Ponedeljak, 20.03.2017.

08:27

"Namenska rudnik zlata, Gadafi uz Orao kupio sve"

Uzlet namenske industrije danas podseća na zlatno doba bivše države. U 2016. prihodovali 894 miliona dolara, a u godini raspada bivše zemlje 2,5 milijardi.

Izvor: Veèernje novosti

"Namenska rudnik zlata, Gadafi uz Orao kupio sve" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Gojkovic dr.Nenad

pre 6 godina

Poštovana gospodo, vi koji ste slali komentare u vezi teksta objavljenog u Večernjim novostima. Na samom početku, izvinjavam se svima što sam sa određenim zakašnjenjem pročitao vase komentare. U vezi sa tim imam obavezu da vam izložim nekoliko dodatnih informacija, ispravki...
Generalno, da bi diskutovali o nečemu, osnovno je da ste bliski temi, da se razumijete u predmet. Iz vaših komentara mogu zaključiti da ste, generalno, daleko od poznavanja materije o kojoj raspravljate i dajete komentare; O stručnim stvarima validne komentare mogu dati oni koji se u to razumiju. U suprotnom, to mi lići na politikantsko prazno naglabanje, ili da ste vi spremni u svakom trenutku da dajete ocjene rada i postupaka neurohirurga u operacionoj sali ili konstruktora podmornice... ili bilo za bilo šta.
U vezi G-4; kompletna dokumentacija u vezi plasmana aviona G-4 se nalazi u Muzeju vazduhoplovstva na Surčinu. Možete je u svako doba pogledati i uvjeriti se u istinitost navoda. Priče o "plodu mašte", o "zavjeri SAD" u vezi ovog posla je stvarno deplasirana i lišena razuma. Postoje dokumenti koji cijelu priču podkrepljuju. Za vašu informaciju, kod Engleza postoji izreka: "Činjenice su tvrdoglava stvar, htjeli mi ili ne, one ostaju".

Gojkovic dr.Nenad

pre 6 godina

U vezi tenka M84A; Tačno je da je prvi ušao u Kuvajt i to iz Saudijske Arabije; Odlikovalo ga je nekoliko prednosti u odnosu na original M72: kao prvo to je bio motor od 1200ks, koji je trošio sve vrste goriva; motor i mjenjač su proizvođeni u FAMOS-u Sarajevo; zatim tu je bila cijev (olučena i neolučena) sa zatvaračem iz BRATSTVO Novi Travnik; hidraulika iz PPT; elektronika i nišanski sistem, dijelom iz uvoza, a dijelom domaća proizvodnja; prednost je bila, kao prvom tenku u to doba, što je laserski nišanski sistem bio spregnut sa cijevi, tako da je bez obzira na brzinu (do 70km/h) i konfiguraciju terena, cijev uvijek bila usmjerena ka zadatom cilju; silueta mi je bila za oko 1/4 manja od Abrams-a i sličnih, imao je samo 3 člana posade; punjenje je bilo automatizovano; oklop je bio sače...
CZ99, vidim javlja se mnogo "poznavalaca"; ono što je navedeno u tekstu nije plod mašte već činjenica. Direktor, vlasnik porodične firme BERRETA je doša u SDPR i lično meni nudio da bude kooperant ZASTAVI!!! To je činjenica i za to postoje dokumenti.
Što se tiće rada JUGOIMPORT-SDPR, tačno je da je bio sklonjen od očiju javnosti - pa takve firme u cijelom svijetu su "sklonjene od očiju javnosti", ali je imao daleko dublju, strožiju i sveobuhvatniju kontrolu od bilo koje "civilne" firme. Za sve postoji dokumentacija.
Poštovana gospodo, hvala vam na trudu koji ste uložili čitajući tekst u Novostima. To je za svaku pohvalu, a što se tiće ocjena, držite se vama bliskih tema i sadržaja.

blinkikoala

pre 7 godina

E moji vi tad se i od poljoprivrede i privrede slivalo jos 10 puta toliko. Moj deda kaze da od poljoprivrede mora svake godine da se zaradi da mozes da kupis nov traktor...kaze nekada je to tako bilo

berkut

pre 7 godina

Gle, mićo, M-84 i T-72 se po spoljašnosti vrlo malo razlikuju, ali po sistemu automatskog upravljanja vatrom su "nebo i zemlja" u korist M-84, ali ti ne znaš šta to znači, a to je srce naoružanja i preciznosti.. Kuvajtu je izvožena varijanta M-84A, koja se pokazala izuzetnom u pustinji. U odnosu na abramsa, mnogo je niži i lakši, a samim tim i brži. U pustinji je dostizao i brzine do 120 km/h. Po pitanju naoružanja, naročito topa, je neprikosnoven. Ima glatku cev, ali i to je viša matematika za sebe. I na kraju, nije bio najbolji, ali je bio visoko među najboljima.
(Tata spalio Đenku, 20. mart 2017 22:08)

Gle Mićo i ta brzina od 120 km/h po pustinji je diskutabilan podatak jer ni po tvrdom nije mogao više od 70 km/h

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

...Dakle tenk M 84 nije ništa drugo nego Tuning Styling ruskog tenka T 72, dakle M 84 je modernizovan tenk T 72. 
Zaista je bio dobar u svoje vreme ali daleko od toga da je bio među najboljima. 
Tek ta priča o Zalivskom ratu nema veze sa istinom...
(berkut, 20. mart 2017 17:17)

Gle, mićo, M-84 i T-72 se po spoljašnosti vrlo malo razlikuju, ali po sistemu automatskog upravljanja vatrom su "nebo i zemlja" u korist M-84, ali ti ne znaš šta to znači, a to je srce naoružanja i preciznosti.. Kuvajtu je izvožena varijanta M-84A, koja se pokazala izuzetnom u pustinji. U odnosu na abramsa, mnogo je niži i lakši, a samim tim i brži. U pustinji je dostizao i brzine do 120 km/h. Po pitanju naoružanja, naročito topa, je neprikosnoven. Ima glatku cev, ali i to je viša matematika za sebe. I na kraju, nije bio najbolji, ali je bio visoko među najboljima.

артиљерац

pre 7 godina

@ PVO Никад нисам возио камион,још мање обртао моторе да би видео
то што си написао.Али да то пише на мерцедесовим моторима,могу да
поверујем.Због тога што је Detroit Diesel америчка подружница фирме
Daimler AG,из Штутгарта,у чијем је власништву и Мерцедес Бенц.А и
твоје знање енглеског је оскудно.Made under the licence by Detriot
Diesel незначи да је DD носилац лиценце,него да он израђује по
нечијој(мерцедесовој)лиценци.Обрнуто би било..under the licence OF..

Srba

pre 7 godina

O cemu vi pricatem Kakvi lazari i milosi. Pa to su makete. Mi nemamo fabrike koje bi to pravile, a i vecina toga sto bi se u njih ugradilo je iz uvoza.

Kole

pre 7 godina

@артиљерацKada obrneš svaki ''Mercedesov'' V8 kamionski motor, sa unutršnje strane, je izliveno u bloku motora:'' Made under licence by Detroit Diesel''. Toliko o nemačkoj pameti.
(PVO, 20. mart 2017 18:12)

Dizel motor je izmišljen u Nemačkoj. Rudolf Dizel, pronalazač dizel motora, je bio Nemac. I ciklus benzinskog motora SUS je nemački izum (Oto). Kao i Vankelov motor. A bogami i mlazni motor (doduše istovremeno kad i Englezi). Ajd sad izračunaj ponovo ko je tu od koga morao da kupuje pamet.

PVO

pre 7 godina

@артиљерац
Kada obrneš svaki ''Mercedesov'' V8 kamionski motor, sa unutršnje strane, je izliveno u bloku motora:'' Made under licence by Detroit Diesel''. Toliko o nemačkoj pameti.

Posmatrac

pre 7 godina

@berkut
Hajde mi nadjite u tekstu gde sam napisao da je M-84 ucestvovao u borbama, i da je bolji od M-1 Abramsa (osim u toj konkretnoj situaciji jer je bio namenski modifikovan).
Ako ne mozete navesti zahtevam da mi se izvinite.
Inace o tom tenku znam mnogo vise od vas, sitnog skribomana. Evo jedne sitnice - T-72 je iz SSSR-a dosao u jednom vagonu, a dokumentacija u dva.

Milosav

pre 7 godina

Pa tada smo bili ozbiljna i u svetu postovana drzava, secam se ovde u Kanadi davnih 80-ih sam upoznao jednog iz Indije, kaze imaju traktore "Fergusone" (IMT) iz Jugoslavije. Nasi gradjevinari su radili svugde po svetu i bili veoma cenjeni.
Secam se imali smo u tehnickoj skoli u KV seo razred Libijaca koji su ucili za zeleznicu koja im nikad nije zavrsena. Onda se stvarno nesto radilo, ovi danas smao umeju da lazu i mazu narodu oci ne bi li produzili svoju vladavinu za jos koju godinu.

berkut

pre 7 godina

(Posmatrac, 20. mart 2017 12:15)

Izneli ste gomilu gluposti i te priče o tenku M84 su samo plod mašte to jest mit koji ni sam Lazanski ne bi mogao da smisli i par puta ga je lično demantovao.
Dakle tenk M 84 nije ništa drugo nego Tuning Styling ruskog tenka T 72, dakle M 84 je modernizovan tenk T 72.
Zaista je bio dobar u svoje vreme ali daleko od toga da je bio među najboljima.
Tek ta priča o Zalivskom ratu nema veze sa istinom. Kuvajćani su imali naš M 84 ali on nije učestvovao ni u jednoj borbi jer su Iračani imali T 72 zadnje generacije i tada bi ta dva tenka u borbi bila podjednaka dakle egal.
U borbama su učestvovali Američki Abramsi i uništili su brojem i slovom tačno sto 100 Iračkih tenkova T 72 a da nisi imali bukvalno ni jedan gubitak Abramsa,dakle totalna pobeda 100/0.

