Petak, 24.11.2017.

16:56

Zaseda se: Od Srbije će ceo svet tražiti ovo

U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta "Jadar".

Izvor: Beta

Zaseda se: Od Srbije æe ceo svet tražiti ovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Somina

pre 6 godina

Ne uspevam pročitati ni jedan novinski članak na koji se ne ostrvi gomila davalaca malicioznih, neargumentovanih komentara. Po 98 posto komentara u srbiji ne bi trebalo ništa činiti jer sve što se čini usmereno je protiv njenog dobra. Oboleli od nekog iracionalnog straha da je sve i svako oko njih loš, 98 posto pisaca komentara nije u stanju napraviti razliku između dobra i zla. Za njih je bolna i neprihvatljiva svaka promena,dobra ili loša. Ako ih pitate za mišljenje shvatiće to kao zaveru protiv njihove slobode i života. Sa takvima,ljudima da preuzmu dozu rizika,posvete nekome ili nečemu doŸu poverenja, ne može se nikuda niti biti bilo gde. Oni su balast koji,u većoj ili manjoj meri, nosi svaka društvena zajednica,protiv koga je jedna od efikasnijih mera ignorisanje i guranje na marginu društvenih kretanja.

Svetsko a naše

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da vlada nije sposobna da otvori rudu. U Australiji su zbog prirodnih resursa koji su sami eksploatisali I tako se obogatili. Ugledaj na Australiju!!

rudar

pre 6 godina

Za ove sto pitaju u sta su ulozili 90 miliona dolara: 10 godina busenja stotina busotina, hiljade metara uzoraka, analiza, studija, projekata, stotine radnika koji zive od toga, domacih podizvodjaca, firme, laboratorije. Oni rade vec 10 godina tamo. I jos uvek su u fazi da racunaju da li da otvore rudnik ili ne.

srba

pre 6 godina

od ovog posla narod nece videti ni cent jedino sto ce im zagaditi zivotnu sredinu i trunuce za 250 do 300 evra mesecno vadeci i topici rudu. Dok ce trula elita zgrnuti milione

baca

pre 6 godina

Pazi kakav pažljiv rečnik je upotrebljen u ovoj vesti:

"Srbija će ... moći da GENERIŠE značajan deo svetske proizvodnje litijuma"
Ovo ustvari kaže da će Rio Tinto stranac da proizvede litijum i da uzme skoro ceo profit, a da će Srbija samo da iskopa rudu (svoje blago) i za to dobije malu rudnu rentu koja je skoro nikakva u poređenju sa zaradom na preradi litijuma u finalni proizvod.

Troškovi čišćenja okoline rudnika od zagađenja će naravno ostati na leđima Srbije da ih plati.

Dubioza Kolektiv

pre 6 godina

Zamislite cifru od 100.000$, realno velika cifra sa kojom može dosta da se uradi. A zamislite sad 90.000.000$? Pa to je da ti se mozak okrene. Realno od Šapca do Ljubovije za te pare sve da kupiš, a mi smo Rio Tintu već dužni toliko a nismo gram rude iskopali. Dok dođe do finalizacije rudnika taman ćemo nagurati dug da im ga poklonimo džaba i molimo da radimo i odradimo ostatak duga da se ne zaduzujemo kod mmf.

scoby

pre 6 godina

Kad sam isao u osnovnu skolu, ucio sam da je nenarodna vlast Kraljevine Jugoslavije sva svoja rudna bogatstva predala strancima na eksploataciju. Srecan sam sto je ovu vlast narod izabrao na "izborima", sto joj daje pun legitimitet za rasprodaju rudnih bogatstava...

Kuglica

pre 6 godina

Definitivno smo postali kolonija... Doci ce stranci, zaposliti nase ljude za 250 evra, uzimati rudu, zagaditi okolinu za sledecih 10 generacija, nositi rudu u svoju zemlju, praviti akumulatore i baterije, prodavati gotov proizvod, cuveti svoju ekologiju, a svoje radnike placati 2500 evra. Dace nekom nasem politicaru masnu proviziju i svima dobro...osim nama... Mi smo lud narod!

Kobster

pre 6 godina

Očekuje se da će Srbija zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

Nazalost, Srbija ce generisati samo znacajan deo proizvodnje, ne i prihoda. Nadam se samo, da ce jednoga dana Srbija imati normalnu vlast i da ce ljude koji ce ovde omoguciti da korporacija Rio Tinto ubere sav kajmak zatvoriti na duzi vremenski period.

Dragan

pre 6 godina

Litijumske baterije ce uskoro u istoriju.Rade se nove tehnologije za izradu baterija i akumulatora bez litijuma.Tako,kod nas uvek Marko na Kosovo kasno dodje.

