Kad toplani kažeš "ćao“

Ko prelomi da se oprosti od centralnog grejanja – jer je skupo ili mlako – suočiće se sa raznim problemima.

Izvor: Deutsche Welle
Pošaljite komentar
 1. U Novom Sadu nam naplaćuju gubitak gasa u cevima do dolaska u domaćinstvo,i to u iznosu od 10 kubnih metara gasa.Mislim da je u ovakvoj državi sve legalno što narod plaća.
   (Sasa ns, 18. oktobar 2017 19:12)

  # Link komentara

 2. Gubitak u toku prenosa toplotne energije 20% ne postoji nigde u normalnom svetu i taj ko dozvoli da se takve instalacije koriste treba za to debelo da odgovara. Ali nase toplane rade za energetski lobi jer je ocigledno vazno samo uzeti sto vise novca gradjanima inace bi nesto uradile da renoviraju instalacije i smanje gzbitke.U mnogim zapadnim zemljama drzava subvencionise upotrebu obnovljive energije npr. ugradnju solarnih sistema za zagrevanje vode kojom se stanovi zagrevaju cime se smanjuju isporuke iz toplane, dok se kod nas prica o gubitku od 20% kao necemu normalnom umesto 2-3%. Takodje znamo svi za basnoslovne iznose za grejanje narocito nakon uvodjenja tzv "placanja po potrosnji" uz upotrebu tzv "delitelja" i sumnjivih firmi koje ih ocitavaju i vrse raspodelu po stanovima, kao eto saveti zgrade ne mogu to sami vec moraju da angazuju nekoga.To sve lici na legalizovanu pljacku zaludjenog naroda i lov u mutnom, pa se treba organizovati i boriti svim silama protiv pljacke.
   (Dragan, 18. oktobar 2017 17:30)

  # Link komentara

 3. Cena daljinskog grejanja od 1 Evra po kvadratu je ekonomska, ali ovde je problem u necem drugom. U toplanama ne rade profesionalci, puno se krade, ne radi se kvalitetno, vecinu stvari obavljaju koopreantske firme, a ne strucni ljudi iz toplana. Toplane same rasipaju novac, a ne gradjani. Ako za stan od 50 kvadrata, placate 600 evra godisnje, to uopste nije malo, jer bi ovaj daljinski nacin grejanja morao biti najisplativiji i najjeftinici. A to da u toplanama sede buzdovani koji o grejnju pojma nemaju, sto proizvoljno procenjuju koliko se trosi itd, to je vec druga prica. Kada bi MUP usao u srpske toplane, zagrejala bi se Srbija zestoko.
  (PENZIONER, 18. oktobar 2017 17:14)

  # Link komentara

 4. Da li onda WiFi mora da se doplaćuje jer signal dolazi sa svih strana ?!
  (Stvor, 18. oktobar 2017 17:07)

  # Link komentara

 5. Prvo, ajde da izadjemo iz srednjeg veka. Najjeftinije grejanje na drva je mozda bilo 1970-neke, danas je 2017. Najjeftinije grejanje je toplotnim pumpama voda-voda gde se koristi podzemna voda kao energent za hladjenje freona. Ali je i najskuplji sistem za uvodjenje. Ja grejem Fujitsu inverter klimama, do sad 2, ove sezone dodao jos dve.Kuca 90m2 sa izolacijom u proseku kostalo 200e za sezonu! Dakle oktobar-april. To je najjeftinije grejanje cak i uz poskupljenje struje. Ali izolacija je stavka broj jedan ako hocete jeftinije grejanje.
  (Nindza Tesla, 18. oktobar 2017 16:28)

  # Link komentara

 6. "U svakoj količini isporuke toplotne energije deo odlazi na sopstvenu potrošnju, dakle na radijatore, a deo se gubi preko zajedničkih unutrašnjih grejnih instalacija. To je od samog sistema cevi gde se nalaze toplotne pumpe, i sve ostalo u samoj podstanici, pa se to sistemom cevi razvodi po stanovima – sve su to zajedničke grejne instalacije."

