Utorak, 13.06.2017.

18:35

Malinari dižu ruke, besni zbog cene i berača

Proizvođači malina su prekinuli tek započetu berbu zbog najavljene cene od 120 dinara za kilogram malina i nedostatka sezonskih berača.

Izvor: B92

Malinari dižu ruke, besni zbog cene i beraèa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

555-333

pre 6 godina

@M

Odgovor je drzava. Ako nisi znao potrbena ti je dozvola da bi mogao da izvezes malinu iz Srbije. To mogu samo podobni, i to nije slucaj sa malinom. Dobijanje dozvola za medjunarodnu spediciju je takodje problematicno s tim sto su u malini vece pare pa je kontrola izvoza stroza i pazi se ko sme to da radi.

M

pre 6 godina

@demos
Da sedneš malo u ćošak i zapitaš se šta si napricao.
Ah čuj mora da se u poljoprivredi nešto radi u određeno vreme inače nema zarade i niko te ne pita dal ti se ide da radiš, ni kakvo je vreme. Pa jadan čovek.
Šta ti zamišljaš da ljude koji rade na minimalcu (i itekako) fizikalisu neko pita da li im se radi taj dan ili ne? Jel misliš da ikoga zanima kakvo je vreme? Dobijaš otkaz, cao, i na +40 i na -20. Za daleko manje pare od 840e mesečno. I sad mi još samo reci da si lično u polju/malinjaku i radiš 8 sati dnevno (minimum) svaki dan tokom cele godine sa jednim ili dva slobodna dana nedeljno, znaš kao ostatak populacije koji radi druge poslove, npr. u gradu.
Niko ne kaže da samo posadis i gotovo al bre ovakve priče su van pameti, zamisli niko te ne pita da li ti se taj dan radi.

nasa idila

pre 6 godina

@TecHiFi,
nebitno kolika je dnevnica, 1000, 2000, 10000. Ako niko nece za te pare znaci da je posao neatraktivan. Gotova prica. Zakon trzista kao i za sve. Ako vam se ne isplati bavite se necim drugim.

Zlatko odgajivač mušmula

pre 6 godina

(bedni malinar, 14. jun 2017 09:49)

Što si sadio malinu? Ali zaista! Ispade da je sve to što radiš mučenje. Od postanka čoveka i trgovine postoji nešto što se zoe ponuda i potražnja. Shvati: ti imaš cenu maline, ja imam cenu za koju bih ti brao jer mogu da tražim drugi posao, hladnjača traži svoje jer je ti nemaš, jer nisi mogao da se uortačiš sa komšijama - prevarili bi te!
Pa kako hoćeš da ti se na toj površini bilo šta isplati? Neozbiljno da bi to nazvao biznisom. Prava mera tvog biznisa da praviš džem, sokove, rakiju za sebe i rodbinu.

Zmiuga loma

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

naravno da ne sme.

Gera Oni

pre 6 godina

Ja nisma pojeo malinu 30 godina. Cena u Beogradu je nepristojna. Zar je problem vama malinarima da zakupite tezge na pijacama i prodajete direktno krajnjim potrosacima?

Aleksandar Savić

pre 6 godina

@Mile
Malinari, dajte beračima procenat od vrednosti maline za branje, a ne robovsku dnevnicu, pa ćete videti kako masa ljudi menja stvari. Biće i vama bolje. Ovako nastupate kao bahate gazde koje hoće na brzinu da se obogate, zato vam je kako vam je. Pamet u glavu.

E mile mile,nije radnik partner i ortak u mojoj firmi. Što ti ne tražiš kod tvog gazde procenat od profita.
Pozdrav iz Užica!

Đole

pre 6 godina

Zanimljivo je da je zadnjih pet godina dnevnica berača 2000 dinara.Provereno!!!!
Naš seljak da je malina i 5 evra ne diže dnevnicu!!!
Ili ti daju 50 din. po kilo nabrane maline al hranu ponesi od kuće.
Kukali bi i da je otkupna cena 5 evra,porez ne plaćaju,država ih subvencioniše....Spustite se na zemlju niste izmislili toplu vodu.Nemoze se mesec dana raditi u malinama i od tih para gazdovati ostalih 11 meseci.Dodjite u fabriku ako vam ne odgovara.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nikola uzice, 13. jun 2017 23:16)

Nikola, to je relativno tačno što si napisao. Imalo je krajeva u Šumadiji gde su godinama plaćali dnevnicu 2.500 RSD. Problem je dvostruk. Prvo studenti iz gradova neće da idu 20 dana da beru maline za samo 40.000 dinara, odnosno kada odbiju troškove da im ostane 30.000. Drugo, u selima je sve više bezemljaša i oni moraju da beru ili da se sele u gradove ili da idu u inostranstvo. Naravno, uskoro će hiljade sela ostati pusto. Ali srž tvoje priče ne pije vodu - spremi ti 10 hiljada evra da kupiš zemlju, pa dve hiljade da posadiš malinu, staviš protivgradnu mrežu pa beri svoje maline. Država će tek da dere poljoprivrednika - rastu porezi izmišljaju navodnjavanje itd. Uostalom, u Srbiji je baš sve propalo - od košarke, preko mašinske industrije do poljoprivrede. Uvozimo beli luk iz Kine a paradajz iz Albanije. Uskoro neće biti Srbije, jer ne može da rodi koliko srpski političari mogu da pokradu.

TecHiFi

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Nemaju dovoljno za samostalan izvoz, a i da imaju dozvolu države će da dobiju nikad, zna se ko može da izvozi. A ovi što im je 2000-2500 mala dnevnica (plus hrana i smeštaj!) nek mi kažu koliko su to oni plaćeni.

ja

pre 6 godina

Prijatelj koji živi u Štutgartu kaže da se tamo u marketima naša malina proddaje za 5 ili 6 EUR za pakovanje od 500 grama sa naznakom da je iz Srbije (kao zemlje gde je malina najkvalitetnija). Znači ovde imamo samo pljačku proizvođača od stane otkupljivača I vlasnika hladnjača....
(Posmatrač, 14. jun 2017 10:19)

Kazi tom tvom prijatelju da se malina ovde u hladnjači smrznuta upakovana u ambalažu kupca prodaje za 1,6eura do maksimalno 2, a da je sav ostatak trosak i zarada kupca u nemackoj. Ta ista malina je plaćana preko 2 eura proizviđaču na ruke, od čega niko nije platio ni dinar poreza. U celom mislenom svetu poljoprivreda je stvar udruzivanja proizvođača, osim kod nas. Srpski seljak je prooao samo zbog nebrige društva, već i zbog nebrige samog seljaka. Naš narod bi i dalje da se bavi poljoprivredom sa ferdžom po tehnologiji iz proslog beka bez da uloži i dinar, , ne može to tako. Recimo udruženje prizvođača jabuke Melinda iz Italije ima koperativu od15.000 hektara što jeverovatno oko 7-8 hiljada članova i nećete verovati niko se ne buni, cak plaćaju debele pare da udju u kooperarivu. Sve nabavljaju preko SVOJE kooperative, sve skladište u SVOJIM hladnjačama i necete opet verovati bez ikakve pomoći drzave. Nama Srbima sujeta i glupost pojačana inatom ne dozvoljava ovakav način udruzivanja i zato ne samo da mi vas nije žao već bih vas hapsio uvek kada blokirate puteve. Udruzite se, progitajte sijetu, ili povadite maline, treće vam nema.

predrag slučajno sa androida

pre 6 godina

Zašto svi govore o dnevnici kao nečemu fiksnom? "Dnevnica" berača, barem kod mog matorog (nezaposlen, do starosne penzije još neka godina,18ari maline) zavisi od nabrane maline, tj. učinka - koliko nabere berač, što je mislim najpostenije. A to opet zavisi od otkupne cene. Konkretno, ako bude na nivou proslogodisnje od 220 din, 50 din po kg je beračevo. Da li je to fer? Mislim da jeste, uzimajući u obzir sav posao oko gajenja. Solidan berač u dobrom zasadu maline može dnevno da ubere 70-80kg (dobar i preko 100kg). Znači dnevno preko 3000din zarada (za dobrog i preko 5000din). Međutim, ako ove godine bude niža cena (ne krivicom proizvođača sigurno), biće manje i za berace. Zbog nekolicine bliskih vlastima. Zbog uspešnih biznismena. Zbog nekih hladnjacara manipulatora. Zbog države.

marko_sthlm

pre 6 godina

Pa čekaj, ako ne možeš da zaradiš od maline, kupine, bureka, kokica, sladoleda ... čega god, onda jednostavno to ne radiš već se preusmeriš na nešto od čega ćeš da zaradiš.

Ili se udružite i zahtevajte od države licence za izvoz za vaše zadruge ili udružena preduzeća. Ako država ne da a vi onda u medije, protestujte, blokirajte saobraćajnice kao što rade poljoprivrednici u Nemačkoj, Francuskoj itd. kad ih država sprečava da od svoga rada žive i zarade.

A ne ovako - svake godine ista priča! Stalno protestujete protiv hladnjačara i otkupljivača a ne pada vam na pamet da krenete u borbu za sebe.

Doduše u zemlji Srbiji gde vlada mentalitet "samo da komšiji crkne krava" izgleda najveći problem je udružiti se i dogovoriti pa delovati dugoročno a ne šibicarski da se uzme nešto odmah i sad a posle šta bude. Kakva će biti sledeća godina o time ćemo da razmišljamo sledeće godine!

Floyd011

pre 6 godina

Dok se nije pročulo da je srpska malina najbolja na svetu nije bilo previše proizvodjača. Onda su svi navalili i odmah problem sa cenom otkupa - Ovo je osnova ekonomije sve veća ponuda sve manja cena.

Prvo svi malinari koji kukaju ne razumem zašto onda to radite.
Drugo svi malinari koji su, ili se smatraju, obrazovani ekonomisti treba da se zapitaju da li su loši ekonomisti ili loši malinari ili je oboje, pošto tržište maline je daleko od ugroženog ili neprofitablnosti.

Berlusconi

pre 6 godina

@Miki Значи ти платиш колко ти сматраш да је довољно и како теби воља!? А зашто ви малинари и друге које узимају сезонске раднике не поштујете правила прописана законом и оне које се поштују у западну Европу , а кукате и прозивате се на то како је код нас сељак обесправљен, а као пример помођи државе узимате западну Европу!?
Е у ту западну Европу , у јужном Тиролу за бербу јабука и винове лозе се плађа од 7.5 до 8 евра сатница , плус 13 и 14 плађу и отпремнину на крају! Добија се ручак и пристојан смештај , а ради се од 8 до 9 сата на дан , ретко веома ретко 10 сати и има се неплачену паузу за ручак од 1 сат , а две маренде ујутру и поподне од 10 до 15 минута!
Како они могу то да издрже , а ти и остали израбљивачи у Србији не!? Е они не иду по певаљке , деца им не возе бесна кола , не луксизирају се.... А гле чуда цене продаје јабука иста ако не и нижа него у Србији.... Тако да ништа испод 3 евра на сат и то највише 9 сати на дан и да се плачају прековремене сате и недеља да се плача дупло , а ако нећете тако , па радите сами , ко вама то брани!? Али да се неко богати на мој зној.... нека хвала! Слушајте омладино српска : боље ништа не радити , боље у кладионици седети цео дан , боље од дедине пензије живети него код израбљивача за никакве паре!!! Зато сам и ја побегао и још многи ће! Хоћемо ми да радимо , али не за ђаба и без паре...

Gagi

pre 6 godina

Sta reci a nezaplakati,hladnjacari uvozili malinu,mesali sa nasom,pa opet izvoz,naravno malina vracena prosle godine,hladnjace pune maline,trzista sto su decenijama pravljena ,sada su zatvorena,kao i nas med,i sve ostalo,sve sto krene upropasti se,da je drzava normalna,hladnjace vise nebi im i radile,bile konfiskovane oduzete,i presle u vlasnistvo drzave,zemljo dembelijo,narode na noge,probudi se Srbijo

oij

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Ne samo da ne moze u inostranstvo nego ne moze ni u drugu opstinu u Srbiji.

Neko ce me ispraviti ako gresim.

D(anmar)K

pre 6 godina

Sram vas bilo malinari i ostali poljoprivrednici. Nikad niste čuli za zadruge? U JEDNOJ Danskoj je zadruga jedini način opstanka, a danska poljoprivreda je za srpsku iz druge galaksije. Mislite da sami možete, šibicarski kako ste naučili, da na brzinu zaradite novac? Da osnujete zadruge, udružite se, imali biste i hladnjače, preradu, sve. Ali ne mogu dva proizvođača da se udruže a kamoli čitava zadruga.

Sava Drugi

pre 6 godina

@Zoki

Pitanje nije glupo i ono predstavlja rak ranu srpske poljoprivrde.

Seljak NE SME sam da nadje kupca i proda svoju robu.
=====================================================

Mora da ima posrednika. Ne samo za malinu. Za sve. Džak kukurza seljak iz djule ne sme da odnese u madjarsku na pijacu da proda. Kofu šljiva. Ništa. Sve mora da ide u otkup. Gore, nego u najgore komunističko vreme.


Zato nam domaćinstva propadaju, sela gase i zemlja lagano nestaje.

Mића

pre 6 godina

Прича ми јуче комшија који је годинама ишао да бере малине и који ове године није отишао!Каже овако,дневнице су у распону 1500-1800-2000 динара,све зависи од тога колико оброка имаш!2000 дневница,твоја храна,1800 дневница онда имаш два оброка,и тек на 1500 дневницу имаш сва три оброка!Негде чак и немаш храну а 130 динара по сату плаћају!Радно време од првог свитања до мрака!Па господо малинари или робовласници,па зар се овако ради?И још се жалите што неће нико да вам ради?Држава би вас требало да искажњава мало,зато што бахато кршите законе исте!И још кукате,мало вам?

Posmatrač

pre 6 godina

Prijatelj koji živi u Štutgartu kaže da se tamo u marketima naša malina proddaje za 5 ili 6 EUR za pakovanje od 500 grama sa naznakom da je iz Srbije (kao zemlje gde je malina najkvalitetnija). Znači ovde imamo samo pljačku proizvođača od stane otkupljivača I vlasnika hladnjača. Svaka država u svetu ima neke proizvode koje smatra strateškim I na njima uspostavlja monopol, jedino je u Srbiji dozvoljen onaj prvobitni vulgarni-liberalni kapitalizam gde se kapitalisti bogate na račun naroda. Srbija treba da uspostavi monopol na hranu, da hranu proglasi strateškim proizvodom jer realno najviše I izvozimo hranu I prehrambene proizvode. Država treba da oraganizuje izvoz I da uzima samo manipulativne troškove, (skladištenje prevoz i izvoz), a seljaci bi kroz povećan prihod sve to vratili državi povećanjem potrošnje I plaćanjem PDV-a. Ovako imamo sve siromašnijeg seljaka, pusta sela I bogate pojedince koji uništavaju sve čega se dotaknu.

