1. "Hrvati su, nakon odluke da tokom sezone podignu cene putarina i za 50 odsto, odlučili da dodatni novac od turista mogu da zarade i ako povećaju cene parkinga." I opet tendencioznost koja nema veze s istinom. Nisu Hrvati podigli cijenu cestarina niti parkiranja, a pogotovo te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom. Prvo je državna tvrtka koja je na nekim dionicama podignula cijene i koliko god to meni ne odgovara, autoceste su krcatije nego ikad. Tko ima, plaća. Meni bi odgovaralo da možemo kupovati vinjete i time bi problem bio riješen, ali ovo poskupljenje očio nije smanjilo zanimanje za vožnju autoestama pa zbog čega im se ne bi moglo??? S druge strane, pišete o povišenju cijena parkiranja "kod Hrvata", a riječ je o jednom jedinom primjeru i to u zoni u kojoj i treba povećavati cijenu sve dok god ima interesa. U Puli je parkiranje 4 kune na sat. Znači, 0,55 eura. Svuda. I što sad? Jasno je samo da Pula nije Dubrovnik, a pogotovo ne spomenuta zona u kojoj, ruku na srce, ne bih parkirao ni da imam milijarde. Nije li veći gušt prošetati gradom i ostaviti auto malo izvan gradskih zidima? To prakiralište je ionako namijenjeno lijenim milijarderima. Očekivati da će parkiranje tamo ikada stajati pola eura na sat je suludo. Dakle, smanjite malo doživljaj sa negativnim senzacionalističkim naslovima i podnaslovima, pogotovo ako imaju veze s turizmom jer je ove godine, vjerujte - bolje nego ikad.
  (Mauro, 18. jul 2017 02:54)

  # Link komentara

 2. @Bgd 69
  Ne bih rekao da se tada nije obraćala pažnja na kulturna bogatstva.Mi smo preko škole (stvarno za neke smešne pare) išli u neka odmarališta u "blizini" Dubrovnika i imali smo celodnevne izlete (Dubrovnik,Mljet...) gde su nas baš vodili da upoznajemo znamenitosti a tek jedan deo izleta se odnosio na "slobodno vreme". Tako je bilo i sa ekskurzijama po Srbiji (nsstavni i rekreativni deo).Bilo sam u Dubrovniku i sa porodicom i smeštaj je sigurno bio pristušačniji nego sada - ali daleko skuplji od ostatka obale.
  To sa parkingom ima malo veze (ili malo više) i sa činjenicom da današnji čovek hoće kolima u kafić da udje.Neće da se cima.
  Polazim od sebe - kafić u kojem pijem kafu ima zgodan parking i to je jedan od razloga zašto pijem kafu tamo iako prodjem pored 2-3 bliža.Takvi smo (većina) i na moru.
  (Komša, 17. jul 2017 22:13)

  # Link komentara

 3. Dubrovnik je jedan i jedini. Nije za one koji rade za 300 ili 500 eura. 25 godina smo potrošili na mržnju i ratove, a sada nam žao što smo sirotinja.
   (DaNe, 17. jul 2017 18:07)

  # Link komentara

 4. ne bitno je koliko kosta. kako mogu da stavim cenu na taj uzitak da idem tamo na letovanje oko 5. avgusta, tada mi je najsladje
  (Moderni Srbin, 17. jul 2017 17:11)

  # Link komentara

 5. O kakvom odbijanju turista neki pricaju? Pa i sa ovim cjenama je odnos potraznje i ponude 5 / 1 . Nece se nitko obogatiti od parkinga u par ulica, ali mozda dodje do rasterecenja...iako je i to utopija.
  (jadeni, 17. jul 2017 15:31)

  # Link komentara

 6. Хеј, један дан (бесмислено скупог) паркирања у Амстердаму је тек нешто преко 50 евра. Ало, Дубровниче, шта си то умислио?!
   (А. Петров, 17. jul 2017 15:07)

