1. radnici fiat-a treba da strajkuju dok god ne dobiju plate od kojih ce moci da kupe automobile koje proizvode. tacka. gotova prica.
  (mrmlj, 17. jul 2017 12:19)

  # Link komentara

 2. Dali je neko svestan kakve su posledice po život i zdravlje nacije, raditi za bednu platu?
  (Stevan, 17. jul 2017 11:50)

  # Link komentara

 3. Zanimljivi komentari i uglavnom se slažem sa mnogima. Istina je, ja kroz Poljsku pčutujem dva puta na godinu, i trenutno sam u Srbiji a pre 15 dana sam prošao kroz celu Poljsku od severa do Juga. Mreža autoputeva se gradi trenutno, oni imaju ogromna sredstva Unije za te potrebe. Ali svi ti putevi su za potrebe zapada i gravitiraju na tu stranu. Sever nema ni kilometar autoputa, tek se gradi autoput. Od Warshave na jug do Češke i na zapad prema Nemačkoj i srednjoj Evropi su napravili nove brze puteve. Znači taj faktor je na strani Poljaka jer sever nije zainteresovan za Fiat vozila, ja tamo živim i to dobro znam. Poljaci su vredan narod i što je još važnije, poslušan narod. Pogotovo ako im naređuje neko iz razvijenog dela Unije kao što je za njih Italija. I oni su jeftina radna snaga, zato mnogi odlaze na rad po svim zemljama Unije, to sigurno znam jer imam kontakte. Fiat je u Srbiji samo zbog jeftine radne snage i dobrih subvencija koje im je dala država. I sada oni neće dati ništa, čekaće da država ispuni zahteve radnika jer jedini interes da Fiat ostane u Srbiji je interes države a ne radnika koji su nezadovoljni.
  (petar, 17. jul 2017 11:44)

  # Link komentara

 4. Србија је колонија према свим економским, културним и политичким мерилима, а какав однос господари имају према сопственим колонијама, знамо.
   (Милан, 17. jul 2017 11:42)

  # Link komentara

 5. @КГ бре
  Za činjenice sam ti naveo zvanične podatke Fiata, a ne samo google maps (ti si pričao o razvijenoj saobraćajnoj mreži Poljske). Sa druge strane, ti nastavljaš da daješ paušalne podatke i još porediš Koenigsegg sa Fiatom. Poljaci proizvode Fiat 500, čija je cena slična Fiatu 500l, a ne Koenigseggu.
  Fiat 500l je ocenjen kao loš zbog transmisije, koja se, gle čuda, ni ne pravi kod nas, tako da za to ne možeš da kriviš naše radnike.
  Poznajem par vlasnika 500l i oni su svi zadovoljni kolima.
  Da je Poljska razvijenija od nas to stoji, ali da su poljski radnici bolji od naših ne verujem.
  Ovde je problem što Fiat ne poštuje dogovor (drugi model), kao ni Srbija (autoput i pruga), a sve se prelama na radnike, koji će biti okrivljeni ako Fiat ode. Pustite ljude da se bore za sebe.
   (poltron, 17. jul 2017 10:16)

  # Link komentara

 6. @(Miša, Bgd, 16. jul 2017 12:30)

  Gde prestaje logika, tu počinje Srbija.
  (Aleksandar, 16. jul 2017 21:10)

  # Link komentara

 7. @(LaleGator, 16. jul 2017 09:22)

  Ne prijatelju, žalosno je to što ti navodiš platu od 500-ak evra kao ne znam kakvu platu. Bez hiljadu nema života nigde, pa čak ni u Srbiji.
  (Aleksandar, 16. jul 2017 20:54)

  # Link komentara

 8. Sramota je što se lopta prebacuje kod onih koji su najmanje krivi! Radnici nisu krivi što ih ova Vlada (a i prethodne) deklariše kao jeftinu radnu snagu. Gde je sad gospodar sveznajući AV da izađe i da objasni kako je moguće da radnici u Fijatu, kao i većina u ostalim fabrikama, rade za tričavih 250-300e a isti forsira priču kako je prosečna plata u srbiji 460-470e a do kraja godine biće i 500e! Sramota, obmanjuju nas na sve strane još će sad i sirotinja iz Fijata da bude kriva što se usudila da potraži koji dinar više. Političari nek Vam je na čast!
  (Slučajni prolaznik, 16. jul 2017 20:30)

  # Link komentara

 9. Какве чињенице? Google Maps? Изађи мало из Србије, погледај како се живи.
  1. Не треба Пољској густа мрежа аутопутева, него им треба мрежа добрих аутопутева. Они то имају, ми то немамо. Фиату треба да када стави возила на камион они не чекају 18 сати на граници, када су на возу иду брже од 20 км/х („брзе пруге Србије“), а до лука у Гдањску или Шћећину не морају да се малтретирају кроз кањон Мораче (Србија нема прави речни лучки терминал високог капацитета).
  2. Знаш зашто је Фиат повећао плате у Пољској? Зато што пољски радник има здравије тржиште рада и може да нађе други посао. Крагујевчани то немају, и биће незапослени следећих десет година ако Фиат оде (а хоће, најдаље за годину дана). Једноставан принцип понуде и потражње – потражња за радном снагом у Србији је мала, а понуда је велика, и то диктира цену рада.
  3. Број склопљених модела је апсолутно нерелевантан. Нити се ради о истим моделима, нити гледаш профитабилност, квалитет завршне обраде и цену шкарта. (Ако си ти заборавио „гребање“ аутомобила шрафцигером 2013. године, има нас који нису.) Колико запослених има Koenigsegg? Деведесет и седам, а праве мање од 20 аутомобила годишње. Амери су прогласили 500L најлошијим аутомобилом своје класе, и другим најлошијим укупно гледано – због лошег квалитета и непоузданости. Паметноме доста.
  Е, то су чињенице, а не Google Maps.
  Чујемо се ми опет за годину дана, па ћемо да опет кривимо неког другог за наше глупости. Што рече Миле, ако ти се не свиђа газда, а ти буди газда.
  (КГ бре, 16. jul 2017 20:24)

  # Link komentara

 10. Budite svesni pa radite besplatno? Jel to poruka?
  (bezobrazluk, 16. jul 2017 19:40)

  # Link komentara

 11. @petar
  Fiat nije dosao u Srbiju zato sto su ovde porezi veci vec zato sto su manji.
  (@, 16. jul 2017 16:16)

