ..sad zamislite haos u Nemackoj da Kina uradi ono sto njima rade Nemci.

Čvarkov

pre 6 godina

... mi nismo ni primetili kada su nam prodali "Robme Kuće Beograd, "Centroslaviju", " C Market", " CentroSrem" i slične... o agonijo Zastava, DMB, IMR i sl. da i ne pričamo... sad je red došao na Švabe...

Sonja

pre 6 godina

A mi sve strateške resurse prodajemo, sve firme koje upravljaju tim resursim prodajemo... Eto, kako Država treba da se ponaša, poput Nemačke! A ne da hrli u prodaju resursa pod najluđim izgovorom (a ovaj narod i ne pita ko je ovde lud): država ne ume da upravlja svojim resursima, sve je potrebno prodati strancima...

Moo

pre 6 godina

Srbi iskulirajte! Mi smo prcija, mi unaokolo molimo da nas neko uzme jer nemamo nista. Kasnimo tri idustrijske revolucije za svetom. Nemacka vodi svet i logicno je da stiti svoje znanje. Valjda vam je jasno zasto Kinezi kupuju. Ne zbog para, nego da nauce ono sto je Nemacka generacijama stvarala i u sta je drzava ulagala. Da vodim drzavu isto bih se ponasao.

Filip

pre 6 godina

Koliko zastupnika slobodne trgovine ovde, cudi me da nam nije bolja zemlja.
Naravno da im ne trebaju kinezi, podrska za Berlin da blokira ovo!

ja sam ja

pre 6 godina

Kada si u grupi koja zagovara slobodnu trgovinu, globalizaciju, pa si momentalno protiv toga kada drugi ojačaju! Nemačka ima pravo da bira ko će da kupuje koje akcije? Kako bi reagovali da Kinezi počnu da biraju koje vozilo njihovi građani smeju da kupe!?!?

Goki

pre 6 godina

Daimler za oko 10 g postaje kineska firma sto je i normalno.Niko u Evropi nema ke$, tako su kupili i Volvo pa Lotus i na kraju Engleski taxi. 
Licno mislim da su nemci kineza zeznuli jer mu uzeli 9 milijardi kesa, a realno, Daimler ne vredi 90 milijardi. Ne vredi jer sutra da ga oglase na prodaju ne bi bilo kupaca po toj ceni. 
Danas da neka velika auto firma treba da izbroji 9 milijardi keša ne bi imali, morali bi kredit da dizu. VW je isplatio 30 milijardi kazne Usa ali tako sto je podigao kredit a garant je bila pokrajinska Vlada u Nemackoj.
 (C i n i k, 3. mart 2018 20:33) 


Da li si mozda ikada procitao finansijski izvestaj VW grupe? Njihova dobit se krece godisnje od 10-15 milijadra evra. No medjutua,tvoje neznanje te navelo na krivi zakljucak.
Nikada niti jedna velika firma nece da plati kesom, ako moze kreditom. Zasto? Ako dobro stoje, dobiju povoljan kredit a keš drze na racunu. Ako firma propadne, kes ostaje, a krediti su nenaplativi. Ako plate kesom, pa posle nesto iskrsne, ne mogu da dobiju kredit, ili ako ga dobiju to je pod losim uslovima. Radim sa velikim firmama, pa to znam...a i ne moras da radis da bi to zakljucio
Treba samo minimum znanja...

Ja

pre 6 godina

"Nijemcima a upravo je obrnuto, Kinezi imaju stroža pravila za strane firme."

Pa vidi samo VW proda duplo više auta u Kini nego u CELOJ evropi..ako hoce Kinezi jednim potezom pera mogu da bankrotiraju i VW i ostale nemačke proizvodjace..tako da cackas mecku

C i n i k

pre 6 godina

Daimler za oko 10 g postaje kineska firma sto je i normalno.Niko u Evropi nema ke$, tako su kupili i Volvo pa Lotus i na kraju Engleski taxi.
Licno mislim da su nemci kineza zeznuli jer mu uzeli 9 milijardi kesa, a realno, Daimler ne vredi 90 milijardi. Ne vredi jer sutra da ga oglase na prodaju ne bi bilo kupaca po toj ceni.
Danas da neka velika auto firma treba da izbroji 9 milijardi keša ne bi imali, morali bi kredit da dizu. VW je isplatio 30 milijardi kazne Usa ali tako sto je podigao kredit a garant je bila pokrajinska Vlada u Nemackoj.

moralni gmizavac

pre 6 godina

Evropa i Amerika i dalje veruju da mogu da se odupru visestruko efikasnijoj kineskoj ekonomiji...

Pa ti onda kupi te visestruko efikasnije kineske automobile, frizidere, sporete i klima uredjaje pa se javi s utiscima (ako se ne zapalis od kratkih spojeva ili ne otrujes od isparenja).

Idi mi, dodji mi

pre 6 godina

Trziste akcija je podvala neoimperijalizma kako bi bez rata vladale svetom. Sada su bivse kolonije bogatije od bivsih kolonizatora, mogu sebi da priuste da kupuju i kontrolisu ekonomiju bivsih kolonizatora bez rata, ali to bivsim kolonizatorima vise ne odgovara. "Pravila su dobra samo dok idu meni na ruku", tako razmislja Nemac.