Tek po završetku rata Ameri u oslobođen pust glavni grad puštaju da prvo uđu Kuvajćani i to jedna jedinica koja je upravo imala naše tenkove M84 koji uopšte nisu učestvovali u borbama ali su ih eto pustili da uparadiraju u grad čisto da bi se medijski digao moral narodu.
To je sva istina o našim tenkovima u tom ratu a u Pustinjskoj oluji takođe nisu učestvovali.

Igi

pre 7 godina

Ovo je sve poluistina,ili kako bi mali Perica voleo da je tako.
Prvo,M84 je usao u Kuvajt,da bi Kuvajtske snage simbolicno oslobodile Kuvajt.
Ameri i Britanci su sa svojim tenkovskim isle kroz Irak da obidju i odseku glavninu Irackih snaga u Kuvajtu,pri tome unistavajuci nemilosrdno na stotine T-72 ,koji je originalna verzija nase M84-ke...
Libija je kupila G-2 Galeb,a ne Super galeb G-4,niti Orao koji ste napisali u naslovu.

Dzoni

pre 7 godina

CZ-99 ..... losa kopija Sig Sauer P226. Jeftiniji da, ali mnogo manje kvalitetan, pitajte ove u SDPR sta bi sa poslom sa Egipcanima i sto ih vratise nazad.

артиљерац

pre 7 godina

САД јесу биле озбиљно заинтересоване за G-4.То је требало да буде
joint venture са General Dynamics-om.Био је предвиђен други мотор,
Pratt&Whitney,само већ је била 1990-91,распада СФРЈ,и од тога није испало ништа.Али,било је ВРЛО озбиљно.По некој рачуници,јер Амери
би тај авион увалили целом НАТО пакту,СФРЈ би приходовала око 7
милијарди$.Што се "Норе" тиче,све је то лепо,само хаубица је руска.
Српска војна индустрија не произоди топове.А и мотор и мењач су
"Мерцедес".Мало је ту наше памети,па и рада,ако хоћете.Најважнији
елементи,мотор и мењач,да би се возило кретало,и сама хаубица,се
увозе.

mali Perica

pre 7 godina

Citajuci rezimske novine Vecernje Novosti covek se, neminovno, zapita kako samo salju novinare do svih tih kutaka virtualne stvarnosti u svoj toj skupoci. Ne samo da pisu o stvarima koje ne postoje uopste nego su i cinjenice zamenili sa stvarima koje potpuno odgovaraju predizbornoj kampanji kamarile na vlasti. Bas, onako, jako neprofesionalno, do koske, sto bi se reklo.

Razmislite

pre 7 godina

Evo Taći sada formira vojsku pa mu, verovatno, treba svega i svašta a plaća u EUR-ima, eto prilike za dobar biznis. Bolje prilike za jedne i druge ne može biti, blizu, na dohvat ruke.

Posmatrac

pre 7 godina

Pomalo se razumem u ovu tematiku (iz raznih razloga), pa da rezimiram:

1. G-4 jeste bio razmatran i u USA kao trenazni avion (u okviru T-X programa). Dobio je solidne ocene zbog stabilnosti (sto je bitno za pocetnike). Nikako nije bio - 'gotovo kupljen'

2. M-84 u pustinji - Pred pocetak operacija, izvrseno je testiranje M-1 Abrams i M-84. Abrams se 'zaribao' zbog peska, a M-84 nije jer je bio namenski prodat Kuvajtu, pa je imao ugradjene odgovarajuce filtere. Isto je primenjeno i na M-1.

3. Visecevni raketni lanser "Orkan" nije bio nikakav 'nazadni' ruski sistem (to je inace nedavno predstavljana 'Morava'), vec tada moderni lansirni sistem sa kasetnom bojevom glavom. Nije bio 'cudo', ali je bio u rangu svetskih. Slicno je i sa haubicom 'Nora', u tom trenutku.

4. Spomenucu i 'Bumbar' - laserki navodjeni protivoklopni projektil. Pratio je svetske tokove, bio uz rame sa drugim modernim sistemima tog tipa.

Kao sto je tada u sportu Jugoslavija bila u svojevrsnom naponu snage (cak i u fudbalu!!), tako je bilo i sa namenskom industrijom - doslo je do napretka u razvoju modernih sistema i do prilike da se zakoraci u smeru visokotehnoloskog oruzja.

Danas od toga nema nista (vidi raketni sistem 'Morava')!

Vecito u minusu

pre 7 godina

(i prostiremo se od Soluna...)Ti kao i jos nekoliko komentara totalno ste pomasili temu.Covek prica o proizvodji oruzja u vremenu SFRJ do njenog raspada 90' god.Tadasnja proizvodnja i izvoz sa danasnjim sto se radi u Srbiji je razlika kao nebo i zemlja!!Ali dobro izbacio si bes i muku i nadam se da ti je sada malo lakse.

Power

pre 7 godina

Galeb g4 jeste bio na američkom konkursu za trenazni avion ali je prvi otpao nije ni ušao ni uži krug zbog već tada zastrelog motora. Takođe m84 uopšte nije ni koristen u Zalivskom ratu zbog sličnosti sa irackim t72.

i prostiremo se od Soluna do Tokija

pre 7 godina

Tekst kao zlatno doba Miloševićeve propagande, rekao bi čovek da se ništa nije promenilo od devedesetih. A da, i nije. Po ovome naše oružje je naprednije od američkog i ruskog zajedno, a mi smo centralna vojna sila planete. Najbolji tenk u istoriji čovečanstva, avion koji razbio migove i američka čuda tehnike, rakete koje gađaju čoveka u oko na Mesecu... mora da sravnili sa zemljom NATO i pobedili boraniju iz susedstva za 5 minuta. A kad se probudite vojska nam nema ni za hranu, pobedili nas svi koji su hteli, tehnika na nivou od pre 50 godina, avioni padali čim ih pogledaju NATO avioni... Ali smo zato i dalje šampioni u spinovima, kao u vreme SPS-a i radikala. A da...i dalje je njihovo vreme.

General

pre 7 godina

Sve su ovo bajke i lovacke price. Amerikanci nikada nisu bili ozbiljno zainteresovani za Galeb, CZ99 je pistolj sa upitnom pouzdanoscu, karabin moze da napravi bolje opremljena zanatska radionica, a Gadafi i Sadam su nase oruzje kupovali zbog politike i zato sto niko drugi nije hteo da im proda.

milos

pre 7 godina

lepo napisano. mada u ratovima 90tih niijedno od ovih oruzja se nije pokazalo. galebovi su obarani bezmalo sa puskama dvocevkama, orkan koliko je precizan - pokazalo se kod gadjanja zagreba - pogodjeni samo civilni ciljevi, tenk t84 - u vukovaru ogromni gubici.. tek sad ova nova oruzja su mozda nesto bolja

tokamak

pre 7 godina

Da ali koliko je profita bilo. Cini mi se da je za M84 potroseno 2 milijarde za istrazivanja. U smislu prodaje RTB Bor razbija ali kad treba da plati struju nastaje problem. A koliko se secam namenskoj je otpisivano brdo nekih dugova za doprinse i sl.