  Fiatov dolazak u Srbiju nema nikakve veze sa porezima, vec sa jeftinom radnom snagom i ogromnim subvencijama. Nasi obavezni porezi su ogromni.
  (Petar, 16. jul 2017 19:27)

  # Link komentara

 12. Postoji jednostavno resenje.politicari neka se odreknu 100 eur mesecne zarade,koja bi se prebacila radnicima.Fijat ce proraditi za sat vremena
  (Null, 16. jul 2017 17:50)

  # Link komentara

 13. Ne bih da se mesam u ovo jer ne znam situaciju. Samo onako da kazem, ako ti je mala plata kod gazde, a ti budi gazda.
  (Mile, 16. jul 2017 17:49)

  # Link komentara

 14. Kao penzioner,koji polako broji zadnje dane,savetujem vas deco,NEODUSTAJTE.Dajte bar vi kad vec nismo mi u svoje vreme,isterajte stvar do kraja.Nedajte da vas vozaju i obecavaju,mora se tom ludilu stati zavrat i presuditi.Nedajte da se i vi sutra kajete sto niste,a mogli ste.Nemojte da dozvolite da sutra vi kao danas mi jedva sastavljate kraj sa krajem,a unucima kupite neki slatkis samo jednom mesecno.Svi ali svi penzioneri su uz vas.NEDAJTE SE.
  (Blandy, 16. jul 2017 17:48)

  # Link komentara

 15. FCA je i u drugim državama poznat kao "mrsav" platisa svoje radne snage. Pravi podaci iz poljske fabrike su operater na liniji od 500 do 600 eur NETO. Prosecna plata u Poljskoj je oko 700 eur NETO, dakle vrlo slicna proporcija ovoj u Srbiji. Ne znam odakle vam podatak da radnici u Fiatu Poljska imaju 1000 eur? Taj nivo primanja dostizu menadzeri proizvodnje uz prekovremeni rad. Nijedan ovaj podatak ne umanjuje prava radnika u Kragujevcu da se bore za svoj interes. Trebalo bi se setiti i pronaci uslove koje je nasa vlada potpisala jos u prethodnoj deceniji. Tu je kljuc. U svakom slučaju radnici imaju pravo kad traže optimizaciju proizvodnog procesa, povećanje plata i transport. To nisu nemogući uslovi za FCA, ali...zanima me hoće li se potpisnik ugovora sa FCA oglasiti...čekam...
  (Nenad, 16. jul 2017 17:44)

  # Link komentara

 16. @КГ бре
  Koliko si se čoveče izlupao, mislim da nisi ni svestan. Kao prvo, "nepismen" se piše spojeno, a ove "činjenice" koje si naveo si izmislio i netačne su.
  Kao prvo, Poljaci su isto štrajkovali u Fiatu iz istih razloga.
  Kao drugo, Poljska tek sada izvodi važne saobraćajne infrastrukturne radove, tj. oni nemaju gustu mrežu autoputeva, a dovoljno je da pogledaš google maps.

  A ovo za gomilu praznika i neradnih dana, grebanje automobila i neću ni da komentarišem koliko je besmisleno.
  I samo objasni na koji način si uradio uporednu analizu efikasnosti, stručnosti i kvaliteta između srpskog i poljskog radnika?

  Evo baš sad gledam na zvaničnom sajtu FCA Polska. Imaju 9400 radnika a proizveli su 274 hiljade vozila u 2016oj godini, što znači da je svaki radnik sklopio u proseku 29 vozila.
  U Fca Srbiji radi 2450 radnika a sklopili su su preko 85 hiljada vozila prethodne godine, što znači da je svaki radnik u proseku sklopio 35 vozila.
  Jel imaš da dodaš nešto na ove činjenice?
   (poltron, 16. jul 2017 17:24)

  # Link komentara

 17. Navedene iznose podelite sa 1.42! Zašto niko ne navodi da su u pitanju BRUTO plate?
  (M, 16. jul 2017 17:10)

  # Link komentara

 18. Inače, u protestu radbika Fiata ispred Skupšine grada nosili su transparent - "Fabrike radnicima". E, poštovani radnici, ne može liberalna privreda i socijalističko samoupravljenje. Ono je nestalo 5.oktobra.
  (dragiša petrović,KG, 16. jul 2017 15:53) # Link komentara
  Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
  Izvini gospodine Dragisa Petrovica kakva je to liberalna privreda gde se jednoj privatnoj stranoj firmi sipaju ogromne subvencije,poklanjaju nase pare ,ne placaju nikakve poreze a druge firme guse stotinama uplatnica ,sta ima liberalno u tome da se jednima otima i daje drugima?
  (KG, 16. jul 2017 16:47)

  # Link komentara

 19. @petar
  Fiat nije dosao u Srbiju zato sto su ovde porezi veci vec zato sto su manji.
  (@, 16. jul 2017 16:16)

  # Link komentara

 20. Budite svesni da tsmo rade ljudi.
   (Abolirani, 16. jul 2017 16:15)

  # Link komentara

 21. @realista
  Samo radi istine.Nije AV ugovorio dolazak Fiata.Nije AV dogovorio bilo šta u vezi sa Fiatom u KG. Te ugovore su potpisali Mladjan Dinkić i Boris Tadić..Grabili su se kasnije u javnosti obojica,pa čak i gradonačelnik KG. Verko Stevabnović, da sebi pripiše dovodjenje Fiata.
  Gospodine @ REALISTA , kada iznosite netaćne podatke, očito je da su vam namere zle.
  Inače, u protestu radbika Fiata ispred Skupšine grada nosili su transparent - "Fabrike radnicima". E, poštovani radnici, ne može liberalna privreda i socijalističko samoupravljenje. Ono je nestalo 5.oktobra.
  (dragiša petrović,KG, 16. jul 2017 15:53)

  # Link komentara

 22. Jasna je igranka. Fiat odlazi, a radnici će bitiizgovor naprednoj vlasti za propast KG.
   (b, 16. jul 2017 15:35)

  # Link komentara

 23. @Tnt - ма не вреди човече, коме ти причаш? Овде је народ економски потпуно не писмен. Чињенице:
  1. Рад ових радника не вреди више од 38000 динара - да вреди, лако би нашли други посао за веће паре. Основни економски закон понуде и потражње.
  2. Пољска је држава чланица ЕУ.
  3. Пољска има изванредну инфраструктуру - путеви, железница и Балтик, све јако битно за аутоиндустрију.
  4. Фиат у Пољској има кооперанте са којима ради више деценија. Који су поуздани и тачни.
  5. Фиатови радници у Пољској цене то што имају (и у праву сте, кренули су од 100 марака).
  6. Фиатови радници у Пољској немају милион неких празника и не "спајају" исте.
  7. Фиатови радници у Пољској не лупају и не гребу аутомобиле - то је радио лумпенпролетеријат у 19. веку, не у 21. веку.
  8. Фиатови радници у Пољској су, пре свега, много квалификованији, стручнији и ефикаснији него радници у Србији, отуд и разлика у платама.