  Po ovoj logici, ako na primer kupim tonu peleta za grejanje, dobavljac mi isporucuje 800kg jer se 200kg (tj, 20%) rasulo po kamionu i od kamiona do mesta gde stoji pelet, a ako sledece godine prestanem da kupujem pelet, dobavljac i dalje ima pravo da mi naplacuje tih rasutih 200kg od jedne tone koju mi nije isporucio?
  (Realno, 18. oktobar 2017 16:08)

  # Link komentara

 7. @ovoono, 18. oktobar 2017 14:41

  :( Ne. Ali mozes da im platis to sto ti zidove dogrevaju u kontinuitetu cak i kada tvoja TA pec ne radi.
  (Marko, 18. oktobar 2017 15:37)

  # Link komentara

 8. Aloooo , ako se ja isključim sa grejanja i greje me stan iznad, ispod i sa strane nisam dužan da toplani plaćam išta jer su stanari iznad, ispod i sa strane VEĆ PLATILI TOPLANI. KAKVA JE OVO, INAČE KRIVIČNA, DVOSTRUKA NAPLATA ZA ISTU ROBU?
   (saša niš, 18. oktobar 2017 15:37)

  # Link komentara

 9. Privremeno i trajno isključenje!
  Važna je razlika, privremeno je moguće do 1 godine i plaća se 30% što su troškovi jer toplana čuva kapacitet za ponovno priključenje, posle godinu dana isključenje postaje trajno, ne plaća se ništa, ali nema čuvanja kapaciteta, može se neko drugi priključiti, pa ako jednog dana daljinsko grejanje opet bude u normalnom cenovnom rangu (a ne pljačka) vi poželite da se priključite, imaju pravo da odgovore da nema kapaciteta!
  Tako je zakonsko tumačenje, meni nema nikakvog smisla, jer ne čuh do sada da su nekog odbili, čak i u naseljima gde su čitave nove zgrade nikle.
  (Dalibor, 18. oktobar 2017 15:31)

  # Link komentara

 10. Живим у згради која има свој котао на гас, а одмах поред мене зграда која је на централном грејању из топлане. Наш рачун за гас на годишњем нивоу за је тачно на 40% од њиховог рачуна када се гледа по квадратном метру стана. Дакле, просто, топлане деру, тј пондеришу цену онима који плаћају са онима који не плаћају, и још држава дотира да би месечна плата за успешно бајатово менаџерисање некако стигла до колико оно беше, јел 10-12 Иљада еура?
  (mr, 18. oktobar 2017 15:06)

  # Link komentara

 11. Zbog čega je u Beogradu nemoguće ostvariti pravo na nešto što u zgradi ne funkcioniše?
  Gradjanima se nameće plaćanje grejanja iako ga možda ne žele ili zbog gubitka posla ili malih primanja nisu u mogućnosti da plate.Ako nadležni ipak kažu da je moguće otkazati grejanje molio bih uputstvo na koji način da to uradim.
   (Stojan, 18. oktobar 2017 15:04)

  # Link komentara

 12. Zakon je na vasoj strani. Grupna tuzba, kao Efektiva sto radi sa bankama
   (mitko, 18. oktobar 2017 14:57)

  # Link komentara

 13. Је ли сада разумете зашто људи беже из ове државе. Не можеш да их трпиш, не можеш да их победиш, нећеш да им се придружиш, зато одеш.
   (кхм, 18. oktobar 2017 14:56)

  # Link komentara

 14. Ovakva pljacka moze da prolazi samo u Srbiji!
  Ja sam presao na daljinsko grejanje pre 7-8 godina. Zgrada je predratna gradnja i nije imala daljinsko grejanje. Sve sam sam izfinansirao (kao i drugi stanari u zgradi). Za stan od 80 kvadratasve me kostalo 4.500€ (projekat, vertikale, podstanica, razvod u kuci, materijal). Napominjem da cevi idu stepenistem, izolovane su i ulaze u svaki stan posebno gde postoje glavni ventili za svaki stan. Sada, posto hocu da se otkacim od toplane, mora da trazim saglasnost ostalih stanara (kao da oni placaju moje grejanje), zatim da potpisem da toplane imaju pravo da ulaze u moj stan radi kontrole!!! iako se ventili plombiraju ispred ulaska u stan. I mora da placam neki fiksni deo (nebitno kolili)!!! Pitam, kako bi to sve ostvarili da nisam uveo daljinsko grejanje? A mogao sam da se ne prikljucim. Zar oni misle da se ja necu grejati pa uzimam toplotu od drugih? Samo u Srbiji ima to da sam ja (za grejanje) finansijer (ja placam) ali ne mogu da uticem ni na cenu, ni na kvalitet ni na vreme. E, dosta je bilo. Raskidam ugovor sa njima i prelazim na sopstveno grejanje gde ce prekidac biti u mojim rukama.
  (mufljuz, 18. oktobar 2017 14:52)

