Petak, 29.12.2017.

08:25

To je povećanje plata: Za četiri godine - 50%

Očekuje se da će plate Mađara u 2018. godini porasti osam do 10 odsto, izjavila je za Mađar Idok savetnica u mađarskom Ministarstvu ekonomije Piroška Salaj.

Izvor: Tanjug

To je poveæanje plata: Za èetiri godine - 50% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

mile

pre 6 godina

dok srpski gazda i dalje bude vozio kola od 50.000 evra a kukao kako su mu porezi veliki i davao radniku 180 evra platu o dalje cemo biti najadniji i evropi

Contractor

pre 6 godina

Prosječna plaća u Mađarskoj...
2014. €503
2015. €643
2016. €570
2017. €622
Od 2015. na 2016. godinu su imali pad od 12.80%, čak i ove godine zaostaju za 2015.
(Bruder Jakob, 29. decembar 2017 10:02)

Wrong data for 2015! 2015. net €540 approx. There was no drop in gross or net earnings in Hungary since 2011.

http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/en/list/let

Paja

pre 6 godina

Samo jedno pitanje za vlast.

Zasto su u Madjarskoj vece plate nego kod nas a cene hrane i svega ostalog nize ?

Ko nas to potkrada i zasto ih stitite u tome?

fasader

pre 6 godina

Kad država ima brižnog domaćina, kao kad vojska ima rodoljubivog generala, kao kada porodicu vodi stroga glava... Tada tek ima uslova za napredak. A kod nas rade sve, pogotovo OBOŽAVAJU investicije, a da urede zakone i sprovode zaštitu biznis inicijativa uspešnih privrednika - to ne. To neće. Tu nema za njih ništa. Pa zašto bi to onda radili?

zagor

pre 6 godina

Madjarska je forsirala svoje privrednike, davala svojim gradjanima subvencije za zaposljavanje, pomagala svoje preduztenike na 100 nacina. A nasi? Daju 10.000e stranim investitorima za 1 zaposljenog, besplatne placeve, oslobodjeni poreza- dok nasi preduzetnici grcaju i dugovima i jos im dodje inspekcija da ih kazni i uzme poslednji dinar da bi dala stranim investitorima. Bruka i sramota.

Vlado

pre 6 godina

Radim sa Madjarima, mogu vam reci da oni pljuju Orbana gore nego mi Vucica. Kod njih su plate gore nego u Srbiji, ako se u obzir uzmu sve te silne donacije iz Eu fondova, kojih je samo prosle godine za pokretanje malih i srednjh preduzeca u Madjarskoj izdvojeno preko milijardu evra. Madjari su preplavili Zapad, koliko im je dobro u Madjarskoj govori i podatak da ih u Austriji radi 400.000, a gde su ostale zemlje.

Vojvodjanin

pre 6 godina

lupajte minuse koliko hocete, ali Orban je obican populista, isto kao Vucic, kao Cipras, kao Tramp... blago onom ko veruje u njihove izjave!
(abc, 29. decembar 2017 10:52)

Samo sto je jedna velika razlika: Madjarska ne ide u ECB svake godine (kao Grcka) da trazi par stotina milijardi evra da bi preziveli do narednog transa?! Madjarska je raskinula sve svoje ugovore sa ECB i MMF-om, zbog cega je Orban inicijalno postao 'neprijatelj' zapadne demokracije (tj. Madjarska ne placa kamate bankama odakle se finansiraju projekti EU).

A druga razlika je i u pozitivnom izvestaju koji je MMF i ECB izdali (u Spetembru ove godine) o zdravom stanju Madjarske privrede i fiskalno-monetarnog sistema (za razliku od Grcke)

A ako ti i dalje tvrdis to sto si napisao, onda ocigledno cinjenice nemaju znacajan uticaj na tvoje misljenje!? Ti veruj sto zelis, a to ne mora da bude i istina!?

Miha

pre 6 godina

Srbija i Madjarska imaju slicne rezime, ali Srbi imaju mnogo manje dostojanstva nego Madjari, zato u Srbiji moze da se sprovodi politika osiromasenja stanovnistva koja je u Madjarskoj nemoguca. I u najgore njihovo doba oni su bili svesni da im je to nametnuto i tezili su necemu boljem, a u Srbiji je samo vazno nakaciti se na drzavne jasle, makar i za platu od 5 dinara. Madjarska jeste siromasna, ali zivi se mnogo bolje nego ovde, strucna radna snaga u Budimpesti moze da racuna na platu od 1000 evra kao realnost, a troskovi zivota su slicni nasima. Ima zaposlenja, tako da se ne drze ko pijan plota kad nisu zadovoljni platom ili tretmanom. Ko nije nicim zadovoljan, lako nalazi posao u Nemackoj i drugde. Dosli su do veceg nivoa standarda zivota, i to je sad neuporedivo sa nama.

milojica

pre 6 godina

Citam komentare gde se ljudi iscudjavaju kako je Madjarska toliko ispred nas. Pa za nas su i Bugarska i Rumunija pojam. Mi smo evropsko dno, zajedno sa Albanijom, BiH i BJRM i tako ce jos dugo biti.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Madjarska je uvek bila sila.Samo Budimpesta ima 300 pozorista.Koliko ima Srpska prestonica?Srpski glumac ima platu 30.000rsd.Sem velikog Ega u Srbiji nema nicega.

Milan

pre 6 godina

Inače GDP per capita je 1989. u Jugoslaviji bio 16000, a u Mađarskoj 11000 dolara po glavi stanovnika. Nije baš neka ogromna razlika. A, naslušao sam se lovačkih priča o žvakama, vegeti i sl.

seljadin

pre 6 godina

Bila je nekada Austro-Ugarska, Austrija bogata, Ugarska siromasna, isto je i danas. Madjarska je blizu da postane najsiromasnija zemlja u EU (jedino je Bugarska losija ubedljivo, Rumunija i Poljska je prestizu).
Sve bivse clanice A-H monarhije su bogatije od Madjarske, ono sto je prednost, je jeftina radna snaga i korporativni porez od 9%+2% lokalni porez to je 11%, zbir ovih poreza je u proseku svuda oko 20 do 35%, taj porez je u Srbiji 16%, a posto nismo u EU ne mozemo dovoditi firme koje dolaze u madjarsku, ali to nije dovoljno za razvoj.

bagz

pre 6 godina

Mađarska ima veću istorijsku pamet i viši nivo kulture i organizacije društva od Srbije. Od 1990. ušla je u NATO i EU što je strukturiralo privredu i društvo prema pravilima Evrope. Shodno tome i boljoj geografskoj poziciji, kod njih dolaze investitori poput Mercedesa, Suzukija, Audija i sl, a kod nas se motaju kablovi u sweat-shopu u Lebanu i Surdulici za 200 eur za radnike i sa subvencijama za investitora (koji moraju malko da časte politiare koji su im to omogućili, da se ima za novogodišnje paketiće). Da ne znam bolje, rekao bih da je Orban podizao bodljikavu žicu ne zbog migranata već zbog južnog suseda koji hita u prošlost.

