Sreda, 28.06.2017.

08:27

Spas za malinare - pojavili se Francuzi, nude više

Proizvođači malina protestovaće u podne u Arilju zbog otkupne cene maline od 80 do 120 dinara po kilogramu.

Izvor: Beta

Spas za malinare - pojavili se Francuzi, nude više IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 6 godina

Kaze 'neko iz branse' da postoji pritisak malinara ..... Pa covece shvatas li ti sta pricas? Pa jel normalno da ja moj proizvod prodajem po ceni koja nije moja? Koju mi neko namece. Na raznim sajtovima za prodaju, da ti pojasnim, prodavac nudi stvar ili proizvod po odredjenoj ceni, sto je na kraju stvar dogovora izmedju kupca i prodavca. A ne ovako, mi ne mozemo vise da platimo ali ove godine prosirujemo nase kapacitete za nekoliko hiljada kvadrata. I sinu novog dzipa, sigurnije detetu tako. Jes' da je skup ali.... Mafija bre. Zato nam sela i umiru polako ali sigurno

jasdf

pre 6 godina

@gojko 12
Ako si lose radio nemoj da poklanjas i to uzimas kao primer. Cena zita je 17,5 dinara; sa rodom od 5 tona imas toliku zaradu, ako cena bude 21 kao sto ratari traze zarada je veca. Svi poslovi koje si nabrojao su masinski, kosta te par sati rada i 30 litara nafte, realni troskovi su za vestak i hemiju, ali su srazmerno mali.

neko iz branše

pre 6 godina

Ti "francuzi" koje pominje gospodin, su takodje apelovali i nagovarali vlasnike hladnjaca da ne prodaju malinu prosle godine tokom otpupa (kada su i mogli da nesto minimalno zarade)....obecavajuci im famoznih 2,80€/kg. Neki su ih poslusali, na zalost.
Zamrznuta malina se prodavala ispod cene kostanja, tokom skoro cele godine.
Vlasnici hladnjaca su izgubili puno novca prosle godine.
Ovakva metoda pritiska, da neko mora da kupi od vas nesto po ceni koju ste zamislili, ne postoji nigde na svetu.

insajder

pre 6 godina

Iz prve ruke, lažu i jedni i drugi.
Proizvodjači imaju oko 50-60 din zaradu po kg, na ovu cenu. A hteli bi min 100. Navikli su da se bogate ljudski, šta mislite ko najviše kupuje nove stanove po Beogradu, za izdavanje?
Mnogi su zbog toga povećali zasade i sad ih jede što im nije po alavoj računici.
Hladnjačari imaju nešto bolju zaradu, isto uzimaju masne pare deceniju i nešto. U svakom slučaju su i jedni i drugi dobri na zaradi. Ovo su naša posla grabljiva, gde bi svi maksimalno da se ogrebu. Srpska posla.

Zlurad

pre 6 godina

Ujedinite se u zadrugu,uzmite kredit i napravite jednu hladnjaču. I onda prodaš malinu kad hoćeš. Onda i neće biti niskih cena jer svi znaju da imate gde da je držite i kolko hoćete.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Roćevac, 28. jun 2017 08:46) Ako mislite da iz ove zemlje moze da izvozi malinu ko hoce,beznadezno ste naivni...

Ogorcen

pre 6 godina

Kazu malinari kupuji stane po Beogradu ahahaha. E Srbijo, cudno ti sto vredni ljidi privredjuju i stvaraju, a to sto se lopovi bogate, voze aute od 50 hiljada, imaju lokale u centru grada, apartmane na Zlatiboru i ko zna sta jos, to je normalno, a??? Licemeri

Goblin

pre 6 godina

Fora je da neko ko radi 48+ sati nedeljno kod privatnika za 200-300evra (i naravno zali se na platu) savetuje malinare sta da rade.

Ajde prvo svako da gleda sebe, pa da se udruzi sa kolegamo pa da krene nesto da rade.

Ljut Malinar

pre 6 godina

....i tako ispada da su otkupljivaci (hladnjacari ) u Srbiji jedna " no profit" organizacija , i da svojim "mukotrpnim" radom cine samo uslugu nama proizvodjacima .......veruje li neko u to ????.....Ja ne!

Komša

pre 6 godina

@ivan
Naravno da bi trebalo da se dogovore i da imaju svoje hladnjače.To je valjda normalan sled dogadjaja u biznisu.Ali,država bi morala da im da subvencije,podsticaje- niske kredite kako bi mogli da se izbore.
Uopšte nije problem što imamo veliki broj malih proizvodjača (ne samo malina) - mi tome moramo da težimo.Problem je što stranci imaju pomoć svojih država i mogu par godina da ti obaraju cenu,pa kada te uguše da nadoknade to.
Primer - proizvodiš nešto i prodaješ za 50 din dobavljaču,oni ga nude za,30% manje,preplave tržište i ti predješ na neku drugu kulturu jer ne možeš da ozdržiš.Onda cena skače (onaj ko je išao sa niskim cenama pokušava da vrati novac,konkirenciju je ubio...).
O tome država mora da vodi računa.
Srbija mora da bude zemlja malih,porodičnih firmi iz svih oblasti.To je interes i države i gradjana.
Strategiju nemamo.

bimmer

pre 6 godina

Pa dokle vise malinari?! Evo ja radim cutavu deceniju samo papriku na dva hektara plastenika i cena je svake godine sve niza. i sta sad treba i ja i meni slicni da izadjemo na ulice?! Sta cemo sa poljoprivrednicima,zito 15 dinara?! Svi na ulice? Kad mi je pocela sezona paprike sredinom maja cena na veliko je bila oko 150 dinara. Dzabe! Zato sto se uvozi albanska paprika i samim tim obara cenu. Vucko cuva socijalni mir valjda i naravno da beogradjani jedu jeftiniju hranu... A nas proizvodjace organske paprike ko sisa...

gojko 12

pre 6 godina

Zarada sa zita je oko 500 evra po jutru, tako da ti racunica ne ide. Drugo, ne gleda se zarada po jedinici povrsine nego po ulozenom novcu. Racunaj da berba traje od jula do mrazeva, to je 4 meseca, neka bude 3 meseca intenzivno sa 20 radnika ( ne verujem da ce njih 20 obrati jutro, trebace bar 50, ali dobro). Samo na dnevnice ce otici vise novca nego sto se ulozi na 20 jutara zita, a zarada je manja nego za 10 jutara zita, ako ove godine uposte bude zarade.
(jasdf, 28. jun 2017 11:31)

500 e po jutru žita???
Pobogu čoveče šta pišeš to???
Njivu u životu nisi video, daj bože da zemlje imaš i u saksiji....
Da ti poklonim jutro žita u žetvi veruj mi da nećeš dobiti 500e za sav rod koji rodi na tom jutru a gde je oranje, priprema, djubrivo, setva,prehrana,hemija,žetva....itd....
Ljudi žito ne seju da bi zaradili seju ga da očiste njivu ili za svoju potrebu ili prehranu stoke.

sizif

pre 6 godina

Po komenrarima se ovde moze zakljuciti da Srpski vlasnik hladnjace kupi za 1 evro,a onda taj isti vlasnik hladnjace Nemackom gradjaninu u Minhenu proda po 15 eur???!!!Trgovine rade na malo i one ne prodaju na godisnjem nivou veliku kolicinu maline,kolko jedan supermarket godisnje moze da proda kg malina?U ceni je i porez i troskovi supermarketa,hladni lanac,radnici,kalo,eventualno propadanje robe...ili neko ocekuje da prodavnica prodaje 300 kg godisnje po 3 eura???Problem treba traziti i u prinosu po hektaru koji je kod nas mali,neadekvatnoj upotrebi hemije gde svako prska kad hoce i ne postuje karencu...

sizif

pre 6 godina

Rod jeste manji zbog vremena ali se zaboravlja da svake godine stizu na rod nove ogromne povrsine(koje nisu ulazile u kolicinu prosle godine) i da Srpski kapaciteti to jednostavno ne mogu da prime...Inace ovi sto pitaju sto Rusi ne kupuju,Rusija je inace najveci svetski proizvodjac maline i imaju je za svoje potrebe.