  Ово је, нажалост, изгледа готова прича. Да ли сада или кроз најдаље годину дана (Фиат ће повећати плате, а онда иселити фабрику). Онда ће сви ови паметни из Крагујевца моћи да удруже свој приватни капитал (не знам шта их то сада спречава, ваљда Фиат) и да отварају своје сопствене фабрике у којима ће једни друге плаћати хиљаду-две евра.
  (КГ бре, 16. jul 2017 15:19)

  # Link komentara

 24. Мишо из бгд ти то хочеш да кажеш да радници треба поспеше продају модела који се не продају. Па човече какве везе имају радници са слабом продајом прескупог модела. Фиат има овде веееелике субвенције, јефтину радну снагу јел треба још и радници да купују аутомобиле. Буди бог са нама.
   (мики, 16. jul 2017 15:06)

  # Link komentara

 25. Radnici, stegnite jos kaise, preskocite jos jedan obrok, kada naravno platite racune i samo jos dve godine pa ce svi imati plate vece za 2 i vise posto.

  Strpite se !
   (Rodni, 16. jul 2017 14:45)

  # Link komentara

 26. FIAT Srbija puni ogroman deo budzeta Srbije . Bez tih para budzet ce biti OSAKACEN . Za ovih 5 godina u budzet se slilo preko 5 milijardi eura.
  Fiat je u Srbiju dosao 21.11.2008 godine (bolje receno vratio se) . Od tada Zastava automobili menja naziv u FAS .Ucesce ove vlade u ceo posao je minimalan oni su dosli na gotovu stvar a prvi auto je sa traka sisao u septembru 2012 . Fiat nije izgradio novu fabriku po tipu greenfield investicije . Ni jedna automobilska proizvodnja u svetu ne ulaze u trece zemlje onako kako mnogi ovde "misle" i FIAT je JEDINA auto firma koja je htela da ulaze u Srbiji . Jedna od mnogih zamerki drzavi jeste neizgradnja dogovorene zaobilaznice oko KG koja za Fijatovu fabriku ima tehnicki strateski znacaj .
  (babe zabe i ostale umotvorine, 16. jul 2017 14:36)

  # Link komentara

 27. Pretpostavljam da je sada svima jasno zasto ovde nema vise stranih investicija. Mi kao najbednija zemlja Evrope sa najslabijom infrastrukturom hocemo da namecemo uslove investitorima. Nema toga. Rumuni, Slovaci, Cesi... svi su poceli sa platama od bukvalno 100 maraka, pa su sada stigli posle 3 decenije do 600-700 evra. Mi sve mislimo da je to stvar necije odluke pa je samo potreban pritisak javnosti i svi ce nas placati 600 evra za rad neklvalilfikovanog radnika ili nekoga sa srednjom skolom.
  Ako se FIAT povuce, sta cemo dobiti sem jedno 1.500 novih socijalnih slucajeva koje treba da finansiramo svi iz budzeta. Ne vidim zasto bi radnik sa srednjom skolom u Kragujevcu bio bolje placen od lekara ili profesora. Naravno sve su to bedne plate, ali gospodo sami smo izabrali da se borimo za carsko nebesko pocetkom 90-ih, pa sad na zemlji moramo lose da zivimo. Nije nam kriv Fiat.
  (TnT, 16. jul 2017 14:05)

  # Link komentara

 28. (Пролетер, 16. jul 2017 10:35)

  U Italiji obavezni porezi i doprinosi nisu ni blizu 72% koliko je kod nas. U visini tih ibaveza smo medju liderima ne samo u Evropi nego i u svetu.
  (Petar, 16. jul 2017 14:00)

  # Link komentara

 29. Ako Fiat ode iz Srbije, jedini krivac je AV.
  Ko je ugovarao dolazak i pod kojim uslovima sa Fiatom? Radnici ili AV?
  Ko je potpisao ugovor i pod kojim uslovima? Radnici ili AV?
  Ko drzi u tajnosti ugovor sa Fiatom? Radnici ili AV?

  Ako je jedna osoba sve to dogovorila i ugovorila, a niko ne zna sta je dogovoreno i ugovoreno, kako onda radnici koji nisu videli ni jedno slovo tog ugovora mogu da budu odgovrni da li se obe strane pridrzavaju istog ili ne??????

  Tako da predsedniku, premijerko i ostala "elito", pre nego sto krenete da upirete prst u nekoga i da trazite krivca, prvo se pogledajte u ogledalo
  (Realista, 16. jul 2017 13:50)

  # Link komentara

 30. Vazno je da drzava prica svakodnevno o nekoj evropi unutar Srbije i namecu nam se svakodnevno evropska pravila, ali kada je u pitanju evropska plata tada svi cute e pa gospodo politicari prvo nam dajte evropske plate pa sve ostalo.Ako je prosecnom Kragujevcaninu u Fiatu plata 360 evra a jedne npr. nike patike kostaju od 100 pa na vise da li je to normalna plata i da li je to evropski. Lako je njima da pricaju o evropi kad imaju plate od 2000 pa navise a mi prosti radnici polako postajemo meksikanci najprostija radna snaga
   (monty, 16. jul 2017 13:46)

  # Link komentara

 31. свесни смо ,зато и хоћемо да истрајемо у штрајку,ово да се истера до краја,за опште добро свих нас који радом пунимо буџет
   (хлеба господару, 16. jul 2017 13:44)

  # Link komentara

 32. Dosta ljudi nema predstavu o platama, narocto u autoindustriji. Na plate godisnje ode svega 2, maksimum 3% prihoda tako da visina plate uopste nije najbitniji faktor za odabir lokacije. FIAT je dosao ovde zbog enormnih subvencija, koje su ocigledno pocele da se tope, tj nestaju. Samim tim se i proizvodnja gasi lagano. Ostace ako Srbija upumpa novac, u suprotnom otici ce dalje. Poljska je povoljna jer je vecina dobavljaca locirano tamo, imaju strucnu radnu snagu (doduse ne jeftinu), vec imaju svoju fabriku...ili ce na neku novu lokaciju ciju ce izgradnju finansirati neka tranziciona zemlja. Sta god da se desi mi sigurno necemo profitirati.
  (Kaziragi, 16. jul 2017 13:41)

  # Link komentara

 33. Treba staviti stvari na tas pa pogledati šta nama donosi taj Fijat aranžman i da li on nama uopšte treba. Ok, on nama predstavlja neki izvoz od milijardu dolara ili evra godišnje. Lepo za statistiku. Obezbeđuje neka radna mesta u pratećim sektorima. I to bi bilo to.