MGM

pre 7 godina

Sve zemlje u cijoj izgradnji su ucestcovale firme iz SFRJ i kasnine SRJ (Irak, Libija, Sirija) su sravnjene sa zemljom i sada ce obnovu da im rade americke i britanske firme. Da vidite slike Iraka iz perioda 82-89 da ne mozete da verujete. Kakve su oni gradjevine imali tada, kakve bolnice .... mi o tome samo mozeno da sanjamo. Vecina od toga je danas u rusevinama. U Libiji isto. Sirija je aktuelna ovih dana. Dovoljno je reci da je tada u Iraku (nezavisno od svetskog trzista nafte) paritet voda-benzin bio 1-25. Litar vode je vredeo kao 25 litara benzina. Mogli su benzinom da se kupaju kao mi vodom. Mnogi nasi gradjevinci, lekari i medicinsko osoblje sve sto danas imaju mogu da zahvale godinama provedenim na radu u Iraku, Libiji, Siriji. Ali to nije odgovaralo „demokratskim" zemljama i danas smo tu gde smo.

export-Import

pre 7 godina

Vajni novinar Ruskih Večernjih Novosti bi morao da Rasčlani pojam PRIHODOVALA toliko i toliko $$$.
U ovoj zemlji postoji zakon o Deviznom poslovanju,Spoljnoj Trgovini.Naplata Izvezene Robe ,shodno vrednosti na Izvoznoj Deklaraciji(JCI) mora da se izvrsi u celosti preko Banke.
Kako radi JugoiNport,SDPR,to niko nikada u ovoj zemlji nije uspeo da sazna.Za njih ne postoji nikakva kontrola,ono su OFF SHORE drzava u Drzavi.

seljadin

pre 7 godina

takvih firmi u Srbiji je do 1990te bilo sijaset, nase su firme gradile bliski istok, tornjeve u Kuvajtu, u Iraku citave gradove, po Egiptu, Libiji, Siriji, na kraju su ostali duzni 4 milijarde dolara (CCCP i Irak), prema tome zapadna propaganda kako se moze ziveti lepo od zaduzivanja od zapadnih banki je cista besmislica zbog koje cemo svi ispastati.

zman

pre 7 godina

Struka je rekla d G4 nikad nije dostigao ono za šta je konstruisan.Polovičan proizvod.
Ostalo...hvaljenjw nečim od pre 40 godina a šta je proizvodila cela SFRJ.Danas za to nema ni mašina , ni znanja ni tehnologije i najvažnije novčanih sredstava.Zemlja od 6 mil stanvnika teško da išta od toga može da priušti.O toj Nori i ostalom slušamo već 20 godina.Ko o zastavi i jugu 55.Da je naša zemlja znala nešto... napravila bi dizel motor koji bi ugrađivalala u stojadina...ni tada a ni sada teško da može to da se realizuje, opet zbog trišta i nemanja para.Sve ostalo čist marketing, pranje a i ne trerba nam.Da nam je trebalo do sada bi već imali uvedene te sisteme u naoružanje , kao i avion lasta :)

miki

pre 7 godina

ne zove se film lovac na jelene vec Hunting Season (Sezona Lova) a pored DeNira glumi i Dzon Travolta koji u filmu glumi srbina bivseg pripadnika Škorpiona u ratu u bih.

noko

pre 7 godina

Danas ni lopatu ne proizvodimo već uvozi se iz Slovenije ili Hrvatske, o čemu ovaj tekst, kakvi crni galeb G4 u američkoj vojsci!?? Ostavite prošlost i Jugoslaviju, da nije bilo rata ona bi ekonomski propala, jedno je bilo garantovano. Treba da živimo u sadašnjosti kakva god da je i da vidimo gde smo danas na toj mapi sveta, da se pomirimo da smo mali i siromašni kao što su Slovaci, Mađari i Česi pre 25 godina a pogledajte danas gde su.

Srđan

pre 7 godina

Malo se zaneo ovaj čika, ta njegova priča je više na nivou urbanih mitova u kojima nema mnogo istine.
A i Zastavin karabin nije se koristio u Lovcu na jelene. Remington puška je u pitanju.

Ground control to major Tom

pre 7 godina

Jel znajo ovi dobri ljudi da je Gadafi umro ima godina pet, a da država Libija ne postoji. Za početak im recite to da vidimo kakva će reakcija da bude :D

Ludo

pre 7 godina

Delovi teksta su uvredljivi za razum i inteligenciju:
U vezi aviona Galeb 4: "Kada su njihovi stručnjaci pogledali dokumentaciju i performanse ove letelice, rekli su da je reč o avionu “prve polovine 21. veka”. - Istina je da to bio jedan od desetine sličnih aviona iz tog vremena, običan prelazni školsko-borbeni avion. Bio bi zastareo i kad je konstruisan.
"Tenk M-84A jedan je od najuspešnijih vojnih sistema ikada konstruisanih i napravljenih na svetu..." - Ovo je u sušini najveća uvreda, u pitanju je samo slabija varijanta sovjetskog tenka M72 koji se kod nas proizvodio po licenci, pokazao se skandalozno loše u balkanskim ratovima i na Bliskom istoku.
"Lanser raketa “orkan”, kada je konstruisan, takođe je bio svojevrsno tehnološko čudo." - Govorimo o kraju '80-ih, svemirska letelica Voyager je otišao daleko od Zemlje, rakete već izlazile u stratosferu...ali Srbin je napravio tehnološki čudo tako što je malo unazadio karakteristike ruskog sistema iz Drugog svetskog rata.

garfild

pre 7 godina

Prvo geska u naslovu, nije orao vec galeb. Onda gomila bajki o nikad finalzovanim projektima. Sta tek reci na izjavu da je jedino M84 usao u Kuvajt, a taj tenk je bio u sastavu kuvajtske vojske???!! U zalivskom ratu nije ni koriscen, jer je bio slican irackim (ruskim) tenkovima cija je kopija, pa je bio rizik da ih amerikanci bombarduju.

Salvi

pre 7 godina

"Uzlet namenske industrije danas podseća na zlatno doba bivše države. U 2016. prihodovali 894 miliona dolara, a u godini raspada bivše zemlje 2,5 milijardi" - Ahaha, podseća! Izvoz tada bio višestruko veći, ali današnji podseća! To mogu samo novosti.

Pehad

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali to su lovacke price. Da je samo M84 usao u Kuvajt (odakle?)

Bitka sa Kuvajtski aerodrom u Kuvajtu, ucestvovala 1. divizija marinaca sa Patonima, 2. divizija sa Abramsima, cenim da je to dovoljno, 2 modela tenkova.

M84 je koristila 35. oklopna brigada vojske Kuvajta i on Nije ucestvovao u borbama jer neodoljivo podseca na iracki T72, sto zapravo i jeste.

Nije lepo pricati lovacke price u doba interneta. Zbog firme vam kazem, ako ovo znaju ljudi koji amaterski prate vojnu istoriju, sta mislite koliko bude smesno ljudima koji su profesionalci.

NIMI

pre 7 godina

Naš tenk nije jedini koji je ušao u Kuvajt. Američki Abramsi su takodje ušli i u Kuvajt i u Irak bez ikakvih problema. Amerikanci su uvideli bi mogli imati problema zbog peska pa su stavili specijalne filtere koji su sprečavali pesak da udje u motor. Dakle potpuna izmišljotina. CZ99 je zastareo pištolj. Mislite ako ste proizvodili jedan model auta svakih 20 godina da to možete i sa pištoljem? Hrvati su napravili pištolj koj je broj 1 po prodaji u USA, a vi mislite da živite od stare slave. Mnogo moderniji pištolji nisu prošli najnoviji konkurs za novi pištolj kojim će biti opremljena američka vojska, a vi pričate o pištolju proizvedenom pre više od 25 godina.

seljadin

pre 7 godina

takvih firmi u Srbiji je do 1990te bilo sijaset, nase su firme gradile bliski istok, tornjeve u Kuvajtu, u Iraku citave gradove, po Egiptu, Libiji, Siriji, na kraju su ostali duzni 4 milijarde dolara (CCCP i Irak), prema tome zapadna propaganda kako se moze ziveti lepo od zaduzivanja od zapadnih banki je cista besmislica zbog koje cemo svi ispastati.

Pehad

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali to su lovacke price. Da je samo M84 usao u Kuvajt (odakle?)

Bitka sa Kuvajtski aerodrom u Kuvajtu, ucestvovala 1. divizija marinaca sa Patonima, 2. divizija sa Abramsima, cenim da je to dovoljno, 2 modela tenkova.

M84 je koristila 35. oklopna brigada vojske Kuvajta i on Nije ucestvovao u borbama jer neodoljivo podseca na iracki T72, sto zapravo i jeste.

Nije lepo pricati lovacke price u doba interneta. Zbog firme vam kazem, ako ovo znaju ljudi koji amaterski prate vojnu istoriju, sta mislite koliko bude smesno ljudima koji su profesionalci.

i prostiremo se od Soluna do Tokija

pre 7 godina

Tekst kao zlatno doba Miloševićeve propagande, rekao bi čovek da se ništa nije promenilo od devedesetih. A da, i nije. Po ovome naše oružje je naprednije od američkog i ruskog zajedno, a mi smo centralna vojna sila planete. Najbolji tenk u istoriji čovečanstva, avion koji razbio migove i američka čuda tehnike, rakete koje gađaju čoveka u oko na Mesecu... mora da sravnili sa zemljom NATO i pobedili boraniju iz susedstva za 5 minuta. A kad se probudite vojska nam nema ni za hranu, pobedili nas svi koji su hteli, tehnika na nivou od pre 50 godina, avioni padali čim ih pogledaju NATO avioni... Ali smo zato i dalje šampioni u spinovima, kao u vreme SPS-a i radikala. A da...i dalje je njihovo vreme.

Ludo

pre 7 godina

Delovi teksta su uvredljivi za razum i inteligenciju:
U vezi aviona Galeb 4: "Kada su njihovi stručnjaci pogledali dokumentaciju i performanse ove letelice, rekli su da je reč o avionu “prve polovine 21. veka”. - Istina je da to bio jedan od desetine sličnih aviona iz tog vremena, običan prelazni školsko-borbeni avion. Bio bi zastareo i kad je konstruisan.
"Tenk M-84A jedan je od najuspešnijih vojnih sistema ikada konstruisanih i napravljenih na svetu..." - Ovo je u sušini najveća uvreda, u pitanju je samo slabija varijanta sovjetskog tenka M72 koji se kod nas proizvodio po licenci, pokazao se skandalozno loše u balkanskim ratovima i na Bliskom istoku.
"Lanser raketa “orkan”, kada je konstruisan, takođe je bio svojevrsno tehnološko čudo." - Govorimo o kraju '80-ih, svemirska letelica Voyager je otišao daleko od Zemlje, rakete već izlazile u stratosferu...ali Srbin je napravio tehnološki čudo tako što je malo unazadio karakteristike ruskog sistema iz Drugog svetskog rata.

