Nedelja, 29.10.2017.

13:37

Rusi otvoreno: Hrvatska zauzima centralno mesto

Čelni čovek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je kako Hrvatska zauzima centralno mesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja.

Izvor: klix.ba

Rusi otvoreno: Hrvatska zauzima centralno mesto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Gunđalo

pre 6 godina

Andress kiss: moram samo nešto da napišem. Kako je železara "prodata"? U njoj je istopljen svaki srpski tenk koji je Tadić raspustio a sve je pratila USA, to je moralo da se odradi i pritisak je bio nenormalan. NIS je trebao da ode Amerima preko neke evropske ćerke firme jer nisu oni nas bombardovali da bi pomogli albancima. Neobavešteni je birao manje od dva zla, dao je rujama Nis na poklon.
Sad jeste to loša cena, ali sad niko ne može da slobodno vojno deluje po Srbiji jer će rusi braniti svoju imovinu. Ništa bolje ne bi smo prošli da smo i ujka Semu "prodali" NiS

phone

pre 6 godina

Tom, pa samo budala moze da misli da je srbija razvijenije od hr po bilo cemu. Nasi mediji su samo vuciceva propaganda masinerija i odavno samo informisu narod o mastanjima naseg luckastog "vodje". Zapravo svaki odrasli gradjanin srbije zna da nam je sada gore nego za svo ono vreme kradje DOSovaca sto je stvarno podvig toliko osiromasiti sopstveni narod. Ja sam mislio da posle duo tadic + dacic ne moze gore ali evo demantovan sam. Toma diploma i mladi pulen vucic koji je celu karijeru zasnovao na praznoj retorici i hiperbolama drzi pridike o marljivosti. Mogu mu pozavideti zapadni politicari...

Balkanci smo mi

pre 6 godina

Svaki put se rastužim kada vidim koliko komentatora ili ne pročita dobro tekst ili je toliko ostrašćen da piše kako piše. Sam tekst je čista špekulacija da ne kažem obična koska. Kao Rosnjeft "razmišlja" o ulasku u vlasničku strukturu Ine što ne znači i da mora biti većinski vlasnik. MOL je trenutno tu glavni vlasnik mada isto ne 100%. Dakle, da li će nešto biti od svega toga prerano je govoriti a najmanje davati ocene kao što to čine komentatori. Hrvatska je u NATO i EU a znamo koliko bi oni voleli da Rusi uđu u naftni biznis u HR tako da mislim da je sve to neozbiljno.
Naslov i sadržaj teksta izgleda i služe da izazovu reakciju komentatora kakvu je izazvao. Koliko je lako manipulisati to je smešno. I svi imaju mišljenje kako treba voditi državu i misle da bi mogli bolje. Dobro se i vodi kakvi smo.

Čvarkov

pre 6 godina

... Mece 500L, traze dlaku u jajetu svakom proizvodu iz Srbije... ovamo imamo "specijalne" odnose... Dobili NIS budzasto, kontrolisu energente za pola sveta... imaju interese i to brane i probaju... E, pa i Srbija ima interese... aprvi interes je da se vrati NIS u ruke države i sa radi za korist iste... drugi interes je da se Rusi ne petljaju u masu politiku i da se ne prodajemo jeftino zarada 6 krševa od letelica iz 80' prošlog veka...

aha

pre 6 godina

Ocekujem da sad odmah razni zvanicnici EU i SAD ostro opomenu Hrvatsku da ne moze da sedi na dve stolice i da mora da postuje sankcije uvedene Rusiji.

malo cinjenica

pre 6 godina

Gasprom je vlasnik samo 56% NIS-a, drzava Srbija oko 36%, ostalo mali akcionari i jos neki koji su kupili akcije. Znaci, svako ko misli da je kompanija precenjena ili potcenjena neka izadje sa novcem i kupi NIS.

andreas kisser

pre 6 godina

bla, bla, truc, truc, spin, spin... Немате појма.Али да пљујете по Русима имате језике ко краве.А што сте полуписмени то нема везе.Лепо написа један момак пре неко вече:Стид ме је што с некима од вас делим исто држављанство.И мене.
(артиљерац, 29. oktobar 2017 19:30)

ja sam vise puta napisao to isto za ljude poput tebe (s tim sto moje komentare retko objavljuju) - zaista me je sramota da delim, ne drzavljanstvo, nego vazduh sa ljudima poput tebe! mozes da spinujes koliko hocers - NIS je prodat ispod cene, a kada je cena nepovoljna, ne mora da se prodaje. NIS nije morao da bude prodat, jer nije bilo toliko hitno - prodat je politicki, jer je diletant kostunica insistirao da se proda rusima! zbog cega, treba pitati njega. naravno razlog svi znamo: slepo rusofilstvno ostrascenog nacionaliste, koji je bio ubedjen da time kupuje podrsku za kosovo. o tome da se ni sami rusi nisu nadali da ce im biti poklonjen po toj ceni (400M evra) svedoci da su bez problema na kostunicino insistiranje promenili i protokol (ugovor je trebalo da potpisu samo tadic i medvedev kao predsednici) i dozvolili premijerima (neobavesteni i putin) da budu prisutni i stoje pored stola. da se razumemo: prodata je i zelezara politicki amerikancima (posao ugovorio djindjic, zavrsio zivkovic), s tom razlikom sto se sa zelezarom nije moglo cekati i morala je da bude prodata. ali bili su i indijci zainteresovani i nudili nesto bolje uslove, ali je doneta odluka da se zbog politicke podrske proda US stilu.

Miloš

pre 6 godina

Stvar je prosta Agrokor duguje lepe pare Rusima a INA ima problem sa naftnim poljima u Siriji da su Rusi ponudili jednostavno resenje dajte nam INA-u a zaboravicemo na dug Agrokora i vi cete dobijati % od sirijske nafte. Hrvati bi bili blesavi ako odbiju jer ce na arbitrazi morati da plate stetu Agrokora i to sa kamatom a sirijsku naftu su vec bili otpisali.

I da ovi sto kazu da je NIS prodat za sicu, pa INA je Molu prodata takodje za sicu, oko 2milijarde a u to su usla nalazista u Hrvatskoj (izmedju ostalog i u Jadranu) ali i u Siriji plus su njihove rafinerije bile daleko bolje od nasih (zna svako ko bi tamo natocio gorivo), a ni trziste pumpi nije bilo bas malo, i INA je poslovala sa dobitkom dok je NIS bio veciti gubitas sto itekako znaci kad neko kupuje kompaniju on opusteno moze da vam ubije cenu na kontu gubitaka koje ista pravi a vi objasnite da je to zbog politike.

I da za ove koji kukaju o otpustenim radnicima pa da su ti radnici vise brinuli ne bi gubici bili toliki, plate na pumpama bile odlicne ali su i pored toga krali gorivo i sad kuku lele otpustio ih Rus, otpustio bih ih bilo koji stranac a plate sveo na nivo plata kod konkurencije.

objavite i moj

pre 6 godina

E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo.(Bankar, 29. oktobar 2017 15:00)

Pa tvoje poimanje rusofila je jako cudno, kao i Rusije. Pa niti mi mozemo u svemu biti "lider u regionu" niti Rusi time sto prave neke strategije oko Hrvatske nas time nesto nipodastavaju. Rusofilija se ne zasniva na tome a ti to pokusavas da podvalis ne bi li ispao pametan.

АРА

pre 6 godina

Rade@ Можда је у Загребу привредна амбасада Кине за југоисточну Европу али Кина има много веће инвестиције у Србији него у Хрватској. Чак је и представништво кинеске банке отворено у Београду(4. најача банка у свету) да би се лакше кредитирали пројекти које Кина спроводи, а не спроводи један пројекат већ стотине њих вредности преко 1 млрд евра.

NIKOLA

pre 6 godina

NIS je prodat bez obzira na pasivu za siću, aj to nego ugovoriše i rudnu rentu ispod svakog minimuma tako da se u budućnosti radi o milijardama čistog gubitka za državu.Dalje oni su kao i da je kupljen od strane neke strane zapadne kompanije otpustili mnogo zaposlenih a ta otpuštanja i dalje traju,ako samo pogledate one mlade po pumpama oni veze nemaju sa NIS a nose njihove uniforme.Sa druge strane opet se preko NIS peglaju najvažnije državne zavrzlame obzirom da je NIS najveći poverilac nekih od najvećih gubitaša.Takodje država je ujedno i dužnik obzirom da se naravno kasni i to debelo sa plaćanjem faktura za čorbu GSP, Vojska, Policija itd,ako dodamo još i Južni tok sve u svemu ukupno loša priča.Iz cele petljancije Rusima je i te kako važna stabilnost Srbije i put u EU obzirom da im je investicija u pitanju de tek trebaju da se nafatiraju za razliku od susjeda gde imaju čistu priču a još bi se zavukli u prostor NATO.

артиљерац

pre 6 godina

@ lala Ма да,реална вредност НИС-а је била 6 милијарди$,само што
нико није хтео да да ни приближно.Кад се продаје нафтна компанија,
фабрика,рудник,вредност је онолика колико је купац спреман да плати.
Сви се гађате неким цифрама,а нико не спомиње ОГРОМНИ дуг НИС-а,од
1.14 милиарди$ које је Гаспром преузео на себе и исплатио.Да није
продат Русима,отишао би НИС за дуг,што ће рећи не би добили НИШТА.
Е тако стоје ствари велики стручњаци и експерти.Легитимно је да не
волите Русију,али није легитимно да због тога лажете.

MrsiMudoje

pre 6 godina

U ruskim gulazima bili su RUSI ! Pakao !! A sta bi tek nama radili - zavadi pa vladaj ! Nema brace , samo profit - a nase Panonsko more ceka da se napuni! Pa da se kolektivno podavimo jer drugo i ne zasluzujemo !

артиљерац

pre 6 godina

Неки коментари овде су комунистичког типа:Пре рата нисмо имали ништа
дошли Немци па нам све однели.Србија троши 3 милиона тона нафте.
У Србији се произведе 600 000 тона,2.4 милиона тона се увезе из Русије.Немате појма.Кад смо тако велики произвођачи што смо онда под
санкцијама ишли у Мађарску,Румунију,Бугарску,Македонију по бензин?
Гаспром је ПОШТЕНО платио НИС.Нафтна компанија није безанска роба па
да берза одреди цену.Нафтна компанија кошта колико је КУПАЦ спреман да плати.Стрчњаци,експерти,нафтни тајкуни.Немате појма.Али да пљујете по Русима имате језике ко краве.А што сте полуписмени то нема везе.Лепо написа један момак пре неко вече:Стид ме је што с
некима од вас делим исто држављанство.И мене.

nile

pre 6 godina

Realno je da padom Todoroviceve imperije, Hrvatska ostaje cisto pred svim sudovima duzna Ruskim drzavnim bankama i fondovima vise od 1.2 milijarde USD...
INA je priblizne vrednosti...

samo da primetim

pre 6 godina

(sasa jokic, 29. oktobar 2017 18:09)
Ono što bi morala država, ili firma da uradi, uradili su Rusi! Otpuštanje, racionalizacija poslovanja i od - napraviti+!:) Ako ste nesposobni, ko vam je kriv? Znam, znam, svi, sem vas samih!:))

Meister Jakob

pre 6 godina

Pitanje je samo, koliko dugo vremena ce Rusi investirati u HR.
Bojim se, da ce im se sve to odbiti o glave kao i sa Agrokorom.
I sta ce tada Rusi?
X puta sam rekao, da Rusi jos nisu dobro upoznali svoje "poslovne
partnere", naravno po karakteru.
(Ekonomista, 29. oktobar 2017 18:04)

Kao prvo ne vjerujem da će popušiti s Agrokorom, ako da onda malo, ovdje se igra neusporedivo veća igra, Rusija vs. SAD, šta misliš zašto je Trump došao Kolindi kad ga je zvala, osim da nervira Melaniju?!

