Nedelja, 05.03.2017.

09:53

BG: Kupovina stana rizik - zgrade tonu i pucaju

Kupovina stana jedan je od najrizičnijih poteza u životu. Potencijalne probleme budućim gazdama, prodavci lepo kamufliraju.

Izvor: Veèernje novosti

BG: Kupovina stana rizik - zgrade tonu i pucaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Lacerta

pre 7 godina

Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Izgradjena je pre 8 godina, u tom periodu je isti investitor izgradio jos 4 zgrade, ni jedna ne moze da se legalizuje. On i dalje gradi bez problema i dalje se ni jedna njegova zgrada ne moze legalizovati, redovno gradi sprat, dva od dozvoljenog i niko mu nista ne moze ili nece?! Zivela Srbija! Kao posledica toga ja svoj stan ne mogu uknjiziti u katastar, ali me poreska bez problema nasla da drzavi placam porez na nekretninu koja nigde nije upisana...
(Naivac, 5. mart 2017 16:37)

Sve si u pravu, ali:

- Zašto si kupio stan u toj zgradi? Jer je bilo mnogo jeftino, zar ne? Toliko jeftino da se nisi pitao zašto je to toliko jeftinije od drugih, nego si požurio da "iskoristiš priliku"?

- Ovo što sad znaš, tj. da zgrada ne može da se legalizuje, mogao si još onda da znaš. Ali nisi hteo da platiš "prevarantu advokatu" da ispita papire i otkrije mućku. Hteo si da uštediš, razumljivo. Ali nije istina da ne može da se legalizuje. Danas SVE može da se legalizuje, jedino je pitanje za koje pare.

Tačno je da je za nelegalnu gradnju kriva država i građevinska mafija. Ali krivi su i kupci. Kad bi se znalo da je NEMOGUĆE prodati objekat za koji papiri nisu čisti kao suza, jer ga nijedan kupac NEĆE, ne bi ni bilo toliko nelegalne gradnje.

E, ali mi smo poznati po "snalaženju" i daru da vidimo povoljnu "priliku" tamo gde je niko drugi ne nalazi. Može i tako, ali zato smo i tu gde smo, u ruševini i simulaciji od države!

jes

pre 7 godina

(sima strahota, 05. mart 2017 18:42)

Pa jeste toliko manje u Srbiji, ali najvise se gradi u Bg-u, gde je svake godine sve veci broj ljudi.
A ti u manjim gradovima i sad imas kvadrat od 500-600 e

Psihijatrija ,kuca moja najmilija

pre 7 godina

Radim u firmi koja je izgradila desetine objekata u Bg,koji su svi useljeni i legalizovani.
Ono sto mnogi lupetaju,a ne znaju,jeste upravo ta cena gradnje,koja je u krs varijanti,od luksuzne razlikuje za nekih 150-200 e po m2,sto uopste nije malo.Kako mi gradimo iskljucivo ekskluzivne objekte,to znaci da je cena gradnje veoma visoka,jer u nju ulaze troskovi zemljista,naknade za isti,kao i sve ostalo,u sta spadaju prikljuci za vodu ,struju ,grejanje i telefone.Drugim recima,za cenu manju od 1800 e na Vracaru,ne isplati se iskopatii ni kasiku,a ne praviti objekat,jer samo cena po m2 izgradjenog objekata zna da ide i do 1200e,u zavisnosti od nivoa luksuza.Od preostalih 600 e se finasiraju novi projekti,izdrzava firma i zaposleni i placaju porezi drzavi.To je sve pod uslovom da se na vreme prodaju svi stanovi.

Postoje stari objekti koji su solidno gradjeni,a veci deo NBGD-a je sasvim ok.Zapravo svi objekti koji su gradjeni sa skeletnim sistemom su sjajni,jer ih je veoma lako renovirati i promeniti raspored po zelji,posto nemaju nosece zidove.Stari objekti se veoma tesko renoviraju i menja im se namena,jer se noseci zidovi ne smeju rusiti...
U Bivsoj Jugi je gradjeno svasta.Radnicki stanovi su bili djubre,dok su oni radjeni za rukovodioce,vojsku i policiju ,bili odlicni,a i danas su .Normalno,vecina propada usled neodrzavanja,ali ih nije tesko popraviti,jer je osnova dobra.
Objekti koji tonu su izuzetak,a ne pravilo !

dragan

pre 7 godina

Ovo bi trebalo isterati do kraja! Neko je od komentatora napisao da je gradnja jeftina i da zato tone. Ne, tone zato što neko nije radio svoj posao a onda su neki hteli da zabašure sve, uzmu pare i odu. I ako je jeftino skoro 1500€, onda ne znam šta je skupo. Državna direkcija investitor, a ljudi koji su tražili obeštećenje su zastrašivani, mediji su ignorisali zbog straha, itd. Konačno je progovoreno i zato je važno za ovo društvo, za demokratiju, da kupci budu obeštećeni, da krivci odgovaraju i da javnost bude obaveštena. Mediji imaju ključnu ulogu u ovoj važnoj bici i zato bravo i ne odustajte!

Nisam (na sreću) kupio stan u tonućim ili smrdljivim zgradama, ali mnogo nas zna one koji jesu. Treba da budemo solidarni i da budemo svesni da je ovo bitno za sve nas.

bikkojisedi

pre 7 godina

sad mi koji imamo stanove iz 80ih tvrda gradnja armirani beton i tome slicno imamo apsolutno pravo da trazimo za svoje stanove cenu i 40% vecu od novogradnje.

Petar

pre 7 godina

Dodacu da je pored svega navedenog veoma bitno imati komsije zdravog razuma, i koliko toliko civilizovane ljude. A to je danas prava retkost.

Realno

pre 7 godina

Sve ove probleme drzava je mogla da resi time da je donela zakon da gradjevinska dozvola (za objekte namenjene za trziste) ne moze da se dobije ako investitor nema bankovne garancije koje bi trajale koliko i period garancije objekta i da u objektu ne moze objektu ne moze da se pusti voda i struja dok ne dobije upotrebnu dozvolu i dok se ne uknjizi.

dileja

pre 7 godina

I sada, sta ja imam od toga sto je ovo stiglo do Vecernjih novosti a nije do inspekcije, niti ce sada kada je napisano crno na belo u Novostima?

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Zida ko hoce i kako hoce....svaka zgrada razlicita, ruzne, bez stila....samo da se uzmu pare ...a posle ne moze da se legalizuje....

Naivac

pre 7 godina

Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Izgradjena je pre 8 godina, u tom periodu je isti investitor izgradio jos 4 zgrade, ni jedna ne moze da se legalizuje. On i dalje gradi bez problema i dalje se ni jedna njegova zgrada ne moze legalizovati, redovno gradi sprat, dva od dozvoljenog i niko mu nista ne moze ili nece?! Zivela Srbija! Kao posledica toga ja svoj stan ne mogu uknjiziti u katastar, ali me poreska bez problema nasla da drzavi placam porez na nekretninu koja nigde nije upisana...

Vlada Joksimovic

pre 7 godina

Da se ne lazemo, i u SFRJ se stedelo i zaobilazili propisi. U Bgd postoje zgrade iz SFRJ koje imaju 4 i vise spratova a nemaju liftove recimo, umesto parketa vinas plocice direktno na plocu bez kosuljice, ispod prozora nisu cigle nego sper ploce i slicno.