Kulinar

pre 6 godina

Ne pamtim kada su malinari bili zadovoljni.Uniste ih vremenske nepogode oni bi svu stetu da nadomeste kroz cenu.Uostalom kao i svi proizvodjaci voca.Niko da osigura rod, niko da stavi protivgradnu mrezu.Evo primer jagode.Uvozna jagoda sa sve transportom, zaradom raznih u lancu jeftinija od domace jagode. Kaze prodavac nakupac na pijaci da kvalitet nije isti da je nasa bolja. E nije nego. Sto se malinari ne udruze i naprave svoju hladnjacu i izadju na trziste

Milan

pre 6 godina

Jasno je da je udruzivanje logicno resenje problema, medjutim u Srbiji ni to ne bi pomoglo, jer ta zadruga ne bi imala pravo da izveze malinu u inostranstvo, svejedno bi svu malinu morala da proda nekolicini preduzeca koja imaju monopolsku licencu za izvoz maline.
Toliko o tome da sve regulise ponuda i potraznja. Toliko o tome da se drzava ne mesa u cenu maline.

Miki

pre 6 godina

Ja placam dnevnicu vise od 2000 i hranu. I zašto komentarišete vi koji nemate pojma o radu u poljoprivredi. Dobre berace placam i vise. Sve zavisi od ubranih kilograma. Nije problem cena sa beracima nego nema ih dovoljno. Svi kukaju nema posla a dodju 1 dan pa pobegnu kad vide kako je tesko brati ceo dan po vrucini. Sa ovom cenom je ne isplatovo. Radis cele godine i zarada ode drzvi koja preprodaje maline za nekolimu puta vecu cenu.

Mali ar

pre 6 godina

@ Rogi Obrenovac
100 dana u malinjaku je jednako tvojih 1000 dana na tvom poslu. To je otprilike srazmera. Pa onda racunaj zaradu. Slobodno dodji da vidis kako je u poljoprivredi. Jel treba mi da radimo a da druvi zarade 10 puta vise na nasoj malini. Treba naci meru da svima bude dobro.

Glisa, sovuljaga

pre 6 godina

Malinara u Srbiji ima previse i zato je zarada mala. Kada pre 30-ak godina poceo taj posao sa malinama, prvi koji su se preorijentisali na tu proizvodnju odlicno su zaradjivali. Kasnije sve vise i vise ljudi prikljucivalo se tom trendu i sada smo tu gde smo, ogroman broj proizvodjaca, hiperprodukcija maline i naravno pad cene. Ja obicno kritikujem drzavu ali sada jednostavno nemam za sta. To je trziste!

Seljak iz Vuckovice

pre 6 godina

Ja proizvodim malinu samo za svoju porodicu. Sorta Polana, ulozeni trud i rad minimalan.... Hemija-nula!
Jedemo, pravimo sok, dzem, slatko, liker, kolace mmmmm...
Zamrzavam u obicnom zamrzivacu...
Uzivam i briga me za cenu, preporucujem svakom ko ima makar parcence zemlje, plac, bastu....
Cist hedonizam.

bedni malinar

pre 6 godina

(nikola uzice, 13. jun 2017 23:16)

Pa ja ne mogu da verujem sta ovde citam u komentarima. Koliko zavisti I neznanja ima u ljudima. Znas li ti koliko rada treba za 30 ari malina? Ja sam fakultetski obrazovan, ekonomista, I imam blizu 30 ari maline. Obradjujemo ih porodicno, znaci ne placam dnevnice. Evo koji su glavni radovi, da ne racunam dorade zatezanje, popravke I nepredvidjene situacije I havarije kojih ima svake godine: vezanje, bacanje stajnjaka, frezanje, kopanje, plevljenje, prihrana vestackim djubrivima nekoliko puta godisnje, cupanje mladih sadnica, podvezivanje, frezanje, plevljanje, cupanje mladih sadnica, branje, secenje starih sadnica, pa paljenje istih, ako se ne freza celom sirinom redova mora se kositi bar tri puta godisnje, prskanje najmanje 8 do 10 puta godisnje, ako nemas sistem moras svaki dan ukljucivati prskalice, premestati ih i zalivati(frustrirajuce). Od 12 meseci ja provodim najmanje 7 u malinama. Ne svaki dan, naravno, I ne sam naravno. U proseku nas ima troje, cetvoro. Krvavi rad od jutra do mraka. Ako racunas dnevnicu od 2.000 puta 3 coveka, koliko je to? Pitam posto vidim da se razumes? Ulaganja zivog novca na 30 ari godisnje oko 80.000 dinara, ako se racunaju samo preparati I potrosni materijal. S tim sto se svake godine kupi neka alatka ili se stara pokvari ili se uzima sto nedostaje, a one takodje nisu dzabe, al ajd to ne racunam. Ne poznajem ni jednog malinara koji radi u fabrici, a da kaze da mu je lakse u malinama nego na poslu. Da ne govorim koliko je bedno ovo sto si napisao jer 90 posto sitnih malinara masta o stalnom zaposlenju. Ne mogu reci da se ne zaradi, zaradi se, ali ako iz price iskljucis sopstveni rad I rad porodice koji ne placas. Kad bi placao sve dnevnicama od 2.000 din za proslu godinu, sa rekordnom cenom od 220 din/kg meni bi ostalo oko 15.000 profita, dinara, ako ne racunam poneku pomoc prijatelja kad je zatrebalo. A ove godine dnevnica je 3.000, nece niko da cuje za manju, bar u mom kraju. U malinama je sve manuelni rad, uglavnom, jako naporno. Berba, o kojoj ti verovatno mislis 30 dana, je samo deo price. Mogao sam I detaljnije, al je I ovako predugo. Ne osudjuj nesto o cemu, ocigledno, ne znas nista ili vrlo znas malo. Prosecan kiosk ili pekara koja dnevnice placa u proseku do 1.000 din ima po 100.000 profita mesecno! Naravno da placaju minimalan porez, ne prijave radnike I maltretiraju ih kao stoku. I sad mi neko kaze cena je odgovarajuca. Pa posadi ti zemljace iz Uzica 30ari pa zaradi I ti kad je takva laganica.

who cares

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Koliko sam ja ukapirao problem su hladnjace, malina je veoma brzo kvarljiva, a dolazi po najvecoj vrucini, tj leti, zato su otkupljivaci ti sa hladnjacama, i takodje monopol, tj oligopol otkupljivaca, jer svi drze istu cenu u dogovoru, sto je realno zakonom zabranjeno, da se u trzisnoj ekonomiji ucesnici i navodni konkurenti dogovaraju oko cene, ali eto, Srbija.

MILOJICA SRBIN

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Niko im ne brani, samo mora da se registruje za taj posao kao svaki drugi gradjanin ove zemlje, niko mu ne brani ni da ima hladnjacu ni da se udruze jer ko je lud od stranaca da sklopi ugovor samo sa nekim ko ima pet sest hektara pod malinama /e tu je problem da se dogovor svi bi rado da rukovode hladnjacom,/ to je za njih smesna povrsina.Inace da stranac dodje i kamionom slobodno krstari po selima od kuce do kuce bez ikakve evidencije to ni jedna drzava na svetu nebi dozvoli.Zamislite srpski kamion krene po italijanskom Tirolu i stane ispred kapije i pocne da otkupljuje jabuke od proizvodjaca paistog casa bi oduzeli vozilo i vozaca u apsu.U principu nista nije zabranjeno samo moraju da se postuju neki zakonski postulati zbog evidencije to jest poreza koji sada placaju hladnjacari.

Stevan

pre 6 godina

Mali savet za malinare, proizvođači malina neka osnuju zadruge, ulože deo profita i sami naprave hladnjače, rešenje za ucene otkupljivača. Plasirate maline kada vam odgovara i po kojoj ceni.
Od države ne možete ni ne treba da očekujete bilo kakvu pomoć, a što se dnevnica tiče, na berače nikako ne treba da se ljutite, i oni žele da zarade nešto, svima nam je dosta preživljavanja.

StudenatJoe

pre 6 godina

Uvek ista prica. Seljak sa jutrom zemlje (ima 100 kredita da isplati svoj traktor, kombajn i svu ostalu nepotrebnu masineriju) zaceni svoj proizvod visestruko, jer mora da vrati ½ulozeno½. Drzava nece da plati nerealnu cenu, jer isti proizvod u npr Madjarskoj, kosta 3 puta manje. Jer Madjarska SUBVENCIONISE svoju poljoprivredu. Jer u Madjarskoj postoje zadruge. Jer madjarskim slobodnim trzistem ne vlada monopol.

I niko od strana tu ne vidi nikakvo resenje. Jer je seljak, i pored toga sto ima daleko vise nego sto bi realno trebalo da ima, i dalje pohlepan. Jer drzavu i dalje vode ¨strucnjaci¨. E pa, ako hocete evropsku cenu maline, prihvatite evropski nacin proizvodnje. Jednostavno je.

Mile

pre 6 godina

Malinari, dajte beračima procenat od vrednosti maline za branje, a ne robovsku dnevnicu, pa ćete videti kako masa ljudi menja stvari. Biće i vama bolje. Ovako nastupate kao bahate gazde koje hoće na brzinu da se obogate, zato vam je kako vam je. Pamet u glavu

kiza

pre 6 godina

Svake godine ista prica, i niko da resi problem u korenu. E al smo pametan narod.
Da li se ta malina isplati ili ne? Ako ne, onda necemo da je radimo. Ako da, naci ce se ulagaci. Ali ovo je smesno, svaki put protesti - pa protiv koga se protestuje, sta se trazi? Veca cena? To ne funkcionise tako, i ja bih vecu cenu za svoj proizvod.
Sto neko ne predlozi udruzivanje, nesto da drzava pomogne sa garancijama (ne subvencijama)? Neko dobro oprobano resenje koje sigurno postoji u zapadnim drzavama.

trut

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Ne može.

mada

pre 6 godina

Kod malinara ništa novo.Eksploatišu berače(2500 din za ceo dan u malinjaku,a ne plaćaju nikakve doprinose),a cenu bi da određuju prema hladnjačarima.Napravite hladnjače,pojurite po svetskom tržištu pa prodajite po tim basnoslovnim cenama koje neki navode.Niko vam ne brani.Hteli bi da se obogate od 30 ari.Kao da je malina jedini proizvod u Srbiji.

boki

pre 6 godina

Ljudi, napravite neki finalni proizvod od maline, ne dajte je tako u bescenje, u 90% marketa u Srbiji nema marmeralade od malina a u Nemačkoj je u svakom marketu.

mali

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15) Sme,ali te kolicine koje nas bilo koji proizvodjac pojedinacno proizvede su toliko male za zapadno trziste da niko sa njim nece ni da razgovara o nekom izvozu,veruj mi,probao ja sa borovnicom,imam medju vecim zasadima u Srbiji,bio na sajmu i Frankfurtu,ljudi samo rekli nadji jos 15-20 takvih pa da razgovaramo.

Boris Banović

pre 6 godina

"Kako se osećaš kada popiješ sok od maline ", setimo se "Profesionalca" ! Dajte više, poštedite nas priča o malinama , pređite malo na borovnicu, 1200 din/kg na nekim prodajnim mestima ! Prošetajte gradskim pijacama i obiđite tezge, pogledajte cene , a popričajte malo sa nakupcima i prekupcima i pitajte, onako uzgred, gde je razlika u ceni od otkupne, 120 din/kg do prodajne 300-500 din/kg , kao na primeru maline !?

kupujmo domaće

pre 6 godina

Svi mi koji nemamo maline zarađujemo 5-10 puta manje pare nego u EU.Samo malinari moraju da zarade isto kao u EU.Ne jedem maline iz principa. . .

rade

pre 6 godina

Neka sade krompir. vise glavu reazbise sa tim malinama. ako nemaju koristi neka je ne sade i rade. Kada sam ja diplomirao za ing. i promenio profesiju u zanatsku i oni mogu kulturu koju obradjuju . Dosade zive .

NoName

pre 6 godina

Neka beru sami. Radno vreme im je od 12-14 sati dnevno, tj. od jutra do mraka po najvecem suncu za 2000 dinara, a prihodi astronomski. Svaka prica ima dve strane. Oni ce reci da ne mogu vise da plate, da se lome svaki dan u malinjaku itd.... Imam rodjaka u malinarskom kraju, znam da nema vise od 100 radnih dana u malinjaku, a prihod na oko 60 ari je preko 10000 evra. Izracunajte vi njihovu platu, i nije meni krivo sto zaradjuju, ali ovo njihovo kukanje me izludjuje svake godine. Beraci im skupi i lenji, cene im uvek male, uvek im nesto smeta.
(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)

A zašto tebe izluđuje? Zato što nemaš predstavu o čemu pričaš... 100 radnih dana? Za 60 ari maline treba ti minimum 5 beraca. Berba traje i do 40 dana. To je 200 radnih dana samo za berbu. Puta 2000 din dnevnica je 400 000 dinara. Plus 1000 din dnevno po radniku za hranu, piće, smeštaj izlazi 600 000 dinara samo za berbu... A preparati za zaštitu maline, đubriva, goriva padaju sa neba. One se takođe 5-6 puta godišnje same opleve od trave, tzv zaperci se takođe 3 puta sami kidaju, same se vezuju, stara malina se sama od sebe posece i izbaci iz malina ka, žica se sama zateže i da ne nabrajam... Inače, za sve ostalo nisi u pravu...

mm

pre 6 godina

@zoki

Koliko sam ja upućena, a jesam ako nije bilo skorijih promena, samo pojedine firme imaju dozvolu za izvoz i manje ih je od 10. Može biti da se nešto promenilo u poslednjih par godina, ali svakako nema izvoza bez dozvole države, to sam apsolutno sigurna.
Doduše tu još treba uzeti u obzir da strani kupci zahtevaju posedovanje HACCP sertifikata od ovdašnjih izvoznika što individualni proizvođaći svakako nemaju. U EU nije moguć ulaz robe bez ovog sertifikata.
Stvari oko gajenja, branja, otkupa, izvoza maline su malo komplikovanije nego što se mnogima čini na prvi pogled.

malinar

pre 6 godina

Ljudi, pricate svakakve gluposti. Prvo ima dosta, bas dosta da se radi. Nije ni 30 a ni 90 dana... Drugo, realna cena je 200din. I to je za proizvodjaca ok. I ne moze sa 50ari da se uzme 10.000eur. Kakvih, crnih, 10.000eur. Pa samo troskovi za 50ari u prvoj godini preko 5.000 eur. U drugoj i dalje oko 3.000eur. Dok platite obradu zemlje, sredstva za zastitu...vas rad, koji niko ne racuna.... Na kraju ocekujete bar neku normalnu cenu. Verujte da dosta ljudi zivi od tih malina i treba imati postovanja i za njihov rad. A za ovog sto rece da sadimo nesto cega nema ili bez cega se ne moze, raspitaj se malo o elagitaninu, kojeg je pun plod maline, pogotovo sorta miker...