MATEMATIKA ZA OVCE

pre 6 godina

Pre tri god. jurili negde da idemo na zatvoreni bazen na kupanje na dan dva. Pogledali nasu ponudu, smesno u odnosu na ono sta daju Madjari u svojim banjama, a cene uporedive ili jeftinije. Od tad svake god. po dva puta na 3-4 dana u Madjarsku. Voleo bih da ovde ostavljam pare ali za nesto a i da to nesto nije dranje po usima.

Milan

pre 6 godina

Secamo se 70-tih 80-tih kada se u Szegedin islo na rucak i pice i onda kuci nazad a sada je ta Madjarska za nas svemirski brod i to je istina.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.
(123, 29. decembar 2017 09:31)

Oni jesu bili sirotinja. Ali cim su izasli iz Istocnog bloka, tamo je Zapad ulozio stotine milijardi. Tamo je i Nokia imala fabriku npr. Nato, EU, sve.

sibke

pre 6 godina

Tamo gde su " diktatori" Orban, Erdogan.. 
plate rastu, ekononija cveta. 
Pa ti budi pametan gde je bolje? 
U " diktaturi" ili u " demokratiji"?
(Pedja, 29. decembar 2017 09:40)

hmm dal ziveti npr u italiji gde je minimalac 1200€ i gde god plata raste 2-3% ili u turskoj-madjarskoj gde je minimalac 500€ i plata im skocila 10%, u dilemi sam.

Prolaznik

pre 6 godina

@Bruder Jakob, 29. decembar 2017 10:02
Samo se ti zamajavaj da je tako. Madjarska je i za Hrvatsku i za Srbiju daleko ispred. Zivim u Budimpesti i znam o cemu pricam.

abc

pre 6 godina

lupajte minuse koliko hocete, ali Orban je obican populista, isto kao Vucic, kao Cipras, kao Tramp... blago onom ko veruje u njihove izjave!

Bruder Jakob

pre 6 godina

Prosječna plaća u Mađarskoj...
2014. €503
2015. €643
2016. €570
2017. €622
Od 2015. na 2016. godinu su imali pad od 12.80%, čak i ove godine zaostaju za 2015.

Magyarország

pre 6 godina

da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku. razlog koga god da pitam od njih - niske plate tj. nedovoljno sredstava za normalan život.
 (aus, 29. decembar 2017 09:21)

Ovo je istina, jer radim tamo. Ali iz okolnih država (Mađarska je jedina država na svetu, koja je opkoljena samim sobom) dolaze Mađari i popunjavaju ta radna mesta ili potpuno nova radna mesta. Ima napretka u Mađarskoj. Mogo njih ni ne želi da ide na zapad ne zato što slabo Mađari govore strane jezike, već toga što kompanije i firme ima mnoštvo koja pored plate 13. 14. toliko ti daje godišnje tako reći "bonuse" pa i prave bonuse mesečno samo da ostaješ, da jednostavno radniku se ne isplati menjati život za 180 stepeni. Ipak ima onih koji odu u Austriju, Nemačku, V.B. tj.u London.

Vučića ne vredi komentarisati, jer mi je ispod časti da siđem na njegov nivo!

C i n i k

pre 6 godina

10%?
Nzn da li se zna ali Madjari imaju oko 200 000 radnika manje od nas na drzavna jasla.Mi ih imamo oko 800 000 stranackih vojnika, a oni manje od 600 000.
Pored toga imaju mnogo jacu industriju, dok smo mi ratovali sa selim svetom oni su dovodili fabrike, danas imaju 5 fabrika LG i Samsung kao i 4 fabrike automobila,da ne pisem o ostalom sektoru!
Srbiju su pojeli i opljackali, rezimski direktori na drzavna jasla i propali projekti, autoputevi sa 6 umesto 8 cm podloge, fontana od 200 000 koja nas kosta 2.2 miliona evra itd..I ta ista ekipa koji su danas milioneri, sede i danas u foteljama,jasu na drzavna jasla a narod koji je osiromasio glasa opet njih?
Znaci zasluzeno smo najgori.

Milan

pre 6 godina

Mislim i da treba srušiti mit da smo mi bili zapad za njih. Dovoljno je prošetati Budimpeštom, pročitati neku knjigu iz istorije i shvatiti da Madjarska nije nastala 1945., kada su Sovjeti ušli. Na kraju, u doba komunizma su i oni pili Pepsi i Coca Colu, imali su trku Formule 1, hotel Hilton je u Budimu otvoren krajem 70-ih.....

Kasno

pre 6 godina

Kasno za lekare, već su otičli u druge zemlje, ili su to dogovorili. Bolje da se Orban raspita ima li među (omržnim) izbeglicama lekara koji bi ostali u Mađarskoj, za Mađarske plate

Paul Kersey

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja. (123, 29. decembar 2017 09:31)

Nije mit, nego čista istina. Za jugoslovensku platu osamdesetih si u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, mogao da živiš kao grof. U Budimpešti je vazduh bio plav od sagorele mešavine u trabantima i varburzima, a bolje zapadne automobile su vozili samo diplomati.

A sada?

милош

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.
(123, 29. decembar 2017 09:31)
Није то мит. Све те земље које су биле под Совјетима су живели у беди. Наш стандард са краја 70-тих је за њих био тада нешто недостижно. Сада су се ствари преокренуле. Док смо ми ратовали, они су градили.

