Utorak, 26.09.2017.

08:09

Prvi čovek Komercijalne banke podneo ostavku

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksandar Piker podneo je ostavku na tu i funkciju predsednika Nadzornog odbora banke, piše Politika.

Izvor: Tanjug

Prvi èovek Komercijalne banke podneo ostavku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

exKB

pre 6 godina

(Sale, 26. septembar 2017 15:53) Ako ćemo o činjenicama, gospodin je po formalnom obrazovanju pravnik i slavista. Sa bankarstvom se susreo kroz jednogodišnji kurs (1989) koji je pohađao u Oesterreichische Laenderbank (danas Unicredit Austria). Od malog činovnika postaje, kako bi vi rekli vrhunski profesionalac, tek kada 1994 prihvata prilično opasan angažman u International Moscow Bank.(1994 je u Moskvi ubijeno 50 bankara). Posle toga se ređaju raznorazni angažmani od po par godina u zemljama bivšeg Varšavskog pakta i bivše SFRJ(složićemo se, veoma zanimljiva tržišta). Posle više od dvadeset godina interesantne karijere stiže nagrada u vidu pozicije CEO u Hypo grupi (da ne širimo temu, opšte je poznato čemu je služila Hypo banka, tj. o kojoj vrsti "bankarstva" pričamo).
Ali da se vratimo Komercijalnoj. Šta je Alanfordovsko pitali ste. Za početak tim za digitalizaciju. Dok su u cilju štednje otpuštane čistačice i servirke(plate 20000),famozni tim za digitalizaciju je na raznorazne gedžete, adaptacije kabineta, reprezentaciju i sl. spiskao stotine hiljada. O platama a i o kvalifikacijama pomenutog tima bolje da ne govorimo. A šta su novo uveli i kako su unapredili poslovanja banke? Uvedena je usluga Kome keš i web serijal Istoka Pavlovića (kako da kupujemo kupaće kostime za dva evra preko Aliekspresa).
Na kraju da ponovim ni prethodni nisu bili cvećke, ali ovi su ga zacrnili. Ono oko revizija i bilansa da ne komentarišem. I one prošle su proveravale iste te revizorske kuće.

Sale

pre 6 godina

(exKB, 26. septembar 2017 13:40)

Postovani, da pokusam da cinjenicama pokazem sta sve nije istina u postu koji barnite. Gospodin Piker nije oteran iz Unicredit Banke Srbija vec je po isteku mandata poslat u u tom trenutku najvecu akviziciju Unicredit Banke u Kazahstan. Iz Hypo banke u Mostaru je "oteran" na mesto CEO cele Hypo grupe, po vama verovatno po kazni. Voleo bih da nekim primerom pokazete sta su to Alanfordovski potezi o kojima govorite i kako je to unistena institucija koja trenutno ima ubedljivo najbolje poslovne rezultate u poredjenju sa nekoliko prethodnih uprava. Kao primer toga je ciscenje NLP portfolio kredita cime je virtuelno dobro poslovanje nekih prethodnika izaslo na svetlo dana, danas je stanje bilansa u Komercijalnoj banci znacajno cistije I to je nesto sto su i revizije pokazale. Pored ovoga Komercijalna Banka je trenutno medju liderima u uvodjenju novih tehnologija i digitalizaciji poslovanja sto je svakako stvar na kojoj bih im ja cestitao. Ukoliko je ovo po vama urusavanje institucije onda se slazem sa vama. Sve ovo sto sam naveo je lako proverljivo svakome koga to zanima. Voleo bih da cujem na cemu vi zasnivate vase tvrdnje, I slobodno me ispravite ako tvrdite da nije istina nesto od ovoga sto sam naveo.

zaq

pre 6 godina

Znaci nije dao da se banka privatizuje.
(Dr.Thrax, 26. septembar 2017 08:25)
Naprotiv. Ne daju mu da proda banku posto SNS ovako moze da dobija beskamatne kredite.

exKB

pre 6 godina

(Sale, 26. septembar 2017 09:55) Vaša lojalnost bivšem poslodavcu je za pohvalu, ali sve izrečeno u postu (Domaćin, 26. septembar 2017 09:27) je apsolutna istina.
Da se razumemo ni oni pre njega (G17 ekipa) nisu bili cvećke ali su za ovoga amateri. To što su on i njegova ekipa radili je na nivou Alana Forda ili Simpsonovih. Strašno je to što je još jedna institucija, a Komercijalna banka je to bila, urušena...

Nikola

pre 6 godina

Kombank je veliki poverilac mnogih javnih preduzeća i trebalo bi krenuti u naplatu. E do država ne da i svesno upropašćava svoje vlasništvo u banci na taj način. Čista odvratna politika rastura naše vlasništvo dok se tako peglaju krađe vrlih direktora mnogih JKP a. Još jedan dokaz da je država Srbija najgori vlasnik mogući. Gde je veliki gazda sad?