  Sa druge strane imamo ovo: najveći deo vrednosti pomenute fabrike (kad se računa vrednost ne količina ugrađenog materijala) dolazi iz uvoza. Gubitak od 1000 evra po vozilu, koji pokriva država. Na plate sve poreze i doprinose plaća država. Desetine miliona evra od države za konsultacije stručnjaka Fijata u njihovoj fabici. Porez ne plaćaju od početka i on se otpisuje. Krediti garant država, Fijat uštedeo desetine miliona na manjim kamatama nego da je sam uzimao. Koperanti plaćeno desetine miliona za otvaranje posla, gde je opet, sklapanje od uvezenih komponenti, pare ne ostaju i ne ulažu se ovde, izlaze napolje bez troškova. Itd, itd.

  Sad, setimo se i ovoga: Zastava je sa svojim koooperantima prozivana jer smo na ime pokrivanja davanja, poreza i sl, godišnje za 50.000 ljudi davali 15ak miliona evra iz budžeta. Zašto mi sada treba da postupamo drugačije zbog privatne strane fabrike i da dajemo godišnje 10 puta veću cifru i pravimo minus u uvozno izvoznom odnosu (jer nas više košta celokupan uvoz koji prave Fijat i kooperanti nego izvoz gotovih Fijata)? Ako smo mogli da uništimo 50.000 radnih mesta i celu industriju jer rade sa gubitkom, šta nas biga za jednu fabriku koja i nije naša?
  (Dule, 16. jul 2017 13:38)

  # Link komentara

 34. Predsednik Štrajkačkog odbora kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili Zoran Marković ocenio je danas da se nadležni u državi prepucavaju sa Štrajkačkim odborom preko medija umesto da rešavaju probleme.
  Štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara.

  Oni, takodje, traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada....

  Znaci traze 50000 BRUTO, a to se namerno precutkuje da bi se okrenu narod protiv naroda, posto ce vecina reci pa sta hoce 50000 a ja radim za 35000, 28000...

  Sramota, zar Vlada nije sluga narodu?
  (Miroslav, 16. jul 2017 13:37)

  # Link komentara

 35. Njima je 38 000 osnovica ali bruto. To je 27 000 din. E to ti je Srbija!
  (Milan78, 16. jul 2017 10:48)

  Grešiš, osnovica je 38000 neto, a oni zahtevaju neto osnovicu od 45000, odnosno kada na to dodaš regres od 46000 i bonus na kraju godine od 40000 to sve bi išlo na 50000 neto platu, tako da je ovaj štrajk političke prirode ili izgovor za Fiat da otpusti radnike ili čak napusti Srbiju.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Eleftherios, 16. jul 2017 11:50) # Link komentara

  Ajmo jednom za svagde da objasnimo kao se izracunava plata. primanja su Plata + toli obrok + prevoz
  Plata je bruto i ona je 38500*0.701=27000 NETO + topli obrok koji je 1/5 od prosecne bruto plate za taj mesec u drzavi ona je oko 68 000/5=13000 + 2400 prevoz od toga seoduzme kantina 7000 i dobiju se primanja oko 36000 dinara e sada ko ima vise staza ima vecu platu na minuli rad itd. U prosek plate na godisnjem nivou se racunaju regres 3*13 000 i 13 plata koja je zanimljivo 27 000 dinara. Sve u svemu radnik za osnovicom 50 000 bruto bi imao oko 48 000 -50 000 primanja. Neko je napisao da je plata 400e ili ti 43000 dinara. samo ne znam koliko je E.
  Inace prosecna primanja radnika u FIATU su manja od prosecnih primanja u gradu Kragujevcu pa vi vidite inace prosecnaplata u maju u SRBIJI je 47.136.
  Vlada rece da su radnici FAS najbitniji sraf a nemaju ni njen prosek plata ili ti fali im tacno 5000 kolikosu radnici i trazili.
  (ono, 16. jul 2017 13:37)

  # Link komentara

 36. Plata netto, dakle ono sto NK radnik sa trake u Kg Fijatu nosi kuci svaki mesec je, 43000 dakle 400 e.
  Prestanite da pisete sulude komentare da oni rade za 200 e.
  To je netacno i nzn sta tim pisanjem mislite da dobijate?
  Na platu od 400 e, Fiat kao i svaki drugi poslodavac,mora da plati Srbiji jos 280 e za svaku isplacenu platu, na ime poreza i doprinosa.
  Imaju odlicne uslove za rad,menzu sa svakodnevnih 3 obroka i placenu pauzu.
  S druge strane, moze biti da je malo 400 e ali su to NK radnici ili sa srednjom skolom. To je radnik koji je lako zamenjiv. To nije strucnjak.
  Po meni je strajk potpuno suluda stvar, ali ok, oni verovatno imaju varijantu B, a to je da misle da se pouglavljuju na lokalna drzavna jasla u Kg preko stranke..
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (C i n i k, 16. jul 2017 11:38)

  # Link komentara

  Jel ti ne znaš da računaš ili imaš neki drugi kurs evra. Plata od 43000 hiljade je 355 evra, a Fiat ne plaća samodoprinose na plate nego ih plaća država. Tri obroka sigurno nemaju, nego verovatno samo ručak, što je normalno.


