Nedelja, 12.03.2017.

12:46

"Traže 800, a ne možemo ni 10 da proizvedemo" FOTO

Naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni, rekao je predsednik Vlade Aleksandar Vučić na prezentaciji oklopnog vozila "Miloš".

Izvor: Tanjug

"Traže 800, a ne možemo ni 10 da proizvedemo" FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

molba iz mase

pre 7 godina

..." ne moze ni deset "...
Izjavio je Premijer... to jest Buduci Bivsi Premijer... to jest Buduci Predsednik.
MAJKO MOJA! Ko nam vodi zemlju!!!

Nebitan lik

pre 7 godina

@Vladica
Ne postoji haubica Nora na gusenicama,a pogotovo da je "laka" od 155 mm. Samohodna haubica u sastavu vojske je ruska "Gvozdika",122mm 2S1. Kažem ovo,jer sam na istoj proveo čitav vojni rok 2004/05.

Dux

pre 7 godina

"Traže 800, a ne možemo ni 10 da proizvedemo"

Aha, pa šta bi sa ekonomskim rastom Vučko?! Kako to sada kada ekonomski "blistamo" od kada je tvoja partija na vlasti?! Zar nam nije budžet u suficitu, pa da povećamo te proizvodne kapacitete, a?! Gde su ti silni radnici o kojima si pričao da se zapošljavaju?! Još uvek na birou?! Pa šta rade tamo? Gde su sada ti strani investitori?! Kako to da ovaj problem niste dotakli na Kopaonik forumu "uspešni srpski biznismeni jašu dugu uspeha?! Šta kaže na sve ovo tvoj spoljni savetnik Dinkić? Ima li on rešenje za ovaj problem?! Može pomoć "prijatelja"?

nikopol

pre 7 godina

fascinantno.velika stvar made in serbia.ovo je pokazatelj da imamo potencijal,za druženje sa visoko razvijenima a strateški srpska vojska za dejstva na svojoj teritoriji ima vozilo skrojeno za ove terene.ja želim našoj policiji i vojsci.pa po jedno par stotina lazara i miloša

mihajlo

pre 7 godina

@Vladica
Nije isto. Samo ime. Nemoj da te zavarava kalibar i ime. Cevi su sasvim druge, nanovo radjene, koje omogucavaju domet preko 50 km, radjena i za nove projektile. O avtomatiki, da ne razglabljamo. Nora B-52 je vrlo efikasna i mobilna. Manimo se sada toga, dali je prezentuje Vucic ili ne, Nora je ubojita, nego ako misle vojsku da opreme, kako se oprema, onda treba da dobije vise od 50 kom., sve ostalo je neozbiljno, osim ako vojska dobije poprilican broj orudjuja Morave.

Zoki

pre 7 godina

Da ponovim haubicu NOU sam imao 4 kom u kasarni u Zadru 1984g.Imali smo sto puta bolje ruske i američke haubice jer smo bili pri artiljerijskom školskom centru.

dzoni

pre 7 godina

eto prilike da i to prodate..umesto da ste ulozili 200 miliona eura i zaposlili i skolovali jos ljudi..vi ce te fabriku prodati .uzeti proviziju i onda ce sve biti sjajno ..zar ne..

Saša

pre 7 godina

Nismo ni sa Lazarima bolji. Tri policiji plus dvanaest vojsci jednako 15. Može li to brže malo da se montira? Drugo, možda stvarno i ne mora što se tiče vojske. Danas posao rade dronovi i raketni sistemi. Kao i dobra puška, to uvek.

Nesa

pre 7 godina

Nema od ovoga nista, nama bre Ikarbus ne mize da se sastavi i sklopi vise od 50 autobusa godisnje, sklopi ne da proizvede!
FAP mora da krene od nule i tu mora da se ulozi jedno milijardu evra.
Jeftinije i pouzdanije nam je da Vojska kupuje gotova sredstva od Rusa i to je to!
Ko nam je kriv-sto smo sve unistili od 1990-do danas!

Vladica

pre 7 godina

NORA (novo oruđe roda artiljerije) je bilo u upotrebi još davne 1987.g. kada sam služio vojni rok u Zadru (ŠROA) . Ovo što prikazuju je samo nadogradnja na točkovima i ništa više ,a već je postojala (i dalje postoji ) verzija na gusenicama(samohodna haubica 155mm). Lako je zavarati one(maho senilne penzionere) koji ne poznaju i nisu u toku sa stvarnim dešavanjim . Toliko o ''novim'' oruđima za vojsku HA,HA,HA,....

Misko

pre 7 godina

Kakav sarlatan, da je ikada sluzio ozbiljno vojsku znao bi da se sa postrojenim vojnicima ne rukuje, a narocito im se ne petlja oko oruzija. Vojnik koji dozvoli da mu neko pridje oruziju se efektivno predao, tako da je ovaj svojim burazerskim odnosom unizio jedinicu sacinjenu u njegovu cast. Inace, naslov slike "mocni rendzeri dali podrsku AVu".

Viviano

pre 7 godina

I samo jos da dodam, bilo bi dobro da Vlada malo vise posveti na trziste Srednje i Juzne Amerike, posebno Meksiko i Brazil (i Kolumbija) gde imaju problem sa visokom stopom kriminala, na te zemlje treba ciljati za oklopna vozila, i Filipina u Aziji takodje. Za pocetak treba uspostaviti dobru saradnju, naravno ako mislimo da zaradimo i da ojacamo nasu industriju i povecamo izvoz. Sa 2 ili 10 vozila za izvoz nije vazno sto je malo, svaki pocetak je malo tezi, i tako je seljak sa 4 ovce poceo da bi sutra imao 1000 ovca.

Maki

pre 7 godina

Umesto da je ulagano,vojna industrija je unistavana,sada treba vreme da se povrati na stare staze i da zauzmemo svoje nekadasnje mesto,potencijal svakako postoji.

Kampango

pre 7 godina

Razvoj Lazara se razvlaci godinama, karakteristike vozila su proizvod trzisnog pristupa Jugoimporta, sto je ok, ali Jugoimport pokusava i uspeva da ga posredstvom Vlade i Ministarstva uvali Vojsci Srbije koja bi trebalo da ima svoje zahteve koje ovakvo vozilo treba da ispunjava.

Sto se tice samog dizajna, Lazar ima potencijal, ali su neka resenja krajnje arhaicna, npr. raspored sedenja gde vojnici sedi na dve klupe okrenuti ledjima jedni drugima i kroz prozore od balistickog stakla i puskarnice dejstvuju pod zastitom oklopa vozila. Doktrina prepisana iz perioda Hladnog rata koju je Jugoimport kobajagi ostroumno preslikao u savremeno asimetricno ratovanje, koja ima implikacije da vozilo ovakvo kakvo je otezava efikasno i dodatno oklopljavanje bocnih strana, onemogucava unosenje bilo kakve kabastije opreme, nosila sa ranjenicima i slicno. Pritom, za potrebe vojske, ovakovom vozilu bi trebala kupola koja osim topa i mitraljeza ima i savremene protivoklopne vodjene rakete i jos savremenije osmatracko-nisanske sprave, a ne jeftinu rusku kupolu dizajniranu devedesetih.
Posebno iritira i militarizacija policije, kojoj se daje oprema koja vise odgovara zadacima vojske – konkretno, vozilo ovog formata, dakle 25-32 tone teski 8x8 je fakticki blize borbenom vozilu pesadije, sredstvu za manevarsku borbu, a ne za policijske zadatke. Podseca pomalo na period kad su se JSO kupovali teski jurisni helikopteri a vojska koristila 20-30 godina staru, neadekvatnu i prevazidjenu tehniku.

Kampango

pre 7 godina

Zandarmerijsko vozilo ima beli unutrasnji tapacirung koji se veoma tesko odrzava cak i u Mercedesima S klase. Da li to znaci kako kako je pravljeno samo za parade i sajmove a ne za akcije u blatu ili ce se posle akcije specijalci morati presvlaciti da ga ne uprljaju? U svakom slucaju, u istoriji proizvodnje svih namenskih vozila ovo se nikada nije desilo.
(Remus, 12. mart 2017 15:37)

Prvo, to nije tapacirung nego protivparcadna zastita, koja stiti da u slucaju proboja osnovnog oklopa parcad i meci lete i rikosetiraju po unutrasnjosti. Drugo, svetle boje su logicne i uobicajene u vojnim vozilima, jer pomazu refleksiju svetla, kojeg zbog oklopa tj. manjka prozora nema puno. Milos zaista deluje da nije nista losiji od najkvalitetnijih slicnih vozila u svetu (recimo turska Cobra II, australijski Bushmaster) i uz odredjene izmene nakon inputa od strane Vojske Srbije, zaista moze da bude perspektivno sredstvo u njenom naoruzanju.