Bla bla

pre 6 godina

Sto me nervira ova prica ..Na zapadu srpska malina 100 gr. skoro 2 eura. Ja vec godinama kad vidim maline uvek okrenem pakovanje da vidim odakle je. Uvek Spanija, Poljska i Cile. Kvalitet bolji od nasih. Nasi izgleda samo izvoze u Rusiju i to samo zaledjenu. Sto znaci i nije neki kvalitet

turista

pre 6 godina

(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)
jeste, bere se 12 sati za dnevnicu od 2-2500 dinara.
a sad na to dodaj 3 obroka i smestaj.
pored toga, rashodi ti ocigledno nisu poznati. a rashoda ima poprilicno.
i niko ne govori o tome da je problem sto radnici kostaju (i treba da kostaju), vec da su hladnjacari manipulisali mesanjem nase i poljske maline (totalno druga sorta), preterali, i sada zbog prevare ne mogu da plasiraju zamrznute proizvode iz prethodne godine, pa bi da umesto podnesu gubitak koji su sami napravili, hteli da posledice njihovog pokusaja prevare snose proizvodjaci. to je sustina problema!

Demos

pre 6 godina

@(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)

Prijatelju, loša vam je matematika. Ako malinar ima 10.000 € prihod, to je za godinu dana, što znači nekih 830 € mesečno. Sve pod uslovom da je to čist profit, što verovatno i nije slučaj. Znate li vi možda kolika su ulaganja u jedan zasad? Znate li vi koliko je rada potrebno za njegovo održavanje? Znate li vi koliko koštaju sredstva za hemijsku zaštitu? Vi i gomila ljudi po gradovima mislite da se biljka samo posadi i onda samo sediš i bereš plodove. Jeste li vi svesni koliko fizičkog rada je potrebno u nekom voćnjaku ili vinogradu. I niko te ne pita ni za vremenske uslove, ili da li si raspoložen danas ili sutra. Sve mora da se uradi u pravo vreme ili nema ništa. A vi, gospodine, bi da dodjete, berete malo,što je inače najlakši deo posla u voćnjaku, i uzmete oko 400 € za dvadeset dana i još vam i to malo. Pa zar mislite da će neko da uložu svoj novac i ubija se od rada čitave godine, da bi samo platio berače. Ako je takav pogled na biznis u ovoj zemlji, nije ni čudo što smo tu gde smo.

tony

pre 6 godina

...bravo Vučiću, bravo poltroni iz SNS-a, i ovo sa malinama ste uspeli da uništite, sve čega se dotaknete to propadne...iza vas ostaje samo pustoš i zgarišta

Zoki

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?

nikola uzice

pre 6 godina

Zanimljivo je da je zadnjih pet godina dnevnica berača 2000 dinara.Provereno!!!!
Naš seljak da je malina i 5 evra ne diže dnevnicu!!!
Ili ti daju 50 din. po kilo nabrane maline al hranu ponesi od kuće.
Kukali bi i da je otkupna cena 5 evra,porez ne plaćaju,država ih subvencioniše....Spustite se na zemlju niste izmislili toplu vodu.Nemoze se mesec dana raditi u malinama i od tih para gazdovati ostalih 11 meseci.Dodjite u fabriku ako vam ne odgovara.

sve lopuze

pre 6 godina

Ovo nije monopol nego robovlasnistvo.Slobodno trziste je glupa floskula za naivne,pustite da svako iz okruzenja moze da dodje i otkupi malinu i nudi cenu koju moze da plati.Onda se moderni robovlasnici u vidu vlasnika hladnjaca a pod kontrolom par tajkuna pobune da su oni ulagali u formiranje malinjaka i nije uredu da im neko na posten nacin uzme profit.To su uvezbane lopuze u sprezi sa drzavom i seljak je tu nemocan dok ne dogori do kraja a onda ce biti...

Boban

pre 6 godina

Ok, 90 centi po kili diktira trziste? Koliko po kili dobija uzgajivac u ostalim evropskim zemljama? Da nije ipak par puta vise, a?! Joj, hohstapler do hohstaplera nam kroji sudbinu!

Boris

pre 6 godina

Ama ljudi, bez maline se može živeti! Proizvodite nešto što nikome u životu baš nije potrebno i onda očekujete da uvek dobro zaradite. Nekad da, nekad ne, to je lutrija, kao i sa drugim proizvodima koji nisu od egzistencijalnog značaja nikom sem proizvođačima.

Torbica

pre 6 godina

Sta hoce ti malinari?

Da zarade novac u Srbiji postenim radom?
Pa citaju li oni internet portale?


Neka se uclane u stranke, postanu botovi poslusnici, posle napreduju u drzavnim sluzbama, i gledaju narod sa visine... i neka prestanu da kukaju vise !

Rogi Obrenovac

pre 6 godina

Neka beru sami. Radno vreme im je od 12-14 sati dnevno, tj. od jutra do mraka po najvecem suncu za 2000 dinara, a prihodi astronomski. Svaka prica ima dve strane. Oni ce reci da ne mogu vise da plate, da se lome svaki dan u malinjaku itd.... Imam rodjaka u malinarskom kraju, znam da nema vise od 100 radnih dana u malinjaku, a prihod na oko 60 ari je preko 10000 evra. Izracunajte vi njihovu platu, i nije meni krivo sto zaradjuju, ali ovo njihovo kukanje me izludjuje svake godine. Beraci im skupi i lenji, cene im uvek male, uvek im nesto smeta.

Milutin

pre 6 godina

Dobro malinari su sada u problemu niza cena nego prosle godine ali su proteklih godina oni koji se bas pravo bave malinarstvom odlicno zaradili nisu na prosjackom stapu. Kada ce neko konacno piceti da pise o polozaju radnika obezbedjenja koji primaju minimalac 130 din a masa ljudi prima 120 i manje. Ovi siroti ljudi su opljackani od minimalnih plata platili licencu oko 22000 dinara kolika im je cela plata nemaju hleba da jefu a cuvaju milionske vrednosti o njima niko nikada nista a zive ispod ljudske egzistencije.

Tako nekako

pre 6 godina

Ko brani da se skupi 10tak malinara u neku vrstu formalne il neformalne zadruge i da kupe svoju hladnjacu?

Ako vec traze pomoc od drzave, drzava moze, posto preko nje ide izvoz da donese neki propis koliki procenat od izvozne cene ide proizvodjacu. Hipoteticki, nek je to 50%. Pa ako je jedne godine izvozna cena 5e, onda malinar dobije 2.5 ali ako je neke godine izvozna cena 2e onda malinaru 1e.
Drzava ne moze da odredjuje cenu jer nju odredjuje trziste ali moze da omoguci ravnomernu raspodelu i dobiti i rizika izmedju proizvodjaca i hladnjacara.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Реална цена је 2,20€........на западу српска малина у паковањима од 125 грама кошта 1,90€

PeteSampras

pre 6 godina

Zašto se ne dozvoli poljoprivrednicima da se udruže i imaju hladnjače? Zato što se onda ruši monopolista koji ima hladnjače i koji kupi to za 1 evro a onda u Nemačkoj proda za 10,12,14.. Cenu diktira tržište... DIKTIRA JE MONOPOL KOJI IMAJU OVI TAKOZVANI HLADNJAČARI. TO JE SVE U RUKSMA PAR TAJKUNA BLISKIH VLASTI.
Aj čik da objavite komentar.

paso

pre 6 godina

Najbolje je ne predavati malinu par dana, pa onda nek izvoze vazduh. Ova cena je sramotna i ne pokriva ni troskove radnika, djubriva, preparata, goriva itd. A da ne govorim o svom radu.

Miki

pre 6 godina

Svakodnevno nam država daje primere kako misli na svoje građane, "podstiče" domaće proizvođače a ne neke tamo monopoliste i tuđine.... kora od banana republike!!!

NoName

pre 6 godina

I jeste to sto cenu diktria trziste. Mada su i nasi poljoprivrednici malo poludeli. Prosle godine prodavali kukuruz za 120, sada nece za 160. Cekaju da im zine vise. E pa ne moze, cena trzista i naucite jednom za svagda da niste jedini na planeti. Ako u Brazilu bukne proizvodnja necega, morate da se prilagodite toj ceni. Skoncentrisite se vise malo.

Pa

pre 6 godina

"Otkupljivači i hladnjačari nisu želeli pred kamere uz obrazloženje da oni nisu krivi i da cenu diktira tržište."

Koje tržište? Pa vi ste u Srbiji tržište. Vi koji imate monopol na izvoz.. Hteli bi da zaradite 10 puta više od proizvodžača, na kome su sva ulaganja i rizik. Ovo ima samo u Srbistanu, gde je još uvek na snazi komunističko-mafijaška filozofija ekonomije. Pustite ljude da mogu sami da izvoze. Nikome nije potrebna nikakva pomoć države. Niko vam to ni ne traži. Samo se sklonite sa puta. Ljudi će sami naći kupce, pa ko je sposoban opstaće, ko nije neće. Ovako se samo političko-mafijaška klika bogati i bahati na račun poštenih i radnih ljudi.

PeteSampras

pre 6 godina

Zašto se ne dozvoli poljoprivrednicima da se udruže i imaju hladnjače? Zato što se onda ruši monopolista koji ima hladnjače i koji kupi to za 1 evro a onda u Nemačkoj proda za 10,12,14.. Cenu diktira tržište... DIKTIRA JE MONOPOL KOJI IMAJU OVI TAKOZVANI HLADNJAČARI. TO JE SVE U RUKSMA PAR TAJKUNA BLISKIH VLASTI.
Aj čik da objavite komentar.

Pa

pre 6 godina

"Otkupljivači i hladnjačari nisu želeli pred kamere uz obrazloženje da oni nisu krivi i da cenu diktira tržište."

Koje tržište? Pa vi ste u Srbiji tržište. Vi koji imate monopol na izvoz.. Hteli bi da zaradite 10 puta više od proizvodžača, na kome su sva ulaganja i rizik. Ovo ima samo u Srbistanu, gde je još uvek na snazi komunističko-mafijaška filozofija ekonomije. Pustite ljude da mogu sami da izvoze. Nikome nije potrebna nikakva pomoć države. Niko vam to ni ne traži. Samo se sklonite sa puta. Ljudi će sami naći kupce, pa ko je sposoban opstaće, ko nije neće. Ovako se samo političko-mafijaška klika bogati i bahati na račun poštenih i radnih ljudi.

Torbica

pre 6 godina

Sta hoce ti malinari?

Da zarade novac u Srbiji postenim radom?
Pa citaju li oni internet portale?


Neka se uclane u stranke, postanu botovi poslusnici, posle napreduju u drzavnim sluzbama, i gledaju narod sa visine... i neka prestanu da kukaju vise !

Miki

pre 6 godina

Svakodnevno nam država daje primere kako misli na svoje građane, "podstiče" domaće proizvođače a ne neke tamo monopoliste i tuđine.... kora od banana republike!!!

paso

pre 6 godina

Najbolje je ne predavati malinu par dana, pa onda nek izvoze vazduh. Ova cena je sramotna i ne pokriva ni troskove radnika, djubriva, preparata, goriva itd. A da ne govorim o svom radu.

sve lopuze

pre 6 godina

Ovo nije monopol nego robovlasnistvo.Slobodno trziste je glupa floskula za naivne,pustite da svako iz okruzenja moze da dodje i otkupi malinu i nudi cenu koju moze da plati.Onda se moderni robovlasnici u vidu vlasnika hladnjaca a pod kontrolom par tajkuna pobune da su oni ulagali u formiranje malinjaka i nije uredu da im neko na posten nacin uzme profit.To su uvezbane lopuze u sprezi sa drzavom i seljak je tu nemocan dok ne dogori do kraja a onda ce biti...

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Реална цена је 2,20€........на западу српска малина у паковањима од 125 грама кошта 1,90€

Rogi Obrenovac

pre 6 godina

Neka beru sami. Radno vreme im je od 12-14 sati dnevno, tj. od jutra do mraka po najvecem suncu za 2000 dinara, a prihodi astronomski. Svaka prica ima dve strane. Oni ce reci da ne mogu vise da plate, da se lome svaki dan u malinjaku itd.... Imam rodjaka u malinarskom kraju, znam da nema vise od 100 radnih dana u malinjaku, a prihod na oko 60 ari je preko 10000 evra. Izracunajte vi njihovu platu, i nije meni krivo sto zaradjuju, ali ovo njihovo kukanje me izludjuje svake godine. Beraci im skupi i lenji, cene im uvek male, uvek im nesto smeta.

nikola uzice

pre 6 godina

Zanimljivo je da je zadnjih pet godina dnevnica berača 2000 dinara.Provereno!!!!
Naš seljak da je malina i 5 evra ne diže dnevnicu!!!
Ili ti daju 50 din. po kilo nabrane maline al hranu ponesi od kuće.
Kukali bi i da je otkupna cena 5 evra,porez ne plaćaju,država ih subvencioniše....Spustite se na zemlju niste izmislili toplu vodu.Nemoze se mesec dana raditi u malinama i od tih para gazdovati ostalih 11 meseci.Dodjite u fabriku ako vam ne odgovara.

tony

pre 6 godina

...bravo Vučiću, bravo poltroni iz SNS-a, i ovo sa malinama ste uspeli da uništite, sve čega se dotaknete to propadne...iza vas ostaje samo pustoš i zgarišta

Zoki

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?

Boban

pre 6 godina

Ok, 90 centi po kili diktira trziste? Koliko po kili dobija uzgajivac u ostalim evropskim zemljama? Da nije ipak par puta vise, a?! Joj, hohstapler do hohstaplera nam kroji sudbinu!