  Pozdrav
  (Anticinik, 16. jul 2017 12:46)

  # Link komentara

 37. Jefitina radna snaga + Iseljavanje stanovništva = SAMOUNIŠTENJE Države Srbije
  (Mrmot, 16. jul 2017 12:42)

  # Link komentara

 38. Ne razumem jednu stvar, ako je Fiat stvar od zivotnog znacaja za Srbiju, za njen izvoz, za GDP nikad veci u istoriji i ostale da ne kazem sta, zasto onda radnici koji su za to zasluzni (a jesu, zar ne, ako je statistika tacna) nisu adekvatno nagradjeni, a ne kao da rade za iznos manji od socijalne pomoci u Nemackoj na primer. Tamo socijalni slucaj prima taman koliko dva radnika koja ovde stvaraju vrednost, ma kakva ona bila. Drugo, ako je Fiatu kost u grlu infrastuktura, zbog cega se nista za sve ove godine nije uradilo po tom pitanju, nego su se pravile ne znam ni ja koje staze, koje su i danas pravi Skadar na Bojani, a taj prcvoljak od 20km nije mogao da se asfaltira? Ciji je to onda propust, nemar, neodgovornost ili opstrukcija? Ili sve zajedno u paketu?
  Kako to ogroman znacaj za drzavu, a nju boli patka da ulaze u ono sto je njen interes?
  Nas "kapitalizam" nije dovoljno prosvecen da zna da je samo zadovoljan radnik, produktivan radnik. Ne mora to da bude izrazeno samo novcem, vec i ljudskim tretmanom. A pocev od drzavnog vrha mi imamo upravo suprotnu pricu, tako da nam je produktivnost jos i dobra.
  (Avanturista, 16. jul 2017 12:35)

  # Link komentara

 39. Sve stručnjak do stručnjaka (sem par izuzetaka)... Ljudi, FIAT je već duže na korak od odlaska. Nema novog modela, "redizajn" postojećeg je ocenjen kao smešan i poređen sa "redizajnom" juga. Ni sam 500l se nije proslavio u svetu kada je predstavljen a ne sada kao model od pre 5 godina. Već sam odgovarao na glupost da "nisu ludi da idu u Poljsku jer su tamo plate veće..." Ali oni već imaju u Poljskoj proizvodnju i to veću veću nego ovde. I ne samo oni, i GM kao i VW. Nešto ne vidim da se grabe da ovde dođu, zbog te "jeftine radne snage". Odlazak FIAT-a je loš sa spoljnotrgovinski bilans zemlje ali je loš i za kooperante FIAT-a u Srbiji, faktički i oni ostaju bez posla. Umesto da radnici traže da konačno krene proizvodnja novog modela, oni traže veće plate pošto je logično da kada proizvodiš nešto što se slabo, gotovo nikako prodaje, ti tražiš veću platu...
  (Miša, Bgd, 16. jul 2017 12:30)

  # Link komentara

 40. Da bilo koja mala firma u Srbiji isplacuje topli obrok u novcu a da pri tom radnicima obezbedjuje topli obrok u kantini ili restoranu uveliko bi imala krivicnu prijavu zbog utaje poreza. Ovi se jos hvale krsenjem zakona i nikom nista.
  Rukovodstvo Fijata u ovom slucaju ucenjuje Vladu Srbije jer su navodno najveci izvoznik - dok se zaboravlja da su u sustini i najveci uvoznik i da radnici u Fijatu ne proizvode automobile vec ih samo sklapaju.
  Fijat je najveci promasaj Srbije i sto pre ode svima ce nam biti bolje.
  (Dejan P., 16. jul 2017 12:25)

  # Link komentara

 41. Kad nas nasi politicari smatraju za "jeftinu radnu snagu" kako ce nas drugi gledati ??!
  Sami smo krivi,ali tu nema pomoci...
  ZNAMO SVI DA U SRBIJI NIKAD NECE BITI BOLJE (da se ne lazemo).
  Ne mozemo mi imati plate 2000-3000€ kao Nemci,to je ocigledno.
  I uvek ce govoriti
  "Otvorili smo nova radna mesta (plata 27.000din) , do juce niste imali ni to."
   (aba123, 16. jul 2017 12:13)

  # Link komentara

 42. Koliko vidim , ovde Fijat ucenjuje! A vlada se postavlja kao zabrinuta tetka... Pa deco nemojte tako , radite i dalje da se Italijani ne naljute... Postoji li zakon o radu ? Zašto se ne primeni , ili ne kaže ko ga ne poštuje? Da gradjani znaju ko je u pravu , a ko nije. Ovako se sad krivica prebacuje samo na radnike i stvara atmosfera da oni ugrožavaju ekonomiju zemlje!
   (Batalaka, 16. jul 2017 12:04)

  # Link komentara

 43. Njima je 38 000 osnovica ali bruto. To je 27 000 din. E to ti je Srbija!
  (Milan78, 16. jul 2017 10:48)

  Grešiš, osnovica je 38000 neto, a oni zahtevaju neto osnovicu od 45000, odnosno kada na to dodaš regres od 46000 i bonus na kraju godine od 40000 to sve bi išlo na 50000 neto platu, tako da je ovaj štrajk političke prirode ili izgovor za Fiat da otpusti radnike ili čak napusti Srbiju.
   (Eleftherios, 16. jul 2017 11:50)

  # Link komentara

 44. Plata netto, dakle ono sto NK radnik sa trake u Kg Fijatu nosi kuci svaki mesec je, 43000 dakle 400 e.
  Prestanite da pisete sulude komentare da oni rade za 200 e.
  To je netacno i nzn sta tim pisanjem mislite da dobijate?
  Na platu od 400 e, Fiat kao i svaki drugi poslodavac,mora da plati Srbiji jos 280 e za svaku isplacenu platu, na ime poreza i doprinosa.
  Imaju odlicne uslove za rad,menzu sa svakodnevnih 3 obroka i placenu pauzu.
  S druge strane, moze biti da je malo 400 e ali su to NK radnici ili sa srednjom skolom. To je radnik koji je lako zamenjiv. To nije strucnjak.
  Po meni je strajk potpuno suluda stvar, ali ok, oni verovatno imaju varijantu B, a to je da misle da se pouglavljuju na lokalna drzavna jasla u Kg preko stranke..
   (C i n i k, 16. jul 2017 11:38)

  # Link komentara

 45. Stvar je mnogo prosta.Fiat preti da ce otici iz Srbije da bi iz budzeta dobili vise od 100 miliona evra,da mi platimo recimo 120 miliona,a Vlada je pod pritiskom da radnici ne ostanu zbog posla,zato ce Vlada pristati da iz budzeta placa i povecanje za plate i novu investiciju.Sa preko Milijardu evra do sada ulozenih tih 100 i kusur miliona Fijat ce samo nastaviti da uzima ono sto moze,tom logikom se Fijat rukovodi.Povecanje plata od 50 evra je suvise sitna stvar za Fiat.Navadili su se jer im je dozvoljeno.Trazili su prst a predhodna garnitura im dala ruku iz njima znanih razloga.Sad se to nastavlja.Postajemo robovi.Rasprodacemo sve prirodne resurse,zaduzujemo se od MMF a,svetske banke...Plate se svima svode na 200,300 evra...Ne gradi se ekonomija sa platama od 200 evra.Zato nam tako ide.
  (Ogi, 16. jul 2017 11:33)

  # Link komentara

 46. Zivim u Svajcarskoj i znam da kolega koji radi samnom nema istu sve zavisi koliko si u firmi koliko iskustva imas ali poenta je da sam potpisujes a ne svi isto
  (Dalibor, 16. jul 2017 09:53)

  Ne postoje dve iste šnicle u restoranu,
  ali postoji cenovnik.