NIMI

pre 7 godina

Naš tenk nije jedini koji je ušao u Kuvajt. Američki Abramsi su takodje ušli i u Kuvajt i u Irak bez ikakvih problema. Amerikanci su uvideli bi mogli imati problema zbog peska pa su stavili specijalne filtere koji su sprečavali pesak da udje u motor. Dakle potpuna izmišljotina. CZ99 je zastareo pištolj. Mislite ako ste proizvodili jedan model auta svakih 20 godina da to možete i sa pištoljem? Hrvati su napravili pištolj koj je broj 1 po prodaji u USA, a vi mislite da živite od stare slave. Mnogo moderniji pištolji nisu prošli najnoviji konkurs za novi pištolj kojim će biti opremljena američka vojska, a vi pričate o pištolju proizvedenom pre više od 25 godina.

MGM

pre 7 godina

Sve zemlje u cijoj izgradnji su ucestcovale firme iz SFRJ i kasnine SRJ (Irak, Libija, Sirija) su sravnjene sa zemljom i sada ce obnovu da im rade americke i britanske firme. Da vidite slike Iraka iz perioda 82-89 da ne mozete da verujete. Kakve su oni gradjevine imali tada, kakve bolnice .... mi o tome samo mozeno da sanjamo. Vecina od toga je danas u rusevinama. U Libiji isto. Sirija je aktuelna ovih dana. Dovoljno je reci da je tada u Iraku (nezavisno od svetskog trzista nafte) paritet voda-benzin bio 1-25. Litar vode je vredeo kao 25 litara benzina. Mogli su benzinom da se kupaju kao mi vodom. Mnogi nasi gradjevinci, lekari i medicinsko osoblje sve sto danas imaju mogu da zahvale godinama provedenim na radu u Iraku, Libiji, Siriji. Ali to nije odgovaralo „demokratskim" zemljama i danas smo tu gde smo.

General

pre 7 godina

Sve su ovo bajke i lovacke price. Amerikanci nikada nisu bili ozbiljno zainteresovani za Galeb, CZ99 je pistolj sa upitnom pouzdanoscu, karabin moze da napravi bolje opremljena zanatska radionica, a Gadafi i Sadam su nase oruzje kupovali zbog politike i zato sto niko drugi nije hteo da im proda.

noko

pre 7 godina

Danas ni lopatu ne proizvodimo već uvozi se iz Slovenije ili Hrvatske, o čemu ovaj tekst, kakvi crni galeb G4 u američkoj vojsci!?? Ostavite prošlost i Jugoslaviju, da nije bilo rata ona bi ekonomski propala, jedno je bilo garantovano. Treba da živimo u sadašnjosti kakva god da je i da vidimo gde smo danas na toj mapi sveta, da se pomirimo da smo mali i siromašni kao što su Slovaci, Mađari i Česi pre 25 godina a pogledajte danas gde su.

export-Import

pre 7 godina

Vajni novinar Ruskih Večernjih Novosti bi morao da Rasčlani pojam PRIHODOVALA toliko i toliko $$$.
U ovoj zemlji postoji zakon o Deviznom poslovanju,Spoljnoj Trgovini.Naplata Izvezene Robe ,shodno vrednosti na Izvoznoj Deklaraciji(JCI) mora da se izvrsi u celosti preko Banke.
Kako radi JugoiNport,SDPR,to niko nikada u ovoj zemlji nije uspeo da sazna.Za njih ne postoji nikakva kontrola,ono su OFF SHORE drzava u Drzavi.

tokamak

pre 7 godina

Da ali koliko je profita bilo. Cini mi se da je za M84 potroseno 2 milijarde za istrazivanja. U smislu prodaje RTB Bor razbija ali kad treba da plati struju nastaje problem. A koliko se secam namenskoj je otpisivano brdo nekih dugova za doprinse i sl.

Posmatrac

pre 7 godina

Pomalo se razumem u ovu tematiku (iz raznih razloga), pa da rezimiram:

1. G-4 jeste bio razmatran i u USA kao trenazni avion (u okviru T-X programa). Dobio je solidne ocene zbog stabilnosti (sto je bitno za pocetnike). Nikako nije bio - 'gotovo kupljen'

2. M-84 u pustinji - Pred pocetak operacija, izvrseno je testiranje M-1 Abrams i M-84. Abrams se 'zaribao' zbog peska, a M-84 nije jer je bio namenski prodat Kuvajtu, pa je imao ugradjene odgovarajuce filtere. Isto je primenjeno i na M-1.

3. Visecevni raketni lanser "Orkan" nije bio nikakav 'nazadni' ruski sistem (to je inace nedavno predstavljana 'Morava'), vec tada moderni lansirni sistem sa kasetnom bojevom glavom. Nije bio 'cudo', ali je bio u rangu svetskih. Slicno je i sa haubicom 'Nora', u tom trenutku.

4. Spomenucu i 'Bumbar' - laserki navodjeni protivoklopni projektil. Pratio je svetske tokove, bio uz rame sa drugim modernim sistemima tog tipa.

Kao sto je tada u sportu Jugoslavija bila u svojevrsnom naponu snage (cak i u fudbalu!!), tako je bilo i sa namenskom industrijom - doslo je do napretka u razvoju modernih sistema i do prilike da se zakoraci u smeru visokotehnoloskog oruzja.

Danas od toga nema nista (vidi raketni sistem 'Morava')!

Ground control to major Tom

pre 7 godina

Jel znajo ovi dobri ljudi da je Gadafi umro ima godina pet, a da država Libija ne postoji. Za početak im recite to da vidimo kakva će reakcija da bude :D

garfild

pre 7 godina

Prvo geska u naslovu, nije orao vec galeb. Onda gomila bajki o nikad finalzovanim projektima. Sta tek reci na izjavu da je jedino M84 usao u Kuvajt, a taj tenk je bio u sastavu kuvajtske vojske???!! U zalivskom ratu nije ni koriscen, jer je bio slican irackim (ruskim) tenkovima cija je kopija, pa je bio rizik da ih amerikanci bombarduju.

Srđan

pre 7 godina

Malo se zaneo ovaj čika, ta njegova priča je više na nivou urbanih mitova u kojima nema mnogo istine.
A i Zastavin karabin nije se koristio u Lovcu na jelene. Remington puška je u pitanju.

Salvi

pre 7 godina

"Uzlet namenske industrije danas podseća na zlatno doba bivše države. U 2016. prihodovali 894 miliona dolara, a u godini raspada bivše zemlje 2,5 milijardi" - Ahaha, podseća! Izvoz tada bio višestruko veći, ali današnji podseća! To mogu samo novosti.

zman

pre 7 godina

Struka je rekla d G4 nikad nije dostigao ono za šta je konstruisan.Polovičan proizvod.
Ostalo...hvaljenjw nečim od pre 40 godina a šta je proizvodila cela SFRJ.Danas za to nema ni mašina , ni znanja ni tehnologije i najvažnije novčanih sredstava.Zemlja od 6 mil stanvnika teško da išta od toga može da priušti.O toj Nori i ostalom slušamo već 20 godina.Ko o zastavi i jugu 55.Da je naša zemlja znala nešto... napravila bi dizel motor koji bi ugrađivalala u stojadina...ni tada a ni sada teško da može to da se realizuje, opet zbog trišta i nemanja para.Sve ostalo čist marketing, pranje a i ne trerba nam.Da nam je trebalo do sada bi već imali uvedene te sisteme u naoružanje , kao i avion lasta :)

mali Perica

pre 7 godina

Citajuci rezimske novine Vecernje Novosti covek se, neminovno, zapita kako samo salju novinare do svih tih kutaka virtualne stvarnosti u svoj toj skupoci. Ne samo da pisu o stvarima koje ne postoje uopste nego su i cinjenice zamenili sa stvarima koje potpuno odgovaraju predizbornoj kampanji kamarile na vlasti. Bas, onako, jako neprofesionalno, do koske, sto bi se reklo.

Dzoni

pre 7 godina

CZ-99 ..... losa kopija Sig Sauer P226. Jeftiniji da, ali mnogo manje kvalitetan, pitajte ove u SDPR sta bi sa poslom sa Egipcanima i sto ih vratise nazad.

milos

pre 7 godina

lepo napisano. mada u ratovima 90tih niijedno od ovih oruzja se nije pokazalo. galebovi su obarani bezmalo sa puskama dvocevkama, orkan koliko je precizan - pokazalo se kod gadjanja zagreba - pogodjeni samo civilni ciljevi, tenk t84 - u vukovaru ogromni gubici.. tek sad ova nova oruzja su mozda nesto bolja

Power

pre 7 godina

Galeb g4 jeste bio na američkom konkursu za trenazni avion ali je prvi otpao nije ni ušao ni uži krug zbog već tada zastrelog motora. Takođe m84 uopšte nije ni koristen u Zalivskom ratu zbog sličnosti sa irackim t72.