Buanko

pre 6 godina

90 miliona dolara? Jel ima podataka o "ulaganju" mislim jel može neko da vidi kako su konkretno te pare uložene? Kupovina zemljišta se ne računa naravno, da ne ispadne da država duguje nekome nešto jer je, možeš misliti, 90 miliona dolara, koji su valjda uloženi u nešto, da je neko uložio tolike pare u Loznici, videlo bi se negde.

zemunac

pre 6 godina

Ako treba da se otvori neka ga otvori drzava, a ne da proda bilo kome
Mozda bi onda vratili penzije sa kamatama
Prodajte svoju a ne drzavnu imovinu

anna

pre 6 godina

Srbija mora da bude partner-investitor u ovom poslu sa Rio Tintom i da da deli profit pola-pola, a ne samo da pokloni svoje rudno blago za sitnu rudnu rentu. Srbija će lako dobiti povoljne kredite da investira zajedno sa Rio Tintom, a zarada od finaliziranog proizvida litijuma će biti mnogo mnogo veća od kamate na te kredite. Rudna renta se apsolutno nikako ne isplati Srbiji, pogledajte samo kako su afričke zemlje bogate rudom a narod je najsiromašniji i najgladniji jer im zapadne kompnije daju samo sitnu rudnu rentu i eksploatišu im njihovo rudno bogatstvo.

Trener

pre 6 godina

Sve sami stručnjaci budale Antic i još plus došao predsednik Opstine ha ha ha. Šta reci kvota da nešto pametno smisle je plu beskonačnost.

misko

pre 6 godina

Sto ovi uvelicavaju, cudo bozije, nasli litijum ali to je maltene zanemarljivo, pitanje je dali ce se isplatiti otvaranje rudinika a ovi vec dele novce. To moze samo AV i njegova kamarila.

miki

pre 6 godina

Oko loznice tamo prema Trsicu uvijek bili skakavci 5 puta veci od normalnih od fabrike papira valjda ozraceni i jos kad ovi dodju pojavice se dinosaurusi, zao mi naroda tamo sto zivi.

tony

pre 6 godina

...znači tako mali Perica zamišlja razvoj srpske industrije, izvozićemo preradjenu rudu i uz to zagaditi i uništiti svoju zemlju a kajmak će pokupiti kompanije sa zapada koje će proizvoditi baterije i uredjaje za te baterije a nams će posle prodavati te iste baterije po 100 puta vrćoj ceni...bravo gospodo naprdnjaci...

zlopamtilo

pre 6 godina

Kakve smo.sreće , sa ovim našim pokvarenim I korumpiranim političarima, možemo se nadati još jednoj "Zajači" ako nisam pogrešio, mislim na onu deponiju otpada nekog rudnika gde se Velja zaglavio...

vasilj

pre 6 godina

A ce se sada navatati para ovi nasi nepristrasni I antikorupcionaski nastrojeni zamajci politickog naprednog establismenta. Masala, sto bi rekli neki nasi prijatelji

Milan

pre 6 godina

Rudna renta najmanja u Evropi, ima da se namlate love samo tako. Naravno mora da se plati malo državni reket, ali s obzirom na cenu rudne rente to je ništa.

Drago

pre 6 godina

Ma super,kako je to lepo I krasno samo da je u našem vlasništvu,ali ne naši vizionari to znaju pa prodaju strancima -Ročildovoj firmi(čuh)-ništa novo kad su nase vođe u pitanju!

milanko

pre 6 godina

Najbogatije zemlje izvoze rudna bogatstva i sirovine, a uvoze gotove proizvode... ali juce. Od tog rudnika ce Srbi i drzava najmanje imati (mozda poneki Srbi, da ne imenujem sad bracu), a okolina ce ostati jalova za narednih xxx godina. I eto nas u drustvu razvijenih zemalja africkog kontinenta

sladoledsmesom

pre 6 godina

otvaranje rudnika ne znaci i preradu. ako se ne otvori fabrika akumulatora i baterija u Srbiji opet cemo ispasti kolonija a ne drzava
(john mcclane, 24. novembar 2017 17:38)

Tacno. Evropski Siera Leone.

onako uz put

pre 6 godina

Da sam ja opozicija, dobro bih proucio cifre, tj. pokazao narodu, da od ovog litijuma u Srbiji moze bolje da se zivi no u Norveskoj.
To je nas prirodni resurs i trebalo bi najvise drzava da uzme para od toga. Ne da ne bi morali vise porez da placamo, no bi mogli da imamo i najbolje obrazovanje i zdravstvo i sve sto treba.
Ako vam nije skroz jasno onda cemo ovako: ono sto je danas nafta, to ce sutra da bude litijum.
Zakljucak: ili cemo da budemo ko Arabijsko poluostrvo, ili ko Africke zemlje pune nafte i dijamanata.
Nije meni frka sto je ova sad vlast ovakva, nego se plasim da nikad nece biti neko ko iskreno zeli da nam svima bude bolje.

berkut

pre 6 godina

U Africi imate države koje bukvalno leže na dijamantima i dragom kamenju - lokalno stanovništvo ih iskopava za bogate multinacionalne kompanije a ukoliko se usude da kopaju u svojoj režiji uhapse ih i odseku im ruke (šake na rukama).

Poželeo bih Srbiji Afrički standard ali na žalost to je samo želja jer smo mi po standardu trenutno ispod Afričkog proseka.

Nemanja

pre 6 godina

Samo se zemlje trećeg sveta ponose izvozom sirovina. Pohledajte malo šta izvoze Holandija, Japan, J. Koreja a šta izvoze Nigerija, Kosovo i Vijetnam. Onda se dobro zapitajte u kojoj kategoriji želite da budete.