Istoricar

pre 6 godina

Nakon tolike vike ovw godine svi bi se skupili, uzeli savetnike, skovali biznis plan i nastupili sa njim sledece godine....
Ali ne, Srbija je to, tako da sledece godine u ovo doba ista prica i tako unedogled.
Srbija i biznis ne smeju u istu recenicu

Ivan

pre 6 godina

rešenje je vrlo jednostavno.svi malinari koji su jači proizvođači treba da imaju svoje hladnjače i onda nema niko da se bogati na njihovom radu

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Malinari,napravite zajedno hladnjace,pa neka svako prodaje svoje,a svi koristite hladnjace,ili prodajte zajedno i onda nece te zavisiti od tih nakupaca i mesetara i resen problem.

Polka

pre 6 godina

Profit ostaje kada se obračuna i cena rada malinari.A to nikako ne moze ući od cenu od 70 dinara pa nu od 120.Pa neće valjda malinari da rade za džabe.

dule

pre 6 godina

Mene lično ne zanima ni za koliko će tu malinu prodati, ni koliko truda tu treba, ni koliko će ko zaraditi, ni ništa od toga. Mene zanima sledeće:

Hladnjačari tvrde da ove godine plaćaju manje zato što im je ostalo od prošle godine. OK.

Ali šta oni planiraju da rade sa tom malinom od prošle godine? Da je prodaju strancima? Sumnjam. Da je prodaju u Srbiji? To mi se em ne sviđa (stigla nova sveža), em koliko sam video tokom zime baš i nije bilo malina ni u supermarketima ni na pijacama. Što te neprodate maline nisu polako puštali na domaće (ili strano tržište) tokom zime?

Takođe, obzirom da se ovde spominju neki Francuzi kao iznenadni spas, voleo bi da mi neko konačno odgovori: Da li je iz Srbije dozvoljen slobodan izvoz maline ili postoje neke izvozne dozvole (što de jure, što de fakto - ne zovu se izvozne dozvole ali da država Srbija traži gomilu papira koje mogu da obezbede samo malobrojni bliski vlastima)?

jasdf

pre 6 godina

@realno
Zarada sa zita je oko 500 evra po jutru, tako da ti racunica ne ide. Drugo, ne gleda se zarada po jedinici povrsine nego po ulozenom novcu. Racunaj da berba traje od jula do mrazeva, to je 4 meseca, neka bude 3 meseca intenzivno sa 20 radnika ( ne verujem da ce njih 20 obrati jutro, trebace bar 50, ali dobro). Samo na dnevnice ce otici vise novca nego sto se ulozi na 20 jutara zita, a zarada je manja nego za 10 jutara zita, ako ove godine uposte bude zarade.

živčan_neki_lik

pre 6 godina

@Vladimir, 28. jun 2017 10:01 - Imas bilanse na APR-u, pogledaj i vidis koliko se zaradjuje - ne vise od 10% sto je uobicajeno za bilo koji posao prerade. A sto malinari ne obajve da ih proizvodnja kilograma kosta NAJVISE 70 rsd po kg sto je vec na 120 dinara profit preko 50%???
(Milan, 28. jun 2017 11:01)

Kako si izračunao da ih košta 70 din po kilogramu? Moj stric ima 2 hektara (zasad) pod malinom. Od februara u svakom trenutku ima 5 radnika zajedno sa njim u malinjaku čije su dnevnice 2000 + 3 obroka + smeštaj. Za rezidbu i vezivanje je uzeo još njih petoro i kuvaricu i dnevnica im je bila 4000. Za branje ima 25 radnika koji beru za 40din/kg. Ove godine je dao 1.600e na đubrivo (stajnjak i veštački). Koliko onda njega košta kilogram? Isto 70 dinara?

Amaterski narod, amaterska drzava

pre 6 godina

Malinari su amateri, a hoce da nametnu pravila hladnjacarima koji su profi.
Pa, moraju da i sami postanu profi umesto sto svakog leta kukaju - Drzava duradi nesto!
Problem malinara, jedini problem malinara su malinari.
Znaci - ujedinjenje u zadrugu. Ali ne, crkli bi da se ujedinje, nece Pera i Zika da daju da Mika bude glavni, sigurno ce ih Mika pokrasti.
Pa onda cete dozivotno biti nezadovoljni temperamentni malinari u junu i julu.
A kad zazivi zadruga, onda malinar i kad bude losa godina on primi kesh kao da je dobra godina, od sredstava ostavljenih iz dobre godine.
Ali to je profesionalizam i svest, to jos nije za nas izgleda.

Milan

pre 6 godina

@Vladimir, 28. jun 2017 10:01 - Imas bilanse na APR-u, pogledaj i vidis koliko se zaradjuje - ne vise od 10% sto je uobicajeno za bilo koji posao prerade. A sto malinari ne obajve da ih proizvodnja kilograma kosta NAJVISE 70 rsd po kg sto je vec na 120 dinara profit preko 50%???

Sinisa

pre 6 godina

Ja zivim u Nemackoj,to jest u Bilefeldu ,cena maline ovde u marketima je 2,99 eura za 125 grama u svezem stanju,to dodje oko 24 eura kilogram,prodaju se samo u plasticnim pakovanjima od 125 grama,po toj ceni od 2,99 eura, i to bas malina iz Srbije sa geografskim poreklom i sortom Vilamet i Miker ,Jeste skup transport maline iz Srbije za konzumiranje u svezem stanju,transport se vrsi iskljucivo avionom i danasnji plod koji se ubere vec je ujutru u Marketima na Zapadu ,ali sigurno da je neverovatna zarada za firme koje se bave izvozom u svezem stanju VBH

Web Design

pre 6 godina

... da ispita da li na tržišu postoji monopol vlasnika hladnjača koji se dogovaraju o jedinstvenoj ceni", rekao je Radović.
Da li postoji monopol malinara koji se dogovaraju i jedinstvenoj ceni maline?

Mrki

pre 6 godina

Obzirom da ce ih branje kostati jos 20 do 30 dinara po kg (probajte vi da naberete vise, izbrojte koliko ih samo ima u 1 kg) cudim se uopste da je i beru. Ili pak nek pozovu zainteresovane gradjane da beru sami direktno u polju, da ne placaju 300din na pijaci.
Ovo je stvarno bezobrazluk, malina podbacila u celom svetu 50%, cena bila 2evra prosle godine, a sad kao ne mogu da je prodaju. Ne mogu, naravno, kad su je hladnjacari prosle godine izmesali sa onom losijom malinom, pa sad treba da izvade stetu koju su sami i napravili.

Geograf

pre 6 godina

Goran, 28. jun 2017 09:56


Ma to se teleportom prebacuje na raf, a ovi moderni teleportovi sami rade sortiranje i pakovanje... samo ubaciš ambalažu na raf i sipaš iz gajbice u teleport...

Zoran

pre 6 godina

@Goran

A da li ti znas koliko kosta kupiti zemlju, kupiti sadnice, zasaditi, polivati, obrafjivati, koliko kosta ako dodje mraz, led, gajbe, koliko kosta traktor, prikolica, radnici koji ce da beru, otplata kredita itd.