како рече Мира, е тако је то било, било је

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Како? Код нас врло просто и ево кратког објашњења. Узмимо први пример. Купиш фирму у приватизацији, небитно може и нека лева чак и пожељно. Кад је купиш плаћаш у 6 рата и са проценом имовине углавном мизерном. Нормално подразумева се да си у талу са неким из бирократије пожељно министар. Одлазиш у чувене банке типа Агро,Металс, Привредна, Фонд за развој и опуштено узимаш велики кредит и банка ставља хипотеку на некретнине твоје приватизоване фирме, али овај пут од стране консултанске куће процењене на 1500 еура по квадрату, а не на оних 100 из приватизације. Са тако лепим кредитом у рукама и са шемом од неколико фирми које сарађују са том твојом из приватизације опуштено износиш лову тј кредит који си узео. Радиш тако до 3 године, то је плафон пошто већ од прве не плаћаш доприносе, од друге не плаћаш ни рате кредита, а од треће ако и догураш не плаћаш више ни рате приватизације. Коначни биланс, не постоји више ни једна од горе поменутих банака, плус још и Универзал, Српска, Поштанска банротирала али је спашена итд. Други пример је у сушштини исти. Поента је дакле само имати банку. Претпоставља се да су смене у Комерцијалној у суштини исте природе, јер нико не сме да отвори пандорину кутију.

Adam

pre 6 godina

(Obelix, 26. septembar 2017 09:40)

To bi onda bio kredit bez ikakvog pokrića (hipoteke), a nisam čuo da banke daju takve kredite ni fizičkim pa ni pravnim licima, stoga i moje pitanje.

zlopamtilo

pre 6 godina

"Zasto ne vrate Ljubu Mihajlovic za presednika banke??? Covek koji je uspostavio normalan bankarski sistem 90tih,covek koji je priznat u evrpskom pankarstvu.....
(Zastavin radnik, "
.....čovek koji je poznat kao direktor banke u čijem sefu je bio štek od više stotina kilograma heroina I druge gudre ....

vlajko

pre 6 godina

@adam
Banka kada da kredit normalno da misli da je on nenaplativ, ali po odredjenim knjigovodstvenim standardima ako ne uspe da ga naplati iz raznih razloga u odredjenom vremenskom periodu on se smatra nenaplativ i u knjigama se odpisuje tojest knjizi se kao gubitak sto je i ovde ocigledno bio slucaj. Ukoliko se ipak kasnije naplati onda se iskazuje kao vanredna dobit. Nase banke su pune ovakvih losih potrazivanja koja godinama knjize kao naplative a realno trebalo je davno da ih otpisu i ociste bilanse, ali ni jedan menadzer nece to da uradi jer ispada da je on napravio gubitak u toj godini poslovanja iako je kredit mozda odobrio neki njegov prethodnik.

Milanus

pre 6 godina

Mozda nije hteo da je upropasti?
Aj' u dva'es marki da ce da upropaste jednu od najprofitabilnijih banaka u Srbiji.
Zivi bili, pa videli.

Albatros

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Vrlo lako!

Recimo, ti si direktor banke, a ja sam član Biblioteke koji hoće pare i dođem kod tebe po kredit. Ti mi tražiš neku garanciju, ja kažem nema problema, evo imam jednu straćaru u nekoj nedođiji.

Ti skočiš u vis i pitaš da li se ja za**m s tobom? Još se više oduzmeš kad ti kažem da sam mrtav ozbiljan. Onda ja okrenem neke druge važne članove Biblioteke koji ti vrlo prijateljski savetuju da "središ" tu stvar s mojim kreditom, inače će ti (možda) biti mnogo žao. (Postoji varijanta da i ti dobiješ lep procenat od mog kredita.)

Ti onda zoveš svoje stručnjake za procenu vrednosti garancije, koji vrlo stručno procene moju straćaru na nekih 5, 6 ili 10 miliona evra i sve lepo predstave Odboru za kredite, ili kako se to već zove. Oni ionako znaju pozadinu cele priče, ali se prave ludi, a i baš ih briga, sve je formalno pokriveno "garancijom". A možda su i lapili koji procentić...

I tako ti srećan što si dobio svoj kredit i banka srećna što je dobro "plasirala" novac. Možda čak i koji visoki "menaĐer" zbog toga dobije i bonus na kraju godine!

Ti vratiš ratu-dve, tek onako da sve ne pukne odmah, a onda staneš. Banka kao iznenađeno otkrije da nema za šta pas da te ujede, barem formalno. Šta može da uradi? Jedino to da tvoj kredit upiše u rubriku "nenaplativ", što i čini. I nikom ništa...

ja

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Pre 10ak godina neke banke su davale kredite nekim firmama na osnovu obrta, a ne na osnovu imovine i stvarne zarade, mnogi krediti su nenaplativi zato što su vlasnici firmi izvukli imovinu i novac, a bankama i ostalim poveriocima ostavljali stare racunare i ormane za stečajnu masu. Firmi u kojoj sam radio tadašnja nacionalna štedionica je dala 700.000$ kredita na osnovu stvarno ogromnog godišnjeg prometa od preko 5 miliona $, mada je firma realno od starta radila sa gubicima. Vraćena je tek trećina, a kao garanciju su tražili samo menice.