  Nekakva mera rada, učinka ili koristi koju poslodavac ima od radnika mora da postoji.
  Moraju da postoje korektni i egzaktni kriterijumi ukoliko se želi pozitivna selekcija i motivacija za rad.

  Zbog takvih stavova, o tajnosti plata, spletkarenja i poltronstva kao kriterijuma uspeha, nikada neću da radim u firmi.
  (Samo solo, po mogućstvu na crno, da ne dam ni dinara pljačkaškoj državi, 16. jul 2017 11:24)

  # Link komentara

 47. Подршка радницима фабрике Фиат аутомобили Крагујевац.
   (Миле, 16. jul 2017 11:24)

  # Link komentara

 48. Vratili smo se u feudalizam...
   (Mv, 16. jul 2017 11:21)

  # Link komentara

 49. Hvala drzavi sto ponovo pokazuje da normalan zivot mozemo imati samo u inostranstvu. Razumeli smo se...
   (Aca86, 16. jul 2017 11:12)

  # Link komentara

 50. Vlast da bude svesna posledica! Vlast je dovela radnike u bezizlaznu situaciju. Skriveni ugovori bi bili javni da ne kriju od javnosti sta su potpisali. Vlast uziva u svim privilegijama koje su sami sebi dali a radnici jedva prezivljavaju a apolavanjem na posledice pa one ce nsjvise i pogoditi politicku garnituru.
  (sisoje, 16. jul 2017 11:06)

  # Link komentara

 51. Dalibore , uzivaj u švajcarskoj i pusti ove jadnike da se izbore za malo bolje uslove !
  I zapamti nešto :
  Švajcarska nije srbija i obrnuto srbija nije švajcarska !
  I srbiji je rad obezvređen a radnik primoran da preživljava !

  I svakom slučaju solidarnost sa radnicima !

  Kad bi sama država dofinansirala tih pedeset evra po radniku bilo bi dva miliona evra dovoljno !
  Taman koliko je pevajuca fontana koštala!
  (s.nikolić , austrija, 16. jul 2017 11:04)

  # Link komentara

 52. @(Kapitalista, 16. jul 2017 10:01)

  Miješaš babe i žabe. Izvoz nema veze sa PDV-om. PDV se plaća samo za domaću potrošnju, u slučaju izvoza se radi povrat PDV-a. Izvoz je bitan za drugi parametar, a to je pokrivenost uvoza izvozom, tj. spoljnotrgovinski bilans. Tek kad izvoz "pristigne" uvoz ljudi se mogu nadati laganom povećanju plata.
  Nemoj misliti da stajem na stranu bilo Vlade, bilo štrajkača. Ljudi tu imaju natprosječne plate i dodatne pogodnosti, bar na osnovu ovog što se može vidjeti u novinama. Opet, neto plata od 400€ jeste nedovoljna za normalan život...
   (Banjalučanin, 16. jul 2017 10:51)

  # Link komentara

 53. Njima je 38 000 osnovica ali bruto. To je 27 000 din. E to ti je Srbija!
  (Milan78, 16. jul 2017 10:48)

  # Link komentara

 54. posledice su da će Fiat da se naljuti i ode u Poljsku gde će da plati Poljaka 1300 eura za isti posao za koji ovde plati 600 eura , plus tamo nema subvencija pa ovde uz subvencije radnik košta upola i od ove cene.Dakle uvredit će se jako i tako ljuti će otići to stvarno nije lepo od nas .Kakva demagogija kakve prazne priče.
   (janko, 16. jul 2017 10:46)

  # Link komentara

 55. Za pocetak, koliko je novih FIAT-a kupila drzava za sebe?
   (iVar, 16. jul 2017 10:44)

  # Link komentara

 56. Ljudi,molim vas dosta vise sa strajkom,zavrsite strajk da se pregovara,tako se radi. Nisu ovo americki filmovi. Krenite da radite pa trazite svoje. Jedini strajk koji donosi nesto je da se stane sa proizvodnjom na sat ili dva, jedino tad moze da se dobije nesto,ovo vise nema smisla.
  O nekim teorijama zavere nema govora, niti drzavi odgovara da Fiat ide, niti Fiatu odgovara da ide, niti nama. Pa zapitajte se,gde cemo da radimo ako ovi odu,prosto prakticno pitanje,realno. kad izadje 1500 ljudi i nagrne da trazi posao privatnici ima da trljaju ruke i da spustaju platu sa 28.000 na 26.000. Dokle cemo da slusamo ove sto sede kuci, imaju neki posao i sad guraju nas u vatru,strajkujte, ne dajte se ovo ono...sto nije ustao neko od njih da strajkuje za svoju malu platu? Je l' mi treba da budemo zrtve? Ajte da uvodimo promene,ali postepeno,ne mora nista da se lomi preko kolena, dajte da odigramo ovo takticki i u nasu korist.
  (Zdera, 16. jul 2017 10:42)

  # Link komentara

 57. Radnici se bore za svoja prava a političari im govore: radite za dž. jer može i da ne radite.
   (Zeleni zmaj, 16. jul 2017 10:41)

  # Link komentara

 58. Nista mi nije jasno. Pa zar Vucic ne rece skoro da je prosecna plata u Srbiji 400 evra mada je on obecavao da ce prosecna plata u 2017 biti 500 evra. Pa ako FIAT ne moze da obezbedi prosecnu platu radnicima od 400 evra pitam se ko moze. Nije valjda da je Vucic lagao?
  (skeptik, 16. jul 2017 10:39)