Agronom sa sela

pre 7 godina

Ovako ja to vidim:
Nije problem u zgradi, investitoru, državi, komisiji, inspekciji, ...
Problem su KUPCI!?
Svi beže od motike! Prodaju očevinu budzašto, i kupuju povoljno konforne garsonjere.
Za portire i čistačice-kasirke kvalitet gradnje je Odličan!
Moja kuća u urbanizovanom selu, na pola sata od Gazele, trajaće do sudnjeg dana!

vlada

pre 7 godina

Fušersko zidanje zgrada košta 150-220€/m2,koje kasnije prodaju od 6 do 10 puta skuplje.Sve nove zgrade i stanovi u celoj Srbiji su katastrofalni,za poslednjih 20 godina nije sazidan nijedan pristojan stan.Nije mi jasno koliko treba da budete slepi pa da ne vidite taj fušeraj i da kupite nov stan.Daleko je jeftinije i bolje kupiti staru gradnju,jer Titove zgrade nisu ni rakete srušile,čak je najbilje kupiti predratnu gradnju(pre 1940)jer su tada zidali sa zidovima od 40-60cm debljine.Dovoljno je kada uđete u nov stan pogledati gde je zakačen sigurnosni lanac,za zid ili za lajsnu od vrata i sve je jasno ,kucnite zid čućete šuplji zvuk rigipsa jer nije malterisano.

Dusan Petrovic

pre 7 godina

Zato je najbolja ravnica, kupite stan u Novom Sadu. Nemas brigu, nema klizista, propadanja. A i bolje je za automobile, jer kad je grad brdovit, trosis rucnu i kocnice vise, kvacilo, vise trosi goriva...u NS-u mozes otvoriti vrata i gurati ga nogom kao Flinstonsi:-)

Komša

pre 7 godina

@slobodni strelac
Tačno ste napisali.Tek par godina posle Titove smrti polako počinje da puca sve po šavovima.Da se ne lažemo, bilo je i tada "fuša" ali se tj fušeraj obično odnosio na završne radove,dakle ništa od stvari koje bi ugrozile samu gradjevinu i ljude u njoj.
Posle toga dolazi do rizičnih projekata koji nastaju uz znanje lokalnih zajednica i gde su u pitanju inženjerski i inspekcijski propusti propusti kao plod korupcije (teško da je neko tada imao falš diplomu- znali su).
Bolje je uzeti nesredjivan stan u BG koji je u dobroj zgradi nego nešto gradjeno kasnije iako "pristojnije" izgleda.
Nailazio sam na stanove gde još linoleum nije menjan - takvi su idealni jer menjaš sve za razliku u ceni.
U ključ u ruke ne verujem - Srbija je ovo.Moram da vidim svaki ventil koji vodoinstalater stavi a ne da lupam pločice sutra zato što je neko pametan.

gradjanin kejn

pre 7 godina

citam vase komentare, sve je to tako: standardi u gradnji (ciju upotrebljivost savremenom zivotu ne dovodim sad u pitanje) se ne postuju, zgrade pucaju, drzava slepa I nema kod "smrdljivih zgrada" I betona u tunelima na "cudesnom,magicnom" autoputu... ALI, pored svih normativa koje postoje (kakvi-takvi), u Srbiji ne postoji ESTETSKI normativ pa nam je glavni grad sarena kutija betonski isfuserisanih zgrada.
Dokle god, zakonski, ne postavimo I estetiku kao uslov,normativ I slicno, pravicemo I ziveti u zgradama kakve su sada. I cuditi se kad odemo nagde preko kako je tamo sve u "uredjeno I lepo".

Komša

pre 7 godina

Do neke tamo 1985. se koliko toliko vodilo računa - uglavnom su stanovi imali podrum,parking mesto,zgrade kontrolisane i dobile PRAVU upotrebnu dozvolu.Te neće potonuti niti će ispucati.
Još ako nisu nadzidjivane u periodu '90.-2000. idealne su.
Kupiš, zameniš instalacije i stolariju i imaš stan.
Ima i sada dobre gradnje i dobrih zgrada ali za debele pare.Kada je cena/kvalitet u pitanju uvek bi pre uzeo ono što je gradjeno dok je država bila država.

Milos

pre 7 godina

Geološka ispitivanja tla i izradu elaborata koji sadrzi geostatičke proračune o dopuštenoj nosivosti tla investitori sve više zanemaruju. Izbegavaju iszražno bušenje i uzimanje uzoraka tla koji se laboratorijski ispituju. Jeftinije im je da im neki sumnjivi inženjer bez ispitivanja napiše elaborat i uzme novac na ruke.

sprega krimosa i države - tako se postaje milioner

pre 7 godina

Komično je pričati o kvalitetu gradnje
u državi gde je pravna osnova
za gradnju najvećeg broja stambenih objekata
Zakon o legalizaciji.

nazadno

pre 7 godina

Pa prodjite deonicom novog autoputa od Čačka do Ljiga. U dva tunela, podloga nije asfalt već beton?! Auto se bas lepo zatrese kada udjete u ova dva tunela. Očigledno da su one prve prozivke vladi da su tuneli niski bile opravdane. Problem su "rešili" tako što su podlogu otanjili. A to je država radila! Pa onda pogledamo one smrdljive zgrade na Novom Beogradu koje je radila građevinska direkcija Srbije. I šta reći. Da li je ko za ovo odgovarao? Niko. Sramota neviđena.

standard je živi zakon na zemlji igraj se sa njim i ujedaće te do smrti

pre 7 godina

Ovo je pitanje standarda a njima se nažalost bave lokalne samouprave. Standarde propisuje država, ali se o njima obično staraju privatne organizacije. Srbija jedva da je osposobila privrednu komoru, još se ne čuje savez inženjera uglavnom se bave licencama, a organizacije koje se staraju o njima praktično ne postoje. Kvalitet apsolutno zavisu od majstora gradjevinca koje unajmljen i njegove savesti. I dok se nešto ne sruši kao u J.Koreji i ubije dovoljno ljudi ništa od toga, pa verovatno ni tad. Jer jako je retko da sretneš nekog kome je do života stalo ili da je kadar za njega.

charlie

pre 7 godina

Stanove u Srbijici zidaju likovi koji svako jutro dva puta provere da li im je neko postavio bombu ispod "mukom" stečenog džipa.Zamislite koliko lik kome je glava u torbi i živi od danas do sutra vodi računa o kvalitetu gradnje i bezbednosti vaše porodice.Daleko im lepi stanovi.

Da se zamislis

pre 7 godina

Za haos je jedini krivac DRZAVA. Burazerske dozvole, kumovske takse, rodbinske potvrde, klanovske inspekcije, ...
Kradje materijala, losiji kvalitet, uskracivanje standarda, zmurenje na oba oka, sve to je na teret DRZAVE.
Neuredjene, korumpirane DRZAVE.
(zoRAn, 5. mart 2017 10:46)

Zna se ko najglasnije vice "Lopov! Lopov!"...

Sasa

pre 7 godina

U Austriji je to lepo organizovano. kada kupujete stan pare idu notaru na specijalni racun i tek kada preuzmete stan, proverite da je sve ok i uknjizite se, onda pare idu prodavcu. Moze to i kod nas da se uvede ako se hoce.

natasa

pre 7 godina

Što ne pitati Vlast čemu onda služe porez na dodatu vrednost odnosno prenos apsolutnih prava odnosno bilo koji porez uopšte kad država u naletima dozvoljava da se objekti sa rešenjem o rušenju legalizuju umesto ruše. Građeni bez građevinske dozvole sa skandaloznim megalomanskim projektima i ciljem da se izvuče što veća kvadratura na račun svega - bezbednosti, estetike, prava!

bogdan

pre 7 godina

Nekada kada smo imali drzavu zgrade kao i sve ostalo su se gradile u skladu sa gradjevinskim normama i propisima. Nije nam se svidelo da imamo cenjeni pasos, dobre plate, mir, sigutnost na ulicama....pa smo pohrlili u demokratiju gde svaka šuša koja ima veze u opstini moze da gradi i ojadi ljude koji smatraju da drzava vodi racuna o uslovima gradnje.

Kol

pre 7 godina

U normalnoj drzavi se za ovako nesto odgovara ministar infrastrukture ili gradjevine i pada vlada i ozbiljno ciscenje cele industrije a ovde, ovde je to kao dobar dan!

Dusan

pre 7 godina

infidel, 5. mart 2017 10:16
Nijedna zgrada nije uradjena po propisima u Srbiji u to sam 99% siguran.Radio sam po gradilistima znam sta pricam.Ni kod starih zgrada nisu postovani propisi ko vam kaze drugacije laze 100%.

