Petak, 16.06.2017.

13:51

Nemci napravili za vreme rata, još neće u otpad

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je rasterećenje saobraćaja jedan od razloga izgradnje novog mosta preko Save.

Izvor: Tanjug

Nemci napravili za vreme rata, još neæe u otpad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Pantelija

pre 6 godina

Ostavite stari most na svom mestu ali samo za tramvaje i pešake. Pored njega izgradite novi most za bicikliste, automobile, buseve, kamione, koji će biti povezan sa tunelom. Taj most bi trebalo da bude na dva nivoa. Donji nivo u jednom pravcu od Nbg ka centru (tunelu), do kojeg bi se stizalo iz pravca Bul.Zorana Đinđića i Milentija Popovića, a gornji nivo u jednom smeru od tunela -centra ka Nbg gde bi saobraćaj bio usmeravan na staro sajmište, Brankov most, Bul. Mihajla Pupina i Nikole Tesle. Dakle, "most na sprat" po ugledu na mnoge širom razvijenog sveta, a stari most da ostane tu gde mu je i mesto!!

Nadzirac

pre 6 godina

"Izgradnjom novog savskog mosta, saobraćajnicom pored Starog sajmišta i tunelom od sadašnje Autobuske stanice do Bulevara Despota Stefana, broj automobila u centru grada smanjićemo za 14 odsto, izjavio je Vesić."

A da vi prvo izgradite taj famozni TUNEL, jer ako prvo napravite tu nakaznu gradjevinu preko Save, tunel nikada nece biti ni zapocet.

U tom slucaju imacemo novi "lep" most koji ce jos lepse izgledati na razglednicama sto je izgleda i osnovna ideja, ali njegov saobracajni kapacitet nece biti ni 30% iskoriscen jer bez tunela sva ta vozila nece imati gde da odu posle prelaska mosta.

Za one koji nisu razumeli, evo stare narodne poslovice koja sve objasnjava: "Ne koljite vola zbog jedne pljeskavice".

Rusenje starog i izgradnja novog megalomanskog lucnog mosta kostace kao izgradnja dva, ako ne i tri nova mosta poput Brankovog. Na kraju, umesto dva ili tri nova mosta, plus stari tamvajski preko Save, imacemo jedan-samo jedan novi most koji nikada nece biti moguce koristiti u punom kapacitetu.

Umesto da napravimo bar jos dva nova mosta, replike Brankovog, a sve to uzvodno od DJilasovog mosta i povezemo novobeogradske blokove i Banovo brdo mi pravimo ovu rasipnicku neekonomsku politicku rasomonijadu.

Mnogo smo jadni.

arh 77

pre 6 godina

,,,,grad je toliko namučen i umoran, polako se povlači u sebe, slomljen novokomponovanim graditeljima... možda bi trebalo raznišljati o promeni imena grada.

zauber

pre 6 godina

Da li stari most moze da se montira izmedju blokova I ade?
(kurs iz engleskog, 16. jun 2017 18:01)

Odlična ideja. Tako bi se sa Nbg-a do Ade stizalo peške za 10-ak a biciklom za 3 minuta. Da ne govorim što se tako nebi moralo svakodnevno plaćati 100-150 dinara za čamac a i povratak sa Ade mnogima nebi zavisio od poslednjeg čamca.

Lemi

pre 6 godina

A sta kazete na potrebu za mostom izmedju Backe i Srema kod Backe Palanke da deca ne idu u skoli svakodnevno preko Hrvatske? Sta mislite o toj potrebi? ili potrebe van Beograda nisu bitne?
(iVar, 16. jun 2017 22:04)

Vesic i Sapic nista ne kazu, zato sto su GRADSKI funkcioneri, a ne republicki ili drzavni. Kapiras razliku?
Za most na adi se nisi ti zaduzio ili drzava, vec grad Beograd ... i kakve to ima veze sa tobom i tvojim problemom!?
Imate problem? obratite se svom gradu, opstini, okrugu, pokrajini ... samo sjasite vise sa tom tupavom tuznom jadni-mi-ubi-nas-Beograd pricom za infantilne.

vanja

pre 6 godina

hahaha "da bi mogli da predju pesice" .. koliko je dugo zatvorena ona jedna traka brankovog mosta? vi cete da radite i premestate mostove...popravite jedan obican trotoar preko reke, koji je vec tu! moze usput i onaj lift za bicikliste nekako da proradi, o graditelji....

justin

pre 6 godina

Ma vratite most tamo odakle su ga švabe i uzele...negde u Vojvodini..na Tisi kod Žablja..a ako već ne znate kuda će te sa njim...
Postavite ga na špic Ratnog ostrva preko puta Bul Vojvode Bojovića (BEKO) pa preselite tamo i ZOO vrt.

iVar

pre 6 godina

"Gde će se nalaziti, videćemo u odnosu na potrebe i na dogovor sa građanima"

A sta kazete na potrebu za mostom izmedju Backe i Srema kod Backe Palanke da deca ne idu u skoli svakodnevno preko Hrvatske? Sta mislite o toj potrebi? ili potrebe van Beograda nisu bitne?

rekreativac

pre 6 godina

A kad ce grad da resi problem nelegalne gradnje na savskom nasipu? Do sad su se samo prepucavali Sapic i Vesic a nelegalne vile i dalje stoje tamo pored reni bunara i njihove gazde jure kolima po nasipu ko besni. Pocni Vesicu da resavas realne probleme a ne da stvaras dodatne.

steva

pre 6 godina

PA i u Novom Sadu je do nedavno trajao poznati varadinski most koji su NATO zlikovci porušili 1999 godine. A pričaju ljudi, međi njima i moja mati da su ga gradili nemački zarobljenici kao uslov da budu pušteni kući nakon što ga završe.

mali mikica

pre 6 godina

Ne vidim u ovoj vesti koliko ce trajati to pravljenje novog mosta?
Kao da se zaboravlja da ce dok se novi most ne zavrsi biti UKINUT tramvajski saobracaj sa i ka Novom Beogradu. Mozete li da zamislite kakav ce to haos da nastane kada ce svi dosadasnji korisnici gradskog tramvajskog prevoza budu preusmereni na neki drugi gradski prevoz.

