Subota, 18.11.2017.

16:14

Žalimo li: Pre 32 godine ubili smo "fiću"

Početak motorizacije SFR Jugoslavije, ratom uništene koja je išla ka industrijalizaciji i razvoju, vezana je za automobil kragujevačke Zastave – "Fiću“.

Izvor: Sputnik

Žalimo li: Pre 32 godine ubili smo "fiæu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Lala iz Banata

pre 6 godina

@busanje u grudi hvalisave

Loše ste obavešteni. Ni "stojadin" nije naš. On je bio derivat Fiata 128 (koji je bio auto godine 1968. a kasnije se i 128 sklapao u Kragujevcu).

Milorad Marković

pre 6 godina

Fića je auto koji je tehnološki unazadio ondašnju Jugoslaviju. Davno je morao biti izbačen iz proizvodnje. Grozan auto. Ogroman potrošač 7-9 litara je troško naš fića. Nije izdržao ni 100 hiljada a da ne radimo generalnu. Užas od auta.

busanje u grudi hvalisave

pre 6 godina

@thor,
koji su to mi koji su trebali napraviti neki Punto a ne 500L?
Nista to nismo "MI" napravili. To je sve 100% talijansko. "MI" smo pravili onu sramotu od YUGA i Stojadina. To su nasi dometi.

Bane.

pre 6 godina

Mikiriki..odnosi se na elektroniku kod novih vozila, stane auto zbog elektronike moraš da zoveš šlep službu ako nisi obavešten za dosta slučajeva. Za kopir možeš da nadješ koliko se sećam na youtube. Kada je u pitanju elektronika retard će ukapirati kad se pokvari a nikada se ne proverava zašto, moraš kupiti nov deo. Kada su u pitanju tehničke uredjaji pogledaj savet potrošača ima tamo primera na koje sve situacije nailazi potrošač prilikom kupovine. Prvo se informiši pa lupaj i najbolje je da se učiš na tudje greške ako nisi znao. Proveri pa možeš tek da mi se javiš. Ovako raspravljati se sa nekim ko nije informisan je gubljenje mog dragocenog vremena...

Slovenac 1952

pre 6 godina

Prvi Fičo nam je došao kuči 1963 600D, radio je do 1985. Drugi opet 1983, koštao je 16 mojih tadašnjih plata a Jugo 20. Taj je otišao od kuče tek 2004 i još je bio sasvim ispravan. Prevozili su prasiće, koze, materijal za kuču, čak otišli na more a uz to svako ga je znao popraviti, a to je bilo barem kod F 750 obavezno, barem kontakt ključavnice za paljenje sam uvek vozio rezervu sa sobom! Seks na zadnjem sedištu je bio artistički kao u cirkusu, a kad padne kiša i to je v redu! Sila kola lomi!:)

CATAPA

pre 6 godina

Realno, ne. Fića je bio bomba na točkovima. Čak i u ono vreme, staviti rezervoar iznad akumulatora je bila neviđena glupost. Sa zadnjom vučom onako kratak, bilo ga je nemoguće voziti zimi i vrlo riskantno čak i po vlažnoj podlozi. Mazalica za biksne bila je deo standardne opreme, a ukoliko se preskoči redovno podmazivanje fićom se nije moglo upravljati. Istini za volju, kada je podmazano kako treba, servo volan nije ni bio potreban.
Yugo je trebalo da eliminiše sve koncepcijske mane koje je imao Fića, ali je rađen toliko nekvalitetno da su korisnici imali i više problema sa njime nego sa Fićom, pa tako nikada nije stvarno ni postao "nacionalna klasa" nego "nacionalni problem". Pritom nije bio ni mnogo jeftiniji od "keca" ili Renoa 4 iz Novog Mesta.
Tačno je da su Fićom mnogi naučili da voze, ali mnogi su i izginuli samo zato što su se učili na nečemu što je nalik na auto.

Sentiment na stranu, Fiće se radio i prodavao godinama nakon što je trebalo da nestane sa puteva.

kalif umesto kalifa

pre 6 godina

Da budemo iskreni, bar mi što smo nekad davno imali Fiću...nismo nostalgični za Fićom nego za godinama koje smo tada imali, a Fića ko Fića...kanta na četiri točka.

Goblin

pre 6 godina

Već 70tih fića je bio retka pojava na ulicama ..u Hrvatskoj i Sloveniji niste ni mogli da ih vidite ..vozili se u Bosni i unutrašnjosti Srbije ..moj deda je imao onaj Zastavin kombi što imao ficin motor od 850 kubika ..za to vreme 70te nije bio los...ono što je fascinantno je da se tad imalo da se kupi novi auto a sad 40 godina kasnije nema ..moj deda bio običan radnik u fabrici sa 3 razreda srednje a u dvorištu 70tih imao 3 auta i svaki je kupio nov..a u isto vreme sagradio kucu od 170 kvadrata..a baba nije ni radila.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 18. novembar 2017 21:54)

Fascinantno je da se upravo te 70-e uzimaju kao zlatno doba Jugoslavije a upravo tih godina krece eksplozija duga, i 1982. godine Jugoslavija je bankrotirala. I dan danas, posle 35 godina u eri interneta mnogi i dalje ne znaju da je Jugoslavija bankrotirala.

Elem, tvoj deda je napravio kucu od 170 kvadrata i imao tri auta, a bolje da je napravio kucu od 70 kvadrata i posadio orasi za resto.

Mikiriki

pre 6 godina

@bane
Druze lupas gluposti ma nivou osnovne skole. Traje koliko traje garancija i posle crkne!?
Kuci imamo Samsung koji smo kupili pre 10god sljaka odlicno, ja imam macbook pro ima 8 godina radi ko sat, iphone 5s evo 3-4 godina bez problema.

Moca

pre 6 godina

@bul Jesmo. Dovoljno je da, cak i u Beogradu kao najbogatijem srpskom gradu, izadjes na ulicu i momentalno dobijes potvrdu. Konacno, ne moras ni to vec samo da ukljucis tv i sve ce ti biti jasno.

thor

pre 6 godina

trebali smo napraviti novi punto sa jacim performansama i manjim izmenama u dizajnu, umesto ovog preskupog i preruznog cirkusa fiat 500l sto sad proizvodimo. poboljsan i jeftin punto bi dominirao nasim trzistem, kao i celom bivsom jugom i ceftom, bio bi direktan konkurent nekih modela dacie na trzistu evrope, i to uspesan konkurent. fiat se ocigledno preracunao sa ovim 500l, jer pored lose cene/kvalitete, trziste za takvim modelima je relativno maleno, a oni napravili pogon za stancanje 200 hiljada takvih auta. bukvalno mislili da ce uzeti trecinu/cetvrtinu takvog trzista sa tako skupim i ruznim modelom uprkos sto godinama postoje neuporedivo bolji i jeftiniji auti u tom segmentu. da su izgradili pogon za 50 hiljada 500l to bi bilo razumno, ali ocigledno da i velike kompanije poput fiata ili nokie mogu napraviti poprilicno lose kalkulacije.

Bul

pre 6 godina

E, da smo "ubili" samo Fiću. Ubili smo jednu veliku Zemlju, Firme, Preduzeća, Institute, naša radna mesta i radna mesta naše dece. Ubili smo tada našu budućnost, a to je danas naša sadašnjost - gotovo u svakoj generaciji mi ubijemo nešto od budućnosti. Narod koji ubija budućnost je narod bez prošlosti. Imao sam to zadovoljstvo da vozim Fiću od 1979 do 1986. Dobro me služio na studijama i kasnije. Uvek smo se podsmevali i Fići i Zastavi 101 i koječemu još što smo proizvodili, sve kao jadno i nevalja, vidi Nemce šta oni rade...narod koji ne ceni sebe nema ni poštovanje drugih...takvi smo i danas, zato nas komadaju, ismevaju, smatraju nas drugorazrednim ljudima, neradnicima koji vole da lažu i sebe i druge, koji vole da uzimaju tuđe. Da li smo zaista takvi?

Marinko

pre 6 godina

Citat: "Meni je zao sto smo "ugasili" ZASTAVU 10. Jedini pristojan auto koji je pravljen kod nas"

Zastava 10 je pravljena 99.9% u Italiji i dovožena u delovima u Kragujevac. Ako su naše bile samo nalepnice a i to sumnjam.