Lilly

pre 6 godina

@zz "Hladnjacari i nakupci vise zaradjuju od proizvodjaca, a zastite
drzave nema.

Krvav je to posao. Probao i video"

Pa da imas malo znanja i iskustva bilo bi ti jasno odmah: veliki uvek vise zaradjuju nego mali. Neko je ulozio u hladnjacu pola miliona evra i normano je da zaradjuje vise od zemljoradnika koji ima 50 ari pod malinama. Vise od hladnjacara ce da zaradi izvoznik, a jos vise vlasnik lanca supermarketa. Tako je uvek bilo i tako treba da bude. Ti se trudi da ne budes ceo zivot proizvodjac maline, vec hladnjacar, preradjivac, izvoznik...itd. Neko u tome uspe, a onaj ko ne uspe, on ostane proizvodjac i svake godine galami sto se nije popeo bar za jedan stepenik u navedenoj hijerarhiji.

dufko

pre 6 godina

Malina u Poljskoj se ove godine kreće od 8 do 15 zlota za kg, u zavisnosti od sorte, načina uzgajanja... Uglavnom, 1 zlot je oko 30 dinara...

realno

pre 6 godina

poznajem par proizvodjaca iz vojvodine trljaju ruke, niko neprica da deo roda manji deo prodaju na malo po vecoj ceni, okolne prodavnice, pijace... i tu peglaju cenu . minimalna dobit im je po jutru(ono sto ostane) oko 4000 evra pa navise zavisi od cene na ceni od 220 imaju oko 6000.... cega je malo koliko treba neko da zaradi na jutru necega... reciprocitet kao privredni proizvodjac psenice na 20 jutara...

Vladimir

pre 6 godina

Ako hladnjacari nemaju sta da kriju,neka objave javno izlazne fakture gde se jasno vidi po kojoj ceni prodaju malinu u inostranstvu.A da je drzavi stvarno stalo do proizvodjaca,nadlezne sluzbe bi naplatile hladnjacama extra porez zbog visestrukoe zarade na malini.A ako se stvarno ispostavi da nisu u stanju da prodaju malinu po vecoj ceni od navedene,da proizvodjaci vise ne obmanjuju narod.Samo javno i transparentno pa da vidimo ko krije istinu!

S

pre 6 godina

Dosadni su vise malinari, jel im i ta cena od 160 nije dovoljna jer su zacrtali da je prodaju po 240 dinara.
(bbb, 28. jun 2017 09:46)
Izvini da li si citao tekst? Pise da im nude maksimalno 120, prodali bi sigurno po 160. Sad me zanima o cemu ti pricas?

Trump

pre 6 godina

Malinari da se ujedine, naprave firmu i zaposle profesionalno rukovodstvo. Sve sem toga je igra kao na berzi kada nekada dobijas a nekada gubis. I nafta je nekada kostala 120 dolara za barel a sada je 25.

Laminar

pre 6 godina

"Francuzi su ponudili 158 dinara za kilogram, ali su proizvođači sa juga Srbije već prodali deo malina po cenama od 80 do 120 dinara", rekao je Radović.
Ovi Francuzi stalno kasne kao u WW1. Zato je i propao izvoz srpskog mercedesa. Oni su krivi. Ne damo srpsku malinu za 158 dinara. Sve ispod 200 je premalo.

Nebojsa Simic

pre 6 godina

Kako ne mogu da plate po toj ceni, ovde u nemackoj prodaju 125gr za 1.99€! Lihvari jedni kapitalisticki, doci ce nam glave svima samo da zarade dobro!

x-man

pre 6 godina

Rocevac !

I sta onda ?! Pa moraju i oni plati nekom pdv ili ti porez , na kraju ce opet doci na slicno ... Dajte bre ljudi vise sa pricom ujedini se njih par naprave hladnjacu pa prodajes u Eu za bilo koju vocku pa valjda neko mora platiti porez i sve sto ide uz to ... Jedino malinar ne placa nikom nista kuka kad je cena losa a kad je dobra i kad svlaci kajmak cuti ... Dajte bre vise !

Goran

pre 6 godina

Dosadni ste vise sa tom pricom koliko je cena malina u maloprodaji. To su sveze maline, koje mogu stajati nekoliko dana u takvom stanju. Da li znate koliko kosta transport, pakovanje i koliki je rashod od neprodatih malina iz super marketa.

Sava Drugi

pre 6 godina

U UK je malina uzgajanja u engleskoj 9 funti po kilogramu. Malina iz Srbija nema nigde. Da li neko zna zaš malina iz Srbije nema u UK? U čemu je problem?

brdjanin

pre 6 godina

cena maline u nemackoj u maloprodaji ide i do 15 eura za kilogram, zavisi od kvaliteta. kako to da se hladnjacama ne isplati za kupuju i prodaju za 10 puta vise?

rango_unchained

pre 6 godina

Odlicno, jos samo da nabavite fitosanitarne sertifikate, mikrobioloske analize, analize za noro virus, kao i na radioaktivnost i teške metale, a zatim da obezbedite prevoz, carinjenje, pakovanje i prebiranje, i na konju ste.

Roćevac

pre 6 godina

Ujedinite se u zadrugu,uzmite kredit i napravite jednu hladnjaču. I onda prodaš malinu kad hoćeš. Onda i neće biti niskih cena jer svi znaju da imate gde da je držite i kolko hoćete.

Roćevac

pre 6 godina

Ujedinite se u zadrugu,uzmite kredit i napravite jednu hladnjaču. I onda prodaš malinu kad hoćeš. Onda i neće biti niskih cena jer svi znaju da imate gde da je držite i kolko hoćete.

rango_unchained

pre 6 godina

Odlicno, jos samo da nabavite fitosanitarne sertifikate, mikrobioloske analize, analize za noro virus, kao i na radioaktivnost i teške metale, a zatim da obezbedite prevoz, carinjenje, pakovanje i prebiranje, i na konju ste.

Vladimir

pre 6 godina

Ako hladnjacari nemaju sta da kriju,neka objave javno izlazne fakture gde se jasno vidi po kojoj ceni prodaju malinu u inostranstvu.A da je drzavi stvarno stalo do proizvodjaca,nadlezne sluzbe bi naplatile hladnjacama extra porez zbog visestrukoe zarade na malini.A ako se stvarno ispostavi da nisu u stanju da prodaju malinu po vecoj ceni od navedene,da proizvodjaci vise ne obmanjuju narod.Samo javno i transparentno pa da vidimo ko krije istinu!

Laminar

pre 6 godina

"Francuzi su ponudili 158 dinara za kilogram, ali su proizvođači sa juga Srbije već prodali deo malina po cenama od 80 do 120 dinara", rekao je Radović.
Ovi Francuzi stalno kasne kao u WW1. Zato je i propao izvoz srpskog mercedesa. Oni su krivi. Ne damo srpsku malinu za 158 dinara. Sve ispod 200 je premalo.

Mrki

pre 6 godina

Obzirom da ce ih branje kostati jos 20 do 30 dinara po kg (probajte vi da naberete vise, izbrojte koliko ih samo ima u 1 kg) cudim se uopste da je i beru. Ili pak nek pozovu zainteresovane gradjane da beru sami direktno u polju, da ne placaju 300din na pijaci.
Ovo je stvarno bezobrazluk, malina podbacila u celom svetu 50%, cena bila 2evra prosle godine, a sad kao ne mogu da je prodaju. Ne mogu, naravno, kad su je hladnjacari prosle godine izmesali sa onom losijom malinom, pa sad treba da izvade stetu koju su sami i napravili.