Ekonomista

pre 6 godina

Pitanje je samo, koliko dugo vremena ce Rusi investirati u HR.
Bojim se, da ce im se sve to odbiti o glave kao i sa Agrokorom.
I sta ce tada Rusi?
X puta sam rekao, da Rusi jos nisu dobro upoznali svoje "poslovne
partnere", naravno po karakteru.

артиљерац

pre 6 godina

@ sasa jokic Пишеш нонсенсе.Кажеш НИС је вредео између 1.5 и 2
милијарде$.Не,Deloit га је проценио на 1.5 милијарду$.Плаћен је 400
милиона$,Гаспром је на себе прихватио да исплати губитке,ино дуг
НИС-а у износу од милијарду и 140 милиона$.Заједно то износи 1,54
милијарди$,управо колико је и процењен.И при том је држава Србија
задржала 23% акција на основу којих је од 2011 добила 900 милиона$
дивиденди.И ти за тај посао кажеш да је издаја?И да,Гаспром је у
ревитализацију рафинерија уложио 3 милијарде$,као већински власник.
Наравно,да ће дивиденде државе Србије,која није уложила НИШТА,бити
умањене,док се улагања не исплате.То је потпуно НОРМАЛНО,тако се
послује.Али,како ти не радиш ништа и ни у шта се не разумеш,онда је то издаја.Шта би било да га нисмо продали?Рафинерије би пукле,са
великим еколошким послледицама и вероватним људским жртвама и увозили би нафту и нафтне деривате.Како се ниси запитао на који је
начин направљен дуг од 1,14 милијарди$?А НИС је био МОНОПЛОЛИСТА.
То те није интересовало,како видим.НИС је продат на тендеру на који
се није јавила ниједна велика западна компанија.Ни Exxon,ни Shell,
ни ВР,нико сем МОL-а и аустријског OMV који су дали још ниже понуде
од Гаспрома.Кад пишеш о нечему важном као што је ово,обавести се.

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Rusi pokušavaju direktnim pristupom sa hrvatskom da zaobiđu brisel i uglave se u sferu uticaja usa - koliko vidim niko ne razmišlja o bafer zoni od jadrana do baltika koja se formira samo zato spreči bilo kakvu varijantu ekonomskog saveza rusa i zapadnih evropljana. Dakle, nema pametnijeg pristupa od direktnog, kao što smo videli sa severnim tokom i nemačkom kada je cela bafer zona preskočena...

Marko

pre 6 godina

Samo Hrvati neće ispasti budale kao mi, pa da im poklone INU.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DDD, 29. oktobar 2017 17:15)
@Nebrini Sanader vec poklonio madjarima.

sasa jokic

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.
(Kika Majstor, 29. oktobar 2017 17:04)
Akmo jedno po jedno. Procenjena vrednost NIS-a, bez naftnih i gasnih rezervi bila je oko (minimum) izmedju 1.5 i 2 milijarde €. Ako je 400 miliona razumna cena, onda se iza tvog pseudonima verovatno krije ili neko iz vrha DSS ili Gasproma. Drugo Gasprom nije investirao u modernizaciju, kako su nama predstavili, nego je dao kredit NIS-u, sto ce reci da nije investicija, vec cemo te pare vracati sa kamatom. Kako su unapredili poslovanje? Pa samo u prvoj godini is rpli su nafte u vrednosti od milijardu €, i to bez placanja rudne rente!? Otpustili dve trecine radnika za stalno, ostale otpustili pa zaposlili na lizing! I dalje crpe naftu i gas, posle 5 godina sa rudnom rentom od 3%, doj je u drugim zemljama premo 10%.
Prodaja NIS-a je klasicna veleizdaja, i nadam se da ce se naci neko ko ce preispitati taj lopovluk i vratiti NIS Srbiji!
Rusi nam nikada nisu bila braca, niti ce ikada biti, uvek su nas iskorostavali zarad svojih interesa!!!

nije 3.1 vec 2.7 i minus 50 ooo svaked god i nije 1.5 , vec 2.0 ali i to je lose

pre 6 godina

@tom ,grijesis u mnogo stvari , ali mene najvise zanima kako mislis da ce INA povratiti naftna polja u Siriji kada su stavili sankcije istoj , a u Siriji stari predsjednik polako vraca teritorij? Plus INA je jos uvijek u vecinskom vlasnistvu MOL-a

nervozna ganglija

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kika Majstor, 29. oktobar 2017 17:04)


Pričaš gluposti...NIS nije samo nafta (ogromne količine gotovih proizvoda su se nalazile u skladištima po celoj Srbiji)....Gde su silni objekti po planinama Srbije i na moru u CG koje su radnici gradili od svojih plata? Prodali Rusi za grdne novce osim par objekata...Sveli NIS sa 32.000 radnika na 6.000 (pa nisu valjda svi bili administracija)...Ugasili rafineriju u NS (1450 radnika) i koliko još skladišta po Srbiji...NIS je punio budžet ondašnje države sa 30% da ne pominjem razna sponzorstva raznim sportskim klubovima i KUD (danas samo par sportskih klubova) a koliko ta cifra iznosi danas, da ne pominjem najnižu rudnu rentu (koliko Rusi naplaćuju stranim kompanijama u svojoj državi?)...Informišite se koliko je ljudi dobilo na sudu (pravosnažne presude) za mobing u NISu....Mnogo toga ima a malo je mesta za pisanje...
Kad su "braći" ovako pomogli kako li će tek njima...?
Kao i sve ostalo na ovim portalima, nemate pojma ali je bitno da se lupa po tastaturi da bi ispali najpametniji....

Antisha

pre 6 godina

braco to je politika velesile
nisu oni ludi. vidili da nece na more preko velike Srbije, bolje pravo u bananicu Hrvatsku, jos je HR u EU i NATO.
vidite da vas nece ni u Evroazijsku uniju, kad vas nece drugi sta cete njima.

nevski

pre 6 godina

ja sam tezak rusofil, i, vrlo dobro znam da Ruse samo kes interesuje, tj. njihova korist iskljucivo. Rusiju volim zbog pravoslavlja, Dostojevskog, Jesenjina, i, zato sto je neunistiva. Licno, mi treba da idemo pravo ka EU, sto brze, jer, uz koga smo mi, njemu spasa nema, propada milion posto. Tako da, napred ka EU, podhitno!

Dobro i?

pre 6 godina

Rusofili...na kolektivni harikiri.

Sram vas bilo Rusi..uvalili ste nam 6 krseva migova za 200 miliona a uzeli ste ceo NIS sa sve pumpama, izvorima nafte i pravima za kopanje za 400 miliona. Znaci ceo NIS vredi kao 12 ruskih krseva starih 40 godina.E srbi,srbi

Kika Majstor

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.

ChiSerb

pre 6 godina

Meni samo nije jasno kad će srbi prestati da idu srcem i počnu da gledaju lični interes. Pa dal je moguće da još uvek postoji neko ko misli da bi neko ginuo zbog nekoga a da nema interes.

Nikola

pre 6 godina

Zanimljiva situacija.U Bugarskoj se dobrano raširio LUKOIL,u Srbiji GASPROM,a oni će da se rašire po Hrvackoj.A da naravi da je NIS piklonjen.Ako se marbo proda pepsiju za 250,a NIS za 400 miliona tu nešto debelo ne valja.

markoni

pre 6 godina

@kika majstor
I u tom silnom redu su pootpustali sve nase ljude i osnovali agenciju za lizing radnika da mogu braću Srbe da zaposle da mu rade za čitavih 25hiljada.Onako bratski da im zavrnu sta već znamo.

JaSam

pre 6 godina

Pa ovim Hrvatima niko ne prica da moraju da se odluce izmedju Rusije i Zapada, odavno okrenuti ka Zapadu, a opet s Rusijom imaju bolje odnose nego mi. I Bugari isto tako!

Olga

pre 6 godina

Nismo mi? Pa naše izvore su skoro pa iscrpili, za 400. miliona Evra iscrpili nafte preko 10. milijardi Evra. Koštunice goreo u paklu, i svi rusofili s tobom zajedno.

Meister Jakob

pre 6 godina

sta i hrvati ce da im poklone naftnu industriju kao mi NIS sto smo im poklonili?
(boot-am, 29. oktobar 2017 16:05)

Hrvatska ima svoje izvore nafte i plina(gasa), u usporedbi s arapskim zemljama ili Norveškom mizerno malo, ali koliko sam upoznat godišnje proizvedemo pola miliona tona nafte i nekih blizu 2 milijarde kubika plina godišnje, a nagađa se da ima više, puno više, i to interesira Amere i Ruse, a ne INA!

Branko

pre 6 godina

Samo neka idu u Hrvatsku, samo sto dalje od Srbije!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Profesor, 29. oktobar 2017 15:04)

Kasno, profesore, gde Rusi udju ne izlaze odatle.

Jugosloven

pre 6 godina

Pa da.. Pošto u Srbiju ne uđe litar nafte godišnje već se sva crpi iz Vojvodine, koju kad potroše vratiće nam NIS za 1 dolar, sad bi mogla i INA, odnosno Hrvatska isto da prođe.. E moji prijatelji...

zoran

pre 6 godina

Srbi su dobri samo da se preko njihove grbace ratuje i nista drugo.
Rusi su uvek okretali ledja Srbiji kada je bilo najpotrebnije i to je cinjenica iz istorije, jer oni znaju da mi nismo isti narod, ali je to druga prica. Masa srpska se zaludjuje o nekoj povezanosti (misleci kako smo dosi iz Rusije ovde na Balkan) , ali ona ne postoji.
Malo ko zna da su se Ameri i te kako zalagali za konfederaciju u sklopu Juge, samo da rata ne bude, dok su se Rusi pravili ludi i prvi priznali Hrvatsku. Sve ovo lako moze da se proveri.
Englezi su gurali ratnu opciju, ne Ameri. Da ne spominjemo glupog Milosevica i ostale bandoglavce.
Rusi ce ponovo preko nase grbace da se svadjaju sa USA, a onaj covek od pre neki dan sve lepo rekao...uporedite investicije jednih i drugih i sve ce vam biti jasno.
Nas Englezi podrivaju preko njihove 5. kolone (Milosevic je bio njihov djak) a ne USA, no kome to objasniti u Srbiji..??
Kinezi mogu biti istinski partner, ali Rusi nikada.
Pa, pogledajte prevaru s aovih 6 krseva od aviona, majko mila..>!!!!