I da odgovorim na pitanje o Fići, ne nije mi žao što ga više ne pravimo. Ni Fića nije naš, njega je napravio Musolini.

Carlos Reuteman

pre 6 godina

@Ethan Hunt
''...Ni u juga nismo mogli ugraditi servo volan i abs.''
Pa ni FIAT Panda koji je pravljen 27 godina i bio osnova za Jugo nije imao servo i abs.

D61

pre 6 godina

moj ćale kupio 18.11.1985 god. fikusa, bio je žute boje i rekao mi je da je jedna od zadnjih pet sa trake. nažalost, bukvalno je satrulila komplet u sledecih 25 godina, tako da je završila na otpadu! na njoj sam naučio da vozim, to su bila srećna vremena!!!

stiven, sličan slučaj, ona ružnikava žuta, kad sam ga dovoljno izlupao prefarbao sam ga u crvenu, od 16 godina sam ga vozio, nikad me niko nije dirao 3 godine, dok nisam bio primoran da položim vožnju...prva registracija mu je bila krajem '85., izdržao je do '90-ih, tu mu gubim trag...

Nikola

pre 6 godina

Već 70tih fića je bio retka pojava na ulicama ..u Hrvatskoj i Sloveniji niste ni mogli da ih vidite ..vozili se u Bosni i unutrašnjosti Srbije ..moj deda je imao onaj Zastavin kombi što imao ficin motor od 850 kubika ..za to vreme 70te nije bio los...ono što je fascinantno je da se tad imalo da se kupi novi auto a sad 40 godina kasnije nema ..moj deda bio običan radnik u fabrici sa 3 razreda srednje a u dvorištu 70tih imao 3 auta i svaki je kupio nov..a u isto vreme sagradio kucu od 170 kvadrata..a baba nije ni radila.

Mitar

pre 6 godina

Jedan od moji omiljenih automobila. Nikako da se nakanim da ga kupim i sredim, a ostalo ih je tako malo jeftinih na oglasima. Ljudi pokušavaju da zarade na sve načine, skoro sve fiće po oglasima su kao restaurirane, a u suštini ofarbani pa ih cene 1500eu, po starom srpskom običaju "ako prođe - prođe".

Mladen

pre 6 godina

Najdalje su u razvoju otišli Španci - SEAT 800.

A koliko se ja sećam, linija je preseljena u Tursku, pravio ga je Tofas još par godina.

Slično kao i Nasr 128 koji se do skora sklapao u Egiptu.

Nenad

pre 6 godina

Pobednicima iz II sv.rata dato da prave fiću ,ladu itd. poraženi su proizvodili Mercedes,BMW,Audi VW itd.Toliko od mene ima li ko objašnjenje.

marija

pre 6 godina

fića je bio u to vreme standard JUGOSLOVENA odnosno radničke klase kupila sam fiću specihal i danas ga vozim to je moj žućo prava mečka fića se voli on je klasa nacionale

Goran

pre 6 godina

Da li danas postoji neki NOV automobil koji mogu da kupe radnici koji rade u proizvodnim halama, na "trakama" ili gradjevini, njivi...? Vidim komentare kako ga je kupovao ko je morao. Ali, ipak su obicni radnici MOGLI da ga kupe. Danas, sa napretkom kupuju trule i izandjale krntije, stare 20 i kusur godina kojima je mesto na otpadu, a ne na putevima.

BGD

pre 6 godina

FIĆA se proizvodio po licenci FIAT.
Sta se dicite tudjim perjem
Isto kao i sa IMT traktorima.FERGUSON, kome 50 godina,boju niste uspeli da Promenite.

nemanja.s

pre 6 godina

Sad, kao, svima žao! Tada su ga vozili oni koji nisu imali za bolje. Nikad nije imao status. Yugo je tek bio predmet ismevanja tokom devedesetih, kad je dozvoljen uvoz polovnih vozila. Mogli ste kupovati Zastavu i 2003.,04... ali niko nije hteo. Svi su više voleli polovnog Golfa ili Astru za iste pare.

srđan, sombor

pre 6 godina

Ali, kao što neko reče, nekada je Fića koji je vozila Milicija mnogo bolje stizao i hvatao lopove svih vrsta nego ovi današnji automobili što vozi policija.Ili je to do automobila, ili do države - prosudite sami.

stiven

pre 6 godina

moj ćale kupio 18.11.1985 god. fikusa, bio je žute boje i rekao mi je da je jedna od zadnjih pet sa trake. nažalost, bukvalno je satrulila komplet u sledecih 25 godina, tako da je završila na otpadu! na njoj sam naučio da vozim, to su bila srećna vremena!!!

Zivorad

pre 6 godina

Fica je bio i ostace legenda, malo njih je uzivalo u voznji njime ali su se navozali. Uz rezervnu prirubnicu(đuntu?),elasticni zglob,i razvodnik trebalo ti jos samo "motorcangle", srafciger, kljucevi 13 i 17, parce kanapa i parce paljene zice i mogo si na put oko sveta bez rizika da ces ostati negde na putu.Tamo gde su mnogo luksuznija kola ostajala u snegu mi smo prolazili fićom. Odrastao sam uz fiću i znam mu vecinu i dobrih i losih osobina. Za mene licno fica je ostao u lepoj uspomeni, prevazidjen jeste odavno ali uz redizajn koji bi ispratio osnovnu koncepciju, i uskladio ga sa danasnjim uslovima mislim da bi bio popularan

Rob sinji

pre 6 godina

E da je neko bio pametan pa da taj dizajn koji je realno mnogo lep i te alate iskoristi za elektromobil. Po elektro motor na zadnje točkove kao što rade sada kinezi. Baterije u prostor za motor. Bio bi gradski autić kao san.

Papageno

pre 6 godina

Moj cale je vozio ficu 80-h. Veoma praktican auto. Jos uvek se pojedini primerci mogu videti po nasim gradovima.
(Legenda, 18. novembar 2017 17:01)

Moj ćale je takođe vozio fiću, ali još ranije, u 60-im. Ali nije mi ostao u uspomeni ni po čemu lepom (mislim fića, ne ćale), bio je obična kanta.

Naš prvi sledeći auto je bio Reno 4, koji mi je posle fiće izgledao kao vrh udobnosti i luksuza! Četvoro vrata, meko vešanje, moćan motor od čak 30-ak konja (ako se dobro sećam), ma lemuzina, bre!

Što se fiće tiče, stvarno nemamo za čim da žalimo, osim "žal za mlados'", što je krajnje glupo!

Bane

pre 6 godina

Pa svi vidimo da je najaktuelniji trend proizvodnja malih gradskih automobila iz mnogo poznatih razloga,Da smo nastavili da ga unapredjujemo uz imidz tradicije,nostalgije itd. imali bi bolji automobil od Smarta I ostalih iz tog segmenta,dokaz je aktuelni Italijanski fica .
Navodno je davno kruzila prica o otkupu fabricke linije sa ficu I nastavak proizvodnje ....

Ethan Hunt

pre 6 godina

A mogli smo i da ga malo uvećamo, pa spljoštimo, dodamo eventualno još par vrata, mali sigurnosne tehnologije, malo japanske elekronike i dobijemo nešto između Panamere i Nisan GTR-a. Ali mi ne znamo za napredak. Ni u juga nismo mogli ugraditi servo volan i abs.

Mare

pre 6 godina

Osamdesetih godina moj drugar je tako isfrizirao motor na Fići da je umesto 120 izvlačio skoro 160km/h.
Ali motor je izdržao nekih 300 km i onda se tako raspao da se popravka nije isplatila.

Hulk

pre 6 godina

Moj pokojni cale je imao Ficu. Ja sa ucio da vozim na fici. Milicija je vozila Fice. A meni nije zao Fice. Meni je zao sto smo "ugasili" ZASTAVU 10. Jedini pristojan auto koji je pravljen kod nas. Imali smo kupljenu licencu za njegovu proizvodnju i "prodavala se kao alva". Da je sad ima na trzistu, kupio bih je odmah. Ali "mi" smo zatvorili fabriku automobila Zastava da bi napravili mesta za Fiat Srbija koji nam prodaje automobile napravljene u Turskoj jerbo ovaj koji se pravi kod nas kupuje samo onaj ko ne zna sta ce sa parama.