Goblin

pre 6 godina

Tamo gde su " diktatori" Orban, Erdogan..
plate rastu, ekononija cveta.
Pa ti budi pametan gde je bolje?
U " diktaturi" ili u " demokratiji"?
(Pedja, 29. decembar 2017 09:40)

A kod nas je bas "demokratija"?!

Nas vodja spada u ovu drugu grupu "demokrata"

Inace ako ti privreda raste 2,1 % plate mogu samo manje. Ne palite se na price ba plate mogu da rastu brze od rasta privrede.

A kako raste Madjarska, Turska, Slovacka...privreda? Zahvaljijuci fabrikama automobila razvijenih drzava. Konkretno u madjarskoj su pogone izgradili Audi, Mercedes i Suzuki. Od ukupnog izvoza 25% je automobilska industrija a 93% automobila se izveze.

Bilo nekad

pre 6 godina

Nekoliko puta godišnje smo u Mađarskim banjama, obišli smo celu Mađarsku.Daleko su ispred nas, hoteli puni i po selima, banje uređene po evropskim standardima, hrana odlična i jevtinija nego kod nas, restorani puni...oni dobro obučeni, i voze dobre automobile, kuće sređene, fasade sređene...oni idu unapred, a mi unazad...

laki78

pre 6 godina

Kakav smo mi zapad za njih bili a kakva sirotinja sad.Za 5 godina razlika ce biti jos veca izmedju nas i njih.Garantujem da sam za to kriv ili ja ili Vlada Republike Srbije nema trece a vi sami zakljucite ko je od nas kriv.

Predrag

pre 6 godina

@da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku.

A naši se svi vraćaju iz Austrije i Nemačke u Srbiju pošto nam odlično ide. Uzgred oni su članica EU tako da imaju mogućnost da rade gde žele. Da to može naš narod broj građana Srbije bi se prepolovio. Ostali bi samo penzioneri i članovi vladajućih stranaka.

SUMP

pre 6 godina

Ovo su zaista impresivne cifre, retko se desava povcecanje od 16 posto za drzavne firme.
Medutim, treba znati da Madarsku sledece godine ocekuju izbori, pa je ovo ujedno i udvaranje biracima.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ laki78, Ваш коментар и слични коментари само показују колико је памет у нашег народа кратка, да не кажем прекратка. Па не постоји Мађарска од 1945 и уласка Руске чизме у Источну Европу. Мађарска има два миленијума и то реална, документована и историографски сертификована постојања. Ако погледате само малкице дубље не даље од прошлог века видећете да је Мађарска била и те каква сила. Књиге, књиге а не звонa и прапорци

lalo

pre 6 godina

A ti Srbijo u tom periodu sta imas u toj oblasti ? Pa realno smanjenje uzimajuci u obzir inflaciju eura i ogroman broj nastampanih tih novcanica u proteklom periodu. Veoma napredno. Inacenje sa EU i USA ima svoju cenu koa ce biti iskazano kao sve vece i vece yaostajanje.

123

pre 6 godina

Kakav smo mi zapad za njih bili a kakva sirotinja sad.Za 5 godina razlika ce biti jos veca izmedju nas i njih.Garantujem da sam za to kriv ili ja ili Vlada Republike Srbije nema trece a vi sami zakljucite ko je od nas kriv.
(laki78, 29. decembar 2017 09:21)

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.

aus

pre 6 godina

da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku. razlog koga god da pitam od njih - niske plate tj. nedovoljno sredstava za normalan život.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

vucic cita i zgrozava se....ostali ministri gledajuci njegovu reakciju na vest-cokcu....al razmisljaju kako bi njima povecanje leglo...al nije frka...bice neki tender..neka jelka...rasveta...

tako treba

pre 6 godina

E tako se to radi. Orban sigurno ne ide po Madjarskoj na otvaranje svake radionice gde ima novih 10 zaposlenih, da se slika i promovise. Cilj svakog politicara treba da bude da stvori POSLOVNI AMBIJENT gde ce investitori sami dolaziti, a ne da ide po svetu i promovise svoju drzavu kao zemlju jeftine radne snage.

Dora

pre 6 godina

Vucic i Orban su prijatelji,mogao bi bar u tome da ga sledi.A on suprotno,smanjuje penzije,daje otkaze,a zaposljava svoje nestrucne kadrove.Pola Srbije otislo u beli svet,a on i dalje prica bajke

borivoje surdilovic

pre 6 godina

vucic cita i zgrozava se....ostali ministri gledajuci njegovu reakciju na vest-cokcu....al razmisljaju kako bi njima povecanje leglo...al nije frka...bice neki tender..neka jelka...rasveta...

Dora

pre 6 godina

Vucic i Orban su prijatelji,mogao bi bar u tome da ga sledi.A on suprotno,smanjuje penzije,daje otkaze,a zaposljava svoje nestrucne kadrove.Pola Srbije otislo u beli svet,a on i dalje prica bajke

tako treba

pre 6 godina

E tako se to radi. Orban sigurno ne ide po Madjarskoj na otvaranje svake radionice gde ima novih 10 zaposlenih, da se slika i promovise. Cilj svakog politicara treba da bude da stvori POSLOVNI AMBIJENT gde ce investitori sami dolaziti, a ne da ide po svetu i promovise svoju drzavu kao zemlju jeftine radne snage.

Bilo nekad

pre 6 godina

Nekoliko puta godišnje smo u Mađarskim banjama, obišli smo celu Mađarsku.Daleko su ispred nas, hoteli puni i po selima, banje uređene po evropskim standardima, hrana odlična i jevtinija nego kod nas, restorani puni...oni dobro obučeni, i voze dobre automobile, kuće sređene, fasade sređene...oni idu unapred, a mi unazad...

laki78

pre 6 godina

Kakav smo mi zapad za njih bili a kakva sirotinja sad.Za 5 godina razlika ce biti jos veca izmedju nas i njih.Garantujem da sam za to kriv ili ja ili Vlada Republike Srbije nema trece a vi sami zakljucite ko je od nas kriv.