артиљерац

pre 6 godina

Ви млађи не памтите.Није ово први пут да немачка влада овако реагује.Крајем
80-их је Саудијска Арабија(као држава)купила 12% акција ЦЕЛОГ Мерцедеса(не
само Дајмлер-Бенца,као Кинези).Дигла се фрка неопевана,завршила се тако да је
Немачка држава платила Саудијској Арабији те акције 10% више него пошто су
купљене.Није ништа ново.Не ради се ту о трансферу техологије.То су оправдања.
Немачка враћа мило за драго Кини.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Meni ova nemačka tobožnja zabrinutost i uvređenost izgleda lažno. Taj Gili je spasio Volvo koji sada prednjači u inovacijama. Svim proizvođačima sada trebaju ogromne pare jer automobili doživljavaju najveće promene u sto godina, elektrifikacija i autonomna vožnja.
Zašto niko ne pominje događaje tri dana pre ove kupovine o navodnom Mercedesovom varanju sa dizel motorima. Tada su im akcije jako pale. Odmah nakon toga ova kupovina. Švabe su iscenirale skandal da bi Kinezima namestili cenu koja je bila deo dogovora. Sigurno nisu Kinezi namestili skandal jer bi ih Švabe tužile.
Zaključak: Švabe su tražili Kineskog partnera zbog razloga sa početka ovog komentara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (w, 3. mart 2018 18:22) # Link komentara

Kada procitam koliko samo "strucnjaka" daje sebi za pravo, da komentarisu takve stvari, o tome sta Mercedes radi, sta je hteo, sta je naumio...Pa te stvari sigurno zna samo visoki menadzment kompanije, a ne svaki anonimni srpski dokolicar. A Nemci su korektni u ekonomiji i samo traze da se i Kinezi ponasaju isto tako, a ne da sami Kinezi ne dozvoljavaju strani kapital u svojim kompanijama.

Gastarbeiter

pre 6 godina

Ne radi se o tome da Nijemci imaju dvostruka pravila nego ih ima Kina, Kina ne dopušta da strane firme preuzimaju kineske ili u nekim važnim firmama uopće kupe ikakav udjel, i zato Nijemci hoće ista pravila u Njemačkoj za Kineze. Vidim da većina komentatora piše o dvolicnim Nijemcima a upravo je obrnuto, Kinezi imaju stroža pravila za strane firme.

w

pre 6 godina

Meni ova nemačka tobožnja zabrinutost i uvređenost izgleda lažno. Taj Gili je spasio Volvo koji sada prednjači u inovacijama. Svim proizvođačima sada trebaju ogromne pare jer automobili doživljavaju najveće promene u sto godina, elektrifikacija i autonomna vožnja.
Zašto niko ne pominje događaje tri dana pre ove kupovine o navodnom Mercedesovom varanju sa dizel motorima. Tada su im akcije jako pale. Odmah nakon toga ova kupovina. Švabe su iscenirale skandal da bi Kinezima namestili cenu koja je bila deo dogovora. Sigurno nisu Kinezi namestili skandal jer bi ih Švabe tužile.
Zaključak: Švabe su tražili Kineskog partnera zbog razloga sa početka ovog komentara.

Kure

pre 6 godina

To je to, liberalno tumačenje liberalnog kapitalizma.

Tako je i Australija prošle godine blokirala prodaju PRIVATNE imovine Kinezima jer je zemljišta bilo previše veliko... Što ga onda Australijska država nije kupila, zašto privatnik da štiti državni interes umesto svoj, a koliko se sećam čovek je zemlju hteo da proda jer mu više nije bilo isplatiovo da poseduje toliku zemljuštinu, i više nije hteo (ili nije mogao) da plaća održavanje i poreze...

Mister Hajd

pre 6 godina

Da, da, slobodno kretanje ljudi, ideja i kapitala...Izgleda da ste mislili samo u jednom pravcu...Niste računali na Kinu...To je bila priča za budale, Srbe, Bugare, Rumune...koji su poverovali pa otvorili svoje granice! A investitori, posebno EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) daje kredite uz uslove da evropske firme budu glavni izvodjači i pokupe kajmak. A ti Srbijo posle otplaćuj te kredite sa lepim kamaticom...

zubac

pre 6 godina

Znaci liberalni kapitalizam, otvoreno trziste itd vazi samo u jednom smjeru. Juce Tramp, danas Njemci, sutra ko zna. Zapad polako ali sigurno tone u neku vrstu fasizma.

Abc

pre 6 godina

Joj naslova ,usli Kinezi u Mercedes pa nastala panika hahahah , pa nije vuk medju ovce usao, nego kupili 9% akcija koje takodje sutradan mogu da prodaju ako im cena bude odgovarala

braske

pre 6 godina

pa nisu oteli te akcije vec kupili, a dal' je problem sto je neko kupio ili sto je kina kupila, realno gledano sve nemacke velike kompanije poseduju delimicno ili polovicno stranci, e sad sto su to razni fondovi bez 'nacionalnosti' je sminka, ameri drze bar trecinu nemackih velikih firmi, to ocigledno niti smeta nit smeju da pomenu

Boban

pre 6 godina

"Prema važećim propisima Berlin može neku poslovnu transakciju da razmatra i moguće da spreči ako strani investitor stekne manjinski udeo u nekoj nemačkoj kompaniji dovoljan da blokira odluke, odnosno 25 odsto kapitala."