Bane.

pre 6 godina

Gde god postoji elektronika ne možete nikako zapravo predvideti koji će mu biti rok trajanja obično proračunato do garancije i koja cena će koštati taj deo. Ne postoji za sad bilo kakva kontrola od zloupotrebe elektronike, nikakva zaštita potrošača u tom pravcu. Zaštićeni ste navodno dok postoji garancija, baš kao smartfone, veš mašine..i neko nameće orijentir da je bolje menjati sve posle 2 godine jer će skupo koštati zbog održavanje elektronike kao za auto. To je problem. Kontrola elektronskih delova i moduse na koji način formiraju cenu delova. Elektronika u sve i svašta je ogroman biznis i lukav način da rasteretite vaše džepove i budete večiti rob. Nekada nedavno je EU procenila da eksploatacija vozila je 7 g. Znamo koliko mehanička vozila su duže trajala bez popravke. Jedan rus je provalio da kopir mašina je bila odredjena da posle odredjene količine kopir bi bio naštelovan da prestane da radi. Resetovao je na neki način deo i kopir je nastavio da radi. Niko danas vam ne može garantovati sem do garancije da li će elektronika raditi, zašto ne radi, nema zaštite zakonom od zloupotrebe elektronskih delova. Lobisti su zakonom zaštićeni kao beli medvedi i koorporacije mogu da rade šta hoće. Samo sud SAD može verovatno iz političkih i ekonomskih razloga suditi primer VW za obmanu gradjana i niko više i ako se večina, skoro sve auto industrije lažiraju podatke. Elektronika je velik problem za svakog potrošača jer nije zaštićen od širokih inovatih inventivnih lepeza prevara i zloupotreba. To je suština u budućnosti kada je elektronika gde se trpa baš u svemu..jeftina zamena i cena je momentalno kompromisno rešenje..

Nostalgy

pre 6 godina

Naučio sam da vozim na fići, u auto-školi "Crveni signal". Lep autić, svojevremeno znak pripadnosti tadašnjoj dobrostojećoj radničkoj klasi u socijalističkom društvenom uređenju. Današnji savremeni automobili su svemirski brodovi u odnosu na fiću (kao i sve ostale njegove vršnjake, bez obzira na zemlju proizvodnje), ali je bilo uživanje voziti ga, jer tada je automobil, kakav god, bio znatno više od prevoznog sredstva.

ćiril stipsa

pre 6 godina

Da bio je nuzno zlo osiromasenog naroda. Ne razumem one koji ovaj kokosinjac na tockovima kuju u zvezde.
(Aksel, 18. novembar 2017 17:05)

Covece lepo ti pise u tekstu da je u svoje vreme, a ne danas, bio sjajno dizajniran i komercijalan auto, i nije svako ni mogao da ga priusti. Znaci li ti nesto podatak da je nedavno redizajniran i da je veoma cenjen od strane ljudi u auto-industriji.

maleks

pre 6 godina

U svetu se proizvode automobili sa auto pilotima na električni pogon a mi žalim za prošlošću. Dok ne podignemo glavu i ostavimo SFRJ iza sebe dalje nećemo moći!

Gorana

pre 6 godina

Neko je svesno isao na to da unisti domacu auto-industriju, nema sanse da malo unapredjen jugo, sa malo oblijom linijom, kvalitetnijom limarijom, nesto boljim motorom, enterijerom i opremom nebi imao svoje mesto kod kupaca u Srbiji i danas. I sve to bi logicno doslo kao deo unapredjenja fabrike i proizvodne linije. Ali bi sta bi i sad imamo Fiat 500 koji sebi ne moze da priusti vise od 70-80% populacije a i oni koji mogu mere vredi li dati toliko.para za njega. E moj YUGO...

Brenki

pre 6 godina

Kao vlasnik jednog, moram da vas ispravim u par stvari. Prvo, proizvodnja je počela 1961/1962. u Kragujevcu u pravom smislu reči, pre toga su samo sklapani od delova koji su stizali iz Italije. Nešto kao 500L danas. Verzija 600 je imala motor od 633 ccm i 16 KW, a kasnije, prelaskom na oznaku 750(U Italiji na 600D) dolazi varijanta sa 767 ccm i 18,4 KW. Verzija od 795 ccm nije nikada postajala, a ova od 767 je ostala u proizvidnji do samog kraja, 18.11.1985. i upravo je takav model bio i poslednji proizvedeni primerak. 767 ccm od 18,4 kilovata su nosili modeli 750/750M/750L/750LUX/750LC i 750LE. Modeli sa oznakama 750 S/SC/SE su imali 767 ccm, ali sa 22 KW i to su bile tzv. Special verzije(1976 - 1983). Najjača i poslednja verzija je bila 850(1980 - 1985), sa motorom od 23,4 KW.

Gavro

pre 6 godina

Ono sto je ocigledno je da svaka ekonomski razvijena drzava ima svoju auto industriju(Nemacka,Francuska,Italija,SAD,Rusija,Japan i druge razvijene drzave). Kada i ako Srbija bude imala svoju auto industriju to ce znaciti da smo postali ekonomski razvijena drzava.

Ivan S.

pre 6 godina

Problem industrije automobila u Jugoslaviji, je u tome sto mi nismo imali samo nas specificni model. Sve sto se proizvodilo u Kragujevcu je poreklom iz Italije, od kampanjole, preko fice, tristaca, keca, osmice i juga. Jedino je Florida pocela kao nas brend, ali je dosla prekasno, zemlja se raspala. Takav projekat je trebalo zapoceti najkasnije '70-ih da bi mogao vremenom da zazivi i razvija se dalje. Pozdrav za ljubitelje i vlasnike Fice, moj cale ga je vozio od 80-ih.

maleks

pre 6 godina

U svetu se proizvode automobili sa auto pilotima na električni pogon a mi žalim za prošlošću. Dok ne podignemo glavu i ostavimo SFRJ iza sebe dalje nećemo moći!

srđan, sombor

pre 6 godina

Ali, kao što neko reče, nekada je Fića koji je vozila Milicija mnogo bolje stizao i hvatao lopove svih vrsta nego ovi današnji automobili što vozi policija.Ili je to do automobila, ili do države - prosudite sami.

Brenki

pre 6 godina

Kao vlasnik jednog, moram da vas ispravim u par stvari. Prvo, proizvodnja je počela 1961/1962. u Kragujevcu u pravom smislu reči, pre toga su samo sklapani od delova koji su stizali iz Italije. Nešto kao 500L danas. Verzija 600 je imala motor od 633 ccm i 16 KW, a kasnije, prelaskom na oznaku 750(U Italiji na 600D) dolazi varijanta sa 767 ccm i 18,4 KW. Verzija od 795 ccm nije nikada postajala, a ova od 767 je ostala u proizvidnji do samog kraja, 18.11.1985. i upravo je takav model bio i poslednji proizvedeni primerak. 767 ccm od 18,4 kilovata su nosili modeli 750/750M/750L/750LUX/750LC i 750LE. Modeli sa oznakama 750 S/SC/SE su imali 767 ccm, ali sa 22 KW i to su bile tzv. Special verzije(1976 - 1983). Najjača i poslednja verzija je bila 850(1980 - 1985), sa motorom od 23,4 KW.

Goran

pre 6 godina

Da li danas postoji neki NOV automobil koji mogu da kupe radnici koji rade u proizvodnim halama, na "trakama" ili gradjevini, njivi...? Vidim komentare kako ga je kupovao ko je morao. Ali, ipak su obicni radnici MOGLI da ga kupe. Danas, sa napretkom kupuju trule i izandjale krntije, stare 20 i kusur godina kojima je mesto na otpadu, a ne na putevima.

Gorana

pre 6 godina

Neko je svesno isao na to da unisti domacu auto-industriju, nema sanse da malo unapredjen jugo, sa malo oblijom linijom, kvalitetnijom limarijom, nesto boljim motorom, enterijerom i opremom nebi imao svoje mesto kod kupaca u Srbiji i danas. I sve to bi logicno doslo kao deo unapredjenja fabrike i proizvodne linije. Ali bi sta bi i sad imamo Fiat 500 koji sebi ne moze da priusti vise od 70-80% populacije a i oni koji mogu mere vredi li dati toliko.para za njega. E moj YUGO...