Toto

pre 6 godina

Nase patriote zaobravljaju da je Rusija pre SAD priznala Hrvatsku 1992, da su prodavali oruzlje Hrvatskoj 90 tih a i da od 90 te vise trguju sa njima nego sa nama i da ima vise hrvatski proizvoda na ruskom trzistu nego nasih , cak iaok su oni u EU,NATO i uveli im sankcije.
----
Tacno, a prva zemlja koja je priznala nezavisnu BiH je bila Bugarska. Ta ista Bugarska je najveci ruski saveznik u ovom delu sveta. Jugoslavija su smatrali Velikom Srbijom i i jasno je da su hteli da se osvete Srbima za desavanja u proslosti. Sve su to radili u dosluhu ako ne i po naredjenju majcice Rusije.

Okuka

pre 6 godina

Evo ja sam rusofil i evo ti moj komentar: taj "Rosnjeft" ima interes da investira u nešto u Hrvatskoj jer rafinerije u Srbiji u većinskom vlasništvu ima "Gasprom-njeft". To su ti dve različite naftne kompanije. A i ti valjda možeš da shvatiš da Rusi nisu kolektivitet kao Borgovi iz "Zvezdanih staza" - ima ih raznih i svi oni imaju svoje poslovne planove.
(Gagi, 29. oktobar 2017 15:27)

Interesantno. Uz ove dve koje si pomenuo, evo i još jedna Transnjeft. I jesu različite naftne kompanije, to je tačno, ali imaju i nešto zajedničko. Vlasnika. Državu Rusiju

Dexterijus

pre 6 godina

Rusi su Srbiju "osvojili". Sada gledaju da se shire dalje. Pik je pao na Hrv I to je to... Nema tu ljubavi ili kontre Srbima ... ovde je samo biznis I profit u pitanju. I tacka...

Dex

pre 6 godina

Pametni moji sunarodnici, ostanite vi izvan EU i NATO, kako bi bili dobri s Rusima. Naravno, ono sto samo detence od tri godine ne razume je - njima je prioritet trziste EU. Evropske zemlje izvan tog trzista tretiraju kao kolonije. Zato im je Slovenija najbolji partner iz ex YU, a Hrvatska preti da preuzme tu ulogu. Srbija nije na listi...

bbb

pre 6 godina

Nase patriote zaobravljaju da je Rusija pre SAD priznala Hrvatsku 1992, da su prodavali oruzlje Hrvatskoj 90 tih a i da od 90 te vise trguju sa njima nego sa nama i da ima vise hrvatski proizvoda na ruskom trzistu nego nasih , cak iaok su oni u EU,NATO i uveli im sankcije.

tom

pre 6 godina

Interesantno i vrlo primamljivo za Hrvatsku,Rusi bi modernizirali rafinerije u Sisku i Rijeci i cak povecali proizvodnju a sa svojom naftom dosli do Italije.A hrvatska preko njih do svojih naftnih polja u Siriji.Inace Rosnjeft godinama surađuje sa americkim Eksonom tako da je ovo vrlo moguce.Secin je vrlo ozbiljan covjek koj ne prica bez veze.Inace još jedan dokaz koliko Hr propada pogotovo u sr medijima,toliko propada da im bdp raste 3.1 posto (kod nas 1.5) i jos mnogo stvari koje b92 ne objavljuje.Kao i komentare koji se ne uklapaju u sr medisko pljuvanje po hr.Najljepse molim da se objavi ovaj komentar koji ne vrijeđa nitkoga samo iznosi cinjenice.Unaprijed hvala!!

car Putin i carica Kolinda

pre 6 godina

Tiha ljubav se razbuktala.
Može tu biti odličnog biznisa.
Rusija ima prirodna bogatstva i ljude a Hrvatska ima clanstvouEU, geografsku poziciju i more. Odličan spoj za mnoge poslove. Putinu treba što više zemalja iz EU koje će ublažiti ili skinuti sankcije. Iako bi Rusija morala poštovati međunarodno pravo i granice Ukrajine.

Gagi

pre 6 godina

@Bankar> "E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo." Evo ja sam rusofil i evo ti moj komentar: taj "Rosnjeft" ima interes da investira u nešto u Hrvatskoj jer rafinerije u Srbiji u većinskom vlasništvu ima "Gasprom-njeft". To su ti dve različite naftne kompanije. A i ti valjda možeš da shvatiš da Rusi nisu kolektivitet kao Borgovi iz "Zvezdanih staza" - ima ih raznih i svi oni imaju svoje poslovne planove. Ako sutra opet neka ruska naftna kompanija, tipa TNK, "Surgutnjeftegaz" ili "Tatnjeft", kupi u komšiluku, a ne u Srbiji, neku rafineriju ili lanac pumpi, ja to sigurno neći smatrati izdajom Srbije.

Bankar

pre 6 godina

E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo.

Šarena laža

pre 6 godina

Ne razumem, pa zar Hrvatska nije UDARILA sankcije Rusiji, baš kao i moćna Crna Gora.
Šta će reći njihovi natovski prijatelji, na čelu sa Amerikancima...
Rusi se samo igraju, kao Ameri u holivudskim filmovima.

djidji govedina

pre 6 godina

ajmo sad svi rusofili u masovni pakao depresije;)..em su ih naoruzavali u ratu protiv srba em investiraju po hrv..nikad se srbi pameti nece dozvati...radije gladan nego pametan;)

Ментор Момо

pre 6 godina

Руси су откупили дионице МОЛ-а од аустријског ОМВ-а,тако да су они већ у ИНА-и.Није искључено да им Мађари продају и остатак,послије пресуде они одлучују,а не хрватска влада.ИНА није само Сисак и Ријека,ту су ЈАНАФ,плинска мрежа која је у Хрватској развијена по градовима.Руси и овде играју шах с Америма.

zg232

pre 6 godina

Rijecka rafinerija je moderna rafinerija. Sisacka nema perspektivu. Sve ostalo su bajke a inom uravlja mol.
(lala, 29. oktobar 2017 14:34)

Mali je korak između bajke i zbilje. Rosnjeft ima određeni iznos dionica MOL-a, a MOL je na zahtjev Hrvatske ponudio joj otkup INA-inih dionica. U Međuvremenu je došla afera Agrokor i sve manje se govori o otkupu INA-e. MOL se želi riješiti svih problema s Hrvatskom i nije isključeno da će dionice INA-e prodati Rosnjeftu, ako do određenog vremena Hrvatska ne iskešira za INa-u. Budući da Hrvati smatraju Ruse prijateljskim narodom, mislim da neće biti problem da Rosnjeft postane novi većinski suvlasnik INA-e. Uostalom, Rusi grade po Hrvatskoj uveliko i više su oni imali problema s našom administracijom, nego mi s njima. Zadnje je da grade veliki rekreacijski i spa centar s hotelom na sjeveru Hrvatske.

bbb

pre 6 godina

Nase patriote zaobravljaju da je Rusija pre SAD priznala Hrvatsku 1992, da su prodavali oruzlje Hrvatskoj 90 tih a i da od 90 te vise trguju sa njima nego sa nama i da ima vise hrvatski proizvoda na ruskom trzistu nego nasih , cak iaok su oni u EU,NATO i uveli im sankcije.

Bankar

pre 6 godina

E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo.

tom

pre 6 godina

Interesantno i vrlo primamljivo za Hrvatsku,Rusi bi modernizirali rafinerije u Sisku i Rijeci i cak povecali proizvodnju a sa svojom naftom dosli do Italije.A hrvatska preko njih do svojih naftnih polja u Siriji.Inace Rosnjeft godinama surađuje sa americkim Eksonom tako da je ovo vrlo moguce.Secin je vrlo ozbiljan covjek koj ne prica bez veze.Inace još jedan dokaz koliko Hr propada pogotovo u sr medijima,toliko propada da im bdp raste 3.1 posto (kod nas 1.5) i jos mnogo stvari koje b92 ne objavljuje.Kao i komentare koji se ne uklapaju u sr medisko pljuvanje po hr.Najljepse molim da se objavi ovaj komentar koji ne vrijeđa nitkoga samo iznosi cinjenice.Unaprijed hvala!!

djidji govedina

pre 6 godina

ajmo sad svi rusofili u masovni pakao depresije;)..em su ih naoruzavali u ratu protiv srba em investiraju po hrv..nikad se srbi pameti nece dozvati...radije gladan nego pametan;)

JaSam

pre 6 godina

Pa ovim Hrvatima niko ne prica da moraju da se odluce izmedju Rusije i Zapada, odavno okrenuti ka Zapadu, a opet s Rusijom imaju bolje odnose nego mi. I Bugari isto tako!

sasa jokic

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.
(Kika Majstor, 29. oktobar 2017 17:04)
Akmo jedno po jedno. Procenjena vrednost NIS-a, bez naftnih i gasnih rezervi bila je oko (minimum) izmedju 1.5 i 2 milijarde €. Ako je 400 miliona razumna cena, onda se iza tvog pseudonima verovatno krije ili neko iz vrha DSS ili Gasproma. Drugo Gasprom nije investirao u modernizaciju, kako su nama predstavili, nego je dao kredit NIS-u, sto ce reci da nije investicija, vec cemo te pare vracati sa kamatom. Kako su unapredili poslovanje? Pa samo u prvoj godini is rpli su nafte u vrednosti od milijardu €, i to bez placanja rudne rente!? Otpustili dve trecine radnika za stalno, ostale otpustili pa zaposlili na lizing! I dalje crpe naftu i gas, posle 5 godina sa rudnom rentom od 3%, doj je u drugim zemljama premo 10%.
Prodaja NIS-a je klasicna veleizdaja, i nadam se da ce se naci neko ko ce preispitati taj lopovluk i vratiti NIS Srbiji!
Rusi nam nikada nisu bila braca, niti ce ikada biti, uvek su nas iskorostavali zarad svojih interesa!!!

Dobro i?

pre 6 godina

Rusofili...na kolektivni harikiri.

Sram vas bilo Rusi..uvalili ste nam 6 krseva migova za 200 miliona a uzeli ste ceo NIS sa sve pumpama, izvorima nafte i pravima za kopanje za 400 miliona. Znaci ceo NIS vredi kao 12 ruskih krseva starih 40 godina.E srbi,srbi

Šarena laža

pre 6 godina

Ne razumem, pa zar Hrvatska nije UDARILA sankcije Rusiji, baš kao i moćna Crna Gora.
Šta će reći njihovi natovski prijatelji, na čelu sa Amerikancima...
Rusi se samo igraju, kao Ameri u holivudskim filmovima.