артиљерац

pre 7 godina

САД јесу биле озбиљно заинтересоване за G-4.То је требало да буде
joint venture са General Dynamics-om.Био је предвиђен други мотор,
Pratt&Whitney,само већ је била 1990-91,распада СФРЈ,и од тога није испало ништа.Али,било је ВРЛО озбиљно.По некој рачуници,јер Амери
би тај авион увалили целом НАТО пакту,СФРЈ би приходовала око 7
милијарди$.Што се "Норе" тиче,све је то лепо,само хаубица је руска.
Српска војна индустрија не произоди топове.А и мотор и мењач су
"Мерцедес".Мало је ту наше памети,па и рада,ако хоћете.Најважнији
елементи,мотор и мењач,да би се возило кретало,и сама хаубица,се
увозе.

Razmislite

pre 7 godina

Evo Taći sada formira vojsku pa mu, verovatno, treba svega i svašta a plaća u EUR-ima, eto prilike za dobar biznis. Bolje prilike za jedne i druge ne može biti, blizu, na dohvat ruke.

Vecito u minusu

pre 7 godina

(i prostiremo se od Soluna...)Ti kao i jos nekoliko komentara totalno ste pomasili temu.Covek prica o proizvodji oruzja u vremenu SFRJ do njenog raspada 90' god.Tadasnja proizvodnja i izvoz sa danasnjim sto se radi u Srbiji je razlika kao nebo i zemlja!!Ali dobro izbacio si bes i muku i nadam se da ti je sada malo lakse.

Milosav

pre 7 godina

Pa tada smo bili ozbiljna i u svetu postovana drzava, secam se ovde u Kanadi davnih 80-ih sam upoznao jednog iz Indije, kaze imaju traktore "Fergusone" (IMT) iz Jugoslavije. Nasi gradjevinari su radili svugde po svetu i bili veoma cenjeni.
Secam se imali smo u tehnickoj skoli u KV seo razred Libijaca koji su ucili za zeleznicu koja im nikad nije zavrsena. Onda se stvarno nesto radilo, ovi danas smao umeju da lazu i mazu narodu oci ne bi li produzili svoju vladavinu za jos koju godinu.

berkut

pre 7 godina

(Posmatrac, 20. mart 2017 12:15)

Izneli ste gomilu gluposti i te priče o tenku M84 su samo plod mašte to jest mit koji ni sam Lazanski ne bi mogao da smisli i par puta ga je lično demantovao.
Dakle tenk M 84 nije ništa drugo nego Tuning Styling ruskog tenka T 72, dakle M 84 je modernizovan tenk T 72.
Zaista je bio dobar u svoje vreme ali daleko od toga da je bio među najboljima.
Tek ta priča o Zalivskom ratu nema veze sa istinom. Kuvajćani su imali naš M 84 ali on nije učestvovao ni u jednoj borbi jer su Iračani imali T 72 zadnje generacije i tada bi ta dva tenka u borbi bila podjednaka dakle egal.
U borbama su učestvovali Američki Abramsi i uništili su brojem i slovom tačno sto 100 Iračkih tenkova T 72 a da nisi imali bukvalno ni jedan gubitak Abramsa,dakle totalna pobeda 100/0.

Tek po završetku rata Ameri u oslobođen pust glavni grad puštaju da prvo uđu Kuvajćani i to jedna jedinica koja je upravo imala naše tenkove M84 koji uopšte nisu učestvovali u borbama ali su ih eto pustili da uparadiraju u grad čisto da bi se medijski digao moral narodu.
To je sva istina o našim tenkovima u tom ratu a u Pustinjskoj oluji takođe nisu učestvovali.

Igi

pre 7 godina

Ovo je sve poluistina,ili kako bi mali Perica voleo da je tako.
Prvo,M84 je usao u Kuvajt,da bi Kuvajtske snage simbolicno oslobodile Kuvajt.
Ameri i Britanci su sa svojim tenkovskim isle kroz Irak da obidju i odseku glavninu Irackih snaga u Kuvajtu,pri tome unistavajuci nemilosrdno na stotine T-72 ,koji je originalna verzija nase M84-ke...
Libija je kupila G-2 Galeb,a ne Super galeb G-4,niti Orao koji ste napisali u naslovu.

Kole

pre 7 godina

@артиљерацKada obrneš svaki ''Mercedesov'' V8 kamionski motor, sa unutršnje strane, je izliveno u bloku motora:'' Made under licence by Detroit Diesel''. Toliko o nemačkoj pameti.
(PVO, 20. mart 2017 18:12)

Dizel motor je izmišljen u Nemačkoj. Rudolf Dizel, pronalazač dizel motora, je bio Nemac. I ciklus benzinskog motora SUS je nemački izum (Oto). Kao i Vankelov motor. A bogami i mlazni motor (doduše istovremeno kad i Englezi). Ajd sad izračunaj ponovo ko je tu od koga morao da kupuje pamet.

miki

pre 7 godina

ne zove se film lovac na jelene vec Hunting Season (Sezona Lova) a pored DeNira glumi i Dzon Travolta koji u filmu glumi srbina bivseg pripadnika Škorpiona u ratu u bih.

Srba

pre 7 godina

O cemu vi pricatem Kakvi lazari i milosi. Pa to su makete. Mi nemamo fabrike koje bi to pravile, a i vecina toga sto bi se u njih ugradilo je iz uvoza.

berkut

pre 7 godina

Gle, mićo, M-84 i T-72 se po spoljašnosti vrlo malo razlikuju, ali po sistemu automatskog upravljanja vatrom su "nebo i zemlja" u korist M-84, ali ti ne znaš šta to znači, a to je srce naoružanja i preciznosti.. Kuvajtu je izvožena varijanta M-84A, koja se pokazala izuzetnom u pustinji. U odnosu na abramsa, mnogo je niži i lakši, a samim tim i brži. U pustinji je dostizao i brzine do 120 km/h. Po pitanju naoružanja, naročito topa, je neprikosnoven. Ima glatku cev, ali i to je viša matematika za sebe. I na kraju, nije bio najbolji, ali je bio visoko među najboljima.
(Tata spalio Đenku, 20. mart 2017 22:08)

Gle Mićo i ta brzina od 120 km/h po pustinji je diskutabilan podatak jer ni po tvrdom nije mogao više od 70 km/h

артиљерац

pre 7 godina

@ PVO Никад нисам возио камион,још мање обртао моторе да би видео
то што си написао.Али да то пише на мерцедесовим моторима,могу да
поверујем.Због тога што је Detroit Diesel америчка подружница фирме
Daimler AG,из Штутгарта,у чијем је власништву и Мерцедес Бенц.А и
твоје знање енглеског је оскудно.Made under the licence by Detriot
Diesel незначи да је DD носилац лиценце,него да он израђује по
нечијој(мерцедесовој)лиценци.Обрнуто би било..under the licence OF..

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

...Dakle tenk M 84 nije ništa drugo nego Tuning Styling ruskog tenka T 72, dakle M 84 je modernizovan tenk T 72. 
Zaista je bio dobar u svoje vreme ali daleko od toga da je bio među najboljima. 
Tek ta priča o Zalivskom ratu nema veze sa istinom...
(berkut, 20. mart 2017 17:17)

Gle, mićo, M-84 i T-72 se po spoljašnosti vrlo malo razlikuju, ali po sistemu automatskog upravljanja vatrom su "nebo i zemlja" u korist M-84, ali ti ne znaš šta to znači, a to je srce naoružanja i preciznosti.. Kuvajtu je izvožena varijanta M-84A, koja se pokazala izuzetnom u pustinji. U odnosu na abramsa, mnogo je niži i lakši, a samim tim i brži. U pustinji je dostizao i brzine do 120 km/h. Po pitanju naoružanja, naročito topa, je neprikosnoven. Ima glatku cev, ali i to je viša matematika za sebe. I na kraju, nije bio najbolji, ali je bio visoko među najboljima.

Posmatrac

pre 7 godina

@berkut
Hajde mi nadjite u tekstu gde sam napisao da je M-84 ucestvovao u borbama, i da je bolji od M-1 Abramsa (osim u toj konkretnoj situaciji jer je bio namenski modifikovan).
Ako ne mozete navesti zahtevam da mi se izvinite.
Inace o tom tenku znam mnogo vise od vas, sitnog skribomana. Evo jedne sitnice - T-72 je iz SSSR-a dosao u jednom vagonu, a dokumentacija u dva.