ćiril stipsa

pre 6 godina

Da bio je nuzno zlo osiromasenog naroda. Ne razumem one koji ovaj kokosinjac na tockovima kuju u zvezde.
(Aksel, 18. novembar 2017 17:05)

Covece lepo ti pise u tekstu da je u svoje vreme, a ne danas, bio sjajno dizajniran i komercijalan auto, i nije svako ni mogao da ga priusti. Znaci li ti nesto podatak da je nedavno redizajniran i da je veoma cenjen od strane ljudi u auto-industriji.

Rob sinji

pre 6 godina

E da je neko bio pametan pa da taj dizajn koji je realno mnogo lep i te alate iskoristi za elektromobil. Po elektro motor na zadnje točkove kao što rade sada kinezi. Baterije u prostor za motor. Bio bi gradski autić kao san.

Zivorad

pre 6 godina

Fica je bio i ostace legenda, malo njih je uzivalo u voznji njime ali su se navozali. Uz rezervnu prirubnicu(đuntu?),elasticni zglob,i razvodnik trebalo ti jos samo "motorcangle", srafciger, kljucevi 13 i 17, parce kanapa i parce paljene zice i mogo si na put oko sveta bez rizika da ces ostati negde na putu.Tamo gde su mnogo luksuznija kola ostajala u snegu mi smo prolazili fićom. Odrastao sam uz fiću i znam mu vecinu i dobrih i losih osobina. Za mene licno fica je ostao u lepoj uspomeni, prevazidjen jeste odavno ali uz redizajn koji bi ispratio osnovnu koncepciju, i uskladio ga sa danasnjim uslovima mislim da bi bio popularan

Gavro

pre 6 godina

Ono sto je ocigledno je da svaka ekonomski razvijena drzava ima svoju auto industriju(Nemacka,Francuska,Italija,SAD,Rusija,Japan i druge razvijene drzave). Kada i ako Srbija bude imala svoju auto industriju to ce znaciti da smo postali ekonomski razvijena drzava.

Nenad

pre 6 godina

Pobednicima iz II sv.rata dato da prave fiću ,ladu itd. poraženi su proizvodili Mercedes,BMW,Audi VW itd.Toliko od mene ima li ko objašnjenje.

Ivan S.

pre 6 godina

Problem industrije automobila u Jugoslaviji, je u tome sto mi nismo imali samo nas specificni model. Sve sto se proizvodilo u Kragujevcu je poreklom iz Italije, od kampanjole, preko fice, tristaca, keca, osmice i juga. Jedino je Florida pocela kao nas brend, ali je dosla prekasno, zemlja se raspala. Takav projekat je trebalo zapoceti najkasnije '70-ih da bi mogao vremenom da zazivi i razvija se dalje. Pozdrav za ljubitelje i vlasnike Fice, moj cale ga je vozio od 80-ih.

Nikola

pre 6 godina

Već 70tih fića je bio retka pojava na ulicama ..u Hrvatskoj i Sloveniji niste ni mogli da ih vidite ..vozili se u Bosni i unutrašnjosti Srbije ..moj deda je imao onaj Zastavin kombi što imao ficin motor od 850 kubika ..za to vreme 70te nije bio los...ono što je fascinantno je da se tad imalo da se kupi novi auto a sad 40 godina kasnije nema ..moj deda bio običan radnik u fabrici sa 3 razreda srednje a u dvorištu 70tih imao 3 auta i svaki je kupio nov..a u isto vreme sagradio kucu od 170 kvadrata..a baba nije ni radila.

nemanja.s

pre 6 godina

Sad, kao, svima žao! Tada su ga vozili oni koji nisu imali za bolje. Nikad nije imao status. Yugo je tek bio predmet ismevanja tokom devedesetih, kad je dozvoljen uvoz polovnih vozila. Mogli ste kupovati Zastavu i 2003.,04... ali niko nije hteo. Svi su više voleli polovnog Golfa ili Astru za iste pare.

Ethan Hunt

pre 6 godina

A mogli smo i da ga malo uvećamo, pa spljoštimo, dodamo eventualno još par vrata, mali sigurnosne tehnologije, malo japanske elekronike i dobijemo nešto između Panamere i Nisan GTR-a. Ali mi ne znamo za napredak. Ni u juga nismo mogli ugraditi servo volan i abs.

Nostalgy

pre 6 godina

Naučio sam da vozim na fići, u auto-školi "Crveni signal". Lep autić, svojevremeno znak pripadnosti tadašnjoj dobrostojećoj radničkoj klasi u socijalističkom društvenom uređenju. Današnji savremeni automobili su svemirski brodovi u odnosu na fiću (kao i sve ostale njegove vršnjake, bez obzira na zemlju proizvodnje), ali je bilo uživanje voziti ga, jer tada je automobil, kakav god, bio znatno više od prevoznog sredstva.

BGD

pre 6 godina

FIĆA se proizvodio po licenci FIAT.
Sta se dicite tudjim perjem
Isto kao i sa IMT traktorima.FERGUSON, kome 50 godina,boju niste uspeli da Promenite.

Bul

pre 6 godina

E, da smo "ubili" samo Fiću. Ubili smo jednu veliku Zemlju, Firme, Preduzeća, Institute, naša radna mesta i radna mesta naše dece. Ubili smo tada našu budućnost, a to je danas naša sadašnjost - gotovo u svakoj generaciji mi ubijemo nešto od budućnosti. Narod koji ubija budućnost je narod bez prošlosti. Imao sam to zadovoljstvo da vozim Fiću od 1979 do 1986. Dobro me služio na studijama i kasnije. Uvek smo se podsmevali i Fići i Zastavi 101 i koječemu još što smo proizvodili, sve kao jadno i nevalja, vidi Nemce šta oni rade...narod koji ne ceni sebe nema ni poštovanje drugih...takvi smo i danas, zato nas komadaju, ismevaju, smatraju nas drugorazrednim ljudima, neradnicima koji vole da lažu i sebe i druge, koji vole da uzimaju tuđe. Da li smo zaista takvi?

Hulk

pre 6 godina

Moj pokojni cale je imao Ficu. Ja sa ucio da vozim na fici. Milicija je vozila Fice. A meni nije zao Fice. Meni je zao sto smo "ugasili" ZASTAVU 10. Jedini pristojan auto koji je pravljen kod nas. Imali smo kupljenu licencu za njegovu proizvodnju i "prodavala se kao alva". Da je sad ima na trzistu, kupio bih je odmah. Ali "mi" smo zatvorili fabriku automobila Zastava da bi napravili mesta za Fiat Srbija koji nam prodaje automobile napravljene u Turskoj jerbo ovaj koji se pravi kod nas kupuje samo onaj ko ne zna sta ce sa parama.

Papageno

pre 6 godina

Moj cale je vozio ficu 80-h. Veoma praktican auto. Jos uvek se pojedini primerci mogu videti po nasim gradovima.
(Legenda, 18. novembar 2017 17:01)

Moj ćale je takođe vozio fiću, ali još ranije, u 60-im. Ali nije mi ostao u uspomeni ni po čemu lepom (mislim fića, ne ćale), bio je obična kanta.

Naš prvi sledeći auto je bio Reno 4, koji mi je posle fiće izgledao kao vrh udobnosti i luksuza! Četvoro vrata, meko vešanje, moćan motor od čak 30-ak konja (ako se dobro sećam), ma lemuzina, bre!

Što se fiće tiče, stvarno nemamo za čim da žalimo, osim "žal za mlados'", što je krajnje glupo!

Mare

pre 6 godina

Osamdesetih godina moj drugar je tako isfrizirao motor na Fići da je umesto 120 izvlačio skoro 160km/h.
Ali motor je izdržao nekih 300 km i onda se tako raspao da se popravka nije isplatila.

kalif umesto kalifa

pre 6 godina

Da budemo iskreni, bar mi što smo nekad davno imali Fiću...nismo nostalgični za Fićom nego za godinama koje smo tada imali, a Fića ko Fića...kanta na četiri točka.

stiven

pre 6 godina

moj ćale kupio 18.11.1985 god. fikusa, bio je žute boje i rekao mi je da je jedna od zadnjih pet sa trake. nažalost, bukvalno je satrulila komplet u sledecih 25 godina, tako da je završila na otpadu! na njoj sam naučio da vozim, to su bila srećna vremena!!!