Ogi

pre 6 godina

Dva elementa cija estrakcija ima ubedljivo najnegativni uticaj na sredinu. Prilikom ekstrakcije, oslobadja se velika kolicina sumpor dioksida koji je kancerogen. Naslage u zemljistu oko rudnika su takodje jako opasne i onemogucavaju njegovu upoterbu za vekove..

+SAVO

pre 6 godina

Већ су све ово “поклонили” “странцима” ови инсталирани политиканти. Ништа Србија неће видети од те природне благодети.
Овај народ је навикао да буде сиромашан и ту се ништа не може. А але и вране то знају...

hexa

pre 6 godina

Ako Rio Tinto bude ispostovao sve ekoloske uredbe, i odradi i pretadu ovde i jos ako se otvori fabrika baterija onda je super, al ako je samo exploatacija to okacite macku o rep jer nam je rudna renta preniska a ekoloska steta onda previsoka.

Vidoje i ministri

pre 6 godina

''...kompanija je do sada uložila više od 90 miliona dolara.'' I ko je video te pare?! Jel se neki Lozničanin zaposlio, obogatio?

Stojko

pre 6 godina

PRVO NAPRAVITE FABRIKU LITIJUMSKIH BATERIJA PA ONDA OTVARAJTE RUDNIK!!!
U protivnom ako prvo otvorite rudnik izvozicete sirovine dok se fabrika ne otvori, a posto ce jak lobi da proradi da se fabrika baterija ne otvori, tako ce i ostati.

Baki

pre 6 godina

Normalno da ćemo biti kolonija... Pa nije valjda da mislite da u vladi sede ljudi koji se razmeju u visoke tehnologije? Njihov mozak radi po principu dođem ti - dođeš mi, inače bi se bavili naukom.

Vigo

pre 6 godina

Rio Tinto je sam pronasao leziste litijuma u Jadru, nasi geolozi nisu imali saznanja da postoji. Investicija koja je planirana je preko jedne milijarde dolara i otvorice se postrojenje za preradu litijuma koje ce biti najvece te vrste na svetu. Taj rudnik i postrojenje za preradu predstavljaju veliku ekonomsku i razvojnu sansu nerazvijenog Podrinja i celokupne Srbije. Velike kompanije kao sto je Rio Tinto koriste najsevremenije i ekoloski najprihvatljivije metode ekstrakcije i prerade rude za razliku od nasih drzavnih firmi koje se ponasaju u najmanju ruku neodgovorno prema prirodi i buducim pokolenjima.

danko111

pre 6 godina

Kao 90 miliona ulozili..Od toga min 10 miliona na plate svojim direktorima..Kao u BiH poslije rata evropa kaze ulozila 10 milijardi u obnovu a racunaju plate svojih predstavnika..hahaha Visoki predstavnik 40000 bruto×12 mjeseci x10 godina 4.8 miliona plus jos 10000 drugih sluzbenika

Sava Drugi

pre 6 godina

Otvaraje rudnika znači i preradu jer nije rentabilno da se transportuje, ali to onda znači da su sve vode zagadjenje. Srbi bi baš hteli leba bez motike. Manite se toga, sedite i radite.

gde je medja

pre 6 godina

Ako rudu samo uzmu mi smo onda za njih samo bliža Afrika. Litijum je geopolitički faktor isto kao što je bio i ugalj i iz toga bi morale da se izvuku lekcije. Mada mislim da rezerve Srbije i nisu baš toliko spektakularne, ali ono što je deficitarno a opet jako dobro rešenje za bateriju(Litijum je najlakši čvrsti element što je za automobilske baterije zakon, manja masa manja potrošnja to jest veća autonomija), mogla bi da bude gužva.

sladoledsmesom

pre 6 godina

otvaranje rudnika ne znaci i preradu. ako se ne otvori fabrika akumulatora i baterija u Srbiji opet cemo ispasti kolonija a ne drzava
(john mcclane, 24. novembar 2017 17:38)

Tacno. Evropski Siera Leone.

Ogi

pre 6 godina

Dva elementa cija estrakcija ima ubedljivo najnegativni uticaj na sredinu. Prilikom ekstrakcije, oslobadja se velika kolicina sumpor dioksida koji je kancerogen. Naslage u zemljistu oko rudnika su takodje jako opasne i onemogucavaju njegovu upoterbu za vekove..

baca

pre 6 godina

Pazi kakav pažljiv rečnik je upotrebljen u ovoj vesti:

"Srbija će ... moći da GENERIŠE značajan deo svetske proizvodnje litijuma"
Ovo ustvari kaže da će Rio Tinto stranac da proizvede litijum i da uzme skoro ceo profit, a da će Srbija samo da iskopa rudu (svoje blago) i za to dobije malu rudnu rentu koja je skoro nikakva u poređenju sa zaradom na preradi litijuma u finalni proizvod.