Milutin

pre 6 godina

Dobro malinari su sada u problemu niza cena nego prosle godine ali su proteklih godina oni koji se bas pravo bave malinarstvom odlicno zaradili nisu na prosjackom stapu. Kada ce neko konacno piceti da pise o polozaju radnika obezbedjenja koji primaju minimalac 130 din a masa ljudi prima 120 i manje. Ovi siroti ljudi su opljackani od minimalnih plata platili licencu oko 22000 dinara kolika im je cela plata nemaju hleba da jefu a cuvaju milionske vrednosti o njima niko nikada nista a zive ispod ljudske egzistencije.

Tako nekako

pre 6 godina

Ko brani da se skupi 10tak malinara u neku vrstu formalne il neformalne zadruge i da kupe svoju hladnjacu?

Ako vec traze pomoc od drzave, drzava moze, posto preko nje ide izvoz da donese neki propis koliki procenat od izvozne cene ide proizvodjacu. Hipoteticki, nek je to 50%. Pa ako je jedne godine izvozna cena 5e, onda malinar dobije 2.5 ali ako je neke godine izvozna cena 2e onda malinaru 1e.
Drzava ne moze da odredjuje cenu jer nju odredjuje trziste ali moze da omoguci ravnomernu raspodelu i dobiti i rizika izmedju proizvodjaca i hladnjacara.

NoName

pre 6 godina

I jeste to sto cenu diktria trziste. Mada su i nasi poljoprivrednici malo poludeli. Prosle godine prodavali kukuruz za 120, sada nece za 160. Cekaju da im zine vise. E pa ne moze, cena trzista i naucite jednom za svagda da niste jedini na planeti. Ako u Brazilu bukne proizvodnja necega, morate da se prilagodite toj ceni. Skoncentrisite se vise malo.

bedni malinar

pre 6 godina

(nikola uzice, 13. jun 2017 23:16)

Pa ja ne mogu da verujem sta ovde citam u komentarima. Koliko zavisti I neznanja ima u ljudima. Znas li ti koliko rada treba za 30 ari malina? Ja sam fakultetski obrazovan, ekonomista, I imam blizu 30 ari maline. Obradjujemo ih porodicno, znaci ne placam dnevnice. Evo koji su glavni radovi, da ne racunam dorade zatezanje, popravke I nepredvidjene situacije I havarije kojih ima svake godine: vezanje, bacanje stajnjaka, frezanje, kopanje, plevljenje, prihrana vestackim djubrivima nekoliko puta godisnje, cupanje mladih sadnica, podvezivanje, frezanje, plevljanje, cupanje mladih sadnica, branje, secenje starih sadnica, pa paljenje istih, ako se ne freza celom sirinom redova mora se kositi bar tri puta godisnje, prskanje najmanje 8 do 10 puta godisnje, ako nemas sistem moras svaki dan ukljucivati prskalice, premestati ih i zalivati(frustrirajuce). Od 12 meseci ja provodim najmanje 7 u malinama. Ne svaki dan, naravno, I ne sam naravno. U proseku nas ima troje, cetvoro. Krvavi rad od jutra do mraka. Ako racunas dnevnicu od 2.000 puta 3 coveka, koliko je to? Pitam posto vidim da se razumes? Ulaganja zivog novca na 30 ari godisnje oko 80.000 dinara, ako se racunaju samo preparati I potrosni materijal. S tim sto se svake godine kupi neka alatka ili se stara pokvari ili se uzima sto nedostaje, a one takodje nisu dzabe, al ajd to ne racunam. Ne poznajem ni jednog malinara koji radi u fabrici, a da kaze da mu je lakse u malinama nego na poslu. Da ne govorim koliko je bedno ovo sto si napisao jer 90 posto sitnih malinara masta o stalnom zaposlenju. Ne mogu reci da se ne zaradi, zaradi se, ali ako iz price iskljucis sopstveni rad I rad porodice koji ne placas. Kad bi placao sve dnevnicama od 2.000 din za proslu godinu, sa rekordnom cenom od 220 din/kg meni bi ostalo oko 15.000 profita, dinara, ako ne racunam poneku pomoc prijatelja kad je zatrebalo. A ove godine dnevnica je 3.000, nece niko da cuje za manju, bar u mom kraju. U malinama je sve manuelni rad, uglavnom, jako naporno. Berba, o kojoj ti verovatno mislis 30 dana, je samo deo price. Mogao sam I detaljnije, al je I ovako predugo. Ne osudjuj nesto o cemu, ocigledno, ne znas nista ili vrlo znas malo. Prosecan kiosk ili pekara koja dnevnice placa u proseku do 1.000 din ima po 100.000 profita mesecno! Naravno da placaju minimalan porez, ne prijave radnike I maltretiraju ih kao stoku. I sad mi neko kaze cena je odgovarajuca. Pa posadi ti zemljace iz Uzica 30ari pa zaradi I ti kad je takva laganica.

Sava Drugi

pre 6 godina

@Zoki

Pitanje nije glupo i ono predstavlja rak ranu srpske poljoprivrde.

Seljak NE SME sam da nadje kupca i proda svoju robu.
=====================================================

Mora da ima posrednika. Ne samo za malinu. Za sve. Džak kukurza seljak iz djule ne sme da odnese u madjarsku na pijacu da proda. Kofu šljiva. Ništa. Sve mora da ide u otkup. Gore, nego u najgore komunističko vreme.


Zato nam domaćinstva propadaju, sela gase i zemlja lagano nestaje.

Boris

pre 6 godina

Ama ljudi, bez maline se može živeti! Proizvodite nešto što nikome u životu baš nije potrebno i onda očekujete da uvek dobro zaradite. Nekad da, nekad ne, to je lutrija, kao i sa drugim proizvodima koji nisu od egzistencijalnog značaja nikom sem proizvođačima.

Gagi

pre 6 godina

Sta reci a nezaplakati,hladnjacari uvozili malinu,mesali sa nasom,pa opet izvoz,naravno malina vracena prosle godine,hladnjace pune maline,trzista sto su decenijama pravljena ,sada su zatvorena,kao i nas med,i sve ostalo,sve sto krene upropasti se,da je drzava normalna,hladnjace vise nebi im i radile,bile konfiskovane oduzete,i presle u vlasnistvo drzave,zemljo dembelijo,narode na noge,probudi se Srbijo

Seljak iz Vuckovice

pre 6 godina

Ja proizvodim malinu samo za svoju porodicu. Sorta Polana, ulozeni trud i rad minimalan.... Hemija-nula!
Jedemo, pravimo sok, dzem, slatko, liker, kolace mmmmm...
Zamrzavam u obicnom zamrzivacu...
Uzivam i briga me za cenu, preporucujem svakom ko ima makar parcence zemlje, plac, bastu....
Cist hedonizam.

D(anmar)K

pre 6 godina

Sram vas bilo malinari i ostali poljoprivrednici. Nikad niste čuli za zadruge? U JEDNOJ Danskoj je zadruga jedini način opstanka, a danska poljoprivreda je za srpsku iz druge galaksije. Mislite da sami možete, šibicarski kako ste naučili, da na brzinu zaradite novac? Da osnujete zadruge, udružite se, imali biste i hladnjače, preradu, sve. Ali ne mogu dva proizvođača da se udruže a kamoli čitava zadruga.

Mића

pre 6 godina

Прича ми јуче комшија који је годинама ишао да бере малине и који ове године није отишао!Каже овако,дневнице су у распону 1500-1800-2000 динара,све зависи од тога колико оброка имаш!2000 дневница,твоја храна,1800 дневница онда имаш два оброка,и тек на 1500 дневницу имаш сва три оброка!Негде чак и немаш храну а 130 динара по сату плаћају!Радно време од првог свитања до мрака!Па господо малинари или робовласници,па зар се овако ради?И још се жалите што неће нико да вам ради?Држава би вас требало да искажњава мало,зато што бахато кршите законе исте!И још кукате,мало вам?

Mali ar

pre 6 godina

@ Rogi Obrenovac
100 dana u malinjaku je jednako tvojih 1000 dana na tvom poslu. To je otprilike srazmera. Pa onda racunaj zaradu. Slobodno dodji da vidis kako je u poljoprivredi. Jel treba mi da radimo a da druvi zarade 10 puta vise na nasoj malini. Treba naci meru da svima bude dobro.

Đole

pre 6 godina

Zanimljivo je da je zadnjih pet godina dnevnica berača 2000 dinara.Provereno!!!!
Naš seljak da je malina i 5 evra ne diže dnevnicu!!!
Ili ti daju 50 din. po kilo nabrane maline al hranu ponesi od kuće.
Kukali bi i da je otkupna cena 5 evra,porez ne plaćaju,država ih subvencioniše....Spustite se na zemlju niste izmislili toplu vodu.Nemoze se mesec dana raditi u malinama i od tih para gazdovati ostalih 11 meseci.Dodjite u fabriku ako vam ne odgovara.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nikola uzice, 13. jun 2017 23:16)

Nikola, to je relativno tačno što si napisao. Imalo je krajeva u Šumadiji gde su godinama plaćali dnevnicu 2.500 RSD. Problem je dvostruk. Prvo studenti iz gradova neće da idu 20 dana da beru maline za samo 40.000 dinara, odnosno kada odbiju troškove da im ostane 30.000. Drugo, u selima je sve više bezemljaša i oni moraju da beru ili da se sele u gradove ili da idu u inostranstvo. Naravno, uskoro će hiljade sela ostati pusto. Ali srž tvoje priče ne pije vodu - spremi ti 10 hiljada evra da kupiš zemlju, pa dve hiljade da posadiš malinu, staviš protivgradnu mrežu pa beri svoje maline. Država će tek da dere poljoprivrednika - rastu porezi izmišljaju navodnjavanje itd. Uostalom, u Srbiji je baš sve propalo - od košarke, preko mašinske industrije do poljoprivrede. Uvozimo beli luk iz Kine a paradajz iz Albanije. Uskoro neće biti Srbije, jer ne može da rodi koliko srpski političari mogu da pokradu.

Miki

pre 6 godina

Ja placam dnevnicu vise od 2000 i hranu. I zašto komentarišete vi koji nemate pojma o radu u poljoprivredi. Dobre berace placam i vise. Sve zavisi od ubranih kilograma. Nije problem cena sa beracima nego nema ih dovoljno. Svi kukaju nema posla a dodju 1 dan pa pobegnu kad vide kako je tesko brati ceo dan po vrucini. Sa ovom cenom je ne isplatovo. Radis cele godine i zarada ode drzvi koja preprodaje maline za nekolimu puta vecu cenu.

Milan

pre 6 godina

Jasno je da je udruzivanje logicno resenje problema, medjutim u Srbiji ni to ne bi pomoglo, jer ta zadruga ne bi imala pravo da izveze malinu u inostranstvo, svejedno bi svu malinu morala da proda nekolicini preduzeca koja imaju monopolsku licencu za izvoz maline.
Toliko o tome da sve regulise ponuda i potraznja. Toliko o tome da se drzava ne mesa u cenu maline.

NoName

pre 6 godina

Neka beru sami. Radno vreme im je od 12-14 sati dnevno, tj. od jutra do mraka po najvecem suncu za 2000 dinara, a prihodi astronomski. Svaka prica ima dve strane. Oni ce reci da ne mogu vise da plate, da se lome svaki dan u malinjaku itd.... Imam rodjaka u malinarskom kraju, znam da nema vise od 100 radnih dana u malinjaku, a prihod na oko 60 ari je preko 10000 evra. Izracunajte vi njihovu platu, i nije meni krivo sto zaradjuju, ali ovo njihovo kukanje me izludjuje svake godine. Beraci im skupi i lenji, cene im uvek male, uvek im nesto smeta.
(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)

A zašto tebe izluđuje? Zato što nemaš predstavu o čemu pričaš... 100 radnih dana? Za 60 ari maline treba ti minimum 5 beraca. Berba traje i do 40 dana. To je 200 radnih dana samo za berbu. Puta 2000 din dnevnica je 400 000 dinara. Plus 1000 din dnevno po radniku za hranu, piće, smeštaj izlazi 600 000 dinara samo za berbu... A preparati za zaštitu maline, đubriva, goriva padaju sa neba. One se takođe 5-6 puta godišnje same opleve od trave, tzv zaperci se takođe 3 puta sami kidaju, same se vezuju, stara malina se sama od sebe posece i izbaci iz malina ka, žica se sama zateže i da ne nabrajam... Inače, za sve ostalo nisi u pravu...

Posmatrač

pre 6 godina

Prijatelj koji živi u Štutgartu kaže da se tamo u marketima naša malina proddaje za 5 ili 6 EUR za pakovanje od 500 grama sa naznakom da je iz Srbije (kao zemlje gde je malina najkvalitetnija). Znači ovde imamo samo pljačku proizvođača od stane otkupljivača I vlasnika hladnjača. Svaka država u svetu ima neke proizvode koje smatra strateškim I na njima uspostavlja monopol, jedino je u Srbiji dozvoljen onaj prvobitni vulgarni-liberalni kapitalizam gde se kapitalisti bogate na račun naroda. Srbija treba da uspostavi monopol na hranu, da hranu proglasi strateškim proizvodom jer realno najviše I izvozimo hranu I prehrambene proizvode. Država treba da oraganizuje izvoz I da uzima samo manipulativne troškove, (skladištenje prevoz i izvoz), a seljaci bi kroz povećan prihod sve to vratili državi povećanjem potrošnje I plaćanjem PDV-a. Ovako imamo sve siromašnijeg seljaka, pusta sela I bogate pojedince koji uništavaju sve čega se dotaknu.