Bane.

pre 6 godina

Gde god postoji elektronika ne možete nikako zapravo predvideti koji će mu biti rok trajanja obično proračunato do garancije i koja cena će koštati taj deo. Ne postoji za sad bilo kakva kontrola od zloupotrebe elektronike, nikakva zaštita potrošača u tom pravcu. Zaštićeni ste navodno dok postoji garancija, baš kao smartfone, veš mašine..i neko nameće orijentir da je bolje menjati sve posle 2 godine jer će skupo koštati zbog održavanje elektronike kao za auto. To je problem. Kontrola elektronskih delova i moduse na koji način formiraju cenu delova. Elektronika u sve i svašta je ogroman biznis i lukav način da rasteretite vaše džepove i budete večiti rob. Nekada nedavno je EU procenila da eksploatacija vozila je 7 g. Znamo koliko mehanička vozila su duže trajala bez popravke. Jedan rus je provalio da kopir mašina je bila odredjena da posle odredjene količine kopir bi bio naštelovan da prestane da radi. Resetovao je na neki način deo i kopir je nastavio da radi. Niko danas vam ne može garantovati sem do garancije da li će elektronika raditi, zašto ne radi, nema zaštite zakonom od zloupotrebe elektronskih delova. Lobisti su zakonom zaštićeni kao beli medvedi i koorporacije mogu da rade šta hoće. Samo sud SAD može verovatno iz političkih i ekonomskih razloga suditi primer VW za obmanu gradjana i niko više i ako se večina, skoro sve auto industrije lažiraju podatke. Elektronika je velik problem za svakog potrošača jer nije zaštićen od širokih inovatih inventivnih lepeza prevara i zloupotreba. To je suština u budućnosti kada je elektronika gde se trpa baš u svemu..jeftina zamena i cena je momentalno kompromisno rešenje..

marija

pre 6 godina

fića je bio u to vreme standard JUGOSLOVENA odnosno radničke klase kupila sam fiću specihal i danas ga vozim to je moj žućo prava mečka fića se voli on je klasa nacionale

Marinko

pre 6 godina

Citat: "Meni je zao sto smo "ugasili" ZASTAVU 10. Jedini pristojan auto koji je pravljen kod nas"

Zastava 10 je pravljena 99.9% u Italiji i dovožena u delovima u Kragujevac. Ako su naše bile samo nalepnice a i to sumnjam.

I da odgovorim na pitanje o Fići, ne nije mi žao što ga više ne pravimo. Ni Fića nije naš, njega je napravio Musolini.

Bane

pre 6 godina

Pa svi vidimo da je najaktuelniji trend proizvodnja malih gradskih automobila iz mnogo poznatih razloga,Da smo nastavili da ga unapredjujemo uz imidz tradicije,nostalgije itd. imali bi bolji automobil od Smarta I ostalih iz tog segmenta,dokaz je aktuelni Italijanski fica .
Navodno je davno kruzila prica o otkupu fabricke linije sa ficu I nastavak proizvodnje ....

Mitar

pre 6 godina

Jedan od moji omiljenih automobila. Nikako da se nakanim da ga kupim i sredim, a ostalo ih je tako malo jeftinih na oglasima. Ljudi pokušavaju da zarade na sve načine, skoro sve fiće po oglasima su kao restaurirane, a u suštini ofarbani pa ih cene 1500eu, po starom srpskom običaju "ako prođe - prođe".

Slovenac 1952

pre 6 godina

Prvi Fičo nam je došao kuči 1963 600D, radio je do 1985. Drugi opet 1983, koštao je 16 mojih tadašnjih plata a Jugo 20. Taj je otišao od kuče tek 2004 i još je bio sasvim ispravan. Prevozili su prasiće, koze, materijal za kuču, čak otišli na more a uz to svako ga je znao popraviti, a to je bilo barem kod F 750 obavezno, barem kontakt ključavnice za paljenje sam uvek vozio rezervu sa sobom! Seks na zadnjem sedištu je bio artistički kao u cirkusu, a kad padne kiša i to je v redu! Sila kola lomi!:)

Mladen

pre 6 godina

Najdalje su u razvoju otišli Španci - SEAT 800.

A koliko se ja sećam, linija je preseljena u Tursku, pravio ga je Tofas još par godina.

Slično kao i Nasr 128 koji se do skora sklapao u Egiptu.

CATAPA

pre 6 godina

Realno, ne. Fića je bio bomba na točkovima. Čak i u ono vreme, staviti rezervoar iznad akumulatora je bila neviđena glupost. Sa zadnjom vučom onako kratak, bilo ga je nemoguće voziti zimi i vrlo riskantno čak i po vlažnoj podlozi. Mazalica za biksne bila je deo standardne opreme, a ukoliko se preskoči redovno podmazivanje fićom se nije moglo upravljati. Istini za volju, kada je podmazano kako treba, servo volan nije ni bio potreban.
Yugo je trebalo da eliminiše sve koncepcijske mane koje je imao Fića, ali je rađen toliko nekvalitetno da su korisnici imali i više problema sa njime nego sa Fićom, pa tako nikada nije stvarno ni postao "nacionalna klasa" nego "nacionalni problem". Pritom nije bio ni mnogo jeftiniji od "keca" ili Renoa 4 iz Novog Mesta.
Tačno je da su Fićom mnogi naučili da voze, ali mnogi su i izginuli samo zato što su se učili na nečemu što je nalik na auto.

Sentiment na stranu, Fiće se radio i prodavao godinama nakon što je trebalo da nestane sa puteva.

Carlos Reuteman

pre 6 godina

@Ethan Hunt
''...Ni u juga nismo mogli ugraditi servo volan i abs.''
Pa ni FIAT Panda koji je pravljen 27 godina i bio osnova za Jugo nije imao servo i abs.

busanje u grudi hvalisave

pre 6 godina

@thor,
koji su to mi koji su trebali napraviti neki Punto a ne 500L?
Nista to nismo "MI" napravili. To je sve 100% talijansko. "MI" smo pravili onu sramotu od YUGA i Stojadina. To su nasi dometi.

Lala iz Banata

pre 6 godina

@busanje u grudi hvalisave

Loše ste obavešteni. Ni "stojadin" nije naš. On je bio derivat Fiata 128 (koji je bio auto godine 1968. a kasnije se i 128 sklapao u Kragujevcu).

thor

pre 6 godina

trebali smo napraviti novi punto sa jacim performansama i manjim izmenama u dizajnu, umesto ovog preskupog i preruznog cirkusa fiat 500l sto sad proizvodimo. poboljsan i jeftin punto bi dominirao nasim trzistem, kao i celom bivsom jugom i ceftom, bio bi direktan konkurent nekih modela dacie na trzistu evrope, i to uspesan konkurent. fiat se ocigledno preracunao sa ovim 500l, jer pored lose cene/kvalitete, trziste za takvim modelima je relativno maleno, a oni napravili pogon za stancanje 200 hiljada takvih auta. bukvalno mislili da ce uzeti trecinu/cetvrtinu takvog trzista sa tako skupim i ruznim modelom uprkos sto godinama postoje neuporedivo bolji i jeftiniji auti u tom segmentu. da su izgradili pogon za 50 hiljada 500l to bi bilo razumno, ali ocigledno da i velike kompanije poput fiata ili nokie mogu napraviti poprilicno lose kalkulacije.

Goblin

pre 6 godina

Već 70tih fića je bio retka pojava na ulicama ..u Hrvatskoj i Sloveniji niste ni mogli da ih vidite ..vozili se u Bosni i unutrašnjosti Srbije ..moj deda je imao onaj Zastavin kombi što imao ficin motor od 850 kubika ..za to vreme 70te nije bio los...ono što je fascinantno je da se tad imalo da se kupi novi auto a sad 40 godina kasnije nema ..moj deda bio običan radnik u fabrici sa 3 razreda srednje a u dvorištu 70tih imao 3 auta i svaki je kupio nov..a u isto vreme sagradio kucu od 170 kvadrata..a baba nije ni radila.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 18. novembar 2017 21:54)

Fascinantno je da se upravo te 70-e uzimaju kao zlatno doba Jugoslavije a upravo tih godina krece eksplozija duga, i 1982. godine Jugoslavija je bankrotirala. I dan danas, posle 35 godina u eri interneta mnogi i dalje ne znaju da je Jugoslavija bankrotirala.