Magyarország

pre 6 godina

da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku. razlog koga god da pitam od njih - niske plate tj. nedovoljno sredstava za normalan život.
 (aus, 29. decembar 2017 09:21)

Ovo je istina, jer radim tamo. Ali iz okolnih država (Mađarska je jedina država na svetu, koja je opkoljena samim sobom) dolaze Mađari i popunjavaju ta radna mesta ili potpuno nova radna mesta. Ima napretka u Mađarskoj. Mogo njih ni ne želi da ide na zapad ne zato što slabo Mađari govore strane jezike, već toga što kompanije i firme ima mnoštvo koja pored plate 13. 14. toliko ti daje godišnje tako reći "bonuse" pa i prave bonuse mesečno samo da ostaješ, da jednostavno radniku se ne isplati menjati život za 180 stepeni. Ipak ima onih koji odu u Austriju, Nemačku, V.B. tj.u London.

Vučića ne vredi komentarisati, jer mi je ispod časti da siđem na njegov nivo!

C i n i k

pre 6 godina

10%?
Nzn da li se zna ali Madjari imaju oko 200 000 radnika manje od nas na drzavna jasla.Mi ih imamo oko 800 000 stranackih vojnika, a oni manje od 600 000.
Pored toga imaju mnogo jacu industriju, dok smo mi ratovali sa selim svetom oni su dovodili fabrike, danas imaju 5 fabrika LG i Samsung kao i 4 fabrike automobila,da ne pisem o ostalom sektoru!
Srbiju su pojeli i opljackali, rezimski direktori na drzavna jasla i propali projekti, autoputevi sa 6 umesto 8 cm podloge, fontana od 200 000 koja nas kosta 2.2 miliona evra itd..I ta ista ekipa koji su danas milioneri, sede i danas u foteljama,jasu na drzavna jasla a narod koji je osiromasio glasa opet njih?
Znaci zasluzeno smo najgori.

Milan

pre 6 godina

Mislim i da treba srušiti mit da smo mi bili zapad za njih. Dovoljno je prošetati Budimpeštom, pročitati neku knjigu iz istorije i shvatiti da Madjarska nije nastala 1945., kada su Sovjeti ušli. Na kraju, u doba komunizma su i oni pili Pepsi i Coca Colu, imali su trku Formule 1, hotel Hilton je u Budimu otvoren krajem 70-ih.....

Predrag

pre 6 godina

@da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku.

A naši se svi vraćaju iz Austrije i Nemačke u Srbiju pošto nam odlično ide. Uzgred oni su članica EU tako da imaju mogućnost da rade gde žele. Da to može naš narod broj građana Srbije bi se prepolovio. Ostali bi samo penzioneri i članovi vladajućih stranaka.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ laki78, Ваш коментар и слични коментари само показују колико је памет у нашег народа кратка, да не кажем прекратка. Па не постоји Мађарска од 1945 и уласка Руске чизме у Источну Европу. Мађарска има два миленијума и то реална, документована и историографски сертификована постојања. Ако погледате само малкице дубље не даље од прошлог века видећете да је Мађарска била и те каква сила. Књиге, књиге а не звонa и прапорци

милош

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.
(123, 29. decembar 2017 09:31)
Није то мит. Све те земље које су биле под Совјетима су живели у беди. Наш стандард са краја 70-тих је за њих био тада нешто недостижно. Сада су се ствари преокренуле. Док смо ми ратовали, они су градили.

Prolaznik

pre 6 godina

@Bruder Jakob, 29. decembar 2017 10:02
Samo se ti zamajavaj da je tako. Madjarska je i za Hrvatsku i za Srbiju daleko ispred. Zivim u Budimpesti i znam o cemu pricam.

lalo

pre 6 godina

A ti Srbijo u tom periodu sta imas u toj oblasti ? Pa realno smanjenje uzimajuci u obzir inflaciju eura i ogroman broj nastampanih tih novcanica u proteklom periodu. Veoma napredno. Inacenje sa EU i USA ima svoju cenu koa ce biti iskazano kao sve vece i vece yaostajanje.

123

pre 6 godina

Kakav smo mi zapad za njih bili a kakva sirotinja sad.Za 5 godina razlika ce biti jos veca izmedju nas i njih.Garantujem da sam za to kriv ili ja ili Vlada Republike Srbije nema trece a vi sami zakljucite ko je od nas kriv.
(laki78, 29. decembar 2017 09:21)

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.

Paul Kersey

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja. (123, 29. decembar 2017 09:31)

Nije mit, nego čista istina. Za jugoslovensku platu osamdesetih si u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, mogao da živiš kao grof. U Budimpešti je vazduh bio plav od sagorele mešavine u trabantima i varburzima, a bolje zapadne automobile su vozili samo diplomati.

A sada?

MATEMATIKA ZA OVCE

pre 6 godina

Pre tri god. jurili negde da idemo na zatvoreni bazen na kupanje na dan dva. Pogledali nasu ponudu, smesno u odnosu na ono sta daju Madjari u svojim banjama, a cene uporedive ili jeftinije. Od tad svake god. po dva puta na 3-4 dana u Madjarsku. Voleo bih da ovde ostavljam pare ali za nesto a i da to nesto nije dranje po usima.

Milan

pre 6 godina

Secamo se 70-tih 80-tih kada se u Szegedin islo na rucak i pice i onda kuci nazad a sada je ta Madjarska za nas svemirski brod i to je istina.

Goblin

pre 6 godina

Tamo gde su " diktatori" Orban, Erdogan..
plate rastu, ekononija cveta.
Pa ti budi pametan gde je bolje?
U " diktaturi" ili u " demokratiji"?
(Pedja, 29. decembar 2017 09:40)

A kod nas je bas "demokratija"?!

Nas vodja spada u ovu drugu grupu "demokrata"

Inace ako ti privreda raste 2,1 % plate mogu samo manje. Ne palite se na price ba plate mogu da rastu brze od rasta privrede.

A kako raste Madjarska, Turska, Slovacka...privreda? Zahvaljijuci fabrikama automobila razvijenih drzava. Konkretno u madjarskoj su pogone izgradili Audi, Mercedes i Suzuki. Od ukupnog izvoza 25% je automobilska industrija a 93% automobila se izveze.