I UAE stranac moze da ima kompaniju samo ako je vecinski vlasnik drzavljanin UAE i ima barem 51% tj. upravljanje.

A sta mi radimo ???

Mister Hajd

pre 6 godina

Da, da, slobodno kretanje ljudi, ideja i kapitala...Izgleda da ste mislili samo u jednom pravcu...Niste računali na Kinu...To je bila priča za budale, Srbe, Bugare, Rumune...koji su poverovali pa otvorili svoje granice! A investitori, posebno EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) daje kredite uz uslove da evropske firme budu glavni izvodjači i pokupe kajmak. A ti Srbijo posle otplaćuj te kredite sa lepim kamaticom...

Boban

pre 6 godina

"Prema važećim propisima Berlin može neku poslovnu transakciju da razmatra i moguće da spreči ako strani investitor stekne manjinski udeo u nekoj nemačkoj kompaniji dovoljan da blokira odluke, odnosno 25 odsto kapitala."

I UAE stranac moze da ima kompaniju samo ako je vecinski vlasnik drzavljanin UAE i ima barem 51% tj. upravljanje.

A sta mi radimo ???

zubac

pre 6 godina

Znaci liberalni kapitalizam, otvoreno trziste itd vazi samo u jednom smjeru. Juce Tramp, danas Njemci, sutra ko zna. Zapad polako ali sigurno tone u neku vrstu fasizma.

Kure

pre 6 godina

To je to, liberalno tumačenje liberalnog kapitalizma.

Tako je i Australija prošle godine blokirala prodaju PRIVATNE imovine Kinezima jer je zemljišta bilo previše veliko... Što ga onda Australijska država nije kupila, zašto privatnik da štiti državni interes umesto svoj, a koliko se sećam čovek je zemlju hteo da proda jer mu više nije bilo isplatiovo da poseduje toliku zemljuštinu, i više nije hteo (ili nije mogao) da plaća održavanje i poreze...

Abc

pre 6 godina

Joj naslova ,usli Kinezi u Mercedes pa nastala panika hahahah , pa nije vuk medju ovce usao, nego kupili 9% akcija koje takodje sutradan mogu da prodaju ako im cena bude odgovarala

braske

pre 6 godina

pa nisu oteli te akcije vec kupili, a dal' je problem sto je neko kupio ili sto je kina kupila, realno gledano sve nemacke velike kompanije poseduju delimicno ili polovicno stranci, e sad sto su to razni fondovi bez 'nacionalnosti' je sminka, ameri drze bar trecinu nemackih velikih firmi, to ocigledno niti smeta nit smeju da pomenu

Idi mi, dodji mi

pre 6 godina

Trziste akcija je podvala neoimperijalizma kako bi bez rata vladale svetom. Sada su bivse kolonije bogatije od bivsih kolonizatora, mogu sebi da priuste da kupuju i kontrolisu ekonomiju bivsih kolonizatora bez rata, ali to bivsim kolonizatorima vise ne odgovara. "Pravila su dobra samo dok idu meni na ruku", tako razmislja Nemac.

ja sam ja

pre 6 godina

Kada si u grupi koja zagovara slobodnu trgovinu, globalizaciju, pa si momentalno protiv toga kada drugi ojačaju! Nemačka ima pravo da bira ko će da kupuje koje akcije? Kako bi reagovali da Kinezi počnu da biraju koje vozilo njihovi građani smeju da kupe!?!?

Moo

pre 6 godina

Srbi iskulirajte! Mi smo prcija, mi unaokolo molimo da nas neko uzme jer nemamo nista. Kasnimo tri idustrijske revolucije za svetom. Nemacka vodi svet i logicno je da stiti svoje znanje. Valjda vam je jasno zasto Kinezi kupuju. Ne zbog para, nego da nauce ono sto je Nemacka generacijama stvarala i u sta je drzava ulagala. Da vodim drzavu isto bih se ponasao.

Ja

pre 6 godina

"Nijemcima a upravo je obrnuto, Kinezi imaju stroža pravila za strane firme."

Pa vidi samo VW proda duplo više auta u Kini nego u CELOJ evropi..ako hoce Kinezi jednim potezom pera mogu da bankrotiraju i VW i ostale nemačke proizvodjace..tako da cackas mecku

Goki

pre 6 godina

Daimler za oko 10 g postaje kineska firma sto je i normalno.Niko u Evropi nema ke$, tako su kupili i Volvo pa Lotus i na kraju Engleski taxi. 
Licno mislim da su nemci kineza zeznuli jer mu uzeli 9 milijardi kesa, a realno, Daimler ne vredi 90 milijardi. Ne vredi jer sutra da ga oglase na prodaju ne bi bilo kupaca po toj ceni. 
Danas da neka velika auto firma treba da izbroji 9 milijardi keša ne bi imali, morali bi kredit da dizu. VW je isplatio 30 milijardi kazne Usa ali tako sto je podigao kredit a garant je bila pokrajinska Vlada u Nemackoj.
 (C i n i k, 3. mart 2018 20:33) 