Alek

pre 7 godina

Upravo na ovom primeru moze se videti sav javasluk nase drzave. Kada kupujete stan u Francuskoj, ukoliko je novogradja u pitanju ne morate da mislite da li je staticki ispitan teren, da li se odstupalo od normativa a pogotovu da li su u redu papiri. Kupovinom stana vi ste jedini vlasnik i nikakav investitor ne moze biti upisan u knjige. Da bi uopste neko bio u mogucnosti da vam proda stan svi uslovi moraju biti zadovoljeni. Kod nas definitivno drzava ne postoji zbog gradjana vec zbog prevaranata i lopova. Samo njih drzava stiti.
Da li ovde postoje neke inspekcije, da li je moguce da se male prodavnice koje prodaju jeftine proizvode kontrolisu do sitnih detalja a neko ko prodaje stanove moze da vam uvali krs od stana i da na kraju stan nije vas. Da li je moguce da neko moze uopste da podigne objekat na zemljistu koje nije stabilno ? Kako je uopste prikljucen na struju i vodu ? Da li je u ovoj drzavi ista sinhronizovano, da li je ista u necijoj nadleznosti ? Ovo je rasulo od drzave u kome kupite stan u zgradi koja tone, u kojoj sve puca, u kojoj nista od normativa nije postovano a moze se desiti i da stan ne mozete da uknjizite. Ko je za to kriv ? Sigurno nisu kupci , zna se ko to dozvoljava, to je drzava i njena birokratija.

pera

pre 7 godina

ja ako bih kupovao novogradnju,3 puta bih promislio i proverio kako je uradjena. Zna se kakvi ljudi zidaju po beogradu i s kakvim kvalitetom. Ova moja iz 48.godine ce nadziveti vecinu tih usminkanih

slobodni strelac

pre 7 godina

Zato sam ja kao gradjevinski inzenjer kupila stan gradjen 80-tih, u organizaciji stana ispostovan sve i jedan propisani uslov. Zatim gospodo draga ni u najudaljenijim delovima grada nemoguce je ispostovati sve propise i napraviti kvalitetan objekat za manje od 1000 eura. Siromastvo i neznanje je ucinilo svoje, kupovna moc niska pa se prave nedopustivi kompromisi po sistemu napravi za onoliko para koliko kupac moze da plati.Sistemi kontole su propisani ali stepen postovanja problematican. Svi u lancu moraju ozdraviti u svakom pogledu. Kako se bese kaze nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.Kupci pamet u glavu ne kupuje se neuknjizen objekat ni od rodjenog brata i kada bi svi to postovali nelegalna gradnja bi stala jer nebi nista mogli prodati.Kao investitori pojavljuju se oni koji imaju novac ali nece da plate znanje;inzenjeri su kao nuzno zlo i posmatraju ih samo kao nekoga ko bi samo da potrosi vise novca kioga briga za kvalitet.I dok god se struka ne vrati na scenu u svim sferama drustva ne vredi jadikovati.Sve ima i uzrok i posledicu.

banjalučki komunista

pre 7 godina

Lako rešivo, max. uplata prije upotrebbe dozvole tj.tehničog prijema od od države ovlaštenog i državnog instituta i onda je garant držva.

Pih

pre 7 godina

Sitnozubi narod zida bez dozvole i mimo propisa, kada inspekcija dodje narod kuka kako je zlostavljan i na kraju optuzuje drzavu za svoju bahatost i glupost kada se sve raspadne.
Ne zasluzujete vi ni platu ni penziju.

Mirko

pre 7 godina

Kako papiri da budu korektni a zgrada tone? Nisu korektni, nema geomehanickog elaborata. Ili ga ima ali onda treba hapsiti toga koji je na njega stavio licencu.

zoRAn

pre 7 godina

Za haos je jedini krivac DRZAVA. Burazerske dozvole, kumovske takse, rodbinske potvrde, klanovske inspekcije, ...
Kradje materijala, losiji kvalitet, uskracivanje standarda, zmurenje na oba oka, sve to je na teret DRZAVE.
Neuredjene, korumpirane DRZAVE.

022

pre 7 godina

Tonu i propadaju ali ljudi bar žive u njima za razliku od slučaja u Sremskoj Mitrovici gde ne useljene zgrade u izgradnji propadaju,tonu i pucaju već 10 godina i to u samom centru grada.
Lokalni biznismen započne zgradu sve stanove proda u izgradnji i napusti gradilište a nadležni organi ne reaguju, uzme čovek na prevaru pola milona evra i nikom ništa a gradom se šeta kao oslobodioc niko mu ništa ne sme.Konkretno radi se o zgradi u centru grada u ulici Šećer sokak.

dalaby

pre 7 godina

sve ovo stoji, ali ipak ima najvise normalnih i pristojnih zgrada, koje su zidali normalni i pristojni mali investitori.. ovo ovako nabacano me asociralo kao kada bi izasao clanak sta sve moze da vam se desi kad izadjete peske na ulicu, od toga da vam padne saksija na glavu, do toga da vas pregazi auto, i slicno, pa ipak ogroman broj ljudi sigurno dodje svojim kucama...

infidel

pre 7 godina

Ne razumem, da li se ovo neko hvali da ne postoji nikakva inspekcija i da svako može da podigne zgradu (radovi od godinu dana bar), da proda stanove, uvede struju i ostale komunalije bez dozvola, provera i propisne gradnje? Boga mi, AV kaže drugačije...

infidel

pre 7 godina

Ne razumem, da li se ovo neko hvali da ne postoji nikakva inspekcija i da svako može da podigne zgradu (radovi od godinu dana bar), da proda stanove, uvede struju i ostale komunalije bez dozvola, provera i propisne gradnje? Boga mi, AV kaže drugačije...

charlie

pre 7 godina

Stanove u Srbijici zidaju likovi koji svako jutro dva puta provere da li im je neko postavio bombu ispod "mukom" stečenog džipa.Zamislite koliko lik kome je glava u torbi i živi od danas do sutra vodi računa o kvalitetu gradnje i bezbednosti vaše porodice.Daleko im lepi stanovi.

Alek

pre 7 godina

Upravo na ovom primeru moze se videti sav javasluk nase drzave. Kada kupujete stan u Francuskoj, ukoliko je novogradja u pitanju ne morate da mislite da li je staticki ispitan teren, da li se odstupalo od normativa a pogotovu da li su u redu papiri. Kupovinom stana vi ste jedini vlasnik i nikakav investitor ne moze biti upisan u knjige. Da bi uopste neko bio u mogucnosti da vam proda stan svi uslovi moraju biti zadovoljeni. Kod nas definitivno drzava ne postoji zbog gradjana vec zbog prevaranata i lopova. Samo njih drzava stiti.
Da li ovde postoje neke inspekcije, da li je moguce da se male prodavnice koje prodaju jeftine proizvode kontrolisu do sitnih detalja a neko ko prodaje stanove moze da vam uvali krs od stana i da na kraju stan nije vas. Da li je moguce da neko moze uopste da podigne objekat na zemljistu koje nije stabilno ? Kako je uopste prikljucen na struju i vodu ? Da li je u ovoj drzavi ista sinhronizovano, da li je ista u necijoj nadleznosti ? Ovo je rasulo od drzave u kome kupite stan u zgradi koja tone, u kojoj sve puca, u kojoj nista od normativa nije postovano a moze se desiti i da stan ne mozete da uknjizite. Ko je za to kriv ? Sigurno nisu kupci , zna se ko to dozvoljava, to je drzava i njena birokratija.

slobodni strelac

pre 7 godina

Zato sam ja kao gradjevinski inzenjer kupila stan gradjen 80-tih, u organizaciji stana ispostovan sve i jedan propisani uslov. Zatim gospodo draga ni u najudaljenijim delovima grada nemoguce je ispostovati sve propise i napraviti kvalitetan objekat za manje od 1000 eura. Siromastvo i neznanje je ucinilo svoje, kupovna moc niska pa se prave nedopustivi kompromisi po sistemu napravi za onoliko para koliko kupac moze da plati.Sistemi kontole su propisani ali stepen postovanja problematican. Svi u lancu moraju ozdraviti u svakom pogledu. Kako se bese kaze nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.Kupci pamet u glavu ne kupuje se neuknjizen objekat ni od rodjenog brata i kada bi svi to postovali nelegalna gradnja bi stala jer nebi nista mogli prodati.Kao investitori pojavljuju se oni koji imaju novac ali nece da plate znanje;inzenjeri su kao nuzno zlo i posmatraju ih samo kao nekoga ko bi samo da potrosi vise novca kioga briga za kvalitet.I dok god se struka ne vrati na scenu u svim sferama drustva ne vredi jadikovati.Sve ima i uzrok i posledicu.