  # Link komentara

 15. ja kupio stan i sad me ceka neko grejanje iz toplane,jesam li ja duzan da potpisem neki ugovor sa toplanom kad se uselim ili oni to razvedu po zgradi u dogovoru sa investitorom i dal moze da ti kazes ja necu takvo grejanje?
   (boki, 18. oktobar 2017 14:45)

  # Link komentara

 16. a mogu li onda ja koji sam se iskljucio sa mreze a placam trecinu da fakturisem ostalim stanarima to sto ih ja dodatno zagrevam sa mojim ta pecima?
   (ovoono, 18. oktobar 2017 14:41)

  # Link komentara

 17. Toplane naplaćuju "pasivno grejanje".Ja bih plaćao da me u kući neko greje odozdo i sa strane.Ima logike koliko god vam izgledalo neopravdano.Ukoliko se naplati realno i samo u sezoni nije strasno.Ja se grejem samo klimama i milina.Još kad bi me neko dogrevao bilo bi ekstra.
  (Pera kojot, 18. oktobar 2017 14:34)

  # Link komentara

 18. Situacija kod mene
  Poslovni prostor
  Toplana dozvolila privremeno isključenje kod kog se plaća 30% od dosadašnjih računa, a trajno isključenje kod kog se ne plaća ništa nije dozvoljeno
  Po rečima zaposlenih u Toplani razlika privremenog i trajnog isključenja je ta što se kod privremenog isključenja plaća 30% od iznosa redovnog računa a kod trajnog ne plaća
  Inače tih 30% u mom slučaju iznosi 26.000 mesečno

  Klasičan lopovluk !!!
   (Zašto d? ne, 18. oktobar 2017 14:34)

  # Link komentara

 19. trazite od toplane da vam placa naknadu zbog prolaska njihove instalacije kroz vas stan ili neka ih skroz ukloni....
   (hemodroid, 18. oktobar 2017 14:34)

  # Link komentara

 20. Ja bi toplani naplatio tranzit kroz moj posed (stan), utuzio, pa neka rese, isprojektuju, rade sta hoce, kroz moj stan se placa tranzit i tacka.
   (popovicvl, 18. oktobar 2017 14:21)

  # Link komentara

 21. Samo jedno pitanje za ove stranački udomljene likove kao što su i u toplanama. Saglasan sam da zajednčki deo od 20%, kako su oni procijenili platim, naravno smatrajući pri tome da su i oni nama, koji se grejemo na struju dužni da plate isti procenat, jer mi dogrevamo okolne stanove, kao i zajedničke prostorije. Mislim, odnosno ubjeđen sam, da se onda niko ne bi bunio i sve je maksimalno korektno. Naravno ako se toplane dogovore sa stanarina na daljinskom grejanju, neka stanari daju nama 20% od naših računa za struju i mi ćemo to rasporediti i uplatiti EPS-u.
  (Miroslav, 18. oktobar 2017 14:21)

  # Link komentara

 22. Sale, majstore, imas li tu uopste prozore (izolaciju nemas, to je sigurno) kad potrosis 20+ kubika za sezonu, pa se jos i dogrevas na struju, za tih 100 kvadrata?
   (Sinisa Mihajlovic, 18. oktobar 2017 14:15)

  # Link komentara

 23. Demokratija, ali na srpski način.
   (Henry Chinasky, 18. oktobar 2017 14:12)

  # Link komentara

 24. To treba "provući" kroz sud, siguran sam da Toplane gube. Dalje, ako već postoje instalacije za grejanje koje prolaze kroz stan vlasnika, a ne koristi ih, zar ne treba onda vlasnik da naplati Toplani što koriste deo njegovog prostora - na primer, budući da taj ćošak ne možeš da iskoristiš, Toplane su dužne da plaćaju naknadu za to, zar to ne bi bilo logičnije?
  (Vlada, 18. oktobar 2017 14:03)