Da li si mozda ikada procitao finansijski izvestaj VW grupe? Njihova dobit se krece godisnje od 10-15 milijadra evra. No medjutua,tvoje neznanje te navelo na krivi zakljucak.
Nikada niti jedna velika firma nece da plati kesom, ako moze kreditom. Zasto? Ako dobro stoje, dobiju povoljan kredit a keš drze na racunu. Ako firma propadne, kes ostaje, a krediti su nenaplativi. Ako plate kesom, pa posle nesto iskrsne, ne mogu da dobiju kredit, ili ako ga dobiju to je pod losim uslovima. Radim sa velikim firmama, pa to znam...a i ne moras da radis da bi to zakljucio
Treba samo minimum znanja...

w

pre 6 godina

Meni ova nemačka tobožnja zabrinutost i uvređenost izgleda lažno. Taj Gili je spasio Volvo koji sada prednjači u inovacijama. Svim proizvođačima sada trebaju ogromne pare jer automobili doživljavaju najveće promene u sto godina, elektrifikacija i autonomna vožnja.
Zašto niko ne pominje događaje tri dana pre ove kupovine o navodnom Mercedesovom varanju sa dizel motorima. Tada su im akcije jako pale. Odmah nakon toga ova kupovina. Švabe su iscenirale skandal da bi Kinezima namestili cenu koja je bila deo dogovora. Sigurno nisu Kinezi namestili skandal jer bi ih Švabe tužile.
Zaključak: Švabe su tražili Kineskog partnera zbog razloga sa početka ovog komentara.

Gastarbeiter

pre 6 godina

Ne radi se o tome da Nijemci imaju dvostruka pravila nego ih ima Kina, Kina ne dopušta da strane firme preuzimaju kineske ili u nekim važnim firmama uopće kupe ikakav udjel, i zato Nijemci hoće ista pravila u Njemačkoj za Kineze. Vidim da većina komentatora piše o dvolicnim Nijemcima a upravo je obrnuto, Kinezi imaju stroža pravila za strane firme.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Meni ova nemačka tobožnja zabrinutost i uvređenost izgleda lažno. Taj Gili je spasio Volvo koji sada prednjači u inovacijama. Svim proizvođačima sada trebaju ogromne pare jer automobili doživljavaju najveće promene u sto godina, elektrifikacija i autonomna vožnja.
Zašto niko ne pominje događaje tri dana pre ove kupovine o navodnom Mercedesovom varanju sa dizel motorima. Tada su im akcije jako pale. Odmah nakon toga ova kupovina. Švabe su iscenirale skandal da bi Kinezima namestili cenu koja je bila deo dogovora. Sigurno nisu Kinezi namestili skandal jer bi ih Švabe tužile.
Zaključak: Švabe su tražili Kineskog partnera zbog razloga sa početka ovog komentara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (w, 3. mart 2018 18:22) # Link komentara

Kada procitam koliko samo "strucnjaka" daje sebi za pravo, da komentarisu takve stvari, o tome sta Mercedes radi, sta je hteo, sta je naumio...Pa te stvari sigurno zna samo visoki menadzment kompanije, a ne svaki anonimni srpski dokolicar. A Nemci su korektni u ekonomiji i samo traze da se i Kinezi ponasaju isto tako, a ne da sami Kinezi ne dozvoljavaju strani kapital u svojim kompanijama.

артиљерац

pre 6 godina

Ви млађи не памтите.Није ово први пут да немачка влада овако реагује.Крајем
80-их је Саудијска Арабија(као држава)купила 12% акција ЦЕЛОГ Мерцедеса(не
само Дајмлер-Бенца,као Кинези).Дигла се фрка неопевана,завршила се тако да је
Немачка држава платила Саудијској Арабији те акције 10% више него пошто су
купљене.Није ништа ново.Не ради се ту о трансферу техологије.То су оправдања.
Немачка враћа мило за драго Кини.

Filip

pre 6 godina

Koliko zastupnika slobodne trgovine ovde, cudi me da nam nije bolja zemlja.
Naravno da im ne trebaju kinezi, podrska za Berlin da blokira ovo!

bla

pre 6 godina

WV prodao 3.2 MILIONA auta u Kini u 2017 godini (U celoj evropi 1.4 miliona) ..i drugi nemacki proizvodjaci prodaju ubedljivo najvise auta upravo u Kini(sto i logicno u Kini 28 miliona prodatih auta u celoj EI sa sve Britanijom 12 miliona) ..sa druge strane ista ta Nemacka ne dozvoljava prodaju Kineskih auta ..sad zamislite haos u Nemackoj da Kina uradi ono sto njima rade Nemci.

moralni gmizavac

pre 6 godina

Evropa i Amerika i dalje veruju da mogu da se odupru visestruko efikasnijoj kineskoj ekonomiji...

Pa ti onda kupi te visestruko efikasnije kineske automobile, frizidere, sporete i klima uredjaje pa se javi s utiscima (ako se ne zapalis od kratkih spojeva ili ne otrujes od isparenja).

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Sad kad dodju kinezi bice uhvatis se za kvaku ona ostade u rucu
(mare, 3. mart 2018 19:40)
...a,sad kao nije takav slucaj?
Mercedesi su i dalje u podsvesti ljudi,dobri kao stare 123-ke,koje se i danas mogu videti na putevima,ali je realnost drugacija.
A serija je krs i kosta vise nego sto vredi,jer brend kosta.
B serija jos i moze da prodje.
Ostale,znatno skuplje ,serije su dobra vozila,ali sa sve manje pouzdanim motorima i uzasnom,uzasnom elektronikom,koja pravi neopisive probleme.
Ni sam vise ne znam koliko smo problema imali u kompaniji sa mercedesovim vozilima iz luksuznog programa,koje voze direktori,koja su redovno crkavala jos u garantnom roku.Kvarovi su uglavnom bili zbog elektronike i cesto nisu to mogli da otklone u zvanicnom servisu kod nas,vec su dolazili ljudi iz Nemacke.Jedan auto je bio cak i zamenjen u garanciji,posto nisu mogli da mu nadju kvar.