Elem, tvoj deda je napravio kucu od 170 kvadrata i imao tri auta, a bolje da je napravio kucu od 70 kvadrata i posadio orasi za resto.

D61

pre 6 godina

moj ćale kupio 18.11.1985 god. fikusa, bio je žute boje i rekao mi je da je jedna od zadnjih pet sa trake. nažalost, bukvalno je satrulila komplet u sledecih 25 godina, tako da je završila na otpadu! na njoj sam naučio da vozim, to su bila srećna vremena!!!

stiven, sličan slučaj, ona ružnikava žuta, kad sam ga dovoljno izlupao prefarbao sam ga u crvenu, od 16 godina sam ga vozio, nikad me niko nije dirao 3 godine, dok nisam bio primoran da položim vožnju...prva registracija mu je bila krajem '85., izdržao je do '90-ih, tu mu gubim trag...

Milorad Marković

pre 6 godina

Fića je auto koji je tehnološki unazadio ondašnju Jugoslaviju. Davno je morao biti izbačen iz proizvodnje. Grozan auto. Ogroman potrošač 7-9 litara je troško naš fića. Nije izdržao ni 100 hiljada a da ne radimo generalnu. Užas od auta.

Mikiriki

pre 6 godina

@bane
Druze lupas gluposti ma nivou osnovne skole. Traje koliko traje garancija i posle crkne!?
Kuci imamo Samsung koji smo kupili pre 10god sljaka odlicno, ja imam macbook pro ima 8 godina radi ko sat, iphone 5s evo 3-4 godina bez problema.

Bane.

pre 6 godina

Mikiriki..odnosi se na elektroniku kod novih vozila, stane auto zbog elektronike moraš da zoveš šlep službu ako nisi obavešten za dosta slučajeva. Za kopir možeš da nadješ koliko se sećam na youtube. Kada je u pitanju elektronika retard će ukapirati kad se pokvari a nikada se ne proverava zašto, moraš kupiti nov deo. Kada su u pitanju tehničke uredjaji pogledaj savet potrošača ima tamo primera na koje sve situacije nailazi potrošač prilikom kupovine. Prvo se informiši pa lupaj i najbolje je da se učiš na tudje greške ako nisi znao. Proveri pa možeš tek da mi se javiš. Ovako raspravljati se sa nekim ko nije informisan je gubljenje mog dragocenog vremena...

Moca

pre 6 godina

@bul Jesmo. Dovoljno je da, cak i u Beogradu kao najbogatijem srpskom gradu, izadjes na ulicu i momentalno dobijes potvrdu. Konacno, ne moras ni to vec samo da ukljucis tv i sve ce ti biti jasno.

maleks

pre 6 godina

U svetu se proizvode automobili sa auto pilotima na električni pogon a mi žalim za prošlošću. Dok ne podignemo glavu i ostavimo SFRJ iza sebe dalje nećemo moći!

Gorana

pre 6 godina

Neko je svesno isao na to da unisti domacu auto-industriju, nema sanse da malo unapredjen jugo, sa malo oblijom linijom, kvalitetnijom limarijom, nesto boljim motorom, enterijerom i opremom nebi imao svoje mesto kod kupaca u Srbiji i danas. I sve to bi logicno doslo kao deo unapredjenja fabrike i proizvodne linije. Ali bi sta bi i sad imamo Fiat 500 koji sebi ne moze da priusti vise od 70-80% populacije a i oni koji mogu mere vredi li dati toliko.para za njega. E moj YUGO...

Nenad

pre 6 godina

Pobednicima iz II sv.rata dato da prave fiću ,ladu itd. poraženi su proizvodili Mercedes,BMW,Audi VW itd.Toliko od mene ima li ko objašnjenje.

nemanja.s

pre 6 godina

Sad, kao, svima žao! Tada su ga vozili oni koji nisu imali za bolje. Nikad nije imao status. Yugo je tek bio predmet ismevanja tokom devedesetih, kad je dozvoljen uvoz polovnih vozila. Mogli ste kupovati Zastavu i 2003.,04... ali niko nije hteo. Svi su više voleli polovnog Golfa ili Astru za iste pare.

thor

pre 6 godina

trebali smo napraviti novi punto sa jacim performansama i manjim izmenama u dizajnu, umesto ovog preskupog i preruznog cirkusa fiat 500l sto sad proizvodimo. poboljsan i jeftin punto bi dominirao nasim trzistem, kao i celom bivsom jugom i ceftom, bio bi direktan konkurent nekih modela dacie na trzistu evrope, i to uspesan konkurent. fiat se ocigledno preracunao sa ovim 500l, jer pored lose cene/kvalitete, trziste za takvim modelima je relativno maleno, a oni napravili pogon za stancanje 200 hiljada takvih auta. bukvalno mislili da ce uzeti trecinu/cetvrtinu takvog trzista sa tako skupim i ruznim modelom uprkos sto godinama postoje neuporedivo bolji i jeftiniji auti u tom segmentu. da su izgradili pogon za 50 hiljada 500l to bi bilo razumno, ali ocigledno da i velike kompanije poput fiata ili nokie mogu napraviti poprilicno lose kalkulacije.

Papageno

pre 6 godina

Moj cale je vozio ficu 80-h. Veoma praktican auto. Jos uvek se pojedini primerci mogu videti po nasim gradovima.
(Legenda, 18. novembar 2017 17:01)

Moj ćale je takođe vozio fiću, ali još ranije, u 60-im. Ali nije mi ostao u uspomeni ni po čemu lepom (mislim fića, ne ćale), bio je obična kanta.

Naš prvi sledeći auto je bio Reno 4, koji mi je posle fiće izgledao kao vrh udobnosti i luksuza! Četvoro vrata, meko vešanje, moćan motor od čak 30-ak konja (ako se dobro sećam), ma lemuzina, bre!

Što se fiće tiče, stvarno nemamo za čim da žalimo, osim "žal za mlados'", što je krajnje glupo!

Gavro

pre 6 godina

Ono sto je ocigledno je da svaka ekonomski razvijena drzava ima svoju auto industriju(Nemacka,Francuska,Italija,SAD,Rusija,Japan i druge razvijene drzave). Kada i ako Srbija bude imala svoju auto industriju to ce znaciti da smo postali ekonomski razvijena drzava.

Hulk

pre 6 godina

Moj pokojni cale je imao Ficu. Ja sa ucio da vozim na fici. Milicija je vozila Fice. A meni nije zao Fice. Meni je zao sto smo "ugasili" ZASTAVU 10. Jedini pristojan auto koji je pravljen kod nas. Imali smo kupljenu licencu za njegovu proizvodnju i "prodavala se kao alva". Da je sad ima na trzistu, kupio bih je odmah. Ali "mi" smo zatvorili fabriku automobila Zastava da bi napravili mesta za Fiat Srbija koji nam prodaje automobile napravljene u Turskoj jerbo ovaj koji se pravi kod nas kupuje samo onaj ko ne zna sta ce sa parama.

Bane.

pre 6 godina

Gde god postoji elektronika ne možete nikako zapravo predvideti koji će mu biti rok trajanja obično proračunato do garancije i koja cena će koštati taj deo. Ne postoji za sad bilo kakva kontrola od zloupotrebe elektronike, nikakva zaštita potrošača u tom pravcu. Zaštićeni ste navodno dok postoji garancija, baš kao smartfone, veš mašine..i neko nameće orijentir da je bolje menjati sve posle 2 godine jer će skupo koštati zbog održavanje elektronike kao za auto. To je problem. Kontrola elektronskih delova i moduse na koji način formiraju cenu delova. Elektronika u sve i svašta je ogroman biznis i lukav način da rasteretite vaše džepove i budete večiti rob. Nekada nedavno je EU procenila da eksploatacija vozila je 7 g. Znamo koliko mehanička vozila su duže trajala bez popravke. Jedan rus je provalio da kopir mašina je bila odredjena da posle odredjene količine kopir bi bio naštelovan da prestane da radi. Resetovao je na neki način deo i kopir je nastavio da radi. Niko danas vam ne može garantovati sem do garancije da li će elektronika raditi, zašto ne radi, nema zaštite zakonom od zloupotrebe elektronskih delova. Lobisti su zakonom zaštićeni kao beli medvedi i koorporacije mogu da rade šta hoće. Samo sud SAD može verovatno iz političkih i ekonomskih razloga suditi primer VW za obmanu gradjana i niko više i ako se večina, skoro sve auto industrije lažiraju podatke. Elektronika je velik problem za svakog potrošača jer nije zaštićen od širokih inovatih inventivnih lepeza prevara i zloupotreba. To je suština u budućnosti kada je elektronika gde se trpa baš u svemu..jeftina zamena i cena je momentalno kompromisno rešenje..