ADA

pre 6 godina

Izmedju bloka i ade ga postaviti, u stvari ga treba pomeriti na kraj blokova, pa da moze i automobilski prevoz da ide
(blok, 16. jun 2017 19:00)
Jeste, pa da mozete direktno da furate po Adi kolima. Ako moze da se postavi i ako ne ometa recni saobracaj, bio bi dobro resenje ali samo kao pesacko biciklisticka varijanta. Nikako na Adu auta, kamioni, avioni...

Nauta Brodic

pre 6 godina

Jos kada nas ovaj most ne bi kostao vise od tri puta u odnosu na realnu cenu ( isto kao i most na Adi, muzicka fontana i tako dalje), to bi bila stvarno lepa vest.

SA

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sibke, 16. jun 2017 14:47)

Ne znam da li znas da je nasa himna ("Boze pravde") kopija austro-ugarske himne ("Boze cuvaj kralja Franju", komponovao Jozef Hajdn). Mozda treba i himnu da promenimo?

dax

pre 6 godina

Problem sa ovim starim mostom nije ni u sigurnosti drvenih stubova ni u kapacitetu ( moze da se duplira ko onomad Brankov), vec sto tramvaji prave ogromnu buku prilikom prelaska istog a to ce smetati buducim stanarima Beograda na vodi!

Maksa

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
(sibke, 16. jun 2017 14:47)

Mene čudi da sve što smo pravili do sada je lošije od te praistorije o kojoj govorimo ovde...

soros

pre 6 godina

Нису га Немци правили за Београд. Мост је пресељен из Немачке као већ полован зато што је био срушен Мост Краља Александр....тј. они су га бомбардовали.

Milos

pre 6 godina

U taj most je 2008 ulozeno 10mil evra, za rekonstrukciju. Djilas bio gradonacelnik, radovi trajali 6 meseci. Povecao se protok sa 15000 na 30000vozila/dan. Sada treba novi most. 30 mil evra minimum. Sada je nova vlast znaci rusi staro.

Savamalac

pre 6 godina

Rece direktor CIP-a Ignjatovic da je razmak izmedju stubova 50 metara i da ometa recni saobracaj. Neverovatno sta covek rece. Savom ne plove kruzeri i preko okeanski brodovi.U vrelim letnjim mesecima dubina vode ispod Brankovog mosta je 160 cm. Rekom Savom koja je plovna do Ostruznice idu barze sa guracima i njihova sirina je 20 metara. Nekada je Sava celim tokom bila plovna i most nije smetao

Beogradjanin

pre 6 godina

Vrhunski populizam, sve za glas po cenu bezbednosti gradjana. Ne treba pitati gradjane sms porukama nego strucnjake koji su skolovani za to. Imamo priznate svetske strucnjake, imamo SANU. Ozbiljni projekti se ne realizuju i ne prave preko sms poruka. Strasno kakva smo mi drzava i narod kada mozemo da biramo ovakvu vlast.

Драгољуб

pre 6 godina

Зар није једноставније са обе стране данашњег гвозденог, Старог Савског Моста, урадити два моста Слична "Варадинској Дуги" у Новом Саду. Гвоздени мост остане за трамваски саобраћај а за друмсли, бициклостички и пешачи саобраћај са обе стране старог, изградити два моста, потпуно независне један од другога али један поред другог?

spin

pre 6 godina

Postotci ne govore ništa. Manje 1400 automobila od 10000, a ako broj automobila koji uđe u grad bude petostruko veći, i petostruko će ovaj most da uštedi, ali avaj...

Josarian

pre 6 godina

Rasterećenje saobraćaja je moguće izgradnjom metroa. ovaj nost će biti samo još jedan blokirani most. Možeš da napraviš 50 mostova, ali ako saobraćaja ima puno i nema gde da se ulije, džaba. Ali, ovo je verovatno deo napisan sitnim slovima u projektu ustupanja centra gradskog zemljišta arapskom korisniku.. A od Vesića...još jedna obmana. Da li ce most da svira?

Zagor

pre 6 godina

Uradili smo geomehanička ispitivanja, u vezi sa nosivošću stubnih mesta za navedeni most. Perfektno urađeno, po nemačkim standardima. Most je fundiran na drvenim šipovima, posle 70 godina ništa nije "mrdnulo".
Laicima objašnjenje, da drveni šipovi u vodi, nikada ne trule, za razliku od vlasti, koja devastira istorijske vrednosti i građevinsku kulturu.
Alal vera za novi most.. Nazovite ga Pašinim..

Boa II

pre 6 godina

Jedna greska vuce drugu. Umesto javnog prostora na obali Save dobijamo stambeno poslovni mastodont koji zahteva ogromna infrastukturna ulaganja i uvodjenje dodatnog saobracaja u vec zaguseni grad. Smanjenje saobracaja za 14% (sic!) uvodjenjem dve dodatne trake koje upumpavaju automobile u centar!!! Onda izmisle tunel koji nije na vidiku. Ova garnitura je svojom investicionom arhitekturom (imam pare da gradim, nema veze sto nije predvidjeno planom) na putu da trajno unisti Beograd.

Petar

pre 6 godina

Ova ideja mi se jako sviđa. Ipak, pre nego počnu radovi, mislim da bi prvo trebalo pustiti tramvaj preko Mosta na Adi, pa posle sve ostalo. Logično je, zar ne?

komrad

pre 6 godina

>dokle vise mostovi u beogradu... (@ srb)
Pogledaj koliko ljudi zivi, radi i koristi mostove u Beogradu; procitaja koliko para Beograd doprinosi privredi cele Srbije...
Pare za most nisu vojvodjanske pare, nego pare Beogradjana.