Mercedes je prenaduvan brend,koji jos uvek prolazi zahvaljujuci fantasticnom dizajnu i inovacijama,ali pouzdanost i kvalitet,vise ih ne odredjuju.
Po meni,danas su znatno bolji brendovi koji proizvode vozila nize i visoke srednje klase,kao sto je Pezo i Reno,pa i Fiat,posto se tu dobija vise za ulozeno,a vozila su znatno pouzdanija i trajnija.

eeee, nemci su to

pre 6 godina

Pa šta ste očekivali? Prvo ste sa zapada preselili kompletnu proizvodnju svega i svačega u Kinu kako bi imali jeftinu radnu snagu. To vas je koštalo toga da ste im morali dali tehnologiju. Sad kad su ojačali dovoljno da mogu da kupe jedino što im fali (brend) sad vas hvata panika. I treba, ali sami ste krivi za to.

Milan Frankfurt

pre 6 godina

Kada Srbi pocnu da daju podrsku S. Koreji, Rusiji, Asadu, Iranu i ajatolasima...i ne cudi sto je tako u drzavi. Licemerstvo bez granica. Svi hrle na zapad, imaju nekoga svog na zapadu, zele zapadna auta, standard, infrastrukturu, sigurnost...a sa druge strane zele u kos sa zemljama sa kojima nemaju nista zajednicko. Licemerstvo i glupi inat, dovode samo do propasti.

Čvarkov

pre 6 godina

... mi nismo ni primetili kada su nam prodali "Robme Kuće Beograd, "Centroslaviju", " C Market", " CentroSrem" i slične... o agonijo Zastava, DMB, IMR i sl. da i ne pričamo... sad je red došao na Švabe...

maxb

pre 6 godina

po komentarima koje sam ovde procitao rekao bih da imamo dosta nacitanih osvescenih i nacionalno osvescenih ljudi, a onda dodju izbori...

C i n i k

pre 6 godina

Daimler za oko 10 g postaje kineska firma sto je i normalno.Niko u Evropi nema ke$, tako su kupili i Volvo pa Lotus i na kraju Engleski taxi.
Licno mislim da su nemci kineza zeznuli jer mu uzeli 9 milijardi kesa, a realno, Daimler ne vredi 90 milijardi. Ne vredi jer sutra da ga oglase na prodaju ne bi bilo kupaca po toj ceni.
Danas da neka velika auto firma treba da izbroji 9 milijardi keša ne bi imali, morali bi kredit da dizu. VW je isplatio 30 milijardi kazne Usa ali tako sto je podigao kredit a garant je bila pokrajinska Vlada u Nemackoj.

Sonja

pre 6 godina

A mi sve strateške resurse prodajemo, sve firme koje upravljaju tim resursim prodajemo... Eto, kako Država treba da se ponaša, poput Nemačke! A ne da hrli u prodaju resursa pod najluđim izgovorom (a ovaj narod i ne pita ko je ovde lud): država ne ume da upravlja svojim resursima, sve je potrebno prodati strancima...

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Nemacku više brine što kinezi po nemackoj kupuju kompletne srednje i male fabrike sa tehnologijom budućnosti , uvode njihov način poslovanja , odmah počnu se smanjivanjem broja zaposlenih , ukidanjem somdoksta , da bi kad tad sve preselili za kinu !
Ovo sa kupovinom akcija je čista trgovina i ništa više.!

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Bravo Kinezi. Kina polako ali sigurno zauzima svet ekomomijom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mare, 4. mart 2018 09:06) # Link komentara

Ne dao Vam Bog da osetite kinesko poslovanje i njihovo sefovanje. Kumili bi Boga da vrati Evropljane i ostale zapadnjake. Azijski kapitalizam je najsuroviji od svih. A Srbi i nisu poznati bas kao neki dobri i poslusni radnici, pogotovo za azijske norme.

15.000 dinara mesečno

pre 6 godina

Svima koji likuju što dobri Kinezi polako rovare po Nemačkoj, reporučujem da odu do prve kineske radnje u svom mestu i pitaju zaposlene kolika ium je plata, radno vreme i kako se vlasnik odnosi prema njima.

MK

pre 6 godina

Kad tad ce braca Kinezi zavladati svetskom ekonomijom a onda tesko zapadu, budimo srecni sto nas mlogo vole pa imacemo mnogo povlastica, radicemo upola manje nego Evropljani za vecu platu.

pprvi dan skole u svedskoj

pre 6 godina

Komentatori su vidim odusevljeni kineskom kupovinom...pozivaju se na slobodno trziste,trzisnu ekonomiju i sl...pa gospodo probajte da kupite kinesku firmu...o kvalitetu kineskih prizvoda ne bih diskutovao...to je svima poznato...zbog ovdasnjih komentatora voleo bih da Srbija dopadne rusima i kinezima...onda bi srbi shvatili ono sto istocnoevropljani vec znaju da je to koncetracioni logor C kategorije?