  # Link komentara

 7. Pre tri godine sam za tri sata parkiranja u garaži koja se nalazi oko 400m od starog dela grada, u Zagrebačkoj ulici valjda, platio tek nešto više od 10 evra. Ako su tačni navodi u medijima, to znači da bi se za dolazak u Dubrovnik više isplatilo doći autobusom.
  Sa druge strane, za ljude iz ondašnje SFRJ, naročito za nas koji smo bili deca ili mladi osamdesetih, Dubrovnik je bio vrlo pristupačan, od smeštaja, odlaska na plaže, do izleta brodicama u okolini. Jedini razlog što Duberovnik u to vreme nije bio prepun turista, a bilo ih je svakako dosta, jeste i činjenica da se nije dovoljno cenilo ono što se imalo u bivšoj državi, da su mnogi odlazak na more, a naročito posete takvim istorijskim mestima, zamenili kupovinom i gradnjom vikendica po selima koja danas zvrje prazna, paradajz letovanjima za male pare, nedostatkom želje da se vidi nešto drugačije i istorijsko važno ili štednju novca kako bi se kupio auto na kredit i sl.
  (Bgd_69, 17. jul 2017 13:19)

  # Link komentara

 8. Hrvati jednostavno nikada nisu voleli turizam od koga su ziveli (u pravom smislu te reci). Njima je bolje da te astronomske cene pravdaju kojekakvim izgovorima umesto da u Mokosici ili gore u brdu iznad grada izgrade ogroman parking (za recimo 20.000 automobila) sa toaletima i mokrim cvorovima i da za par evra dnevnog parkiranja ponude turistima gradski prevoz do centra grada!
  (mufljuz, 17. jul 2017 13:14)

  # Link komentara

 9. Ja sam jos za vreme SFRJ bio u Dubrovniku i sve video po minimalnoj ceni. Mogo je da vidi svako taj grad ko je zeleo i da dozivi kulturu i letnje igre. Nasa skola je u samoj blizini grada imala odmaraliste sa pristupom na plazu. Najmanje 4 nedelje u godini svi su djaci isli tamo na odmor. Niko zato nije morao da plati nista. Zaista smo bili srecna deca. Danas mi je zaista zao mladih ...
  (inpetto👋, 17. jul 2017 12:09)

  @
  Ima Hr jako puno mjesta za posjetiti gdje i dalje gotovo ništa ne moraš platiti i odlično se provesti, ali ako netko želi u Dubrovnik, Na Hvar, u Opatiju... to će masno platit. S druge strane zjape poluprazni manji otoci, gdje su cijene normalne a dogovorit se može smještaj kod lokalaca. Neki ti vrlo rado i kuhaju. To je turizam koji je vani na cijeni, a kod nas je još neprepoznat i manje više zabadava. Vrijedi isprobati dok se i to ne komercijalizira.
  (Hr, 17. jul 2017 13:09)

  # Link komentara

 10. Vrlo jednostavno rešenje da izbaciš vozila iz centra grada, brutalno visoka cena parkiranja i kraj priče. U Italiji na primer u dosta gradova je zabranjen ulazak kolima u uže gradsko jezgro svima osim stanovnika tog dela grada.
  (Vlada, 17. jul 2017 12:33)

  # Link komentara

 11. Bio sam juce u Dubrovniku,guzva haos,svi restorani puni,cevapi 11 evra,2 sata parkinga u garazi iznad starog grada 12 evra,jeste lepo ali gaze sa cenama.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bole, 17. jul 2017 11:40)

  a sad probaj zamisliti kakva bi guzva bila da su cijene manje. Ja sam zadnji put bio u DU prije dvadeset godina a stalo spominjem da mi je zelja otici.
  (kreso, 17. jul 2017 12:26)

  # Link komentara

 12. I tako ispada da su problem za Dubrovački turizma maksimalno 200-ak auta dnevno kojima u grad dodje 600-700 turista, a nisu kruzeri koji iskrcaju doslovno desetine hiljada turista na svega par sati a koji parališu cijeli grad?
  (prolaznik, 17. jul 2017 12:21)

  # Link komentara

 13. Sve dok je parking pun nije preskupo. Broj mjesta je ograničen i sve dok ima onih kojima nije skupo, zašto im ne uzeti novce. Oni kojima je preskupo, parkirat će van grada pa autobusom, taksijem ili pješke. Inače da se osvrnem i na cestarinu, nije poskupjela 50%, već 10-20. I još uvijek gužve, znači da još uvijek nije preskupo.
   (leptirica, 17. jul 2017 12:16)