Zastavin radnik

pre 6 godina

Zasto ne vrate Ljubu Mihajlovic za presednika banke??? Covek koji je uspostavio normalan bankarski sistem 90tih,covek koji je priznat u evrpskom pankarstvu.....

Sale

pre 6 godina

(Domaćin, 26. septembar 2017 09:27)

Sve izreceno u vasem postu je apsolutna laz. Imao sam prilike da saradjujem sa gospodinom Pikerom i tvrdim da je u pitanju vrhunski profesionalac sa velikim znanjem isukstvom. Zar stvarno mislite da bi EBRD kao manjinski vlasnik dovela na celo banke nekoga ko odgovara vasem opisu. Jedini kojima ne odgovara nacin rada tima gospodina Pikera su oni kojima je Komercijalna sluzila kao izvor prihoda manipulacijama i raznim mesetarenjima. Svako moze da pogleda rezultate banke od kako je promenjeno rukovodstvo pa neka sam donese zakljucke. Vama verovatno vise odgovara nacin rada koji je stvorio sve one nenaplative kredite, jer je vecina njih podeljena partijskim ljudima i njihovim fantovski firmama, sada kada toga vise nema meta je naravno menadzemnt koji je tome stao na put.

Obelix

pre 6 godina

(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Nema banka sta da naplati. Nema korisnik kredita pokretnu vrednost, nekretninu ili bilo kakvo redovno primanje. Nemaju od cega da naplate, a u zatvor ne moze. Mada mislim da su ti krediti vise vezani za pravna, nego fizicka lica. Ne mora da znaci da sam upravu za ovo sto sam napisao, to je samo moja pretpostavka.

Domaćin

pre 6 godina

Ovaj čovek je zalutao u bankarski sistem, ceo bankarski sektor se smejao na izbor ovog čoveka, budući da je već oteran iz Unicredit Bgd, Unicredit Kazakhstan, Hypo Mostar... jednostavno je zalutao i on i ceo tim koji je doveo. Elistička ekipa sa manjkom znanja i viškom samopouzdanja, a rezultate je sramota i sumirati. Valjda će neko uraditi reviziju njegovog poslovanja i staviti na papir kolike su troškove napravili, od reprezentacija, softvera, konsultanata, projekata... Potpuno ispravan potrez države i medjunarodnih finansijskih institucija, jedino ovako banka moze napred, još samo da se oslobodi svih kadrova koje su Austrijanac i kompanija doveli... ali svih kadrova, baš svih
Ima Srbija boljih kadrova od rashodovanih Austrijanaca....

bogdan trojkaš

pre 6 godina

Ako većinski vlasnik (država) smenjuje čoveka, red je da kaže zašto. Red je i da smenjeni kaže šta ima da kaže.
Čim se radi tako da javnost ništa ne zna - to je, sigurno, državni posao!
Takva je država Srbija!

Dovla

pre 6 godina

Tamo sam otvorio racun jer je to domaca banka. Ako dodje nemacka banka, npr Deutsche ili Commerzbank, onda cu ostati, u protivnom menjam banku ponovo.

poznavalac

pre 6 godina

Svako ko je imao posla sa nekom državnom firmom (pa čak i sa Telenorom) u Srbiji, zna kako posao f-še u takvom okruženju. Tužno, ali istinito.

poznavalac

pre 6 godina

Svako ko je imao posla sa nekom državnom firmom (pa čak i sa Telenorom) u Srbiji, zna kako posao f-še u takvom okruženju. Tužno, ali istinito.

bogdan trojkaš

pre 6 godina

Ako većinski vlasnik (država) smenjuje čoveka, red je da kaže zašto. Red je i da smenjeni kaže šta ima da kaže.
Čim se radi tako da javnost ništa ne zna - to je, sigurno, državni posao!
Takva je država Srbija!

Albatros

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Vrlo lako!

Recimo, ti si direktor banke, a ja sam član Biblioteke koji hoće pare i dođem kod tebe po kredit. Ti mi tražiš neku garanciju, ja kažem nema problema, evo imam jednu straćaru u nekoj nedođiji.

Ti skočiš u vis i pitaš da li se ja za**m s tobom? Još se više oduzmeš kad ti kažem da sam mrtav ozbiljan. Onda ja okrenem neke druge važne članove Biblioteke koji ti vrlo prijateljski savetuju da "središ" tu stvar s mojim kreditom, inače će ti (možda) biti mnogo žao. (Postoji varijanta da i ti dobiješ lep procenat od mog kredita.)

Ti onda zoveš svoje stručnjake za procenu vrednosti garancije, koji vrlo stručno procene moju straćaru na nekih 5, 6 ili 10 miliona evra i sve lepo predstave Odboru za kredite, ili kako se to već zove. Oni ionako znaju pozadinu cele priče, ali se prave ludi, a i baš ih briga, sve je formalno pokriveno "garancijom". A možda su i lapili koji procentić...

