Knežević: Plate u Fijatu male, Vlada posreduje

Beograd -- Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkackim odborom i poslodavstvom "Fijata".

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ljudi,jednu stvar nikako da shvatite. Radnik prodaje svoj rad i sam treba da odredi svoju cenu. Njegov rad donosi poslodavcu profit i poslodavac treba da plati taj rad. Kada to ljudi budu shvatili i usvojili kao istinu,tek tad će mo mrdnuti iz blata u koje su nas gurnuli. Može da se živi bez njih...ne znam da li oni mogu bez radnika. Dignite glavu i okrenite se sebi. Novac koji oni daju nema vrednost,jedina vrednost je vaš rad.
  (Ja, 17. jul 2017 13:35)

  # Link komentara

 2. Plate nisu male nego su tržišne. 
  Ako se radnicima ne sviđa, oni mogu da nađu drugi posao.
  (mate, 17. jul 2017 10:40)

  Grešiš, radnici mogu da štrajkuju i primoraju poslodavca na realnije vrednovanje njihovog rada.
   (goranh, 17. jul 2017 13:33)

  # Link komentara

 3. Samo u Srbiji korporativno pravilo može da bude jače od Zakona...
   (Zoran K., 17. jul 2017 13:24)

  # Link komentara

 4. Postovani radnici ako prekinete strajk nikada nista necete dobiti.Oni koji su bili u strajku dobice otkaze a novi radnici ce biti u cenjeni i radice za 121 din po satu.tj minimalac.
  (sinisa, 17. jul 2017 12:10)

  # Link komentara

 5. Ovi koji kazu da Fiat korporativno pravo nije iznad zakona ove drzave su izgleda zaboravili kakav je ugovor objavljen sa Fiatom - citav precrtan crnim markerom. To vam je zato sto je BDP drzave Srbije 36 milijardi dolara, a prihod Fiata za 2016 je bio 125 milijardi dolara, i to je cena osiromasenja drzave.

  Dakle ako zelite da vam bude bolje ostavite se strajkova sada jer je glupo da se ljutite sto je onako kako ste glasali. Pravi put je da konacno promenite partijsku drzavu 30 godina posle svih drugih u Evropi, kako bi i vama krenulo bolje makar koliko i ostalima u Evropi. Srbija je od 2008 godine u ekonomskoj stagnaciji ciji je razlog odsustvo privatnog sektora izuzev nekoliko drzavno sponzorisanih velikih investitora. To je situacija koju niko u okruzenju nema. Tako se moze samo ostati vecito siromasan i eksploatisan dok elita zivi od svojih 10% rente.

  Sa pozitivne strane neminovno je da se stanje promeni jer smo toliko zaostali za okruzenjem da je veoma isplativo proizvoditi kod nas, i nasim malim privatnicima, i bice jako konkurentni i bogati cim se ukloni partijska pijavica sa ledja naroda.
  (Vlada M, 17. jul 2017 12:00)

  # Link komentara

 6. Bitno je da se sto pre pronadje neko kompromisno resenje-dobro za sve !
  (Milka, 17. jul 2017 11:57)

  # Link komentara

 7. Nije država kriva. Radnici moraju sa rukovodstvom firme ovo da reše.
  (Daca, 17. jul 2017 11:42)

  # Link komentara

 8. Svakim danom trajanja strajka samo je veci gubitak za sve i zato treba naci kompromisno resenje.
  (Lidija, 17. jul 2017 11:14)

  # Link komentara

 9. @ivca
  BRUTO druze. Na racun (netto) je to valjda oko 28000. E sad pravi poredjenje.