Troškovi čišćenja okoline rudnika od zagađenja će naravno ostati na leđima Srbije da ih plati.

srba

pre 6 godina

od ovog posla narod nece videti ni cent jedino sto ce im zagaditi zivotnu sredinu i trunuce za 250 do 300 evra mesecno vadeci i topici rudu. Dok ce trula elita zgrnuti milione

Kuglica

pre 6 godina

Definitivno smo postali kolonija... Doci ce stranci, zaposliti nase ljude za 250 evra, uzimati rudu, zagaditi okolinu za sledecih 10 generacija, nositi rudu u svoju zemlju, praviti akumulatore i baterije, prodavati gotov proizvod, cuveti svoju ekologiju, a svoje radnike placati 2500 evra. Dace nekom nasem politicaru masnu proviziju i svima dobro...osim nama... Mi smo lud narod!

Dubioza Kolektiv

pre 6 godina

Zamislite cifru od 100.000$, realno velika cifra sa kojom može dosta da se uradi. A zamislite sad 90.000.000$? Pa to je da ti se mozak okrene. Realno od Šapca do Ljubovije za te pare sve da kupiš, a mi smo Rio Tintu već dužni toliko a nismo gram rude iskopali. Dok dođe do finalizacije rudnika taman ćemo nagurati dug da im ga poklonimo džaba i molimo da radimo i odradimo ostatak duga da se ne zaduzujemo kod mmf.

tony

pre 6 godina

...znači tako mali Perica zamišlja razvoj srpske industrije, izvozićemo preradjenu rudu i uz to zagaditi i uništiti svoju zemlju a kajmak će pokupiti kompanije sa zapada koje će proizvoditi baterije i uredjaje za te baterije a nams će posle prodavati te iste baterije po 100 puta vrćoj ceni...bravo gospodo naprdnjaci...

Nemanja

pre 6 godina

Samo se zemlje trećeg sveta ponose izvozom sirovina. Pohledajte malo šta izvoze Holandija, Japan, J. Koreja a šta izvoze Nigerija, Kosovo i Vijetnam. Onda se dobro zapitajte u kojoj kategoriji želite da budete.

Kobster

pre 6 godina

Očekuje se da će Srbija zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

Nazalost, Srbija ce generisati samo znacajan deo proizvodnje, ne i prihoda. Nadam se samo, da ce jednoga dana Srbija imati normalnu vlast i da ce ljude koji ce ovde omoguciti da korporacija Rio Tinto ubere sav kajmak zatvoriti na duzi vremenski period.

anna

pre 6 godina

Srbija mora da bude partner-investitor u ovom poslu sa Rio Tintom i da da deli profit pola-pola, a ne samo da pokloni svoje rudno blago za sitnu rudnu rentu. Srbija će lako dobiti povoljne kredite da investira zajedno sa Rio Tintom, a zarada od finaliziranog proizvida litijuma će biti mnogo mnogo veća od kamate na te kredite. Rudna renta se apsolutno nikako ne isplati Srbiji, pogledajte samo kako su afričke zemlje bogate rudom a narod je najsiromašniji i najgladniji jer im zapadne kompnije daju samo sitnu rudnu rentu i eksploatišu im njihovo rudno bogatstvo.

Svetsko a naše

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da vlada nije sposobna da otvori rudu. U Australiji su zbog prirodnih resursa koji su sami eksploatisali I tako se obogatili. Ugledaj na Australiju!!

scoby

pre 6 godina

Kad sam isao u osnovnu skolu, ucio sam da je nenarodna vlast Kraljevine Jugoslavije sva svoja rudna bogatstva predala strancima na eksploataciju. Srecan sam sto je ovu vlast narod izabrao na "izborima", sto joj daje pun legitimitet za rasprodaju rudnih bogatstava...

Stojko

pre 6 godina

PRVO NAPRAVITE FABRIKU LITIJUMSKIH BATERIJA PA ONDA OTVARAJTE RUDNIK!!!
U protivnom ako prvo otvorite rudnik izvozicete sirovine dok se fabrika ne otvori, a posto ce jak lobi da proradi da se fabrika baterija ne otvori, tako ce i ostati.

Vidoje i ministri

pre 6 godina

''...kompanija je do sada uložila više od 90 miliona dolara.'' I ko je video te pare?! Jel se neki Lozničanin zaposlio, obogatio?

hexa

pre 6 godina

Ako Rio Tinto bude ispostovao sve ekoloske uredbe, i odradi i pretadu ovde i jos ako se otvori fabrika baterija onda je super, al ako je samo exploatacija to okacite macku o rep jer nam je rudna renta preniska a ekoloska steta onda previsoka.

Baki

pre 6 godina

Normalno da ćemo biti kolonija... Pa nije valjda da mislite da u vladi sede ljudi koji se razmeju u visoke tehnologije? Njihov mozak radi po principu dođem ti - dođeš mi, inače bi se bavili naukom.

zemunac

pre 6 godina

Ako treba da se otvori neka ga otvori drzava, a ne da proda bilo kome
Mozda bi onda vratili penzije sa kamatama
Prodajte svoju a ne drzavnu imovinu

onako uz put

pre 6 godina

Da sam ja opozicija, dobro bih proucio cifre, tj. pokazao narodu, da od ovog litijuma u Srbiji moze bolje da se zivi no u Norveskoj.
To je nas prirodni resurs i trebalo bi najvise drzava da uzme para od toga. Ne da ne bi morali vise porez da placamo, no bi mogli da imamo i najbolje obrazovanje i zdravstvo i sve sto treba.
Ako vam nije skroz jasno onda cemo ovako: ono sto je danas nafta, to ce sutra da bude litijum.
Zakljucak: ili cemo da budemo ko Arabijsko poluostrvo, ili ko Africke zemlje pune nafte i dijamanata.
Nije meni frka sto je ova sad vlast ovakva, nego se plasim da nikad nece biti neko ko iskreno zeli da nam svima bude bolje.