  # Link komentara

 25. ...to je javna komunalna mafija...
  ...pukne vodovodna cev, rastur vode placaju stanari....
  ...losa termoizolacija, placaju stanari...
  ...zgrada nam se ove godine ne pere mesecima, placaju stanari...
  ...struja se krade u megavatima uz znanje distribucije (jer njihovi radnici to rade) a poskupljenja gradjanima...
  ...da ponovim, javna komunalna mafija...
  ...a padrone, padrone je drzava...
  (kraja, 18. oktobar 2017 13:56)

  # Link komentara

 26. Covek rece da 100 kvadrata greje sa 18 metara drva. Da li uopste ima vrata i prizore. To je klasicno rasipanje energije. Ja od prosle godine grejem kucu od 250 kvadrata na ogrevno drvo posto nisam vise zeleo da koristim zemni gas iz razloga stalnog poskupljenja i loseg kvaliteta. Prosle godine, kada je zima bila izuzetno hladna, potrosio sam 10 metara drva. Naravno kuca mi je izolovana i imam aluminijumske prozore i vrata. Drzava treba sto pre da za svaku zgradu i kucu izda energetsku saglasnost kako bi se sprecilo rasipanje novca.
   (Jovan, 18. oktobar 2017 13:52)

  # Link komentara

 27. "suvlasnik i tih unutrašnjih grejnih instalacija, i to mora da plaća" - gradjani osvestite se - ako ste suvlasnik instalacije, treba vama da placaju sto koriste vase vlasnistvo. Za transport kroz gasovod se suvlasnicima placa, za transport kroz elektromrezu takodje...Dalje, vi cete se grejati, pa ce od vase toplote imati korist i vas komsija, znaci "vracate" tu zajednicku toplotu.
  (Biljana, 18. oktobar 2017 13:50)

  # Link komentara

 28. Kakva, bre, skupština stanara? Je l' to ono Bidžino: "Mi ako hoćemo će izglasamo da je Zemlja četvrtasta"?

  Nijedan normalan sudija ne bi doneo odluku prema kojoj bi ugovorna strana koja je raskinula ugovor bila dužna da i dalje plaća bilo šta u vezi sa uslugom povodom koje je raskinuti ugovor bio zaključen.
  (napadaj, 18. oktobar 2017 13:40)

  # Link komentara

 29. ... "Oni koji su se isključili sa toplane, moraće da plaćaju trećinu fiksnog dela, održavanje unutrašnjih i grejnih instalacija jer one prolaze kroz zgradu i kroz sve stanove, i plus da učestvuju u tih 20 odsto od varijabilnog dela. To je otprilike trećina računa od sume koju bi plaćali da se i dalje greju preko Toplane”, objašnjava Milović.
  Direktor Toplane u Nišu Predrag Milačić za DW kaže da im nije bio cilj da se demotivišu građani, već da se raspodele troškovi. "U svakoj količini isporuke toplotne energije deo odlazi na sopstvenu potrošnju, dakle na radijatore, a deo se gubi preko zajedničkih unutrašnjih grejnih instalacija. To je od samog sistema cevi gde se nalaze toplotne pumpe, i sve ostalo u samoj podstanici, pa se to sistemom cevi razvodi po stanovima – sve su to zajedničke grejne instalacije. Samim tim što je vlasnik stana, taj koji se isključio sa grejanja je suvlasnik i tih unutrašnjih grejnih instalacija, i to mora da plaća“, kaže Milačić...


  Živim u Nišu i znam da taj problem postoji godinama a ko zna zbog kojih razloga ne odgovara da taj problem trajno i efikasno reši, već se (i) preko odluke da se Toplani mora plaćati određen procenat i kada stanar zgrade ne koristi grejanje je smišljeno pljačkanje stanovnika nekih stambenih zgrada. Živim u kući, grejem se na struju, ali to što radi Toplabna je van pameti i stvarno ne razumem zašto ni jedna vlast u Nišu taj problem ne želi da reši trajno i zadovoljavajuće za bivše korisnike daljinskog grejanja.
  (Samosvesna gradjanka, 18. oktobar 2017 13:28)