  Nego, Ministre, sta pise u zakonima drzave Srbije?
  Izgleda da ministar kaze da zakoni za neke (strane investitore) ne vaze...
   (genije, 17. jul 2017 11:04)

  # Link komentara

 10. Ljudi, samo razmislite zasto se umesala vlada. Pa obecali su stranim investitorima da ce imati jeftinu radnu snagu. Zato rukovodstvo fijata uospte i ne zeli da pregovara o bilo kakvom povecanju plata, i pozvali su strucnjake iz vlade da smire strajkace i zapretili ako ih ne umire da ce otici iz Srbije sa obrazlozenjem "da smo znali da vasim robovima treba dati vise para, mozda ne bi smo ni otvorili proizvodnju ovde, vec u Indiji". U korporativnom svetu radim, znam kako razmisljaju i na sta su sve spremni ne bi li sacuvali svaki dinar, a kamoli vece kolicine novca. Oni radnike gledaju kao potrosni materijal, nemojte se zavaravati da vide ljude. Opasno nam treba reforma svesti u celom svetu da bi se stvari preokrenule a ne samo "povcanje plate" inace cemo nestati kao vrsta.
  (Neko, 17. jul 2017 10:53)

  # Link komentara

 11. Kakav populista!
  Plate nisu male nego su tržišne.
  Ako se radnicima ne sviđa, oni mogu da nađu drugi posao.
   (mate, 17. jul 2017 10:40)

  # Link komentara

 12. Možda ja nešto ne razumem, ali svaka plata je mala ako su troškovi veliki, i svako ko odlučuje da se odrekne te "male" plate, ako nema nekoga ko će da ga zaposli za veću platu, ulazi u situaciju da će da izgubi i to što ima. Pored toga, kazniće se jedna gomila liferanata, koji su možda zadovoljni sa tim što dobijaju za isporuke Fijatu. Upoređivati platu sa prodajnom cenom proizvoda je besmisleno. Ako postoji dogovor između poslodavca i zaposlenih, svaki prekršaj toga dogovora je divlji štrajk. Sa potpunim razumevanjem za položaj kragujevačkih radnika, treba shvatiti da je ta plata neto. Radnik u drugim zemljama mora da zaradi duplo više od toga da bi mu ostalo toliko kao "Take home salary" (plata koju nosi kući, jer mora da odvoji sredstva za plaćanje penzionog i zdravstvenog osiguranja, poreze i ostalih (ako ih ima) dažbina. Bojim se da će kragujevčani da izgube to što imaju, da će FIAT da ode da se više ne vrati i da će onda biti protesta ispred Vlade da im se da dovoljno za život (kao što se od Vlade traže bolje cene za maline i sl.). Nema više Crvenog Barjačeta, izabrali smo put ekonomske slobode i uređenih odnosa, bar se nadam. Žao mi je ako neke od mojih postavki povrede osećanja zainteresovanih ili nisu tačne, ali sa moje daljine ne vidim te stvari drugačije, bez obzira na MOJE razumevanje materijalnog stanja ljudi.
  (SVD, 17. jul 2017 10:35)

  # Link komentara

 13. Male su svugde u Srbiji, naročito u upravama, bilo na gradskom ili republičkom nivou... em nam je uzeto od ionako bednih plata... uzas...
  (marija, 17. jul 2017 10:30)

  # Link komentara

 14. "To je njihovo korporativno pravo da ne pregovaraju dok traje štrajk..."- reče ministar ! Ne mogu da verujem....Važeći Zakon o štrajku je izričit da su poslodavac i štrajkači DUŽNI da pregovaraju u danima najave i za vreme štrajka! Ne može nikakvo "korporativno pravo" da bude iznad države Srbije i njenih zakona, koje bi uzgred, svi ministri trebalo da znaju. A da li su plate u Srbiji male? Pa šta reći kada veliki broj radnika u Srbiji radi na sat za 0,8kg. malina, odnosno za 130 RSD.! Sistem vrednosti totalno poremećen, narod gladan i ponižen....opet se sprema velika seoba Srba(već traje), ovaj put ekonomska.
  (miroslav, 17. jul 2017 10:23)

  # Link komentara

 15. Kako vlada nije poslodavac sa 33 % vlasništva i ne može da učestvuje u pregovorima ?
   (krik, 17. jul 2017 10:17)

  # Link komentara

 16. Kako to da je vlada samo posrednik a drzava ima 36% udela u fijatu? Vi kao da niste vlada ove drzave.Po vama vlada nema veze sa drzavom.
  (IZGLEDA I DA NEMA, 17. jul 2017 10:09)

  # Link komentara

 17. Fiat korporativno pravo nije iznad zakona Srbije. Bili su u obavezi da pocnu pregovore posle 5 dana strajka#
   (pierre, 17. jul 2017 10:08)