PVO

pre 7 godina

@артиљерац
Kada obrneš svaki ''Mercedesov'' V8 kamionski motor, sa unutršnje strane, je izliveno u bloku motora:'' Made under licence by Detroit Diesel''. Toliko o nemačkoj pameti.

blinkikoala

pre 7 godina

E moji vi tad se i od poljoprivrede i privrede slivalo jos 10 puta toliko. Moj deda kaze da od poljoprivrede mora svake godine da se zaradi da mozes da kupis nov traktor...kaze nekada je to tako bilo

Gojkovic dr.Nenad

pre 6 godina

Poštovana gospodo, vi koji ste slali komentare u vezi teksta objavljenog u Večernjim novostima. Na samom početku, izvinjavam se svima što sam sa određenim zakašnjenjem pročitao vase komentare. U vezi sa tim imam obavezu da vam izložim nekoliko dodatnih informacija, ispravki...
Generalno, da bi diskutovali o nečemu, osnovno je da ste bliski temi, da se razumijete u predmet. Iz vaših komentara mogu zaključiti da ste, generalno, daleko od poznavanja materije o kojoj raspravljate i dajete komentare; O stručnim stvarima validne komentare mogu dati oni koji se u to razumiju. U suprotnom, to mi lići na politikantsko prazno naglabanje, ili da ste vi spremni u svakom trenutku da dajete ocjene rada i postupaka neurohirurga u operacionoj sali ili konstruktora podmornice... ili bilo za bilo šta.
U vezi G-4; kompletna dokumentacija u vezi plasmana aviona G-4 se nalazi u Muzeju vazduhoplovstva na Surčinu. Možete je u svako doba pogledati i uvjeriti se u istinitost navoda. Priče o "plodu mašte", o "zavjeri SAD" u vezi ovog posla je stvarno deplasirana i lišena razuma. Postoje dokumenti koji cijelu priču podkrepljuju. Za vašu informaciju, kod Engleza postoji izreka: "Činjenice su tvrdoglava stvar, htjeli mi ili ne, one ostaju".

Gojkovic dr.Nenad

pre 6 godina

U vezi tenka M84A; Tačno je da je prvi ušao u Kuvajt i to iz Saudijske Arabije; Odlikovalo ga je nekoliko prednosti u odnosu na original M72: kao prvo to je bio motor od 1200ks, koji je trošio sve vrste goriva; motor i mjenjač su proizvođeni u FAMOS-u Sarajevo; zatim tu je bila cijev (olučena i neolučena) sa zatvaračem iz BRATSTVO Novi Travnik; hidraulika iz PPT; elektronika i nišanski sistem, dijelom iz uvoza, a dijelom domaća proizvodnja; prednost je bila, kao prvom tenku u to doba, što je laserski nišanski sistem bio spregnut sa cijevi, tako da je bez obzira na brzinu (do 70km/h) i konfiguraciju terena, cijev uvijek bila usmjerena ka zadatom cilju; silueta mi je bila za oko 1/4 manja od Abrams-a i sličnih, imao je samo 3 člana posade; punjenje je bilo automatizovano; oklop je bio sače...
CZ99, vidim javlja se mnogo "poznavalaca"; ono što je navedeno u tekstu nije plod mašte već činjenica. Direktor, vlasnik porodične firme BERRETA je doša u SDPR i lično meni nudio da bude kooperant ZASTAVI!!! To je činjenica i za to postoje dokumenti.
Što se tiće rada JUGOIMPORT-SDPR, tačno je da je bio sklonjen od očiju javnosti - pa takve firme u cijelom svijetu su "sklonjene od očiju javnosti", ali je imao daleko dublju, strožiju i sveobuhvatniju kontrolu od bilo koje "civilne" firme. Za sve postoji dokumentacija.
Poštovana gospodo, hvala vam na trudu koji ste uložili čitajući tekst u Novostima. To je za svaku pohvalu, a što se tiće ocjena, držite se vama bliskih tema i sadržaja.

miki

pre 7 godina

ne zove se film lovac na jelene vec Hunting Season (Sezona Lova) a pored DeNira glumi i Dzon Travolta koji u filmu glumi srbina bivseg pripadnika Škorpiona u ratu u bih.

Ludo

pre 7 godina

Delovi teksta su uvredljivi za razum i inteligenciju:
U vezi aviona Galeb 4: "Kada su njihovi stručnjaci pogledali dokumentaciju i performanse ove letelice, rekli su da je reč o avionu “prve polovine 21. veka”. - Istina je da to bio jedan od desetine sličnih aviona iz tog vremena, običan prelazni školsko-borbeni avion. Bio bi zastareo i kad je konstruisan.
"Tenk M-84A jedan je od najuspešnijih vojnih sistema ikada konstruisanih i napravljenih na svetu..." - Ovo je u sušini najveća uvreda, u pitanju je samo slabija varijanta sovjetskog tenka M72 koji se kod nas proizvodio po licenci, pokazao se skandalozno loše u balkanskim ratovima i na Bliskom istoku.
"Lanser raketa “orkan”, kada je konstruisan, takođe je bio svojevrsno tehnološko čudo." - Govorimo o kraju '80-ih, svemirska letelica Voyager je otišao daleko od Zemlje, rakete već izlazile u stratosferu...ali Srbin je napravio tehnološki čudo tako što je malo unazadio karakteristike ruskog sistema iz Drugog svetskog rata.

milos

pre 7 godina

lepo napisano. mada u ratovima 90tih niijedno od ovih oruzja se nije pokazalo. galebovi su obarani bezmalo sa puskama dvocevkama, orkan koliko je precizan - pokazalo se kod gadjanja zagreba - pogodjeni samo civilni ciljevi, tenk t84 - u vukovaru ogromni gubici.. tek sad ova nova oruzja su mozda nesto bolja

i prostiremo se od Soluna do Tokija

pre 7 godina

Tekst kao zlatno doba Miloševićeve propagande, rekao bi čovek da se ništa nije promenilo od devedesetih. A da, i nije. Po ovome naše oružje je naprednije od američkog i ruskog zajedno, a mi smo centralna vojna sila planete. Najbolji tenk u istoriji čovečanstva, avion koji razbio migove i američka čuda tehnike, rakete koje gađaju čoveka u oko na Mesecu... mora da sravnili sa zemljom NATO i pobedili boraniju iz susedstva za 5 minuta. A kad se probudite vojska nam nema ni za hranu, pobedili nas svi koji su hteli, tehnika na nivou od pre 50 godina, avioni padali čim ih pogledaju NATO avioni... Ali smo zato i dalje šampioni u spinovima, kao u vreme SPS-a i radikala. A da...i dalje je njihovo vreme.

Power

pre 7 godina

Galeb g4 jeste bio na američkom konkursu za trenazni avion ali je prvi otpao nije ni ušao ni uži krug zbog već tada zastrelog motora. Takođe m84 uopšte nije ni koristen u Zalivskom ratu zbog sličnosti sa irackim t72.

seljadin

pre 7 godina

takvih firmi u Srbiji je do 1990te bilo sijaset, nase su firme gradile bliski istok, tornjeve u Kuvajtu, u Iraku citave gradove, po Egiptu, Libiji, Siriji, na kraju su ostali duzni 4 milijarde dolara (CCCP i Irak), prema tome zapadna propaganda kako se moze ziveti lepo od zaduzivanja od zapadnih banki je cista besmislica zbog koje cemo svi ispastati.

General

pre 7 godina

Sve su ovo bajke i lovacke price. Amerikanci nikada nisu bili ozbiljno zainteresovani za Galeb, CZ99 je pistolj sa upitnom pouzdanoscu, karabin moze da napravi bolje opremljena zanatska radionica, a Gadafi i Sadam su nase oruzje kupovali zbog politike i zato sto niko drugi nije hteo da im proda.

NIMI

pre 7 godina

Naš tenk nije jedini koji je ušao u Kuvajt. Američki Abramsi su takodje ušli i u Kuvajt i u Irak bez ikakvih problema. Amerikanci su uvideli bi mogli imati problema zbog peska pa su stavili specijalne filtere koji su sprečavali pesak da udje u motor. Dakle potpuna izmišljotina. CZ99 je zastareo pištolj. Mislite ako ste proizvodili jedan model auta svakih 20 godina da to možete i sa pištoljem? Hrvati su napravili pištolj koj je broj 1 po prodaji u USA, a vi mislite da živite od stare slave. Mnogo moderniji pištolji nisu prošli najnoviji konkurs za novi pištolj kojim će biti opremljena američka vojska, a vi pričate o pištolju proizvedenom pre više od 25 godina.

Dzoni

pre 7 godina

CZ-99 ..... losa kopija Sig Sauer P226. Jeftiniji da, ali mnogo manje kvalitetan, pitajte ove u SDPR sta bi sa poslom sa Egipcanima i sto ih vratise nazad.

noko

pre 7 godina

Danas ni lopatu ne proizvodimo već uvozi se iz Slovenije ili Hrvatske, o čemu ovaj tekst, kakvi crni galeb G4 u američkoj vojsci!?? Ostavite prošlost i Jugoslaviju, da nije bilo rata ona bi ekonomski propala, jedno je bilo garantovano. Treba da živimo u sadašnjosti kakva god da je i da vidimo gde smo danas na toj mapi sveta, da se pomirimo da smo mali i siromašni kao što su Slovaci, Mađari i Česi pre 25 godina a pogledajte danas gde su.

berkut

pre 7 godina

(Posmatrac, 20. mart 2017 12:15)

Izneli ste gomilu gluposti i te priče o tenku M84 su samo plod mašte to jest mit koji ni sam Lazanski ne bi mogao da smisli i par puta ga je lično demantovao.
Dakle tenk M 84 nije ništa drugo nego Tuning Styling ruskog tenka T 72, dakle M 84 je modernizovan tenk T 72.
Zaista je bio dobar u svoje vreme ali daleko od toga da je bio među najboljima.
Tek ta priča o Zalivskom ratu nema veze sa istinom. Kuvajćani su imali naš M 84 ali on nije učestvovao ni u jednoj borbi jer su Iračani imali T 72 zadnje generacije i tada bi ta dva tenka u borbi bila podjednaka dakle egal.
U borbama su učestvovali Američki Abramsi i uništili su brojem i slovom tačno sto 100 Iračkih tenkova T 72 a da nisi imali bukvalno ni jedan gubitak Abramsa,dakle totalna pobeda 100/0.