Sasa

pre 7 godina

U Austriji je to lepo organizovano. kada kupujete stan pare idu notaru na specijalni racun i tek kada preuzmete stan, proverite da je sve ok i uknjizite se, onda pare idu prodavcu. Moze to i kod nas da se uvede ako se hoce.

nazadno

pre 7 godina

Pa prodjite deonicom novog autoputa od Čačka do Ljiga. U dva tunela, podloga nije asfalt već beton?! Auto se bas lepo zatrese kada udjete u ova dva tunela. Očigledno da su one prve prozivke vladi da su tuneli niski bile opravdane. Problem su "rešili" tako što su podlogu otanjili. A to je država radila! Pa onda pogledamo one smrdljive zgrade na Novom Beogradu koje je radila građevinska direkcija Srbije. I šta reći. Da li je ko za ovo odgovarao? Niko. Sramota neviđena.

zoRAn

pre 7 godina

Za haos je jedini krivac DRZAVA. Burazerske dozvole, kumovske takse, rodbinske potvrde, klanovske inspekcije, ...
Kradje materijala, losiji kvalitet, uskracivanje standarda, zmurenje na oba oka, sve to je na teret DRZAVE.
Neuredjene, korumpirane DRZAVE.

Kol

pre 7 godina

U normalnoj drzavi se za ovako nesto odgovara ministar infrastrukture ili gradjevine i pada vlada i ozbiljno ciscenje cele industrije a ovde, ovde je to kao dobar dan!

Naivac

pre 7 godina

Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Izgradjena je pre 8 godina, u tom periodu je isti investitor izgradio jos 4 zgrade, ni jedna ne moze da se legalizuje. On i dalje gradi bez problema i dalje se ni jedna njegova zgrada ne moze legalizovati, redovno gradi sprat, dva od dozvoljenog i niko mu nista ne moze ili nece?! Zivela Srbija! Kao posledica toga ja svoj stan ne mogu uknjiziti u katastar, ali me poreska bez problema nasla da drzavi placam porez na nekretninu koja nigde nije upisana...

022

pre 7 godina

Tonu i propadaju ali ljudi bar žive u njima za razliku od slučaja u Sremskoj Mitrovici gde ne useljene zgrade u izgradnji propadaju,tonu i pucaju već 10 godina i to u samom centru grada.
Lokalni biznismen započne zgradu sve stanove proda u izgradnji i napusti gradilište a nadležni organi ne reaguju, uzme čovek na prevaru pola milona evra i nikom ništa a gradom se šeta kao oslobodioc niko mu ništa ne sme.Konkretno radi se o zgradi u centru grada u ulici Šećer sokak.

pera

pre 7 godina

ja ako bih kupovao novogradnju,3 puta bih promislio i proverio kako je uradjena. Zna se kakvi ljudi zidaju po beogradu i s kakvim kvalitetom. Ova moja iz 48.godine ce nadziveti vecinu tih usminkanih

Mirko

pre 7 godina

Kako papiri da budu korektni a zgrada tone? Nisu korektni, nema geomehanickog elaborata. Ili ga ima ali onda treba hapsiti toga koji je na njega stavio licencu.

Da se zamislis

pre 7 godina

Za haos je jedini krivac DRZAVA. Burazerske dozvole, kumovske takse, rodbinske potvrde, klanovske inspekcije, ...
Kradje materijala, losiji kvalitet, uskracivanje standarda, zmurenje na oba oka, sve to je na teret DRZAVE.
Neuredjene, korumpirane DRZAVE.
(zoRAn, 5. mart 2017 10:46)

Zna se ko najglasnije vice "Lopov! Lopov!"...

vlada

pre 7 godina

Fušersko zidanje zgrada košta 150-220€/m2,koje kasnije prodaju od 6 do 10 puta skuplje.Sve nove zgrade i stanovi u celoj Srbiji su katastrofalni,za poslednjih 20 godina nije sazidan nijedan pristojan stan.Nije mi jasno koliko treba da budete slepi pa da ne vidite taj fušeraj i da kupite nov stan.Daleko je jeftinije i bolje kupiti staru gradnju,jer Titove zgrade nisu ni rakete srušile,čak je najbilje kupiti predratnu gradnju(pre 1940)jer su tada zidali sa zidovima od 40-60cm debljine.Dovoljno je kada uđete u nov stan pogledati gde je zakačen sigurnosni lanac,za zid ili za lajsnu od vrata i sve je jasno ,kucnite zid čućete šuplji zvuk rigipsa jer nije malterisano.

sprega krimosa i države - tako se postaje milioner

pre 7 godina

Komično je pričati o kvalitetu gradnje
u državi gde je pravna osnova
za gradnju najvećeg broja stambenih objekata
Zakon o legalizaciji.

Komša

pre 7 godina

Do neke tamo 1985. se koliko toliko vodilo računa - uglavnom su stanovi imali podrum,parking mesto,zgrade kontrolisane i dobile PRAVU upotrebnu dozvolu.Te neće potonuti niti će ispucati.
Još ako nisu nadzidjivane u periodu '90.-2000. idealne su.
Kupiš, zameniš instalacije i stolariju i imaš stan.
Ima i sada dobre gradnje i dobrih zgrada ali za debele pare.Kada je cena/kvalitet u pitanju uvek bi pre uzeo ono što je gradjeno dok je država bila država.

Dusan

pre 7 godina

infidel, 5. mart 2017 10:16
Nijedna zgrada nije uradjena po propisima u Srbiji u to sam 99% siguran.Radio sam po gradilistima znam sta pricam.Ni kod starih zgrada nisu postovani propisi ko vam kaze drugacije laze 100%.

Komša

pre 7 godina

@slobodni strelac
Tačno ste napisali.Tek par godina posle Titove smrti polako počinje da puca sve po šavovima.Da se ne lažemo, bilo je i tada "fuša" ali se tj fušeraj obično odnosio na završne radove,dakle ništa od stvari koje bi ugrozile samu gradjevinu i ljude u njoj.
Posle toga dolazi do rizičnih projekata koji nastaju uz znanje lokalnih zajednica i gde su u pitanju inženjerski i inspekcijski propusti propusti kao plod korupcije (teško da je neko tada imao falš diplomu- znali su).
Bolje je uzeti nesredjivan stan u BG koji je u dobroj zgradi nego nešto gradjeno kasnije iako "pristojnije" izgleda.
Nailazio sam na stanove gde još linoleum nije menjan - takvi su idealni jer menjaš sve za razliku u ceni.
U ključ u ruke ne verujem - Srbija je ovo.Moram da vidim svaki ventil koji vodoinstalater stavi a ne da lupam pločice sutra zato što je neko pametan.