Demos

pre 6 godina

@(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)

Prijatelju, loša vam je matematika. Ako malinar ima 10.000 € prihod, to je za godinu dana, što znači nekih 830 € mesečno. Sve pod uslovom da je to čist profit, što verovatno i nije slučaj. Znate li vi možda kolika su ulaganja u jedan zasad? Znate li vi koliko je rada potrebno za njegovo održavanje? Znate li vi koliko koštaju sredstva za hemijsku zaštitu? Vi i gomila ljudi po gradovima mislite da se biljka samo posadi i onda samo sediš i bereš plodove. Jeste li vi svesni koliko fizičkog rada je potrebno u nekom voćnjaku ili vinogradu. I niko te ne pita ni za vremenske uslove, ili da li si raspoložen danas ili sutra. Sve mora da se uradi u pravo vreme ili nema ništa. A vi, gospodine, bi da dodjete, berete malo,što je inače najlakši deo posla u voćnjaku, i uzmete oko 400 € za dvadeset dana i još vam i to malo. Pa zar mislite da će neko da uložu svoj novac i ubija se od rada čitave godine, da bi samo platio berače. Ako je takav pogled na biznis u ovoj zemlji, nije ni čudo što smo tu gde smo.

turista

pre 6 godina

(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)
jeste, bere se 12 sati za dnevnicu od 2-2500 dinara.
a sad na to dodaj 3 obroka i smestaj.
pored toga, rashodi ti ocigledno nisu poznati. a rashoda ima poprilicno.
i niko ne govori o tome da je problem sto radnici kostaju (i treba da kostaju), vec da su hladnjacari manipulisali mesanjem nase i poljske maline (totalno druga sorta), preterali, i sada zbog prevare ne mogu da plasiraju zamrznute proizvode iz prethodne godine, pa bi da umesto podnesu gubitak koji su sami napravili, hteli da posledice njihovog pokusaja prevare snose proizvodjaci. to je sustina problema!

mali

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15) Sme,ali te kolicine koje nas bilo koji proizvodjac pojedinacno proizvede su toliko male za zapadno trziste da niko sa njim nece ni da razgovara o nekom izvozu,veruj mi,probao ja sa borovnicom,imam medju vecim zasadima u Srbiji,bio na sajmu i Frankfurtu,ljudi samo rekli nadji jos 15-20 takvih pa da razgovaramo.

Stevan

pre 6 godina

Mali savet za malinare, proizvođači malina neka osnuju zadruge, ulože deo profita i sami naprave hladnjače, rešenje za ucene otkupljivača. Plasirate maline kada vam odgovara i po kojoj ceni.
Od države ne možete ni ne treba da očekujete bilo kakvu pomoć, a što se dnevnica tiče, na berače nikako ne treba da se ljutite, i oni žele da zarade nešto, svima nam je dosta preživljavanja.

boki

pre 6 godina

Ljudi, napravite neki finalni proizvod od maline, ne dajte je tako u bescenje, u 90% marketa u Srbiji nema marmeralade od malina a u Nemačkoj je u svakom marketu.

Kulinar

pre 6 godina

Ne pamtim kada su malinari bili zadovoljni.Uniste ih vremenske nepogode oni bi svu stetu da nadomeste kroz cenu.Uostalom kao i svi proizvodjaci voca.Niko da osigura rod, niko da stavi protivgradnu mrezu.Evo primer jagode.Uvozna jagoda sa sve transportom, zaradom raznih u lancu jeftinija od domace jagode. Kaze prodavac nakupac na pijaci da kvalitet nije isti da je nasa bolja. E nije nego. Sto se malinari ne udruze i naprave svoju hladnjacu i izadju na trziste

Gera Oni

pre 6 godina

Ja nisma pojeo malinu 30 godina. Cena u Beogradu je nepristojna. Zar je problem vama malinarima da zakupite tezge na pijacama i prodajete direktno krajnjim potrosacima?

mm

pre 6 godina

@zoki

Koliko sam ja upućena, a jesam ako nije bilo skorijih promena, samo pojedine firme imaju dozvolu za izvoz i manje ih je od 10. Može biti da se nešto promenilo u poslednjih par godina, ali svakako nema izvoza bez dozvole države, to sam apsolutno sigurna.
Doduše tu još treba uzeti u obzir da strani kupci zahtevaju posedovanje HACCP sertifikata od ovdašnjih izvoznika što individualni proizvođaći svakako nemaju. U EU nije moguć ulaz robe bez ovog sertifikata.
Stvari oko gajenja, branja, otkupa, izvoza maline su malo komplikovanije nego što se mnogima čini na prvi pogled.

Zmiuga loma

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

naravno da ne sme.

Glisa, sovuljaga

pre 6 godina

Malinara u Srbiji ima previse i zato je zarada mala. Kada pre 30-ak godina poceo taj posao sa malinama, prvi koji su se preorijentisali na tu proizvodnju odlicno su zaradjivali. Kasnije sve vise i vise ljudi prikljucivalo se tom trendu i sada smo tu gde smo, ogroman broj proizvodjaca, hiperprodukcija maline i naravno pad cene. Ja obicno kritikujem drzavu ali sada jednostavno nemam za sta. To je trziste!

Zlatko odgajivač mušmula

pre 6 godina

(bedni malinar, 14. jun 2017 09:49)

Što si sadio malinu? Ali zaista! Ispade da je sve to što radiš mučenje. Od postanka čoveka i trgovine postoji nešto što se zoe ponuda i potražnja. Shvati: ti imaš cenu maline, ja imam cenu za koju bih ti brao jer mogu da tražim drugi posao, hladnjača traži svoje jer je ti nemaš, jer nisi mogao da se uortačiš sa komšijama - prevarili bi te!
Pa kako hoćeš da ti se na toj površini bilo šta isplati? Neozbiljno da bi to nazvao biznisom. Prava mera tvog biznisa da praviš džem, sokove, rakiju za sebe i rodbinu.

MILOJICA SRBIN

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Niko im ne brani, samo mora da se registruje za taj posao kao svaki drugi gradjanin ove zemlje, niko mu ne brani ni da ima hladnjacu ni da se udruze jer ko je lud od stranaca da sklopi ugovor samo sa nekim ko ima pet sest hektara pod malinama /e tu je problem da se dogovor svi bi rado da rukovode hladnjacom,/ to je za njih smesna povrsina.Inace da stranac dodje i kamionom slobodno krstari po selima od kuce do kuce bez ikakve evidencije to ni jedna drzava na svetu nebi dozvoli.Zamislite srpski kamion krene po italijanskom Tirolu i stane ispred kapije i pocne da otkupljuje jabuke od proizvodjaca paistog casa bi oduzeli vozilo i vozaca u apsu.U principu nista nije zabranjeno samo moraju da se postuju neki zakonski postulati zbog evidencije to jest poreza koji sada placaju hladnjacari.

malinar

pre 6 godina

Ljudi, pricate svakakve gluposti. Prvo ima dosta, bas dosta da se radi. Nije ni 30 a ni 90 dana... Drugo, realna cena je 200din. I to je za proizvodjaca ok. I ne moze sa 50ari da se uzme 10.000eur. Kakvih, crnih, 10.000eur. Pa samo troskovi za 50ari u prvoj godini preko 5.000 eur. U drugoj i dalje oko 3.000eur. Dok platite obradu zemlje, sredstva za zastitu...vas rad, koji niko ne racuna.... Na kraju ocekujete bar neku normalnu cenu. Verujte da dosta ljudi zivi od tih malina i treba imati postovanja i za njihov rad. A za ovog sto rece da sadimo nesto cega nema ili bez cega se ne moze, raspitaj se malo o elagitaninu, kojeg je pun plod maline, pogotovo sorta miker...

rade

pre 6 godina

Neka sade krompir. vise glavu reazbise sa tim malinama. ako nemaju koristi neka je ne sade i rade. Kada sam ja diplomirao za ing. i promenio profesiju u zanatsku i oni mogu kulturu koju obradjuju . Dosade zive .

predrag slučajno sa androida

pre 6 godina

Zašto svi govore o dnevnici kao nečemu fiksnom? "Dnevnica" berača, barem kod mog matorog (nezaposlen, do starosne penzije još neka godina,18ari maline) zavisi od nabrane maline, tj. učinka - koliko nabere berač, što je mislim najpostenije. A to opet zavisi od otkupne cene. Konkretno, ako bude na nivou proslogodisnje od 220 din, 50 din po kg je beračevo. Da li je to fer? Mislim da jeste, uzimajući u obzir sav posao oko gajenja. Solidan berač u dobrom zasadu maline može dnevno da ubere 70-80kg (dobar i preko 100kg). Znači dnevno preko 3000din zarada (za dobrog i preko 5000din). Međutim, ako ove godine bude niža cena (ne krivicom proizvođača sigurno), biće manje i za berace. Zbog nekolicine bliskih vlastima. Zbog uspešnih biznismena. Zbog nekih hladnjacara manipulatora. Zbog države.

who cares

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Koliko sam ja ukapirao problem su hladnjace, malina je veoma brzo kvarljiva, a dolazi po najvecoj vrucini, tj leti, zato su otkupljivaci ti sa hladnjacama, i takodje monopol, tj oligopol otkupljivaca, jer svi drze istu cenu u dogovoru, sto je realno zakonom zabranjeno, da se u trzisnoj ekonomiji ucesnici i navodni konkurenti dogovaraju oko cene, ali eto, Srbija.

kiza

pre 6 godina

Svake godine ista prica, i niko da resi problem u korenu. E al smo pametan narod.
Da li se ta malina isplati ili ne? Ako ne, onda necemo da je radimo. Ako da, naci ce se ulagaci. Ali ovo je smesno, svaki put protesti - pa protiv koga se protestuje, sta se trazi? Veca cena? To ne funkcionise tako, i ja bih vecu cenu za svoj proizvod.
Sto neko ne predlozi udruzivanje, nesto da drzava pomogne sa garancijama (ne subvencijama)? Neko dobro oprobano resenje koje sigurno postoji u zapadnim drzavama.

Bla bla

pre 6 godina

Sto me nervira ova prica ..Na zapadu srpska malina 100 gr. skoro 2 eura. Ja vec godinama kad vidim maline uvek okrenem pakovanje da vidim odakle je. Uvek Spanija, Poljska i Cile. Kvalitet bolji od nasih. Nasi izgleda samo izvoze u Rusiju i to samo zaledjenu. Sto znaci i nije neki kvalitet

kupujmo domaće

pre 6 godina

Svi mi koji nemamo maline zarađujemo 5-10 puta manje pare nego u EU.Samo malinari moraju da zarade isto kao u EU.Ne jedem maline iz principa. . .

mada

pre 6 godina

Kod malinara ništa novo.Eksploatišu berače(2500 din za ceo dan u malinjaku,a ne plaćaju nikakve doprinose),a cenu bi da određuju prema hladnjačarima.Napravite hladnjače,pojurite po svetskom tržištu pa prodajite po tim basnoslovnim cenama koje neki navode.Niko vam ne brani.Hteli bi da se obogate od 30 ari.Kao da je malina jedini proizvod u Srbiji.

Mile

pre 6 godina

Malinari, dajte beračima procenat od vrednosti maline za branje, a ne robovsku dnevnicu, pa ćete videti kako masa ljudi menja stvari. Biće i vama bolje. Ovako nastupate kao bahate gazde koje hoće na brzinu da se obogate, zato vam je kako vam je. Pamet u glavu

ja

pre 6 godina

Prijatelj koji živi u Štutgartu kaže da se tamo u marketima naša malina proddaje za 5 ili 6 EUR za pakovanje od 500 grama sa naznakom da je iz Srbije (kao zemlje gde je malina najkvalitetnija). Znači ovde imamo samo pljačku proizvođača od stane otkupljivača I vlasnika hladnjača....
(Posmatrač, 14. jun 2017 10:19)

Kazi tom tvom prijatelju da se malina ovde u hladnjači smrznuta upakovana u ambalažu kupca prodaje za 1,6eura do maksimalno 2, a da je sav ostatak trosak i zarada kupca u nemackoj. Ta ista malina je plaćana preko 2 eura proizviđaču na ruke, od čega niko nije platio ni dinar poreza. U celom mislenom svetu poljoprivreda je stvar udruzivanja proizvođača, osim kod nas. Srpski seljak je prooao samo zbog nebrige društva, već i zbog nebrige samog seljaka. Naš narod bi i dalje da se bavi poljoprivredom sa ferdžom po tehnologiji iz proslog beka bez da uloži i dinar, , ne može to tako. Recimo udruženje prizvođača jabuke Melinda iz Italije ima koperativu od15.000 hektara što jeverovatno oko 7-8 hiljada članova i nećete verovati niko se ne buni, cak plaćaju debele pare da udju u kooperarivu. Sve nabavljaju preko SVOJE kooperative, sve skladište u SVOJIM hladnjačama i necete opet verovati bez ikakve pomoći drzave. Nama Srbima sujeta i glupost pojačana inatom ne dozvoljava ovakav način udruzivanja i zato ne samo da mi vas nije žao već bih vas hapsio uvek kada blokirate puteve. Udruzite se, progitajte sijetu, ili povadite maline, treće vam nema.

oij

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Ne samo da ne moze u inostranstvo nego ne moze ni u drugu opstinu u Srbiji.

Neko ce me ispraviti ako gresim.

StudenatJoe

pre 6 godina

Uvek ista prica. Seljak sa jutrom zemlje (ima 100 kredita da isplati svoj traktor, kombajn i svu ostalu nepotrebnu masineriju) zaceni svoj proizvod visestruko, jer mora da vrati ½ulozeno½. Drzava nece da plati nerealnu cenu, jer isti proizvod u npr Madjarskoj, kosta 3 puta manje. Jer Madjarska SUBVENCIONISE svoju poljoprivredu. Jer u Madjarskoj postoje zadruge. Jer madjarskim slobodnim trzistem ne vlada monopol.

I niko od strana tu ne vidi nikakvo resenje. Jer je seljak, i pored toga sto ima daleko vise nego sto bi realno trebalo da ima, i dalje pohlepan. Jer drzavu i dalje vode ¨strucnjaci¨. E pa, ako hocete evropsku cenu maline, prihvatite evropski nacin proizvodnje. Jednostavno je.

marko_sthlm

pre 6 godina

Pa čekaj, ako ne možeš da zaradiš od maline, kupine, bureka, kokica, sladoleda ... čega god, onda jednostavno to ne radiš već se preusmeriš na nešto od čega ćeš da zaradiš.

Ili se udružite i zahtevajte od države licence za izvoz za vaše zadruge ili udružena preduzeća. Ako država ne da a vi onda u medije, protestujte, blokirajte saobraćajnice kao što rade poljoprivrednici u Nemačkoj, Francuskoj itd. kad ih država sprečava da od svoga rada žive i zarade.

A ne ovako - svake godine ista priča! Stalno protestujete protiv hladnjačara i otkupljivača a ne pada vam na pamet da krenete u borbu za sebe.

Doduše u zemlji Srbiji gde vlada mentalitet "samo da komšiji crkne krava" izgleda najveći problem je udružiti se i dogovoriti pa delovati dugoročno a ne šibicarski da se uzme nešto odmah i sad a posle šta bude. Kakva će biti sledeća godina o time ćemo da razmišljamo sledeće godine!