+SAVO

pre 7 godina

Nama, kao građanima, svanulo bi onog momenta kad bi političari bili osuđeni na najtežu kaznu - da kampanja traje DVA dana.
Ovo što slušamo, daleko prevazilazi Švedsku, Kuvajt i sve te, kao, prebogate države, koje nikad neće imati ovoliko sreće kao mi, u svom usponu i ravoju, u udobnom životu i opštoj sreći svojih građana...

Slav

pre 7 godina

U normalno vreme FAP je mogao da napravi do 6000 vozila. Linija za montazu je napravljena prema mercedesovoj tehnologiji. Dolazili su cak i iz Iveca da je gledaju i snimaju. Znaci montaza nije problem. Sta mi pravimo na Milosu. Verovatno malo, i za to sigurno postoje kapaciteti bez obzira sto je tehnologija zastarela. Drugo je pitanje, da li moze da se skupi radna snaga. Verovatno moze ali je poslednji moment da se obuce i nove generacije. I sta je problem, mora da se radi i nema foliraze, mora se imati ozbiljan proizvod. Prica o vesanju. Tu su ruske firme Ural i Uaz, najpoznatije, a mi imamo i profesora Demica u Kragujevcu. Dajte novac za ovo a ne za turske tekstilce ili nemacke svinjare.
(dragan dragan, 12. mart 2017 14:55). Da .. mogao je . Nije stvar u liniji .. već u tehnologiji. Najmladja je kovnica iz 1983 godine. Problem je u odkivanju šasija ( ne za miloša ) , i u razvoju nezavisnog vešanja sa transmisijom. To je problem , pa onda kapacitet toga. Inače na Milošu I lazaru proizvodimo sve sem vešanja , motora i menjača . Koristi se Britanski Kamins i Alison. Inače sve ostale elektro pneumatske i hidraulične komponente radi Prva Petoletka , koju su uspeli da dignu na noge , bila pod stečajem . Modularni deo radi Velika Plana. Ali to je i osmišljeno da tu bude razvojni centar , pa da kapacitete masovne proizvodnje razviju . Zato je i zeleo posetama u Srebrenici i Sarajevu da pokrene i bosansku namensku. Ali to je u vodi sada .. tako da ide težim putem ali boljim

Kampango

pre 7 godina

Izgleda da je Milos vrlo konkurentan ostalim vozilima u klasi visenamenskih 4x4 sa nezavisnim oslanjanjem i modularnom zastitom od streljackog naoruzanja - kvalitet izrade, koriscena tehnologija (koja je mahom iz uvoza - motor, menjac, oslanjanje, pancirni celik, senzori nisanske sprave, elektronika i informacioni sistemi u vozilu) i ergonomija (poseduje zadnju rampu koja olaksava brzo napustanje i ulazak u vozilo, unosenje ranjenika na nosilima, kabaste opreme i naoruzanja) deluju krajnje zrelo i promisljeno.

Medjutim, takticko-tehnicke zahteve, odnosno trazene karakteristike, NIJE postavila Vojska Srbije. Primera radi, ako u vozilo staje osam vojnika od kojih je jedan vozac a jedan operater borbene stanice (iliti nisandzija), preostaje mesta za sest vojnika, sto je manje od pesadijskog odeljenja VS (osam vojnika). Drugo, vozilo je predstavljeno pre manje od mesec dana i nema sanse da je proslo testove Tehnicko Opitnog Centra, koji je jedina kredibilna drzavna institucija koja moze da verifikuje da neko namensko sredstvo zaista obezbedjuje deklarisane specifikacije.

Zbog svega ovoga, a i zbog ovih euforicnih navoda o proizvodnji stotina vozila u ojadjenom FAP-u koji ne moze da napravi krstenu kabinu za kamion, ovo sve spada u domen besramne predizborne kampanje.

tajna

pre 7 godina

Vucic je naucio lekciju iz prvog razreda osnovne: za prisutnost na velikim trzistima, potrebno je da imas kapacitete za velike serije i veliki broj razlicitih modela. Za dvadeset godina eto nas, samo neka sacekaju.

Remus

pre 7 godina

Zandarmerijsko vozilo ima beli unutrasnji tapacirung koji se veoma tesko odrzava cak i u Mercedesima S klase. Da li to znaci kako kako je pravljeno samo za parade i sajmove a ne za akcije u blatu ili ce se posle akcije specijalci morati presvlaciti da ga ne uprljaju? U svakom slucaju, u istoriji proizvodnje svih namenskih vozila ovo se nikada nije desilo.

Slav

pre 7 godina

Država koja je zainteresovana za 800 oklopnih vozila sigurno ne očekuje da sve dobije istog momenta, tako da nema smisla da premijer-kandidat za predsednika govori da FAP ne može da proizvede ni 10 vozila. Uostalom, on je na vlasti od 2012. godine, a sada je 2017. godina, pa nema smisla ni druge da krivi. Ako se neko uopšte seća, bio je ministar i u Slobino vreme, tako da, ako mu je neko nešto ostavio u lošem stanju, neka se zapita da li je taj neko, zapravo on sam.
(Marlon, 12. mart 2017 14:15). Ja razumem potrebu za osporavanjem licnosti , neke politike.. ali ne po svaku cenu. Evo o čemu se radi.. potebno je samo biti neostrascen. Miloša upravo daju SAJ-u , u par komada, da bi taljiga o u svim uslovima.. testiranja u realnim uslovima, odklanjanje relativni nedostataka. Nema serijske proizvodnje iz tog razloga i zbog nedostatka kapaciteta za to. Ako imalo znate ista, onda treba da znate da nismo imali nezavisno vešanje ni na Tamu ni na Fapu. Lepo se kaže da vešanja kupuju i da pokušavaju da osvoje tehnologiju.. tehnologija nije samo kupiti mašine , već i inzinjering . I rečeno je da su dobijali ponude za 800 kom , znaci raspitivanje , zainteresovanost.. a ne zaključeni ugovori. To je veoma bitno .. i ne razumem čemu zluradost i slobodne interpretacije . Pa upravo je Lazar razvijan 8 godina i sada je 3 spremna sa seriju... sa Milosem ce brze , jer normalno da je kopatibilan modulski sa Lazaraom. I sta je ti sporno sto pokušavaju kapacitete razvit

dragan dragan

pre 7 godina

U normalno vreme FAP je mogao da napravi do 6000 vozila. Linija za montazu je napravljena prema mercedesovoj tehnologiji. Dolazili su cak i iz Iveca da je gledaju i snimaju. Znaci montaza nije problem. Sta mi pravimo na Milosu. Verovatno malo, i za to sigurno postoje kapaciteti bez obzira sto je tehnologija zastarela. Drugo je pitanje, da li moze da se skupi radna snaga. Verovatno moze ali je poslednji moment da se obuce i nove generacije. I sta je problem, mora da se radi i nema foliraze, mora se imati ozbiljan proizvod. Prica o vesanju. Tu su ruske firme Ural i Uaz, najpoznatije, a mi imamo i profesora Demica u Kragujevcu. Dajte novac za ovo a ne za turske tekstilce ili nemacke svinjare.

Mali preduzetnik

pre 7 godina

Naravno da ne možemo da proizvedemo kada je svaki bravar, varilac itd koji nešto zna i drži do sebe otišao preko grane ili radi privatno. Drugar ode pre tri dana u Južnoafričku republiku da radi za platu od 5.000 dolara??? Za Hrvatsku firmu???

motor napredka

pre 7 godina

Motor proizvode englezi, a ostalo ko proizvodi ?! Da li ih mi samo sklapamo ?! I još jedno pitanje : kupovati opremu ili čitavu fabriku opremiti novom tehnologijom samo zbog 800 vozila jel isplativo ?! Ja mislim da nije i da ON ovakve vesti plasira da bi skrenuo pažnju ili možda i krivicu na druge ! Eto mi, citaj JA ,hoćemo da pomognem a oni nesposobni i lenji !

razuma bez

pre 7 godina

Unistili smo u poslednjih 20 godina elektro i masinsku industriju u Srbiji.
(jaksa, 12. mart 2017 14:18) # Link komentara

Elektro i masinska industrija, kao i sve ostalo, unisteno je u prethodnom mandatu crveno crnih, 1989-2000. Za vreme zutih, 2001-2004, pokusana je obnova onoga sto je neophodno za zivot dostojan coveka (putevi, bolnice, vodovodi, skole), a onda su nam se prvo prikriveno, 2004, a zatim i otvoreno, 2008, oni koji su vladali devedesetih, vratili na vlast...

priznao konačno

pre 7 godina

ako si ugovorio prodaju za koju nemaš kapacitete, onda si počino prevaru kupca. ti si kriv. ako nisi znao da državni fap nema kapacitet, a poistovećuješ se sa državom, onda si nekompetentan, ne znaš s čime raspolažeš. opet si ti i samo ti kriv.