I tako ti srećan što si dobio svoj kredit i banka srećna što je dobro "plasirala" novac. Možda čak i koji visoki "menaĐer" zbog toga dobije i bonus na kraju godine!

Ti vratiš ratu-dve, tek onako da sve ne pukne odmah, a onda staneš. Banka kao iznenađeno otkrije da nema za šta pas da te ujede, barem formalno. Šta može da uradi? Jedino to da tvoj kredit upiše u rubriku "nenaplativ", što i čini. I nikom ništa...

Dovla

pre 6 godina

Tamo sam otvorio racun jer je to domaca banka. Ako dodje nemacka banka, npr Deutsche ili Commerzbank, onda cu ostati, u protivnom menjam banku ponovo.

Domaćin

pre 6 godina

Ovaj čovek je zalutao u bankarski sistem, ceo bankarski sektor se smejao na izbor ovog čoveka, budući da je već oteran iz Unicredit Bgd, Unicredit Kazakhstan, Hypo Mostar... jednostavno je zalutao i on i ceo tim koji je doveo. Elistička ekipa sa manjkom znanja i viškom samopouzdanja, a rezultate je sramota i sumirati. Valjda će neko uraditi reviziju njegovog poslovanja i staviti na papir kolike su troškove napravili, od reprezentacija, softvera, konsultanata, projekata... Potpuno ispravan potrez države i medjunarodnih finansijskih institucija, jedino ovako banka moze napred, još samo da se oslobodi svih kadrova koje su Austrijanac i kompanija doveli... ali svih kadrova, baš svih
Ima Srbija boljih kadrova od rashodovanih Austrijanaca....

vlajko

pre 6 godina

@adam
Banka kada da kredit normalno da misli da je on nenaplativ, ali po odredjenim knjigovodstvenim standardima ako ne uspe da ga naplati iz raznih razloga u odredjenom vremenskom periodu on se smatra nenaplativ i u knjigama se odpisuje tojest knjizi se kao gubitak sto je i ovde ocigledno bio slucaj. Ukoliko se ipak kasnije naplati onda se iskazuje kao vanredna dobit. Nase banke su pune ovakvih losih potrazivanja koja godinama knjize kao naplative a realno trebalo je davno da ih otpisu i ociste bilanse, ali ni jedan menadzer nece to da uradi jer ispada da je on napravio gubitak u toj godini poslovanja iako je kredit mozda odobrio neki njegov prethodnik.

ja

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Pre 10ak godina neke banke su davale kredite nekim firmama na osnovu obrta, a ne na osnovu imovine i stvarne zarade, mnogi krediti su nenaplativi zato što su vlasnici firmi izvukli imovinu i novac, a bankama i ostalim poveriocima ostavljali stare racunare i ormane za stečajnu masu. Firmi u kojoj sam radio tadašnja nacionalna štedionica je dala 700.000$ kredita na osnovu stvarno ogromnog godišnjeg prometa od preko 5 miliona $, mada je firma realno od starta radila sa gubicima. Vraćena je tek trećina, a kao garanciju su tražili samo menice.

Obelix

pre 6 godina

(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Nema banka sta da naplati. Nema korisnik kredita pokretnu vrednost, nekretninu ili bilo kakvo redovno primanje. Nemaju od cega da naplate, a u zatvor ne moze. Mada mislim da su ti krediti vise vezani za pravna, nego fizicka lica. Ne mora da znaci da sam upravu za ovo sto sam napisao, to je samo moja pretpostavka.

zlopamtilo

pre 6 godina

"Zasto ne vrate Ljubu Mihajlovic za presednika banke??? Covek koji je uspostavio normalan bankarski sistem 90tih,covek koji je priznat u evrpskom pankarstvu.....
(Zastavin radnik, "
.....čovek koji je poznat kao direktor banke u čijem sefu je bio štek od više stotina kilograma heroina I druge gudre ....

Sale

pre 6 godina

(Domaćin, 26. septembar 2017 09:27)

Sve izreceno u vasem postu je apsolutna laz. Imao sam prilike da saradjujem sa gospodinom Pikerom i tvrdim da je u pitanju vrhunski profesionalac sa velikim znanjem isukstvom. Zar stvarno mislite da bi EBRD kao manjinski vlasnik dovela na celo banke nekoga ko odgovara vasem opisu. Jedini kojima ne odgovara nacin rada tima gospodina Pikera su oni kojima je Komercijalna sluzila kao izvor prihoda manipulacijama i raznim mesetarenjima. Svako moze da pogleda rezultate banke od kako je promenjeno rukovodstvo pa neka sam donese zakljucke. Vama verovatno vise odgovara nacin rada koji je stvorio sve one nenaplative kredite, jer je vecina njih podeljena partijskim ljudima i njihovim fantovski firmama, sada kada toga vise nema meta je naravno menadzemnt koji je tome stao na put.