Dusan Petrovic

pre 7 godina

Zato je najbolja ravnica, kupite stan u Novom Sadu. Nemas brigu, nema klizista, propadanja. A i bolje je za automobile, jer kad je grad brdovit, trosis rucnu i kocnice vise, kvacilo, vise trosi goriva...u NS-u mozes otvoriti vrata i gurati ga nogom kao Flinstonsi:-)

Petar

pre 7 godina

Dodacu da je pored svega navedenog veoma bitno imati komsije zdravog razuma, i koliko toliko civilizovane ljude. A to je danas prava retkost.

gradjanin kejn

pre 7 godina

citam vase komentare, sve je to tako: standardi u gradnji (ciju upotrebljivost savremenom zivotu ne dovodim sad u pitanje) se ne postuju, zgrade pucaju, drzava slepa I nema kod "smrdljivih zgrada" I betona u tunelima na "cudesnom,magicnom" autoputu... ALI, pored svih normativa koje postoje (kakvi-takvi), u Srbiji ne postoji ESTETSKI normativ pa nam je glavni grad sarena kutija betonski isfuserisanih zgrada.
Dokle god, zakonski, ne postavimo I estetiku kao uslov,normativ I slicno, pravicemo I ziveti u zgradama kakve su sada. I cuditi se kad odemo nagde preko kako je tamo sve u "uredjeno I lepo".

bogdan

pre 7 godina

Nekada kada smo imali drzavu zgrade kao i sve ostalo su se gradile u skladu sa gradjevinskim normama i propisima. Nije nam se svidelo da imamo cenjeni pasos, dobre plate, mir, sigutnost na ulicama....pa smo pohrlili u demokratiju gde svaka šuša koja ima veze u opstini moze da gradi i ojadi ljude koji smatraju da drzava vodi racuna o uslovima gradnje.

Pih

pre 7 godina

Sitnozubi narod zida bez dozvole i mimo propisa, kada inspekcija dodje narod kuka kako je zlostavljan i na kraju optuzuje drzavu za svoju bahatost i glupost kada se sve raspadne.
Ne zasluzujete vi ni platu ni penziju.

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Zida ko hoce i kako hoce....svaka zgrada razlicita, ruzne, bez stila....samo da se uzmu pare ...a posle ne moze da se legalizuje....

natasa

pre 7 godina

Što ne pitati Vlast čemu onda služe porez na dodatu vrednost odnosno prenos apsolutnih prava odnosno bilo koji porez uopšte kad država u naletima dozvoljava da se objekti sa rešenjem o rušenju legalizuju umesto ruše. Građeni bez građevinske dozvole sa skandaloznim megalomanskim projektima i ciljem da se izvuče što veća kvadratura na račun svega - bezbednosti, estetike, prava!

Milos

pre 7 godina

Geološka ispitivanja tla i izradu elaborata koji sadrzi geostatičke proračune o dopuštenoj nosivosti tla investitori sve više zanemaruju. Izbegavaju iszražno bušenje i uzimanje uzoraka tla koji se laboratorijski ispituju. Jeftinije im je da im neki sumnjivi inženjer bez ispitivanja napiše elaborat i uzme novac na ruke.

dileja

pre 7 godina

I sada, sta ja imam od toga sto je ovo stiglo do Vecernjih novosti a nije do inspekcije, niti ce sada kada je napisano crno na belo u Novostima?

Vlada Joksimovic

pre 7 godina

Da se ne lazemo, i u SFRJ se stedelo i zaobilazili propisi. U Bgd postoje zgrade iz SFRJ koje imaju 4 i vise spratova a nemaju liftove recimo, umesto parketa vinas plocice direktno na plocu bez kosuljice, ispod prozora nisu cigle nego sper ploce i slicno.

standard je živi zakon na zemlji igraj se sa njim i ujedaće te do smrti

pre 7 godina

Ovo je pitanje standarda a njima se nažalost bave lokalne samouprave. Standarde propisuje država, ali se o njima obično staraju privatne organizacije. Srbija jedva da je osposobila privrednu komoru, još se ne čuje savez inženjera uglavnom se bave licencama, a organizacije koje se staraju o njima praktično ne postoje. Kvalitet apsolutno zavisu od majstora gradjevinca koje unajmljen i njegove savesti. I dok se nešto ne sruši kao u J.Koreji i ubije dovoljno ljudi ništa od toga, pa verovatno ni tad. Jer jako je retko da sretneš nekog kome je do života stalo ili da je kadar za njega.

Realno

pre 7 godina

Sve ove probleme drzava je mogla da resi time da je donela zakon da gradjevinska dozvola (za objekte namenjene za trziste) ne moze da se dobije ako investitor nema bankovne garancije koje bi trajale koliko i period garancije objekta i da u objektu ne moze objektu ne moze da se pusti voda i struja dok ne dobije upotrebnu dozvolu i dok se ne uknjizi.

Agronom sa sela

pre 7 godina

Ovako ja to vidim:
Nije problem u zgradi, investitoru, državi, komisiji, inspekciji, ...
Problem su KUPCI!?
Svi beže od motike! Prodaju očevinu budzašto, i kupuju povoljno konforne garsonjere.
Za portire i čistačice-kasirke kvalitet gradnje je Odličan!
Moja kuća u urbanizovanom selu, na pola sata od Gazele, trajaće do sudnjeg dana!

dragan

pre 7 godina

Ovo bi trebalo isterati do kraja! Neko je od komentatora napisao da je gradnja jeftina i da zato tone. Ne, tone zato što neko nije radio svoj posao a onda su neki hteli da zabašure sve, uzmu pare i odu. I ako je jeftino skoro 1500€, onda ne znam šta je skupo. Državna direkcija investitor, a ljudi koji su tražili obeštećenje su zastrašivani, mediji su ignorisali zbog straha, itd. Konačno je progovoreno i zato je važno za ovo društvo, za demokratiju, da kupci budu obeštećeni, da krivci odgovaraju i da javnost bude obaveštena. Mediji imaju ključnu ulogu u ovoj važnoj bici i zato bravo i ne odustajte!

Nisam (na sreću) kupio stan u tonućim ili smrdljivim zgradama, ali mnogo nas zna one koji jesu. Treba da budemo solidarni i da budemo svesni da je ovo bitno za sve nas.

banjalučki komunista

pre 7 godina

Lako rešivo, max. uplata prije upotrebbe dozvole tj.tehničog prijema od od države ovlaštenog i državnog instituta i onda je garant držva.

bikkojisedi

pre 7 godina

sad mi koji imamo stanove iz 80ih tvrda gradnja armirani beton i tome slicno imamo apsolutno pravo da trazimo za svoje stanove cenu i 40% vecu od novogradnje.

dalaby

pre 7 godina

sve ovo stoji, ali ipak ima najvise normalnih i pristojnih zgrada, koje su zidali normalni i pristojni mali investitori.. ovo ovako nabacano me asociralo kao kada bi izasao clanak sta sve moze da vam se desi kad izadjete peske na ulicu, od toga da vam padne saksija na glavu, do toga da vas pregazi auto, i slicno, pa ipak ogroman broj ljudi sigurno dodje svojim kucama...

Psihijatrija ,kuca moja najmilija

pre 7 godina

Radim u firmi koja je izgradila desetine objekata u Bg,koji su svi useljeni i legalizovani.
Ono sto mnogi lupetaju,a ne znaju,jeste upravo ta cena gradnje,koja je u krs varijanti,od luksuzne razlikuje za nekih 150-200 e po m2,sto uopste nije malo.Kako mi gradimo iskljucivo ekskluzivne objekte,to znaci da je cena gradnje veoma visoka,jer u nju ulaze troskovi zemljista,naknade za isti,kao i sve ostalo,u sta spadaju prikljuci za vodu ,struju ,grejanje i telefone.Drugim recima,za cenu manju od 1800 e na Vracaru,ne isplati se iskopatii ni kasiku,a ne praviti objekat,jer samo cena po m2 izgradjenog objekata zna da ide i do 1200e,u zavisnosti od nivoa luksuza.Od preostalih 600 e se finasiraju novi projekti,izdrzava firma i zaposleni i placaju porezi drzavi.To je sve pod uslovom da se na vreme prodaju svi stanovi.