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Meni ova nemačka tobožnja zabrinutost i uvređenost izgleda lažno. Taj Gili je spasio Volvo koji sada prednjači u inovacijama. Svim proizvođačima sada trebaju ogromne pare jer automobili doživljavaju najveće promene u sto godina, elektrifikacija i autonomna vožnja.
Zašto niko ne pominje događaje tri dana pre ove kupovine o navodnom Mercedesovom varanju sa dizel motorima. Tada su im akcije jako pale. Odmah nakon toga ova kupovina. Švabe su iscenirale skandal da bi Kinezima namestili cenu koja je bila deo dogovora. Sigurno nisu Kinezi namestili skandal jer bi ih Švabe tužile.
Zaključak: Švabe su tražili Kineskog partnera zbog razloga sa početka ovog komentara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (w, 3. mart 2018 18:22) # Link komentara

Kada procitam koliko samo "strucnjaka" daje sebi za pravo, da komentarisu takve stvari, o tome sta Mercedes radi, sta je hteo, sta je naumio...Pa te stvari sigurno zna samo visoki menadzment kompanije, a ne svaki anonimni srpski dokolicar. A Nemci su korektni u ekonomiji i samo traze da se i Kinezi ponasaju isto tako, a ne da sami Kinezi ne dozvoljavaju strani kapital u svojim kompanijama.

moralni gmizavac

pre 6 godina

Evropa i Amerika i dalje veruju da mogu da se odupru visestruko efikasnijoj kineskoj ekonomiji...

Pa ti onda kupi te visestruko efikasnije kineske automobile, frizidere, sporete i klima uredjaje pa se javi s utiscima (ako se ne zapalis od kratkih spojeva ili ne otrujes od isparenja).

Filip

pre 6 godina

Koliko zastupnika slobodne trgovine ovde, cudi me da nam nije bolja zemlja.
Naravno da im ne trebaju kinezi, podrska za Berlin da blokira ovo!

Gastarbeiter

pre 6 godina

Ne radi se o tome da Nijemci imaju dvostruka pravila nego ih ima Kina, Kina ne dopušta da strane firme preuzimaju kineske ili u nekim važnim firmama uopće kupe ikakav udjel, i zato Nijemci hoće ista pravila u Njemačkoj za Kineze. Vidim da većina komentatora piše o dvolicnim Nijemcima a upravo je obrnuto, Kinezi imaju stroža pravila za strane firme.

C i n i k

pre 6 godina

Daimler za oko 10 g postaje kineska firma sto je i normalno.Niko u Evropi nema ke$, tako su kupili i Volvo pa Lotus i na kraju Engleski taxi.
Licno mislim da su nemci kineza zeznuli jer mu uzeli 9 milijardi kesa, a realno, Daimler ne vredi 90 milijardi. Ne vredi jer sutra da ga oglase na prodaju ne bi bilo kupaca po toj ceni.
Danas da neka velika auto firma treba da izbroji 9 milijardi keša ne bi imali, morali bi kredit da dizu. VW je isplatio 30 milijardi kazne Usa ali tako sto je podigao kredit a garant je bila pokrajinska Vlada u Nemackoj.

Goki

pre 6 godina

Daimler za oko 10 g postaje kineska firma sto je i normalno.Niko u Evropi nema ke$, tako su kupili i Volvo pa Lotus i na kraju Engleski taxi. 
Licno mislim da su nemci kineza zeznuli jer mu uzeli 9 milijardi kesa, a realno, Daimler ne vredi 90 milijardi. Ne vredi jer sutra da ga oglase na prodaju ne bi bilo kupaca po toj ceni. 
Danas da neka velika auto firma treba da izbroji 9 milijardi keša ne bi imali, morali bi kredit da dizu. VW je isplatio 30 milijardi kazne Usa ali tako sto je podigao kredit a garant je bila pokrajinska Vlada u Nemackoj.
 (C i n i k, 3. mart 2018 20:33) 


Da li si mozda ikada procitao finansijski izvestaj VW grupe? Njihova dobit se krece godisnje od 10-15 milijadra evra. No medjutua,tvoje neznanje te navelo na krivi zakljucak.
Nikada niti jedna velika firma nece da plati kesom, ako moze kreditom. Zasto? Ako dobro stoje, dobiju povoljan kredit a keš drze na racunu. Ako firma propadne, kes ostaje, a krediti su nenaplativi. Ako plate kesom, pa posle nesto iskrsne, ne mogu da dobiju kredit, ili ako ga dobiju to je pod losim uslovima. Radim sa velikim firmama, pa to znam...a i ne moras da radis da bi to zakljucio
Treba samo minimum znanja...

Moo

pre 6 godina

Srbi iskulirajte! Mi smo prcija, mi unaokolo molimo da nas neko uzme jer nemamo nista. Kasnimo tri idustrijske revolucije za svetom. Nemacka vodi svet i logicno je da stiti svoje znanje. Valjda vam je jasno zasto Kinezi kupuju. Ne zbog para, nego da nauce ono sto je Nemacka generacijama stvarala i u sta je drzava ulagala. Da vodim drzavu isto bih se ponasao.