како рече Мира, е тако је то било, било је

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Како? Код нас врло просто и ево кратког објашњења. Узмимо први пример. Купиш фирму у приватизацији, небитно може и нека лева чак и пожељно. Кад је купиш плаћаш у 6 рата и са проценом имовине углавном мизерном. Нормално подразумева се да си у талу са неким из бирократије пожељно министар. Одлазиш у чувене банке типа Агро,Металс, Привредна, Фонд за развој и опуштено узимаш велики кредит и банка ставља хипотеку на некретнине твоје приватизоване фирме, али овај пут од стране консултанске куће процењене на 1500 еура по квадрату, а не на оних 100 из приватизације. Са тако лепим кредитом у рукама и са шемом од неколико фирми које сарађују са том твојом из приватизације опуштено износиш лову тј кредит који си узео. Радиш тако до 3 године, то је плафон пошто већ од прве не плаћаш доприносе, од друге не плаћаш ни рате кредита, а од треће ако и догураш не плаћаш више ни рате приватизације. Коначни биланс, не постоји више ни једна од горе поменутих банака, плус још и Универзал, Српска, Поштанска банротирала али је спашена итд. Други пример је у сушштини исти. Поента је дакле само имати банку. Претпоставља се да су смене у Комерцијалној у суштини исте природе, јер нико не сме да отвори пандорину кутију.

Nikola

pre 6 godina

Kombank je veliki poverilac mnogih javnih preduzeća i trebalo bi krenuti u naplatu. E do država ne da i svesno upropašćava svoje vlasništvo u banci na taj način. Čista odvratna politika rastura naše vlasništvo dok se tako peglaju krađe vrlih direktora mnogih JKP a. Još jedan dokaz da je država Srbija najgori vlasnik mogući. Gde je veliki gazda sad?

Milanus

pre 6 godina

Mozda nije hteo da je upropasti?
Aj' u dva'es marki da ce da upropaste jednu od najprofitabilnijih banaka u Srbiji.
Zivi bili, pa videli.

Zastavin radnik

pre 6 godina

Zasto ne vrate Ljubu Mihajlovic za presednika banke??? Covek koji je uspostavio normalan bankarski sistem 90tih,covek koji je priznat u evrpskom pankarstvu.....

zaq

pre 6 godina

Znaci nije dao da se banka privatizuje.
(Dr.Thrax, 26. septembar 2017 08:25)
Naprotiv. Ne daju mu da proda banku posto SNS ovako moze da dobija beskamatne kredite.

exKB

pre 6 godina

(Sale, 26. septembar 2017 09:55) Vaša lojalnost bivšem poslodavcu je za pohvalu, ali sve izrečeno u postu (Domaćin, 26. septembar 2017 09:27) je apsolutna istina.
Da se razumemo ni oni pre njega (G17 ekipa) nisu bili cvećke ali su za ovoga amateri. To što su on i njegova ekipa radili je na nivou Alana Forda ili Simpsonovih. Strašno je to što je još jedna institucija, a Komercijalna banka je to bila, urušena...

exKB

pre 6 godina

(Sale, 26. septembar 2017 15:53) Ako ćemo o činjenicama, gospodin je po formalnom obrazovanju pravnik i slavista. Sa bankarstvom se susreo kroz jednogodišnji kurs (1989) koji je pohađao u Oesterreichische Laenderbank (danas Unicredit Austria). Od malog činovnika postaje, kako bi vi rekli vrhunski profesionalac, tek kada 1994 prihvata prilično opasan angažman u International Moscow Bank.(1994 je u Moskvi ubijeno 50 bankara). Posle toga se ređaju raznorazni angažmani od po par godina u zemljama bivšeg Varšavskog pakta i bivše SFRJ(složićemo se, veoma zanimljiva tržišta). Posle više od dvadeset godina interesantne karijere stiže nagrada u vidu pozicije CEO u Hypo grupi (da ne širimo temu, opšte je poznato čemu je služila Hypo banka, tj. o kojoj vrsti "bankarstva" pričamo).
Ali da se vratimo Komercijalnoj. Šta je Alanfordovsko pitali ste. Za početak tim za digitalizaciju. Dok su u cilju štednje otpuštane čistačice i servirke(plate 20000),famozni tim za digitalizaciju je na raznorazne gedžete, adaptacije kabineta, reprezentaciju i sl. spiskao stotine hiljada. O platama a i o kvalifikacijama pomenutog tima bolje da ne govorimo. A šta su novo uveli i kako su unapredili poslovanja banke? Uvedena je usluga Kome keš i web serijal Istoka Pavlovića (kako da kupujemo kupaće kostime za dva evra preko Aliekspresa).
Na kraju da ponovim ni prethodni nisu bili cvećke, ali ovi su ga zacrnili. Ono oko revizija i bilansa da ne komentarišem. I one prošle su proveravale iste te revizorske kuće.