DB

pre 6 godina

@srb
Za pocetak treba da razumes da se ti mostovi prave od novaca od ubiranih poreza iz Beograda. Ne od Deda Mraza, ne sa neba, pa sto i nama ne napravite jedan, gde god. Iz Beograda. Ako nisi razumeo, procitaj jos jednom od pocetka.

jonathan

pre 6 godina

za te pare mozete poraviti put od Zrenjanina do Kovacice preko Orlovata. A tamo je i most preko Tamisa koji je zreo za penziju. ali to niju u bg. izvinjavam se

napredanČovek

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
(sibke, 16. jun 2017 14:47)

Potpuno se slažem..treba porušiti sve što su izgradili žuti,crveni,fašisti,austro-ugari,turci,rimljani..... jer sada živimo u nadrednom dobu...
Ja se lično grozim one kamene strukture..šta će nama ljudi trvđava, u sred Beograda?!!
..zar ne bi bilo bolje, da se sve to poruši.. i da se tu naprave napredni stanovi i napredni tržni centri...

Milan

pre 6 godina

Kao Dr. prostornog planiranja konstantujem:

Stari most ne može da se pretvori u pesacki i da ostane tu gde je sada, zato sto on povezuje saobraćajnice koje iziskuju veliki protok automobila, autobusa, tramvaja. Dakle morate da vidite "veću" sliku prostora i funkcionisanja Grada Beograda. Jeste da će koštati dodatno premeštanje, ali je to mizerna cifra, u odnosu na "fijasko" koji bi se napravio da se u nardnih 100 godina pretvori u pesacki most koji bi od ž. stanice išao ka N.Beogradu. Deo Grada kod Ž. stanice uvek je imao visoku gustinu naseljenosti, a gradjom Beograda na vodi, ta gustina će biti još viša i pravljenje pešačkog mosta na istom mestu bio bi urbanistički promašaj veka!

carapan

pre 6 godina

Повежите Калемегдан од Победника до Ушћа, пешке да се може прећи уместо оне гондоле а између пешачке и бициклистичке зоне поставите кафиће и дискотеке. Јер то би било баш супер и јединствено у свету да на мосту буде провод над реком. Па могли би рецимо локале из Цетињске ту да пребаците. Да се сви лепо окупљамо на том мосту и онда пешке само кући одемо фино а не оно кола па јури паркинг па ово па оно.

Mrki

pre 6 godina

Zavrsice bas isto tako kao i onaj zapis hrast, ko ga se jos seca, negde da istruli.
To je najstariji, i jedno vreme jedini most u Beogradu, dakle jeste istorijski spomenik. Bar za one koji znaju da Srbija postoji od pre ovih nazadnih.

Влада

pre 6 godina

Издаје ли ме памћење или је као један од разлога за рушење (сада премештање) постојећег моста било наведено да је размак између стубова сувише мали за речни саобраћај? Да ли рече г. Весић или г. Фолић, не знам. И где ће га сада? Опет негде на Саву, па да му мало развуку стубове???

srb

pre 6 godina

dokle vise mostovi u beogradu,jel postoji u ovoj drzavi jos neki grad osim beograda...neki cekaju most skoro 20 godina.....zbog beograda sve vise navijamo za samostalnu vojvodinu

boki

pre 6 godina

Šta ćeš ti da preseliš pa ti prelaz tramvajskih šina preko ulice kod veterinarskog fakulteta ne znas da zakrpis. To parče užasa a je do sad uništilo stotine hiljada automobila a o gradskim autobusima da ne pričam, kakvi tuneli, avioni kamioni balvani jedni.

T

pre 6 godina

Zar nije trebalo da se napravi pesascki most upravo tu negde? Napravite novi most na malo drugom mestu - ionako ce sve biti sruseno pa nije bitno da li je 100m metara levo ili desno - postojeci most ostavite gde jeste i pretvorite ga u pesacki most.

Sava Drugi

pre 6 godina

Vesiću, vrlo je prosto. Taj most treba da ostane tu gde je. Troškovi premeštanja će biti veliki i nepotrebni. Vi ako baš hoćete napravite pored novi taj novi most.

O stručnim stvarima treba da raspravlja stuka.

Bika

pre 6 godina

Aplikacija Beogradjani ne funkcioniše već neko vreme. Napravljena je čisto "radi reda". Svakako treba pitati gradjane gde postaviti most, ali se treba voditi i razumom pa izbeći povezivanje velikog ratnog ostrva sa bilo kojim delom, jer bi i tamo ubrzo krenula divlja gradnja, slično kao i na nasipu na nbg.

napredanČovek

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
(sibke, 16. jun 2017 14:47)

Potpuno se slažem..treba porušiti sve što su izgradili žuti,crveni,fašisti,austro-ugari,turci,rimljani..... jer sada živimo u nadrednom dobu...
Ja se lično grozim one kamene strukture..šta će nama ljudi trvđava, u sred Beograda?!!
..zar ne bi bilo bolje, da se sve to poruši.. i da se tu naprave napredni stanovi i napredni tržni centri...

Sava Drugi

pre 6 godina

Vesiću, vrlo je prosto. Taj most treba da ostane tu gde je. Troškovi premeštanja će biti veliki i nepotrebni. Vi ako baš hoćete napravite pored novi taj novi most.

O stručnim stvarima treba da raspravlja stuka.

boki

pre 6 godina

Šta ćeš ti da preseliš pa ti prelaz tramvajskih šina preko ulice kod veterinarskog fakulteta ne znas da zakrpis. To parče užasa a je do sad uništilo stotine hiljada automobila a o gradskim autobusima da ne pričam, kakvi tuneli, avioni kamioni balvani jedni.

Bika

pre 6 godina

Aplikacija Beogradjani ne funkcioniše već neko vreme. Napravljena je čisto "radi reda". Svakako treba pitati gradjane gde postaviti most, ali se treba voditi i razumom pa izbeći povezivanje velikog ratnog ostrva sa bilo kojim delom, jer bi i tamo ubrzo krenula divlja gradnja, slično kao i na nasipu na nbg.

Mrki

pre 6 godina

Zavrsice bas isto tako kao i onaj zapis hrast, ko ga se jos seca, negde da istruli.
To je najstariji, i jedno vreme jedini most u Beogradu, dakle jeste istorijski spomenik. Bar za one koji znaju da Srbija postoji od pre ovih nazadnih.