Amaterski narod, amaterska drzava

pre 6 godina

Malinari su amateri, a hoce da nametnu pravila hladnjacarima koji su profi.
Pa, moraju da i sami postanu profi umesto sto svakog leta kukaju - Drzava duradi nesto!
Problem malinara, jedini problem malinara su malinari.
Znaci - ujedinjenje u zadrugu. Ali ne, crkli bi da se ujedinje, nece Pera i Zika da daju da Mika bude glavni, sigurno ce ih Mika pokrasti.
Pa onda cete dozivotno biti nezadovoljni temperamentni malinari u junu i julu.
A kad zazivi zadruga, onda malinar i kad bude losa godina on primi kesh kao da je dobra godina, od sredstava ostavljenih iz dobre godine.
Ali to je profesionalizam i svest, to jos nije za nas izgleda.

brdjanin

pre 6 godina

cena maline u nemackoj u maloprodaji ide i do 15 eura za kilogram, zavisi od kvaliteta. kako to da se hladnjacama ne isplati za kupuju i prodaju za 10 puta vise?

Goran

pre 6 godina

Dosadni ste vise sa tom pricom koliko je cena malina u maloprodaji. To su sveze maline, koje mogu stajati nekoliko dana u takvom stanju. Da li znate koliko kosta transport, pakovanje i koliki je rashod od neprodatih malina iz super marketa.

Sinisa

pre 6 godina

Ja zivim u Nemackoj,to jest u Bilefeldu ,cena maline ovde u marketima je 2,99 eura za 125 grama u svezem stanju,to dodje oko 24 eura kilogram,prodaju se samo u plasticnim pakovanjima od 125 grama,po toj ceni od 2,99 eura, i to bas malina iz Srbije sa geografskim poreklom i sortom Vilamet i Miker ,Jeste skup transport maline iz Srbije za konzumiranje u svezem stanju,transport se vrsi iskljucivo avionom i danasnji plod koji se ubere vec je ujutru u Marketima na Zapadu ,ali sigurno da je neverovatna zarada za firme koje se bave izvozom u svezem stanju VBH

Sava Drugi

pre 6 godina

U UK je malina uzgajanja u engleskoj 9 funti po kilogramu. Malina iz Srbija nema nigde. Da li neko zna zaš malina iz Srbije nema u UK? U čemu je problem?

dule

pre 6 godina

Mene lično ne zanima ni za koliko će tu malinu prodati, ni koliko truda tu treba, ni koliko će ko zaraditi, ni ništa od toga. Mene zanima sledeće:

Hladnjačari tvrde da ove godine plaćaju manje zato što im je ostalo od prošle godine. OK.

Ali šta oni planiraju da rade sa tom malinom od prošle godine? Da je prodaju strancima? Sumnjam. Da je prodaju u Srbiji? To mi se em ne sviđa (stigla nova sveža), em koliko sam video tokom zime baš i nije bilo malina ni u supermarketima ni na pijacama. Što te neprodate maline nisu polako puštali na domaće (ili strano tržište) tokom zime?

Takođe, obzirom da se ovde spominju neki Francuzi kao iznenadni spas, voleo bi da mi neko konačno odgovori: Da li je iz Srbije dozvoljen slobodan izvoz maline ili postoje neke izvozne dozvole (što de jure, što de fakto - ne zovu se izvozne dozvole ali da država Srbija traži gomilu papira koje mogu da obezbede samo malobrojni bliski vlastima)?

Nebojsa Simic

pre 6 godina

Kako ne mogu da plate po toj ceni, ovde u nemackoj prodaju 125gr za 1.99€! Lihvari jedni kapitalisticki, doci ce nam glave svima samo da zarade dobro!

Ogorcen

pre 6 godina

Kazu malinari kupuji stane po Beogradu ahahaha. E Srbijo, cudno ti sto vredni ljidi privredjuju i stvaraju, a to sto se lopovi bogate, voze aute od 50 hiljada, imaju lokale u centru grada, apartmane na Zlatiboru i ko zna sta jos, to je normalno, a??? Licemeri

Ivan

pre 6 godina

rešenje je vrlo jednostavno.svi malinari koji su jači proizvođači treba da imaju svoje hladnjače i onda nema niko da se bogati na njihovom radu

Web Design

pre 6 godina

... da ispita da li na tržišu postoji monopol vlasnika hladnjača koji se dogovaraju o jedinstvenoj ceni", rekao je Radović.
Da li postoji monopol malinara koji se dogovaraju i jedinstvenoj ceni maline?

x-man

pre 6 godina

Rocevac !

I sta onda ?! Pa moraju i oni plati nekom pdv ili ti porez , na kraju ce opet doci na slicno ... Dajte bre ljudi vise sa pricom ujedini se njih par naprave hladnjacu pa prodajes u Eu za bilo koju vocku pa valjda neko mora platiti porez i sve sto ide uz to ... Jedino malinar ne placa nikom nista kuka kad je cena losa a kad je dobra i kad svlaci kajmak cuti ... Dajte bre vise !

Zoran

pre 6 godina

@Goran

A da li ti znas koliko kosta kupiti zemlju, kupiti sadnice, zasaditi, polivati, obrafjivati, koliko kosta ako dodje mraz, led, gajbe, koliko kosta traktor, prikolica, radnici koji ce da beru, otplata kredita itd.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Malinari,napravite zajedno hladnjace,pa neka svako prodaje svoje,a svi koristite hladnjace,ili prodajte zajedno i onda nece te zavisiti od tih nakupaca i mesetara i resen problem.

Zlurad

pre 6 godina

Ujedinite se u zadrugu,uzmite kredit i napravite jednu hladnjaču. I onda prodaš malinu kad hoćeš. Onda i neće biti niskih cena jer svi znaju da imate gde da je držite i kolko hoćete.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Roćevac, 28. jun 2017 08:46) Ako mislite da iz ove zemlje moze da izvozi malinu ko hoce,beznadezno ste naivni...

gojko 12

pre 6 godina

Zarada sa zita je oko 500 evra po jutru, tako da ti racunica ne ide. Drugo, ne gleda se zarada po jedinici povrsine nego po ulozenom novcu. Racunaj da berba traje od jula do mrazeva, to je 4 meseca, neka bude 3 meseca intenzivno sa 20 radnika ( ne verujem da ce njih 20 obrati jutro, trebace bar 50, ali dobro). Samo na dnevnice ce otici vise novca nego sto se ulozi na 20 jutara zita, a zarada je manja nego za 10 jutara zita, ako ove godine uposte bude zarade.
(jasdf, 28. jun 2017 11:31)

500 e po jutru žita???
Pobogu čoveče šta pišeš to???
Njivu u životu nisi video, daj bože da zemlje imaš i u saksiji....
Da ti poklonim jutro žita u žetvi veruj mi da nećeš dobiti 500e za sav rod koji rodi na tom jutru a gde je oranje, priprema, djubrivo, setva,prehrana,hemija,žetva....itd....
Ljudi žito ne seju da bi zaradili seju ga da očiste njivu ili za svoju potrebu ili prehranu stoke.

Lilly

pre 6 godina

@zz "Hladnjacari i nakupci vise zaradjuju od proizvodjaca, a zastite
drzave nema.

Krvav je to posao. Probao i video"

Pa da imas malo znanja i iskustva bilo bi ti jasno odmah: veliki uvek vise zaradjuju nego mali. Neko je ulozio u hladnjacu pola miliona evra i normano je da zaradjuje vise od zemljoradnika koji ima 50 ari pod malinama. Vise od hladnjacara ce da zaradi izvoznik, a jos vise vlasnik lanca supermarketa. Tako je uvek bilo i tako treba da bude. Ti se trudi da ne budes ceo zivot proizvodjac maline, vec hladnjacar, preradjivac, izvoznik...itd. Neko u tome uspe, a onaj ko ne uspe, on ostane proizvodjac i svake godine galami sto se nije popeo bar za jedan stepenik u navedenoj hijerarhiji.