Milorad Marković

pre 6 godina

Fića je auto koji je tehnološki unazadio ondašnju Jugoslaviju. Davno je morao biti izbačen iz proizvodnje. Grozan auto. Ogroman potrošač 7-9 litara je troško naš fića. Nije izdržao ni 100 hiljada a da ne radimo generalnu. Užas od auta.

BGD

pre 6 godina

FIĆA se proizvodio po licenci FIAT.
Sta se dicite tudjim perjem
Isto kao i sa IMT traktorima.FERGUSON, kome 50 godina,boju niste uspeli da Promenite.

Marinko

pre 6 godina

Citat: "Meni je zao sto smo "ugasili" ZASTAVU 10. Jedini pristojan auto koji je pravljen kod nas"

Zastava 10 je pravljena 99.9% u Italiji i dovožena u delovima u Kragujevac. Ako su naše bile samo nalepnice a i to sumnjam.

I da odgovorim na pitanje o Fići, ne nije mi žao što ga više ne pravimo. Ni Fića nije naš, njega je napravio Musolini.

Goblin

pre 6 godina

Već 70tih fića je bio retka pojava na ulicama ..u Hrvatskoj i Sloveniji niste ni mogli da ih vidite ..vozili se u Bosni i unutrašnjosti Srbije ..moj deda je imao onaj Zastavin kombi što imao ficin motor od 850 kubika ..za to vreme 70te nije bio los...ono što je fascinantno je da se tad imalo da se kupi novi auto a sad 40 godina kasnije nema ..moj deda bio običan radnik u fabrici sa 3 razreda srednje a u dvorištu 70tih imao 3 auta i svaki je kupio nov..a u isto vreme sagradio kucu od 170 kvadrata..a baba nije ni radila.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 18. novembar 2017 21:54)

Fascinantno je da se upravo te 70-e uzimaju kao zlatno doba Jugoslavije a upravo tih godina krece eksplozija duga, i 1982. godine Jugoslavija je bankrotirala. I dan danas, posle 35 godina u eri interneta mnogi i dalje ne znaju da je Jugoslavija bankrotirala.

Elem, tvoj deda je napravio kucu od 170 kvadrata i imao tri auta, a bolje da je napravio kucu od 70 kvadrata i posadio orasi za resto.

Rob sinji

pre 6 godina

E da je neko bio pametan pa da taj dizajn koji je realno mnogo lep i te alate iskoristi za elektromobil. Po elektro motor na zadnje točkove kao što rade sada kinezi. Baterije u prostor za motor. Bio bi gradski autić kao san.

Goran

pre 6 godina

Da li danas postoji neki NOV automobil koji mogu da kupe radnici koji rade u proizvodnim halama, na "trakama" ili gradjevini, njivi...? Vidim komentare kako ga je kupovao ko je morao. Ali, ipak su obicni radnici MOGLI da ga kupe. Danas, sa napretkom kupuju trule i izandjale krntije, stare 20 i kusur godina kojima je mesto na otpadu, a ne na putevima.

marija

pre 6 godina

fića je bio u to vreme standard JUGOSLOVENA odnosno radničke klase kupila sam fiću specihal i danas ga vozim to je moj žućo prava mečka fića se voli on je klasa nacionale

ćiril stipsa

pre 6 godina

Da bio je nuzno zlo osiromasenog naroda. Ne razumem one koji ovaj kokosinjac na tockovima kuju u zvezde.
(Aksel, 18. novembar 2017 17:05)

Covece lepo ti pise u tekstu da je u svoje vreme, a ne danas, bio sjajno dizajniran i komercijalan auto, i nije svako ni mogao da ga priusti. Znaci li ti nesto podatak da je nedavno redizajniran i da je veoma cenjen od strane ljudi u auto-industriji.

busanje u grudi hvalisave

pre 6 godina

@thor,
koji su to mi koji su trebali napraviti neki Punto a ne 500L?
Nista to nismo "MI" napravili. To je sve 100% talijansko. "MI" smo pravili onu sramotu od YUGA i Stojadina. To su nasi dometi.

Ethan Hunt

pre 6 godina

A mogli smo i da ga malo uvećamo, pa spljoštimo, dodamo eventualno još par vrata, mali sigurnosne tehnologije, malo japanske elekronike i dobijemo nešto između Panamere i Nisan GTR-a. Ali mi ne znamo za napredak. Ni u juga nismo mogli ugraditi servo volan i abs.

Carlos Reuteman

pre 6 godina

@Ethan Hunt
''...Ni u juga nismo mogli ugraditi servo volan i abs.''
Pa ni FIAT Panda koji je pravljen 27 godina i bio osnova za Jugo nije imao servo i abs.

srđan, sombor

pre 6 godina

Ali, kao što neko reče, nekada je Fića koji je vozila Milicija mnogo bolje stizao i hvatao lopove svih vrsta nego ovi današnji automobili što vozi policija.Ili je to do automobila, ili do države - prosudite sami.

Nikola

pre 6 godina

Već 70tih fića je bio retka pojava na ulicama ..u Hrvatskoj i Sloveniji niste ni mogli da ih vidite ..vozili se u Bosni i unutrašnjosti Srbije ..moj deda je imao onaj Zastavin kombi što imao ficin motor od 850 kubika ..za to vreme 70te nije bio los...ono što je fascinantno je da se tad imalo da se kupi novi auto a sad 40 godina kasnije nema ..moj deda bio običan radnik u fabrici sa 3 razreda srednje a u dvorištu 70tih imao 3 auta i svaki je kupio nov..a u isto vreme sagradio kucu od 170 kvadrata..a baba nije ni radila.

Bul

pre 6 godina

E, da smo "ubili" samo Fiću. Ubili smo jednu veliku Zemlju, Firme, Preduzeća, Institute, naša radna mesta i radna mesta naše dece. Ubili smo tada našu budućnost, a to je danas naša sadašnjost - gotovo u svakoj generaciji mi ubijemo nešto od budućnosti. Narod koji ubija budućnost je narod bez prošlosti. Imao sam to zadovoljstvo da vozim Fiću od 1979 do 1986. Dobro me služio na studijama i kasnije. Uvek smo se podsmevali i Fići i Zastavi 101 i koječemu još što smo proizvodili, sve kao jadno i nevalja, vidi Nemce šta oni rade...narod koji ne ceni sebe nema ni poštovanje drugih...takvi smo i danas, zato nas komadaju, ismevaju, smatraju nas drugorazrednim ljudima, neradnicima koji vole da lažu i sebe i druge, koji vole da uzimaju tuđe. Da li smo zaista takvi?

CATAPA

pre 6 godina

Realno, ne. Fića je bio bomba na točkovima. Čak i u ono vreme, staviti rezervoar iznad akumulatora je bila neviđena glupost. Sa zadnjom vučom onako kratak, bilo ga je nemoguće voziti zimi i vrlo riskantno čak i po vlažnoj podlozi. Mazalica za biksne bila je deo standardne opreme, a ukoliko se preskoči redovno podmazivanje fićom se nije moglo upravljati. Istini za volju, kada je podmazano kako treba, servo volan nije ni bio potreban.
Yugo je trebalo da eliminiše sve koncepcijske mane koje je imao Fića, ali je rađen toliko nekvalitetno da su korisnici imali i više problema sa njime nego sa Fićom, pa tako nikada nije stvarno ni postao "nacionalna klasa" nego "nacionalni problem". Pritom nije bio ni mnogo jeftiniji od "keca" ili Renoa 4 iz Novog Mesta.
Tačno je da su Fićom mnogi naučili da voze, ali mnogi su i izginuli samo zato što su se učili na nečemu što je nalik na auto.