M

pre 6 godina

@demos
Da sedneš malo u ćošak i zapitaš se šta si napricao.
Ah čuj mora da se u poljoprivredi nešto radi u određeno vreme inače nema zarade i niko te ne pita dal ti se ide da radiš, ni kakvo je vreme. Pa jadan čovek.
Šta ti zamišljaš da ljude koji rade na minimalcu (i itekako) fizikalisu neko pita da li im se radi taj dan ili ne? Jel misliš da ikoga zanima kakvo je vreme? Dobijaš otkaz, cao, i na +40 i na -20. Za daleko manje pare od 840e mesečno. I sad mi još samo reci da si lično u polju/malinjaku i radiš 8 sati dnevno (minimum) svaki dan tokom cele godine sa jednim ili dva slobodna dana nedeljno, znaš kao ostatak populacije koji radi druge poslove, npr. u gradu.
Niko ne kaže da samo posadis i gotovo al bre ovakve priče su van pameti, zamisli niko te ne pita da li ti se taj dan radi.

TecHiFi

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Nemaju dovoljno za samostalan izvoz, a i da imaju dozvolu države će da dobiju nikad, zna se ko može da izvozi. A ovi što im je 2000-2500 mala dnevnica (plus hrana i smeštaj!) nek mi kažu koliko su to oni plaćeni.

trut

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Ne može.

Aleksandar Savić

pre 6 godina

@Mile
Malinari, dajte beračima procenat od vrednosti maline za branje, a ne robovsku dnevnicu, pa ćete videti kako masa ljudi menja stvari. Biće i vama bolje. Ovako nastupate kao bahate gazde koje hoće na brzinu da se obogate, zato vam je kako vam je. Pamet u glavu.

E mile mile,nije radnik partner i ortak u mojoj firmi. Što ti ne tražiš kod tvog gazde procenat od profita.
Pozdrav iz Užica!

Berlusconi

pre 6 godina

@Miki Значи ти платиш колко ти сматраш да је довољно и како теби воља!? А зашто ви малинари и друге које узимају сезонске раднике не поштујете правила прописана законом и оне које се поштују у западну Европу , а кукате и прозивате се на то како је код нас сељак обесправљен, а као пример помођи државе узимате западну Европу!?
Е у ту западну Европу , у јужном Тиролу за бербу јабука и винове лозе се плађа од 7.5 до 8 евра сатница , плус 13 и 14 плађу и отпремнину на крају! Добија се ручак и пристојан смештај , а ради се од 8 до 9 сата на дан , ретко веома ретко 10 сати и има се неплачену паузу за ручак од 1 сат , а две маренде ујутру и поподне од 10 до 15 минута!
Како они могу то да издрже , а ти и остали израбљивачи у Србији не!? Е они не иду по певаљке , деца им не возе бесна кола , не луксизирају се.... А гле чуда цене продаје јабука иста ако не и нижа него у Србији.... Тако да ништа испод 3 евра на сат и то највише 9 сати на дан и да се плачају прековремене сате и недеља да се плача дупло , а ако нећете тако , па радите сами , ко вама то брани!? Али да се неко богати на мој зној.... нека хвала! Слушајте омладино српска : боље ништа не радити , боље у кладионици седети цео дан , боље од дедине пензије живети него код израбљивача за никакве паре!!! Зато сам и ја побегао и још многи ће! Хоћемо ми да радимо , али не за ђаба и без паре...

nasa idila

pre 6 godina

@TecHiFi,
nebitno kolika je dnevnica, 1000, 2000, 10000. Ako niko nece za te pare znaci da je posao neatraktivan. Gotova prica. Zakon trzista kao i za sve. Ako vam se ne isplati bavite se necim drugim.

Boris Banović

pre 6 godina

"Kako se osećaš kada popiješ sok od maline ", setimo se "Profesionalca" ! Dajte više, poštedite nas priča o malinama , pređite malo na borovnicu, 1200 din/kg na nekim prodajnim mestima ! Prošetajte gradskim pijacama i obiđite tezge, pogledajte cene , a popričajte malo sa nakupcima i prekupcima i pitajte, onako uzgred, gde je razlika u ceni od otkupne, 120 din/kg do prodajne 300-500 din/kg , kao na primeru maline !?

555-333

pre 6 godina

@M

Odgovor je drzava. Ako nisi znao potrbena ti je dozvola da bi mogao da izvezes malinu iz Srbije. To mogu samo podobni, i to nije slucaj sa malinom. Dobijanje dozvola za medjunarodnu spediciju je takodje problematicno s tim sto su u malini vece pare pa je kontrola izvoza stroza i pazi se ko sme to da radi.

Floyd011

pre 6 godina

Dok se nije pročulo da je srpska malina najbolja na svetu nije bilo previše proizvodjača. Onda su svi navalili i odmah problem sa cenom otkupa - Ovo je osnova ekonomije sve veća ponuda sve manja cena.

Prvo svi malinari koji kukaju ne razumem zašto onda to radite.
Drugo svi malinari koji su, ili se smatraju, obrazovani ekonomisti treba da se zapitaju da li su loši ekonomisti ili loši malinari ili je oboje, pošto tržište maline je daleko od ugroženog ili neprofitablnosti.

Boris

pre 6 godina

Ama ljudi, bez maline se može živeti! Proizvodite nešto što nikome u životu baš nije potrebno i onda očekujete da uvek dobro zaradite. Nekad da, nekad ne, to je lutrija, kao i sa drugim proizvodima koji nisu od egzistencijalnog značaja nikom sem proizvođačima.

NoName

pre 6 godina

I jeste to sto cenu diktria trziste. Mada su i nasi poljoprivrednici malo poludeli. Prosle godine prodavali kukuruz za 120, sada nece za 160. Cekaju da im zine vise. E pa ne moze, cena trzista i naucite jednom za svagda da niste jedini na planeti. Ako u Brazilu bukne proizvodnja necega, morate da se prilagodite toj ceni. Skoncentrisite se vise malo.

nikola uzice

pre 6 godina

Zanimljivo je da je zadnjih pet godina dnevnica berača 2000 dinara.Provereno!!!!
Naš seljak da je malina i 5 evra ne diže dnevnicu!!!
Ili ti daju 50 din. po kilo nabrane maline al hranu ponesi od kuće.
Kukali bi i da je otkupna cena 5 evra,porez ne plaćaju,država ih subvencioniše....Spustite se na zemlju niste izmislili toplu vodu.Nemoze se mesec dana raditi u malinama i od tih para gazdovati ostalih 11 meseci.Dodjite u fabriku ako vam ne odgovara.

Rogi Obrenovac

pre 6 godina

Neka beru sami. Radno vreme im je od 12-14 sati dnevno, tj. od jutra do mraka po najvecem suncu za 2000 dinara, a prihodi astronomski. Svaka prica ima dve strane. Oni ce reci da ne mogu vise da plate, da se lome svaki dan u malinjaku itd.... Imam rodjaka u malinarskom kraju, znam da nema vise od 100 radnih dana u malinjaku, a prihod na oko 60 ari je preko 10000 evra. Izracunajte vi njihovu platu, i nije meni krivo sto zaradjuju, ali ovo njihovo kukanje me izludjuje svake godine. Beraci im skupi i lenji, cene im uvek male, uvek im nesto smeta.

tony

pre 6 godina

...bravo Vučiću, bravo poltroni iz SNS-a, i ovo sa malinama ste uspeli da uništite, sve čega se dotaknete to propadne...iza vas ostaje samo pustoš i zgarišta

PeteSampras

pre 6 godina

Zašto se ne dozvoli poljoprivrednicima da se udruže i imaju hladnjače? Zato što se onda ruši monopolista koji ima hladnjače i koji kupi to za 1 evro a onda u Nemačkoj proda za 10,12,14.. Cenu diktira tržište... DIKTIRA JE MONOPOL KOJI IMAJU OVI TAKOZVANI HLADNJAČARI. TO JE SVE U RUKSMA PAR TAJKUNA BLISKIH VLASTI.
Aj čik da objavite komentar.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Реална цена је 2,20€........на западу српска малина у паковањима од 125 грама кошта 1,90€

paso

pre 6 godina

Najbolje je ne predavati malinu par dana, pa onda nek izvoze vazduh. Ova cena je sramotna i ne pokriva ni troskove radnika, djubriva, preparata, goriva itd. A da ne govorim o svom radu.

Pa

pre 6 godina

"Otkupljivači i hladnjačari nisu želeli pred kamere uz obrazloženje da oni nisu krivi i da cenu diktira tržište."

Koje tržište? Pa vi ste u Srbiji tržište. Vi koji imate monopol na izvoz.. Hteli bi da zaradite 10 puta više od proizvodžača, na kome su sva ulaganja i rizik. Ovo ima samo u Srbistanu, gde je još uvek na snazi komunističko-mafijaška filozofija ekonomije. Pustite ljude da mogu sami da izvoze. Nikome nije potrebna nikakva pomoć države. Niko vam to ni ne traži. Samo se sklonite sa puta. Ljudi će sami naći kupce, pa ko je sposoban opstaće, ko nije neće. Ovako se samo političko-mafijaška klika bogati i bahati na račun poštenih i radnih ljudi.

Glisa, sovuljaga

pre 6 godina

Malinara u Srbiji ima previse i zato je zarada mala. Kada pre 30-ak godina poceo taj posao sa malinama, prvi koji su se preorijentisali na tu proizvodnju odlicno su zaradjivali. Kasnije sve vise i vise ljudi prikljucivalo se tom trendu i sada smo tu gde smo, ogroman broj proizvodjaca, hiperprodukcija maline i naravno pad cene. Ja obicno kritikujem drzavu ali sada jednostavno nemam za sta. To je trziste!

kupujmo domaće

pre 6 godina

Svi mi koji nemamo maline zarađujemo 5-10 puta manje pare nego u EU.Samo malinari moraju da zarade isto kao u EU.Ne jedem maline iz principa. . .

bedni malinar

pre 6 godina

(nikola uzice, 13. jun 2017 23:16)

Pa ja ne mogu da verujem sta ovde citam u komentarima. Koliko zavisti I neznanja ima u ljudima. Znas li ti koliko rada treba za 30 ari malina? Ja sam fakultetski obrazovan, ekonomista, I imam blizu 30 ari maline. Obradjujemo ih porodicno, znaci ne placam dnevnice. Evo koji su glavni radovi, da ne racunam dorade zatezanje, popravke I nepredvidjene situacije I havarije kojih ima svake godine: vezanje, bacanje stajnjaka, frezanje, kopanje, plevljenje, prihrana vestackim djubrivima nekoliko puta godisnje, cupanje mladih sadnica, podvezivanje, frezanje, plevljanje, cupanje mladih sadnica, branje, secenje starih sadnica, pa paljenje istih, ako se ne freza celom sirinom redova mora se kositi bar tri puta godisnje, prskanje najmanje 8 do 10 puta godisnje, ako nemas sistem moras svaki dan ukljucivati prskalice, premestati ih i zalivati(frustrirajuce). Od 12 meseci ja provodim najmanje 7 u malinama. Ne svaki dan, naravno, I ne sam naravno. U proseku nas ima troje, cetvoro. Krvavi rad od jutra do mraka. Ako racunas dnevnicu od 2.000 puta 3 coveka, koliko je to? Pitam posto vidim da se razumes? Ulaganja zivog novca na 30 ari godisnje oko 80.000 dinara, ako se racunaju samo preparati I potrosni materijal. S tim sto se svake godine kupi neka alatka ili se stara pokvari ili se uzima sto nedostaje, a one takodje nisu dzabe, al ajd to ne racunam. Ne poznajem ni jednog malinara koji radi u fabrici, a da kaze da mu je lakse u malinama nego na poslu. Da ne govorim koliko je bedno ovo sto si napisao jer 90 posto sitnih malinara masta o stalnom zaposlenju. Ne mogu reci da se ne zaradi, zaradi se, ali ako iz price iskljucis sopstveni rad I rad porodice koji ne placas. Kad bi placao sve dnevnicama od 2.000 din za proslu godinu, sa rekordnom cenom od 220 din/kg meni bi ostalo oko 15.000 profita, dinara, ako ne racunam poneku pomoc prijatelja kad je zatrebalo. A ove godine dnevnica je 3.000, nece niko da cuje za manju, bar u mom kraju. U malinama je sve manuelni rad, uglavnom, jako naporno. Berba, o kojoj ti verovatno mislis 30 dana, je samo deo price. Mogao sam I detaljnije, al je I ovako predugo. Ne osudjuj nesto o cemu, ocigledno, ne znas nista ili vrlo znas malo. Prosecan kiosk ili pekara koja dnevnice placa u proseku do 1.000 din ima po 100.000 profita mesecno! Naravno da placaju minimalan porez, ne prijave radnike I maltretiraju ih kao stoku. I sad mi neko kaze cena je odgovarajuca. Pa posadi ti zemljace iz Uzica 30ari pa zaradi I ti kad je takva laganica.

Tako nekako

pre 6 godina

Ko brani da se skupi 10tak malinara u neku vrstu formalne il neformalne zadruge i da kupe svoju hladnjacu?

Ako vec traze pomoc od drzave, drzava moze, posto preko nje ide izvoz da donese neki propis koliki procenat od izvozne cene ide proizvodjacu. Hipoteticki, nek je to 50%. Pa ako je jedne godine izvozna cena 5e, onda malinar dobije 2.5 ali ako je neke godine izvozna cena 2e onda malinaru 1e.
Drzava ne moze da odredjuje cenu jer nju odredjuje trziste ali moze da omoguci ravnomernu raspodelu i dobiti i rizika izmedju proizvodjaca i hladnjacara.

Milutin

pre 6 godina

Dobro malinari su sada u problemu niza cena nego prosle godine ali su proteklih godina oni koji se bas pravo bave malinarstvom odlicno zaradili nisu na prosjackom stapu. Kada ce neko konacno piceti da pise o polozaju radnika obezbedjenja koji primaju minimalac 130 din a masa ljudi prima 120 i manje. Ovi siroti ljudi su opljackani od minimalnih plata platili licencu oko 22000 dinara kolika im je cela plata nemaju hleba da jefu a cuvaju milionske vrednosti o njima niko nikada nista a zive ispod ljudske egzistencije.

rade

pre 6 godina

Neka sade krompir. vise glavu reazbise sa tim malinama. ako nemaju koristi neka je ne sade i rade. Kada sam ja diplomirao za ing. i promenio profesiju u zanatsku i oni mogu kulturu koju obradjuju . Dosade zive .

StudenatJoe

pre 6 godina

Uvek ista prica. Seljak sa jutrom zemlje (ima 100 kredita da isplati svoj traktor, kombajn i svu ostalu nepotrebnu masineriju) zaceni svoj proizvod visestruko, jer mora da vrati ½ulozeno½. Drzava nece da plati nerealnu cenu, jer isti proizvod u npr Madjarskoj, kosta 3 puta manje. Jer Madjarska SUBVENCIONISE svoju poljoprivredu. Jer u Madjarskoj postoje zadruge. Jer madjarskim slobodnim trzistem ne vlada monopol.

