Srbija ispred Hrvatske, CG duplo jeftinija

Zagreb -- Najskuplja hrana u Evropi nalazi se u restoranima i na policama Danske, dok se najjeftinije hrane Makedonci, pokazalo je istraživanje Eurostata.

Izvor: Poslovni dnevnik
Pošaljite komentar
 1. Ovde svi pominju i uporedjuju Budvu i Dubrovik.Sto ne uporedjujete i pisete o cijenama n u cuvenoj Grckoj recimo Santoriniju ili Turskom Bodrumu itd.To su top turisticka mjesta dje su uglavnom 97% strani turisti.Pogledajte malo cijene na Terazijama,Zlatiboru,Kopaoniku dje su 97% domaci gosti a cijene kao u Budvi ....
  (Sta je ovo, 20. jun 2017 04:46)

  # Link komentara

 2. CG jes relativno skupa ali brate Hrvatska je tri puta skuplja od nas. Podjite vi do Dubrovnika pa popijte koka kolu tamo, ili pojedite hamburger ili pilece bijelo od tricavih 8 evra.
  Koka kola u kaficu u staklenoj boci od 0,3l 3.70e, kafa 4.20e...

  A u Budvi u sred starog grada kafu mozete popit za 2e...
  (Vaka, 19. jun 2017 17:53)

  Pa tko hoće jesti i piti na Stradunu, neka plati. Može se jeftinije popiti i pojesti čim se malo zamakne od Straduna. Slično je i s drugim gradovima. U u Zagrebu na Jelačiću je kava skuplja nego na Cvjetnom, koji je udaljen 2 minuta pješice. Netko je rekao da je skupa i bočica obične vode. U Hrvatskoj se voda može piti i iz slavine, a u svakom kafiću, restoranu ili slastičarni dobiti ćete čašu vode (i led, ako vam tako prija) besplatno. Hrvatska nastoji obogatiti i poboljšati turističku uslugu da bi bila čim skuplja zemlja. Već sada imamp previše turista, koji ugrožavaju nacionalne parkove. Dubrovnik se guši u turistima, unatoč cijenama i skoro je onemogućen normalan život. Ako je jedini cilj da se smanji broj turista povećanje cijena, i ako to netko hoće platiti, onda neka povećaju. Dok sam u Beogradu, uspoređujem cijene sa Zagrebom, ali svoju plaću i plaću svojih beogradskih kolega. Cijene u trgovinama su skoro iste. Meso vam je čak nešto skuplje. Jesti u beogradskim restoranima u odnosu na Zagreb za mene je bilo ugodno iznenađenje, jer je jako fini obrok 3 x jeftinije u odnosu ne Zagreb. Mojim beogradskim kolegama je taj obrok preskup.
  (zg232, 19. jun 2017 20:24)

  # Link komentara

 3. Iskustava iz prve ruke, službeno putujem u većinu spomenutih zemalja... Danska, Finska,Švedska, Norveška (ova i izvan EU), Švicarska i Velika Britanija - potpuno i po svemu izvan konkurencije - svi segmenti nezamislivo skupi za HR pojmove. Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Austrija - cijene usluga abnormalne, režije astronomske, ali cijena hrane u velikim trgovinama - u redu. U cjelini - debelo preskupo za nas. U našoj kategoriji Češka, Slovačka, Poljska, Portugal i donekle Grčka te Španjolska. U ove zadnje dvije izlasci i usluge skuplje nego kod nas. Slovenija u prosjeku 20% skuplja. Crna Gora kad se sve zbroji i oduzme - skuplja od Hrvatske. Svi ovdje pišu o Dubrovniku, a cijene su tamo nabrijane kao nigdje. U Istri je svaka dubrovačka cijena podijeljena s dva ili čak tri - osim na hiper ekskluzivnim mjestima. BiH - u prosjeku jeftinija, ali razlike nisu tolike. Hrana je jeftinija, izlasci isto, pa i benzin, ali kvaliteta stvarno nije neka. Točim benzin u B. Brodu kad idem tamo službeno i auto mi jako često kašljuca. Što se Srbije tiče-jedna priča Beograd, druga unutrašnjost. Glavni grad u prosjeku skuplji od Hrvatske, Zagreb koji je meni pojam za skupoću je jeftiniji od Beograda. Ne znam kako uspijevate s vašim plaćama. Jeftinije cigarete i lijekovi, sve ostalo u našem rangu ili skuplje jer vam je kokurencija nula. U HR akcija do akcije, kod vas svaka kao da je kod istog gazde. Izlazak u Beogradu skuplji nego u Zagrebu kad se sve zbroji. Pozdrav iz Umaga.
  (Mauro, 19. jun 2017 20:07)

  # Link komentara

 4. CG jes relativno skupa ali brate Hrvatska je tri puta skuplja od nas. Podjite vi do Dubrovnika pa popijte koka kolu tamo, ili pojedite hamburger ili pilece bijelo od tricavih 8 evra.
  Koka kola u kaficu u staklenoj boci od 0,3l 3.70e, kafa 4.20e...