Viviano

pre 7 godina

Bilo bi dobro i da neka vozila budu ofarbana u krem boje za arapsko trziste (Bliski Istok i Severna Afrika). Mada dobro je i ovako, za trziste u Aziji (Indija-zelena boja, Tajland -crna boja), za zandamerija vozila su uvek crne boje ili nocno plavo. Ta vozila su vise namenjena za zemlje gde su ceste demonstracije, neredi ili manji interni sukobi. Odlican posao, zelim mnogo uspeha.

Vuk

pre 7 godina

Citava ova farsa ima samo marketinsku svrhu a jedna stvar posebno bode oci: opet hoce radnike FAP-a da prevede zedne preko vode, iako ih je do sada na isti nacin preveslao dva puta!!uvek pred izbore prica o "vaskrsnucu " te firme, pravice se tamo hameri, lunarni roveri i sta sve ne a nakon izbora gladni radnici blokiraju ibarsku dzadu govoreci novinarima lokalnih televizija ( jer RTS, Pink i druge o tome ne izvestavaju ) kako su ga "podrzali na izborima a on nije odrzao svoje obecanje". Pa lepo, radnici namenske, FAP, vojsko, glasajte ga opet, mozda ovaj put bude drugacije:)

jaksa

pre 7 godina

Ovo je daleko od serijske proizvodnje...
Oni koji znaju, znaju da ljude (inzenjere i majstore) za ovo nemamo, a nove ne skolujemo.
Ovo je tek jedan primerak, prototip, probni komad, MAKETA za sajam.
Unistili smo u poslednjih 20 godina elektro i masinsku industriju u Srbiji.

Marlon

pre 7 godina

Država koja je zainteresovana za 800 oklopnih vozila sigurno ne očekuje da sve dobije istog momenta, tako da nema smisla da premijer-kandidat za predsednika govori da FAP ne može da proizvede ni 10 vozila. Uostalom, on je na vlasti od 2012. godine, a sada je 2017. godina, pa nema smisla ni druge da krivi. Ako se neko uopšte seća, bio je ministar i u Slobino vreme, tako da, ako mu je neko nešto ostavio u lošem stanju, neka se zapita da li je taj neko, zapravo on sam.

kakav primer takvi i rezultati

pre 7 godina

A i od tih 10 svih 10 su razliciti. Kao da je manufaktura u pitanju a ne serijska proizvodnja. Standard i kontrola kvaliteta katastrofa...

Fog

pre 7 godina

Nesta ne razumem ovde. Pa zar ti, koji si na vlasti već dovoljno dugo i kontrolišeš sve poluge svo to vreme, nisi trebao da omogućiš proizvodnju tih vozila? Po onome kako pričaš deluje da si ih ti projektovao, pa si bio zauzet.

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Sve sve....al retrovizor od gradskog autobusa na borbenom vozilu je pobedilo....izes ti nase inzinjere kad nisu mogli makar sa spanskog tramvaja da prepisu i stave kamericu...

Kobaja Grande

pre 7 godina

Prvo je upropastio FAP, a sada ga proziva da ne moze da proizvodi.
Sto se ne pojavi u Priboju i prica ovu pricu, ako sme?
Lazar 8x8 je nekvalitetno vozilo, koje tehnicki ne odgovara zahtevima Vojske Srbije. Cak nije ni amfibija. Ali svejedno, pokusavaju da ga na silu uguraju Vojsci. Ono sta srpskoj vojsci zaista treba je ruski Bumerang 8x8, koji ima neuporedivo bolju oklopnu zastitu, a uz to moze i da pliva.

Urke

pre 7 godina

Pa čekaj uložite pare da možete da proizvedete mnogo veći broj. Na prodaji 800 komada vratićete sve pre i još dosta zaraditi. Stvarno ne razumem taj deo traže 800, a mi ne možemo ni deset ?! Pa što ste ga pravili uopšte ????

Letac

pre 7 godina

Hahahaha, uvek ista prica pred izbore a posle izbora cao-zdravo! FAP je do sada trebao da proizvodi srpski Mercedes, bar je takva prica bila 2014?
Dokle ce glupi narod padati na ove price?

Bobi

pre 7 godina

Oh dear...
Pa ako imaš potražnju, proširuj proizvodnju. Ako bacate pare na sulude subvencije, šta je problem da ovde uložite, ili da date povoljan zajam da napravite kapacitete u skladu sa potražnjom?
Ali ne može se raditi ozbiljan posao i ići u kandidaturu.

Cobani i ovcice

pre 7 godina

I??Makete,prototipi,bice za dve godine itd!Zar jos ima glasaca koji ovo gutaju?Ove ukupno napravljene dve Nore slikaju pred svake izbore i tako vec 6 godina samo sto ne krene masovna proizvodnja i prodaja al sad ce najkasnije za dve godine!

DPolitika

pre 7 godina

"Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju. "

A kakvu garanciju ocekujete?

Da ce im otpadati ruke dok srafe, vare, farbaju ili sta drugo?

Gde ima proizvodnje bez ulaganja?

Gde ima novih modela bez ulaganja?

Gde se ocekuje da se bez ulaganja ostavruje profit i zaposljavaju ljudi?
U Srbiji.

Gde se ocekuje da se bez inovacija i novih tehnologija stvaraju novi proizvodi i uspesno prodaju?
U Srbiji.

Rusija je u dizajn i pripremu proizvodnje kamiona Ural Next ulozila 12 miliona eura.

U motore koji se ugradjuju u taj kamion tj. njihovu proizvodnju daleko vise.

U fabriku koja proizvodi taj kamion stalno postoje ulaganja nevezano samo za taj model.

Pravi se pitanje za fabriku iz koje se krade a nije videla ozbiljna ulaganja preko 20 godina da daje neke garancije.

Sve naopako, umesto da drzava daje garancije i pare i sprovodi tj. upravlja fabrikom kako zeli tj. naredjuje sta i kakao da se radi ukljucujuci proizvodnju novog modela ovde se trazi od drzavne fabrike da drzavi daje garancije...

Ulozite pare u tehnologije i nove modele i masine, stavite ljude koji imaju ideje i znaju da ih sprovedu i rukovode radnicima i svi problemi ce biti reseni.

2013 ste obecali da FAP nece biti ugasen. Sta je sa tom garancijom.
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/vucic-fap-nece-biti-zatvoren-radnicima-do-utorka-jedna-plata/3h3nfqt

Letac

pre 7 godina

Hahahaha, uvek ista prica pred izbore a posle izbora cao-zdravo! FAP je do sada trebao da proizvodi srpski Mercedes, bar je takva prica bila 2014?
Dokle ce glupi narod padati na ove price?

Fog

pre 7 godina

Nesta ne razumem ovde. Pa zar ti, koji si na vlasti već dovoljno dugo i kontrolišeš sve poluge svo to vreme, nisi trebao da omogućiš proizvodnju tih vozila? Po onome kako pričaš deluje da si ih ti projektovao, pa si bio zauzet.

Cobani i ovcice

pre 7 godina

I??Makete,prototipi,bice za dve godine itd!Zar jos ima glasaca koji ovo gutaju?Ove ukupno napravljene dve Nore slikaju pred svake izbore i tako vec 6 godina samo sto ne krene masovna proizvodnja i prodaja al sad ce najkasnije za dve godine!

Kampango

pre 7 godina

Zandarmerijsko vozilo ima beli unutrasnji tapacirung koji se veoma tesko odrzava cak i u Mercedesima S klase. Da li to znaci kako kako je pravljeno samo za parade i sajmove a ne za akcije u blatu ili ce se posle akcije specijalci morati presvlaciti da ga ne uprljaju? U svakom slucaju, u istoriji proizvodnje svih namenskih vozila ovo se nikada nije desilo.
(Remus, 12. mart 2017 15:37)

Prvo, to nije tapacirung nego protivparcadna zastita, koja stiti da u slucaju proboja osnovnog oklopa parcad i meci lete i rikosetiraju po unutrasnjosti. Drugo, svetle boje su logicne i uobicajene u vojnim vozilima, jer pomazu refleksiju svetla, kojeg zbog oklopa tj. manjka prozora nema puno. Milos zaista deluje da nije nista losiji od najkvalitetnijih slicnih vozila u svetu (recimo turska Cobra II, australijski Bushmaster) i uz odredjene izmene nakon inputa od strane Vojske Srbije, zaista moze da bude perspektivno sredstvo u njenom naoruzanju.

Viviano

pre 7 godina

Bilo bi dobro i da neka vozila budu ofarbana u krem boje za arapsko trziste (Bliski Istok i Severna Afrika). Mada dobro je i ovako, za trziste u Aziji (Indija-zelena boja, Tajland -crna boja), za zandamerija vozila su uvek crne boje ili nocno plavo. Ta vozila su vise namenjena za zemlje gde su ceste demonstracije, neredi ili manji interni sukobi. Odlican posao, zelim mnogo uspeha.