SUMP

pre 6 godina

Ovo su zaista impresivne cifre, retko se desava povcecanje od 16 posto za drzavne firme.
Medutim, treba znati da Madarsku sledece godine ocekuju izbori, pa je ovo ujedno i udvaranje biracima.

bagz

pre 6 godina

Mađarska ima veću istorijsku pamet i viši nivo kulture i organizacije društva od Srbije. Od 1990. ušla je u NATO i EU što je strukturiralo privredu i društvo prema pravilima Evrope. Shodno tome i boljoj geografskoj poziciji, kod njih dolaze investitori poput Mercedesa, Suzukija, Audija i sl, a kod nas se motaju kablovi u sweat-shopu u Lebanu i Surdulici za 200 eur za radnike i sa subvencijama za investitora (koji moraju malko da časte politiare koji su im to omogućili, da se ima za novogodišnje paketiće). Da ne znam bolje, rekao bih da je Orban podizao bodljikavu žicu ne zbog migranata već zbog južnog suseda koji hita u prošlost.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Madjarska je uvek bila sila.Samo Budimpesta ima 300 pozorista.Koliko ima Srpska prestonica?Srpski glumac ima platu 30.000rsd.Sem velikog Ega u Srbiji nema nicega.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.
(123, 29. decembar 2017 09:31)

Oni jesu bili sirotinja. Ali cim su izasli iz Istocnog bloka, tamo je Zapad ulozio stotine milijardi. Tamo je i Nokia imala fabriku npr. Nato, EU, sve.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Prosječna plaća u Mađarskoj...
2014. €503
2015. €643
2016. €570
2017. €622
Od 2015. na 2016. godinu su imali pad od 12.80%, čak i ove godine zaostaju za 2015.

sibke

pre 6 godina

Tamo gde su " diktatori" Orban, Erdogan.. 
plate rastu, ekononija cveta. 
Pa ti budi pametan gde je bolje? 
U " diktaturi" ili u " demokratiji"?
(Pedja, 29. decembar 2017 09:40)

hmm dal ziveti npr u italiji gde je minimalac 1200€ i gde god plata raste 2-3% ili u turskoj-madjarskoj gde je minimalac 500€ i plata im skocila 10%, u dilemi sam.

milojica

pre 6 godina

Citam komentare gde se ljudi iscudjavaju kako je Madjarska toliko ispred nas. Pa za nas su i Bugarska i Rumunija pojam. Mi smo evropsko dno, zajedno sa Albanijom, BiH i BJRM i tako ce jos dugo biti.

abc

pre 6 godina

lupajte minuse koliko hocete, ali Orban je obican populista, isto kao Vucic, kao Cipras, kao Tramp... blago onom ko veruje u njihove izjave!

Milan

pre 6 godina

Inače GDP per capita je 1989. u Jugoslaviji bio 16000, a u Mađarskoj 11000 dolara po glavi stanovnika. Nije baš neka ogromna razlika. A, naslušao sam se lovačkih priča o žvakama, vegeti i sl.

zagor

pre 6 godina

Madjarska je forsirala svoje privrednike, davala svojim gradjanima subvencije za zaposljavanje, pomagala svoje preduztenike na 100 nacina. A nasi? Daju 10.000e stranim investitorima za 1 zaposljenog, besplatne placeve, oslobodjeni poreza- dok nasi preduzetnici grcaju i dugovima i jos im dodje inspekcija da ih kazni i uzme poslednji dinar da bi dala stranim investitorima. Bruka i sramota.

aus

pre 6 godina

da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku. razlog koga god da pitam od njih - niske plate tj. nedovoljno sredstava za normalan život.

Miha

pre 6 godina

Srbija i Madjarska imaju slicne rezime, ali Srbi imaju mnogo manje dostojanstva nego Madjari, zato u Srbiji moze da se sprovodi politika osiromasenja stanovnistva koja je u Madjarskoj nemoguca. I u najgore njihovo doba oni su bili svesni da im je to nametnuto i tezili su necemu boljem, a u Srbiji je samo vazno nakaciti se na drzavne jasle, makar i za platu od 5 dinara. Madjarska jeste siromasna, ali zivi se mnogo bolje nego ovde, strucna radna snaga u Budimpesti moze da racuna na platu od 1000 evra kao realnost, a troskovi zivota su slicni nasima. Ima zaposlenja, tako da se ne drze ko pijan plota kad nisu zadovoljni platom ili tretmanom. Ko nije nicim zadovoljan, lako nalazi posao u Nemackoj i drugde. Dosli su do veceg nivoa standarda zivota, i to je sad neuporedivo sa nama.

Kasno

pre 6 godina

Kasno za lekare, već su otičli u druge zemlje, ili su to dogovorili. Bolje da se Orban raspita ima li među (omržnim) izbeglicama lekara koji bi ostali u Mađarskoj, za Mađarske plate

Vojvodjanin

pre 6 godina

lupajte minuse koliko hocete, ali Orban je obican populista, isto kao Vucic, kao Cipras, kao Tramp... blago onom ko veruje u njihove izjave!
(abc, 29. decembar 2017 10:52)

Samo sto je jedna velika razlika: Madjarska ne ide u ECB svake godine (kao Grcka) da trazi par stotina milijardi evra da bi preziveli do narednog transa?! Madjarska je raskinula sve svoje ugovore sa ECB i MMF-om, zbog cega je Orban inicijalno postao 'neprijatelj' zapadne demokracije (tj. Madjarska ne placa kamate bankama odakle se finansiraju projekti EU).

A druga razlika je i u pozitivnom izvestaju koji je MMF i ECB izdali (u Spetembru ove godine) o zdravom stanju Madjarske privrede i fiskalno-monetarnog sistema (za razliku od Grcke)

A ako ti i dalje tvrdis to sto si napisao, onda ocigledno cinjenice nemaju znacajan uticaj na tvoje misljenje!? Ti veruj sto zelis, a to ne mora da bude i istina!?

fasader

pre 6 godina

Kad država ima brižnog domaćina, kao kad vojska ima rodoljubivog generala, kao kada porodicu vodi stroga glava... Tada tek ima uslova za napredak. A kod nas rade sve, pogotovo OBOŽAVAJU investicije, a da urede zakone i sprovode zaštitu biznis inicijativa uspešnih privrednika - to ne. To neće. Tu nema za njih ništa. Pa zašto bi to onda radili?