Buanko

pre 6 godina

90 miliona dolara? Jel ima podataka o "ulaganju" mislim jel može neko da vidi kako su konkretno te pare uložene? Kupovina zemljišta se ne računa naravno, da ne ispadne da država duguje nekome nešto jer je, možeš misliti, 90 miliona dolara, koji su valjda uloženi u nešto, da je neko uložio tolike pare u Loznici, videlo bi se negde.

miki

pre 6 godina

Oko loznice tamo prema Trsicu uvijek bili skakavci 5 puta veci od normalnih od fabrike papira valjda ozraceni i jos kad ovi dodju pojavice se dinosaurusi, zao mi naroda tamo sto zivi.

rudar

pre 6 godina

Za ove sto pitaju u sta su ulozili 90 miliona dolara: 10 godina busenja stotina busotina, hiljade metara uzoraka, analiza, studija, projekata, stotine radnika koji zive od toga, domacih podizvodjaca, firme, laboratorije. Oni rade vec 10 godina tamo. I jos uvek su u fazi da racunaju da li da otvore rudnik ili ne.

milanko

pre 6 godina

Najbogatije zemlje izvoze rudna bogatstva i sirovine, a uvoze gotove proizvode... ali juce. Od tog rudnika ce Srbi i drzava najmanje imati (mozda poneki Srbi, da ne imenujem sad bracu), a okolina ce ostati jalova za narednih xxx godina. I eto nas u drustvu razvijenih zemalja africkog kontinenta

berkut

pre 6 godina

U Africi imate države koje bukvalno leže na dijamantima i dragom kamenju - lokalno stanovništvo ih iskopava za bogate multinacionalne kompanije a ukoliko se usude da kopaju u svojoj režiji uhapse ih i odseku im ruke (šake na rukama).

Poželeo bih Srbiji Afrički standard ali na žalost to je samo želja jer smo mi po standardu trenutno ispod Afričkog proseka.

danko111

pre 6 godina

Kao 90 miliona ulozili..Od toga min 10 miliona na plate svojim direktorima..Kao u BiH poslije rata evropa kaze ulozila 10 milijardi u obnovu a racunaju plate svojih predstavnika..hahaha Visoki predstavnik 40000 bruto×12 mjeseci x10 godina 4.8 miliona plus jos 10000 drugih sluzbenika

Trener

pre 6 godina

Sve sami stručnjaci budale Antic i još plus došao predsednik Opstine ha ha ha. Šta reci kvota da nešto pametno smisle je plu beskonačnost.

Milan

pre 6 godina

Rudna renta najmanja u Evropi, ima da se namlate love samo tako. Naravno mora da se plati malo državni reket, ali s obzirom na cenu rudne rente to je ništa.

zlopamtilo

pre 6 godina

Kakve smo.sreće , sa ovim našim pokvarenim I korumpiranim političarima, možemo se nadati još jednoj "Zajači" ako nisam pogrešio, mislim na onu deponiju otpada nekog rudnika gde se Velja zaglavio...

misko

pre 6 godina

Sto ovi uvelicavaju, cudo bozije, nasli litijum ali to je maltene zanemarljivo, pitanje je dali ce se isplatiti otvaranje rudinika a ovi vec dele novce. To moze samo AV i njegova kamarila.

vasilj

pre 6 godina

A ce se sada navatati para ovi nasi nepristrasni I antikorupcionaski nastrojeni zamajci politickog naprednog establismenta. Masala, sto bi rekli neki nasi prijatelji

Dragan

pre 6 godina

Litijumske baterije ce uskoro u istoriju.Rade se nove tehnologije za izradu baterija i akumulatora bez litijuma.Tako,kod nas uvek Marko na Kosovo kasno dodje.

+SAVO

pre 6 godina

Већ су све ово “поклонили” “странцима” ови инсталирани политиканти. Ништа Србија неће видети од те природне благодети.
Овај народ је навикао да буде сиромашан и ту се ништа не може. А але и вране то знају...

Drago

pre 6 godina

Ma super,kako je to lepo I krasno samo da je u našem vlasništvu,ali ne naši vizionari to znaju pa prodaju strancima -Ročildovoj firmi(čuh)-ništa novo kad su nase vođe u pitanju!

Sava Drugi

pre 6 godina

Otvaraje rudnika znači i preradu jer nije rentabilno da se transportuje, ali to onda znači da su sve vode zagadjenje. Srbi bi baš hteli leba bez motike. Manite se toga, sedite i radite.

gde je medja

pre 6 godina

Ako rudu samo uzmu mi smo onda za njih samo bliža Afrika. Litijum je geopolitički faktor isto kao što je bio i ugalj i iz toga bi morale da se izvuku lekcije. Mada mislim da rezerve Srbije i nisu baš toliko spektakularne, ali ono što je deficitarno a opet jako dobro rešenje za bateriju(Litijum je najlakši čvrsti element što je za automobilske baterije zakon, manja masa manja potrošnja to jest veća autonomija), mogla bi da bude gužva.