Zagor

pre 6 godina

Uradili smo geomehanička ispitivanja, u vezi sa nosivošću stubnih mesta za navedeni most. Perfektno urađeno, po nemačkim standardima. Most je fundiran na drvenim šipovima, posle 70 godina ništa nije "mrdnulo".
Laicima objašnjenje, da drveni šipovi u vodi, nikada ne trule, za razliku od vlasti, koja devastira istorijske vrednosti i građevinsku kulturu.
Alal vera za novi most.. Nazovite ga Pašinim..

jonathan

pre 6 godina

za te pare mozete poraviti put od Zrenjanina do Kovacice preko Orlovata. A tamo je i most preko Tamisa koji je zreo za penziju. ali to niju u bg. izvinjavam se

Влада

pre 6 godina

Издаје ли ме памћење или је као један од разлога за рушење (сада премештање) постојећег моста било наведено да је размак између стубова сувише мали за речни саобраћај? Да ли рече г. Весић или г. Фолић, не знам. И где ће га сада? Опет негде на Саву, па да му мало развуку стубове???

Milan

pre 6 godina

Kao Dr. prostornog planiranja konstantujem:

Stari most ne može da se pretvori u pesacki i da ostane tu gde je sada, zato sto on povezuje saobraćajnice koje iziskuju veliki protok automobila, autobusa, tramvaja. Dakle morate da vidite "veću" sliku prostora i funkcionisanja Grada Beograda. Jeste da će koštati dodatno premeštanje, ali je to mizerna cifra, u odnosu na "fijasko" koji bi se napravio da se u nardnih 100 godina pretvori u pesacki most koji bi od ž. stanice išao ka N.Beogradu. Deo Grada kod Ž. stanice uvek je imao visoku gustinu naseljenosti, a gradjom Beograda na vodi, ta gustina će biti još viša i pravljenje pešačkog mosta na istom mestu bio bi urbanistički promašaj veka!

srb

pre 6 godina

dokle vise mostovi u beogradu,jel postoji u ovoj drzavi jos neki grad osim beograda...neki cekaju most skoro 20 godina.....zbog beograda sve vise navijamo za samostalnu vojvodinu

Savamalac

pre 6 godina

Rece direktor CIP-a Ignjatovic da je razmak izmedju stubova 50 metara i da ometa recni saobracaj. Neverovatno sta covek rece. Savom ne plove kruzeri i preko okeanski brodovi.U vrelim letnjim mesecima dubina vode ispod Brankovog mosta je 160 cm. Rekom Savom koja je plovna do Ostruznice idu barze sa guracima i njihova sirina je 20 metara. Nekada je Sava celim tokom bila plovna i most nije smetao

Boa II

pre 6 godina

Jedna greska vuce drugu. Umesto javnog prostora na obali Save dobijamo stambeno poslovni mastodont koji zahteva ogromna infrastukturna ulaganja i uvodjenje dodatnog saobracaja u vec zaguseni grad. Smanjenje saobracaja za 14% (sic!) uvodjenjem dve dodatne trake koje upumpavaju automobile u centar!!! Onda izmisle tunel koji nije na vidiku. Ova garnitura je svojom investicionom arhitekturom (imam pare da gradim, nema veze sto nije predvidjeno planom) na putu da trajno unisti Beograd.

dax

pre 6 godina

Problem sa ovim starim mostom nije ni u sigurnosti drvenih stubova ni u kapacitetu ( moze da se duplira ko onomad Brankov), vec sto tramvaji prave ogromnu buku prilikom prelaska istog a to ce smetati buducim stanarima Beograda na vodi!

Beogradjanin

pre 6 godina

Vrhunski populizam, sve za glas po cenu bezbednosti gradjana. Ne treba pitati gradjane sms porukama nego strucnjake koji su skolovani za to. Imamo priznate svetske strucnjake, imamo SANU. Ozbiljni projekti se ne realizuju i ne prave preko sms poruka. Strasno kakva smo mi drzava i narod kada mozemo da biramo ovakvu vlast.

T

pre 6 godina

Zar nije trebalo da se napravi pesascki most upravo tu negde? Napravite novi most na malo drugom mestu - ionako ce sve biti sruseno pa nije bitno da li je 100m metara levo ili desno - postojeci most ostavite gde jeste i pretvorite ga u pesacki most.

Milos

pre 6 godina

U taj most je 2008 ulozeno 10mil evra, za rekonstrukciju. Djilas bio gradonacelnik, radovi trajali 6 meseci. Povecao se protok sa 15000 na 30000vozila/dan. Sada treba novi most. 30 mil evra minimum. Sada je nova vlast znaci rusi staro.

vanja

pre 6 godina

hahaha "da bi mogli da predju pesice" .. koliko je dugo zatvorena ona jedna traka brankovog mosta? vi cete da radite i premestate mostove...popravite jedan obican trotoar preko reke, koji je vec tu! moze usput i onaj lift za bicikliste nekako da proradi, o graditelji....

Maksa

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
(sibke, 16. jun 2017 14:47)

Mene čudi da sve što smo pravili do sada je lošije od te praistorije o kojoj govorimo ovde...

Petar

pre 6 godina

Ova ideja mi se jako sviđa. Ipak, pre nego počnu radovi, mislim da bi prvo trebalo pustiti tramvaj preko Mosta na Adi, pa posle sve ostalo. Logično je, zar ne?

Josarian

pre 6 godina

Rasterećenje saobraćaja je moguće izgradnjom metroa. ovaj nost će biti samo još jedan blokirani most. Možeš da napraviš 50 mostova, ali ako saobraćaja ima puno i nema gde da se ulije, džaba. Ali, ovo je verovatno deo napisan sitnim slovima u projektu ustupanja centra gradskog zemljišta arapskom korisniku.. A od Vesića...još jedna obmana. Da li ce most da svira?