Idi mi, dodji mi

pre 6 godina

Trziste akcija je podvala neoimperijalizma kako bi bez rata vladale svetom. Sada su bivse kolonije bogatije od bivsih kolonizatora, mogu sebi da priuste da kupuju i kontrolisu ekonomiju bivsih kolonizatora bez rata, ali to bivsim kolonizatorima vise ne odgovara. "Pravila su dobra samo dok idu meni na ruku", tako razmislja Nemac.

Abc

pre 6 godina

Joj naslova ,usli Kinezi u Mercedes pa nastala panika hahahah , pa nije vuk medju ovce usao, nego kupili 9% akcija koje takodje sutradan mogu da prodaju ako im cena bude odgovarala

zubac

pre 6 godina

Znaci liberalni kapitalizam, otvoreno trziste itd vazi samo u jednom smjeru. Juce Tramp, danas Njemci, sutra ko zna. Zapad polako ali sigurno tone u neku vrstu fasizma.

артиљерац

pre 6 godina

Ви млађи не памтите.Није ово први пут да немачка влада овако реагује.Крајем
80-их је Саудијска Арабија(као држава)купила 12% акција ЦЕЛОГ Мерцедеса(не
само Дајмлер-Бенца,као Кинези).Дигла се фрка неопевана,завршила се тако да је
Немачка држава платила Саудијској Арабији те акције 10% више него пошто су
купљене.Није ништа ново.Не ради се ту о трансферу техологије.То су оправдања.
Немачка враћа мило за драго Кини.

MK

pre 6 godina

Kad tad ce braca Kinezi zavladati svetskom ekonomijom a onda tesko zapadu, budimo srecni sto nas mlogo vole pa imacemo mnogo povlastica, radicemo upola manje nego Evropljani za vecu platu.

Mister Hajd

pre 6 godina

Da, da, slobodno kretanje ljudi, ideja i kapitala...Izgleda da ste mislili samo u jednom pravcu...Niste računali na Kinu...To je bila priča za budale, Srbe, Bugare, Rumune...koji su poverovali pa otvorili svoje granice! A investitori, posebno EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) daje kredite uz uslove da evropske firme budu glavni izvodjači i pokupe kajmak. A ti Srbijo posle otplaćuj te kredite sa lepim kamaticom...

w

pre 6 godina

Meni ova nemačka tobožnja zabrinutost i uvređenost izgleda lažno. Taj Gili je spasio Volvo koji sada prednjači u inovacijama. Svim proizvođačima sada trebaju ogromne pare jer automobili doživljavaju najveće promene u sto godina, elektrifikacija i autonomna vožnja.
Zašto niko ne pominje događaje tri dana pre ove kupovine o navodnom Mercedesovom varanju sa dizel motorima. Tada su im akcije jako pale. Odmah nakon toga ova kupovina. Švabe su iscenirale skandal da bi Kinezima namestili cenu koja je bila deo dogovora. Sigurno nisu Kinezi namestili skandal jer bi ih Švabe tužile.
Zaključak: Švabe su tražili Kineskog partnera zbog razloga sa početka ovog komentara.

Ja

pre 6 godina

"Nijemcima a upravo je obrnuto, Kinezi imaju stroža pravila za strane firme."

Pa vidi samo VW proda duplo više auta u Kini nego u CELOJ evropi..ako hoce Kinezi jednim potezom pera mogu da bankrotiraju i VW i ostale nemačke proizvodjace..tako da cackas mecku

ja sam ja

pre 6 godina

Kada si u grupi koja zagovara slobodnu trgovinu, globalizaciju, pa si momentalno protiv toga kada drugi ojačaju! Nemačka ima pravo da bira ko će da kupuje koje akcije? Kako bi reagovali da Kinezi počnu da biraju koje vozilo njihovi građani smeju da kupe!?!?

Dimitrije Pantic

pre 6 godina

Sad kad dodju kinezi bice uhvatis se za kvaku ona ostade u rucu
(mare, 3. mart 2018 19:40)
...a,sad kao nije takav slucaj?
Mercedesi su i dalje u podsvesti ljudi,dobri kao stare 123-ke,koje se i danas mogu videti na putevima,ali je realnost drugacija.
A serija je krs i kosta vise nego sto vredi,jer brend kosta.
B serija jos i moze da prodje.
Ostale,znatno skuplje ,serije su dobra vozila,ali sa sve manje pouzdanim motorima i uzasnom,uzasnom elektronikom,koja pravi neopisive probleme.
Ni sam vise ne znam koliko smo problema imali u kompaniji sa mercedesovim vozilima iz luksuznog programa,koje voze direktori,koja su redovno crkavala jos u garantnom roku.Kvarovi su uglavnom bili zbog elektronike i cesto nisu to mogli da otklone u zvanicnom servisu kod nas,vec su dolazili ljudi iz Nemacke.Jedan auto je bio cak i zamenjen u garanciji,posto nisu mogli da mu nadju kvar.

Mercedes je prenaduvan brend,koji jos uvek prolazi zahvaljujuci fantasticnom dizajnu i inovacijama,ali pouzdanost i kvalitet,vise ih ne odredjuju.
Po meni,danas su znatno bolji brendovi koji proizvode vozila nize i visoke srednje klase,kao sto je Pezo i Reno,pa i Fiat,posto se tu dobija vise za ulozeno,a vozila su znatno pouzdanija i trajnija.

braske

pre 6 godina

pa nisu oteli te akcije vec kupili, a dal' je problem sto je neko kupio ili sto je kina kupila, realno gledano sve nemacke velike kompanije poseduju delimicno ili polovicno stranci, e sad sto su to razni fondovi bez 'nacionalnosti' je sminka, ameri drze bar trecinu nemackih velikih firmi, to ocigledno niti smeta nit smeju da pomenu

Kure

pre 6 godina

To je to, liberalno tumačenje liberalnog kapitalizma.