Postoje stari objekti koji su solidno gradjeni,a veci deo NBGD-a je sasvim ok.Zapravo svi objekti koji su gradjeni sa skeletnim sistemom su sjajni,jer ih je veoma lako renovirati i promeniti raspored po zelji,posto nemaju nosece zidove.Stari objekti se veoma tesko renoviraju i menja im se namena,jer se noseci zidovi ne smeju rusiti...
U Bivsoj Jugi je gradjeno svasta.Radnicki stanovi su bili djubre,dok su oni radjeni za rukovodioce,vojsku i policiju ,bili odlicni,a i danas su .Normalno,vecina propada usled neodrzavanja,ali ih nije tesko popraviti,jer je osnova dobra.
Objekti koji tonu su izuzetak,a ne pravilo !

Lacerta

pre 7 godina

Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Izgradjena je pre 8 godina, u tom periodu je isti investitor izgradio jos 4 zgrade, ni jedna ne moze da se legalizuje. On i dalje gradi bez problema i dalje se ni jedna njegova zgrada ne moze legalizovati, redovno gradi sprat, dva od dozvoljenog i niko mu nista ne moze ili nece?! Zivela Srbija! Kao posledica toga ja svoj stan ne mogu uknjiziti u katastar, ali me poreska bez problema nasla da drzavi placam porez na nekretninu koja nigde nije upisana...
(Naivac, 5. mart 2017 16:37)

Sve si u pravu, ali:

- Zašto si kupio stan u toj zgradi? Jer je bilo mnogo jeftino, zar ne? Toliko jeftino da se nisi pitao zašto je to toliko jeftinije od drugih, nego si požurio da "iskoristiš priliku"?

- Ovo što sad znaš, tj. da zgrada ne može da se legalizuje, mogao si još onda da znaš. Ali nisi hteo da platiš "prevarantu advokatu" da ispita papire i otkrije mućku. Hteo si da uštediš, razumljivo. Ali nije istina da ne može da se legalizuje. Danas SVE može da se legalizuje, jedino je pitanje za koje pare.

Tačno je da je za nelegalnu gradnju kriva država i građevinska mafija. Ali krivi su i kupci. Kad bi se znalo da je NEMOGUĆE prodati objekat za koji papiri nisu čisti kao suza, jer ga nijedan kupac NEĆE, ne bi ni bilo toliko nelegalne gradnje.

E, ali mi smo poznati po "snalaženju" i daru da vidimo povoljnu "priliku" tamo gde je niko drugi ne nalazi. Može i tako, ali zato smo i tu gde smo, u ruševini i simulaciji od države!

jes

pre 7 godina

(sima strahota, 05. mart 2017 18:42)

Pa jeste toliko manje u Srbiji, ali najvise se gradi u Bg-u, gde je svake godine sve veci broj ljudi.
A ti u manjim gradovima i sad imas kvadrat od 500-600 e

Agronom sa sela

pre 7 godina

Ovako ja to vidim:
Nije problem u zgradi, investitoru, državi, komisiji, inspekciji, ...
Problem su KUPCI!?
Svi beže od motike! Prodaju očevinu budzašto, i kupuju povoljno konforne garsonjere.
Za portire i čistačice-kasirke kvalitet gradnje je Odličan!
Moja kuća u urbanizovanom selu, na pola sata od Gazele, trajaće do sudnjeg dana!

dalaby

pre 7 godina

sve ovo stoji, ali ipak ima najvise normalnih i pristojnih zgrada, koje su zidali normalni i pristojni mali investitori.. ovo ovako nabacano me asociralo kao kada bi izasao clanak sta sve moze da vam se desi kad izadjete peske na ulicu, od toga da vam padne saksija na glavu, do toga da vas pregazi auto, i slicno, pa ipak ogroman broj ljudi sigurno dodje svojim kucama...

Pih

pre 7 godina

Sitnozubi narod zida bez dozvole i mimo propisa, kada inspekcija dodje narod kuka kako je zlostavljan i na kraju optuzuje drzavu za svoju bahatost i glupost kada se sve raspadne.
Ne zasluzujete vi ni platu ni penziju.

Dusan Petrovic

pre 7 godina

Zato je najbolja ravnica, kupite stan u Novom Sadu. Nemas brigu, nema klizista, propadanja. A i bolje je za automobile, jer kad je grad brdovit, trosis rucnu i kocnice vise, kvacilo, vise trosi goriva...u NS-u mozes otvoriti vrata i gurati ga nogom kao Flinstonsi:-)

vlada

pre 7 godina

Fušersko zidanje zgrada košta 150-220€/m2,koje kasnije prodaju od 6 do 10 puta skuplje.Sve nove zgrade i stanovi u celoj Srbiji su katastrofalni,za poslednjih 20 godina nije sazidan nijedan pristojan stan.Nije mi jasno koliko treba da budete slepi pa da ne vidite taj fušeraj i da kupite nov stan.Daleko je jeftinije i bolje kupiti staru gradnju,jer Titove zgrade nisu ni rakete srušile,čak je najbilje kupiti predratnu gradnju(pre 1940)jer su tada zidali sa zidovima od 40-60cm debljine.Dovoljno je kada uđete u nov stan pogledati gde je zakačen sigurnosni lanac,za zid ili za lajsnu od vrata i sve je jasno ,kucnite zid čućete šuplji zvuk rigipsa jer nije malterisano.

Dusan

pre 7 godina

infidel, 5. mart 2017 10:16
Nijedna zgrada nije uradjena po propisima u Srbiji u to sam 99% siguran.Radio sam po gradilistima znam sta pricam.Ni kod starih zgrada nisu postovani propisi ko vam kaze drugacije laze 100%.

bogdan

pre 7 godina

Nekada kada smo imali drzavu zgrade kao i sve ostalo su se gradile u skladu sa gradjevinskim normama i propisima. Nije nam se svidelo da imamo cenjeni pasos, dobre plate, mir, sigutnost na ulicama....pa smo pohrlili u demokratiju gde svaka šuša koja ima veze u opstini moze da gradi i ojadi ljude koji smatraju da drzava vodi racuna o uslovima gradnje.

bikkojisedi

pre 7 godina

sad mi koji imamo stanove iz 80ih tvrda gradnja armirani beton i tome slicno imamo apsolutno pravo da trazimo za svoje stanove cenu i 40% vecu od novogradnje.

Vlada Joksimovic

pre 7 godina

Da se ne lazemo, i u SFRJ se stedelo i zaobilazili propisi. U Bgd postoje zgrade iz SFRJ koje imaju 4 i vise spratova a nemaju liftove recimo, umesto parketa vinas plocice direktno na plocu bez kosuljice, ispod prozora nisu cigle nego sper ploce i slicno.

nazadno

pre 7 godina

Pa prodjite deonicom novog autoputa od Čačka do Ljiga. U dva tunela, podloga nije asfalt već beton?! Auto se bas lepo zatrese kada udjete u ova dva tunela. Očigledno da su one prve prozivke vladi da su tuneli niski bile opravdane. Problem su "rešili" tako što su podlogu otanjili. A to je država radila! Pa onda pogledamo one smrdljive zgrade na Novom Beogradu koje je radila građevinska direkcija Srbije. I šta reći. Da li je ko za ovo odgovarao? Niko. Sramota neviđena.

slobodni strelac

pre 7 godina

Zato sam ja kao gradjevinski inzenjer kupila stan gradjen 80-tih, u organizaciji stana ispostovan sve i jedan propisani uslov. Zatim gospodo draga ni u najudaljenijim delovima grada nemoguce je ispostovati sve propise i napraviti kvalitetan objekat za manje od 1000 eura. Siromastvo i neznanje je ucinilo svoje, kupovna moc niska pa se prave nedopustivi kompromisi po sistemu napravi za onoliko para koliko kupac moze da plati.Sistemi kontole su propisani ali stepen postovanja problematican. Svi u lancu moraju ozdraviti u svakom pogledu. Kako se bese kaze nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.Kupci pamet u glavu ne kupuje se neuknjizen objekat ni od rodjenog brata i kada bi svi to postovali nelegalna gradnja bi stala jer nebi nista mogli prodati.Kao investitori pojavljuju se oni koji imaju novac ali nece da plate znanje;inzenjeri su kao nuzno zlo i posmatraju ih samo kao nekoga ko bi samo da potrosi vise novca kioga briga za kvalitet.I dok god se struka ne vrati na scenu u svim sferama drustva ne vredi jadikovati.Sve ima i uzrok i posledicu.