Olga

pre 6 godina

Nismo mi? Pa naše izvore su skoro pa iscrpili, za 400. miliona Evra iscrpili nafte preko 10. milijardi Evra. Koštunice goreo u paklu, i svi rusofili s tobom zajedno.

Dex

pre 6 godina

Pametni moji sunarodnici, ostanite vi izvan EU i NATO, kako bi bili dobri s Rusima. Naravno, ono sto samo detence od tri godine ne razume je - njima je prioritet trziste EU. Evropske zemlje izvan tog trzista tretiraju kao kolonije. Zato im je Slovenija najbolji partner iz ex YU, a Hrvatska preti da preuzme tu ulogu. Srbija nije na listi...

zoran

pre 6 godina

Srbi su dobri samo da se preko njihove grbace ratuje i nista drugo.
Rusi su uvek okretali ledja Srbiji kada je bilo najpotrebnije i to je cinjenica iz istorije, jer oni znaju da mi nismo isti narod, ali je to druga prica. Masa srpska se zaludjuje o nekoj povezanosti (misleci kako smo dosi iz Rusije ovde na Balkan) , ali ona ne postoji.
Malo ko zna da su se Ameri i te kako zalagali za konfederaciju u sklopu Juge, samo da rata ne bude, dok su se Rusi pravili ludi i prvi priznali Hrvatsku. Sve ovo lako moze da se proveri.
Englezi su gurali ratnu opciju, ne Ameri. Da ne spominjemo glupog Milosevica i ostale bandoglavce.
Rusi ce ponovo preko nase grbace da se svadjaju sa USA, a onaj covek od pre neki dan sve lepo rekao...uporedite investicije jednih i drugih i sve ce vam biti jasno.
Nas Englezi podrivaju preko njihove 5. kolone (Milosevic je bio njihov djak) a ne USA, no kome to objasniti u Srbiji..??
Kinezi mogu biti istinski partner, ali Rusi nikada.
Pa, pogledajte prevaru s aovih 6 krseva od aviona, majko mila..>!!!!

ChiSerb

pre 6 godina

Meni samo nije jasno kad će srbi prestati da idu srcem i počnu da gledaju lični interes. Pa dal je moguće da još uvek postoji neko ko misli da bi neko ginuo zbog nekoga a da nema interes.

nevski

pre 6 godina

ja sam tezak rusofil, i, vrlo dobro znam da Ruse samo kes interesuje, tj. njihova korist iskljucivo. Rusiju volim zbog pravoslavlja, Dostojevskog, Jesenjina, i, zato sto je neunistiva. Licno, mi treba da idemo pravo ka EU, sto brze, jer, uz koga smo mi, njemu spasa nema, propada milion posto. Tako da, napred ka EU, podhitno!

Toto

pre 6 godina

Nase patriote zaobravljaju da je Rusija pre SAD priznala Hrvatsku 1992, da su prodavali oruzlje Hrvatskoj 90 tih a i da od 90 te vise trguju sa njima nego sa nama i da ima vise hrvatski proizvoda na ruskom trzistu nego nasih , cak iaok su oni u EU,NATO i uveli im sankcije.
----
Tacno, a prva zemlja koja je priznala nezavisnu BiH je bila Bugarska. Ta ista Bugarska je najveci ruski saveznik u ovom delu sveta. Jugoslavija su smatrali Velikom Srbijom i i jasno je da su hteli da se osvete Srbima za desavanja u proslosti. Sve su to radili u dosluhu ako ne i po naredjenju majcice Rusije.

Okuka

pre 6 godina

Evo ja sam rusofil i evo ti moj komentar: taj "Rosnjeft" ima interes da investira u nešto u Hrvatskoj jer rafinerije u Srbiji u većinskom vlasništvu ima "Gasprom-njeft". To su ti dve različite naftne kompanije. A i ti valjda možeš da shvatiš da Rusi nisu kolektivitet kao Borgovi iz "Zvezdanih staza" - ima ih raznih i svi oni imaju svoje poslovne planove.
(Gagi, 29. oktobar 2017 15:27)

Interesantno. Uz ove dve koje si pomenuo, evo i još jedna Transnjeft. I jesu različite naftne kompanije, to je tačno, ali imaju i nešto zajedničko. Vlasnika. Državu Rusiju

zg232

pre 6 godina

Rijecka rafinerija je moderna rafinerija. Sisacka nema perspektivu. Sve ostalo su bajke a inom uravlja mol.
(lala, 29. oktobar 2017 14:34)

Mali je korak između bajke i zbilje. Rosnjeft ima određeni iznos dionica MOL-a, a MOL je na zahtjev Hrvatske ponudio joj otkup INA-inih dionica. U Međuvremenu je došla afera Agrokor i sve manje se govori o otkupu INA-e. MOL se želi riješiti svih problema s Hrvatskom i nije isključeno da će dionice INA-e prodati Rosnjeftu, ako do određenog vremena Hrvatska ne iskešira za INa-u. Budući da Hrvati smatraju Ruse prijateljskim narodom, mislim da neće biti problem da Rosnjeft postane novi većinski suvlasnik INA-e. Uostalom, Rusi grade po Hrvatskoj uveliko i više su oni imali problema s našom administracijom, nego mi s njima. Zadnje je da grade veliki rekreacijski i spa centar s hotelom na sjeveru Hrvatske.

nervozna ganglija

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kika Majstor, 29. oktobar 2017 17:04)


Pričaš gluposti...NIS nije samo nafta (ogromne količine gotovih proizvoda su se nalazile u skladištima po celoj Srbiji)....Gde su silni objekti po planinama Srbije i na moru u CG koje su radnici gradili od svojih plata? Prodali Rusi za grdne novce osim par objekata...Sveli NIS sa 32.000 radnika na 6.000 (pa nisu valjda svi bili administracija)...Ugasili rafineriju u NS (1450 radnika) i koliko još skladišta po Srbiji...NIS je punio budžet ondašnje države sa 30% da ne pominjem razna sponzorstva raznim sportskim klubovima i KUD (danas samo par sportskih klubova) a koliko ta cifra iznosi danas, da ne pominjem najnižu rudnu rentu (koliko Rusi naplaćuju stranim kompanijama u svojoj državi?)...Informišite se koliko je ljudi dobilo na sudu (pravosnažne presude) za mobing u NISu....Mnogo toga ima a malo je mesta za pisanje...
Kad su "braći" ovako pomogli kako li će tek njima...?
Kao i sve ostalo na ovim portalima, nemate pojma ali je bitno da se lupa po tastaturi da bi ispali najpametniji....

Branko

pre 6 godina

Samo neka idu u Hrvatsku, samo sto dalje od Srbije!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Profesor, 29. oktobar 2017 15:04)

Kasno, profesore, gde Rusi udju ne izlaze odatle.

Meister Jakob

pre 6 godina

sta i hrvati ce da im poklone naftnu industriju kao mi NIS sto smo im poklonili?
(boot-am, 29. oktobar 2017 16:05)

Hrvatska ima svoje izvore nafte i plina(gasa), u usporedbi s arapskim zemljama ili Norveškom mizerno malo, ali koliko sam upoznat godišnje proizvedemo pola miliona tona nafte i nekih blizu 2 milijarde kubika plina godišnje, a nagađa se da ima više, puno više, i to interesira Amere i Ruse, a ne INA!

car Putin i carica Kolinda

pre 6 godina

Tiha ljubav se razbuktala.
Može tu biti odličnog biznisa.
Rusija ima prirodna bogatstva i ljude a Hrvatska ima clanstvouEU, geografsku poziciju i more. Odličan spoj za mnoge poslove. Putinu treba što više zemalja iz EU koje će ublažiti ili skinuti sankcije. Iako bi Rusija morala poštovati međunarodno pravo i granice Ukrajine.

MrsiMudoje

pre 6 godina

U ruskim gulazima bili su RUSI ! Pakao !! A sta bi tek nama radili - zavadi pa vladaj ! Nema brace , samo profit - a nase Panonsko more ceka da se napuni! Pa da se kolektivno podavimo jer drugo i ne zasluzujemo !

Ментор Момо

pre 6 godina

Руси су откупили дионице МОЛ-а од аустријског ОМВ-а,тако да су они већ у ИНА-и.Није искључено да им Мађари продају и остатак,послије пресуде они одлучују,а не хрватска влада.ИНА није само Сисак и Ријека,ту су ЈАНАФ,плинска мрежа која је у Хрватској развијена по градовима.Руси и овде играју шах с Америма.

andreas kisser

pre 6 godina

bla, bla, truc, truc, spin, spin... Немате појма.Али да пљујете по Русима имате језике ко краве.А што сте полуписмени то нема везе.Лепо написа један момак пре неко вече:Стид ме је што с некима од вас делим исто држављанство.И мене.
(артиљерац, 29. oktobar 2017 19:30)

ja sam vise puta napisao to isto za ljude poput tebe (s tim sto moje komentare retko objavljuju) - zaista me je sramota da delim, ne drzavljanstvo, nego vazduh sa ljudima poput tebe! mozes da spinujes koliko hocers - NIS je prodat ispod cene, a kada je cena nepovoljna, ne mora da se prodaje. NIS nije morao da bude prodat, jer nije bilo toliko hitno - prodat je politicki, jer je diletant kostunica insistirao da se proda rusima! zbog cega, treba pitati njega. naravno razlog svi znamo: slepo rusofilstvno ostrascenog nacionaliste, koji je bio ubedjen da time kupuje podrsku za kosovo. o tome da se ni sami rusi nisu nadali da ce im biti poklonjen po toj ceni (400M evra) svedoci da su bez problema na kostunicino insistiranje promenili i protokol (ugovor je trebalo da potpisu samo tadic i medvedev kao predsednici) i dozvolili premijerima (neobavesteni i putin) da budu prisutni i stoje pored stola. da se razumemo: prodata je i zelezara politicki amerikancima (posao ugovorio djindjic, zavrsio zivkovic), s tom razlikom sto se sa zelezarom nije moglo cekati i morala je da bude prodata. ali bili su i indijci zainteresovani i nudili nesto bolje uslove, ali je doneta odluka da se zbog politicke podrske proda US stilu.

markoni

pre 6 godina

@kika majstor
I u tom silnom redu su pootpustali sve nase ljude i osnovali agenciju za lizing radnika da mogu braću Srbe da zaposle da mu rade za čitavih 25hiljada.Onako bratski da im zavrnu sta već znamo.

Dexterijus

pre 6 godina

Rusi su Srbiju "osvojili". Sada gledaju da se shire dalje. Pik je pao na Hrv I to je to... Nema tu ljubavi ili kontre Srbima ... ovde je samo biznis I profit u pitanju. I tacka...