Misko

pre 7 godina

Kakav sarlatan, da je ikada sluzio ozbiljno vojsku znao bi da se sa postrojenim vojnicima ne rukuje, a narocito im se ne petlja oko oruzija. Vojnik koji dozvoli da mu neko pridje oruziju se efektivno predao, tako da je ovaj svojim burazerskim odnosom unizio jedinicu sacinjenu u njegovu cast. Inace, naslov slike "mocni rendzeri dali podrsku AVu".

jaksa

pre 7 godina

Ovo je daleko od serijske proizvodnje...
Oni koji znaju, znaju da ljude (inzenjere i majstore) za ovo nemamo, a nove ne skolujemo.
Ovo je tek jedan primerak, prototip, probni komad, MAKETA za sajam.
Unistili smo u poslednjih 20 godina elektro i masinsku industriju u Srbiji.

Urke

pre 7 godina

Pa čekaj uložite pare da možete da proizvedete mnogo veći broj. Na prodaji 800 komada vratićete sve pre i još dosta zaraditi. Stvarno ne razumem taj deo traže 800, a mi ne možemo ni deset ?! Pa što ste ga pravili uopšte ????

nikopol

pre 7 godina

fascinantno.velika stvar made in serbia.ovo je pokazatelj da imamo potencijal,za druženje sa visoko razvijenima a strateški srpska vojska za dejstva na svojoj teritoriji ima vozilo skrojeno za ove terene.ja želim našoj policiji i vojsci.pa po jedno par stotina lazara i miloša

priznao konačno

pre 7 godina

ako si ugovorio prodaju za koju nemaš kapacitete, onda si počino prevaru kupca. ti si kriv. ako nisi znao da državni fap nema kapacitet, a poistovećuješ se sa državom, onda si nekompetentan, ne znaš s čime raspolažeš. opet si ti i samo ti kriv.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Prvo je upropastio FAP, a sada ga proziva da ne moze da proizvodi.
Sto se ne pojavi u Priboju i prica ovu pricu, ako sme?
Lazar 8x8 je nekvalitetno vozilo, koje tehnicki ne odgovara zahtevima Vojske Srbije. Cak nije ni amfibija. Ali svejedno, pokusavaju da ga na silu uguraju Vojsci. Ono sta srpskoj vojsci zaista treba je ruski Bumerang 8x8, koji ima neuporedivo bolju oklopnu zastitu, a uz to moze i da pliva.

kakav primer takvi i rezultati

pre 7 godina

A i od tih 10 svih 10 su razliciti. Kao da je manufaktura u pitanju a ne serijska proizvodnja. Standard i kontrola kvaliteta katastrofa...

DPolitika

pre 7 godina

"Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju. "

A kakvu garanciju ocekujete?

Da ce im otpadati ruke dok srafe, vare, farbaju ili sta drugo?

Gde ima proizvodnje bez ulaganja?

Gde ima novih modela bez ulaganja?

Gde se ocekuje da se bez ulaganja ostavruje profit i zaposljavaju ljudi?
U Srbiji.

Gde se ocekuje da se bez inovacija i novih tehnologija stvaraju novi proizvodi i uspesno prodaju?
U Srbiji.

Rusija je u dizajn i pripremu proizvodnje kamiona Ural Next ulozila 12 miliona eura.

U motore koji se ugradjuju u taj kamion tj. njihovu proizvodnju daleko vise.

U fabriku koja proizvodi taj kamion stalno postoje ulaganja nevezano samo za taj model.

Pravi se pitanje za fabriku iz koje se krade a nije videla ozbiljna ulaganja preko 20 godina da daje neke garancije.

Sve naopako, umesto da drzava daje garancije i pare i sprovodi tj. upravlja fabrikom kako zeli tj. naredjuje sta i kakao da se radi ukljucujuci proizvodnju novog modela ovde se trazi od drzavne fabrike da drzavi daje garancije...

Ulozite pare u tehnologije i nove modele i masine, stavite ljude koji imaju ideje i znaju da ih sprovedu i rukovode radnicima i svi problemi ce biti reseni.

2013 ste obecali da FAP nece biti ugasen. Sta je sa tom garancijom.
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/vucic-fap-nece-biti-zatvoren-radnicima-do-utorka-jedna-plata/3h3nfqt

Vladica

pre 7 godina

NORA (novo oruđe roda artiljerije) je bilo u upotrebi još davne 1987.g. kada sam služio vojni rok u Zadru (ŠROA) . Ovo što prikazuju je samo nadogradnja na točkovima i ništa više ,a već je postojala (i dalje postoji ) verzija na gusenicama(samohodna haubica 155mm). Lako je zavarati one(maho senilne penzionere) koji ne poznaju i nisu u toku sa stvarnim dešavanjim . Toliko o ''novim'' oruđima za vojsku HA,HA,HA,....

Maki

pre 7 godina

Umesto da je ulagano,vojna industrija je unistavana,sada treba vreme da se povrati na stare staze i da zauzmemo svoje nekadasnje mesto,potencijal svakako postoji.

Kampango

pre 7 godina

Izgleda da je Milos vrlo konkurentan ostalim vozilima u klasi visenamenskih 4x4 sa nezavisnim oslanjanjem i modularnom zastitom od streljackog naoruzanja - kvalitet izrade, koriscena tehnologija (koja je mahom iz uvoza - motor, menjac, oslanjanje, pancirni celik, senzori nisanske sprave, elektronika i informacioni sistemi u vozilu) i ergonomija (poseduje zadnju rampu koja olaksava brzo napustanje i ulazak u vozilo, unosenje ranjenika na nosilima, kabaste opreme i naoruzanja) deluju krajnje zrelo i promisljeno.

Medjutim, takticko-tehnicke zahteve, odnosno trazene karakteristike, NIJE postavila Vojska Srbije. Primera radi, ako u vozilo staje osam vojnika od kojih je jedan vozac a jedan operater borbene stanice (iliti nisandzija), preostaje mesta za sest vojnika, sto je manje od pesadijskog odeljenja VS (osam vojnika). Drugo, vozilo je predstavljeno pre manje od mesec dana i nema sanse da je proslo testove Tehnicko Opitnog Centra, koji je jedina kredibilna drzavna institucija koja moze da verifikuje da neko namensko sredstvo zaista obezbedjuje deklarisane specifikacije.

Zbog svega ovoga, a i zbog ovih euforicnih navoda o proizvodnji stotina vozila u ojadjenom FAP-u koji ne moze da napravi krstenu kabinu za kamion, ovo sve spada u domen besramne predizborne kampanje.

Vuk

pre 7 godina

Citava ova farsa ima samo marketinsku svrhu a jedna stvar posebno bode oci: opet hoce radnike FAP-a da prevede zedne preko vode, iako ih je do sada na isti nacin preveslao dva puta!!uvek pred izbore prica o "vaskrsnucu " te firme, pravice se tamo hameri, lunarni roveri i sta sve ne a nakon izbora gladni radnici blokiraju ibarsku dzadu govoreci novinarima lokalnih televizija ( jer RTS, Pink i druge o tome ne izvestavaju ) kako su ga "podrzali na izborima a on nije odrzao svoje obecanje". Pa lepo, radnici namenske, FAP, vojsko, glasajte ga opet, mozda ovaj put bude drugacije:)

Dux

pre 7 godina

"Traže 800, a ne možemo ni 10 da proizvedemo"

Aha, pa šta bi sa ekonomskim rastom Vučko?! Kako to sada kada ekonomski "blistamo" od kada je tvoja partija na vlasti?! Zar nam nije budžet u suficitu, pa da povećamo te proizvodne kapacitete, a?! Gde su ti silni radnici o kojima si pričao da se zapošljavaju?! Još uvek na birou?! Pa šta rade tamo? Gde su sada ti strani investitori?! Kako to da ovaj problem niste dotakli na Kopaonik forumu "uspešni srpski biznismeni jašu dugu uspeha?! Šta kaže na sve ovo tvoj spoljni savetnik Dinkić? Ima li on rešenje za ovaj problem?! Može pomoć "prijatelja"?

Mali preduzetnik

pre 7 godina

Naravno da ne možemo da proizvedemo kada je svaki bravar, varilac itd koji nešto zna i drži do sebe otišao preko grane ili radi privatno. Drugar ode pre tri dana u Južnoafričku republiku da radi za platu od 5.000 dolara??? Za Hrvatsku firmu???

motor napredka

pre 7 godina

Motor proizvode englezi, a ostalo ko proizvodi ?! Da li ih mi samo sklapamo ?! I još jedno pitanje : kupovati opremu ili čitavu fabriku opremiti novom tehnologijom samo zbog 800 vozila jel isplativo ?! Ja mislim da nije i da ON ovakve vesti plasira da bi skrenuo pažnju ili možda i krivicu na druge ! Eto mi, citaj JA ,hoćemo da pomognem a oni nesposobni i lenji !

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Sve sve....al retrovizor od gradskog autobusa na borbenom vozilu je pobedilo....izes ti nase inzinjere kad nisu mogli makar sa spanskog tramvaja da prepisu i stave kamericu...