živčan_neki_lik

pre 6 godina

@Vladimir, 28. jun 2017 10:01 - Imas bilanse na APR-u, pogledaj i vidis koliko se zaradjuje - ne vise od 10% sto je uobicajeno za bilo koji posao prerade. A sto malinari ne obajve da ih proizvodnja kilograma kosta NAJVISE 70 rsd po kg sto je vec na 120 dinara profit preko 50%???
(Milan, 28. jun 2017 11:01)

Kako si izračunao da ih košta 70 din po kilogramu? Moj stric ima 2 hektara (zasad) pod malinom. Od februara u svakom trenutku ima 5 radnika zajedno sa njim u malinjaku čije su dnevnice 2000 + 3 obroka + smeštaj. Za rezidbu i vezivanje je uzeo još njih petoro i kuvaricu i dnevnica im je bila 4000. Za branje ima 25 radnika koji beru za 40din/kg. Ove godine je dao 1.600e na đubrivo (stajnjak i veštački). Koliko onda njega košta kilogram? Isto 70 dinara?

Trump

pre 6 godina

Malinari da se ujedine, naprave firmu i zaposle profesionalno rukovodstvo. Sve sem toga je igra kao na berzi kada nekada dobijas a nekada gubis. I nafta je nekada kostala 120 dolara za barel a sada je 25.

S

pre 6 godina

Dosadni su vise malinari, jel im i ta cena od 160 nije dovoljna jer su zacrtali da je prodaju po 240 dinara.
(bbb, 28. jun 2017 09:46)
Izvini da li si citao tekst? Pise da im nude maksimalno 120, prodali bi sigurno po 160. Sad me zanima o cemu ti pricas?

bimmer

pre 6 godina

Pa dokle vise malinari?! Evo ja radim cutavu deceniju samo papriku na dva hektara plastenika i cena je svake godine sve niza. i sta sad treba i ja i meni slicni da izadjemo na ulice?! Sta cemo sa poljoprivrednicima,zito 15 dinara?! Svi na ulice? Kad mi je pocela sezona paprike sredinom maja cena na veliko je bila oko 150 dinara. Dzabe! Zato sto se uvozi albanska paprika i samim tim obara cenu. Vucko cuva socijalni mir valjda i naravno da beogradjani jedu jeftiniju hranu... A nas proizvodjace organske paprike ko sisa...

dufko

pre 6 godina

Malina u Poljskoj se ove godine kreće od 8 do 15 zlota za kg, u zavisnosti od sorte, načina uzgajanja... Uglavnom, 1 zlot je oko 30 dinara...

insajder

pre 6 godina

Iz prve ruke, lažu i jedni i drugi.
Proizvodjači imaju oko 50-60 din zaradu po kg, na ovu cenu. A hteli bi min 100. Navikli su da se bogate ljudski, šta mislite ko najviše kupuje nove stanove po Beogradu, za izdavanje?
Mnogi su zbog toga povećali zasade i sad ih jede što im nije po alavoj računici.
Hladnjačari imaju nešto bolju zaradu, isto uzimaju masne pare deceniju i nešto. U svakom slučaju su i jedni i drugi dobri na zaradi. Ovo su naša posla grabljiva, gde bi svi maksimalno da se ogrebu. Srpska posla.

Goblin

pre 6 godina

Fora je da neko ko radi 48+ sati nedeljno kod privatnika za 200-300evra (i naravno zali se na platu) savetuje malinare sta da rade.

Ajde prvo svako da gleda sebe, pa da se udruzi sa kolegamo pa da krene nesto da rade.

Geograf

pre 6 godina

Goran, 28. jun 2017 09:56


Ma to se teleportom prebacuje na raf, a ovi moderni teleportovi sami rade sortiranje i pakovanje... samo ubaciš ambalažu na raf i sipaš iz gajbice u teleport...

Ljut Malinar

pre 6 godina

....i tako ispada da su otkupljivaci (hladnjacari ) u Srbiji jedna " no profit" organizacija , i da svojim "mukotrpnim" radom cine samo uslugu nama proizvodjacima .......veruje li neko u to ????.....Ja ne!

Milan

pre 6 godina

@Vladimir, 28. jun 2017 10:01 - Imas bilanse na APR-u, pogledaj i vidis koliko se zaradjuje - ne vise od 10% sto je uobicajeno za bilo koji posao prerade. A sto malinari ne obajve da ih proizvodnja kilograma kosta NAJVISE 70 rsd po kg sto je vec na 120 dinara profit preko 50%???

neko iz branše

pre 6 godina

Ti "francuzi" koje pominje gospodin, su takodje apelovali i nagovarali vlasnike hladnjaca da ne prodaju malinu prosle godine tokom otpupa (kada su i mogli da nesto minimalno zarade)....obecavajuci im famoznih 2,80€/kg. Neki su ih poslusali, na zalost.
Zamrznuta malina se prodavala ispod cene kostanja, tokom skoro cele godine.
Vlasnici hladnjaca su izgubili puno novca prosle godine.
Ovakva metoda pritiska, da neko mora da kupi od vas nesto po ceni koju ste zamislili, ne postoji nigde na svetu.

Istoricar

pre 6 godina

Nakon tolike vike ovw godine svi bi se skupili, uzeli savetnike, skovali biznis plan i nastupili sa njim sledece godine....
Ali ne, Srbija je to, tako da sledece godine u ovo doba ista prica i tako unedogled.
Srbija i biznis ne smeju u istu recenicu

Komša

pre 6 godina

@ivan
Naravno da bi trebalo da se dogovore i da imaju svoje hladnjače.To je valjda normalan sled dogadjaja u biznisu.Ali,država bi morala da im da subvencije,podsticaje- niske kredite kako bi mogli da se izbore.
Uopšte nije problem što imamo veliki broj malih proizvodjača (ne samo malina) - mi tome moramo da težimo.Problem je što stranci imaju pomoć svojih država i mogu par godina da ti obaraju cenu,pa kada te uguše da nadoknade to.
Primer - proizvodiš nešto i prodaješ za 50 din dobavljaču,oni ga nude za,30% manje,preplave tržište i ti predješ na neku drugu kulturu jer ne možeš da ozdržiš.Onda cena skače (onaj ko je išao sa niskim cenama pokušava da vrati novac,konkirenciju je ubio...).
O tome država mora da vodi računa.
Srbija mora da bude zemlja malih,porodičnih firmi iz svih oblasti.To je interes i države i gradjana.
Strategiju nemamo.

realno

pre 6 godina

poznajem par proizvodjaca iz vojvodine trljaju ruke, niko neprica da deo roda manji deo prodaju na malo po vecoj ceni, okolne prodavnice, pijace... i tu peglaju cenu . minimalna dobit im je po jutru(ono sto ostane) oko 4000 evra pa navise zavisi od cene na ceni od 220 imaju oko 6000.... cega je malo koliko treba neko da zaradi na jutru necega... reciprocitet kao privredni proizvodjac psenice na 20 jutara...

sizif

pre 6 godina

Po komenrarima se ovde moze zakljuciti da Srpski vlasnik hladnjace kupi za 1 evro,a onda taj isti vlasnik hladnjace Nemackom gradjaninu u Minhenu proda po 15 eur???!!!Trgovine rade na malo i one ne prodaju na godisnjem nivou veliku kolicinu maline,kolko jedan supermarket godisnje moze da proda kg malina?U ceni je i porez i troskovi supermarketa,hladni lanac,radnici,kalo,eventualno propadanje robe...ili neko ocekuje da prodavnica prodaje 300 kg godisnje po 3 eura???Problem treba traziti i u prinosu po hektaru koji je kod nas mali,neadekvatnoj upotrebi hemije gde svako prska kad hoce i ne postuje karencu...

sizif

pre 6 godina

Rod jeste manji zbog vremena ali se zaboravlja da svake godine stizu na rod nove ogromne povrsine(koje nisu ulazile u kolicinu prosle godine) i da Srpski kapaciteti to jednostavno ne mogu da prime...Inace ovi sto pitaju sto Rusi ne kupuju,Rusija je inace najveci svetski proizvodjac maline i imaju je za svoje potrebe.