Tako je i Australija prošle godine blokirala prodaju PRIVATNE imovine Kinezima jer je zemljišta bilo previše veliko... Što ga onda Australijska država nije kupila, zašto privatnik da štiti državni interes umesto svoj, a koliko se sećam čovek je zemlju hteo da proda jer mu više nije bilo isplatiovo da poseduje toliku zemljuštinu, i više nije hteo (ili nije mogao) da plaća održavanje i poreze...

Milan Frankfurt

pre 6 godina

Kada Srbi pocnu da daju podrsku S. Koreji, Rusiji, Asadu, Iranu i ajatolasima...i ne cudi sto je tako u drzavi. Licemerstvo bez granica. Svi hrle na zapad, imaju nekoga svog na zapadu, zele zapadna auta, standard, infrastrukturu, sigurnost...a sa druge strane zele u kos sa zemljama sa kojima nemaju nista zajednicko. Licemerstvo i glupi inat, dovode samo do propasti.

bla

pre 6 godina

WV prodao 3.2 MILIONA auta u Kini u 2017 godini (U celoj evropi 1.4 miliona) ..i drugi nemacki proizvodjaci prodaju ubedljivo najvise auta upravo u Kini(sto i logicno u Kini 28 miliona prodatih auta u celoj EI sa sve Britanijom 12 miliona) ..sa druge strane ista ta Nemacka ne dozvoljava prodaju Kineskih auta ..sad zamislite haos u Nemackoj da Kina uradi ono sto njima rade Nemci.

pprvi dan skole u svedskoj

pre 6 godina

Komentatori su vidim odusevljeni kineskom kupovinom...pozivaju se na slobodno trziste,trzisnu ekonomiju i sl...pa gospodo probajte da kupite kinesku firmu...o kvalitetu kineskih prizvoda ne bih diskutovao...to je svima poznato...zbog ovdasnjih komentatora voleo bih da Srbija dopadne rusima i kinezima...onda bi srbi shvatili ono sto istocnoevropljani vec znaju da je to koncetracioni logor C kategorije?

Boban

pre 6 godina

"Prema važećim propisima Berlin može neku poslovnu transakciju da razmatra i moguće da spreči ako strani investitor stekne manjinski udeo u nekoj nemačkoj kompaniji dovoljan da blokira odluke, odnosno 25 odsto kapitala."

I UAE stranac moze da ima kompaniju samo ako je vecinski vlasnik drzavljanin UAE i ima barem 51% tj. upravljanje.

A sta mi radimo ???

eeee, nemci su to

pre 6 godina

Pa šta ste očekivali? Prvo ste sa zapada preselili kompletnu proizvodnju svega i svačega u Kinu kako bi imali jeftinu radnu snagu. To vas je koštalo toga da ste im morali dali tehnologiju. Sad kad su ojačali dovoljno da mogu da kupe jedino što im fali (brend) sad vas hvata panika. I treba, ali sami ste krivi za to.

15.000 dinara mesečno

pre 6 godina

Svima koji likuju što dobri Kinezi polako rovare po Nemačkoj, reporučujem da odu do prve kineske radnje u svom mestu i pitaju zaposlene kolika ium je plata, radno vreme i kako se vlasnik odnosi prema njima.

Čvarkov

pre 6 godina

... mi nismo ni primetili kada su nam prodali "Robme Kuće Beograd, "Centroslaviju", " C Market", " CentroSrem" i slične... o agonijo Zastava, DMB, IMR i sl. da i ne pričamo... sad je red došao na Švabe...

maxb

pre 6 godina

po komentarima koje sam ovde procitao rekao bih da imamo dosta nacitanih osvescenih i nacionalno osvescenih ljudi, a onda dodju izbori...

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Nemacku više brine što kinezi po nemackoj kupuju kompletne srednje i male fabrike sa tehnologijom budućnosti , uvode njihov način poslovanja , odmah počnu se smanjivanjem broja zaposlenih , ukidanjem somdoksta , da bi kad tad sve preselili za kinu !
Ovo sa kupovinom akcija je čista trgovina i ništa više.!

M. Radosavljevic

pre 6 godina

Bravo Kinezi. Kina polako ali sigurno zauzima svet ekomomijom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mare, 4. mart 2018 09:06) # Link komentara

Ne dao Vam Bog da osetite kinesko poslovanje i njihovo sefovanje. Kumili bi Boga da vrati Evropljane i ostale zapadnjake. Azijski kapitalizam je najsuroviji od svih. A Srbi i nisu poznati bas kao neki dobri i poslusni radnici, pogotovo za azijske norme.

Sonja

pre 6 godina

A mi sve strateške resurse prodajemo, sve firme koje upravljaju tim resursim prodajemo... Eto, kako Država treba da se ponaša, poput Nemačke! A ne da hrli u prodaju resursa pod najluđim izgovorom (a ovaj narod i ne pita ko je ovde lud): država ne ume da upravlja svojim resursima, sve je potrebno prodati strancima...