Marlon

pre 7 godina

Država koja je zainteresovana za 800 oklopnih vozila sigurno ne očekuje da sve dobije istog momenta, tako da nema smisla da premijer-kandidat za predsednika govori da FAP ne može da proizvede ni 10 vozila. Uostalom, on je na vlasti od 2012. godine, a sada je 2017. godina, pa nema smisla ni druge da krivi. Ako se neko uopšte seća, bio je ministar i u Slobino vreme, tako da, ako mu je neko nešto ostavio u lošem stanju, neka se zapita da li je taj neko, zapravo on sam.

Viviano

pre 7 godina

I samo jos da dodam, bilo bi dobro da Vlada malo vise posveti na trziste Srednje i Juzne Amerike, posebno Meksiko i Brazil (i Kolumbija) gde imaju problem sa visokom stopom kriminala, na te zemlje treba ciljati za oklopna vozila, i Filipina u Aziji takodje. Za pocetak treba uspostaviti dobru saradnju, naravno ako mislimo da zaradimo i da ojacamo nasu industriju i povecamo izvoz. Sa 2 ili 10 vozila za izvoz nije vazno sto je malo, svaki pocetak je malo tezi, i tako je seljak sa 4 ovce poceo da bi sutra imao 1000 ovca.

razuma bez

pre 7 godina

Unistili smo u poslednjih 20 godina elektro i masinsku industriju u Srbiji.
(jaksa, 12. mart 2017 14:18) # Link komentara

Elektro i masinska industrija, kao i sve ostalo, unisteno je u prethodnom mandatu crveno crnih, 1989-2000. Za vreme zutih, 2001-2004, pokusana je obnova onoga sto je neophodno za zivot dostojan coveka (putevi, bolnice, vodovodi, skole), a onda su nam se prvo prikriveno, 2004, a zatim i otvoreno, 2008, oni koji su vladali devedesetih, vratili na vlast...

mihajlo

pre 7 godina

@Vladica
Nije isto. Samo ime. Nemoj da te zavarava kalibar i ime. Cevi su sasvim druge, nanovo radjene, koje omogucavaju domet preko 50 km, radjena i za nove projektile. O avtomatiki, da ne razglabljamo. Nora B-52 je vrlo efikasna i mobilna. Manimo se sada toga, dali je prezentuje Vucic ili ne, Nora je ubojita, nego ako misle vojsku da opreme, kako se oprema, onda treba da dobije vise od 50 kom., sve ostalo je neozbiljno, osim ako vojska dobije poprilican broj orudjuja Morave.

Bobi

pre 7 godina

Oh dear...
Pa ako imaš potražnju, proširuj proizvodnju. Ako bacate pare na sulude subvencije, šta je problem da ovde uložite, ili da date povoljan zajam da napravite kapacitete u skladu sa potražnjom?
Ali ne može se raditi ozbiljan posao i ići u kandidaturu.

Kampango

pre 7 godina

Razvoj Lazara se razvlaci godinama, karakteristike vozila su proizvod trzisnog pristupa Jugoimporta, sto je ok, ali Jugoimport pokusava i uspeva da ga posredstvom Vlade i Ministarstva uvali Vojsci Srbije koja bi trebalo da ima svoje zahteve koje ovakvo vozilo treba da ispunjava.

Sto se tice samog dizajna, Lazar ima potencijal, ali su neka resenja krajnje arhaicna, npr. raspored sedenja gde vojnici sedi na dve klupe okrenuti ledjima jedni drugima i kroz prozore od balistickog stakla i puskarnice dejstvuju pod zastitom oklopa vozila. Doktrina prepisana iz perioda Hladnog rata koju je Jugoimport kobajagi ostroumno preslikao u savremeno asimetricno ratovanje, koja ima implikacije da vozilo ovakvo kakvo je otezava efikasno i dodatno oklopljavanje bocnih strana, onemogucava unosenje bilo kakve kabastije opreme, nosila sa ranjenicima i slicno. Pritom, za potrebe vojske, ovakovom vozilu bi trebala kupola koja osim topa i mitraljeza ima i savremene protivoklopne vodjene rakete i jos savremenije osmatracko-nisanske sprave, a ne jeftinu rusku kupolu dizajniranu devedesetih.
Posebno iritira i militarizacija policije, kojoj se daje oprema koja vise odgovara zadacima vojske – konkretno, vozilo ovog formata, dakle 25-32 tone teski 8x8 je fakticki blize borbenom vozilu pesadije, sredstvu za manevarsku borbu, a ne za policijske zadatke. Podseca pomalo na period kad su se JSO kupovali teski jurisni helikopteri a vojska koristila 20-30 godina staru, neadekvatnu i prevazidjenu tehniku.

+SAVO

pre 7 godina

Nama, kao građanima, svanulo bi onog momenta kad bi političari bili osuđeni na najtežu kaznu - da kampanja traje DVA dana.
Ovo što slušamo, daleko prevazilazi Švedsku, Kuvajt i sve te, kao, prebogate države, koje nikad neće imati ovoliko sreće kao mi, u svom usponu i ravoju, u udobnom životu i opštoj sreći svojih građana...

dzoni

pre 7 godina

eto prilike da i to prodate..umesto da ste ulozili 200 miliona eura i zaposlili i skolovali jos ljudi..vi ce te fabriku prodati .uzeti proviziju i onda ce sve biti sjajno ..zar ne..

dragan dragan

pre 7 godina

U normalno vreme FAP je mogao da napravi do 6000 vozila. Linija za montazu je napravljena prema mercedesovoj tehnologiji. Dolazili su cak i iz Iveca da je gledaju i snimaju. Znaci montaza nije problem. Sta mi pravimo na Milosu. Verovatno malo, i za to sigurno postoje kapaciteti bez obzira sto je tehnologija zastarela. Drugo je pitanje, da li moze da se skupi radna snaga. Verovatno moze ali je poslednji moment da se obuce i nove generacije. I sta je problem, mora da se radi i nema foliraze, mora se imati ozbiljan proizvod. Prica o vesanju. Tu su ruske firme Ural i Uaz, najpoznatije, a mi imamo i profesora Demica u Kragujevcu. Dajte novac za ovo a ne za turske tekstilce ili nemacke svinjare.

tajna

pre 7 godina

Vucic je naucio lekciju iz prvog razreda osnovne: za prisutnost na velikim trzistima, potrebno je da imas kapacitete za velike serije i veliki broj razlicitih modela. Za dvadeset godina eto nas, samo neka sacekaju.

Zoki

pre 7 godina

Da ponovim haubicu NOU sam imao 4 kom u kasarni u Zadru 1984g.Imali smo sto puta bolje ruske i američke haubice jer smo bili pri artiljerijskom školskom centru.

Nesa

pre 7 godina

Nema od ovoga nista, nama bre Ikarbus ne mize da se sastavi i sklopi vise od 50 autobusa godisnje, sklopi ne da proizvede!
FAP mora da krene od nule i tu mora da se ulozi jedno milijardu evra.
Jeftinije i pouzdanije nam je da Vojska kupuje gotova sredstva od Rusa i to je to!
Ko nam je kriv-sto smo sve unistili od 1990-do danas!

Slav

pre 7 godina

U normalno vreme FAP je mogao da napravi do 6000 vozila. Linija za montazu je napravljena prema mercedesovoj tehnologiji. Dolazili su cak i iz Iveca da je gledaju i snimaju. Znaci montaza nije problem. Sta mi pravimo na Milosu. Verovatno malo, i za to sigurno postoje kapaciteti bez obzira sto je tehnologija zastarela. Drugo je pitanje, da li moze da se skupi radna snaga. Verovatno moze ali je poslednji moment da se obuce i nove generacije. I sta je problem, mora da se radi i nema foliraze, mora se imati ozbiljan proizvod. Prica o vesanju. Tu su ruske firme Ural i Uaz, najpoznatije, a mi imamo i profesora Demica u Kragujevcu. Dajte novac za ovo a ne za turske tekstilce ili nemacke svinjare.
(dragan dragan, 12. mart 2017 14:55). Da .. mogao je . Nije stvar u liniji .. već u tehnologiji. Najmladja je kovnica iz 1983 godine. Problem je u odkivanju šasija ( ne za miloša ) , i u razvoju nezavisnog vešanja sa transmisijom. To je problem , pa onda kapacitet toga. Inače na Milošu I lazaru proizvodimo sve sem vešanja , motora i menjača . Koristi se Britanski Kamins i Alison. Inače sve ostale elektro pneumatske i hidraulične komponente radi Prva Petoletka , koju su uspeli da dignu na noge , bila pod stečajem . Modularni deo radi Velika Plana. Ali to je i osmišljeno da tu bude razvojni centar , pa da kapacitete masovne proizvodnje razviju . Zato je i zeleo posetama u Srebrenici i Sarajevu da pokrene i bosansku namensku. Ali to je u vodi sada .. tako da ide težim putem ali boljim

Nebitan lik

pre 7 godina

@Vladica
Ne postoji haubica Nora na gusenicama,a pogotovo da je "laka" od 155 mm. Samohodna haubica u sastavu vojske je ruska "Gvozdika",122mm 2S1. Kažem ovo,jer sam na istoj proveo čitav vojni rok 2004/05.