Polka

pre 6 godina

Profit ostaje kada se obračuna i cena rada malinari.A to nikako ne moze ući od cenu od 70 dinara pa nu od 120.Pa neće valjda malinari da rade za džabe.

jasdf

pre 6 godina

@realno
Zarada sa zita je oko 500 evra po jutru, tako da ti racunica ne ide. Drugo, ne gleda se zarada po jedinici povrsine nego po ulozenom novcu. Racunaj da berba traje od jula do mrazeva, to je 4 meseca, neka bude 3 meseca intenzivno sa 20 radnika ( ne verujem da ce njih 20 obrati jutro, trebace bar 50, ali dobro). Samo na dnevnice ce otici vise novca nego sto se ulozi na 20 jutara zita, a zarada je manja nego za 10 jutara zita, ako ove godine uposte bude zarade.

jasdf

pre 6 godina

@gojko 12
Ako si lose radio nemoj da poklanjas i to uzimas kao primer. Cena zita je 17,5 dinara; sa rodom od 5 tona imas toliku zaradu, ako cena bude 21 kao sto ratari traze zarada je veca. Svi poslovi koje si nabrojao su masinski, kosta te par sati rada i 30 litara nafte, realni troskovi su za vestak i hemiju, ali su srazmerno mali.

Branko

pre 6 godina

Kaze 'neko iz branse' da postoji pritisak malinara ..... Pa covece shvatas li ti sta pricas? Pa jel normalno da ja moj proizvod prodajem po ceni koja nije moja? Koju mi neko namece. Na raznim sajtovima za prodaju, da ti pojasnim, prodavac nudi stvar ili proizvod po odredjenoj ceni, sto je na kraju stvar dogovora izmedju kupca i prodavca. A ne ovako, mi ne mozemo vise da platimo ali ove godine prosirujemo nase kapacitete za nekoliko hiljada kvadrata. I sinu novog dzipa, sigurnije detetu tako. Jes' da je skup ali.... Mafija bre. Zato nam sela i umiru polako ali sigurno

Web Design

pre 6 godina

... da ispita da li na tržišu postoji monopol vlasnika hladnjača koji se dogovaraju o jedinstvenoj ceni", rekao je Radović.
Da li postoji monopol malinara koji se dogovaraju i jedinstvenoj ceni maline?

insajder

pre 6 godina

Iz prve ruke, lažu i jedni i drugi.
Proizvodjači imaju oko 50-60 din zaradu po kg, na ovu cenu. A hteli bi min 100. Navikli su da se bogate ljudski, šta mislite ko najviše kupuje nove stanove po Beogradu, za izdavanje?
Mnogi su zbog toga povećali zasade i sad ih jede što im nije po alavoj računici.
Hladnjačari imaju nešto bolju zaradu, isto uzimaju masne pare deceniju i nešto. U svakom slučaju su i jedni i drugi dobri na zaradi. Ovo su naša posla grabljiva, gde bi svi maksimalno da se ogrebu. Srpska posla.

x-man

pre 6 godina

Rocevac !

I sta onda ?! Pa moraju i oni plati nekom pdv ili ti porez , na kraju ce opet doci na slicno ... Dajte bre ljudi vise sa pricom ujedini se njih par naprave hladnjacu pa prodajes u Eu za bilo koju vocku pa valjda neko mora platiti porez i sve sto ide uz to ... Jedino malinar ne placa nikom nista kuka kad je cena losa a kad je dobra i kad svlaci kajmak cuti ... Dajte bre vise !

Milan

pre 6 godina

@Vladimir, 28. jun 2017 10:01 - Imas bilanse na APR-u, pogledaj i vidis koliko se zaradjuje - ne vise od 10% sto je uobicajeno za bilo koji posao prerade. A sto malinari ne obajve da ih proizvodnja kilograma kosta NAJVISE 70 rsd po kg sto je vec na 120 dinara profit preko 50%???

Goran

pre 6 godina

Dosadni ste vise sa tom pricom koliko je cena malina u maloprodaji. To su sveze maline, koje mogu stajati nekoliko dana u takvom stanju. Da li znate koliko kosta transport, pakovanje i koliki je rashod od neprodatih malina iz super marketa.

Laminar

pre 6 godina

"Francuzi su ponudili 158 dinara za kilogram, ali su proizvođači sa juga Srbije već prodali deo malina po cenama od 80 do 120 dinara", rekao je Radović.
Ovi Francuzi stalno kasne kao u WW1. Zato je i propao izvoz srpskog mercedesa. Oni su krivi. Ne damo srpsku malinu za 158 dinara. Sve ispod 200 je premalo.

rango_unchained

pre 6 godina

Odlicno, jos samo da nabavite fitosanitarne sertifikate, mikrobioloske analize, analize za noro virus, kao i na radioaktivnost i teške metale, a zatim da obezbedite prevoz, carinjenje, pakovanje i prebiranje, i na konju ste.

Lilly

pre 6 godina

@zz "Hladnjacari i nakupci vise zaradjuju od proizvodjaca, a zastite
drzave nema.

Krvav je to posao. Probao i video"

Pa da imas malo znanja i iskustva bilo bi ti jasno odmah: veliki uvek vise zaradjuju nego mali. Neko je ulozio u hladnjacu pola miliona evra i normano je da zaradjuje vise od zemljoradnika koji ima 50 ari pod malinama. Vise od hladnjacara ce da zaradi izvoznik, a jos vise vlasnik lanca supermarketa. Tako je uvek bilo i tako treba da bude. Ti se trudi da ne budes ceo zivot proizvodjac maline, vec hladnjacar, preradjivac, izvoznik...itd. Neko u tome uspe, a onaj ko ne uspe, on ostane proizvodjac i svake godine galami sto se nije popeo bar za jedan stepenik u navedenoj hijerarhiji.

brdjanin

pre 6 godina

cena maline u nemackoj u maloprodaji ide i do 15 eura za kilogram, zavisi od kvaliteta. kako to da se hladnjacama ne isplati za kupuju i prodaju za 10 puta vise?

jasdf

pre 6 godina

@realno
Zarada sa zita je oko 500 evra po jutru, tako da ti racunica ne ide. Drugo, ne gleda se zarada po jedinici povrsine nego po ulozenom novcu. Racunaj da berba traje od jula do mrazeva, to je 4 meseca, neka bude 3 meseca intenzivno sa 20 radnika ( ne verujem da ce njih 20 obrati jutro, trebace bar 50, ali dobro). Samo na dnevnice ce otici vise novca nego sto se ulozi na 20 jutara zita, a zarada je manja nego za 10 jutara zita, ako ove godine uposte bude zarade.

realno

pre 6 godina

poznajem par proizvodjaca iz vojvodine trljaju ruke, niko neprica da deo roda manji deo prodaju na malo po vecoj ceni, okolne prodavnice, pijace... i tu peglaju cenu . minimalna dobit im je po jutru(ono sto ostane) oko 4000 evra pa navise zavisi od cene na ceni od 220 imaju oko 6000.... cega je malo koliko treba neko da zaradi na jutru necega... reciprocitet kao privredni proizvodjac psenice na 20 jutara...