Sale

pre 6 godina

(exKB, 26. septembar 2017 13:40)

Postovani, da pokusam da cinjenicama pokazem sta sve nije istina u postu koji barnite. Gospodin Piker nije oteran iz Unicredit Banke Srbija vec je po isteku mandata poslat u u tom trenutku najvecu akviziciju Unicredit Banke u Kazahstan. Iz Hypo banke u Mostaru je "oteran" na mesto CEO cele Hypo grupe, po vama verovatno po kazni. Voleo bih da nekim primerom pokazete sta su to Alanfordovski potezi o kojima govorite i kako je to unistena institucija koja trenutno ima ubedljivo najbolje poslovne rezultate u poredjenju sa nekoliko prethodnih uprava. Kao primer toga je ciscenje NLP portfolio kredita cime je virtuelno dobro poslovanje nekih prethodnika izaslo na svetlo dana, danas je stanje bilansa u Komercijalnoj banci znacajno cistije I to je nesto sto su i revizije pokazale. Pored ovoga Komercijalna Banka je trenutno medju liderima u uvodjenju novih tehnologija i digitalizaciji poslovanja sto je svakako stvar na kojoj bih im ja cestitao. Ukoliko je ovo po vama urusavanje institucije onda se slazem sa vama. Sve ovo sto sam naveo je lako proverljivo svakome koga to zanima. Voleo bih da cujem na cemu vi zasnivate vase tvrdnje, I slobodno me ispravite ako tvrdite da nije istina nesto od ovoga sto sam naveo.

Adam

pre 6 godina

(Obelix, 26. septembar 2017 09:40)

To bi onda bio kredit bez ikakvog pokrića (hipoteke), a nisam čuo da banke daju takve kredite ni fizičkim pa ni pravnim licima, stoga i moje pitanje.

Zastavin radnik

pre 6 godina

Zasto ne vrate Ljubu Mihajlovic za presednika banke??? Covek koji je uspostavio normalan bankarski sistem 90tih,covek koji je priznat u evrpskom pankarstvu.....

Domaćin

pre 6 godina

Ovaj čovek je zalutao u bankarski sistem, ceo bankarski sektor se smejao na izbor ovog čoveka, budući da je već oteran iz Unicredit Bgd, Unicredit Kazakhstan, Hypo Mostar... jednostavno je zalutao i on i ceo tim koji je doveo. Elistička ekipa sa manjkom znanja i viškom samopouzdanja, a rezultate je sramota i sumirati. Valjda će neko uraditi reviziju njegovog poslovanja i staviti na papir kolike su troškove napravili, od reprezentacija, softvera, konsultanata, projekata... Potpuno ispravan potrez države i medjunarodnih finansijskih institucija, jedino ovako banka moze napred, još samo da se oslobodi svih kadrova koje su Austrijanac i kompanija doveli... ali svih kadrova, baš svih
Ima Srbija boljih kadrova od rashodovanih Austrijanaca....

Dovla

pre 6 godina

Tamo sam otvorio racun jer je to domaca banka. Ako dodje nemacka banka, npr Deutsche ili Commerzbank, onda cu ostati, u protivnom menjam banku ponovo.

Sale

pre 6 godina

(exKB, 26. septembar 2017 13:40)

Postovani, da pokusam da cinjenicama pokazem sta sve nije istina u postu koji barnite. Gospodin Piker nije oteran iz Unicredit Banke Srbija vec je po isteku mandata poslat u u tom trenutku najvecu akviziciju Unicredit Banke u Kazahstan. Iz Hypo banke u Mostaru je "oteran" na mesto CEO cele Hypo grupe, po vama verovatno po kazni. Voleo bih da nekim primerom pokazete sta su to Alanfordovski potezi o kojima govorite i kako je to unistena institucija koja trenutno ima ubedljivo najbolje poslovne rezultate u poredjenju sa nekoliko prethodnih uprava. Kao primer toga je ciscenje NLP portfolio kredita cime je virtuelno dobro poslovanje nekih prethodnika izaslo na svetlo dana, danas je stanje bilansa u Komercijalnoj banci znacajno cistije I to je nesto sto su i revizije pokazale. Pored ovoga Komercijalna Banka je trenutno medju liderima u uvodjenju novih tehnologija i digitalizaciji poslovanja sto je svakako stvar na kojoj bih im ja cestitao. Ukoliko je ovo po vama urusavanje institucije onda se slazem sa vama. Sve ovo sto sam naveo je lako proverljivo svakome koga to zanima. Voleo bih da cujem na cemu vi zasnivate vase tvrdnje, I slobodno me ispravite ako tvrdite da nije istina nesto od ovoga sto sam naveo.