Slav

pre 7 godina

Država koja je zainteresovana za 800 oklopnih vozila sigurno ne očekuje da sve dobije istog momenta, tako da nema smisla da premijer-kandidat za predsednika govori da FAP ne može da proizvede ni 10 vozila. Uostalom, on je na vlasti od 2012. godine, a sada je 2017. godina, pa nema smisla ni druge da krivi. Ako se neko uopšte seća, bio je ministar i u Slobino vreme, tako da, ako mu je neko nešto ostavio u lošem stanju, neka se zapita da li je taj neko, zapravo on sam.
(Marlon, 12. mart 2017 14:15). Ja razumem potrebu za osporavanjem licnosti , neke politike.. ali ne po svaku cenu. Evo o čemu se radi.. potebno je samo biti neostrascen. Miloša upravo daju SAJ-u , u par komada, da bi taljiga o u svim uslovima.. testiranja u realnim uslovima, odklanjanje relativni nedostataka. Nema serijske proizvodnje iz tog razloga i zbog nedostatka kapaciteta za to. Ako imalo znate ista, onda treba da znate da nismo imali nezavisno vešanje ni na Tamu ni na Fapu. Lepo se kaže da vešanja kupuju i da pokušavaju da osvoje tehnologiju.. tehnologija nije samo kupiti mašine , već i inzinjering . I rečeno je da su dobijali ponude za 800 kom , znaci raspitivanje , zainteresovanost.. a ne zaključeni ugovori. To je veoma bitno .. i ne razumem čemu zluradost i slobodne interpretacije . Pa upravo je Lazar razvijan 8 godina i sada je 3 spremna sa seriju... sa Milosem ce brze , jer normalno da je kopatibilan modulski sa Lazaraom. I sta je ti sporno sto pokušavaju kapacitete razvit

Remus

pre 7 godina

Zandarmerijsko vozilo ima beli unutrasnji tapacirung koji se veoma tesko odrzava cak i u Mercedesima S klase. Da li to znaci kako kako je pravljeno samo za parade i sajmove a ne za akcije u blatu ili ce se posle akcije specijalci morati presvlaciti da ga ne uprljaju? U svakom slucaju, u istoriji proizvodnje svih namenskih vozila ovo se nikada nije desilo.

molba iz mase

pre 7 godina

..." ne moze ni deset "...
Izjavio je Premijer... to jest Buduci Bivsi Premijer... to jest Buduci Predsednik.
MAJKO MOJA! Ko nam vodi zemlju!!!

Saša

pre 7 godina

Nismo ni sa Lazarima bolji. Tri policiji plus dvanaest vojsci jednako 15. Može li to brže malo da se montira? Drugo, možda stvarno i ne mora što se tiče vojske. Danas posao rade dronovi i raketni sistemi. Kao i dobra puška, to uvek.

Letac

pre 7 godina

Hahahaha, uvek ista prica pred izbore a posle izbora cao-zdravo! FAP je do sada trebao da proizvodi srpski Mercedes, bar je takva prica bila 2014?
Dokle ce glupi narod padati na ove price?

Fog

pre 7 godina

Nesta ne razumem ovde. Pa zar ti, koji si na vlasti već dovoljno dugo i kontrolišeš sve poluge svo to vreme, nisi trebao da omogućiš proizvodnju tih vozila? Po onome kako pričaš deluje da si ih ti projektovao, pa si bio zauzet.

Cobani i ovcice

pre 7 godina

I??Makete,prototipi,bice za dve godine itd!Zar jos ima glasaca koji ovo gutaju?Ove ukupno napravljene dve Nore slikaju pred svake izbore i tako vec 6 godina samo sto ne krene masovna proizvodnja i prodaja al sad ce najkasnije za dve godine!

Misko

pre 7 godina

Kakav sarlatan, da je ikada sluzio ozbiljno vojsku znao bi da se sa postrojenim vojnicima ne rukuje, a narocito im se ne petlja oko oruzija. Vojnik koji dozvoli da mu neko pridje oruziju se efektivno predao, tako da je ovaj svojim burazerskim odnosom unizio jedinicu sacinjenu u njegovu cast. Inace, naslov slike "mocni rendzeri dali podrsku AVu".

Urke

pre 7 godina

Pa čekaj uložite pare da možete da proizvedete mnogo veći broj. Na prodaji 800 komada vratićete sve pre i još dosta zaraditi. Stvarno ne razumem taj deo traže 800, a mi ne možemo ni deset ?! Pa što ste ga pravili uopšte ????

jaksa

pre 7 godina

Ovo je daleko od serijske proizvodnje...
Oni koji znaju, znaju da ljude (inzenjere i majstore) za ovo nemamo, a nove ne skolujemo.
Ovo je tek jedan primerak, prototip, probni komad, MAKETA za sajam.
Unistili smo u poslednjih 20 godina elektro i masinsku industriju u Srbiji.

Kobaja Grande

pre 7 godina

Prvo je upropastio FAP, a sada ga proziva da ne moze da proizvodi.
Sto se ne pojavi u Priboju i prica ovu pricu, ako sme?
Lazar 8x8 je nekvalitetno vozilo, koje tehnicki ne odgovara zahtevima Vojske Srbije. Cak nije ni amfibija. Ali svejedno, pokusavaju da ga na silu uguraju Vojsci. Ono sta srpskoj vojsci zaista treba je ruski Bumerang 8x8, koji ima neuporedivo bolju oklopnu zastitu, a uz to moze i da pliva.

priznao konačno

pre 7 godina

ako si ugovorio prodaju za koju nemaš kapacitete, onda si počino prevaru kupca. ti si kriv. ako nisi znao da državni fap nema kapacitet, a poistovećuješ se sa državom, onda si nekompetentan, ne znaš s čime raspolažeš. opet si ti i samo ti kriv.

kakav primer takvi i rezultati

pre 7 godina

A i od tih 10 svih 10 su razliciti. Kao da je manufaktura u pitanju a ne serijska proizvodnja. Standard i kontrola kvaliteta katastrofa...

DPolitika

pre 7 godina

"Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju. "

A kakvu garanciju ocekujete?

Da ce im otpadati ruke dok srafe, vare, farbaju ili sta drugo?

Gde ima proizvodnje bez ulaganja?

Gde ima novih modela bez ulaganja?

Gde se ocekuje da se bez ulaganja ostavruje profit i zaposljavaju ljudi?
U Srbiji.

Gde se ocekuje da se bez inovacija i novih tehnologija stvaraju novi proizvodi i uspesno prodaju?
U Srbiji.

Rusija je u dizajn i pripremu proizvodnje kamiona Ural Next ulozila 12 miliona eura.

U motore koji se ugradjuju u taj kamion tj. njihovu proizvodnju daleko vise.

U fabriku koja proizvodi taj kamion stalno postoje ulaganja nevezano samo za taj model.

Pravi se pitanje za fabriku iz koje se krade a nije videla ozbiljna ulaganja preko 20 godina da daje neke garancije.

Sve naopako, umesto da drzava daje garancije i pare i sprovodi tj. upravlja fabrikom kako zeli tj. naredjuje sta i kakao da se radi ukljucujuci proizvodnju novog modela ovde se trazi od drzavne fabrike da drzavi daje garancije...

Ulozite pare u tehnologije i nove modele i masine, stavite ljude koji imaju ideje i znaju da ih sprovedu i rukovode radnicima i svi problemi ce biti reseni.

2013 ste obecali da FAP nece biti ugasen. Sta je sa tom garancijom.
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/vucic-fap-nece-biti-zatvoren-radnicima-do-utorka-jedna-plata/3h3nfqt

Kampango

pre 7 godina

Izgleda da je Milos vrlo konkurentan ostalim vozilima u klasi visenamenskih 4x4 sa nezavisnim oslanjanjem i modularnom zastitom od streljackog naoruzanja - kvalitet izrade, koriscena tehnologija (koja je mahom iz uvoza - motor, menjac, oslanjanje, pancirni celik, senzori nisanske sprave, elektronika i informacioni sistemi u vozilu) i ergonomija (poseduje zadnju rampu koja olaksava brzo napustanje i ulazak u vozilo, unosenje ranjenika na nosilima, kabaste opreme i naoruzanja) deluju krajnje zrelo i promisljeno.

Medjutim, takticko-tehnicke zahteve, odnosno trazene karakteristike, NIJE postavila Vojska Srbije. Primera radi, ako u vozilo staje osam vojnika od kojih je jedan vozac a jedan operater borbene stanice (iliti nisandzija), preostaje mesta za sest vojnika, sto je manje od pesadijskog odeljenja VS (osam vojnika). Drugo, vozilo je predstavljeno pre manje od mesec dana i nema sanse da je proslo testove Tehnicko Opitnog Centra, koji je jedina kredibilna drzavna institucija koja moze da verifikuje da neko namensko sredstvo zaista obezbedjuje deklarisane specifikacije.