  # Link komentara

 59. Koje bre posledice?
   (niko, 16. jul 2017 10:38)

  # Link komentara

 60. Lično sam uvek bio za prava radnika i za veće plate.
  Sada kad pogledam celu situaciju u Srbiji ne vidim ni jednu firmu koja bi došla i istovremeno dala prosečnu platu npr.600€. Takve firme nema u svetu, niti će je biti u dogledno vreme.
  Zašto? Zato što je npr. 2005 god. u Gorenju tadašnji deo koji je proizvodio frižidere i zamrzivače zapošljavao 680 radnika te dnevno proizvodio 2000 aparata. Sadašnji u Valjevi ima preko 1800 radnika i nižu produktivnost.
  Svaka firma koja dolazi u Srbiju teži ka zaradi, a ne ka davanju plate za nerad.
  (635, 16. jul 2017 10:35)

  # Link komentara

 61. "
  "Razmisljajte iz ugla upravnog odbora Fiat-a gde radnici u Italiji rade za 1500 eura plate ne za 200 eura kao u Srbiji i kao da ste vi vlasnici Fiat-a i sve ce Vam biti jasno."

  На ту суму Fiat плаћа још једно 70% (порез држави, пензионо и здравствено осигурање и разне радничке повластице) па их то кошта 2500.-
  (Пролетер, 16. jul 2017 10:35)

  # Link komentara

 62. Sramota, umesto da podrze radnike, oni im prete.
   (Milan, 16. jul 2017 10:33)

  # Link komentara

 63. "Naći kompromis. Ako su došli da ne sme ništa da im se kaže, da plaćaju najmanje u Evropi, neka teraju proizvodnju u Poljsku pa da vidimo da li će tamo plaćati 300 € radnike".
  Nece, placati ce im zaradu.
  Nasi traze P L A T E.
  (rade, 16. jul 2017 10:33)

  # Link komentara

 64. Otkazi se dele onima koji ne rade dobro. OK. Sve je više pokazatelja da ova država ne radi dobro. Pridružujem se predlogu za davanje otkaza Državi.
  (Ratko, 16. jul 2017 10:24)

  # Link komentara

 65. Da li zarada radnika u KG moze i treba da bude veca? Apsolutno. Medjutim, nije sve tako crno i belo. FAS je u sustini politicki projekat za dobijanje izbora od 2008. na ovamo, a bio je i pre toga pod nazivom Zastava. Sto pre narod to shvati, a tu mislim i na radnike tamo, bice nam lakse.
   (Moca, 16. jul 2017 10:22)

  # Link komentara

 66. Plate kod nas u auto industriji kao u Meksiku i Indiji.
  Samo u Slovačkoj radnici imaju 12, 5€ satnicu, u Poljskoj u Fijatu bruto plata 1300€, u Madjarskoj bruto plata 1000€.
   (mare, 16. jul 2017 10:22)

  # Link komentara

 67. Investiras 1.300 miliona evra u nesto i to ti propadne zbog povecanja plate od 50 evra za radnike.
   (zemunac, 16. jul 2017 10:21)

  # Link komentara

 68. Nije problem POSAO...i robovi imaju POSAO...problem je PLATA!!!
  (Podjite zamnom Stici cu Vas, 16. jul 2017 10:17)

  # Link komentara

 69. Zaradjuju vise negi ucitelji i nastavnici u Srbiji. Da su neozbiljni, jesu. Da ce na kraji izgubiti i tih 400 e plate najverovatnije da, jer ce Fiat da ode.
  Oni su izgleda uvereni da ce posle toga umesto da se vrate na svoja sela, da se pouglavljuju na lokalna javna preduzeca u Kg preko stranke?
  Strahota je jer svako ko je posten zna da su uslovi za rad u Fiatu besprekorni, da imaju menzu, vrtic i da im plate uopste nisu male !
  Alternativa je da se to sve zatvori.
   (C i n i k, 16. jul 2017 10:16)

  # Link komentara

 70. prebacivanje odgovornosti sa ne sposobne vlasti na radnike
  sramota
  Klasika
   (baki, 16. jul 2017 10:15)

  # Link komentara

 71. Ja sam zavrsio fax i 15 godina radim bezveze poslove, sad trenutno poljoprivredu. Moj sindikat nesto slabo. Samo kazem, onako bezveze...
  (mare, 16. jul 2017 10:15)

  # Link komentara

 72. Gore od posledica koje ljudi koji su na vlasti od 90tih pa na ovamo ne moze da bude. S tim sto ce ova vlast da nas zaduzi za narednih 1000godina i time nas pokopa u svakom smislu reci. Tako da, nije ovo oko FIATa nista strasno.
  (Haha, 16. jul 2017 10:07)

  # Link komentara

 73. Posledice VASEG rada su takve da cetvrtina stanovnistva nema posao niti bilo kakav izgled da ga nadje, polovina radi dosta mukotrpno i ne moze da spoji kraj sa krajem, a preostala cetvrtina zivi koliko toliko ljudski, za sada. U ovaj broj ne racunam VAS i sve koji su u dilu sa VAMA, ti su obezbedili pokolenja. S obzirom da je situacija neizdrziva, a da je svake godine sve gore, velikim delom zbog VASIH odluka, ne vidim koje su to tacno posledice odluke ovih ljudi da ostvare svoja radnicka, a bogami i ljudska prava. Izgleda da je konacno proslo vreme "cuti, moze i gore" i "cuti, bar imas posao".
  (bla, 16. jul 2017 10:07)

  # Link komentara

 74. Prvo i prvo. Ako je ovo kapitalizam,sta ima drzava da se mesa? A drugo. Pa mesa se jer je u opasnosti da im se srusi taktika oko PDV-a. FIAT jeste najveci izvoznik i najvecu korist drzava ima samo od PDV-a. Ako jos i to slabo ide,onda puce balon lazi na kojem je pisalo "nikad bolji rezultati u istoriji" A sustina je da smo mi propali i da nam jos to niko nije decidno rekao,da nema nikakvih njihovih cuvenih "stranih ulaganja" i cega jos sve nema...Zato drzava onako potmulo vrsi pritisak na radnike.Ne laje kera radi sela,nego radi sebe.
  (Kapitalista, 16. jul 2017 10:01)

  # Link komentara

 75. Strasno kakvo spinovanje, da bi se na kraju, kada se desi da napuste, prst pokazao ka radnicima da su krivi.

  Jeste, poljaci su u igri, to nije sporno, ali ovo nece biti razlog napustanja ako odu.
  Sve vise mislim da su sami bacili vatru medju nezadovoljne radnike da bi imali posle krivca.
  A na sve to dobijes fantastican argument ako se neko iz druge neke fabrike usudi na isto kasnije.