Jugosloven

pre 6 godina

Pa da.. Pošto u Srbiju ne uđe litar nafte godišnje već se sva crpi iz Vojvodine, koju kad potroše vratiće nam NIS za 1 dolar, sad bi mogla i INA, odnosno Hrvatska isto da prođe.. E moji prijatelji...

Čvarkov

pre 6 godina

... Mece 500L, traze dlaku u jajetu svakom proizvodu iz Srbije... ovamo imamo "specijalne" odnose... Dobili NIS budzasto, kontrolisu energente za pola sveta... imaju interese i to brane i probaju... E, pa i Srbija ima interese... aprvi interes je da se vrati NIS u ruke države i sa radi za korist iste... drugi interes je da se Rusi ne petljaju u masu politiku i da se ne prodajemo jeftino zarada 6 krševa od letelica iz 80' prošlog veka...

Nikola

pre 6 godina

Zanimljiva situacija.U Bugarskoj se dobrano raširio LUKOIL,u Srbiji GASPROM,a oni će da se rašire po Hrvackoj.A da naravi da je NIS piklonjen.Ako se marbo proda pepsiju za 250,a NIS za 400 miliona tu nešto debelo ne valja.

артиљерац

pre 6 godina

@ sasa jokic Пишеш нонсенсе.Кажеш НИС је вредео између 1.5 и 2
милијарде$.Не,Deloit га је проценио на 1.5 милијарду$.Плаћен је 400
милиона$,Гаспром је на себе прихватио да исплати губитке,ино дуг
НИС-а у износу од милијарду и 140 милиона$.Заједно то износи 1,54
милијарди$,управо колико је и процењен.И при том је држава Србија
задржала 23% акција на основу којих је од 2011 добила 900 милиона$
дивиденди.И ти за тај посао кажеш да је издаја?И да,Гаспром је у
ревитализацију рафинерија уложио 3 милијарде$,као већински власник.
Наравно,да ће дивиденде државе Србије,која није уложила НИШТА,бити
умањене,док се улагања не исплате.То је потпуно НОРМАЛНО,тако се
послује.Али,како ти не радиш ништа и ни у шта се не разумеш,онда је то издаја.Шта би било да га нисмо продали?Рафинерије би пукле,са
великим еколошким послледицама и вероватним људским жртвама и увозили би нафту и нафтне деривате.Како се ниси запитао на који је
начин направљен дуг од 1,14 милијарди$?А НИС је био МОНОПЛОЛИСТА.
То те није интересовало,како видим.НИС је продат на тендеру на који
се није јавила ниједна велика западна компанија.Ни Exxon,ни Shell,
ни ВР,нико сем МОL-а и аустријског OMV који су дали још ниже понуде
од Гаспрома.Кад пишеш о нечему важном као што је ово,обавести се.

phone

pre 6 godina

Tom, pa samo budala moze da misli da je srbija razvijenije od hr po bilo cemu. Nasi mediji su samo vuciceva propaganda masinerija i odavno samo informisu narod o mastanjima naseg luckastog "vodje". Zapravo svaki odrasli gradjanin srbije zna da nam je sada gore nego za svo ono vreme kradje DOSovaca sto je stvarno podvig toliko osiromasiti sopstveni narod. Ja sam mislio da posle duo tadic + dacic ne moze gore ali evo demantovan sam. Toma diploma i mladi pulen vucic koji je celu karijeru zasnovao na praznoj retorici i hiperbolama drzi pridike o marljivosti. Mogu mu pozavideti zapadni politicari...

Balkanci smo mi

pre 6 godina

Svaki put se rastužim kada vidim koliko komentatora ili ne pročita dobro tekst ili je toliko ostrašćen da piše kako piše. Sam tekst je čista špekulacija da ne kažem obična koska. Kao Rosnjeft "razmišlja" o ulasku u vlasničku strukturu Ine što ne znači i da mora biti većinski vlasnik. MOL je trenutno tu glavni vlasnik mada isto ne 100%. Dakle, da li će nešto biti od svega toga prerano je govoriti a najmanje davati ocene kao što to čine komentatori. Hrvatska je u NATO i EU a znamo koliko bi oni voleli da Rusi uđu u naftni biznis u HR tako da mislim da je sve to neozbiljno.
Naslov i sadržaj teksta izgleda i služe da izazovu reakciju komentatora kakvu je izazvao. Koliko je lako manipulisati to je smešno. I svi imaju mišljenje kako treba voditi državu i misle da bi mogli bolje. Dobro se i vodi kakvi smo.

Gagi

pre 6 godina

@Bankar> "E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo." Evo ja sam rusofil i evo ti moj komentar: taj "Rosnjeft" ima interes da investira u nešto u Hrvatskoj jer rafinerije u Srbiji u većinskom vlasništvu ima "Gasprom-njeft". To su ti dve različite naftne kompanije. A i ti valjda možeš da shvatiš da Rusi nisu kolektivitet kao Borgovi iz "Zvezdanih staza" - ima ih raznih i svi oni imaju svoje poslovne planove. Ako sutra opet neka ruska naftna kompanija, tipa TNK, "Surgutnjeftegaz" ili "Tatnjeft", kupi u komšiluku, a ne u Srbiji, neku rafineriju ili lanac pumpi, ja to sigurno neći smatrati izdajom Srbije.

Antisha

pre 6 godina

braco to je politika velesile
nisu oni ludi. vidili da nece na more preko velike Srbije, bolje pravo u bananicu Hrvatsku, jos je HR u EU i NATO.
vidite da vas nece ni u Evroazijsku uniju, kad vas nece drugi sta cete njima.

Meister Jakob

pre 6 godina

Pitanje je samo, koliko dugo vremena ce Rusi investirati u HR.
Bojim se, da ce im se sve to odbiti o glave kao i sa Agrokorom.
I sta ce tada Rusi?
X puta sam rekao, da Rusi jos nisu dobro upoznali svoje "poslovne
partnere", naravno po karakteru.
(Ekonomista, 29. oktobar 2017 18:04)

Kao prvo ne vjerujem da će popušiti s Agrokorom, ako da onda malo, ovdje se igra neusporedivo veća igra, Rusija vs. SAD, šta misliš zašto je Trump došao Kolindi kad ga je zvala, osim da nervira Melaniju?!

Marko

pre 6 godina

Samo Hrvati neće ispasti budale kao mi, pa da im poklone INU.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DDD, 29. oktobar 2017 17:15)
@Nebrini Sanader vec poklonio madjarima.

Kika Majstor

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.

NIKOLA

pre 6 godina

NIS je prodat bez obzira na pasivu za siću, aj to nego ugovoriše i rudnu rentu ispod svakog minimuma tako da se u budućnosti radi o milijardama čistog gubitka za državu.Dalje oni su kao i da je kupljen od strane neke strane zapadne kompanije otpustili mnogo zaposlenih a ta otpuštanja i dalje traju,ako samo pogledate one mlade po pumpama oni veze nemaju sa NIS a nose njihove uniforme.Sa druge strane opet se preko NIS peglaju najvažnije državne zavrzlame obzirom da je NIS najveći poverilac nekih od najvećih gubitaša.Takodje država je ujedno i dužnik obzirom da se naravno kasni i to debelo sa plaćanjem faktura za čorbu GSP, Vojska, Policija itd,ako dodamo još i Južni tok sve u svemu ukupno loša priča.Iz cele petljancije Rusima je i te kako važna stabilnost Srbije i put u EU obzirom da im je investicija u pitanju de tek trebaju da se nafatiraju za razliku od susjeda gde imaju čistu priču a još bi se zavukli u prostor NATO.

артиљерац

pre 6 godina

Неки коментари овде су комунистичког типа:Пре рата нисмо имали ништа
дошли Немци па нам све однели.Србија троши 3 милиона тона нафте.
У Србији се произведе 600 000 тона,2.4 милиона тона се увезе из Русије.Немате појма.Кад смо тако велики произвођачи што смо онда под
санкцијама ишли у Мађарску,Румунију,Бугарску,Македонију по бензин?
Гаспром је ПОШТЕНО платио НИС.Нафтна компанија није безанска роба па
да берза одреди цену.Нафтна компанија кошта колико је КУПАЦ спреман да плати.Стрчњаци,експерти,нафтни тајкуни.Немате појма.Али да пљујете по Русима имате језике ко краве.А што сте полуписмени то нема везе.Лепо написа један момак пре неко вече:Стид ме је што с
некима од вас делим исто држављанство.И мене.

samo da primetim

pre 6 godina

(sasa jokic, 29. oktobar 2017 18:09)
Ono što bi morala država, ili firma da uradi, uradili su Rusi! Otpuštanje, racionalizacija poslovanja i od - napraviti+!:) Ako ste nesposobni, ko vam je kriv? Znam, znam, svi, sem vas samih!:))

nile

pre 6 godina

Realno je da padom Todoroviceve imperije, Hrvatska ostaje cisto pred svim sudovima duzna Ruskim drzavnim bankama i fondovima vise od 1.2 milijarde USD...
INA je priblizne vrednosti...

артиљерац

pre 6 godina

@ lala Ма да,реална вредност НИС-а је била 6 милијарди$,само што
нико није хтео да да ни приближно.Кад се продаје нафтна компанија,
фабрика,рудник,вредност је онолика колико је купац спреман да плати.
Сви се гађате неким цифрама,а нико не спомиње ОГРОМНИ дуг НИС-а,од
1.14 милиарди$ које је Гаспром преузео на себе и исплатио.Да није
продат Русима,отишао би НИС за дуг,што ће рећи не би добили НИШТА.
Е тако стоје ствари велики стручњаци и експерти.Легитимно је да не
волите Русију,али није легитимно да због тога лажете.

aha

pre 6 godina

Ocekujem da sad odmah razni zvanicnici EU i SAD ostro opomenu Hrvatsku da ne moze da sedi na dve stolice i da mora da postuje sankcije uvedene Rusiji.

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Rusi pokušavaju direktnim pristupom sa hrvatskom da zaobiđu brisel i uglave se u sferu uticaja usa - koliko vidim niko ne razmišlja o bafer zoni od jadrana do baltika koja se formira samo zato spreči bilo kakvu varijantu ekonomskog saveza rusa i zapadnih evropljana. Dakle, nema pametnijeg pristupa od direktnog, kao što smo videli sa severnim tokom i nemačkom kada je cela bafer zona preskočena...

malo cinjenica

pre 6 godina

Gasprom je vlasnik samo 56% NIS-a, drzava Srbija oko 36%, ostalo mali akcionari i jos neki koji su kupili akcije. Znaci, svako ko misli da je kompanija precenjena ili potcenjena neka izadje sa novcem i kupi NIS.

Miloš

pre 6 godina

Stvar je prosta Agrokor duguje lepe pare Rusima a INA ima problem sa naftnim poljima u Siriji da su Rusi ponudili jednostavno resenje dajte nam INA-u a zaboravicemo na dug Agrokora i vi cete dobijati % od sirijske nafte. Hrvati bi bili blesavi ako odbiju jer ce na arbitrazi morati da plate stetu Agrokora i to sa kamatom a sirijsku naftu su vec bili otpisali.