Zbog svega ovoga, a i zbog ovih euforicnih navoda o proizvodnji stotina vozila u ojadjenom FAP-u koji ne moze da napravi krstenu kabinu za kamion, ovo sve spada u domen besramne predizborne kampanje.

Vladica

pre 7 godina

NORA (novo oruđe roda artiljerije) je bilo u upotrebi još davne 1987.g. kada sam služio vojni rok u Zadru (ŠROA) . Ovo što prikazuju je samo nadogradnja na točkovima i ništa više ,a već je postojala (i dalje postoji ) verzija na gusenicama(samohodna haubica 155mm). Lako je zavarati one(maho senilne penzionere) koji ne poznaju i nisu u toku sa stvarnim dešavanjim . Toliko o ''novim'' oruđima za vojsku HA,HA,HA,....

motor napredka

pre 7 godina

Motor proizvode englezi, a ostalo ko proizvodi ?! Da li ih mi samo sklapamo ?! I još jedno pitanje : kupovati opremu ili čitavu fabriku opremiti novom tehnologijom samo zbog 800 vozila jel isplativo ?! Ja mislim da nije i da ON ovakve vesti plasira da bi skrenuo pažnju ili možda i krivicu na druge ! Eto mi, citaj JA ,hoćemo da pomognem a oni nesposobni i lenji !

Mali preduzetnik

pre 7 godina

Naravno da ne možemo da proizvedemo kada je svaki bravar, varilac itd koji nešto zna i drži do sebe otišao preko grane ili radi privatno. Drugar ode pre tri dana u Južnoafričku republiku da radi za platu od 5.000 dolara??? Za Hrvatsku firmu???

Dux

pre 7 godina

"Traže 800, a ne možemo ni 10 da proizvedemo"

Aha, pa šta bi sa ekonomskim rastom Vučko?! Kako to sada kada ekonomski "blistamo" od kada je tvoja partija na vlasti?! Zar nam nije budžet u suficitu, pa da povećamo te proizvodne kapacitete, a?! Gde su ti silni radnici o kojima si pričao da se zapošljavaju?! Još uvek na birou?! Pa šta rade tamo? Gde su sada ti strani investitori?! Kako to da ovaj problem niste dotakli na Kopaonik forumu "uspešni srpski biznismeni jašu dugu uspeha?! Šta kaže na sve ovo tvoj spoljni savetnik Dinkić? Ima li on rešenje za ovaj problem?! Može pomoć "prijatelja"?

Vuk

pre 7 godina

Citava ova farsa ima samo marketinsku svrhu a jedna stvar posebno bode oci: opet hoce radnike FAP-a da prevede zedne preko vode, iako ih je do sada na isti nacin preveslao dva puta!!uvek pred izbore prica o "vaskrsnucu " te firme, pravice se tamo hameri, lunarni roveri i sta sve ne a nakon izbora gladni radnici blokiraju ibarsku dzadu govoreci novinarima lokalnih televizija ( jer RTS, Pink i druge o tome ne izvestavaju ) kako su ga "podrzali na izborima a on nije odrzao svoje obecanje". Pa lepo, radnici namenske, FAP, vojsko, glasajte ga opet, mozda ovaj put bude drugacije:)

Marlon

pre 7 godina

Država koja je zainteresovana za 800 oklopnih vozila sigurno ne očekuje da sve dobije istog momenta, tako da nema smisla da premijer-kandidat za predsednika govori da FAP ne može da proizvede ni 10 vozila. Uostalom, on je na vlasti od 2012. godine, a sada je 2017. godina, pa nema smisla ni druge da krivi. Ako se neko uopšte seća, bio je ministar i u Slobino vreme, tako da, ako mu je neko nešto ostavio u lošem stanju, neka se zapita da li je taj neko, zapravo on sam.

Bobi

pre 7 godina

Oh dear...
Pa ako imaš potražnju, proširuj proizvodnju. Ako bacate pare na sulude subvencije, šta je problem da ovde uložite, ili da date povoljan zajam da napravite kapacitete u skladu sa potražnjom?
Ali ne može se raditi ozbiljan posao i ići u kandidaturu.

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Sve sve....al retrovizor od gradskog autobusa na borbenom vozilu je pobedilo....izes ti nase inzinjere kad nisu mogli makar sa spanskog tramvaja da prepisu i stave kamericu...

Kampango

pre 7 godina

Razvoj Lazara se razvlaci godinama, karakteristike vozila su proizvod trzisnog pristupa Jugoimporta, sto je ok, ali Jugoimport pokusava i uspeva da ga posredstvom Vlade i Ministarstva uvali Vojsci Srbije koja bi trebalo da ima svoje zahteve koje ovakvo vozilo treba da ispunjava.

Sto se tice samog dizajna, Lazar ima potencijal, ali su neka resenja krajnje arhaicna, npr. raspored sedenja gde vojnici sedi na dve klupe okrenuti ledjima jedni drugima i kroz prozore od balistickog stakla i puskarnice dejstvuju pod zastitom oklopa vozila. Doktrina prepisana iz perioda Hladnog rata koju je Jugoimport kobajagi ostroumno preslikao u savremeno asimetricno ratovanje, koja ima implikacije da vozilo ovakvo kakvo je otezava efikasno i dodatno oklopljavanje bocnih strana, onemogucava unosenje bilo kakve kabastije opreme, nosila sa ranjenicima i slicno. Pritom, za potrebe vojske, ovakovom vozilu bi trebala kupola koja osim topa i mitraljeza ima i savremene protivoklopne vodjene rakete i jos savremenije osmatracko-nisanske sprave, a ne jeftinu rusku kupolu dizajniranu devedesetih.
Posebno iritira i militarizacija policije, kojoj se daje oprema koja vise odgovara zadacima vojske – konkretno, vozilo ovog formata, dakle 25-32 tone teski 8x8 je fakticki blize borbenom vozilu pesadije, sredstvu za manevarsku borbu, a ne za policijske zadatke. Podseca pomalo na period kad su se JSO kupovali teski jurisni helikopteri a vojska koristila 20-30 godina staru, neadekvatnu i prevazidjenu tehniku.

razuma bez

pre 7 godina

Unistili smo u poslednjih 20 godina elektro i masinsku industriju u Srbiji.
(jaksa, 12. mart 2017 14:18) # Link komentara

Elektro i masinska industrija, kao i sve ostalo, unisteno je u prethodnom mandatu crveno crnih, 1989-2000. Za vreme zutih, 2001-2004, pokusana je obnova onoga sto je neophodno za zivot dostojan coveka (putevi, bolnice, vodovodi, skole), a onda su nam se prvo prikriveno, 2004, a zatim i otvoreno, 2008, oni koji su vladali devedesetih, vratili na vlast...

dzoni

pre 7 godina

eto prilike da i to prodate..umesto da ste ulozili 200 miliona eura i zaposlili i skolovali jos ljudi..vi ce te fabriku prodati .uzeti proviziju i onda ce sve biti sjajno ..zar ne..

+SAVO

pre 7 godina

Nama, kao građanima, svanulo bi onog momenta kad bi političari bili osuđeni na najtežu kaznu - da kampanja traje DVA dana.
Ovo što slušamo, daleko prevazilazi Švedsku, Kuvajt i sve te, kao, prebogate države, koje nikad neće imati ovoliko sreće kao mi, u svom usponu i ravoju, u udobnom životu i opštoj sreći svojih građana...

dragan dragan

pre 7 godina

U normalno vreme FAP je mogao da napravi do 6000 vozila. Linija za montazu je napravljena prema mercedesovoj tehnologiji. Dolazili su cak i iz Iveca da je gledaju i snimaju. Znaci montaza nije problem. Sta mi pravimo na Milosu. Verovatno malo, i za to sigurno postoje kapaciteti bez obzira sto je tehnologija zastarela. Drugo je pitanje, da li moze da se skupi radna snaga. Verovatno moze ali je poslednji moment da se obuce i nove generacije. I sta je problem, mora da se radi i nema foliraze, mora se imati ozbiljan proizvod. Prica o vesanju. Tu su ruske firme Ural i Uaz, najpoznatije, a mi imamo i profesora Demica u Kragujevcu. Dajte novac za ovo a ne za turske tekstilce ili nemacke svinjare.

tajna

pre 7 godina

Vucic je naucio lekciju iz prvog razreda osnovne: za prisutnost na velikim trzistima, potrebno je da imas kapacitete za velike serije i veliki broj razlicitih modela. Za dvadeset godina eto nas, samo neka sacekaju.

Zoki

pre 7 godina

Da ponovim haubicu NOU sam imao 4 kom u kasarni u Zadru 1984g.Imali smo sto puta bolje ruske i američke haubice jer smo bili pri artiljerijskom školskom centru.