Tek po završetku rata Ameri u oslobođen pust glavni grad puštaju da prvo uđu Kuvajćani i to jedna jedinica koja je upravo imala naše tenkove M84 koji uopšte nisu učestvovali u borbama ali su ih eto pustili da uparadiraju u grad čisto da bi se medijski digao moral narodu.
To je sva istina o našim tenkovima u tom ratu a u Pustinjskoj oluji takođe nisu učestvovali.

PVO

pre 7 godina

@артиљерац
Kada obrneš svaki ''Mercedesov'' V8 kamionski motor, sa unutršnje strane, je izliveno u bloku motora:'' Made under licence by Detroit Diesel''. Toliko o nemačkoj pameti.

Pehad

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali to su lovacke price. Da je samo M84 usao u Kuvajt (odakle?)

Bitka sa Kuvajtski aerodrom u Kuvajtu, ucestvovala 1. divizija marinaca sa Patonima, 2. divizija sa Abramsima, cenim da je to dovoljno, 2 modela tenkova.

M84 je koristila 35. oklopna brigada vojske Kuvajta i on Nije ucestvovao u borbama jer neodoljivo podseca na iracki T72, sto zapravo i jeste.

Nije lepo pricati lovacke price u doba interneta. Zbog firme vam kazem, ako ovo znaju ljudi koji amaterski prate vojnu istoriju, sta mislite koliko bude smesno ljudima koji su profesionalci.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

...Dakle tenk M 84 nije ništa drugo nego Tuning Styling ruskog tenka T 72, dakle M 84 je modernizovan tenk T 72. 
Zaista je bio dobar u svoje vreme ali daleko od toga da je bio među najboljima. 
Tek ta priča o Zalivskom ratu nema veze sa istinom...
(berkut, 20. mart 2017 17:17)

Gle, mićo, M-84 i T-72 se po spoljašnosti vrlo malo razlikuju, ali po sistemu automatskog upravljanja vatrom su "nebo i zemlja" u korist M-84, ali ti ne znaš šta to znači, a to je srce naoružanja i preciznosti.. Kuvajtu je izvožena varijanta M-84A, koja se pokazala izuzetnom u pustinji. U odnosu na abramsa, mnogo je niži i lakši, a samim tim i brži. U pustinji je dostizao i brzine do 120 km/h. Po pitanju naoružanja, naročito topa, je neprikosnoven. Ima glatku cev, ali i to je viša matematika za sebe. I na kraju, nije bio najbolji, ali je bio visoko među najboljima.

mali Perica

pre 7 godina

Citajuci rezimske novine Vecernje Novosti covek se, neminovno, zapita kako samo salju novinare do svih tih kutaka virtualne stvarnosti u svoj toj skupoci. Ne samo da pisu o stvarima koje ne postoje uopste nego su i cinjenice zamenili sa stvarima koje potpuno odgovaraju predizbornoj kampanji kamarile na vlasti. Bas, onako, jako neprofesionalno, do koske, sto bi se reklo.

Srđan

pre 7 godina

Malo se zaneo ovaj čika, ta njegova priča je više na nivou urbanih mitova u kojima nema mnogo istine.
A i Zastavin karabin nije se koristio u Lovcu na jelene. Remington puška je u pitanju.

Vecito u minusu

pre 7 godina

(i prostiremo se od Soluna...)Ti kao i jos nekoliko komentara totalno ste pomasili temu.Covek prica o proizvodji oruzja u vremenu SFRJ do njenog raspada 90' god.Tadasnja proizvodnja i izvoz sa danasnjim sto se radi u Srbiji je razlika kao nebo i zemlja!!Ali dobro izbacio si bes i muku i nadam se da ti je sada malo lakse.

MGM

pre 7 godina

Sve zemlje u cijoj izgradnji su ucestcovale firme iz SFRJ i kasnine SRJ (Irak, Libija, Sirija) su sravnjene sa zemljom i sada ce obnovu da im rade americke i britanske firme. Da vidite slike Iraka iz perioda 82-89 da ne mozete da verujete. Kakve su oni gradjevine imali tada, kakve bolnice .... mi o tome samo mozeno da sanjamo. Vecina od toga je danas u rusevinama. U Libiji isto. Sirija je aktuelna ovih dana. Dovoljno je reci da je tada u Iraku (nezavisno od svetskog trzista nafte) paritet voda-benzin bio 1-25. Litar vode je vredeo kao 25 litara benzina. Mogli su benzinom da se kupaju kao mi vodom. Mnogi nasi gradjevinci, lekari i medicinsko osoblje sve sto danas imaju mogu da zahvale godinama provedenim na radu u Iraku, Libiji, Siriji. Ali to nije odgovaralo „demokratskim" zemljama i danas smo tu gde smo.

Ground control to major Tom

pre 7 godina

Jel znajo ovi dobri ljudi da je Gadafi umro ima godina pet, a da država Libija ne postoji. Za početak im recite to da vidimo kakva će reakcija da bude :D

Razmislite

pre 7 godina

Evo Taći sada formira vojsku pa mu, verovatno, treba svega i svašta a plaća u EUR-ima, eto prilike za dobar biznis. Bolje prilike za jedne i druge ne može biti, blizu, na dohvat ruke.

Posmatrac

pre 7 godina

@berkut
Hajde mi nadjite u tekstu gde sam napisao da je M-84 ucestvovao u borbama, i da je bolji od M-1 Abramsa (osim u toj konkretnoj situaciji jer je bio namenski modifikovan).
Ako ne mozete navesti zahtevam da mi se izvinite.
Inace o tom tenku znam mnogo vise od vas, sitnog skribomana. Evo jedne sitnice - T-72 je iz SSSR-a dosao u jednom vagonu, a dokumentacija u dva.

Salvi

pre 7 godina

"Uzlet namenske industrije danas podseća na zlatno doba bivše države. U 2016. prihodovali 894 miliona dolara, a u godini raspada bivše zemlje 2,5 milijardi" - Ahaha, podseća! Izvoz tada bio višestruko veći, ali današnji podseća! To mogu samo novosti.

zman

pre 7 godina

Struka je rekla d G4 nikad nije dostigao ono za šta je konstruisan.Polovičan proizvod.
Ostalo...hvaljenjw nečim od pre 40 godina a šta je proizvodila cela SFRJ.Danas za to nema ni mašina , ni znanja ni tehnologije i najvažnije novčanih sredstava.Zemlja od 6 mil stanvnika teško da išta od toga može da priušti.O toj Nori i ostalom slušamo već 20 godina.Ko o zastavi i jugu 55.Da je naša zemlja znala nešto... napravila bi dizel motor koji bi ugrađivalala u stojadina...ni tada a ni sada teško da može to da se realizuje, opet zbog trišta i nemanja para.Sve ostalo čist marketing, pranje a i ne trerba nam.Da nam je trebalo do sada bi već imali uvedene te sisteme u naoružanje , kao i avion lasta :)

garfild

pre 7 godina

Prvo geska u naslovu, nije orao vec galeb. Onda gomila bajki o nikad finalzovanim projektima. Sta tek reci na izjavu da je jedino M84 usao u Kuvajt, a taj tenk je bio u sastavu kuvajtske vojske???!! U zalivskom ratu nije ni koriscen, jer je bio slican irackim (ruskim) tenkovima cija je kopija, pa je bio rizik da ih amerikanci bombarduju.

Posmatrac

pre 7 godina

Pomalo se razumem u ovu tematiku (iz raznih razloga), pa da rezimiram:

1. G-4 jeste bio razmatran i u USA kao trenazni avion (u okviru T-X programa). Dobio je solidne ocene zbog stabilnosti (sto je bitno za pocetnike). Nikako nije bio - 'gotovo kupljen'

2. M-84 u pustinji - Pred pocetak operacija, izvrseno je testiranje M-1 Abrams i M-84. Abrams se 'zaribao' zbog peska, a M-84 nije jer je bio namenski prodat Kuvajtu, pa je imao ugradjene odgovarajuce filtere. Isto je primenjeno i na M-1.

3. Visecevni raketni lanser "Orkan" nije bio nikakav 'nazadni' ruski sistem (to je inace nedavno predstavljana 'Morava'), vec tada moderni lansirni sistem sa kasetnom bojevom glavom. Nije bio 'cudo', ali je bio u rangu svetskih. Slicno je i sa haubicom 'Nora', u tom trenutku.

4. Spomenucu i 'Bumbar' - laserki navodjeni protivoklopni projektil. Pratio je svetske tokove, bio uz rame sa drugim modernim sistemima tog tipa.

Kao sto je tada u sportu Jugoslavija bila u svojevrsnom naponu snage (cak i u fudbalu!!), tako je bilo i sa namenskom industrijom - doslo je do napretka u razvoju modernih sistema i do prilike da se zakoraci u smeru visokotehnoloskog oruzja.