  # Link komentara

 18. "Povodom pravila "Fijata" da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije"

  Korporativno pravilo kompanije ispred zakona jedne republike. Kako se bese naziva takva republika?
   (Banana republika, 17. jul 2017 10:06)

  # Link komentara

 19. Nisam SNS bot ali ajde realno da pitam nesto: Da li je 43000 din plata radnika ili inzinjera u Fijatu? Ne znam da li znate da plata profesora u srednjoj skoli oko 45000 din. Fijat je privatna firma i zaista ne vidim zašto bi radnike sa 4. stepenom placali vise nego sto profesori sa fakultetom imaju platu. Ok neko ce reci da je to tezi posao, svaki posao je tezak na svoj nacin ali je najtezi onaj koji se radi samo zbog para. Kad vam ode Fijat radicete kod Kineza za 18000 din. Sindikati su uglavnom politicki nasminkani i to je oduvek bilo tako u Srbiji.
  (Ivca, 17. jul 2017 10:06)

  # Link komentara

 20. Ma koliko saosecam sa radnicima, ministar Knezevic je u pravu: Vlada nije pregovaracka strana. Zivimo u kapitalizmu, a ne u socijalistickom samoupravljanju. Tako su nam nametnuli, ali smo i sami to zeleli. Kolektivni ugovor je zakon za poslodavca i radnike. Sledeci put kada sindikat bude potpisivao kolektivan ugovor, neka angazuje ozbiljne pravnike, advokate i neka se tada izbori za svoja prava koja ce biti sastavni deo tog ugovora.
   (Profesor BG, 17. jul 2017 09:59)

  # Link komentara

 21. Osnovni problem je u tome što se ovde kolektivni ugovor postavlja iznad zakona. Nemože Fiat da neće da pregovara ako zakon tako kaže. Ako neće da poštuju zakone neka idu, jednostavno. Nemože zakon da važi za mene a za Fiat ne, još ih ja i finansiram preko subvencija. Očigledno vlada pokušava da izađe iz ovoga čistih ruku da bi imala koga da krivi, a to su naravno, bezobrazni radnici. Slika uspešne Srbije u svakom pogledu: bahati "strani investitori", još bahatiji "menadžeri" koji za njih rade, pelene, klanjanje šefovima da ih mine tuga za rodnim krajem. Tuga. Napredno.
  (privatnik, 17. jul 2017 09:47)

  # Link komentara

 22. "Ministar je podsetio da su ispunjena dva zahteva radnika"...Fabrika ne radi,FIAT se ne oglasava,ne pregovara sa radnicima...Kada i kako su ispunjeni zahtevi radnika?
  (Dejan, 17. jul 2017 09:46)

  # Link komentara

 23. Fiat je otvaranjem fabrike u Srbiji obavezan da postuje pozitivne propise zemlje u kojoj posluje pa izmedju ostalog i Zakon o radu i Zakon o strajku.Korporativna politika nema suprematiju nad Zakonima drzave.Ni ugovor drzave i Fiata to ne moze da izmeni.Kako stvari stoje i pored zaplasivanja radnika poslodavac ce vodjen ekonomskom logikom morati da usvoji zahteve radnika.To je dobro za sve radnike u Srbiji i nadam se da ce ih ohrabriti u buducnosti.Vreme je da stavimo vlasti do znanja sta mislimo o ekonomskom modelu razvoja zasnovanom na politici jeftine radne snage na nivou Africkih zemalja.
  (laki78, 17. jul 2017 09:42)

  # Link komentara

 24. Tako je burazeu u celoj Srbiji!
   (Sasa, 17. jul 2017 09:40)

  # Link komentara

 25. A u prosveti i zdravstvu su super ...
   (Generacija 5, 17. jul 2017 09:29)

  # Link komentara

 26. A da nije izbio štrajk, ne bi se Knežević setio da su plate male, baš ga briga.
  (aflatoksin, 17. jul 2017 09:28)

  # Link komentara

 27. Nisu male vec su bedne
  (Zoki, 17. jul 2017 09:20)

  # Link komentara