  A u Budvi u sred starog grada kafu mozete popit za 2e...
  (Vaka, 19. jun 2017 17:53)

  # Link komentara

 5. Nije li to čudno da baš tamo gdje je najskuplje, ljudima na kraju mjeseca ostane mnogo više novaca za potrošiti nego što je slučaj u zemljama koje su navodno "jeftinije za život"?
  (TakoJe, 19. jun 2017 15:58)

  # Link komentara

 6. 1) Podici minimalnu placu na 750 eura; 2) HNB aktivno provoditi politiku rasta gospodarstva, a ne samo regulatora tecaja, devalvacijom kune na 10 kn za 1 eur. Time se razvija domaca proizvodnja i izvoz a novac turista vrijedi vise; 3) smanjiti PDV i time stimulirati potrosnju sto neizostavno vodi do povecanja naplate poreza (primjer Rumunjske); 4) ukidanje svih parafiskalnih nameta, posebice ribarima, poljoprivrednicima i malim gospodarstvenicima. 5) strogo provoditi antikorupcijski zakon. Zar je ovo, gosp Plenkovic, uistinu visa matematika za Vas?
  (Popis mjera = politka, 19. jun 2017 15:57)

  # Link komentara

 7. Neka nam napisu prosecne plate u tim zemljama, pa cene namirnica, cigareta, alkohola, benzina itd.. Evo konkretno, ja sam u Spaniji, plate su u proseku vece 5 puta nego u Srbiji a cena hrane ista... benzin jeftiniji, cigare su oko 5 eura ali kada se pogleda prosecna zarada jasno je.. Alkohol u radnjama tu negde kao kod nas itd.. Manje vise su cene slicne kao u Srbiji... Mozemo da poredimo i cene nekretnina za rentu, u Srbiji cela prosecna plata, u ostalim zemljama oko 1/3..
   (Saša Bg, 19. jun 2017 15:35)

  # Link komentara

 8. Drug Crni...au kako si lupio,Cg je jeftinija od Srbije dosta a primanja veca,a Hrvati su presli igricu sto se tice skupoce.Ned'o bog da ozednis do setas po nekom njihovom gradu,flasica vode 0.3 oko 3-4 evra.U sred Istanbula je 0.5 20centi.
   (coki, 19. jun 2017 15:33)

  # Link komentara

 9. a plate? Danska 10puta veće od cg :-)
   (Vladimir, 19. jun 2017 15:02)

  # Link komentara

 10. Crna Gora je duplo skuplja od Hrvatske.
   (Drug Crni, 19. jun 2017 14:12)

  # Link komentara

 11. "U tom segmentu, van EU-a, Srbija i BiH jeftinije su od Hrvatske."

  ...ovo je nategnuta izjava...
  ...ne znam koji su kriterijumi bili, ali u hrvatskoj moze da se kupi dosta prehrambenih proizvoda koji su jevtiniji od nasih...
  ...govorim o apsolutnoj vrednosti, nevezano za njihov standard i prosecnu platu...
  ...kad bi se i primanja uzela u obzir, hrana srbiji je skupa za hrvatsku...
  (kraja, 19. jun 2017 14:03)

  # Link komentara

 12. Racunajte da je Albanija duplo jeftinija od Crne Gore.
  Mozda zvuci cudno ali do sada Srbi problema nisu imali u Alb.
   (Grom, 19. jun 2017 13:59)

  # Link komentara

 13. Pre neku godinu sam pio citav dan(priznajem!)u Irskoj i zajedno sa drugom potrosio nekih 50-60E!Nisam nesto primetio da je Beograd mnogo jeftiniji, pa me cudi kako je to Irska 75% skuplja od E proseka!
  (izadje na videlo, 19. jun 2017 13:58)

  # Link komentara

 14. Znaci da su u Srbiji marze u trgovini vise od marzi u CG s obzirom da je i stopa PDV-a veca u CG od stope PDV u Srbiji.
   (Ljubisa, 19. jun 2017 13:22)

  # Link komentara

 15. Stvarno je Srbija previše jeftina. Treba sve da poskupi pa će tako i plate skočiti. To je uradila Danska i dobro se pokazalo.
   (stefansr, 19. jun 2017 13:21)

  # Link komentara

 16. Zanima me po kom kriterijumu se doslo do podataka? Da li samo poredjenjem cena ili odnosom prihoda i cena? Ako su samo poredjene cene, istrazivanje je neobjektivno.
  (Olivera, 19. jun 2017 13:19)

  # Link komentara