Sale

pre 6 godina

(Domaćin, 26. septembar 2017 09:27)

Sve izreceno u vasem postu je apsolutna laz. Imao sam prilike da saradjujem sa gospodinom Pikerom i tvrdim da je u pitanju vrhunski profesionalac sa velikim znanjem isukstvom. Zar stvarno mislite da bi EBRD kao manjinski vlasnik dovela na celo banke nekoga ko odgovara vasem opisu. Jedini kojima ne odgovara nacin rada tima gospodina Pikera su oni kojima je Komercijalna sluzila kao izvor prihoda manipulacijama i raznim mesetarenjima. Svako moze da pogleda rezultate banke od kako je promenjeno rukovodstvo pa neka sam donese zakljucke. Vama verovatno vise odgovara nacin rada koji je stvorio sve one nenaplative kredite, jer je vecina njih podeljena partijskim ljudima i njihovim fantovski firmama, sada kada toga vise nema meta je naravno menadzemnt koji je tome stao na put.

poznavalac

pre 6 godina

Svako ko je imao posla sa nekom državnom firmom (pa čak i sa Telenorom) u Srbiji, zna kako posao f-še u takvom okruženju. Tužno, ali istinito.

Adam

pre 6 godina

(Obelix, 26. septembar 2017 09:40)

To bi onda bio kredit bez ikakvog pokrića (hipoteke), a nisam čuo da banke daju takve kredite ni fizičkim pa ni pravnim licima, stoga i moje pitanje.

Obelix

pre 6 godina

(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Nema banka sta da naplati. Nema korisnik kredita pokretnu vrednost, nekretninu ili bilo kakvo redovno primanje. Nemaju od cega da naplate, a u zatvor ne moze. Mada mislim da su ti krediti vise vezani za pravna, nego fizicka lica. Ne mora da znaci da sam upravu za ovo sto sam napisao, to je samo moja pretpostavka.

exKB

pre 6 godina

(Sale, 26. septembar 2017 09:55) Vaša lojalnost bivšem poslodavcu je za pohvalu, ali sve izrečeno u postu (Domaćin, 26. septembar 2017 09:27) je apsolutna istina.
Da se razumemo ni oni pre njega (G17 ekipa) nisu bili cvećke ali su za ovoga amateri. To što su on i njegova ekipa radili je na nivou Alana Forda ili Simpsonovih. Strašno je to što je još jedna institucija, a Komercijalna banka je to bila, urušena...

zlopamtilo

pre 6 godina

"Zasto ne vrate Ljubu Mihajlovic za presednika banke??? Covek koji je uspostavio normalan bankarski sistem 90tih,covek koji je priznat u evrpskom pankarstvu.....
(Zastavin radnik, "
.....čovek koji je poznat kao direktor banke u čijem sefu je bio štek od više stotina kilograma heroina I druge gudre ....

bogdan trojkaš

pre 6 godina

Ako većinski vlasnik (država) smenjuje čoveka, red je da kaže zašto. Red je i da smenjeni kaže šta ima da kaže.
Čim se radi tako da javnost ništa ne zna - to je, sigurno, državni posao!
Takva je država Srbija!

Milanus

pre 6 godina

Mozda nije hteo da je upropasti?
Aj' u dva'es marki da ce da upropaste jednu od najprofitabilnijih banaka u Srbiji.
Zivi bili, pa videli.

Albatros

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Vrlo lako!

Recimo, ti si direktor banke, a ja sam član Biblioteke koji hoće pare i dođem kod tebe po kredit. Ti mi tražiš neku garanciju, ja kažem nema problema, evo imam jednu straćaru u nekoj nedođiji.

Ti skočiš u vis i pitaš da li se ja za**m s tobom? Još se više oduzmeš kad ti kažem da sam mrtav ozbiljan. Onda ja okrenem neke druge važne članove Biblioteke koji ti vrlo prijateljski savetuju da "središ" tu stvar s mojim kreditom, inače će ti (možda) biti mnogo žao. (Postoji varijanta da i ti dobiješ lep procenat od mog kredita.)

Ti onda zoveš svoje stručnjake za procenu vrednosti garancije, koji vrlo stručno procene moju straćaru na nekih 5, 6 ili 10 miliona evra i sve lepo predstave Odboru za kredite, ili kako se to već zove. Oni ionako znaju pozadinu cele priče, ali se prave ludi, a i baš ih briga, sve je formalno pokriveno "garancijom". A možda su i lapili koji procentić...

I tako ti srećan što si dobio svoj kredit i banka srećna što je dobro "plasirala" novac. Možda čak i koji visoki "menaĐer" zbog toga dobije i bonus na kraju godine!

Ti vratiš ratu-dve, tek onako da sve ne pukne odmah, a onda staneš. Banka kao iznenađeno otkrije da nema za šta pas da te ujede, barem formalno. Šta može da uradi? Jedino to da tvoj kredit upiše u rubriku "nenaplativ", što i čini. I nikom ništa...