Danas od toga nema nista (vidi raketni sistem 'Morava')!

export-Import

pre 7 godina

Vajni novinar Ruskih Večernjih Novosti bi morao da Rasčlani pojam PRIHODOVALA toliko i toliko $$$.
U ovoj zemlji postoji zakon o Deviznom poslovanju,Spoljnoj Trgovini.Naplata Izvezene Robe ,shodno vrednosti na Izvoznoj Deklaraciji(JCI) mora da se izvrsi u celosti preko Banke.
Kako radi JugoiNport,SDPR,to niko nikada u ovoj zemlji nije uspeo da sazna.Za njih ne postoji nikakva kontrola,ono su OFF SHORE drzava u Drzavi.

tokamak

pre 7 godina

Da ali koliko je profita bilo. Cini mi se da je za M84 potroseno 2 milijarde za istrazivanja. U smislu prodaje RTB Bor razbija ali kad treba da plati struju nastaje problem. A koliko se secam namenskoj je otpisivano brdo nekih dugova za doprinse i sl.

Srba

pre 7 godina

O cemu vi pricatem Kakvi lazari i milosi. Pa to su makete. Mi nemamo fabrike koje bi to pravile, a i vecina toga sto bi se u njih ugradilo je iz uvoza.

Igi

pre 7 godina

Ovo je sve poluistina,ili kako bi mali Perica voleo da je tako.
Prvo,M84 je usao u Kuvajt,da bi Kuvajtske snage simbolicno oslobodile Kuvajt.
Ameri i Britanci su sa svojim tenkovskim isle kroz Irak da obidju i odseku glavninu Irackih snaga u Kuvajtu,pri tome unistavajuci nemilosrdno na stotine T-72 ,koji je originalna verzija nase M84-ke...
Libija je kupila G-2 Galeb,a ne Super galeb G-4,niti Orao koji ste napisali u naslovu.

артиљерац

pre 7 godina

САД јесу биле озбиљно заинтересоване за G-4.То је требало да буде
joint venture са General Dynamics-om.Био је предвиђен други мотор,
Pratt&Whitney,само већ је била 1990-91,распада СФРЈ,и од тога није испало ништа.Али,било је ВРЛО озбиљно.По некој рачуници,јер Амери
би тај авион увалили целом НАТО пакту,СФРЈ би приходовала око 7
милијарди$.Што се "Норе" тиче,све је то лепо,само хаубица је руска.
Српска војна индустрија не произоди топове.А и мотор и мењач су
"Мерцедес".Мало је ту наше памети,па и рада,ако хоћете.Најважнији
елементи,мотор и мењач,да би се возило кретало,и сама хаубица,се
увозе.

Milosav

pre 7 godina

Pa tada smo bili ozbiljna i u svetu postovana drzava, secam se ovde u Kanadi davnih 80-ih sam upoznao jednog iz Indije, kaze imaju traktore "Fergusone" (IMT) iz Jugoslavije. Nasi gradjevinari su radili svugde po svetu i bili veoma cenjeni.
Secam se imali smo u tehnickoj skoli u KV seo razred Libijaca koji su ucili za zeleznicu koja im nikad nije zavrsena. Onda se stvarno nesto radilo, ovi danas smao umeju da lazu i mazu narodu oci ne bi li produzili svoju vladavinu za jos koju godinu.

berkut

pre 7 godina

Gle, mićo, M-84 i T-72 se po spoljašnosti vrlo malo razlikuju, ali po sistemu automatskog upravljanja vatrom su "nebo i zemlja" u korist M-84, ali ti ne znaš šta to znači, a to je srce naoružanja i preciznosti.. Kuvajtu je izvožena varijanta M-84A, koja se pokazala izuzetnom u pustinji. U odnosu na abramsa, mnogo je niži i lakši, a samim tim i brži. U pustinji je dostizao i brzine do 120 km/h. Po pitanju naoružanja, naročito topa, je neprikosnoven. Ima glatku cev, ali i to je viša matematika za sebe. I na kraju, nije bio najbolji, ali je bio visoko među najboljima.
(Tata spalio Đenku, 20. mart 2017 22:08)

Gle Mićo i ta brzina od 120 km/h po pustinji je diskutabilan podatak jer ni po tvrdom nije mogao više od 70 km/h

Kole

pre 7 godina

@артиљерацKada obrneš svaki ''Mercedesov'' V8 kamionski motor, sa unutršnje strane, je izliveno u bloku motora:'' Made under licence by Detroit Diesel''. Toliko o nemačkoj pameti.
(PVO, 20. mart 2017 18:12)

Dizel motor je izmišljen u Nemačkoj. Rudolf Dizel, pronalazač dizel motora, je bio Nemac. I ciklus benzinskog motora SUS je nemački izum (Oto). Kao i Vankelov motor. A bogami i mlazni motor (doduše istovremeno kad i Englezi). Ajd sad izračunaj ponovo ko je tu od koga morao da kupuje pamet.

артиљерац

pre 7 godina

@ PVO Никад нисам возио камион,још мање обртао моторе да би видео
то што си написао.Али да то пише на мерцедесовим моторима,могу да
поверујем.Због тога што је Detroit Diesel америчка подружница фирме
Daimler AG,из Штутгарта,у чијем је власништву и Мерцедес Бенц.А и
твоје знање енглеског је оскудно.Made under the licence by Detriot
Diesel незначи да је DD носилац лиценце,него да он израђује по
нечијој(мерцедесовој)лиценци.Обрнуто би било..under the licence OF..

blinkikoala

pre 7 godina

E moji vi tad se i od poljoprivrede i privrede slivalo jos 10 puta toliko. Moj deda kaze da od poljoprivrede mora svake godine da se zaradi da mozes da kupis nov traktor...kaze nekada je to tako bilo

Gojkovic dr.Nenad

pre 6 godina

Poštovana gospodo, vi koji ste slali komentare u vezi teksta objavljenog u Večernjim novostima. Na samom početku, izvinjavam se svima što sam sa određenim zakašnjenjem pročitao vase komentare. U vezi sa tim imam obavezu da vam izložim nekoliko dodatnih informacija, ispravki...
Generalno, da bi diskutovali o nečemu, osnovno je da ste bliski temi, da se razumijete u predmet. Iz vaših komentara mogu zaključiti da ste, generalno, daleko od poznavanja materije o kojoj raspravljate i dajete komentare; O stručnim stvarima validne komentare mogu dati oni koji se u to razumiju. U suprotnom, to mi lići na politikantsko prazno naglabanje, ili da ste vi spremni u svakom trenutku da dajete ocjene rada i postupaka neurohirurga u operacionoj sali ili konstruktora podmornice... ili bilo za bilo šta.
U vezi G-4; kompletna dokumentacija u vezi plasmana aviona G-4 se nalazi u Muzeju vazduhoplovstva na Surčinu. Možete je u svako doba pogledati i uvjeriti se u istinitost navoda. Priče o "plodu mašte", o "zavjeri SAD" u vezi ovog posla je stvarno deplasirana i lišena razuma. Postoje dokumenti koji cijelu priču podkrepljuju. Za vašu informaciju, kod Engleza postoji izreka: "Činjenice su tvrdoglava stvar, htjeli mi ili ne, one ostaju".

Gojkovic dr.Nenad

pre 6 godina

U vezi tenka M84A; Tačno je da je prvi ušao u Kuvajt i to iz Saudijske Arabije; Odlikovalo ga je nekoliko prednosti u odnosu na original M72: kao prvo to je bio motor od 1200ks, koji je trošio sve vrste goriva; motor i mjenjač su proizvođeni u FAMOS-u Sarajevo; zatim tu je bila cijev (olučena i neolučena) sa zatvaračem iz BRATSTVO Novi Travnik; hidraulika iz PPT; elektronika i nišanski sistem, dijelom iz uvoza, a dijelom domaća proizvodnja; prednost je bila, kao prvom tenku u to doba, što je laserski nišanski sistem bio spregnut sa cijevi, tako da je bez obzira na brzinu (do 70km/h) i konfiguraciju terena, cijev uvijek bila usmjerena ka zadatom cilju; silueta mi je bila za oko 1/4 manja od Abrams-a i sličnih, imao je samo 3 člana posade; punjenje je bilo automatizovano; oklop je bio sače...
CZ99, vidim javlja se mnogo "poznavalaca"; ono što je navedeno u tekstu nije plod mašte već činjenica. Direktor, vlasnik porodične firme BERRETA je doša u SDPR i lično meni nudio da bude kooperant ZASTAVI!!! To je činjenica i za to postoje dokumenti.
Što se tiće rada JUGOIMPORT-SDPR, tačno je da je bio sklonjen od očiju javnosti - pa takve firme u cijelom svijetu su "sklonjene od očiju javnosti", ali je imao daleko dublju, strožiju i sveobuhvatniju kontrolu od bilo koje "civilne" firme. Za sve postoji dokumentacija.
Poštovana gospodo, hvala vam na trudu koji ste uložili čitajući tekst u Novostima. To je za svaku pohvalu, a što se tiće ocjena, držite se vama bliskih tema i sadržaja.