Da se zamislis

pre 7 godina

Za haos je jedini krivac DRZAVA. Burazerske dozvole, kumovske takse, rodbinske potvrde, klanovske inspekcije, ...
Kradje materijala, losiji kvalitet, uskracivanje standarda, zmurenje na oba oka, sve to je na teret DRZAVE.
Neuredjene, korumpirane DRZAVE.
(zoRAn, 5. mart 2017 10:46)

Zna se ko najglasnije vice "Lopov! Lopov!"...

standard je živi zakon na zemlji igraj se sa njim i ujedaće te do smrti

pre 7 godina

Ovo je pitanje standarda a njima se nažalost bave lokalne samouprave. Standarde propisuje država, ali se o njima obično staraju privatne organizacije. Srbija jedva da je osposobila privrednu komoru, još se ne čuje savez inženjera uglavnom se bave licencama, a organizacije koje se staraju o njima praktično ne postoje. Kvalitet apsolutno zavisu od majstora gradjevinca koje unajmljen i njegove savesti. I dok se nešto ne sruši kao u J.Koreji i ubije dovoljno ljudi ništa od toga, pa verovatno ni tad. Jer jako je retko da sretneš nekog kome je do života stalo ili da je kadar za njega.

charlie

pre 7 godina

Stanove u Srbijici zidaju likovi koji svako jutro dva puta provere da li im je neko postavio bombu ispod "mukom" stečenog džipa.Zamislite koliko lik kome je glava u torbi i živi od danas do sutra vodi računa o kvalitetu gradnje i bezbednosti vaše porodice.Daleko im lepi stanovi.

022

pre 7 godina

Tonu i propadaju ali ljudi bar žive u njima za razliku od slučaja u Sremskoj Mitrovici gde ne useljene zgrade u izgradnji propadaju,tonu i pucaju već 10 godina i to u samom centru grada.
Lokalni biznismen započne zgradu sve stanove proda u izgradnji i napusti gradilište a nadležni organi ne reaguju, uzme čovek na prevaru pola milona evra i nikom ništa a gradom se šeta kao oslobodioc niko mu ništa ne sme.Konkretno radi se o zgradi u centru grada u ulici Šećer sokak.

banjalučki komunista

pre 7 godina

Lako rešivo, max. uplata prije upotrebbe dozvole tj.tehničog prijema od od države ovlaštenog i državnog instituta i onda je garant držva.

pera

pre 7 godina

ja ako bih kupovao novogradnju,3 puta bih promislio i proverio kako je uradjena. Zna se kakvi ljudi zidaju po beogradu i s kakvim kvalitetom. Ova moja iz 48.godine ce nadziveti vecinu tih usminkanih

Sasa

pre 7 godina

U Austriji je to lepo organizovano. kada kupujete stan pare idu notaru na specijalni racun i tek kada preuzmete stan, proverite da je sve ok i uknjizite se, onda pare idu prodavcu. Moze to i kod nas da se uvede ako se hoce.

gradjanin kejn

pre 7 godina

citam vase komentare, sve je to tako: standardi u gradnji (ciju upotrebljivost savremenom zivotu ne dovodim sad u pitanje) se ne postuju, zgrade pucaju, drzava slepa I nema kod "smrdljivih zgrada" I betona u tunelima na "cudesnom,magicnom" autoputu... ALI, pored svih normativa koje postoje (kakvi-takvi), u Srbiji ne postoji ESTETSKI normativ pa nam je glavni grad sarena kutija betonski isfuserisanih zgrada.
Dokle god, zakonski, ne postavimo I estetiku kao uslov,normativ I slicno, pravicemo I ziveti u zgradama kakve su sada. I cuditi se kad odemo nagde preko kako je tamo sve u "uredjeno I lepo".

Naivac

pre 7 godina

Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Izgradjena je pre 8 godina, u tom periodu je isti investitor izgradio jos 4 zgrade, ni jedna ne moze da se legalizuje. On i dalje gradi bez problema i dalje se ni jedna njegova zgrada ne moze legalizovati, redovno gradi sprat, dva od dozvoljenog i niko mu nista ne moze ili nece?! Zivela Srbija! Kao posledica toga ja svoj stan ne mogu uknjiziti u katastar, ali me poreska bez problema nasla da drzavi placam porez na nekretninu koja nigde nije upisana...

infidel

pre 7 godina

Ne razumem, da li se ovo neko hvali da ne postoji nikakva inspekcija i da svako može da podigne zgradu (radovi od godinu dana bar), da proda stanove, uvede struju i ostale komunalije bez dozvola, provera i propisne gradnje? Boga mi, AV kaže drugačije...

Alek

pre 7 godina

Upravo na ovom primeru moze se videti sav javasluk nase drzave. Kada kupujete stan u Francuskoj, ukoliko je novogradja u pitanju ne morate da mislite da li je staticki ispitan teren, da li se odstupalo od normativa a pogotovu da li su u redu papiri. Kupovinom stana vi ste jedini vlasnik i nikakav investitor ne moze biti upisan u knjige. Da bi uopste neko bio u mogucnosti da vam proda stan svi uslovi moraju biti zadovoljeni. Kod nas definitivno drzava ne postoji zbog gradjana vec zbog prevaranata i lopova. Samo njih drzava stiti.
Da li ovde postoje neke inspekcije, da li je moguce da se male prodavnice koje prodaju jeftine proizvode kontrolisu do sitnih detalja a neko ko prodaje stanove moze da vam uvali krs od stana i da na kraju stan nije vas. Da li je moguce da neko moze uopste da podigne objekat na zemljistu koje nije stabilno ? Kako je uopste prikljucen na struju i vodu ? Da li je u ovoj drzavi ista sinhronizovano, da li je ista u necijoj nadleznosti ? Ovo je rasulo od drzave u kome kupite stan u zgradi koja tone, u kojoj sve puca, u kojoj nista od normativa nije postovano a moze se desiti i da stan ne mozete da uknjizite. Ko je za to kriv ? Sigurno nisu kupci , zna se ko to dozvoljava, to je drzava i njena birokratija.

Psihijatrija ,kuca moja najmilija

pre 7 godina

Radim u firmi koja je izgradila desetine objekata u Bg,koji su svi useljeni i legalizovani.
Ono sto mnogi lupetaju,a ne znaju,jeste upravo ta cena gradnje,koja je u krs varijanti,od luksuzne razlikuje za nekih 150-200 e po m2,sto uopste nije malo.Kako mi gradimo iskljucivo ekskluzivne objekte,to znaci da je cena gradnje veoma visoka,jer u nju ulaze troskovi zemljista,naknade za isti,kao i sve ostalo,u sta spadaju prikljuci za vodu ,struju ,grejanje i telefone.Drugim recima,za cenu manju od 1800 e na Vracaru,ne isplati se iskopatii ni kasiku,a ne praviti objekat,jer samo cena po m2 izgradjenog objekata zna da ide i do 1200e,u zavisnosti od nivoa luksuza.Od preostalih 600 e se finasiraju novi projekti,izdrzava firma i zaposleni i placaju porezi drzavi.To je sve pod uslovom da se na vreme prodaju svi stanovi.