Vlado

pre 6 godina

Radim sa Madjarima, mogu vam reci da oni pljuju Orbana gore nego mi Vucica. Kod njih su plate gore nego u Srbiji, ako se u obzir uzmu sve te silne donacije iz Eu fondova, kojih je samo prosle godine za pokretanje malih i srednjh preduzeca u Madjarskoj izdvojeno preko milijardu evra. Madjari su preplavili Zapad, koliko im je dobro u Madjarskoj govori i podatak da ih u Austriji radi 400.000, a gde su ostale zemlje.

seljadin

pre 6 godina

Bila je nekada Austro-Ugarska, Austrija bogata, Ugarska siromasna, isto je i danas. Madjarska je blizu da postane najsiromasnija zemlja u EU (jedino je Bugarska losija ubedljivo, Rumunija i Poljska je prestizu).
Sve bivse clanice A-H monarhije su bogatije od Madjarske, ono sto je prednost, je jeftina radna snaga i korporativni porez od 9%+2% lokalni porez to je 11%, zbir ovih poreza je u proseku svuda oko 20 do 35%, taj porez je u Srbiji 16%, a posto nismo u EU ne mozemo dovoditi firme koje dolaze u madjarsku, ali to nije dovoljno za razvoj.

Paja

pre 6 godina

Samo jedno pitanje za vlast.

Zasto su u Madjarskoj vece plate nego kod nas a cene hrane i svega ostalog nize ?

Ko nas to potkrada i zasto ih stitite u tome?

mile

pre 6 godina

dok srpski gazda i dalje bude vozio kola od 50.000 evra a kukao kako su mu porezi veliki i davao radniku 180 evra platu o dalje cemo biti najadniji i evropi

Contractor

pre 6 godina

Prosječna plaća u Mađarskoj...
2014. €503
2015. €643
2016. €570
2017. €622
Od 2015. na 2016. godinu su imali pad od 12.80%, čak i ove godine zaostaju za 2015.
(Bruder Jakob, 29. decembar 2017 10:02)

Wrong data for 2015! 2015. net €540 approx. There was no drop in gross or net earnings in Hungary since 2011.

http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/en/list/let

aus

pre 6 godina

da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku. razlog koga god da pitam od njih - niske plate tj. nedovoljno sredstava za normalan život.

abc

pre 6 godina

lupajte minuse koliko hocete, ali Orban je obican populista, isto kao Vucic, kao Cipras, kao Tramp... blago onom ko veruje u njihove izjave!

Vlado

pre 6 godina

Radim sa Madjarima, mogu vam reci da oni pljuju Orbana gore nego mi Vucica. Kod njih su plate gore nego u Srbiji, ako se u obzir uzmu sve te silne donacije iz Eu fondova, kojih je samo prosle godine za pokretanje malih i srednjh preduzeca u Madjarskoj izdvojeno preko milijardu evra. Madjari su preplavili Zapad, koliko im je dobro u Madjarskoj govori i podatak da ih u Austriji radi 400.000, a gde su ostale zemlje.

seljadin

pre 6 godina

Bila je nekada Austro-Ugarska, Austrija bogata, Ugarska siromasna, isto je i danas. Madjarska je blizu da postane najsiromasnija zemlja u EU (jedino je Bugarska losija ubedljivo, Rumunija i Poljska je prestizu).
Sve bivse clanice A-H monarhije su bogatije od Madjarske, ono sto je prednost, je jeftina radna snaga i korporativni porez od 9%+2% lokalni porez to je 11%, zbir ovih poreza je u proseku svuda oko 20 do 35%, taj porez je u Srbiji 16%, a posto nismo u EU ne mozemo dovoditi firme koje dolaze u madjarsku, ali to nije dovoljno za razvoj.

SUMP

pre 6 godina

Ovo su zaista impresivne cifre, retko se desava povcecanje od 16 posto za drzavne firme.
Medutim, treba znati da Madarsku sledece godine ocekuju izbori, pa je ovo ujedno i udvaranje biracima.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Prosječna plaća u Mađarskoj...
2014. €503
2015. €643
2016. €570
2017. €622
Od 2015. na 2016. godinu su imali pad od 12.80%, čak i ove godine zaostaju za 2015.

123

pre 6 godina

Kakav smo mi zapad za njih bili a kakva sirotinja sad.Za 5 godina razlika ce biti jos veca izmedju nas i njih.Garantujem da sam za to kriv ili ja ili Vlada Republike Srbije nema trece a vi sami zakljucite ko je od nas kriv.
(laki78, 29. decembar 2017 09:21)

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.

Kasno

pre 6 godina

Kasno za lekare, već su otičli u druge zemlje, ili su to dogovorili. Bolje da se Orban raspita ima li među (omržnim) izbeglicama lekara koji bi ostali u Mađarskoj, za Mađarske plate

sibke

pre 6 godina

Tamo gde su " diktatori" Orban, Erdogan.. 
plate rastu, ekononija cveta. 
Pa ti budi pametan gde je bolje? 
U " diktaturi" ili u " demokratiji"?
(Pedja, 29. decembar 2017 09:40)

hmm dal ziveti npr u italiji gde je minimalac 1200€ i gde god plata raste 2-3% ili u turskoj-madjarskoj gde je minimalac 500€ i plata im skocila 10%, u dilemi sam.

милош

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.
(123, 29. decembar 2017 09:31)
Није то мит. Све те земље које су биле под Совјетима су живели у беди. Наш стандард са краја 70-тих је за њих био тада нешто недостижно. Сада су се ствари преокренуле. Док смо ми ратовали, они су градили.

laki78

pre 6 godina

Kakav smo mi zapad za njih bili a kakva sirotinja sad.Za 5 godina razlika ce biti jos veca izmedju nas i njih.Garantujem da sam za to kriv ili ja ili Vlada Republike Srbije nema trece a vi sami zakljucite ko je od nas kriv.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ laki78, Ваш коментар и слични коментари само показују колико је памет у нашег народа кратка, да не кажем прекратка. Па не постоји Мађарска од 1945 и уласка Руске чизме у Источну Европу. Мађарска има два миленијума и то реална, документована и историографски сертификована постојања. Ако погледате само малкице дубље не даље од прошлог века видећете да је Мађарска била и те каква сила. Књиге, књиге а не звонa и прапорци

Milan

pre 6 godina

Mislim i da treba srušiti mit da smo mi bili zapad za njih. Dovoljno je prošetati Budimpeštom, pročitati neku knjigu iz istorije i shvatiti da Madjarska nije nastala 1945., kada su Sovjeti ušli. Na kraju, u doba komunizma su i oni pili Pepsi i Coca Colu, imali su trku Formule 1, hotel Hilton je u Budimu otvoren krajem 70-ih.....