  # Link komentara

 30. Ovo je po definiciji prevara, jer trošak gubitaka do samog objekta nikako ne može pasti na vlasnike stanova, posebno imajući u vidu primenu kaloriometara (koji se postavljaju na ulazu instalacija u stan ili na svako grejno telo), već se taj trošak obračunava kroz cenu.
  Neke zgrade su u blizini toplane, neki kilometrima udaljeni, da li to znači da plaćaju različite cene?! Naravno da ne, toplane ne govore istinu.
  Ako se ceo ulaz odjavi, po ovoj definiciji ispada da će i dalje plaćati gubitke toplane!?
  Promenite pružaoca usluge, raskidate ugovor sa prethodnim i to je to, pravi se ugovor sa drugim pravnim licem. Jedino mogu razumeti trošak u prostorijama gde nije predviđeno grejno telo već samo prolaz instalacije kao dovoljan za grejanje, i on se ne može isključiti, pa ostaje obaveza da se plaća grejanje obično hodnika ili WC-a.
  Problem je što je grejanje preko toplana najskuplje i niko ne želi takvu uslugu, a greju vas koliko misle da vam treba. Zime sve toplije, sve se manje greje, a cene sve više-i malom Perici je jasno da Toplane srljaju u propast ovakvom politikom.
  (Zlatko N, 18. oktobar 2017 13:22)

  # Link komentara

 31. Stan sa dobrom izolacijom, nov, 100 kvm, centralno grejanje po kalorimetru, za celu godinu, proslu ledenu (kilovati plus snaga plus ocitavanje, znaci sve komplet) 450 eur. Drugi stan, 100 kvm isto, u staroj porodicnoj kuci, centralno po kvadratu, oko 900 eur godisnje. Taj drugi stan isto ima kalorimetar, gde moze da se ocita potrosnja, i veca je 3 puta nego u izolovanom stanu. Tu kad bi racunali po kalorimetru, bilo bi bar 2000 eur godisnje (zbog mnogo vece instalisane snage). Eto vam razlika izmedju stare i nove gradnje. E sad, da izolujem staru kucu, podrum i fasadu, treba mi 10000 evra minumum.
   (cx, 18. oktobar 2017 13:17)

  # Link komentara

 32. Ok, ako cemo tako... Npr iskljucim se sa grejanja , oni meni posalje racun za rasutu ili kakvu vec energiju u iznosu 33% sadasnjeg racuna , a ja njima posaljem 66 % iznosa sadasnjeg racuna jer zakupljuju deo mog stana gde su cevi. Platicu i pprez na prihode od nepokretnosti da bi sve bilo po propisu.
  (Sara, 18. oktobar 2017 13:12)

  # Link komentara

 33. @Kopakabana Lose si shvatio. Nije problme u izolaciji cevi. Cevi su takve kakve jesu. Problem je cevi od grejne vertikale idu kroz stanove. Te vertikale ne mogu da se ugase. Dakle, i kad se skinu radijator u stanovima ostaju vertikalne cevi koje i dalje greju i rasipaju energiju. Pored toga postoji i rastur u cevima od glavnog voda do te zgrade, i takodje rastur u hodnicima zgrade. Realno je da to bude izmedju 15 i 20%.
  (Mitko, 18. oktobar 2017 13:09)

  # Link komentara

 34. ma sta kazu lopovi mora da se placa instalacija i odrzavanje..alo bre too ispada da covek koji iskljuci strujju treba da placa sta ..ili odjavi fiksni tel isto treba da placa....ne plasite narod bez osnova..a da gde su ugovori skljopljeni sa vama koji ste po zakonu bili obavezno od prosle god da sklopite sa stanarima..pa nece da moze lopovsko udruzenje..svako ima pravo da se greje kako zeli..i jos nesto vi treba da placate nama te instalacije cevi to nije vase
   (sasa istina, 18. oktobar 2017 12:54)

  # Link komentara

 35. ma sta kazu lopovi mora da se placa instalacija i odrzavanje..alo bre too ispada da covek koji iskljuci strujju treba da placa sta ..ili odjavi fiksni tel isto treba da placa....ne plasite narod bez osnova..a da gde su ugovori skljopljeni sa vama koji ste po zakonu bili obavezno od prosle god da sklopite sa stanarima..pa nece da moze lopovsko udruzenje..svako ima pravo da se greje kako zeli..i jos nesto vi treba da placate nama te instalacije cevi to nije vase
   (sasa istina, 18. oktobar 2017 12:53)

  # Link komentara

 36. Zamišljam ovakva opravdanja, i ovakve bajke da pokuša da proda neki distributer u Austriji na primer.
  Pa bankrotirali bi za dva dana, svi bi se prebacili kod nekog drugog.