Postoje stari objekti koji su solidno gradjeni,a veci deo NBGD-a je sasvim ok.Zapravo svi objekti koji su gradjeni sa skeletnim sistemom su sjajni,jer ih je veoma lako renovirati i promeniti raspored po zelji,posto nemaju nosece zidove.Stari objekti se veoma tesko renoviraju i menja im se namena,jer se noseci zidovi ne smeju rusiti...
U Bivsoj Jugi je gradjeno svasta.Radnicki stanovi su bili djubre,dok su oni radjeni za rukovodioce,vojsku i policiju ,bili odlicni,a i danas su .Normalno,vecina propada usled neodrzavanja,ali ih nije tesko popraviti,jer je osnova dobra.
Objekti koji tonu su izuzetak,a ne pravilo !

dileja

pre 7 godina

I sada, sta ja imam od toga sto je ovo stiglo do Vecernjih novosti a nije do inspekcije, niti ce sada kada je napisano crno na belo u Novostima?

natasa

pre 7 godina

Što ne pitati Vlast čemu onda služe porez na dodatu vrednost odnosno prenos apsolutnih prava odnosno bilo koji porez uopšte kad država u naletima dozvoljava da se objekti sa rešenjem o rušenju legalizuju umesto ruše. Građeni bez građevinske dozvole sa skandaloznim megalomanskim projektima i ciljem da se izvuče što veća kvadratura na račun svega - bezbednosti, estetike, prava!

Kol

pre 7 godina

U normalnoj drzavi se za ovako nesto odgovara ministar infrastrukture ili gradjevine i pada vlada i ozbiljno ciscenje cele industrije a ovde, ovde je to kao dobar dan!

Milos

pre 7 godina

Geološka ispitivanja tla i izradu elaborata koji sadrzi geostatičke proračune o dopuštenoj nosivosti tla investitori sve više zanemaruju. Izbegavaju iszražno bušenje i uzimanje uzoraka tla koji se laboratorijski ispituju. Jeftinije im je da im neki sumnjivi inženjer bez ispitivanja napiše elaborat i uzme novac na ruke.

Komša

pre 7 godina

@slobodni strelac
Tačno ste napisali.Tek par godina posle Titove smrti polako počinje da puca sve po šavovima.Da se ne lažemo, bilo je i tada "fuša" ali se tj fušeraj obično odnosio na završne radove,dakle ništa od stvari koje bi ugrozile samu gradjevinu i ljude u njoj.
Posle toga dolazi do rizičnih projekata koji nastaju uz znanje lokalnih zajednica i gde su u pitanju inženjerski i inspekcijski propusti propusti kao plod korupcije (teško da je neko tada imao falš diplomu- znali su).
Bolje je uzeti nesredjivan stan u BG koji je u dobroj zgradi nego nešto gradjeno kasnije iako "pristojnije" izgleda.
Nailazio sam na stanove gde još linoleum nije menjan - takvi su idealni jer menjaš sve za razliku u ceni.
U ključ u ruke ne verujem - Srbija je ovo.Moram da vidim svaki ventil koji vodoinstalater stavi a ne da lupam pločice sutra zato što je neko pametan.

Lacerta

pre 7 godina

Imam stan u zgradi koja nije legalizovana. Izgradjena je pre 8 godina, u tom periodu je isti investitor izgradio jos 4 zgrade, ni jedna ne moze da se legalizuje. On i dalje gradi bez problema i dalje se ni jedna njegova zgrada ne moze legalizovati, redovno gradi sprat, dva od dozvoljenog i niko mu nista ne moze ili nece?! Zivela Srbija! Kao posledica toga ja svoj stan ne mogu uknjiziti u katastar, ali me poreska bez problema nasla da drzavi placam porez na nekretninu koja nigde nije upisana...
(Naivac, 5. mart 2017 16:37)

Sve si u pravu, ali:

- Zašto si kupio stan u toj zgradi? Jer je bilo mnogo jeftino, zar ne? Toliko jeftino da se nisi pitao zašto je to toliko jeftinije od drugih, nego si požurio da "iskoristiš priliku"?

- Ovo što sad znaš, tj. da zgrada ne može da se legalizuje, mogao si još onda da znaš. Ali nisi hteo da platiš "prevarantu advokatu" da ispita papire i otkrije mućku. Hteo si da uštediš, razumljivo. Ali nije istina da ne može da se legalizuje. Danas SVE može da se legalizuje, jedino je pitanje za koje pare.

Tačno je da je za nelegalnu gradnju kriva država i građevinska mafija. Ali krivi su i kupci. Kad bi se znalo da je NEMOGUĆE prodati objekat za koji papiri nisu čisti kao suza, jer ga nijedan kupac NEĆE, ne bi ni bilo toliko nelegalne gradnje.

E, ali mi smo poznati po "snalaženju" i daru da vidimo povoljnu "priliku" tamo gde je niko drugi ne nalazi. Može i tako, ali zato smo i tu gde smo, u ruševini i simulaciji od države!

Mirko

pre 7 godina

Kako papiri da budu korektni a zgrada tone? Nisu korektni, nema geomehanickog elaborata. Ili ga ima ali onda treba hapsiti toga koji je na njega stavio licencu.

sprega krimosa i države - tako se postaje milioner

pre 7 godina

Komično je pričati o kvalitetu gradnje
u državi gde je pravna osnova
za gradnju najvećeg broja stambenih objekata
Zakon o legalizaciji.

Komša

pre 7 godina

Do neke tamo 1985. se koliko toliko vodilo računa - uglavnom su stanovi imali podrum,parking mesto,zgrade kontrolisane i dobile PRAVU upotrebnu dozvolu.Te neće potonuti niti će ispucati.
Još ako nisu nadzidjivane u periodu '90.-2000. idealne su.
Kupiš, zameniš instalacije i stolariju i imaš stan.
Ima i sada dobre gradnje i dobrih zgrada ali za debele pare.Kada je cena/kvalitet u pitanju uvek bi pre uzeo ono što je gradjeno dok je država bila država.

Realno

pre 7 godina

Sve ove probleme drzava je mogla da resi time da je donela zakon da gradjevinska dozvola (za objekte namenjene za trziste) ne moze da se dobije ako investitor nema bankovne garancije koje bi trajale koliko i period garancije objekta i da u objektu ne moze objektu ne moze da se pusti voda i struja dok ne dobije upotrebnu dozvolu i dok se ne uknjizi.

dragan

pre 7 godina

Ovo bi trebalo isterati do kraja! Neko je od komentatora napisao da je gradnja jeftina i da zato tone. Ne, tone zato što neko nije radio svoj posao a onda su neki hteli da zabašure sve, uzmu pare i odu. I ako je jeftino skoro 1500€, onda ne znam šta je skupo. Državna direkcija investitor, a ljudi koji su tražili obeštećenje su zastrašivani, mediji su ignorisali zbog straha, itd. Konačno je progovoreno i zato je važno za ovo društvo, za demokratiju, da kupci budu obeštećeni, da krivci odgovaraju i da javnost bude obaveštena. Mediji imaju ključnu ulogu u ovoj važnoj bici i zato bravo i ne odustajte!

Nisam (na sreću) kupio stan u tonućim ili smrdljivim zgradama, ali mnogo nas zna one koji jesu. Treba da budemo solidarni i da budemo svesni da je ovo bitno za sve nas.

zoRAn

pre 7 godina

Za haos je jedini krivac DRZAVA. Burazerske dozvole, kumovske takse, rodbinske potvrde, klanovske inspekcije, ...
Kradje materijala, losiji kvalitet, uskracivanje standarda, zmurenje na oba oka, sve to je na teret DRZAVE.
Neuredjene, korumpirane DRZAVE.

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Zida ko hoce i kako hoce....svaka zgrada razlicita, ruzne, bez stila....samo da se uzmu pare ...a posle ne moze da se legalizuje....

jes

pre 7 godina

(sima strahota, 05. mart 2017 18:42)

Pa jeste toliko manje u Srbiji, ali najvise se gradi u Bg-u, gde je svake godine sve veci broj ljudi.
A ti u manjim gradovima i sad imas kvadrat od 500-600 e

Petar

pre 7 godina

Dodacu da je pored svega navedenog veoma bitno imati komsije zdravog razuma, i koliko toliko civilizovane ljude. A to je danas prava retkost.