како рече Мира, е тако је то било, било је

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Како? Код нас врло просто и ево кратког објашњења. Узмимо први пример. Купиш фирму у приватизацији, небитно може и нека лева чак и пожељно. Кад је купиш плаћаш у 6 рата и са проценом имовине углавном мизерном. Нормално подразумева се да си у талу са неким из бирократије пожељно министар. Одлазиш у чувене банке типа Агро,Металс, Привредна, Фонд за развој и опуштено узимаш велики кредит и банка ставља хипотеку на некретнине твоје приватизоване фирме, али овај пут од стране консултанске куће процењене на 1500 еура по квадрату, а не на оних 100 из приватизације. Са тако лепим кредитом у рукама и са шемом од неколико фирми које сарађују са том твојом из приватизације опуштено износиш лову тј кредит који си узео. Радиш тако до 3 године, то је плафон пошто већ од прве не плаћаш доприносе, од друге не плаћаш ни рате кредита, а од треће ако и догураш не плаћаш више ни рате приватизације. Коначни биланс, не постоји више ни једна од горе поменутих банака, плус још и Универзал, Српска, Поштанска банротирала али је спашена итд. Други пример је у сушштини исти. Поента је дакле само имати банку. Претпоставља се да су смене у Комерцијалној у суштини исте природе, јер нико не сме да отвори пандорину кутију.

zaq

pre 6 godina

Znaci nije dao da se banka privatizuje.
(Dr.Thrax, 26. septembar 2017 08:25)
Naprotiv. Ne daju mu da proda banku posto SNS ovako moze da dobija beskamatne kredite.

vlajko

pre 6 godina

@adam
Banka kada da kredit normalno da misli da je on nenaplativ, ali po odredjenim knjigovodstvenim standardima ako ne uspe da ga naplati iz raznih razloga u odredjenom vremenskom periodu on se smatra nenaplativ i u knjigama se odpisuje tojest knjizi se kao gubitak sto je i ovde ocigledno bio slucaj. Ukoliko se ipak kasnije naplati onda se iskazuje kao vanredna dobit. Nase banke su pune ovakvih losih potrazivanja koja godinama knjize kao naplative a realno trebalo je davno da ih otpisu i ociste bilanse, ali ni jedan menadzer nece to da uradi jer ispada da je on napravio gubitak u toj godini poslovanja iako je kredit mozda odobrio neki njegov prethodnik.

exKB

pre 6 godina

(Sale, 26. septembar 2017 15:53) Ako ćemo o činjenicama, gospodin je po formalnom obrazovanju pravnik i slavista. Sa bankarstvom se susreo kroz jednogodišnji kurs (1989) koji je pohađao u Oesterreichische Laenderbank (danas Unicredit Austria). Od malog činovnika postaje, kako bi vi rekli vrhunski profesionalac, tek kada 1994 prihvata prilično opasan angažman u International Moscow Bank.(1994 je u Moskvi ubijeno 50 bankara). Posle toga se ređaju raznorazni angažmani od po par godina u zemljama bivšeg Varšavskog pakta i bivše SFRJ(složićemo se, veoma zanimljiva tržišta). Posle više od dvadeset godina interesantne karijere stiže nagrada u vidu pozicije CEO u Hypo grupi (da ne širimo temu, opšte je poznato čemu je služila Hypo banka, tj. o kojoj vrsti "bankarstva" pričamo).
Ali da se vratimo Komercijalnoj. Šta je Alanfordovsko pitali ste. Za početak tim za digitalizaciju. Dok su u cilju štednje otpuštane čistačice i servirke(plate 20000),famozni tim za digitalizaciju je na raznorazne gedžete, adaptacije kabineta, reprezentaciju i sl. spiskao stotine hiljada. O platama a i o kvalifikacijama pomenutog tima bolje da ne govorimo. A šta su novo uveli i kako su unapredili poslovanja banke? Uvedena je usluga Kome keš i web serijal Istoka Pavlovića (kako da kupujemo kupaće kostime za dva evra preko Aliekspresa).
Na kraju da ponovim ni prethodni nisu bili cvećke, ali ovi su ga zacrnili. Ono oko revizija i bilansa da ne komentarišem. I one prošle su proveravale iste te revizorske kuće.

ja

pre 6 godina

Kako bilo koji kredit koji daje banka može da bude nenaplativ? Ne osporavam to što je rekao, samo pitam.
(Adam, 26. septembar 2017 08:44)

Pre 10ak godina neke banke su davale kredite nekim firmama na osnovu obrta, a ne na osnovu imovine i stvarne zarade, mnogi krediti su nenaplativi zato što su vlasnici firmi izvukli imovinu i novac, a bankama i ostalim poveriocima ostavljali stare racunare i ormane za stečajnu masu. Firmi u kojoj sam radio tadašnja nacionalna štedionica je dala 700.000$ kredita na osnovu stvarno ogromnog godišnjeg prometa od preko 5 miliona $, mada je firma realno od starta radila sa gubicima. Vraćena je tek trećina, a kao garanciju su tražili samo menice.

Nikola

pre 6 godina

Kombank je veliki poverilac mnogih javnih preduzeća i trebalo bi krenuti u naplatu. E do država ne da i svesno upropašćava svoje vlasništvo u banci na taj način. Čista odvratna politika rastura naše vlasništvo dok se tako peglaju krađe vrlih direktora mnogih JKP a. Još jedan dokaz da je država Srbija najgori vlasnik mogući. Gde je veliki gazda sad?