Prolaznik

pre 6 godina

@Bruder Jakob, 29. decembar 2017 10:02
Samo se ti zamajavaj da je tako. Madjarska je i za Hrvatsku i za Srbiju daleko ispred. Zivim u Budimpesti i znam o cemu pricam.

lalo

pre 6 godina

A ti Srbijo u tom periodu sta imas u toj oblasti ? Pa realno smanjenje uzimajuci u obzir inflaciju eura i ogroman broj nastampanih tih novcanica u proteklom periodu. Veoma napredno. Inacenje sa EU i USA ima svoju cenu koa ce biti iskazano kao sve vece i vece yaostajanje.

tako treba

pre 6 godina

E tako se to radi. Orban sigurno ne ide po Madjarskoj na otvaranje svake radionice gde ima novih 10 zaposlenih, da se slika i promovise. Cilj svakog politicara treba da bude da stvori POSLOVNI AMBIJENT gde ce investitori sami dolaziti, a ne da ide po svetu i promovise svoju drzavu kao zemlju jeftine radne snage.

Paul Kersey

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja. (123, 29. decembar 2017 09:31)

Nije mit, nego čista istina. Za jugoslovensku platu osamdesetih si u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, mogao da živiš kao grof. U Budimpešti je vazduh bio plav od sagorele mešavine u trabantima i varburzima, a bolje zapadne automobile su vozili samo diplomati.

A sada?

Dora

pre 6 godina

Vucic i Orban su prijatelji,mogao bi bar u tome da ga sledi.A on suprotno,smanjuje penzije,daje otkaze,a zaposljava svoje nestrucne kadrove.Pola Srbije otislo u beli svet,a on i dalje prica bajke

bagz

pre 6 godina

Mađarska ima veću istorijsku pamet i viši nivo kulture i organizacije društva od Srbije. Od 1990. ušla je u NATO i EU što je strukturiralo privredu i društvo prema pravilima Evrope. Shodno tome i boljoj geografskoj poziciji, kod njih dolaze investitori poput Mercedesa, Suzukija, Audija i sl, a kod nas se motaju kablovi u sweat-shopu u Lebanu i Surdulici za 200 eur za radnike i sa subvencijama za investitora (koji moraju malko da časte politiare koji su im to omogućili, da se ima za novogodišnje paketiće). Da ne znam bolje, rekao bih da je Orban podizao bodljikavu žicu ne zbog migranata već zbog južnog suseda koji hita u prošlost.

Magyarország

pre 6 godina

da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku. razlog koga god da pitam od njih - niske plate tj. nedovoljno sredstava za normalan život.
 (aus, 29. decembar 2017 09:21)

Ovo je istina, jer radim tamo. Ali iz okolnih država (Mađarska je jedina država na svetu, koja je opkoljena samim sobom) dolaze Mađari i popunjavaju ta radna mesta ili potpuno nova radna mesta. Ima napretka u Mađarskoj. Mogo njih ni ne želi da ide na zapad ne zato što slabo Mađari govore strane jezike, već toga što kompanije i firme ima mnoštvo koja pored plate 13. 14. toliko ti daje godišnje tako reći "bonuse" pa i prave bonuse mesečno samo da ostaješ, da jednostavno radniku se ne isplati menjati život za 180 stepeni. Ipak ima onih koji odu u Austriju, Nemačku, V.B. tj.u London.

Vučića ne vredi komentarisati, jer mi je ispod časti da siđem na njegov nivo!

borivoje surdilovic

pre 6 godina

vucic cita i zgrozava se....ostali ministri gledajuci njegovu reakciju na vest-cokcu....al razmisljaju kako bi njima povecanje leglo...al nije frka...bice neki tender..neka jelka...rasveta...

Bilo nekad

pre 6 godina

Nekoliko puta godišnje smo u Mađarskim banjama, obišli smo celu Mađarsku.Daleko su ispred nas, hoteli puni i po selima, banje uređene po evropskim standardima, hrana odlična i jevtinija nego kod nas, restorani puni...oni dobro obučeni, i voze dobre automobile, kuće sređene, fasade sređene...oni idu unapred, a mi unazad...

Milan

pre 6 godina

Inače GDP per capita je 1989. u Jugoslaviji bio 16000, a u Mađarskoj 11000 dolara po glavi stanovnika. Nije baš neka ogromna razlika. A, naslušao sam se lovačkih priča o žvakama, vegeti i sl.

Vojvodjanin

pre 6 godina

lupajte minuse koliko hocete, ali Orban je obican populista, isto kao Vucic, kao Cipras, kao Tramp... blago onom ko veruje u njihove izjave!
(abc, 29. decembar 2017 10:52)

Samo sto je jedna velika razlika: Madjarska ne ide u ECB svake godine (kao Grcka) da trazi par stotina milijardi evra da bi preziveli do narednog transa?! Madjarska je raskinula sve svoje ugovore sa ECB i MMF-om, zbog cega je Orban inicijalno postao 'neprijatelj' zapadne demokracije (tj. Madjarska ne placa kamate bankama odakle se finansiraju projekti EU).

A druga razlika je i u pozitivnom izvestaju koji je MMF i ECB izdali (u Spetembru ove godine) o zdravom stanju Madjarske privrede i fiskalno-monetarnog sistema (za razliku od Grcke)

A ako ti i dalje tvrdis to sto si napisao, onda ocigledno cinjenice nemaju znacajan uticaj na tvoje misljenje!? Ti veruj sto zelis, a to ne mora da bude i istina!?

Predrag

pre 6 godina

@da, da, na papiru 50% više a u praksi se pola Mađarske odselilo u Austriju i Nemačku.