Somina

pre 6 godina

Ne uspevam pročitati ni jedan novinski članak na koji se ne ostrvi gomila davalaca malicioznih, neargumentovanih komentara. Po 98 posto komentara u srbiji ne bi trebalo ništa činiti jer sve što se čini usmereno je protiv njenog dobra. Oboleli od nekog iracionalnog straha da je sve i svako oko njih loš, 98 posto pisaca komentara nije u stanju napraviti razliku između dobra i zla. Za njih je bolna i neprihvatljiva svaka promena,dobra ili loša. Ako ih pitate za mišljenje shvatiće to kao zaveru protiv njihove slobode i života. Sa takvima,ljudima da preuzmu dozu rizika,posvete nekome ili nečemu doŸu poverenja, ne može se nikuda niti biti bilo gde. Oni su balast koji,u većoj ili manjoj meri, nosi svaka društvena zajednica,protiv koga je jedna od efikasnijih mera ignorisanje i guranje na marginu društvenih kretanja.

Vigo

pre 6 godina

Rio Tinto je sam pronasao leziste litijuma u Jadru, nasi geolozi nisu imali saznanja da postoji. Investicija koja je planirana je preko jedne milijarde dolara i otvorice se postrojenje za preradu litijuma koje ce biti najvece te vrste na svetu. Taj rudnik i postrojenje za preradu predstavljaju veliku ekonomsku i razvojnu sansu nerazvijenog Podrinja i celokupne Srbije. Velike kompanije kao sto je Rio Tinto koriste najsevremenije i ekoloski najprihvatljivije metode ekstrakcije i prerade rude za razliku od nasih drzavnih firmi koje se ponasaju u najmanju ruku neodgovorno prema prirodi i buducim pokolenjima.

Vigo

pre 6 godina

Rio Tinto je sam pronasao leziste litijuma u Jadru, nasi geolozi nisu imali saznanja da postoji. Investicija koja je planirana je preko jedne milijarde dolara i otvorice se postrojenje za preradu litijuma koje ce biti najvece te vrste na svetu. Taj rudnik i postrojenje za preradu predstavljaju veliku ekonomsku i razvojnu sansu nerazvijenog Podrinja i celokupne Srbije. Velike kompanije kao sto je Rio Tinto koriste najsevremenije i ekoloski najprihvatljivije metode ekstrakcije i prerade rude za razliku od nasih drzavnih firmi koje se ponasaju u najmanju ruku neodgovorno prema prirodi i buducim pokolenjima.

Somina

pre 6 godina

Ne uspevam pročitati ni jedan novinski članak na koji se ne ostrvi gomila davalaca malicioznih, neargumentovanih komentara. Po 98 posto komentara u srbiji ne bi trebalo ništa činiti jer sve što se čini usmereno je protiv njenog dobra. Oboleli od nekog iracionalnog straha da je sve i svako oko njih loš, 98 posto pisaca komentara nije u stanju napraviti razliku između dobra i zla. Za njih je bolna i neprihvatljiva svaka promena,dobra ili loša. Ako ih pitate za mišljenje shvatiće to kao zaveru protiv njihove slobode i života. Sa takvima,ljudima da preuzmu dozu rizika,posvete nekome ili nečemu doŸu poverenja, ne može se nikuda niti biti bilo gde. Oni su balast koji,u većoj ili manjoj meri, nosi svaka društvena zajednica,protiv koga je jedna od efikasnijih mera ignorisanje i guranje na marginu društvenih kretanja.

Ogi

pre 6 godina

Dva elementa cija estrakcija ima ubedljivo najnegativni uticaj na sredinu. Prilikom ekstrakcije, oslobadja se velika kolicina sumpor dioksida koji je kancerogen. Naslage u zemljistu oko rudnika su takodje jako opasne i onemogucavaju njegovu upoterbu za vekove..

Dubioza Kolektiv

pre 6 godina

Zamislite cifru od 100.000$, realno velika cifra sa kojom može dosta da se uradi. A zamislite sad 90.000.000$? Pa to je da ti se mozak okrene. Realno od Šapca do Ljubovije za te pare sve da kupiš, a mi smo Rio Tintu već dužni toliko a nismo gram rude iskopali. Dok dođe do finalizacije rudnika taman ćemo nagurati dug da im ga poklonimo džaba i molimo da radimo i odradimo ostatak duga da se ne zaduzujemo kod mmf.

srba

pre 6 godina

od ovog posla narod nece videti ni cent jedino sto ce im zagaditi zivotnu sredinu i trunuce za 250 do 300 evra mesecno vadeci i topici rudu. Dok ce trula elita zgrnuti milione

Dragan

pre 6 godina

Litijumske baterije ce uskoro u istoriju.Rade se nove tehnologije za izradu baterija i akumulatora bez litijuma.Tako,kod nas uvek Marko na Kosovo kasno dodje.

sladoledsmesom

pre 6 godina

otvaranje rudnika ne znaci i preradu. ako se ne otvori fabrika akumulatora i baterija u Srbiji opet cemo ispasti kolonija a ne drzava
(john mcclane, 24. novembar 2017 17:38)

Tacno. Evropski Siera Leone.

berkut

pre 6 godina

U Africi imate države koje bukvalno leže na dijamantima i dragom kamenju - lokalno stanovništvo ih iskopava za bogate multinacionalne kompanije a ukoliko se usude da kopaju u svojoj režiji uhapse ih i odseku im ruke (šake na rukama).