  # Link komentara

 14. Ja sam jos za vreme SFRJ bio u Dubrovniku i sve video po minimalnoj ceni. Mogo je da vidi svako taj grad ko je zeleo i da dozivi kulturu i letnje igre. Nasa skola je u samoj blizini grada imala odmaraliste sa pristupom na plazu. Najmanje 4 nedelje u godini svi su djaci isli tamo na odmor. Niko zato nije morao da plati nista. Zaista smo bili srecna deca. Danas mi je zaista zao mladih ...
  (inpetto👋, 17. jul 2017 12:09)

  # Link komentara

 15. @ova prva 4 komentatora: Jesmo li mu čitali isti članak? Ok, naslov je glup, ali lijepo piše da je namjera isprazniti strogi centar od previše auta, ne zaraditi velike pare.
  (pakleni_, 17. jul 2017 11:41)

  # Link komentara

 16. Bio sam juce u Dubrovniku,guzva haos,svi restorani puni,cevapi 11 evra,2 sata parkinga u garazi iznad starog grada 12 evra,jeste lepo ali gaze sa cenama.
   (Bole, 17. jul 2017 11:40)

  # Link komentara

 17. Neki će reći pljačka, ali definitivno nije. Cena je javna, svima poznata. Ukoliko ti je skupo, parkiraj malo dalje pa pešači. Nije to nešto što mora biti dostupno svima.
  (Sremac, 17. jul 2017 11:38)

  # Link komentara

 18. Zašto se ljudi bune??? Na ovaj način se filtrira klijentela. Moći će da letuju samo bogati i uspešni, koji ne bi da se mešaju sa paradajz turistima. Sasvim normalno. To postoji svuda u svetu. Ko nema love za letovanje u Dubrovniku neka letuje gde može.
   (Igix, 17. jul 2017 11:24)

  # Link komentara

 19. Ček' malo. Dnevni parking u Veneciji je 25E. Zašto bi u Dubrovniku bio 200?
  (Toni, 17. jul 2017 11:22)

  # Link komentara

 20. Zakon ponude i potraznje
  (Bili, 17. jul 2017 11:15)

  # Link komentara

 21. to su ekstremi. trenutno na Bracu, cene standardne beogradske. vrlo korektno.
   (Zoran, 17. jul 2017 11:06)

  # Link komentara

 22. Ima bogatih koji mogu da plate. Tako da je to normalno. Hrvatska se pretvara u mondensko letovaliste, a posebno Dubrovnik gde dolaze najbogatiji ljudu sveta i pristaju sa svojim jahtama.
  (Bozon, 17. jul 2017 11:02)

  # Link komentara

 23. Za dnevnu parking kartu 200 evrića? Vredi svaki cent sigurno.
  (Simon, 17. jul 2017 10:53)

  # Link komentara

 24. Dubrovnik ima veliki problem s prekomjernim brojem turista, alarmi već odavno zvone, UNESCO upozorava... Jedan od načina "relaksacije" svakako su i visoke cijene. Uostalom, žašto se ne bi oni koji žele posjetiti Dubrovnik prikladnije "rasporedili" kroz čitavu godinu, umjesto da se "tiskaju"u tri ljetna mjeseca? Tim više što Grad figurira kao (prvorazredni) spomenički ansambl, a ne kao sezonska kupališna destinacija...
  (ljeto na stradunu, 17. jul 2017 10:52)

  # Link komentara

 25. Pljačka.
  (marija, 17. jul 2017 10:47)

  # Link komentara

 26. Pa neka deru kad mogu - dok je ovaca biće i vune.

  Mene videti neće a odrati još manje!

  Dubrovnik je lep ... ali ima i lepših mesta na ovoj planeti gde ipak ne "deru" toliko mnogo.
   (marko_sthlm, 17. jul 2017 10:45)

  # Link komentara

 27. Ako je istina, tako krece odbijanje turista. Kada su pokiticari halapljivi, ostace bez para.
   (NoName, 17. jul 2017 10:41)

  # Link komentara

 28. I u cemu je problem? I dalje su prepuni turista. Znaci da jos nije preskupo. Treba da podizu cenu parkiranja do momenta kada parking bude prazan.
  (Pera, 17. jul 2017 10:39)

  # Link komentara