I niko od strana tu ne vidi nikakvo resenje. Jer je seljak, i pored toga sto ima daleko vise nego sto bi realno trebalo da ima, i dalje pohlepan. Jer drzavu i dalje vode ¨strucnjaci¨. E pa, ako hocete evropsku cenu maline, prihvatite evropski nacin proizvodnje. Jednostavno je.

Miki

pre 6 godina

Ja placam dnevnicu vise od 2000 i hranu. I zašto komentarišete vi koji nemate pojma o radu u poljoprivredi. Dobre berace placam i vise. Sve zavisi od ubranih kilograma. Nije problem cena sa beracima nego nema ih dovoljno. Svi kukaju nema posla a dodju 1 dan pa pobegnu kad vide kako je tesko brati ceo dan po vrucini. Sa ovom cenom je ne isplatovo. Radis cele godine i zarada ode drzvi koja preprodaje maline za nekolimu puta vecu cenu.

Mali ar

pre 6 godina

@ Rogi Obrenovac
100 dana u malinjaku je jednako tvojih 1000 dana na tvom poslu. To je otprilike srazmera. Pa onda racunaj zaradu. Slobodno dodji da vidis kako je u poljoprivredi. Jel treba mi da radimo a da druvi zarade 10 puta vise na nasoj malini. Treba naci meru da svima bude dobro.

Boban

pre 6 godina

Ok, 90 centi po kili diktira trziste? Koliko po kili dobija uzgajivac u ostalim evropskim zemljama? Da nije ipak par puta vise, a?! Joj, hohstapler do hohstaplera nam kroji sudbinu!

Torbica

pre 6 godina

Sta hoce ti malinari?

Da zarade novac u Srbiji postenim radom?
Pa citaju li oni internet portale?


Neka se uclane u stranke, postanu botovi poslusnici, posle napreduju u drzavnim sluzbama, i gledaju narod sa visine... i neka prestanu da kukaju vise !

sve lopuze

pre 6 godina

Ovo nije monopol nego robovlasnistvo.Slobodno trziste je glupa floskula za naivne,pustite da svako iz okruzenja moze da dodje i otkupi malinu i nudi cenu koju moze da plati.Onda se moderni robovlasnici u vidu vlasnika hladnjaca a pod kontrolom par tajkuna pobune da su oni ulagali u formiranje malinjaka i nije uredu da im neko na posten nacin uzme profit.To su uvezbane lopuze u sprezi sa drzavom i seljak je tu nemocan dok ne dogori do kraja a onda ce biti...

Mile

pre 6 godina

Malinari, dajte beračima procenat od vrednosti maline za branje, a ne robovsku dnevnicu, pa ćete videti kako masa ljudi menja stvari. Biće i vama bolje. Ovako nastupate kao bahate gazde koje hoće na brzinu da se obogate, zato vam je kako vam je. Pamet u glavu

Miki

pre 6 godina

Svakodnevno nam država daje primere kako misli na svoje građane, "podstiče" domaće proizvođače a ne neke tamo monopoliste i tuđine.... kora od banana republike!!!

D(anmar)K

pre 6 godina

Sram vas bilo malinari i ostali poljoprivrednici. Nikad niste čuli za zadruge? U JEDNOJ Danskoj je zadruga jedini način opstanka, a danska poljoprivreda je za srpsku iz druge galaksije. Mislite da sami možete, šibicarski kako ste naučili, da na brzinu zaradite novac? Da osnujete zadruge, udružite se, imali biste i hladnjače, preradu, sve. Ali ne mogu dva proizvođača da se udruže a kamoli čitava zadruga.

Kulinar

pre 6 godina

Ne pamtim kada su malinari bili zadovoljni.Uniste ih vremenske nepogode oni bi svu stetu da nadomeste kroz cenu.Uostalom kao i svi proizvodjaci voca.Niko da osigura rod, niko da stavi protivgradnu mrezu.Evo primer jagode.Uvozna jagoda sa sve transportom, zaradom raznih u lancu jeftinija od domace jagode. Kaze prodavac nakupac na pijaci da kvalitet nije isti da je nasa bolja. E nije nego. Sto se malinari ne udruze i naprave svoju hladnjacu i izadju na trziste

mada

pre 6 godina

Kod malinara ništa novo.Eksploatišu berače(2500 din za ceo dan u malinjaku,a ne plaćaju nikakve doprinose),a cenu bi da određuju prema hladnjačarima.Napravite hladnjače,pojurite po svetskom tržištu pa prodajite po tim basnoslovnim cenama koje neki navode.Niko vam ne brani.Hteli bi da se obogate od 30 ari.Kao da je malina jedini proizvod u Srbiji.

NoName

pre 6 godina

Neka beru sami. Radno vreme im je od 12-14 sati dnevno, tj. od jutra do mraka po najvecem suncu za 2000 dinara, a prihodi astronomski. Svaka prica ima dve strane. Oni ce reci da ne mogu vise da plate, da se lome svaki dan u malinjaku itd.... Imam rodjaka u malinarskom kraju, znam da nema vise od 100 radnih dana u malinjaku, a prihod na oko 60 ari je preko 10000 evra. Izracunajte vi njihovu platu, i nije meni krivo sto zaradjuju, ali ovo njihovo kukanje me izludjuje svake godine. Beraci im skupi i lenji, cene im uvek male, uvek im nesto smeta.
(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)

A zašto tebe izluđuje? Zato što nemaš predstavu o čemu pričaš... 100 radnih dana? Za 60 ari maline treba ti minimum 5 beraca. Berba traje i do 40 dana. To je 200 radnih dana samo za berbu. Puta 2000 din dnevnica je 400 000 dinara. Plus 1000 din dnevno po radniku za hranu, piće, smeštaj izlazi 600 000 dinara samo za berbu... A preparati za zaštitu maline, đubriva, goriva padaju sa neba. One se takođe 5-6 puta godišnje same opleve od trave, tzv zaperci se takođe 3 puta sami kidaju, same se vezuju, stara malina se sama od sebe posece i izbaci iz malina ka, žica se sama zateže i da ne nabrajam... Inače, za sve ostalo nisi u pravu...

Mића

pre 6 godina

Прича ми јуче комшија који је годинама ишао да бере малине и који ове године није отишао!Каже овако,дневнице су у распону 1500-1800-2000 динара,све зависи од тога колико оброка имаш!2000 дневница,твоја храна,1800 дневница онда имаш два оброка,и тек на 1500 дневницу имаш сва три оброка!Негде чак и немаш храну а 130 динара по сату плаћају!Радно време од првог свитања до мрака!Па господо малинари или робовласници,па зар се овако ради?И још се жалите што неће нико да вам ради?Држава би вас требало да искажњава мало,зато што бахато кршите законе исте!И још кукате,мало вам?

Zlatko odgajivač mušmula

pre 6 godina

(bedni malinar, 14. jun 2017 09:49)

Što si sadio malinu? Ali zaista! Ispade da je sve to što radiš mučenje. Od postanka čoveka i trgovine postoji nešto što se zoe ponuda i potražnja. Shvati: ti imaš cenu maline, ja imam cenu za koju bih ti brao jer mogu da tražim drugi posao, hladnjača traži svoje jer je ti nemaš, jer nisi mogao da se uortačiš sa komšijama - prevarili bi te!
Pa kako hoćeš da ti se na toj površini bilo šta isplati? Neozbiljno da bi to nazvao biznisom. Prava mera tvog biznisa da praviš džem, sokove, rakiju za sebe i rodbinu.

Bla bla

pre 6 godina

Sto me nervira ova prica ..Na zapadu srpska malina 100 gr. skoro 2 eura. Ja vec godinama kad vidim maline uvek okrenem pakovanje da vidim odakle je. Uvek Spanija, Poljska i Cile. Kvalitet bolji od nasih. Nasi izgleda samo izvoze u Rusiju i to samo zaledjenu. Sto znaci i nije neki kvalitet

Zoki

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?

Demos

pre 6 godina

@(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)

Prijatelju, loša vam je matematika. Ako malinar ima 10.000 € prihod, to je za godinu dana, što znači nekih 830 € mesečno. Sve pod uslovom da je to čist profit, što verovatno i nije slučaj. Znate li vi možda kolika su ulaganja u jedan zasad? Znate li vi koliko je rada potrebno za njegovo održavanje? Znate li vi koliko koštaju sredstva za hemijsku zaštitu? Vi i gomila ljudi po gradovima mislite da se biljka samo posadi i onda samo sediš i bereš plodove. Jeste li vi svesni koliko fizičkog rada je potrebno u nekom voćnjaku ili vinogradu. I niko te ne pita ni za vremenske uslove, ili da li si raspoložen danas ili sutra. Sve mora da se uradi u pravo vreme ili nema ništa. A vi, gospodine, bi da dodjete, berete malo,što je inače najlakši deo posla u voćnjaku, i uzmete oko 400 € za dvadeset dana i još vam i to malo. Pa zar mislite da će neko da uložu svoj novac i ubija se od rada čitave godine, da bi samo platio berače. Ako je takav pogled na biznis u ovoj zemlji, nije ni čudo što smo tu gde smo.

MILOJICA SRBIN

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Niko im ne brani, samo mora da se registruje za taj posao kao svaki drugi gradjanin ove zemlje, niko mu ne brani ni da ima hladnjacu ni da se udruze jer ko je lud od stranaca da sklopi ugovor samo sa nekim ko ima pet sest hektara pod malinama /e tu je problem da se dogovor svi bi rado da rukovode hladnjacom,/ to je za njih smesna povrsina.Inace da stranac dodje i kamionom slobodno krstari po selima od kuce do kuce bez ikakve evidencije to ni jedna drzava na svetu nebi dozvoli.Zamislite srpski kamion krene po italijanskom Tirolu i stane ispred kapije i pocne da otkupljuje jabuke od proizvodjaca paistog casa bi oduzeli vozilo i vozaca u apsu.U principu nista nije zabranjeno samo moraju da se postuju neki zakonski postulati zbog evidencije to jest poreza koji sada placaju hladnjacari.

Posmatrač

pre 6 godina

Prijatelj koji živi u Štutgartu kaže da se tamo u marketima naša malina proddaje za 5 ili 6 EUR za pakovanje od 500 grama sa naznakom da je iz Srbije (kao zemlje gde je malina najkvalitetnija). Znači ovde imamo samo pljačku proizvođača od stane otkupljivača I vlasnika hladnjača. Svaka država u svetu ima neke proizvode koje smatra strateškim I na njima uspostavlja monopol, jedino je u Srbiji dozvoljen onaj prvobitni vulgarni-liberalni kapitalizam gde se kapitalisti bogate na račun naroda. Srbija treba da uspostavi monopol na hranu, da hranu proglasi strateškim proizvodom jer realno najviše I izvozimo hranu I prehrambene proizvode. Država treba da oraganizuje izvoz I da uzima samo manipulativne troškove, (skladištenje prevoz i izvoz), a seljaci bi kroz povećan prihod sve to vratili državi povećanjem potrošnje I plaćanjem PDV-a. Ovako imamo sve siromašnijeg seljaka, pusta sela I bogate pojedince koji uništavaju sve čega se dotaknu.

TecHiFi

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Nemaju dovoljno za samostalan izvoz, a i da imaju dozvolu države će da dobiju nikad, zna se ko može da izvozi. A ovi što im je 2000-2500 mala dnevnica (plus hrana i smeštaj!) nek mi kažu koliko su to oni plaćeni.

trut

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Ne može.

Boris Banović

pre 6 godina

"Kako se osećaš kada popiješ sok od maline ", setimo se "Profesionalca" ! Dajte više, poštedite nas priča o malinama , pređite malo na borovnicu, 1200 din/kg na nekim prodajnim mestima ! Prošetajte gradskim pijacama i obiđite tezge, pogledajte cene , a popričajte malo sa nakupcima i prekupcima i pitajte, onako uzgred, gde je razlika u ceni od otkupne, 120 din/kg do prodajne 300-500 din/kg , kao na primeru maline !?

Sava Drugi

pre 6 godina

@Zoki

Pitanje nije glupo i ono predstavlja rak ranu srpske poljoprivrde.

Seljak NE SME sam da nadje kupca i proda svoju robu.
=====================================================

Mora da ima posrednika. Ne samo za malinu. Za sve. Džak kukurza seljak iz djule ne sme da odnese u madjarsku na pijacu da proda. Kofu šljiva. Ništa. Sve mora da ide u otkup. Gore, nego u najgore komunističko vreme.


Zato nam domaćinstva propadaju, sela gase i zemlja lagano nestaje.

Berlusconi

pre 6 godina

@Miki Значи ти платиш колко ти сматраш да је довољно и како теби воља!? А зашто ви малинари и друге које узимају сезонске раднике не поштујете правила прописана законом и оне које се поштују у западну Европу , а кукате и прозивате се на то како је код нас сељак обесправљен, а као пример помођи државе узимате западну Европу!?
Е у ту западну Европу , у јужном Тиролу за бербу јабука и винове лозе се плађа од 7.5 до 8 евра сатница , плус 13 и 14 плађу и отпремнину на крају! Добија се ручак и пристојан смештај , а ради се од 8 до 9 сата на дан , ретко веома ретко 10 сати и има се неплачену паузу за ручак од 1 сат , а две маренде ујутру и поподне од 10 до 15 минута!
Како они могу то да издрже , а ти и остали израбљивачи у Србији не!? Е они не иду по певаљке , деца им не возе бесна кола , не луксизирају се.... А гле чуда цене продаје јабука иста ако не и нижа него у Србији.... Тако да ништа испод 3 евра на сат и то највише 9 сати на дан и да се плачају прековремене сате и недеља да се плача дупло , а ако нећете тако , па радите сами , ко вама то брани!? Али да се неко богати на мој зној.... нека хвала! Слушајте омладино српска : боље ништа не радити , боље у кладионици седети цео дан , боље од дедине пензије живети него код израбљивача за никакве паре!!! Зато сам и ја побегао и још многи ће! Хоћемо ми да радимо , али не за ђаба и без паре...