Sentiment na stranu, Fiće se radio i prodavao godinama nakon što je trebalo da nestane sa puteva.

Zivorad

pre 6 godina

Fica je bio i ostace legenda, malo njih je uzivalo u voznji njime ali su se navozali. Uz rezervnu prirubnicu(đuntu?),elasticni zglob,i razvodnik trebalo ti jos samo "motorcangle", srafciger, kljucevi 13 i 17, parce kanapa i parce paljene zice i mogo si na put oko sveta bez rizika da ces ostati negde na putu.Tamo gde su mnogo luksuznija kola ostajala u snegu mi smo prolazili fićom. Odrastao sam uz fiću i znam mu vecinu i dobrih i losih osobina. Za mene licno fica je ostao u lepoj uspomeni, prevazidjen jeste odavno ali uz redizajn koji bi ispratio osnovnu koncepciju, i uskladio ga sa danasnjim uslovima mislim da bi bio popularan

Bane

pre 6 godina

Pa svi vidimo da je najaktuelniji trend proizvodnja malih gradskih automobila iz mnogo poznatih razloga,Da smo nastavili da ga unapredjujemo uz imidz tradicije,nostalgije itd. imali bi bolji automobil od Smarta I ostalih iz tog segmenta,dokaz je aktuelni Italijanski fica .
Navodno je davno kruzila prica o otkupu fabricke linije sa ficu I nastavak proizvodnje ....

Nostalgy

pre 6 godina

Naučio sam da vozim na fići, u auto-školi "Crveni signal". Lep autić, svojevremeno znak pripadnosti tadašnjoj dobrostojećoj radničkoj klasi u socijalističkom društvenom uređenju. Današnji savremeni automobili su svemirski brodovi u odnosu na fiću (kao i sve ostale njegove vršnjake, bez obzira na zemlju proizvodnje), ali je bilo uživanje voziti ga, jer tada je automobil, kakav god, bio znatno više od prevoznog sredstva.

stiven

pre 6 godina

moj ćale kupio 18.11.1985 god. fikusa, bio je žute boje i rekao mi je da je jedna od zadnjih pet sa trake. nažalost, bukvalno je satrulila komplet u sledecih 25 godina, tako da je završila na otpadu! na njoj sam naučio da vozim, to su bila srećna vremena!!!

Mikiriki

pre 6 godina

@bane
Druze lupas gluposti ma nivou osnovne skole. Traje koliko traje garancija i posle crkne!?
Kuci imamo Samsung koji smo kupili pre 10god sljaka odlicno, ja imam macbook pro ima 8 godina radi ko sat, iphone 5s evo 3-4 godina bez problema.

Brenki

pre 6 godina

Kao vlasnik jednog, moram da vas ispravim u par stvari. Prvo, proizvodnja je počela 1961/1962. u Kragujevcu u pravom smislu reči, pre toga su samo sklapani od delova koji su stizali iz Italije. Nešto kao 500L danas. Verzija 600 je imala motor od 633 ccm i 16 KW, a kasnije, prelaskom na oznaku 750(U Italiji na 600D) dolazi varijanta sa 767 ccm i 18,4 KW. Verzija od 795 ccm nije nikada postajala, a ova od 767 je ostala u proizvidnji do samog kraja, 18.11.1985. i upravo je takav model bio i poslednji proizvedeni primerak. 767 ccm od 18,4 kilovata su nosili modeli 750/750M/750L/750LUX/750LC i 750LE. Modeli sa oznakama 750 S/SC/SE su imali 767 ccm, ali sa 22 KW i to su bile tzv. Special verzije(1976 - 1983). Najjača i poslednja verzija je bila 850(1980 - 1985), sa motorom od 23,4 KW.

Mitar

pre 6 godina

Jedan od moji omiljenih automobila. Nikako da se nakanim da ga kupim i sredim, a ostalo ih je tako malo jeftinih na oglasima. Ljudi pokušavaju da zarade na sve načine, skoro sve fiće po oglasima su kao restaurirane, a u suštini ofarbani pa ih cene 1500eu, po starom srpskom običaju "ako prođe - prođe".

Ivan S.

pre 6 godina

Problem industrije automobila u Jugoslaviji, je u tome sto mi nismo imali samo nas specificni model. Sve sto se proizvodilo u Kragujevcu je poreklom iz Italije, od kampanjole, preko fice, tristaca, keca, osmice i juga. Jedino je Florida pocela kao nas brend, ali je dosla prekasno, zemlja se raspala. Takav projekat je trebalo zapoceti najkasnije '70-ih da bi mogao vremenom da zazivi i razvija se dalje. Pozdrav za ljubitelje i vlasnike Fice, moj cale ga je vozio od 80-ih.

Mare

pre 6 godina

Osamdesetih godina moj drugar je tako isfrizirao motor na Fići da je umesto 120 izvlačio skoro 160km/h.
Ali motor je izdržao nekih 300 km i onda se tako raspao da se popravka nije isplatila.

D61

pre 6 godina

moj ćale kupio 18.11.1985 god. fikusa, bio je žute boje i rekao mi je da je jedna od zadnjih pet sa trake. nažalost, bukvalno je satrulila komplet u sledecih 25 godina, tako da je završila na otpadu! na njoj sam naučio da vozim, to su bila srećna vremena!!!

stiven, sličan slučaj, ona ružnikava žuta, kad sam ga dovoljno izlupao prefarbao sam ga u crvenu, od 16 godina sam ga vozio, nikad me niko nije dirao 3 godine, dok nisam bio primoran da položim vožnju...prva registracija mu je bila krajem '85., izdržao je do '90-ih, tu mu gubim trag...

kalif umesto kalifa

pre 6 godina

Da budemo iskreni, bar mi što smo nekad davno imali Fiću...nismo nostalgični za Fićom nego za godinama koje smo tada imali, a Fića ko Fića...kanta na četiri točka.

Bane.

pre 6 godina

Mikiriki..odnosi se na elektroniku kod novih vozila, stane auto zbog elektronike moraš da zoveš šlep službu ako nisi obavešten za dosta slučajeva. Za kopir možeš da nadješ koliko se sećam na youtube. Kada je u pitanju elektronika retard će ukapirati kad se pokvari a nikada se ne proverava zašto, moraš kupiti nov deo. Kada su u pitanju tehničke uredjaji pogledaj savet potrošača ima tamo primera na koje sve situacije nailazi potrošač prilikom kupovine. Prvo se informiši pa lupaj i najbolje je da se učiš na tudje greške ako nisi znao. Proveri pa možeš tek da mi se javiš. Ovako raspravljati se sa nekim ko nije informisan je gubljenje mog dragocenog vremena...

Slovenac 1952

pre 6 godina

Prvi Fičo nam je došao kuči 1963 600D, radio je do 1985. Drugi opet 1983, koštao je 16 mojih tadašnjih plata a Jugo 20. Taj je otišao od kuče tek 2004 i još je bio sasvim ispravan. Prevozili su prasiće, koze, materijal za kuču, čak otišli na more a uz to svako ga je znao popraviti, a to je bilo barem kod F 750 obavezno, barem kontakt ključavnice za paljenje sam uvek vozio rezervu sa sobom! Seks na zadnjem sedištu je bio artistički kao u cirkusu, a kad padne kiša i to je v redu! Sila kola lomi!:)

Mladen

pre 6 godina

Najdalje su u razvoju otišli Španci - SEAT 800.

A koliko se ja sećam, linija je preseljena u Tursku, pravio ga je Tofas još par godina.

Slično kao i Nasr 128 koji se do skora sklapao u Egiptu.

Moca

pre 6 godina

@bul Jesmo. Dovoljno je da, cak i u Beogradu kao najbogatijem srpskom gradu, izadjes na ulicu i momentalno dobijes potvrdu. Konacno, ne moras ni to vec samo da ukljucis tv i sve ce ti biti jasno.

Lala iz Banata

pre 6 godina

@busanje u grudi hvalisave

Loše ste obavešteni. Ni "stojadin" nije naš. On je bio derivat Fiata 128 (koji je bio auto godine 1968. a kasnije se i 128 sklapao u Kragujevcu).