Zemljotres na vrhu: Evrozona nadmašila SAD

Luksemburg -- Godišnja stopa privrednog rasta evrozone nadmašila je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a u trećem tromesečju ove godine.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Jeste uspeh Evrozone, ali treba uzeti sve ovo sa rezervom, jer ECB vodi eskpanzivnu politiku i dalje, za razliku od FED-a, koji sve vise zateze svoju politiku.

  U svakom slucaju ovo je dobar znak za Evrozonu.

  Ono sto je najveca misterija u SAD je kako je moguce da bazna inflacija ne moze da dodje do 2%, a nezaposlenost ce uskoro izgleda ispod 4%. Slicne dileme su i u Evrozoni gde nezaposlenost jeste visoka, ali se dosta smanjila.

  Ovako niska stopa nezaposlenosti u SAD moze da u kratkom roku podigne inflaciju. Jer niska nezaposlenost moze lako da proizvede vece povecanje plata, a to onda dovodi do vece inflacije. Zbog toga se ocekuje da ce ipak doci do povecanja stopa FED-a, bez obzira na nisku inflaciju.

  Sto se tice Evrope, najizvesnije je da ce do podizanja kamatnih stopa doci tokom 2019. godine. A do kraja 2019. ce stope u SAD biti oko 3%. U svakom slucaju, SAD su pametnije odigrale u ovoj krizi. Bez obzira na podatak iz ovog teksta. Jednostavno, tamo ce biti daleko vise investicija nego u Evropi od 2019. do negde 2023. To je sigurno. Bas zbog tih stopa. A to znaci dinamicniji rast. Uz starenje stanovnistva u Evropi, to je jos jedan faktor koji ce uvecati razlike.
  (moje ime, 14. novembar 2017 17:23)

  # Link komentara