  Bože koje su to priče....nije mi dobro.
  Ali neka, za bolje i nismo.
   (Pedu, 18. oktobar 2017 12:48)

  # Link komentara

 37. ja stvarno ne znam ko je ovde lud? po kom zakonu i zašto bih uopšte plaćao bilo šta što ne koristim? to valjda samo u našoj državi postoji da plaćaš nešto što ne koristiš...realnije bi bilo da oni meni plate što njihove cevi prolaze kroz moj stan. jednostavno nek prespoje,nek reše problem kako znaju. inače ću lepo sam iseći sve cevi koje prolaze kroz moje vlasništvo bez moje saglasnosti i kraj priče. da plaćam nešto što ne koristim jednostavno neću. tužićemo se,dobiću spor. I ne samo ja,ima nas još istog mišljenja.
   (MarcoPolo, 18. oktobar 2017 12:43)

  # Link komentara

 38. Obicna pljacka.Placas trecinu racuna a ne dobijas grejanje od toplane.
  (rade, 18. oktobar 2017 12:38)

  # Link komentara

 39. Grejanje na gas je dosta jeftinije. Drugar greje kucu i jos ima podno grejanje razvuceno na dva sprata. Kucu od 260 kvadrata placa mesecno o 10-12.000 u zavisnosti koliko se greje. I to placa samo 5 meseci, dok ostale mesece nista ne placa.
  Moji placaju grejanje u stanu od 70 kvadrata 10.000 i jos kao neko odrzavanje van grejne sezone 1500. Kad bi se grejali na gas placali bi duplo manje ako ne i vise.
   (nn, 18. oktobar 2017 12:38)

  # Link komentara

 40. Zivim u Svedskoj. Ovde potpisem ugovor sa vlasnikom stana, tj firmom za te stvari, koja placa porez na to I mene dalje ne interesuje nista sem da placam redovno. Kakve cevi, kakav zajednicki trosak? Pa sta mene interesuje sto nisu izolovali cevi, pa ja sam stanar, a ne vodoinstalater il sta vec.. Toplana je to trebala mozda da pregleda pre prikljucenja kod njih I da kaze ne moze to tako, vi rasipate energiju, dok ne poprave, ali stvari kod nas su naopako postavljene. Nema reda I rasporeda, sve je napravljeno nekako na brzinu, bez globalnog plana za boljitak celog drustva..
   (kopakabana, 18. oktobar 2017 11:59)

  # Link komentara

 41. "Oni koji su se isključili sa toplane, moraće da plaćaju trećinu fiksnog dela, održavanje unutrašnjih i grejnih instalacija jer one prolaze kroz zgradu i kroz sve stanove, i plus da učestvuju u tih 20 odsto od varijabilnog dela. To je otprilike trećina računa od sume koju bi plaćali da se i dalje greju preko Toplane”, objašnjava Milović.

  MA "SUPERISHKA" VAM JE TA NAPRDNA "PROCENTUALNA MATEMATIKA"!.....jel ste to nauchili na pripremama svih onih lazznih mastera i doktorata!??....

  "Predlazzem da moj deo udje u izgradnju krematorijuma..rachunam da je to treccina otprilike..."(Bili Piton,"maratonci trche pochasni krug")
   (dovla, 18. oktobar 2017 11:57)

  # Link komentara

 42. Glupost nevidjena,tuzite ih i dobicete spor sigurno,zakon o obligacionim odnosima i prava potrosaca je na vasoj strani.
  Raskidate ugovor,raskidate usluge i sve vezano za njih.
   (jadarit, 18. oktobar 2017 11:56)

  # Link komentara

 43. Šta je ovo ako nije klasično razbojništvo.Naplatiti stanarima koji nemaju grejanje u stanu energiju "izgubljenu" negde na putu do zgrade je nečuveno.Hajde onda i gubitke na gasnoj mreži da podelimo na sve građane bez obzira da li imaju gas u kući.Za par godina će vlasnici većine stanova u Srbiji biti toplane koje će otimati stanove od građana koji u opšte nisu koristili njihove usluge.
  (što te biju ovi dobri ljudi, 18. oktobar 2017 11:54)

  # Link komentara