Poželeo bih Srbiji Afrički standard ali na žalost to je samo želja jer smo mi po standardu trenutno ispod Afričkog proseka.

baca

pre 6 godina

Pazi kakav pažljiv rečnik je upotrebljen u ovoj vesti:

"Srbija će ... moći da GENERIŠE značajan deo svetske proizvodnje litijuma"
Ovo ustvari kaže da će Rio Tinto stranac da proizvede litijum i da uzme skoro ceo profit, a da će Srbija samo da iskopa rudu (svoje blago) i za to dobije malu rudnu rentu koja je skoro nikakva u poređenju sa zaradom na preradi litijuma u finalni proizvod.

Troškovi čišćenja okoline rudnika od zagađenja će naravno ostati na leđima Srbije da ih plati.

Vidoje i ministri

pre 6 godina

''...kompanija je do sada uložila više od 90 miliona dolara.'' I ko je video te pare?! Jel se neki Lozničanin zaposlio, obogatio?

rudar

pre 6 godina

Za ove sto pitaju u sta su ulozili 90 miliona dolara: 10 godina busenja stotina busotina, hiljade metara uzoraka, analiza, studija, projekata, stotine radnika koji zive od toga, domacih podizvodjaca, firme, laboratorije. Oni rade vec 10 godina tamo. I jos uvek su u fazi da racunaju da li da otvore rudnik ili ne.

Nemanja

pre 6 godina

Samo se zemlje trećeg sveta ponose izvozom sirovina. Pohledajte malo šta izvoze Holandija, Japan, J. Koreja a šta izvoze Nigerija, Kosovo i Vijetnam. Onda se dobro zapitajte u kojoj kategoriji želite da budete.

miki

pre 6 godina

Oko loznice tamo prema Trsicu uvijek bili skakavci 5 puta veci od normalnih od fabrike papira valjda ozraceni i jos kad ovi dodju pojavice se dinosaurusi, zao mi naroda tamo sto zivi.

Svetsko a naše

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da vlada nije sposobna da otvori rudu. U Australiji su zbog prirodnih resursa koji su sami eksploatisali I tako se obogatili. Ugledaj na Australiju!!

anna

pre 6 godina

Srbija mora da bude partner-investitor u ovom poslu sa Rio Tintom i da da deli profit pola-pola, a ne samo da pokloni svoje rudno blago za sitnu rudnu rentu. Srbija će lako dobiti povoljne kredite da investira zajedno sa Rio Tintom, a zarada od finaliziranog proizvida litijuma će biti mnogo mnogo veća od kamate na te kredite. Rudna renta se apsolutno nikako ne isplati Srbiji, pogledajte samo kako su afričke zemlje bogate rudom a narod je najsiromašniji i najgladniji jer im zapadne kompnije daju samo sitnu rudnu rentu i eksploatišu im njihovo rudno bogatstvo.

Stojko

pre 6 godina

PRVO NAPRAVITE FABRIKU LITIJUMSKIH BATERIJA PA ONDA OTVARAJTE RUDNIK!!!
U protivnom ako prvo otvorite rudnik izvozicete sirovine dok se fabrika ne otvori, a posto ce jak lobi da proradi da se fabrika baterija ne otvori, tako ce i ostati.

zemunac

pre 6 godina

Ako treba da se otvori neka ga otvori drzava, a ne da proda bilo kome
Mozda bi onda vratili penzije sa kamatama
Prodajte svoju a ne drzavnu imovinu

Kuglica

pre 6 godina

Definitivno smo postali kolonija... Doci ce stranci, zaposliti nase ljude za 250 evra, uzimati rudu, zagaditi okolinu za sledecih 10 generacija, nositi rudu u svoju zemlju, praviti akumulatore i baterije, prodavati gotov proizvod, cuveti svoju ekologiju, a svoje radnike placati 2500 evra. Dace nekom nasem politicaru masnu proviziju i svima dobro...osim nama... Mi smo lud narod!

Sava Drugi

pre 6 godina

Otvaraje rudnika znači i preradu jer nije rentabilno da se transportuje, ali to onda znači da su sve vode zagadjenje. Srbi bi baš hteli leba bez motike. Manite se toga, sedite i radite.

onako uz put

pre 6 godina

Da sam ja opozicija, dobro bih proucio cifre, tj. pokazao narodu, da od ovog litijuma u Srbiji moze bolje da se zivi no u Norveskoj.
To je nas prirodni resurs i trebalo bi najvise drzava da uzme para od toga. Ne da ne bi morali vise porez da placamo, no bi mogli da imamo i najbolje obrazovanje i zdravstvo i sve sto treba.
Ako vam nije skroz jasno onda cemo ovako: ono sto je danas nafta, to ce sutra da bude litijum.
Zakljucak: ili cemo da budemo ko Arabijsko poluostrvo, ili ko Africke zemlje pune nafte i dijamanata.
Nije meni frka sto je ova sad vlast ovakva, nego se plasim da nikad nece biti neko ko iskreno zeli da nam svima bude bolje.

danko111

pre 6 godina

Kao 90 miliona ulozili..Od toga min 10 miliona na plate svojim direktorima..Kao u BiH poslije rata evropa kaze ulozila 10 milijardi u obnovu a racunaju plate svojih predstavnika..hahaha Visoki predstavnik 40000 bruto×12 mjeseci x10 godina 4.8 miliona plus jos 10000 drugih sluzbenika

Baki

pre 6 godina

Normalno da ćemo biti kolonija... Pa nije valjda da mislite da u vladi sede ljudi koji se razmeju u visoke tehnologije? Njihov mozak radi po principu dođem ti - dođeš mi, inače bi se bavili naukom.

