Konačno pare iz EU, tajkuni nemaju pravo

Beograd -- Poljoprivrednicima će u 2018. na raspolaganju biti oko 50 miliona evra iz IPARD programa EU, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. U mojoj opštini nije urađena "Strategija razvoja poljoprivrede", kao ni u još 70 procenata opština u Srbiji. A neće ni biti. Tako da me to odmah diskvalifikuje za novac od IPARD-a. Druga stvar, IPARD daje novac po završetku investicije, uz rigoroznu kontrolu i odličan biznis plan. Ko nema svoj novac, mora uzeti kredit. Kamata će da pojede minimum 60 procenata novca od povraćaja.
  A sada najzanimljivije.
  Hrvatska je imala 1.7 milijardi kuna u IPARD fondu, njihovi poljoprivrednici su uspeli da iskoriste samo 1.1 milijardu, jer su uslovi bili izuzetno zahtevni. Dešavalo se i kod njih da sredstva budu odobrena a na kraju ne budu isplaćena zbog sitnica. A da se ne lažemo, oni su daleko ispred nas bili i u trenutku započinjanja IPARD-a.
  I još nešto. Novac je namenjen od 2014 do 2020. I mi slavodobitno objavljujemo kako ćemo od 2018 moći da koristimo sredstva.

  Za simpatizere vlasti i prošle i sadašnje i buduće: Nemojte me pogrešno shvatiti, JA sam zahvalan i na ovome što dobijam od države trenutno. Samo moglo je ovo malo bolje da se uradi kada već daju pare bespovratno. Inače, seljačko (poljoprivredničko) pitanje nigde u svetu nije rešeno, svugde ima problema.
   (gmo, 11. decembar 2017 10:41)

  # Link komentara

 2. Ne ide to tako. Ovi iz EU proveravaju svaki cent i ako se dogode mahinacije, onda država kao garant vraća svu, ama baš svu lovu u Brisel i onda mora sama da juri manipulatore.
  Posle toga se svi uslovi drastično zaoštravaju.
  Samo za primer. Prijatelju koji je radio objekat iz EU fondova je komisija bukvalno sve pregledala. Čak su u objektu prebrojali i prekidače, utičnice i svetla. Izmerili do centimetra veličinu prostorija u objektu i naklon krova. Da ne nabrajam više. Pregled objekta od 250 kvadrata je trajao 2 dana.
  (Aleks, 11. decembar 2017 10:34)

  # Link komentara

 3. Грешите господине, пошто фондом и пaрама не располажу наши станачки активисти већ бирократија из Брисела. Пошто наше шапе неће моћи да се спусте на новац сељак ће ипак моћи да купи змаја од трактора и комбајна
  (Светозар Милетић, 11. decembar 2017 10:11)

  # Link komentara

 4. "Država sprovodi javne pozive, odabira krajnje korisnike po pravilima po kojima smo se akreditovali"
  ...tu sam stao sa daljim citanjem...sve je jasno...ta EU se nikada nece opametiti sto se tice Srbije...
   (kopaski, 11. decembar 2017 10:10)

  # Link komentara

 5. Osećam da će šansa biti usmerena ka mladim "poljoprivrednicima" i "traktoristima", koji će vrlo brzo "poljoprivredni standard" podići, na nivo BMWa.
   (Potencijalac, 11. decembar 2017 10:01)

  # Link komentara