Nebojsa Simic

pre 6 godina

Kako ne mogu da plate po toj ceni, ovde u nemackoj prodaju 125gr za 1.99€! Lihvari jedni kapitalisticki, doci ce nam glave svima samo da zarade dobro!

Sava Drugi

pre 6 godina

U UK je malina uzgajanja u engleskoj 9 funti po kilogramu. Malina iz Srbija nema nigde. Da li neko zna zaš malina iz Srbije nema u UK? U čemu je problem?

S

pre 6 godina

Dosadni su vise malinari, jel im i ta cena od 160 nije dovoljna jer su zacrtali da je prodaju po 240 dinara.
(bbb, 28. jun 2017 09:46)
Izvini da li si citao tekst? Pise da im nude maksimalno 120, prodali bi sigurno po 160. Sad me zanima o cemu ti pricas?

Roćevac

pre 6 godina

Ujedinite se u zadrugu,uzmite kredit i napravite jednu hladnjaču. I onda prodaš malinu kad hoćeš. Onda i neće biti niskih cena jer svi znaju da imate gde da je držite i kolko hoćete.

Amaterski narod, amaterska drzava

pre 6 godina

Malinari su amateri, a hoce da nametnu pravila hladnjacarima koji su profi.
Pa, moraju da i sami postanu profi umesto sto svakog leta kukaju - Drzava duradi nesto!
Problem malinara, jedini problem malinara su malinari.
Znaci - ujedinjenje u zadrugu. Ali ne, crkli bi da se ujedinje, nece Pera i Zika da daju da Mika bude glavni, sigurno ce ih Mika pokrasti.
Pa onda cete dozivotno biti nezadovoljni temperamentni malinari u junu i julu.
A kad zazivi zadruga, onda malinar i kad bude losa godina on primi kesh kao da je dobra godina, od sredstava ostavljenih iz dobre godine.
Ali to je profesionalizam i svest, to jos nije za nas izgleda.

Vladimir

pre 6 godina

Ako hladnjacari nemaju sta da kriju,neka objave javno izlazne fakture gde se jasno vidi po kojoj ceni prodaju malinu u inostranstvu.A da je drzavi stvarno stalo do proizvodjaca,nadlezne sluzbe bi naplatile hladnjacama extra porez zbog visestrukoe zarade na malini.A ako se stvarno ispostavi da nisu u stanju da prodaju malinu po vecoj ceni od navedene,da proizvodjaci vise ne obmanjuju narod.Samo javno i transparentno pa da vidimo ko krije istinu!

živčan_neki_lik

pre 6 godina

@Vladimir, 28. jun 2017 10:01 - Imas bilanse na APR-u, pogledaj i vidis koliko se zaradjuje - ne vise od 10% sto je uobicajeno za bilo koji posao prerade. A sto malinari ne obajve da ih proizvodnja kilograma kosta NAJVISE 70 rsd po kg sto je vec na 120 dinara profit preko 50%???
(Milan, 28. jun 2017 11:01)

Kako si izračunao da ih košta 70 din po kilogramu? Moj stric ima 2 hektara (zasad) pod malinom. Od februara u svakom trenutku ima 5 radnika zajedno sa njim u malinjaku čije su dnevnice 2000 + 3 obroka + smeštaj. Za rezidbu i vezivanje je uzeo još njih petoro i kuvaricu i dnevnica im je bila 4000. Za branje ima 25 radnika koji beru za 40din/kg. Ove godine je dao 1.600e na đubrivo (stajnjak i veštački). Koliko onda njega košta kilogram? Isto 70 dinara?

Zoran

pre 6 godina

@Goran

A da li ti znas koliko kosta kupiti zemlju, kupiti sadnice, zasaditi, polivati, obrafjivati, koliko kosta ako dodje mraz, led, gajbe, koliko kosta traktor, prikolica, radnici koji ce da beru, otplata kredita itd.

bimmer

pre 6 godina

Pa dokle vise malinari?! Evo ja radim cutavu deceniju samo papriku na dva hektara plastenika i cena je svake godine sve niza. i sta sad treba i ja i meni slicni da izadjemo na ulice?! Sta cemo sa poljoprivrednicima,zito 15 dinara?! Svi na ulice? Kad mi je pocela sezona paprike sredinom maja cena na veliko je bila oko 150 dinara. Dzabe! Zato sto se uvozi albanska paprika i samim tim obara cenu. Vucko cuva socijalni mir valjda i naravno da beogradjani jedu jeftiniju hranu... A nas proizvodjace organske paprike ko sisa...

Ogorcen

pre 6 godina

Kazu malinari kupuji stane po Beogradu ahahaha. E Srbijo, cudno ti sto vredni ljidi privredjuju i stvaraju, a to sto se lopovi bogate, voze aute od 50 hiljada, imaju lokale u centru grada, apartmane na Zlatiboru i ko zna sta jos, to je normalno, a??? Licemeri

Mrki

pre 6 godina

Obzirom da ce ih branje kostati jos 20 do 30 dinara po kg (probajte vi da naberete vise, izbrojte koliko ih samo ima u 1 kg) cudim se uopste da je i beru. Ili pak nek pozovu zainteresovane gradjane da beru sami direktno u polju, da ne placaju 300din na pijaci.
Ovo je stvarno bezobrazluk, malina podbacila u celom svetu 50%, cena bila 2evra prosle godine, a sad kao ne mogu da je prodaju. Ne mogu, naravno, kad su je hladnjacari prosle godine izmesali sa onom losijom malinom, pa sad treba da izvade stetu koju su sami i napravili.

Sinisa

pre 6 godina

Ja zivim u Nemackoj,to jest u Bilefeldu ,cena maline ovde u marketima je 2,99 eura za 125 grama u svezem stanju,to dodje oko 24 eura kilogram,prodaju se samo u plasticnim pakovanjima od 125 grama,po toj ceni od 2,99 eura, i to bas malina iz Srbije sa geografskim poreklom i sortom Vilamet i Miker ,Jeste skup transport maline iz Srbije za konzumiranje u svezem stanju,transport se vrsi iskljucivo avionom i danasnji plod koji se ubere vec je ujutru u Marketima na Zapadu ,ali sigurno da je neverovatna zarada za firme koje se bave izvozom u svezem stanju VBH

neko iz branše

pre 6 godina

Ti "francuzi" koje pominje gospodin, su takodje apelovali i nagovarali vlasnike hladnjaca da ne prodaju malinu prosle godine tokom otpupa (kada su i mogli da nesto minimalno zarade)....obecavajuci im famoznih 2,80€/kg. Neki su ih poslusali, na zalost.
Zamrznuta malina se prodavala ispod cene kostanja, tokom skoro cele godine.
Vlasnici hladnjaca su izgubili puno novca prosle godine.
Ovakva metoda pritiska, da neko mora da kupi od vas nesto po ceni koju ste zamislili, ne postoji nigde na svetu.

dufko

pre 6 godina

Malina u Poljskoj se ove godine kreće od 8 do 15 zlota za kg, u zavisnosti od sorte, načina uzgajanja... Uglavnom, 1 zlot je oko 30 dinara...

sizif

pre 6 godina

Po komenrarima se ovde moze zakljuciti da Srpski vlasnik hladnjace kupi za 1 evro,a onda taj isti vlasnik hladnjace Nemackom gradjaninu u Minhenu proda po 15 eur???!!!Trgovine rade na malo i one ne prodaju na godisnjem nivou veliku kolicinu maline,kolko jedan supermarket godisnje moze da proda kg malina?U ceni je i porez i troskovi supermarketa,hladni lanac,radnici,kalo,eventualno propadanje robe...ili neko ocekuje da prodavnica prodaje 300 kg godisnje po 3 eura???Problem treba traziti i u prinosu po hektaru koji je kod nas mali,neadekvatnoj upotrebi hemije gde svako prska kad hoce i ne postuje karencu...