Gera Oni

pre 6 godina

Ja nisma pojeo malinu 30 godina. Cena u Beogradu je nepristojna. Zar je problem vama malinarima da zakupite tezge na pijacama i prodajete direktno krajnjim potrosacima?

nasa idila

pre 6 godina

@TecHiFi,
nebitno kolika je dnevnica, 1000, 2000, 10000. Ako niko nece za te pare znaci da je posao neatraktivan. Gotova prica. Zakon trzista kao i za sve. Ako vam se ne isplati bavite se necim drugim.

malinar

pre 6 godina

Ljudi, pricate svakakve gluposti. Prvo ima dosta, bas dosta da se radi. Nije ni 30 a ni 90 dana... Drugo, realna cena je 200din. I to je za proizvodjaca ok. I ne moze sa 50ari da se uzme 10.000eur. Kakvih, crnih, 10.000eur. Pa samo troskovi za 50ari u prvoj godini preko 5.000 eur. U drugoj i dalje oko 3.000eur. Dok platite obradu zemlje, sredstva za zastitu...vas rad, koji niko ne racuna.... Na kraju ocekujete bar neku normalnu cenu. Verujte da dosta ljudi zivi od tih malina i treba imati postovanja i za njihov rad. A za ovog sto rece da sadimo nesto cega nema ili bez cega se ne moze, raspitaj se malo o elagitaninu, kojeg je pun plod maline, pogotovo sorta miker...

Seljak iz Vuckovice

pre 6 godina

Ja proizvodim malinu samo za svoju porodicu. Sorta Polana, ulozeni trud i rad minimalan.... Hemija-nula!
Jedemo, pravimo sok, dzem, slatko, liker, kolace mmmmm...
Zamrzavam u obicnom zamrzivacu...
Uzivam i briga me za cenu, preporucujem svakom ko ima makar parcence zemlje, plac, bastu....
Cist hedonizam.

Zmiuga loma

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

naravno da ne sme.

Aleksandar Savić

pre 6 godina

@Mile
Malinari, dajte beračima procenat od vrednosti maline za branje, a ne robovsku dnevnicu, pa ćete videti kako masa ljudi menja stvari. Biće i vama bolje. Ovako nastupate kao bahate gazde koje hoće na brzinu da se obogate, zato vam je kako vam je. Pamet u glavu.

E mile mile,nije radnik partner i ortak u mojoj firmi. Što ti ne tražiš kod tvog gazde procenat od profita.
Pozdrav iz Užica!

kiza

pre 6 godina

Svake godine ista prica, i niko da resi problem u korenu. E al smo pametan narod.
Da li se ta malina isplati ili ne? Ako ne, onda necemo da je radimo. Ako da, naci ce se ulagaci. Ali ovo je smesno, svaki put protesti - pa protiv koga se protestuje, sta se trazi? Veca cena? To ne funkcionise tako, i ja bih vecu cenu za svoj proizvod.
Sto neko ne predlozi udruzivanje, nesto da drzava pomogne sa garancijama (ne subvencijama)? Neko dobro oprobano resenje koje sigurno postoji u zapadnim drzavama.

ja

pre 6 godina

Prijatelj koji živi u Štutgartu kaže da se tamo u marketima naša malina proddaje za 5 ili 6 EUR za pakovanje od 500 grama sa naznakom da je iz Srbije (kao zemlje gde je malina najkvalitetnija). Znači ovde imamo samo pljačku proizvođača od stane otkupljivača I vlasnika hladnjača....
(Posmatrač, 14. jun 2017 10:19)

Kazi tom tvom prijatelju da se malina ovde u hladnjači smrznuta upakovana u ambalažu kupca prodaje za 1,6eura do maksimalno 2, a da je sav ostatak trosak i zarada kupca u nemackoj. Ta ista malina je plaćana preko 2 eura proizviđaču na ruke, od čega niko nije platio ni dinar poreza. U celom mislenom svetu poljoprivreda je stvar udruzivanja proizvođača, osim kod nas. Srpski seljak je prooao samo zbog nebrige društva, već i zbog nebrige samog seljaka. Naš narod bi i dalje da se bavi poljoprivredom sa ferdžom po tehnologiji iz proslog beka bez da uloži i dinar, , ne može to tako. Recimo udruženje prizvođača jabuke Melinda iz Italije ima koperativu od15.000 hektara što jeverovatno oko 7-8 hiljada članova i nećete verovati niko se ne buni, cak plaćaju debele pare da udju u kooperarivu. Sve nabavljaju preko SVOJE kooperative, sve skladište u SVOJIM hladnjačama i necete opet verovati bez ikakve pomoći drzave. Nama Srbima sujeta i glupost pojačana inatom ne dozvoljava ovakav način udruzivanja i zato ne samo da mi vas nije žao već bih vas hapsio uvek kada blokirate puteve. Udruzite se, progitajte sijetu, ili povadite maline, treće vam nema.

Đole

pre 6 godina

Zanimljivo je da je zadnjih pet godina dnevnica berača 2000 dinara.Provereno!!!!
Naš seljak da je malina i 5 evra ne diže dnevnicu!!!
Ili ti daju 50 din. po kilo nabrane maline al hranu ponesi od kuće.
Kukali bi i da je otkupna cena 5 evra,porez ne plaćaju,država ih subvencioniše....Spustite se na zemlju niste izmislili toplu vodu.Nemoze se mesec dana raditi u malinama i od tih para gazdovati ostalih 11 meseci.Dodjite u fabriku ako vam ne odgovara.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nikola uzice, 13. jun 2017 23:16)

Nikola, to je relativno tačno što si napisao. Imalo je krajeva u Šumadiji gde su godinama plaćali dnevnicu 2.500 RSD. Problem je dvostruk. Prvo studenti iz gradova neće da idu 20 dana da beru maline za samo 40.000 dinara, odnosno kada odbiju troškove da im ostane 30.000. Drugo, u selima je sve više bezemljaša i oni moraju da beru ili da se sele u gradove ili da idu u inostranstvo. Naravno, uskoro će hiljade sela ostati pusto. Ali srž tvoje priče ne pije vodu - spremi ti 10 hiljada evra da kupiš zemlju, pa dve hiljade da posadiš malinu, staviš protivgradnu mrežu pa beri svoje maline. Država će tek da dere poljoprivrednika - rastu porezi izmišljaju navodnjavanje itd. Uostalom, u Srbiji je baš sve propalo - od košarke, preko mašinske industrije do poljoprivrede. Uvozimo beli luk iz Kine a paradajz iz Albanije. Uskoro neće biti Srbije, jer ne može da rodi koliko srpski političari mogu da pokradu.

turista

pre 6 godina

(Rogi Obrenovac, 13. jun 2017 21:52)
jeste, bere se 12 sati za dnevnicu od 2-2500 dinara.
a sad na to dodaj 3 obroka i smestaj.
pored toga, rashodi ti ocigledno nisu poznati. a rashoda ima poprilicno.
i niko ne govori o tome da je problem sto radnici kostaju (i treba da kostaju), vec da su hladnjacari manipulisali mesanjem nase i poljske maline (totalno druga sorta), preterali, i sada zbog prevare ne mogu da plasiraju zamrznute proizvode iz prethodne godine, pa bi da umesto podnesu gubitak koji su sami napravili, hteli da posledice njihovog pokusaja prevare snose proizvodjaci. to je sustina problema!

predrag slučajno sa androida

pre 6 godina

Zašto svi govore o dnevnici kao nečemu fiksnom? "Dnevnica" berača, barem kod mog matorog (nezaposlen, do starosne penzije još neka godina,18ari maline) zavisi od nabrane maline, tj. učinka - koliko nabere berač, što je mislim najpostenije. A to opet zavisi od otkupne cene. Konkretno, ako bude na nivou proslogodisnje od 220 din, 50 din po kg je beračevo. Da li je to fer? Mislim da jeste, uzimajući u obzir sav posao oko gajenja. Solidan berač u dobrom zasadu maline može dnevno da ubere 70-80kg (dobar i preko 100kg). Znači dnevno preko 3000din zarada (za dobrog i preko 5000din). Međutim, ako ove godine bude niža cena (ne krivicom proizvođača sigurno), biće manje i za berace. Zbog nekolicine bliskih vlastima. Zbog uspešnih biznismena. Zbog nekih hladnjacara manipulatora. Zbog države.

boki

pre 6 godina

Ljudi, napravite neki finalni proizvod od maline, ne dajte je tako u bescenje, u 90% marketa u Srbiji nema marmeralade od malina a u Nemačkoj je u svakom marketu.

who cares

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Koliko sam ja ukapirao problem su hladnjace, malina je veoma brzo kvarljiva, a dolazi po najvecoj vrucini, tj leti, zato su otkupljivaci ti sa hladnjacama, i takodje monopol, tj oligopol otkupljivaca, jer svi drze istu cenu u dogovoru, sto je realno zakonom zabranjeno, da se u trzisnoj ekonomiji ucesnici i navodni konkurenti dogovaraju oko cene, ali eto, Srbija.

Gagi

pre 6 godina

Sta reci a nezaplakati,hladnjacari uvozili malinu,mesali sa nasom,pa opet izvoz,naravno malina vracena prosle godine,hladnjace pune maline,trzista sto su decenijama pravljena ,sada su zatvorena,kao i nas med,i sve ostalo,sve sto krene upropasti se,da je drzava normalna,hladnjace vise nebi im i radile,bile konfiskovane oduzete,i presle u vlasnistvo drzave,zemljo dembelijo,narode na noge,probudi se Srbijo

mm

pre 6 godina

@zoki

Koliko sam ja upućena, a jesam ako nije bilo skorijih promena, samo pojedine firme imaju dozvolu za izvoz i manje ih je od 10. Može biti da se nešto promenilo u poslednjih par godina, ali svakako nema izvoza bez dozvole države, to sam apsolutno sigurna.
Doduše tu još treba uzeti u obzir da strani kupci zahtevaju posedovanje HACCP sertifikata od ovdašnjih izvoznika što individualni proizvođaći svakako nemaju. U EU nije moguć ulaz robe bez ovog sertifikata.
Stvari oko gajenja, branja, otkupa, izvoza maline su malo komplikovanije nego što se mnogima čini na prvi pogled.

Stevan

pre 6 godina

Mali savet za malinare, proizvođači malina neka osnuju zadruge, ulože deo profita i sami naprave hladnjače, rešenje za ucene otkupljivača. Plasirate maline kada vam odgovara i po kojoj ceni.
Od države ne možete ni ne treba da očekujete bilo kakvu pomoć, a što se dnevnica tiče, na berače nikako ne treba da se ljutite, i oni žele da zarade nešto, svima nam je dosta preživljavanja.

M

pre 6 godina

@demos
Da sedneš malo u ćošak i zapitaš se šta si napricao.
Ah čuj mora da se u poljoprivredi nešto radi u određeno vreme inače nema zarade i niko te ne pita dal ti se ide da radiš, ni kakvo je vreme. Pa jadan čovek.
Šta ti zamišljaš da ljude koji rade na minimalcu (i itekako) fizikalisu neko pita da li im se radi taj dan ili ne? Jel misliš da ikoga zanima kakvo je vreme? Dobijaš otkaz, cao, i na +40 i na -20. Za daleko manje pare od 840e mesečno. I sad mi još samo reci da si lično u polju/malinjaku i radiš 8 sati dnevno (minimum) svaki dan tokom cele godine sa jednim ili dva slobodna dana nedeljno, znaš kao ostatak populacije koji radi druge poslove, npr. u gradu.
Niko ne kaže da samo posadis i gotovo al bre ovakve priče su van pameti, zamisli niko te ne pita da li ti se taj dan radi.

mali

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan... 
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15) Sme,ali te kolicine koje nas bilo koji proizvodjac pojedinacno proizvede su toliko male za zapadno trziste da niko sa njim nece ni da razgovara o nekom izvozu,veruj mi,probao ja sa borovnicom,imam medju vecim zasadima u Srbiji,bio na sajmu i Frankfurtu,ljudi samo rekli nadji jos 15-20 takvih pa da razgovaramo.

Milan

pre 6 godina

Jasno je da je udruzivanje logicno resenje problema, medjutim u Srbiji ni to ne bi pomoglo, jer ta zadruga ne bi imala pravo da izveze malinu u inostranstvo, svejedno bi svu malinu morala da proda nekolicini preduzeca koja imaju monopolsku licencu za izvoz maline.
Toliko o tome da sve regulise ponuda i potraznja. Toliko o tome da se drzava ne mesa u cenu maline.

Floyd011

pre 6 godina

Dok se nije pročulo da je srpska malina najbolja na svetu nije bilo previše proizvodjača. Onda su svi navalili i odmah problem sa cenom otkupa - Ovo je osnova ekonomije sve veća ponuda sve manja cena.

Prvo svi malinari koji kukaju ne razumem zašto onda to radite.
Drugo svi malinari koji su, ili se smatraju, obrazovani ekonomisti treba da se zapitaju da li su loši ekonomisti ili loši malinari ili je oboje, pošto tržište maline je daleko od ugroženog ili neprofitablnosti.

marko_sthlm

pre 6 godina

Pa čekaj, ako ne možeš da zaradiš od maline, kupine, bureka, kokica, sladoleda ... čega god, onda jednostavno to ne radiš već se preusmeriš na nešto od čega ćeš da zaradiš.

Ili se udružite i zahtevajte od države licence za izvoz za vaše zadruge ili udružena preduzeća. Ako država ne da a vi onda u medije, protestujte, blokirajte saobraćajnice kao što rade poljoprivrednici u Nemačkoj, Francuskoj itd. kad ih država sprečava da od svoga rada žive i zarade.

A ne ovako - svake godine ista priča! Stalno protestujete protiv hladnjačara i otkupljivača a ne pada vam na pamet da krenete u borbu za sebe.

Doduše u zemlji Srbiji gde vlada mentalitet "samo da komšiji crkne krava" izgleda najveći problem je udružiti se i dogovoriti pa delovati dugoročno a ne šibicarski da se uzme nešto odmah i sad a posle šta bude. Kakva će biti sledeća godina o time ćemo da razmišljamo sledeće godine!

555-333

pre 6 godina

@M

Odgovor je drzava. Ako nisi znao potrbena ti je dozvola da bi mogao da izvezes malinu iz Srbije. To mogu samo podobni, i to nije slucaj sa malinom. Dobijanje dozvola za medjunarodnu spediciju je takodje problematicno s tim sto su u malini vece pare pa je kontrola izvoza stroza i pazi se ko sme to da radi.

oij

pre 6 godina

Pitanje je glupo i ocigledno nisam informisan...
Da li proizvodjac malina sme sam da nadje kupca iz inostranstva i direktno mu proda/izveze maline?
(Zoki, 13. jun 2017 23:15)

Ne samo da ne moze u inostranstvo nego ne moze ni u drugu opstinu u Srbiji.

Neko ce me ispraviti ako gresim.