I da ovi sto kazu da je NIS prodat za sicu, pa INA je Molu prodata takodje za sicu, oko 2milijarde a u to su usla nalazista u Hrvatskoj (izmedju ostalog i u Jadranu) ali i u Siriji plus su njihove rafinerije bile daleko bolje od nasih (zna svako ko bi tamo natocio gorivo), a ni trziste pumpi nije bilo bas malo, i INA je poslovala sa dobitkom dok je NIS bio veciti gubitas sto itekako znaci kad neko kupuje kompaniju on opusteno moze da vam ubije cenu na kontu gubitaka koje ista pravi a vi objasnite da je to zbog politike.

I da za ove koji kukaju o otpustenim radnicima pa da su ti radnici vise brinuli ne bi gubici bili toliki, plate na pumpama bile odlicne ali su i pored toga krali gorivo i sad kuku lele otpustio ih Rus, otpustio bih ih bilo koji stranac a plate sveo na nivo plata kod konkurencije.

objavite i moj

pre 6 godina

E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo.(Bankar, 29. oktobar 2017 15:00)

Pa tvoje poimanje rusofila je jako cudno, kao i Rusije. Pa niti mi mozemo u svemu biti "lider u regionu" niti Rusi time sto prave neke strategije oko Hrvatske nas time nesto nipodastavaju. Rusofilija se ne zasniva na tome a ti to pokusavas da podvalis ne bi li ispao pametan.

Ekonomista

pre 6 godina

Pitanje je samo, koliko dugo vremena ce Rusi investirati u HR.
Bojim se, da ce im se sve to odbiti o glave kao i sa Agrokorom.
I sta ce tada Rusi?
X puta sam rekao, da Rusi jos nisu dobro upoznali svoje "poslovne
partnere", naravno po karakteru.

nije 3.1 vec 2.7 i minus 50 ooo svaked god i nije 1.5 , vec 2.0 ali i to je lose

pre 6 godina

@tom ,grijesis u mnogo stvari , ali mene najvise zanima kako mislis da ce INA povratiti naftna polja u Siriji kada su stavili sankcije istoj , a u Siriji stari predsjednik polako vraca teritorij? Plus INA je jos uvijek u vecinskom vlasnistvu MOL-a

АРА

pre 6 godina

Rade@ Можда је у Загребу привредна амбасада Кине за југоисточну Европу али Кина има много веће инвестиције у Србији него у Хрватској. Чак је и представништво кинеске банке отворено у Београду(4. најача банка у свету) да би се лакше кредитирали пројекти које Кина спроводи, а не спроводи један пројекат већ стотине њих вредности преко 1 млрд евра.

Gunđalo

pre 6 godina

Andress kiss: moram samo nešto da napišem. Kako je železara "prodata"? U njoj je istopljen svaki srpski tenk koji je Tadić raspustio a sve je pratila USA, to je moralo da se odradi i pritisak je bio nenormalan. NIS je trebao da ode Amerima preko neke evropske ćerke firme jer nisu oni nas bombardovali da bi pomogli albancima. Neobavešteni je birao manje od dva zla, dao je rujama Nis na poklon.
Sad jeste to loša cena, ali sad niko ne može da slobodno vojno deluje po Srbiji jer će rusi braniti svoju imovinu. Ništa bolje ne bi smo prošli da smo i ujka Semu "prodali" NiS

Kika Majstor

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.

Gagi

pre 6 godina

@Bankar> "E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo." Evo ja sam rusofil i evo ti moj komentar: taj "Rosnjeft" ima interes da investira u nešto u Hrvatskoj jer rafinerije u Srbiji u većinskom vlasništvu ima "Gasprom-njeft". To su ti dve različite naftne kompanije. A i ti valjda možeš da shvatiš da Rusi nisu kolektivitet kao Borgovi iz "Zvezdanih staza" - ima ih raznih i svi oni imaju svoje poslovne planove. Ako sutra opet neka ruska naftna kompanija, tipa TNK, "Surgutnjeftegaz" ili "Tatnjeft", kupi u komšiluku, a ne u Srbiji, neku rafineriju ili lanac pumpi, ja to sigurno neći smatrati izdajom Srbije.

артиљерац

pre 6 godina

Неки коментари овде су комунистичког типа:Пре рата нисмо имали ништа
дошли Немци па нам све однели.Србија троши 3 милиона тона нафте.
У Србији се произведе 600 000 тона,2.4 милиона тона се увезе из Русије.Немате појма.Кад смо тако велики произвођачи што смо онда под
санкцијама ишли у Мађарску,Румунију,Бугарску,Македонију по бензин?
Гаспром је ПОШТЕНО платио НИС.Нафтна компанија није безанска роба па
да берза одреди цену.Нафтна компанија кошта колико је КУПАЦ спреман да плати.Стрчњаци,експерти,нафтни тајкуни.Немате појма.Али да пљујете по Русима имате језике ко краве.А што сте полуписмени то нема везе.Лепо написа један момак пре неко вече:Стид ме је што с
некима од вас делим исто држављанство.И мене.

Ekonomista

pre 6 godina

Pitanje je samo, koliko dugo vremena ce Rusi investirati u HR.
Bojim se, da ce im se sve to odbiti o glave kao i sa Agrokorom.
I sta ce tada Rusi?
X puta sam rekao, da Rusi jos nisu dobro upoznali svoje "poslovne
partnere", naravno po karakteru.

objavite i moj

pre 6 godina

E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo.(Bankar, 29. oktobar 2017 15:00)

Pa tvoje poimanje rusofila je jako cudno, kao i Rusije. Pa niti mi mozemo u svemu biti "lider u regionu" niti Rusi time sto prave neke strategije oko Hrvatske nas time nesto nipodastavaju. Rusofilija se ne zasniva na tome a ti to pokusavas da podvalis ne bi li ispao pametan.

sasa jokic

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.
(Kika Majstor, 29. oktobar 2017 17:04)
Akmo jedno po jedno. Procenjena vrednost NIS-a, bez naftnih i gasnih rezervi bila je oko (minimum) izmedju 1.5 i 2 milijarde €. Ako je 400 miliona razumna cena, onda se iza tvog pseudonima verovatno krije ili neko iz vrha DSS ili Gasproma. Drugo Gasprom nije investirao u modernizaciju, kako su nama predstavili, nego je dao kredit NIS-u, sto ce reci da nije investicija, vec cemo te pare vracati sa kamatom. Kako su unapredili poslovanje? Pa samo u prvoj godini is rpli su nafte u vrednosti od milijardu €, i to bez placanja rudne rente!? Otpustili dve trecine radnika za stalno, ostale otpustili pa zaposlili na lizing! I dalje crpe naftu i gas, posle 5 godina sa rudnom rentom od 3%, doj je u drugim zemljama premo 10%.
Prodaja NIS-a je klasicna veleizdaja, i nadam se da ce se naci neko ko ce preispitati taj lopovluk i vratiti NIS Srbiji!
Rusi nam nikada nisu bila braca, niti ce ikada biti, uvek su nas iskorostavali zarad svojih interesa!!!

АРА

pre 6 godina

Rade@ Можда је у Загребу привредна амбасада Кине за југоисточну Европу али Кина има много веће инвестиције у Србији него у Хрватској. Чак је и представништво кинеске банке отворено у Београду(4. најача банка у свету) да би се лакше кредитирали пројекти које Кина спроводи, а не спроводи један пројекат већ стотине њих вредности преко 1 млрд евра.

Bankar

pre 6 godina

E da mi je znati gde su svi oni rusofili da prkomentarišu ovo. Rusi samo svoj interes prate kao i SAD. Srbofila nama nedostaje zato smo tu gde smo.

артиљерац

pre 6 godina

@ lala Ма да,реална вредност НИС-а је била 6 милијарди$,само што
нико није хтео да да ни приближно.Кад се продаје нафтна компанија,
фабрика,рудник,вредност је онолика колико је купац спреман да плати.
Сви се гађате неким цифрама,а нико не спомиње ОГРОМНИ дуг НИС-а,од
1.14 милиарди$ које је Гаспром преузео на себе и исплатио.Да није
продат Русима,отишао би НИС за дуг,што ће рећи не би добили НИШТА.
Е тако стоје ствари велики стручњаци и експерти.Легитимно је да не
волите Русију,али није легитимно да због тога лажете.

aha

pre 6 godina

Ocekujem da sad odmah razni zvanicnici EU i SAD ostro opomenu Hrvatsku da ne moze da sedi na dve stolice i da mora da postuje sankcije uvedene Rusiji.

Šarena laža

pre 6 godina

Ne razumem, pa zar Hrvatska nije UDARILA sankcije Rusiji, baš kao i moćna Crna Gora.
Šta će reći njihovi natovski prijatelji, na čelu sa Amerikancima...
Rusi se samo igraju, kao Ameri u holivudskim filmovima.

Miloš

pre 6 godina

Stvar je prosta Agrokor duguje lepe pare Rusima a INA ima problem sa naftnim poljima u Siriji da su Rusi ponudili jednostavno resenje dajte nam INA-u a zaboravicemo na dug Agrokora i vi cete dobijati % od sirijske nafte. Hrvati bi bili blesavi ako odbiju jer ce na arbitrazi morati da plate stetu Agrokora i to sa kamatom a sirijsku naftu su vec bili otpisali.

I da ovi sto kazu da je NIS prodat za sicu, pa INA je Molu prodata takodje za sicu, oko 2milijarde a u to su usla nalazista u Hrvatskoj (izmedju ostalog i u Jadranu) ali i u Siriji plus su njihove rafinerije bile daleko bolje od nasih (zna svako ko bi tamo natocio gorivo), a ni trziste pumpi nije bilo bas malo, i INA je poslovala sa dobitkom dok je NIS bio veciti gubitas sto itekako znaci kad neko kupuje kompaniju on opusteno moze da vam ubije cenu na kontu gubitaka koje ista pravi a vi objasnite da je to zbog politike.

I da za ove koji kukaju o otpustenim radnicima pa da su ti radnici vise brinuli ne bi gubici bili toliki, plate na pumpama bile odlicne ali su i pored toga krali gorivo i sad kuku lele otpustio ih Rus, otpustio bih ih bilo koji stranac a plate sveo na nivo plata kod konkurencije.