Zlurad

pre 6 godina

Ujedinite se u zadrugu,uzmite kredit i napravite jednu hladnjaču. I onda prodaš malinu kad hoćeš. Onda i neće biti niskih cena jer svi znaju da imate gde da je držite i kolko hoćete.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Roćevac, 28. jun 2017 08:46) Ako mislite da iz ove zemlje moze da izvozi malinu ko hoce,beznadezno ste naivni...

Ivan

pre 6 godina

rešenje je vrlo jednostavno.svi malinari koji su jači proizvođači treba da imaju svoje hladnjače i onda nema niko da se bogati na njihovom radu

Ljut Malinar

pre 6 godina

....i tako ispada da su otkupljivaci (hladnjacari ) u Srbiji jedna " no profit" organizacija , i da svojim "mukotrpnim" radom cine samo uslugu nama proizvodjacima .......veruje li neko u to ????.....Ja ne!

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Malinari,napravite zajedno hladnjace,pa neka svako prodaje svoje,a svi koristite hladnjace,ili prodajte zajedno i onda nece te zavisiti od tih nakupaca i mesetara i resen problem.

Geograf

pre 6 godina

Goran, 28. jun 2017 09:56


Ma to se teleportom prebacuje na raf, a ovi moderni teleportovi sami rade sortiranje i pakovanje... samo ubaciš ambalažu na raf i sipaš iz gajbice u teleport...

Goblin

pre 6 godina

Fora je da neko ko radi 48+ sati nedeljno kod privatnika za 200-300evra (i naravno zali se na platu) savetuje malinare sta da rade.

Ajde prvo svako da gleda sebe, pa da se udruzi sa kolegamo pa da krene nesto da rade.

Polka

pre 6 godina

Profit ostaje kada se obračuna i cena rada malinari.A to nikako ne moze ući od cenu od 70 dinara pa nu od 120.Pa neće valjda malinari da rade za džabe.

sizif

pre 6 godina

Rod jeste manji zbog vremena ali se zaboravlja da svake godine stizu na rod nove ogromne povrsine(koje nisu ulazile u kolicinu prosle godine) i da Srpski kapaciteti to jednostavno ne mogu da prime...Inace ovi sto pitaju sto Rusi ne kupuju,Rusija je inace najveci svetski proizvodjac maline i imaju je za svoje potrebe.

Trump

pre 6 godina

Malinari da se ujedine, naprave firmu i zaposle profesionalno rukovodstvo. Sve sem toga je igra kao na berzi kada nekada dobijas a nekada gubis. I nafta je nekada kostala 120 dolara za barel a sada je 25.

dule

pre 6 godina

Mene lično ne zanima ni za koliko će tu malinu prodati, ni koliko truda tu treba, ni koliko će ko zaraditi, ni ništa od toga. Mene zanima sledeće:

Hladnjačari tvrde da ove godine plaćaju manje zato što im je ostalo od prošle godine. OK.

Ali šta oni planiraju da rade sa tom malinom od prošle godine? Da je prodaju strancima? Sumnjam. Da je prodaju u Srbiji? To mi se em ne sviđa (stigla nova sveža), em koliko sam video tokom zime baš i nije bilo malina ni u supermarketima ni na pijacama. Što te neprodate maline nisu polako puštali na domaće (ili strano tržište) tokom zime?

Takođe, obzirom da se ovde spominju neki Francuzi kao iznenadni spas, voleo bi da mi neko konačno odgovori: Da li je iz Srbije dozvoljen slobodan izvoz maline ili postoje neke izvozne dozvole (što de jure, što de fakto - ne zovu se izvozne dozvole ali da država Srbija traži gomilu papira koje mogu da obezbede samo malobrojni bliski vlastima)?

Komša

pre 6 godina

@ivan
Naravno da bi trebalo da se dogovore i da imaju svoje hladnjače.To je valjda normalan sled dogadjaja u biznisu.Ali,država bi morala da im da subvencije,podsticaje- niske kredite kako bi mogli da se izbore.
Uopšte nije problem što imamo veliki broj malih proizvodjača (ne samo malina) - mi tome moramo da težimo.Problem je što stranci imaju pomoć svojih država i mogu par godina da ti obaraju cenu,pa kada te uguše da nadoknade to.
Primer - proizvodiš nešto i prodaješ za 50 din dobavljaču,oni ga nude za,30% manje,preplave tržište i ti predješ na neku drugu kulturu jer ne možeš da ozdržiš.Onda cena skače (onaj ko je išao sa niskim cenama pokušava da vrati novac,konkirenciju je ubio...).
O tome država mora da vodi računa.
Srbija mora da bude zemlja malih,porodičnih firmi iz svih oblasti.To je interes i države i gradjana.
Strategiju nemamo.

Istoricar

pre 6 godina

Nakon tolike vike ovw godine svi bi se skupili, uzeli savetnike, skovali biznis plan i nastupili sa njim sledece godine....
Ali ne, Srbija je to, tako da sledece godine u ovo doba ista prica i tako unedogled.
Srbija i biznis ne smeju u istu recenicu

gojko 12

pre 6 godina

Zarada sa zita je oko 500 evra po jutru, tako da ti racunica ne ide. Drugo, ne gleda se zarada po jedinici povrsine nego po ulozenom novcu. Racunaj da berba traje od jula do mrazeva, to je 4 meseca, neka bude 3 meseca intenzivno sa 20 radnika ( ne verujem da ce njih 20 obrati jutro, trebace bar 50, ali dobro). Samo na dnevnice ce otici vise novca nego sto se ulozi na 20 jutara zita, a zarada je manja nego za 10 jutara zita, ako ove godine uposte bude zarade.
(jasdf, 28. jun 2017 11:31)

500 e po jutru žita???
Pobogu čoveče šta pišeš to???
Njivu u životu nisi video, daj bože da zemlje imaš i u saksiji....
Da ti poklonim jutro žita u žetvi veruj mi da nećeš dobiti 500e za sav rod koji rodi na tom jutru a gde je oranje, priprema, djubrivo, setva,prehrana,hemija,žetva....itd....
Ljudi žito ne seju da bi zaradili seju ga da očiste njivu ili za svoju potrebu ili prehranu stoke.

jasdf

pre 6 godina

@gojko 12
Ako si lose radio nemoj da poklanjas i to uzimas kao primer. Cena zita je 17,5 dinara; sa rodom od 5 tona imas toliku zaradu, ako cena bude 21 kao sto ratari traze zarada je veca. Svi poslovi koje si nabrojao su masinski, kosta te par sati rada i 30 litara nafte, realni troskovi su za vestak i hemiju, ali su srazmerno mali.

Branko

pre 6 godina

Kaze 'neko iz branse' da postoji pritisak malinara ..... Pa covece shvatas li ti sta pricas? Pa jel normalno da ja moj proizvod prodajem po ceni koja nije moja? Koju mi neko namece. Na raznim sajtovima za prodaju, da ti pojasnim, prodavac nudi stvar ili proizvod po odredjenoj ceni, sto je na kraju stvar dogovora izmedju kupca i prodavca. A ne ovako, mi ne mozemo vise da platimo ali ove godine prosirujemo nase kapacitete za nekoliko hiljada kvadrata. I sinu novog dzipa, sigurnije detetu tako. Jes' da je skup ali.... Mafija bre. Zato nam sela i umiru polako ali sigurno