SA

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sibke, 16. jun 2017 14:47)

Ne znam da li znas da je nasa himna ("Boze pravde") kopija austro-ugarske himne ("Boze cuvaj kralja Franju", komponovao Jozef Hajdn). Mozda treba i himnu da promenimo?

soros

pre 6 godina

Нису га Немци правили за Београд. Мост је пресељен из Немачке као већ полован зато што је био срушен Мост Краља Александр....тј. они су га бомбардовали.

iVar

pre 6 godina

"Gde će se nalaziti, videćemo u odnosu na potrebe i na dogovor sa građanima"

A sta kazete na potrebu za mostom izmedju Backe i Srema kod Backe Palanke da deca ne idu u skoli svakodnevno preko Hrvatske? Sta mislite o toj potrebi? ili potrebe van Beograda nisu bitne?

DB

pre 6 godina

@srb
Za pocetak treba da razumes da se ti mostovi prave od novaca od ubiranih poreza iz Beograda. Ne od Deda Mraza, ne sa neba, pa sto i nama ne napravite jedan, gde god. Iz Beograda. Ako nisi razumeo, procitaj jos jednom od pocetka.

Драгољуб

pre 6 godina

Зар није једноставније са обе стране данашњег гвозденог, Старог Савског Моста, урадити два моста Слична "Варадинској Дуги" у Новом Саду. Гвоздени мост остане за трамваски саобраћај а за друмсли, бициклостички и пешачи саобраћај са обе стране старог, изградити два моста, потпуно независне један од другога али један поред другог?

Nauta Brodic

pre 6 godina

Jos kada nas ovaj most ne bi kostao vise od tri puta u odnosu na realnu cenu ( isto kao i most na Adi, muzicka fontana i tako dalje), to bi bila stvarno lepa vest.

komrad

pre 6 godina

>dokle vise mostovi u beogradu... (@ srb)
Pogledaj koliko ljudi zivi, radi i koristi mostove u Beogradu; procitaja koliko para Beograd doprinosi privredi cele Srbije...
Pare za most nisu vojvodjanske pare, nego pare Beogradjana.

rekreativac

pre 6 godina

A kad ce grad da resi problem nelegalne gradnje na savskom nasipu? Do sad su se samo prepucavali Sapic i Vesic a nelegalne vile i dalje stoje tamo pored reni bunara i njihove gazde jure kolima po nasipu ko besni. Pocni Vesicu da resavas realne probleme a ne da stvaras dodatne.

carapan

pre 6 godina

Повежите Калемегдан од Победника до Ушћа, пешке да се може прећи уместо оне гондоле а између пешачке и бициклистичке зоне поставите кафиће и дискотеке. Јер то би било баш супер и јединствено у свету да на мосту буде провод над реком. Па могли би рецимо локале из Цетињске ту да пребаците. Да се сви лепо окупљамо на том мосту и онда пешке само кући одемо фино а не оно кола па јури паркинг па ово па оно.

ADA

pre 6 godina

Izmedju bloka i ade ga postaviti, u stvari ga treba pomeriti na kraj blokova, pa da moze i automobilski prevoz da ide
(blok, 16. jun 2017 19:00)
Jeste, pa da mozete direktno da furate po Adi kolima. Ako moze da se postavi i ako ne ometa recni saobracaj, bio bi dobro resenje ali samo kao pesacko biciklisticka varijanta. Nikako na Adu auta, kamioni, avioni...

mali mikica

pre 6 godina

Ne vidim u ovoj vesti koliko ce trajati to pravljenje novog mosta?
Kao da se zaboravlja da ce dok se novi most ne zavrsi biti UKINUT tramvajski saobracaj sa i ka Novom Beogradu. Mozete li da zamislite kakav ce to haos da nastane kada ce svi dosadasnji korisnici gradskog tramvajskog prevoza budu preusmereni na neki drugi gradski prevoz.

steva

pre 6 godina

PA i u Novom Sadu je do nedavno trajao poznati varadinski most koji su NATO zlikovci porušili 1999 godine. A pričaju ljudi, međi njima i moja mati da su ga gradili nemački zarobljenici kao uslov da budu pušteni kući nakon što ga završe.

spin

pre 6 godina

Postotci ne govore ništa. Manje 1400 automobila od 10000, a ako broj automobila koji uđe u grad bude petostruko veći, i petostruko će ovaj most da uštedi, ali avaj...

justin

pre 6 godina

Ma vratite most tamo odakle su ga švabe i uzele...negde u Vojvodini..na Tisi kod Žablja..a ako već ne znate kuda će te sa njim...
Postavite ga na špic Ratnog ostrva preko puta Bul Vojvode Bojovića (BEKO) pa preselite tamo i ZOO vrt.

arh 77

pre 6 godina

,,,,grad je toliko namučen i umoran, polako se povlači u sebe, slomljen novokomponovanim graditeljima... možda bi trebalo raznišljati o promeni imena grada.

Lemi

pre 6 godina

A sta kazete na potrebu za mostom izmedju Backe i Srema kod Backe Palanke da deca ne idu u skoli svakodnevno preko Hrvatske? Sta mislite o toj potrebi? ili potrebe van Beograda nisu bitne?
(iVar, 16. jun 2017 22:04)

Vesic i Sapic nista ne kazu, zato sto su GRADSKI funkcioneri, a ne republicki ili drzavni. Kapiras razliku?
Za most na adi se nisi ti zaduzio ili drzava, vec grad Beograd ... i kakve to ima veze sa tobom i tvojim problemom!?
Imate problem? obratite se svom gradu, opstini, okrugu, pokrajini ... samo sjasite vise sa tom tupavom tuznom jadni-mi-ubi-nas-Beograd pricom za infantilne.

zauber

pre 6 godina

Da li stari most moze da se montira izmedju blokova I ade?
(kurs iz engleskog, 16. jun 2017 18:01)

Odlična ideja. Tako bi se sa Nbg-a do Ade stizalo peške za 10-ak a biciklom za 3 minuta. Da ne govorim što se tako nebi moralo svakodnevno plaćati 100-150 dinara za čamac a i povratak sa Ade mnogima nebi zavisio od poslednjeg čamca.

Nadzirac

pre 6 godina

"Izgradnjom novog savskog mosta, saobraćajnicom pored Starog sajmišta i tunelom od sadašnje Autobuske stanice do Bulevara Despota Stefana, broj automobila u centru grada smanjićemo za 14 odsto, izjavio je Vesić."