артиљерац

pre 6 godina

@ sasa jokic Пишеш нонсенсе.Кажеш НИС је вредео између 1.5 и 2
милијарде$.Не,Deloit га је проценио на 1.5 милијарду$.Плаћен је 400
милиона$,Гаспром је на себе прихватио да исплати губитке,ино дуг
НИС-а у износу од милијарду и 140 милиона$.Заједно то износи 1,54
милијарди$,управо колико је и процењен.И при том је држава Србија
задржала 23% акција на основу којих је од 2011 добила 900 милиона$
дивиденди.И ти за тај посао кажеш да је издаја?И да,Гаспром је у
ревитализацију рафинерија уложио 3 милијарде$,као већински власник.
Наравно,да ће дивиденде државе Србије,која није уложила НИШТА,бити
умањене,док се улагања не исплате.То је потпуно НОРМАЛНО,тако се
послује.Али,како ти не радиш ништа и ни у шта се не разумеш,онда је то издаја.Шта би било да га нисмо продали?Рафинерије би пукле,са
великим еколошким послледицама и вероватним људским жртвама и увозили би нафту и нафтне деривате.Како се ниси запитао на који је
начин направљен дуг од 1,14 милијарди$?А НИС је био МОНОПЛОЛИСТА.
То те није интересовало,како видим.НИС је продат на тендеру на који
се није јавила ниједна велика западна компанија.Ни Exxon,ни Shell,
ни ВР,нико сем МОL-а и аустријског OMV који су дали још ниже понуде
од Гаспрома.Кад пишеш о нечему важном као што је ово,обавести се.

bbb

pre 6 godina

Nase patriote zaobravljaju da je Rusija pre SAD priznala Hrvatsku 1992, da su prodavali oruzlje Hrvatskoj 90 tih a i da od 90 te vise trguju sa njima nego sa nama i da ima vise hrvatski proizvoda na ruskom trzistu nego nasih , cak iaok su oni u EU,NATO i uveli im sankcije.

nevski

pre 6 godina

ja sam tezak rusofil, i, vrlo dobro znam da Ruse samo kes interesuje, tj. njihova korist iskljucivo. Rusiju volim zbog pravoslavlja, Dostojevskog, Jesenjina, i, zato sto je neunistiva. Licno, mi treba da idemo pravo ka EU, sto brze, jer, uz koga smo mi, njemu spasa nema, propada milion posto. Tako da, napred ka EU, podhitno!

malo cinjenica

pre 6 godina

Gasprom je vlasnik samo 56% NIS-a, drzava Srbija oko 36%, ostalo mali akcionari i jos neki koji su kupili akcije. Znaci, svako ko misli da je kompanija precenjena ili potcenjena neka izadje sa novcem i kupi NIS.

Balkanci smo mi

pre 6 godina

Svaki put se rastužim kada vidim koliko komentatora ili ne pročita dobro tekst ili je toliko ostrašćen da piše kako piše. Sam tekst je čista špekulacija da ne kažem obična koska. Kao Rosnjeft "razmišlja" o ulasku u vlasničku strukturu Ine što ne znači i da mora biti većinski vlasnik. MOL je trenutno tu glavni vlasnik mada isto ne 100%. Dakle, da li će nešto biti od svega toga prerano je govoriti a najmanje davati ocene kao što to čine komentatori. Hrvatska je u NATO i EU a znamo koliko bi oni voleli da Rusi uđu u naftni biznis u HR tako da mislim da je sve to neozbiljno.
Naslov i sadržaj teksta izgleda i služe da izazovu reakciju komentatora kakvu je izazvao. Koliko je lako manipulisati to je smešno. I svi imaju mišljenje kako treba voditi državu i misle da bi mogli bolje. Dobro se i vodi kakvi smo.

djidji govedina

pre 6 godina

ajmo sad svi rusofili u masovni pakao depresije;)..em su ih naoruzavali u ratu protiv srba em investiraju po hrv..nikad se srbi pameti nece dozvati...radije gladan nego pametan;)

Olga

pre 6 godina

Nismo mi? Pa naše izvore su skoro pa iscrpili, za 400. miliona Evra iscrpili nafte preko 10. milijardi Evra. Koštunice goreo u paklu, i svi rusofili s tobom zajedno.

zoran

pre 6 godina

Srbi su dobri samo da se preko njihove grbace ratuje i nista drugo.
Rusi su uvek okretali ledja Srbiji kada je bilo najpotrebnije i to je cinjenica iz istorije, jer oni znaju da mi nismo isti narod, ali je to druga prica. Masa srpska se zaludjuje o nekoj povezanosti (misleci kako smo dosi iz Rusije ovde na Balkan) , ali ona ne postoji.
Malo ko zna da su se Ameri i te kako zalagali za konfederaciju u sklopu Juge, samo da rata ne bude, dok su se Rusi pravili ludi i prvi priznali Hrvatsku. Sve ovo lako moze da se proveri.
Englezi su gurali ratnu opciju, ne Ameri. Da ne spominjemo glupog Milosevica i ostale bandoglavce.
Rusi ce ponovo preko nase grbace da se svadjaju sa USA, a onaj covek od pre neki dan sve lepo rekao...uporedite investicije jednih i drugih i sve ce vam biti jasno.
Nas Englezi podrivaju preko njihove 5. kolone (Milosevic je bio njihov djak) a ne USA, no kome to objasniti u Srbiji..??
Kinezi mogu biti istinski partner, ali Rusi nikada.
Pa, pogledajte prevaru s aovih 6 krseva od aviona, majko mila..>!!!!

tom

pre 6 godina

Interesantno i vrlo primamljivo za Hrvatsku,Rusi bi modernizirali rafinerije u Sisku i Rijeci i cak povecali proizvodnju a sa svojom naftom dosli do Italije.A hrvatska preko njih do svojih naftnih polja u Siriji.Inace Rosnjeft godinama surađuje sa americkim Eksonom tako da je ovo vrlo moguce.Secin je vrlo ozbiljan covjek koj ne prica bez veze.Inace još jedan dokaz koliko Hr propada pogotovo u sr medijima,toliko propada da im bdp raste 3.1 posto (kod nas 1.5) i jos mnogo stvari koje b92 ne objavljuje.Kao i komentare koji se ne uklapaju u sr medisko pljuvanje po hr.Najljepse molim da se objavi ovaj komentar koji ne vrijeđa nitkoga samo iznosi cinjenice.Unaprijed hvala!!

Gunđalo

pre 6 godina

Andress kiss: moram samo nešto da napišem. Kako je železara "prodata"? U njoj je istopljen svaki srpski tenk koji je Tadić raspustio a sve je pratila USA, to je moralo da se odradi i pritisak je bio nenormalan. NIS je trebao da ode Amerima preko neke evropske ćerke firme jer nisu oni nas bombardovali da bi pomogli albancima. Neobavešteni je birao manje od dva zla, dao je rujama Nis na poklon.
Sad jeste to loša cena, ali sad niko ne može da slobodno vojno deluje po Srbiji jer će rusi braniti svoju imovinu. Ništa bolje ne bi smo prošli da smo i ujka Semu "prodali" NiS

Dobro i?

pre 6 godina

Rusofili...na kolektivni harikiri.

Sram vas bilo Rusi..uvalili ste nam 6 krseva migova za 200 miliona a uzeli ste ceo NIS sa sve pumpama, izvorima nafte i pravima za kopanje za 400 miliona. Znaci ceo NIS vredi kao 12 ruskih krseva starih 40 godina.E srbi,srbi

Marko

pre 6 godina

Samo Hrvati neće ispasti budale kao mi, pa da im poklone INU.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DDD, 29. oktobar 2017 17:15)
@Nebrini Sanader vec poklonio madjarima.

nile

pre 6 godina

Realno je da padom Todoroviceve imperije, Hrvatska ostaje cisto pred svim sudovima duzna Ruskim drzavnim bankama i fondovima vise od 1.2 milijarde USD...
INA je priblizne vrednosti...

Jugosloven

pre 6 godina

Pa da.. Pošto u Srbiju ne uđe litar nafte godišnje već se sva crpi iz Vojvodine, koju kad potroše vratiće nam NIS za 1 dolar, sad bi mogla i INA, odnosno Hrvatska isto da prođe.. E moji prijatelji...

Dex

pre 6 godina

Pametni moji sunarodnici, ostanite vi izvan EU i NATO, kako bi bili dobri s Rusima. Naravno, ono sto samo detence od tri godine ne razume je - njima je prioritet trziste EU. Evropske zemlje izvan tog trzista tretiraju kao kolonije. Zato im je Slovenija najbolji partner iz ex YU, a Hrvatska preti da preuzme tu ulogu. Srbija nije na listi...

Toto

pre 6 godina

Nase patriote zaobravljaju da je Rusija pre SAD priznala Hrvatsku 1992, da su prodavali oruzlje Hrvatskoj 90 tih a i da od 90 te vise trguju sa njima nego sa nama i da ima vise hrvatski proizvoda na ruskom trzistu nego nasih , cak iaok su oni u EU,NATO i uveli im sankcije.
----
Tacno, a prva zemlja koja je priznala nezavisnu BiH je bila Bugarska. Ta ista Bugarska je najveci ruski saveznik u ovom delu sveta. Jugoslavija su smatrali Velikom Srbijom i i jasno je da su hteli da se osvete Srbima za desavanja u proslosti. Sve su to radili u dosluhu ako ne i po naredjenju majcice Rusije.

andreas kisser

pre 6 godina

bla, bla, truc, truc, spin, spin... Немате појма.Али да пљујете по Русима имате језике ко краве.А што сте полуписмени то нема везе.Лепо написа један момак пре неко вече:Стид ме је што с некима од вас делим исто држављанство.И мене.
(артиљерац, 29. oktobar 2017 19:30)

ja sam vise puta napisao to isto za ljude poput tebe (s tim sto moje komentare retko objavljuju) - zaista me je sramota da delim, ne drzavljanstvo, nego vazduh sa ljudima poput tebe! mozes da spinujes koliko hocers - NIS je prodat ispod cene, a kada je cena nepovoljna, ne mora da se prodaje. NIS nije morao da bude prodat, jer nije bilo toliko hitno - prodat je politicki, jer je diletant kostunica insistirao da se proda rusima! zbog cega, treba pitati njega. naravno razlog svi znamo: slepo rusofilstvno ostrascenog nacionaliste, koji je bio ubedjen da time kupuje podrsku za kosovo. o tome da se ni sami rusi nisu nadali da ce im biti poklonjen po toj ceni (400M evra) svedoci da su bez problema na kostunicino insistiranje promenili i protokol (ugovor je trebalo da potpisu samo tadic i medvedev kao predsednici) i dozvolili premijerima (neobavesteni i putin) da budu prisutni i stoje pored stola. da se razumemo: prodata je i zelezara politicki amerikancima (posao ugovorio djindjic, zavrsio zivkovic), s tom razlikom sto se sa zelezarom nije moglo cekati i morala je da bude prodata. ali bili su i indijci zainteresovani i nudili nesto bolje uslove, ali je doneta odluka da se zbog politicke podrske proda US stilu.

Čvarkov

pre 6 godina

... Mece 500L, traze dlaku u jajetu svakom proizvodu iz Srbije... ovamo imamo "specijalne" odnose... Dobili NIS budzasto, kontrolisu energente za pola sveta... imaju interese i to brane i probaju... E, pa i Srbija ima interese... aprvi interes je da se vrati NIS u ruke države i sa radi za korist iste... drugi interes je da se Rusi ne petljaju u masu politiku i da se ne prodajemo jeftino zarada 6 krševa od letelica iz 80' prošlog veka...

