"Bio šef ex SFRJ giganta, ali sam sve naučio na Zapadu"

Državni praznici poput 1. maja i 29. novembra bili su podsticaj radnicima u svim fabrikama za veću, pa i rekordnu proizvodnju. Želja svih bila je da se u čast praznika što više proizvede. Najbolji radnici bivali su javno pohvaljeni i nagrađivani, i na taj način motivisani i stimulisani za rad. Vodili smo računa o svemu. Jer, samo korektan odnos između radnika i poslodavaca stvara "zdravu klimu" u kolektivu i podstiče proizvodnju.

Izvor: Večernje novosti
Pošaljite komentar
 1. Nemam namere da branim način na koji je izvedena privatizacija i režim Slobodana Miloševića, ali socijalistički giganti poput IMT su bili osuđeni na propast. Oni su opstajali u socijalizmu zahvaljujući tomoe što je tržište bilo zaštićeno kontrolom uvoza. Izvozni poslovi koje su pravili su bili rezultat politike, dobrim delom su deo onih milijardi dolara koje su afričke zemlje dugovale SFRJ, a koje nikada neće biti naplaćene. Pogledajte šta se dogodilo sa slovenačkim gigantima, gde je privatizacija bila drugačija i nisu imali Miloševića. Globalna poslovna klima je potpuno drugačija nego sedamdesetih. Imate Svetsku trgovinsku organizaciju i otvorene granice. Gospodin Radović prepričava Detroit iz sedamdesetih. Neka poseti Detroit danas. U međuvremenu je GM (General Motors) bankrotirao da bi se oslobodio obaveza prema sindikatima i penzionim fondovima. Izvukla ga je državna finansijska pomoć, ali su bez posla ostale hiljade radnika, a oni koji danas rade za GM dobijaju manje nego ranije.
  (Zoki, 10. jun 2017 05:08)

  # Link komentara

 2. Skidam kapu ovom coveku. Kratko i jasno, dao je smernice , osnovne, sta je ciniti. Kao neko ko je ziveo u vreme socijalizma, smeta mi kada neko napise kako nista nije valjalo, kako se nista nije dobilo, kako su nam sve dali. Molim vas razmislite, kada bi sada John Deer dosao i dao svu tehnicku dokumentaciju za najsavremeniji traktor da li bi se on mogao proizvesti za recimo dve godine, da li vam je dovoljno ?

  Mislim da slobodno mogu reci da nema sanse, da li ste svesni kolika je to organizacija, od porucivanja delova, ulazne kontole, stavljanja u magacin, planiranja proizvodnje, starta proizvodnog naloga, medjukontrola, testiranja za razlicite klimatske uslove, montaza, ponovno testiranje itd itd. Da ne govorim da 12.000 radnika mora da jede negdje, da ide u toalet, da pere ruke, da ima redovne medicinske preglede, da ... Bila je to mocna kompanija i da se sada napravi bilo bi potrebno najmanje 7-15 godina pod uslovom da je finansijski podrzana najmanje 5 godina da se pokriju investicije i negativni rezultati dok se krene u pozitivu. A u tom socijalizmu smo pored IMT imali i Petoletku, Djuru Djakovic, Iskru, Gorenje, Energoinvest, Rudi Cajavec, Rade Koncar, Genex ... sve giganti, a sada i ovaj jedan na celoj teritoriji ode u paramparcas, Agrokor.

  Postovani direktore, hvala Vam na energiji, znanju, htjenju tih 16 godina koje ste dali da 12.000 radnika ima osjecaj da su ljudi.

  Zelim Srbiji a i ostalim zemljama SFRJ da imaju opet ovakve gigante.
  (Coma, 26. maj 2017 16:45)

  # Link komentara

 3. Neodgovorni komentari. Srbija poljoprivredna zemlja bez traktora koji sama proizvodi. Bili su ratovi i sankcije to je vreme unistenja, ali IMT je unisten kasnije. IMT nije bombardovan, tehnologija osvojena, parcijalna modenizacija moguca, trziste ogromno i prihvata IMT. I vise nista nije trebalo. Zlocin je unistiti tehnicku pismenost koju nam je omogcio IMT. To je najskuplje a tome se ne govori. Treba otvoriti pitanje domacinske odgovornosti vlade Srbije kada je u pitanju IMT, kao da li su se i koliko. mjegovo unistenje umesali lobisti za trgovce koji su uvozili traktore. Ovoje samo jedan od zlocina posle 5 oktobra. Nadam se da zlocince stici zasluzena kazna.
   (dragan dragan, 1. maj 2017 13:34)

  # Link komentara

 4. @srb твоја тврдња, једноставно, не одговара истини.
   (Exp, 1. maj 2017 12:38)

  # Link komentara

 5. Sloba je unistio sve...Ali ni ti radnici tadasnji iz IMT-a nisu bezgresni...i jako im je bilo dobro...isli su sa traktorima na demonstracija i vikale SLOBO SRBINE OTVORI NAM KAPIJE...i takve slicne glpuosti...RADNIK JE SAM SEBI ODUZEO SVE...I prava...i vlasnistvo...za rad populizma i nacionalizma...A Sloba je sve to lepo unovcio...iznoseci celokupnu gotovinu na Kipar pa ko zna gde dalje...Dosovci su nastavili po istoj semi...PUNJENJA SVOJIH DZEPOVA...i to traje i dan danas...bez ikakve nade da ce se ista promeniti...A ZA SVE JE KRIV GUPI I NEOBRAZOANI RADNIK...Stoga ako ovo prodje vasu kontrolu i pusti te komentar...ZELIM SVIM RADNICIMA DA CESTITAM PRVI MAJ...i neka uzivaju u plodovima svojih glasova...
  (Drug, 1. maj 2017 12:31)

  # Link komentara

 6. mislili su da ce vecno da traje uljuskavanje sa malo rada a kreditima iz evrope
   (Jarac, 1. maj 2017 12:18)

  # Link komentara

 7. Srb @
  Al je bilo lepo :)
   (cobo, 1. maj 2017 12:17)

  # Link komentara

 8. Jedan imt zaposljavo ko pola ovi Vucucevih Nijemaca ,,
  (Andalaga, 1. maj 2017 12:13)

  # Link komentara

 9. Zlocin je sto si ti vodio preduzece 16 godina. To je pravi primer samoupravljanja i tuge bozje. Socijalizam nikad nikome nije doneo dobro.
  (Vuk, 1. maj 2017 12:03)

  # Link komentara

 10. Sve pare od dobiti ste gurali u dzepove radnika da bi održavali socijalni mir a fabrike su se amortizovale.Pa kad vas je tehnologija pregazila onda ste propali,zato sto niste imali novca da ulozite u modernizaciju jer ste sve pojeli...
   (Srb, 1. maj 2017 11:06)

  # Link komentara

 11. Za slobodan dan
  (xMADx, 1. maj 2017 10:53)

  # Link komentara