A da vi prvo izgradite taj famozni TUNEL, jer ako prvo napravite tu nakaznu gradjevinu preko Save, tunel nikada nece biti ni zapocet.

U tom slucaju imacemo novi "lep" most koji ce jos lepse izgledati na razglednicama sto je izgleda i osnovna ideja, ali njegov saobracajni kapacitet nece biti ni 30% iskoriscen jer bez tunela sva ta vozila nece imati gde da odu posle prelaska mosta.

Za one koji nisu razumeli, evo stare narodne poslovice koja sve objasnjava: "Ne koljite vola zbog jedne pljeskavice".

Rusenje starog i izgradnja novog megalomanskog lucnog mosta kostace kao izgradnja dva, ako ne i tri nova mosta poput Brankovog. Na kraju, umesto dva ili tri nova mosta, plus stari tamvajski preko Save, imacemo jedan-samo jedan novi most koji nikada nece biti moguce koristiti u punom kapacitetu.

Umesto da napravimo bar jos dva nova mosta, replike Brankovog, a sve to uzvodno od DJilasovog mosta i povezemo novobeogradske blokove i Banovo brdo mi pravimo ovu rasipnicku neekonomsku politicku rasomonijadu.

Mnogo smo jadni.

Pantelija

pre 6 godina

Ostavite stari most na svom mestu ali samo za tramvaje i pešake. Pored njega izgradite novi most za bicikliste, automobile, buseve, kamione, koji će biti povezan sa tunelom. Taj most bi trebalo da bude na dva nivoa. Donji nivo u jednom pravcu od Nbg ka centru (tunelu), do kojeg bi se stizalo iz pravca Bul.Zorana Đinđića i Milentija Popovića, a gornji nivo u jednom smeru od tunela -centra ka Nbg gde bi saobraćaj bio usmeravan na staro sajmište, Brankov most, Bul. Mihajla Pupina i Nikole Tesle. Dakle, "most na sprat" po ugledu na mnoge širom razvijenog sveta, a stari most da ostane tu gde mu je i mesto!!

srb

pre 6 godina

dokle vise mostovi u beogradu,jel postoji u ovoj drzavi jos neki grad osim beograda...neki cekaju most skoro 20 godina.....zbog beograda sve vise navijamo za samostalnu vojvodinu

komrad

pre 6 godina

>dokle vise mostovi u beogradu... (@ srb)
Pogledaj koliko ljudi zivi, radi i koristi mostove u Beogradu; procitaja koliko para Beograd doprinosi privredi cele Srbije...
Pare za most nisu vojvodjanske pare, nego pare Beogradjana.

carapan

pre 6 godina

Повежите Калемегдан од Победника до Ушћа, пешке да се може прећи уместо оне гондоле а између пешачке и бициклистичке зоне поставите кафиће и дискотеке. Јер то би било баш супер и јединствено у свету да на мосту буде провод над реком. Па могли би рецимо локале из Цетињске ту да пребаците. Да се сви лепо окупљамо на том мосту и онда пешке само кући одемо фино а не оно кола па јури паркинг па ово па оно.

Milan

pre 6 godina

Kao Dr. prostornog planiranja konstantujem:

Stari most ne može da se pretvori u pesacki i da ostane tu gde je sada, zato sto on povezuje saobraćajnice koje iziskuju veliki protok automobila, autobusa, tramvaja. Dakle morate da vidite "veću" sliku prostora i funkcionisanja Grada Beograda. Jeste da će koštati dodatno premeštanje, ali je to mizerna cifra, u odnosu na "fijasko" koji bi se napravio da se u nardnih 100 godina pretvori u pesacki most koji bi od ž. stanice išao ka N.Beogradu. Deo Grada kod Ž. stanice uvek je imao visoku gustinu naseljenosti, a gradjom Beograda na vodi, ta gustina će biti još viša i pravljenje pešačkog mosta na istom mestu bio bi urbanistički promašaj veka!

Sava Drugi

pre 6 godina

Vesiću, vrlo je prosto. Taj most treba da ostane tu gde je. Troškovi premeštanja će biti veliki i nepotrebni. Vi ako baš hoćete napravite pored novi taj novi most.

O stručnim stvarima treba da raspravlja stuka.

napredanČovek

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
(sibke, 16. jun 2017 14:47)

Potpuno se slažem..treba porušiti sve što su izgradili žuti,crveni,fašisti,austro-ugari,turci,rimljani..... jer sada živimo u nadrednom dobu...
Ja se lično grozim one kamene strukture..šta će nama ljudi trvđava, u sred Beograda?!!
..zar ne bi bilo bolje, da se sve to poruši.. i da se tu naprave napredni stanovi i napredni tržni centri...

jonathan

pre 6 godina

za te pare mozete poraviti put od Zrenjanina do Kovacice preko Orlovata. A tamo je i most preko Tamisa koji je zreo za penziju. ali to niju u bg. izvinjavam se

DB

pre 6 godina

@srb
Za pocetak treba da razumes da se ti mostovi prave od novaca od ubiranih poreza iz Beograda. Ne od Deda Mraza, ne sa neba, pa sto i nama ne napravite jedan, gde god. Iz Beograda. Ako nisi razumeo, procitaj jos jednom od pocetka.

soros

pre 6 godina

Нису га Немци правили за Београд. Мост је пресељен из Немачке као већ полован зато што је био срушен Мост Краља Александр....тј. они су га бомбардовали.

Lemi

pre 6 godina

A sta kazete na potrebu za mostom izmedju Backe i Srema kod Backe Palanke da deca ne idu u skoli svakodnevno preko Hrvatske? Sta mislite o toj potrebi? ili potrebe van Beograda nisu bitne?
(iVar, 16. jun 2017 22:04)

Vesic i Sapic nista ne kazu, zato sto su GRADSKI funkcioneri, a ne republicki ili drzavni. Kapiras razliku?
Za most na adi se nisi ti zaduzio ili drzava, vec grad Beograd ... i kakve to ima veze sa tobom i tvojim problemom!?
Imate problem? obratite se svom gradu, opstini, okrugu, pokrajini ... samo sjasite vise sa tom tupavom tuznom jadni-mi-ubi-nas-Beograd pricom za infantilne.