Branko

pre 6 godina

Samo neka idu u Hrvatsku, samo sto dalje od Srbije!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Profesor, 29. oktobar 2017 15:04)

Kasno, profesore, gde Rusi udju ne izlaze odatle.

zg232

pre 6 godina

Rijecka rafinerija je moderna rafinerija. Sisacka nema perspektivu. Sve ostalo su bajke a inom uravlja mol.
(lala, 29. oktobar 2017 14:34)

Mali je korak između bajke i zbilje. Rosnjeft ima određeni iznos dionica MOL-a, a MOL je na zahtjev Hrvatske ponudio joj otkup INA-inih dionica. U Međuvremenu je došla afera Agrokor i sve manje se govori o otkupu INA-e. MOL se želi riješiti svih problema s Hrvatskom i nije isključeno da će dionice INA-e prodati Rosnjeftu, ako do određenog vremena Hrvatska ne iskešira za INa-u. Budući da Hrvati smatraju Ruse prijateljskim narodom, mislim da neće biti problem da Rosnjeft postane novi većinski suvlasnik INA-e. Uostalom, Rusi grade po Hrvatskoj uveliko i više su oni imali problema s našom administracijom, nego mi s njima. Zadnje je da grade veliki rekreacijski i spa centar s hotelom na sjeveru Hrvatske.

nije 3.1 vec 2.7 i minus 50 ooo svaked god i nije 1.5 , vec 2.0 ali i to je lose

pre 6 godina

@tom ,grijesis u mnogo stvari , ali mene najvise zanima kako mislis da ce INA povratiti naftna polja u Siriji kada su stavili sankcije istoj , a u Siriji stari predsjednik polako vraca teritorij? Plus INA je jos uvijek u vecinskom vlasnistvu MOL-a

car Putin i carica Kolinda

pre 6 godina

Tiha ljubav se razbuktala.
Može tu biti odličnog biznisa.
Rusija ima prirodna bogatstva i ljude a Hrvatska ima clanstvouEU, geografsku poziciju i more. Odličan spoj za mnoge poslove. Putinu treba što više zemalja iz EU koje će ublažiti ili skinuti sankcije. Iako bi Rusija morala poštovati međunarodno pravo i granice Ukrajine.

JaSam

pre 6 godina

Pa ovim Hrvatima niko ne prica da moraju da se odluce izmedju Rusije i Zapada, odavno okrenuti ka Zapadu, a opet s Rusijom imaju bolje odnose nego mi. I Bugari isto tako!

nervozna ganglija

pre 6 godina

Srbija nije poklonila NIS. Prodat je po razumnoj ceni za ono doba, nešto ispod stvarne vrednosti, ali Rusi su uložili u nova rafinerijska postrojenja i uveli puno reda u poslovanje. NIS je bio kompanija male vrednosti (i sada je), a rafinerije su poslovale sa gubitkom, dakle bile bezvredne kao takve.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kika Majstor, 29. oktobar 2017 17:04)


Pričaš gluposti...NIS nije samo nafta (ogromne količine gotovih proizvoda su se nalazile u skladištima po celoj Srbiji)....Gde su silni objekti po planinama Srbije i na moru u CG koje su radnici gradili od svojih plata? Prodali Rusi za grdne novce osim par objekata...Sveli NIS sa 32.000 radnika na 6.000 (pa nisu valjda svi bili administracija)...Ugasili rafineriju u NS (1450 radnika) i koliko još skladišta po Srbiji...NIS je punio budžet ondašnje države sa 30% da ne pominjem razna sponzorstva raznim sportskim klubovima i KUD (danas samo par sportskih klubova) a koliko ta cifra iznosi danas, da ne pominjem najnižu rudnu rentu (koliko Rusi naplaćuju stranim kompanijama u svojoj državi?)...Informišite se koliko je ljudi dobilo na sudu (pravosnažne presude) za mobing u NISu....Mnogo toga ima a malo je mesta za pisanje...
Kad su "braći" ovako pomogli kako li će tek njima...?
Kao i sve ostalo na ovim portalima, nemate pojma ali je bitno da se lupa po tastaturi da bi ispali najpametniji....

samo da primetim

pre 6 godina

(sasa jokic, 29. oktobar 2017 18:09)
Ono što bi morala država, ili firma da uradi, uradili su Rusi! Otpuštanje, racionalizacija poslovanja i od - napraviti+!:) Ako ste nesposobni, ko vam je kriv? Znam, znam, svi, sem vas samih!:))

Dexterijus

pre 6 godina

Rusi su Srbiju "osvojili". Sada gledaju da se shire dalje. Pik je pao na Hrv I to je to... Nema tu ljubavi ili kontre Srbima ... ovde je samo biznis I profit u pitanju. I tacka...

Antisha

pre 6 godina

braco to je politika velesile
nisu oni ludi. vidili da nece na more preko velike Srbije, bolje pravo u bananicu Hrvatsku, jos je HR u EU i NATO.
vidite da vas nece ni u Evroazijsku uniju, kad vas nece drugi sta cete njima.

ChiSerb

pre 6 godina

Meni samo nije jasno kad će srbi prestati da idu srcem i počnu da gledaju lični interes. Pa dal je moguće da još uvek postoji neko ko misli da bi neko ginuo zbog nekoga a da nema interes.

Ментор Момо

pre 6 godina

Руси су откупили дионице МОЛ-а од аустријског ОМВ-а,тако да су они већ у ИНА-и.Није искључено да им Мађари продају и остатак,послије пресуде они одлучују,а не хрватска влада.ИНА није само Сисак и Ријека,ту су ЈАНАФ,плинска мрежа која је у Хрватској развијена по градовима.Руси и овде играју шах с Америма.

Nikola

pre 6 godina

Zanimljiva situacija.U Bugarskoj se dobrano raširio LUKOIL,u Srbiji GASPROM,a oni će da se rašire po Hrvackoj.A da naravi da je NIS piklonjen.Ako se marbo proda pepsiju za 250,a NIS za 400 miliona tu nešto debelo ne valja.

Meister Jakob

pre 6 godina

sta i hrvati ce da im poklone naftnu industriju kao mi NIS sto smo im poklonili?
(boot-am, 29. oktobar 2017 16:05)

Hrvatska ima svoje izvore nafte i plina(gasa), u usporedbi s arapskim zemljama ili Norveškom mizerno malo, ali koliko sam upoznat godišnje proizvedemo pola miliona tona nafte i nekih blizu 2 milijarde kubika plina godišnje, a nagađa se da ima više, puno više, i to interesira Amere i Ruse, a ne INA!

Okuka

pre 6 godina

Evo ja sam rusofil i evo ti moj komentar: taj "Rosnjeft" ima interes da investira u nešto u Hrvatskoj jer rafinerije u Srbiji u većinskom vlasništvu ima "Gasprom-njeft". To su ti dve različite naftne kompanije. A i ti valjda možeš da shvatiš da Rusi nisu kolektivitet kao Borgovi iz "Zvezdanih staza" - ima ih raznih i svi oni imaju svoje poslovne planove.
(Gagi, 29. oktobar 2017 15:27)

Interesantno. Uz ove dve koje si pomenuo, evo i još jedna Transnjeft. I jesu različite naftne kompanije, to je tačno, ali imaju i nešto zajedničko. Vlasnika. Državu Rusiju

Gospodar Zarin

pre 6 godina

Rusi pokušavaju direktnim pristupom sa hrvatskom da zaobiđu brisel i uglave se u sferu uticaja usa - koliko vidim niko ne razmišlja o bafer zoni od jadrana do baltika koja se formira samo zato spreči bilo kakvu varijantu ekonomskog saveza rusa i zapadnih evropljana. Dakle, nema pametnijeg pristupa od direktnog, kao što smo videli sa severnim tokom i nemačkom kada je cela bafer zona preskočena...

MrsiMudoje

pre 6 godina

U ruskim gulazima bili su RUSI ! Pakao !! A sta bi tek nama radili - zavadi pa vladaj ! Nema brace , samo profit - a nase Panonsko more ceka da se napuni! Pa da se kolektivno podavimo jer drugo i ne zasluzujemo !

Meister Jakob

pre 6 godina

Pitanje je samo, koliko dugo vremena ce Rusi investirati u HR.
Bojim se, da ce im se sve to odbiti o glave kao i sa Agrokorom.
I sta ce tada Rusi?
X puta sam rekao, da Rusi jos nisu dobro upoznali svoje "poslovne
partnere", naravno po karakteru.
(Ekonomista, 29. oktobar 2017 18:04)

Kao prvo ne vjerujem da će popušiti s Agrokorom, ako da onda malo, ovdje se igra neusporedivo veća igra, Rusija vs. SAD, šta misliš zašto je Trump došao Kolindi kad ga je zvala, osim da nervira Melaniju?!

NIKOLA

pre 6 godina

NIS je prodat bez obzira na pasivu za siću, aj to nego ugovoriše i rudnu rentu ispod svakog minimuma tako da se u budućnosti radi o milijardama čistog gubitka za državu.Dalje oni su kao i da je kupljen od strane neke strane zapadne kompanije otpustili mnogo zaposlenih a ta otpuštanja i dalje traju,ako samo pogledate one mlade po pumpama oni veze nemaju sa NIS a nose njihove uniforme.Sa druge strane opet se preko NIS peglaju najvažnije državne zavrzlame obzirom da je NIS najveći poverilac nekih od najvećih gubitaša.Takodje država je ujedno i dužnik obzirom da se naravno kasni i to debelo sa plaćanjem faktura za čorbu GSP, Vojska, Policija itd,ako dodamo još i Južni tok sve u svemu ukupno loša priča.Iz cele petljancije Rusima je i te kako važna stabilnost Srbije i put u EU obzirom da im je investicija u pitanju de tek trebaju da se nafatiraju za razliku od susjeda gde imaju čistu priču a još bi se zavukli u prostor NATO.

markoni

pre 6 godina

@kika majstor
I u tom silnom redu su pootpustali sve nase ljude i osnovali agenciju za lizing radnika da mogu braću Srbe da zaposle da mu rade za čitavih 25hiljada.Onako bratski da im zavrnu sta već znamo.

phone

pre 6 godina

Tom, pa samo budala moze da misli da je srbija razvijenije od hr po bilo cemu. Nasi mediji su samo vuciceva propaganda masinerija i odavno samo informisu narod o mastanjima naseg luckastog "vodje". Zapravo svaki odrasli gradjanin srbije zna da nam je sada gore nego za svo ono vreme kradje DOSovaca sto je stvarno podvig toliko osiromasiti sopstveni narod. Ja sam mislio da posle duo tadic + dacic ne moze gore ali evo demantovan sam. Toma diploma i mladi pulen vucic koji je celu karijeru zasnovao na praznoj retorici i hiperbolama drzi pridike o marljivosti. Mogu mu pozavideti zapadni politicari...