+SAVO

pre 6 godina

Већ су све ово “поклонили” “странцима” ови инсталирани политиканти. Ништа Србија неће видети од те природне благодети.
Овај народ је навикао да буде сиромашан и ту се ништа не може. А але и вране то знају...

misko

pre 6 godina

Sto ovi uvelicavaju, cudo bozije, nasli litijum ali to je maltene zanemarljivo, pitanje je dali ce se isplatiti otvaranje rudinika a ovi vec dele novce. To moze samo AV i njegova kamarila.

tony

pre 6 godina

...znači tako mali Perica zamišlja razvoj srpske industrije, izvozićemo preradjenu rudu i uz to zagaditi i uništiti svoju zemlju a kajmak će pokupiti kompanije sa zapada koje će proizvoditi baterije i uredjaje za te baterije a nams će posle prodavati te iste baterije po 100 puta vrćoj ceni...bravo gospodo naprdnjaci...

scoby

pre 6 godina

Kad sam isao u osnovnu skolu, ucio sam da je nenarodna vlast Kraljevine Jugoslavije sva svoja rudna bogatstva predala strancima na eksploataciju. Srecan sam sto je ovu vlast narod izabrao na "izborima", sto joj daje pun legitimitet za rasprodaju rudnih bogatstava...

Kobster

pre 6 godina

Očekuje se da će Srbija zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

Nazalost, Srbija ce generisati samo znacajan deo proizvodnje, ne i prihoda. Nadam se samo, da ce jednoga dana Srbija imati normalnu vlast i da ce ljude koji ce ovde omoguciti da korporacija Rio Tinto ubere sav kajmak zatvoriti na duzi vremenski period.

Buanko

pre 6 godina

90 miliona dolara? Jel ima podataka o "ulaganju" mislim jel može neko da vidi kako su konkretno te pare uložene? Kupovina zemljišta se ne računa naravno, da ne ispadne da država duguje nekome nešto jer je, možeš misliti, 90 miliona dolara, koji su valjda uloženi u nešto, da je neko uložio tolike pare u Loznici, videlo bi se negde.

milanko

pre 6 godina

Najbogatije zemlje izvoze rudna bogatstva i sirovine, a uvoze gotove proizvode... ali juce. Od tog rudnika ce Srbi i drzava najmanje imati (mozda poneki Srbi, da ne imenujem sad bracu), a okolina ce ostati jalova za narednih xxx godina. I eto nas u drustvu razvijenih zemalja africkog kontinenta

Drago

pre 6 godina

Ma super,kako je to lepo I krasno samo da je u našem vlasništvu,ali ne naši vizionari to znaju pa prodaju strancima -Ročildovoj firmi(čuh)-ništa novo kad su nase vođe u pitanju!

Trener

pre 6 godina

Sve sami stručnjaci budale Antic i još plus došao predsednik Opstine ha ha ha. Šta reci kvota da nešto pametno smisle je plu beskonačnost.

Milan

pre 6 godina

Rudna renta najmanja u Evropi, ima da se namlate love samo tako. Naravno mora da se plati malo državni reket, ali s obzirom na cenu rudne rente to je ništa.

hexa

pre 6 godina

Ako Rio Tinto bude ispostovao sve ekoloske uredbe, i odradi i pretadu ovde i jos ako se otvori fabrika baterija onda je super, al ako je samo exploatacija to okacite macku o rep jer nam je rudna renta preniska a ekoloska steta onda previsoka.

vasilj

pre 6 godina

A ce se sada navatati para ovi nasi nepristrasni I antikorupcionaski nastrojeni zamajci politickog naprednog establismenta. Masala, sto bi rekli neki nasi prijatelji

gde je medja

pre 6 godina

Ako rudu samo uzmu mi smo onda za njih samo bliža Afrika. Litijum je geopolitički faktor isto kao što je bio i ugalj i iz toga bi morale da se izvuku lekcije. Mada mislim da rezerve Srbije i nisu baš toliko spektakularne, ali ono što je deficitarno a opet jako dobro rešenje za bateriju(Litijum je najlakši čvrsti element što je za automobilske baterije zakon, manja masa manja potrošnja to jest veća autonomija), mogla bi da bude gužva.

zlopamtilo

pre 6 godina

Kakve smo.sreće , sa ovim našim pokvarenim I korumpiranim političarima, možemo se nadati još jednoj "Zajači" ako nisam pogrešio, mislim na onu deponiju otpada nekog rudnika gde se Velja zaglavio...