SA

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sibke, 16. jun 2017 14:47)

Ne znam da li znas da je nasa himna ("Boze pravde") kopija austro-ugarske himne ("Boze cuvaj kralja Franju", komponovao Jozef Hajdn). Mozda treba i himnu da promenimo?

Mrki

pre 6 godina

Zavrsice bas isto tako kao i onaj zapis hrast, ko ga se jos seca, negde da istruli.
To je najstariji, i jedno vreme jedini most u Beogradu, dakle jeste istorijski spomenik. Bar za one koji znaju da Srbija postoji od pre ovih nazadnih.

justin

pre 6 godina

Ma vratite most tamo odakle su ga švabe i uzele...negde u Vojvodini..na Tisi kod Žablja..a ako već ne znate kuda će te sa njim...
Postavite ga na špic Ratnog ostrva preko puta Bul Vojvode Bojovića (BEKO) pa preselite tamo i ZOO vrt.

T

pre 6 godina

Zar nije trebalo da se napravi pesascki most upravo tu negde? Napravite novi most na malo drugom mestu - ionako ce sve biti sruseno pa nije bitno da li je 100m metara levo ili desno - postojeci most ostavite gde jeste i pretvorite ga u pesacki most.

iVar

pre 6 godina

"Gde će se nalaziti, videćemo u odnosu na potrebe i na dogovor sa građanima"

A sta kazete na potrebu za mostom izmedju Backe i Srema kod Backe Palanke da deca ne idu u skoli svakodnevno preko Hrvatske? Sta mislite o toj potrebi? ili potrebe van Beograda nisu bitne?

Petar

pre 6 godina

Ova ideja mi se jako sviđa. Ipak, pre nego počnu radovi, mislim da bi prvo trebalo pustiti tramvaj preko Mosta na Adi, pa posle sve ostalo. Logično je, zar ne?

Milos

pre 6 godina

U taj most je 2008 ulozeno 10mil evra, za rekonstrukciju. Djilas bio gradonacelnik, radovi trajali 6 meseci. Povecao se protok sa 15000 na 30000vozila/dan. Sada treba novi most. 30 mil evra minimum. Sada je nova vlast znaci rusi staro.

dax

pre 6 godina

Problem sa ovim starim mostom nije ni u sigurnosti drvenih stubova ni u kapacitetu ( moze da se duplira ko onomad Brankov), vec sto tramvaji prave ogromnu buku prilikom prelaska istog a to ce smetati buducim stanarima Beograda na vodi!

Boa II

pre 6 godina

Jedna greska vuce drugu. Umesto javnog prostora na obali Save dobijamo stambeno poslovni mastodont koji zahteva ogromna infrastukturna ulaganja i uvodjenje dodatnog saobracaja u vec zaguseni grad. Smanjenje saobracaja za 14% (sic!) uvodjenjem dve dodatne trake koje upumpavaju automobile u centar!!! Onda izmisle tunel koji nije na vidiku. Ova garnitura je svojom investicionom arhitekturom (imam pare da gradim, nema veze sto nije predvidjeno planom) na putu da trajno unisti Beograd.

Zagor

pre 6 godina

Uradili smo geomehanička ispitivanja, u vezi sa nosivošću stubnih mesta za navedeni most. Perfektno urađeno, po nemačkim standardima. Most je fundiran na drvenim šipovima, posle 70 godina ništa nije "mrdnulo".
Laicima objašnjenje, da drveni šipovi u vodi, nikada ne trule, za razliku od vlasti, koja devastira istorijske vrednosti i građevinsku kulturu.
Alal vera za novi most.. Nazovite ga Pašinim..

boki

pre 6 godina

Šta ćeš ti da preseliš pa ti prelaz tramvajskih šina preko ulice kod veterinarskog fakulteta ne znas da zakrpis. To parče užasa a je do sad uništilo stotine hiljada automobila a o gradskim autobusima da ne pričam, kakvi tuneli, avioni kamioni balvani jedni.

Savamalac

pre 6 godina

Rece direktor CIP-a Ignjatovic da je razmak izmedju stubova 50 metara i da ometa recni saobracaj. Neverovatno sta covek rece. Savom ne plove kruzeri i preko okeanski brodovi.U vrelim letnjim mesecima dubina vode ispod Brankovog mosta je 160 cm. Rekom Savom koja je plovna do Ostruznice idu barze sa guracima i njihova sirina je 20 metara. Nekada je Sava celim tokom bila plovna i most nije smetao

Драгољуб

pre 6 godina

Зар није једноставније са обе стране данашњег гвозденог, Старог Савског Моста, урадити два моста Слична "Варадинској Дуги" у Новом Саду. Гвоздени мост остане за трамваски саобраћај а за друмсли, бициклостички и пешачи саобраћај са обе стране старог, изградити два моста, потпуно независне један од другога али један поред другог?

Bika

pre 6 godina

Aplikacija Beogradjani ne funkcioniše već neko vreme. Napravljena je čisto "radi reda". Svakako treba pitati gradjane gde postaviti most, ali se treba voditi i razumom pa izbeći povezivanje velikog ratnog ostrva sa bilo kojim delom, jer bi i tamo ubrzo krenula divlja gradnja, slično kao i na nasipu na nbg.

Влада

pre 6 godina

Издаје ли ме памћење или је као један од разлога за рушење (сада премештање) постојећег моста било наведено да је размак између стубова сувише мали за речни саобраћај? Да ли рече г. Весић или г. Фолић, не знам. И где ће га сада? Опет негде на Саву, па да му мало развуку стубове???

spin

pre 6 godina

Postotci ne govore ništa. Manje 1400 automobila od 10000, a ako broj automobila koji uđe u grad bude petostruko veći, i petostruko će ovaj most da uštedi, ali avaj...

Nauta Brodic

pre 6 godina

Jos kada nas ovaj most ne bi kostao vise od tri puta u odnosu na realnu cenu ( isto kao i most na Adi, muzicka fontana i tako dalje), to bi bila stvarno lepa vest.

