Kineska "niska bisera“ u Srbiji

Kineske investicije u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta Severozapadne Evrope.

Izvor: Deutsche Welle
Pošaljite komentar
  1. Hmmm, da. Evropi (da ne kazem Nemcima) je odgovaralo da imaju crnu rupu na Balkanu, zemlje koje ce dovesti na ivicu propasti kako bi sto jeftinije kupili tj. docepali se njenih resursa. Osvajanje/vodjenje rata/ drugim sredstvima. I sad se desava nesto sto nisu ocekivali, da ce neka daleka Kina biti zainteresovana da ove zemlje imaju sto bolju infrastukturu. Osim infrastrukture ce uloziti i u te brodove za krstarenja po Mediteranu. Nemojte se zacuditi kad i kod nas objave da prave svoje hotele i kupuju svoje brodove za plovidbu po Dunavu da bi njihovi turisti ostavljali pare tako gde su oni investirali. Mi nismo u EU ali nam je trenutno radna snaga jeftinija nego u Kini pa zato pocinju da grade fabrike (eto prve u Sr.Mitrovici za proizvodnju nudli), kupise Zelezaru, hoce i RTB Bor, sutra verovatno i luku Beograd,... sve ono sto su Nemci prizeljkivali i spremali se da uzmu. Dodjose Kinezi i pobrkase im lonce.
     (Jelena, 14. septembar 2017 22:39)

    # Link komentara

  2. Kina nije zainteresovana prioretno na politicki uticaj u smislu ko ce vladati, vec na mogucnost da se prosto obezbedi dovoljan uticaj da se njihovi privredni planovi i ostvare. A oni imaju pare da to obezbede. Njihova drzavna rezerva se procenjuje na oko 3 biliona (ne triliona kako cesto novinari brkaju) dolara. u najveci deo tih para se investira, ne stoje u magacinu naravno. U nasem slucaju, npr, oni obezbedjuju kredit za puteve i sine, time u dva udarca ubijaju jednu muvu, prvo i osnovno sobzirom da je kredit placa se kamata, ona je izmedju 1.5 do 2.5 odsto zavisi od projekta. Pomislili biste da je to mala kamata ali imajte u vidu da Americke drzavne obveznice donose i manje od 1% a smatraju se medju najboljim i najsigurnijim investicijama. Dakle fond raste. Drugo, obezbedjuju slobodan i najpre BRZ protok svoje robe do potrosaca, a robe imaju na pretek, cifre njuhovog trgovinskog suficita su zapanjujuce. Trenutno im je ekonomija oko 12 biliona dolara sa odlicnim rastom (ne bas 10 posto kao sto su zaredjali 30 godina zaredom, ali jakih 6.5, naspram nasih naprednih 1.2- 1.3 %), sto znaci u prevodu da se stvara tj vec je stvoreno ali ce tek zasijati novo ekonomsko zariste sem Evrope i Amerike i tu vise sankcije ne pomazu, zasto, zato sto je jaka trgovina najjaca odbrana od masovnih sankcija i zapravo se odbija o glavu. Sto dalje znaci da dobijamo u narednih 15 godina novu SUPERSILU uz Ameriku i balans u svetu se konacno uspostavlja. Rusi ce da odahnu, novi "neprijatelj" je tu
    (nepozeljan, 14. septembar 2017 20:01)

    # Link komentara