A naši se svi vraćaju iz Austrije i Nemačke u Srbiju pošto nam odlično ide. Uzgred oni su članica EU tako da imaju mogućnost da rade gde žele. Da to može naš narod broj građana Srbije bi se prepolovio. Ostali bi samo penzioneri i članovi vladajućih stranaka.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Mit. Naš bolji standard se ogledao u slobodama i proizvodima koje oni nisu imali. Genralno smo loše naučeni da su bili puka sirotinja.
(123, 29. decembar 2017 09:31)

Oni jesu bili sirotinja. Ali cim su izasli iz Istocnog bloka, tamo je Zapad ulozio stotine milijardi. Tamo je i Nokia imala fabriku npr. Nato, EU, sve.

MATEMATIKA ZA OVCE

pre 6 godina

Pre tri god. jurili negde da idemo na zatvoreni bazen na kupanje na dan dva. Pogledali nasu ponudu, smesno u odnosu na ono sta daju Madjari u svojim banjama, a cene uporedive ili jeftinije. Od tad svake god. po dva puta na 3-4 dana u Madjarsku. Voleo bih da ovde ostavljam pare ali za nesto a i da to nesto nije dranje po usima.

fasader

pre 6 godina

Kad država ima brižnog domaćina, kao kad vojska ima rodoljubivog generala, kao kada porodicu vodi stroga glava... Tada tek ima uslova za napredak. A kod nas rade sve, pogotovo OBOŽAVAJU investicije, a da urede zakone i sprovode zaštitu biznis inicijativa uspešnih privrednika - to ne. To neće. Tu nema za njih ništa. Pa zašto bi to onda radili?

Goblin

pre 6 godina

Tamo gde su " diktatori" Orban, Erdogan..
plate rastu, ekononija cveta.
Pa ti budi pametan gde je bolje?
U " diktaturi" ili u " demokratiji"?
(Pedja, 29. decembar 2017 09:40)

A kod nas je bas "demokratija"?!

Nas vodja spada u ovu drugu grupu "demokrata"

Inace ako ti privreda raste 2,1 % plate mogu samo manje. Ne palite se na price ba plate mogu da rastu brze od rasta privrede.

A kako raste Madjarska, Turska, Slovacka...privreda? Zahvaljijuci fabrikama automobila razvijenih drzava. Konkretno u madjarskoj su pogone izgradili Audi, Mercedes i Suzuki. Od ukupnog izvoza 25% je automobilska industrija a 93% automobila se izveze.

C i n i k

pre 6 godina

10%?
Nzn da li se zna ali Madjari imaju oko 200 000 radnika manje od nas na drzavna jasla.Mi ih imamo oko 800 000 stranackih vojnika, a oni manje od 600 000.
Pored toga imaju mnogo jacu industriju, dok smo mi ratovali sa selim svetom oni su dovodili fabrike, danas imaju 5 fabrika LG i Samsung kao i 4 fabrike automobila,da ne pisem o ostalom sektoru!
Srbiju su pojeli i opljackali, rezimski direktori na drzavna jasla i propali projekti, autoputevi sa 6 umesto 8 cm podloge, fontana od 200 000 koja nas kosta 2.2 miliona evra itd..I ta ista ekipa koji su danas milioneri, sede i danas u foteljama,jasu na drzavna jasla a narod koji je osiromasio glasa opet njih?
Znaci zasluzeno smo najgori.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Madjarska je uvek bila sila.Samo Budimpesta ima 300 pozorista.Koliko ima Srpska prestonica?Srpski glumac ima platu 30.000rsd.Sem velikog Ega u Srbiji nema nicega.

Milan

pre 6 godina

Secamo se 70-tih 80-tih kada se u Szegedin islo na rucak i pice i onda kuci nazad a sada je ta Madjarska za nas svemirski brod i to je istina.

milojica

pre 6 godina

Citam komentare gde se ljudi iscudjavaju kako je Madjarska toliko ispred nas. Pa za nas su i Bugarska i Rumunija pojam. Mi smo evropsko dno, zajedno sa Albanijom, BiH i BJRM i tako ce jos dugo biti.

zagor

pre 6 godina

Madjarska je forsirala svoje privrednike, davala svojim gradjanima subvencije za zaposljavanje, pomagala svoje preduztenike na 100 nacina. A nasi? Daju 10.000e stranim investitorima za 1 zaposljenog, besplatne placeve, oslobodjeni poreza- dok nasi preduzetnici grcaju i dugovima i jos im dodje inspekcija da ih kazni i uzme poslednji dinar da bi dala stranim investitorima. Bruka i sramota.

Miha

pre 6 godina

Srbija i Madjarska imaju slicne rezime, ali Srbi imaju mnogo manje dostojanstva nego Madjari, zato u Srbiji moze da se sprovodi politika osiromasenja stanovnistva koja je u Madjarskoj nemoguca. I u najgore njihovo doba oni su bili svesni da im je to nametnuto i tezili su necemu boljem, a u Srbiji je samo vazno nakaciti se na drzavne jasle, makar i za platu od 5 dinara. Madjarska jeste siromasna, ali zivi se mnogo bolje nego ovde, strucna radna snaga u Budimpesti moze da racuna na platu od 1000 evra kao realnost, a troskovi zivota su slicni nasima. Ima zaposlenja, tako da se ne drze ko pijan plota kad nisu zadovoljni platom ili tretmanom. Ko nije nicim zadovoljan, lako nalazi posao u Nemackoj i drugde. Dosli su do veceg nivoa standarda zivota, i to je sad neuporedivo sa nama.

Contractor

pre 6 godina

Prosječna plaća u Mađarskoj...
2014. €503
2015. €643
2016. €570
2017. €622
Od 2015. na 2016. godinu su imali pad od 12.80%, čak i ove godine zaostaju za 2015.
(Bruder Jakob, 29. decembar 2017 10:02)

Wrong data for 2015! 2015. net €540 approx. There was no drop in gross or net earnings in Hungary since 2011.

http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/en/list/let

mile

pre 6 godina

dok srpski gazda i dalje bude vozio kola od 50.000 evra a kukao kako su mu porezi veliki i davao radniku 180 evra platu o dalje cemo biti najadniji i evropi

Paja

pre 6 godina

Samo jedno pitanje za vlast.

Zasto su u Madjarskoj vece plate nego kod nas a cene hrane i svega ostalog nize ?

Ko nas to potkrada i zasto ih stitite u tome?