Maksa

pre 6 godina

mene cudi sto jos taj most nije uklonjen,u sred glavnog grada stari nemacki montazni most...
(sibke, 16. jun 2017 14:47)

Mene čudi da sve što smo pravili do sada je lošije od te praistorije o kojoj govorimo ovde...

steva

pre 6 godina

PA i u Novom Sadu je do nedavno trajao poznati varadinski most koji su NATO zlikovci porušili 1999 godine. A pričaju ljudi, međi njima i moja mati da su ga gradili nemački zarobljenici kao uslov da budu pušteni kući nakon što ga završe.

Beogradjanin

pre 6 godina

Vrhunski populizam, sve za glas po cenu bezbednosti gradjana. Ne treba pitati gradjane sms porukama nego strucnjake koji su skolovani za to. Imamo priznate svetske strucnjake, imamo SANU. Ozbiljni projekti se ne realizuju i ne prave preko sms poruka. Strasno kakva smo mi drzava i narod kada mozemo da biramo ovakvu vlast.

Josarian

pre 6 godina

Rasterećenje saobraćaja je moguće izgradnjom metroa. ovaj nost će biti samo još jedan blokirani most. Možeš da napraviš 50 mostova, ali ako saobraćaja ima puno i nema gde da se ulije, džaba. Ali, ovo je verovatno deo napisan sitnim slovima u projektu ustupanja centra gradskog zemljišta arapskom korisniku.. A od Vesića...još jedna obmana. Da li ce most da svira?

vanja

pre 6 godina

hahaha "da bi mogli da predju pesice" .. koliko je dugo zatvorena ona jedna traka brankovog mosta? vi cete da radite i premestate mostove...popravite jedan obican trotoar preko reke, koji je vec tu! moze usput i onaj lift za bicikliste nekako da proradi, o graditelji....

zauber

pre 6 godina

Da li stari most moze da se montira izmedju blokova I ade?
(kurs iz engleskog, 16. jun 2017 18:01)

Odlična ideja. Tako bi se sa Nbg-a do Ade stizalo peške za 10-ak a biciklom za 3 minuta. Da ne govorim što se tako nebi moralo svakodnevno plaćati 100-150 dinara za čamac a i povratak sa Ade mnogima nebi zavisio od poslednjeg čamca.

rekreativac

pre 6 godina

A kad ce grad da resi problem nelegalne gradnje na savskom nasipu? Do sad su se samo prepucavali Sapic i Vesic a nelegalne vile i dalje stoje tamo pored reni bunara i njihove gazde jure kolima po nasipu ko besni. Pocni Vesicu da resavas realne probleme a ne da stvaras dodatne.

arh 77

pre 6 godina

,,,,grad je toliko namučen i umoran, polako se povlači u sebe, slomljen novokomponovanim graditeljima... možda bi trebalo raznišljati o promeni imena grada.

mali mikica

pre 6 godina

Ne vidim u ovoj vesti koliko ce trajati to pravljenje novog mosta?
Kao da se zaboravlja da ce dok se novi most ne zavrsi biti UKINUT tramvajski saobracaj sa i ka Novom Beogradu. Mozete li da zamislite kakav ce to haos da nastane kada ce svi dosadasnji korisnici gradskog tramvajskog prevoza budu preusmereni na neki drugi gradski prevoz.

ADA

pre 6 godina

Izmedju bloka i ade ga postaviti, u stvari ga treba pomeriti na kraj blokova, pa da moze i automobilski prevoz da ide
(blok, 16. jun 2017 19:00)
Jeste, pa da mozete direktno da furate po Adi kolima. Ako moze da se postavi i ako ne ometa recni saobracaj, bio bi dobro resenje ali samo kao pesacko biciklisticka varijanta. Nikako na Adu auta, kamioni, avioni...

Nadzirac

pre 6 godina

"Izgradnjom novog savskog mosta, saobraćajnicom pored Starog sajmišta i tunelom od sadašnje Autobuske stanice do Bulevara Despota Stefana, broj automobila u centru grada smanjićemo za 14 odsto, izjavio je Vesić."

A da vi prvo izgradite taj famozni TUNEL, jer ako prvo napravite tu nakaznu gradjevinu preko Save, tunel nikada nece biti ni zapocet.

U tom slucaju imacemo novi "lep" most koji ce jos lepse izgledati na razglednicama sto je izgleda i osnovna ideja, ali njegov saobracajni kapacitet nece biti ni 30% iskoriscen jer bez tunela sva ta vozila nece imati gde da odu posle prelaska mosta.

Za one koji nisu razumeli, evo stare narodne poslovice koja sve objasnjava: "Ne koljite vola zbog jedne pljeskavice".

Rusenje starog i izgradnja novog megalomanskog lucnog mosta kostace kao izgradnja dva, ako ne i tri nova mosta poput Brankovog. Na kraju, umesto dva ili tri nova mosta, plus stari tamvajski preko Save, imacemo jedan-samo jedan novi most koji nikada nece biti moguce koristiti u punom kapacitetu.

Umesto da napravimo bar jos dva nova mosta, replike Brankovog, a sve to uzvodno od DJilasovog mosta i povezemo novobeogradske blokove i Banovo brdo mi pravimo ovu rasipnicku neekonomsku politicku rasomonijadu.

Mnogo smo jadni.

Pantelija

pre 6 godina

Ostavite stari most na svom mestu ali samo za tramvaje i pešake. Pored njega izgradite novi most za bicikliste, automobile, buseve, kamione, koji će biti povezan sa tunelom. Taj most bi trebalo da bude na dva nivoa. Donji nivo u jednom pravcu od Nbg ka centru (tunelu), do kojeg bi se stizalo iz pravca Bul.Zorana Đinđića i Milentija Popovića, a gornji nivo u jednom smeru od tunela -centra ka Nbg gde bi saobraćaj bio usmeravan na staro sajmište, Brankov most, Bul. Mihajla Pupina i Nikole Tesle. Dakle, "most na sprat" po ugledu na mnoge širom razvijenog sveta, a stari most da ostane tu gde mu je i mesto!!