Remus

pre 7 godina

Zandarmerijsko vozilo ima beli unutrasnji tapacirung koji se veoma tesko odrzava cak i u Mercedesima S klase. Da li to znaci kako kako je pravljeno samo za parade i sajmove a ne za akcije u blatu ili ce se posle akcije specijalci morati presvlaciti da ga ne uprljaju? U svakom slucaju, u istoriji proizvodnje svih namenskih vozila ovo se nikada nije desilo.

Slav

pre 7 godina

Država koja je zainteresovana za 800 oklopnih vozila sigurno ne očekuje da sve dobije istog momenta, tako da nema smisla da premijer-kandidat za predsednika govori da FAP ne može da proizvede ni 10 vozila. Uostalom, on je na vlasti od 2012. godine, a sada je 2017. godina, pa nema smisla ni druge da krivi. Ako se neko uopšte seća, bio je ministar i u Slobino vreme, tako da, ako mu je neko nešto ostavio u lošem stanju, neka se zapita da li je taj neko, zapravo on sam.
(Marlon, 12. mart 2017 14:15). Ja razumem potrebu za osporavanjem licnosti , neke politike.. ali ne po svaku cenu. Evo o čemu se radi.. potebno je samo biti neostrascen. Miloša upravo daju SAJ-u , u par komada, da bi taljiga o u svim uslovima.. testiranja u realnim uslovima, odklanjanje relativni nedostataka. Nema serijske proizvodnje iz tog razloga i zbog nedostatka kapaciteta za to. Ako imalo znate ista, onda treba da znate da nismo imali nezavisno vešanje ni na Tamu ni na Fapu. Lepo se kaže da vešanja kupuju i da pokušavaju da osvoje tehnologiju.. tehnologija nije samo kupiti mašine , već i inzinjering . I rečeno je da su dobijali ponude za 800 kom , znaci raspitivanje , zainteresovanost.. a ne zaključeni ugovori. To je veoma bitno .. i ne razumem čemu zluradost i slobodne interpretacije . Pa upravo je Lazar razvijan 8 godina i sada je 3 spremna sa seriju... sa Milosem ce brze , jer normalno da je kopatibilan modulski sa Lazaraom. I sta je ti sporno sto pokušavaju kapacitete razvit

Nebitan lik

pre 7 godina

@Vladica
Ne postoji haubica Nora na gusenicama,a pogotovo da je "laka" od 155 mm. Samohodna haubica u sastavu vojske je ruska "Gvozdika",122mm 2S1. Kažem ovo,jer sam na istoj proveo čitav vojni rok 2004/05.

Nesa

pre 7 godina

Nema od ovoga nista, nama bre Ikarbus ne mize da se sastavi i sklopi vise od 50 autobusa godisnje, sklopi ne da proizvede!
FAP mora da krene od nule i tu mora da se ulozi jedno milijardu evra.
Jeftinije i pouzdanije nam je da Vojska kupuje gotova sredstva od Rusa i to je to!
Ko nam je kriv-sto smo sve unistili od 1990-do danas!

Slav

pre 7 godina

U normalno vreme FAP je mogao da napravi do 6000 vozila. Linija za montazu je napravljena prema mercedesovoj tehnologiji. Dolazili su cak i iz Iveca da je gledaju i snimaju. Znaci montaza nije problem. Sta mi pravimo na Milosu. Verovatno malo, i za to sigurno postoje kapaciteti bez obzira sto je tehnologija zastarela. Drugo je pitanje, da li moze da se skupi radna snaga. Verovatno moze ali je poslednji moment da se obuce i nove generacije. I sta je problem, mora da se radi i nema foliraze, mora se imati ozbiljan proizvod. Prica o vesanju. Tu su ruske firme Ural i Uaz, najpoznatije, a mi imamo i profesora Demica u Kragujevcu. Dajte novac za ovo a ne za turske tekstilce ili nemacke svinjare.
(dragan dragan, 12. mart 2017 14:55). Da .. mogao je . Nije stvar u liniji .. već u tehnologiji. Najmladja je kovnica iz 1983 godine. Problem je u odkivanju šasija ( ne za miloša ) , i u razvoju nezavisnog vešanja sa transmisijom. To je problem , pa onda kapacitet toga. Inače na Milošu I lazaru proizvodimo sve sem vešanja , motora i menjača . Koristi se Britanski Kamins i Alison. Inače sve ostale elektro pneumatske i hidraulične komponente radi Prva Petoletka , koju su uspeli da dignu na noge , bila pod stečajem . Modularni deo radi Velika Plana. Ali to je i osmišljeno da tu bude razvojni centar , pa da kapacitete masovne proizvodnje razviju . Zato je i zeleo posetama u Srebrenici i Sarajevu da pokrene i bosansku namensku. Ali to je u vodi sada .. tako da ide težim putem ali boljim

molba iz mase

pre 7 godina

..." ne moze ni deset "...
Izjavio je Premijer... to jest Buduci Bivsi Premijer... to jest Buduci Predsednik.
MAJKO MOJA! Ko nam vodi zemlju!!!

nikopol

pre 7 godina

fascinantno.velika stvar made in serbia.ovo je pokazatelj da imamo potencijal,za druženje sa visoko razvijenima a strateški srpska vojska za dejstva na svojoj teritoriji ima vozilo skrojeno za ove terene.ja želim našoj policiji i vojsci.pa po jedno par stotina lazara i miloša

Saša

pre 7 godina

Nismo ni sa Lazarima bolji. Tri policiji plus dvanaest vojsci jednako 15. Može li to brže malo da se montira? Drugo, možda stvarno i ne mora što se tiče vojske. Danas posao rade dronovi i raketni sistemi. Kao i dobra puška, to uvek.

Viviano

pre 7 godina

Bilo bi dobro i da neka vozila budu ofarbana u krem boje za arapsko trziste (Bliski Istok i Severna Afrika). Mada dobro je i ovako, za trziste u Aziji (Indija-zelena boja, Tajland -crna boja), za zandamerija vozila su uvek crne boje ili nocno plavo. Ta vozila su vise namenjena za zemlje gde su ceste demonstracije, neredi ili manji interni sukobi. Odlican posao, zelim mnogo uspeha.

Maki

pre 7 godina

Umesto da je ulagano,vojna industrija je unistavana,sada treba vreme da se povrati na stare staze i da zauzmemo svoje nekadasnje mesto,potencijal svakako postoji.

Kampango

pre 7 godina

Zandarmerijsko vozilo ima beli unutrasnji tapacirung koji se veoma tesko odrzava cak i u Mercedesima S klase. Da li to znaci kako kako je pravljeno samo za parade i sajmove a ne za akcije u blatu ili ce se posle akcije specijalci morati presvlaciti da ga ne uprljaju? U svakom slucaju, u istoriji proizvodnje svih namenskih vozila ovo se nikada nije desilo.
(Remus, 12. mart 2017 15:37)

Prvo, to nije tapacirung nego protivparcadna zastita, koja stiti da u slucaju proboja osnovnog oklopa parcad i meci lete i rikosetiraju po unutrasnjosti. Drugo, svetle boje su logicne i uobicajene u vojnim vozilima, jer pomazu refleksiju svetla, kojeg zbog oklopa tj. manjka prozora nema puno. Milos zaista deluje da nije nista losiji od najkvalitetnijih slicnih vozila u svetu (recimo turska Cobra II, australijski Bushmaster) i uz odredjene izmene nakon inputa od strane Vojske Srbije, zaista moze da bude perspektivno sredstvo u njenom naoruzanju.

mihajlo

pre 7 godina

@Vladica
Nije isto. Samo ime. Nemoj da te zavarava kalibar i ime. Cevi su sasvim druge, nanovo radjene, koje omogucavaju domet preko 50 km, radjena i za nove projektile. O avtomatiki, da ne razglabljamo. Nora B-52 je vrlo efikasna i mobilna. Manimo se sada toga, dali je prezentuje Vucic ili ne, Nora je ubojita, nego ako misle vojsku da opreme, kako se oprema, onda treba da dobije vise od 50 kom., sve ostalo je neozbiljno, osim ako vojska dobije poprilican broj orudjuja Morave.

Viviano

pre 7 godina

I samo jos da dodam, bilo bi dobro da Vlada malo vise posveti na trziste Srednje i Juzne Amerike, posebno Meksiko i Brazil (i Kolumbija) gde imaju problem sa visokom stopom kriminala, na te zemlje treba ciljati za oklopna vozila, i Filipina u Aziji takodje. Za pocetak treba uspostaviti dobru saradnju, naravno ako mislimo da zaradimo i da ojacamo nasu industriju i povecamo izvoz. Sa 2 ili 10 vozila za izvoz nije vazno sto je malo, svaki pocetak je malo tezi, i tako je seljak sa 4 ovce poceo da bi sutra imao 1000 ovca.