  Vuk sit, a ovce na biralistima.
  (Vojin, 16. jul 2017 09:59)

  # Link komentara

 76. Da a niko ne kaže da su povećanja bila po hiljadu dinara.Podrška radnicima!!!
   (Radnik, 16. jul 2017 09:58)

  # Link komentara

 77. Kad je vec toliko drzava dala za Fiat,za onda ne poveca platu radnicima.Nije problem rad,nasi ljudi su vredni problem je nepravda koja je ucinjena prema njima.Strajk u Fiat-u je veliki gubitak za drzavu...bla bla bla,a gde su radnici? Jesu li oni u gubitku? Mogu li da zive normalno sa 300e?
  (zastavinradnik2, 16. jul 2017 09:56)

  # Link komentara

 78. Interesuje me dali kod nas svako dogovara platu sa poslodavce ili ne.
  Ako da sta ima ko da se buni sam je potpisao.
  Zivim u Svajcarskoj i znam da kolega koji radi samnom nema istu sve zavisi koliko si u firmi koliko iskustva imas ali poenta je da sam potpisujes a ne svi isto
  (Dalibor, 16. jul 2017 09:53)

  # Link komentara

 79. Naći kompromis. Ako su došli da ne sme ništa da im se kaže, da plaćaju najmanje u Evropi, neka teraju proizvodnju u Poljsku pa da vidimo da li će tamo plaćati 300 € radnike. Zamagljena je situacia oko države. Šta država plaća, da li ima učešće u dobiti i slično
   (srboljub, 16. jul 2017 09:51)

  # Link komentara

 80. ako je bitan za celu srbiju, neka im vlada kao vlasnik trecine dodaje razliku koju traze.
  (bukowski, 16. jul 2017 09:47)

  # Link komentara

 81. Da je samo malo vise hrabrosti sindikata u Srbiji pa da zdravstvo,prosveta i pravosudje podrze ovaj strajk i svi konacno ustanemo i kazemo da nam je dosta ovako bednog zivota,dosta visegodisnjih pretnji otkazima koje su same sebi cilj za drzanje u pokornosti i da nam je pre svega dosta da nam godine i decenije jedu nesposobni ljudi na vlasti koji nam ceo zivot sole pamet o reformama a drzava vec 26 godina konstantno nazaduje.Pogledajte gde smo sada mi a gde Rumuni,a gde smo bili pre tri decenije,zar treba jos neki dokaz da se ovde radi lose.Radnici da istraju ovaj put jer su potpuno u pravu i cak veoma skromni u svojim zahttevima.Vladu bih zamolio da se ne javlja ako nije spremna da podrzi sopstvene gradjane.Takodje ako smatraju da je 40000 dinara plata za rad na traci puno pozivam ih na instaliraju proizvodnu traku u Nemanjinoj i odrede sebi tu platu pa neka probaju malo.Srbiji su usput potrebniji ti radnici u Kragujevcu nego ta Vlada u Beogradu i vise doprinose ovoj zemlji nego svi ministri u zbiru.Ljudi istrajte,borite se za sebe,svoju decu i sve radnike u ovoj zemlji kroz ovaj strajk.
  (laki78, 16. jul 2017 09:39)

  # Link komentara

 82. Podrska strajku
   (Pamet, 16. jul 2017 09:38)

  # Link komentara

 83. Sram bilo te bahate radnike, hoce pristojnu platu za svoj rad, ruse sliku lidera u regionu i rasteruju investitore...
  Kad je fabrika tako vazna, dajte onda radnicima novac za plate vi, ne mozete ocekivati da oni rade za slavu i cast, to ne mogu da iskoriste da kupe deci hleb i mleko. Ej, u tako bitnoj fabrici, oni imaju nekih 1.500 din dnevno, pa dnevnica je veca da rade negde u polju.
  (Simas, 16. jul 2017 09:35)

  # Link komentara

 84. ako ce srbija da propadne zbog jedne fabrike onda je bolje da propadne. more politicari...
   (milutin stojkov, 16. jul 2017 09:32)

  # Link komentara

 85. Ljudi, ne odustajte. Sada ako im date do znanja da ste jeftina rad snaga, radi ce sta hoce. I po cenu njihovog odlaska ustrajte. Sve im se zasniva da smo ocajni i da zelimo da radimo za dzabe.
   (Uzorni gradjanin, 16. jul 2017 09:29)

  # Link komentara

 86. Sto ne apeluju na predstavnike Fiata??? Verovatno zbog ugovora koji je "državna tajna".
  (Realno..., 16. jul 2017 09:23)

  # Link komentara

 87. Da li nam trebaju fabrike u kojima ce ljudi robovati za 26 000din!

  Tuzno je to sto velika vecina ljudi koji imaju solidna primanja 50 ili 60 000din pa i vise, osidjuju strajkace!
  Pitam se da li bi isto mislili kada bi im se plata smanjila na 26 000din?
   (LaleGator, 16. jul 2017 09:22)

  # Link komentara

 88. Pa za koliko su oni radili, kada i posle dva povecanja njihova osnovica 38.000??!!
   (ko je ovde lud, 16. jul 2017 09:18)

  # Link komentara

 89. A kakve posledice ima po mene? NIKAKVE osim što su me odrali za porez, akcize, taxe, trošarine ... koje plaćam da se NEKO hvali kako dovodi strane investitore što investiraju MOJ NOVAC kroz njihovu subvenciju tom 'investitoru'.
  (XXL, 16. jul 2017 09:17)

  # Link komentara

 90. Posledice ce biti da povecaju plate koliko radnici traze jer im je tako jeftinije nego da sele fabriku.

  Najjeftinija radna snaga u Evropi i radnici sa najgorim plata u Evropi ce snositi neke posledice ako nastave strajk?

  Razmisljajte iz ugla upravnog odbora Fiat-a gde radnici u Italiji rade za 1500 eura plate ne za 200 eura kao u Srbiji i kao da ste vi vlasnici Fiat-a i sve ce Vam biti jasno.
  (Ucite strane jezike deco i bezite iz ove raspale rupetine od drzave na vreme, 16. jul 2017 09:16)

  # Link komentara